Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Kami mahu cerita 1MDB,bukan cerita tekanan darah tinggi...

Posted: 12 Sep 2016 06:26 AM PDT


Alamakkk ... Husni Hanazdlah ka? Kah..Kah..Kah.. Rasanya gurkah-gurkah politik di'port' lebih tahu akan perihal dan kesah si Husni ni ... sampai kan mereka sanggup berkata ... "Husni ni, kalau pakai saree atau serban dengan jubah arab sekali pun kami tahu yang itu ada lah Husni ...".

Ramai yang nampaknya teruja dengan temubual bekas Menteri Kewangan Kedua, Husni Hanadzlah dengan sebuah akhbar yang seolah-olah menggambarkan perletakan jawatannya pada bulan Jun baru-baru ini ada kena mengenai dengan kemelut 1MDB.
Bagi yang terlupa, kata-kata Husni ini memang mengasyikkan dan membuai perasaan, tambahan lagi sebelum ini beliau juga mengatakan mahu ke Jordan bagi mendalami pengajian Al-Quran... 

Teruskan  BACA DI-SINI

dollah yankee -
Kah..Kah..Kah.. Gurkah-gurkah ini juga boleh cakap siapa 'proksi' dia ...

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MASIH ADA HARAPAN

Posted: 12 Sep 2016 07:50 PM PDT







MASIH ADA

HARAPAN KE?

KOMENTAR
awal tahun ini ku li 
bergambar dengan mahathir
bergambar dengan muhyiddin
buat komen tak puas hati dengan najib
mahathir buat deklarasi rakyat
tup tup ku li dan najib
buat deklarasi kelantan
tup tup dengar berita najib
janji nak beri jawatan dalam kabinet
tup tup rombakan kabinet
tu tup ku li dapat taik masam
buat kenyataan nak berhenti

tetiba batal
kenapa?
masih ada harapan kerana
amerika akan tangkap najiob
makan pm peralihan ialah ku li kita
amin


Ku Li tak jadi bersara, mahu kekal jadi YB

Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah hari ini menarik balik hasratnya untuk bersara daripada pentas politik dan menjadi wakil rakyat.
Beliau yang juga Ketua Umno bahagian Gua Musang berkata demikian semasa ucapan penangguhan Persidangan Perwakilan Umno bahagiannya di Bukit Chekati, hari ini, demikian menurut laporan Bernama.
Kata Tengku Razaleigh atau lebih popular dengan panggilan Ku Li, keputusan itu diambil selepas persidangan itu meluluskan usul supaya beliau kekal menerajui Umno bahagian Gua Musang dan menjadi calon bagi mempertahankan kerusi Parlimen kawasan yang sama.
Dalam perkembangan berkaitan, Ku Li berkata, pertemuan bekas perdana menteri Mahathir Mohamad dengan  Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Isnin lepas disifatkan mempunyai motif politik tertentu.
Pertemuan itu mungkin helah politik Mahathir bagi menarik sokongan rakyat terhadap Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang baru didaftarkan, selain cuba menjalin kerjasama dengan parti pembangkang lain, ujarnya.
"Mesti ada sesuatu (pertemuan Mahathir dengan Anwar). Dr Mahathir selalu buat kejutan, tetapi saya percaya pertemuan tersebut hanya demi kepentingan politik semata-mata," katanya kepada pemberita.
SORONG TARIK

TARIK SORONG

TAK PANCUT2

KAH KAH KAH





------------

MAKIN RAMAI TINGGALKAN GEROMBOLAN

Posted: 12 Sep 2016 07:10 PM PDT




BERITA BAIK

UNTUK RAKYAT

GEROMBOLAN

MAKIN KACAU

TAPI AWAS !

KOMENTAR
amat jelas parti ketuanan melayu
sedang diasak dari luar dan dalam
dari luar mahathir dan BERSATU
bersama PAKATAN
bersama NGO
bersama WSJ
bersama AMERIKA 
ramai ahli telah cabut
tak percaya pada najib
mahu pemimpin baru

awas!
jika terus diasak
najib akan buat onar
waspada!



2 veteran Umno Johor keluar parti

Dua veteran Umno Johor yakni Pengerusi Tetap Umno Gelang Patah, Baharom Abdul Ghani dan Timbalan Ketua Umno bahagian Kulai, Tosrin Jarvanti keluar dari parti Melayu itu, hari ini.
Kedua-dua mereka telah mengumumkan peletakan jawatannya daripada parti semasa semasa mesyuarat perwakilan bahagian masing-masing awal hari ini.
"Ku istihar keluar dari menjadi ahli Umno semasa berucap sebagai Pengerusi Tetap di Mesyuarat Perwakilan Umno Gelang Patah pada 10 September 2016," jelas Baharom Abdul Ghani yang disiarkan di laman Facebook milik beliau.
Baharom adalah pengasas Umno bahagian Gelang Patah yang ditubuhkan pada tahun 1994 dan merupakan ahli dewan undangan negeri (ADUN) antara tempoh 1995 hingga 2004.
" Umno sekarang bukan lagi parti orang Melayu tapi sudah jadi parti milik Datuk Seri Najib Razak yang tidak boleh diselamatkan lagi, " kata beliau dalam catatannya.
Dalam petikan video memaparkan ucapan beliau, Baharom memberitahu perwakilan kepimpinan Umno enggan menerima realiti dan Najib disifatkan punca kepada semua masalah parti.
Sementara itu, Tosrin mengumumkan keluar parti dengan mengembalikan bendera Umno kepada ketua Umno bahagian Kulai.
"Inilah bendera yang saya pertahankan selama 49 tahun tetapi hari ini saya dengan rela hati kembalikan bendera ini kepada ketua bahagian saya dengan mesej kepada semua ketua Umno bahagian untuk menjaga Umno baik-baik untuk orang Melayu," kata Tosrin.
Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri,  Abdul Rahman Dahlan mengesahkan Najib sebagai MO1 baru-baru ini berkata, tindakan Baharom itu tidak memberi impak kepada Umno.
"Tidak ada kesan besar kepada perwakilan yang hadir kerana tidak ada yang ikut tindakan Pengerusi Tetap untuk keluar UMNO," kata Abdul Rahman.
TANDA TANDA

KERUNTUHAN

TAPI AWAS

MALAYSIA AKAN

RUNTUH SAMA



-------------

PELAWAK DARI GUA MUSANG

Posted: 12 Sep 2016 06:30 PM PDT






CALON TETAP

PM MALAYSIA

BUAT LAWAK

KAH KAH KAH



Dr. M-Anwar hanya bermain politik

Tengku Razaleigh Hamzah (tiga dari kiri)  bersalaman dengan perwakilan
GUA MUSANG 10 Sept. - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan pertemuan bekas Perdana Menteri,  Mahathir Mohamad dengan seteru politiknya,  Anwar Ibrahim baru-baru ini sebagai permainan politik bagi menarik sokongan rakyat.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/utama#sthash.OTpLQrJH.dpuf



WOIT

MEMANG MAIN

POLITIK LAAA

MANGKOK INI

INGAT MAIN APA

KONDA KONDI ?

KAH KAH KAH

TANDA AWAL

DAH MENTAL

--------------

DAH SAMPAI SATU BULAN

Posted: 12 Sep 2016 06:00 PM PDT





 akkib malaysikini 13 ogos 2016:

PAS akan saman Sarawak Report di UK bulan depan

PAS akan memfailkan saman terhadap Sarawak Report dalam masa sebulan ini.
Menurut Presidennya, Tuan Haji Abdul Hadi Awang, PAS akan memfailkan saman itu di England.
"Kita telah membuat keputusan akan membawa kes itu ke mahkamah di England kerana kita difahamkan media tersebut berpusat di sana.
"Kita kenal queen counsel (peguam kanan) yang pernah ada hubungan dengan kita dalam kes sebelum ini.
"Dalam masa terdekat, dalam masa sebulan ini," kata Abdul Hadi dalam sidang medianya di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini.

HARI INI

SELASA 13/9

CUKUP SATU

BULAN RAKYAT

MALAYSIA 

MENUNGGU

PARTI SELAM PIS

AKAN SAMAN

S'RAWK REPORT

KALAU TAKDA

SAMAN ERTINYA

PIS AMBIL DUIT

90 JUTA RINGGIT

DARI NAJIB

PIS PARTI 

PUTAR ISLAM

GUNA ISLAM

UNTUK MENIPU

KHALAS!

Pas akan saman Sarawak Report isu RM90 juta





-------

BERITA DARI AMERIKA

Posted: 12 Sep 2016 05:11 PM PDT





INI BERITA

DARI AMERIKA

BUKAN DARI

LAOS

Malaysia Controversy

Global investigators believe more than $1 billion entered Malaysian Prime Minister Najib Razak's personal bank accounts, much of it from state investment fund 1MDB. The scandal has caused a political crisis in an important U.S. ally in Asia and threatens to upend years of one-party rule in the country. Mr. Najib denied wrongdoing or taking money for personal gain. The 1MDB fund denies wrongdoing and says it's cooperating with probes.


MUKA DEPAN

WSJ PAKAI

GAMBAR DEMO

ANAK MUDA

TAHNIAH!



-------------

DARI ARKIB SEJARAH

Posted: 12 Sep 2016 08:59 AM PDT




LEDAKAN 9/11 


DARI ARKIB 1 JUN 2011




Ketika bangunan World Trade Center (WTC) di New York dilanggar kapal terbang, aku dalam satu sel dengan Tian Chua di kem tahanan Kamunting. Kami dikawal daripada mengetahui apa yang sedang berlaku di luar penjara.
Akhbar yang dimiliki oleh United Malays National Organisation hanya diberi setelah enam bulan kami ditahan. Akhbar ini pun telah dipotong-potong untuk memastikan kami tidak tahu apa yang sedang berlaku di luar penjara. Hasilnya aku ketinggalan dengan semua bentuk berita.
september 11 2001 wtc attack 911Aku tidak tahu menahu apabila berlakunya serangan terhadap WTC di New York pada Selasa itu. Hanya esoknya, hari Rabu, Elizebeth Wong datang melawat Tian Chua. Dan dia membawa berita ini.
Aku dengan serta-merta merasa agak was-was tentang apa yang sebenarnya berlaku. Percambahan fikrah tidak membenarkan aku menerima dan menelan bulat-bulat apa sahaja fakta daripada pihak kuasa daulah tanpa ditapis.
Tidak jauh dari blok aku ialah blok Al-Maunah. Warga Al-Maunah ini telah sampai ke Kamunting beberapa bulan lebih awal dari aku.
Bila aku menyelidik dan bertanya dengan anggota Al-Maunah ini sendiri, maka aku lihat mereka telah diperangkap dengan satu modus operandi operasi hitam untuk menghalalkan pengunaan ISA - penjara tanpa bicara.
kamunting prison penjara jailBila aku kaji kes Al-Maunah, maka aku merasakan ledakan WTC ini juga satu operasi hitam. Tetapi pada ketika itu pembacaan dan maklumat yang mungkin dapat aku cungkil tidak wujud. Dari Kamunting tidak mungkin aku dapat menganalisa dan mengkaji latar belakang serangan pada 9/11 ini.
Satu minggu sesudah 9/11, aku dibawa ke Kuala Lumpur untuk perbicaraan kes tunjuk perasaan Reformasi. Dari Kamunting kami di bawa ke rumah pasung Sentul, sebelum kami dipindahkan lagi ke tempat sulit di pinggir kota Kuala Lumpur.
Di rumah pasung inilah kali pertamanya aku melihat klip dua buah kapal terbang yang menuju ke arah WTC dan kemudian meletup. Aku mencuri lihat klip ini dari kaca TV di rumah pasung Sentul.
Aku tidak ambil peduli siapa Osama bin Laden. Untuk aku, nama Bin Laden ini adalah nama busuk dari satu keluarga yang jahat. Sebelum 9/11 berlaku, pada tahun 1993 dahulu, satu ledakan di Kerpan, Kedah terjadi bila seorang yang bernama Bin Laden telah merampas tanah sawah orang kampung untuk dijadikan kolam udang.
Rampas tanah orang kampung
Aku masih ingat lagi bentrokan berlaku awal 90-an di mana orang kampung bangun melawan apabila tanah sawah mereka dirampas. Manusia yang bernama Bin Laden ini telah berjaya merampas tanah sawah orang kampung dengan kerja sama United Malays National Organisation.
Mara kehadapan dua tahun kemudian, apabila aku dibebaskan dari Kamunting aku terus mencari sebanyak mungkin maklumat tentang WTC dan 9/11. Melalui internet aku mula mendapat pemahaman jelas tentang apa yang sebenarnya berlaku di New York pada 9/11 itu.
george w bush final days 130109 03Aku juga dapat melihat kembali detik-detik akhir sebelum ledakan itu berlaku. Aku juga dapat melihat George Bush bermuka 'poyo' dalam bilik darjah ketika diberitahu oleh pegawai sulitnya tentang serangan ini.
Semakin banyak bahan yang aku baca semakin meyakinkan aku bahawa 9/11 adalah kerja orang dalam. Ini samalah seperti apa yang terjadi kepada kumpulan Al-Maunah. Pada hemat aku penangkapan Al-Maunah melengkapkan agenda Mahathir Mohamad pada tahun 2000.
Ketika ini imej Mahathir dilihat sebagai bangkai oleh orang Melayu. Justeru satu sandiwara rompakan bersenjata dipentaskan di Sauk untuk menimbulkan simpati orang Melayu kepada Mahathir.
NONEDengan sandiwara bersenjata Sauk ini juga, Mahathir seakan mendapat persetujuan orang ramai untuk menangkap pemimpin gerakan Reformasi.
Justeru, apabila sepuluh aktivis Reformasi dan kepimpinan PKR ditangkap, kami dituduh sedang merancang menggunakan senjata untuk menggulingkan Mahathir.
Kami dituduh sedang menyusun gerakan ini secara sulit dan rahsia. Justeru, kerana ini maka aku berpendapat amat jelas bahawa Al-Maunah hanyalah pembuka jalan untuk tangkapan beramai-ramai.
Sayangnya, operasi Sauk ini telah dijadikan bahan lawak oleh orang ramai. Orang ramai telah diberitahu bahawa tiga buah Pajero telah berjaya membawa lari 4 tan senjata dalam masa 15 minit.
Apabila berita ini muncul satu negara ketawa besar. Lawak Pajero ini menjadikan rancangan ini terbarai.
Gurindam Al-Maunah
Untuk menolak gurindam dan seloka Al-Maunah ini, babak rompakan ini telah dipentaskan semula untuk membuktikan kepada orang ramai bahawa memang ia boleh berlaku dalam masa 15 minit dan 4 tan senjata boleh dimuatkan dalam tiga buah kereta Pajero.
Nasib tidak menyebelahi Mahafiraun - nama julukan kepada Mahathir ketika itu. Tidak ada sesiapa ambil peduli tentang lakonan semula rompakan senjata ini. Imej Mahathir terus merundum hingga ke hari ini. Ini samalah dengan apa yang terjadi kepada George Bush sesudah 9/11.
NONEKajian demi kajian telah dibuat tentang apa sebenarnya berlaku sebelum dan sesudah pada 9/11. Maklumat baru muncul, maklumat tersorok dicungkil, gambar baru muncul, kenyataan yang cuba ditenggelamkan dibuka kembali, akhirnya lebih dari 50 peratus warga Amerika tidak percaya dengan maklumat yang diberikan oleh Rumah Putih, tentera atau Biro Siasatan Persekutuan (FBI).
Dalam masa yang sama semakin ramai sosok-sosok berwibawa dan berjawatan tinggi dalam kerajaan telah mula mempersoalkan 'kerja orang dalam ini'. Mereka yang mempertikaikan naratif rasmi ini bukan 'kecil anak'.
Morgan Reynolds, bekas penasihat ekonomi dibawah Bush Sr; Paul Roberts, ketua Pengurusan Angkasa dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) dari Jabatan Pertahanan; Michel Meacher bekas Menteri Alam Sekitar United Kingdom ( 1997-2003) antara sosok yang bangun dan bersuara kerana kesangsian mereka terhadap 9/11.
Manakala Andreas Von Buelow, bekas menteri pertahanan Jerman secara terang-terang telah mengeluarkan kenyataan dan menulis buku tentang konspirasi Agensi Perisikan Pusat (CIA) yang mewujudkan 9/11.
central intelligence agency cia and terror terroristKemudian pada tahun 2005 aku dapat menonton dari YouTube filem dokumentri bernama Loose Change . Dokumentri ini dengan jayakan membuktikan bahawa ledakan WTC adalah kerja orang dalam.
Malah aku sendiri terperanjat kerana ada beberapa fakta baru yang tidak aku sedari telah ditimbulkan dalam Loose Change .
Mungkin hingga ke hari ini aku rasa masih ramai warga dunia tidak menyedari bahawa dalam kejadian 9/11 itu, bukan dua ( not two ) tetapi tiga bangunan telah runtuh. Bangunan ketiga ini dipanggil Building7.
Yang menjadi lawak besar (macam lawak Pajero Al-Maunah), Building7 ini tidak ada kena mengena dan tidak diusik pun oleh kapal terbang yang dikatakan telah dibajak oleh Al-Qaeda. Building7 ini terbakar dengan sendiri dan akhirnya runtuh.
Perkakas sementara
Sehari sesudah 9/11, George Bush dengan tangkas menuduh ledakan WTC adalah kerja Al-Qaeda yang dipimpin oleh Osama Bin Ladin. Justeru, semenjak 9/11 berlaku, nama Osama telah menjadi nama yang digunakan untuk mengolah persetujuan warga dunia agar menyokong kuasa imperialis Amerika dalam tindakannya menyerang Iraq, Iran, Afghanistan dan Pakistan.
Di era Perang Dingin dahulu, sebelum runtuhnya Tembok Berlin, yang dijadikan hantu untuk menakut-nakutkan rakyat dunia ialah Rusia dan Komunis.
osama bin laden dead newspaper reports 1Selesai Perang Dingin ini, Osama dan Al-Qaeda telah dijadikan hantu baru untuk menakutkan warga dunia dan menghalalkan perang dengan strategi yang dipanggil "perang menentang keganasan".
Dengan jelas aku melihat, seperti Al-Maunah, George Bush juga telah menggunakan Osama untuk menyerang Iraq dan Afghanistan. Di Iraq, military industrial complex - kuasa industri senjata Amerika - ingin menawan telaga minyak. Di Afghanistan pula, yang ingin ditawan ialah punca-punca gas.
Apabila berita Osama ditembak mati di Abbotabad, Pakistan terbit, aku juga tidak ambil peduli. Ini bukan kerana aku masih lagi dalam tahanan di Kamunting. Aku tidak ambil peduli kerana dari apa yang aku kaji dan aku baca, amat jelas bahawa Osama ini adalah pekakas yang telah digunakan oleh CIA.
Macam selipar jepun, macam skru, macam beg palstik. Semua ini boleh kita gunakan untuk satu ketika.
osama bin laden dead protest 1Skru mungkin berkarat. Selipar Jepun mungkin terputus talinya. Beg plastik mungkin terkoyak. Semuanya boleh dibuang bila tidak boleh digunakan lagi. Bagitulah juga dengan sosok yang bernama Osama Bin Ladin. Jangan silap faham, bukan aku tidak menghormati orang yang telah meninggal dunia.
Sesiapa yang rajin membaca dan mengkaji sejarah 9/11 dan Osama, akan mengakui bahawa Osama ini hanya perkakas CIA. Puluhan buku telah ditulis. Ratusan dokumentari telah dibuat.
Semuanya menunjukkan bahawa Osama ini adalah apa yang dipanggil 'aset' dalam pengistilahan CIA. Aset ialah manusia yang bekerjasama dengan CIA dan memiliki hubungan dengan badan perisik Amerika ini.
Dari segi fakta sejarah, hubungan antara Osama dengan CIA ini terjalin pada awal tahun 80-an dahulu di Afghanistan. Ketika ini tentera Soviet Union/Rusia telah menduduki Afghanistan. Amerika yang memusuhi Russa secara bijak dan terancang telah melaungkan trompet "jihad melawan komunis".
'Aset' terbaik CIA
Berbondong-bondong anak muda Islam datang untuk menyahut laungan CIA ini. Ketika ini sesiapa sahaja yang bangun melawan Rusia di Afghanistan akan dipanggil mujahidin.
pakistan forces streetfighting against taliban forces in swat valley pakistan 190509 01Tetapi CIA memiliki satu masalah - tidak mungkin seorang Mat Saleh dari Boston atau New York yang minum arak dan bertogel siang malam dapat memimpin gerakan 'jihad' ini.
Imej islamik amat- amat diperlukan. Maka di sinilah munculnya peranan Osama Bin Laden - seorang Arab, warak beragama, berjanggut mengikut sunah nabi dan dikatakan kaya dan memiliki dana melimpah ruah. Sudah tepat, Osama adalah 'aset' terbaik untuk CIA.
Duit mula meluncur masuk membantu mujahidin yang sedang berjihad melawan komunis. Duit dan senjata dari CIA ini dikatakan datang dari sedekah dan zakat warga Arab yang kaya-raya.
US soldier Taliban hostage AfghanistanBayangkan betapa gembiranya para mujahidin apabila mendengar bahawa muslim dan muslimat bersedekah membantu mereka.
Tetapi ada orang yang lebih bergembira. Kuasa imperial Amerika amat-amat gembira kerana ada orang lain yang mati melawan musuh Amerika. Inilah peranan Osama Bin Laden.
Aku tidak menafikan dan memperlekehkan niat suci Osama dan niat baik anak-anak muda yang datang 'berjihad' di Afghanistan pada ketika itu. Sama seperti apa yang berlaku kepada tim silat Al-Maunah. Mereka kurang sedar ada agenda tersorok yang lebih besar. Mereka hanya menjadi pekakas.
Di belakang niat suci dan niat baik para mujahidin ini adalah agenda kuasa imperial dan kuasa industri tentera Amerika untuk mendirikan satu kerajaan dunia di bawah telunjuk Amerika Syarikat.(TT)


-----------------

DIALOG RAKYAT

0
sumber :-

DIALOG RAKYAT


Tiga hari tambang percuma LRT laluan Kelana Jaya bermula Selasa

Posted: 11 Sep 2016 11:38 PM PDT

ASTRO AWANI


Tiga hari tambang percuma LRT laluan Kelana Jaya bermula Selasa
Laluan Kelana Jaya berintegrasi dengan laluan Sri Petaling di stesen Masjid Jamek dan Putra Heights. - Gambar fail
 
 
KUALA LUMPUR: Pengguna tren Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya dari stesen Gombak hingga Putra Heights berpeluang menikmati tambang percuma selama tiga hari mulai Selasa ini.

Rapid Rail Sdn Bhd dalam kenyataan hari ini berkata penumpang yang menukar laluan ke Sri Petaling, Ampang, Monorel, BRT Sunway di stesen bersepadu hanya perlu membayar perbezaan tambang perjalanan bagi ketiga-tiga laluan itu.

"Sama juga sekiranya penumpang datang dari laluan BRT Sunway, Sri Petaling, Ampang dan monorel yang ingin meneruskan perjalanan ke laluan Kelana Jaya, tambang percuma akan diberikan bagi sektor perjalanan di laluan Kelana Jaya," tambah kenyataan itu.

Laluan Kelana Jaya berintegrasi dengan laluan Sri Petaling di stesen Masjid Jamek dan Putra Heights.

Menurut kenyataan itu, bagi laluan BRT Sunway yang dikendalikan anak syarikat Prasarana Malaysia Berhad, Rapid Bus Sdn Bhd, yang terhubung dengan laluan Kelana Jaya di stesen USJ 7, pengguna dengan bayaran tunai boleh mendapatkan token percuma di kaunter khidmat pelanggan.

Pengguna dengan bayaran tanpa tunai pula boleh menggunakan kad tanpa tunai seperti biasa, manakala pengguna dari laluan Kelana Jaya ke Sri Petaling, Ampang, Monorel, BRT Sunway boleh menggunakan kad tanpa tunai atau token dari mesin TVM.
 
Selain itu, Prasarana turut memberikan diskaun tambang sebanyak 50 peratus kepada pengguna perkhidmatan LRT, monorel dan BRT sebelum 7 pagi mulai 16 September ini. 
 
 

Pemalsuan dokumen: Bank Rakyat jalankan siasatan dalaman

Posted: 11 Sep 2016 11:14 PM PDT

ASTRO AWANI


Pemalsuan dokumen: Bank Rakyat jalankan siasatan dalaman
Menurut kenyataan Bank Rakyat hari ini, tindakan tegas akan diambil terhadap mereka sekiranya didapati bersalah termasuk ditamatkan perkhidmatan. -Gambar fail
 

KUALA LUMPUR: Bank Rakyat sedang menjalankan siasatan dalaman terhadap enam orang pekerja bank itu yang didakwa terlibat dalam pemalsuan dokumen bagi kelulusan pembiayaan peribadi di cawangan Likas dan Kota Kinabalu, Sabah.

Menurut kenyataan bank itu di sini hari ini, tindakan tegas akan diambil terhadap mereka sekiranya didapati bersalah termasuk ditamatkan perkhidmatan.

"Pada masa yang sama, operasi perbankan Bank Rakyat tetap berjalan seperti biasa dan tidak terjejas berikutan isu tersebut," kata kenyataan itu.

Kenyataan itu turut menyebut Bank Rakyat akan terus memberi kerjasama kepada pihak berkuasa terhadap siasatan yang sedang dijalankan.

Khamis lepas, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Kota Kinabalu menahan tujuh pegawai dan seorang bekas pegawai sebuah bank kerana disyaki memalsukan dokumen pinjaman bank. -Bernama

Bukan tugu, Perdana Menteri perlu diganti baru

Posted: 11 Sep 2016 11:04 PM PDT

 
Oleh Arif Atan


Aktivis mahasiswa membantah pengumuman kerajaan untuk memperindah kawasan Taman Tugu dengan kos keseluruhan projek mencecah RM650 juta seperti diumumkan Perdana Menteri, 5 September lalu.

"Apa signifikan projek-projek seperti Tugu Negara ini mendapat dana sebegitu besar berbanding dengan mengisi perut rakyat? Projek menaik taraf Tugu Negara adalah satu lagi projek yang dilihat tidak ada kepentingan semasa oleh anak muda dan mahasiswa khususnya.

"Kepada Datuk Seri Najib Tun Razak, yang tidak kukuh dan memerlukan naik taraf itu bukanlah Tugu Negara, tapi kedudukan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri yang perlu diganti baru," bidas Jurucakap Tangkap Malaysia Official 1 (MO1), Anis Syafiqah Md Yusof dalam kenyataannya hari ini.

Menurutnya, mahasiswa berpendapat Najib sudah kontang idea dalam menguruskan kewangan sehingga negara sedang mengalami krisis ekonomi selain kemelut politik yang dahsyat yang dibimbangi menghakis keyakinan pelabur.

"Tak perlu lagi kita cerita bab ketirisan, kehilangan duit setiap tahun yang dilaporkan oleh Audit Negara. Saya kira itu kita semua sudah maklum. Yang kita tidak maklum dan tertanya-tanya kenapa individu sebegini masih kekal memegang tampuk kepimpinan negara?" bidasnya.

Mengulas lanjut projek yang dibangunkan oleh Khazanah Nasional itu, beliau berpendapat Najib tidak menyedari setiap tahun sebanyak 56 peratus daripada kira-kira 400,000 graduan di negara ini gagal mendapatkan pekerjaan.

"Adakah susah sangat kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib nak menilai kepentingan yang lebih utama?
Bagaimana boleh wujud di benak fikiran Perdana Menteri untuk memperuntukkan RM650 Juta kepada sebuah tugu yang masih elok dan kukuh berdiri?

"Kenapa tidak tercapai di akal pimpinan kerajaan sekarang untuk menyelesaikan isu yang berkait rapat dengan rakyat khususnya mahasiswa dan anak muda ini?" soalnya.

Sehubungan itu, Anis mengingatkan Najib yang juga Presiden Umno itu tentang janji untuk menangani kos sara hidup rakyat seperti terkandung pada manifesto BN sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

"Malangnya kebanyakan mekanisme yang diguna bersifat jangka pendek dan tidak mampu menyelesaikan kemelut ekonomi rakyat secara total.

"Sebagai contoh, kenaikan BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) dan baucer buku hanya mampu menyelesaikan masalah mahasiswa dan anak muda selama sebulan dua, kemudian mahasiswa dihadiahkan dengan harga barang naik, cukai GST dan sekarang RM650 juta pula bakal dihadiahkan kepada sebuah monument," tegas Anis lagi.

Mukhriz jangka pemimpin bahagian Kedah pula keluar Umno

Posted: 11 Sep 2016 10:59 PM PDT

 
Oleh Zikri Kamarulzaman


Lebih ramai pemimpin Umno bahagian dijangka keluar parti, kali ini di Kedah. Bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata "sebilangan" pemimpin bahagian memaklumkannya beliau bahawa mereka sudah tidak lagi mampu bersabar, dan sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan Umno.

"Dan cara mereka keluar parti adalah mengumumkan pada mesyuarat (perwakilan bahagian) tahunan," kata Mukhriz kepada pemberita di Puchong malam semalam. 
 
Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada beliau menjangka ada pemimpin bahagian Umno Kedah yang akan meninggalkan parti itu susulan pengunduran dua veteran parti dari Johor semalam.

Pengerusi Tetap Umno Gelang Patah, Datuk Baharom Abdul Ghani dan Timbalan Ketua Umno bahagian Kulai, Datuk Tosrin Jarvanti keluar parti semasa mesyuarat perwakilan bahagian masing-masing.

Ini berlaku sehari selepas pendaftaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) cetusan Tun Dr Mahathir Mohamad mendapat kelulusan daripada Pendaftar Pertubuhan.

Mukhriz berkata, walaupun sesetengah mereka akan meninggalkan Umno dengan pengumuman secara terbuka semasa mesyuarat perwakilan masing-masing, ada yang memilih untuk tidak menghebahkan tindakan mereka itu.

"Sesetengah mereka tidak bersedia untuk menimbulkan konflik pada majlis seperti itu, jadi mereka menyokong kita tetapi kekal dalam Umno.

"Ataupun mereka meninggalkan parti secara senyap dan bukan seperti cara yang terbuka," katanya.

Mukhriz berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri ceramah yang dianjurkan oleh kumpulan pemberontak Umno, Gerakan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) untuk memperkenalkan BERSATU.

Turut berucap pada ceramah itu adalah aktivis belia, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Dalam ucapannya Syed Saddiq menekankan kepentingan penyertaan belia pada pilihan raya, dan menggesa mereka untuk mendaftar sebagai pengundi.

Beliau berkata, kurang daripada separuh golongan muda yang layak mengundi di Malaysia adalah pengundi berdaftar.~Mkini


Deritalah M'sia jika idea Noh diterima

Posted: 11 Sep 2016 10:57 PM PDT


 
Oleh Amran Ahmad 


Boleh dikatakan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Tan Sri Noh Omar layak dikritik, dibidas malah diherdik sekalipun atas cadangan beliau untuk memberikan lesen pemberi pinjaman wang kepada pemaju perumahan.

Ini kerana bukan saja portal propembangkang dan ahli-ahli parlimen pembangkang mengkritik cadangan Noh itu, malah bantahan turut disuarakan portal prokerajaan dan pelbagai organisasi lain. 
 
Rata-rata pelbagai pihak menyuarakan sentimen dan maklum balas negatif terhadap cadangan Noh yang disifatkan bukan saja tidak menyelesaikan masalah, malah menambahkan lagi kerumitan di kalangan rakyat negara ini yang belum memiliki rumah.

Antara yang ketara menyuarakan pandangan sedemikian ialah bekas presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda), Ng Seing Liong yang menegaskan pemaju perumahan lebih suka menggunakan dana sedia ada untuk membina lebih banyak rumah berbanding memberi pinjaman kepada pembeli.

Pendapat Ng disokong ketua pelaburan untuk Pengurus Amanah Pelaburan Hartanah Axis Berhad dan bekas presiden Institut Ejen Hartanah Malaysia, Siva Shanker.

Katanya, pemaju sepatutnya memberikan fokus kepada pembinaan harta tanah.

Terikat bayaran jangka panjang

Pembeli pula katanya tentu tidak mampu untuk berasa gembira dengan cadangan sedemikian kerana beban hutang akan bertambah.

Ia kerana faedah setinggi 18 peratus yang akan dikenakan syarikat pemaju adalah lebih tinggi berbanding kadar ditawarkan bank tempatan untuk pinjaman perumahan.

Jika pembeli tidak mengambil pinjaman penuh (100 peratus) sekalipun daripada pemaju perumahan, dengan kadar 18 peratus itu mereka akan terbeban, ditambah pula dengan tanggungan baki pinjaman yang diambil dari bank tempatan.

Bayangkan seorang pembeli yang mengimpikan memiliki sebuah rumah tetapi kemampuan semasanya terhad cuma menyediakan deposit 10 peratus kepada pemaju.

Pihak bank pula sekadar meluluskan pinjaman sebanyak 70 peratus daripada harga rumah berkenaan selepas mencongak tahap kemampuan kewangan pemohon tersebut.

Ini bermakna pembeli terpaksa mendapatkan pinjaman bagi pembiayaan 20 peratus lagi daripada pemaju dengan kadar faedah 18 peratus.

Dalam keadaan ini, pembeli tersebut terikat dengan bayaran ansuran bulanan jangka yang panjang kepada pihak bank daripada pinjaman 70 peratus tadi.

Pada masa sama, pembeli juga terpaksa menanggung bayaran ansuran yang tinggi bagi pinjaman 20 peratus pada pemaju dengan kadar faedah 18 peratus.

Bagi segmen pembeli berpendapatan sederhana yang ingin membeli rumah pula, persoalan utama yang timbul ialah sama ada mereka mampu untuk membayar dua pinjaman sekaligus dalam tempoh sebulan bagi memiliki seunit rumah untuk tempoh yang lama.

Keadaan akan bertambah buruk jika pembeli mengambil pinjaman penuh (100 peratus) daripada pemaju, kerana jumlah hutang tersebut akan menjadi empat hingga enam kali ganda berbanding nilai pinjaman pokok.

Sewa sampai bila-bila

Ini bermakna kadar bayaran ansuran bulanan - untuk suatu tempoh yang lama juga - akan menjadi lebih tinggi daripada sepatutnya.

Akhirnya ia akan menyebabkan harga harta tanah di Malaysia menjadi semakin mahal di masa depan.

Dalam kenaikan gaji tahunan pekerja tempatan yang kian mengecil serta peningkatan harga barangan serta perkhidmatan yang seolah-olah tidak terkawal pada masa ini, hasrat untuk memiliki rumah mungkin sekadar angan-angan terutama di kalangan mereka yang berumur 40 tahun dan ke bawah.


 
 
Masakan tidak, jika tidak mampu membayar kedua-dua ansuran tersebut (dalam kes seperti yang disebutkan di atas), pastinya bank dan pemaju berhak untuk merampas rumah tersebut daripada pemiliknya dan kemudian akan melelongkan harta tersebut.
Ternyata, rakyat negara ini akan bertambahlah menderita untuk menjalani kehidupan jika cadangan Noh itu menjadi realiti.

Dengan Bajet 2017 bakal dibentangkan pada Oktober ini dan khabar angin pilihan raya umum ke-14 akan diadakan pada suku pertama tahun depan, wajar untuk kerajaan menjadi lebih kreatif dan realitistik menyelesaikan masalah rakyat.

Dalam suasana kehidupan hari ini yang sangat kompleks dan sofistikated, keperluan asas secara realitinya bukan sekadar memiliki rumah sebagai tempat berteduh, malah rakyat turut dihimpit dengan keperluan untuk memiliki kenderaan, insurans kesihatan dan pendidikan serta simpanan menjelang hari tua.

Itu belum termasuk menyediakan dana membawa anak-anak berjalan-jalan ke pusat peranginan setiap kali tibanya musim cuti sekolah atau membayar bil-bil telekomunikasi bulanan dan sebagainya.

Justeru, daripada menanggung hutang yang berlipat kali ganda akibat membeli rumah menggunakan cadangan - disifatkan Rafizi Ramli sebagai "paling gila" dalam hal perumahan dan kewangan negara - mungkin pilihan yang lebih baik ialah menyewa saja sampai bila-bila.


Sekolah satu murid di Selangor dipindah

Posted: 11 Sep 2016 10:47 PM PDT

MALAYSIA GAZETTE




Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) Bukit Fraser yang hanya mempunyai seorang murid akan berpindah tidak lama lagi.

China Press melaporkan, sekolah itu pada masa ini merupakan satu-satunya sekolah di Selangor yang mempunyai seorang murid.

Murid tunggal kini berada di darjah empat dan ayahnya telah bersetuju supaya anaknya ditukar ke sekolah lain sekiranya SRJKC Bukit Fraser dipindahkan.

Disebabkan bakal dipindah, pihak sekolah turut menghentikan usaha untuk mengambil pelajar baharu.
Sekolah yang terletak di kawasan sempadan Pahang dan Selangor itu gagal mendaftarkan pelajar darjah satu sejak 2015, menjadikan kemelut kekurangan pelajar semakin runsing.

Riwayat sekolah itu bagaimanapun dijangka dapat disambung apabila lembaga pengelola sekolah menerima tawaran daripada pemaju untuk berpindah.

Lokasi awal yang ditawarkan ialah Kajang tetapi selepas mengambil kira kewujudan SRJKC lain di tempat tersebut, maka Jenjarom telah dicadangkan.

Perbincangan masih dijalankan, tetapi SRJKC Bukit Fraser dijangka dipindah dalam tempoh dua atau tiga tahun.


ROS serah sijil kelulusan pendaftaran parti kepada PPBM

Posted: 11 Sep 2016 10:29 PM PDT

MALAYSIA GAZETTE




Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) hari ini menyerahkan sijil kelulusan pendaftaran kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Presiden Penaja PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menerima sijil tersebut sebelum itu hadir bersama anggota jawatankuasa penaja PPBM ke ROS di sini bagi memberi penjelasan berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu.

Muhyiddin berterima kasih kepada ROS dan Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kerana memberi kelulusan pendaftaran untuk parti itu dalam tempoh 30 hari.

Muhyiddin sebelum ini menyerahkan permohonan bagi mendaftarkan parti itu pada 9 Ogos lalu.

Seorang pegawai ROS yang dihubungi Bernama menyatakan bahawa kelulusan tersebut diberikan setelah pihaknya berpuas hati dengan penjelasan daripada pihak PPBM berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu.

Semalam, Ahmad Zahid berkata kelulusan rasmi akan diberikan selepas pihak PPBM memberi penjelasan berhubung peranan dan fungsi presiden serta pengerusi parti itu kepada ROS.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi PPBM yang ditemui media di ROS berkata beliau tidak menolak kemungkinan untuk bekerjasama dengan bekas timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghadapi pilihan raya akan datang.

Katanya usaha sedang dilaksanakan agar semua parti pembangkang bergabung dalam satu pakatan supaya tidak akan ada pertandingan tiga penjuru pada pilihan raya umum nanti.-- BERNAMA


Pastikan 90 peratus India sokong BN dalam PRU-14 - TPM

Posted: 11 Sep 2016 10:27 PM PDT

 
 
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi disambut meriah ketika hadir merasmikan Perhimpunan Agung Parti Makkal Sakti di Kuala Lumpur hari ini.
 
 
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi disambut meriah ketika hadir merasmikan Perhimpunan Agung Parti Makkal Sakti di Kuala Lumpur hari ini.
 
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta parti Makkal Sakti Malaysia (MMSP) dan parti-parti bersekutu India dalam komponen Barisan Nasional (BN) supaya lebih relevan dalam menyatukan komuniti India di negara ini.

Beliau turut menyatakan hasratnya yang mahu melihat Makkal Sakti dan parti komponen BN lain terus bersatu untuk memastikan 90 peratus pengundi India menyokong BN menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

"Setiap pemimpin ada cabarannya kerana putaran hayat, putaran politik yang dihadapi setiap lima tahun sekali agak mencabar ujiannya untuk kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri tetapi Najib dengan keikhlasan yang sentiasa mengambil berat tentang kebajikan semua bangsa termasuk kaum India membawa beberapa langkah penyelesaian masalah dalam bentuk transformasi.

"Ia berjaya menampakkan hasil menerusi inisiatif parti bersekutu BN termasuk Makkal Sakti mengembalikan pengundi India 65 peratus kepaada BN pada PRU13 dan dan PRK sebelum ini.

"Jika ia boleh dicapai saya mahu lihat lagi ia diterjemah kepada 90 peratus menjelang PRU-14 dengan semangat bersatu dalam BN khususnya Makkal Sakti perlu menyumbang BN bersatu dengan parti india dalam komponen BN demi menyatukan komuniti India," katanya.

Beliau berkata demikian pada ucapan merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan ke-8 Makkal Sakti yang turut dihadiri Setiausaha Agung BN dan UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di sini hari ini.

Dalam perhimpunan itu, Ahmad Zahid turut meluluskan permintaan sebuah bas untuk kemudahan parti itu dengan kelulusan kewangan BN dengan disertai tepukan gemuruh 2,212 perwakilan parti.

Beliau juga menggesa para pemimpin pati komponen supaya mengemaskini diri dengan pengetahuan ideologi politik yang lebih relevan untuk mengelak BN ketinggalan.

"Semai semangat kerjasama semasa komponen BN supaya melibatkan gandakan gerak kerja daripada sekarang untuk PRU akan datang," ujarnya.

Timbalan Presiden BN itu juga memuji kewujudan Makkal Sakti sebagai sebuah parti pada asasnya kini berjaya membuktikan peranan sebagai institusi sosial India sambil berharap lebih 200,000 ahlinya bekerjasama rapat dengan komponen BN demi pengukuhan parti peringkat nasional.

"Hanya BN yang relevan sentiasa dalam membela dan menyelesaikan kaum India dan bangsa majmuk secara umum demi kesejahteraan lebih cerah dan terjamin. Kita mengharapkan persoalan dan masalah masyarakat India terus dibela hanya menerusi BN yang lebih relevan khususnya masalah kewarganegaraan yang masih berterusan.

"Sebagai Menteri Dalam Negeri (KDN), saya turut beri prioriti kepada isu tersebut sehinggakan Jabatan Pendaftaran Negara telah menerima 5,894 permohonan dan 1,131 daripadanya telah diluluskan manakala 750 ditolak, 4,013 permohonan dalam proses," ujarnya lagi.--MalaysiaGazette


Tahun ini lembu korban tak laris macam dulu

Posted: 11 Sep 2016 10:25 PM PDT



Biasanya setiap tahun kira-kira 250 hingga 300 ekor lembu sudah dalam tangan terutama Hari Raya Korban tetapi tahun ini bilangan yang dijual separuh sahaja daripada jumlah biasa.

Itu luahan pemilik ternakan lembu daging, Mohamad Sharif Ghulam Nabi kerana ramai pelanggan memberi alasan masalah ekonomi dan kewangan menjadi halangan kepada mereka sekarang.

"Sepanjang 10 tahun kebelakangan ini permintaan semakin berkurangan setiap tahun. Tahun ini (2016) merupakan tahun yang paling ketara permintaan berkurangan berikutan masalah ekonomi dan harga meningkat," ujarnya kepada Malaysia Gazette di sini hari ini.

Menurut Mohamad Sharif, trend itu dirasai oleh semua penternak termasuk kepadanya yang sudah berpengalaman meneruskan perniagaan keluarga sejak 30 tahun lalu dan mempunyai ladang di pinggir ibu kota.

Beliau juga biasa dengan permintaan terutama bagi majlis akikah dan hari raya korban setiap tahun.

"Minat bermula dari mengikut bapa pergi uruskan lembu-lembu di ladang dan terus serius dalam bidang perniagaan dan ia perniagaan keluarga," ujarnya.

Jenis lembu pedaging yang dibekalkan pihaknya ialah Lembu Lembu Baka Brahman, Lembu Baka Kedah-Kelantan, Lembu Baka Local Indian Dairy dan Lembu Baka Friesian Sahiwal.

Anggaran harga mengikut saiz dan cukup syarat untuk dikorbankan atau akikah dan harga bermula dari RM3,600 hingga RM4,000.

Sesiapa berminat boleh menghubunginya di talian 013-337 3580.--MalaysiaGazette


2 emas Malaysia rekod baru paralimpik

Posted: 11 Sep 2016 10:08 PM PDT

 
BERNAMA
 
 
Kontinjen Malaysia pada temasya Sukan Paralimpik Rio de Janeiro, Brazil, melakar sejarah tersendiri selepas memenangi dua pingat emas, setiap satunya mencipta rekod dunia dan rekod paralimpik.

Pingat emas pertama negara diperoleh menerusi pelari pecut Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi dalam acara 100m T36 lelaki (cerebral palsy). Dalam acara yang berlangsung di Stadium Olimpik itu,

Mohamad Ridzuan mencatat masa 12.07 saat, sekali gus memadam rekod Sukan Paralimpik terdahulu milik Roman Pavlyk dari Ukraine iaitu 12.25s yang dilakukan di Beijing pada 2008.

Pingat perak dimenangi Yang Yifei dari China dengan catatan 12.20s dan gangsa menjadi milik atlet tuan rumah, Rodrigo Parreira da Silva dengan 12.54s. Selepas majlis penyampaian hadiah, Mohamad Ridzuan, yang mempunyai kesukaran untuk bertutur, menangis tanpa henti dan terpaksa ditenangkan oleh ketua jurulatihnya, R.Jaganathan.

Kejayaan Mohamad Ridzuan kemudiannya disusuli Muhammad Ziyad Zolkefli melalui acara lontar peluru F20 lelaki (masalah pembelajaran). Lebih manis, pemenang pingat gangsa pada edisi ke-14 di London,
telah mencipta rekod baharu dunia dalam percubaan pertamanya dengan jarak 16.40m, sekali gus memadam rekod dunia dan rekod Paralimpik milik Todd Hodgetts dari Australia iaitu 16.29m juga di London.

Atlet berusia 26 tahun itu meneruskan rentak kecemerlangan dan terus memperbaiki rekod dunia dengan jarak 16.84m pada percubaan kelimanya.

"Terima kasih kepada rakyat Malaysia yang menyokong saya. Tak lupa juga kepada famili saya, rakan-rakan saya, ISN, MSN dan media yang menyokong saya.

"Inilah hadiah saya untuk kalian semua... gambar yang viral yang saya pegang kertas 'Doakan untuk kami di Paralimpik' inilah hasilnya. Terima kasih banyak-banyak untuk rakyat Malaysia," katanya dalam satu rakaman video. Pingat perak menjadi milik Dimitrios Senikidis dari Greece dengan 16.17m dan gangsa milik Hodgetts dengan 15.82m. - MalaysiaGazette


Cadangan Noh tak pernah dibincang dalam kabinet - TPM

Posted: 11 Sep 2016 10:08 PM PDT


Noh Omar
Noh Omar


Cadangan supaya pemaju perumahan diberi lesen pemberi pinjaman kewangan untuk membantu pembbeli rumah yang menghadapi kesukaran mendapat pinjaman bank tidak pernah dibincangkan dalam Kabinet.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan perkara itu sambil berkata pihaknya menantikan penjelasan berhubung cadangan yang dibangkitkan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.

"Cadangan itu tidak pernaj dibincangkan dalam kabinet dan kita telah memintanya (Noh) memberikan penjelasan berhubung cadangan itu," katanya pada sidang media selepas merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan ke-8 Makkal Sakti di Menara Kembar Bank Rakyat di sini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai cadangan itu yang dibangkitkan oleh Noh beberapa hari lalu yang kemudiannya menjadi kontroversi di media-media sosial.

Pada Khamis, Noh mencadangkan supaya pemaju berminat boleh menyerahkan permohonan lesen pemberi pinjaman wang di bawah Akta pemberi Pinjam Wang (Pindaan 2011) Akta 400, dibawah bidang kuasa kementerian itu.

Dengan pelaksanaan itu nanti, pemaju boleh membantu pembeli rumah dengan pembiayaan 100 peratus atau sebahagian dengan syarat kadar faedah tidak lebih 18 peratus setahun.

Pengumuman Noh Omar itu menerima bantahan pelbagai pihak walaupun bertujuan untuk memberi pembeli pilihan tambahan. --MalaysiaGazette



BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT