Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Ketua Audit Negara akui cukup bukti siasat 1MDB

Posted: 20 May 2016 05:48 PM PDTAmbrin BuangAmbrin Buang
Laporan Jabatan Audit Negara berkaitan 1MDB boleh dijadikan asas yang cukup bagi siasatan dilakukan terhadap syarikat milik penuh Kementerian Kewangan itu, kata Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.
Dalam satu wawancara dengan stesen TV Singapura, Channel News Asia semalam, Ambrin dilaporkan bersedia membantu mana-mana pihak untuk memulakan siasatan.
"Langkah selanjutnya seperti yang disyorkan oleh PAC (Jawatankuasa Kira-Kira Awam Negara), mereka mahu siasatan dilakukan terhadap beberapa individu tertentu di dalam syarikat berkenaan, biar polis melakukan kerja mereka, kami akan membantu mana-mana pihak yang ingin melakukan siasatan," wawancara itu dipetik.
Mengulas pengakuan Amrin itu, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara yang juga anggota PAC, Tony Pua menggesa polis mempercepatkan siasatan terhadap individu-individu yang dikaitkan dengan 1MDB seperti yang telah didedahkan di dalam laporan akhir PAC enam minggu lalu.
Tony yang juga Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan berkata, siasatan segera perlu dilakukan bagi memastikan dalang skandal kewangan RM50 bilion membabitkan syarikat sarat hutang itu dihadapkan ke muka pengadilan.
Rakan rapat Perdana Menteri, Jho Low dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Datuk Shahrol Halmi adalah antara individu yang dikaitkan dengan skandal 1MDB.
Bagaimanapun sejak laporan akhir PAC dibentangkan di Parlimen pada 7 April yang lalu, polis masih belum memanggil individu-individu terbabit untuk disoal siasat, ujar Tony seperti dilapor Roketkini.com.
Tony mendakwa, Shahrol telah mengarahkan 1MDB dengan kapasitinya sebagai CEO untuk membayar US$1.03 bilion kepada Good Star Limited, sebuah syarikat yang disahkan Bank Negara Malaysia dan telah dimaklumkan kepada PAC sebagai "sebuah syarikat yang dimiliki oleh individu yang tidak ada kaitan dengan Petrosaudi International Limited".
Petrosaudi International Limited, syarikat yang menjalinkan usaha sama pelaburan dengan 1MDB, bagaimanapun tidak mengulas mengenai status Good Star Limited yang didakwa mempunyai kaitan dengan anak-anak syarikatnya.
"Kini PAC dan Ketua Audit Negara telah mengaitkan Datuk Shahrol Halmi dengan salah urus tadbir 1MDB, apa lagi yang ditunggu Ketua Polis Negara (IGP), Tan Sri Khalid Abu Bakar?" soal Tony dalam satu kenyataan hari ini.
Malah, katanya, kegagalan polis untuk bertindak, dan ironi kepantasan siasatan luar negara hanya akan mengakibatkan rakyat Malaysia membuat kesimpulan bahawa mereka (polis) dengan seboleh-bolehnya cuba untuk menutup jenayah yang melibatkan tokoh-tokoh politik berkuasa di negara ini.

KISAH PENCURI BALAK YANG BELUM DITANGKAP DI KELANTAN

Posted: 20 May 2016 05:29 PM PDT


BETUL KAH INI?

Posted: 20 May 2016 03:01 AM PDT

SELEPAS WARKAH DARI PENJARA, ADAKAH IA TANDA2 ANWAR AKAN BEBAS LEBIH AWAL?


Fakta lain yang terkandung dalam warkah dari penjara yang ditulis oleh Anwar Ibrahim ialah - "Dan tolong jangan percaya yang mengaku sebagai "sumber sahih, dipercayai"  yang mana Najib telah menghantar utusan bertemu saya dan telah berlaku satu pertemuan dengan Zahid di HKL minggu lepas.

"Ini adalah fitnah dan disebarkan dengan niat untuk melahirkan kesangsian dan perbalahan."

Mengapa, sementara Anwar melahirkan kebimbangan terhadap Tun Mahathir dan projek Deklarasi Rakyatnya sambil meminta pimpinan PKR agar sentiasa berwaspada terhadap bekas Perdana Menteri selama 22 tahun itu, beliau sendiri yang turut membangkitkan mengenai pertemuan sulit dengan geng Najib yang khabar anginnya tidak banyak pun diperbualkan oleh orangramai?

Ada yang mengatakan, selain mengadakan pertemuan dengan Zahid, Najib juga menghantar wakilnya iaitu Azeez Abdul Rahim, Pengerusi Tabung Haji untuk bertemu Anwar.

Adakah Anwar secara halus sedang cuba memberitahu sesuatu di sebalik warkahnya itu?
Adakah apabila berlaku penafian, sebagaimana yang kerap berlaku dalam banyak kes sebelum ini, ia sebenarnya adalah tanda-tanda kebenaran semakin hampir?

Malah, kata mereka yang arif dalam mengikuti perjalanan politik Anwar, ketika mahu melawan Tun Ghafar Baba dulu pun, beliau bermula dengan penafian juga.

Dalam hal ini, mungkinkah pertemuan Anwar dengan wakil Najib dan Zahid Hamidi  itu betul-betul telah berlaku?

Apakah Najib, di sebalik ditekan hebat oleh Tun Mahathir yang bekerjasama dengan Pakatan Harapan dan disokong sebahagian pemimpin pro Azmin Ali dalam PKR, turut mengintai peluang untuk mempergunakan Anwar bagi menyelamatkan masa depan politiknya?

Itukah sebabnya, maka warkah dari penjara itu banyak sekali menyentuh mengenai Tun Mahathir dan Deklarasi Rakyat?

Itukah juga puncanya Anwar diberikan kelonggaran, sebagaimana yang diakui oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Nur Jazlan Mohamed, untuk menyebarkan warkah tersebut di sebalik peraturan Jabatan Penjara yang melarang sesuatu barang dibawa masuk atau keluar dari penjara?

Apakah selepas ini kita akan menatap lebih banyak lagi luahan Anwar berkaitan Tun Mahathir dan Deklarasi Rakyat?

Dan akhirnya, apakah Anwar  bakal dibebaskan lebih awal daripada penjara melalui pengampunan yang akan diusulkan sendiri oleh Najib?

Apakah juga nanti, melalui pembebasan awal itu, bukan sekadar membuatkan Anwar, Dr Wan Azizah, Nurul Izzah dan lain-lain pemimpin yang masih setia dengan Ketua Umum itu rasa terhutang budi dengan Najib, malah penyudahnya akan turut  membawa perpecahan kepada PKR sama?

Di titik paling akhir sekali nanti, mungkinkah semua yang pro Anwar, termasuk Dr Wan Azizah dan Nurul Izzah yang memang diketahui tidak menyokong Deklarasi Rakyat akan bertaut erat dengan Najib, UMNO serta BN dan pakatan pembangkang akan diambilalih oleh Tun Mahathir bagi meneruskan hasrat menyingkirkan Perdana Menteri dari tampuk kuasa melalui pilihanraya? (SH 18/05/2016)

ADAKAH KAWASAN TRADISI KALAH YANG NAK DIBANGGAKAN?

Posted: 20 May 2016 02:45 AM PDT
PAS, JIKA MENANG DI SUNGAI BESAR & KUALA KANGSAR LEBIH MENJADI ANCAMAN KEPADA PAKATAN HARAPAN


Pembangkang utama dalam negara sekarang ialah Pakatan Harapan yang mempunyai tiga parti yang meliputi semua kaum iaitu PKR, DAP dan Amanah manakala Pas adalah pembangkang yang bersendirian sejak meninggalkan Pakatan Rakyat dan hanya baru-baru ini saja menubuhkan blok ketiga bersama sebiah parti kecil iaitu Ikatan.

Selain itu, Pakatan Harapan juga adalah gabungan tunggal yang berhasrat untuk menjadi kerajaan alternatif kepada BN sedangkan Pas hanya mahu menjadi penasihat semata-mata.

Lantaran itu, sekiranya ada pilihanraya kecil di mana-mana, Pakatan Harapan semestinya lebih layak meletakkan calon untuk berlawan dengan BN berbanding Pas.

Lebih-lebih lagi dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar di mana pengundi bukan Melayu adalah 33 peratus dan 31 peratus, kesesuaian itu tentu saja lebih kepada Pakatan Harapan.

Sebagai pembangkang yang kedua, Pas boleh memilih sama ada untuk sama-sama bertanding dan membiarkan berlaku pertandingan tiga penjuru atau berunding dengan Pakatan Harapan untuk menjadikan satu lawan satu.

Jika mereka benar-benar ingin bersama dengan pembangkang menumbangkan BN dan menjadikan pilihanraya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar sebagai mesej penolakan terhadap Najib, Pas seharusnya lebih sedia berlembut dan bertolak ansur dengan Pakatan Harapan.

Alasan bahawa Sungai Besar dan Kuala Kangsar kawasan tradisi yang ditandingi Pas sejak merdeka tidak boleh diterima sama sekali kerana ia adalah "kawasan tradisi kalah, bukannya tradisi menang", 

Kawasan tradisi menang mungkin boleh ditolak-ansur untuk orang lain tidak kacau daun, tetapi kawasan tradisi kalah, tolak ansur untuk pihak lain mencuba sepatutnya lebih terbuka.

Dengan itu, tentu saja tidak masuk akal apabila Pas pula yang meminta Pakatan Harapan agar jangan kacau daun dan membiarkan saja mereka bertanding di kedua-dua kawasan itu.

Bukankah yang menjadi pembangkang utama serta benar-benar ingin mengalahkan BN dan menjadi alternatif kepada kerajaan ialah Pakatan Harapan?

Walaupun pimpinan Pas seperti Tuan Ibrahim Tuan Man, Idris Ahmad dan Iskandar Abd Samad sebagai contoh, terlihat agak senada dengan Pakatan Harapan, tetapi Hadi Awang, Dr Haron Din dan Nasharuddin Tantawi jelas begitu merendah diri dan seakan-akan lebih menerima Najib.

Sudah pasti, di sebalik ada pimpinan Pas yang kekal dengan iltizam menumbangkan UMNO dan BN, kedudukan Hadi Awang sebagai Presiden dan Dr Haron Din sebagai Mursyidul Am, jauh lebih dominan dalam menguasai dan menentukan hala tuju parti itu.

Pas juga tidak pernah secara khusus mengatakan mereka akan bersama-sama dengan Pakatan Harapan mendepani BN dalam pilihanraya akan datang. Di sebalik bertahalul siyasi dengan PKR di Selangor, Pas juga amat memusuhi DAP dan Amanah.

Matlamat Pas lebih ingin bertanding bersendirian dalam pilihanraya umum akan datang, malah dalam video yang pernah tersebar tidak lama dulu, Tuan Ibrahim Tun Man mengatakan Pas akan "bernilai tinggi" dalam bersendirian ini dan akan menjadi rebutan selepas keputusan PRU 14 memandangkan sama ada BN atau Pakatan, kedua-dua dilihat tidak mampu memenangi jumlah kerusi yang betul-betul kukuh untuk membentuk kerajaan.

Maknanya apa?

Maknanya tidak lain ialah bahawa Pas boleh bekerjasama dengan sesiapa saja, asalkan parti mana lebih kuat atau yang mampu memberi tawaran lebih baik.

Tidakkah ini sebenarnya merbahaya kepada kedudukan Pakatan Harapan?

Oleh itu, meskipun pertandingan satu lawan satu adalah terbaik untuk menumbangkan BN di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, Pakatan Harapan juga harus sentiasa berwaspada tentang matlamat dan kiblat sebenar Pas sekarang ini dan semenjak Hadi Awang pandai bersedondon merah jambu dengan Najib.

Kebulatan tekad Pas untuk terus bertanding tanpa kompromi di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, sama sekali tidak membantu mengukuhkan barisan pembangkang untuk berlawan dengan BN, malah sekiranya mereka menang di salah satu atau kedua-dua kerusi itu, ia adalah ancaman sebenar kepada perjalanan Pakatan Harapan untuk menumbangkan BN dan menawan Putrajaya dalam pilihanraya akan datang.

Dalam keadaan tradisi kalah pun susah diajak berunding, setelah menang nanti bukan saja segala-galanya bertambah sukar, malah tidak mustahil "warna merah jambu akan lebih menyerlah kemerah-merahannya". (SH 19/05/2016).

HUDUD KELANTAN: ‘PENCURI BALAK GAGAL DIKERAT KUKU’ – HUSAM

Posted: 20 May 2016 02:29 AM PDT

AZMIN SIMPATI HADI ‘TIDAK TAHU’ PERKEMBANGAN RUNDINGAN 2 PRK

Posted: 20 May 2016 02:24 AM PDT

NIZAR JAMALUDDIN CALON PH DI PRK KUALA KANGSAR?

Posted: 20 May 2016 02:20 AM PDT

DEKLARASI: DR M TIADA AGENDA PERIBADI TAPI KITA PERLU HATI-HATI – MAT SABU

Posted: 20 May 2016 02:15 AM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


RAMAI SEDANG DIBURU

Posted: 20 May 2016 06:30 AM PDTTIGA EKOR

SUDAH 

DITANGKAP

2 DI ABU DHABI

1 DI SINGAPURA

RAMAI SEDANG

DIBURU FBIMahkamah S'pura diberitahu, Yeo Jiawei cuba sembunyi jejak

Bekas pegawai bank BSI Singapura Yeo Jiawei cuba menyembunyikan jejaknya dengan memberitahu orang lain supaya memadamkan emel dan mengelak daripada disoal siasat oleh pihak berkuasa, demikian mahkamah Singapura diberitahu semalam.
Peguamcara kedua Singapura, Kwek Mean Luck berkata demikian ketika memohon tambahan tempoh reman selama dua hingga tiga minggu lagi terhadap Yeo, yang ditahan dalam siasatan berkaitan dengan bekas anak syarikat 1MDB - SRC International.
Edge Singapura melaporkan Kwek sebagai berkata adalah dipercayai tertuduh mungkin meminta orang lain supaya menyembunyi dan menyesuaikan maklumat.
Akhbar itu melaporkan Kwek berkata bahawa Yeo memainkan peranan penting di dalam kes itu sejak tiga tahun lepas.
Yeo menghadapi tujuh pertuduhan pengubahan wang haram dan penyelewengan yang didakwa berkaitan dengan SRC.

FBI SEDANG

MEMBURU:

jho low

riza aziz

nik faizal

datuk subuh

kah kah kah

seronok tengok

lari lintang pukang

padan muka

kah kah kah

FBI MASUK

---------------

KU LI APO KOBA?

Posted: 20 May 2016 05:00 AM PDTKU LI
APA KOBA

KU LI  

APO KOBA

SAJO TANYO

MANO TAHU

LOPEH SAIN

DEKLARASI 

KELANTAN

KOK ADO 

OFFER BARU

------------

SILA KLIK IKLAN

Posted: 20 May 2016 04:30 AM PDTDERMA DAPUR 

JALANANiKLAN
jika anda lihat 
ada iklan
sila klik iklan itu
iklan dalam blog ini
tanpa pembaca klik
ianya menjadi iklan percuma

duit dari iklan 
dihadiahkan kepada
  dapur jalanan


-----------

AMERIKA BIKIN KACAU LAGI

Posted: 20 May 2016 01:00 AM PDTAMERIKA BIKIN

KACAU LAGI
KES NIK ABOODOH

Posted: 20 May 2016 12:00 AM PDT

KES BERAT

DAH DAPAT

ARAHAN

CELAKO

Celako ni boleh berkata kata dgn Allah YaHadi YaHadi Ya Ayoh Ping Pasir Mas on NIK ABDUH REKRUT ALLAH
Malaysiabaru
on 5/19/16
ORANG SESAT
tak kira siapa pung Apabila dikatakan kepada mereka: "Marilah kamu (tunduk) kepada hukum yang Allah telah turunkan dan kepada hukum Rasul", niscaya kamu lihat orang-orang munafik menghalangi (manusia) dengan sekuat-kuatnya dari (mendekati) kamu. 

oi bahaya rupanya munafik ni lagi jahat dari kapir Maka mengapa kamu (terpecah) menjadi dua golongan dalam (menghadapi) orang-orang munafik, padahal Allah telah membalikkan mereka kepada kekafiran, disebabkan usaha mereka sendiri? Apakah kamu bermaksud memberi petunjuk kepada orang-orang yang telah disesatkan Allah? 

Barang siapa yang disesatkan Allah, sekali-kali kamu tidak mendapatkan jalan (untuk memberi petunjuk) kepadanya. awas adakah setiap dari kita dah termasuk dalam golongan munafik? jeng jeng jeng on NIK ABDUH REKRUT ALLAH - SATU PANDANGAN
Anonymous
on 5/19/16


NAK TANYO
Kawe nok tanyo Abe Abduh. Nabi Adam dan Hawa telah ditakdirkan Allah untuk makan buah Khaldum di Syurga? on NIK ABDUH REKRUT ALLAH - SATU PANDANGAN
Anonymous
on 5/19/16

OTAK DAH HILANG
Macham2 pun bolih cakap. Tentu otak dah hilang. Tak malu mesti robot bukan manusia. on NIK ABDUH REKRUT ALLAH - SATU PANDANGAN
Anonymous
on 5/19/16

TELEPON ALLAH
Berapi api cakap slps telepon Allah.. Tiap2 pagi, berkawat dan mereport dgn Allah sblm mendapat arahan terus selanjutnya. Tiada perantaraan Jibril bro.. Skrg WeChat, Wasap dgn Allah pun boleh. Bercakap dgn umat Dunia Ketiga.. senang ja nak bodohkan manusia2 lembu jadian.. on NIK ABDUH REKRUT ALLAH - SATU PANDANGAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/19/16
----------

SATU JEMPUTAN

Posted: 19 May 2016 11:00 PM PDT

SATU JEMPUTAN

Tarikh : 22hb Mei 2016 (Ahad)
Masa : 10:00 pagi
Tempat : Dewan MCPA, Tingkat 3, Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor, No 1, Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur


Anjuran Bersama : SIRD, Pusat Sejarah Rakyat, Monsoons Group, Civil Rights Committee of KLSCAH, Yayasan Usman Awang

Yang Hadir : 
1. Syed Husin Ali
2. Jomo KS
3. A. Samad Said
4. Abdul Rahman Embong
5. Tan Kai Hee
6. Masjaliza Hamzah
7. Chang Teck Peng
8. Adam Adli
9. Amirx Abd Hadi

MC : Fahmi Fadzil

Program-program termasuk ucapan daripada rakan-rakan dan ahli keluarga Said Zahari, membaca puisi, nyanyian lagu, tayangan filem dan lain-lain.

Majlis Memperingati Said Zahari bertujuan menghargai sumbangan Saudara Said Zahari kepada bidang kewartawanan dan politik di Malaysia dan Singapura sejak tahun 50an.

Saudara Said berlahir pada tahun 1928 di Singapura dan meninggal dunia pada 12 April 2016 di Malaysia. Selaku Ketua Pengarang Utusan Melayu, beliau telah memimpin satu mogok untuk menentang UMNO mengambil alih suarat khabar tersebut dan mempertahankan kebebasan media pada tahun 1961. Sehingga hari ini, beliau masih diingati sebagai tokoh kewartawanan paling penting dan berani dalam sejarah perjuangan kebebasan media di Malaysia dan Singapura.

Selepas mogok Utusan Melayu, Said kembali ke Singapura dan bersedia memimpin Parti Rakyat Singapura. Ketika dipilih sebagai Pengerusi Parti Rakyat Singapura, serta-merta, beliau ditahan oleh kerajaan Lee Kuan Yew pada tahun 1963 dan bermulalah tahan tanpa bicaranya selama 17 tahun. Selepas dibebaskan pada 80an, beliau berpindah ke Malaysia dan duduk bersama dengan anaknya.

Saudara Said Zahari harus diingati sebagai seorang pejuang rakyat dalam sejarah demokrasi Malaysia dan Singapura, semangat dan keberanian beliau dalam mempertahankan kebebasam media, sistem demokrasi dan suara rakyat harus kita semua memberi tribut dan teruskan perjuangannya.

Pendaftaran : http://goo.gl/forms/qM6EI5MW49

Sebarang pertanyaan sila hubungi 012-2658448 / 03-79578342.
------------

LAUT CHINA SELATAN TERUS TEGANG

Posted: 19 May 2016 09:30 PM PDT
WILAYAH

REBUTAN

MASIH TEGANG


China demands US military 'stop spying' over South China Sea

China says US allegation that fighter jets intercepted a US navy plane at an unsafe distance Tuesday are 'not true', and that the navy should cease all missions there

China has rejected US claims that its fighter jets maneuvered unsafely when they intercepted an American navy reconnaissance plane over the South China Sea, and demanded that the US end such missions close to Chinese territory.
The Chinese jets monitored the US plane from an acceptable distance and operated in a safe and professional manner, foreign ministry spokesman Hong Lei told journalists at a regularly scheduled news briefing.
"According to the related Chinese authorities, the US allegation is not true," Hong said.
Frequent reconnaissance missions by US navy vessels' aircraft off the Chinese coast jeopardize China's sea and air safety, Hong said. "We urge the US to immediately stop spying activities and prevent such events from happening again," he said.
The Pentagon said two Chinese J-11 fighters flew within about 15 meters (50 feet) of the US EP-3 Aries aircraft on Tuesday, forcing the US pilot to descend sharply to avoid a collision. It said the US plane was conducting routine operations in international airspace.-------------

PERANG SEMAKIN LUAS

Posted: 19 May 2016 08:39 PM PDT
BERAT

INI KES

BERAT

Najib ubah Umno jadi 'najis', kata Mahathir


Dalam dua majlis berasingan, bekas perdana menteri itu merujuk kepada bagaimana Umno telah menjadi 'najis'.

Mahathir Mohamad hari ini memulang paku buah keras terhadap Najib.
Mahathir menuduh Najib menjadikan Umno sebagai hak milik peribadinya.
Dalam dua majlis berasingan, bekas perdana menteri itu merujuk kepada bagaimana Umno telah menjadi 'najis'.
Beliau berkata demikian sebagai menjawab tuduhan Najib sebelum ini yang menuduhnya menikam parti yang telah banyak memberi manfaat besar kepada ahli keluarganya.

WOIT

ini yang kita mahu

ini yang kita berahi

gelawak makin hot

tendang lagi tun

sepak lagi tun

terajang lagi tun

kah kah kah

bagi lembik keladi

bila PRU14 sampai

dah tak leh berdiri

TIBAI LAGI


----------------------

BABI TAK MAKAN DUIT RAKYAT

Posted: 19 May 2016 08:00 PM PDT


DIUMUMKAN

BABI TAK 

 PERNAH

 MAKAN DUIT 

RAKYAT------------

YA AMPOON

Posted: 19 May 2016 07:18 PM PDT

JANGAN SEBAR

FITNAH 

JANGAN BUAT

BOHONGBernama: Lawatan PM ke T'ganu tidak ditangguh, ia berita palsu


Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) menafikan mengeluarkan sebarang berita yang menyatakan Najib menangguhkan lawatan rasmi ke Terengganu.
    
Ketua Biro Bernama Terengganu Zalina Maizan Ngah berkata berita itu adalah palsu dan fitnah.
    
"Ini kali keempat Bernama digunakan sebagai sumber berita dan disebarkan menerusi aplikasi WhatsApp. Saya baru sahaja dimaklumkan mengenai berita palsu ini oleh Menteri Besar Ahmad Razif Abdul Rahman dan saya berharap tiada sesiapa yang akan percaya mengenainya," katanya semalam.


    

KAH KAH KAH

kesian sedih

encik razif

ini berita niat

hina encik razif

kah kah kah

razif tak ada

datuk seri 

satu habuk tarak

YA AMPOOON


-----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT