Nuffnang

Pengikut

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


Politik Terengganu suam-suam kuku, kemana Ahmad Said selepas ini?

Posted: 22 Feb 2016 03:55 AM PST

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Kemunculan semula Kalam Perantau dalam akhbar harakah Edisi Jumaat (bil 2120; 5-7 Februari, 2016) menyebabkan rakan-rakan bertanya kenapa saya tidak menulis tentang politik Terengganu? Ada yabg hantar Private Message dan sebagainya.

Saya sendiri tidak ingat bila kali terakhir saya menulis tentang politik Terengganu?

Dalam satu artikel bertajuk Politik Terengganu Selepas Ahmad Said, Peluang PAS makin Sukar? dalam Kalam Perantau pada 24hb Februari, 2010 menyebut, "Bagi saya peluang PAS dan UMNO di Terengganu tetap seimbang, cuma peluang mungkin lebih berpihak kepada BN kerana beberapa faktor. Tetapi anak-anak muda yang baru kenal politik ini masih tidak berpuashati kerana mereka begitu yakin bahawa PAS Terengganu tidak ada peluang jika PAS tidak berani berubah setelah mereka melihat kepimpinan Menteri Besar Terengganu, Ahmad Said yang mirip kepada politik perdamaian dan mesra PAS".

Setahun kemudian, sekali lagi saya menulis satu artikel pada 22hb Februari 2011 bertajuk Analisa Politik Terengganu, Mampukah PAS kembali memerintah? dalam Kalam Perantau menyebut, "PAS telah melepaskan satu peluang yang baik untuk berkuasa semula di Terengganu bagi kali ke-3 dalam PRU ke-12 dimana PAS berjaya mempertahankan Kelantan dan merampas Kedah bersama dengan Pakatan Rakyat serta membentuk kerajaan di Selangor dan Perak pada tahun 2008 yang lepas. Kegagalan PAS menawan Terengganu dalam PRU ke-12 adalah kerana kesilapan strategi atau ada sebab lain?"

Tulisan penuh berkaitan artikel diatas dan beberapa tulisan yang lain yang berkaitan dengan politik PAS Terengganu boleh dirujuk dan dibaca secara online dalam kalam perantau (https://kalamperantau.wordpress.com) tersebut.

Bila rakan-rakan media dan kenalan-kenalan politik meminta pandangan saya tentang politik Terengganu dalam pilihanraya umum ke-14 nanti, saya masih berpendirian seperti yang saya tulis beberapa tahun sebelum ini seperti sebelum PRU ke-13 yang lepas.

Pada saya, PAS telah 'terlepas' peluang untuk kembali ke Wisma Darul Iman dalam dua pilihanraya umum 2008 dan 2013 sebelum ini. Dalam tulisan kali ini saya tidak berminat untuk tulis berkaitan dengan politik PAS Terengganu kerana tiada apa yang baru untuk diperbincangkan di sini.

Malah seorang pemimpin kanan PAS (tak perlu saya sebutkan namanya) bertanya pandangan saya tentang kemampuan PAS tawan Terengganu pada PRU ke-14 nanti, secara jujurnya saya beritahu kepada pemimpin berkenaan untuk mencari 'wow factor?' atau mencari 'X factor' yang perlu ada untuk rakyat Terengganu beri undi kepada blok PAS dalam PRU ke-14 nanti.

UMNO Terengganu di hujung tanduk?

Politik UMNO Terengganu bergolak sebaik sahaja Ahmad Said yang membelakangkan kehendak kepimpinan UMNO Pusat dan Negeri menerima perlantikan Menteri Besar Terengganu selepas UMNO/BN menang semula Pilihanraya Umum ke-12 pada tahun 2008.

Ahmad yang mengawal sesetengah pecahan dalam Umno Terengganu mengangkat sumpah sebagai menteri besar pada Mac 2008, walaupun Umno memilih Datuk Seri Idris Jusoh. Sultan Terengganu tidak dapat menerima perlantikan semula Datuk Idris Jusoh untuk dilantik semula sebagai Menteri Besar Terengganu.

Sejak itu, UMNO Terengganu seolah-olah mempunyai dua blok dan dua nakhoda, satu team yang setia kepada Idris Jusoh (ADUN Jertih) dan satu team lagi yang 'menerima' jawatan exco kerajaan negeri dan bekerjasama Ahmad Said sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu kemudiannya.

Dalam pilihanraya umum ke-13, kebangkitan semula PAS menyebabkan UMNO Terengganu dibawah teraju Ahmad Said kecundang lebih banyak kerusi, yakni 15 kerusi DUN (14 kepada PAS dan 1 kerusi kepada PKR) dan hanya tinggal 17 kerusi sahaja daripada 32 kerusi DUN.

Menjadi cakap-cakap politik dikalangan UMNO, Ahmad Said akan dilantik sebagai Menteri Besar sementara selama setahun selepas PRU ke-13 bagi membolehkan UMNO mengenal pasti pengganti yang sesuai bagi menghadapi PAS dalam PRU ke-14 nanti kerana UMNO yakin kecundang jika Ahmad Said masih menjadi peneraju UMNO Terengganu menjelang PRU ke-14 nanti.

Beberapa nama ADUN disebut-sebut untuk menggantikan Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru, tetapi akhirnya Pengerusi Jawatankuasa Sains,  Teknologi dan Inovasi, Tenaga, Teknologi Hijau dan Air negeri Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman, ADUN Seberang Takir dan juga Ketua UMNO Kuala Nerus dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu yang baharu menggantikan Datuk Seri Ahmad Said pada 12hb Mei, 2014.

Untuk rekod, Menteri Besar Terengganu sejak 1959 ialah Mohd Daud Abdul Samad dari PAS (1959-1960), Tan Sri Ibrahim Fikri Mohamad dari Umno (1960-1970), Datuk Mahmood Sulaiman dari Umno (1970-1971), Datuk Nik Hassan Wan Abdul Rahman  dari Umno (1971-1974), Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad dari Umno (1974-1999), Datuk Seri Abdul Hadi Awang dari PAS (1999-2004), Datuk Seri Idris Jusoh dari Umno (2004-2008) dan Datuk Seri Ahmad Said dari Umno (2008-2014).

Beberapa jam selepas berundur daripada tampuk kekuasaan pemerintahan negeri selaku Menteri Besar, Ahmad Said (Adun Kijal), mengisytiharkan keluar Umno dan menjadi wakil rakyat Bebas. Turut mengambil tindakan sama keluar parti adalah Adun Ajil, Ghazali Taib.

Disebabkan gara-gara Ahmad Said dan Ghazali Taib mengisytiharkan keluar daripada UMNO dan menjadi Adun bebas, politik Terengganu bergolak dan tidak menentu selama 2 hari sebaik sahaja Ahmad Razif mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar bila bilangan adun UMNO/BN mempunyai jumlah yang sama dengan pembangkang (PAS dan PKR) terikat pada kedudukan 15 – 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi setiap gabungan dalam DUN yang mempunyai majoriti 32 kerusi – pertama kali dalam sejarah Malaysia.

Sejarah hitam ini tentu sahaja bukan hanya memalukan Razif, Menteri Besar yang baru dlantik ketika itu tetapi juga memalukan UMNO itu sendiri yang sehari selepas hari ulang tahun Umno yang disambut pada 11Mei setiap tahun.

Rasanya itulah satu satu pilihan yang ada pada Ahmad Said melepaskan amarahnya kepada BN yang mengarahkannya meletakkan jawatan Menteri Besar ketika sedang mengadakan 'kenduri' perkahwinan anak beliau akan berlangsung pada 17hb Mei 2014 menyebabkan Najib dan UMNO 'panik' seketika ketika itu dan seterusnya menghadapi kocakan politik dalam 'cawan kopi' Ahmad Said sehingga DUN Terengganu dibubarkan untuk PRU ke-14 nanti.

Selepas tidak lagi menjadi pemimpin utama parti UMNO di peringkat negeri Terengganu dengan hanya menjadi Ketua UMNO Kemaman sahaja, sejauh mana kesan-kesan pengaruh Ahmad Said kepada politik UMNO di Kemaman khususnya di Kijal. Apa yang menarik untuk dilihat sekarang ini adalah kemana politik Ahmad Said selepas ini. Tentu sahaja ianya bukan lagi pilihan utama Umno Terengganu untuk bertanding semula di Kijal.

Sebagai anak Terengganu, saya juga mengikuti perkembangan politik Terengganu secara dekat dan jauh sejak kenal erti politik pertengahan dekad 1980'an yang lalu. Saya tidak dapat membuat kesimpulan pada peringkat ini tetapi membiarkan politik 'suam-suam kuku' di Terengganu ini kepada semua pihak yang berkepentingan bagi melihat perkembangan selanjutnya menjelang PRU ke-14 nanti.Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SATU CADANGAN BAIK

Posted: 22 Feb 2016 07:19 PM PST


FACE BOOK
"Boleh saja mah"...
Abang lagi suka kalau mah yg gantikan Zeti...
Senang sikit nak buat kerja kita...
Huhuhuhu....

KAH KAH KAH

JANGAN KETAWA

INI CADANGAN

YANG BAIK

KAH KAH KAH
---------------

MALAM DI TEMERLOH

Posted: 22 Feb 2016 06:00 PM PST

MALAM INI

TEMERLOH

JEMPUT

 DATANG 

BERI SOKONG

SILA DATANG

BUAT RAMAI

-------------

HIDUP INI ADALAH PETAI

Posted: 22 Feb 2016 05:30 PM PSTFACE BOOKBab petai
- Pyan, tolong ajar cara kamu buat petai jeruk. Rebus atau tidak? Gua sudah rebus. Petai dalam minyak Zaitun sudah siap. Ada satu botol untuk kamu.
+ Brader, kopek buang kulit. Ambil isi petai. Jangan rebus. Taruh garam sesedap rasa. Itu saja. Simpan di dalam atau di luar peti sejuk. Ops, petai kasi taruh dalam balang, balang kasi taruh air.
- Yang kamu beri ada kulit.
+ Elok buang kulit, elak isi kecut dan boleh tahan lama. Kalau air keruh, boleh ganti. Bla bla bla. Bla bla bla.
: : Demikian beberapa SMS antara Tukar Tiub dan gua sepanjang 18 Ogos 2013 hingga 18 Ogos 2015. Tukar Tiub yang kaki petai meminta gua ajar cara-cara buat petai jeruk. Sudah berkali-kali diajar, gua harap dia sudah khatam. Keh keh keh!
---------------

HAJEE AZEEZ ABDEEL RAHEEM

Posted: 22 Feb 2016 05:00 PM PST

EE


HAJEE AZEEZ ABDEEL RAHEEM PERLU LETAK JAWATAN DARI TABUNG HAJI JIKA TIDAK MAHU TABUNG HAJI JADI TUMPUAN POLITIK

Saya berterima kasih kepada Hajee  Azeez Abdeel Raheem yang memberi maklumbalas yang pertama semalam (seperti dilaporkan BERNAMA) sejak isu kedudukan kewangan Tabung Haji mula timbul. Beliau dilaporkan meminta supaya pihak-pihak tertentu tidak mempolitikkan Tabung Haji dan mengugut untuk mengambil tindakan undang-undang kepada pihak yang menyebarkan fitnah terhadap Tabung Haji.

Sebagai Ahli Parlimen yang selalu memberi perhatian kepada kedudukan kewangan institusi milik kerajaan, adalah menjadi tanggungjawab saya untuk terus menyemak kedudukan kewangan dan pelaburan besar Tabung Haji. Apatah lagi rekod Hajee Azeez Abdeel Raheem sebagai Pengerusi Tabung Haji dalam menerangkan keputusan-keputusan pelaburan Tabung Haji yang mengundang kontroversi bukanlah baik.

Saya rujuk kepada penyata Dewan Rakyat bertarikh 16 Mac 2015 iaitu kali pertama saya menimbulkan risiko yang dihadapi oleh Tabung Haji jika terbabit dengan 1MDB. Penyata Dewan Rakyat mukasurat 79 adalah seperti berikut: EE


Semasa saya mula-mula menimbulkan perkara ini, reaksi Hajee Azeez Abdeel Raheem di dalam Dewan Rakyat ialah dengan menjerit "bohong" sedangkan sebulan kemudiannya beliau sendiri terpaksa mengakui bahawa Tabung Haji telah membeli tanah kerajaan yang dianugerahkan kepada 1MDB pada harga yang berlipat kali ganda.

Sehingga kini, beliau tidak pula menampilkan angka-angka untuk menafikan perkara-perkara yang saya timbulkan selain dari mengulangi bahawa ini adalah fitnah belaka.

Sebab itu, jika beliau tidak mahu Tabung Haji menjadi tumpuan politik, maka sebaiknya Tabung Haji tidak boleh ada campur tangan politik. Maka saya mengulangi desakan saya supaya beliau meletakkan jawatan agar seorang tokoh bukan politik dilantik menjadi Pengerusi Tabung Haji.

Sementara itu, minggu ini saya akan terus mengemukakan 3 lagi pelaburan Tabung Haji yang mengalami kerugian besar pada hari Selasa, Rabu dan Khamis.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

EE

------------

KAHWIN DENGAN KUCING

Posted: 22 Feb 2016 09:48 AM PST


22 Februari 2016
LONDON - BRITAIN. Selepas melalui pengalaman putus cinta yang menyakitkan, seorang pereka laman web mengambil keputusan untuk mengahwini kucing peliharaanya sendiri


berita ini

khas untuk

kawan gwa

nama rahsia

gwa hanya

beri tahu

kawan gwa ini 

dari utara

KAH KAH KAH


--------------------

LAPORAN SAHABAT MAT SABU

Posted: 22 Feb 2016 05:00 AM PST
SAHABAT 

MELAPURKAN

SETAKAD 

PETANG 

22 FEB 2016

 RM73,340

TERKUMPUL

TERIMA KASEH

TERUSKAN LAGI

MAY BANK

5642 5857 6644
--------------

AWAS JIN SEDANG BERKELIARAN

Posted: 22 Feb 2016 04:30 AM PST
AWAS WASPADA

KLIP VIDEO INI

WAJAH DALAM

KLIP INI SERUPA

WAJAH 
ZAMIHAN

TAPI MUNGKIN 

INI WAJAH JIN

HATI HATI


'Kalau saya pegang jin pun, apa salahnya?'

"Kalau saya pegang jin pun, apa salahnya? Dia (jin) pun makhluk Allah juga," kata Zamihan Mat Zin menjawab tuduhan sesetengah pihak yang mengaitkannya dengan makhluk ghaib itu.
Kata Zamihan yang kini ditugaskan di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), dia tidak pernah bercakap mengenai jin atau menguasai makhluk berkenaan.
Mengakui turut menjalankan perkhidmatan rawatan perubatan Islam, Zamihan berkata, pada ketika tertentu dia diminta bantuan bagi menghadapi masalah seperti kerasukan atau histeria.
"Apabila ada orang kena rasuk, kena histeria, orang panggil kita, kita pergi dan masalah selesai. Biasalah, itu anugerah Allah, bakat masing-masing," katanya kepada media di Bangi.
Zamihan yang juga Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah wal Jamaah (Aswaja) diminta mengulas tuduhan terhadapnya yang berkaitan jin.
Dakwaan itu dibuat secara tidak langsung melalui klip video ceramahnya sebelum ini.
Kata Zamihan dia tidak pernah menyebut berkawan dengan jin.
"Saya tak pernah sebut pun. Dia (pihak yang menyerangnya) guna bahan ceramah lain dan buat kenyataan lain. Sepatutnya keluarkan kenyataan asal (penuh), jangan guna video yang disunting," katanya.
Zamihan adalah pegawai agama di Kementerian Dalam Negeri yang ditukarkan sehari sebelum program debat yang diusahakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim dijadual berlangsung.
Sengaja diada-adakan
Dia dikatakan akan berdebat - atau berdialog - dengan Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berhubung isu ekstremisme di Malaysia.
Majlis itu disusun untuk diadakan pada 17 Februari lalu, manakala arahan pertukaran tugas dikeluarkan pada 16 Februari.
Ia adalah pengalaman pertukaran serta-merta Zamihan yang ketiga setakat ini.
Menurut beliau, dia tidak ada menyebut berkawan dengan jin atau menangkap jin.
"Mana kita tahu jin itu beribu-ribu? Benda ni makhluk ghaib. Kalau saya pegang 4,000 jin pun apa salahnya?" kata Zamihan.
Namun Zamihan yakin cerita itu sengaja diada-adakan oleh pihak yang tidak bersetuju dengan cara beliau serta mahu memburuk-burukkan imejnya.
Menjelaskan kerenah pihak yang ingin menjatuhkannya itu, Zamihan berkata, ia bukan sesuatu yang baru.
KAH KAH KAH

woit
muka sama
suara sama
watak sama
tapi ini mungkin jin
korek korek korek
awas ada 4000 jin berkeliaran
kah kah kah
lebih dari satu bas
tak caya tanya jinakolojis

PUTAR LAGI

--------------

AHLI PAS KANFUSE

Posted: 22 Feb 2016 04:00 AM PST
                            MASYOOK
Mana ada sama ORANG MASYOOKKK Dengan Orang Bahalol Melayu Melayu kan orang Bahalol Ulam Mamak MASYOOKKK
teknik GERMAN Mana ada sama Teknik Rokiah 
dan Bujang Teknik GERMAN senyap dulu baru meletop SOTONGgila hidup JERUNG mana nak sama JERUNG masyookkkkk besar duduk HIGH SOCIETY lah Abang Melayu BODOH BANGGANGBAHALOL TUHAN pun tak boleh tolong Ada MASYOOOKKKK Mesti CUNT - FULUS !!!!!!!!! 
on AHLI PAS RAMAI KANFUSE
Anonymous
on 2/22/16

TIDAK RELEVAN
Pas sudah tidak releven utk rakyat malaysia berbilang kaum.
elok pas buat satu perkampungan dlm hutan rimba nun lepastu
depa menyalak sesama depa aje sudahla.jgn masuk dgn masyarakat umum.memalukan aje,mengabiskan beras lagi menyesatkan....
pakai ayat quran demi menjaga nama tp geng2 porno jugak. 

Kahkahkah. Ape ke nama pelakon porno tu mst tantawi
masih igt terngiang2 suaranya dtelinga tontowi.kahkahkahkah.
oh yeahh. on AHLI PAS RAMAI KANFUSE
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/22/16

TGNA
Memang tujuan PAS selepas TGNA meninggal...
pecah kecil kecil ahlinya dan bagi BNumno menang
PRUakan datang.pecah perintah...MU TUNGGU PAS
...sial punya pemimpin.nauzubillah. 
on AHLI PAS RAMAI KANFUSE
Nasrudin Abd Shukor
on 2/22/16--------------

SAHABAT MAT SABU

Posted: 21 Feb 2016 11:30 PM PST

TERKINI

TELAH 

MENCECAH

70,325 RINGGIT

TERIMA KASEH

TERUSKAN 

MENDERMA


MAY BANK

5642 5857 6644


--------------

LAGI BUKTI MEDIA KAPIR FITNAH

Posted: 21 Feb 2016 10:30 PM PST


LAGI MEDIA

KAPIR LAKNAT

FITNAH TOHMAH

PEMIMPIN ISLAM

KITA - BILA NAK

SAMAN?


FBI gathers clues in massive Goldman Sachs money scandal

Fallout from Goldman Sachs' involvement with the controversial Malaysian state fund continued last week.
US law enforcement officials are gathering sensitive documents — and identifying potential witnesses — in the massive money scandal that has ensnared the bank and one of its regional chairmen in a global probe, an international investigator told The Post.
The bombshell case involves Tim Leissner, 45, Goldman's chairman for Southeast Asia, who recently decamped to Los Angeles to take a personal leave.
He's married to the glamorous businesswoman and former model Kimora Lee Simmons, ex-wife of hip-hop mogul Russell Simmons.
The fallout is widespread, and it affected both Goldman and Leissner badly because of their reputed close ties with high-ranking government officials in Malaysia.
"My sources within the US government have told me that they are looking into 1Malaysia Development Berhad (1MDB) on all fronts and are actively acquiring documents and identifying witnesses from around the world," international investigator L. Burke Files, who heads up an antifraud agency, told The Post. "They are not interested in fines this time," Files added, without elaborating.
The fallout escalated as reports and allegations about the tainted 1MDB emerged — from the $681 million in fund money that mysteriously showed up in the bank account of Malaysian Prime Minister Najib Razak, to reports of "exorbitant" fees for transactions charged by Goldman.
The high-profile case has resulted in an international money-laundering probe by law enforcement agencies, and has involved international and domestic laws ranging from the Patriot Act to the Foreign Corrupt Practice Act, say people familiar with the case.
"I think Goldman is being heavily advised by probably three or four of the top law firms that are saying, 'Basically, don't say anything,' " said Gary Swiman, head of compliance and regulatory consulting services at the accounting firm EisnerAmper.
The FBI said it can't comment or confirm any investigations. Goldman declined to comment.


KAH KAH KAH

woit
satu lagi bukti 
media kapir laknat
fitnah pemimpin melayu islam
media kapir cemburu 
kejayaan pemimpin islam
media kapir laknat
suka buat fitnah
media kapir laknat cemburu
pembangunan malaysia
media kapir laknat cemburu
malaysia ada najib & rosmah
tangkap media kapir laknat
tapi kenapa najib tak berani saman
ada apa apa ke?
kah kah kah

FiTNAH LAGi 


-----------

HARAP MAKLUM

Posted: 21 Feb 2016 10:05 PM PST
MAKLUMAN

adalah diberitahu

ini bukan 

muka jin

ini gambar wajah

zamihan mat zain


-------------

BERITA EKONOMI HARI INI

Posted: 21 Feb 2016 09:00 PM PST


EKONOMI DUNIA

GAWAT 


MAKIN NAZAKThe US Economy Has Not Recovered And Will Not Recover
February 18, 2016 "Information Clearing House" - The US economy died when middle class jobs were offshored and when the financial system was deregulated.nerated by higher profits.
- See more at: http://www.informationclearinghouse.info/article44261.htm#sthash.zU74aJhK.dpuf

Asian stocks look set for a sluggish start

Futures tip the Nikkei 225 to open 1.3% and for the Hang Seng to slide 0.5%


Saudi Arabia says it 'will not cut oil production': The development, reported by the AFP news agency, comes after an agreement with Russia on Tuesday in which they agreed to freeze output.

Venezuelan gasoline prices jump 6,000%: Starting from February 18, the price of premium gasoline is going rise from 0.1 bolivars (less than 2 cents) a liter to 6 bolivars (87 cents) per liter; an increase of over 6,000 percent. The price for regular 91 octane gasoline is set to jump from 0.07 bolivars (1 cent) to 1 bolivar (14 cents) per liter, reports the Associated Press.-------------

BERITA KESEHATAN

Posted: 21 Feb 2016 08:30 PM PST

RISIKO PENYAKIT JANTUNG
Mengikut risikan aku...selain dari minum kopi o dan menternak
kucing...melayari blog tukartiub juga dapat mengurangkan 
risiko penyakit jantung...sekian...talk percaya?....
mampuih pi kat hangpa! on DEWAN KOSONG
Publish | Delete | Spam
batara enam sembilan
on 2/21/16-----------

AL-FATIHAH

Posted: 21 Feb 2016 08:00 PM PST


TELUK INTAN: Four people, including three in a family died when their car collided with a four-wheel drive vehicle at KM7 Jalan Sitiawan-Teluk Intan, today. The victims were on their way home to Changkat Lada, Seberang Perak when the incident occured at 5pm. A police spokesman said initial investigations revealed that the four-wheel drive had tried to overtake another vehicle but failed. Instead, it crashed into the victims' Perodua Viva. All the victims died at the scene. Their identities have yet to be revealed by police.


KERETA BUATAN

MALAYSIA

TERKENAL

 TINGKAP TIDAK

 BOLEH DIBUKA

KERETA BUATAN

MALAYSIA

KALAU 

BERLANGAR

 JAMIN HANCUR

KENAPA TAK ADA

KAJIAN TENTANG

HAL HAL INI


HIDUP MELAYU


-------------

AKHBAR SEBAR FITNAH

Posted: 21 Feb 2016 07:30 PM PST
SEMUA

DISEBABKAN

OLEH FITNAH

W.S.JOURNAL
Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan mencadangkan undang-undang digubal supaya penulis blog wajib mendaftar dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) sebagai usaha mengekang bahan penulisan berunsur fitnah dan tidak bertanggungjawab.
Timbalan Menterinya, Tuan Haji Nur Jazlan Mohamed berkata cadangan kepada KKMM itu bertujuan memastikan mutu bahan penulisan dalam laman blog atau pengguna laman sosial dibuat secara betul, sah, beretika serta tidak menyalahgunakan Internet
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kdn-syor-gubal-undang-undang-daftar-penulis-blog#sthash.umblnzjD.dpufKAH KAH KAH

woit
cilaka akhbar wall street journal
cilaka akhbar new york time
cilaka akhbar guardian london
cilaka akhbar le monde paris
cilaka akhbar sydney herald
cilaka akhbar KOMPAS JAKARTA
cilaka portal sarawak report
cilaka porta malaysian insider
cilaka portal malaysiaKini
semua sebar fitnah
buat cerita najib entot altantuya
buat cerita najib entot ziana zain
semua fitnah dan tohmah
semua karut lagi marut
WALL STREET JOURNAL paling cilaka
fitnah najib rembat duit 1MDB
tak lama lagi ada berita baru
kah kahkah
cisss... akhbar laknat 
cisss... dengki  pemimpin ISLAM
cisss... cemburu  pemimpin MELAYU

TAK LAMA 

LAGI


------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT