Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


EKONOMI DUNIA PAGI INI

Posted: 16 Feb 2016 07:39 PM PST








EKONOMI DUNIA

TERUS JATUH

DIMANA AKHIRNYA


Global Stocks Continue To Crash As Oil Plummets And Gold Skyrockets

Stock markets around the world continue to collapse as this new global financial crisis picks up more steam.  In the U.S., the Dow lost 254 more points on Thursday, and it has now fallen for five days in a row.  European stocks continued to get obliterated, and financial institutions are leading the way.  But this week what is happening in Japan has been the most sobering.  After falling 918 points the other day, the Nikkei plunged another 760 points early on Friday.  The Nikkei has now fallen for seven of the past eight days, and investors in Japan are in full panic mode.  Overall, global stocks are well into bear market territory, and nearly 17 trillion dollars of global stock market wealth has already been wiped out.



-------------

PERANG BERTERUSAN

Posted: 16 Feb 2016 07:08 PM PST






PERANG

DITERUSKAN

LAGi


Saya tak akan putus asa usaha singkir Najib, kata Mahathir

Mahathir Mohamad, yang disiasat kerana mengkritik Najib dan pentadbirannya, berkata beliau tidak akan putus asa dalam usahanya menyingkirkan perdana menteri. 
Bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu berkata, beliau percaya dalam melakukan sesuatu yang berbaloi. 
"Saya sentiasa percaya, apabila kita gagal, kita bangun, dan cuba lagi dan lagi. Ia sama ada apa yang kita buat itu berbaloi atau tidak," katanya kepada pemberita pada satu majlis Proton di Shah Alam hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/saya-tak-akan-putus-asa-usaha-singkir-najib-kata-dr-mahathir#sthash.CsMSLqYA.dpuf

KAH KAH KAH

woit
ini macam perang di eropah
seratus tahun tak henti henti
kah kah kah
ini amat baik untuk negara
warga negara dapat sedar
warga negara dapat faham
banyak maklumat keluar
kalau tak ada perang
semua disimpan dalam peti besi
kah kah kah
perang akan membuka peluang
peluang apa?
kah kah kah
macam macam peluang ada
tak caya ke?
contoh terbaik kerana perang
makin ramai jadi raja
kah kah kah
datuk dan datuk seri bersepah2
semua ini hasil perang

TERUS LAGI 

-----------

MUSTAHIL NAK TANGKAP?

Posted: 16 Feb 2016 06:19 PM PST







DUA PULUH

TAHUN 

PRESiDEN

PARTi

Zahid nafi Umno mahu  Mahathir ditangkap


Ahmad Zahid Hamidi berkata, Umno tidak ada agenda untuk membuatkan Mahathir Mohamad ditangkap kerana menulis blog dengan kata-kata yang keras terhadap  Najib dan Peguam Negara Apandi.
Timbalan perdana menteri dan naib presiden Umno itu menjauhkan parti itu daripada dikaitkan dengan laporan polis yang dibuat baru-baru ini menganjurkan siasatan dibuka terhadap Mahathir.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/zahid-nafi-umno-mahu-dr-mahathir-ditangkap#sthash.q3hocqMM.dpuf

KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
tak kan nak tangkap
mustahil nak tangkap
tak masuk akal nak tangkap
kah kah kah
tapi mana tahu
kalau ada arahan 
kah kah kah
macam sirul dan azilah
hanya terima arahan
kah kah kah

ARAHAN SAPA 

------------

APA KHABAR MB PAHANG

Posted: 16 Feb 2016 05:30 PM PST







KOI APA KHABAR

KOI OKAY KE?


KAWAN TANYA

JANGAN MAROH




-----------

KAMI KAWAN MAT SABU

Posted: 16 Feb 2016 05:00 PM PST








DERMA UNTUK

MAT SABU

ok TT...saya akan tranfer RM20 ke akaun Maybank tu. Nak bagi banyak saya tak mampu. Hidup AMANAH Pukimak UMNO dan PAS on BERSAMA MAT SABU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/16/16






------------

INI JAWAB NYA

Posted: 16 Feb 2016 05:30 AM PST








TAHUKAH 

anda 
orang suka menonton
dipanggil apa?

SAJE TANYA
NAK DUGA
ILMU PENGETAHUAN

NANTIKAN
JAWAPAN



INI JAWAB

nak ransang deria kah kah kah lanchau tak.naik kah kah kah on TAHUKAH ANDA?
Remove content | Delete | Spam
Anonymous
at 4:37 PM

View per pay on TAHUKAH ANDA?
Remove content | Delete | Spam
Anonymous
on 2/16/16

Zombieeeee on TAHUKAH ANDA?
Remove content | Delete | Spam
Suku Samdol
on 2/16/16

Al Porno Al Serban lah on TAHUKAH ANDA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 5:39 PM

pak isham kalo ko nak tau manusia yang suka menonton, itulah manusia namanya berakhir dengan al - tontonwi... kohkohkoh on TAHUKAH ANDA?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/16/16


YANG SUKA

MENONTON

 PASTILAH

 TONTON WI





--------------------------

MALAYSIA TERLIBAT SAMA

Posted: 16 Feb 2016 05:00 AM PST







TANPA BINCANG 

DI PARLIMEN


TANPA RAKYAT 

TAHU


TENTERA


MALAYSIA

 TERLIBAT


World War 3 Could Start This Month: 350,000 Soldiers In Saudi Arabia Stand Ready To Invade Syria

350,000 soldiers, 20,000 tanks, 2,450 warplanes and 460 military helicopters are massing in northern Saudi Arabia for a military exercise that is being called "Northern Thunder".  According to the official announcement, forces are being contributed by Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Egypt, Jordan, Bahrain, Sudan, Kuwait, Morocco, Pakistan, Tunisia, Oman, Qatar, Malaysia and several other nations.  This exercise will reportedly last for 18 days, and during that time the airspace over northern Saudi Arabia will be closed to air traffic.  This will be the largest military exercise in the history of the region, and it comes amid rumors that Saudi Arabia and Turkey are preparing for a massive ground invasion of Syria.





------------

APA ISI 16 TONG INI?

Posted: 16 Feb 2016 04:00 AM PST








16

 TONG


 

Mahathir dakwa 16 tong hadiah pertunangan anak Najib

PETALING JAYA: Mahathir Mohamad mendakwa majlis pertunangan anak Najib yang pernah dihadirinya sebelum ini menyediakan hadiah sebanyak 16 tong untuk diserahkan kepada bakal menantunya.
Menerusi rakaman video yang dimuat naik di blog Din Turtle,  Mahathir memberitahu, beliau melihat sendiri hadiah-hadiah tersebut yang diangkat oleh dua orang anggota tentera.
"Kalau tanya MAS punya orang dia kata, bertong-tong beli barang. Kadang-kadang tak dan punggah lagi yang ni beli yang lain pulak.
"Saya pi (pergi) dia punya majlis bertunang. Saya terkejut, 16 tong hadiah dua orang askar angkat. Ini tong bukan dulang.
"Ia bukan sikit..macam-macam ada dalam tu..jam ada, kasut ada, baju ada, kain ada..pasal lalu tepi saya," katanya.
Beliau yang menjelaskan hadir ke majlis pertunangan itu ketika hubungannya masih lagi baik dengan Najib..
Mahathir turut mempersoalkan sumber kewangan yang banyak digunakan oleh Najib bagi tujuan berkenaan.

KAH KAH KAH

REMBAT DUIT BUMIPUTERA

Posted: 16 Feb 2016 01:00 AM PST






MARA TIDAK MENGAMBIL TINDAKAN TERHADAP INDIVIDU-INDIVIDU YANG MENDAPAT LABA DARI PEMBELIAN HARTANAH DI AUSTRALIA
 
Saya dan Saudara Akmal Nasir (melalui National Oversight and Whistleblowers) telah mendedahkan skandal pembelian hartanah di Australia oleh MARA yang melibatkan penyelewengan berjumlah RM129 juta pada akhir Jun dan awal Julai 2015 lalu. Sehingga kini, 8 bulan kemudiannya, tidak ada seorang pun yang dihadapkan ke muka pengadilan dan MARA masih belum mendapatkan kembali jumlah "terlebih bayar" walaupun ada bukti-bukti kukuh untuk tindakan diambil.


Dengan permasalahan pembiayaan yang dihadapi oleh ribuan pelajar Melayu/Bumiputra yang terkandas kerana kedudukan kewangan MARA yang tidak mengizinkan, saya tertanya-tanya kenapa tidak ada tindakan diambil untuk mendapatkan kembali dana awam. Jumlah RM129 juta adalah jumlah yang besar dan boleh membiayai pendidikan ribuan pelajar Melayu/Bumiputra.

Oleh kerana kegagalan Tuan Haji Annuar Musa bertindak mendapatkan kembali dana ini, saya dengan ini mengemukakan bukti dan dokumen yang menunjukkan perkara-perkara berikut:

1.    Individu-individu yang menjadi dalang dan dinamakan di dalam dokumen yang difailkan di mahkamah Australia

2.    Cara individu-individu ini menyalurkan dana rakyat dari MARA kepada syarikat-syarikat yang mereka mempunyai kepentingan

3.    Hubungkait individu-individu ini dengan EXCO Pemuda Umno

INDIVIDU-INDIVIDU YANG DINAMAKAN DI DALAM DOKUMEN MAHKAMAH AUSTRALIA

§     Rujuk dokumen "Statement of Claim" yang difailkan oleh Trubuilt Projects Pty Ltd terhadap Wanissa Properties Pty Ltd yang disertakan bersama

§     Dokumen ini memperincikan bagaimana Wanissa Properties Pty Ltd yang mengusahakan Dudley House (iaitu hartanah yang akhirnya dibeli oleh MARA pada harga yang lebih tinggi) di alamat 7-13 Dudley Street, Melbourne telah gagal membayar hutangnya kepada Trubuilt Projects Pty Ltd iaitu kontraktor yang dilantik bagi menyiapkan Dudley House.

§     Mukasurat 9 pada perenggan 19(x) memperincikan bagaimana MARA melalui anak syarikatnya Thrushcross Land Holdings Limited telah membeli Dudley House pada harga AUD22.6 juta (iaitu AUD4.75 juta lebih mahal dari harga pasaran yang dilaporkan).

§     Mukasurat 9 dan 10 pada perenggan 19(x) memperincikan bagaimana AUD4.75 juta (bersamaan RM14 juta pada kadar tukaran semasa) telah dibayar oleh Wanissa Properties Pty Ltd kepada 3 syarikat iaitu Leuven Capital Sdn Bhd, Optimus Capital Group of Companies Sdn Bhd dan TRR Heritage Sdn Bhd; iaitu syarikat-syarikat yang berkait secara langsung atau tidak langsung dengan Ahmad Nazim Abdul Rahman (CEO Pelaburan MARA Berhad), Mazrul Haizad Marof (dinamakan sebagai kakitangan MARA) dan Izadden Daud (Pengarah Urusan MARA Inc dari tahun 2008 hingga 2010).

§     Mukasurat 10 pada perenggan 19(xi) memperincikan hubungan Ahmad Nazim Abdul Rahman dengan syarikat-syarikat itu melalui satu email yang dihantar bertarikh 4 Julai 2013 mengandungi invois dari syarikat-syarikat tersebut.

CARA DANA DISALURKAN DARI MARA KEPADA SYARIKAT-SYARIKAT YANG BERKEPENTINGAN

§     Saya sertakan  salinan-salinan invois (yang turut difailkan di Mahkamah Australia) seperti berikut:


TARIKH
SYARIKAT/BUTIRAN INVOIS
JUMLAH INVOIS
24 Julai 2013
"Letter of Indemnity" dari Mazrul Haizad Marof bagi pihak Leuven Capital, Optimus Capital dan TRR Heritage berkenaan tanggungan cukai kepada pihak berkuasa Australia


AUD3,350,000
17 Januari 2013
TRR Heritage: Khidmat rundingan (TRR/2013-003)
AUD700,000
17 Januari 2013
TRR Heritage: Yuran professional (TRR/2013-003)
AUD1,090,500
26 April 2013
FRP Prestige: Yuran professional (001042013)
AUD1,210,000
5 Februari 2013
TRR Heritage: Komisyen (dudley-feb-01)
AUD725,000
26 April 2013
Leuven Capital: Komisyen penjualan Dudley (001042013)
AUD1,350,000
31 Mac 2013
Leuven Capital: Yuran rundingan dan nasihat – Dudley (001032013)
AUD2,000,000
5 Februari 2013
Optimus Capital: Yuran promosi/iklan (dudley-feb-01)
AUD675,000

§     Walaupun pelbagai invois yang berlainan dikeluarkan dan bertindih, semakan dengan pihak berkuasa percukaian Australia (seperti yang ditunjukkan di dalam dokumen mahkamah) menunjukkan bahawa jumlah akhir yang dibayar kepada syarikat-syarikat adalah AUD4.75 juta (iaitu jumlah komisyen yang disebut di dalam "Statement of Claim") seperti berikut:

1.    Leuven Capital – AUD3,350,000 seperti surat bertarikh 24 Julai 2013
2.    Optimus Capital Group – AUD675,000 invois bertarikh 5 Februari 2013
3.    TRR Heritage – AUD725,000 invois bertarikh 17 Januari 2013

§     Maka, jumlah yang MARA "terlebih bayar" sebanyak AUD4.75 juta itu kemudiannya dibayar kepada syarikat-syarikat yang berkait/dikuasai oleh seorang individu bernama Mazrul Haizad Marof.

HUBUNGKAIT DENGAN EXCO PEMUDA UMNO

§     Mazrul Haizad Marof adalah abang ipar kepada Dazma Daud, iaitu EXCO Pemuda Umno di bawah YB Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda Umno.

§     Dazma Daud juga pernah terlibat dengan syarikat-syarikat yang dinamakan di dalam dokumen mahkamah ini iaitu Optimus Capital dan Leuven.

§     Ahmad Nazim Abdul Rahman sebagai seorang pegawai tinggi MARA bukan sahaja dinamakan di dalam dokumen mahkamah bertanggungjawab menghantar invois-invois ini, beliau juga pernah terlibat di dalam satu syarikat lagi yang berkait dengan urusniaga pembelian Dudley House oleh MARA.

Dokumen-dokumen ini adalah satu maklumat umum yang boleh diperolehi dengan mudah dari mahkamah Australia, seperti mana diperolehi oleh MARA. Bukti keterlibatan individu-individu terbabit juga adalah sangat jelas dan sepatutnya tindakan telah diambil oleh Tuan Haji Annuar Musa sejak dari tahun lepas.

Dalam kemelut masalah kewangan MARA sehingga menyebabkan ramai lagi pelajar Melayu/Bumiputra menghadapi kesempitan, jumlah RM14 juta ini sepatutnya dituntut dengan segera dari individu-individu terbabit. 

RAFIZI RAMLI 
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN


-----------

PARTI PAS KENA KENCING

Posted: 15 Feb 2016 11:00 PM PST






NAJIB BERI KULIAH

MU KASID SHARIAH

PAS DAPAT KULIAH

MU KASI KENCING



DUNIA HARI INI

Posted: 15 Feb 2016 10:30 PM PST





SUASANA

MAKIN TEGANG



Road To World War III:
Turkish Army Enters Syria After Second Day Of Shelling As Saudi Warplanes Arrive

Reports indicate the Turkish army has crossed the border into Syria.
February 15, 2016 "Information Clearing House" - "Zero Hedge " - "The Syrian government says Turkish forces were believed to be among 100 gunmen it said entered Syria on Saturday accompanied by 12 pick-up trucks mounted with heavy machine guns, in an ongoing supply operation to insurgents fighting Damascus," Reuters reports. "The operation of supplying ammunition and weapons is continuing via the Bab al-Salama crossing to the Syrian area of Azaz," the Assad government says.

- See more at: http://www.informationclearinghouse.info/article44216.htm#sthash.yF1PY9KR.dpuf

NATO Threatens Russia, "We are Rolling into A New Cold War"
If we fail to normalise the situation in Syria and other conflict areas, terrorism will become a new form of war that will spread around the world.



-----------------

SATU JEMPUTAN

Posted: 15 Feb 2016 10:00 PM PST






JEMPUTAN 

AHAD INI

Book_Dissection_Feb_Slider

BILA: AHAD, 21 February 2016
MASA: 11AM-2PM
TEMPAT: Graha Pemuda, Sri Hartamas
PEMBINCANG: Dr NurAshraf Mohd Noor
DIATUR: Islamic Renaissance Front
Islam diertikan sebagai agama yang aman, sederhana serta menjanjikan hak dan kebebasan manusiawi. Akan tetapi dengan segala bentuk keganasan yang dilancarkan atas nama Islam beberapa tahun kebelakangan ini, ia telah menimbulkan bermacam kekacauan dan kegawatan global. Hal ini bertambah parah apabila pihak media mula menyiarkan gambaran yang salah tentang Islam, yang menatijahkan keseluruham masyarakat Muslim ditohmah akibat keganasan segelintir daripada mereka.
Di dalam bukunya "Islam Wihout Extremes' yang telah diterjemahkan sebagai "Islam Tanpa Keekstreman", Akyol telah tampil untuk menjernihkan imej Islam yang tercalar akibat keganasan sebahagian daripada penganutnya dan menangkis propaganda media yang cuba untuk menggambarkan bahawa keganasan ini merupakan ciri intrinsik daripada agama ini. Akyol meninjau kembali sejarah Islam yang gemilang sejak zaman Nabi dan perkembanganPolitical Islam untuk menjernihkan kesalahfahaman ini. Dan pada masa yang sama Akyol cuba untuk mempersembahkan visinya dan hujahnya untuk interpretasi Islam dalam bentuk yang moden dan liberal.
Bahagian pertama perbincangan ini berkait dengan dasar agama ini yang menunjukkan bagaimana mesej monoteisme sebagai terasnya­–dengan implikasi seperti tanggungjawab individu di hadapan Tuhan–berjaya mengubah sifat orang-orang Arab dan kemudian keseluruhan Timur Tengah dengan cara yang luar biasa. Kita akan melihat bagaimana rasionalisme dan ide-ide yang lebih liberal muncul dalam abad-abad terawal Islam, dan mengapa ide ini gagal diketengahkan dalam jangkamasa panjang. Dan kita juga akan mengkaji perbezaan antara mesej yang kekal daripada al-Qur'an dan implikasi duniawinya, termasuklah beberapa perbuatan politik dan ketenteraan Nabi Muhammad, Rasul terakhir yang diutuskan.
ATURCARA:
1130-1135:   Ucapan moderator, Imran Mohd Rasid
1135-1230:   Pembentangan tentang Islam Tanpa Keekstreman – Bahagian I oleh Dr Nur Asyhraff Mohd Noor
1230-1300:   Perbincangan dan soal jawab
1300:              Makan tengahari
---------------

TAHUKAH ANDA?

Posted: 15 Feb 2016 09:30 PM PST









TAHUKAH 

anda 
orang suka menonton
dipanggil apa?

SAJE TANYA
NAK DUGA
ILMU PENGETAHUAN

NANTIKAN
JAWAPAN





-----------

TOWKAY JUAL AGAMA

Posted: 15 Feb 2016 07:49 PM PST








TOWKAY 

JUAL AGAMA

APA YANG

HANG CAKAP?

CAKAPLAAAA


Makalah 'Hudud' dan 'Liberal', Asyraf Wajdi dakwa FMT salah lapor

PETALING JAYA: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Tuan Haji Asyraf Wajdi mendakwa ucapannya di Sidang Kemuncak Kepimpinan dan Aspirasi Kebangsaan di Kuala Lumpur 14 Februari lalu telah disalah lapor oleh FMT.
Beliau merujuk makalah bertajuk 'Asyraf: Now's not the time for hudud' dan 'Asyraf: Liberalism OK, as long within Islamic confines' (tajuk asal: 'Asyraf: Nothing wrong being a liberal') yang disiarkan pada hari yang sama.
Beliau diminta menyatakan secara khusus bahagian yang dimaksudkan, dan memberi penjelasan lanjut mengenai ucapannya pada sidang itu, namun beliau menjawab:
"Cuma minta maaf sahaja. Nanti 'misquote' lagi."

KAH KAH KAH

woit
kesian pada wartawan
kesian pada media
bila munkee malaon bangang
bila dah jadi hasan malek
tuduh media salah lapor
kah kah kah
towkay jual agama ni pun sama
bila diminta apa yang dia cakap
tak berani cakap pulak
kah kah kah
jual agama timbang kati
kah kah kah

JUAL AGAMA 




-----------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT