Nuffnang

Pengikut

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


Harakah, Kalam Perantau dan Pilihanraya Sarawak

Posted: 03 Feb 2016 08:15 PM PST

Oleh: Shuhaimi Al-Maniri

Sudah lama kolum Kalam Perantau tidak ditulis secara tetap dan berkala. Sebelum ini, kolum Kalam Perantau ini (https://kalamperantau.wordpress.com) adalah ditulis seminggu sekali untuk pembaca akhbar Siasah.

Hari ini Isnin 1hb Februari, 2016 saya berkesempatan meluangkan sedikit masa untuk menulis kembali kolum Kalam Perantau setelah dipelawa oleh Pemangku Ketua Pengarang Harakah, Sdr. Wan Nordin untuk tatapan pembaca Harakah.

Saya diberitahu Harakah sukar didapati di Sarawak. Saya ada diberitahu, sekitar 2,000 naskah sahaja Harakah yang beredar di Sarawak. Saya kira sejumlah itu juga beredar di Sabah. Cukupkah dengan jumlah itu untuk rakyat atau pengundi Sabah dan Sarawak mendapat maklumat terus dari PAS?

Jika di Semenanjung akhbar harakah sukar diperolehi, bagaimana agaknya dengan rakyat Sabah dan Sarawak yang mempunyai rangkaian perhubungan jalanraya yang tidak sebaik di Semenanjung untuk mendapatkan akhbar Harakah ini?.

Mungkin PAS kena mempertimbangkan untuk mengadakan edisi Sabah dan Sarawak, malah berusaha memcetak akhbar berkenaan di Sabah dan Sarawak pada masa hadapan untuk membolehkan PAS terus berkembang di kedua-dua negeri berkenaan.

Bila akhbar Harakah sukar didapati di Sarawak atau terhad pengedarannya, bagaimana mungkin maklumat hendak disalurkan kepada rakyat Sarawak untuk membolehkan mereka membuat pertimbangan dan seterusnya berubah untuk memilih PAS dalam pilihanraya Sarawak yang akan diadakan. Malah ada mencadangkan agar dermawan-dermawan membeli pada harga kos untuk diedarkan dalam pilihanraya Negeri Sarawak nanti.

Untuk mengatasi masalah komunikasi dan birokrasi di Sabah dan Sarawak, Harakah sudah memperkenalkan ePaper Harakah (eharakah) sejak 2009 lagi dan mulai tahun 2015, epaper telah menjadi sebahagian produk digital kad Istiqamah yang dilancarkan pada Muktamar PAS ke61 pada Jun tahun lepas.

Masa menghadiri Konvensyen Usahawan (koUSAHA) pada 16hb Januari, 2016 di Hotel Everly, Putrajaya. Saya telah bertemu seorang wakil PAS Sarawak, Abang Raini yang bersedia menjadi ejen Kad Istiqamah di Kuching, Sarawak.

Pilihanraya Negeri Sarawak ke-11

Saya ke Sarawak tiga hari, 29-31hb Januari untuk meninjau perispan PAS bagi menghadapi pilihanraya Sarawak. DUN Sarawak bakal dibubarkan dalam masa terdekat dan pilihanraya negeri diadakan pada bila-bila masa sahaja.

Malah telah terdapat khabar-khabar angin yang berlegar-legar dalam aplikasi maya khususnya whatsapp yang DUN Sarawak bakal dibubarkan pada 25hb Februari, 2016 sebaik sahaja selepas perayaan tahun baru Cina diadakan dan pilihanraya diadakan pada bulan April, 2016 .

Sama ada benar atau tidak DUN Sarawak dibubarkan pada tarikh tersebut, tiada siapa pun yang tahu lagi setakat ini. Ianya masih menjadi rahsia, Tan Sri Adenan Satem, Ketua Mentri Sarawak bila dia hendak bubar DUN Sarawak bagi membolehkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menguruskan Pilihanraya Negeri Sarawak yang ke-11.

Tetapi Adnan Satem membuat satu kejutan, dia beritahu telah membincangkan dengan wakil SPR untuk mengadakan PRN ke-11 Sarawak pada 30 April, 2016 dengan penamaan calon pada 18hb April 2016. Ini satu kejutan dan pembaharuan yang sedang dibuat Ketua Menteri Sarawak yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Mengimbau kembali pilihanraya negeri Sarawak ke10 pada 2011 yang lepas, pada awalnya Pakatan Rakyat (PKR-DAP-PAS) berbincang dengan parti lama yang di asaskan di Sarawak, SNAP berbincang untuk bertanding satu lawan satu menentang Barisan Nasional di 71 DUN. Akhirnya, PKR dan SNAP bertembung di 25 kerusi semasa hari penamaan calon.

Selepas proses penamaan selesai, terdapat pertandingan tiga penjuru membabitkan 23 DUN dan empat penjuru di 17 DUN. Dua kawasan berlaku pertandingan enam penjuru iaitu di DUN Belaga dan DUN Balai Ringin manakala pertandingan lima penjuru berlaku di DUN Ngemah serta DUN Jepak.

BN meletakkan 67 calon lelaki dan empat wanita, PAS (tiga lelaki dan dua wanita), DAP (11 lelaki dan empat wanita), Snap (26 lelaki), Bebas (40 lelaki dan seorang wanita) PKR (45 lelaki dan empat wanita), PCM meletakkan lima calon lelaki dan seorang wanita.
BN meneruskan penguasaan Kerajaan negeri buat penggal ke-10 dengan memperolehi kemenangan majoriti 2/3 dalam pilihan raya ini dimana BN memperolehi 55 kerusi namun peratusan undi popular yang diperolehnya menurun berbanding pilihan raya negeri 2006.

Berdasarkan maklumat dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), BN merekodkan 372,379 undi atau 54.5 peratus daripada keluar mengundi kali ini. 5 tahun lalu, pada 2006 BN menerima 62.91 peratus (341,587 undi) dan 71.16 peratus (382,137 undi) pada 2001.
Keputusan rasmi, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006. Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yang bertanding di 35 kawasan DUN telah memenangi kesemua kawasan yang dipertandingkan.

Bagi Pakatan Rakyat pula, memenangi sebanyak 15 kerusi dengan Democratic Action Party (DAP) sebanyak 12 kerusi dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) 3 kerusi serta satu lagi kerusi dimenangi oleh calon Bebas Faktor undi cina telah menyebabkan DAP dan PKR juga menyapu bersih kesemua lima kerusi DUN di Kuching.

Bagaimana pula dengan prestasi BN dan pembangkang dalam pilihanraya Negeri Sarawak ke-11 yang akan diadakan pada bila-bila masa dibawah ketua Menteri yang baru, Tan Sri Adenan Satem?

Berbanding dengan pilihanraya Sarawak ke 10 pada 2011 yang lepas dengan 71 kerusi DUN, SPR telah berjaya mendapat kelulusan DUN Sarawak dan Parlimen Malaysia untuk menambah 11 kerusi DUN lagi menjadikannya 82 kerusi DUN yang akan dipertandingkan pada pilihanraya Negeri Sarawak ke11 kali ini.

Sebelas (11) bahagian pilihan raya Dewan Undangan Negeri yang baharu itu adalah N13 Batu Kitang, N17 Stakan, N18 Serembu, N23 Bukit Semuja, N26 Gedong, N40 Kabong, N57 Tellian, N63 Bukit Goram, N66 Murum, N70 Samalaju dan N78 Mulu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesyorkan pindaan nama ke atas kawasan Parlimen Mambong (P.198) di Sarawak kepada Parlimen Puncak Borneo. Juga terdapat pindaan nama ke atas empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak iaitu: N.19 daripada Bengoh ke Mambong, N.34 daripada Batang Air ke Batang Ai, N.41 daripada Belawai ke Kuala Rajang dan N.68 daripada Kidurong ke Tanjung Batu. Bagi bahagian Pilihan Raya Persekutuan, tiada perubahan bilangan dan kekal dengan 31 kawasan Parlimendollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Berapa elaun sebulan?

Posted: 03 Feb 2016 06:03 AM PSTdollah yankee -
Berapa elaun sebulan? ada 20 ribu? ada kot!.. 
Kah..Kah..Kah.. patut pun duduk diam!

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


NEGARA KAPIR LAKNAT

Posted: 03 Feb 2016 07:01 PM PSTPERANGAi

NEGARA

KAPiR LAKNAT
Polis HK: Siasatan dana didakwa ada kaitan dengan Najib masih berjalan

Walaupun Peguam Negara Malaysia Mohamad Apandi Ali mungkin telah membersihkan Najib dalam kes derma RM2.6 bilion, tetapi polis Hong Kong masih menjalankan siasatan terhadap deposit bank lebih AS$250 juta yang didakwa ada kaitan dengan perdana menteri.
Ketika dihubungi, cawangan perhubungan awam polis wilayah itu berkata: "Seorang lelaki membuat laporan kepada polis (Hong Kong) pada 30 Ogos dan meminta kami menyiasat deposit bank itu.
"Siasatan oleh ibu pejabat jenayah kami sedang berjalan," kata pegawai itu ketika menjawab pertanyaan Malaysiakini.


KAH KAH KAH
lihat perangai 
libat tabiat
lihat cara kerja 
negara kapir

mereka makan babi
mereka minum arak
mereka main bontot
mereka tak percaya tuhan
mereka tak ada agama
tapi bila rasuah ada
mereka akan lawan 
lawan habisan habisan

switzerland sedang siasat
singapura sedang siasat
peranchis sedang siasat
amerika sedang siasat

hanya dua negara islam
tak siasat
dua2 punca rasuah berlaku
tok arab dikatan memberi
najib dikatakan menerima

saudi dan malaysia
dua2 negara islam

-----------

BERITA TERPERANJAT

Posted: 03 Feb 2016 05:00 PM PST
BERiTA AJAiB

LAGi PELiK
 
'Henti cemuh Bashah, dia lepasan SPM'
Panel Pemikir, Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA)  Lokman Noor Adam hari ini mempertahankan menteri besar Kedah yang baru dilantik  Ahmad Bashah Md Hanipah dengan menyangkal dakwaan bahawa beliau hanya mempunyai kelayakan Sijil Rendah Pelajaran (SRP).
"Sebenarnya Ahmad Bashah, bukan hanya ada SRP tetapi beliau (adalah) lepasan SPM. Fitnah jentera siber Mukriz (Mahathir) hanya sekadar untuk membunuh karakter Ahmad Bashah," kata di laman Facebook.
KAH KAH KAH

woit
kah kah kah
persoalan sekarang
bukan sama ada bashah
ada LCE atau tidak
ini sudah jelas

berita yang memeranjatkan
ialah lokman adam
kini menjadi panel pemikir
parti ketuanan melayu

ini berita takjub
ini amat pelik
ini cukup cukup ajaib
kah kah kah

kalau ada LCE 
boleh jadi MB
apa nak hairan
lokman adam pun
boleh jadi pemikir
kah kah kah

KAH KAH KAH---------------

APA ITU LCE

Posted: 03 Feb 2016 09:05 AM PST


APA ITU

L.C. E

LOWEEEEEST

CERTIFICATE

of EDUCATION

ertinya

kelayakan

paling 

rendah

jangan marah

ini maklumat

KAH KAH KAH 


--------------

GAMBAR KLASIK SEPANJANG ZAMAN

Posted: 03 Feb 2016 04:30 AM PST
ILMU SEMIOTIKuntuk pelajar media
untuk pelajar cinema
untuk pakar semiotik
dua imej ini 
adalah contoh terbaik
untuk kajian keilmuan


seratus tahun dari hari ini
jika malaysia hancur lenyap
hanya dua imej ini wujud

yakinlah pakar semiotik
akan dapat merungkai 
kembali sejarah negara

dua imej ini akan memandu
ke era kezaliman 

akan ditemui  zaman
najib & suaminya rosmah


-------------

JANGAN SILAP BACA

Posted: 03 Feb 2016 04:00 AM PSTAPA MAKNAN SEMUA INI

ramai yang anggap
ada harapan besar 
dalam pru14
untuk parti  PAS

juga harapan besar 
untuk PAKATAN HARAPAN
dalam pru14 kerana
parti ketuanan melayu
makin di benci di kedah

awas! jangan silap baca
jangan silap tafsir

semua ini bermakna
akan berlaku sejarah
PENIPUAN BESAR
dalam pru14 nanti 
najib akan menang besar
najib bukan kalah

tak caya tunggu & lihat

Saya dipecat kerana kritik 1MDB, dana RM2.6b – Mukhriz

ALOR SETAR: Mukhriz Mahathir mendakwa dipecat kerana kritikannya terhadap Najib dalam isu skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma RM2.6 bilion.

Katanya disebabkan kritikan itu disuarakan kepada Najib, beliau dipecat sebagai Menteri Besar Kedah.


"Sesungguhnya alasan sebenar tindakan ini diambil ke atas saya ialah kritikan yang telah saya suarakan terhadap Najib seperti yang beliau sendiri akui.

"Kritikan yang dimaksudkan adalah mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan wang "derma" RM2.6 bilion dan meningkatnya bebanan sara hidup rakyat akibat dari Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

"Kesengsaraan rakyat dari bebanan ini bertambah parah apabila skandal tersebut melibatkan penyelewengan wang rakyat sebegitu banyak," katanya.

Mukhriz yang juga ADUN Ayer Hitam turut mengkritik kepimpinan Najib.


"Saya minta maaf untuk mengatakan selagi Najib masih ada, UMNO akan berada pada titik yang paling lemah ketika ini.

--------------

TERIMA KASEH

Posted: 03 Feb 2016 03:30 AM PSTMAKLUMAN


tim dapur jalanan
aktivis dapur jalanan
kerabat dapur jalanan
penyokong dapur jalanan
kawan dapur jalanan

warga miskin kota
yang dibantu oleh
dapur jalanan setiap ahad

kepada 
semua  penyumbang
datang dengan makanan
datang bersedekah jariah
datang membuat kerja
yang memberi dana
melalui akaun bank

kami ucapkan  
ribuan terima kaseh
atas segala sumbangan

tanpa sumbangan
tanpa sokongan 
orang orang baik hati
mustahil dapur akan
terus berasap

TERIMA KASEH

---------------

BERITA PETANG INI

Posted: 03 Feb 2016 12:00 AM PST


BERITA PETANG

harga minyak jatuh lagi
bursa saham jatuh lagi
ledkan akan sampai
obama sedang menambah
soldadu di libya
obama sedang menambah
soldadu di syria

Asian markets tumble as oil collapses again

HONG KONG: The slump in oil dominated the mood on Asian markets Wednesday after falling back below $30 a barrel, hammering energy firms once again and sending stocks deeper into the red.
With the euphoria of Friday's Bank of Japan stimulus but a distant memory, Tokyo led the regional losses followed by Hong Kong, where insurance giant AIA lost almost a 10th of its value on fears China would tighten insurance rules.
The plunge in oil prices to 12-year lows has sent shudders through world markets, helping wipe trillions of dollars off valuations, even leading to the word "recession" raising its head.
Crude resumed its downward trend this week, jettisoning most of the gains seen in a four-day rally last week fuelled by hopes for OPEC-Russian talks on output cuts.
US benchmark West Texas Intermediate crashed more than 11 percent on Monday and Tuesday to fall back through the $30 level for the first time since January 21. Brent lost almost six percent in the same period.
And on Wednesday the losses piled up ahead of a US report that analysts warned could see a further increase in stockpiles. WTI lost one percent and Brent 0.9 percent in early Asian trade.
Oil prices have crumbled about 75 percent since mid-2014, hit by a perfect storm of weak demand, oversupply, overproduction, a slowing global economy and a strong dollar.
After already taking a hit on Tuesday, regional energy stocks were buffeted again on Wednesday.
In Hong Kong, CNOOC shed 5.7 percent and PetroChina dived five percent while Kunlun Energy sank 5.6 percent.-------------------

UNTUK PARA GAGALIS

Posted: 02 Feb 2016 11:00 PM PST
LAGU UNTUK

PARA GAGALISMENTERI KAPIR DARI JEPUN

Posted: 02 Feb 2016 10:00 PM PSTThis Japanese Politician Just Resigned After Saying He Took Political Donation Of USD8,400

A tearful Amari apologised for the scandal, saying it had caused embarrassment. He was Japan's chief negotiator in the Trans-Pacific Partnership trade deal and part of the PM Abe's inner circle.

  • He added any cash received by his office was a political donation but he had to take responsibility for what happened on his watch. He said his secretary had also resigned.

    "I decided to resign my cabinet position today in consideration of my responsibility to oversee my secretary as a national lawmaker, my duty as a minister, and my pride as a politician," Amari, 66, told reporters in Tokyo.

    Amari is the most influential minister to step down since Abe took office in December 2012. He was Japan's point man in the Trans-Pacific Partnership regional trade talks, and spearheaded Abe's strategy to boost the nation's competitiveness.

PENGAJARAN

ini menteri negara kapir

kalau terima derma

mereka letak jawatan

kalau ada tuduhan rasuah

mereka letak jawatan

ini budaya kapir

mereka tak sembahyang

mereka tak percaya tuhan

mereka main bontot

mereka makan babi

mereka minum arak

bila mati  semua

kapir masuk neraka

tak kira menteri atau tak

semua kena bakar


menteri kita menganut 

agama suci bernama islam

menteri kita ada syurga

menteri kita akan dapat

72 bidadari bermata jeli

kapir dapat apa?

KAH KAH KAH


----------

66 ORANG KONTROL DUNIA INI

Posted: 02 Feb 2016 08:48 PM PST

 66 ORANG KONTROL DUNIA

Dalam tulisan yang lepas-lepas saya telah menerangkan apa itu Daulah Terpendam- deep state. Saya telah juga menerangkan apa itu Salah Bendera - false flag. Saya juga telah menerangkan apa makna mengolah persetujuan.

Saya juga dengan dengan tuntas telah menerangkan bahawa politik ialah ekonomi. Pertempuran politik atau perlawanan politik ialah perebutan punca-punca ekonomi. Dari awal wujudiah manusia - yang menjadi dewa pemandu manusia ialah ekonomi. Justeru umat manusia ialah umat ekonomi.

Gagal memahami peranan ekonomi sebagai jurumudi kehidupan menusia maka segala analisa politik, segala tulisan tentang politik adalah tempang dan lompong. Analisa tentang para pemain politik juga penting tetapi adalah lebih penting untuk memahami siapa dan apa dibelakang sosok-sosok para pemain politik ini.

Saya ulangi pekara diatas kerana saya amat yakin akan kedatangan ledakan ekonomi tidak lama lagi. Tanda-tanda kesampaian ledakan ini semakain jelas. Justeru ianya mewajibkan saya untuk memberi penerangan sajelas mungkin agar kita semua bersedia.

Saya mahu pembaca sedar dan dapat melihat setiap babak dalam dunia ini dari kaca mata yang baru. Melihat dengan padangan yang kritikal. Melihat dengan analisa yang berpandukan kepentingan ekonomi.

Juga saya berharap hasil dari pencerahan ini , para pembaca tidak secara senang akan menerima ucapan atau cakap dari mana-mana politikus, dari mana mana Mufti, pemimpin agama, mana mana ahli politik kendati pun si Polan itu bernama Najib atau si Polan itu berpangkat Ketua Polis Negara.

Lagi besar pangkat mereka lagi banyak kepentinagn ekonomi dalam saku mereka. Lagi besar pembohongan dan putar alam yang akan mereka lafazkan. Ini hakikat politik di Malaysia hari ini. Ini bukan satu hasutan

Kerana ini saya telah dan akan terus menerangkan apa sebenarnya dibelakang krisis ekonomi yang sedang berlaku hari ini. Saya memberi latar belakang agar ianya dapat dilihat dengan jelas dan tuntas.

Saya melihat banyak projek salah bendera telah dipentaskan. Banyak lagi sedang dirancang dan diatur oleh daulah terpendam. Setiap projek salah bendera bertujuan untuk mengolah persetujuan orang ramai. Persetujuan orang ramai diperlukan agar tidak berlaku huru hara yang tidak disusun.

Kata kunci disini ialah - huru hara yang tidak disusun. Ini bermakna daulah terpendam sentiasa mementaskan huru hara dengan tersusun untuk tujuan mengolah persetujuan. Huru hara yang tidak disusun memungkinkan berlaku pemberontakan kaum tertindas. Jika ini berlaku ianya akan merugikan kelas yang kaya. Huru hara memungkinkan lahir revolusi yang berpotensi untuk mengubah sistem kapitalis yang wujud. Jesteru sebelum rakyat tertindas memilik kesedaran politik untuk bangun memberontak lebih baik didorongkan mereka membuat huru hara lebih awal - huru hara tanpa tujuan.

Contoh terbaik ialah Demo Baju Merah, atau Trajedi Low Yatt atau apa yang terjadi dikedai talipon di Kota Raya. Semuanya diatur oleh daulah terpendam. Dibelakang Baju Merah ialah daulah terpendam yang menyusun huru hara yang akan melahirkan keputusan dimana kepentingan orang kaya akan terus terjamin.

Hakikatnya projek salah bendera dipentaskan oleh daulah terpendam sebagai wayang kulit untuk memperkokohkan keyakinan kita semua bahawa kita duduk dalam negara bernama Malaysia yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen. Demokrasi berparliman bermakna kita ada hak bersuara melalui parlimen untuk menentukan arah mana negara ini wajib dikendalikan.

Tapi di Malaysia dan dibanyak negara dalam dunia ini yang wujud hanyalah prosedur demokrasi. Prosedur demokrasi bermakna kita memiliki prosedur untuk demokrasi. Kita ada prosedur untuk pilihanraya - ada parlimen - ada Dewan Rakyat, ada Dewan Negara, ada Dewan Negeri, kita juga ada lembaga saperti SPRM, ada Peguam Negara, ada PDRM, ada mahkamah dan pelbagai lembaga daulah. Malah jika kurang yakin - Malaysia juga ada SUKAHAM.

Lembaga-lembaga ini diwujudkan untuk melahirkan ilusi bahawa kita bebas. Bahawa kita mengamalkan demokrasi. Walhal semuanya ilusi. Semua ini hanya topeng. Lembaga-lembaga ini dipilih, dilantik dan dinobatkan oleh kumpulan elit politik dan elit ekonomi yang mengkontrol Malaysia.

Justeru mustahil Peguam Negara yang dilantik oleh Najib akan mengeluarkan kertas dakwaan terhadap Najib dalam kes duit 2.6 bilion ringgit. Atau Peguam Negara akan membuat rayuan terhadap keterlibatan Razak Baginda dalam kes pembunuhan Altantuya. Atau Peguam Negara membuat rayuan terhadap kes rasuah lembu - suami Shahrizat. Sampai hari kiamat pekara-pekara ini tidak akan berlaku.

Dalam dunia kapitalis hari ini demokrasi dijadikan topeng oleh satu kumpulan elit ekonomi dan elit politik. Ianya bukan hanya berlaku di Malaysia. Di Amerika, di Australia, di Canada, di New Zealand - pekara yang sama berlaku. Di satengah negara di Asia, Afrika dan Latin Amerika - mungkin lebih terok lagi. Tidak ada sandiwara pilihanraya , tidak ada ilusi demokrasi. Tidak apa topeng-topeng. Kuasa dimiliki oleh elit politik dan elit ekonomi melalui rampasan kuasa.

Contoh yang paling jelek lagi memualkan ialah negara Saudi Arabia dimana elit politik dan elit ekonomi mendapat kuasa dengan menjual nama Allah, nama tuhan dan agama. Ini hakikat bukan fitnah.

Elit politik dan elit ekonomi sama ada di Amerika, Canada atau di Malaysia akan mementaskan sandiwara demokrasi dan wayang kulit untuk terus berkuasa. Dengan kuasa ditangan mereka maka mereka akan mengawal ekonomi untuk terus bermewah dengan harta kekayaan dunia.

OXFAM - sebuah Ngo anti-kemiskinan yang berpusat di United Kingdom telah membuat satu kajian. Oxfam telah mengumumkan kajian dimana dalam tahun 2010 seramai 66 orang ( enam puluh enam shaja) yang terkaya dalam dunia ini telah menambah 44% harta harta kekayaan mereka untuk menjadi 1.76 trilion dolar.

Jumlah harta 66 orang ini sama dengan jumlah harta 3.5 bilion warga dunia ini. Ini fakta bukan fitnah atau hasutan dari Hishamuddin Rais.

Sosok-sosok ini bersama syarikat milik mereka berjaya menggunakan hukum dan hakam untuk 'menyorokkan' 7.6 trilion dolar. Justeru mereka berjaya melarikan diri dari cukai. Jumlah cukai yang dilarikan ialah 160 bilion dolar.

Ini juga bukan kenyataan yang berbau hasutan tetapi fakta dari Oxfam yang dilaporkan oleh Al-Jazerra pada 8 Januari lalu.

Saya memaparkan laporan Al-Jazeera ini untuk membuktikan bahawa dibelakang ahli politik, dibelakang semua yang sedang berlaku dalam dunia ini wujud Pak Dalang yang memainkan peranan untuk mengolah, untuk mewarna, untuk melakar perjalanan dunia kita hari ini.


Kuasa yang dimiliki oleh 66 sosok ini cukup besar. Mereka memiliki dan mengkontrol apa sahaja dalam dunia ini. Mereka ada kepentingan dalam apa sahaja perniagaan dalam dunia ini. Contoh terbaik dalam dunia hari ialah kewujudan 6 buah syarikat media gergasi. Syarikat media ini mengkontrol dan memiliki 90% media Amerika justeru 6 saluran media ini dapat mempengaruhi berita dan budaya dunia.

Jika media yang mereka kontrol melaporkan Isis telah menyerang Jakarta - maka semua berita dunia akan melaporkan Isis menyerang Jakarta. Jika media milik mereka melaporkan Isis bergerak di Malaysia maka semua media dunia akan melaporkan Isis sedang bergerak di Malaysia.

Dunia yang wujud hari ini adalah milik kaum kapitalis. Elit politik dan elit ekonomi global berkerjasama dengan elit politik dan elit ekonomi tempatan untuk memiliki, mengawal dan mengkontrol semua punca-punca ekonomi.

Justeru menanda tangani TPPA ialah contoh terbaik dimana elit politik dan elit ekonomi Malaysia telah bersekongkol untuk mengadaikan Tanah Melayu kepada elit global. Lihat bagaimna elit politik tempatan menjadi barua juru jaja TPPA. Dari nama Allah hingga ke nama Dewa digunakan untuk mengolah persetujuan dan menipu Bani Melayu.

Justeru pertempuran yang akan datang ialah pertempuran antara 66 Orang Terkaya bersama berbilion rakyat dunia.Yang miskin jelas berjumlah ramai. Yang kaya sadikit. Pasti yang berjumlah ramai dapat mengalah yang sadikit. Sabar dulu. Dinilah munculnya daulah terpendam, salah bendera dan strateji mengolah persetujuan.

Dari sinilah juga muncul ISIS. Gerakan yang mahu mewujudkan kembali apa yang mereka panggil negara berkhalifah. Mimpi Isis untuk mewujudkan gaya hidup saperti 1500 tahun dahulu - gaya hidup umat manusia sebelum wujudnya Internet dan Brickfields.

Sekali lagi saya nyatakan disini bahawa Isis dieram, menetas dan dibesarkan oleh CIA. Saudi Arabia dan Qatar memberi dana untuk membeli senjata dari Amerika. Manakala Turki juga menyokong lojistik membawa masuk sukarelawan dari merata tempat. Justeru - di Malaysia penyokong Isis yang ditahan semuanya berniat hendak terbang atau pulang dari Turki.

Saya pungut maklumat Isis dari laporan New York Times pada 21 Jun 2012 dahulu. Malah pada 12 Ogos 2012 Difense Intelligence Agency (DIA) - salah satu lembaga risikan milik Amerika telah memberi laporan betapa perlunya satu gerakan Salafi didirikan di Hasakan dan Derr Zor ( wilayah timur Syria). Strateji SALAFI Amerika ini bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan Basheer al-Assad di Damsheik. Ini bukan fitnah ini laporan resmi dari lembaga risikan Amerika pada tahun 2012 lagi.

Ketika saya meggarap tulisan ini seramai 4,801 soldadu dan pegawai tentera Amerika telah gugur di Iraq. Di Afghanistan seramai 3,487 - soldadu dari pelbagai negara barat telah tewas. Setakad ini perbelanjan perang di Iraq dan Afghanistan ialah 1,667.133,934,508 dolar Amerika. Jumlah warga Irag yang mati dibunuh dalam perang Iraq ialah 1,455,590.
Semua ini adalah angka-angka resmi. Angka yang tidak resmi mungkin lebih dari ini. Lalu persolan timbul - kenapa semua ini berlaku? (TT)
NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanmggan akhbar minngun ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45------------------

SENARAI GAGALIS

Posted: 02 Feb 2016 08:15 PM PST


 DIMAKLUMKAN
kepada mat bunga
kepada minah bunga
kepada mat emo
 masih ada masa
untuk mencari pasangan
untuk mencari pacal
untuk mencari awek
pada hari valentine
-------------

TUKANG KARUT BARU

Posted: 02 Feb 2016 07:58 PM PST
TUKANG

KARUT

BARU SUDAH

SAMPAi


Apandi di bawah telunjuk Najib, kata Dr Mahathir
Bekas Perdana Menteri  Mahathir Mohamad mencemuh penjelasan Peguam Negara Mohamed Apandi Ali yang berkata bahawa wang yang dijumpai di akaun bank Najib adalah sumbangan daripada keluarga diraja luar negara.
"Saya fikir peguam negara berada di bawah kawalan subjek siasatan itu, iaitu perdana menteri," katanya yang dipetik akhbar kewangan di United Kingdom,Financial Times.
Akhbar itu juga melaporkan bahawa Mahathir menolak penjelasan Apandi yang disifatkannya sebagai "mengarut" dan berikrar untuk terus mendedahkan perkara salah yang didakwanya dilakukan oleh Najib.
Financial Times pada 27 Januari lalu menerbitkan artikel bertajuk 'The threat Najib poses to Malaysia's reputation' dengan melabelkan 1MDB Najib dan skandal 'derma' itu memberi imej yang buruk terhadap Malaysia.
Bagaimanapun artikel yang disiarkan itu disangkal oleh duta Malaysia ke United Kingdom yang mempersoalkan kebenaran dan kesahihan maklumatnya.
Financial Times adalah akhbar perniagaan asing kedua yang membidas Najib selepas The Wall Street Journal (WSJ) yang membuat laporan susulan dan mendedahkan bukti berhubung tuduhan terhadap Najib yang membabitkan 1MDB dan wang yang beliau akui telah dimasukkan ke dalam akaun peribadinya .
WSJ telah menerbitkan beberapa artikel mengenai perkara itu dan berdiri teguh dengan dakwaan berkenaan meskipun peguam Najib mengugut untuk menyaman mereka.
Sehingga hari ini, belum ada tindakan undang-undang yang diambil ke atas akhbar di Amerika Syarikat itu.
Najib terus menafikan sebarang salah laku.
KAH KAH KAH
woit
semua tahu najib mengarut
semua tahu siapa apandir..
oppps... apandi
kah kah kah
semua tahu siapa
lantik apandir oops..
... apandi laaaa
kah kah kah
semua tahu kenapa apandir..
opps...apand dilantik
jangan buat pandir
kah kah kah
kah kah kah

PAK PANDiR

---------------

SAPUMAN IN MALAYSIA

Posted: 02 Feb 2016 07:18 PM PSTKARTUN UNTUK RAKYAT...Please share
-------------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT