Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


2016 yang berliku ...

Posted: 02 Jan 2016 07:02 PM PST

Image result for tahun 2016

Hari ini hari ketiga rakyat marhain Malaysia telah menempuh tahun 2016 dengan cabaran yang amat getir. Buat rakyat marhain yang berpendapatan sederhana dan rendah. RM50 pada hari ketiga tahun 2016 ini sama lah seperti bernilai RM5 apabila keluar berbelanja barang keperluan.

Jika diteliti betul-betul kebanyakan bajet yang naik, dan subsidi-subsisi yang dihapuskan itu semuanya terkena kepada rakyat marhain yang macam kita.

Realitinya ialah ,walaupun kita sangat marah dan sakit sangat hati ini tetapi apa yang kita boleh buat masa ini? Sementara nak menunggu PRU yang akan datang sebab kita nak menerajang kerajaan BN/umno keluar dan sementara kita menunggu Anwar Ibrahim ambil alih jawatan PM, kita teruskan lah kehidupan kita dulu... 

Biarpun hidup sudah tidak aman dan sejahtera lagi akibat dicekik dengan situasi ekonomi masi kini, kehidupan yang terhimpit... diharap janganlah kita mengambil jalan singkat demi kelangsungan hidup dengan melakukan perkara-perkara yang tidak wajar dan menyalahi undang-undang. Biar kita rakyat marhain ini saja yang mendaulatkan undang-undang.

Harapan gurkah-gurkah politik di'port' (di-Jones Road,Kelawai) ialah semoga kita semua dapat menempuh segala cabaran ini dan diberi rezeki tambahan untuk menampung segala bebanan kekurangan. Berusahalah mencari dan meneroka peluang baru agar ada sinar bahagia yang lebih baik.

Berdoalah... kerana senjata utama kita umat muslim ialah hanya doa dan solat dan usaha sedikit, dan doa insan marhain macam kita ini yang tertindas amatlah mustajab. 

Semoga kita semua dapat meneruskan kehidupan ini dengan aman, sejahtera dan bahagia...

dollah yankee -
yang amat pasti ialah...selagi Najib/Rosmah tidak diterajang keluar, selagi itu lah kita akan merana!

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


TUNGGU 15 FEBUARI

Posted: 02 Jan 2016 07:30 PM PST

PASKA VELENTINE 
Tunggu 15 february.. mmg boom la.. lps gagalis day.. ekonomi lagi merudum.. Silap2 duit di bank kene beku.. duit Tabung Haji jgn cakap la.. KWSP lagi2 la.. Layannnn.. on SATU DOLAR JADI LIMA RINGGIT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 1/2/16

-----------

SATU JEMPUTAN

Posted: 02 Jan 2016 07:00 PM PSTJEMPUTAN


Bersih tak perlu beri notis anjur program Semangat Kuning, lapor akhbar


Kumpulan reformasi pilihan raya Bersih 2.0 tidak perlu memberi notis kepada polis mengenai rancangannya mengadakan perayaan Semangat Kuning minggu depan, kata Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainol Samah, menurut The Star Online

. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/bersih-tak-perlu-beri-notis-anjur-program-yellow-mania-kata-akhbar#sthash.dnzHKXbb.dpuf

JUMAAT

8 HARIBULAN

TUKAR TIUB 

DAN & GENG

AKAN BUAT 

LAWAK 

BERDIRI

SEX DRUG &

POLITIK

KAH KAH KAH


BERITA ARKIB
tahun lalu tukar tiub  
membuat lawajk berdiri
dihadapan pelawak profesional

------------

Al- FATIHAH

Posted: 02 Jan 2016 06:21 PM PST

AYATOLLAH 

DIBUNUH


RAJA SAUDI
 


Saudi Arabia's execution of prominent cleric sparks outrage across Shia world

The execution of a vocal critic of Saudi Arabia's ruling royal family has caused international outrage and a serious escalation of diplomatic tensions in the region, with unrest predicted in Shia-majority areas.

British politicians and the leaders of Iraq and Iran were among those who condemned the killing of Nimr al-Nimr, a prominent Shia cleric opposed to the Riyadh regime who was among 47 people executed on Saturday by the Saudi Arabian Sunni authorities.

ALI AL- NIMR 
DITANGKAP 
UMUR 17 TAHUN-----------------

YA AMPOON SULTAN MELAKA

Posted: 02 Jan 2016 05:39 PM PST

YA AMPOON

YA MAULANA


'Ayah bela semua sultan, tapi Melaka saja bagi pingat'

Popular dengan gelaran "Raja Repot", insan bernama Abdul Rani Kulup Abdullah begitu berbesar hati dengan pengiktirafan 'sultan Melaka', Raja Noor Jan Shah Tuah, padanya baru-baru ini.
Raja Noor, yang mengakui dirinya sultan Melaka, memberi gelaran Datuk Paduka Mahkota Melaka dengan gelaran Datuk Paduka kepada Rani, dalam acara di sebuah tempat Isnin lalu.
KAH KAH KAH
woit
tahniah kepada datuk paduka
salut pada pejuang melayu
dapat satu gelaran hebat
datuk paduka mahkota melaka
salut datuk paduka!
dapat gelaran:
tanpa membeli gelaran
tanpa membayar upah
tanpa memberi rasuah
tanpa orang tengah
tanpa beri projek
inilah pejuang melayu
inilah SULTAN MELAYU
ya ampooon tuanku
ya daulat tuaku
ya SULTAN MELAKA
kah kah kah

YA AMPOON

-----------

SATU DOLAR JADI LIMA RINGGIT

Posted: 02 Jan 2016 05:00 AM PST

SATU DOLAR

AKHiRNYA

LiMA RiNGGiT
KOMENTAR
selagi kes 1MDB ada
selagi najib berkuasa
selagi rosmah berkuasa
ekonomi akan terus kacau
ini kerana suara pemodal
kapitalis dunia telah
didengarkan oleh akhbar
THE WALL STREET JOURNAL
kaum pemodal dunia 
tidak lagi yakin
dengan najib - PERRIODRinggit dijangka rendah minggu depan

Penurunan harga minyak mentah global jejaskan mata wang negara yang bergantung pada komoditi.


KAH KAH KAH
woit
lagi cepat najib diundurkan
lagi cepat malaysia selamat
lagi lama najib berkuasa
lagi rosak ekonomi malaysia
ini syarat ekonomi sekarang

BOLEH BLAH

-------------

ZIONIS TEMPATAN

Posted: 02 Jan 2016 04:30 AM PSTFACE BOOK

Bertuah & Bangga jd pemimpin melayu-UMNO..

Kalau Najib dikatakan 'terserempak' dgn PM Israel baru2 ini, adakah pemimpin2 UMNO terdahulu juga terserempak dgn pemimpin2 tertinggi Israel lain juga ka !!!

Hurm.... Korang kalo tak suka seseorang tu lagi2 mereka yg telah bunuh umat yg seagama dgn kamu tiba-tiba terserempak korang nak sengih-sengih nak tegur tak ???

Inilah machai punya pendirian.. Kat Malaysia terpekik kata tolak Israel. Israel laknat... Tapi Bila 'terserempak' dgn penyangak BN Benjamin Netanyahu leh pulak dia bertegur bersalaman tersengih2...
-----------------

HEGEMONI AMERIKA MAKIN RETAK

Posted: 02 Jan 2016 12:30 AM PSTHEGEMONi

AMER
iKA

MAKiN RETAKIraq threatens Turkey with military action until all troops are withdrawn: While Iraq threatens Turkey with use of force over troops deployed in the country to support local units in fight against Daesh, PM Davutoglu called Iraqi PM Al-Abadi and told him that the threats of Daesh and PKK in the region need to be taken into consideration while assessing the situation

'US and NATO operation in Afghanistan has failed' – Russian president's special envoy: The US and NATO mission in Afghanistan has been a complete failure, the Russian President's special envoy for Afghanistan, Zamir Kabulov, told TASS, in evaluating the effectiveness of the International Security Assistance Force (ISAF) there.


Russia Bans Turkish Companies From Construction, Tourism, Services for State : Russia will prohibit Turkish companies from construction, tourism, the hotel business and services for state and municipal needs from January 1, the Russian government said in a resolution on Wednesday.

Putin Fights the War Party on All Fronts
The Obama administration still sticks to the Cold War 2.0 script on Russia.
By Pepe Escobar
December 30, 2015 "Information Clearing House" - "teleSUR" - Let's talk about "Russian aggression."The fight to the death in Moscow's inner circles is really between the Eurasianists and the so-called Atlantic integrationists, a.k.a. the Western fifth column. The crux of the battle is arguably the Russian Central Bank and the Finance Ministry – where some key liberalcon monetarist players are remote-controlled by the usual suspects, the Masters of the Universe


-----------

SUSUN DAN ATUR TINDAKAN

Posted: 01 Jan 2016 11:30 PM PSTREMBAT

DUIT PENCEN

PULAK


TAKL HABIS2

KES NAJIB


Najib Mana Duit RM4 Billion Kumpulan Wang Amanah Pencen


Saya sedia maklum dengan reaksi Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB yang baru, Saudara Arulkanda Kandasamy yang menuduh kononnya pengkritik 1MDB hanya membuat spekulasi tanpa mengetahui fakta yang sebenarnya. Beliau juga dilaporkan berkata bahawa beliau telah benar-benar mengkaji pelaburan 1MDB dan yakin ia akan mendatangkan keuntungan.
Selama ini, masalah utama yang dihadapi oleh rakyat mengenai 1MDB adalah keengganan syarikat itu berterus terang dan melaporkan secara telus kepada Parlimen mengenai aktivitinya. Oleh kerana kurangnya maklumat mengenai pelaburan 1MDB itulah maka ahli-ahli Parlimen tidak ada pilihan lain kecuali membuat siasatan sendiri dan menanyakan soalan-soalan berkaitan di Parlimen dan media.
Apatah lagi hutang yang diambil oleh 1MDB sebahagiannya dijamin oleh kerajaan secara langsung atau tidak langsung. Keberhutangan 1MDB yang mencecah RM42 bilion (setakat laporan kewangan terakhir) akan mempunyai kesan besar kepada kedudukan kewangan negara dan industri kewangan/perbankan negara ini.
Oleh yang demikian, kenyataan Saudara Arulkanda itu adalah bongkak dan mengenepikan kebimbangan rakyat (termasuk dari kalangan pimpinan dan penyokong Barisan Nasional) yang munasabah mengenai 1MDB.
Memandangkan beliau begitu yakin dengan pelaburan 1MDB dan kononnya mempunyai fakta yang lengkap mengenainya, saya mendesak supaya CEO 1MDB ini mendedahkan semua maklumat dan fakta mengenai pinjaman RM4 bilion yang diambil oleh anak syarikat 1MDB, SRC International Sdn Bhd dari Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) dalam tahun 2011.
Pinjaman RM4 bilion dari KWAP yang dijamin oleh Kerajaan Persekutuan pada awalnya bertujuan untuk membeli syarikat perlombongan dari Mongolia bernama Gobi Coal & Energy untuk melabur di Mongolia seperti yang dilaporkan oleh akhbar The Business Times. Pelaburan itu dilaporkan tidak berlaku dan sehingga sekarang tidak diketahui bagi tujuan apakah RM4 bilion itu dibelanjakan.
Ini adalah ujian awal kepada kepimpinan Saudara Arulkanda di 1MDB untuk menilai apakah beliau akan berlaku telus dalam menangani soalan-soalan penting rakyat terhadap 1MDB. Jika beliau bersikap telus, beliau boleh menjelaskan bagaimanakah pinjaman RM4 bilion itu telah dibelanjakan setakat ini dan hasilnya kepada negara memandangkan itu adalah wang rakyat.
Jika tidak ada penjelasan yang memuaskan dari beliau dan pentadbiran Najib, saya akan mengatur supaya wakil-wakil pesara yang pencen mereka dicarum di dalam Kumpulan Wang Amanah Pekerja mengambil tindakan mahkamah terhadap 1MDB, KWAP dan Menteri Kewangan kerana dengan sewenang-wenangnya menggunakan wang pencen rakyat bagi pelaburan yang diragui.
RAFIZI RAMLI-------------

BAHAYA DARI CHINA

Posted: 01 Jan 2016 10:30 PM PST
AKHiRNYA

TANAH 

MELAYU 

DiJUAL PADA

CHiNA

Mahfuz 'puji' tindakan jual tanah demi Najib, 1MDB

 | January 1, 2016
Pas 'memuji' tindakan 1MDB jual tanah untuk membayar hutang, yang menurut parti itu demi menyelamatkan Najib
PETALING JAYA: Tindakan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menjual tanah untuk melangsaikan beban hutang, yang didakwa untuk menyelamatkan kedudukan Najib, 'dipuji'.
Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar dalam satu kenyataan media menyampaikan ucapan tahniah kepada syarikat pelaburan strategik itu dan Najib kerana berjaya mengurangkan hutang sebanyak RM40 bilion melalui pelan 'rasionalisasi' dalam tempoh enam bulan.
Bagaimanapun beliau menyindir, semua itu dilakukan melalui penjualan syarikat dan projek janakuasa Edra Energi dan yang terbaru, tanah projek Bandar Malaysia kepada syarikat, yang menurut Mahfuz, mempunyai kepentingan asing dari China.

KAH KAH KAH
woit
putar punya putar
china juga rembat
tanah melayu
putar punya putar
parti ketuanan melayu
jual tanah melayu 
pada china
kah kah kah
woit
apakah jho low ini
ajen china?
kah kah kah
sengaja sabotaj melayu?
kah kah kah
sengaja tipu melayu idup2
kah kah kah
kesian bani melayu
singapura pegi ke china
sekarang kuala lumpur
opwergi ke china
apa sudah jadi kepada
parti ketuanan melayu
sudah jadi parti 
barua china ke?
cakap AMANAH barua DAP
kah kah kah

TUAN CHiNA
----------------

APA KHABAR - SAJE TANYA

Posted: 01 Jan 2016 08:30 PM PST
APA KHABAR


ADNAN YAACOB

APA KHABAR

MUKHRIZ MAHATHIR

SAJE TANYA

JANGAN MARAH


-------

Komentar Kini

0
sumber :-

Komentar Kini


Masih yakin lagi ke

Posted: 02 Jan 2016 12:26 AM PSTBercakap pasal Anwar Ibrahim bakal perdana menteri Malaysia. Dahulu,penulislah merupakan orang yang sungguh sungguh yakin Anwar Ibrahimlah orangnya yang layak jadi perdana Malaysia suatu masa nanti.

Dahulu, semasa dalam ABIM penulis sangat yakin Anwar Ibrahim akan jadi perdana menteri Malaysia suatu masa nanti kerana karismenya yang begitu tinggi.

Apabila  Anwar Ibrahim memilih masuk umno ( masuk dalam tong tahi) keyakinan penulis  hari demi hari hilang.

Malah penulis berani buat kesimpulan sah beliau bukan seorang pemimpin yang boleh dan layak jadi perdana menteri, kerana tahaf kesabaranya masih rendah sehingga gagal urus emosi dengan baik

Bukan setakat itu sahaja , penulis marah dan benci dengan ijtihad terjunnya ke dalam tong tahi yang boleh menjejaskan imejnya sebagai presiden ABIM yang memperjuangkan Islam dengan cogan kata Islam syumul.

Andaian penulis bahawa Anwar Ibrahim tak layak jadi perdana menteri Malaysia  menjadi meleset, kerana beliau semasa berada dalam umno kelihatan semakin begitu gah dan berpengaruh berbanding dengan tokoh gerakan  pemuda umno sedia ada.

Andaian penulis terus meleset, kerana kedudukan Anwar dalam umno naik begitu mendadak, dari timbalan menteri jadi menteri penuh lantas menyandang jawatan ketua pergerakan  pemuda umno .

Tidak lama kemudian jadi naib presiden dan timbalan presiden dan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan .

Penulis tetap tegas mengatakan Anwar Ibrahim tak akan jadi perdana menteri Malaysia miskipun dia sudah berada dekat akan menjadi perdana menteri. Hanya satu tangga sahaja lagi.

Rupa rupanya andaian penulis ada kebenaranya apabila Anwar Ibrahim ditangkap dan dipecat kehaliannya oleh umno.sekaligus hilang jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan.

Setelah didakwa atas dua tuduhan rasuah dan liwat, maka dijatuhkan hukuman penjara dan dibebaskan termasuk dibebaskan tududahan liwat terhadapnya.

Lima tahun kemudian beliau boleh bergiat aktif dalam arena pilitik parti pembangkang.(PKR) dengan cogan kata reformasi bertanding di parlimen permatang 
Pauh menang dan  jadi ketua pembangkan di Parlimen bersama KETUM.

Sekali lagi didakwa atas kes liwat dan dijatuhkan hukuman penjara. Sekarang dipenjarakan dipenjara Sungai Buloh yang dianggap oleh penyokongnya sebagai penjara politik bukan atas kes liwat.

Sekarang ini ada pihak yang berusaha bersungguh sungguh untuk membebaskan Anwar Ibrahim atas sebab ketidakadilan pemerintah terhadap bekas timbalan perdana menteri itu.

Dua tiga hari ini masih ada suara yang mengatakan Anwar Ibrahimlah perdana menteri Malaysia selepas ini. Dikuatkan dengan kenyataaan DR Yusof Qaradhawi presiden ulama sedunia mengatakan Anwarlah orang masih layak jadi perdana menteri Iaitu selepas Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Pada hemat penulis, tak masuk akal Anwar boleh diangkat menjadi perdana menteri selepas Mohd Najib di jatuhkan, kerana dalam umno masih ada timbalan perdana menteri dan Anwar Ibrahim bukan lagi Ahli parlimen.Kena tunggu lima tahun lagi selepas dibebaskan untuk membolehkan beliau masuk bertanding.

Yang peliknya masih ada yang yakin Anwar Ibrahim akan jadi perdana menteri Malaysia, sedangkan beliau merupakan seorang bekas timbalan perdana menteri (pemimpin) yang sokong fahaman Islam libral.

Penulis tidak tahu macam mana boleh ada orang yakin yang beliau akan menjadi perdana menteri Malaysia, sedangkan usaha pertamanya sudah gagal dan termakan sumpah ijtihadnya suatu masa dahulu .


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT