Ahad, 27 November 2016

Blog-list Malaysia

Blog-list Malaysia


Najib: Mahathir Sudah Tiada Fear Factor

Posted: 27 Nov 2016 12:46 AM PSTMembesar dengan pemimpin Umno memberi kelebihan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berbanding pendahulunya, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam temu bual denganThe Sunday Star, Najib berkata beliau telah bergaul dengan pemimpin-pemimpin parti itu sejak pertama kali menyertai Umno pada usia 23 tahun.

"Saya tidak hanya bergantung kepada MB (menteri besar), saya adalah sebahagian daripada mereka dan itulah sebabnya Mahathir tidak boleh mengusir saya dari Umno.

"Saya menyertai politik ketika hari lahir saya yang ke-23. Ia memberi saya banyak kelebihan kerana saya membesar dengan lebih daripada dua generasi pemimpin dalam Umno," beliau dipetik sebagai berkata.

Presiden Umno itu juga mendakwa Mahathir, yang kini merupakan pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), sehingga kini gagal menjatuhkannya kerana tidak ada lagi memiliki 'fear factor'.

"Dia memimpin dengan cara menakutkan. Apabila dia tidak lagi menjadi presiden, tidak ada lagi ketakutan di kalangan (akar umbi) kepada beliau dan beliau tidak lagi dapat mengawal serta menentukan perkara-perkara dalam Umno.

"Ia adalah hormat bukan takut," katanya lagi.

Dalam temu bual itu, Najib berkongsi perbualan beliau dengan mendiang Lee Kuan Yew pada tahun 2009 yang menyamakan Mahathir dengan peninju heavyweight yang akan terus menumbuk sehingga lawannya terkeluar.

"Beliau (Mahathir) taasub untuk melakukan sesuatu dengan cara beliau, ia adalah cara pintas. Saya dah fikir dia akan menentang saya, apa yang saya tak jangka adalah reaksinya yang begitu buruk.

"Saya rasa itulah sebahagian dirinya. Kecuali dia dapat mengawal secara mutlak, dia tak akan berhenti. Analisis Kuan Yew terhadapnya adalah tepat," kata Najib.

Mahathir keluar Umno buat kali kedua pada bulan Februari tahun ini dan setakat ini telah muncul sebagai salah satu pengkritik paling lantang Najib mengenai isu-isu berkaitan 1MDB.

Mahathir turut bersama bekas Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dipecat daripada parti Melayu itu untuk menubuhkan BERSATU.Kartunis Zunar Ditangkap Kerana Menghasut

Posted: 26 Nov 2016 05:57 AM PSTKartunis politik Zulkiflee Anwar Ulhaque ditangkap kerana menghasut selepas mengadakan pameran kartun yang didakwa menghina Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Zunar turut ditahan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan yang berkaitan dengan penghinaan yang disengajakan dengan niat untuk mencetuskan pecah keamanan.

Terdahulu beliau diminta memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Timur Laut di Jalan Pattani.

Menurut Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin, polis kini akan merampas karya-karya Zulkiflee atau lebih dikenali sebagai Zunar.

"Polis kini akan pergi ke Komtar bersama-sama dengan Zunar untuk merampas semua karya-karya beliau. Lokasi adalah di Asia Comic Muzium Komtar aras 3," kata Sim.

ADUN Seri Delima RSN Rayer mewakili Zunar.

Ketua Polis Daerah Timur Laut ACP Meor Farid Alatrash mengesahkan penangkapan itu.

"Dia akan ditahan 24 jam untuk membantu siasatan .. jika siasatan tidak lengkap, kita akan mendapatkan perintah reman esok pagi," katanya.


Tiada ulasan: