Nuffnang

Pengikut

DIALOG RAKYAT

sumber :-

DIALOG RAKYAT


Cukai lapangan terbang naik

Posted: 31 Oct 2016 08:19 AM PDTSuruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) mengumumkan kadar baharu Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) atau lebih dikenali sebagai cukai lapangan terbang berkuatkuasa 1 Januari ini.

Ini melibatkan semua lapangan terbang di negara ini termasuk terminal utama Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan klia2.

Dalam kenyataannya, Mavcom mengumumkan caj baharu bagi perlepasan antarabangsa adalah RM73 berbanding RM65 sebelum ini.

Manakala bagi destinasi ASEAN pula, kadarnya ditetapkan pada RM35 bagi perlepasan dari semua lapangan terbang.

Sebelum ini perlepasan ke destinasi ASEAN dikenakan caj pada kadar penerbangan antarabangsa mengikut lapangan terbang iaitu RM65 di KLIA, RM32 di klia2 dan Terminal Dua Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu serta RM26 bagi lapangan-lapangan terbang lain.

Bagi penerbangan domestik pula, penumpang perlu membayar PSC sebanyak RM11 berbanding RM9 sekiranya berlepas dari lapangan terbang lain selain klia2 dan Terminal Dua Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Ketika ini, penumpang hanya membayar RM6 bagi perlepasan domestik dari dua lapangan terbang berkenaan.

PSC dikutip oleh syarikat penerbangan semasa pembelian tiket kapal terbang dan dibayar kepada pengendali lapangan terbang, Malaysia Airports Bhd. (MAHB) selepas tamatnya penerbangan.

Penumpang yang tidak terbang selepas membeli tiket mereka layak untuk mendapat pulangan penuh PSC masing-masing.

Menurut Mavcom, struktur baharu PSC ini merupakan langkah pertama untuk menyamakan kadar caj di KLIA dan klia2 serta bagi penerbangan-penerbagan antarabangsa.

"Ini sejajar dengan garis panduan antarabangsa termasuk Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) yang menekankan prinsip tiada diskriminasi dalam meletakkan caj di lapangan-lapangan terbang," katanya. - MalaysiaGazette


Pertanyaan Husni tentang 1MDB di Dewan Rakyat tidak menyalahi peraturan parti

Posted: 31 Oct 2016 08:11 AM PDT

MALAYSIA GAZETTE
Tindakan bekas Menteri Kewangan II, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah melontarkan pertanyaan demi pertanyaan tentang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) termasuk mengapa entiti itu perlu ditubuhkan dalam perbahasan Bajet 2017 tidak melanggar peraturan parti.

Malah menurut Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, jika disemak rekod soalan-soalan yang dibangkitkan sebelum ini, sememangnya ada dalam kalangan ahli parlimen dari UMNO dan Barisan Nasional yang menegur kerajaan dalam Dewan Rakyat.

"Dalam sudut parti ahli parlimen kita bebas untuk bersuara, sebelum ini ada juga ahli parlimen kita yang tegur kerajaan jadi dari sudut itu setakat ini, kita tidak nampak ia ada melanggar mana-mana peraturan peringkat parti.

"Tapi kalau ikut undang-undang semasa itu polis perlu siasat dan menentukannya," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Sebelum ini, Ahmad Husni dan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, didakwa membocorkan rahsia kerajaan ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat.

Dalam perbahasan ucapan Bajet 2017 itu, Ahmad Husni meminta kerajaan menyatakan tujuan 1MDB ditubuhkan, selain tindakan yang mungkin dikenakan terhadap pengurusan agensi itu jika didapati bersalah.

Hari ini Husni dipanggil ke Ibu pejabat Polis Bukit Aman bagi memberi kenyataan berhubung perkara itu. Bagaimanapun proses mengambil keterangan itu ditangguhkan.

Sementara itu, katanya ahli parlimen juga perlu diingatkan bahawa, bukan semua perkara boleh dibahaskan oleh mereka dalam Dewan Rakyat, walaupun mereka mempunyai imuniti.

‎"Ahli parlimen tidak tertakluk sepenuhnya dalam imuniti parlimen...ada yang masih tertakluk undang-undang tertentu iaitu melibatkan Raja Melayu, hasutan, fitnah," katanya lagi

ADUN2 BN SELANGOR HANYA TAHU MASUK BAKUL ANGKAT SENDIRI!!

Posted: 31 Oct 2016 07:59 AM PDT

shahbudindotcom


Untuk menunjuk kononnya mereka sebagai pemimpin yang baik dan menghormati Dewan Negeri Selangor, semua 12 Adun BN mempamerkan plakad bertulis "Tak Keluar! Kami Hormat Dewan dan Mandat Rakyat" selepas Menteri Besar, Azmin Ali selesai membentangkan Bajet Selangor 2017.

Sesiapa pun yang membaca berita tersebut pasti terasa pelik dan kemudian ketawa berdekah-dekah dengan gelagat Adun-Adun BN berkenaan.

Apa sebenarnya yang mereka mahu tunjukkan?

Mempamerkan plakad bagi pemimpin politik ialah tanda sama ada untuk menyokong atau membantah. Jika bersama kerajaan, ia mesti berbentuk sokongan, manakala sebagai pembangkang, ia hendaklah suatu bentuk bantahan.
 
 
 
 
Sebagai Adun pembangkang di Selangor, Adun-Adun BN itu sepatutnya membantah apa yang dilakukan oleh Azmin Ali atau kerajaan negeri, jika terdapat sebarang kesalahan yang dapat dikesan.

Tetapi dengan mempamerkan plakad bertulis "Tak Keluar! Kami Hormat Dewan dan Mandat Rakyat" itu, siapa yang mereka bantah dan siapa yang mereka sokong?

Perbuatan itu sebaliknya hanya menunjukkan mereka  menyokong tindakan sendiri yang tidak berganjak ketika Azmin membentangkan bajet yang dianggap sebagai menghormati Dewan dan mandat rakyat. Ia tidak ubah seperti  badut yang masuk bakul angkat sendiri atau syok sesama sendiri.

Adakah Adun-Adun ini faham peranan dan kedudukan mereka?

Tidakkah dengan mereka duduk diam dalam Dewan dan kemudian mengambil bahagian ketika perbahasan, sudah cukup untuk menunjukkan mereka menghormati Dewan dan mandat rakyat?

Kenapa sampai perlu tergedik-gedik masuk bakul angkat sendiri? Bertambahkah sokongan pengundi dengan kelakuan sedemkian atau ia hanya menambahkan ketawa rakyat semata-mata?

Jika pun mereka menaikkan plakad itu bertujuan untuk menyindir Ahli-Ahli Parlimen  pembangkang yang keluar Dewan Rakyat ketika Najib Razak membentangkan Bajet 2017 baru-baru ini, ia juga  sama sekali tidak kena keadaannya.

Ini kerana Azmin tidak ada isu seperti Najib dan ucapannya juga tidak berbentuk provokasi kepada sesiapa. Maka, tiada keperluan mempamerkan plakad seperti itu.

Malah dengan mempamerkan plakad tersebut, selain menunjukkan "kebodohan"  sendiri, mereka secara tidak langsung menyerlahkan ketidakupayaan untuk menjadi pembangkang yang berwibawa di Selangor, jauh sekali untuk mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri daripada Pakatan Harapan dalam PRU 14 akan datang.


Bicara pertama kes berkaitan 1MDB di Singapura bermula

Posted: 31 Oct 2016 07:42 AM PDT

MALAYSIAKINI

 

Perbicaraan melibatkan bekas pegawai bank BSI Singapura Yeo Jiawei, yang didakwa membantu transaksi haram melibatkan 1MDB, bermula hari ini.

Perbicaraan itu berlangsung dalam keadaan mahkamah padat dan pendakwa berkata mahu memanggil sembilan orang saksi, lapor Straits Times.

"(Ini) kes pengubahan wang haram paling rumit, canggih dan terbesar yang dikendalikan oleh CAD (bahagian hal ehwal komersial polis Singapura)," kata timbalan pendakwa raya (DPP) Tan Kiat Phen.

Tan berkata Yeo diwawancara oleh CAD pada Oktober 2015 dan ditangkap pada 17 Mac 2016.
Dua lagi bekas rakan sekerja Yeo – Yak Yew Chee and Yvonne Seah – juga berdepan pendakwaan jenayah.

Mereka didakwa atas salah laku terlibat dalam pemindahan wang kepada pelanggan-pelanggannya, termasuk hartawan kelahiran Pulau Pinang Low Teak Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low.

Praperbicaraan untuk mereka berdua dijadual pada 24 November.

Seorang lagi pegawai bank Kelvin Ang, yang dilapor menjadi remisier untuk Maybank Kim Eng Securities, juga didakwa membayar penganalisis kajian untuk menghasilkan laporan penilaian yang memihak dalam sesetengah aset 1MDB.

Prosiding praperbicaraan untuk Ang ditetapkan pada 17 November.RON95, RON97, diesel naik 15 sen

Posted: 31 Oct 2016 07:30 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic


KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel masing-masing naik 15 sen seliter mulai tengah malam ini.

Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz berkata, harga runcit baharu bagi RON95 berkuat kuasa 1 November ialah RM1.95 seliter manakala RON97 (RM2.30 seliter).

"Harga runcit baharu bagi diesel pula RM1.90 seliter," katanya kepada Bernama, malam ini.

Harga runcit petrol sepanjang Oktober bagi RON95 ialah RM1.80 seliter, RON97 (RM2.15) dan diesel (RM1.75)

Kedah julang Piala Malaysia

Posted: 31 Oct 2016 07:28 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Kedah menjulang trofi Piala Malaysia 2016 selepas menundukkan Selangor 6-5 menerusi penentuan penalti pada aksi final di Stadium Shah Alam, malam Ahad.
 
Mohd Rizal Ghazali diangkat sebagai wira skuad Helang Merah itu selepas menjaringkan penalti kemenangan susulan sepakan pemain Selangor, Rizal Fahmi terkena palang.
 
Sebelum itu, kedua-dua pasukan terikat 1-1 pada masa perlawanan sebenar sekali gus mengheret permainan ke masa tambahan.
 
Namun kedua-dua pasukan masih menemui jalan buntu untuk menambah jaringan sehingga tamat perlawanan di masa tambahan.
 
Terdahulu, Mohd Rizal juga membawa Kedah mendahului Selangor 1-0 pada separuh masa kedua hasil jaringannya pada minit ke-51.
 
Namun pemain Selangor Ahmad Hazwan Bakri berjaya mengikat kedudukan 1-1 pada minit ke-60.
 
Ini merupakan kali kelima Kedah berjaya menjulang Piala Malaysia.
 
Kemenangan Kedah itu membantutkan impian Selangor untuk melakar kejayaan ke-33 dalam saingan itu.
 
 

Bajet defisit Selangor terus catat peningkatan

Posted: 31 Oct 2016 03:45 AM PDT

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor hari ini membentangkan bajet defisit bagi tahun 2017 yang mencatatkan jumlah tertinggi iaitu RM900 juta, dalam tempoh lapan tahun sejak PKR mengambil alih pada tahun 2008.
 
Menteri Besar Mohamed Azmin Ali ketika membentangkan bajet tersebut pada sidang DUN Selangor hari ini memberitahu, peningkatan defisit itu berpunca daripada peningkatan substantif dalam perbelanjaan pembangunan untuk memenuhi keperluan pembangunan mampan yang berkualiti untuk rakyat.
 
Untuk rekod, bajet defisit bagi tahun 2016 mencatat jumlah RM630 juta.
 
Bertemakan 'Membangun Bangsa, Memakmur Negeri', kerajaan negeri mengganggarkan perbelanjaan negeri berjumlah RM3.450 bilion untuk tahun 2017 bagi melaksanakan perancangan dan agenda kerajaan negeri.
 
"Kerajaan Negeri mencadangkan agar anggaran perbelanjaan Tahun 2017 berjumlah RM3.450 bilion bagi melaksanakan semua perancangan dan agenda Kerajaan Negeri.
 
"Daripada jumlah itu, RM1.65 bilion adalah bagi peruntukan perbelanjaan mengurus dan RM1.8 bilion atau 52.2 peratus bagi perbelanjaan pembangunan," katanya ketika membentangkan Belanjawan 2017 negeri itu di sini hari ini.
 
Beliau mendakwa ini adalah perbelanjaan pembangunan yang terbesar diperuntukkan di Selangor.
 
Sementara itu, menurut Azmin lagi, skim air percuma diteruskan dengan peruntukan sebanyak RM 183.2 juta untuk program berkenaan bagi tahun 2017. 
 
Malah Kerajaan Negeri meletakkan sasaran untuk mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW) daripada 35 peratus kepada 29 peratus pada 2019. 
 
"Untuk mencapai matlamat ini, Kerajaan Negeri mencadangkan sejumlah RM324 juta diperuntukkan untuk mengatasi masalah paip pecah dan program penggantian paip-paip lama di 84 kawasan hotspot yang meliputi 422.5 kilometer untuk tempoh tiga tahun mulai tahun 2016," katanya.
 
Kerajaan Negeri juga menurut Azmin akan meningkatkan peruntukan kawalan dan pencegahan denggi dan zika bagi tahun 2017 kepada RM5 juta berbanding hanya RM1.5 juta pada 2016.
 
 

Umno serah kepada Peguam Negara ambil tindakan terhadap tiga bekas menteri

Posted: 31 Oct 2016 03:44 AM PDT

ANTARAPOS.COM

 
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil tindakan ke atas tiga bekas menteri yang didakwa mendedahkan rahsia kerajaan. 
 
Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa, berkata tiada siapa yang terkecuali atau terlepas dari undang-undang apabila didakwa mendedahkan rahsia kerajaan kepada umum. 
 
Beliau berkata, saranan ini bukan dibuat atas kepentingan peribadi sebaliknya jika dakwaan itu patut disiasat dan tindakan itu harus diteruskan. 
 
"Saya langsung tidak berdendam terhadap mereka bertiga. Mempertahankan ketua iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah tanggungjawab saya dan ianya normal. 
 
"Oleh itu, saya mengambil langkah untuk berhadapan dengan tohmahan tiga menteri itu secara fakta dan bukannya dengan fitnah yang sekali gus membunuh karakter seseorang," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pemimpin Bersama Akar Umbi, di sini.
 
Hadir sama Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.
 
Bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, bekas menteri pembangunan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan bekas menteri kewangan kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah didakwa membocorkan rahsia kerajaan, ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2017 di Dewan Rakyat.
 
 

Mahkamah arah Rafizi bayar NFC RM200,000

Posted: 31 Oct 2016 03:42 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi memerintahkan Naib Presiden PKR, Mohd Rafizi Ramli membayar ganti rugi RM200,000 kepada National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) dan Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail, kerana memfitnah. 
 
Ia adalah berhubung kenyataan Mohd Rafizi berkaitan pinjaman pembelian hartanah KL Eco City, Bangsar. 
 
Pesuruhjaya Kehakiman Azizul Azmi Adnan membuat perintah itu selepas membenarkan tuntutan saman NFCorp dan Mohamad Salleh selaku plaintif selepas mendapati kenyataan dikeluarkan Mohd Rafizi, adalah memfitnah. 
 
Azizul Azmi dalam penghakiman beliau berkata, perkataan 'diselewengkan' dikeluarkan Mohd Rafizi adalah serius dan ia membayangkan perlakuan jenayah. 
 
Dalam writ saman dan penyata tuntutan difailkan pada 23 Jun 2013, plaintif menamakan Mohd Rafizi dan pemilik portal Malaysiakini, Mkini Dotcom Sdn Bhd selaku defendan pertama dan kedua. 
 
Plaintif mendakwa, Mohd Rafizi pada 7 Mac 2012, mengeluarkan kenyataan fitnah pada satu sidang akhbar di ibu pejabat PKR berhubung pembelian hartanah KL Eco City dan berita itu disiarkan Malaysiakini pada hari sama. 
 
Plaintif berkata, saman berkenaan difailkan kerana kerugian yang ditanggung susulan pembohongan, penyebaran maklumat mengelirukan serta pendedahan maklumat sulit perbankan dan fitnah oleh defendan. 
 
Mereka menuntut ganti rugi am, teladan dan ganti rugi teruk, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah selain memohon perintah injunksi bagi menghalang defendan daripada terus mengelirukan dan menipu orang ramai berhubung isu pinjaman itu.
 
 

MP Segambut sedia digantung

Posted: 31 Oct 2016 03:40 AM PDT

Oleh Haizal Yatiran
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng sedia digantung daripada sidang Dewan Rakyat kerana didakwa "menghina" Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia minggu lalu.
 
"Ia fakta. Ia bukan subjudis, ia fakta. Sidang media ini sebagai balas kepada sidang media dia (Pandikar). Berani kerana benar," beliau berkata demikian ketika ditanya pemberita tentang kesediaannya untuk digantung dari sidang Dewan Rakyat.
 
Sebelum ini satu usul dijangka dikemukakan untuk menggantung Lip Eng selama enam bulan, yang dijangka dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said.
 
Lip Eng mendakwa Pandikar mengarahkan beliau keluar daripada Kamar Khas yang bersidang, sebelum sempat membahaskan ucapannya mengenai belanjawan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
 
Beliau mendakwa Pandikar memberi 'syarahan' mengenai isu subjudis saman Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, sebelum mereka saling menjerkah antara satu sama lain dan Lip Eng diarah keluar daripada sidang itu.
 
Azalina turut berkata, tindakan Lip Eng itu tidak profesional dan beremosi, sekaligus merugikan rakyat Segambut yang memilih beliau sebagai anggota Parlimen kawasan berkenaan.
 
Beliau berkata penghinaan terhadap Speaker yang menjalankan tugas sebagai pengerusi dewan bermaksud penghinaan kepada Dewan Rakyat, yang sekaligus mencemarkan nama baik dan prestij dewan yang mulia.
 
 

Akta 355: PAS tetap optimis, harap sempat dibahas

Posted: 31 Oct 2016 03:38 AM PDT

Oleh Haizal Yatiran
Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: PAS masih menaruh harapan agar Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 sempat dibahas pada sesi sidang Dewan Rakyat kali ini.
 
Setiausaha Agung parti itu, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman semalam merupakan pendapat peribadi dan tidak mewakili keputusan Parlimen.
 
"Saya masih optimis. Masih menaruh harapan. Itu perkara biasalah.
 
"Itu pendapat dia (Azalina). Bukan mewakili keputusan parlimen (keseluruhan)," katanya.
 
Dalam pada itu, Takiyuddin turut berkata bahawa sekiranya Akta 355 tersebut tidak dapat dibahas pada sesi kali ini, PAS tetap positif dengan keputusan tersebut seterusnya menunggu untuk sesi yang akan datang.
 
"Kalau tidak sempat, kita tunggu sesi akan datang. Kita harap yang terbaik. Kita masih berharap agar dibahas pada sesi kali ini," tambah beliau lagi.
 
Semalam, Azalina berkata, Akta 355 mungkin tidak sempat dibahaskan di Dewan Rakyat pada sesi kali ini.
 
Ujarnya, Dewan hanya mempunyai baki dua hari lagi selepas perbahasan Bajet 2017 selesai dan urusan kerajaan perlu didahulukan.
 
Sidang Dewan Rakyat dijadualkan berlangsung sehingga 24 November. 
 
Sebanyak 6 hari diperuntukkan untuk rang undang-undang dan urusan kerajaan lain, manakala 23 November hingga 24 November diperuntukkan untuk urusan lain.
 
 

Polis tangguh siasat Ahmad Husni

Posted: 31 Oct 2016 03:35 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA LUMPUR: Pihak polis menangguhkan siasatan terhadap bekas menteri kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah sehingga satu tarikh yang dijangka pada minggu hadapan.
 
Ahmad Husni sepatutnya merekodkan keterangannya di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pada jam 2.30 petang hari ini.
 
Beliau tiba pada pukul 2.15 petang dan meninggalkan Bukit Aman 15 minit kemudian.
 
Memetik laporan Malaysiakini, bekas menteri itu dilihat turut memegang salinan peraturan tetap Dewan Rakyat dan beberapa dokumen lain.
 
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sebelum ini berkata, tiga bekas menteri akan dipanggil untuk disoal siasat berhubung dakwaan melanggar sumpah kerahsiaan ketika membahaskan Belanjawan 2017.
 
Sebelum ini, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata, Husni, bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas menteri pembangunan luar bandar dan wilayah Datuk Seri Shafie Apdal mungkin telah melanggar sumpah kerahsiaan dengan mendedahkan perbincangan kabinet.
 
Ketiga-tiga mereka menyentuh mengenai 1MDB semasa perbahasan di Dewan Rakyat baru-baru ini.
 
Malah terdapat dua NGO Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) dan Kelab Sahabat Najib (N87) Kuala Lumpur membuat laporan polis terhadap mereka.
 
 

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT