Rabu, 6 April 2016

Kelab Greenboc

Kelab Greenboc


Tangkapan Rafizi, Paku Akhir Keranda Najib Selaku PM

Posted: 06 Apr 2016 01:08 AM PDT

KENYATAAN MEDIA
AMANAH KUTUK TANGKAPAN YB RAFIZI


1. Pemerintah Malaysia kini bertindak seperti Singapura dilanggar todak. Hang Nadim, seorang pemuda pintar ketika itu telah memberikan pandangan berbeza dengan hulubalang dan menteri-menteri disekeliling raja.

2. Namun kecerdikan beliau itu kemudiannya telah dianggap bakal menderhaka kepada raja sehingga pelbagai cara digunakan untuk menangkap Hang Nadim.


3. Tindakan menangkap dan memusnahkan orang cerdik dan pandai bagi membodek pemerintah, berlanjutan dalam masyarakat Melayu sehingga hari ini.

4. YB Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan merangkap Setiausaha Agung Keadilan, seorang yang cerdik dan pintar dengan mengkritik berdasarkan fakta dan membuat penyelidikan. Orang seperti YB Rafizi nampaknya tidak disukai oleh kerajaan Malaysia.

5. AMANAH mendesak kerajaan UMNO BN menghentikan segera tindakan pengecut sebegini, kerana orang seperti YB Rafizi adalah pemimpin harapan rakyat dan sangat berguna untuk negara pada masa ini dan akan datang.

6. Kezaliman kepada YB Rafizi perlu dihentikan segera kerana ia sangat memalukan negara dan hanya menjatuhkan martabat Malaysia.

"Harapan Baru"

HJ MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara
6 April 2017


Kenyataan Media.

PENAHANAN RAFIZI:POLIS HINA YANG DI PERTUAN AGONG DAN CABUL PARLIMEN.

1.Tiada yang mengejutkan penahanan Yb Rafizi Ramli Ahli Parlimen Pandan.Beliau sendiri sudah menjangka yang akan ditahan ekoran timbul isu pendedahan dokumen maklumat sulit Jawatankuasa Kira kira Wang Negara (PAC) yang diklasifikasi sebagai OSA berkaitan maklumat isu salahguna kuasa 1MDB serta hubungan antara 1MDB dan LTAT.

2.Yang mengejutkan ialah Polis tidak menghormati Institusi Parlimen yang merupakan Institusi rakyat yang masih bersidang sehingga khamis 7Apr 2016.Sidang parlimen yang masih berlangsung ini dibuka dengan rasminya oleh kebawah Duli Yang DiPertuan Agong pada 7 Mac 2016.

3.Penahanan Rafizi yang merupakan Ahli Parlimen Pandan adalah satu penghinaan terhadap yang Di Pertuan Agong Yang yang telah memperkenankan untuk Ahli ahli Parlimen bersidang untuk satu tempoh hingga 7Apr 2016.Penahanan beliau juga sebagai satu pencabulan dan penghinaan pihak Polis terhadap Parlimen yang merupakan Institusi rakyat yang Rafizi salah saorang anggotanya.

4.Kenapa Polis tidak boleh bersabar menunggu sehingga Parlimen selesai bersidang pada khamis ini.Siasatan dibawah OSA bukan merupakan satu kesalahan jenayah berat yang perlu disegerakan penahanan terhadap Rafizi.Tidak lain penahanan Rafizi hanya untuk menakutkan dan memesongkan pemikiran rakyat yang kononnya Rafizi yang bersalah.Tindakan Polis juga dilihat menjadi institusi melindungi jenayah yang dilakukan pemimpin negara.Penjenayah bermaharajalela dan yang mendedahkan jenayah penjenayah didera.

5.Saya menuntut Rafizi segera dibebaskan selewat lewatnya sebelum jam 10 pagi 8 Apr 2016 untuk membolehkan beliau menunaikan tanggung jawabnya menghadiri sidang Parlimen.Sepatutnya tiada halangan dilakukan Polis untuk Rafizi menghadiri Sidang Parlimen seperti usul Menteri Dalam Negeri pada 8 Mac 2016 diawal permulaan persidangan yang diluluskan Parlimen yang berbunyi"Bahawa Majlis ini memerintah Ketua Polis Negara menjaga supaya selama Penggal Dewan Rakyat yang ada sekarang,jalan-jalan melalui lorong-lorong menuju ke Dewan hendaklah sentiasa terbuka dan boleh dilalui dan jangan ada apa apa halangan menghalang ahli ahli hendak pergi dan balik dari Dewan ini,jangan berlaku apa apa kacau bilau di jalan jalan menuju ke Dewan ini,dan supaya jangan ada huru hara di Banggunan Dewan ini dan berhampiran dengan banggunan ini,dan Setiausaha Dewan Rakyat hendaklah menyampai perentah ini kepada Ketua Polis Negara yang tersebut".

#BebasRafizi
#UndurNajib
#SelamatkanMalaysia.

DATO'HJ MAHFUZ HJ OMAR
Ahli Parlimen Pokok Sena
6 Apr 2016/28 Jamadiakhir 1437HRafizi - An effective leader.

Sekarang ini jarang kita boleh dapat seorang pemimpin seperti Rafizi Ramli.

Muda, tegas, berani, cerdik dan sentiasa boleh berdamping dan bersahaja dengan orang bawah.

Penduduk2 di Pandan senang dengan beliau. Kawan2 beliau di jabatan2, sama ada di sektor awam atau swasta, ahli2 perniagaan, suri2 rumah, orang mesjid, orang2 di gerai2, pendidik, golongan professional, orang2 muda, orang2 pencen, kawan2 dan seteru politik semuanya mengakui bahawa Rafizi adalah satu ikon baru bagi negara ini.

Apabila beliau membuka mulut sudah tentu ia seolah2 satu bom nukleur meledak dan sudah pasti membawa banyak kerosakan.

Apa isu2 hangat yang beliau tidak sentuh ? Dari hal lembu kepada kisah2 IMDB, RM2.6, GST, Tabung Haji, PKFZ, Mara, LTAT dan banyak lagi.

Beliau amat berani mendedahkan semua kisah2 yang besar2 dan panas2.

Saya tak perlu ulang lagi di sini kisah2 itu kerana pendedahan2 yang beliau lakukan dengan amat berani sudah pun diketahui umum.

Disebutkan bahawa apabila beliau uploadkan pendedahan2 di Facebooknya dia akan mendapat 'Like' sehingga lima juta orang ! MasyaAllah.

Ini sudah tentu amat menggerunkan musuh2 politiknya.

Pendedahan2 yang dibuat amat ditunggu2 dan kisah2 yang timbulkan akan menjadi cerita hangat berminggu2 berbulan2.

Ini mengingatkan saya seolah2 kepada cerita P Ramlee zaman muda2 dahulu.

Lagu2 beliau akan meletup dan menjadi kesukaan ramai baik Melayu, Cina, India, Kadazan, Dayak dan semua rakyat Malaysia termasuk juga di luar negara Indonesia, Brunei, Thailand dan lain2.

Begitulah pula hari ini Rafizi boleh menghangatkan suasana dengan pendedahan2 demi pendedahan. Orang lain tak sehebat beliau. Cerita beliau disebut2 berminggu2 dan berbulan2.

Aura Rafizi
-----------------

Beliau ada aura. Beliau boleh menerangkan perkara2 yang susah2 dengan perkataan2 cara mudah. Orang kampong pun senang faham.

Kali terakhir saya bersama beliau ialah di kawasan YB Arif di Raub minggu lepas. Tamrin pun ada.

Orang2 kampung mengenali beliau. Mereka mendengar penerangan yang beliau beri hingga lewat malam. Tak ada siapa yang meninggalkan majlis. Banyak kisah menyentuh hal mereka. Misalnya soal harga barang naik, hal biasiswa, hal Tabung Haji, Felda dan lain2.

Inilah sebenarnya yang ditakuti oleh musuh2 politiknya. Cerita dia menarik. Senang difaham.

Saya teringat kisah cerita Hang Nadim, Singapura Di Langgar Todak.

Pembesar2 di sana cemburu dan curiga dengan kecerdikan dan kepintaran Hang Nadim lalu di hasut Raja supaya membunuhnya.

Ini lah salahnya kalau seseorang itu cerdik dan pintar ada pihak akan rasa tergugat.

Negara2 yang maju dan berjaya biasanya akan memilih orang2 yang cerdik, pintar dan amanah untuk memimpin dan mentadbir negara.

Nabi Muhammad saw adalah ikon kita, sangat amanah dan amat sederhana di dalam serba bidang. Baginda contoh dan tauladan yg kita akan ikuti.

Bagi saya Rafizi adalah lambang pemuda baru di negara ini, berani, ikhlas, berterus terang, amanah dan tak sombong.

Beliau telah bersuara. Banyak suaranya telah didengar.

Saya fikir apa yang disebutkan oleh beliau berbulan2 dan bertahun2 ini telah merebak, ibarat ombak di laut. Ombak kecil kini beransur2 berubah menjadi ombak besar.

Banyak yang ditimbulkan oleh Rafizi telah tersebar. Tersebar luas.

Bersama dengan pemimpin2 lain saya perhatikan rakyat di negara ini sudah bersedia untuk berubah. Mereka mahu pemimpin Melayu yang Bermaruah.

Mereka juga nampaknya telah bersedia meletakkan pimpinan baru di Putrajaya menjelang Pilihanraya ke 14 2018.

Mudah2an Allah saw akan makbulkan hajat lebih lima puluh dua peratus rakyat Malaysia yg sudah memutuskan untuk berubah 2013 yang lalu. Kita sudah ada pemimpin2 lelaki dan wanita yang cukup layak serta beramanah untuk menerajui negara.

Terima kasih Rafizi Ramli.

We salute you.

TS Muhammad Muhammad Taib
6 April 2016Ezam bidas penahanan Rafizi, sifatkan langkah kebelakang

Bekas senator Mohamad Ezam Mohd Nor menyifatkan penahanan Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) sebagai "langkah ke belakang".

"Menahan Rafizi atau sesiapapun di bawah OSA adalah tindakan yang salah dan langkah kebelakang," katanya dalam laman Facebook hari ini.

Ezam yang ditahan di bawah akta yang sama pada tahun 2002 memetik keputusan hakim KN Segara yang membebaskan beliau pada 2003.

"Saya sudah tegaskan berkali-kali, baca hujahan penghakiman KN Segara pada tahun 2003 yang membebaskan saya setelah dua tahun ditahan.

"Penahanan itu tidak diputuskan salah. Banyak ruang pencabulan hak membongkar rasuah dalam kes itu. Penahanan OSA mesti atas asas keselamatan negara semata-mata, bukan atas alasan lain," tegas Ezam.

Rafizi ditahan semalam di bawah Seksyen 8 Akta OSA selepas mendedahkan dokumen rahsia mengenai Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Dia ditahan semalaman di pusat tahanan polis Jinjang dan dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya pada hari ini untuk ditahan reman.

Ezam, pada tahun 2010, mendakwa beliau adalah satu-satunya rakyat Malaysia yang dipenjara kerana OSA, dalam mempertahankan pelantikannya sebagai senator.

Beliau dijatuhi hukuman penjara dua tahun di bawah OSA kerana membocorkan dokumen berhubung siasatan rasuah ke atas bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz.

Ezam, yang pada masa itu ditahan tanpa bicara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), dihantar ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman.

Bekas Ketua Pemuda PKR itu meninggalkan parti itu pada tahun 2007 kerana hilang keyakinan terhadap bekas bosnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan menyertai semula Umno pada tahun 2008.

Selepas tempoh beliau sebagai senator berakhir pada 2014, beliau kini berkhidmat sebagai Pengerusi Hisbah Centre For Reform.
-mk


ULASAN GB

Pelbagai pihak telah melahirkan kecaman ke atas tindakan polis menangkap Rafizi di parlimen.

Seperti GB nyatakan sebelum ini, Rafizi is "a true leader in the making".. Ketegasan, keberanian, kepetahan berhujjah dan berpidato, kesediaan menanggung risiko, meletakkan dia berada di barisan hadapan pemimpin masa depan negara.

Penangkapan ke atasnya adalah petanda buruk untuk Najib. Najib akan terus melakukan kesilapan demi kesilapan - bermula dengan memenjarakan Anwar, menyingkirkan Muhyiddin dan Mukhriz, menentang mentornya Mahathir dan kini penangkapan Rafizi adalah merupakan paku akhir keranda Najib selaku PM.

Hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan. Dunia akhirnya melihat Najib sebagai "diktator" yang bernafsu besar yang tidak mempunyai apa-apa kebolehan mengurus dan mmentadbir negara kecuali dengan siri-siri penangkapan dan pengenyahan musuh-musuh politiknya.

[VIDEO] Rafizi Bermalam Di Lokap Jinjang, Pejabat & Rumahnya Digelidah

Posted: 05 Apr 2016 07:40 PM PDT

Setiausaha Agung PKR, YB Rafizi Ramli dilaporkan telah dihantar ke lokap Balai Polis Jinjang setelah pejabat dan rumahnya digelidah malam tadi oleh anggota polis. Kenyataannya akan diambil pagi ini dan akan ditentukan samada beliau dibebaskan atau ditahan reman.

Sebelumnya, lapan orang pegawai polis telah mengiringinya ke ibu pejabat PKR di Petaling Jaya dan naik ke tingkat dua bangunan itu yang menempatkan pejabat Rafizi dipercayai bagi tujuan penggeledahan, lapor Malaysia Dateline.Turut berada di situ adalah Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail dan juga Pengarah Pilihan Raya PKR, Datuk Saifudin Nasution Ismail.

Rafizi kelihatan ceria dan masih memakai kot iaitu pakaian lengkap di Dewan Rakyat ketika di bawa ke situ kira-kira jam 10.30 malam dan keluar dari situ kira-kira setengah jam kemudian.

Saifudin ketika dihubungi mengesahkan Rafizi dibawa keluar semula oleh polis dari pejabat itu kira-kira jam 11 malam tadi.

Selepas pejabat, Rafizi dibawa pula ke Pusat Khidmat Ahli Parlimen Pandan pula. Selepas itu dia dibawa ke rumahnya dipercayai untuk tujuan yang sama.

Rafizi ditahan oleh polis di luar pagar bangunan Parlimen petang tadi dan dibawa naik ke kereta polis yang menunggu.

Ahli parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Bahrin Shah yang melihat kejadian itu telah mengekori Rafizi dan cuba untuk bercakap dengannya namun tidak dibenarkan oleh polis.

Rafizi ditahan di bawah Seksyen 8, Akta Rahsia Rasmi (OSA) selepas beliau mendedahkan satu dokumen yang dikatakan disenaraikan sebagai Rahsia Rasmi.

Wan Azizah dalam kenyataannya mengecam sekeras-kerasnya tangkapan terhadap Rafizi ini yang dibuat "dengan cara ala Gestapo".

"YB Rafizi telah ditarik keluar dari kereta beliau oleh sekumpulan sepuluh orang anggota polis seolah-olah YB Rafizi seorang penjenayah berat atau pembunuh yang cuba melarikan diri," kata Wan Azizah dalam kenyataan itu.

Beliau berkata, PKR percaya tangkapan ini berkemungkinan besar berkaitan dokumen yang ditunjuk YB Rafizi di dalam satu sidang media beberapa hari lalu, yang berkaitan laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB yang bakal dibentang di Parlimen pada Khamis ini.

"Setelah laporan akhir itu dibentang di Parlimen, dokumen tersebut tidak akan lagi diklasifikasi di bawah Akta Rahsia Rasmi. Oleh itu, tindakan menangkap YB Rafizi dengan cara ini adalah keterlaluan," katanya.


KEADILAN kecam penangkapan Rafizi

Kita dikejutkan dengan penangkapan YB Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan merangkap Naib Presiden serta Setiausaha Agung KEADILAN di hadapan pintu keluar Parlimen petang tadi.

Saya difahamkan beliau ditahan mengikut Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi berkaitan sebuah dokumen yang berada di bawah akta tersebut.

KEADILAN mengecam sekeras-kerasnya tangkapan YB Rafizi di bawah Akta Rahsia Rasmi dengan cara ala Gestapo ini, YB Rafizi telah ditarik keluar dari kereta beliau oleh sekumpulan sepuluh orang anggota polis seolah-olah YB Rafizi seorang penjenayah berat atau pembunuh yang cuba melarikan diri.

KEADILAN percaya tangkapan ini berkemungkinan besar berkaitan dokumen yang ditunjuk YB Rafizi di dalam satu sidang media beberapa hari lalu, yang berkaitan laporan Ketua Audit Negara berkaitan 1MDB yang bakal dibentang di Parlimen pada Khamis ini.

Setelah laporan akhir itu dibentang di Parlimen, dokumen tersebut tidak akan lagi diklasifikasi di bawah Akta Rahsia Rasmi. Oleh itu, tindakan menangkap YB Rafizi dengan cara ini adalah keterlaluan.

Pendirian KEADILAN mengenai Akta Rahsia Rasmi adalah konsisten dan jelas: KEADILAN menentang penggunaan akta kuku besi ini untuk menakut-nakutkan dan mendiamkan musuh-musuh politik rejim UMNO-Barisan Nasional.

Tatkala negara dilanda pelbagai masalah integriti seperti urus tadbir 1MDB dan skandal "RM2.6 bilion", ahli-ahli politik seperti YB Rafizi, yang cukup dikenali rakyat sebagai seorang yang berani melawan kebobrokan dan salah guna kuasa pemerintah untuk selamatkan Malaysia, sepatutnya bukan ditangkap tetapi dirai kerana bangkit mempertahan integriti demokrasi negara kita.

Oleh itu, KEADILAN menggesa agar YB Rafizi Ramli dibebaskan pada kadar segera.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN


Rafizi Ditangkap Ala Gestapo, Disiasat Bawah OSA

Posted: 05 Apr 2016 09:39 AM PDT

Rafizi ditangkap di luar Parlimen, disiasat bawah OSA

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli ditangkap sebaik keluar daripada kawasan parlimen sebentar tadi.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Raja Kamarul Bahrin yang menyaksikan penangkapan itu berkata, beliau melihat sejumlah 15 anggota polis sedang menunggu untuk menangkap Rafizi.


"Saya berada di belakang kereta Rafizi sewaktu beliau ditahan. Saya melihat Rafizi diarahkan untuk keluar dari kereta dan diiring untuk masuk ke kereta polis.

"Saya keluar dari kereta saya untuk bertanya polis sebab penahanan tetapi beliau hanya memberitahu polis lain untuk meneruskan tugas tanpa menjawab soalan saya," katanya kepada FMT.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menerusi akaun Twitternya mengesahkan penangkapan tersebut. Beliau dalam satu kenyataan turut memaklumkan Rafizi ditahan di bawah Seksyen 8 Akta Rahsia Rasmi kerana menyampaikan rahsia rasmi secara salah.

Ahli Parlimen Bayan Baru Sim Tze Zin mengesahkan bahawa Rafizi dibawa ke Bukit Aman, walaupun ada khabar angin mengatakan beliau dibawa ke IPD Dang Wangi.

Terdahulu, Rafizi yang juga Setiausaha Agung PKR berkata beliau sanggup ke penjara untuk mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan di bawah OSA, yang didakwanya mengaitkan 1MDB dengan Lembaga Tabung Amanah Tentera. -FMT


IGP sahkan Rafizi ditahan di bawah OSA

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli mengundang tangkapan dengan mendedahkan dokumen yang diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Bercakap kepada Malaysiakini, beliau berkata ahli parlimen Pandan itu sepatutnya sedar tentang kesan dan akibat tindakannya.

"Bagaimana anda boleh salahkan pihak polis? Kami hanya ksanakan apa yang dinyatakan dalam undang-undang.

"Laporan polis telah dibuat terhadapnya. Berikutan itu, kami telah memeriksa dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk menentukan sama ada dokumen itu memang dikategorikan sebagai sulit.

"Apabila kami mengesahkan ia adalah dokumen OSA, maka kami perlu bertindak," katanya.

Lebih-lebih lagi, Khalid berkata Rafizi sendiri mengisytiharkan bahawa beliau memiliki dokumen OSA dan bercadang untuk mendedahkan kandungannya.

Beberapa pihak juga mengkritik cara penangkapan itu dengan Ahli Parlimen Subang R Sivarasa menyamakan ia sebagai penculikan ala Gestapo.

Mengulas bidasan itu, Khalid berkata: "Mereka boleh kata apa yang mereka suka, kita mematuhi SOP (prosedur operasi standard) kami dan undang-undang."

Rafizi ditahan di pintu pagar Parlimen petang ini di bawah Seksyen 8 Akta OSA.

Pemimpin PKR itu bulan lalu mendedahkan apa yang didakwanya sebagai dokumen sulit yang menunjukkan kaitan antara Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan 1MDB.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan Malaysiakini, isteri Rafizi juga berkata beliau bersedia sekiranya suami beliau ditangkap berhubung isu berkenaan.

Jika didapati bersalah, ahli parlimen pembangkang itu berisiko menghadapi hukuman penjara maksimum tujuh tahun.
-mk


ULASAN GB

GB tidak terkejut dengan penangkapan Rafizi, malah GB rasa Rafizi sudah bersedia terlebih awal dengan tindakan polis berkenaan.

Seorang pejuang kebenaran dan keadilan tidak gentar dengan semua itu. Penangkapannya membuktikan apa yang didedahkan adalah benar. Jika tidak masakan dia ditangkap.

Jika takut dialun gelombang usah berrumah di tepi pantai, jika takut menghadapi risiko, usah bicara soal perjuangan - ini adalah ungkapan yang pernah GB ucapkan dahulu ehemmmm di era mahazalim walaupun kemudiannya ada yang menyatakan ia ungkapan DSAI.

Walaupun begitu hukum kebenaran dan keadilan berjalan. Rafizi kini sedang digilap untuk menjadi seorang pemimpin negara. Tak semacam ada beberapa orang "pemimpin muda" sebuah parti pembangkang yang lebih selesa duduk bersama PM yang umum sudah tahu perangainya...

Tiada ulasan: