Jumaat, 8 April 2016

.

.


PAC tidak mampu sucikan nama Najib dari skandal 1MDB

Posted: 08 Apr 2016 02:29 AM PDT

ULAS ISU

Pembentangan laporan mengenai 1MDB oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) di parlimen Khamis lepas tidak mudah menamatkan persoalan mengenai syarikat pelaburan strategi Kerajaan yang bermasalah itu. Persoalan skandal yang mengelilinginya tidak gampang dibuang. Ia seperti kekabu yang terkena air, tidak mudah untuk dianginkan semula.

Laporan itu dibahas hangat di Palimen kononnya secara terbuka dan adil. Apa diharap dengan pembenatangan laporan yang disiapkan dalam tempoh setahun itu akan menghentikan tuduhan terhadap 1MDB amnya penglibatan Najib dalam skandal itu khususnya. Najib mahu "di"baptis"kan dengan laporan berkenaan.

Kenyataan salah seorang anggota PAC yang mengulas berdasarkan laporan PAC dibentangkan itu bahawa tidak ada kaitkan nama Najib dalam skandal itu diperbesar-besarkan dan dijadikan fokus utama oleh media PB. Walhal anggota dari oposisi itu hanya menyebut berpandukan apa yang dilaporkan sedangkan ada dokumen lain yang dikatakan disembunyikan.

Mungkin dalam dokumen lain yang tidak disertakan itu ada menyebut nama Najib? Salah satu dokumen yang tidak dikempilkan dalam laporan itu ialah laporan intrim Ketua Audit Negara dan juga laporan terakhir mengenai 1MDB. Begitu juga kegagalan atau keenganan PAC untuk memanggil sama pihak Bank Negara dan bekas CEO 1MDB Mohad Azem Abd Rahman dilihat suatu kecacatan laporan tersebut.

Bagi pihak Najib dan kerajaan serta partinya (Umno) mungkin berasa lega apabila Najib disahkan tidak terbabit dengan skandal yang didakwa ke atas 1MDB itu. Mereka akan memberi tahu rakyat dan menjadikan laporan PAC itu sebagai kitab suci (bukti) sahih bahawa Najib tidak terlibat. Pun begitu bagi pemimpin yang memahami mengenai isu itu dan macam mana laporan itu diperbuat, hanya menerima dimulut sahaja tetapi dalam hati.

Penerima BR1M dan one-off di kampung-kampung mungkin boleh menerima laporan itu seperti ikan lapam makan tahi di bawah pengkalan, sebab ia dicerita dalam tv dan surat khabar yang bagi mereka sumber itu sahih. Tetapi bagi rakyat, pegawai kerajaan, mahasiswa, pensiun dan cerdikpandai hanya tersenyum membaca laporan itu kerana mereka sudah arif mengenai bentuk eksploitasi dan penipuan yang mereka sendiri alami.

Pegawai kerajaan dan bekas pegawai kerajaan juga arif macam mana mereka menjadi "kuda hitam" oleh kuasa politik selama ini. Jadi laporan itu bukan mudah untuk mereka telan dan "mamoh" begitu sahaja.

Begitu juga bagi mereka (pemimpin) yang diberi upah dan "ufti" agar tidak menungkitkan isu itu, boleh tersenyum tetapi dalam hati tetap pedih. Mereka boleh mengatakan Najib baik, tetapi dalam masa sama juga akan mengatakan Najib juga jahat.

Sekiranya laporan PAC itu dapat memuaskan hati dan ia sebuah laporan yang akurat, sudah pasti tidak ada komentar terhadapnya. Apabila rumah sudah siap tetapi pahat terus berbunyi maknanya ada yang tidak lendik dan sempurna. Bukan niat pahat untuk mengkritik, tetapi pahat tahu mengenai seni dan hampir dengan proses pembinaan sebuah rumah.

Kini berbagai pihak mempertikaikan laporan PAC itu. Ulasan dari berbagai pihak, menunjukkan laporan PAC itu bukan memuktamadkan isu mengenai 1MDB. Ada juzu-juzu tertentu terus dipersoalkan. Misalnya mengenai kuasa Najib sebagai Pengerusi syarikat itu, yang boleh membuat arahan-arahan berhubung pengaliran wang ia menimbulkan keraguan macam mana Najib boleh dikatakan tidak terlibat dan dilepaskan begitu sahaja. Masakan sebagai pengerusi Najib hanya bersetuju tanpa membuat semakan?

Apakah sikap Najib dalam 1MDB sama seperti sikap Najib Razak di rumahnya yang boleh diarah menumbuk sambal?

Dan laporan itu tidak menyebut mereka memanggil beberapa pihak untuk disoal, termasuk PM selaku pengerusi juga menyebabkan kredibiliti laporan itu dipertikaikan. Kesimpulan mudahnya, laporan PAC mengenai 1MDB itu tidak akan memberhentikan pesepsi umum terhadap penglibatan Najib dalam skandal 1MDB yang membusukan nama negara di mata dunia itu.

Walhasilnya laporan PAC itu tidak menyelesaikan masalah. Najib tidak dapat menunjukkan kepada dunia dia sudah bersih dari dituduh terbabit dengan skandal melibat ratusan billion itu dengan laporan PAC itu. Laporan PAC itu hanya dimakan oleh golongan tertentu sahaja tetapi diketawa oleh golongan yang masak dengan maklumat. Laporan itu tidak lebih daripada formaliti yang perlu disiapkan untuk mengelakkan Malaysia dikatakan negara yang tidak bersistem dan jahil dengan prinsip-prinsip kenegaraaan.

Kedudukannya kini berhubung isu 1MDB samalah apa yang berlaku dengan kes pembunuhan kejam Altantuya Sharribuu. Walaupun tertuduh kes bunuh itu sudah didakwa dan dihukum, nanum persepsi umum bahawa kejadian itu ada sangkut paut dengan Najib gterus mengalir. Bila tersebut nama Altantuya pasti nama Najib juga disebut. Nah, begitulah nama Najib dengan 1MDB ia sangat sinonimas. [wm.kl.5:08 pm 08/04/16]


Janganlah gemparkan Kelantan dengan kisah Adun lompat

Posted: 07 Apr 2016 04:29 AM PDT

JENGOK KELANTAN 

Sudah lama saya dengar dan dihebuhkan kononnya ada beberapa orang Adun daripada Pas di Kelantan bersedia untuk tidak bersama parti mereka. Mereka dikatakan akan meninggalkan parti. Angkanya pula bervariasi ada, kata tujuh (7) orang ada kata sembilan (9) dan paling ramai sekali 10 orang. Mereka ini, kalau bertindak meninggalkan Pas menyebabkan kerajaan Pas Kelantan boleh jatuh "berdebak".

Kedudukan Pas kini 32 kerusi dicampur dengan PKR satu, jadi 33. Jika ditolak Umno 12 kerusi tinggal 21. Dengan jumlah itu ia boleh menyebabkan kerajaan Pas Kelantan tumbang, jika benar 10 Adun berpaling tadah tadi bergabung dengan Umno kerana Pas tidak lagi mendapat majoriti di Dun Kelantan.

Kalau yang 10 itu bergabung dengan Umno 12, ia menjadi 22 kerusi. Angka ini akan menjadi selesa kalau wakil tunggal PKR ikut sama bergabung, menjadikan 32 orang.

Jumlah ini sama banyak dengan kerusi yang diperolehi Pas pada pilihan raya 2008 semasa Nik Abdul Aziz Nik Mat meimpin Pas Kelantan. Kerana kedudukan itu boleh mengubah senario politik di Kelantan lah, maka desas desus kononnya ada wakil rakyat Pas hendak lari itu menjadi kecoh dan menjadi topik bualan kedai kopi popular di Kelantan. Tetapi praktikalnya tidak semudah teori yang diutarakan.

Berdasarkan senario tadilah sebulan lepas ada seorang yang nakal bercakap dengan saya memberi cadangan agar wakil rakyat Pas yang dikatakan hendak lari itu agar berpakat dengan Umno. Kalau mereka berpakat dengan Umno, kerajaan pimpinan Ahmad Yakob dan Mohd Amar Nik Abdullah hari ini akan tumbang?

Orang mencadangkan itu sekiranya ia menjadi kenyataan mahukan Husam Musa jadi MB Kelantan. Baginya hanya Husam sesuai menjadi MB Kelantan dan dapat melakukan perubahan di Kelantan. Dia sendiri sanggup berunding dengan Umno atas kapasitinya yang baik dan intim dengan pemimpin Umno.

Saya tidak berminat dengan cadangan itu bukan sahaja ia tidak pratikal, tetapi bukan satu aksi politik yang tidak jantan dan bermaruah. Husam juga saya rasa tidak setuju, kalau hendak jadi MB sampai kena bergabung dengan Umno. Sudah lama dia menentang Umno tiba\-tiba hendak bergabung? Nanti beliau juga akan dianggap seperti Mohd Amar dan Haji Hadi.

Berkata lagi orang yang mencadangkan itu, semua itu adalah atas kepentingan rakyat Kelantan. Demi itu pun saya tetap berbeza pendapat dalam soal ini. Kalau benar untuk kepentingan rakyat Kelantan semua pihak kena bersikap pro. Sesiapa yang diberi mandat oleh rakyat hendaklah disokong tanpa apa-apa "ogehan", lainlah kalau kerajaan itu mendatangkan kerosakan teruk kepada negara bangsa. Berlaku kemungkaran dan kezaliman melampau.

Hari ini Pas diberi kuasa, maka semua orang kena sokong Pas termasuk Umno, Husam dan juga yang dikatakan sembilan orang itu perlu utuh sokong Pas. Cara ini lebih "albab" bagi saya daripada kita cuba mengambil kesempatan dan menganggu proses kerajaan melaksanakan mandat diberikan rakyat lima tahun sekali.

Berbalik kepada desas desus mengenai ada Adun Pas hendak tinggalkan Pas itu, saya hendak tanya untuk apa kalau mereka berbuat demikian? Kononnya mereka tidak senang dengan perkembangan Pas di Kelantan hari ini, cara Mohd Amar menguasai parti dan menguruskan Kerajaan menjadi puncanya.

Kalau benar begitu (saya tidak percaya), soalnya, ke mana mereka hendak pergi? Pas Kelantan tidak pun mengusik mereka, jadi untuk apa mereka hendak tinggalkan harakah mereka? Takkan hendak main lompat katak-katak di musim panas ini. Mereka bukan species Salentia. Jadi kepada saya desas desus itu hanya gimik semata-mata. Ia sebagai satu modal oleh orang yang kering modal bagi memulakan perniagaan. Pas Kelantan khasnya Ahmad Yakob tidak perlu gusar.

Sehingga kini pun tidak ada mana-mana Adun Pas, termasuk mereka yang dikaitkan dengan Husam yang melanggar peraturan atau Pekeliling yang dikeluarkan. Kalau pun ada hanya seorang sahaja Husam. Itu pun subjektif. Semuanya akur dan patut. Program besar parti semua hadir.

Ada juga spekulasi kononnya kalau Husam dipecat daripada Pas mereka akan keluar parti. Kenapa harus dikaitkan dengan Husam? Apakah mereka yang digolongkan hendak tinggalkan Pas itu adalah orang-orang Husam? Bila pula Husam ada mempunyai orang-orangnya? Husam tidak pernah membina dan membentuk klik di Kelantan. Husam hidup secara bersendirian.

Kalaulah mereka orang Husam, pembelaan kepada Husam bukan menunggu Husam dibuang daripada Pas. Mereka harus membela hari ini lagi, tidak tunggu sampai kalau Husam dibakar ia menjadi hangus. Sesuatu yang sudah menjadi arang tidak ada apa-apa guna lagi.

Sehingga ini tidak ada apa-apa komentar pun daripada Adun-Adun yang kata menyokong Husam itu. Itulah saya katakan cerita yang dihebuhkan itu tidak ada. Hanya mereka dijadikan cerita untuk menggemparkan politik Kelantan sahaja dan dalam masa sama cuba menjauh dan menimbulkan masalah kepada Husam dengan Pas. Kenapa begitu? Sepatutnya berusaha merapat dan memadukan semula Husam dengan Pas.

Cadangan yang dikemukakan oleh Adun Pulai Chndong Zulkifli Mamat semasa berucap dalam Dun Kelantan baru-baru ini sesuatu yang bagus. Beliau cadangkan pihak kerajaan (MB dan TMB dan Exco) mengadakan perjumpaan dengan kesemua wakil rakyat Pas. Dalam perjumpaan itu dibincangkan segala masalah berbangkit. Tujuannya agar apa-apa masalah bersabit kerajaan dikemukakan langsung kepada kerajaan dan bukannya bercakap di luar.

Bagi saya cadangan itu sesuatu yang perlu disegerakan dan perlu disambut semua pihak.

Kesimpulannya pada firasat saya, Adun yang disebut-sebut itu tidak akan meninggalkan Pas, mereka akan tetap bersama Pas sampai ke akhirnya. Mereka juga tidak akan cuba memperolok-olokkan parti mereka, semisalnya mereka memberi kata dua, sekiranya mereka tidak dicalonkan mereka akan tinggal parti. Kita masih percaya kepada mereka sebagai ahli Pas yang ada tersisa akidah dan hormat.

Dan juga tidak tersaul dek akal macam mana mereka sanggup meninggalkan Pas sedangkan orang yang dikatakan "bos" mereka masih bersama Pas. Husam masih Pas dan tidak pun diambil apa-apa tindakan. Bahkan Pas Kelantan sendiri tidak ada masalah dengan Husam kecuali seorang dua yang baru kenal alif, ba, tha politik, sangat peringus dengan Husam. Tetek begik begitu biasalah.

Jadi cerita-cerita lompat melompat ini bertujuan untuk menggemparkan keadaan sahaja. Ia langsung tidak berasas. Hentikanlah. Cuba kita bermain politik dengan penuh "albab", kerana apa yang kita paparkan akan menjadi ikutan dan cakap dikemudian hari. [wm.kl.7:20 pm 07/04/16] 

Tiada ulasan: