Rabu, 13 April 2016

.

.


Awang Adek berada dalam negara akan menghadap Najib?

Posted: 13 Apr 2016 12:57 AM PDT

KHABAR TAK SAHIH

Sudah hampir dua minggu Bank Negara tidak mempunyai Gebenur. Zati Aziz sudah bersara mulai 1 April lalu. Cerita siapa dia akan dilantik menjadi pengganti Zeti juga senyap sunyi. Secara amalannya Gebenur Negara dilantik oleh jawatankuasa tadbir urus. Ia tidak ada kena mengena dengan Perdana Menteri.

Tetapi bolehkah dalam situasi hari ini perdana menteri yang diserang oleh segenap penjuru dunia, beliau tidak akan masuk campur. Para penganalisa kewangan berharap Gebenur Bank Negara tidak akan dilantik di kalangan orang politik. Biarlah peneraju bank pusat itu diuruskan oleh mereka yang pakar dan tidak menunjukkan kecenderungan melampau kepada politik agar ia bergerak bebas sesuai dengan fungsi dan peranannya.

Seperti dikatakan tadi, dalam keadaan Najib terhimpit kini apakah beliau akan akur kepada permintaan itu? Tidakkah beliau akan merestui pelanbtikan itu dari kalangan individu yang sedia samina dan wathana kepadanya?

Salah seorang yang disebut-sebut akan dilantik menjadi gebenur bank negara ialah Awang Adek Hussein, yang kini merupakan duta khas Malaysia ke Amerika Syarikat. Awang Adek juga pernah berkhidmat dengan Bank Negara sebagai timbalan gebenur. Beliau berhenti untuk menceburi diri dalam politik Umno sepenuh masa.

Pernah bertanding di parlimen Bachok, menang dan dilantik menjadi timbalan menteri kewangan.

Memang disegi kelayakan Awang Adek layak untuk menduduki gebenur bank negara. Soalnya dia telah mengotori dirinya dengan menjadi ahli politik.

Khabarnya Awang Adek kini berada di tanah air sejak sehari dua ini. Ada cerita dari kejauhan dia dipanggil pulang untuk mengahadap Najib selepas PM itu pulang dari persidangan Negara-Negara Islam (OIC) di Turki. Awang Adek dijangka menghadap Najib Isnin.

Apakah pemanggilan Awang Adek pulang itu ada kena mengena dengan pelantikan Ketua Umno Bahagian Bachok dan bekas ahli Parlimen Bachok itu sebagai Gebenur menggantikan Zeti. Kita tunggu. [wm.kl.3:53 pm 13/04/16]

Syarahan Zakir Naik bukan ancaman kepada agama lain

Posted: 12 Apr 2016 05:24 AM PDT

STOP PRESS

Kehadiran pendakwah bebas dari India Zakir Naik (foto) ke negara ini tidak perlu dilihat sebagai ancaman kepada agama lain. Dalam syarahannya, perbandingan antara agama bukan pemikirannya tetapi ia adalah fakta dan hujah yang diambil dalam al-Quran.

Perbandingan mengenai sesuatu fahaman yang menjadi pegangan umat Islam dipadankan dengan pegangan daripada agama lain juga yang diambil dalam kitab muktabar agama-agama berkenaan. Beliau merujuk kepada kitab-kitab muktabar agama lain. Beliau hanya membuat kepasan dan kesimpulan untuk direnung dan difikirkan.

Tidak ada maksud langsung daripada beliau mengajak penganut agama lain meninggalkan kepercayaan mereka dan memeluk Islam. Dalam Islam tidak ada paksaan ke atas sesiapa pun.


Apa yang dilakukan hanya pencerahan, ini sesuatu dengan apa yang dituntut oleh agamanya menerusi Nabi Muhammad agar memberi pencerahan sepanjang masa. Zakir hanya melaksanakan tugas dan amanah yang diletakkan ke bahunya sebagai khalifah Allah. Semua orang kena menghormati tugasnya.

Kepada mereka yang prejudis kepadanya, seelok datang sendiri ke majlis beliau dan bermuzakrah secara rasional. Itu lebih gentlemen daripada menuduh beliau sebagai syaitan dan sebagainya. Semua agama menganjurkan perdebatan dan muzakarah dalam mencari kebenaran.

Dalam pada itu syabas diucapkan kepada kerajaan Melaka yang membenarkan Zakir untuk bersyarah di negeri berkenaan. Mulanya majlis itu dilarang oleh polis atas alasan keselamatan. Tahniah juga kepada Menteri KDN yang juga TPM Ahmad Zahid Hamidi yang prihati dan bijak dalam menyelesaikan isu di Melaka itu. [wm.kl.8:21 pm 12/04/16]

Tiada ulasan: