Nuffnang

Pengikut

Kelab Greenboc

sumber :-

Kelab Greenboc


Ku Nan Pendusta, Kajian Dapati Tiada Gelaran "Tengku" Di Acheh

Posted: 15 Mar 2016 01:07 AM PDT

Kajian dapati gelaran 'Tengku' tidak ada di Acheh

KUALA LUMPUR: Isu kesahihan gelaran Tengku yang diguna Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor terus menjadi perbincangan dan pertikaian.

Terbaharu, Gabungan Ketua Cawangan Malaysia (GKCM) yang membuat kajian mendapati gelaran Tengku tidak digunapakai di Acheh.

Presiden GKCM, Kamarul Azman Habibur Rahman berkata, Acheh menggunakan gelaran 'Teungku' yang diberikan kepada seseorang yang mempunyai pengetahuan agama Islam yang sangat mendalam


"Daripada dapatan kami, tidak ada gelaran 'Tengku' di Acheh kerana istilah mengikut ejaaan 'Tengku' hanya terdapat di Malaysia. Namun Adnan sendiri seakan mengakui bahawa beliau bukan seorang Tengku yang berasal dari Malaysia.

"Jika beliau mempunyai darah pahlawan bangsawan dari Acheh, sudah pasti ejaan pada namanya ialah 'Teuku'.

"Kami mendapati bahawa gelaran Teungku di Acheh adalah atas beberapa sebab. Gelaran Teungku di Acheh diberikan kepada seseorang yang mempunyai pengetahuan agama Islam yang sangat mendalam,"
katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Jelas Kamarul lagi, gelaran ini selalunya diberikan kepada seorang ulama yang telah menghafal al- Quran dan gelaran ini merupakan penghormatan kepada seorang bijak pandai dalam agama.

"Tetapi Adnan bukanlah seorang ulama. Jadi beliau tidaklah layak diberi gelaran 'Teungku'. Gelaran 'Teungku' tidak boleh diturunkan kepada seorang anak atau keturunan kerana ia bukan gelaran keturunan," kata beliau.

Mengulas lanjut, GKCM menyeru agar Tengku Adnan berbalik kepada tuhan bahawa semua pihak menumpang di bumi Allah.

"Kepada Adnan, GKCM ingin berpesan bahawa baik Tengku, Teungku atau Teuku, kita adalah sama iaitu kejadian Allah yang menumpang di bumi-Nya.

Asalkan kita tidak menjadi tukang ampu sudahlah," ujar beliau. -TMI


Khairuddin cabar Ku Nan tunjuk surat beranak

Bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan mencabar Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor supaya menunjukkan surat beranak kepada umum bagi membuktikan gelaran `tengku' yang digunakan itu bukan palsu.

Tindakan itu dibuat selepas Khairuddin sebelum ini mendakwa Tengku Adnan atau lebih mesra digelar Ku Nan menipu dengan menggunakan gelaran tengku palsu pada namanya itu.

"Tolong tunjuk surat beranak kamu untuk membuktikan bahawa nama asal kamu itu bergelar tengku.

"Saya cabar kamu untuk berbuat demikian secepat yang mungkin. Tapi janganlah tunjuk surat beranak salinan baru pulak," tulisnya di laman Facebook.

Pada masa sama, Khairuddin turut mencabar mahu berjumpa dengan rakan sekolah Ku Nan sebagai usahanya untuk memastikan gelaran tengku itu telah digunakan sejak zaman sekolah lagi.

"Apa nama kamu yang sebenarnya ketika belajar di sekolah dahulu Adnan Mansor. Bolehkah saya nak berjumpa dengan guru-guru serta guru besar ataupun kawan-kawan persekolahan kamu pada waktu itu. Bolehkah tengku palsu Adnan Mansor," katanya.

Semalam, Ku Nan berkata isu gelaran tengku itu bukanlah isu baru memandangkan beliau pernah menjelaskan perkara berkenaan semenjak zaman Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di dalam UMNO lagi.

"Pada 1982, saya pernah cakap ketika bertanding sebagai exco pemuda, saya bukan Tengku dari Malaysia, saya keturunan Acheh, orang Islam yang datang ke bumi Malaysia," kata Ku Nan.


[VIDEO] Pembangkang dan Pasukan Mahathir, Berbaloikah untuk Rakyat?

Posted: 14 Mar 2016 09:41 PM PDT

Dr Mahathir mampu bantu pembangkang raih undi Melayu, kata Rafizi

Kerjasama antara pemimpin pembangkang dan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan membolehkan Pakatan Harapan mendapat lebih banyak undi kaum Melayu, kata Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli.

Beliau berkata Deklarasi Rakyat yang menggabungkan seteru politik akan memberi manfaat kepada pembangkang kerana Dr Mahathir boleh "membuka mata" golongan atas pagar daripada kalangan pengundi Melayu.


"Deklarasi itu adalah sesuatu yang kita katakan sejak bertahun-tahun, ia merupakan skrip kita, beliau membaca skrip kita, jadi kita berpeluang menembusi 2-5% pengundi Melayu atas pagar," kata Rafizi dalam satu forum bertajuk "Pembangkang + Pasukan Mahathir – Berbaloikah untuk Rakyat?" di Kuala Lumpur malam tadi.

Ahli Parlimen Pandan itu menjelaskan kerjasama di antara pembangkang dan pasukan Dr Mahathir baru-baru ini yang menandatangani Deklarasi Rakyat dan melancarkan Gerakan Selamatkan Malaysia.

Beliau menyifatkan golongan atas pagar sebagai pengundi yang membesar dalam persekitaran "pro-establishment" atau tidak mempunyai maklumat mengenai isu-isu semasa.

"Ketibaan Dr Mahathir di pentas kita, dengan menggunakan skrip kita, akhirnya akan membuka jalan kepada kita kepada 2% hingga 5% pengundi atas pagar atau pengundi Umno yang boleh membawa kemenangan kepada kita," kata Rafizi.

Jumlah 2% hingga 5% tambahan pengundi Melayu ini boleh menambah 20 hingga 25 kerusi Parlimen, katanya.

Beliau berkata ini kerana pengundi bukan Melayu akan mengkaji semula sokongan mereka kepada pembangkang selepas beberapa penggal jika tiada sebarang perubahan.

"Sokongan penuh daripada pengundi bukan Melayu tidak kekal selama-lamanya, sebab itu kita perlu memberi tumpuan kepada 2% hingga 5% undi Melayu," katanya.

Anthony Loke daripada DAP juga bersetuju dengan kenyataan Rafizi, sambil menambah Dr Mahathir mempunyai kuasa mempengaruhi penyokong Barisan Nasional (BN).

"Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kita perlu semua kuasa, termasuk Dr Mahathir, kerana kita perlu akui untuk memenangi PRU14, sokongan yang kita terima dalam PRU13 tidak mencukupi," katanya sambil menambah pembangkang memerlukan tambahan undi Melayu.

"Kita tidak boleh menafikan hakikat Dr Mahathir mempunyai pengaruh, beliau boleh mempengaruhi penyokong BN. Walaupun mungkin tidak lagi mempunyai pengaruh ke atas pemimpin-pemimpin Umno bahagian .... tetapi suaranya boleh mempengaruhi pengundi Melayu, yang mempunyai kebimbangan terhadap isu-isu perkauman, DAP dan lain-lain.

"Orang seperti Tun Dr Mahathir boleh meneutralkan rasa takut," kata Loke.

Bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa pula berkata walaupun ramai yang membenci perdana menteri ke-4 itu, terdapat ramai lagi masih suka kepadanya.

"Kita perlu berlaku adil, kita tidak boleh mengatakan beliau tidak mempunyai apa-apa pengaruh sama sekali," kata Husam. -TMO


Tuntut pemimpin buat salah letak jawatan dibenarkan Islam

KUALA LUMPUR : Bekas timbalan presiden PAS Datuk Husam Musa sekali lagi mengkritik keputusan tertinggi partinya dengan menyatakan Islam sememangnya membenarkan rakyat menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Dalam kritikan yang dituju kepada presiden partinya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Husam turut minta penjelasan tentang ayat Al-Quran yang tidak membenarkan penyokong meminta ketua yang melakukan jenayah dan merosakkan nama negara untuk meletakkan jawatan.

"Kalau pemimpin tidak bersalah, memang tak boleh suruh berhenti tetapi kalau ada kesalahan yang besar, cemarkan nama negara dan kedudukan institusi di bawah pimpinannya, anda kata tak boleh berhenti. Mana ayat Quran yang berkata demikian itu?

"Imam pun dalam Islam yang ketuai 1000 orang dalam solat, kalau makmum tak puas hati boleh minta tukar," tegas beliau dalam forum 'Pembangkang + Mahathir, berbaloikah untuk rakyat?' di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor pada Ahad malam.

Abdul Hadi pada 7 Mac lalu bertegas bahawa PAS hanya bersetuju untuk mengubah kerajaan dan perdana menteri melalui pilihan raya.

Anggota Parlimen Marang itu, sebelum ini turut menyatakan bahawa Islam tidak menggalakkan umatnya menukar pemimpin.

Husam yang sebelum ini mendakwa Abdul Hadi ditipu Umno membidas kenyataan itu dengan mempersoalkan sebab tiada sesiapa yang berpendirian demikian ketika mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohammad meminta penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan pada 2009.

Husam secara sinis bertanya apakah keistimewaan Najib sehingga dilayan lain daripada yang lain oleh sebilangan pimpinan parti Islam itu.

"Ketika Pak Lah (Abdullah) diminta berhenti oleh Mahathir…semua kata boleh, tapi macam mana bila Tun Mahathir minta Najib berhenti, tak dibenarkan, ada orang marah, ada kata salah.

"Ada yang kata, ini amalan yang dibenarkan dalam politik negara kita. Apa istimewanya Najib?," soal beliau.
-FMT
Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT