Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Pergolakan politik Umno Kedah selesai?

Posted: 29 Jan 2016 02:47 AM PST

ULAS ISU

Secara tektikalnya pergolakan politik Umno Kedah sudah hampir selesai apabila parti itu sudah menamakan MB baharu sebagai mengganti Mukhriz Mahathir. Usaha Mukhriz dan kuncu-kuncunya untuk mempertahankan diri nampaknya gagal. Pemerhati hanya menunggu pengumuman rasmi siapa MB baharu Kedah itu.

Sukar untuk ditentukan siapa MB baharu Kedah kerana ramai yang berkelayakan. Bagaimana pun pemilihan MB itu pasti dibuat terhadap orang yang tidak meneruskan kontroversi. Seorang calon yang boleh meredakan pergolakan itu dan diterima umum dinamakan. Umno Kedah perlu aman dan diamankan selepas ini sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum.

Mungkin orang itu bukan Ahmad Bashah Md Hanafiah, atau pun Ahmad Lebai Sudin. Kerana kedua nama ini sejak awal-awal lagi sudah diapungkan tetapi nilai mereka tidak berapa tinggi. Saham mereka tidak naik. Boleh jadi Exco paling kanan yang juga berkelulusan luar negeri yang akan bernasib baik? Ahmad Lebai Sudin boleh dilantik menjadi Exco.

Jadi apabila nama sudah dipilih, bermakna krisis politik sudah selesai, di satu pihak. Bagaimana pun dipihak Mukhriz ia masih berterusan dan dianggap perang politiknya baru bermula. Mungkin selepas ini ada gerakan tertentu demi membela Mukhriz. Biasalah, kata orang peringkat awal begitulah. Tetapi apabila selesai nanti semuanya reda. Seperti keriuhan semasa kenduri, kedengaran segala macam, piring pecah, gelas jatuh atau pinggan retak atau gayung patah.

Tetapi selepas kenduri apabila semua perkakas disimpan semuanya kembali kepada asal. Yang pecah diganti yang retak ditampung dan yang patah juga diganti.

Mukriz boleh bertindak untuk membela dirinya. Beliau boleh memanggil dan menghimpun para penyokongnya. Namun sejauh mana sangat mereka akan bersama? Untuk beberapa hari mungkin boleh tetapi bukan untuk berbulan. Untuk berlama ia memerlukan energi. Mukhriz bukan tokoh besar atau hebat yang dapat mengarcakan auranya sendiri. Dia hanya anak kepada bekas PM. Itu sahaja.

Persatuan pelajar Sains Mara (Ansara) tidak cukup ampuh untuk menjadi benteng dan kubu mengangkatnya.

Tindakan paling baik bagi Mukhriz ialah mendiamkan diri dan membina kekuatannya dalam Umno. Beliau harus meletakkan dirinya sebagai tokoh penting dalam Umno. Itu pun kalau Umno tidak memecatnya. Dan kalau Umno memecatnya, maka jalan lain harus dicari jika beliau ingin terus bermain politik dan survive dalam politik.

Saya tidak berminat untuk memperkatakan tentang Mukhriz lagi, tetapi akan cuba menyuluh tindakan Najib Razak menyusun semula partinya, khasnya pelantikan Annuar Musa sebagai Ketua Penerangan Umno yang baharu. Pelantikan Annuar itu tentu ada signifikan tersendiri. InysAllah akan disorot malam ini atau esok. [wm.kl.6:43 pm 29/01/16]


Kenapa Pas bersusah payah bela Tabung Haji?

Posted: 28 Jan 2016 06:18 AM PST

STOP PRESS

Kenyataan dikeluarkan oleh Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan yang mengatakan beliau yakin dengan kemantapan sistem tadbir urus Lembaga Tabung Haji (TH) dirasakan kurang bertepatan dengan perkembangan atau persepsi negatif orang ramai kepada lembaga itu kini.

Untuk apa tiba-tiba Takiyuddin perlu untuk membela Tabung Haji dengan mengeluarkan pendapat demikian, sedangkan waktu ini orang ramai mencurigai akan TH ekoran surat teguran daripada Bank Negara Malaysia (BNM) terhadap lembaga berkenaan yang mana tidak boleh mengumumkan dividen apabila asetnya kurang daripada semua jumlah obligasinya?

Apakah Takiyuddin sengaja berbuat demikian, membela Tabung Haji kerana ia dalam rangka partinya (Pas) akan berta'awun dengan Umno dalam hal ehwa Islam? Kalau pun Pas ingin berta'awun tetapi bukan dalam keadaan sekarang ini kerana ia semacam tidak menghormati sensitiviti penyimpan Tabung Haji di kala ini. Cara dan tindakan Setiausaha Agung Pas itu tidak bijaksana.

Takiyuddin juga berkata dia yakin dengan pengurusan Tabung Haji yang patuh syariat. Apakah beliau salah seorang orang yang dilantik untuk memantaunya atau sekadar mempercayai kepada kata-kata Menteri?

Sepatutnya Takiyuddin memberi pandangan kepada Tabung Haji untuk menjawab beberapa persoalan yang dibangkitkan mengenai urus tadbirnya, termasuk kelewatan mengumumkan bonus tahunan serta mendesak Tabung Haji menjadi persoalan umum. Atau pun kalau beriya untuk menyokong Tabung Haji bagi menyerlahkan Pas sudah memulakan ta'awun tunggulah sehingga TH mengumumkan dividen.

Tindakan pentas begitu seakan ada undang di sebalik batu. Kita berharap pandangan Takiyuddin itu tidak mencermin pandangan parti agama itu yang seharusnya melihat dari segenap aspek termasuk pengurusan yang bersih, telus dan berwibawa.

Menghairankan juga apabila Takiyuddin langsung tidak menyentuh pelantikan Mohamed Apandi Ali sebagai ahli lembaga pengarah Tabung Haji.  Pelantikan Apandi sebagai ahli lembaga pengarah itu seakan meramaikan "orang-orang yang sepertinya" dalam lembaga itu. Apakah Apandi seorang lulusan syariah dan arif mengenai Islam?

Apabila ia tidak dipersoalkan, umum melihat Pas menerima pelantikan itu walaupun reputasi Apandi menerusi jawatannya sebagai Peguam Negara dipertikaikan ekoran beliau membebaskan Najib Razak di luar mahkamah berhubung dakwaan isu dana RM2.6 billion.

Apapkah Pas bukan lagi menjadi parti yang mengambil berat soal-soal integriti dan moral dan mengharap keredhaan Allah? Hendaknya parti agama itu tidak diheret untuk bersubahat dengan kemungkaran semata-mata kerana mengejar benefit politik. [wm.kl.10:10 pm 28/01/16]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT