Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Artikel Tun Terbaru: Temuduga Polis (B.M)

Posted: 14 Nov 2015 07:15 PM PSTArtikel Tun Terbaru: Temuduga Polis (B.M)

1. Terdapat sebilangan besar wartawan menunggu untuk menemubual saya mengenai soal siasat oleh pihak polis yang Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri telah janjikan.

2. Saya kurang pasti bagaimana untuk mengendalikan wartawan-wartawan ini. Saya tahu polis adalah sebuah institusi profesional. Ia berfungsi untuk Kerajaan yang dipilih. Namun saya masih tidak cukup pasti mengapa polis, iaitu Kerajaan mahu menyoal saya. Adakah saya telah melakukan suatu jenayah atau adakah mereka mahu beberapa maklumat dari saya untuk mendakwa orang lain.

3. Saya pernah ditemu ramah oleh pihak polis dan Pejabat Peguam Negara sebelum ini. Mereka mahu jadikan saya saksi Kerajaan. Saya mendengar mereka dan membuat kesimpulan bahawa tidak ada kes bagi orang yang dituduh untuk menjawab. Jadi saya enggan menjadi saksi pendakwaan.

4. Kali ini ia bukan mengenai menjadikan saya sebagai saksi. Mereka mahu jawapan-jawapan kepada soalan-soalan. Peguam-peguam saya menasihatkan saya supaya tidak menjawab kebanyakan soalan-soalan. Jadi saya tidak membuat demikian.

5. Mengimbas kembali kemudiannya, saya membuat kesimpulan bahawa mereka cuba menjadikan apa yang saya lakukan atau berucap di khalayak ramai sebelum ini sebagai sejenis salah laku, atau beberapa kesalahan jenayah. Walaupun mereka tidak mengatakan saya akan didakwa, tetapi terdapat tanda-tanda bahawa saya mungkin didakwa.

6. Saya memikir semula soalan-soalan yang dikemukakan oleh pihak polis dan saya tidak dapat melihat bagaimana apa yang saya lakukan atau berkata adalah bertentangan dengan mana-mana undang-undang.

7. Saya menghadiri perhimpunan yang tidak dibenarkan oleh polis. Terdapat lebih daripada 50,000 orang di perhimpunan itu. Jika saya telah melakukan sesuatu yang salah maka 50,000 orang pada perhimpunan itu juga melakukan sesuatu yang salah.

8. Untuk berlaku adil, undang-undang perlu dikenakan kepada semua orang sama rata. Untuk mempastikan saya seorang sahaja bagi kesalahan menghadiri perhimpunan haram itu adalah tidak adil. 
 
Ini sejenis penganiayaan. Melainkan jika Kerajaan ingin menjadi tidak adil, ia tidak boleh mengambil tindakan terhadap saya seorang sahaja.

9. Satu lagi soalan adalah mengenai permintaan saya untuk Najib berundur. Saya telah menggesa rakyat menggulingkan Najib. Saya telah pun suruh Tunku dan Abdullah Badawi meletak jawatan.

10. Saya tidak menyokong keganasan. Dalam demokrasi penggulingan seorang Perdana Menteri atau Kerajaan adalah satu perkara yang biasa. Baru-baru ini PM Australia digulingkan oleh partinya sendiri. 
 
PM Romania meletak jawatan kerana kelab malam terbakar dan beberapa orang meninggal dunia. Najib sendiri menggulingkan Abdullah yang merupakan seorang PM yang dipilih.

11. Menumbangkan seorang Perdana Menteri yang dipilih secara demokratik melalui demonstrasi jalanan juga normal.

12. Oleh itu, apakah salahnya saya menghadiri demonstrasi untuk menuntut Najib digulingkan sebagai PM. Menyokong usul undi tidak percaya terhadap kepimpinan beliau pun tidak salah kecuali dalam pemerintahan diktator.

13. Apakah yang boleh dianggap salah adalah mengambil jalan keganasan, perang saudara atau revolusi. Tetapi Najib sedang cuba menjadikan permintaan untuk beliau meletakkan jawatan itu sebagai tidak demokratik dan melanggar undang-undang. Soalan-soalan oleh pihak polis seolah-olah membayangkan ini.

14. Saya sering merujuk kepada kehilangan wang oleh 1MDB dan 2.6 bilion ringgit dalam akaun peribadi Najib. Saya secara terbuka mengisytiharkan bahawa saya tidak percaya 2.6 bilion Ringgit kepunyaan Najib adalah sumbangan dari Arab. Saya percaya ia adalah dari 1MDB. 
 
Najib tidak membuktikan ianya tidak wang 1MDB. Apabila anda mengambil sesuatu yang bukan hak anda, ianya adalah sejenis pencurian.

15. Semasa saya PM saya dituduh rasuah, kronisme, autokratik dan lain-lain. Saya tidak mengambil tindakan untuk menjadikan sebarang tuduhan terhadap saya satu jenayah. Saya percaya ia adalah perkara biasa bagi dakwaan sebegitu dibuat. 
 
Jika rakyat benar-benar percaya perkara-perkara itu mengenai saya mereka boleh membuang saya. Tetapi walaupun terdapat percubaan untuk menamatkan perkhidmatan saya sebagai Perdana Menteri, rakyat memberi saya sokongan kukuh pada lima pilihan raya. Mereka seolah-olah tidak mahu membuangkan saya. 
 
Walaupun dicabar oleh Tengku Razaleigh, saya mempunyai lebih banyak sokongan daripada dia. Saya menghidupkan semula UMNO dan ia memenangi sokongan dan pilihan raya selanjutnya.

16. Jika saya dikalahkan saya akan menerimanya. Itulah cara yang demokratik.

17. Dengan mengatakan bahawa Najib telah mencuri wang Kerajaan, ia hanya boleh menjadi fitnah jika beliau boleh membuktikan beliau tidak melakukannya. Setakat ini, beliau gagal memberi bukti yang meyakinkan bahawa 2.6 bilion dalam akaun peribadinya tidak datang dari 1MDB dan oleh itu tidak datang daripada Kerajaan. 
 
Beliau telah menghentikan siasatan ke atas 2.6 bilion pada akaunnya. Itu membuktikan bahawa dia takut siasatan mungkin membuktikan dakwaan terhadapnya mempunyai kepastian. 
 
Melantik orang lain untuk menggantikan pegawai asal adalah campur tangan dalam kerja-kerja penyiasat. Penggantian ini tidak mewujudkan kredibiliti.

18. Fitnah itu adalah suatu fitnah jika anda mengatakan sesuatu yang palsu mengenai seseorang. Buktikan bahawa apa yang saya katakan itu adalah palsu, kemudian dakwalah saya kerana memfitnah. Itu adalah caranya.

19. Pada pandangan saya dan mungkin saya salah, jenis soalan yang dikemukakan adalah untuk menghalang saya daripada terus melakukan atau mengatakan segala perkara-perkara yang saya lakukan. 
 
Jika saya berhenti maka Najib akan bebas daripada pendedahan perkara-perkara yang salah yang telah beliau lakukan atau akan lakukan. Rakyat mungkin lupa selepas itu.

20. Mahkamah boleh memutuskan bahawa saya telah melakukan suatu jenayah bagi apa yang saya telah lakukan atau berkata. 
 
Tetapi sehingga saya disabitkan salah oleh mahkamah, saya akan terus mempercayai dan menyatakan bahawa saya tidak melakukan sesuatu yang salah dan tidak demokratik.

21. Oleh itu, saya akan terus meminta Najib untuk meletakkan jawatan, tidak mempercayai beliau tentang bagaimana beliau mendapat 2.6 bilion Ringgit, mengkritik pinjaman yang diambil oleh 1MDB dan kerugian yang ditanggung olehnya.

22. Ini adalah hak saya sebagai seorang warganegara. Untuk menafi saya hak-hak ini adalah sesuatu yang tidak demokratik.

Sumber: http://chedet.cc/?p=1913

Bekas KPN, peguam, gesa polis cari rakaman video Ali Tinju OLEH JENNIFER GOMEZ

Posted: 14 Nov 2015 06:30 PM PST

Pelbagai pihak mempertikaikan ketidakmampuan polis mendapatkan video rakaman penuh kejadian rusuhan di luar Plaza Low Yat di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur terutama yang membabitkan seorang individu dikenali sebagai Ali Tinju. – Gambar fail The Malaysian Insider, 14 November, 2015.

Pelbagai pihak mempertikaikan ketidakmampuan polis mendapatkan video rakaman penuh kejadian rusuhan di luar Plaza Low Yat di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur terutama yang membabitkan seorang individu dikenali sebagai Ali Tinju.

Pelbagai pihak mempertikaikan ketidakmampuan polis mendapatkan video rakaman penuh kejadian rusuhan di luar Plaza Low Yat di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur terutama yang membabitkan seorang individu dikenali sebagai Ali Tinju

Pihak polis sepatutnya berupaya mengesan rakaman video yang menunjukkan Mohd Ali Baharom, atau Ali Tinju, dikatakan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap kaum Cina untuk membina kes lebih kukuh terhadap beliau, kata seorang bekas ketua polis dan peguam.

Seorang peguam juga bertanya bagaimana polis tidak mempunyai rakaman penuh rusuhan di luar Plaza Low Yat di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada Julai lalu memandangkan mereka turut hadir ketika kejadian itu.

Seorang lagi berkata, pihak polis dikenali begitu cekap dalam mengesan pengguna media sosial yang membuat kenyataan berunsur hasutan di atas talian, dan sepatutnya juga cekap mencari video yang tersebar luas itu.

Mengulas keputusan menggugurkan pertuduhan terhadap presiden Persatuan Veteran Angkatan Tentera Melayu itu, bekas ketua polis negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan (gambar, kiri) berkata polis perlu mempunyai bukti sebelum mereka boleh membina kes yang kukuh.Katanya, oleh sebab itu Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengarahkan polis mengumpulkan bukti lanjut mengenai kenyataan berunsur hasutan bekas anggota tentera itu.

Musa berkata, umum mengetahui video Ali tersebar luas, justeru, polis pasti boleh menemuinya.

"Tetapi mereka perlu memastikan siapa yang merakamkan video itu dan orang itu perlu memberi keterangan di mahkamah," katanya.

Keadaan ini timbul selepas Apandi dalam satu temubual dengan The Malaysian Insider berkata, tuduhan hasutan terhadap Ali digugurkan kerana polis tidak berjaya mendapatkan rakaman audio kata-kata kesat yang didakwa dibuatnya.

Ali didakwa di bawah Akta Hasutan pada 16 Julai tetapi pihak pendakwaan menggugurkan pertuduhan itu pada September, memetik kekurangan bukti.

Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty Eric Paulsen berkata, sesuatu yang luar biasa apabila polis tidak dapat langsung menemui rakaman itu apabila terdapat begitu ramai orang yang hadir pada kejadian Julai itu.

Beliau berkata, satu lagi perkara yang membingungkan ialah hakikat polis sendiri tidak mempunyai rakaman penuh apabila terdapat begitu ramai anggota mereka yang bertugas di tempat kejadian hari itu, sambil menambah, dalam kebanyakan kes polis sendiri akan merakamkan ucapan dan komen yang dibuat.

"Kami menjangkakan pihak polis bertindak profesional, terdapat begitu ramai anggota mereka di tempat kejadian, " kata Paulsen.

Peguam jenayah New Sin Yew berkata, siasatan polis ke atas kes Ali boleh diklasifikasikan "cuai" pada tahap terbaiknya dan "berniat jahat" pada tahap paling teruk.

Beliau berkata, sesuatu yang aneh dalam kes Ali apabila polis tidak dapat menjalankan siasatan terperinci walaupun terbukti pada masa lalu mereka mampu mendakwa dalam kes yang melibatkan saluran media sosial.

"Mereka hanya perlu mendapatkan pembikin (video) itu untuk mendapatkan rakamannya, mereka sepatutnya boleh melakukan demikian.

"Dan panggil pembikin video itu sebagai saksi," katanya.

New berkata, realitinya ialah, jika polis cuai dalam siasatannya, tiada apa yang boleh dilakukan pendakwa.

"Tugas polis ialah menyiasat dan mengumpul bukti.

"Peranan pendakwa ialah untuk memulakan dan menjalankan prosiding jenayah berdasarkan siasatan polis dan bukti.

"Dalam kes ini, siasatan polis boleh digambarkan sebagai cuai pada tahap terbaik dan berniat jahat pada tahap paling teruk," katanya.

Keputusan menggugurkan kes terhadap Ali mencetuskan bantahan ahli politik pembangkang dan masyarakat awam yang menuntut kajian semula atau penjelasan mengenai perkara itu.

Mereka juga menimbulkan kebimbangan mengenai pendakwaan terpilih di mana pada masa lalu, individu seperti Ketua Wanita Umno Baling Datuk Dr Mashitah Ibrahim, yang menuduh orang Cina di Kuala Kedah membakar Al-Quran pada Perhimpunan Agung Umno tahun lalu, dan ketua Perkasa Datuk Ibrahim Ali yang menyeru Bible berbahasa Melayu menggunakan kalimah "Allah" dibakar, tidak didakwa kerana menghasut.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Keretapi Laju Tergelincir 10 Maut

Posted: 14 Nov 2015 05:49 PM PST


Sepuluh orang terbunuh apabila sebuah keretapi laju milik Perancis yang sedang dalam ujian tergelincir di Eckwersheim ke timur negara itu pada Sabtu.

Ia adalah insiden pertama seumpamanya sejak perkhidmatan keretapi laju TGV itu diperkenalkan 30 tahun lalu.

Antara yang maut adalah anggota sekumpulan 49 juruteknik keretapi yang berada di dalam gerabak malang itu.

Tiada penumpang lain ketika itu.

Ketika nahas, keretapi terbabit dikatakan sedang bergerak pada kelajuan 350km sejam di atas landasan yang menjadi sebahagian dari ujian perkhidmatan itu yang akan dilancarkan pada musim luruh tahun hadapan.

Selain itu, 37 yang lain dilaporkan cedera.

Gerabak keretapi itu tergelincir berhampiran sebuah jambatan dengan ketinggian lebih 40 meter di atas terusan.

Seorang pegawai kanan daerah Alsace, lokasi nahas berlaku, Dominique-Nicolas Jane berkata, kegelinciran berlaku kerana keretapi sedang memecut dengan kelajuan yang tinggi ketika melalui kawasan di timur negara itu.

Bagaimanapun polis masih belum mengesahkan punca sebenar nahas.

Tun M beri gambaran beliau mungkin didakwa FMT Reporters

Posted: 14 Nov 2015 05:00 PM PST


mahathir_polis_600

Namun beliau tidak nampak apa yang dilakukan dan dikatakan pada Perhimpunan Bersih 4 melanggar undang-undang Negara.

PETALING JAYA: Negarawan terbilang, Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan terdapat tanda-tanda yang beliau mungkin didakwa kerana mengkritik Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menghadiri Perhimpunan Bersih 4 pada Ogos lalu.

Katanya, walaupun tidak nampak apa yang dikatakan dan dilakukan itu melanggar mana-mana undang-undang namun tindak tanduk polis yang menyiasatnya memberi tanda-tanda beliau mungkin didakwa.

"Mereka cuba jadikan apa yang saya lakukan atau katakan di khalayak ramai sebagai tindakan jenayah.
"Walaupun mereka tidak mengatakan saya akan didakwa, tetapi terdapat tanda yang saya mungkin akan didakwa.," katanya menerusi posting terbaharu di blognya.

Katanya, jika beliau bersalah kerana menghadiri perhimpunan yang tidak dibenarkan polis terdapat lebih 50,000 orang yang melakukan kesalahan yang sama.

Katanya, polis sepatutnya turut menyiasat lebih 50,000 peserta himpunan itu jika mahu menegakkan keadilan. .

"Memang benar saya menghadiri satu perhimpunan yang tidak dibenarkan polis…tetapi lebih 50,000 orang juga terlibat dalam perhimpunan itu.

"Jika saya melakukan kesalahan, 50,000 orang yang terlibat dalam perhimpunan itu juga salah," katanya.
Dr Mahathir berkata, polis seharusnya menggunakan undang-undang secara adil dan saksama.

Jika tidak, tindakan polis itu menunjukkan kerajaan telah melakukan penganiayaan terhadap dirinya
FMT

Gambar didakwa bukti pembalakan di Hutan Lipur Lentang - FMT Reporters

Posted: 14 Nov 2015 04:30 PM PST

 
pembalakan_600
Gambar itu diambil secara rahsia kerana ada kawalan yang menghalang pihak luar membuat tinjauan di kawasan bukit.


PETALING JAYA: Walaupun pihak berkuasa menafikan pembalakan tidak terkawal menjadi punca kejadian tanah runtuh Lebuhraya Karak-Kuala Lumpur di Lentang namun beberapa keping gambar menceritakan sebaliknya.

Empat keping gambar yang diambil di puncak bukit Hutan Lipur Lentang menunjukkan aktiviti pembalakan diprcayai menjadi punca utama pengaliran air deras yang membawa kejadian tanah runtuh dan banjir lumpur pada 11 November lalu.

Gambar itu dikatakan diambil di puncak bukit secara rahsia oleh pihak tertentu walaupun terdapat kawalan ketat bagi menghalang pihak luar membuat tinjauan di kawasan berkenaan.

Gambar-gambar berkenaan jelas menunjukkan di kawasan puncak telah gondol kerana aktiviti pembalakan.
Terdapat juga beberapa tong yang digunakan untuk mengisi minyak untuk jentera berat yang dtinggalkan di kawasan berkenaan.

Lebuhraya Karak- Kuala Lumpur masih ditutup di kedua-dua arah selepas kejadian Tanah runtuh pada 11 November lalu di KM52.4 berhampiran Lentang.

Tiada kematian dan kecederaan dilaporkan tetapi beberapa kenderaan rosak kerana terperangkap dalam runtuhan itu.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob dilapor menafikan kejadian itu berpunca daripada aktiviti pembalakan tetapi beberapa pihak tidak percaya kerana terdapat kayu balak yang berselerak di atas jalan raya.

Sebuah badan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar sebelum itu mendakwa kegiatan pembalakan tidak terkawal di kawasan Hutan Lipur Lentang bagi projek laluan TNB dari Bentong ke Lenggeng, Negri Sembilan adalah punca kepada kejadian itu.

Jabatan Perhutanan Pahang menafikan dakwaan itu.


FMT

Rafizi sekali lagi cabar Arul Kanda berdebat isu 1MDB Adam Abu Bakar

Posted: 14 Nov 2015 04:00 PM PST


rafizi-ramli_tony-pua_arul-kanda_600

Rafizi menganggap Arul Kanda tidak profesional dan menyarankannya sertai UMNO jika sekali lagi menolak cabaran debat itu.

KUALA LUMPUR: Rafizi Ramli menyahut cabaran Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Arul Kanda untuk berdebat mengenai syarikat milik kerajaan yang dilanda pelbagai kontroversi itu.

Rafizi dalam satu kenyataan berkata, dia akan menulis surat secara rasmi kepada Arul Kanda untuk bersama-sama dalam satu perdebatan mengenai 1MDB.

"Oleh kerana Arul Kanda telah menyatakan secara terbuka kesediaan untuk berdepan dengan saya, maka saya akan menyahut kesediaan itu," katanya.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata, pihaknya akan menulis surat secara rasmi kepada akhbar Sinar Harian untuk menjadi penganjur debat 1MDB itu.

Katanya, akhbar itu telah beberapa kali mengadakan forum atau perdebatan yang menemukan pimpinan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH).

"Format dan segala peraturan perdebatan adalah terpulang kepada Sinar Harian dan tarikh serta masa juga akan ditetapkan oleh penganjur kelak," katanya.

Rafizi menyatakan, dia terkejut dengan kenyataan yang dibuat Arul Kanda memandangkan Presiden 1MDB sebelum ini menikus dan lari berselindung di belakang pimpinan UMNO dan kerajaan.

"Arul tahu bahawa Tony Pua terikat dengan ketetapan Parlimen berikutan keputusan bersama bahawa tanggungjawab Tony Pua di dalam Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) lebih penting daripada bersemuka dengannya.

"Maka sebarang perdebatan atau forum terbuka hanya akan melibatkan saya dan Arul," ujarnya lagi.

Mengulas lanjut, Setiausaha Agung PKR itu berharap agar Arul Kanda menyahut cabarannya untuk debat itu.

"Saya berharap kesediaan saya melayan kembali ego Arul Kanda tanpa syarat ini akan disambut oleh beliau.

"Jika beliau berdalih sekali lagi dan memberi pelbagai alasan, saya beranggapan beliau pun tidak berbeza dengan ahli-ahli politik UMNO yang hanya berani mendabik dada di gelanggang sendiri di depan penyokong sendiri," tegasnya.

Rafizi berkata, Arul bukan professional dan sepatutnya menyertai UMNO jika beliau sekali lagi menolak cabaran debat itu.

"Saya akan menunggu maklum balas beliau," katanya.

Arul Kanda dalam satu majlis anjuran Biro Penerangan UMNO pada pagi Sabtu menyatakan kesediaannya untuk bertemu Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dan Rafizi Ramli.

Katanya, kesediaan itu bagi menjelaskan situasi sebenar, masalah-masalah yang berlaku dalam 1MDB, dan langkah-langkah rasionalisasi yang dilakukan syarikat berkenaan sekaligus menafikan fitnah yang dibuat oleh pembangkang.


FMT

ASSALAMMUALAIKUM DAN SELAMAT PAGI SEMUA.

Posted: 14 Nov 2015 03:30 PM PST


Zar Ali's photo.

~~HAHAHA..MACAM TAHU2 JER ..." SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN" UNTUK GENG ‪#‎1MALAYSIADIBODOHKAN‬~~ ‪#‎Altuntoyatakuthukumati‬

Posted: 14 Nov 2015 01:24 PM PST

Guruyaya OK Papazi's photo. Peguam negara berhasrat mansuhkan hukuman mati mandatori.

Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali berkata, beliau akan mencadangkan kepada Kabinet hukuman mati mandatori dimansuhkan, supaya hakim diberi opsyen memilih antara menjatuhkan hukuman penjara ke atas seseorang atau menghantarnya ke tali gantung.

Beliau berkata hukuman mati mandatori adalah "paradoks", kerana ia merampas daripada hakim hak menggunakan budi bicara mereka bagi mengenakan hukuman ke atas penjenayah yang disabitkan kesalahan.

"Jika saya dibenarkan ikut cara saya, saya akan memperkenalkan opsyen untuk hakim dalam kes di mana ia melibatkan hukuman mati. Beri pilihan kepada hakim sama ada untuk menggantung atau menghantar dia ke penjara.

"Kemudian kami sedang berusaha ke arah pentadbiran keadilan jenayah yang baik," Apandi memberitahu The Malaysian Insider dalam satu temu bual eksklusif.

Beliau berkata ini adalah sejajar dengan "pemikiran sejagat" mengenai hukuman mati, walaupun beliau menafikan meminta hukuman mati dihapuskan sama sekali.


"Bukan untuk mengatakan saya menyokong sepenuhnya penghapusan hukuman mati, tetapi sekurang-kurangnya kita lakukan secara berperingkat. Kami ambil langkah demi langkah," katanya.

Hukuman mati mandatori dikenakan di Malaysia dalam kes-kes melibatkan pembunuhan, kesalahan senjata api tertentu, pengedaran dadah dan penderhakaan.

Pada Mei, Ketua Pengarah Jabatan Penjara Datuk Seri Zulkifli Omar dilaporkan berkata kira-kira 1,043 banduan sedang menunggu hukuman mati, dengan ramai yang menunggu keputusan rayuan mereka di Mahkamah Persekutuan atau Lembaga Pengampunan.

Beliau dilaporkan berkata, 46% daripada mereka yang menunggu pelaksanaan hukuman mati disabitkan atas kesalahan berkaitan dadah.

Apandi memberitahu The Malaysian Insider ramai hakim-hakim sebenarnya keberatan menjatuhkan hukuman mati ke atas mereka yang hanya bertindak sebagai "keldai dadah", mereka yang ditugaskan membawa dadah untuk sindiket.

"Para juri juga keberatan menjatuhkan hukuman mati ke atas mereka yang semata-mata 'keldai dadah', pengedar dadah yang hanya mendapat RM1,000 untuk memberi makan keluarganya," katanya.

Beliau berkata Jabatan Peguam Negara akan menyediakan memorandum kepada Kabinet untuk memansuhkan hukuman mati mandatori.

Jika Kabinet bersetuju, maka ia akan mengusulkan agar undang-undang yang perlu dipinda. – 13 November, 2015.


FMT

NOW dakwa YaPEIM bayar RM590,000 untuk program di AS Adam Abu Bakar

Posted: 14 Nov 2015 05:15 AM PST


jamil-khir

Jumlah perbelanjaan itu lebih tinggi berbanding dakwaan sebelum ini sebanyak RM410,978.56.


KUALA LUMPUR: National Oversight and Whistleblowers (NOW) mendakwa jumlah perbelanjaan rombongan ke Amerika Syarikat bagi menyertai simposium yang turut dihadiri seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri lebih tinggi berbanding anggaran awal yang dibuat sebelum ini.

Pengarah NOW, Akmal Nasir mendakwa, jumlah keseluruhan perbelanjaan rombongan itu berjumlah RM590,000 jauh lebih tinggi berbanding anggaran awal RM410, 978.56.

Katanya, kesemua perbelanjaan bagi menghadiri 'Program Kembara Santun 2014, Simposium Perdana: Perkhawinan, Kekeluargaan, Pengurusan dan Isu-isu semasa Negara' ditanggung oleh Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).

Dia mendakwa, menteri berkenaan hanya hadir untuk menyempurnakan majlis penutupan sahaja
Mengulas lanjut, Akmal menyatakan perbezaan fakta antara kertas kelulusan YaPEIM dan invois sebelum ini dengan kenyataan menteri berkenaan lebih banyak menimbulkan persoalan.

"Menurut justifikasi menteri berkenaan bahawa permainan golf yang beliau sertai adalah dikelolakan secara bersama dengan pihak kedutaan Malaysia di Washington DC.

"Tetapi, merujuk kepada bukti invois yang saya kemukakan sebelum ini, sebanyak RM36,525.90 wang YaPEIM telah dipindahkan ke akaun kedutaan Malaysia di Washington DC," katanya.

Akmal turut mempersoalkan mengapakah menteri berkenaan tidak memberi penjelasan mengenai rombongan beliau menggunakan wang YaPEIM untuk p ke Leesburg Corner Premium Outlet iaitu pusat membeli-belah upscale outlet barangan berjenama selama empat hari.

"Apakah rasional penganjuran simposium perkahwinan dan kekeluargaan yang menelan kos melebihi setengah juta ringgit dengan menggunakan wang YaPEIM sedangkan hanya melibatkan 100 peserta?.

" Adakah munasabah kos purata bagi seorang peserta sebanyak RM5,900 seorang," soalnya lagi.

Salinan invois yang diedarkan kepada media menunjukkan perbelanjaan untuk pengangkutan dan perjalanan rombongan berkenaan paling tinggi iaitu RM351,000.

Sementara itu, pengguna media sosial berkongsi invois yang menunjukkan kos tiket kapal terbang untuk menteri berkenaan dan isteri melebihi RM137,000 seorang.


FMT

RM300,000 lesap: Veteran UMNO lapor SPRM FMT Reporters

Posted: 14 Nov 2015 04:30 AM PST


sprmWang itu disumbangkan untuk menganjurkan program pada tahun lalu yang diberikan melalui sebuah yayasan tetapi tidak diterima oleh veteran UMNO sehingga hari ini.

PUTRAJAYA: Veteran UMNO membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kehilangan wang RM300,000 hasil sumbangan penaja untuk menganjurkan program tahun lalu.


Pegawai Publisiti Veteran UMNO Wilayah Persekutuan, Abdul Rahim Haroon berkata, penaja telah menyumbang wang itu kepada UMNO bahagian menerusi sebuah yayasan.

"Dana itu sepatutnya diberikan kepada Veteran UMNO Wilayah Persekutuan untuk kita menganjurkan program pada 10 Mei tahun lalu.

"Bagaimanapun, yayasan berkenaan tidak pernah memberikan kami dana itu sehingga sekarang.

"Kami terpaksa menggunakan wang sendiri untuk menanggung kos penganjuran program termasuk kos penginapan, makanan dan pengangkutan," katanya di luar Ibu Pejabat SPRM di sini, pada Sabtu, lapor The Star Online.

"Jika siasatan mendapati ada salah guna kuasa atau pecah amanah, kami berharap mereka yang terlibat dibawa ke muka pengadilan," katanya.

Abdul Rahim berkata, laporan polis mengenai kehilangan wang itu telah dibuat pada 9 September lalu.


FMT

Baddrol pilih guru matematik, sanding hari ini Posted by Kita Bantai

Posted: 14 Nov 2015 03:45 AM PSTPemain tengah Kedah, Baddrol Bakhtiar, 27, menamatkan zaman bujangnya, semalam apabila memilih guru Matematik, Nur Izyan Mustafa Khalid, 27, sebagai suri hidupnya. 


Baddrol atau lebih dikenali sebagai Bad dan Nur Izyan, sah sebagai suami isteri selepas diijab kabul dalam satu majlis di kediaman pengantin perempuan di Taman Peruda Utama, di sini, dengan kedua-dua mempelai mengenakan buasan sedondon berwarna putih. 

Dia yang turut menyarung jersi skuad kebangsaan ketika ditanya mengakui Nur Izyan yang mengajar di sebuah sekolah antarabangsa di sini, kurang meminati bola sepak, namun tetap mengharapkan perkahwinan itu akan memberi semangat untuknya meneruskan karier sebagai pemain bola sepak.

"Walaupun isteri tidak meminati bola sepak, saya bersyukur dia sangat memahami memandangkan saya sentiasa sibuk dan mempunyai jadual tidak menentu.

 "Dia juga seorang yang sangat menghormati saya dan keluarga selain seorang yang peramah," katanya yang kini sibuk menjalani latihan bagi perlawanan Piala Malaysia, selain kelayakan Piala Dunia bertemu UAE Selasa ini.

 Menceritakan bibit percintaan mereka, Baddrol berkata mereka mula berkenalan lapan tahun lalu selepas masing-masing dikenalkan seorang kenalan rapat mereka dalam satu majlis makan makan.

 majlis persandingan diadakan hari ini di kediaman isterinya, manakala kenduri di sebelah pihak lelaki akan diadakan pada 22 November di Taman Desa Indah, di sini. 

Sementara itu, Nur Izyan ketika ditanya mengakui personaliti Baddrol yang tenang membuatkannya sentiasa menyenanginya kehadiran pemain bola sepak itu.

 "Sepanjang perkenalan kami, saya tidak pernah nampak dia menunjukkan situasi dia sedang berada dalam keadaan tertekan...

mungkin sebab dia seorang pemain bola sepak, sebab itu dia sentiasa tenang dalam apa jua keadaan. 

"Biar pun saya bukan peminat bola sepak, saya akan cuba menyelami dan menjadi peminat nombor satu Baddrol selepas ini," katanya.DR ZETI BAKAL DISINGKIR?

Posted: 14 Nov 2015 03:00 AM PST

Ismaily Bungsu C's photo.

DR Zeti Aziz/ Gobenor Bank Negara yang tidak disenangi bakal disingkir dan itu yang diuar2kan selama ini.

Ketika bersama pemberita minggu ini ia menjelaskan proses memilih pengganti sedang dilakukan sekarang dan kemungkinan sebelum januari Malaysia bakal mempunyai seorang gabenor Bank Negara baru.

Sejak kebelakangan ini ringgit Malaysia jatuh teruk banding kejatuhan wang negara lain dan ini cukup membebankan negara.

Kejatuhan ini disamping kesan luaran, tambah memburukkan hal-hal dalam negara sendiri seperti kasus 1MDB da RM2.6 bilion yang belum selesai.

Ramai mengatakan kemungkinan ringgit kita akan menjadi duit pokok daun pisang atau USIN COP KARABAU ketika Jepun menjajah.

Sekarangpun ada beberapa negara enggan menerima ringgit dan ini merupakan sesuatu yang tidak pernah terjadi dan ramalan menjadi duit daun pisang akan pasti menjadi kenyataan jika masalah2 dalam negara tidak diselesaikan.


ISMAILY BUNGSU
sabah

Mari Berpantun !

Posted: 14 Nov 2015 02:27 AM PST

NOW Tidak Akan Minta Maaf Dari Jamil Khir

Posted: 14 Nov 2015 02:20 AM PSTSemalam Jamil Khir memberi tempoh selama 24 kepada Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW) Akmal Nasir untuk meminta maaf atau berdepan dengan tindakan undang-undang kerana mengaitkan beliau dengan dakwaan salah guna wang YaPEIM.

Akmal sebelum itu mendakwa ada menteri menyalahgunakan duit untuk anak yatim dan miskin bagi membiayai perjalanan ke luar negara bersama isteri, main golf dan lawatan ke pusat membeli belah.

Dalam kenyataannya juga Jamil Khir telah mengakui ke Amerika Syarikat pada tarikh yang disebutkan NOW kata Jamil itu tugas dan tanggungjawabnya sebagai Menteri..

Sila baca kenyataan Jamil Khir itu di ( SINI )

Hari ini dalam satu sidang media di pejabat NOW di Sungai Besi, Akmal menegaskan tidak akan minta maaf kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Katanya "Daripada bukti yang dikemukakan dan kenyataan beliau semalam, beliau yang gunakan wang tersebut, bukan saya. Jadi kenapa saya yang perlu minta maaf?

"Saya rasa persoalan itu (meminta maaf) tidak timbul untuk saya. Saya tidak minta maaflah. Saya nak minta maaf untuk apa?"

Dan membangkitkan soalan..Jika benar lawatan Jamil Khir ke Amerika Syarikat merupakan tugas rasmi sebagai menteri, mengapakah perbelanjaan tersebut dibiayai YaPEIM? 

Berikut adalah laporannya..

KUALA LUMPUR: Pengarah National Oversight Whistleblowers (NOW) Akmal Nasir bertegas tidak akan memohon maaf kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Ia ekoran pendedahan NOW yang mendakwa beliau menggunakan wang Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) untuk tujuan bersuka-ria termasuk bermain golf di Amerika Syarikat.

"Bukan saya yang ambil duit YaPEIM. Kita hanya minta dia jelaskan sebab beliau menggunakan duit yayasan. Saya tidak akan minta maaf," kata Akmal Nasir dalam satu sidang media di Ibu Pejabat NOW pada Sabtu.

Mengulas lanjut, beliau juga berkata, tidak gentar sekiranya Jamil Khir membawa isu wang YaPEIM ke mahkamah kerana rakyat berhak tahu sebab duit anak yatim dan miskin digunakan bagi membiayai perjalanan Jamil Khir ke Amerika Syarikat.

"Itu hak dia (Jamil Khir) untuk membawa isu ini ke mahkamah. Bahkan, rakyat juga berhak tahu, mengapakah wang Yayasan Pembangunan Anak Yatim Miskin (PEMANGKIN) digunakan," ujarnya lagi.

Jelasnya, Jamil Khir sepatutnya menggunakan wang yang diperuntukkan kepada beliau atas kapasiti seorang menteri kabinet dan bukannya wang yayasan.

"Jika benar lawatan Jamil Khir ke Amerika Syarikat merupakan tugas rasmi sebagai menteri, mengapakah perbelanjaan tersebut dibiayai YaPEIM?" soalnya.

Mengambil maklum kenyataan media yang dibuat Jamil Khir pada Jumaat, Akmal juga menyatakan menteri tersebut tidak menafikan kebenaran dan bukti atau dokumen yang beliau kemukakan sebelum ini.

"Jamil tidak menjawab isu pokok iaitu sama ada wang YaPEIM melalaui PEMANGKIN telah digunakan untuk membiayai lawatan beliau ke Amerika Syarikat.
"Malah, dalam kenyataan Jamil, beliau mengesahkan sememangnya telah pergi ke Amerika Syarikat bagi tempoh 21 hingga 29 Mei 2014 dengan alasan sebagai sebahagian tugas dan tanggungjawab selaku menteri di Jabatan Perdana Menteri," ujarnya lapor Free Malaysia Today

Rasanyalah.. hari Selasa ni Jamil Khir samanlah NOW ni..

Depa kata kita pengkhianat...kita jugak kata depa pengkhianat...!!! Siapakah pengkhianat....??

Posted: 14 Nov 2015 12:30 AM PSTDepa kata depa bawa pelari kerusi depa...kita kata kerusi depa tu menang bukan ahli hangpa saja yang pangkah tapi rakyat yang pangkah

depa kata kita khianat perjuangan Islam... kita kata depa yang khianat sebab Islam nak menang 2% sahaja lagi tapi depa yang jahanamkannya

depa kata kita khianat sokong kapiaq tolak hudud...kita kata hangpa tu khianat nak bagi hudud terlaksana sebab orang tinggai 2% sahaja lagi nak dapat kuasa...dan dengan kuasa kita boleh guna segala kemudahan negara untuk laksanakan hudud dalam keadaan berkuasa..bab kapiaq tolak nak heran apa..nama pon kapiaq depa bukan wajib sokong pun..nak halang pun dok peduli apa....

depa kata kita khianat TGNA sebab tolak perjuangan dia.. kita kata hangpa yang khianat kerja buat TGNA...selama 23 tahun beliau berusaha mengangkat Islam dan selama dekat 10 tahun bekerjasama dalam 3 parti PAS PKR DAP..tetiba bila dia mati hangpa khianat kerja buat dia dengan turun tinggalkan inspirasi beliau.
 
 
KedahLanie

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT