Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Husam Persoal Kenaikan Elaun ADUN Ketika Rakyat Kelantan Menderita

Posted: 03 Nov 2015 08:15 PM PST


Kenaikan Elaun Adun dan Penderitaan Rakyat/Tunggakan Bayaran.

Zar Ali's photo. Saya kagum dengan keberanian Kerajaan Kelantan.

Ia boleh tergerak meluluskan kenaikan elaun Adun, Exco, Tmb, MB dan Speaker ketika himpitan ekonomi merata dirasai rakyat jelata.

Saya faham, ramai juga rakan-rakan Adun rasa serba salah menerima kenaikan ini - kos hidup dan tuntutan perkhidmatan yang meningkat kini memerlukan kenaikan elaun ini.

Namun, ketika menghadapi pengundi, timbul sedikit perasaan segan di hati. Rakyat kian susah, kita pula naik gaji.

Inilah yang dinamakan dilema keutamaan pilihan.

Saya terkejut membaca laporan media, dua Adun BN menuntut elaun itu dinaikkan lebih tinggi lagi!

Berbalik langkah berani Kerajaan Kelantan, mungkin pilihan terbaik ialah tindakan reverse - memotong gaji demi kebersamaan bersama rakyat. Tetapi nampaknya sukar.

Menaikkan elaun Adun dari satu segi, adalah tangga untuk menaikkan elaun Exco, Tmb dan juga MB.
Sama-sama naik.

Mengambil kira pandangan dan perasaan sebahagian rakyat, apa yang mungkin boleh dilakukan oleh kerajaan ialah segera melunaskan semua tunggakan sebelum bayaran pertama kenaikan kepada Adun-Exco-MB dilakukan Januari depan.

Jika tidak, guru YIK akan terasa hati. Peserta Ladang Rakyat mesti dibayar penuh dividen tahun ini untuk 12 bulan (bukan sepuluh bulan seperti cadangan).

Rumah dihanyut bah pun belum ke mana, bukan?

Tidakkah berkecil hati rakyat jelata kita yang kehilangan rumah semasa bah menunggu bulan demi bulan? Alih-alih, kita dulu menikmati gaji baru?

Kenaikan elaun itu menunjukkan kewangan kerajaan adalah kukuh. Jika kewangan kerajaan sebenar kukuh, tidak mungkin semua tunggakan YIK tidak mampu dijelaskan.

Saya agak, kerajaan Kelantan akan berjaya melakukannya. Jika tidak, imej kerajaan sukar dibaiki.
Selain itu, laporan Bernama bahawa semua 45 Adun Kelantan menyokong cadangan kenaikan itu adalah tidak tepat.

Saya tidak ada di Dewan ketika cadangan itu diluluskan.
Husam Musa

21 Muharam 1437/
3 November 2015


ULASAN GB

Datuk Husam Musa tidak dapat bersama di dalam sidang DUN Kelantan pada 2 & 3 Oktober kerana terpaksa menghadiri satu kes di mahkamah.

Mengenai isu kenaikan elaun ADUN dan tunggakan hutang kerajaan kelantan terhadap kakitangan YIK, GB sudah ulas semalam. Berikut ulasan GB:

Amat ketara kerajaan negeri Kelantan selepas era TGNA kini sudah "tidak membangun bersama Islam" apabila mementingkan kocek dan perut sendiri apabila meluluskan usul menaikkan elaun wakil rakyat daripada RM4,600 kepada RM8,000 sebulan sedangkan tunggakan bernilai RM14.6 juta kepada guru-guru dan kakitangan YIK tidak dilunaskan terlebih dahlu.

Di bawah pentadbiran baharu selepas TGNA, kerajaan Kelantan sudah tidak takut dengan dosa. 

Slogan MEMBANGUN BERSAMA ISLAM hanya kosmetik untuk memperdaya rakyat sedangkan hakikatnya pemimpin kerajaan negeri Kelantan lebih mengutamakan kebajikanwakil-wakil rakyat untuk hidup bersenang lenang di atas kesengsaraan, penderitaan dan airmata rakyat.

Ini belum lagi ditinjau keadaan rakyat yang menderita yang masih tinggal di khemah-khemah akibat daripada kesan banjir yang melanda Kelantan pada tahun lalu.

Betul-betul manusia tak berakal. Kejam dan zalim! Tidak tahu nak mengutamakan apa yang utama. Dah setaraf dengan UMNO.

Apakah ini wajah kerajaan Islam yang ingin ditonjolkan oleh Kelantan? Sebelum ini kerajaan Kelantan sibuk dengan pembentangan hudud. Katanya itu hukum Allah yang perlu ditegakkan dan perjuangan itu perlu diutamakan sedangkan Ketua Ulama Sedunia, Syeikh Yusof AL-Qardhawi telah terang-terang menyatakan "tegakkan kehidupan Islam dahulu, bukan hudud!".

Sekarang mana hududnya? Ditipu dan diperdaya oleh UMNO. Hudud hanya agenda politik kumpulan ulama PAS untuk mengenepikan profesyional semasa muktamar yang lalu. Dan isu hudud hanyalah untuk menutup kelemahan, kebobrokan dan kebodohan pimpinan PAS Kelantan mentadbir negeri.

Hukum kebenaran dan keadilan akan terus berjalan. Kerajaan PAS Kelantan tetap akan menerima hukuman berat dari Allah swt. Yakinilah! 


KELAB GREENBOC.

Annuar: Wan Azizah perlu berdebat kerana Pua tiada 'T'

Posted: 03 Nov 2015 07:30 PM PST


Pengerusi MARA Tan Sri Anuar Musa berkata, sekiranya Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempunyai bukti kukuh tentang salah laku 1MDB, maka beliau tidak perlu takut untuk meletak jawatan sebagai anggota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Namun katanya, Pua ibarat tiada 'T' yang merujuk kepada 'telur' untuk meletak jawatan dan menyahut cabaran untuk berdebat dengan presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy yang dibuatnya sendiri.

"1MDB adalah satu syarikat yang sedang disiasat oleh SPRM, PDRM dan PAC. Tidak ada satu cara pun yang memungkinkan 1MDB untuk sorok apapun.

"Syarikat ini telah 'ditelanjangkan' sepenuhnya malah 1MDB juga telah bersedia bersikap terbuka.

"Malah Perdana Menteri juga telah menegaskan sekiranya sebarang salah laku dapat dikesan semasa siasatan maka tindakan undang-undang akan diambil tidak kira siapapun," katanya yang dipetik portal Umno Online.

Bagi perdebatan itu, Annuar yang juga adalah ahli parlimen Ketereh mencadangkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon yang paling sesuai untuk berdepan dengan Arul Kanda.

Katanya, Wan Azizah yang paling layak memikul tanggungjawab untuk berdebat sekaligus membuktikan bahawa dirinya bukan sekadar boneka dalam pembangkang.

Beliau turut memuji pendekatan dan kesediaan Arul Kanda untuk berdebat yang disifatkannya sebagai sikap 'gentleman' dan bukti ketelusan dan akauntibiliti yang tinggi.

"Namun begitu, sikap pendekatan terbuka yang kita tunjukkan ini bukan bererti kita semua betul, tidak semestinya.

"Cuma pembangkang tak dapat nak terima bila ada pertuduhan maka ada siasatan yang harus dijalankan. Mereka mahu bila dituduh terus dikenakan hukuman. Mereka lupa bila ada tuduhan, akan ada siasatan. Masalah sekarang ini merekalah yang menuduh, merekalah yang menghukum.

"Proses dan undang-undang mana mereka pakai?" soalnya.


SPRM BONGKAR DULU DALAM KES DUIT PPRT YANG HILANG 

 http://kudaranggi.blogspot.my/2008/01/apa-dah-jadi-dengan-kes-annuar-musa.html

Mahkamah Tinggi diperintah tentukan pertuduhan Khairuddin, Chang di bawah Sosma

Posted: 03 Nov 2015 07:00 PM PST


Pelakon Ummie Aida, isteri kepada bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan kelihatan keluar dari Mahkamah Persekutuan, Putrajaya, hari ini untuk mendengar permohonan suaminya dibenarkan diikat jamin.

Pelakon Ummie Aida, isteri kepada bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan kelihatan keluar dari Mahkamah Persekutuan, Putrajaya, hari ini untuk mendengar permohonan suaminya dibenarkan diikat jamin.

Mahkamah Persekutuan hari ini memerintahkan Mahkamah Tinggi memutuskan sama ada pertuduhan terhadap bekas naib ketua Umno Bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguam Matthias Chang di bawah Akta Kessalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).

Semasa menolak permohonan kedua-dua tertuduh untuk dibenarkan diikat jamin, panel 5 hakim Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria juga memerintahkan Mahkamah Tinggi mendengar permohonan mereka bagi diikat jamin.

Beliau berkata Mahkamah Persekutuan tidak boleh memberikan ikat jamin sementara kepada Khairuddin dan Chang kerana ia sama seperti pra penghakiman terhadap perkara itu.

Ariffin kemudian menetapkan Khamis ini (5 November) untuk Mahkamah Tinggi mendengar perkara itu, menyatakan perkara itu patut didengar segera kerana ia melibatkan kebebasan seseorang.

Beliau juga memerintahkan Mahkamah Rayuan mendengar perkara itu dengan kadar segera, sekiranya perkara itu dibicarakan di mahkamah.Panel itu yang turut dianggotai Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif dan 3 Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Ahmad Maarop, Tan Sri Hasan Lah dan Datuk Ramly Ali, membenarkan bantahan awal pihak pendakwaan bagi Mahkamah Persekutuan membuat keputusan berhubung persoalan perlembagaan dan untuk mengembalikan semula perkara itu ke Mahkamah Tinggi untuk memutuskan tentang tiga persoalan berkaitan pertuduhan dihadapi kedua-dua tertuduh.

Arifin yang menyampaikan keputusan sebulat suara panel itu, berkata mahkamah bersetuju dengan pihak pendakwaan langkah Mahkamah Tinggi merujukkan persoalan perlembagaan itu adalah tidak kompeten kerana tidak memenuhi ketetapan Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

Timbalan Pendakwa Raya Awang Amardajaya Awang Mahmud dalam hujahnya berkata persoalan dirujukkan oleh Mahkamah Tinggi untuk ditentukan Mahkamah Persekutuan tidak memenuhi ketetapan Seksyen 84 kerana ia bukan persoalan perlembagaan berhubung pertuduhan dihadapi kedua-dua tertuduh.

Tiga persoalan dikemukakan kepada Mahkamah Persekutuan adalah sama ada pertuduhan terhadap kedua-duanya dibuat di bawah Seksyen 124L Kanun Kesekseaan, adalah di luar bidang kuasa pelembagaan Sosma.

Khairuddin, 53, dan Chang, 65, menghadapi pertuduhan cuba melakukan sabotaj terhadap perkhidmatan perbankan dan kewangan negara di lima lokasi antara 28 Jun hingga 26 Ogos tahun ini mengikut Seksyen 124L Kanun Keseksaan (Akta 547) dan dibaca bersama-sama Seksyen 34 kanun sama, yang membawa hukuman penjara maksimum 15 tahun, jika sabit kesalahan.

Lima lokasi itu adalah pejabat Ketua Bahagian Jenayah Ekonomi dan Kewangan Perancis di Paris, Balai Polis Charing Cross London, United Kingdom, pejabat Peguam Negara Switzerland di Bern, Balai Polis WaiChan, Hong Kong dan ibu pejabat polis Cantoment, Singapura.

Kedua-dua tertuduh memfailkan usul di Mahkamah Tinggi bagi memohon perintah, antara lain, pertuduhan terhadap mereka tidak boleh dibuat di bawah Sosma dan mahu mahkamah membebaskan mereka dengan ikat jamin.

Bagaimanapun, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Azman Husin pada 19 Oktober tahun ini merujukkan kes mereka ke Mahkamah Persekutuan untuk menentukan persoalan Perlembagaan dan Mahkamah Persekutuan menetapkan hari ini untuk mendengar perkara itu.

Dalam prosiding hari ini, peguam mewakili Khairuddin, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata persoalan itu melibatkan isu perlembagaan.

Peguam mewakili Chang, Zainur Zakaria berkata adalah wajar untuk Mahkamah Persekutuan membuat keputusan tentang persoalan itu bagi mengelakkan melalui proses rayuan kerana Khairuddin dan Chang sedang ditahan.
 
 
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/.

Peraturan Dewan Rakyat tidak larang ahli Parlimen bercakap di luar, kata Rafizi OLEH MOHD FARHAN DARWIS

Posted: 03 Nov 2015 06:30 PM PST


Tiada peruntukan di bawah Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat menghalang mana-mana ahli Parlimen bercakap di luar Dewan, kata Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli

Tiada peruntukan di bawah Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat menghalang mana-mana ahli Parlimen bercakap di luar Dewan, kata Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli.

Tiada peruntukan di bawah Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat yang menghalang mana-mana ahli Parlimen bercakap di luar Dewan, kata wakil rakyat Pandan Rafizi Ramli.

Sebaliknya, beliau mendakwa, isu debat antara Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy digunakan Barisan Nasional (BN) untuk menyekat ahli Parlimen.

"Saya rasa, ia bukan persoalan debat. Soalnya sama ada, debat itu akan digunakan sebagai alasan oleh Dewan, BN atau kerajaan untuk sekat Pua atau mana-mana ahli Parlimen.

"Tidak ada mana-mana peraturan Dewan menyebut ahli Parlimen tidak boleh bercakap apa-apa di luar," katanya yang juga setiausaha agung PKR pada sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Malah, beliau turut melahirkan rasa terkejut apabila Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia meminta Pua melepaskan jawatannya sebagai ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) sekiranya berhasrat meneruskan debat tersebut.

"Saya terkejut dengan keputusan speaker. Saya nampak dari beberapa perspektif, saya rasa kita boleh bahaskan dan persoalkan lebih dalam mengenai anggota PAC boleh debatkan isu yang disiasat PAC (atau tidak).

"Prosiding PAC bukan berkaitan jenayah. Walaupun ada kebimbangan maklumat diperolehi daripada PAC didedahkan, Pua menunjukkan disiplin.

"Sepanjang 2,3 tahun lepas, tiada sebarang dakwaan yang menuduh Pua mendedahkan maklumat PAC. Saya terkejut pengerusi PAC kata Pua dilarang berkata apa-apa mengenai 1MDB," kata Rafizi.

Beliau berkata, perkara itu tidak seharusnya berlaku dan tidak boleh dipertahankan kerana isu yang dibawa ke PAC adalah isu penting dalam negara.

Terdahulu pagi ini, Pandikar memutuskan Pua perlu meletak jawatan dalam PAC jika beliau mahu meneruskan perdebatan dengan Arul kerana tindakan Pua berdebat itu menjadikan beliau seorang "pendakwa", bukan "penyiasat", dan ia akan menghakis kredibiliti PAC.

Memetik keputusan Pandikar itu, Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin mengeluarkan perintah larangan terhadap Pua, mengatakan pengkritik firma pelaburan negara itu tidak lagi boleh bercakap atau membuat sebarang kenyataan mengenai 1MDB.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Saya sihat, jawab Gani tetapi enggan ulas soal penyingkirannya

Posted: 03 Nov 2015 05:45 PM PST

Kemunculan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dalam forum mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma)merupakan yang pertama kali selepas tempoh perkhidmatannya ditamatkan atas faktor kesihatan pada Julai lepas. – Gambar The Malaysian Insider oleh Wan Asraf, 3 November, 2015.

Kemunculan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dalam forum mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma)merupakan yang pertama kali selepas tempoh perkhidmatannya ditamatkan atas faktor kesihatan pada Julai lepas.

Kemunculan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dalam forum mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma)merupakan yang pertama kali selepas tempoh perkhidmatannya ditamatkan atas faktor kesihatan pada Julai lepas.

"Saya ok, saya menjalani rawatan dialisis 3 kali seminggu... masih membaca dan melakukan beberapa kerja lain termasuk melayan cucu-cucu saya."

Demikian jawapan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail selepas ditanya mengenai tahap kesihatannya oleh orang awam ketika soal jawab dalam forum anjuran Majlis Peguam mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma).

Kemunculan Abdul Gani dalam forum itu merupakan yang pertama kali selepas tempoh perkhidmatannya ditamatkan atas faktor kesihatan pada Julai lepas.

Beliau yang sentiasa tersenyum dalam sesi forum itu turut menyatakan dirinya menjalani kehidupan yang menggembirakan kerana dikelilingi rakan yang baik.

Pada 27 Julai lalu Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa mengumumkan perkhidmatan Abdul Gani ditamatkan dan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali dilantik menggantikannya. – Bernama, 3 November, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Baca disini kenapa dia tidak mahu mengulas :

http://bm.selangorku.com/40651/dakwaan-rasuah-libat-ag-pkr-buay-laporan-ke-pihak-berkuasa-hong-kong/ 

Harga Rokok Naik RM3.20 Mulai Hari Ini!

Posted: 03 Nov 2015 05:15 PM PST
British American Tobacco Malaysia (BATM) mengumumkan kenaikan harga rokok keluarannya sebanyak RM3.20 sekotak berkuatkuasa pada Rabu, 4 November 2015.

Menurut BATM kenaikan ini adalah disebabkan duti eksais sebanyak 40 peratus yang dikenakan kerajaan berkuat kuasa 3 November.

Harga rokok premium brand seperti Dunhill, Kent dan Benson yang dijual RM13.80 akan menjadi RM17.00.

Manakala harga rokok sub-premium brand seperti Pall Mall, Peter Stuyvesant yang dijual RM12.30 akan menjadi RM15.50. Lucky Strike yang kini dijual RM14.30 akan menjadi RM17.50 dan kesemua harga baharu ini termasuk GST enam peratus.


DAP desak Azmin iktiraf Pakatan Harapan dan Amanah di Selangor OLEH YASMIN RAMLAN

Posted: 03 Nov 2015 04:45 PM PST


Zar Ali's photo.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Menteri Besar Mohamed Azmin Ali menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Menteri Besar Mohamed Azmin Ali menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS. 

DAP Selangor hari ini mendesak Menteri Besar Mohamed Azmin Ali supaya mengiktiraf kewujudan Pakatan Harapan dan Parti Amanah Negara (Amanah) sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Azmin menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS.

"PKR, DAP dan Amanah pula bergabung di bawah Pakatan Harapan. Sesuatu kerja tidak akan lancar kalau namanya tidak betul.

"Sebab itu, pengiktirafan sewajarnya harus diberikan kepada Pakatan Harapan dan Amanah," katanya kepada pemberita di Dewan Undangan Negeri Selangor hari ini.

Lau juga menggesa Azmin perlu tegas menyatakan yang kerajaan Selangor kini bernama Pakatan Harapan.
Sebelum ini, Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR berkata, pembentukan Pakatan Harapan di negeri itu tidak perlu dilakukan seperti yang dilaksanakan di Pulau Pinang kerana senario politik di kedua-dua negeri berkenaan adalah berbeza.

Dalam perkembangan berkaitan, Lau berkata, beliau tidak menghalang sekiranya PAS mahu berada dalam Pakatan Harapan dengan asalkan mereka ikhlas dan berjanji akan menentang kezaliman Umno habis-habisan.

"Juga, jika tidak ada antara mereka yang ingin menjadi penasihat kepada Umno, maka tiada masalah jika mereka mahu terus kekal dalam Pakatan Harapan," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak merujuk secara terperinci kepada mana-mana pemimpin parti Islam tersebut.
"Kerajaan Pakatan Harapan Selangor harus bersifat terbuka sekiranya ada Adun PAS yang menyokong agenda perjuangan Pakatan Harapan dan tidak ingin bekerjasama dengan Umno," katanya.

Beliau menegaskan, secara prima facie, DAP yakin politik di Selangor stabil tetapi hanya boleh mengekalkan kuasanya sekiranya Pakatan Harapan diiktiraf dalam pentadbiran kerajaan. – 3 November, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/

DAP desak Azmin iktiraf Pakatan Harapan dan Amanah di Selangor

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Menteri Besar Mohamed Azmin Ali menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Menteri Besar Mohamed Azmin Ali menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.
DAP Selangor hari ini mendesak Menteri Besar Mohamed Azmin Ali supaya mengiktiraf kewujudan Pakatan Harapan dan Parti Amanah Negara (Amanah) sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri itu. Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Azmin menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS.
"PKR, DAP dan Amanah pula bergabung di bawah Pakatan Harapan. Sesuatu kerja tidak akan lancar kalau namanya tidak betul.

"Sebab itu, pengiktirafan sewajarnya harus diberikan kepada Pakatan Harapan dan Amanah," katanya kepada pemberita di Dewan Undangan Negeri Selangor hari ini. Lau juga menggesa Azmin perlu tegas menyatakan yang kerajaan Selangor kini bernama Pakatan Harapan.
Sebelum ini, Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR berkata, pembentukan Pakatan Harapan di negeri itu tidak perlu dilakukan seperti yang dilaksanakan di Pulau Pinang kerana senario politik di kedua-dua negeri berkenaan adalah berbeza.
Dalam perkembangan berkaitan, Lau berkata, beliau tidak menghalang sekiranya PAS mahu berada dalam Pakatan Harapan dengan asalkan mereka ikhlas dan berjanji akan menentang kezaliman Umno habis-habisan.
"Juga, jika tidak ada antara mereka yang ingin menjadi penasihat kepada Umno, maka tiada masalah jika mereka mahu terus kekal dalam Pakatan Harapan," katanya.
Beliau bagaimanapun tidak merujuk secara terperinci kepada mana-mana pemimpin parti Islam tersebut.
"Kerajaan Pakatan Harapan Selangor harus bersifat terbuka sekiranya ada Adun PAS yang menyokong agenda perjuangan Pakatan Harapan dan tidak ingin bekerjasama dengan Umno," katanya.
Beliau menegaskan, secara prima facie, DAP yakin politik di Selangor stabil tetapi hanya boleh mengekalkan kuasanya sekiranya Pakatan Harapan diiktiraf dalam pentadbiran kerajaan. – 3 November, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-desak-azmin-iktiraf-pakatan-harapan-sebahagian-selangor#sthash.FvbJVVz8.dpuf

DAP desak Azmin iktiraf Pakatan Harapan dan Amanah di Selangor

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Menteri Besar Mohamed Azmin Ali menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Menteri Besar Mohamed Azmin Ali menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.
DAP Selangor hari ini mendesak Menteri Besar Mohamed Azmin Ali supaya mengiktiraf kewujudan Pakatan Harapan dan Parti Amanah Negara (Amanah) sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri itu. Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kampung Tunku Lau Weng San berpendapat, adalah tidak wajar sekiranya Azmin menafikan kewujudan Pakatan Harapan di Selangor kerana kerajaan negeri itu dipimpin PKR, DAP, Amanah dan PAS.
"PKR, DAP dan Amanah pula bergabung di bawah Pakatan Harapan. Sesuatu kerja tidak akan lancar kalau namanya tidak betul.

"Sebab itu, pengiktirafan sewajarnya harus diberikan kepada Pakatan Harapan dan Amanah," katanya kepada pemberita di Dewan Undangan Negeri Selangor hari ini. Lau juga menggesa Azmin perlu tegas menyatakan yang kerajaan Selangor kini bernama Pakatan Harapan.
Sebelum ini, Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR berkata, pembentukan Pakatan Harapan di negeri itu tidak perlu dilakukan seperti yang dilaksanakan di Pulau Pinang kerana senario politik di kedua-dua negeri berkenaan adalah berbeza.
Dalam perkembangan berkaitan, Lau berkata, beliau tidak menghalang sekiranya PAS mahu berada dalam Pakatan Harapan dengan asalkan mereka ikhlas dan berjanji akan menentang kezaliman Umno habis-habisan.
"Juga, jika tidak ada antara mereka yang ingin menjadi penasihat kepada Umno, maka tiada masalah jika mereka mahu terus kekal dalam Pakatan Harapan," katanya.
Beliau bagaimanapun tidak merujuk secara terperinci kepada mana-mana pemimpin parti Islam tersebut.
"Kerajaan Pakatan Harapan Selangor harus bersifat terbuka sekiranya ada Adun PAS yang menyokong agenda perjuangan Pakatan Harapan dan tidak ingin bekerjasama dengan Umno," katanya.
Beliau menegaskan, secara prima facie, DAP yakin politik di Selangor stabil tetapi hanya boleh mengekalkan kuasanya sekiranya Pakatan Harapan diiktiraf dalam pentadbiran kerajaan. – 3 November, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/dap-desak-azmin-iktiraf-pakatan-harapan-sebahagian-selangor#sthash.FvbJVVz8.dpuf

Debat 1MDB secara langsung hanya jika syarat dipatuhi, kata menteri OLEH NABIHAH HAMID

Posted: 03 Nov 2015 04:00 PM PST

Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata debat 1MDB boleh diteruskan sekiranya syarat speaker Dewan Rakyat dipatuhi. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.

Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata debat 1MDB boleh diteruskan sekiranya syarat speaker Dewan Rakyat dipatuhi.

Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata debat 1MDB boleh diteruskan sekiranya syarat speaker Dewan Rakyat dipatuhi.

Siaran langsung sesi debat mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hanya akan diteruskan sekiranya syarat yang ditetapkan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dipatuhi, kata Datuk Seri Salleh Said Keruak.

Menteri komunikasi dan multimedia itu berkata, syarat yang dimaksudkan ialah supaya ahli Parlimen DAP Tony Pua meletak jawatan daripada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan presiden 1MDB Arul Kanda Kandasamy tidak terlibat sebagai saksi dalam siasatan PAC terhadap 1MDB.

"Speaker sudah buat keputusan. Radio Televisyen Malaysia (RTM) menghormati keputusan beliau. Debat akan hanya disiar secara langsung jika syarat-syarat di patuhi.

"Syarat-syaratnya, seperti yang dinyatakan speaker, iaitu Pua kena berhenti dari PAC dan Arul tidak jadi saksi," katanya kepada The Malaysian Insider malam ini.

Terdahulu hari ini, Salleh yang juga Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional berkata, RTM sedia menjadi tuan rumah untuk menyiarkan siaran secara langsung perdebatan antara Pua dan Arul pada Jumaat ini jam 9 malam.

Katanya, debat itu perlu diadakan bagi menerangkan kepada umum fakta mengenai 1MDB, dana pelaburan negara yang penuh kontroversi dan sarat hutang itu, kepada masyarakat.

Bagaimanapun, Pandikar kemudiannya mengumumkan di Dewan Rakyat, Pua yang juga ahli PAC perlu meninggalkan jawatankuasa Parlimen itu terlebih dulu kerana penglibatannya dalam debat itu boleh menjejaskan siasatannya ke atas 1MDB.

Bertindak balas kepada pengumuman itu, Pakatan Harapan mengumumkan pihaknya akan mendapatkan seorang lagi ahli Parlimen pembangkang yang akan menggantikan Pua, yang bukan ahli PAC supaya debat itu boleh diteruskan Jumaat ini dan Pua tidak perlu keluar dari PAC.

Namun, Pandikar pula menegaskan beliau akan melepaskan jawatan sebagai yang dipertua Dewan Rakyat jika perdebatan itu diteruskan kerana ia hanya akan menyebabkan tidak timbul lagi keperluan untuk PAC mengadakan siasatan mengenai isu tertentu selepas ini. – 3 November, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Assalammualaikum Dan Selamat Pagi Semua.....

Posted: 03 Nov 2015 03:30 PM PST


YB Tony Pua tidak boleh lagi cakap isu 1MDB, kata pengerus -i PAC OLEH MOHD FARHAN DARWIS

Posted: 03 Nov 2015 08:15 AM PST

Tony Pua harus akur dengan keputusan speaker Dewan Rakyat dan tidak meneruskan debat dengan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy, kata Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Datuk Hasan Arifin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.

YB Tony Pua harus akur dengan keputusan speaker Dewan Rakyat dan tidak meneruskan debat dengan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy, kata Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Datuk Hasan Arifin.

YB Tony Pua harus akur dengan keputusan speaker Dewan Rakyat dan tidak meneruskan debat dengan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy, kata Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Datuk Hasan Arifin.

Selaku ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Tony Pua harus akur dengan keputusan speaker Dewan Rakyat dan tidak meneruskan debat dengan Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy, kata Datuk Hasan Arifin.

Pengerusi PAC itu berkata, keputusan Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang diumumkan di Dewan Rakyat pagi tadi bermakna Pua tidak boleh bercakap berkenaan 1MDB, walaupun ketika beliau berada di luar mesyuarat PAC dan Parlimen.

"Kita mendengar keputusan speaker tadi. Saya selaku pengerusi jawatankuasa di bawah Parlimen patuh pada arahan yang ditetapkan speaker.

"Ini bermakna, Pua tidak boleh bercakap tentang 1MDB walaupun di luar dan sebagainya," kata Hasan pada satu sidang media di lobi Parlimen, hari ini.

Malah, ahli Parlimen Rompin itu berkata, keputusan speaker itu juga menunjukkan Pua tidak boleh mengeluarkan sebarang kenyataan berkenaan 1MDB.

"Interim sudah dibentangkan, dan lebih wajar ia dipatuhi.

"Sebagai ahli Parlimen, beliau harus mematuhi keputusan dikeluarkan speaker. Kalau beliau nak teruskan juga, beliau kena berhenti daripada PAC," katanya.

Hasan bagaimanapun berkata, keputusan meminta Pua melepaskan jawatan dalam PAC itu tidak terletak di bawah bidang kuasanya.

Beliau berkata, pihaknya turut berharap, badan eksekutif mematuhi keputusan yang dibuat Pandikar itu.

"Bukan bidang kuasa saya mengarahkan eksekutif, (tetapi) speaker sudah keluarkan arahan," katanya.

Mengenai hasrat DAP mencari pengganti kepada ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu dan meneruskan debat dengan Arul, Hasan berkata ia terpulang kepada parti pembangkang itu. – 3 November, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Gani Patail sertai forum terbuka Sosma malam ini - OLEH ELIZABETH ZACHARIAH

Posted: 03 Nov 2015 07:30 AM PST


Bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail akan berucap buat pertama kalinya di khalayak sejak beliau digugurkan daripada jawatan itu pada akhir Julai lalu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 3 November, 2015.

Bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail akan berucap buat pertama kalinya di khalayak sejak beliau digugurkan daripada jawatan itu pada akhir Julai lalu.

Bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail akan berucap buat pertama kalinya di khalayak sejak beliau digugurkan daripada jawatan itu pada akhir Julai lalu.

Bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail hadir pada satu forum anjuran Majlis Peguam malam ini, bagi membincangkan mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma).

Ini merupakan ucapan pertamanya di khalayak sejak beliau digugurkan daripada jawatan itu pada akhir Julai lalu.

Beliau akan menyertai Presiden Majlis Peguam Steven Thiru dan peguam Amer Hamzah Arshad untuk perbincangan bertajuk "Sosma – Musang Berbulu Ayam?" yang berlangsung di Auditorium Raja Aziz Addruse di Bangunan Straits Trading di Kuala Lumpur.

Moderator forum itu ialah peguam Andrew Khoo.

Gani, yang berkhidmat sebagai peguam negara selama 13 tahun dari 2003, disingkirkan dari pejabatnya secara mengejut pada 27 Julai ketika beliau masih menganggotai pasukan petugas khas pelbagai agensi yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan wang AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang disalurkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Kira-kira 150 orang memenuhi auditorium ketika ini, menunggu untuk mendengar ucapan Gani yang dijangka mengumumkan pendiriannya mengenai undang-undang kontroversi yang asalnya dirangka untuk mencegah keganasan, tetapi baru-baru ini didakwa digunakan terhadap dua pengkritik 1MDB.

Hadirin malam ini termasuk ahli Majlis Peguam, ahli masyarakat sivil dan sebilangan besar anggota media.

Gani diiringi ahli panel lain ketika melangkah masuk ke dalam dewan yang penuh sesak itu.

Suasana sepi ketika itu sambil jurugambar dan hadirin lain mengambil kesempatan merakam gambar bekas peguam negara itu, yang sehingga kini masih belum bersuara mengenai pemecatannya yang secara tiba-tiba itu.

Gani dijadualkan mengambil giliran terakhir berucap dalam forum itu, selepas Steven dan Amer. – 3 November, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Saidinia Umar Al Khattab Pernah Berkata....

Posted: 03 Nov 2015 06:45 AM PST

Chuleed Yusri Yk's photo.

Dh rasa mcm bosan buka fb...masing2 mnyerang sesama sndri....yg tepuk tgn macai UBN...mereka xperlu lg kerja keras utk pecahkn pakatan...

Kononnya cybertrooper PR/PH ni semua hebat berkokok...tp hakikatnya menang sorak kg tergadai...

Biarkn la mslh pergolakkn antara pimpinan diselesaikn antara mereka,xperlu la rasanya kita dibwh ni bercakaran ...semua tunjuk hebat...pandai semua sudut...


Tabik kpd ...Raja Mohd Shahrim

Tony Pua: Debat 1MDB cabuli Peraturan Mesyuarat mana?

Posted: 03 Nov 2015 06:00 AM PST

Debat 1MDB - Wayang Yang Sengaja Dirancang Untuk Dibatalkan

"Peraturan Mesyuarat Parlimen mana yang bakal dicabuli jika perdebatan 1MDB diteruskan?"

Ini adalah soalan yang ditimbulkan oleh Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua kepada Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini.

Pandikar hari ini mahu Pua melepaskan keanggotaannya daripada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) atau menarik diri daripada siasatan 1MDB jika beliau mahu berdebat dengan Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy berhubung syarikat yang sarat hutang itu, Jumaat ini.

"Ini tidak adil kepada saya. Soalan yang saya hantar pagi ini dengan jelas menyatakan bahawa ia tidak ada kaitan dengan PAC.

"Ini adalah soalan yang menjadi perhatian orang ramai. Bagaimana ia boleh langgar mana-mana peraturan (di Parlimen)?" soal Pua apabila ditanya wartawan selepas menghadiri forum ekonomi di Kuala Lumpur.

Pandikar juga memutuskan bahawa Arul Kanda tidak lagi boleh menjadi saksi dalam siasatan PAC jika debat itu diteruskan.

"Ini lebih teruk. Debat itu memberi manfaat kepada rakyat. Bagaimana PAC boleh hilangan peluang menyoal Arul kerana debat itu?" kata Pua.

Katanya, beliau akan mengesahkan perkara itu dengan Pandikar dan bergegas menuju ke Dewan Rakyat.


DEBAT TAK JADI ??

Posted: 03 Nov 2015 05:15 AM PST

Ismaily Bungsu C's photo.

Seperti awal2 dikatakan debat akhirnya tidak jadi sebab jika terus dilakukan maka jawabnya TERBURAI anak perut 1MDB.

Mula2 tony cabar arul dan arul kata letak jawatan dan kemudian tony kata arul jangan banyak cakap.
Akhirnya arul kata siap tanpa syarat dan seterus menteri komunikasi menjawab debat ok tapi tiada soal jawab.

Semuanya asyik bersilat kata dan niat sebenar saya ramal jelas mereka tak mahu tony dalam psc.
Akhirnya setelah semua bersilat kata speaker ambil keputusan debat tak boleh dan inilah namanya permainan.

Memang benar sesuatu yg dalam bicara tidak boleh dibicarakan dan kan elok kalau awal2 lagi diperkatakan.
Saya yakin jika ada debat terbuka maka siap yang didebat akan menjelaskan hakikat sebenar dan ini cukup mereka takut sekali.

Sekali lagi rakyat diputar2 hingga jadi bingung.ISMAILY BUNGSU
sabah. 
Saya peduli apa, silakan saja Pandikar Amin Mulia mahu letak jawatan, kerajaan boleh gantikan dengan Dato Ghapur Salleh - jauh lebih telus/adil dan berkaliber dari beliau.

Bangun Tidur Awal Pagi Pergi Kerja Untuk Elak Bayar Tol - Menteri

Posted: 03 Nov 2015 04:31 AM PSTKUALA LUMPUR : Untuk mengelakkan membayar tol berikutkan kenaikan kadar tol yang berkuastkuasa baru-baru ini, rakyat disarankan supaya merancang perjalanan dengan bagun tidur lebih awal untuk ke tempat kerja.

Cadangan itu telah diutarakan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan, di mana katanya, kerajaan telah membina jalan alternatif tanpa tol, jadi rakyat boleh menggunakannya untuk mengelak daripada membayar tol.

"Saya nak tekankan, dimana kita letakkan tol kita mempunyai jalan alternatif, ada jalan alternatif dari point A ke point B tanpa melalui tol. Bila tidak melalui tol dia akan memakan masa dan menghadapi kesesakan lalu lintas dan menghadapi banyak lampu isyarat.

"Jadi dari segi itu kita kena bahagi masa, kalau tak nak bayar tol, kita kena bahagi masa. Bahagi masa untuk sampai ke destinasi kita mungkin kena turun 15 minit lebih awal, 20 minit lebih awal kena bangun," katanya dalam sidang media dipetik laporan Free Malaysia Today.

Rahman yang juga Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN) menegaskan bahawa tol yang telah dibina oleh kerajaan adalah hanya untuk memendekkan perjalanan.

Kerana itu, kerajaan terpaksa membenarkan konsensi yang menyelenggara tol menaikkan harga memandangkan kos untuk penyelenggaraan lebuh raya semakin meningkat.

"Kos untuk menyelanggara ini semakin hari semakin meningkat dan kita tahu bahawa tol tidak naik untuk beberapa tahun dan bila dia naik kita berharap rakyat faham kos itu meningkat,"katanya. - Siakapkeli.my

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT