Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Mesin Kangen Di haramkan di Brunei????

Posted: 26 Oct 2015 11:15 PM PDT


Baca dulu baru tahu....


Ada desas desus yang mengatakan bahawa mesin kangen ini tidak dapat di bawa masuk ke negara Brunei DarusSalam kerana kononnya tahap piawaian air kangen ini tidak melepasi tahap piawaian air yang dibenarkan di negara tersebut.Jika mesin ini dikatakan tidak memenuhi spesifikasi  yang sewajarnya, mengapa tidak ada undang-undang yang dibuat untuk menarik balik lesen perniagaan mesin kangen ini di seluruh negara, mengapa cuma di Brunei sahaja yang mengeluarkan isu sebegini??

Walauapapun kisahnya, ternyata mesin kangen ini masih mendapat tempat di kalangan warga Brunei malah di ikuti dengan testimoninya sekali...hanya satu pengajarannya disini, jika kita mahukan kesihatan itu menjadi hak  milik kita maka wajarnya setia bersama kangen water, jika anda ingin menjadi seperti si luncai bersama dengan labu- labu nya itu terserah ditangan anda.

Kerana tidak ada paksaaan untuk memaksa anda untuk meminum air yang amat bermanfaat ini.Malahan para pakar juga mensyorkan kita agar menjadikan air kangen ini menjadi air harian kita, berbanding dengan menjadikan ubat-ubatan sebagai sahabat baik anda!! Pilihan justeru terletak ditangan anda.


Namun ternyata gara-gara orang yang tidak berilmu itu ialah punca kekeliruan itu berlaku.

 

Ramai distributor yang beli tanpa ingin ambil tahu pasal air Kangen
Ramai pula yang jual mesin tapi tak jaga pembeli dan tak beri keterangan lanjut

Akibatnya banyak kekeliruan dan salah faham berlaku. Jadi hati-hati pilih dengan siapa anda beli mesin
Tentang isu Brunei, ada di antara pengedar menelepon utk minta penjelasan. Bawah ni antara yg dikongsikan.
Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Alhamdulilah .. Air Kangen masih selamat untuk di gunakan . Perkara sebenar yang di bangkitkan adalah pengunaan PH .. Ini adalah di sebab kan ada sesetengah penguna Kangen Machine yang tidak mengikuti cara pengunaan Air Kangen Machine yang betul ..
Oleh itu Kementerian Kesihatan telah menerima beberapa aduan daripada Hospital Ripas terhadap pesakit yang menggunakan Air Kangen. Ternyata ada daripada mereka yang tidak mengetahui cara pengunaan Air Kangen Machine yang betul ..
Klik di sini untuk membaca dengan lebih lanjut.
https://www.facebook.com/pages/Kangen-Water
 


https://www.facebook.com/bestkangen

Akibat mengekang nafsu suami

Posted: 26 Oct 2015 10:30 PM PDT


Kes lelaki berpaling dari cinta yang dibina bukanlah perkara baru. Malah ia bagaikan sinonim dengan perangai lelaki yang mudah berubah hati dan mencari pucuk muda atau baru.

Ramai wanita yang kerap mengajukan alasan untuk tidak mendirikan rumah tangga atau mengelak komitmen kerana takut dikecewakan insan bergelar lelaki. Segala yang buruk dan salah itu adalah lelaki sementelah wanita adalah golongan yang lemah.

Namun, bukan semua kes berlaku sama. Sedangkan manusia dicipta berlainan rupa dan bentuknya, begitu juga personaliti serta peribadi setiap dari kita. Dan eloklah kita melihat kelemahan atau kesilapan sendiri sebelum tegar menuding jari kepada orang lain.

Kehidupan rumah tangga Alia dan Yasir disifatkan sebagai bahagia. Pasangan yang sama cantik dan sama taraf kebijaksanaannya. Alia yang berkulit kuning langsat dan berwajah bujur sirih itu mungkin adalah akauntan paling jelita di syarikat dia bekerja.

Yasir pula berbadan tegap dan punyai pesona tersendiri sebagai arkitek di salah sebuah syarikat perumahan terkemuka di ibu kota Kuala Lumpur.

Rakan-rakan serta keluarga melihat mereka sebagai pasangan paling secocok dan menjadi contoh buat semua. Ditambah pula dengan kehadiran dua cahaya mata yang begitu elok rupa paras mereka. Ah, siapa yang tidak mahu berada di posisi mereka kini?

Di sebalik semua kebahagiaan luaran yang dilihat manusia, siapa yang menyangka kehidupan rumah tangga mereka punyai cela? Yasir adalah lelaki yang dibesarkan dalam keluarga yang tersusun atur hidupnya. Walau dia punyai adik beradik perempuan, namun ibu bapanya mendidik kesemua anak melakukan kerja rumah tanpa berkira. Sua apa juga kerja rumah, pasti Yasir boleh lakukannya dengan baik.

Alia sering bersyukur dengan kehadiran suaminya yang sekali gus meringankan beban dia sebagai ibu dan juga isteri berkerjaya. Tambahan pula mereka tidak punyai orang gaji dan Yasir selesa untuk tinggal di rumah bersama keluarganya sahaja tanpa kehadiran orang lain.

Lalu, segala kerja rumah dan perihal mendidik anak dilakukan bersama. Yasir amat menyayangi anak-anak serta isteri yang sudah dikenalinya sejak 8 tahun dahulu. Hubungan itu bukan saja berlandaskan nama sebagai suami dan isteri, malah teman baik dan juga kekasih sejati.

Kebaikan Yasir kadang tanpa sedar membuatkan Alia lupa bahawa tanggungjawab dia yang utama adalah menggembirakan hati suaminya. Hukum menyatakan syurga seorang isteri itu adalah pada suaminya, justeru wajib untuk seorang isteri patuh dan bertanggungjawab pada kewajipannya.


Membasuh kain, mengemas rumah mahupun memasak itu sebenarnya bukan tanggungjawab wanita untuk melaksanakannya, namun jika dilakukan pasti akan dapat menyenangkan hati suami. Bukanlah Alia tidak melakukan kerja rumah atau mendidik anak dengan baik, tetapi satu perkara yang dia sering pandang enteng – nafsu seorang lelaki.

Sejak anak-anak mereka dilahirkan, 95 peratus perhatian Alia beralih kepada mereka. Seringkali hubungan intim antara dia dan Yasir tidak berlangsung indah seperti beberapa bulan pertama perkahwinan. Baru saja ingin memulakan langkah asmara,

Alia teringat mengenai susu Anis dan Ali belum disimpan di dalam peti sejuk. Tangisan anak kadang 'merencatkan' keinginan untuk dia melakukan hubungan seks bersama suami.

Ada pula ketika terlalu banyak kerja di pejabat menyebabkan badannya kepenatan dan tiada mood untuk berasmara, ditambah pula dengan kerenah anak-anak yang merengek mahu itu dan ini.

Itu belum lagi ditambah dengan tempoh seminggu dua Alia kedatangan haid yang menjadikan ia mustahil untuk dia dan Yasir melayari bahtera cinta.

Alasan demi alasan diterima Yasir dengan baik kerana dia faham Alia menanggung beban tanggungjawab yang besar sebagai isteri, ibu serta pekerja yang berwibawa. Namun, lama kelamaan dia jadi dangkal dengan perkara itu bilamana Alia semakin lama semakin tidak begitu berminat dalam memperbaiki hubungan kelamin mereka.

Bagaikan Yasir sahaja yang terhegeh-hegeh menagih kasih daripada isterinya.

Alia perlu tahu yang dia juga bekerja, malah turut membantu perihal di rumah. Memasak, membasuh baju dan menjaga anak dilakukan dengan hati gembira demi membuatkan Alia senang dengan kehadirannya.

Sudah bertahun Alia tidak menyambut nya di muka pintu tatkala dia pulang dari kerja. Tiada ciuman hangat yang menggambarkan kegembiraan Alia melihat suaminya pulang ke rumah.

Apatah lagi segelas minuman, tidak kiralah jika air masak sekalipun dihulur Alia bagi membasahkan tekaknya yang penat bekerja mencari nafkah untuk mereka sekeluarga. Dia sudah cuba sehabis baik untuk menjadi suami dan teman yang setia, namun kenapa Alia tidak menghargainya?

Mahu sahaja dia memuaskan nafsu sendiri, namun dia sedar dosa yang ditanggung seorang lelaki jika memuaskan nafsu sendiri walhal dia punyai isteri di sisi. Jika pun mereka bersanggama,

Alia seakan acuh tidak acuh dengan alasan mengantuk dan sakit badan. Bayangkan ada ketika dia perlu menunggu sehingga sebulan lamanya untuk Alia terbuka hati berdamping dengannya di kamar tidur!

Lama kelamaan, Yasir sudah mula berputus harap. Sudah berkali-kali dia ditolak mentah-mentah oleh isterinya untuk bermesra di kamar. Penat, tidak mahu, tiada mood, sakit badan yang hanya didengari dari Alia – sehingga dia malas untuk memulakan langkah pertama lagi.

Wahai wanita, ketahuilah bahawa lelaki diciptakan dengan nisbah 1 nafsu dan 9 akal di mana nafsu yang satu itu jika tidak dijaga dengan baik, ia mampu menggunakan 9 akal untuk mencari jalan penyelesaian yang lain. Lumrah lelaki, wanita adalah subjek utama nafsunya kerana itu banyak sejarah yang mencatatkan betapa wanita punyai pengaruh besar dalam kehidupan lelaki.

Dalam Islam juga menyatakan terdapat bidadari cantik di syurga sana untuk lelaki dan emas untuk wanita yang beriman. Lihatlah betapa lelaki itu menginginkan wanita untuk melengkapkan dan membahagiakan hidup mereka.

Wajahnya yang kusut dan kepenatan jelas terlihat ketika di pejabat. Sima, rakan sepejabatnya sering bertanyakan apa masalah yang dia hadapi. Tidak mungkin Yasir akan menceritakan perihal bawah selimutnya kepada wanita lain. Sima yang dia anggap sebagai rakan sepejabat seperti yang lain semakin mula mendapat tempat dalam hidup Yasir dari hari ke hari.

Mana tidak Sima dapat mencuri perhatian Yasir apabila Sima begitu mengambil berat kebajikan lelaki itu. Setiap hari ada saja perkara baru yang ingin dikongsi bersama. Setiap petang, Sima hulurkan kopi agar Yasir ada tenaga untuk bekerja. Pernah juga Sima ambil kesempatan mengurut perlahan bahu Yasir. Terkejut dengan perilaku itu dan dek kesedaran bahawa dia begitu mencintai isterinya, Yasir jauhkan diri daripada Sima.

Wanita jalang jika dia mahu, akan diusahakan sehingga dapat walau di jarak jauh mana sekalipun. Pejabat itu tidak besar, pusing kiri mahupun kanan masih terlihat wajah Sima di mana-mana. Wanita itu meminta maaf atas kekhilafannya, lalu hubungan berlandaskan rakan sepejabat itu pun bertaut semula.

Di rumah, Yasir makan hati. Alia masih tidak sedar akan apa masalah yang dihadapi dia dan Yasir.

Dia yang begitu sibuk dengan hal di pejabat dan urusan anak-anak tidak langsung ambil kisah akan keinginan Yasir yang tinggi melangit itu. Yasir begitu sayangkan isterinya.

Setiap hari dia berharap agar Alia berpaling kepadanya dan memberi senyuman paling manis sambil bertanyakan bagaimana perihal kerjanya di pejabat, sihatkah suaminya itu, atau paling tidak pun usaplah rambutnya seperti yang Alia lakukan dahulu. Dia rindukan belaian isterinya. Dia mahu Alia tahu yang lelaki itu sanggup berkorban apa sahaja buat kekasih yang dicintainya itu.

Namun, hari demi hari harapan Yasir dibiar begitu sahaja. Itulah gunanya komunikasi dalam rumah tangga. Apa jua perkara, rasa tidak puas hati malah pujian sekalipun perlu diutarakan sejujurnya agar kedua suami isteri tahu apa yang terjadi antara mereka.

Jangan pernah malu untuk berbincang perihal tabu seperti hubungan seks. Kebanyakan penceraian yang berlaku di dalam dan luar negara adalah disebabkan kesibukan kerja dan rasa tidak puas hati mengenai kehidupan seks bersama pasangan.

Di pejabat, ketika Yasir begitu asyik membuat kertas kerja, Sima masuk ke pejabatnya dengan langkah penuh yakin. Wanita itu cantik dalam persalinan skirt ketat paras lutut yang menampakkan susuk tubuh menggiurkan.

Dia tanpa dipinta mendekati Yasir perlahan dan menyentuh lembut tangan lelaki itu, dan memeluk erat Yasir. Demi Tuhan, gemuruh hatinya tidak terkata. Entah mengapa dia membiarkan sahaja pelukan itu.

Dia jadi lupa janjinya pada Alia dan kasihnya pada anak-anak. Nafsu syaitannya bergejolak agar dia 'menikmati' apa yang Sima lakukan. Dia yang sememangnya dahagakan kasih dan belaian isterinya menjadi terlalu asyik dengan apa yang berlaku. Salahkah dia lakukan ini jika isterinya tidak mahu 'memberi'?

Apa yang dia lakukan sehingga Alia tidak mahu memandang dan membelai dia seperti Sima lakukan?

Demi menghalalkan perkara, Yasir nekad membuat keputusan untuk mengahwini Sima. Meraung kuat Alia tatkala dia diberitahu mengenai keinginannya berkahwin dua. "Apa salah saya abang?!!" Alia membentak kuat sambil berjujuran air matanya.

Pedih hati Yasir melihat kekecewaan yang dialami Alia. 'Akukah yang bersalah kerana menduakan Alia? Atau Alia yang seakan tidak mencintai aku lagi?' Pelbagai persoalan bermain di benak Yasir.

Dia begitu menyayangi keluarganya, namun keinginannya sebagai seorang lelaki juga perlu untuk dipenuhi. Kasih dia pada Alia terlalu tinggi berbanding perhatiannya kepada Sima.

Ada ketika dia terfikir adakah ini tarikan sementara sementelah isteri tidak mempedulikannya.

Buat wanita yang sudah punyai suami di sisi, hargai mereka dengan curahan kasih sayang dan kelembutan. Berkomunikasilah antara kalian. Kongsi suka dan duka.

Bukan fizikal saja perlu dijaga, semaikanlah juga kasih di ruang kamar. Sesungguhnya fitrah manusia memerlukan cinta dan kasih sayang.

Sumber: EH!

Rupanya Ini Pengkhianat Sebenar Umno?

Posted: 26 Oct 2015 09:45 PM PDT


Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah hari ini mempertahankan tindakannya menyertai Tun Dr Mahathir Mohamad dan beberapa bekas pemimpin Barisan Nasional (BN) dalam mengutuk penahanan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya Matthias Chang.

"Siapa yang mengkhianati parti?," soal ahli Parlimen veteran itu ketika ditemui pemberita di depan lobi Parlimen hari ini.

Ahli Parlimen Gua Musang yang lebih mesra dengan panggilan Ku Li itu bertegas menafikan tindakannya itu satu perbuatan mengkhianati parti.

Sebaliknya, beliau berkata, ia bertujuan mengutuk tindakan Putrajaya yang menyalahgunakan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012, atau Sosma.

Ku Li berkata, perkara itu berkaitan dengan soal kebebasan kerana tindakan kerajaan itu tersasar daripada matlamat akta tersebut yang kononnya digubal bagi menangani pengganas.

"Saya hadir bukan kerana perkara lain (mengkhianati parti), namun kerana hak kebebasan yang kini disekat.

"Kita menyokong pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Dan ini juga perkara sama.

"Apabila di Parlimen, mereka menjamin undang-undang ini akan digunakan hanya untuk pengganas dan bukan menyekat kebebasan. Ini soal kebebasan," katanya.

Bekas perdana menteri Dr Mahathir dan Ku Li mencatatkan sejarah dalam politik Malaysia apabila duduk semeja mengadakan sidang media bersama dengan 4 pemimpin lain iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Tan Sri Ong Tee Keat dan Tan Sri Sanusi Junid mengecam penahanan Khairuddin dan Mathtias.

Khairuddin, yang merupakan bekas naib ketua Umno bahagian Batu Kawan dan peguamnya itu, ditahan di bawah Sosma kerana disiasat mengikut Seksyen 124K dan 124L Kanun Keseksaan.

Mereka pada 12 Oktober didakwa di mahkamah atas kesalahan mengikut Seksyen 124L Kanun Keseksaan kerana membuat laporan berkaitan kemelut syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di luar negara.

ADDIN.

Najib - GST Penyelamat Ekonomi Malaysia

Posted: 26 Oct 2015 09:00 PM PDTKUALA LUMPUR, 26 Okt (Bernama) -- Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) terbukti menjadi penyelamat ekonomi Malaysia walaupun didakwa menyusahkan rakyat, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya hasil kutipan GST dapat menampung kekurangan hasil kerajaan khususnya akibat kejatuhan harga minyak mentah dunia.

"Senario ini (kejatuhan harga minyak) di luar kawalan kita tetapi syukurlah kita dapat menampung kekurangan hasil kerajaan kerana kita berani memperkenalkan GST.

"Walaupun orang kata kerajaan tak patut laksanakan GST atau menyusahkan rakyat tetapi hakikatnya GST adalah penyelamat kepada ekonomi negara kita," katanya ketika membuka pusat membeli belah Nu Sentral dan Menara 1 Sentrum milik Pelaburan Hartanah Berhad (PHB) di sini hari ini.

Beliau berkata jika ekonomi Malaysia merudum kesannya termasuk kadar pinjaman akan menjadi lebih tinggi sekaligus menyebabkan rakyat menanggung kesusahan.

Najib berkata walaupun tindakan yang diambil kerajaan tidak bersifat populis namun ia dibuat demi tanggungjawab menjaga kepentingan rakyat dan negara.

Perdana Menteri berkata melalui Bajet 2016, kerajaan telah memperkenalkan pelbagai inisiatif bagi membantu rakyat termasuk anak-anak yang menyara ibu bapa diberi pelepasan cukai terkumpul sebanyak RM1,500, masing-masing untuk ibu dan bapa.

"Ini sekaligus dapat menggalakkan sifat penyayang kepada ibu bapa dan bukanlah meninggalkan mereka di rumah warga tua," katanya.

Dalam pada itu, Najib berkata PHB telah mencapai kejayaan dalam membangunkan ekonomi Bumiputera sejak beroperasi pada 2007.

Beliau berkata kewujudan pusat membeli belah Nu Sentral dan bangunan pejabat Menara 1 Sentrum membolehkan usahawan Bumiputera berkongsi limpahan rahmat pembangunan negara.

"Kedudukan pusat membeli belah ini yang bersebelahan dengan KL Sentral amat strategik kerana beribu-ribu pengguna menggunakan hub pengangkutan ini," katanya.

Beliau berkata kerajaan melalui PHB juga akan melancarkan unit-unit amanah dari semasa ke semasa bagi memberi peluang kepada Bumiputera melabur dalam sektor hartanah.

Terdahulu, Najib meluangkan masa beramah mesra dengan penyewa di Nu Sentral serta sempat membeli sepasang kasut sukan.

-- BERNAMA

Pemimpin & Ahli PAS Sabah Sertai Amanah

Posted: 26 Oct 2015 08:30 PM PDT


Pemimpin Pas Sabah sertai Amanah
Seramai 40 orang pemimpin dan anggota Pas di Sabah keluar dari parti itu dan menyertai Parti Amanah Negara (Amanah).

Peralihan parti itu diketuai bekas Pesuruhjaya Pas Sabah dan pengasas awal Pas di Sabah, Hamzah Abdullah yang kini dilantik sebagai Pengerusi Amanah Sabah.

Borang keanggotaan menyertai parti Amanah diserahkan kepada Naib Presiden Amanah, Hasanuddin Mohd Yunus di Sandakan pada Isnin.

"Antara anggota Pas yang menyertai Amanah ialah bekas Naib Ketua Pemuda Pas Negeri, Harris Alimuddin dan Ketua Penerangan Pas Semporna, Mohd Shaman Palah," kata Hamzah, lapor Bernama.

Katanya, mereka merupakan antara 40 orang kumpulan awal dari Sabah yang menyertai Amanah.

Pada peringkat awal, enam cawangan Amanah telah ditubuhkan di kawasan Batu Sapi. -FMTFull Video Bicara Minda Bersama Tan Sri Muhyiddin Yassin : ‪#‎BERANI‬ KERANA ‪#‎BENAR‬

Posted: 26 Oct 2015 08:00 PM PDT


KEPIMPINAN MELALUI TELADAN

Posted: 26 Oct 2015 07:30 PM PDT

Nurliyana Abdullah's photo.

KEKADANG di jabatan2 atau agensi kerajaan selalu saja ada ketua menunjuk lagak seolah dia bijak atau yang diarahkannya itu betul dan pantang ditegur.

Paling buruk sang ketua menegur jangan buat itu dan ini, sedangkan dia sendiri melanggar perintah yang ia sendiri perintahkan dan akhirnya menjadi perliaan kalangan orang bawahan.

Kesan sikap2 ini terus berlaku di kalangan kepimpinan sesebuah jabatan/agensi kerajaan termasuk syarikat2 maka Mahathir pernah mencipta slogan " KEPIMPINAN MELALUI TELADAN"

Kesan slogan ini maknanya yang di atas kena tunjukkan sikap yang berhemah,jujur, telus dan tidak main curi tulang atau diintai2 silap dicuri wang syarikat dan ini bukan saja bertentangan dengan slogan, malah bertentangan dengan hukum2 Islam yang memerintahkan kita ikhlas, telus dan jujur.

Memang seringkali ada ketua hanya tahu mengarah tetapi dia sendiri sebenar mengarah sesuatu yang tidak benar kesan tidak tahu urutan kerja dan tidak tahu masalah sebenarnya.

Kekadang ada ketua bijak bercakap menasihati orang di bawah tetap ia sendiri memperlihatkan contoh yang tidak betul seperti bergayutan di telefon hingga jabatan/agensi kerajaan menanggung beban membayar bil telefon urusan peribadi.

Nah, niat slogan kepimpinan melalui teladan sebenarnya mengarah melahirkan sistem kerja dan mencipta sesuatu organisasi ditadbir secara bersistem ikut SOP.

Mudah2an sesama kita dapat memerhatikan slogan ini dan lakukanlah bermula di rumah sebelum ke halaman kerja.


NURLIYANA

Hidup Tidak Hrus Menyerah - LAWAN TETAP LAWAN

Posted: 26 Oct 2015 07:00 PM PDT

TPPA bunuh minat Mustapa untuk tawan Kelantan

Posted: 26 Oct 2015 06:30 PM PDT


SENDU SENJA

Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed akhir-akhir ini seakan kurang bercakap dan memperdulikan kepada Umno Kelantan kerana banyak tertumpu kepada Perjanjian Perkongsian Trans - Pasifik (TPPA). Beliau seakan mendapat tekanan dan tugas khas daripada Najib Razak agar menyegerakan menyelesaikan proses menanda tangani perjanjian perdagangan tersebut.

Mustapa Mohamed
Penambahan seorang lagi menteri dan timbalan menteri MITI, menampakkan akan kesungguhan Najib mahukan TPPA disegerakan. Penambahan itu juga memberi konotasi seolah-olah Mustapa sangat perlahan dengan kerjanya dan tidak memuaskan hati Najib? Apakah begitu atau pun Mustapa berhati-hati mengadakan perundinagan demi perundingan bagi memastikan apabila dilaksanakan kelak TPPA tidak menyusahkan negara serta membebankan rakyat?

Mustapa tentu mengambil pengajaran daripada pelaksanaan cukai GST yang mana telah memberi beban sara hidup kepada rakyat dan sekaligus menjejaskan reputasi kerajaan sendiri. Walaupun dalam bajet dua tiga hari lepas Najib menyatakan pelaksanaan GST sangat sesuai dengan keadaan harga minyak turun tetapi hakikatnya GST menyengat rakyat dan tidak disenangi oleh rakyat.

Dr Muhammad Agus
Apabila Najib menambahkan seorang lagi menteri di MITI, (Menteri Perdagangan Antarabngsa dan Industeri) seharusnya Mustapa sudah mulai rasai yang dia diperhati oleh Najib dan mungkin PM tidak berpuas hati dengan kerjanya. Kerana menginsaf itu menyebabkan beliau kini menumpukkan kepada TPPA sehingga seakan tidak peduli kepada Kelantan. Kealpaan Mustapa ini sesuatu yang merugikan.

Walhal di Kelantan ketika ini adalah saat baik kalau Umno ingin merampas negeri itu daripada Pas. Kita tidak nampak apakah usaha atau strategi Umno untuk menawan Kelantan dalam pilihan raya akan datang. Gerakan Gelombang Merah yang suatu waktu dulu melambung tinggi tetapi begitu perlahan kini. Gelombang Merah seakan tidak mempedulikan kepada isu-isu panas yang berlegar di sekitar kerajaan Kelantan yang sangat didahagai rakyat seperti isu pembangunan, mangsa banjir dan juga penyelewengan dalam pengurusan tanah dan lain-lainya.

Kalau Mustapa atau Umno percaya Kelantan hanya dapat dibangunkan apabila negeri itu berada dalam tangan Umno, makanya Mustapa dan Umno kena berusaha ke arah itu. Lainlah kalau Umno ada pelan tertentu bersama Pas untuk membangun Kelantan. Munasabahlah kalau Mustapa tidak menyerang pentadbiran Kelantan.
Kerajinan Mustapa menjaja TPPA kini semakin jelas dan ketara. Di Kedah semalam dia mempromosikan TPPA kononnya akan memberi manfaat besar kepada rakyat negara ini (ahli perniagaan). Apabila TPPA terlaksana kelak syarikat dari Malaysia berpeluang memasarkan barangan keluaran mereka diserata dunia.

Beliau lantas memberi unjuran tahun lepas syarikat Malaysia melabur ke luar negara bernilai RM520 juta berbanding dengan pelaburan syarikat asing di negara ini RM470.

Jelas promosi itu untuk menyakinkan orang ramai agar menerima cadangan kerajaan untuk menantatangani TPPA. Perundingan akhir mengenai perkata itu sudah diadakan di Allanta Amerika Syarikat baru-baru ini.

Mungkin bagi mereka yang kurang memahami hal ehwal ini akan menerima dakwaan Mustapa itu tetapi bagi mereka yang tahu menilai sejauh mana mutu atau kualiti barangan kita serta persaingan dengan dunia luar, dan keupayaan kita dalam dunia dagang tahu bahawa dakwaan itu hanya retorik semata-mata.

Penjelasan Mustapa itu masih kabur bagi rakyat. Sekiranya mengambil kira apa yang dinyatakan oleh rakan saya Pensyarah UKM Dr Muhammad Agus Yusuf TPPA mengerukan. Menurut Agus TPPA akan memberi beberapa kesan tidak baik jika ia dilaksanakan kelak. Anyaranya:
i. Hampir 80% harga ubat akan menjadi mahal, sehingga mencecah 1000% dari harga sekarang. Ini kerana ubat generik yang lebih murah tidak boleh dijual lagi kerana Malaysia terikat menggunakan ubat patented (asli) yang dihasilkan syarikat famarkeutikal dari luar negara. Kesannya akan menyukarkan pesakit berpendapatan rendah dan sederhana kerana kos untuk mendapatkan ubatan menjadi sangat tinggi. Bayangkan jika seorang guru menghidap penyakit barah yang memerlukan ubat bernilai RM7000 sebulan, mampukah mereka untuk membayar kos perubatan semahal itu? Apakah nasib ramai rakyat di negara kita nanti?

ii. Syarikat gergasi akan bebas berniaga di negara kita menyebabkan usahawan-usahawan kecil terpaksa bersaing dengan syarikat gergasi dari luar negara. Ini seolah-olah meletakkan kepentingan syarikat asing mengatasi kepentingan rakyat kita. Ini juga seperti memberi kuasa kepada negara maju seperti AS, Singapura dan Australia untuk mencereboh ekonomi negara kita.

iii. Kerajaan boleh disaman oleh pelabur luar di tribunal antarabangsa yang berpangkalan di Washington dan Geneva jika terdapat dasar-dasar kerajaan yang boleh merugikan hak pelabur luar dan menghalang aktiviti perdagangan mereka. Ini tentunya menjejaskan bidang kuasa kerajaan dalam menentukan apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.

iv. Petani kita terpaksa bersaing dengan hasil pertanian luar negara. Lebih merisaukan lagi ialah TPPA bakal memberi kesan buruk ke atas industri padi negara apabila beras dari AS yang menerima subsidi yang tinggi dipasarkan di negara ini. Ratusan ribu keluarga petani padi di negara ini akan terjejas jika TPPA dimeterai.

v. TPPA juga menyebabkan bidang pelaburan dan khidmat undang-undang dan pelbagai khidmat profesional tempatan yang lain terpaksa berhadapan dengan persaingan pasaran terbuka. Mampukah industri perkhidmatan kita berhadapan dengan kemasukan syarikat gergasi ini?

vi. TPPA melanjutkan perlindungan hakcipta bahan-bahan rujukan dari 50 tahun selepas kematian penerbit kepada 120 tahun. Ini bermakna segala bahan-bahan rujukan yang kini percuma dan telah didigitalkan akan menjadi terhad kepada pengguna. Ini juga bermakna segala bahan rujukan wajib dibeli atau wajib dibayar sewa, sekaligus menghadkan kemudahan ilmu kepada rakyat yang kurang mampu.

Sehubungan itu Agus mencadangkan beberapa langkah dan tindakan yang penting sekali meminta agar dokumen perjanjian itu yang berbentuk rahsia didedahkan seluas-luasnya kepada pakar untuk dibahaskan dan pengetahuan rakyat jelata.

Dokumen mengenai TPPA menurut Mustapa bagaimana pun akan dibawa ke parlimen untuk dibahaskan pada waktu terdekat ini. Ahli Parlimen akan memberi ruang lebih luas untuk membahasnya dan tindakan itu adalah molek.

Saya yakin ia akan dibahas dan diperhalusi bagi memastikan TPPA itu tidak menjadi bebanan kepada rakyat dan negara seperti mana cukai GST serta beberapa polisi lain yang sudah nyata membebankan rakyat. Ia mustahak untuk dihalusi sebab kalau sudah ditandatangani ia tidak mungkin dapat ditarik balik lagi dan TPPA itu akan meletakkan kita dalam karung dimasukkan asap.

Pun begitu kalaulah Parlimen menolaknya, tetapi kerana TPPA adalah agenda Najib ia tetap akan diluluskan juga. Sekiranya parlimen menerima TPPA, maka jelas Najib sudah terikat dan tidak dapat mengelak dari menolaknya mungkin kerana sudah ada sesuatu yang meletakkan dia bak telor di hujung tanduk. Kita tahu TPPA adalah projek Amerika.

Bagaimana pun di sini saya hendak ingatkan Mustapa sekali lagi, TPPA bakal memberi masalah kepadanya. Kalau tidak kena gaya TPPA akan menjadi legasi untuk orang mengingatkan beliau sebagai seorang menteri MITI yang meninggalkan kesan buruk kepada negara. Dalam hal-hal mengenai dasar perdagangan sebegini apa lagi yang dijuarai kuasa dunia jangan mudah mengikut retaknya kerana apabila sudah ke dalam sukar untuk melepaskan diri.

Kita tidak mahu pelaksanaannya nanti akan memenjarakan rakyat dalam satu lagi bentuk kesengsaraan hidup yang kita cipta sendiri. Cukuplah yang sedia ada kita sudah tidak larat untuk memikulnya, mari pula yang ini. [wm.kl.7:28 pm 26/10/15]


PAS - Dua Pakatan Boleh Wujud Serentak

Posted: 26 Oct 2015 06:00 PM PDT
Pakatan Harapan dan Pakatan Rakyat boleh wujud bersama-sama, kata Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan hari ini.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu berkata, keadaan itu pernah wujud suatu ketika dulu apabila PAS bekerjasama dengan Parti Melayu Semangat 46 yang diketuai Tengku Razaleigh Hamzah.

Pada era 1990-an PAS berada dalam Angkatan Perpaduan Ummah dan pada masa sama Semangat 46 bekerjasama dengan DAP, Parti Bersatu Sabah dan Parti Rakyat Malaysia melalui Gagasan Rakyat.

"Ia boleh berlaku sekarang. Satu Pakatan Harapan dan satu lagi Pakatan (Rakyat) dengan PAS dan PKR.

"Kami masih bersama. Tanpa kami (PAS) tiada kerajaan (di Selangor) selepas Tan Sri Khalid Ibrahim memecat semua exco DAP dan PKR," katanya merujuk kepada menteri besar di negeri itu sebelum ini.

Takiyuddin ditemui media di parlimen hari ini.

Katanya, keadaan sama juga dihadapi DAP yang memerlukan PKR sebagai sekutu politik.

"Tengok di Pulau Pinang. Tanpa PKR bolehkah DAP mentadbir negeri?" katanya.

Pakatan Rakyat secara rasmi terkubur apabila DAP dan PAS memutuskan hubungan antara satu sama lain.

Keadaan itu dan konfik dalaman PAS kemudian membentu Parti Amanah Negara (AMANAH) yang kemudian bergabung dengan DAP dan PKR membentuk Pakatan Harapan.

Pada masa sama PAS masih menganggap kerjasama parti itu dengan PKR membuktikan Pakatan Rakyat masih wujud.


Tolak usul gantung Kit Siang bukan bermakna PAS sokong Pakatan Harapan OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 26 Oct 2015 05:30 PM PDT


Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan kemungkinan PAS menyertai Pakatan Harapan ekoran sokongan menolak penggantungan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat, sebaliknya ia hanyalah tanda solidariti. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Oktober, 2015.
Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan kemungkinan PAS menyertai Pakatan Harapan ekoran sokongan menolak penggantungan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat, sebaliknya ia hanyalah tanda solidariti. – 

Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan kemungkinan PAS menyertai Pakatan Harapan ekoran sokongan menolak penggantungan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat, sebaliknya ia hanyalah tanda solidariti. – 

PAS hari ini menafikan kesediaan parti Islam itu untuk menyertai Pakatan Harapan susulan sokongan mereka menolak penggantungan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang di Dewan Rakyat minggu lalu.

Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata, tindakan menolak usul penggantungan pemimpin DAP itu tidak harus dilihat sebagai isyarat penyatuan antara parti Islam itu dan Pakatan Harapan.

"Tidak akan ada selepas ini (PAS dan Pakatan Harapan). Ini tidak bermaksud (sokongan tolak usul gantung) akan ada penyatuan antara PAS dan Pakatan Harapan," katanya kepada The Malaysian Insider di lobi Parlimen hari ini.

Katanya tindakan 3 ahli Parlimen PAS menyokong usul menolak penggantungan Lim hanyalah tanda solidariti parti Islam itu kepada pembangkang.

"Sikap kita adalah solidariti sebagai ahli Parlimen pembangkang. Kita menolak walaupun kita ada kritik Lim yang bagi kita amat kasar terhadap speaker dalam menyatakan pendirian.

"Kita tidak suka suasana keras dalam dewan, tapi dalam penggantungan itu adalah tidak adil bagi beliau, Lim bangkitkan perkara yang benar, tapi kita memang tidak setuju dengan cara perbahasan," katanya.

DAP dan PAS sebelum ini bergaduh sehingga menyebabkan Pakatan Rakyat (PR) berpecah.

Pertelagahan PAS dengan DAP bermula isu hudud hingga krisis menteri besar Selangor sehingga PR berkubur.

Peranan parti Islam itu diganti dengan Parti Amanah Negara (Amanah) dalam gabungan pembangkang baharu namun PKR tegas mahu PAS menyertai Pakatan Harapan.

Pada masa sama ahli Parlimen Pasir Mas itu turut menasihati anggota Dewan Rakyat supaya menghormati speaker kerana ia selaras dengan reformasi institusi itu.

"Saya menyokong reformasi Parlimen, sebagai ahli Parlimen kita perlu hormat speaker. Jangan jadikan speaker seperti 'punching bag," katanya. – 26 Oktober, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/

Tolak usul gantung Kit Siang bukan bermakna PAS sokong Pakatan Harapan OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 26 Oct 2015 05:00 PM PDT

Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan kemungkinan PAS menyertai Pakatan Harapan ekoran sokongan menolak penggantungan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat, sebaliknya ia hanyalah tanda solidariti. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Oktober, 2015.


Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan kemungkinan PAS menyertai Pakatan Harapan ekoran sokongan menolak penggantungan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat, sebaliknya ia hanyalah tanda solidariti. –

Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz menafikan kemungkinan PAS menyertai Pakatan Harapan ekoran sokongan menolak penggantungan Lim Kit Siang di Dewan Rakyat, sebaliknya ia hanyalah tanda solidariti. –

PAS hari ini menafikan kesediaan parti Islam itu untuk menyertai Pakatan Harapan susulan sokongan mereka menolak penggantungan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang di Dewan Rakyat minggu lalu.

Ketua Pemuda PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata, tindakan menolak usul penggantungan pemimpin DAP itu tidak harus dilihat sebagai isyarat penyatuan antara parti Islam itu dan Pakatan Harapan.

"Tidak akan ada selepas ini (PAS dan Pakatan Harapan). Ini tidak bermaksud (sokongan tolak usul gantung) akan ada penyatuan antara PAS dan Pakatan Harapan," katanya kepada The Malaysian Insider di lobi Parlimen hari ini.

Katanya tindakan 3 ahli Parlimen PAS menyokong usul menolak penggantungan Lim hanyalah tanda solidariti parti Islam itu kepada pembangkang.

"Sikap kita adalah solidariti sebagai ahli Parlimen pembangkang. Kita menolak walaupun kita ada kritik Lim yang bagi kita amat kasar terhadap speaker dalam menyatakan pendirian.

"Kita tidak suka suasana keras dalam dewan, tapi dalam penggantungan itu adalah tidak adil bagi beliau, Lim bangkitkan perkara yang benar, tapi kita memang tidak setuju dengan cara perbahasan," katanya.

DAP dan PAS sebelum ini bergaduh sehingga menyebabkan Pakatan Rakyat (PR) berpecah.

Pertelagahan PAS dengan DAP bermula isu hudud hingga krisis menteri besar Selangor sehingga PR berkubur.

Peranan parti Islam itu diganti dengan Parti Amanah Negara (Amanah) dalam gabungan pembangkang baharu namun PKR tegas mahu PAS menyertai Pakatan Harapan.

Pada masa sama ahli Parlimen Pasir Mas itu turut menasihati anggota Dewan Rakyat supaya menghormati speaker kerana ia selaras dengan reformasi institusi itu.

"Saya menyokong reformasi Parlimen, sebagai ahli Parlimen kita perlu hormat speaker. Jangan jadikan speaker seperti 'punching bag," katanya. – 26 Oktober, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Assalammualaikum Dan Selamat Pagi Semua......

Posted: 26 Oct 2015 04:15 PM PDT

Najib, Rosmah perlu lalui perbicaraan untuk menang saman fitnah, kata peguam OLEH V ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA

Posted: 26 Oct 2015 09:00 AM PDT


Penghakiman mahkamah tidak mungkin akan menyebelahi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming tanpa melalui perbicaraan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Oktober, 2015.


Penghakiman mahkamah tidak mungkin akan menyebelahi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming tanpa melalui perbicaraan.

Penghakiman mahkamah tidak mungkin akan menyebelahi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming tanpa melalui perbicaraan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor mungkin tidak mendapat penghakiman tanpa perlu melalui perbicaraan dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming, kata peguam sivil.

Mereka berkata terdapat banyak pertikaian undang-undang dan fakta yang perlu dibentangkan di hadapan hakim perbicaraan sebelum penghakiman diperoleh.

Peguam berkata, saksi-saksi daripada kedua-dua pihak perlu disoal, soal balas dan soal semula.

Peguam S.N. Nair berkata, bagi saman fitnah ia adalah sangat tidak mungkin plaintif mendapat penghakiman tanpa perbicaraan kerana akan ada isu-isu yang perlu didengar di hadapan mahkamah.

"Mencadangkan perdana menteri dan isteri boleh mendapatkan penghakiman yang memihak kepada mereka tanpa memanggil saksi untuk memberi keterangan adalah tidak efektif," kata Nair.

Beliau mengulas permohonan saman fitnah Najib dan Rosmah terhadap Nga yang akan diputuskan berhubung isu-isu undang-undang dan tanpa memerlukan perbicaraan.

Pesuruhjaya Kehakiman, Siti Khadijah S. Hassan Badjenid akan mendengar permohonan itu pada 14 Mac.

Pada hari sama, mahkamah akan mendengar permohonan Nga untuk membatalkan saman pasangan itu.

Nair berkata, dalam saman fitnah, plaintif yang akan dibicarakan.

"Najib dan Rosmah akan tertakluk kepada soal balas dan butir-butir keterangan mereka akan dimaklumkan kepada orang ramai," katanya.

Pada 11 Jun, Najib dan Rosmah memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Nga, mendakwa defendan pada 29 Mac memuat naik gambar mereka bersama beberapa menteri dan pegawai-pegawai kanan Wisma Putra dalam akaun Facebooknya, disertai dengan kata-kata menghina.

Plaintif berkata, posting Nga boleh diakses pengguna Internet di seluruh dunia dan memfitnah mereka.

Najib berkata kenyataan Nga bertujuan antara lain, menggambarkan beliau menyalahgunakan kuasa dan mandat sebagai perdana menteri untuk kepentingan diri sendiri atau isterinya.

Sementara itu Rosmah berkata, kenyataan defendan tersirat ialah beliau seorang mementingkan diri sendiri kerana didakwa mempengaruhi suaminya sebagai perdana menteri menyalahgunakan kuasa dan campur tangan dalam sistem pentadbiran negara.

Mereka menuntut pampasan bagi ganti rugi am, teladan dan ganti rugi teruk, faedah, kos dan relif lain yang dianggap sesuai oleh mahkamah.

Sementara itu, peguam T. Gunaseelan berkata Najib dan Rosmah meminta penghakiman terus yang boleh dilakukan bagi kes lain tetapi tidak dalam kes fitnah.

"Penghakiman seperti itu diberikan apabila defendan memfailkan pembelaan yang hampir seperti pengakuan atau tidak mendedahkan apa-apa pembelaan kepada saman itu," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata ia boleh memfailkan permohonan membatalkan pembelaan Nga di bawah Aturan 18 Kaedah 19 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 jika ia adalah skandal atau tidak mendedahkan apa-apa pembelaan. – 26 Oktober, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/.

Najib, Rosmah perlu lalui perbicaraan untuk menang saman fitnah, kata peguam

Penghakiman mahkamah tidak mungkin akan menyebelahi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming tanpa melalui perbicaraan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Oktober, 2015.Penghakiman mahkamah tidak mungkin akan menyebelahi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming tanpa melalui perbicaraan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Oktober, 2015.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor mungkin tidak mendapat penghakiman tanpa perlu melalui perbicaraan dalam kes saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming, kata peguam sivil. Mereka berkata terdapat banyak pertikaian undang-undang dan fakta yang perlu dibentangkan di hadapan hakim perbicaraan sebelum penghakiman diperoleh.
Peguam berkata, saksi-saksi daripada kedua-dua pihak perlu disoal, soal balas dan soal semula.

Peguam S.N. Nair berkata, bagi saman fitnah ia adalah sangat tidak mungkin plaintif mendapat penghakiman tanpa perbicaraan kerana akan ada isu-isu yang perlu didengar di hadapan mahkamah. "Mencadangkan perdana menteri dan isteri boleh mendapatkan penghakiman yang memihak kepada mereka tanpa memanggil saksi untuk memberi keterangan adalah tidak efektif," kata Nair.
Beliau mengulas permohonan saman fitnah Najib dan Rosmah terhadap Nga yang akan diputuskan berhubung isu-isu undang-undang dan tanpa memerlukan perbicaraan.
Pesuruhjaya Kehakiman, Siti Khadijah S. Hassan Badjenid akan mendengar permohonan itu pada 14 Mac.
Pada hari sama, mahkamah akan mendengar permohonan Nga untuk membatalkan saman pasangan itu.
Nair berkata, dalam saman fitnah, plaintif yang akan dibicarakan.
"Najib dan Rosmah akan tertakluk kepada soal balas dan butir-butir keterangan mereka akan dimaklumkan kepada orang ramai," katanya.
Pada 11 Jun, Najib dan Rosmah memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Nga, mendakwa defendan pada 29 Mac memuat naik gambar mereka bersama beberapa menteri dan pegawai-pegawai kanan Wisma Putra dalam akaun Facebooknya, disertai dengan kata-kata menghina.
Plaintif berkata, posting Nga boleh diakses pengguna Internet di seluruh dunia dan memfitnah mereka.
Najib berkata kenyataan Nga bertujuan antara lain, menggambarkan beliau menyalahgunakan kuasa dan mandat sebagai perdana menteri untuk kepentingan diri sendiri atau isterinya.
Sementara itu Rosmah berkata, kenyataan defendan tersirat ialah beliau seorang mementingkan diri sendiri kerana didakwa mempengaruhi suaminya sebagai perdana menteri menyalahgunakan kuasa dan campur tangan dalam sistem pentadbiran negara.
Mereka menuntut pampasan bagi ganti rugi am, teladan dan ganti rugi teruk, faedah, kos dan relif lain yang dianggap sesuai oleh mahkamah.
Sementara itu, peguam T. Gunaseelan berkata Najib dan Rosmah meminta penghakiman terus yang boleh dilakukan bagi kes lain tetapi tidak dalam kes fitnah.
"Penghakiman seperti itu diberikan apabila defendan memfailkan pembelaan yang hampir seperti pengakuan atau tidak mendedahkan apa-apa pembelaan kepada saman itu," katanya.
Bagaimanapun, beliau berkata ia boleh memfailkan permohonan membatalkan pembelaan Nga di bawah Aturan 18 Kaedah 19 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 jika ia adalah skandal atau tidak mendedahkan apa-apa pembelaan. – 26 Oktober, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-rosmah-perlu-lalui-perbicaraan-untuk-menang-saman-fitnah-kata-peguam#sthash.1NYxiUel.dpuf

Bajet 2016 paling teruk, kerajaan alih beban kepada rakyat, kata Pakatan OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 26 Oct 2015 08:15 AM PDTPakatan Harapan berkata, pentadbiran Datuk Seri Najib Razak mengalihkan beban membayar hasil daripada syarikat gergasi minyak kepada rakyat biasa. – 26 Oktober, 2015.

Pakatan Harapan berkata, pentadbiran Datuk Seri Najib Razak mengalihkan beban membayar hasil daripada syarikat gergasi minyak kepada rakyat biasa. – 26 Oktober, 2015.

Bajet 2016 yang diumumkan Datuk Seri Najib Razak pada Jumaat lalu disifatkan sebagai belanjawan paling teruk pernah dibentangkan perdana menteri selama ini, kata Pakatan Harapan hari ini.

Setiausaha agung PKR Rafizi Ramli (gambar, kanan) berkata, dakwaan itu dibuat kerana Pakatan mendapati dasar yang diumumkan di bawah peruntukan bajet itu jelas menunjukkan kerajaan cuba mengalihkan bebannya kepada rakyat.

Beliau berkata sumber pendapatan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sebelum ini bergantung kepada harga minyak mentah terjejas kerana penurunan komoditi tersebut.

"Dengan kejatuhan harga minyak mentah, tiba-tiba hasil lumayan turun mendadak. Kerajaan sendiri menjangkakan hasil daripada sumber petroleum menurun sekitar RM30 bilion dalam tahun 2015," katanya.

Rafizi, yang juga ahli Parlimen Pandan, bercakap bagi pihak Jawatankuasa Ekonomi Pakatan Harapan yang turut dianggotai ahli Parlimen Kelana Jaya Wong Chen (PKR), ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad (Amanah) dan ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong (DAP).

Beliau berkata, oleh itu kerajaan tetap bertegas melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang perlu ditanggung oleh semua rakyat.

"Dalam Bajet 2016, pentadbiran Najib mengalihkan beban membayar hasil ini daripada syarikat gergasi minyak kepada rakyat biasa.

"Lompong hasil sebanyak RM30 bilion ini dijangka akan terus ditampung rakyat biasa yang akan membayar cukai lebih tinggi," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Rafizi berkata, ia menyebabkan rakyat terpaksa membayar RM13 bilion sebagai cukai tambahan bagi menampung kelompongan RM30 bilion itu.

Malah, katanya, pengumuman kenaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dari RM650 ke RM950 juga tidak membawa sebarang erti.

Ini kerana jumlah yang diberi rakyat melalui kutipan cukai lebih besar daripada penerimaan insentif tersebut.

"Sementara kerajaan akan kutip GST pada puratanya RM19 sehari dari setiap keluarga di negara ini, dalam tahun 2016, jumlah kenaikan BR1M sebenarnya hanya 0.14 sen sehari," katanya. – 26 Oktober, 2015.- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Berita Amat Memalukan Umat Melayu.. Saksikanlah

Posted: 26 Oct 2015 07:00 AM PDT


Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka) sedia untuk berperang, jika perlu, bagi mempertahankan maruah orang Melayu dan pemimpinnya, kata Presidennya Tan Sri Ali Rustam hari ini.

Bercakap pada perasmian Wisma Silat Gayong di Kuala Lumpur hari ini, Ali mengingatkan orang Melayu, mereka mesti hidup dengan "bermaruah".

Pesaka merupakan satu daripada peserta utama Himpunan Rakyat Bersatu pada 16 September, juga dikenali sebagai perhimpunan baju merah, yang dianjurkan sebagai bertindak balas kepada perhimpunan Bersih 4 pada 29 dan 30 Ogos, yang menurut mereka menghina integriti bangsa Melayu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada asalnya dijadualkan merasmikan bangunan Silat Gayong baru itu, tetapi beliau tidak dapat hadir dan diwakili Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim.

"Kami hendak memberikan satu pernyataan orang Melayu yang mempunyai seni silat masih berada di Kuala Lumpur ini," kata bekas ketua menteri Melaka itu.

"Kami bukan hendak berperang, tetapi jika mereka hendak berperang, kami akan pergi berperang," katanya.

Ali berkata, orang Melayu "dihina" 4 kali di Kuala Lumpur, merujuk kepada empat perhimpunan Bersih sejak 2007, yang semua menggesa supaya reformasi pilihan raya dilakukan.

Katanya, kejadian ketika Bersih 4 di mana beberapa peserta memijak gambar Najib adalah satu contoh bagaimana pihak-pihak tertentu menghina Melayu, pemimpin, perlembagaan dan Raja-raja Melayu.

"Tidak ada gunanya kita ada duit jika kita tidak mempunyai nilai diri," katanya.

Beliau berkata, Pesaka bukan bertujuan mencari masalah, tetapi sekadar menuntut supaya Melayu tidak dihina.

Beliau juga menyifatkan perhimpunan 16 September lalu sebagai berjalan dengan aman.

"Sebab itu kita adakah satu perhimpunan aman untuk menunjukkan penyokong silat masih berada di Kuala Lumpur; untuk menunjukkan orang Melayu masih berada di Kuala Lumpur," katanya.

Perhimpunan 16 September itu dicemari dengan kain rentang dan sepanduk yang mengandungi kata-kata berapi dan berbaur perkauman serta melihat detik-detik tegang apabila peserta naik marah dengan soalan yang dikemukakan beberapa wartawan.

Polis rusuhan juga menyembur air mengandungi bahan kimia ke atas sekumpulan peserta perhimpunan yang cuba mencetuskan pergaduhan dengan melanggar sekatan polis untuk masuk ke Jalan Petaling, kawasan yang didominasi peniaga Cina, yang tidak dibenarkan. 


Pakatan Rakyat vs Pakatan Harapan: Setara mana Azmin sanggup bertahan?

Posted: 26 Oct 2015 06:15 AM PDT


Pakatan Harapan Rakyat Selangor?
Apapun, kalau Saifuddin dan Rafizi gunakan kuasa 'akarumbi PKR' dan dibantu pula oleh Kamaruddin Jaafar dan Saifuddin Abdullah untuk mengkuburkan terus Pakatan Rakyat, Azmin akan terpaksa buat keputusan samada untuk terus bersama PKR atau jalankan 'plan B' dia dengan PAS yang tentunya dengan bantuan Umno.

Harakahdaily dalam artikel bertajuk "PAS, PKR akan perkasakan Pakatan Rakyat" melaporkan:

PAS akan memperkasakan Pakatan Rakyat dengan penyusunan semula kekuatan antara parti itu dan PKR di samping beberapa buah parti di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.
"Mesyuarat bersama PKR yang diadakan minggu lepas bersetuju untuk mengukuhkan muafakat melalui perbincangan di peringkat negeri dan Wilayah Persekutuan," ujar Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau dalam satu kenyataan menyatakan Pakatan Rakyat tanpa DAP adalah satu platform politik yang masih utuh dan kekal sehingga kini. - Hrkh.
TheMalaysianInsider dalam artikel bertajuk "Pakatan Rakyat sudah lama berkubur, kata PKR kepada PAS" melaporkan:

Pengarah Pilihan Raya PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, PR yang terdiri daripada PKR, DAP dan PAS, tidak lagi mempunyai dasar rangka kerja, mahupun Majlis Presiden yang membuat keputusan bersama, begitu juga urusetia yang menyelaraskan program dan aktiviti pakatan itu.
Semua itu wujud selepas PR ditubuhkan pada 1 April, 2008 berikutan pilihan raya umum tahun itu, dengan dasar rangka kerja bersamanya disediakan pada 19 Disember, 2009.

"Hari ini semuanya itu tidak lagi wujud dan ini bermakna PR tidak lagi berfungsi," kata Saifudin yang juga bekas setiausaha agung PKR. - TMI
Kalau tanya aku, Pakatan Rakyat sebenarnya masih hidup walaupun mungkin sekadar nyawa-nyawa ikan hanya di Selangor. Yang masih boleh hidup tu pasai Azmin masih bagi nyawa kat Pakatan Rakyat terutamanya melalui 'ghanimah' yang cukup banyak di Selangor yang Azmin pegang.

Bharian 4 hari lepas melaporkan:

Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, tidak perlu pembentukan Pakatan Harapan di negeri tiu seperti yang dilaksanakan di Pulau Pinang kerana senario politik di kedua-dua negeri berbeza.
Timbalan Presiden PKR itu berkata, mesyuarat majlis tertinggi PKR dua minggu lepas telahpun meluluskan resolusi untuk terus bekerjasama dengan semua parti pembangkang termasuk di Sabah dan Sarawak.

"Tidak perlu pembentukan Pakatan Harapan di Selangor seperti di Pulau Pinang sebab senario politik berbeza. "Kita telahpun meluluskan resolusi untuk terus bekerjasama dengan PAS, Parti Sosialis Malaysia dan semua parti pembangkang di Sabah dan Sarawak," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di sini hari ini. - Bharian.
Selagi Azmin sanggup bertahan terus bagi nyawa kat Pakatan Rakyat Selangor selagi itulah Pakatan Rakyat akan terus hidup.

Cuma persoalannya sampai tara mana Azmin sanggup bertahan, tambah-tambah bila nampak gayanya DAP pun dah semakin tak tahan dengan 'mainan' Azmin di Selangor ni.

TheMalaysianInsider juga melaporkan:

"Pendirian DAP sama sampai mati, PR tidak lagi wujud.
"Kalau PR masih hidup, mungkin sesiapa boleh mengadakan mesyuarat majlis presiden PR dan lihat siapa yang akan hadir.

"Mungkin hanya PAS yang akan muncul. Jadi, jika itu yang berlaku, maka ia tidak wujudlah," kata Pua kepada pemberita selepas merakamkan kenyataan di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya hari ini.

Menegaskan semuanya kini berakhir, beliau berkata sebarang kerjasama antara PKR dan PAS ketika ini tidak ada kena mengena dengan PR sebagai satu pakatan rasmi seperti sebelum ini. - TMI.
Apapun, kalau Saifuddin dan Rafizi gunakan kuasa 'akarumbi PKR' dan dibantu pula oleh Kamaruddin Jaafar dan Saifuddin Abdullah untuk mengkuburkan terus Pakatan Rakyat, Azmin akan terpaksa buat keputusan samada untuk terus bersama PKR atau jalankan 'plan B' dia dengan PAS yang tentunya dengan bantuan Umno.


Canagau Daunkari

Kantoi!! Pasangan Sado Mat GA---Y Bercium Depan Lif Apartment Di KL (Gambar)

Posted: 26 Oct 2015 05:30 AM PDT


 
KUALA LUMPUR: Dua orang lelaki 'bercium' depan lif sebuah bangunan dirakam kamera litar tertutup (CCTV) tersebar di laman sosial.

Video yang memualkan berdurasi 1 minit 33 saat itu (video telah dipadam) menunjukkan lelaki berbaju hitam itu mencium pasangannya tanpa menyedari tindakan jijiknya itu dirakam oleh CCTV.

Difahamkan ketika insiden itu, pasangan terbabit sedang menunggu lif namun lif yang ditunggu tidak kunjung tiba lalu lelaki itu mencium pasangannya.

Bosan menunggu terlalu lama, pasangan lelaki itu yang berbaju warna merah jambu itu mengambil keputusan untuk menggunakan tangga.

Lelaki itu yang berang dengan perkhidmatan lif yang pelahan itu bagaimanapun bertindak menendang pintu lif sehingga rosak sebelum beredar meninggalkan tempat tersebut.

Undi tidak percaya terhadap Azmin November ini?

Posted: 26 Oct 2015 04:45 AM PDT


PETALING JAYA: Serangan terhadap Mohamed Azmin Ali berterusan apabila timbul desas-desus terbaharu yang mendakwa wujud gerakan untuk mengadakan undi tidak percaya terhadap Menteri Besar Selangor itu.

Ia dikatakan bakal diadakan dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) pada November ini.

Gerakan menjatuhkan Azmin itu didakwa dirancang oleh beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang tidak puas hati kerana Azmin tidak memecat Exco dari Pas.

Beberapa ahli akar umbi PKR mengesahkan ada mendengar desas-desus itu tetapi tidak diketahui akan kebenarannya.

Dakwaan itu mula tersebar di media sosial dan hangat diperkatakan ketika ini. Azmin yang baharu setahun menjadi Menteri Besar baru-baru ini mengumumkan bahawa Selangor tidak ada kaitan dengan Pakatan Harapan.

Perhimpunan Tarbawi PAS Selangor diadakan di Kediaman Rasmi MB Selangor.

Ahli Parlimen Gombak dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa itu diketahui umum mempunyai hubungan lebih rapat dengan kepimpinan Pas.

Beliau bertegas mahukan Pas kekal dalam pentadbiran negeri walaupun didesak oleh pemimpin PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) supaya menyingkirkan Pas selepas terkuburnya Pakatan Rakyat.

Baru-baru ini, tersebar gerakan dikenali Langkah Rawang untuk menyingkirkan Azmin dan digantikan dengan Datuk Saifuddin Abdullah.

Bagaimanapun, dakwaan itu dinafikan sekeras-kerasnya oleh Azmin dan pemimpin PKR manakala Pas pula menganggap ia untuk menghancurkan hubungan Pas-PKR.

PKR diketahui berpecah kepada dua kumpulan iaitu yang mahu Pakatan Rakyat terus kekal dan kumpulan menyokong Pakatan Harapan. ~ FMT
Monday, October 26, 2015 Undi tidak percaya terhadap Azmin November ini? PETALING JAYA: Serangan terhadap Mohamed Azmin Ali berterusan apabila timbul desas-desus terbaharu yang mendakwa wujud gerakan untuk mengadakan undi tidak percaya terhadap Menteri Besar Selangor itu. Ia dikatakan bakal diadakan dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) pada November ini. Gerakan menjatuhkan Azmin itu didakwa dirancang oleh beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang tidak puas hati kerana Azmin tidak memecat Exco dari Pas. Beberapa ahli akar umbi PKR mengesahkan ada mendengar desas-desus itu tetapi tidak diketahui akan kebenarannya. Dakwaan itu mula tersebar di media sosial dan hangat diperkatakan ketika ini. Azmin yang baharu setahun menjadi Menteri Besar baru-baru ini mengumumkan bahawa Selangor tidak ada kaitan dengan Pakatan Harapan. Perhimpunan Tarbawi PAS Selangor diadakan di Kediaman Rasmi MB Selangor. Ahli Parlimen Gombak dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa itu diketahui umum mempunyai hubungan lebih rapat dengan kepimpinan Pas. Beliau bertegas mahukan Pas kekal dalam pentadbiran negeri walaupun didesak oleh pemimpin PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) supaya menyingkirkan Pas selepas terkuburnya Pakatan Rakyat. Baru-baru ini, tersebar gerakan dikenali Langkah Rawang untuk menyingkirkan Azmin dan digantikan dengan Datuk Saifuddin Abdullah. Bagaimanapun, dakwaan itu dinafikan sekeras-kerasnya oleh Azmin dan pemimpin PKR manakala Pas pula menganggap ia untuk menghancurkan hubungan Pas-PKR. PKR diketahui berpecah kepada dua kumpulan iaitu yang mahu Pakatan Rakyat terus kekal dan kumpulan menyokong Pakatan Harapan. ~ FMT

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Amanah: Bukan Bidangkuasa Azmin Tolak Penubuhan PH Di Selangor

Posted: 26 Oct 2015 04:00 AM PDT


Kenyataan Azmin Ali bahawa pentadbiran Pakatan Harapan tidak diperlukan di Selangor dilihat terlalu awal kerana beliau bukan presiden PKR, kata Timbalan Presiden Parti Amanah Negara, Salahuddin Ayub seperti laporkan oleh portal themalaymailonline.

Salahuddin berkata bahawa apa-apa ketetapan sepatutnya datang dari pucuk pimpinan pakatan pembangkang yang baharu dalam usaha untuk memutuskan apa yang diperlukan bagi meredakan soalan orang ramai mengenai peranan Pakatan Harapan di negeri tersebut.

"Azmin adalah Timbalan Presiden sahaja walaupun dia adalah Menteri Besar Selangor. Oleh kerana PKR adalah sebahagian daripada Pakatan Harapan, dia tidak boleh memberikan kata putus itu, ia mungkin hanya pendapat peribadinya sahaja," kata Salahuddin.

"Kami tidak mahu mengulangi apa yang telah berlaku dalam Pakatan Rakyat sebelum ini, jadi apa sahaja yang Azmin katakan, kami di Majlis Presiden perlu membincangkan perkara ini."

Beliau mengesahkan bahawa kerjasama Amanah dengan kedua-dua pihak Pakatan Harapan lain - PKR dan DAP - tidak terjejas dengan kenyataan Azmin pada hari Khamis lalu.

Pada hari Khamis lalu, Azmin berkata wujud perbezaan senario politik di antara Selangor dan Pulau Pinang itu bermakna kerajaan Pakatan Harapan tidak diperlukan di nerinya.

Beliau juga dilaporkan telah mengesahkan bahawa Majlis Tertinggi PKR telah memutuskan dua minggu lalu untuk bekerjasama dengan semua parti-parti pembangkang persekutuan termasuk PAS, PSM dan parti-parti di Sabah dan Sarawak.

PAS telah memutuskan hubungan dengan DAP dan tidak mahu turut serta dalam pakatan pembangkang yang baharu iaitu Pakatan Harapan, termasuk ppecahan parti PAS iaitu Amanah.

Ketika dihubungi, Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad pula berkata, kenyataan Azmin sudah dijangka dan ia tidak menghairankan melihat kepada komposisi semasa Dewan Undangan Negeri Selangor.

Beliau bersetuju dengan bacaan Azmin bahawa perbezaan antara Selangor dan Pulau Pinang, menunjukkan bahawa memanglah terdapat satu lompang yang agak besar jika merujuk kepada perbezaan bilangan ahli parlimen PAS di negeri Plau Pinang berbanding Selangor.

"Kita boleh lihat ada perbezaan yang besar. Kami memahami dilema yang dihadapi Azmin, jadi sejauh yang kami tahu, ia bukanlah satu masalah besar, apa yang penting ialah memperkukuhkan Amanah dan Pakatan Harapan, "kata Khalid.

PAS hanya ada satu kerusi negeri DUN di Pulau Pinang, manakala parti itu mempunay 13 kerusi DUN di Selangor berbanding DAP 15, PKR 13, Barisan Nasional 12, Amanah 2 dan wakil rakyat Bebas 1.

"Saya fikir penyelesaian yang terbaik di Selangor adalah wujud kerjasama diantara PAS dan Pakatan Harapan di negeri tersebut," kata Khalid, yang mengesahkan bahawa cadangan beliau itu telah dinyatakan di dalam mesyuarat Amanah, namun mengakui masih perlukan perbincangan yang serius mengenainya.

Cadangan tersebut adalah untuk memastikan kerajaan yang stabil di Selangor dapat diwujudkan kerana ini akan akan menyelesaikan masalah kedudukan PAS dan Pakatan Harapan di dalam pentadbiran negeri berkenaan, katanya.

"Kalau boleh pemimpin-pemimpin negeri itu perlu menubuhkan Pakatan Harapan di Selangor dengan segera dan mengesahkan hubungan diantara Pakatan Harapan dan PAS sebagai sebuah kerajaan campuran di Selangor," kata Ahli Parlimen Shah Alam itu.

ULASAN GB

Azmin dan PKR tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya dengan menolak penubuhan Pakatan Harapan di Selangor.

Ini kerana bilangan kerusi DUN diantara PKR, DAP dan PAS adalah hampir sama, malah jika dilihat komposisi kerusi DAP paling banyak iaitu 15. Di atas kompromi, DAP telah menyerahkan kerusi MB kepada PKR.

Jadi untuk menolak penubuhan Pakatan Harapan di Selangor adalah langkah yang tidak wajar dilakukan Azmin.

Ia seperti menafikan terus suara parti-parti lain yang ada hak di dalam DUN Selangor.

Menurut pemerhatian kita, jika Azmin kekal dengan sikapnya untuk menolak penubuhan PH di Selangor, rakyat negeri itu sudah bersedia untuk menolak Azmin dan PKR di dalam pilihanraya yang akan datang kerana momentum sokongan rakyat terhadap PH adalah tinggi di seluruh negara dan sebarang parti yang menolak PH akan ditolak oleh rakyat demi untuk mengalahkan kerajaan UMNO BN.


PKR anggar kos perjalanan jet peribadi PM bernilai RM40.8 juta untuk 6 bulan. OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 26 Oct 2015 03:15 AM PDTKos keseluruhan perjalanan melibatkan jet peribadi baharu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Airbus ACJ320 , dianggarkan sebanyak RM40.8 juta bagi tempoh 6 bulan sejak dibeli pada April lalu, dakwa PKR hari ini. 
Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, anggaran kos itu meliputi kos sewa jet, penyenggaraan, operasi dan pengurusan serta kos perjalanan ke luar negara perdana menteri.

"Kalau jumlah ini tidak betul, maka saya mengalu-alukan menteri di Jabatan Perdana Menteri untuk menerangkan dan memberi jawapan betul," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini. – 26 Oktober, 2015.


AMANAH PROGRESIF PEDULI.
Monday, October 26, 2015 PKR anggar kos perjalanan jet peribadi PM bernilai RM40.8 juta untuk 6 bulan OLEH DIYANA IBRAHIM Kos keseluruhan perjalanan melibatkan jet peribadi baharu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Airbus ACJ320 , dianggarkan sebanyak RM40.8 juta bagi tempoh 6 bulan sejak dibeli pada April lalu, dakwa PKR hari ini. Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, anggaran kos itu meliputi kos sewa jet, penyenggaraan, operasi dan pengurusan serta kos perjalanan ke luar negara perdana menteri. "Kalau jumlah ini tidak betul, maka saya mengalu-alukan menteri di Jabatan Perdana Menteri untuk menerangkan dan memberi jawapan betul," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini. – 26 Oktober, 2015.~ sumber

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

VIDEO - WHO WANTS TO BE A MILLIONAIRE - NAJIB

Posted: 26 Oct 2015 02:45 AM PDT


DEMIKIAN HIDUP KITA? ( diperintah bersyukur semata tanpa peduli?)

Posted: 26 Oct 2015 02:15 AM PDT

Nurliyana Abdullah's photo. kata orang apa saja yang kita terima seharusnya kita bersyukur dan kalau kata itu terSTOP di situ saja maka itu juga satu kesilapan yang harus diperbetulkan.

Bumi kita ini Allah anugerahi dan tentu saja itu Allah lebihkan sedikit untuk rezeki kita dan warisan mendatang tetapi bila mana di sekitar kita ramai pencuri dan perampok tidak amanah, lalu apakah syukur itu harus diucap

tanpa bantah?


Kenapa bumi kita begitu kaya sedang anak bangsa kita rata-rata miskin majoritinya dan yang kaya itu yang berkuasa kala dikasih amanah jadi tidak amanah dirampok segala yang ada atas nama pengkhianatan sejagat lalu anak bangsa dikata malas tidak berusaha.

Memang di mana2 semuanya bumi Allah dan semua berhak hidup tapi jangan lupa setiap wilayah itu ada undang2 dan ada peraturan bukan sesuka hati masuk seperti rumah sendiri.

Undang-udang itu adalah peraturan hidup untuk kebaikan dan semuanya kena patuhi, jika dilanggar maka samalah kita ini sepertinya haiwan yang tanpa peraturan.

Oleh sebab kita ini bukan golongan haiwan, maka sudah tentu kita punya akal yang dapat membedakan perkara baik buruk dan laknat, lalu kita berfikir harus sama menggunakan akal itu sendiri.

tetapi sedih sangat ada pihak pemimpin kita sekarang ini seolah tidak berakal dan akal itu menjadi otak otot yang akhirnya rakyat Sabah hidup dalam keadaan susah menangis tidak berair mata dan ada yang siap menyerah saja sama Allah kesan tidak terdaya lagi.

Mari kita kembali berfikir dan sama mendapatkan jalan laluan benar dan di PRU-14 kita tentukan segala satu hati tanpa bezakan fahaman politik dan agama pemerintah zalim rakus tamak harus kita singkir jika mahu perubahan demi anak bangsa kita mendatang.

reformasi

reformasi


reformasiNURLIYANA
26 okt,2015

WOOWW ...MEMANG HEBAT ...KOS BAWA GAJAH DAN PANDA NIIEE...

Posted: 26 Oct 2015 01:45 AM PDT

Guruyaya OK Papazi's photo.

Patutlah Di lantiknya Mentri Confirm Takda Teloq Untuk Menjawab Di Parlimen....!!!~~

Azlina Cuma beri jawapan ringkas pada YB Rafizi Ramli II

'Kos pesawat Najib sepanjang enam bulan - RM40.8 juta'

PARLIMEN Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli hari ini mendakwa pesawat yang digunakan oleh kerajaan, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sepanjang enam bulan lalu menelan perbelanjaan kos RM40.8 juta.

Katanya, jet ACJ320 milik kerajaan itu membuat 42 penerbangan di antara bulan April dan 2015 September.

Beliau menganggarkan sepanjang tempoh berkenaan, kerajaan membayar RM13.3 juta bagi sewa, RM23 juta untuk operasi, penyelenggaraan dan pengurusan manakala RM4.5 juta lagi bagi penerbangan.

"Jika angka-angka ini tidak betul, saya mengalu-alukan kerajaan untuk memberi angka sebenar.

"Jika tidak, kami akan mengandaikan bahawa angka-angka ini adalah betul," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Rafizi memberikan anggaran jumlah RM40.8 juta selepas kerajaan enggan mendedahkan jumlah yang dibelanjakan untuk pesawat Najib sepanjang enam bulan itu.

Dalam jawapan bertulis di Parlimen, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said sekadar mendedahkan bahawa pesawat itu membuat 42 penerbangan membawa Yang di-Pertuan Agong, Najib dan timbalannya ke majlis rasmi.

Salah Satu Daripada Professor Kangkong ?

Posted: 26 Oct 2015 01:15 AM PDT

Bila dh ada title 'prof' ..'datuk'..'Dr'...dia ingat dh cukup 1set ...dia mmng dh cukup pandai utk mmbodohkn marhaen...

Chuleed Yusri Yk's photo.
Tiap2 tahun lps pmbentangan budget akan kluar la macai2 bingai ni mnjilat....xda yg xbagus semuanya budget bagus...choiiii

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT