Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Undi tidak percaya : PAS masih terkial-kial, tidak ada pendirian yang tegas ??

Posted: 31 Jul 2015 10:45 PM PDTRamai yang beranggapan, pembentukan semula Kabinet oleh DS Najib Tun Razak hanyalah tindakan nekad semata-mata untuk menyelamatkan dirinya sendiri dari terjebak ke dalam skandal 1MBD.

Tapi bagi Presiden PAS Hj Hadi secara 'tidak langsung' telah menyatakan sokongannya terhadap tindakan DS Najib yang menurutnya adalah bertujuan mahu menyelesaikan masalah negara yang sedang dilanda masalah (kemelut 1MBDB).

Malang sekali kerana Hj Hadi memandang sinis dan menyindir terhadap tindakan pihak pembangkang yang terdiri dari Pakatan Rakyat 2.0 yang sedang berura-ura untuk membentang undi tidak percaya terhadap Najib dan mencadangkan 'Kerajaan Transisi'. Hj Hadi yang sekadar menyatakan apa yang semua orang kampung pun telah sedia tahu bahawa 'Undi Tidak Percaya ' boleh dilakukan oleh mana-mana negara yg mengamalkan sistem Demokrasi. Tetapi kenapa Hj Hadi enggan menyatakan sokongannya terhadap langkah Pakatan Rakyat 2.0 untuk membawa usul tidak percaya terhadap Najib? 


Rupa-rupanya sikap 'muzabzab' Hj Hadi tidaklah sesia begitu sahaja. Tahniahlah kepada Hj Hadi sebab petang tadi DS Najib Razak memuji sikap Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang berpendapat barisan Kabinet baharu selepas rombakan perlu diberi peluang menyelesaikan masalah negara sebelum undi tidak percaya diusulkan.

Takbirlah para wala'un sekalian! Baca di sini PAS sepatutnya bermesyuarat untuk mengambil sikap dan pendirian terhadap perkembangan negara yang terkini. Kesian melihatkan PAS yang masih lagi terkial-kial tidak tahu untuk menyatakan pendiriannya. Mungkin tunggu selepas menyambut Hari Raya Korban nanti.....

Haji Hadi jelas semakin menjauhkan PAS dari kumpulan pembangkang dan lebih menyantuni Umno/BN. Hj Hadi kata,

"PAS bukan parti yang berebut kuasa. PAS ialah parti yang nak menunaikan amanah! Itu membela rakyat! Kita tak rebut kuasa!"

Hoi! Tuan Haji, apasal PAS menyertai pilhanraya selama ini kalau tidak mahu rebut kuasa?Bagaimana nak tunaikan amanah dan membela rakyat kalau kamu terus bersimpati dan mesra dengan parti yang zalim dan senantiasa menindas rakyat? Sekadar untuk renungan kita bersama, saya mengajak kalian merenungi sejenak firman Allah di dalam al-Qur'an bermaksud :

1) "Mereka berkeadaan 'muzabzab' (tidak mempunyai pendirian) antara (iman dan kufur), mereka tidak berpihak terus kepada golongan (kafir) dan tidak pula kepada golongan (yang beriman), dan sesiapa yang disesatkan oleh Allah, maka kamu (wahai Muhammad) tidak sekali-kali akan mendapat jalan bagi menyelamatkannya".(QS an-Nisa': 143)

Jangan jadi golongan muzabzab ini yang dicela oleh Allah... mereka mengambil jalan tengah seolah-olah sikap mereka adalah betul... dalam hal berpolitik dan menyertai jema'ah Islam...

2) Surah Al-Nisa 123 " Ya ayyuhalladzina amanu kunu qawwamina bi al qisthi syuhada-a lillah…

(Wahai orang-orang beriman, jadilah kamu orang yang benar-benar jadi penegak keadilan, menjadi saksi karena Allah …) Berikut adalah transkrip wawancara bersama Hj Hadi yang masih tidak tahu nak bertindak selain hanya tunggu dan lihat dulu.

Soalan : Golongan …..negara di parlimen ..terhadap perdana menteri (tak jelas) Hj Hadi : Itu salah satu proses demokrasi.

Biasa dalam Negara yg mengamalkan demokrasi boleh dibuat undi kepercayaan di parlimen melalui Dewan Negeri boleh dibuat. Dan melalui pilihanraya boleh dibuat. Itu proses demokrasilah…

Soalan : (tak jelas) Hj Hadi : Itu kita lihat dulu. Kita lihat kewajaran untuk bertindak.

Kita akan kaji. Soalan : Dilihat dari aspek macam mana Datuk? Hj Hadi : Ya? Soalan : Lihat atas faktor apa untuk buat …? Hj Hadi : Ha?

Kita melihat keperluannya sekarang ni, dilanda masalah2 negara. Kita lihat kabinet baru ni yang baru ni… dia nak selesai parlimen dalam masalah negara ni…kita lihat dahulu….lihat dulu.

Dan PAS bukan parti yang berebut kuasa. PAS ialah parti yang nak menunaikan amanah! Itu membela rakyat!

Kita tak rebut kuasa!

Hukum Wanita Menyerupai Lelaki (Pengkid) Dan Hukum Lelaki Menyerupai Perempuan (Pondan Dan Mak Nyah)

Posted: 31 Jul 2015 10:00 PM PDT

 
 
BAHAWASANYA Jawatankuasa Fatwa,pada menjalankan kuasanya di bawah seksyen 36 dan seksyen 37 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004 (Enakmen 4 tahun 2004), telah menyediakan fatwa yang terkandung dalam ini:     
 
Dan bahawasnya menurut seksyen 37 Enakmen yang sama, Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak Darul Ridzuan telah menperkenankan penyiaran fatwa ini dalam Warta dan Kerajaan Negeri telah dimaklumkan tentang fatwa ini:      
 
Maka, oleh yang demikian, pada menjalankan kuasa yang diberikan oleh seksyen 37 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Perak) 2004, Jawatankuasa fatwa, dengan perkenan Duli Yang Maha Mulia Sultan, membuat dan menyiarkan fatwa yang berikut:          
 
 "Pengkid, iaitu wanita yang berpenampilan dan mempunyai gerak laku serta naluri seksual seperti lelaki, dan lelaki yang menyerupai wanita, ( mak nyah/pondan ) sama ada dari segi pakaian, penampilan dan gerak laku serta naluri seksual seperti wanita adalah HARAM di sisi Islam.     
 
 Ibu bapa dan masyarakat Islam hendaklah memberi perhatian serius terhadap gejala ini serta menekankan pendidikan ,  tunjuk ajar yang sebaik-baiknya kepada anak-anak mereka khususnya dalam aspek berpakaian, perlakuan dan penampilan supaya gejala seumpama ini dapat dielakan kerana ia adalah berlawanan dengan fitrah dan sunnatullah"   
 
Keterangan/Hujah: 
 
1. Dalam menyatakan isu berkaitan wanita menyerupai lelaki, majoroti ulama" bersepakat bahawa Islam melarang perbuatan tersebut sama seperti lelaki dilarang menyerupai wanita. Merujuk kepada kitab Fiqh al-Islami wa Adillatuh, Dr. Wahbah al-Zuhaili menegaskan bahawa haram ke atas lelaki menyerupai wanita dan begitu juga sebaliknya, haram wanita menyerupai lelaki. Sabda Rasulullah SAW : عن ابن عباس رضي الله عنهما قال : لعن النبي صلى الله عليه وسلم المخنثين من الرجال ، المترجلات من النساء 
 
Maksudnya : Daripada Ibn Anas r.a berkata Rasulullah SAW melaknat mereka yang menyerupai wanita daripada kalangan lelaki dan mereka yang menyerupai lelaki daripada kalangan wanita (HR al Bukhari) Maksud menyerupai dalam konteks hadith di atas termasuklah daripada aspek gaya rambut, perhiasan, penampilan, cara bercakap, cara berpakaian dan sebagainya. (LAMPIRAN 1) 
 
2. Al-Syeikh Muhammad bin Soleh al-"Uthaimin menerusi bukunya Fatawa wa Rasai"il Lil Nisa" menegaskan bahawa haram ke atas lelaki menyerupai kaum wanita samada dari aspek tingkah laku, percakapan, perhiasan, cara berpakaian dan sebagainya dalam perkara yang dikhususkan untuk wanita. 
 
Begitu juga sebaliknya, haram ke atas wanita menyerupai kaum lelaki. Sabda Rasulullah SAW عن أبي هريرة رضي الله عته قال : لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم الرجل يلبس لبسة المرأة ، والمرأة تلبس لبسة الرجل 
 
Maksud : Daripada Abi Hurairah r.a berkata :Rasulullah SAW telah melaknat orang lelaki yang memakai pakaian perempuan dan perempuan yang memakai pakaian lelaki. (HR Abu Daud)  
 
Status Penwartaan: 
 
Diwartakan

Ini antara sebab kenapa Haji Hadi naik angin dengan ‪#‎Harapan‬ Baru

Posted: 31 Jul 2015 09:15 PM PDTYDP Pas letak jawatan YDP Pas letak jawatan Status Facebook mendedahkan mengenai peletakan jawatan YDP Pas Beruas. 

IPOH: Yang Dipertua Pas Kawasan Beruas, Zainol Haron mengesahkan bahawa beliau telah meletak jawatan yang disandang dan menyertai Harapan Baru. 

Zainol berkata, peletakan jawatan tersebut telah diumumkan dalam mesyuarat Pas kawasan berkenaan, semalam. "Memang benar saya telah meletakkan jawatan YDP Pas Kawasan Beruas. 

"Saya meletak jawatan atas kerelaan diri tanpa ada sebarang pelawaan atau pujukan dari mana-mana pihak," katanya kepada Sinar Harian, semalam. 

 

Menurutnya, tindakan beliau menyertai Harapan Baru adalah disebabkan selesa dengan idea dan perjuangan yang dibawa oleh pimpinan pertubuhan itu. 

"Idealisme dan perjuangan yang dibawa membuatkan saya cenderung memilih Harapan Baru sebagai wadah perjuangan," katanya. 

Zainol berkata, beliau juga menafikan bahawa tindakannya keluar daripada parti itu disebabkan kecewa dengan kepimpinan Pas yang ada pada ketika ini. 

"Tidak kecewa kerana bagi saya bila kita berbeza pandangan adalah lebih baik kita keluar dan pada masa sama ia juga boleh melancarkan segala gerak kerja yang ingin dilakukan Pas di peringkat kawasan," katanya. 

Selain itu, katanya, seramai tiga ahli jawatankuasa Pas di kawasan berkenaan juga telah mengisytiharkan keluar daripada Pas. 

"Siapa mereka saya rasa tak perlu didedahkan cuma ianya melibatkan individu yang mempunyai jawatan dalam jawatankuasa penuh parti di peringkat kawasan," katanya. 

Kerengga
Ini antara sebab kenapa Haji Hadi naik angin dengan #Harapan Baru YDP Pas letak jawatan YDP Pas letak jawatan Status Facebook mendedahkan mengenai peletakan jawatan YDP Pas Beruas. IPOH: Yang Dipertua Pas Kawasan Beruas, Zainol Haron mengesahkan bahawa beliau telah meletak jawatan yang disandang dan menyertai Harapan Baru. Zainol berkata, peletakan jawatan tersebut telah diumumkan dalam mesyuarat Pas kawasan berkenaan, semalam. "Memang benar saya telah meletakkan jawatan YDP Pas Kawasan Beruas. "Saya meletak jawatan atas kerelaan diri tanpa ada sebarang pelawaan atau pujukan dari mana-mana pihak," katanya kepada Sinar Harian, semalam. Menurutnya, tindakan beliau menyertai Harapan Baru adalah disebabkan selesa dengan idea dan perjuangan yang dibawa oleh pimpinan pertubuhan itu. "Idealisme dan perjuangan yang dibawa membuatkan saya cenderung memilih Harapan Baru sebagai wadah perjuangan," katanya. Zainol berkata, beliau juga menafikan bahawa tindakannya keluar daripada parti itu disebabkan kecewa dengan kepimpinan Pas yang ada pada ketika ini. "Tidak kecewa kerana bagi saya bila kita berbeza pandangan adalah lebih baik kita keluar dan pada masa sama ia juga boleh melancarkan segala gerak kerja yang ingin dilakukan Pas di peringkat kawasan," katanya. Selain itu, katanya, seramai tiga ahli jawatankuasa Pas di kawasan berkenaan juga telah mengisytiharkan keluar daripada Pas. "Siapa mereka saya rasa tak perlu didedahkan cuma ianya melibatkan individu yang mempunyai jawatan dalam jawatankuasa penuh parti di peringkat kawasan," katanya. -sinarharian-

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

DAH MULA....JENG JENG JENG Pemberontakan Umno bermula di Johor, 3 pemimpin sayap letak jawatan

Posted: 31 Jul 2015 08:30 PM PDT


Zack Ahmad's photo.

Pemberontakan akar umbi Umno bermula di Selatan tanah air pada ketika Muhyiddin Yassin pulang ke Pagoh hari ini selepas 3 pemimpin sayap bahagian di Johor mengumumkan peletakan jawatan mereka.

Dua ahli jawatankuasa (AJK) Pemuda Umno Bahagian Tenggara hari ini meletakkan jawatan mereka susulan hilang kepercayaan kepada kepimpinan Presiden Najib Razak selepas tindakan drastiknya memecat Muhyiddin daripada Kabinet pada Selasa lalu.

"Kes pemecatan Muhyiddin daripada Kabinet juga menyaksikan yang bercakap benar itu dicantas, yang membela rakyat akan dipecat," kata AJK Pemuda Umno Bahagian Tenggara Asrul Esreen Mohd Salleh dalam satu kenyataan menerusi Whatsapp hari ini.

Dalam kenyataan bersama itu, seorang lagi AJK daripada bahagian sama, Saiful Zakry Ripin juga mengumumkan peletakan jawatan daripada sayap parti tersebut.

Asrul membidas tindakan ke atas Muhyiddin sebagai pengkhianatan kepada perjuangan Umno yang sepatutnya mendengar keluhan rakyat.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/…/pemberontakan-umno-ber…

KAH KAH KAH
kah kah kah

nothing to add my lord
nothing to write my lord
i now rest my case

kah kah kah

Pertemuan tertutup Najib tamat, bincang pengguguran Muhyiddin sebagai TPM OLEH MOHD FARHAN DARWIS

Posted: 31 Jul 2015 08:00 PM PDT

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri bertemu dengan perdana menteri di Putrajaya hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 31 Julai, 2015.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri bertemu dengan perdana menteri di Putrajaya hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 31 Julai, 2015.Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri bertemu dengan perdana menteri di Putrajaya hari ini.

Pertemuan Datuk Seri Najib Razak di kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya hari ini bersama Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri membincangkan berkenaan pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada Kabinet, kata sumber.

Pemimpin Umno yang tidak mahu dinamakan itu memberitahu media, pertemuan tertutup itu turut membincangkan berkenaan rombakan Kabinet namun tidak menyentuh berhubung isu membabitkan pelucutan jawatan Tan Sri Abdul Gani Patail tidak dibincangkan dalam pertemuan itu.

Pertemuan berkenaan yang berlangsung sejak jam 5.30 petang berakhir kira-kira 2 jam kemudian.

Antara yang turut kelihatan hadir di kediaman rasmi perdana menteri itu adalah, Pengerusi Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim, Datuk Seri Mohamad Hasan (Negeri Sembilan), Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Kedah) dan Datuk Seri Idris Haron.

Selain itu, turut kelihatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir (Perak), dan Datuk Seri Khaled Nordin (Johor).

Turut dilihat memasuki kawasan kompleks kediaman itu kira-kira pukul 5.30 petang adalah Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang dan Kelantan bagaimanapun difahamkan hanya menghantar wakil mereka.

Anggota Majlis Tertinggi Umno seharusnya mengadakan mesyuarat hari ini, namun susulan pengguguran Muhyiddin daripada barisan Kabinet Najib pada Selasa, mesyuarat itu dibatalkan.

Pembatalan mesyuarat itu dimaklumkan kepada anggota Majlis Tertinggi melalui satu surat yang ditandatangani oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Muhyiddin bagaimanapun masih lagi menjawat timbalan presiden Umno.

Beliau pada sidang media di kediamannya sebelum ini menyuarakan keyakinan kedudukannya dalam parti Melayu itu akan selamat.

Selain beliau, Datuk Seri Shafie Apdal turut digugurkan daripada Kabinet Najib selepas kedua-dua mereka lantang mengkritik cara Najib menguruskan skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Pertemuan Datuk Seri Najib Razak di kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya hari ini bersama Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri membincangkan berkenaan pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada Kabinet, kata sumber.
Pemimpin Umno yang tidak mahu dinamakan itu memberitahu media, pertemuan tertutup itu turut membincangkan berkenaan rombakan Kabinet namun tidak menyentuh berhubung isu membabitkan pelucutan jawatan Tan Sri Abdul Gani Patail tidak dibincangkan dalam pertemuan itu.
Pertemuan berkenaan yang berlangsung sejak jam 5.30 petang berakhir kira-kira 2 jam kemudian.

Antara yang turut kelihatan hadir di kediaman rasmi perdana menteri itu adalah, Pengerusi Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim, Datuk Seri Mohamad Hasan (Negeri Sembilan), Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Kedah) dan Datuk Seri Idris Haron. Selain itu, turut kelihatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir (Perak), dan Datuk Seri Khaled Nordin (Johor).
Turut dilihat memasuki kawasan kompleks kediaman itu kira-kira pukul 5.30 petang adalah Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang dan Kelantan bagaimanapun difahamkan hanya menghantar wakil mereka.
Anggota Majlis Tertinggi Umno seharusnya mengadakan mesyuarat hari ini, namun susulan pengguguran Muhyiddin daripada barisan Kabinet Najib pada Selasa, mesyuarat itu dibatalkan.
Pembatalan mesyuarat itu dimaklumkan kepada anggota Majlis Tertinggi melalui satu surat yang ditandatangani oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
Muhyiddin bagaimanapun masih lagi menjawat timbalan presiden Umno.
Beliau pada sidang media di kediamannya sebelum ini menyuarakan keyakinan kedudukannya dalam parti Melayu itu akan selamat.
Selain beliau, Datuk Seri Shafie Apdal turut digugurkan daripada Kabinet Najib selepas kedua-dua mereka lantang mengkritik cara Najib menguruskan skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pertemuan-tertutup-najib-tamat-bincang-pengguguran-muhyiddin-sebagai-tpm#sthash.5vlYbg4f.dpuf
Pertemuan Datuk Seri Najib Razak di kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya hari ini bersama Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri membincangkan berkenaan pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada Kabinet, kata sumber.
Pemimpin Umno yang tidak mahu dinamakan itu memberitahu media, pertemuan tertutup itu turut membincangkan berkenaan rombakan Kabinet namun tidak menyentuh berhubung isu membabitkan pelucutan jawatan Tan Sri Abdul Gani Patail tidak dibincangkan dalam pertemuan itu.
Pertemuan berkenaan yang berlangsung sejak jam 5.30 petang berakhir kira-kira 2 jam kemudian.

Antara yang turut kelihatan hadir di kediaman rasmi perdana menteri itu adalah, Pengerusi Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim, Datuk Seri Mohamad Hasan (Negeri Sembilan), Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Kedah) dan Datuk Seri Idris Haron. Selain itu, turut kelihatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir (Perak), dan Datuk Seri Khaled Nordin (Johor).
Turut dilihat memasuki kawasan kompleks kediaman itu kira-kira pukul 5.30 petang adalah Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang dan Kelantan bagaimanapun difahamkan hanya menghantar wakil mereka.
Anggota Majlis Tertinggi Umno seharusnya mengadakan mesyuarat hari ini, namun susulan pengguguran Muhyiddin daripada barisan Kabinet Najib pada Selasa, mesyuarat itu dibatalkan.
Pembatalan mesyuarat itu dimaklumkan kepada anggota Majlis Tertinggi melalui satu surat yang ditandatangani oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.
Muhyiddin bagaimanapun masih lagi menjawat timbalan presiden Umno.
Beliau pada sidang media di kediamannya sebelum ini menyuarakan keyakinan kedudukannya dalam parti Melayu itu akan selamat.
Selain beliau, Datuk Seri Shafie Apdal turut digugurkan daripada Kabinet Najib selepas kedua-dua mereka lantang mengkritik cara Najib menguruskan skandal syarikat 1Malaysia Development Berhad.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pertemuan-tertutup-najib-tamat-bincang-pengguguran-muhyiddin-sebagai-tpm#sthash.5vlYbg4f.dpuf

Pertemuan tertutup Najib tamat, bincang pengguguran Muhyiddin sebagai TPM

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri bertemu dengan perdana menteri di Putrajaya hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 31 Julai, 2015.Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri bertemu dengan perdana menteri di Putrajaya hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 31 Julai, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pertemuan-tertutup-najib-tamat-bincang-pengguguran-muhyiddin-sebagai-tpm#sthash.5vlYbg4f.dpuf

Siapa 3 MB, Kedah, Pahang & Perak Yang Baru? Posted by Ibnu Hasyim

Posted: 31 Jul 2015 07:33 PM PDT

 

KL: Terbaru dilaporkan dua orang Menteri Besar dijangka bakal digugurkan bagi mengukuhkan saf kepimpinan parti menjelang Pilihan Raya Umum akan datang. 

Menurut portal pro-UMNO, myKMU dua menteri besar yang bakal digugurkan itu Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Kedah) dan Datuk Seri Adnan Yaakob (Pahang).

Pertukaran ini turut membabitkan jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri.

MB Kedah

 
Tempat Mukhriz dijangka bakal digantikan dengan Timbalannya, Senator Datuk Ahmad Bashah Hanipah yang merupakan ADUN sejak 1999.  

Ahmad di anggap sebagai arkitek utama ketika merampas Kedah dari Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum yang lalu namun atas desakan Tun Dr. Mahathir Mohamad jawatan tersebut diberikan kepada Mukhriz atas alasan untuk menarik sokongan orang muda.

Menurut portal tersebut hubungan Mukhriz dengan istana Kedah turut dikatakan tidak sehaluan. 

Selain daripada itu dua nama lain yang turut dipertimbangkan untuk jawatan tersebut ialah ADUN Bukit Lada, Datuk Ahmad Lebai Sudin dan ADUN Bukit Kayu Hitam, Datuk Haji Ahmad Zaini Zapar.

MB Pahang
 
Manakala di Pahang, Perdana Menteri dikatakan bakal melantik Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Dato' Haji Mohd. Sharkar Bin Haji Shamsudin sebagai Menteri Besar yang baharu. 

Selain daripada itu Pengerusi Jawatankuasa Koperasi, Keusahawanan dan Kepenggunaan Negeri, Dato' Haji Shahiruddin Bin Ab. Moin, ADUN Dong juga antara yang disebut-sebut bagi mengisi jawatan tersebut.

Shahirudin merupakan Ketua Bahagian UMNO yang pertama membatalkan jemputan ke atas Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyidddin Yassin untuk merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian. Beliau membatalkan jemputan tersebut sebelum rombakan kabinet lagi

MB Perak
 
Sementara itu, beberapa blog politik sebelum ini melaporkan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir antara yang disebut akan digugurkan. Beliau juga difahamkan telah ada penama untuk menggantikan Zambry sebagai menteri besar dan individu tersebut merupakan orang yang cukup rapat dengan Zahid dan pernah bekerja dengannnya satu ketika dahulu. (Stv/FMT/IH)

Pecat Muhyiddin - Tiga Pimpinan UMNO Johor Letak Jawatan

Posted: 31 Jul 2015 07:00 PM PDTPemberontakan akar umbi Umno bermula di Selatan tanah air pada ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin pulang ke Pagoh hari ini selepas tiga pemimpin sayap bahagian di Johor mengumumkan peletakan jawatan mereka.

Dua ahli jawatankuasa (AJK) Pemuda Umno Bahagian Tenggara hari ini meletakkan jawatan mereka susulan hilang kepercayaan kepada kepimpinan Presiden Datuk Seri Najib Razak selepas tindakan drastiknya memecat Muhyiddin daripada Kabinet pada Selasa lalu.

"Peletakan jawatan ini kerana saya melihat perjuangan kepimpinan tertinggi pada hari ini terpesong jauh daripada perjuangan asal pemimpin-pemimpin terdahulu.

"Kes pemecatan Muhyiddin daripada Kabinet juga menyaksikan yang bercakap benar itu dicantas, yang membela rakyat akan dipecat," kata AJK Pemuda Umno Bahagian Tenggara Asrul Esreen Mohd Salleh dalam satu kenyataan menerusi Whatsapp hari ini.

Dalam kenyataan bersama itu, seorang lagi AJK daripada bahagian sama, Saiful Zakry Ripin juga mengumumkan peletakan jawatan daripada sayap parti tersebut.

Asrul membidas tindakan ke atas Muhyiddin sebagai pengkhianatan kepada perjuangan Umno yang sepatutnya mendengar keluhan rakyat.

"Perkara yang berlaku ini sangat ketara untuk rakyat seperti saya berasa pengkhianatan kepada bangsa saya, agama dan parti saya.

"Ini tidak sehaluan dengan perjuangan saya dan perjuangan pemimpin terdahulu, kepimpinan sekarang tidak banyak mendengar keluhan rakyat," katanya.

Sementara itu, seorang lagi pemimpin sayap, Ketua Pergerakan Puteri Umno Bahagian Tebrau Suriyani Subar juga sudah meletakan jawatan pada 13 Julai lalu.

Surat peletakan tersebut sudah dihantar kepada Ketua Puteri Umno Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Sementara itu, sumber memberitahu bakal terdapat lagi pemimpin akar umbi dari Johor khususnya daripada sayap parti yang bakal mengikut jejak sama.

Difahamkan, mereka tidak berpuas hati dengan cara layanan presiden terhadap Muhyiddin, pemimpin nombor 2 parti yang berasal dari Johor itu.

"Ini maruah orang Johor, bagaimana boleh seorang pemimpin nombor dua diberikan layanan begitu.

"Ramai lagi yang akan meletak jawatan, terutamanya daripada Johor," kata sumber Umno Johor itu.

Terdahulu sebelum kontroversi pemecatan Muhyiddin daripada Kabinet, penganjur kontroversi Nothing 2 Hide Datuk Khairul Anuar Rahmat juga sudah meletak jawatan selaku naib ketua Pemuda Umno Johor dan ketua Pemuda Umno Bahagian Kluang.

Selasa lalu, Najib mengumumkan barisan Kabinet baharunya tanpa Muhyiddin dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal yang disingkirkan kerana tidak selari pandangan dalam isu syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bagaimanapun, kedua-dua pemimpin itu masih belum dipecat daripada Umno dan masih mengekalkan jawatan masing-masing.

Kedua-dua pemimpin difahamkan juga tidak berpuas hati dengan keputusan penyingkiran itu.

Muhyiddin ketika ini sedang berada di kawasan parlimennya, Pagoh, lawatan pertama selepas disingkir. - tmi

Baru Saja Dr Aziz Bari Masuk DAP, Terus Dipanggil Polis

Posted: 31 Jul 2015 06:30 PM PDT

 Hanya selepas beberapa jam menyertai DAP semalam, pakar undang-undang, Dr Abdul Aziz Bari, telah dipanggil oleh polis ke Bukit Aman untuk disoal siasat hari ini berhubung isu titah Sultan Selangor tahun lalu.

Beliau akan ke Bukit Aman di sini pada jam 3 petang ini.

Menurut pembantu peribadinya, Andy Lim, polis menyiasat kes tersebut di bawah Akta Hasutan yang melibatkan tulisan Dr Abdul Aziz tentang isu air di Selangor.

"Kami mendapat tahu tentang hal ini selepas sidang akhbar diadakan untuk mengumumkan penyertaan Dr Abdul Aziz ke dalam DAP," katanya.

Pakar Perlembagaan Persekutuan itu memilih untuk menyertai DAP kerana ia menawarkan ruang yang lebih luas untuk beliau menyumbang kepakarannya kepada parti, rakyat dan negara.

Sebelum itu, Dr Abdul Aziz merupakan Profesor Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) sejak 1989 sehinggalah beliau digantung tugasnya pada Oktober 2011, juga melibatkan pandangan perundangan beliau terhadap titah Sultan Selangor.

Walaupun penggantungan tugas itu ditarik balik berikutan bantahan daripada pelajar dan kakitangan akademik, beliau memilih untuk bersara dari UIA. Pada Januari 2012, UIA mengumumkan penarikan balik gelaran profesor yang diberikan kepadanya pada 2002.

Dalam pilihanraya umum ke-13, beliau bertanding atas tiket PKR di merebut kerusi Parlimen Sabak Bernam, Selangor tetapi tewas dalam percubaan pertama itu.

– Roketkini.com

UMNO Johor Mula Memberontak!!

Posted: 31 Jul 2015 06:00 PM PDT

Pemberontakan akar umbi Umno bermula di Selatan tanah air pada ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin pulang ke Pagoh hari ini selepas tiga pemimpin sayap bahagian di Johor mengumumkan peletakan jawatan mereka.

Dua ahli jawatankuasa (AJK) Pemuda Umno Bahagian Tenggara hari ini meletakkan jawatan mereka susulan hilang kepercayaan kepada kepimpinan Presiden Datuk Seri Najib Razak selepas tindakan drastiknya memecat Muhyiddin daripada Kabinet pada Selasa lalu.

"Peletakan jawatan ini kerana saya melihat perjuangan kepimpinan tertinggi pada hari ini terpesong jauh daripada perjuangan asal pemimpin-pemimpin terdahulu.

"Kes pemecatan Muhyiddin daripada Kabinet juga menyaksikan yang bercakap benar itu dicantas, yang membela rakyat akan dipecat," kata AJK Pemuda Umno Bahagian Tenggara Asrul Esreen Mohd Salleh dalam satu kenyataan menerusi Whatsapp hari ini.

Dalam kenyataan bersama itu, seorang lagi AJK daripada bahagian sama, Saiful Zakry Ripin juga mengumumkan peletakan jawatan daripada sayap parti tersebut.

Asrul membidas tindakan ke atas Muhyiddin sebagai pengkhianatan kepada perjuangan Umno yang sepatutnya mendengar keluhan rakyat.

"Perkara yang berlaku ini sangat ketara untuk rakyat seperti saya berasa pengkhianatan kepada bangsa saya, agama dan parti saya.

"Ini tidak sehaluan dengan perjuangan saya dan perjuangan pemimpin terdahulu, kepimpinan sekarang tidak banyak mendengar keluhan rakyat," katanya.

Sementara itu, seorang lagi pemimpin sayap, Ketua Pergerakan Puteri Umno Bahagian Tebrau Suriyani Subar juga sudah meletakan jawatan pada 13 Julai lalu.

Surat peletakan tersebut sudah dihantar kepada Ketua Puteri Umno Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Sementara itu, sumber memberitahu bakal terdapat lagi pemimpin akar umbi dari Johor khususnya daripada sayap parti yang bakal mengikut jejak sama.

Difahamkan, mereka tidak berpuas hati dengan cara layanan presiden terhadap Muhyiddin, pemimpin nombor 2 parti yang berasal dari Johor itu.

"Ini maruah orang Johor, bagaimana boleh seorang pemimpin nombor dua diberikan layanan begitu.

"Ramai lagi yang akan meletak jawatan, terutamanya daripada Johor," kata sumber Umno Johor itu.

Terdahulu sebelum kontroversi pemecatan Muhyiddin daripada Kabinet, penganjur kontroversi Nothing 2 Hide Datuk Khairul Anuar Rahmat juga sudah meletak jawatan selaku naib ketua Pemuda Umno Johor dan ketua Pemuda Umno Bahagian Kluang.

Selasa lalu, Najib mengumumkan barisan Kabinet baharunya tanpa Muhyiddin dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal yang disingkirkan kerana tidak selari pandangan dalam isu syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bagaimanapun, kedua-dua pemimpin itu masih belum dipecat daripada Umno dan masih mengekalkan jawatan masing-masing.

Kedua-dua pemimpin difahamkan juga tidak berpuas hati dengan keputusan penyingkiran itu.

Muhyiddin ketika ini sedang berada di kawasan parlimennya, Pagoh, lawatan pertama selepas disingkir lapor  The Malaysian Insider

Tun Mahathir Dakwa Najib Sebagai Seorang Penjenayah ?

Posted: 31 Jul 2015 05:30 PM PDT

Mohd Salleh ikrar perangi pelaku berita palsu

Posted: 31 Jul 2015 05:00 PM PDT


Tindakan penyebaran berita palsu berbahaya berkenaan Perdana Menteri amat berbahaya kerana mengundang kekacauan
salleh-keruak,sr

KUALA LUMPUR – Tindakan perlu diambil terhadap pelaku yang mengedarkan pertuduhan palsu terhadap Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, memandangkan perkara itu telah melampaui politik dan melibatkan keselamatan negara.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Panglima Dr Mohd Salleh Tun Said Keruak membuat desakan itu berikutan dokumen palsu itu menjadi viral di internet dan media sosial.

Ia membabitkan dakwaan kertas pertuduhan palsu terhadap Perdana Menteri yang dibuat Peguam Negara.
"Dokumen ini hanyalah rekaan dan dakwaan semata-mata, satu penipuan bertujuan mencetuskan kekacauan.

"Tindakan seperti ini adalah berbahaya kerana ia bukan sahaja tentang fitnah bertulis atau fitnah tetapi ugutan untuk menimbulkan kekacauan," katanya dalam blog beliau sskeruak.blogspot.com hari ini.

Beliau berkata disebabkan implikasi dokumen berkenaan, ia telah menjadi viral dan ramai orang telah bercakap mengenai isu tersebut.

Katanya, Sarawak Report, yang mendedahkan dokumen itu, mendakwa draf kertas pertuduhan itu diberi kepada mereka oleh sumber dalaman dan ia telah mengesahkan kesahihan dokumen itu dengan 'pihak atasan' yang lain.

Beliau berkata Sarawak Report telah membayangkan bahawa dokumen itu adalah tulen.

"Berita yang mereka cuba putar belitkan ialah peguam negara akan menahan perdana menteri pada hari sama beliau dipecat, bermaksud ini merupakan sebab peguam negara dipecat.

"Tuduhan seperti itu sudah pasti akan mengecewakan ramai orang dan menjadikan mereka amat marah dan mungkin akan mencetuskan kekacauan di negara ini," katanya.

Beliau menggesa agar tindakan diambil untuk memelihara undang-undang dan menjamin rakyat Malaysia bahawa keselamatan mereka tidak diletakkan dalam bahaya.BERNAMA
 

TERKINI - PM NAJIB KECEWA ?

Posted: 31 Jul 2015 04:32 PM PDT


Najib tak boleh pecat jawatan Timbalan Presiden UMNO milik Muhyiddin

NAJIB RAZAK, UMNO
Tidak ada satu peruntukkan di dalam Perlembagaan UMNO yang membenarkan Presiden UMNO untuk memecat Timbalan Presiden UMNO. 

PETALING JAYA: Presiden UMNO Datuk Seri Najib Razak tidak akan menggugurkan Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebagai Timbalan Presiden UMNO.

Setiausaha Agung Veteran UMNO, Datuk Mustapha Yaakob menjelaskan perkara itu tidak akan dilakukan Najib kerana tiada peruntukan dalam perlembagaan memberinya
kuasa untuk bertindak sedemikian.


"Tidak boleh, tidak ada peruntukkan dalam Perlembagaan UMNO. Bahkan, tidak ada satu jawatan pun di dalam Majlis Tertinggi (MT) yang boleh digugurkan oleh Presiden UMNO.

"Jawatan-jawatan yang dipegang oleh mereka semuanya ditentukan oleh kuasa pemilihan di dalam perhimpunan agung," katanya.

 

Sewaktu dihubungi FMT, Mustapha menjelaskan bahawa desas-desus bahawa Najib akan memecat Muhyiddin hanyalah satu spekulasi pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Mereka yang buat spekulasi itu tidak faham dan tidak baca Perlembagaan UMNO serta sengaja membuat fitnah," jelasnya lagi.

Tambahnya lagi, walaupun Muhyiddin tidak lagi memegang mana-mana jawatan di dalam kabinet, tetapi di dalam UMNO, Muhyiddin masih lagi orang nombor dua di dalam parti.

"Muhyiddin tetap jadi nombor dua dalam mesyuarat MT. Muhyiddin tetap akan duduk disebelah Najib, bukannya Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi," ujar beliau.


Komen:
Zack Ahmad's photo.Berita Bik buat YB Tan Sri Muhyuddin - bermakna pemecatan YB DS Anwar Ibrhim oleh Tun Mahathir pada tahun 1998 sebagai Timbalan Presiden UMNO "TIDAK SAH" - Tun Mahathir boleh didakwa kerana melanggar perlembagaan parti?

Aktivis Bersih Mandeep Singh pula ditangkap ?? OLEH MELATI A JALIL

Posted: 31 Jul 2015 04:00 PM PDT


Zack Ahmad's photo.

Peguam Honey Tan berkata, Aktivis Bersih 2.0 Mandeep Singh (tiga dari kanan) ditahan di balai polis Petaling di Jalan Klang Lama mengikut Seksyen 124 (b) Kanun Keseksaan, kerana menjalankan aktiviti mengancam sistem demokrasi berparlimen.

Peguam Honey Tan berkata, Aktivis Bersih 2.0 Mandeep Singh (tiga dari kanan) ditahan di balai polis Petaling di Jalan Klang Lama mengikut Seksyen 124 (b) Kanun Keseksaan, kerana menjalankan aktiviti mengancam sistem demokrasi berparlimen. 

Tan berkata, menurut pihak polis, penangkapan Mandeep adalah berhubung dengan kenyataan dibuat pada satu sidang media baru-baru ini, tetapi ia tidak pasti mana satu kenyataan beliau yang akan disiasat.

"Kami tidak tahu sidang akhbar mana yang akan dirujuk pihak polis, tetapi hanya satu sidang akhbar yang disertai Mandeep iaitu bersama Bersih 4," katanya kepada The Malaysian Insider di balai polis malam ini.
Mandeep ditangkap ketika beliau hadir secara sukarela ke balai polis petang ini.

Pada 29 Julai lalu, Bersih 2.0 mengumumkan yang mereka akan mengadakan perhimpunan jalananan semalaman bermula 29 hingga 30 Ogos, yang digelar Bersih 4, bagi mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan susulan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan rombakan Kabinet.

Sebelum ditangkap, Mandeep memberitahu The Malaysian Insider hari ini beliau dipanggil untuk hadir ke balai polis tanpa diberitahu sebabnya. 

Terdahulu hari ini, aktivis Demi Malaysia Adam Adli Abd Halim dan Syukri Rezab ditahan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi susulan penganjuran demonstrasi jalananan ‪#‎TangkapNajib‬ yang akan diadakan di Kuala Lumpur esok. 

Tiga tahanan terbabit dihantar ke balai polis Jinjang malam ini dan permohonan reman terhadap mereka dijangka dilakukan esok pada jam 10 pagi.

See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Muhyiddin, Shafie akan rasmi mesyuarat perwakilan di Kedah – Mukhriz FMT Reporters

Posted: 31 Jul 2015 09:00 AM PDT


mukriz,muhyiddin,shafie

Langkah membatalkan jemputan terhadap kedua-dua pemimpin parti itu hanya menunjukkan satu tindakan kurang manis.

PETALING JAYA: Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah digesa agar tidak membatalkan jemputan terhadap Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Naib Presiden, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bagi merasmikan mesyuarat perwakilan bahagian-bahagian di negeri itu.

Gesaan itu dibuat oleh Pengerusinya yang juga Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang memberitahu mesej mengenai perkara itu telah disampaikan kepada semua Ketua Bahagian UMNO negeri itu.

Menurut beliau, sekiranya langkah membatalkan jemputan terhadap kedua-dua pemimpin parti itu diambil ia hanya menunjukkan satu tindakan yang kurang manis.

"Kita sudah menjemput perasmi-perasmi ini atas jawatan mereka dalam parti dan bukan di dalam kerajaan, jadi biarlah kita tidak tukar jemputan itu kerana ia kurang manis," katanya kepada pemberita ketika menghadiri sambutan Hari Raya Aidilfitri UMNO Bahagian Jerlun, pada Jumaat.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian itu berkata, jemputannya kepada Shafie untuk merasmikan mesyuarat perwakilannya yang dijadualkan berlangsung pada 23 Ogos ini.

Jemputan dibuat atas kapasitinya sebagai salah seorang daripada tiga Naib Presiden UMNO.

“Saya digugurkan? Alhamdulillah”-Mohamad Hasan Khairil Ashraf

Posted: 31 Jul 2015 08:30 AM PDT


Mohamad-Hasan,-UMNODesas-desus mengenai pengguguran Mohamad timbul selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin disingkir sebagai Timbalan Perdana Menteri


KUALA LUMPUR : "Saya digugurkan? 

Alhamdulillah..," ia ringkas Datuk Seri Mohamad Hasan mengenai khabar angin di media sosial bahawa beliau akan digugurkan sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka anjuran Badan Kemajuan Anak-Anak Negeri Sembilan pada Jumaat.

Desas-desus mengenai penggugurannya timbul selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin digugurkan sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan kabinet yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa.

Terdahulu dalam ucapannya Mohamad yang juga merupakan Pengerusi UMNO Negeri Sembilan memberi amaran kepada pihak luar supaya tidak mengacau pentadbiran yang diketuainya.

Jelasnya, pihak luar seharusnya menjaga kawasan masing-masing dan tidak menganggu kawasan orang lain.
"Kito duduk diam-diam. Duduk di pengkalan kito. Sey duduk sey jago pengkalan Negeri Sembilan. Tapi jangan kacau-kacau Negeri Sembilan. Keno pangkah nanti," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut diminta mengulas mengenai tindakan beberapa UMNO bahagian yang membatalkan jemputan untuk menjemput Muhyiddin bagi merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian seperti Rabu, Batu Gajah dan Ipoh Barat.

"Saya tidak tahu pada itu. Kita ini orang Melayu, UMNO ini parti Melayu. Untuk membatalkan jemputan itu. Orang Melayu ini susah untuk membatalkan..tapi terpulang pada masing-masing. Kita jangan hilang budi bahasa," ujarnya.

Harga Minyak Naik Lagi Mulai 1 Ogos 2015 Kita Bantai

Posted: 31 Jul 2015 08:00 AM PDTSeperti sedia maklum , harga ketiga-tiga bakan bakar tersebut iaitu petrol RON95 RON97 dan Diesel akan dikemaskini harganya pada 1 Ogos 2015 bermula jam 12,01 tengah malam.

Memetik laporan portal Melvister, pengumuman rasmi harga jualan runcit RON95, RON97 dan Diesel hanya akan diumumkan oleh syarikat stesen minyak selepas jam 9.00 malam Jumaat 31 Julai 2015.


Harga Minyak Terbaru Dijangka Diumumkan Pada Malam Ini, Harga Tidak Rasmi Mulai 1 Ogos 2015


Berikut adalah harga TIDAK RASMI terkini RON95 RON97 & Diesel Mulai 1 Ogos 2015


RON95: RM2.17 Sen Seliter
RON97: RM2.55 Sen Seliter
Diesel: RM1.89 Sen Seliter


Harga tersebut bukanlah harga rasmi tetapi adalah berdasarkan pengiraan purata pasaran harga minyak pada Julai 2015.

Harga Terdahulu RON95 RON97 & Diesel Mulai 1 Julai 2015

RON95: RM 2.15 Sen Seliter
RON97: RM 2.55 Sen Seliter (Termasuk 6% GST)
Diesel: RM2.05 Sen Seliter
Untuk mengetahui harga sebenar yang mungkin berubah kita sama-sama tunggu pengumuman mungkin sekitar jam 9 malam ini.sumber

Sila lontarkan pandangan anda sama ada melalui komen di blog atau di laman Facebook. 

Berikanlah pandangan yang bertanggungjawab,tidak berunsur fitnah, tanpa menggunakan kata-kata lucah & kesat melampau (dilepaskan jika sesuai), dan semolek-moleknya biarlah berkaitan dengan isi artikel. 

Kepada "Anynomous", sila letakkan nama pena anda. Jangan berani bersuara, tetapi takut memperkenalkan diri!

PERHATIAN:
 
Komen yang disiarkan di blog atau di laman Facebook tidak semestinya menggambarkan pandangan atau pendirian editor kami, Kita Bantai Dot Info.

Blog ini TIDAK BERTANGGUNGJAWAB terhadap setiap pandangan atau pendapat yang diutarakan melalui laman sosial FACEBOOK atau yang terlepas siar di RUANG KOMEN blog. 
 
Komen itu adalah pandangan peribadi pemilik akaun.Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. 

"Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan dan dipersoalkan kebenarannya. 
 
Ketepatan dan kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. 
 
Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada kami di kitabantaiinfo [at] gmail [dot] com"

Maklumat siasatan 1MDB tidak akan didedahkan, kata Peguam Negara

Posted: 31 Jul 2015 07:30 AM PDT

Maklumat Siasatan 1MDB Tidak Akan Didedahkan Kepada RakyatMOHAMED APANDI: Kerahsiaan itu penting bagi mempertahankan integriti siasatan dan orang ramai tidak harus mempertikaikan siasatan tersebut. - Gambar Fail

KUALA LUMPUR: Peguam Negara yang baharu dilantik, Tan Sri Mohamed Apandi Ali menghargai perhatian serta kebimbangan mendalam yang diberikan oleh pelbagai pihak kepada siasatan ke atas 1Malaysia Development Berhad tetapi menjelaskan perkembangan siasatan termasuk keterangan saksi-saksi tidak akan didedahkan kepada orang ramai.

Katanya, apa saja nasihat, arahan serta bimbingan yang diberikan kepada agensi-agensi penyiasat juga tidak akan didedahkan.

"Biarpun orang ramai berhak untuk diberitahu, butir-butir siasatan jenayah yang mengandungi antara lain kandungan keterangan yang diberikan oleh saksi adalah dilindungi dan undang-undang melarang hal itu didedahkan," katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Mohamed Apandi, kerahsiaan itu penting bagi mempertahankan integriti siasatan dan orang ramai tidak harus mempertikaikan siasatan tersebut.

Peguam Negara mengulas kenyataan lima panel bebas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mendesak agar siasatan terhadap 1MDB dibenarkan untuk berjalan tanpa sebarang gangguan atau tekanan daripada mana-mana pihak.

Lima panel bebas yang mengawasi fungsi dan operasi SPRM itu juga mahu Jabatan Peguam Negara, Polis Di-Raja Malaysia, SPRM dan Bank Negara diberi ruang untuk menjalankan siasatan tanpa rasa gentar dan memihak.

Perkembangan minggu ini yang menyaksikan pemecatan Tan Sri Abdul Gani Patail daripada jawatan peguam negara menimbulkan spekulasi penamatan perkhidmatan itu dibuat kerana ada kaitan dengan siasatan yang sedang dijalankan.

Dalam satu kenyataan berasingan lebih kurang 12 jam sebelumnya, Mohamed Apandi menafikan dakwaan Sarawak Report bahawa Abdul Gani diberhentikan kerana sedang menyiapkan kertas pertuduhan jenayah rasuah terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, kertas pertuduhan yang didakwa "tidak ada dan tidak pernah sampai di Jabatan Peguam Negara".

"Lagi pula, format kertas itu tidak betul atau ditulis oleh jabatan kami," katanya.

Mohamed Apandi juga memaklumkan bahawa siasatan Pasukan Petugas Khas masih belum selesai dan mustahil dari segi undang-undang satu kertas pertuduhan boleh dirangka lebih awal.

"Dakwaan kertas pertuduhan ini menunjukkan bahawa ada konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri yang sedang berkhidmat dengan mengaitkan beliau dengan jenayah dan cara-caranya termasuklah dengan mengada-adakan dan membocorkan (dokumen)," katanya yang meyifatkan plot itu sebagai satu ancaman kepada demokrasi Malaysia.

"Saya akan mengarahkan semua tindakan wajar diambil untuk menyiasat (konspirasi itu). Undang-undang yang tegaskan akan dikenakan tanpa berkecuali kepada sesiapa yang didapati bersalah."


- astroawani

VIDEO - Kecoh: Ajak berunding tapi polis cekup dua aktivis

Posted: 31 Jul 2015 07:00 AM PDT


Doa Rasulullah Untuk Para Pemimpin

Posted: 31 Jul 2015 06:15 AM PDTاللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَاشْقُقْ عَلَيْهِ وَمَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِمْ فَارْفُقْ بِهِ.


" Ya Allah , barangsiapa yang mengurus urusan umat ku, lalu dia menyusahkan mereka, maka susahkanlah dia, dan sesiapa yang menguruskan perkara umat ku, lalu dia mengasihi mereka, maka kasihilah dia."
 
(Hadits Riwayat Muslim, Shohih Muslim, 9/351, no. 3407). >>>>>>>"sesungguhnya selepasku ini akan adanye para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan monolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga) . 

Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolong kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku dari kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga) ''riwayat ahmad , an-nasai, dan at-tirmidzi. -hadis ini sahih seperti dinilai oleh al-albani.'' 

 YA ALLAH YA TUHAN KAMI - ENGKAU MAKBULKAN LAH DOA KAMI INI - AMIN YA RABBAL ALAMIN....

TERKINI !!!!!!! Governor Bank Negara menjadi sasaran seterusnya

Posted: 31 Jul 2015 05:30 AM PDT

 

Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. 

Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur. Laporan tersebut menyebut ; 

1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 

2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib. 

3. Susulan dari penyebaran tersebut, Rosmah telah mengarahkan Zeti untuk menyiasat dan memaklumkan padanya pihak yang mendedahkan maklumat peribadi account banknya atau meletak jawatan dalam masa 72 jam. 

4. Zeti enggan melayan permintaan Rosmah dan sejak itu Zeti dijadikan target untuk dijatuhkan. 

5. Selain itu, isu mengenai siasatan 1MDB juga menjadi antara punca kenapa Zeti perlu disingkirkan menurut sumber. 


6. Ini kerana Zeti akan menyerahkan semua bukti berkaitan perbankan dan transaksi2 yang melibatkan syarikat2 yang berkaitan dengan pelaburan 1MDB kepada pasukan khas. Zeti dikatakan akan memberikan kerjasama penuh kepada pasukan khas. Walaupun Zeti tidak mendedahkan sebarang maklumat kepada media. 

7. Perkara inilah yang merisaukan pentadbiran Najib memandangkan Zeti tidak boleh dipecat sewenang2nya apatah lagi tidak pula Zeti mahu berkompromi dengan sesiapa demi pertahankan kedudukannya. 

8. Pada tahun 2009, Najib meluluskan satu usul yang mana bank negara dikecualikan dari terlibat dengan sebarang tekanan/pengaruh politik ini termasuklan soal perlantikan ke atas jawatan tertinggi. 

9. Cadangan ini dikemukakan oleh Zeti atas alasan bagi memastikan bank negara bersikap telus dan bebas dari sebarang unsur2 politism dalam mengambil atau membuat sebarang keputusan. 

10. Jawatan gabenor bank negara hanya boleh dipecat, ditukar atau dilantik oleh agung semata2nya. 

11. Agong (dari Kedah) dilaporkan berkata kepada Mahathir bahawa dia bersikap berkecuali dan tidak mahu melibatkan diri dan biarkan undang2 menjalankan prosesnya. 

12. Selepas seketika muncul satu blog yang memaparkan artikel kononnya Zeti terlibat dalam skandal. Dipercayai berkaitan Rosmah Mansur. 

13. Blog tersebut menamakan Zeti telah menggunakan kedudukannya untuk memperolehi tender berkaitan kementerian pendidikan mengenai pembekalan air. Tender tersebut diserahkan kepada syarikat yang berkaitan suami dan anak2 Zeti. 

14. Selain itu, dilaporkan suami Zeti telah memperolehi komisen yang sangat tinggi dalam 'bank deal' sebagai third party antara pihak bank dengan pelabur. Suami Zeti, Tawfiq Ayman mengambil manfaat kedudukan Zeti untuk memperolehi maklumat dalaman yang kemudiannya digunakan untuk menjayakan perjanjian perniagaan tersebut. 

15. Suami Zeti agak goyang dengan perkembangan terbaru ini. 

16. Sumber Asia Sentinel juga berkata agak sukar untuk menjatuhkan Zeti dari kedudukannya memandangkan Zeti bukan sahaja diakui berkredibliti dan berkeupayaan mentadbir kewangan dalam negara bahkan turut diiktirafkan di pentas antarabangsa. 

17. Zeti telah berkhidmat dalam dunia perbankan selama 36 tahun dan mula diangkat sebagai gabenor pada tahun 2000. 

18. Pada tahun 2009, bakat dan keupayaan Zeti diiktirafkan menerusi pentas antarabangsa menerusi award antara ketua (gabenor) bank negara terbaik dunia dan terus menerima pengiktirafan yang lebih kurang pada tahun2 selepasnya. 

19. Melihat kepada ketokohan yang dimiliki Zeti, sumber memaklumkan kepada Asia Sentinel, rakyat mungkin tidak akan mempercayai dakwaan terhadap keluarga Zeti yang tersebar menerusi blog.


Baca lagi amenoworld

Apabila Wakil Tuhan berkata2.. Remind kembali (flashback)

Posted: 31 Jul 2015 05:00 AM PDT

Governor Bank Negara menjadi sasaran seterusnya Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur. Laporan tersebut menyebut ; 1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib. 3. Susulan dari penyebaran tersebut, Rosmah telah mengarahkan Zeti untuk menyiasat dan memaklumkan padanya pihak yang mendedahkan maklumat peribadi account banknya atau meletak jawatan dalam masa 72 jam. 4. Zeti enggan melayan permintaan Rosmah dan sejak itu Zeti dijadikan target untuk dijatuhkan. 5. Selain itu, isu mengenai siasatan 1MDB juga menjadi antara punca kenapa Zeti perlu disingkirkan menurut sumber. 6. Ini kerana Zeti akan menyerahkan semua bukti berkaitan perbankan dan transaksi2 yang melibatkan syarikat2 yang berkaitan dengan pelaburan 1MDB kepada pasukan khas. Zeti dikatakan akan memberikan kerjasama penuh kepada pasukan khas. Walaupun Zeti tidak mendedahkan sebarang maklumat kepada media. 7. Perkara inilah yang merisaukan pentadbiran Najib memandangkan Zeti tidak boleh dipecat sewenang2nya apatah lagi tidak pula Zeti mahu berkompromi dengan sesiapa demi pertahankan kedudukannya. 8. Pada tahun 2009, Najib meluluskan satu usul yang mana bank negara dikecualikan dari terlibat dengan sebarang tekanan/pengaruh politik ini termasuklan soal perlantikan ke atas jawatan tertinggi. 9. Cadangan ini dikemukakan oleh Zeti atas alasan bagi memastikan bank negara bersikap telus dan bebas dari sebarang unsur2 politism dalam mengambil atau membuat sebarang keputusan. 10. Jawatan gabenor bank negara hanya boleh dipecat, ditukar atau dilantik oleh agung semata2nya. 11. Agong (dari Kedah) dilaporkan berkata kepada Mahathir bahawa dia bersikap berkecuali dan tidak mahu melibatkan diri dan biarkan undang2 menjalankan prosesnya. 12. Selepas seketika muncul satu blog yang memaparkan artikel kononnya Zeti terlibat dalam skandal. Dipercayai berkaitan Rosmah Mansur. 13. Blog tersebut menamakan Zeti telah menggunakan kedudukannya untuk memperolehi tender berkaitan kementerian pendidikan mengenai pembekalan air. Tender tersebut diserahkan kepada syarikat yang berkaitan suami dan anak2 Zeti. 14. Selain itu, dilaporkan suami Zeti telah memperolehi komisen yang sangat tinggi dalam 'bank deal' sebagai third party antara pihak bank dengan pelabur. Suami Zeti, Tawfiq Ayman mengambil manfaat kedudukan Zeti untuk memperolehi maklumat dalaman yang kemudiannya digunakan untuk menjayakan perjanjian perniagaan tersebut. 15. Suami Zeti agak goyang dengan perkembangan terbaru ini. 16. Sumber Asia Sentinel juga berkata agak sukar untuk menjatuhkan Zeti dari kedudukannya memandangkan Zeti bukan sahaja diakui berkredibliti dan berkeupayaan mentadbir kewangan dalam negara bahkan turut diiktirafkan di pentas antarabangsa. 17. Zeti telah berkhidmat dalam dunia perbankan selama 36 tahun dan mula diangkat sebagai gabenor pada tahun 2000. 18. Pada tahun 2009, bakat dan keupayaan Zeti diiktirafkan menerusi pentas antarabangsa menerusi award antara ketua (gabenor) bank negara terbaik dunia dan terus menerima pengiktirafan yang lebih kurang pada tahun2 selepasnya. 19. Melihat kepada ketokohan yang dimiliki Zeti, sumber memaklumkan kepada Asia Sentinel, rakyat mungkin tidak akan mempercayai dakwaan terhadap keluarga Zeti yang tersebar menerusi blog. Baca lagi amenoworld

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Muhyiddin Khianati UMNO, Lepas Ni Mukhriz Pula? -DS Azalina Othman Said Posted by Ibnu Hasyim

Posted: 31 Jul 2015 04:30 AM PDT
Menteri yang baru dilantik semula ke Kabinet, Datuk Seri Azalina Othman Said (gambar kanan) berkata, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu dipecat jika didapati bertindak khianat kepada parti.

Laporan Berita Harian menyebut, menteri di jabatan perdana menteri itu turut kecewa kerana Muhyiddin terus mempertikaikan perdana menteri dalam isu 1MDB.

Pemimpin Umno Johor itu mengulas video menunjukkan Muhyiddin menyebut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengaku bahawa wang sebanyak RM2.6 bilion dimasukkan ke akaun peribadi.

"Saya tidak faham, siang kata hendak beri sokongan padu, malam keluar video. Bagi saya kalau orang derma duit kat saya suruh jaga anda semua dan simpan atas nama saya, itu hubungan saya dengan penderma...
"Apa salahnya?," kata Azalina seperti dipetik dalam laporan Berita Harian.

Lainlah jika wang yang disimpan dalam akaun itu adalah untuk parti atau badan lain."Kecuali orang kata 'Datuk, saya derma duit ini untuk Umno, untuk Parlimen, untuk NGO,' saya kena ikut cakap penderma.
"Dalam isu duit (RM2.6 bilion), saya tidak melihatnya sebagai isu besar... bagi saya itu budi bicara orang yang derma duit," katanya.

MP Pengerang itu seterusnya menegaskan, Muhyiddin tidak kebal dari tindakan disiplin parti, termasuk pemecatan sekiranya khianat kepada Umno. Bagaimanapun, Azalina berkata beliau tidak dapat menentukan jika tindakan Muhyiddin setakat ini merupakan perbuatan khianat.

"Bagi saya, sesiapa pun boleh dipecat kalau dia mengkhianati parti. Dia perlu dipecat.


"Saya tidak tahu lagi (sama ada Mukhriz mengkhianati parti), tidak tahu hari ini dia buat apa, esok lusa (mungkin) dia bakar bendera Umno ke, tidak tahu," katanya lagi. (Mk)

Posted: 31 Jul 2015 04:00 AM PDT

Mafiaboss Melayu's photo.

Negara kita telah terlalu rendah kredibiliti institusi demokrasi dan penguatkuasaan undang-undangnya sejak pencabulan Badan Kehakiman dan Perundangan dari zaman Dr Mahathir sehingga sekarang. 

Banyak kesalahan yang dihadapi oleh pimpinan kita terlalu nyata tetapi tidak mampu diketengahkan kerana kekuasaan politik yang begitu mencengkam.

Selama ini rakyat hanya memerhatikannya sahaja. Segala bukti-bukti di sorokkan oleh pengamal undang-undang di Jabatan kehakiman dan Jabatan Perundangan itu sendiri. Immuniti yang ada kepada pemimpin politik terlalu besar, malahan lebih besar dari immuniti yang ada kepada Raja-Raja Melayu kita.


(Kredit to: Sdr Aspan Alias)

TEROPONG-TEROPOG2 BAKAL MB KEDAH ??

Posted: 31 Jul 2015 03:30 AM PDT

Najib Puji Hadi Sebab Buat Penilaian Yang Betul Tentang Dirinya

Posted: 31 Jul 2015 03:00 AM PDT

 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini memuji Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana boleh membuat "penilaian yang betul" berhubung dakwaan terhadap dirinya dan 1MDB.

Ini kerana, kata Najib, dalam isu 1MDB seseorang yang beragama Islam perlu memegang prinsip mencari kebenaran sebelum menuduh seseorang bersalah.

"Sebagai orang yang berpegang pada agama, kita mesti pegang prinsip mencari kebenaran. Kita mesti pegang prinsip tiada sesiapa bersalah selagi tak terbukti kesalahannya.

"Sebab itu saya nak puji Presiden PAS," katanya.

Menurut Najib, walaupun kedua-dua mereka bersaing kerana perbezaan politik, mereka bersependapat bahawa tiada sesiapa boleh dianggap bersalah selagi tidak dibuktikan.

"Ini presiden PAS (yang) cakap. Presiden PAS pun boleh buat penilaian," katanya ketika berucap di sebuah majlis di Putrajaya hari ini.


- mkini

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT