Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Bala Berganda Menerusi TPPA Dan GST

Posted: 04 Mar 2015 06:00 PM PST

 
 
Adakah Kerajaan Bersedia Menerimapakai Rang Undang-Undang Bagi Menangani Impak Mendatang?

Saya tegaskan sekali lagi bahawa beberapa harga ubat telah meningkat antara 20% hingga 50% pada tahun 2014 dan dijangka bakal naik mendadak pada tahun ini - kenaikan yang belum lagi mengambil kira kesan pengenalan GST dan perjanjian TPP nanti.

Media  semalam melaporkan hasil sebuah kajian daripada Universiti New South Wales menunjukkan bahawa harga ubat-ubatan akan meningkat selepas perjanjian Perkongsian Trans Pasifik ditandatangani oleh negara-negara yang terlibat.

Laporan yang dikeluarkan oleh Pusat Latihan Penyelidikan dan Penilaian Ekuiti Kesihatan Universiti tersebut mendapati bahawa perjanjian tersebut akan memberikan kuasa kepada syarikat-syarikat farmaseutikal untuk memperbaharui paten ubat-ubatan secara berterusan dan menghentikan saingan daripada ubatan generik.

Laporan itu juga menjelaskan bahawa Amerika Syarikat sedang cuba untuk menghalang syarikat ubatan generik daripada menggunakan data klinikal dari syarikat-syarikat farmaseutikal untuk kelulusan pemasaran, selain daripada perlindungan sepanjang 8 tahun untuk data klinikal, dan 12 tahun untuk ubatan biolijikal dan vaksin.

TPPA mengandungi klausa Intellectual Property Right (IPR) ataupun dikenali sebagai  Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights Plus (TRIPS+) yang membolehkan syarikat farmaseutikal memanjangkan paten ubatan. Dengan itu, TPPA akan menaikkan harga ubat ubatan termasuk menghalang pengimportan ubatan generik.

Malah kebocoran maklumat daripada Wikileaks mengenai perjanjian tersebut juga menyokong fakta ini. Berdasarkan kandungan teks yang bocor di laman tersebut mendakwa terdapat persetujuan bahawa cadangan ke atas lesen wajib ubat-ubatan telah dihapuskan. 

Sekiranya lesen wajib itu dihapuskan dalam perjanjian maka harga ubat-ubatan akan menjadi mahal serta tempoh paten ubat-ubatan akan lebih lama. Secara langsung ini membolehkan syarikat-syarikat farmaseutikal meletakkan harga yang jauh lebih tinggi untuk ubatan mereka.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed pernah berjanji dan menyatakan bahawa kerajaan sedar perkara ini menjadi kebimbangan rakyat negara ini kerana cadangan berkenaan akan menaikkan harga ubat-ubatan di pasaran. 

Menurut beliau, Malaysia bertegas akan menolak cadangan berkaitan hak harta intelek dalam Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) membabitkan ubat-ubatan. 

Namun, adakah janji ini boleh ditepati?

Perdana Menteri juga ketika di Sidang Kemuncak Asia Timur di Bali telah berjanji bahawa perjanjian TPP hanya akan ditandatangani jika ia bakal bermanfaat untuk rakyat, namun begitu sehingga hari ini laporan kos faedah masih belum dibentangkan.

Sekiranya Perjanjian ini diteruskan, rawatan perubatan sudah tentu akan menjadi sebuah hak ekslusif kepada golongan berpendapatan tinggi sahaja, manakala rakyat kelas pertengahan dan rendah akan terus dimangsakan. Perjanjian ini akan menjadi bala yang berganda selepas pengenalan GST.

Dalam pada itu, saya pada hari ini akan menghantar sebuah deraf rang undang-undang persendirian Akta Biodiversiti bagi melindungi sumber-sumber alam semulajadi Malaysia daripada dieksploitasikan oleh mana-mana syarikat daripada luar negara. 

Salah satu tujuan rang undang-undang ini digubal ialah untuk mengelakkan daripada sebarang sumber alam di Malaysia daripada dipatenkan oleh syarikat-syarikat luar, secara langsung menidakkan hak-hak rakyat Malaysia daripada menikmati hasil alam mereka sendiri. 

Usaha ini sedikit sebanyak persediaan di dalam mengekang dan mengurangkan impak negatif perjanjian TPP ini.

Justeru, Kerajaan haruslah menimbangkan cara yang terbaik bagi melindungi rakyat Malaysia daripada terus dimangsakan oleh negara-negara maju. Kerajaan bertanggungjawab untuk memastikan rakyat mempunyai akses yang samarata tanpa mengira status ekonomi terhadap ubat-ubatan yang penting. 

Kerajaan juga bertanggungjawab untuk memastikan sumber alam semulajadi di Malaysia adalah hak mutlak rakyat, bukan dieksploitasi oleh kuasa-kuasa besar.
 

NURUL IZZAH ANWAR

AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI
 

 

Bekas Setiausaha Agung Umno Dedah ‘Skandal’ Bank Rakyat Dalam Buku Baharu

Posted: 04 Mar 2015 05:30 PM PST


Gambar : The Malaysian InsiderGambar : The Malaysian InsiderSkandal Bank Rakyat RM32 juta yang mendapat perhatian ramai tahun lepas kini diceritakan dalam sebuah buku berjudul "Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat" tulisan Shahbudin Husin, yang dilancarkan hari ini oleh pemimpin veteran Umno, Tan Sri Sanusi Junid.
Buku yang dikarang penulis blog terkenal itu menampilkan wawancara dengan bekas pengerusi Bank Rakyat, Tan Sri Sabbaruddin Chik, yang juga bekas setiausaha agung Umno.
Dalam buku terbaharu Shahbudin ini, beberapa perkara dibongkar melibatkan peranan usahawan permaidani, Deepak Jaikishan dalam skandal Bank Rakyat.
Buku itu mendedahkan hubungan Deepak dengan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang dikaitkan dengan layanan istimewa diberikan kepada beliau dalam isu pinjaman Bank Rakyat.

Sanusi semasa berucap melancarkan buku itu di Petaling Jaya hari ini, berkata tidak pernah dalam sejarah Umno seorang bekas setiausaha agung dimalukan dan dihina seperti dilakukan terhadap Sabbaruddin.
"Belum pernah daripada 21 bekas setiausaha agung Umno dimalukan dan dihina seperti yang dilakukan ke atas Sabbaruddin," kata Sanusi, yang merupakan menteri semasa pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad.
Kontrak Sabbaruddin sebagai pengerusi Bank Rakyat berakhir pada 8 April 2014 dan tidak disambung di atas arahan Datuk Seri Hasan Malek.
Hasan, yang juga menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan, didakwa masuk campur isu penyambungan kontrak Sabbaruddin kerana tidak berpuas hati dengan bekas pengerusi Bank Rakyat tersebut.
Sabbaruddin berkata tujuan buku ini diterbitkan adalah bagi menegakkan keadilan bagi dirinya.
"Saya rasa ini tidak adil kepada saya dan mereka yang terlibat. Beliau (Hasan) menyalahguna kuasa," katanya.
Penerbitan buku 'Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat' dijangka menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. .

Penerbitan buku 'Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat' dijangka menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Buku itu mengandungi 26 bab dan diterbitkan Special One Publication.
Antara artikel yang dimuatkan adalah kenyataan Sanusi dan juga Tengku Razaleigh Hamzah yang lantang membangkitkan skandal tersebut.
Turut hadir pada majlis hari ini bagi menyatakan sokongan adalah bekas ketua pengarang The New Straits Times (NST), Datuk A. Kadir Jasin dan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali.
Deepak sebelum ini pernah mencetuskan kontroversi sebelum pilihan raya umum ke-13 (PRU13) pada 2013.
Beliau pernah menyaman Putrajaya kerana melanggar perjanjian tanah di Bukit Raja, Selangor, dan ditarik balik pada hari yang sama.
Kemudiannya, syarikat milik tabung kerajaan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings Bhd mengumumkan pada 2012 membeli 80% saham syarikat individu tersebut, Astacanggih Sdn Bhd dan sebidang tanah bernilai RM130 juta milik Awan Megah Sdn Bhd, syarikat ketua wanita Umno Selangor, Senator Datuk Raja Ropiaah Abdullah.
Penerbitan buku ini dijangka menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang sudah berdepan pelbagai skandal, antaranya isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan pendedahan New York Times mengenai harta pusaka.
Kedudukan Najib juga tidak berada dalam keadaan baik pada ketika bekas perdana menteri, Dr Mahathir juga lantang mengkritik pentadbirannya. - TMI

Patutlah Sirul Dan Azilah Tak Cabar Saman Bapa Altantuya.. Ini Sebabnya?

Posted: 04 Mar 2015 05:00 PM PST


Patutlah Sirul Dan Azilah Tak Cabar Saman Bapa Altantuya.. Ini Sebabnya?  
 
Bekas komando polis Ketua Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar yang dijatuhi hukuman mati kerana membunuh wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu tidak akan bertindak balas terhadap saman RM100 juta yang difailkan bapa mangsa.

Peguam Datuk Hazman Ahmad yang mewakili Azilah, dan Datuk Kamarul Hisham Kamaruddin yang mewakili Sirul, semasa perbicaraan jenayah, berkata mereka masih belum menerima sebarang arahan daripada mereka berdua berhubung saman sivil itu.

"Saya menulis surat kepada firma guaman (Karpal & Co) memaklumkan mereka yang saya tidak menerima arahan untuk bertindak bagi pihak Azilah," kata Hazman.

Kamarul memberikan jawapan yang sama apabila ditanya sama ada beliau akan membela diri dalam saman yang difailkan bapa Altantuya, Setev Shaariibuu.

Azilah kini dikurung bersendirian di penjara Sungai Buloh selepas Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuan kerajaan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan membebaskan mereka.

Sirul berlepas ke Australia sebelum mahkamah tertinggi itu menyampaikan keputusan akhir tetapi ditangkap di Queensland pada 20 Januari dan kini ditahan di Pusat Imigresen Villawood di Sydney susulan amaran merah dikeluarkan Interpol terhadapnya.

Sementara itu, peguam Ramkarpal yang mewakili Setev berkata, mendapatkan penghakiman ingkar ialah satu pilihan yang ada pada anak guamnya.

Setev memfailkan saman itu pada 2007, setahun selepas anak perempuannya yang ketika itu berusia 28 tahun, dibunuh.

Kedua-dua anggota polis tidak membela diri, tidak seperti kerajaan Malaysia dan kekasih Altantuya, Abdul Razak Baginda.

Setev memohon ganti rugi bagi "penderitaan, kesedihan, dan penderitaan fizikal dan mental".

Beliau memfailkan saman itu bagi pihak isterinya Altantsetseg Sanjaa, dan dua cucu mereka, Mungunsha Bayarjargal dan Altanshagai Munkhtulga, yang masih kecil.

Patutlah Sirul Dan Azilah Tak Cabar Saman Bapa Altantuya.. Ini Sebabnya? 
Pasangan suami isteri itu merupakan penjaga anak-anak Altantuya sekarang. Anak keduanya mengidap penyakit yang memerlukan rawatan dengan kos yang mahal.

Saman itu sebelum ini ditangguhkan kerana Mahkamah Tinggi mahukan perbicaraan jenayah diselesaikan dahulu.

Razak Baginda, sekutu rapat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum ini didakwa terlibat dalam kes itu namun dibebaskan kemudiannya.

Kerajaan memfailkan pembelaan dan berkata mereka tidak bertanggungjawab kerana dua bekas anggota polis itu melakukan tindakan berkenaan bersendirian.

Razak Baginda sementara itu menafikan mengetahui berkenaan pembunuhan itu.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Tun Ariffin Zakaria pada 13 Januari menjatuhkan hukuman mati terhadap dua bekas anggota polis itu.

Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Suriyadi Halim Omar, yang mengeluarkan penghakiman berkata pendakwaan membuktikan kesnya tanpa bukti yang diragui.
 
 
Addin

Memang Patut Pun UKE Kena Ban.

Posted: 04 Mar 2015 04:30 PM PST

Jawapan MAZA Tentang Larangan UKE Jadi Panelis


Ini apa yang MAZA maklumkan menerusi laman rasmi facebooknya siang tadi.

Ada pihak menyebarkan surat rasmi dalaman Jabatan Mufti Perlis ke pihak pengurusan satu forum sempena Keputeraan DYMM Raja Perlis yang Jabatan Mufti merupakan pihak yang terlibat sama dalam penganjuran. 

Berikut penjelasan ;

1.Surat tersebut menyatakan pihak Jabatan Mufti tidak bersetuju pemilihan panel tertentu atas alasan riwayat-riwayat palsu yang pernah disebarkan. Ini selaras dengan kehendak keilmuan dan masyarakat sendiri untuk memastikan kesahihan riwayat.


2. Surat itu TIDAK menyebut penceramah berkenaan dihalang berceramah di Perlis tetapi menyatakan tidak bersetuju untuk menjadi panel forum berkenaan yang bersempena Keputeraan DYMM Raja Perlis.


3. Ia adalah surat dalaman pentadbiran yang Jabatan Mufti merupakan JK Penganjur. Maka, penyebarannya tidak sepatutnya berlaku.


4. Oleh kerana surat itu telah tersebar dan ramai bertanya bukti, maka di sini disertakan satu salinan muka surat buku pihak berkenaan.---------------------

1. UKE tidak diban dari berceramah atau memasuki Perlis.

2. Mufti hanya berperanan melarang UKE menjadi panelis dalam forum yang jabatan mufti menjadi AJKnya sebagai penganjur.

3. Larangan itu amatlah bertepatan pada aku.

4. UKE pun kena faham juga. Jangan main sebarang sebar benda karut palsu atas nama agama. 

5. Satu lagi. UKE neh dah semakin kelaut bila kait hadis untuk mengutuk pihak tertentu yang anti kerajaan atas nama penindasan dan melawan kezaliman.

6. Ini salah seorang pendengar radio yang mendengar ceramah UKE baru2 neh.

Baca ;


7. Ini kerja UKE? Aku rasa dia neh jelas menghadapi kecelaruan minda. Bukan aku marah dia nak kritik pembangkang. Kritik la. Tapi biarla betul cara nak mengkritik tue.

8. Kena faham kronologi dan kena faham perbezaan situasi.

9. Seseorang ahli parti pembangkang yang menganjurkan demo mungkin berniat meraih sokongan politik.

10. Tapi seseorang rakyat yang terlibat dalam demo belum tentu mempunyai niat yang sama. Mungkin dia mahu kerajaan tahu bahawa dia berdemo kerana tuntutan demo itu sendiri. 

11. Tak perlu main tuduh2 dan serap persepsi negatif ke atas pihak tertentu kelompok tertentu guna hadis ke apa ke tanpa memahami jalan cerita. Ini point aku.

12. Yang aku pelik. Tang kerajaan semua bagus. Kerajaan bina kasino pun tak disebut. Kerajaan bagi lesen judi pun tak dikata. Kena tang pembangkang atau cina. Pehh.. semua jahat, keji, teruk dan macam-macam lagi.

Tolongla. Kita tak perlukan ustaz begini. Agamawan begini. Agamawan kalau tak mampu melawan penindasan atau kezaliman dan lebih rela pilih watak playsafe suka ahti ko la. Aku pun malas nak paksa-paksa atau desak-desak orang yang tak sudi nak tolong berjuang neh. Tak kira la sapa pun dia. Tapi cukup jangan jadikan agama sebagai modal nak menghukum orang semata-mata nak bela pimpinan kau. Tolong la UKE. 

Kbai.

FB klon: Wanita trauma dimaki dan diancam bunuh

Posted: 04 Mar 2015 04:00 PM PST

Wanita Ini Diancam Bunuh Setelah Tulis Surat Terbuka Di FB
FB klon: Wanita trauma dimaki dan diancam bunuh - Gambar Facebook Siti Hajar

KUALA LUMPUR: Segalanya dikatakan bermula pada 22 September 2013, selepas seorang penasihat usahawan, Siti Hajar Aladin menulis surat terbuka kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di laman Facebook.

Di dalam surat itu, Siti Hajar meluahkan perasaannya mengenai keperitan kehidupan rakyat di negara ini terutama kepada golongan anak muda selepas pengurangan subsidi minyak sebanyak 20 sen pada waktu tersebut.


Surat terbuka kepada Najib yang dikatakan menjadi permulaan segala masalah kepada Siti Hajar - Gambar Facebook Siti Hajar

Ketika meluah masalahnya kepada Astro AWANI, Siti Hajar memberitahu, hidupnya selepas itu mula terganggu selepas menyedari kewujudan akaun Facebook klon yang menulis pelbagai catatan negatif yang menyentuh isu perkauman, negara termasuk hal melibatkan pasukan bola sepak yang boleh menimbulkan pelbagai tanggapan negatif masyarakat kepadanya.

"Macam-macam ancaman sudah saya terima. Akaun palsu itu mula disedari selepas saya menulis surat terbuka berkenaan.

"Pada mulanya akaun itu menghantar beberapa mesej lucah kepada beberapa lelaki dan memburukkan saya, hairannya pemilik akaun klon itu mempunyai semua butiran mengenai saya," katanya.

Pada mulanya kata Siti Hajar, dia membiarkan sahaja situasi itu walaupun beberapa sahabat sudah menasihatinya untuk membuat laporan kepada agensi berkuasa.

"Akaun palsu itu pada mulanya hanya mencatat status biasa-biasa sahaja sehinggalah ada ketika menulis catatan yang melibatkan keharmonian semenanjung dengan Sabah dan Sarawak.

"Mula-mula saya malas melayan tetapi nampaknya status akaun ini semakin kritikal sehingga saya mengambil keputusan untuk membuat laporan polis pada April tahun lepas," jelasnya.


Akaun palsu Siti Hajar yang banyak membuat provokasi dan menyebabkan Siti Hajar diancam - Gambar Facebook Siti Hajar


Katanya lagi, dia mula menerima pelbagai ancaman selepas akaun palsu berkenaan mula mencatat status mengenai Sabah dan Sarawak.

"Pada masa itu saya menerima serangan yang sangat teruk, orang ramai tidak dapat membezakan akaun asli atau palsu.

"Saya buat satu lagi laporan polis pada September tahun lepas namun malangnya saya dimaklumkan apa yang terjadi adalah di luar kuasa mereka," ujarnya.

Kehidupan semakin terancam

Siti Hajar memberitahu, dia semakin trauma selepas menerima jawapan menyedihkan daripada polis dan paling menyedihkan apabila Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKMM) sendiri menyatakan kes itu di luar bidang kuasa mereka.

"Semua memberi jawapan di luar bidang kuasa. Aduan kepada SKMM sudah, aduan kepada polis pun sudah.

"Laporan pertama, polis meminta saya ke SKMM, apabila ke SKMM mereka kata ini di luar bidang kuasa, kata mereka Facebook ini di Amerika Syarikat (AS)," jelasnya.

Ujarnya, dia mengambil inisiatif untuk menghantar e-mel kepada Facebook namun tidak mendapat sebarang maklum balas sehingga kini.

"Saya takut. Banyak kali saya hubungi polis dan pernah dinasihatkan untuk menutup akaun Facebook sebagai penyelesaian jika tidak tahan diancam.

"Saya pernah tutup akaun Facebook namun akaun palsu itu semakin mengganas dengan pelbagai catatan baharu yang menyakitkan hati pembaca serta boleh menimbulkan gangguan ketenteraman," katanya.


Catatan terbaharu Facebook palsu Siti Hajar yang menimbulkan provokasi kepada ketenteraman kaum di negara ini - Gambar Facebook Siti Hajar


Kata Siti Hajar lagi, kali terakhir dia membuat laporan polis adalah pada Ahad lepas selepas akaun palsu berkenaan mencatat status yang memprovokasi kaum India.

"Saya takut, saya terpaksa buat laporan lagi walaupun tahu mungkin tidak ada sebarang tindakan daripada polis. Saya diancam bunuh dan saya mohon mendapat sedikit perhatian.

"Saya tidak mahu jadi apa-apa kepada saya dan keluarga, saya kini buntu, tidak tahu apa yang perlu di buat dan mengharap segalanya berakhir dengan segera tanpa berlakunya sebarang kejadian yang tidak diminta," jelasnya.

- astroawani


NGO Melayu mahu Rafizi dipenjara kerana dedah maklumat NFC OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 04 Mar 2015 08:00 AM PST

Ketua Pengarah Jaringan Melayu Malaysia Wilayah Persekutuan Faizan Mohd Nor bercakap kepada media selepas membuat laporan polis terhadap Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur, hari ini.

Ketua Pengarah Jaringan Melayu Malaysia Wilayah Persekutuan Faizan Mohd Nor bercakap kepada media selepas membuat laporan polis terhadap Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur, hari ini.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Jaringan Melayu Malaysia (JMM) Wilayah Persekutuan hari ini menuntut polis mengambil tindakan terhadap Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli kerana mendedahkan maklumat akaun pelanggan bank kepada media berhubung skandal Fidlot Nasional Corporation (NFC).

Ketua Pengarah JMM Wilayah Persekutuan Faizan Mohd Nor hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi hari ini untuk membuat laporan terhadap ahli Parlimen Pandan itu dan menegaskan pihak berkuasa seharusnya bertindak adil dengan membuka kembali siasatan agar hukuman setimpal dijatuhkan kepada Rafizi.

"Rafizi harus dipenjarakan kerana mendedahkan maklumat akaun pelanggan bank kepada media dan kini masih bebas.

"JMM Wilayah Persekutuan menegaskan sekali lagi tidak ada individu, ahli Parlimen atau orang kenamaan yang sewenang-wenangnya berasa istimewa jika bersubahat dalam Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (Bafia)," katanya kepada pemberita di depan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata mengikut Akta Bafia 1989, sekiranya disabitkan bersalah Rafizi boleh dikenakan penjara selama 3 tahun atau didenda RM3 juta atau kedua-duanya sekali. – 4 Mac, 2015.


http://www.themalaysianinsider.com

NGO Melayu mahu Rafizi dipenjara kerana dedah maklumat NFC

Ketua Pengarah Jaringan Melayu Malaysia Wilayah Persekutuan Faizan Mohd Nor bercakap kepada media selepas membuat laporan polis terhadap Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Mukhriz Hazim, 4 Mac, 2015.Ketua Pengarah Jaringan Melayu Malaysia Wilayah Persekutuan Faizan Mohd Nor bercakap kepada media selepas membuat laporan polis terhadap Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Mukhriz Hazim, 4 Mac, 2015.Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Jaringan Melayu Malaysia (JMM) Wilayah Persekutuan hari ini menuntut polis mengambil tindakan terhadap Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli kerana mendedahkan maklumat akaun pelanggan bank kepada media berhubung skandal Fidlot Nasional Corporation (NFC).
Ketua Pengarah JMM Wilayah Persekutuan Faizan Mohd Nor hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi hari ini untuk membuat laporan terhadap ahli Parlimen Pandan itu dan menegaskan pihak berkuasa seharusnya bertindak adil dengan membuka kembali siasatan agar hukuman setimpal dijatuhkan kepada Rafizi.
"Rafizi harus dipenjarakan kerana mendedahkan maklumat akaun pelanggan bank kepada media dan kini masih bebas.

"JMM Wilayah Persekutuan menegaskan sekali lagi tidak ada individu, ahli Parlimen atau orang kenamaan yang sewenang-wenangnya berasa istimewa jika bersubahat dalam Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (Bafia)," katanya kepada pemberita di depan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur hari ini. Beliau berkata mengikut Akta Bafia 1989, sekiranya disabitkan bersalah Rafizi boleh dikenakan penjara selama 3 tahun atau didenda RM3 juta atau kedua-duanya sekali. – 4 Mac, 2015.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ngo-melayu-mahu-rafizi-dipenjara-kerana-dedah-maklumat-nfc#sthash.M32eLDlL.dpuf

KDN perlu perjelas status kewarganegaraan Paul Phua, kata PKR

Posted: 04 Mar 2015 07:15 AM PST

PKR gesa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan status warganegara raja judi Paul Phua Wei Seng, kata Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil.

PKR gesa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan status warganegara raja judi Paul Phua Wei Seng, kata Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) digesa memperjelaskan status kewarganegaraan 'raja judi' Paul Phua Wei Seng, individu yang dikatakan terlibat dalam projek membabitkan keselamatan negara susulan sebuah laman web melaporkan lelaki itu merupakan warganegara Montenegro, kata PKR.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata pihaknya menggesa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan perkara itu, kerana beliau sebelum ini menulis surat kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI) memaklumkan Phua terlibat dengan projek melibatkan keselamatan negara.

"Laporan tersebut mengatakan beliau mendapat kewarganegaraan Montenegro di antara Oktober 2013 dan Oktober 2014, iaitu sebelum surat bertarikh 18 Disember 2014 yang ditulis Zahid kepada FBI, Amerika Syarikat," kata Fahmi dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.

Fahmi, yang juga naib ketua Pemuda PKR berkata berdasarkan Perkara 24 (1) Perlembagaan Persekutuan, kerajaan berhak melucut kerakyatan mana-mana warganegara yang memperoleh kewarganegaraan negara lain.

"Jika kerajaan persekutuan berpuas hati mana-mana warganegara memperoleh kewarganegaraan mana-mana negara di luar Persekutuan melalui pendaftaran, penaturalisasian atau perbuatan sukarela dan formal yang lain (selain perkahwinan) maka kerajaan persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan orang itu.

"Maka, jika laporan berita ini benar, status kewarganegaraan Paul Phua boleh dipersoalkan. Ini membawa implikasi yang cukup serius," kata Fahmi.

Sehubungan itu, beliau menggesa Zahid memberikan jawapan sama ada Phua masih lagi seorang warganegara Malaysia, dan sama ada Zahid sedar status kewarganegaraan raja judi itu ketika menulis surat kepada FBI atau tidak.

"Jika Phua bukan lagi warganegara Malaysia, adakah beliau masih membantu kerajaan Malaysia di dalam 'projek yang melibatkan keselamatan negara'.

"Saya percaya rakyat Malaysia mahu Zahid memberikan satu penjelasan yang menyeluruh mengenai isu ini," katanya.

Zahid sehingga hari ini tidak mendedahkan status bantuan yang diberikan Phua daripada aspek keselamatan negara kerana ia berstatus rahsia besar.

"Berikutan pertikaian kandungan surat saya mengenai Phua membantu kerajaan dalam urusan keselamatan, ia tidak dapat didedahkan kerana membabitkan isu keselamatan yang berstatus besar dan tidak boleh sewenang-wenangnya diwar-warkan kepada umum atas faktor kepentingan dan keselamatan negara.

"Sebagai menteri dalam negeri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal keselamatan negara, maka saya menjelaskan status Phua dan kongsi gelap 14K Triad seperti mana yang dinyatakan ketua polis negara iaitu tidak wujud kumpulan kongsi gelap 14K Triad di Malaysia dan Phua bukanlah ahli kepada Kumpulan 14K Triad di Malaysia," katanya dalam kenyataan sebelum ini.

Kenyataan itu dikeluarkannya bagi menjelaskan isu berhubung surat yang dihantar kepada FBI berhubung Phua yang kini sedang dibicarakan atas pembabitannya dalam kegiatan judi haram di mahkamah Amerika Syarikat. – 4 Mac, 2015.


http://www.themalaysianinsider.com/bahasa

Ulang tahun, Malindo tawar tambang asas RM0

Posted: 04 Mar 2015 06:30 AM PST

 
 
Syarikat penerbangan hibrid Malaysia, Malindo Air melancarkan promosi tambang asas RM0 untuk sektor domestik dan antarabangsa sempena ulang tahun keduanya pada 22 Mac ini.
  
Tambang asas sifar itu untuk destinasi yang berlepas dari klia2 termasuk Bangkok, Bali, Bandung, Jakarta, Singapura, Langkawi, Kota Kinabalu dan Kuching, katanya dalam kenyataan hari ini.
  
Promosi itu juga untuk penerbangan domestik dari Lapangan Terbang Subang ke Pulau Pinang, Langkawi, Kota Baharu, Johor Baharu, Alor Setar, Kuala Terengganu dan semua laluan lain dari lapangan terbang utama di Semenanjung.
  
Di bawah promosi itu, hanya cukai lapangan terbang dan fi dikenakan bayaran.
  
Promosi sah sehingga 22 Mac, 2015 bagi tempoh perjalanan dari sekarang hingga 22 Oktober 2015.
  
"Kami telah mencatat banyak kemajuan daripada beroperasi hanya dua buah Boeing 737 bagi sektor Kota Kinabalu dan Kuching pada Mac 2013, kepada 19 buah pesawat, terdiri daripada jet Boeing 737 dan pesawat turboprop ATR," kata Ketua Pegawai Eksekutif, Chandran Rama Muthy.
  
Syarikat penerbangan itu melancarkan tiga sektor baharu pada bulan lepas, iaitu penerbangan tiga kali seminggu antara Ipoh dan Kota Bharu, penerbangan empat kali seminggu antara Johor Baharu dan Kerteh dan penerbangan tiga kali seminggu ke Vishakapatnam, India.
  
- Bernama
 

Seludup rokok, M'sia rugi RM1.9b setahun

Posted: 04 Mar 2015 06:00 AM PST


Malaysia kehilangan hasil sebanyak RM1.9 bilion setahun akibat kegiatan rokok seludup selain RM500 juta lagi daripada aktiviti penyeludupan minuman keras.
  
Timbalan Ketua Pengarah (Bahagian Penguatkuasaan dan Pematuhan) Jabatan Kastam Diraja Malaysia Datuk Matrang Suhaili berkata rokok dan minuman keras adalah yang paling kerap diseludup memandangkan cukai dikenakan ke atas barangan itu agak tinggi.
  
"Antara kawasan pendaratan tidak sah barangan seludup adalah di persisiran perairan pantai seperti di Kuala Muda (Kedah), Pengerang (Johor) dan Rompin (Pahang)," katanya pada sidang media selepas merasmikan Ops Pacak di Kuantan hari ini.
  
Matrang berkata kajian oleh sebuah firma perunding juga mendapati sebanyak 33.6 peratus rokok yang dijual di pasaran negara adalah rokok seludup manakala penjualan minuman keras seludup adalah 30 peratus.
  
"Saya ingin mengingatkan orang awam supaya prihatin dengan memaklumkan kepada pihak Kastam jika mengetahui sesiapa yang menyeludup, menjual dan memiliki rokok atau minuman keras yang tidak bercukai," katanya.
  
Tahun lepas, Kastam mengutip RM3.624 bilion cukai ke atas rokok, iaitu 10.3 peratus daripada kutipan keseluruhan RM35.2 bilion jabatan itu.
  
"Rokok merupakan penyumbang hasil kedua terbesar selepas kenderaan manakala cukai untuk minuman keras adalah penyumbang keempat terbesar dengan kutipan hasil sebanyak lima peratus daripada pendapatan keseluruhan," katanya.
  
Mengenai Ops Pacak, Matrang berkata operasi khas itu dari 1 hingga 15 Mac ini melibatkan penempatan pegawai penguatkuasaan Kastam di lokasi 'hotspot' untuk membanteras aktiviti penjualan rokok seludup.
  
Sementara itu, Pengarah Kastam Pahang Datuk Sarip Ismail berkata hasil Ops Outlet yang dijalankan tahun lepas bagi mengesan peniaga menjual rokok seludup, seramai 45 individu  didakwa di mahkamah dengan jumlah denda RM415,186.
    
"Pada 25 Feb lepas,  pasukan penguatkuasaan Kastam Cawangan Bentong merampas 170 'master case' rokok kretek jenama Lights dan Djarum Super dengan anggaran nilai RM239,616 yang membawa jumlah cukai sebanyak RM1.026 juta," katanya.
  
- Bernama

Sempadan p'raya S'wak belum dapat dibentang

Posted: 04 Mar 2015 05:15 AM PST


Laporan akhir persempadanan semula bahagian-bahagian pilihan raya negeri Sarawak tidak dapat dibentangkan di persidangan Dewan Rakyat yang akan bermula Isnin depan, berikutan sesi pendengaran bantahan awam, belum selesai.
  
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata setakat ini masih terdapat 10 lagi bantahan yang belum melalui proses pendengaran.
  
"Syor persempadanan semula itu menerima 64 bantahan tetapi hasil semakan SPR mendapati hanya 41 yang memenuhi syarat bantahan.
  
"Selepas semua sesi pendengaran bantahan awam selesai, syor itu akan dipamerkan sekali lagi, jika tiada bantahan diterima, barulah laporan akhir boleh disiapkan," katanya ketika dihubungi Bernama.
  
Beliau berkata laporan akhir itu akan diserahkan kepada perdana menteri dan terpulang kepada beliau untuk membentangkannya di Dewan Rakyat pada masa sesuai.
  
Antara kawasan Parlimen yang menerima bantahan sejak syor itu diwartakan dan dipamerkan selama sebulan mulai 5 Januari lepas ialah Kuching, Kapit, Sarikei, Bintulu, Miri dan Saratok.
  
Abdul Aziz berkata SPR mempunyai tempoh dua tahun dari tarikh syor itu diwartakan untuk menyelesaikan perkara tersebut (persempadanan semula).
  
"SPR yakin 11 bahagian baru yang diwujudkan dalam persempadanan semula itu dapat digunakan dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri itu akan datang," katanya yang kini berada di Sarawak untuk menghadiri sesi pendengaran berkenaan.
  
Berikutan persempadanan semula itu, DUN Sarawak yang kini mempunyai 71 kerusi akan bertambah menjadi 82.
  
Sebelas bahagian baru itu ialah N.13 Batu Kitang, N.17 Stakan, N.18 Serembu, N.23 Triboh, N.26 Gedong, N.40 Kabong, N.57 Telian, N.63 Selirik, N.66 Murum, N.70 Samalaju dan N.78 Long Lama.
  
Kajian semula persempadanan dilakukan sekurang-kurangnya lapan tahun sekali dan kali terakhir dibuat pada 2003.
  
- Bernama

AMK: Perhimpunan #Kita Lawan turut bela rakyat

Posted: 04 Mar 2015 04:30 AM PST


 

Perhimpunan #KitaLawan yang akan diadakan pada Sabtu ini bukan untuk menegakkan keadilan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim semata-mata, kata Angkatan Muda Keadilan (AMK).

Sebaliknya, kata AMK, ia juga untuk seluruh rakyat Malaysia yang didakwanya dibelenggu dasar Umno dan BN yang lemah dan tidak memahami masalah rakyat dan tidak pandai menyelesaikan masalah ekonomi dan sosial negara.

AMK menegaskan demikian dalam satu kenyataan hari ini bagi menyatakan sokongan penuh terhadap usaha gerakan massa #KitaLawan yang akan berhimpun secara aman Sabtu ini di Sogo, Kuala Lumpur.

Selain di ibu negara, himpunan solidariti membantah pemenjaraan ketua pembangkang  itu juga akan diadakan di luar negara, antaranya Old Palace Yard, London - berdekatan dengan bangunan Parlimen United Kingdom; di depan Bangunan Parlimen Australia, di Canberra, di depan Parlimen South Australia, di Adelaide dan di Liberty Square di Taipei, Taiwan.

Sehubungan itu, AMK meminta orang ramai untuk menyertai perhimpunan itu. Pemimpin AMK akan berkumpul di tiga lokasi di Kuala Lumpur iaitu di Masjid Jamek, Pasar Seni dan ibu pejabat PAS di Jalan Raja Laut.

Sebelum perhimpunan #KitaLawan pada Sabtu ini, 400 orang telah mengadakan perkumpulan awal  di Sogo pada 14 Februari lalu. 


Ekoran itu aktivis siswa Adam Adli, Penyelaras Jingga 13 Faris Musa dan Ketua AMK Nik Nazmi Nik Ahmad ditahan di bawah Seksyen 143, Kanun Keseksaan Akta Himpunan Aman 2012. Mereka kemudiannya dibebaskan. 


Malaysiakini

Jho Low tentukan dasar luar PM, Arab Saudi?

Posted: 04 Mar 2015 03:45 AM PST

  
Seorang anggota Parlimen hari ini mempersoal sama ada hartawan Jho Low terlibat menentukan dasar luar Perdana Menteri Datuk Najib Razak dengan Arab Saudi.

Ong Kian Ming (DAP-Serdang) menyatakan kebimbangan itu selepas e-mel bocor didakwa menunjukkan Jho Low pada 2010 mendraf kenyataan berhubung pendirian Malaysia terhadap sebuah tindakan ketenteraan Arab Saudi.

"Pertama sekali, rakan baik Jho Low, Seet Li Lin, didakwa menyediakan draf surat untuk dihantar oleh Najib kepada Raja Arab Saudi, Raja Abdullah.

"Kedua, Tarek Obaid, pengasas PetroSaudi, didakwa menghantar e-mel pada Jho Low pada 13 November 2009, meminta perdana menteri menyokong tindakan ketenteraan Arab Saudi di utara Yaman terhadap kumpulan pemberontak dikenali sebagai Houthis," katanya,Malaysiakini

Berdosakah Tidak Berpolitik? Dicatat oleh ustazcyber

Posted: 04 Mar 2015 03:00 AM PST

 

Assalamu'alaikum Wr Wb Ustaz Yang Terhormat, Seorang figur dan imam besar sebuah jamaah menyatakan bahwa apabila tidak melakukan politik maka berdosa.

Bagaimana penjelasan dari hal tersebut? Jazakalloh atas jwaban Ustadz Wassalamu'alaikum Wr Wb Waalaikumussalam Wr Wb Saudara Sunari yang dimuliakan Allah swt

Sebagaimana telah dijelaskan dalam "Politik Menurut Kacamata Islam" bahwa politik berkaitan dengan Negara dan kekuasaan.

Politik adalah upaya memperbaiki rakyat dengan mengarahkan mereka kepada jalan keselamatan di kehidupan dunia maupun akhirat serta mengatur urusan-urusan mereka.

Politik pada asalnya adalah seni memenej dan memelihara yang kemudian kata itu digunakan untuk penguasa terhadap rakyatnya melalui lembaga-lembaga yang dimilikinya diantaranya legislatif eksekutif dan yudikatif sebagaimana yang telah ditetapkan didalam Undang-Undang.

Slogan "Tidak ada politik didalam agama dan tidak ada agama dalam politik" merupakan slogan yang tidak layak didalam suatu masyarakat yang berpegang teguh dengan islam.

Slogan tersebut praktis tertolak oleh karakteristik islam yang bersifat integral, mencakup seluruh aspek kehidupan termasuk didalamnya politik....lagi Imam Ghazali pernah mengatakan,"Ketahuilah sesungguhnya syariah adalah asal, penguasa adalah pengawal.

Segala sesuatu yang tidak memiliki asal maka ia akan runtuh dan segala sesuatu yang tidak memiliki pengawal maka ia akan lenyap." Artinya bahwa syari'ah harus menjadi dasar penguasa muslim didalam menjalankan pemerintahannya yang mengatur berbagai urusan rakyatnya.

Diantara dalil-dalil yang menunjukkan bahwa politik merupakan bagian dari keintegralan islam adalah sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Bukhori dan Muslim dari Ibnu Umar bawah Rasulullah saw bersabda,"Setiap kalian adalah pemimpin dan setiap kalian akan dimintai pertanggungjawabannya terhadap orang-orang yang dipimpinnya."

Juga hadits yang diriwayatkan oleh Muslim dari Tamim ad Daariy bahwa Rasulullah saw bersabda,"Agama adalah nasehat."

Para sahabat bertanya,"Bagi siapa wahai Rasulullah?' beliau saw bersabda,"Bagi Allah, Rasul-Nya, Kitab-Nya, para pemimpin kaum muslimin serta orang-orang awam dari mereka.." Abu Bakar ash Shiddiq pernah mengatakan,"Wahai manusia, aku dahulu bekerja buat keluargaku, aku penuhi kebutuhan mereka. Adapun sekarang aku bekerja buat kalian maka mintalah kepadaku dari baitul mal kalian.."

Sejarah islam juga telah membuktikan betapa Rasulullah saw berhasil menciptakan dan meletakkan dasar-dasar hubungan antara penguasa dengan rakyatnya yang kemudian diikuti oleh para khalifah setelahnya yang sukses menjadikan masyarakat islam sebagai masyarakat yang unik yang tidak hanya berperhatian kepada urusan-urusan dunianya namun juga akheratnya.

Adapun apabila yang dimaksud berdosa bagi orang yang tidak berpolitik adalah ikut serta didalam suatu partai politik islam maka ini tidaklah betul. Seorang muslim bisa melakukan aktifitas politik yang sesuai dengan syari'ah tidak mesti harus berada didalam suatu partai politik.

Ia bisa melakukan hal itu melalui ormas-ormas, lembaga-lembaga atau jama'ah-jama'ah yang ada sesuai dengan kemampuan yang dimilikinya serta keadaan yang menyelimutinya selama apa yang mereka lakukan adalah membawa kemaslahatan buat umat.

Imam Al Banna mengatakan,"Kami bukanlah para politisi partai yang hanya memenangkan partai dan melawan partai yang lainnya. Kami tidaklah seperti itu dan tidak akan pernah seperti itu. Tidak seorang pun yang mampu memberikan satu dalil terhadap hal ini.

Adapun kami adalah para politisi yang memperhatikan urusan-urusan keumatan." (Majmu'atur Rosail hal 151) Dari ungkapan beliau kita bisa simpulkan bahwa kata kuncinya bukanlah pada partai politik akan tetapi pada pekerjaan atau amal yang memberikan kemaslahatan kepada umat.

Wallahu A'lam Ustadz Sigit Pranowo Bila ingin memiliki karya beliau dari kumpulan jawaban jawaban dari Ustadz Sigit .

Berdosakah Tidak Berpolitik? Dicatat oleh ustazcyber di 3:07:00 PTG Assalamu'alaikum Wr Wb Ustaz Yang Terhormat, Seorang figur dan imam besar sebuah jamaah menyatakan bahwa apabila tidak melakukan politik maka berdosa. Bagaimana penjelasan dari hal tersebut? Jazakalloh atas jwaban Ustadz Wassalamu'alaikum Wr Wb Waalaikumussalam Wr Wb Saudara Sunari yang dimuliakan Allah swt Sebagaimana telah dijelaskan dalam "Politik Menurut Kacamata Islam" bahwa politik berkaitan dengan Negara dan kekuasaan. Politik adalah upaya memperbaiki rakyat dengan mengarahkan mereka kepada jalan keselamatan di kehidupan dunia maupun akhirat serta mengatur urusan-urusan mereka. Politik pada asalnya adalah seni memenej dan memelihara yang kemudian kata itu digunakan untuk penguasa terhadap rakyatnya melalui lembaga-lembaga yang dimilikinya diantaranya legislatif eksekutif dan yudikatif sebagaimana yang telah ditetapkan didalam Undang-Undang. Slogan "Tidak ada politik didalam agama dan tidak ada agama dalam politik" merupakan slogan yang tidak layak didalam suatu masyarakat yang berpegang teguh dengan islam. Slogan tersebut praktis tertolak oleh karakteristik islam yang bersifat integral, mencakup seluruh aspek kehidupan termasuk didalamnya politik....lagi Imam Ghazali pernah mengatakan,"Ketahuilah sesungguhnya syariah adalah asal, penguasa adalah pengawal. Segala sesuatu yang tidak memiliki asal maka ia akan runtuh dan segala sesuatu yang tidak memiliki pengawal maka ia akan lenyap." Artinya bahwa syari'ah harus menjadi dasar penguasa muslim didalam menjalankan pemerintahannya yang mengatur berbagai urusan rakyatnya. Diantara dalil-dalil yang menunjukkan bahwa politik merupakan bagian dari keintegralan islam adalah sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Bukhori dan Muslim dari Ibnu Umar bawah Rasulullah saw bersabda,"Setiap kalian adalah pemimpin dan setiap kalian akan dimintai pertanggungjawabannya terhadap orang-orang yang dipimpinnya." Juga hadits yang diriwayatkan oleh Muslim dari Tamim ad Daariy bahwa Rasulullah saw bersabda,"Agama adalah nasehat." Para sahabat bertanya,"Bagi siapa wahai Rasulullah?' beliau saw bersabda,"Bagi Allah, Rasul-Nya, Kitab-Nya, para pemimpin kaum muslimin serta orang-orang awam dari mereka.." Abu Bakar ash Shiddiq pernah mengatakan,"Wahai manusia, aku dahulu bekerja buat keluargaku, aku penuhi kebutuhan mereka. Adapun sekarang aku bekerja buat kalian maka mintalah kepadaku dari baitul mal kalian.." Sejarah islam juga telah membuktikan betapa Rasulullah saw berhasil menciptakan dan meletakkan dasar-dasar hubungan antara penguasa dengan rakyatnya yang kemudian diikuti oleh para khalifah setelahnya yang sukses menjadikan masyarakat islam sebagai masyarakat yang unik yang tidak hanya berperhatian kepada urusan-urusan dunianya namun juga akheratnya. Adapun apabila yang dimaksud berdosa bagi orang yang tidak berpolitik adalah ikut serta didalam suatu partai politik islam maka ini tidaklah betul. Seorang muslim bisa melakukan aktifitas politik yang sesuai dengan syari'ah tidak mesti harus berada didalam suatu partai politik. Ia bisa melakukan hal itu melalui ormas-ormas, lembaga-lembaga atau jama'ah-jama'ah yang ada sesuai dengan kemampuan yang dimilikinya serta keadaan yang menyelimutinya selama apa yang mereka lakukan adalah membawa kemaslahatan buat umat. Imam Al Banna mengatakan,"Kami bukanlah para politisi partai yang hanya memenangkan partai dan melawan partai yang lainnya. Kami tidaklah seperti itu dan tidak akan pernah seperti itu. Tidak seorang pun yang mampu memberikan satu dalil terhadap hal ini. Adapun kami adalah para politisi yang memperhatikan urusan-urusan keumatan." (Majmu'atur Rosail hal 151) Dari ungkapan beliau kita bisa simpulkan bahwa kata kuncinya bukanlah pada partai politik akan tetapi pada pekerjaan atau amal yang memberikan kemaslahatan kepada umat. Wallahu A'lam Ustadz Sigit Pranowo Bila ingin memiliki karya beliau dari kumpulan jawaban jawaban dari Ustadz Sigit Pranowo LC di Rubrik Ustadz Menjawab , silahkan kunjungi link ini : Resensi Buku : Fiqh Kontemporer yang membahas 100 Solusi Masalah Kehidupan…

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Bekas setiausaha agung bimbang budaya ulama PAS tidak boleh ditegur

Posted: 04 Mar 2015 02:15 AM PST


Ramai yang bimbang dengan budaya perbezaan pandangan dalam PAS dengan puak tidak sehaluan saling menegur dengan cara tidak beradab. – Gambar fail oleh The Malaysian Insider, 4 Mac, 2015.
Ramai yang bimbang dengan budaya perbezaan pandangan dalam PAS dengan puak tidak sehaluan saling menegur dengan cara tidak beradab. – Gambar fail oleh The Malaysian Insider, 4 Mac, 2015.
Budaya menangani perbezaan pandangan dalam PAS kini berubah dengan puak tidak sehaluan pendapat saling tegur menegur dengan cara tidak beradab, ini menyebabkan bekas Setiausaha Agung PAS Datuk Kamarudin Jaffar melahirkan kekesalan dan kebimbangan dengan keadaan parti Islam itu sekarang.

Ahli Parlimen Tumpat itu berkata, kumpulan ulama dalam PAS kini bersikap tidak boleh ditegur walaupun pada masa sama mereka bebas menegur kumpulan lain dengan mengeluarkan pelbagai istilah termasuk perkataan "babi" dan "syaitan".

"Ada kawan menegur, kumpulan profesional kena beradab dalam menegur ulama, dan ada yang berkata, ulama juga kena beradab dalam menegur profesional," kata ahli jawatankuasa (AJK) PAS Pusat itu kepada The Malaysian Insider.

Bagaimanapun, katanya, sesuatu yang menyedihkan ialah, kumpulan ulama kelihatan seperti tidak boleh dikritik tetapi pada masa sama, mereka bebas mengkritik kumpulan yang bukan ulama.

"Ini amat membimbangkan," kata Kamarudin yang juga Ahli Parlimen Tumpat, Kelantan, selama 4 penggal sejak 1999.

Beliau berkata keadaan itu berlaku ketika ini menjelang Muktamar PAS ke-61 Jun ini apabila pemilihan untuk jawatan tertinggi kepimpinan akan berlangsung.

"Saya tidak akan terkejut jika (peringkat) kawasan membuat pencalonan pelbagai nama untuk jawatan tertinggi parti, termasuk presiden, kali ini.

"Mungkin akan ada perkiraan daripada segi sama ada seorang perwakilan ada hak atau tidak untuk memilih secara terbuka jawatan tertinggi, misalnya presiden, timbalan dan naib," katanya.

Kamarudin berkata, daripada pemerhatiannya, wujud pemikiran yang jelas bagi menunjukkan PAS sebuah parti terbuka yang tidak sekali-kali menolak sebarang bentuk pertandingan.

"Ini dibolehkan, dan ahli mempunya hak dalam perlembagaan untuk menjadi calon dan memilih jawatan dalam jawatankuasa PAS pusat," katanya.

Sejak sekian lama, jawatan presiden PAS tidak dipertandingkan manakala bagi jawatan tertinggi lain seperti timbalan dan naib presiden, serta ketua dewan Pemuda dan Muslimat, menyaksikan perebutan.

Pada pemilihan 2013, hanya 1 kawasan saja iaitu Kulim Bandar Baru di Kedah yang tidak mencalonkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai presiden, tetapi beliau tidak ditentang kerana lawannya hanya mendapat satu pencalonan.

Kamarudin berkata, dengan apa yang berlaku sekarang, muktamar kali ini masa paling kritikal untuk ahli dan pimpinan PAS menentukan hala tujunya selepas ini.

Ahli PAS dipercayai akan membuat pertimbangan penting sama ada parti Islam itu mahu kekal dalam Pakatan Rakyat (PR) dengan mempertahankan prinsip utama parti atau keluar daripada gabungan itu.

"Jika keluar, PAS boleh jadi bersendirian atau bersama parti lain," katanya.

Beliau berkata, budaya dalam parti itu kini sangat menyedihkan dan ia amat membimbangkan khasnya selepas penyebaran audio didakwa suara Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu baru-baru ini.

Kamarudin berkata, rakaman audio itu merupakan satu perbualan yang diadakan di kawasan tertutup dan terhad.

"Ini bukan lagi amalan parti yang biasa, di mana apa yang dibincangkan di peringkat dalaman akan kekal di dalam saja," katanya.

Beliau juga memetik kes kereta Pengarah Pilihan Raya PAS Dr Mohd Hatta Ramli yang dibakar selepas beliau didakwa menjadi dalang konspirasi menjatuhkan presiden.

"Kedua-dua kejadian ini membimbangkan, dan kita takut-takut ia dikaitkan dengan isu yang melanda dalaman PAS kini," katanya.

Kamarudin berkata keadaan sekarang lebih panas daripada apa yang berlaku menjelang Muktamar PAS 1982 apabila Tan Sri Asri Muda meletakkan jawatan sebagai presiden PAS (ketika itu digelar yang dipertua PAS Pusat).

"Mengikut kajian saya, zaman Asri tidak seteruk ini," katanya yang merupakan bekas pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia ketika krisis melanda PAS sehingga Asri meletakkan jawatan pada 1982.

Katanya, pada zaman Asri ada ketertiban dalam menguruskan parti dan ia berjalan dengan baik.

"Pernah sekali ada dakwaan berlaku silap kira dalam mesyuarat jawatankuasa PAS Pusat tentang Datuk Mohamad Nasir. Asri memanggil balik mesyuarat itu dan membuat kiraan semula.

"Beliau dilihat cuba menjaga maruahnya dan kepimpinan ketika itu," katanya.

Kamarudin yang pernah menjadi pengarah urusan Harakah menyertai PAS semasa era reformasi 1998 dan pernah bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam Umno serta menjadi setiausaha politik bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Ghafar Baba.

Beliau menjangka muktamar akan datang bakal menyaksikan perbahasan berhubung struktur parti, khasnya berkaitan pertandingan jawatan tertinggi parti apabila sesetengah pihak melihatnya sebagai penentangan kepada pemimpin tertentu.

Ini susulan perbahasan hangat dalam parti Islam itu yang mendakwa sesetengah pihak dalam PAS tidak wala' atau patuh kepada pemimpin tertinggi khasnya presiden apabila ada kritikan dan usaha untuk bertanding menentang beliau dalam pemilihan kali ini.

Dr Hatta didakwa sebagai dalang dalam konspirasi menjatuhkan presiden Hadi pada satu demonstrasi dan majlis penyerahan memorandum oleh ahli PAS di depan pejabat agung parti itu pada 8 Februari lalu.

Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu pula didakwa merancang menjatuhkan presiden PAS apabila suara mirip beliau kedengaran di rakaman audio tersebut mengatakan, "secara umumnya Hadi dianggap ulama hebat dan maksum, tetapi ia perlu dinafikan".

Kamarudin berkata, beliau berharap dalam muktamar kali ini akan berbincang isu yang sepatutnya PAS bincang, iaitu melibatkan kepentingan rakyat yang sejak kebelakangan ini tidak dibincangkan.

"Saya harap ahli akan memikirkan soal pengurusan dalaman parti dan pengurusan kerajaan negeri yang ditadbir seperti Kelantan, Pulau Pinang serta Selangor.

"Apakah pencapaian parti dan kedudukan Kelantan kekal baik seperti di bawah allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dulu dan sebagainya," katanya.

Selain itu beliau mencadangkan PAS berbincang mengenai peranannya dalam Dewan Rakyat sebagai parti pembangkang, sama ada ia berkesan atau tidak. – 4 Mac, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Selepas Bayar 84 Juta Kepada Media Luar Untuk Bina Reputasi, Apa Hasil YG Najib Dapat?

Posted: 04 Mar 2015 01:30 AM PST


 Masih ingat lagi? Pada tahun 2012 - 2013 kecoh tentang satu pendedahan bahawa Putrajaya membayar sehingga 84 juta ringgit Malaysia banyaknya kepada salah satu syarikat media yang berpengkalan di UK bagi membentuk imej dan persepsi yang positif untuk Najib Razak.

Masih ingat?

Namun imej yang positif itu tidak bertahan lama. Bermula dari tahun itu juga hingga la kemuncaknya pada tahun 2014, ketika MH370 dilaporkan hilang dan berakhir di lautan Hindi, imej Najib dan Malaysia itu sendiri merundum dan dikritik oleh pelbagai pihak dalam dan luar negara.

Pendedahan tentang pembayaran 84 juta ringgit itu korang semua boleh baca kat sini. Ia adalah artikel lama tetapi tolong la baca sampai habis bagi yang tak pernah baca langsung artikel berkenaan. 


Di akhir-akhir artikel ada ditunjukkan bagaimana individu yang berperanan membentuk imej Najib bagi membina persepsi baik adalah seseorang yang anti Islam dan pro Israel. 

Sekalipun Najib kau perlu bertahan dan perlu mendapatkan feedback yang positif bagi negara, kenapa pula dia perlu bekerjasama dengan orang sebegitu. Dan apakah bayaran 84 juta itu adalah bayaran yang berbaloi? 

Ketika isu ini mula kecoh, bloggers UMNO ada yang counter attack dengan mengaitkan bahawa tindakan Najib itu betul merujuk kepada keadaan. Bahkan Anwar Ibrahim dipersalahkan. Kata mereka. 

Anwar pusing 1 dunia. Burukkan Malaysia. Cemarkan nama baik negara. Cemarkan nama baik kerajaan dan pentadbiran Barisan Nasional. Kesannya reputasi Malaysia jatuh. Pelabur malas nak masuk melabur. 

Ia tak baik untuk ekonomi negara. Itu alasan mereka la. Entah betul entah tidak aku pun tatau. Tapi apa yang aku tahu sekarang neh pun ekonomi Malaysia sendiri berada di landasan bermasalah.

Bayar 84 juta ringgit bayar kat orang luar. Bukan pada warga sendiri pula tue. 84 juta ringgit tue kita boleh anggap sebagai pelaburan la kan.

84 juta ringgit satu amount yang besar.

Tapi Mahathir dan pembangkang tak perlu guna amount yang sama untuk jatuhkan Najib pun. Tanpa 84 juta ringgit. Najib sendiri bergoyang dan bersilat dalam menjawab isu 1MDB. Bukan hanya serangan dari pembangkang, bahkan Mahathir sendiri mempersoalkan perkara yang sama secara terang-terangan dan terbuka menerusi pelbagai saluran media dan blog milik Mahathir sendiri.

Nampak tak?

Alangkah bagus jika 84 juta ringgit itu Najib gunakan untuk bangunkan sistem pendidikan negara. Bila rakyat sendiri memuji pentadbiran Najib, maka orang luar sendiri akan turut memuji.

Promosi yang baik tidak perlu menggunakan wang ringgit pun.

Kita hanya perlu menjadi perdana menteri yang baik. Kerana bila kita baik maka orang nampak. Bila orang nampak, orang akan bercakap. Itulah promosi yang Najib patut cari.

Cuba tengok sekolah-sekolah di Malaysia.


Yang belajar di bawah matahari pun ada.
Yang belajar dalam sekolah kayu pun ada.
Yang belajar tanpa prasarana yang sepatutnya pun ada.
Yang belajar tanpa peruntukan yang cukup pun ada.
RMT pun macam celaka.

 
Sanggup berkira dengan rakyat sendiri.
84 juta campak begitu sahaja pada orang luar.
Apa semua neh?

Apa hasil yang Najib dapat selepas 84 juta dibayar kepada media yang berperanan membina reputasi Najib di luar negara?

Pelaburan luar masuk mencanak-canak?
Ekonomi negara makin berkembang?
Rakyat semakin kaya?
Pendapatan rakyat semakin meningkat?
Negara semakin maju?
Kita berjaya basmi kemiskinan?
Kadar literasi 100%?
Semua mampu belajar tanpa berhutang?
Semua rakyat mampu beli rumah?


Apa? Selepas hampir 2 tahun berlalu, aku harap Najib boleh kemukakan hasilnya. Apa yang dia, rakyat Malaysia dan negara ini sendiri perolehi selepas membayar 84 juta kepada agensi media luar negara bagi membina imej positif Najib. Aku nak tahu. 


Facts dan figures. Aku berhak tahu kerana 84 juta itu bukan duit Najib pun. Apa salahnya bentangkan hasilnya kepada rakyat untuk kita sama-sama kaji patut atau tak patut bayaran tersebut berlaku. Betul tak?

Kbai.

'Kami boleh isytihar harta tapi ia tak akan bantu PM'

Posted: 04 Mar 2015 12:45 AM PST

Bodek melampau: Merapu sungguh melayu celup ni!
 

Pemimpin Pakatan Rakyat bersedia untuk mengisytiharkan harta mereka, tetapi menegaskan bahawa ia tidak akan mengalih perhatian daripada soal kekayaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Ini ekoran cabaran Ketua Umno Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshee terhadap pemimpin Pakatan supaya berbuat demikian bagi membuktikan mereka bersih dan bukannya hanya mensasarkan Najib.

Secara peribadi, kata Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, beliau tidak ada masalah berbuat demikian dan begitu juga dengan pemimpin Pakatan yang lain.


"Kami perlu membawa perkara itu (ke mesyuarat kepimpinan) bagi mendapatkan satu konsensus," tambahnya.

Rafizi berkata, beliau akan membangkitkan perkara itu di mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR dan majlis kepimpinan Pakatan.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar memberitahu Malaysiakini bahawa beliau bersedia untuk mengisytiharkan hartanya.

Selain itu, beliau mahu Parlimen membuat keperluan bagi semua ahli Parlimen mengisytiharkan harta mereka."Saya bersedia, dan saya tidak fikir ia harus terhad kepada hanya ahli Parlimen Pakatan Rakyat sahaja," katanya.

Kekayaan Najib dipersoalkan selepas Pejabat Perdana Menteri memberitahu New York Times bahawa gaya hidup mewah keluarganya ada kaitan dengan "kedudukan" dan "warisan harta pusaka keluarga".

Bagaimanapun, pada 24 Februari, empat adik beradik perdana menteri mengeluarkan kenyataan bahawa cakap-cakap mengenai perkara itu telah mencemarkan nama baik bapa mereka, Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein.


Ahli Exco Pulau Pinang yang diterajui DAP secara terbuka mengisytiharkan aset mereka pada tahun 2013, (gambar paling atas), manakala ahli Exco Selangor yang diterajui PKR mengisytiharkan harta mereka kepada menteri besar. Para anggota kabinet juga mengisytiharkan harta mereka kepada perdana menteri.

PSM adalah satu-satunya parti politik di mana pemegang jawatannya membuat pengisytiharan harta mereka.sumber Posted by mountdweller
Bodek melampau: Merapu sungguh melayu celup ni! 'Kami boleh isytihar harta tapi ia tak akan bantu PM' 10:33AM - 4 Mar 2015 Pemimpin Pakatan Rakyat bersedia untuk mengisytiharkan harta mereka, tetapi menegaskan bahawa ia tidak akan mengalih perhatian daripada soal kekayaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak. Ini ekoran cabaran Ketua Umno Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshee terhadap pemimpin Pakatan supaya berbuat demikian bagi membuktikan mereka bersih dan bukannya hanya mensasarkan Najib. Secara peribadi, kata Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, beliau tidak ada masalah berbuat demikian dan begitu juga dengan pemimpin Pakatan yang lain. "Kami perlu membawa perkara itu (ke mesyuarat kepimpinan) bagi mendapatkan satu konsensus," tambahnya. Rafizi berkata, beliau akan membangkitkan perkara itu di mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR dan majlis kepimpinan Pakatan. Sementara itu, Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar memberitahu Malaysiakini bahawa beliau bersedia untuk mengisytiharkan hartanya. Selain itu, beliau mahu Parlimen membuat keperluan bagi semua ahli Parlimen mengisytiharkan harta mereka."Saya bersedia, dan saya tidak fikir ia harus terhad kepada hanya ahli Parlimen Pakatan Rakyat sahaja," katanya. Kekayaan Najib dipersoalkan selepas Pejabat Perdana Menteri memberitahu New York Times bahawa gaya hidup mewah keluarganya ada kaitan dengan "kedudukan" dan "warisan harta pusaka keluarga". Bagaimanapun, pada 24 Februari, empat adik beradik perdana menteri mengeluarkan kenyataan bahawa cakap-cakap mengenai perkara itu telah mencemarkan nama baik bapa mereka, Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussein. Ahli Exco Pulau Pinang yang diterajui DAP secara terbuka mengisytiharkan aset mereka pada tahun 2013, (gambar paling atas), manakala ahli Exco Selangor yang diterajui PKR mengisytiharkan harta mereka kepada menteri besar. Para anggota kabinet juga mengisytiharkan harta mereka kepada perdana menteri. PSM adalah satu-satunya parti politik di mana pemegang jawatannya membuat pengisytiharan harta mereka. - sumber Posted by mountdweller

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Inilah kerja penyangak dan petualang bangsa turun temurun... Ramai penyangak yang pandai berpura-pura 'alim.....

Posted: 04 Mar 2015 12:00 AM PST

 

Bertuah sungguh Najib Tun Razak nih! Adik beradik Najib yang mendakwa bapa mereka seorang yang berintegriti dan berjimat cermat. Tuah Najib dan adik beradiknya itu sebenarnya adalah kerana mempunyai seorang Atok yang bernama Tan Sri Haji Mohamed Noah Omar. Arwah diingati sebagai antara pengasas Umno dan Speaker Dewan Rakyat.

Arwah bapak Najib, Tun Razak dan arwah atok Najib telah menggunakan kedudukan mereka membantu Lim Goh Tong dapatkan tanah reserv Melayu seluas 14,800 ekar atas Gunung Ulu Kali. Sebagai balasannya, mendiang Lim Goh Tong lantik arwah atok Najib jadi pengarah Genting Highlands sementara mendiang Lim Goh Tong jadi "Raja Judi" Malaysia.....

Kedua-dua arwah orang tua Najib tu telah dibeli oleh Lim Goh Tong untuk mendapatkan tanah seluas 12,000 ekar yang terletak dalam negeri Pahang dan 2,800 ekar dari negeri Selangor.

Ini memang kerja khianat pemimpin Melayu Umno sejak dulu lagi sampai sekarang!) Di laporkan, atok Najib memiliki 602,318,000 saham dalam Resort World Berhad. Yayasan Noah memegang saham sebanyak 3,334,600 dalam Genting Berhad.

Yayasan Noah kini diwarisi oleh Najib dan Hishammuddin. - SUMBER Tentunya bukan sesuatu yang janggal apabila Pejabat Perdana Menteri mengatakan wang yang dibelanjakan oleh isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor datang daripada harta warisan keluarga Perdana Menteri itu.

Namun, Najib telah menafikan kenyataan dari pejabatnya sendiri.Di sinilah yang nampak janggal segala-galanya.

Najib bersetuju dengan kenyataan adik-beradiknya yang menafikan harta yang dimilikinya adalah dari warisan keluarga menimbulkan persoalan dari mana datangnya kekayaan itu....

Februari lalu, laporan New York Times (NYT) mengatakan perbelanjaan mewah Rosmah Mansor telah membuatkan keluarga Perdana Menteri itu menjadi tajuk utama media tempatan, bahkan juga media antarabangsa.

Isu beg tangan berjenama Birkin yang dimiliki Datin Seri Rosmah Mansor yang didedahkan media antarabangsa mengatakan sekurang-kurangnya ada sembilan buah beg tangan Birkin yang biasa dipakai olehnya.

Harga sebuah beg Birkin biasanya berharga antara RM 32,000 hingga RM 530,000. Bukan itu sahaja, The Times pula mendedahkan invois dan dokumen yang menunjukkan Rosmah telah menempah barang kemas permata, cincin zamrud dan rantai delima berharga jutaan dolar Amerika di Hong Kong antara tahun 2008 hingga 2009.

Lebih jauh daripada isu beg Birkin dan barang kemas yang bernilai jutaan dolar itu, NYT mendedahkan bahawa anak tiri Najib, Riza Aziz, telah membeli apartmen mewah di New York bernilai RM 117.5 juta dan juga sebuah rumah di Beverly Hills yang bernilai RM 61.5 juta.

Apa yang memeranjatkan adalah kemungkinan kedua-dua rumah itu dibeli dari taikun muda Jho Low, satu nama yang menimbulkan kontroversi kerana mempunyai kekayaan yang sukar dijelaskan asal-usulnya dan dikaitkan dengan dana 1MDB.

Ini yang mendorong Lim Kit Siang mendesak SPRM melakukan siasatan keatas kenyataan Pejabat Perdana Menteri mengaitkan perbelanjaan Datuk Seri Najib Razak termasuk aktiviti membeli-belah jutaan ringgit isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor hasil daripada harta warisan.

"Bolehkah SPRM melancarkan siasatan penuh ke atas Najib atau adakah SPRM harus terlebih dulu mendapatkan lampu hijau daripada Najib sendiri?" katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Awal bulan lalu, akhbar New York Times memetik kenyataan Pejabat Perdana Menteri yang mendakwa wang yang dibelanjakan ketika melancong, membeli barang kemas, mahupun isi mana-mana peti simpanan seperti yang didakwa bukanlah sesuatu yang janggal bagi kedudukan, tanggungjawab dan aset warisan keluarga perdana menteri.

Kenyataan Pejabat Perdana Menteri itu mengundang rasa kurang senang adik-adik Najib yang mendakwa bapa mereka seorang yang berintegriti dan berjimat cermat....

Tapi kita tidak dapat nafikan penglibatan arwah Tun Razak mengkhianati tanah orang Melayu dan menjadikan Lim Goh Tong dan Atok Najib jadi kaya raya dengan hasil judi...

Al-Husseyn

Inilah kerja penyangak dan petualang bangsa turun temurun... Ramai penyangak yang pandai berpura-pura 'alim..... Bertuah sungguh Najib Tun Razak nih! Adik beradik Najib yang mendakwa bapa mereka seorang yang berintegriti dan berjimat cermat. Tuah Najib dan adik beradiknya itu sebenarnya adalah kerana mempunyai seorang Atok yang bernama Tan Sri Haji Mohamed Noah Omar. Arwah diingati sebagai antara pengasas Umno dan Speaker Dewan Rakyat. Arwah bapak Najib, Tun Razak dan arwah atok Najib telah menggunakan kedudukan mereka membantu Lim Goh Tong dapatkan tanah reserv Melayu seluas 14,800 ekar atas Gunung Ulu Kali. Sebagai balasannya, mendiang Lim Goh Tong lantik arwah atok Najib jadi pengarah Genting Highlands sementara mendiang Lim Goh Tong jadi "Raja Judi" Malaysia..... Kedua-dua arwah orang tua Najib tu telah dibeli oleh Lim Goh Tong untuk mendapatkan tanah seluas 12,000 ekar yang terletak dalam negeri Pahang dan 2,800 ekar dari negeri Selangor. Ini memang kerja khianat pemimpin Melayu Umno sejak dulu lagi sampai sekarang!) Di laporkan, atok Najib memiliki 602,318,000 saham dalam Resort World Berhad. Yayasan Noah memegang saham sebanyak 3,334,600 dalam Genting Berhad. Yayasan Noah kini diwarisi oleh Najib dan Hishammuddin. - SUMBER Tentunya bukan sesuatu yang janggal apabila Pejabat Perdana Menteri mengatakan wang yang dibelanjakan oleh isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor datang daripada harta warisan keluarga Perdana Menteri itu. Namun, Najib telah menafikan kenyataan dari pejabatnya sendiri.Di sinilah yang nampak janggal segala-galanya. Najib bersetuju dengan kenyataan adik-beradiknya yang menafikan harta yang dimilikinya adalah dari warisan keluarga menimbulkan persoalan dari mana datangnya kekayaan itu.... Februari lalu, laporan New York Times (NYT) mengatakan perbelanjaan mewah Rosmah Mansor telah membuatkan keluarga Perdana Menteri itu menjadi tajuk utama media tempatan, bahkan juga media antarabangsa. Isu beg tangan berjenama Birkin yang dimiliki Datin Seri Rosmah Mansor yang didedahkan media antarabangsa mengatakan sekurang-kurangnya ada sembilan buah beg tangan Birkin yang biasa dipakai olehnya. Harga sebuah beg Birkin biasanya berharga antara RM 32,000 hingga RM 530,000. Bukan itu sahaja, The Times pula mendedahkan invois dan dokumen yang menunjukkan Rosmah telah menempah barang kemas permata, cincin zamrud dan rantai delima berharga jutaan dolar Amerika di Hong Kong antara tahun 2008 hingga 2009. Lebih jauh daripada isu beg Birkin dan barang kemas yang bernilai jutaan dolar itu, NYT mendedahkan bahawa anak tiri Najib, Riza Aziz, telah membeli apartmen mewah di New York bernilai RM 117.5 juta dan juga sebuah rumah di Beverly Hills yang bernilai RM 61.5 juta. Apa yang memeranjatkan adalah kemungkinan kedua-dua rumah itu dibeli dari taikun muda Jho Low, satu nama yang menimbulkan kontroversi kerana mempunyai kekayaan yang sukar dijelaskan asal-usulnya dan dikaitkan dengan dana 1MDB. Ini yang mendorong Lim Kit Siang mendesak SPRM melakukan siasatan keatas kenyataan Pejabat Perdana Menteri mengaitkan perbelanjaan Datuk Seri Najib Razak termasuk aktiviti membeli-belah jutaan ringgit isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor hasil daripada harta warisan. "Bolehkah SPRM melancarkan siasatan penuh ke atas Najib atau adakah SPRM harus terlebih dulu mendapatkan lampu hijau daripada Najib sendiri?" katanya dalam satu kenyataan hari ini. Awal bulan lalu, akhbar New York Times memetik kenyataan Pejabat Perdana Menteri yang mendakwa wang yang dibelanjakan ketika melancong, membeli barang kemas, mahupun isi mana-mana peti simpanan seperti yang didakwa bukanlah sesuatu yang janggal bagi kedudukan, tanggungjawab dan aset warisan keluarga perdana menteri. Kenyataan Pejabat Perdana Menteri itu mengundang rasa kurang senang adik-adik Najib yang mendakwa bapa mereka seorang yang berintegriti dan berjimat cermat....Tapi kita tidak dapat nafikan penglibatan arwah Tun Razak mengkhianati tanah orang Melayu dan menjadikan Lim Goh Tong dan Atok Najib jadi kaya raya dengan hasil judi...

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT