Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Dimana keadilan perundangan Islam?

Posted: 24 Feb 2015 11:30 PM PST

 
Anwar Ibrahim pernah berusaha membawa kes tuduhan liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan untuk didakwa mengikut qazaf ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur tetapi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom telah membenarkan bantahan awal untuk membatal permohonan Anwar tersebut. 

Dengan itu, Anwar tidak boleh meneruskan permohonannya untuk mendakwa Mohd Saiful dengan tuduhan qazaf. Anwar telah memfailkan permohonan qazaf itu pada 7 Januari 2010.
Baca seterusnya di sini . Kali ini pula, dia suruh pihak yang mahu membuat tuduhan jenayah qazaf supaya kaji dulu. 

Kenapa tidak batalkan sahaja permohonan Wan Ji Wan Husin sebagaimana yang dilakukan sebelum ini? Mungkin sedang menyediakan skrip untuk alasan yang lebih lucu? 

Anwat telah memfailkan permohonan qazaf itu pada 7 Januari 2010. Bukankah sepatutnya pihak menteri telah menyedari apa-apa kelemahan dan melakukan kajian mengenai peruntukan seksyen tersebut dengan menyertakan sekali jenayah liwat. 

Dimanakah keadilan sistem perundangan Islam sekiranya menuduh orang melakukan liwat tanpa bukti boleh terlepas begitu sahaja? Dan Jamil, janganlah pula nak memperbodohkan orangramai seolah-olah ada yang mahu menuduh qazaf keatas tuduhan mencuri....alahai Jamil! 

Qazaf kes Anwar: Kaji dulu enakmen, kata Jamil Pihak yang ingin membuat tuduhan jenayah qazaf terhadap peguam Tan Sri Shafee Abdullah dalam kes Liwat II melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa mengkaji enakmen berkaitan terlebih dahulu. "Semak balik Seksyen 41 Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan dan Selangor. 

Ada seksyennya. "Qazaf itu tuduh orang melakukan zina. Dia tak boleh sebut semua (berkaitan) qazaf. "(Contohnya) qazaf (kerana) mencuri, itu salah," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom. Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sekiranya kesalahan qazaf turut meliputif perbuatan menuduh seseorang melakukan liwat. 

Jamil Khir bercakap kepada pemberita dalam sidang media selepas merasmikan Persidangan Imam Peringkat Kebangsaan 2015 sempena sambutan Jubli Emas ke-50 Masjid Negara di ibu kota hari ini. Perkara berkaitan qazaf disebut dalam Seksyen 36, Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995. 

Ia merujuk kepada kesalahan menuduh zina tanpa empat saksi atau "iqrar" pasalah. Jika disabitkan kesalahan, seseorang boleh didenda tidak lebih RM5,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau keduanya. Semalam, pendakwah bebas Wan Ji Wan Hussin membuat laporan jenayah syariah kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Shafee. 

Ini kerana, Wan Ji berkata, semasa siri jelajah Liwat II, Shafee memberi kenyataan yang merupakan kesalahan qazaf kerana menceritakan mengenai.

al-Husseyn:
 
Tanyakan Kepada Jamil Khir Baharom: Bagaimana dengan Surah An-Nur Ayat 4:HUKUMAN MENUDUH TANPA EMPAT ORANG SAKSI

"Orang yang melemparkan TUDUHAN (ZINA/LIWAT) kepada seseorang yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan EMPAT ORANG SAKSI, maka sebatlah mereka DELAPAN PULUH KALI sebatan dan jangan lah kamu menerima penyaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang yang FASIQ." - Dari: ZAR ALI

Program jelajah bebaskan Anwar ke seluruh negara Oleh Syed Ibrahim Syed Noh

Posted: 24 Feb 2015 10:45 PM PST


Program jelajah bebaskan Anwar ke seluruh negaraHari ini merupakan hari ke-15 Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan sebagai tahanan politik. Selama 15 hari dan hari-hari berikutnya obor perjuangan membebaskan Anwar dan rakyat daripada belenggu kezaliman dan kebobrokan pemerintahan Umno-Barisan Nasional (BN) akan terus disemarakkan.

PKR terus komited dan tekad dalam meneruskan perjuangan demi rakyat dengan mengumumkan pada hari ini siri program Jelajah #BebasAnwar ke seluruh negara iaitu di sekurang-kurangnya 60 buah lokasi.

Gelombang pertama jelajah akan berlangsung dari 1 Mac 2015 hingga 6 Mac 2015 dan diikuti dengan kemuncak perhimpunan #KitaLawan pada 7 Mac 2015. Tema yang akan digunakan sepanjang jelajah ialah #BebasAnwar, #March2Freedom dan #KitaLawan.

Objektif jelajah ialah untuk memberi peluang kepada rakyat mendengar penjelasan tentang isu-isu semasa selain sudah tentunya menyentuh kes fitnah II pemenjaraan Anwar serta lain-lain kepincangan kerajaan Umno-BN akibat tata kelola lemah, salah guna kuasa dan undang-undang serta kepimpinan yang hilang punca.

Rakyat boleh menyaksikan sendiri ketidakadilan dalam kes Anwar, pendakwaan terpilih khususnya siasatan di bawah akta hasutan, sentimen perkauman sempit, skandal 1MDB, rasuah, perbelanjaan boros dan tiris.

Ia bukan sahaja menindas ahli politik, ahli profesional, golongan sarjana, peguam, kartunis, mahasiswa dan aktivis untuk bebas mengislah suasana tetapi juga menjatuhkan maruah institusi yang dihormati seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), institut pengajian tinggi dan institusi kehakiman ke tahap paling rendah. Lebih malang lagi, kehidupan rakyat terhimpit dan imej negara tercemar apabila dunia menyaksikan satu demi satu kebobrokan yang terjadi.


Rakyat sendiri sedari isu besar di hadapan bukan semata-mata berkenaan peribadi Anwar tetapi perjuangan kental dan beraninya menegakkan keadilan, kebenaran dan kebebasan untuk rakyat ke arah politik berprinsip dan demokrasi lebih matang. Rakyat sendiri boleh bertanggungjawab membetulkan suasana jika maklumat diperoleh dan difahami.

Atas sebab itu, PKR mengajak orang ramai daripada pelbagai lapisan masyarakat untuk hadir beramai-ramai siri jelajah #BebasAnwar di tempat anda masing-masing di seluruh negara. Perhatikan iklan promosi jelajah dan sertai!

Kepimpinan PKR dan Pakatan Rakyat di setiap peringkat akan berganding bahu bagi menjayakan siri jelajah ini untuk memberikan penerangan yang benar dan seluasnya kepada seluruh rakyat Malaysia.
Pengorbanan Anwar tidak wajar disia-siakan, sebagaimana yang diucapkan ketika di mahkamah yang lalu:

"Melangkah ke penjara, saya anggap sebagai satu pengorbanan buat rakyat Negara ini. Saya telah berjuang hampir seluruh kehidupan saya demi rakyat negara ini – dan demi rakyat jugalah saya bersedia untuk ke penjara dan menghadapi sebarang bentuk akibat."

Mari bersama #BebasAnwar, #March2Freedom dan #KitaLawan. Lawan tetap lawan! Reformasi! – TMI

Artikel Penuh: http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=250602:program-jelajah-bebaskan-anwar-ke-seluruh-negara&Itemid=2#ixzz3SiNNxBcD
Follow us: @MsiaChronicle on Twitter

Terkini!!! Anak DS Anwar, Nurul Nuha Jelaskan Kenapa Keluarganya Mohon Pengampunan Buat Ayahnya.. Jom Terjah!!!

Posted: 24 Feb 2015 10:00 PM PST


 
 
 
Usaha memohon pengampunan adalah langkah terakhir untuk membebaskan Anwar selepas gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan bagi membatalkan sabitan dan hukuman penjara 5 tahun kerana meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.
Permohonan pengampunan juga akan menyebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak dapat mengumumkan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh yang disandang Anwar sehingga selesai proses pengampunan.
Semalam Naib Presiden PRK Rafizi Ramli berkata Anwar tidak akan memohon pengampunan daripada Agong berhubung sabitan kes liwat yang dihadapinya.

Beliau berkata, sehingga kini Anwar tidak pernah memberikan sebarang arahan kepada pasukan peguam belanya untuk berbuat demikian.

"Setakat yang saya ketahui, Anwar tidak pernah beri sebarang arahan (memohon pengampunan daripada Agong).

"Dia (Anwar) tidak bersalah," kata Rafizi semalam.

Bagaimanapun keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat keputusan mengejutkan untuk memohon pengampunan daripada pemerintah tertinggi negara hari ini pada saat-saat akhir.

Hari ini isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan keluarganya pergi ke Istana Negara untuk menghantar permohonan pengampunan.

Difahamkan, permohonan tersebut dimaklumkan kepada Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Ramai yang tertanya-tanya.. apa cerita ni? Parti kata Anwar tak mohon pengampunan tapi Presiden parti pulak pergi mohon pengampunan..

Berikut adalah penjelasan dari anak Anwar Ibrahim yang namanya Nurul Nuha..
UNTUK SEBARAN SEGERA
KENYATAAN MEDIA  
24 FEBRUARI 2015 
Segala puji bagi Allah yang Maha Kuasa. 
Bagi pihak keluarga kami, saya dengan penuh rasa rendah diri ingin menyampaikan rasa terharu dan bersyukur ke hadrat Illahi dengan sokongan dan semangat solidariti daripada rakan-rakan serta para penyokong di dalam dan dari luar negara. 
Hari ini merupakan minggu kedua ayah kami Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan sebagai tahanan politik Malaysia. 
Atas inisiatif keluarga, kami memutuskan untuk menghantar petisyen kepada Duli Yang Maha Mulia Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah Yang Dipertuan Agong - berdasarkan berlakunya pengenepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah ke atas Yang Berhormat Datuk Seri Anwar Ibrahim. 
Mahkamah mungkin telah menjatuhkan hukuman bersalah tetapi, namun ayahanda kami tidak bersalah. Justeru itu kami membuat permohonan petisyen bersandarkan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan. 
Kami meletakan keyakinan kepada proses perlembagaan ini serta percaya prinsip keadilan akan ditegakkan apabila kesemua fakta-fakta diteliti secara menyeluruh tanpa campur tangan politik maupun mana-mana cabang kerajaan bersesuian dengan prinsip pemisahan kuasa melalui intitusi Raja Berperlembagaan. 
NURUL NUHA ANWAR
Penyelaras #March2Freedom

Kejutan Berapi!!! Sambut Birthday: Identiti Lelaki Yang Memeluk Dan Mencium Dahi Neelofa Kini Terjawab, Jom Terjah!!!

Posted: 24 Feb 2015 09:30 PM PST


 

Susulan tersebarnya beberapa keping gambar Neelofa dipeluk dan dicium di bahagian dahi oleh seorang lelaki, pelbagai spekulasi liar timbul....


Untuk korang yang belum tahu, lelaki tersebut ialah ayah Neelofa yang jelas kelihatan masih muda ditambah pula dengan gaya rambut panjang.....

Ayah Neelofa memeluk dan mencium dahi Neelofa kerana mahu meraihkan sambutan hari jadinya pelakon dan pengacara pujaan ramai itu.....

 


Saiful Wajib Disebat Kerana Memfitnah.....

Posted: 24 Feb 2015 09:00 PM PST

Rooster Joe  

Anwar pernah ditawar sebagai TPM oleh PM dgn bersyarat menyertai UMNO sblm PRU13 dulu...

Pandangan saya kalu benar Anwar seorg peliwat sampai 9kali dlm kes liwat ll atas bukti kesahihan kesalahan itu Anwar sudah tiada pilihan lain utk melepaskan diri... 

Saya percaya dia akan menerima tawaran itu demi membersihkan imagenya, image keluarganya Image keturunannya yg sudah bertahun-tahun dicop sebagai perliwat ? 

Kalu Anwar menerima tawaran itu Sifool sudah tentu menerima akibat fitnah sekurang-kurang10thn penjara dan sepuluh kali sebat...

Maka disini jelas Anwar tidak besalah...dia bukan seorg peliwat sbb itu dia menolak tawaran itu.dan sanggup menerima tawaranpenjara.....

"Jika bergabung, Umno hendak beri berapa kerusi kepada PAS? 40 (kerusi)?

Posted: 24 Feb 2015 08:30 PM PST


Benarkah tidak masuk akal, Umno bergabung dengan PAS?

Satu persoalan yang menarik dikemukakan oleh TITM :

Samada pertanyaan TITM ikhlas atau pura-pura tidak tahu?

Sedangkan beliau merupakan salah seorang ahli MSU dan MSU lah yang telah mengarahkan Presiden, Timbalan Presiden (ketika itu Nasharudin Mat Isa) dan Mustafa Ali untuk berbincang dengan pemimpin tertinggi Umno.

Perkara ini telah diperakukan sendiri oleh Nasharudin. Namun apa yang menariknya dalam laporan tersebut , TITM menyatakan : Alasan untuk melaksanakan syariah Islam bersama Umno juga tidak boleh diterima kerana parti itu didakwa terus menentang hudud.

"Berdekad-dekad Umno menentang hudud dan memperlekehkan hukum Allah ini, dan tidak menggunakan al-Quran dan hadis sebagai rujukan tertinggi parti, apakah mungkin tiba-tiba Umno betul ingin membantu PAS melaksanakannya?" soalnya.

"Dalam saat Umno sedang kelemasan, tentulah ia akan sanggup melakukan apa sahaja, namun pengalaman lampau membuktikan apabila mereka kuat, mereka akan tendang PAS keluar daripada muafakat yang ada."

Saya ingin bertanya kepada TITM apakah Hj Hadi dan beberapa pemimpin tertinggi Kelantan mempunyai tanggapan yang sama sebagaimana kenyataan TITM di atas itu?

Berikut kenyataan TITM sebagaimana yang dilaporkan :

'Berapa kerusi PAS jika bersama Umno?' PAS tidak yakin Umno sanggup berkongsi kuasa dengannya jika ia menyertai gabungan parti Melayu itu.

Oleh itu, gabungan PAS-Umno seperti sering digembar-gemburkan tidak akan menjadi kenyataan, tegas seorang naib presiden PAS.

"Jika bergabung, Umno hendak beri berapa kerusi kepada PAS? 40 (kerusi)? Daripada sudut ini sahaja, tuduhan bahawa PAS akan bergabung dengan Umno sudah tidak masuk akal," kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Lagi pula, katanya lagi, Umno menguasai 88 kerusi parlimen, sedangkan PAS hanya memiliki 21 kerusi saja.

Kerajaan campuran dua parti itu juga tidak pernah dibincangkan dalam PAS, tambahnya. Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga sering menegaskan perkara yang sama di beberapa muktamar lepas, katanya.

"Perkara dasar begini (gabungan) mesti melalui keputusan muktamar, bukan hanya pandangan peribadi ahli parti," kata Tuan Ibrahim. Alasan untuk melaksanakan syariah Islam bersama Umno juga tidak boleh diterima kerana parti itu didakwa terus menentang hudud.

"Berdekad-dekad Umno menentang hudud dan memperlekehkan hukum Allah ini, dan tidak menggunakan al-Quran dan hadis sebagai rujukan tertinggi parti, apakah mungkin tiba-tiba Umno betul ingin membantu PAS melaksanakannya?" soalnya.

"Dalam saat Umno sedang kelemasan, tentulah ia akan sanggup melakukan apa sahaja, namun pengalaman lampau membuktikan apabila mereka kuat, mereka akan tendang PAS keluar daripada muafakat yang ada."


al-Husseyn
Benarkah tidak masuk akal, Umno bergabung dengan PAS? Satu persoalan yang menarik dikemukakan oleh TITM : "Jika bergabung, Umno hendak beri berapa kerusi kepada PAS? 40 (kerusi)? Samada pertanyaan TITM ikhlas atau pura-pura tidak tahu? Sedangkan beliau merupakan salah seorang ahli MSU dan MSU lah yang telah mengarahkan Presiden, Timbalan Presiden (ketika itu Nasharudin Mat Isa) dan Mustafa Ali untuk berbincang dengan pemimpin tertinggi Umno. Perkara ini telah diperakukan sendiri oleh Nasharudin. Namun apa yang menariknya dalam laporan tersebut , TITM menyatakan : Alasan untuk melaksanakan syariah Islam bersama Umno juga tidak boleh diterima kerana parti itu didakwa terus menentang hudud. "Berdekad-dekad Umno menentang hudud dan memperlekehkan hukum Allah ini, dan tidak menggunakan al-Quran dan hadis sebagai rujukan tertinggi parti, apakah mungkin tiba-tiba Umno betul ingin membantu PAS melaksanakannya?" soalnya. "Dalam saat Umno sedang kelemasan, tentulah ia akan sanggup melakukan apa sahaja, namun pengalaman lampau membuktikan apabila mereka kuat, mereka akan tendang PAS keluar daripada muafakat yang ada." Saya ingin bertanya kepada TITM apakah Hj Hadi dan beberapa pemimpin tertinggi Kelantan mempunyai tanggapan yang sama sebagaimana kenyataan TITM di atas itu? Berikut kenyataan TITM sebagaimana yang dilaporkan : 'Berapa kerusi PAS jika bersama Umno?' PAS tidak yakin Umno sanggup berkongsi kuasa dengannya jika ia menyertai gabungan parti Melayu itu. Oleh itu, gabungan PAS-Umno seperti sering digembar-gemburkan tidak akan menjadi kenyataan, tegas seorang naib presiden PAS. "Jika bergabung, Umno hendak beri berapa kerusi kepada PAS? 40 (kerusi)? Daripada sudut ini sahaja, tuduhan bahawa PAS akan bergabung dengan Umno sudah tidak masuk akal," kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Lagi pula, katanya lagi, Umno menguasai 88 kerusi parlimen, sedangkan PAS hanya memiliki 21 kerusi saja. Kerajaan campuran dua parti itu juga tidak pernah dibincangkan dalam PAS, tambahnya. Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga sering menegaskan perkara yang sama di beberapa muktamar lepas, katanya. "Perkara dasar begini (gabungan) mesti melalui keputusan muktamar, bukan hanya pandangan peribadi ahli parti," kata Tuan Ibrahim. Alasan untuk melaksanakan syariah Islam bersama Umno juga tidak boleh diterima kerana parti itu didakwa terus menentang hudud. "Berdekad-dekad Umno menentang hudud dan memperlekehkan hukum Allah ini, dan tidak menggunakan al-Quran dan hadis sebagai rujukan tertinggi parti, apakah mungkin tiba-tiba Umno betul ingin membantu PAS melaksanakannya?" soalnya. "Dalam saat Umno sedang kelemasan, tentulah ia akan sanggup melakukan apa sahaja, namun pengalaman lampau membuktikan apabila mereka kuat, mereka akan tendang PAS keluar daripada muafakat yang ada."

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Muhyiddin, Mustapa the next PM & DPM... ??

Posted: 24 Feb 2015 08:00 PM PST

 
Datuk Seri Najib Razak must understand that he did nothing much to become the Umno president and the Prime Minister of Malaysia.

Najib just kept quiet and was the proverbial 'obedient errand boy' before the baton was handed over to him. Najib has been spoon fed since the day he was born and with a silver spoon too!

After becoming PM, Najib continued to do nothing except getting involved in money-making schemes and creating scandal after scandal, debacle after debacle.

Many people both within Umno and of course those outside are simply fed up with Najib; he is getting on their nerves! No match for battle-seasoned Dr M Tun Dr. Mahathir Mohamad on the other hand had gone through the trial and tribulations, from being sacked from Umno and to be challenged by his deputies, not once but thrice, that is by Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah and Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dr. Mahathir has had his ups and downs, his failures and his triumphs.

Dr. Mahathir is not only seasoned, he is also shrewd. Above all he is most desperate. What Najib has done or not done thus far has not only irked the 51.4% of the voters, but also Dr. Mahathir who has reminded Najib on so many occasions to improve himself, the government, the country and above all to not be controlled by his wife Rosmah Mansor. In short, Dr M wants Najib to improve and change the overall situation. But let us be frank.

Najib cannot control the situation because his wife Rosmah Mansor is involved in eevery single aspect that concerns him - including his governance of the country. It is also an open secret that Rosmah has been enjoying herself playing the role of the so-called FLOM (First Lady of Malaysia) and there is no doubt - she is in control!

Challenge at your peril, guys! Datuk Seri Sanusi Junid in one of the videos circulated in the social media had explained clearly and concisely that both Dr. Mahathir and Najib want Umno/BN to win and continue ruling the country but Dr. Mahathir is confident that with the present policy, style and programs implemented by Najib, BN will lose in the coming GE-14.

Thus to the Mahathir camp, the present policy, style and programs must be changed. But Najib has refused to make these changes and he is adamant to stay in power and continue doing nothing and making more mistakes! So since Najib has refused to make the changes, then Najib is the one who must be changed.

And that is what Dr. Mahathir has decided, to remove Najib and replace him with whoever is most viable at the moment before it is too late. Time weighs on 90-year-old Dr Mahathir, he needs a quick political 'kill'

There are several major factors that Dr. Mahathir must have taken into consideration. The first and foremost is time. His own mortality is surely his greatest obstacle and this is why Mahathir knows he must move swiftly. Every day is a blessing from the Almighty when you are 90.

With the passing away of Pas leader, Nik Abdul Aziz Nik Mat, and the poor health and obvious fragility of once strongman Lee Kuan Yew, the ex-Prime Minister and founding father of modern Singapore, Mahathir must know he cannot afford to wait if he is to help his son Mukhriz break into the top echelons of power.

Time is Mahathir's greatest enemy. Time is also needed to reverse or modify the policy, style and programs that Najib has implemented such that the effects would ensure Umno/BN wins in the GE-14. Dr. Mahathir now is confident that Najib is a huge liability for Umno and BN due his scandals, debacles and incompetency.

The 1MDB debacle is indeed a major issue but it is still manageable by Najib and his team as 1MDB have not gone bankrupt yet. So far Najib has managed to 'gali lubang and tutup lubang' (borrow more and pay the due loans or literally dig a hole to backfill another hole).

However, this is not the solution to the problematic 1MDB which was a failed venture in the first place and how many 'lubang' Najib can 'gali'? Still the 1MDB is not the final straw that broke the camel's neck, Dr. Mahathir used this issue only as a tool to make a point and continue his attack towards Najib.

The main reason that Najib has to go is the murder of Altantuya Shaariibuu. No matter how Najib has tried to manipulate, use the police, media, the courts, to insulate himself or to ensure that he is not connected to the murder he has not been able to really clear his name.


It has now come to a stage whereby the whole case will explode because it is not within Najib's control anymore; Sirul is in Australia.

Previously when Dr. Mahathir explained why he decided to sack Datuk Seri Anwar Ibrahim amid huge public skepticism about the sodomy accusations, he claimed it was because Anwar would be a huge liability because he could be blackmailed.

Thus Mahathir 'reasoned' Anwar could not be the Prime Minister. Now Najib is in the same situation as Anwar then! And murder is much worse than sodomy!

We shudder to think what Mahathir will do to Najib's political career if Najib refuses to back off.. Muhyiddin and Mustapa: A case of 'Dumb & Dumber'? There is no doubt Dr. Mahathir wants someone who would be able to fast-track the elevation of his son Datuk Mukhriz Mahathir to power at the federal level.

There has been reliable information from the grapevines that Tan Sri Muhyiddin Yasin would take over from Najib. Docile Trade minister Mustapa Mohamad is the dark horse Dr M has decided to reward for his loyalty and will be offered the Deputy Prime Minister's post.

As can be seen, both men - Muhyiddin and Mustapa - are mere seat warmers without fire of their own. And this is exactly why Dr M picked them - NO COMPETITION FOR HIS SON MUKHRIZ.

So the Umno grapevine goes. Muhyiddin has already antangonised the non-Malays with many racist slurs and they won't forget him. But these days, it pays to be racist in Umno and that's all it takes to be PM.

Mustapa is less controversial and some say, a decent guy. Being plodding and lacking imagination are his greatest failings. How will he help change Malaysia? Very little but that's not a job for the likes of him.

Sad to say, Malaysians will have to put up the latest 'succession' sandiwara from Dr M and his trusty ally Daim Zainuddin. After all, before Najib was finally installed as the Prime Minister, it was rumoured that Muhyiddin could be the one chosen.

Even TV3 showed both Muhyiddin and Najib as equals before the final announcement that Najib was the chosen one.

Muhyiddin has also gone through the necessary grooming to take up this position and he is being the most senior both in Umno and in the cabinet compared with the rest of Umno leaders. Muhyiddin has also been proven to be able to dance to Dr. Mahathir's tune. But will Dr M's machinations work?

Can Umno and its crippled BN allies stay in power? With the jailing of Datuk Seri Anwar Ibrahim, the people have become more resolute to vote Umno/BN out - at least 51.4% of them. They do not care who would replace Anwar as the Pakatan Rakyat leader, that is secondary; the most important thing is to vote out the kleptocratic Umno/BN government.

The jailing or Anwar has also tarnished Malaysia's image at the international level.

The world has decided that Anwar is a political prisoner and they viewed the trial simply as a set up. Malaysia and its judiciary have lost their integrity for ignoring the norms of the international judicial culture with Malaysia in its own cocoon isolated in the backwaters.

Therefore it is now or never for Dr. Mahathir, and the month of March 2015 has been mentioned, but let us wait and see. Keep our fingers crossed and pray, hopefully we will not be burdened by Najib and his 'Big Momma' anymore.

We cannot accept Najib's incompetency, nor Rosmah's excesses. Really, Malaysians can live without them and their Sedition crackdowns.

But just as we simply cannot 'tahan' the glamorous duo, Malaysians too can't suffer the racial politicking and corruption of the Umno-BN regime anymore - whether or not the next PM and DPM is Muhyiddin and Mustapa. But we may have to go step by step until GE14 to throw the whole Umno-BN gang OUT! -

Nawawi Mohamad, Stan Lee,Malaysia-Chronicle

25 February 2015 Muhyiddin, Mustapa the next PM & DPM... Datuk Seri Najib Razak must understand that he did nothing much to become the Umno president and the Prime Minister of Malaysia. Najib just kept quiet and was the proverbial 'obedient errand boy' before the baton was handed over to him. Najib has been spoon fed since the day he was born and with a silver spoon too! After becoming PM, Najib continued to do nothing except getting involved in money-making schemes and creating scandal after scandal, debacle after debacle. Many people both within Umno and of course those outside are simply fed up with Najib; he is getting on their nerves! No match for battle-seasoned Dr M Tun Dr. Mahathir Mohamad on the other hand had gone through the trial and tribulations, from being sacked from Umno and to be challenged by his deputies, not once but thrice, that is by Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah and Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dr. Mahathir has had his ups and downs, his failures and his triumphs. Dr. Mahathir is not only seasoned, he is also shrewd. Above all he is most desperate. What Najib has done or not done thus far has not only irked the 51.4% of the voters, but also Dr. Mahathir who has reminded Najib on so many occasions to improve himself, the government, the country and above all to not be controlled by his wife Rosmah Mansor. In short, Dr M wants Najib to improve and change the overall situation. But let us be frank. Najib cannot control the situation because his wife Rosmah Mansor is involved in eevery single aspect that concerns him - including his governance of the country. It is also an open secret that Rosmah has been enjoying herself playing the role of the so-called FLOM (First Lady of Malaysia) and there is no doubt - she is in control! Challenge at your peril, guys! Datuk Seri Sanusi Junid in one of the videos circulated in the social media had explained clearly and concisely that both Dr. Mahathir and Najib want Umno/BN to win and continue ruling the country but Dr. Mahathir is confident that with the present policy, style and programs implemented by Najib, BN will lose in the coming GE-14. Thus to the Mahathir camp, the present policy, style and programs must be changed. But Najib has refused to make these changes and he is adamant to stay in power and continue doing nothing and making more mistakes! So since Najib has refused to make the changes, then Najib is the one who must be changed. And that is what Dr. Mahathir has decided, to remove Najib and replace him with whoever is most viable at the moment before it is too late. Time weighs on 90-year-old Dr Mahathir, he needs a quick political 'kill' There are several major factors that Dr. Mahathir must have taken into consideration. The first and foremost is time. His own mortality is surely his greatest obstacle and this is why Mahathir knows he must move swiftly. Every day is a blessing from the Almighty when you are 90. With the passing away of Pas leader, Nik Abdul Aziz Nik Mat, and the poor health and obvious fragility of once strongman Lee Kuan Yew, the ex-Prime Minister and founding father of modern Singapore, Mahathir must know he cannot afford to wait if he is to help his son Mukhriz break into the top echelons of power. Time is Mahathir's greatest enemy. Time is also needed to reverse or modify the policy, style and programs that Najib has implemented such that the effects would ensure Umno/BN wins in the GE-14. Dr. Mahathir now is confident that Najib is a huge liability for Umno and BN due his scandals, debacles and incompetency. The 1MDB debacle is indeed a major issue but it is still manageable by Najib and his team as 1MDB have not gone bankrupt yet. So far Najib has managed to 'gali lubang and tutup lubang' (borrow more and pay the due loans or literally dig a hole to backfill another hole). However, this is not the solution to the problematic 1MDB which was a failed venture in the first place and how many 'lubang' Najib can 'gali'? Still the 1MDB is not the final straw that broke the camel's neck, Dr. Mahathir used this issue only as a tool to make a point and continue his attack towards Najib. The main reason that Najib has to go is the murder of Altantuya Shaariibuu. No matter how Najib has tried to manipulate, use the police, media, the courts, to insulate himself or to ensure that he is not connected to the murder he has not been able to really clear his name. It has now come to a stage whereby the whole case will explode because it is not within Najib's control anymore; Sirul is in Australia. Previously when Dr. Mahathir explained why he decided to sack Datuk Seri Anwar Ibrahim amid huge public skepticism about the sodomy accusations, he claimed it was because Anwar would be a huge liability because he could be blackmailed. Thus Mahathir 'reasoned' Anwar could not be the Prime Minister. Now Najib is in the same situation as Anwar then! And murder is much worse than sodomy! We shudder to think what Mahathir will do to Najib's political career if Najib refuses to back off.. Muhyiddin and Mustapa: A case of 'Dumb & Dumber'? There is no doubt Dr. Mahathir wants someone who would be able to fast-track the elevation of his son Datuk Mukhriz Mahathir to power at the federal level. There has been reliable information from the grapevines that Tan Sri Muhyiddin Yasin would take over from Najib. Docile Trade minister Mustapa Mohamad is the dark horse Dr M has decided to reward for his loyalty and will be offered the Deputy Prime Minister's post. As can be seen, both men - Muhyiddin and Mustapa - are mere seat warmers without fire of their own. And this is exactly why Dr M picked them - NO COMPETITION FOR HIS SON MUKHRIZ. So the Umno grapevine goes. Muhyiddin has already antangonised the non-Malays with many racist slurs and they won't forget him. But these days, it pays to be racist in Umno and that's all it takes to be PM. Mustapa is less controversial and some say, a decent guy. Being plodding and lacking imagination are his greatest failings. How will he help change Malaysia? Very little but that's not a job for the likes of him. Sad to say, Malaysians will have to put up the latest 'succession' sandiwara from Dr M and his trusty ally Daim Zainuddin. After all, before Najib was finally installed as the Prime Minister, it was rumoured that Muhyiddin could be the one chosen. Even TV3 showed both Muhyiddin and Najib as equals before the final announcement that Najib was the chosen one. Muhyiddin has also gone through the necessary grooming to take up this position and he is being the most senior both in Umno and in the cabinet compared with the rest of Umno leaders. Muhyiddin has also been proven to be able to dance to Dr. Mahathir's tune. But will Dr M's machinations work? Can Umno and its crippled BN allies stay in power? With the jailing of Datuk Seri Anwar Ibrahim, the people have become more resolute to vote Umno/BN out - at least 51.4% of them. They do not care who would replace Anwar as the Pakatan Rakyat leader, that is secondary; the most important thing is to vote out the kleptocratic Umno/BN government. The jailing or Anwar has also tarnished Malaysia's image at the international level. The world has decided that Anwar is a political prisoner and they viewed the trial simply as a set up. Malaysia and its judiciary have lost their integrity for ignoring the norms of the international judicial culture with Malaysia in its own cocoon isolated in the backwaters. Therefore it is now or never for Dr. Mahathir, and the month of March 2015 has been mentioned, but let us wait and see. Keep our fingers crossed and pray, hopefully we will not be burdened by Najib and his 'Big Momma' anymore. We cannot accept Najib's incompetency, nor Rosmah's excesses. Really, Malaysians can live without them and their Sedition crackdowns. But just as we simply cannot 'tahan' the glamorous duo, Malaysians too can't suffer the racial politicking and corruption of the Umno-BN regime anymore - whether or not the next PM and DPM is Muhyiddin and Mustapa. But we may have to go step by step until GE14 to throw the whole Umno-BN gang OUT! - Nawawi Mohamad, Stan Lee,Malaysia-Chronicle Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
25 February 2015 Muhyiddin, Mustapa the next PM & DPM... Datuk Seri Najib Razak must understand that he did nothing much to become the Umno president and the Prime Minister of Malaysia. Najib just kept quiet and was the proverbial 'obedient errand boy' before the baton was handed over to him. Najib has been spoon fed since the day he was born and with a silver spoon too! After becoming PM, Najib continued to do nothing except getting involved in money-making schemes and creating scandal after scandal, debacle after debacle. Many people both within Umno and of course those outside are simply fed up with Najib; he is getting on their nerves! No match for battle-seasoned Dr M Tun Dr. Mahathir Mohamad on the other hand had gone through the trial and tribulations, from being sacked from Umno and to be challenged by his deputies, not once but thrice, that is by Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah and Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dr. Mahathir has had his ups and downs, his failures and his triumphs. Dr. Mahathir is not only seasoned, he is also shrewd. Above all he is most desperate. What Najib has done or not done thus far has not only irked the 51.4% of the voters, but also Dr. Mahathir who has reminded Najib on so many occasions to improve himself, the government, the country and above all to not be controlled by his wife Rosmah Mansor. In short, Dr M wants Najib to improve and change the overall situation. But let us be frank. Najib cannot control the situation because his wife Rosmah Mansor is involved in eevery single aspect that concerns him - including his governance of the country. It is also an open secret that Rosmah has been enjoying herself playing the role of the so-called FLOM (First Lady of Malaysia) and there is no doubt - she is in control! Challenge at your peril, guys! Datuk Seri Sanusi Junid in one of the videos circulated in the social media had explained clearly and concisely that both Dr. Mahathir and Najib want Umno/BN to win and continue ruling the country but Dr. Mahathir is confident that with the present policy, style and programs implemented by Najib, BN will lose in the coming GE-14. Thus to the Mahathir camp, the present policy, style and programs must be changed. But Najib has refused to make these changes and he is adamant to stay in power and continue doing nothing and making more mistakes! So since Najib has refused to make the changes, then Najib is the one who must be changed. And that is what Dr. Mahathir has decided, to remove Najib and replace him with whoever is most viable at the moment before it is too late. Time weighs on 90-year-old Dr Mahathir, he needs a quick political 'kill' There are several major factors that Dr. Mahathir must have taken into consideration. The first and foremost is time. His own mortality is surely his greatest obstacle and this is why Mahathir knows he must move swiftly. Every day is a blessing from the Almighty when you are 90. With the passing away of Pas leader, Nik Abdul Aziz Nik Mat, and the poor health and obvious fragility of once strongman Lee Kuan Yew, the ex-Prime Minister and founding father of modern Singapore, Mahathir must know he cannot afford to wait if he is to help his son Mukhriz break into the top echelons of power. Time is Mahathir's greatest enemy. Time is also needed to reverse or modify the policy, style and programs that Najib has implemented such that the effects would ensure Umno/BN wins in the GE-14. Dr. Mahathir now is confident that Najib is a huge liability for Umno and BN due his scandals, debacles and incompetency. The 1MDB debacle is indeed a major issue but it is still manageable by Najib and his team as 1MDB have not gone bankrupt yet. So far Najib has managed to 'gali lubang and tutup lubang' (borrow more and pay the due loans or literally dig a hole to backfill another hole). However, this is not the solution to the problematic 1MDB which was a failed venture in the first place and how many 'lubang' Najib can 'gali'? Still the 1MDB is not the final straw that broke the camel's neck, Dr. Mahathir used this issue only as a tool to make a point and continue his attack towards Najib. The main reason that Najib has to go is the murder of Altantuya Shaariibuu. No matter how Najib has tried to manipulate, use the police, media, the courts, to insulate himself or to ensure that he is not connected to the murder he has not been able to really clear his name. It has now come to a stage whereby the whole case will explode because it is not within Najib's control anymore; Sirul is in Australia. Previously when Dr. Mahathir explained why he decided to sack Datuk Seri Anwar Ibrahim amid huge public skepticism about the sodomy accusations, he claimed it was because Anwar would be a huge liability because he could be blackmailed. Thus Mahathir 'reasoned' Anwar could not be the Prime Minister. Now Najib is in the same situation as Anwar then! And murder is much worse than sodomy! We shudder to think what Mahathir will do to Najib's political career if Najib refuses to back off.. Muhyiddin and Mustapa: A case of 'Dumb & Dumber'? There is no doubt Dr. Mahathir wants someone who would be able to fast-track the elevation of his son Datuk Mukhriz Mahathir to power at the federal level. There has been reliable information from the grapevines that Tan Sri Muhyiddin Yasin would take over from Najib. Docile Trade minister Mustapa Mohamad is the dark horse Dr M has decided to reward for his loyalty and will be offered the Deputy Prime Minister's post. As can be seen, both men - Muhyiddin and Mustapa - are mere seat warmers without fire of their own. And this is exactly why Dr M picked them - NO COMPETITION FOR HIS SON MUKHRIZ. So the Umno grapevine goes. Muhyiddin has already antangonised the non-Malays with many racist slurs and they won't forget him. But these days, it pays to be racist in Umno and that's all it takes to be PM. Mustapa is less controversial and some say, a decent guy. Being plodding and lacking imagination are his greatest failings. How will he help change Malaysia? Very little but that's not a job for the likes of him. Sad to say, Malaysians will have to put up the latest 'succession' sandiwara from Dr M and his trusty ally Daim Zainuddin. After all, before Najib was finally installed as the Prime Minister, it was rumoured that Muhyiddin could be the one chosen. Even TV3 showed both Muhyiddin and Najib as equals before the final announcement that Najib was the chosen one. Muhyiddin has also gone through the necessary grooming to take up this position and he is being the most senior both in Umno and in the cabinet compared with the rest of Umno leaders. Muhyiddin has also been proven to be able to dance to Dr. Mahathir's tune. But will Dr M's machinations work? Can Umno and its crippled BN allies stay in power? With the jailing of Datuk Seri Anwar Ibrahim, the people have become more resolute to vote Umno/BN out - at least 51.4% of them. They do not care who would replace Anwar as the Pakatan Rakyat leader, that is secondary; the most important thing is to vote out the kleptocratic Umno/BN government. The jailing or Anwar has also tarnished Malaysia's image at the international level. The world has decided that Anwar is a political prisoner and they viewed the trial simply as a set up. Malaysia and its judiciary have lost their integrity for ignoring the norms of the international judicial culture with Malaysia in its own cocoon isolated in the backwaters. Therefore it is now or never for Dr. Mahathir, and the month of March 2015 has been mentioned, but let us wait and see. Keep our fingers crossed and pray, hopefully we will not be burdened by Najib and his 'Big Momma' anymore. We cannot accept Najib's incompetency, nor Rosmah's excesses. Really, Malaysians can live without them and their Sedition crackdowns. But just as we simply cannot 'tahan' the glamorous duo, Malaysians too can't suffer the racial politicking and corruption of the Umno-BN regime anymore - whether or not the next PM and DPM is Muhyiddin and Mustapa. But we may have to go step by step until GE14 to throw the whole Umno-BN gang OUT! - Nawawi Mohamad, Stan Lee,Malaysia-Chronicle Kenaikan pangkat hakim disekat Putrajaya... Satu siri kenaikan pangkat untuk hakim-hakim Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan baru sahaja berlalu. Namun hakim paling kanan di Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus, sekali lagi 'tertinggal' dalam siri kenaikan pangkat ini. Apakah sebab sebenar di sebalik perkara ini? Malaysiakini difahamkan nama Hakim Hishamudin tiada dalam senarai kerana satu pekeliling daripada Pejabat Perdana Menteri. Ia boleh diimbas seawal tahun 2013 lagi apabila cadangan kenaikan pangkatnya dipanjangkan kepada Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman. Dan kini, nama Hakim Hishamuddin sekali lagi tiada dalam senarai kenaikan pangkat pada 16 Februari lalu dan beliau didahului Hakim Datuk Zaharah Ibrahim. Hakim Hishamudin akan mencecah usia 66 tahun pada September depan - umur persaraan wajib bagi hakim. Di kalangan pemerhati badan kehakiman, Hakim Hishamudin dikenali sebagai seorang hakim yang berfikiran terbuka. Pada Januari 2013, beliau mengetuai panel tiga orang hakim yang memutuskan bahawa pemimpin Hindraf P Uthayakumar (kanan) dan M Manoharan boleh memfailkan saman kelompok terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya. Saman itu difailkan susulan tuduhan pengabaian 523 buah sekolah aliran Tamil oleh kerajaan walaupun ia mendapat separa bantuan dari kerajaan. - mk Putrajaya 'nay' to Justice Hishamudin's elevation... Another round of elevation for Federal Court and Court of Appeal judges has come and gone but it seems there is no room for the most senior Court of Appeal judge, Justice Mohd Hishamudin Mohd Yunus, to be elevated as a Federal Court judge. What are the actual reasons behind the halt to his ascension despite him being over-qualified for the post? It is understood that Justice Hishamudin's (above) name was omitted from the promotion list, as a result of a directive from the Prime Minister's Office. This was in 2013, after the recommendation for his elevation had passed through the Judicial Appointments Commission (JAC) Justice Hishamudin's name was missing again on the promotions list released on Feb 16 this year, in which he was bypassed in favour of Justice Zaharah Ibrahim. His Lordship turns 66 this September, the compulsory retirement age for judges. Observers remind us that Justice Hishamudin - well-known in the legal circles as an independent-minded judge - had led a three-member bench in January 2013 that ruled two Hindraf leaders, M Manoharan and P Uthayakumar, as having legal standing to initiate a class-action suit against Prime Minister Najib Abdul Razak and his deputy Muhyiddin Yassin. The suit was filed by Manoharan (left in photo) and Uthayakumar (right in photo), and against the two as leaders of the government, following the gross state of neglect of 523 Tamil schools found themselves in despite being partially-aided government schools. It is understood, the observers further noted, that the Prime Minister's Office was upset that the appellate court saw it fit for the Hindraf matter to be re-tried after the High Court in Kuala Lumpur had earlier thrown out the suit, ruling the two had no locus standi. Hurdle at High Court, too Chief Justice Arifin Zakaria, when asked in September 2013 after word was leaked that Justice Hishamudin did not make the cut, maintained that the appointment or elevation of judges was made without the influence of anyone, and that it was at the prerogative of the Yang di-Pertuan Agong on the advice of the Najib as PM. "The PM did consult us (through the JAC). But it is not 100 percent the prerogative of JAC. JAC looks at the merit in the appointment (or promotion) and then it would be the prerogative of the Yang di-Pertuan Agong. It is unfair of you (the media) to pinpoint a particular judge," Justice Arifin (left, at forefront) had scolded then. Justice Hishamudin, who studied at the London School of Political Science, University of London, was admitted as a barrister-at-law with The Honorable Society of Lincoln's Inn of London in 1973. He has had the unfortunate distinction of being overlooked previously, first when he was a High Court judge for promotion to the Court of Appeal, and now again to the Federal Court. In fact, Justice Hishamudin was forced to remain in the High Court for 14 years before moving up. During his term on the bench, he has been credited with making various controversial and landmark decisions and in doing so, truly upholding the judge's oath to put the Federal Constitution ahead and above anything else. Some of his landmark decisions included the recent transgender case (right) where he led a panel in ruling that the law on cross-dressing under Section 66 of the Negeri Sembilan Syariah Offences Enactment was unconstitutional. The matter is now subject on appeal in the Federal Court, with leave to do so being granted last month. A CJ the country never had? He also wrote the landmark majority judgment that declared Section 15 (5) of the University and University Colleges Act (UUCA) - which bars university students from taking part in political activities - as unconstitutional. Justice Linton Albert supported Hishamudin while former Court of Appeal judge Justice Low Hop Bing - who led the panel - dissented. Justice Hishamudin had, in the High Court in Kuala Lumpur in 2001, also courageously allowed a habeas corpus application to release two then PKR Internal Security Act detainees - this at the time when the judiciary rarely intervened in such cases. He also wrote the dissenting judgment in the now infamous Ayer Molek case by declaring the Federal Court panel - led by former Lord President and Chief Justice Eusoff Chin (left)- was illegally constituted as the third panel member Pajan Singh was then only a High Court judge (only judges of the Court of Appeal and above can sit in the Federal Court). A local daily had previously described Justice Hishamudin as 'A judge of big events' after he ordered controversial author Khalid Jafri of the book `50 Dalil book kenapa Anwar tak boleh jadi PM' to pay RM4.5 million in damages to opposition leader Anwar Ibrahim. He was also the High Court judge who sentenced express bus driver Hanafi Mat Hassan to death following the brutal rape-cum-murder of clerk Noor Suzaily Mukhtar. Justice Hishamudin is also the first member of the judiciary to award a former ISA detainee, Abdul Malek Hussin, RM2.5 million in damages for unlawful detention and assault. - mk Anonymous Malaysia2 IGP receives video death threat... Story kat SINI dan SINI Story kat SINI dan SINI cheers. Posted by ali allah ditta Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
25 February 2015 Muhyiddin, Mustapa the next PM & DPM... Datuk Seri Najib Razak must understand that he did nothing much to become the Umno president and the Prime Minister of Malaysia. Najib just kept quiet and was the proverbial 'obedient errand boy' before the baton was handed over to him. Najib has been spoon fed since the day he was born and with a silver spoon too! After becoming PM, Najib continued to do nothing except getting involved in money-making schemes and creating scandal after scandal, debacle after debacle. Many people both within Umno and of course those outside are simply fed up with Najib; he is getting on their nerves! No match for battle-seasoned Dr M Tun Dr. Mahathir Mohamad on the other hand had gone through the trial and tribulations, from being sacked from Umno and to be challenged by his deputies, not once but thrice, that is by Tun Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah and Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dr. Mahathir has had his ups and downs, his failures and his triumphs. Dr. Mahathir is not only seasoned, he is also shrewd. Above all he is most desperate. What Najib has done or not done thus far has not only irked the 51.4% of the voters, but also Dr. Mahathir who has reminded Najib on so many occasions to improve himself, the government, the country and above all to not be controlled by his wife Rosmah Mansor. In short, Dr M wants Najib to improve and change the overall situation. But let us be frank. Najib cannot control the situation because his wife Rosmah Mansor is involved in eevery single aspect that concerns him - including his governance of the country. It is also an open secret that Rosmah has been enjoying herself playing the role of the so-called FLOM (First Lady of Malaysia) and there is no doubt - she is in control! Challenge at your peril, guys! Datuk Seri Sanusi Junid in one of the videos circulated in the social media had explained clearly and concisely that both Dr. Mahathir and Najib want Umno/BN to win and continue ruling the country but Dr. Mahathir is confident that with the present policy, style and programs implemented by Najib, BN will lose in the coming GE-14. Thus to the Mahathir camp, the present policy, style and programs must be changed. But Najib has refused to make these changes and he is adamant to stay in power and continue doing nothing and making more mistakes! So since Najib has refused to make the changes, then Najib is the one who must be changed. And that is what Dr. Mahathir has decided, to remove Najib and replace him with whoever is most viable at the moment before it is too late. Time weighs on 90-year-old Dr Mahathir, he needs a quick political 'kill' There are several major factors that Dr. Mahathir must have taken into consideration. The first and foremost is time. His own mortality is surely his greatest obstacle and this is why Mahathir knows he must move swiftly. Every day is a blessing from the Almighty when you are 90. With the passing away of Pas leader, Nik Abdul Aziz Nik Mat, and the poor health and obvious fragility of once strongman Lee Kuan Yew, the ex-Prime Minister and founding father of modern Singapore, Mahathir must know he cannot afford to wait if he is to help his son Mukhriz break into the top echelons of power. Time is Mahathir's greatest enemy. Time is also needed to reverse or modify the policy, style and programs that Najib has implemented such that the effects would ensure Umno/BN wins in the GE-14. Dr. Mahathir now is confident that Najib is a huge liability for Umno and BN due his scandals, debacles and incompetency. The 1MDB debacle is indeed a major issue but it is still manageable by Najib and his team as 1MDB have not gone bankrupt yet. So far Najib has managed to 'gali lubang and tutup lubang' (borrow more and pay the due loans or literally dig a hole to backfill another hole). However, this is not the solution to the problematic 1MDB which was a failed venture in the first place and how many 'lubang' Najib can 'gali'? Still the 1MDB is not the final straw that broke the camel's neck, Dr. Mahathir used this issue only as a tool to make a point and continue his attack towards Najib. The main reason that Najib has to go is the murder of Altantuya Shaariibuu. No matter how Najib has tried to manipulate, use the police, media, the courts, to insulate himself or to ensure that he is not connected to the murder he has not been able to really clear his name. It has now come to a stage whereby the whole case will explode because it is not within Najib's control anymore; Sirul is in Australia. Previously when Dr. Mahathir explained why he decided to sack Datuk Seri Anwar Ibrahim amid huge public skepticism about the sodomy accusations, he claimed it was because Anwar would be a huge liability because he could be blackmailed. Thus Mahathir 'reasoned' Anwar could not be the Prime Minister. Now Najib is in the same situation as Anwar then! And murder is much worse than sodomy! We shudder to think what Mahathir will do to Najib's political career if Najib refuses to back off.. Muhyiddin and Mustapa: A case of 'Dumb & Dumber'? There is no doubt Dr. Mahathir wants someone who would be able to fast-track the elevation of his son Datuk Mukhriz Mahathir to power at the federal level. There has been reliable information from the grapevines that Tan Sri Muhyiddin Yasin would take over from Najib. Docile Trade minister Mustapa Mohamad is the dark horse Dr M has decided to reward for his loyalty and will be offered the Deputy Prime Minister's post. As can be seen, both men - Muhyiddin and Mustapa - are mere seat warmers without fire of their own. And this is exactly why Dr M picked them - NO COMPETITION FOR HIS SON MUKHRIZ. So the Umno grapevine goes. Muhyiddin has already antangonised the non-Malays with many racist slurs and they won't forget him. But these days, it pays to be racist in Umno and that's all it takes to be PM. Mustapa is less controversial and some say, a decent guy. Being plodding and lacking imagination are his greatest failings. How will he help change Malaysia? Very little but that's not a job for the likes of him. Sad to say, Malaysians will have to put up the latest 'succession' sandiwara from Dr M and his trusty ally Daim Zainuddin. After all, before Najib was finally installed as the Prime Minister, it was rumoured that Muhyiddin could be the one chosen. Even TV3 showed both Muhyiddin and Najib as equals before the final announcement that Najib was the chosen one. Muhyiddin has also gone through the necessary grooming to take up this position and he is being the most senior both in Umno and in the cabinet compared with the rest of Umno leaders. Muhyiddin has also been proven to be able to dance to Dr. Mahathir's tune. But will Dr M's machinations work? Can Umno and its crippled BN allies stay in power? With the jailing of Datuk Seri Anwar Ibrahim, the people have become more resolute to vote Umno/BN out - at least 51.4% of them. They do not care who would replace Anwar as the Pakatan Rakyat leader, that is secondary; the most important thing is to vote out the kleptocratic Umno/BN government. The jailing or Anwar has also tarnished Malaysia's image at the international level. The world has decided that Anwar is a political prisoner and they viewed the trial simply as a set up. Malaysia and its judiciary have lost their integrity for ignoring the norms of the international judicial culture with Malaysia in its own cocoon isolated in the backwaters. Therefore it is now or never for Dr. Mahathir, and the month of March 2015 has been mentioned, but let us wait and see. Keep our fingers crossed and pray, hopefully we will not be burdened by Najib and his 'Big Momma' anymore. We cannot accept Najib's incompetency, nor Rosmah's excesses. Really, Malaysians can live without them and their Sedition crackdowns. But just as we simply cannot 'tahan' the glamorous duo, Malaysians too can't suffer the racial politicking and corruption of the Umno-BN regime anymore - whether or not the next PM and DPM is Muhyiddin and Mustapa. But we may have to go step by step until GE14 to throw the whole Umno-BN gang OUT! - Nawawi Mohamad, Stan Lee,Malaysia-Chronicle Kenaikan pangkat hakim disekat Putrajaya... Satu siri kenaikan pangkat untuk hakim-hakim Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan baru sahaja berlalu. Namun hakim paling kanan di Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus, sekali lagi 'tertinggal' dalam siri kenaikan pangkat ini. Apakah sebab sebenar di sebalik perkara ini? Malaysiakini difahamkan nama Hakim Hishamudin tiada dalam senarai kerana satu pekeliling daripada Pejabat Perdana Menteri. Ia boleh diimbas seawal tahun 2013 lagi apabila cadangan kenaikan pangkatnya dipanjangkan kepada Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman. Dan kini, nama Hakim Hishamuddin sekali lagi tiada dalam senarai kenaikan pangkat pada 16 Februari lalu dan beliau didahului Hakim Datuk Zaharah Ibrahim. Hakim Hishamudin akan mencecah usia 66 tahun pada September depan - umur persaraan wajib bagi hakim. Di kalangan pemerhati badan kehakiman, Hakim Hishamudin dikenali sebagai seorang hakim yang berfikiran terbuka. Pada Januari 2013, beliau mengetuai panel tiga orang hakim yang memutuskan bahawa pemimpin Hindraf P Uthayakumar (kanan) dan M Manoharan boleh memfailkan saman kelompok terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya. Saman itu difailkan susulan tuduhan pengabaian 523 buah sekolah aliran Tamil oleh kerajaan walaupun ia mendapat separa bantuan dari kerajaan. - mk Putrajaya 'nay' to Justice Hishamudin's elevation... Another round of elevation for Federal Court and Court of Appeal judges has come and gone but it seems there is no room for the most senior Court of Appeal judge, Justice Mohd Hishamudin Mohd Yunus, to be elevated as a Federal Court judge. What are the actual reasons behind the halt to his ascension despite him being over-qualified for the post? It is understood that Justice Hishamudin's (above) name was omitted from the promotion list, as a result of a directive from the Prime Minister's Office. This was in 2013, after the recommendation for his elevation had passed through the Judicial Appointments Commission (JAC) Justice Hishamudin's name was missing again on the promotions list released on Feb 16 this year, in which he was bypassed in favour of Justice Zaharah Ibrahim. His Lordship turns 66 this September, the compulsory retirement age for judges. Observers remind us that Justice Hishamudin - well-known in the legal circles as an independent-minded judge - had led a three-member bench in January 2013 that ruled two Hindraf leaders, M Manoharan and P Uthayakumar, as having legal standing to initiate a class-action suit against Prime Minister Najib Abdul Razak and his deputy Muhyiddin Yassin. The suit was filed by Manoharan (left in photo) and Uthayakumar (right in photo), and against the two as leaders of the government, following the gross state of neglect of 523 Tamil schools found themselves in despite being partially-aided government schools. It is understood, the observers further noted, that the Prime Minister's Office was upset that the appellate court saw it fit for the Hindraf matter to be re-tried after the High Court in Kuala Lumpur had earlier thrown out the suit, ruling the two had no locus standi. Hurdle at High Court, too Chief Justice Arifin Zakaria, when asked in September 2013 after word was leaked that Justice Hishamudin did not make the cut, maintained that the appointment or elevation of judges was made without the influence of anyone, and that it was at the prerogative of the Yang di-Pertuan Agong on the advice of the Najib as PM. "The PM did consult us (through the JAC). But it is not 100 percent the prerogative of JAC. JAC looks at the merit in the appointment (or promotion) and then it would be the prerogative of the Yang di-Pertuan Agong. It is unfair of you (the media) to pinpoint a particular judge," Justice Arifin (left, at forefront) had scolded then. Justice Hishamudin, who studied at the London School of Political Science, University of London, was admitted as a barrister-at-law with The Honorable Society of Lincoln's Inn of London in 1973. He has had the unfortunate distinction of being overlooked previously, first when he was a High Court judge for promotion to the Court of Appeal, and now again to the Federal Court. In fact, Justice Hishamudin was forced to remain in the High Court for 14 years before moving up. During his term on the bench, he has been credited with making various controversial and landmark decisions and in doing so, truly upholding the judge's oath to put the Federal Constitution ahead and above anything else. Some of his landmark decisions included the recent transgender case (right) where he led a panel in ruling that the law on cross-dressing under Section 66 of the Negeri Sembilan Syariah Offences Enactment was unconstitutional. The matter is now subject on appeal in the Federal Court, with leave to do so being granted last month. A CJ the country never had? He also wrote the landmark majority judgment that declared Section 15 (5) of the University and University Colleges Act (UUCA) - which bars university students from taking part in political activities - as unconstitutional. Justice Linton Albert supported Hishamudin while former Court of Appeal judge Justice Low Hop Bing - who led the panel - dissented. Justice Hishamudin had, in the High Court in Kuala Lumpur in 2001, also courageously allowed a habeas corpus application to release two then PKR Internal Security Act detainees - this at the time when the judiciary rarely intervened in such cases. He also wrote the dissenting judgment in the now infamous Ayer Molek case by declaring the Federal Court panel - led by former Lord President and Chief Justice Eusoff Chin (left)- was illegally constituted as the third panel member Pajan Singh was then only a High Court judge (only judges of the Court of Appeal and above can sit in the Federal Court). A local daily had previously described Justice Hishamudin as 'A judge of big events' after he ordered controversial author Khalid Jafri of the book `50 Dalil book kenapa Anwar tak boleh jadi PM' to pay RM4.5 million in damages to opposition leader Anwar Ibrahim. He was also the High Court judge who sentenced express bus driver Hanafi Mat Hassan to death following the brutal rape-cum-murder of clerk Noor Suzaily Mukhtar. Justice Hishamudin is also the first member of the judiciary to award a former ISA detainee, Abdul Malek Hussin, RM2.5 million in damages for unlawful detention and assault. - mk Anonymous Malaysia2 IGP receives video death threat... Story kat SINI dan SINI Story kat SINI dan SINI cheers. Posted by ali allah ditta Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

VIDEO - Kopiah Putih Kantoi Tonton Tarian Gelek di Pasar Karat JB

Posted: 24 Feb 2015 07:30 PM PST

 

 

Jangan marah dulu beb. Geng kopiah putih tak nampak dalam video ni mungkin sebab kopiah dah tanggal awal-awal kot.

Cer perhati betul-betul dalam video ni, ada tak muka-muka kopiah putih yang lipat kopiah dan selit masuk dalam poket kerana nak tengok tarian perut....

wakaka

Inilah video kontroversi yang jadi bualan hangat pengguna media sosial yang menghentam kerajaan negeri Johor kerana membenarkan tarian gelek ini di tayangkan kepada umum termasuk kanak-kanak yang berkunjung ke pasar karat JB.

PEMIMPIN2 UMNO SABAH TIDAK RASA MALU DAN RASA BERSALAH KAH?

Posted: 24 Feb 2015 07:00 PM PST

PKR terkejut penduduk Sabah guna 'ambulan kerbau' ke hospital

'Ambulan kerbau' terpaksa digunakan pesakit di Kampung Niatang, Pitas bagi mendapatkan rawatan di hospital.

'Ambulan kerbau' terpaksa digunakan pesakit di Kampung Niatang, Pitas bagi mendapatkan rawatan di hospital.

Pemuda PKR mendesak Putrajaya mengkaji semula kadar tuntutan royalti minyak kepada penduduk Sabah dalam usaha membasmi kemiskinan dan masalah pembangunan infrastruktur yang mundur.

Naib Ketua PKR Tan Kar Hing berkata, desakan itu susulan pendedahan laporan akhbar tempatan mengenai kisah seorang penduduk Sabah yang terpaksa menggunakan khidmat "ambulan kerbau" sebagai pengangkutan untuk mendapatkan rawatan‎ di hospital.

"Kami terkejut dengan kisah seorang penduduk berpenyakit di Kampung Niatang, Pitas yang bernama Bojong Mokiling yang terpaksa mendapatkan perkhidmatan 'Ambulan Kerbau' (Buffalo Ambulance) sebagai cara pengangkutan untuk mendapatkan rawatan perubatan di hospital. Ini seperti yang diliputi surat khabar tempatan Daily Express," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Simpang Pulai berkata, binatang kerbau dijadikan pilihan tunggal penduduk untuk membawa pesakit ke jalan utama yang berjarak kira-kira 1.5 kilometer.

Katanya, meskipun Sabah merupakan negeri kedua terbesar dan mewakili 10% penduduk Malaysia, namun 40% daripada rakyat negeri dikategorikan sebagai miskin.

Malah katanya, tahap infrastruktur asas di Sabah seperti jalan raya, perubatan dan pendidikan masih tidak memuaskan dan jauh terpinggir.

"Nasib yang tertimpa ke atas pesakit tersebut amat mendukacitakan hati rakyat Malaysia, malah mungkin lebih ramai lagi isu yang sama berlaku di Sabah setiap hari." katanya.

Tambahnya, tuntutan rakyat Sabah‎ bukan untuk kerajaan melaksanakan projek mega seperti pembinaan pusat beli belah di Kudat atau Koridor Pembangunan Sabah, tetapi mahu sistem rangkaian pengangkutan dan jalan raya yang elok untuk penduduk dan kanak-kanak.

"Sabah selama ini menjana sumbangan pendapatan yang besar kepada negara kita, tetapi tuntutan rakyatnya masih tidak direalisasikan sejak tahun 1976 hingga kini," katanya.

Justeru itu, beliau mengulang semula desakan yang mahukan Putrajaya mengkaji semula kadar tuntutan royalti petroleum seperti mana yang dituntut negeri Kelantan dan Sarawak termasuk pembangunan kemudahan asas. – 24 Februari, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Anwar kekal ahli Parlimen sehingga Agong buat keputusan, kata Speaker

Posted: 24 Feb 2015 06:30 PM PST

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata sebatang kehilangan kelayakan hanya akan berlaku selepas petisyen pengampunan Diraja diputuskan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata sebatang kehilangan kelayakan hanya akan berlaku selepas petisyen pengampunan Diraja diputuskan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Datuk Seri Anwar Ibrahim kekal sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh sehingga Yang di-Pertuan Agong membuat keputusan, kata Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia selepas keluarganya memohon pengampunan Diraja.

Pandikar berkata, perkara itu selaras dengan peruntukkan undang-undang mengikut perenggan (c) Fasal (4) Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan.

"Dimaklumkan saya selaku Yang di-Pertua Dewan Rakyat sudah menerima sesalinan petisyen bagi suatu pengampunan pada 24 Februari 2015 yang difailkan oleh Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Nurul Izzah Anwar dan Nurul Nuha Anwar bagi pihak Yang Berhormat Permatang Pauh ke Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong," kata Pandikar dalam satu kenyataan hari ini.

"Maka kehilangan kelayakan Yang Berhormat Permatang Pauh hanya akan mula berkuat kuasa sebaik sahaja petisyen itu diputuskan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong."

Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari lalu menolak rayuan akhir Anwar terhadap sabitan dan hukuman penjara 5 tahun yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan selepas didapati bersalah meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008. – 24 Februari, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Mokhtar Senik Hanya Layak Digelar "Ular Dalam Semak" dalam PAS

Posted: 24 Feb 2015 06:00 PM PST

 

Beberapa hari yang lepas saya telah diforwardkan sebuah tulisan melalui WhatsApp yang kononnya datang dari Mokhtar Senik iaitu Ketua Dewan Ulama PAS Pahang. 


Dalam tulisan ini nama saya telah disebut beberapa kali sebagai salah seorang yang ingin memalukan TGHH dengan tujuan menjatuhkannya. 

Saya harap tulisan itu bukan datangnya dari Mokhtar Senik dan saya yakin beliau sebagai Ketua Dewan Ulama Pahang tidaklah sebodoh itu. Ianya tulisan yang hanya layak dikeluarkan oleh seorang Ketua Dewan Juhala' bukan Ketua Dewan Ulama'.

Namun demikian, walaupun saya yakin ianya bukan dari Mokhtar Senik, biarlah saya jawab tuduhan tersebut satu persatu. 


Dan untuk memudahkan, biarlah saya gunakan gelaran 'MS' semasa menjawab. Ianya tidak ditujukan kepada Mokhtar Senik kerana saya tidak tahu dengan pasti ianya tulisan beliau, walaupun setakat ini masih tiada sebarang penafian yang dikeluarkan oleh beliau.

1. KENYATAAN 10 AHLI PARLIMEN MENYOKONG KENYATAAN TGNA

Peristiwa ini berlaku pada bulan Julai 2009. TGNA telah mengeluarkan kenyataan menolak sebarang usaha kerjasama dengan UMNO/BN termasuk Unity Government dan menyeru PAS mengukuhkan PR sepertimana yang diputuskan dalam Muktamar 2009 yang baru sahaja belalu. 


Menyahut seruan TGNA, maka 10 Ahli Parlimen membuat kenyataan menyokong seruannya.

Mengikut MS, kenyataan menyokong TGNA adalah bertujuan memalukan TGHH. Maka MS seolah-olah mendakwa beliau kasyaf dan tahu niat sebenar 10 Ahli Parlimen PAS tersebut, iaitu bukan untuk menyokong TGNA sangat tetapi untuk memalukan TGHH! Tidak sangka saya, keluarkan kenyataan menyokong TGNA pun dianggap salah! 


Dan sekiranya menyokong kenyataan TGNA memalukan TGHH, maka adakah dimaksudkan TGNA juga ingin memalukan TGHH melalui kenyataannya! Dakwaan bodoh!

Adakah kau lupa, wahai MS, apa yang telah berlaku sebelum itu, iaitu pendedahan Abdullah Badawi bahawa adanya rundingan rahsia dengannya oleh wakil PAS; permohonan maaf Dato Mahfuz kepada semua ahli PAS kerana membuat penafian adanya rundingan dengan UMNO, sedangkan ada; dan sebagainya. 


Akhirnya Nasharuddin dan Mustapha Ali, kalau tidak silap saya, dimarahi TGNA dan mereka berdua memohon maaf. Tiada pula TGHH dianggap terbabit. (Sila tonton video di bawah ini).

Bagaimana MS mengaitkan isu ini dengan TGHH saya pun tidak tahu. Kalau TGHH terlibat maka sudah pasti TGHH pun turut minta maaf dan beliau akan pertahankan Nasharuddin apabila digugurkan dari Majlis Syura Ulama. Akan tetapi tidak. Tiada siapa mengaitkan TGHH dalam isu ini kecuali MS. Oleh itu, bukan kami yang ingin memalukan TGHH tetapi sebaliknya MS sendiri dengan mengaitkan TGHH dalam isu ini.

Hakikat bahawa kisah yang berlaku pada 2009 turut diungkit kembali menunjukkan betapa terdesaknya MS untuk membuat 'kes pertuduhan' terhadap saya dan 9 orang Ahli Parlimen. Itu pun atas hujjah bodoh iaitu kesalahan menyokong kenyataan TGNA! 


Kalau bawa ke mahkamah bebas, sudah pasti dibuang kes. Lagipun sejak 2009, TGHH telah menang tanpa bertanding jawatan Presiden dalam muktamar 2011 dan 2013. Maka bagaimana ingin dikaitkan dengan dakwaan adanya usaha menjatuhkan DS Presiden sejak 2009 lagi? Sekiranya benar dakwaan tersebut, tidakkah sepatutnya pada 2011 ada yang mencabar Presiden?

2. SEMINAR KHAS UNTUK PERLEKEHKAN DS PRESIDEN

MS sebut juga satu seminar khas yang dakwanya diadakan khas untuk memperlekehkan dan memalukan DS Presiden. 


Ianya diadakan pada 2009 juga dan di Dewan KUIZM, Markas PAS Taman Melewar. Pembentang kertas kerja adalah Professor Dr. Abu Hassan dan Professor Dr. Aziz Bari. Kedua-dua pembentang kertas kerja mendedahkan kelemahan DS Presiden di depan ahli PAS secara terbuka dan amat sangat memalukan DS Presiden.

Adakah kau lupa, wahai MS, seminar itu merupakan seminar tertutup. Khas untuk pimpinan sahaja. Tiada wartawan dan tiada media. Ianya seminar khas bertujuan mengenal pasti kelemahan PAS dan pimpinannya dari kaca mata masyarakat umum. 


Ianya bertujuan untuk mengenal pasti kelemahan PAS yang perlu diatasi supaya PAS boleh berperanan dengan lebih cemerlang lagi sehingga menjadi pemimpin kepada PR. 

Maka penerimaan terhadap PAS oleh masyarakat umum dikemukakan berdasarkan culaan yang dilakukan dan seterusnya tindakan yang perlu diambil.

Dalam erti-kata lain, sememangnya PAS ingin mendengar kritikan dan teguran supaya kita dapat perkukuhkan kedudukan kita. 


Oleh itu kita tidak bolehlah merasa terkejut atau tersentak dengan laporan yang diterima. Namun, apa yang dilaporkan tidak semestinya kesemuanya dipersetujui.

Saya tahu, MS jenis yang tidak biasa mendengar kritikan dan teguran. MS lebih selesa sekiranya terus dan sentiasa disajikan halwa telinga iaitu puji-pujian dan dilambung tinggi. 


Gelaran ulama' dan waris para nabi sentiasa ingin diulang-ulangkan. Maaf, walaupun itu mungkin kesukaan MS tetapi bagi kami, mencari formula yang boleh melonjakkan imej PAS sebagai parti Islam yang membela semua golongan yang tertindas di dalam masyarakat adalah lebih penting. 

Oleh itu teguran dan kritikan lebih bernilai dan diinginkan dari pujian yang melambung-lambung. Berhati-hati dengan puji-pujian.

Saya masih ingat bahawa walaupun TGHH sememangnya tersentak dengan sikap berterus-terang dua pembentang kertas-kerja tersebut, namun beliau tetap setia menulis segala yang ditegur mereka. 


Beliau tidak melihatnya sebagai serangan peribadi tetapi teguran berhubung kelemahan yang perlu diatasi. Ada yang diterima dan digunapakai, ada juga yang ditolak atas sebab tertentu.

Walau apa pun, peristiwa seminar ini lebih menaikkan imej DS Presiden di kalangan pimpinan yang hadir dari menjatuhkan imej beliau. DS Presiden dilihat sebagai pemimpin yang sanggup mendengar teguran dan kritikan, sebahagiannya berhubung diri DS Presiden sendiri dan ini adalah sifat yang terpuji bukan sifat yang keji. Tapi MS tidak akan mampu faham hujjah ini.

Bagi otak yang semacam MS, hanya puji-pujian sahaja yang bernilai. Sesiapa menegur dan mengkritik, dia musuh dan mesti dijatuhkan walaupun melalui fitnah yang keji. Fitnah menjadi halal dan diharuskan MS menjadikan PAS parti yes-man, pembodek dan pengampu? 


Buatlah parti sendiri, jangan rosakkan PAS. Sejak bermulanya kepimpinan ulama dalam PAS pada 1982, PAS telah menjadi parti yang sentiasa terbuka untuk ditegur dan dikritik. Itulah hasil latihan ulama sebenar.

Sekali lagi peristiwa yang sudah berlalu hampir 6 tahun lepas yang diungkitkan. Ini jelas membuktikan betapa terdesaknya golongan ini untuk mencanangkan propoganda palsu bahawa ada komplot tersusun rapi sejak 2009 untuk menjatuhkan DS Presiden. Sambil mereka pula adalah penyokong DS Presiden yang tulin. Maka undilah mereka demi DS Presiden!

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Kempen singkir KPN kerana halang kebebasan bersuara OLEH LOW HAN SHAUN

Posted: 24 Feb 2015 05:30 PM PST


Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah berkata Bersih 2.0 dan Suaram perlu merangka strategi untuk menyigkirkan Ketua Polis Negara.

Pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah berkata Bersih 2.0 dan Suaram perlu merangka strategi untuk menyigkirkan Ketua Polis Negara

Bersih 2.0 dan kumpulan hak asasi manusia Suaram bergabung tenaga berkempen untuk menyigkirkan Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar daripada berkuasa menyekat kebebasan bersuara dengan menahan ahli politik pembangkang dan aktivis untuk menyatakan pandangan mereka.

Kumpulan tersebut hari ini berkata mereka berusaha memaksa KPN untuk berundur dan ini termasuk dengan mengadakan protes secara aman.

Sebagai permulaan, perhimpunan aman akan diadakan setiap hari Sabtu di luar gedung Sogo di Kuala Lumpur dengan meminta KPN untuk meletak jawatan, kata mereka hari ini.

"Bagi perletakan jawatan beliau, kita perlu merangka strategi sama ada ia akan menjadi (dalam bentuk) petisyen atau meminta menteri dalam negeri mengadakan mesyuarat untuk membentangkan kes kami," kata pengerusi Bersih 2.0 Maria Chin Abdullah.

Aktivis Bersih Hishamuddin Rais berkata, protes di luar Sogo akan diadakan setiap minggu dan menggesa orang ramai untuk menyertai sebagai tanda menyokong kempen ini.

"Jika anda benar-benar berminat untuk bertindak dan menunjukkan kelantangan, setiap hari Sabtu di Sogo pada pukul 4 petang, akan ada bantahan atau demonstrasi," katanya.
Sidang akhbar hari ini diadakan untuk mengutuk kawalan ketat pihak polis baru-baru ini ke atas orang-orang yang menyuarakan pandangan dengan mengkritik kerajaan, termasuk keputusan Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman penjara lima tahun Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana meliwat.

Penyelaras Kempen Lawyers for Liberty (LFL) Michelle Yesudas berkata, golongan yang mempunyai pandangan-pandangan yang berbeza daripada kerajaan menjadi sasaran, sambil menambah trend itu tidak sihat kerana perkembangan hanya boleh berlaku apabila terdapat ruang untuk mengkritik.

"Ini bukan sesuatu yang baru ... ini adalah sebahagian daripada proses demokrasi, kita perlu memahami dan perlu menerima hakikat ini," katanya berhubung kritikan terhadap mahkamah.

"Kita perlu mempunyai ruang untuk kritikan, agar kita mempunyai ruang untuk berkembang, kerana ini adalah demokrasi, kita perlu menjadi sebahagian daripada proses tersebut. Jadi berikanlah kami ruang, berikan kami ruang untuk menyuarakan perbezaan kita. Kemudian barulah kita boleh membuktikan bahawa kita adalah sebuah negara demokrasi," katanya.

Hishamuddin berkata, lebih baik sekiranya pihak polis memberi tumpuan untuk menangani rasuah dalam pasukan tersebut. – 24 Februari, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa

Kuasa pengampunan terletak bawah Agong, kata timbalan menteri OLEH MD IZWAN

Posted: 24 Feb 2015 05:00 PM PST

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata proses permohonan pengampunan panjang dan Lembaga Pengampunan tidak terpengaruh dengan politik kerana ia bukan badan politik, malah perdana menteri tidak boleh berada di dalamnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Februari, 2015. Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata proses permohonan pengampunan panjang dan Lembaga Pengampunan tidak terpengaruh dengan politik kerana ia bukan badan politik, malah perdana menteri tidak boleh berada di dalamnya.

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata proses permohonan pengampunan panjang dan Lembaga Pengampunan tidak terpengaruh dengan politik kerana ia bukan badan politik, malah perdana menteri tidak boleh berada di dalamnya.

Kuasa pengampunan terletak bawah Yang di-Pertuan Agong tanpa campur tangan politik, kata Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar selepas keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat keputusan mengejutkan untuk memohon pengampunan daripada pemerintah tertinggi negara hari ini.

Timbalan menteri dalam negeri itu menjelaskan, proses itu perlu melalui Lembaga Pengampunan yang bertindak sebagai penasihat kepada Agong selepas permohonan dibuat.

"Lembaga ini berada di bawah (bidang kuasa) Agong dan Istana, ia tidak ada kena mengena dengan politik," kata Wan Junaidi kepada The Malaysian Insider.

Lembaga tersebut, menurut Wan Junaidi, merupakan sebuah badan bebas, bahkan perdana menteri sendiri tidak mempunyai kuasa atau pengaruh politik.

"Ia bukan sebuah badan politik, bahkan dalam mana-mana badan peringkat persekutuan, perdana menteri tidak boleh berada di dalamnya, jadi tidak ada sesiapa pun boleh mempengaruhi keputusan dalam badan tersebut," kata beliau yang juga bekas timbalan speaker Dewan Rakyat bagi penggal ke-12.

Bagaimanapun, Wan Junaidi berkata ia bukan proses yang pendek dan perlu menjalani beberapa peringkat sebelum Agong membuat keputusan ke atas mana-mana permohonan pengampunan.

"Saya ingat beliau (Anwar) sudah ambil kira semua perkara untuk buat permohonan pengampunan, tetapi proses ini bukan secepat yang kita jangkakan," katanya.

Hari ini isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan keluarganya pergi ke Istana Negara untuk menghantar permohonan pengampunan.

The Malaysian Insider difahamkan, permohonan tersebut dimaklumkan kepada Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Bagaimanapun, semalam Naib Presiden PRK Rafizi Ramli berkata Anwar tidak akan memohon pengampunan daripada Agong berhubung sabitan kes liwat yang dihadapinya.

Beliau berkata, sehingga kini Anwar tidak pernah memberikan sebarang arahan kepada pasukan peguam belanya untuk berbuat demikian.

"Setakat yang saya ketahui, Anwar tidak pernah beri sebarang arahan (memohon pengampunan daripada Agong).

"Dia (Anwar) tidak bersalah," katanya semalam.

Usaha memohon pengampunan adalah langkah terakhir untuk membebaskan Anwar selepas gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan bagi membatalkan sabitan dan hukuman penjara 5 tahun kerana meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Permohonan pengampunan juga akan menyebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak dapat mengumumkan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh yang disandang Anwar sehingga selesai proses pengampunan. – 24 Februari, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/.

Anwar tak bersalah, kata Nurul Nuha selepas mohon pengampunan Agong

Posted: 24 Feb 2015 04:15 PM PST

Anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Buha mengatakan langkah memohon pengampunan Diraja oleh keluarganya hari ini kerana berlakunya pengetepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah ke atas bapanya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Februari, 2015. Anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Buha mengatakan langkah memohon pengampunan Diraja oleh keluarganya hari ini kerana berlakunya pengetepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah ke atas bapanya.

Anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Buha mengatakan langkah memohon pengampunan Diraja oleh keluarganya hari ini kerana berlakunya pengetepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah ke atas bapanya.

Keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim memohon pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah kerana yakin ketua pembangkang itu tidak bersalah dan berlaku penganiayaan terhadapnya, kata anak keduanya Nurul Nuha.

Penyelaras kempen #March2Freedom itu berkata, apa yang mereka lakukan hari ini merupakan inisiatif keluarga selepas berlakunya pengetepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah ke atas Anwar.

"Mahkamah mungkin sudah menjatuhkan hukuman bersalah, tetapi ayahanda kami tidak bersalah.

"Justeru itu kami membuat permohonan petisyen bersandarkan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan," katanya dalam satu kenyataan hari ini. – 24 Februari, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/anwar

Politik diketepikan dalam pengampunan Anwar, kata penganalisis OLEH ANISAH SHUKRY

Posted: 24 Feb 2015 03:30 PM PST


Penganalisis berpendapat tanggapan rakyat akan berpecah tentang permohonan pengampunan Diraja yang difailkan oleh keluarganya.

Penganalisis berpendapat tanggapan rakyat akan berpecah tentang permohonan pengampunan Diraja yang difailkan oleh keluarganya

Keputusan keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim memohon pengampunan Diraja bagi kesalahannya menunjukkan mereka bertindak mengikut kebimbangan terhadapnya berbanding kesan politik, dan ini mungkin membawa kesan kepada ketua pembangkang itu, kata penganalisis hari ini.

Mereka berkata, permohonan pengampunan Diraja pada saat akhir itu boleh dilihat sebagai pengakuan bersalah kepada sesetengah rakyat, dan Barisan Nasional (BN) tentunya akan menggunakan perkara itu sebagai senjata untuk menyerang kredibilitinya.

"Saya berasa mereka bertindak sebagai ahli keluarga yang bimbang akan keadaannya. Kesannya tentulah besar terhadap kedudukan politik Anwar, kerana pengampunan Diraja selalunya dikaitkan dengan mereka yang mengaku bersalah, sebab itulah mereka meminta pengampunan daripada Agong," kata Ibrahim Suffian daripada Merdeka Center.

"Ini bertentangan dengan bagaimana mereka sering mengatakan yang daripada mulanya ia memang satu kes mahkamah politik, yang Anwar merupakan seorang banduan politik dan semua ini merupakan penganiayaan politik.

"Ini akan mengelirukan lagi kedudukan politik Anwar dan menambah satu lagi lapisan atas beban yang beliau sedang pikul, memandangkan beliau bertahun-tahun menafikan beliau meliwat."

Ibrahim berkata Anwar dan partinya PKR akan mendapati susah untuk memenangi hati rakyat selepas langkah sebegini, terutamanya kerana media tidak cenderung kepada pihak mereka dan lawan mereka juga bekerja keras untuk mencemarkan namanya dengan jelajah negara yang diketuai peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Namun Ibrahim berkata, Anwar masih boleh menyelamatkan reputasinya dengan menggelar langkah tersebut satu langkah "humanitarian" oleh keluarganya.

"Mereka perlu menampakkannya seperti keputusan untuk memohon pengampunan Diraja tidak datang daripada Anwar sendiri, tetapi daripada keluarganya yang mahukan beliau bersama mereka yang tersayang.

Dr Lim Teck Ghee bagaimanapun berkata, tindakan keluarga Anwar boleh difahami secara positif bagi sesetengah yang mungkin berkelakuan sedemikian sekiranya ia melibatkan ahli keluarga mereka sendiri.

Pengarah Center for Policy Initiatives (CPI) itu berkata, jelas keluarga Anwar bertindak akibat bimbang beliau tidak akan bertahan hukuman penjara 5 tahun.

"Oleh itu mereka mengetepikan apa-apa motif politik dan merendah diri dengan meminta pengampunan Diraja. Saya pasti ramai keluarga akan berkelakuan sedemikian dalam situasi yang sama, dan ramai, ataupun kebanyakan rakyat Malaysian akan menyokong permintaan tersebut," kata Lim.

Walaupun bersetuju sesetengah rakyat Malaysia akan melihatnya sebagai pengakuan bersalah, yang lain akan kekal yakin beliau tidak bersalah dan berpegang kepada kepercayaan beliau terlibat dalam kes mahkamah politik, kata Lim.

"Tanggapan rakyat akan berpecah tentang hal ini. BN tentu akan menggunakan perkara ini, tetapi soal adakah ia akan memenangi undi untuk mereka persoalan berbeza. Ini kerana rakyat Malaysia cenderung untuk mengundi berdasarkan faktor lain juga."

Beliau berkata, kesan pengampunan politik terhadap PKR dan politik pembangkang masih perlu dilihat, tetapi menambah pengampunan politik bagi Anwar mungkin akan dibenarkan dengan syarat beliau bersara sepenuhnya dari arena politik.

Seorang jurucakap PKR mengesahkan keluarga Anwar memfailkan permohonan untuk pengampunan Diraja ke Istana Negara hari ini.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil memberitahu The Malaysian Insider inisiatif untuk memfailkan permohonan tersebut bagi Anwar yang berisiko kehilangan kerusi Permatang Pauh, dilakukan oleh keluarganya dan bukan oleh parti.

Tarikh akhir 14-hari bagi Anwar memfailkan permohonan itu tamat hari ini dan tanpanya, beliau automatik tersingkir sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh.

Anak sulungnya Nurul Izzah Anwar yang juga naib presiden PKR berkata, petisyen bagi pengampunan Diraja itu dibuat berdasarkan sabitan kesalahan yang gagal menepati prinsip keadilan.

‎"Petisyen memohon ampun atas alasan pengetepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah selamat dihantar ke Istana," katanya.

Peguam Anwar N Surendran berkata awal hari ini, ketua pembangkang itu tidak bercadang untuk memohon pengampunan Diraja.

"Kami bertemu dengan Anwar di penjara minggu lepas dan beliau tidak memberi apa-apa arahan untuk memfailkan permohonan itu. Peguamnya juga tidak akan memfailkan permohonan sebegitu," katanya kepada The Malaysian Insider.

Pada 10 Februari, panel 5 hakim yang diketuai oleh Ketua Hakim Tun Ariffin Zakaria mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Beliau melakukan kesalahan tersebut di unit kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, antara 3.10pm - 4.30pm pada 26 Jun, 2008.

Perlembagaan Persekutuan menyatakan kerusi tidak akan diumumkan sebagai kosong sehinggalah Lembaga Pengampunan sudah membuat pertimbangan dan keputusan.

Surendran juga berkata yang pasukan peguam Anwar akan terus meneliti kehakiman 116-mukasurat sebelum membuat keputusan untuk memfailkan semakan semula terhadap penghakiman tersebut.

"Tiada jadual masa untuk memfailkan semakan semula itu, tetapi ia perlu dilakukan secepat mungkin," katanya. – 24 Februari, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Nurul Nuha jelaskan kenapa keluarganya mohon penganpunan buat Anwar..

Posted: 24 Feb 2015 03:00 PM PST


Usaha memohon pengampunan adalah langkah terakhir untuk membebaskan Anwar selepas gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan bagi membatalkan sabitan dan hukuman penjara 5 tahun kerana meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Permohonan pengampunan juga akan menyebabkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak dapat mengumumkan kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh yang disandang Anwar sehingga selesai proses pengampunan.

Semalam Naib Presiden PRK Rafizi Ramli berkata Anwar tidak akan memohon pengampunan daripada Agong berhubung sabitan kes liwat yang dihadapinya.

Beliau berkata, sehingga kini Anwar tidak pernah memberikan sebarang arahan kepada pasukan peguam belanya untuk berbuat demikian.

"Setakat yang saya ketahui, Anwar tidak pernah beri sebarang arahan (memohon pengampunan daripada Agong).

"Dia (Anwar) tidak bersalah," kata Rafizi semalam.

Bagaimanapun keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat keputusan mengejutkan untuk memohon pengampunan daripada pemerintah tertinggi negara hari ini pada saat-saat akhir.

Hari ini isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan keluarganya pergi ke Istana Negara untuk menghantar permohonan pengampunan.

Difahamkan, permohonan tersebut dimaklumkan kepada Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Ramai yang tertanya-tanya.. apa cerita ni? Parti kata Anwar tak mohon pengampunan tapi Presiden parti pulak pergi mohon pengampunan..

Berikut adalah penjelasan dari anak Anwar Ibrahim yang namanya Nurul Nuha..

UNTUK SEBARAN SEGERA
KENYATAAN MEDIA  
24 FEBRUARI 2015 
Segala puji bagi Allah yang Maha Kuasa. 
Bagi pihak keluarga kami, saya dengan penuh rasa rendah diri ingin menyampaikan rasa terharu dan bersyukur ke hadrat Illahi dengan sokongan dan semangat solidariti daripada rakan-rakan serta para penyokong di dalam dan dari luar negara. 
Hari ini merupakan minggu kedua ayah kami Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan sebagai tahanan politik Malaysia. 
Atas inisiatif keluarga, kami memutuskan untuk menghantar petisyen kepada Duli Yang Maha Mulia Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah Yang Dipertuan Agong - berdasarkan berlakunya pengenepian prinsip-prinsip keadilan dan pembelaan daripada penganiayaan fitnah ke atas Yang Berhormat Datuk Seri Anwar Ibrahim. 
Mahkamah mungkin telah menjatuhkan hukuman bersalah tetapi, namun ayahanda kami tidak bersalah. Justeru itu kami membuat permohonan petisyen bersandarkan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan. 
Kami meletakan keyakinan kepada proses perlembagaan ini serta percaya prinsip keadilan akan ditegakkan apabila kesemua fakta-fakta diteliti secara menyeluruh tanpa campur tangan politik maupun mana-mana cabang kerajaan bersesuian dengan prinsip pemisahan kuasa melalui intitusi Raja Berperlembagaan. 

NURUL NUHA ANWAR
Penyelaras #March2Freedom

Najib boleh nasihat Agong untuk ampunkan Anwar

Posted: 24 Feb 2015 08:00 AM PST


Jika salam ini sampai ke hati tentu ada ada setitik rasa.

Hari ini agak kalut sedikit keluarga Anwar Ibrahim apabila tempoh dua minggu yang dibenarkan untuk Ketua Pembangkang yang disabitkan kesalahan liwat dan dihatuhi penjara lima tahun bagi membuat petisyan pengampunan kepada Yang di-Pertuan Agong dalam tempoh 14 hari genap hari ini.

Lanjutan itu sekiranya Anwar tidak mengemukakan petisyen menyebabkan kedudukannya sebagai ahli parlimen Permatang Pauh akan terlucut secara automatik seperti mana kehendak perlembagaan negara. Jadi penyerahan pestisyen hari ini oleh keluarganya bagi mengelakkan status Anwar sebagai ahli parlimen terlucut.

Isterinya, Dr Wan Azizah Wan Ismail bersama anak perempuan keduanya, Nurul Nuha ke Istana Negara lewat petang tadi untuk menyerah petisyan berkenaan. Manakala anak sulungnya Nurul Izzah ke parlimen untuk memberitahu Speaker parlimen mengenai petsiysen berkenaan.

Usaha keluarga Anwar itu dilihat sebagai usaha terakhir untuk menyelamatkan bakal Perdana Menteri dari Pakatan Rakyat itu.

Sebelum ini Anwar dilaporkan tidak akan membuat permohonan kepada Yang di-Petuan Agong untuk memohon pengampunan atas alasan dia tidak mahu dikatakan bersalah dengan tuduhan itu. Ada tafsiran dibuat dan pemahaman, sekiranya memohon pengampunan bermakna dia mengaku bersalah dan menerima hukuman lima tahun penjara yang dikenakan ke atasnya itu. Kononnya tindakan itu menggambarkan pengakuan bersalah olehnya.

Kepada saya kesalahan yang disabitkan oleh mahkamah menjatuhkan lima tahun penjara sebagai mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan itu adalah berbeza dengan hak dan kuasa yang ada kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memberi pengampunan kepada mana-mana rakyat negara ini yang memohon pengampunan. Dan ruang yang diberikan kepada Anwar atau sesiapa juga merayu pengampunan itu juga dibenarkan oleh perlembagaan. Jadi tidak timbul permohonan pengampunan itu menjatuhkan maruah seseorang.

Bukankah berada di luar penjara itu lebih baik daripada berada dalam penjara walaupun dilihat sebagai wira dan bermaruah? Perjuangan untuk rakyat menerusi Pakatan Rakyat lebih memerlukan penglibatan Anwar daripada hanya mendoakan Anwar dilayan adil dalam penjara. Banyak perkara dapat dibuat di luar penjara dengan berada dalam penjara.

Saya mengaku, saya bukan pakar dalam perundangan, tetapi tafsiran yang dibuat itu pada hemat saya nampak kurang tepat dan kurang bijak. Tanpa membuat pengampunan Anwar juga seakan menolak iktiar dan ruang yang ada.

Justeru saya awal-awal lagi merasakan Anwar tidak patut untuk tidak membuat permohonan untuk pengampunannya. Permohonan itu juga sebahagian daripada ikhtiar, dan fahaman ahli sunnah wal jemaah tidak menolak usaha iktiar dilakukan. Saya yakin Anwar seorang penganutan aliran ahli sunnah wal jemaah.

Alhamdulilah hari ini petisyen itu dibuat oleh isteri dan anak-anaknya. Ertinya ruang terbuka kepada Anwar untuk terus berdoa dan berharap dia dibebaskan sebelum tamat tempoh menjalani hukuman. Sekiranya Yang di-Pertuan Agong memberi perkenan Anwar akan dibebas sebelum matang tempoh pemenjaraanya.

Mereka yang sayang kepada Anwar dan diharap terus memimpin Pakatan Rakyat berdoa dan bermunajaklah meminta Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong terbuka hati untuk memberi perkenan.

Mengenangkan usaha Wan Azizah bersama anak-anaknya itu sedikit menyebabkkan kita. Betapa berat mata memandang dan bertimbun simpati kita kepada Anwar, tetapi apa dilamai oleh keluraganya tidak ada tolak banding. Berat mata memandang berat lagi bahu memikulnya. Kita hanya mengaduh tetapi mereka yang menanggung dan menggsok kesakitan.

Mungkin bagi pengikut dan pendokong Anwar mereka sedih, tidak lalu makan dan tidak lena tidur apabila hero mereka digiring ke Sungai Buloh. Keadaan itu mungkin untuk beberapa jam dan beberapa hari sahaja, Tetapi bagi Dr Wan Azizah, anak-anak dan cucu-cucunya merasai kesedihan itu sehingga ke hari ini.

Pendokong boleh membakar lilin di luar penjara untuk beberapa hari sahaja, tetapi hati Wan Azizah dan anak-anak terus terbakar dan sakit dengan apa dialami oleh Anwar.

Selagi Anwar tidak dibebaskan dan berada dalam dakapan mereka, selagi itu mereka akan berusaha untuk membebaskan Anwar. Tetakdir kalau penyokong Anwar sudah tiada seorang pun, Azizah sebagai isteri yang setia bersama anak-anaknya tetap akan memperjuangkan nasib Anwar. Mereka tetap akan membela dan berdoa untuk Anwar. Kesetiaan isteri kepada suami dan kasih anak-anak kepada ayah dan ibu lebih tinggi dari kesetiaan dan kasih rakan politik.

Adalah diharap dengan ruang masih terbuka untuk Anwar terus kekal sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh, selagi petisyennya tidak ditolak. Dalam hal ini juga diharap semoga ada kesedaran di hati Perdana Menteri Mohd Najib Razak untuk membantu Anwar.

Iya, Najib tidak ada kuasa seperti presiden Indonesia yang memiliki kuasa itu untuk memberi pengampunan kepada Anwar, tetapi beliau boleh menggunakan kedudukan dan pengaruhnya sebagai Perdana Menteri untuk membebaskan Anwar. Saya yakin kalau Najib menulis secebis surat memohon perkenaan agar Yang di-Pertuan Agong memberi perkenan pengampunan, akan ada sinar cerah untuk Anwar.

Keperluan Najib berbuat begitu, bukan bertujuan sebagai menzahirkan simpatinya kepada orang yang pernah memberi ruang dan tempat kepadanya dalam politik sehingga berada ditakah hari ini, tetapi pembebasan Anwar juga akan dapat menjadi penampan kepada arus dan badai yang sedang bergerak ke arahnya kini.

Apakah Najib tidak merasa gerun dengan petanda dan isyarat yang sudah dibunyikan itu? Saya yakin sekiranya Najib memberi budi kepada Anwar, ianya akan dibalas dengan bakti dan terima kasih tinggi oleh Anwar. Soal keputusan itu adalah hak mutlak mahkamah dan hakim, Najib tidak perlu beralasan kerana kita tahu sebesar mana kuasa yang ada kepada perdana menteri.

Kata bekas PM, Abdullah Ahmad Badawi apabila memegang jawatan Perdana Menteri, baru dia tahu segala-gaanya, bahawa kuasa seorang PM adalah sangat besar dan luas. Nah inilah masa dan ketikanya untuk Najib meninggalkan seuatu legasi bermakna buat dirinya. [wm.kl.8:39 pm 24/02/15] - mso


"MEMOHON PENGAMPUNAN BUKAN BERMAKNA ANWAR BERSALAH - KITA MEMANDANG KEPADA USIANYA YANG SUDAH MENJANGKAU 68 TAHUN DAN SEMEMANGNYA BELIAU LAYAK MENGIKUT PERLEMBAGAAN NEGARA INI."

Keluarga Razak bimbang spekulasi tentang harta peninggalan, kata adik beradik Najib

Posted: 24 Feb 2015 07:00 AM PST


Spekulasi tentang harta peninggalan Allahyarham Tun Abdul Razak (kiri) membawa 4 orang anaknya supaya membuat kenyataan menolak cakap-cakap mengenainya.

Spekulasi tentang harta peninggalan Allahyarham Tun Abdul Razak (kiri) membawa 4 orang anaknya supaya membuat kenyataan menolak cakap-cakap mengenainya.

Keluarga Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein hari ini menolak cakap-cakap tentang peninggalan harta perdana menteri kedua Malaysia itu dengan mengatakan Allahyarham seorang yang berjimat dan berintegriti.

Kenyataan dikeluarkan beberapa hari selepas laporan The New York Times memetik kenyataan dari Pejabat Perdana Menteri yang mengatakan kekayaan Datuk Seri Najib Razak datang daripada peninggalan keluarganya, selepas laporan mengatakan anak tirinya membeli hartanah mewah di New York, Amerika Syarikat (AS).

"Kami amat bimbang yang laporan berita dan tulisan mengenai spekulasi tentang butir-butir harta peninggalan yang ditinggalkan arwah ayah kami, Tun Abdul Razak," kata keluarganya dalam kenyataan yang ditandatangani anak- anak bekas perdana menteri itu – Datuk Johari, Datuk Nizam, Datuk Nazim dan Datuk Seri Nazir.

Laporan The New York Times menunjukkan anak tiri Datuk Seri Najib Razak membeli hartanah mewah di New York. – Gambar The Malaysian Insider, 24 Februari, 2015.Laporan The New York Times menunjukkan anak tiri Datuk Seri Najib Razak membeli hartanah mewah di New York. – Gambar The Malaysian Insider, 24 Februari, 2015.Najib merupakan anak sulung kepada Razak.

"Kami ingin menyatakan secara rasmi yang Tun Abdul Razak seorang yang berprinsip, dikenali ramai dengan sikap berjimat dan integritinya, dan mana-mana kenyataan yang mencadangkan sebaliknya adalah palsu dan menyalahi memori dan khidmatnya serta pengorbanannya kepada negara.

"Kami akan hadapi sesiapa sahaja akan cuba mencemarkan memorinya, apa pun motif di sebaliknya.

"Kami juga ingin menambah yang seluruh keluarga kami sebulat suara dalam isu ini," tambah mereka dalam kenyataan 3 perenggan dikirim kepada The Malaysian Insider malam ini. – 24 Februari, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/

Kenaikan pangkat hakim disekat Putrajaya?

Posted: 24 Feb 2015 06:15 AM PST

 
Satu siri kenaikan pangkat untuk hakim-hakim Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan baru sahaja berlalu.

Namun hakim paling kanan di Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus, sekali lagi 'tertinggal' dalam siri kenaikan pangkat ini.

Apakah sebab sebenar di sebalik perkara ini?

Malaysiakini difahamkan nama Hakim Hishamudin tiada dalam senarai kerana satu pekeliling daripada Pejabat Perdana Menteri.

Ia boleh diimbas seawal tahun 2013 lagi apabila cadangan kenaikan pangkatnya dipanjangkan kepada Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman.

Dan kini, nama Hakim Hishamuddin sekali lagi tiada dalam senarai kenaikan pangkat pada 16 Februari lalu dan beliau didahului Hakim Datuk Zaharah Ibrahim.

Hakim Hishamudin akan mencecah usia 66 tahun pada September depan - umur persaraan wajib bagi hakim.

Di kalangan pemerhati badan kehakiman, Hakim Hishamudin dikenali sebagai seorang hakim yang berfikiran terbuka.

Pada Januari 2013, beliau mengetuai panel tiga orang hakim yang memutuskan bahawa pemimpin Hindraf P Uthayakumar (atas) dan M Manoharan boleh memfailkan saman kelompok terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya.

Saman itu difailkan susulan tuduhan pengabaian 523 buah sekolah aliran Tamil oleh kerajaan walaupun ia mendapat separa bantuan dari kerajaan.
 
  
Malaysiakini

VIDEO - Qazaf - Jamil Khir Pertahan 'Road Show' Shafee Abdullah?

Posted: 24 Feb 2015 05:30 AM PST


Memohon Pengampunan DiRaja Bukan Bererti Kita Bersalah !!

Posted: 24 Feb 2015 04:43 AM PST

'"Satu rayuan untuk mendapatkan Pengampunan Yang di-Pertuan Agong sudah dikemukakan.  "Mahkamah mungkin menjatuhkan hukuman bersalah namun bapa kami dan keluarga kami tetap menyatakan bahawa beliau tidak bersalah.  "Selari dengan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan, kami berharap agar institusi diraja akan memberi pengampunan atas nama keadilan dan berdasarkan semua fakta.  "Kami juga akan meneruskan sehabisnya apa jua cara yang diperuntukkan bagi rakyat negara ini," kata Nurul Nuha Anwar dalam kenyataannya.'
"Satu rayuan untuk mendapatkan Pengampunan Yang di-Pertuan Agong sudah dikemukakan.

"Mahkamah mungkin menjatuhkan hukuman bersalah namun bapa kami dan keluarga kami tetap menyatakan bahawa beliau tidak bersalah.

"Selari dengan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan, kami berharap agar institusi diraja akan memberi pengampunan atas nama keadilan dan berdasarkan semua fakta.

"Kami juga akan meneruskan sehabisnya apa jua cara yang diperuntukkan bagi rakyat negara ini," kata Nurul Nuha Anwar dalam kenyataannya.

Najib Dan Pemimpin Umno Terkancing Gigi Dengar Berita Ini

Posted: 24 Feb 2015 12:15 AM PST


PAS menegaskan tidak akan bersama Umno bagi membentuk kerajaan dan tidak percaya parti Melayu itu akan membantu mereka melaksanakan hudud, kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Naib presiden PAS itu berkata, perkara penggabungan bersama Umno ini tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat parti.

‎"Berdekad-dekad Umno menentang hudud dan memperlekehkan hukum Allah ini, dan tidak menggunakan al-Quran dan hadis sebagai rujukan tertinggi parti, apakah mungkin tiba-tiba Umno betul ingin membantu PAS melaksanakannya?‎" soal Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan hari ini.

Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menolak sebarang cadangan berkenaan penggabungan Umno dan PAS kerana ia tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat parti.


Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menolak sebarang cadangan berkenaan penggabungan Umno dan PAS kerana ia tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat parti

Menurut Tuan Ibrahim, jika daripada segi pembahagian kerusi Parlimen juga tidak menunjukkan cadangan itu akan menjadi realiti.

"PAS ada 21 kerusi Parlimen, Umno mempunyai 88 kerusi Parlimen.

"Jika bergabung, Umno nak bagi berapa kerusi kepada PAS? 40? Dari sudut ini sahaja, tuduhan PAS akan bergabung dengan Umno sudah tidak masuk akal," katanya.

Semalam, Datuk Seri Najib Razak mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob di Putrajaya bagi membincangan beberapa isu kesejahteraan rakyat Kelantan, sebagaimana dicatat dalam Facebook beliau.

Menurut Tuan Ibrahim, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sudah menegaskan tidak akan bergabung dengan Umno pada muktamar lalu.Katanya dasar gabungan antara PAS dan Umno mesti melalui keputusan muktamar‎ dan tidak datang daripada pandangan peribadi ahli parti.

Beliau turut menafikan alasan penggabungan bagi memberi laluan  Kelantan melaksanakan Hudud kerana sekiranya ia benar Umno sudah melakukan di semua negeri pentadbiran mereka.

Katanya PAS juga tidak harus melupakan sejarah lama Umno yang menolak parti Islam dan cadangan kerajaan campuran wujud ketika pengaruh parti Melayu itu semakin lemah.

"Sudah sekian lama, Umno menindas Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz dan rakyat Kelantan dengan menafikan royalti minyak, pembangunan, lebuh raya, lapangan terbang dan langsung tidak menghormati sistem federalisme.

"Apakah tindakan parti yang zalim terhadap PAS berdekad-dekad ini boleh dipercayai?" katanya.

Beliau berkata, PAS lebih rela  membentuk sebuah kerajaan baru berteraskan Islam daripada menerima kerjasama Umno yang kononnya bertujuan unt‎uk perpaduan orang Melayu.

"Amalan rasuah, salah guna kuasa, pengurusan ekonomi negara yang pincang dan tindakan menggunakan akta dan tindakan yang zalim untuk mendiamkan rakyat mesti dihentikan.

"Semua ini tidak akan dapat dicapai di atas tapak Umno yang korup," katanya.

Addin

Hari ke 15 Anwar Ibrahim menjadi Tahanan Politik..- Mafiabos Melayu

Posted: 23 Feb 2015 11:30 PM PST


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT