Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


PASMA Senarai 50 Nama Pimpinan PAS Yang Anti PR

Posted: 22 Feb 2015 08:30 PM PST

 

PASMA telah mengeluarkan senarai 50 penceramah/ustaz yang dituduh sebagai berselindung disebalik jubah dan serban ulamak tetapi suka sangat memecahbelahkan parti dan anti Pakatan Rakyat.

Mereka ini diminta singkirkan dalam Muktmar akan datang. Dalam arahan sulit, mereka yang tersenarai tidak akan diberikan publisiti dan mana-mana kawasan yang didominasi oleh PASMA agar mereka tidak diundang.

Manakala imej mereka ini diburukkan dalam media sosial agar kredibiti mereka dipersoalkan. Mereka ialah:-

Kelantan

1. Dato Nik Amar 2. Dato Ahmad Yaakob 3. Ust Nik Abduh 4. Ust Asri Daud 5. Ust Fadhli Saari

Terengganu

1. Ust Nik Zawawi 2. Dr Khairudin Takiri 3. Ustaz Zaharudin Mohamad 4. Ustaz Hanafi 5. Ust Mohd Nor Hamzah 6. Ust Azman Syafawi 7. Ust Kamaruzaman

Pahang

1. Ust Fadhli Ibrahim 2. Us Tuan Ibrahim Tuan Man 3. Ust Hazmi Dibok 4. Ust Rosli Jabar 5. Ust Aris Hazlan 6. Ust Mokhtar Senik 7. Ust Khairul Azmi 8. Ust Yusuf Embong 9. Ust Shahril Azman 10. Ust Nasarudin Tantawi

Wilayah

1. Ustazah Nuridah 2. Hj Mohd Nor 3. Hj Khairil 4. Dr Riduan Mohd Nor 5. Kamaruzaman Mohd 6. Dr Azhar Yaakob

Selangor


1. Ust Ahmad Dasuki 2. Ust Sallehin Mokhyi 3. Ust Kamal Saari 4. Ustazah Wan Hasrina 5. Ust Zamri Mantop 6. Ust Syed Abdul Kader 7. Ust Najmi Karim 8. Dr Zuhdi Marzuki 9. Ust Syarhan

Perak

1. Ustaz Nor Azli Musa 2. Ust Idris Ahmad 3. Hj Razman Zakaria 4. Ust Hafez Sobri

Kedah

1. Ustaz Ahmad Yahya 2. Ust Fauzi

Perlis


1. Ust Hashim Jasin 2. Ust Yusaini

Pulau Pinang

1. Ust Afnan Taib Azamudin

Melaka

1. Ust Zulkifli Ismail 2. Ust Kamarudin sidek

Johor

1. Dato Dr Mahfuz Mohamad 2. Dr Daeng Sanusi

Selain daripada itu mereka yang tersenarai telah arahkan supaya mereka jangan dicalonkan sebaga AJK PAS Pusat.

 

Tuan Haji Mohd Sabu Paling Layak Dilantik Presiden PAS Yang Baru.....Kata PASMA

Posted: 22 Feb 2015 08:00 PM PST

VIDEO - Sidang media atas talian dengan Sirul 23 Feb

Posted: 22 Feb 2015 07:30 PM PSTTahan Datuk Seri Najib Razak, reman 7 hari untuk siasatan

Posted: 22 Feb 2015 07:00 PM PST

C4 Altantuya: Tahan Datuk Seri Najib Razak, reman 7 hari untuk siasatan

Tahan Datuk Seri Najib Razak, reman 7 hari untuk siasatan

Saya cadangkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar tahan Datuk Seri Najib Razak, mohon reman 7 hari untuk buat siasatan. 

Polis perlu bertindak terhadap dakwaan Sirul Azhar dan media antarabangsa yang telah membayangkan seakan Najib Razak terlibat atau bersubahat dalam kes pembunuhan zalim model Monggolia, Altantuya Shaariibuu.

Nama perdana menteri Malaysia, Najib Razak sudah terpalit dengan isu kes pembunuhan dan rakyat Malaysia berasa amat malu kerna mempunyai seorang perdana menteri yang didakwa rendah akhlaknya.

Saya amat berharap Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar jangan asyik seronok bermain twitter dan hanya berani menahan serta menangkap rakyat marhaen sahaja.

Rakyat Malaysia sudah semakin jelak dengan tindakan double standard pasukan polis. Oleh yang demikian, dengan menjalankan siasatan terperinci, telus dan ikhlas dalam isu ini, diharap dapat memulihkan semula nama baik dan integriti pasukan polis, inshaaAllah.

Mohd Sofi Yassin
Kerajaan Rakyat 

Sepatutnya mereka menunjukan contoh yg baik terutama pada belia yg meningkat

Posted: 22 Feb 2015 06:45 PM PST

PM Najib Sesak Nafas ???

Posted: 22 Feb 2015 05:58 PM PST

MAMPOOOSLAH KALI INI
 SIAPA TAHU
INI NAJIB 
DENGAN SIAPA?

Selepas pinjaman Ananda Krishnan, 1MDB kini perlukan wang Kementerian Kewangan


1MDB bukan saja dibantu hartawan T Ananda Krishnan untuk menyelesaikan hutang bank RM2 bilion, tetapi ia juga mungkin memerlukan suntikan wang tunai sebanyak RM3 bilion daripada pemiliknya, Kementerian Kewangan, kata sumber.
Mereka berkata, syarikat kontroversi yang sarat dengan hutang itu menghadapi masalah kewangan kerana pendapatan aset tenaganya tidak cukup untuk membayar hutang dan sudah kehabisan pilihan pinjaman, seperti mengharapkan bantuan daripada seorang ahli perniagaan.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-pinjaman-ananda-krishnan-1mdb-kini-perlukan-wang-kementerian-kewang#sthash.XT5dp2F1.dpuf

KAH KAH KAH

woit
sendat najib
sesak nafas
di australia sirul
di kl 1MDB
di paris altantuya
di washington anwar
mampoos sekali ni
kah kah kah

PADAN MUKA

 

PasMa tidak tergugat serangan Ulama PAS, kata Phahrolrazi OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 22 Feb 2015 05:00 PM PST

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) teruskan aktiviti seperti biasa walaupun diserang, kata presidennya Datuk Pharolrazi Zawawi.

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) teruskan aktiviti seperti biasa walaupun diserang, kata presidennya Datuk Pharolrazi Zawawi.

Kumpulan pro Pakatan Rakyat (PR) dalam PAS, Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) mempersoalkan resolusi Dewan Ulama parti itu yang menggesa tindakan ke atas ahli mereka.

Presiden PasMa Datuk Pharolrazi Zawawi berkata, kumpulan itu akan tetap meneruskan aktivitinya seperti biasa walaupun terus menerus diserang.

"Kita tidak tergugat dengan perkara demikian, setakat ini kita aktiviti dan program masih lagi berjalan seperti biasa," kata Phahrolrazi kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur semalam.

Phahrolrazi berkata usul yang dibuat pada Multaqa Ulama pada Sabtu hanya keputusan salah satu sayap parti itu dan bukan keputusan di peringkat Jawatankuasa PAS Pusat yang mempunyai kuasa eksekutif bagi menetapkan sebarang pendirian.

"Apa saja ketetapan yang dibuat ketika Multaqa adalah tidak sah kerana ia hanya melalui sayap parti, usul itu hanya dianggap sah sekiranya ia diterima Jawatankuasa PAS Pusat.

"Buat masa ini, ia cuma dilihat sebagai ketetapan saja," katanya.

Mengulas mengenai serangan pimpinan ulama terhadap PasMa hujung minggu lalu Phahrolrazi berkata, PasMa tidak akan menyerang kembali sayap tersebut.

"Lagi pun, golongan ulama adalah institusi terhormat dalam PAS. Ulama ini pewaris nabi, kalau kita bertindak dengan perkara sama, maka ia seperti tidak ada kesudahan.

"Lagipun kita tidak mahu nanti PasMa dicop tidak hormat golongan ulama," katanya.

Phahrolrazi sekali lagi menegaskan PasMa lahir dalam kerangka PAS.

"Bukan saya saja tapi ahli yang lain juga, mereka adalah ahli PAS."

Multaqa Ulama pada Sabtu menetapkan 16 resolusi, antaranya mengenakan tindakan ke atas mana- mana ahli PAS dan pemimpin menyertai PasMa.

Mereka juga menganggap sebarang pelanggaran terhadap arahan Majlis Syura Ulama dan keputusan presiden sebagai merupakan kesalahan mandatori, dan menyeru kerjasama parti Islam itu dengan PR dikaji semula.

Pemangku Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Ahmad Yakob dalam ucaptamanya berkata PasMa secara terang-terangan bergiat aktif walaupun Majlis Syura mengarahkan ahli parti tidak terlibat dengan kumpulan itu.

"Ini jelas satu usaha merosakkan PAS dan menghancurkan dari dalam serta memecahbelahkan PAS," kata Ahmad yang juga menteri besar Kelantan.

Katanya, keputusan Majlis Syura dan presiden agar ahli PAS menjauhi PasMa dan tidak terlibat dengan segala aktiviti mereka mempunyai banyak asas.

"Antaranya ialah, wujud aliran pemikiran songsang dalam individu yang terlibat dengan PasMa, yang bersetuju dengan ajaran liberalisme atau Islam liberal," tambahnya.

Mengenai tuduhan tersebut, Phahrolrazi yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pengkalan Kundor di Kedah, berkata beliau tidak faham mengapa PasMa dituduh menyokong fahaman liberal.

"Kita tidak faham dengan tuduhan itu, kerana PasMa merupakan sebuah pertubuhan berdaftar dan matlamat kita ialah membantu Pakatan Rakyat dalam konsep demokrasi, kita mahu membantu parti menjadi sebuah parti kukuh dan kita PasMa sendiri bukan dan tidak akan jadi parti politik," katanya.

PasMa dituduh menjadi duri dalam daging oleh sesetengah pimpinan PAS kerana hubungan baik dengan DAP dan PKR.

PasMa antara lain berkata ia mahu merapatkan kerjasama antara PAS dengan PR, yang merosot sejak kemelut menteri besar Selangor tahun lepas. – 23 Februari, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.


Dewan Ulama lancar ‘perang’ terhadap PasMa

Posted: 22 Feb 2015 04:30 PM PST

Hebat Multaqa Ulama Tapi Takut Kepada PasMA...


 
Dewan Ulama PAS hari ini melancarkan "perang" terhadap Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), menggesa Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa Kerja PAS Pusat mengambil tindakan disiplin ke atas mana-mana pemimpin dan ahlinya yang terlibat dalam gerakan itu.
 
 
Pemangku Ketua Dewan Ulama Datuk Ahmad Yakob berkata, PasMa secara terang-terangan masih bergiat aktif sedangkan Majlis Syura Ulama sendiri mengeluarkan arahan agar ahlinya tidak terlibat dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tersebut.

"Ini jelas satu usaha merosakkan PAS dan menghancurkan dari dalam serta memecahbelahkan PAS.

"Ini dapat disaksikan apabila banyaknya kenyataan ahli PasMa jelas menyerang dan melanggar dasar PAS, bahkan lebih teruk lagi mereka mengeluarkan kata-kata menghina presiden PAS (Datuk Seri Abdul Hadi Awang)," katanya pada ucaptama di Multaqa Ulama Semalaysia II di Serdang, Selangor hari ini.

Beliau juga mengingatkan yang sebarang pelanggaran terhadap arahan Majlis Syura Ulama dan keputusan presiden merupakan satu kesalahan mandatori dalam undang-undang PAS.

Ia menjadi satu kesalahan walau apa alasan dan sebab yang diberikan serta siapa pun yang terlibat melakukannya, tanpa mengira jawatan yang disandangnya, kata Ahmad yang juga menteri besar Kelantan.

Katanya, keputusan Majlis Syura Ulama dan presiden agar ahli PAS menjauhi PasMa dan tidak terlibat dengan segala aktiviti mereka mempunyai banyak asas.

"Antaranya ialah, wujud aliran pemikiran songsang dalam individu yang terlibat dengan PasMa, yang bersetuju dengan ajaran liberalisme atau Islam liberal," katanya.

Beliau berkata demikian kepada kira-kira 1,000 perwakilan yang menghadiri multaqa sehari anjuran Dewan Ulama PAS itu yang bagaimanapun tidak dihadiri presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Antara lain, beliau juga turut membidas satu pakatan yang mendakwa terdapatnya gerakan dalaman untuk menjatuhkan presiden terdiri daripada kalangan pemimpin PAS Pusat serta ahli jawatankuasanya (AJK).

"Sekiranya benar dakwaan tersebut, Dewan Ulama PAS meminta kepada pihak yang membuat dakwaan supaya membuat laporan displin bagi memastikan isu tersebut tidak berlarutan dan berpanjangan.

"Satu siasatan dalaman boleh dilakukan. Sekiranya tiada laporan displin dibuat, ia akan mengundang budaya tuduh menuduh tidak berkesudahan," katanya.

Pada 8 Februari, sekumpulan ahli PAS menganjurkan perhimpunan di hadapan ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur, mendakwa Pengarah Pilihan Raya Dr Mohd Hatta Ramli menjadi dalang kepada usaha menggulingkan Hadi.

Menuntut peletakan jawatan Dr Hatta yang juga ahli Parlimen Kuala Krai, kumpulan yang diketuai Ketua Pemuda PAS Kuantan Noorzazilafadli Ibrahim itu membuktikan dakwaan mereka melalui satu akuan berkanun dan cetakan paparan skrin telefon daripada WhatsApp.

Ahmad hari ini turut menggesa Majlis Syura Ulama dan Jawatankuasa Displin menyegerakan siasatan mengenai dakwaan tersebut.

"Ataupun ditubuhkan sebuah jawatankuasa khas yang bukan dianggotai AJK PAS Pusat untuk menyiasat berkenaan laporan dakwaan tersebut sama ada benar atau sebaliknya.

"Pihak kami memandang serius terhadap dakwaan tersebut kerana ia melibatkan persoalan wala' dan akhlak yang boleh merosakkan imej parti berasaskan Islam," katanya.

Selain itu, beliau turut menegaskan, kerajaan Kelantan tetap akan melaksanakan hukum hudud pada tahun ini meskipun ada pihak yang memainkan sentimen tidak puas hati.

"Ini tidak lain hanya kerana pemikiran liberal yang merosakkan akidah semakin menular di kalangan ahli PAS yang menyokong PasMa, dan mereka sanggup memberikan wala' (kesetiaan) mereka kepada pemimpin parti lain, tetapi tidak kepada Presiden PAS," katanya.

Pada masa sama, Ahmad memberi amaran, meskipun konsep tahaluf siyasi diamalkan sesama parti komponen Pakatan Rakyat, namun ia tidak boleh membelakangkan parti itu sendiri.

"Perlu diingat oleh ahli PAS, di kala kita bertahaluf, jangan sampai ada berlaku wala' kepada rakan tahaluf. Kita bekerjasama untuk mencapai tujuan disepakati, tanpa mengenepikan dasar PAS," katanya.

Semalam, dalam satu rakaman video yang dimuatnaik di Facebook miliknya, Hadi mengingatkan ahli parti supaya tidak mengkhianati parti atau melakukan sesuatu yang merugikan parti.

"Kesetiaan ialah menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang merugikan jemaah, berkhidmat kepada pihak yang lain lebih daripada jemaah, atau pun khianat kepada jemaah.

"Ini merupakan hal-hal yang sangat penting apabila kita melakukan bai'ah (perjanjian) kepada kumpulan Islam," kata Hadi sambil menjelaskan yang dimaksudkan dengan jemaah itu ialah satu kumpulan Islam, dan dalam konteks Malaysia, ia merujuk kepada PAS. – TMI

ULASAN GB

Tiba-tiba PasMA dijadikan musuh. Majlis Multaqa Ulama PAS dijadikan medan untuk "membelasah" saudara separti dan seagama

Hikmah yang tersembunyi: PasMA mendapat publisiti besar-besaran secara percuma. Terima kasih para ulama.

Ulama sanggup mengisytiharkan "perang' terhadap PasMA. Hebat PasMA. Anda digeruni oleh para ulama PAS sehingga mereka mengisytiharkan perang. Tetapi takut nak pecat. GB tertunggu-tunggu juga mereka memecat ahli-ahli PasMA tetapi sehingga ke hari ini mereka tidak berbuat demikian. Apa pasal tarak berani?

Hanya kerana nak mempertahankan Presiden, mereka juga menghentam Mat Sabu secara terbuka. Sedangkan Mat Sabu dipilih oleh Muktamar. Kini cadangkan juga mana-mana ulamak yang dah perasan hebat tampil ke hadapan untuk bertanding apa-apa jawatan untuk menentang Mat Sabu. 
 
Hj.Mahfodz Mohamed ada berani? Zuhdi Marzuki ada berani? Ahmad Yaakob? Nik Amar? Mokhtar Senik? Malah jika Hj Hadi dipertandingkan satu lawan satu dengan Mat Sabu pun belum tentu Mat Sabu tewas!


Ahli-ahli PAS lebih kenal Mat Sabu dan lebih menghargai jasa dan sumbangannya terhadap parti berbanding dengan para ulama yang yang berretorika tetapi amat jarang kelihatan berjuang bersama rakyat.

Sementara yang seorang lagi ulama punyalah taksub kepada Hj Hadi sampai kata kalau tak sokong Haji Hadi letak jawatan. Sedangkan Fasal 7 (1) dengan JELAS, TERANG dan NYATA menegaskan bahawa KEKUASAAN PAS adalah dipegang oleh MUKTAMAR TAHUNAN.


Muktamar mempunyai kuasa yang paling tinggi dan paling luas serta paling muktamad. Muktamar boleh memansuhkan kewujudan Majlis Syura Ulamak jika mahu. Perlu diambil perhatian bahawa Majlis Syura, JKPP dan semua badan di dalam PAS hatta PAS sendiri boleh dimansuhkan atau dibubarkan atas kehendak Muktamar.

Muktamar pernah menurunkan Dato Asri Muda sebagai Presiden PAS, dan insyaAllah muktamar juga boleh/akan menurunkan Hj Hadi sebagai Presiden PAS dengan cara yang serupa. Ia adalah satu perkara yang biasa di dalam pemilihan. PAS bukan milik kelompok ulamak malah bukan milik Hj Hadi. 
 
Pertukaran Presiden telah berlaku berkali-kali di dalam parti dan ahli-ahli PAS berhak untuk mencalonkan, berkempen dan memilih sesiapa saja yang mereka fikir layak untuk dipilih sebagai Presiden.

Jika ada yang berkempen memburukkan Hj Hadi maka ia adalah akibat dari tindakan buruk yang dilakukan oleh Hj Hadi sendiri. Itu sunnatullah. Kamu melakukan sesuatu yang buruk terhadap orang lain maka yang buruk juga akan menimpa kamu. 
 
Kamu BARUAkan orang maka barua itu akan berbalik kepada kamu. Kamu memfitnah orang bab pil kuda, maka dosa fitnah itu berbalik kepada kamu dimana meskipun Shamsul PKR tewas di mahkamah tetapi maruahnya tidak hilang berbanding dengan maruah Hj.Hadi dimana mahkamah memutuskan "memang ucapan Hj Hadi itu berunsur fitnah!" 
 
Dimana letak maruah seorang Presiden parti Islam yang telah diisytiharkan oleh mahkamah sedemikian rupa?

Kamu mengaibkan Wan Azizah secara terbuka, satu hari kamu akan diaibkan dengan serupa....itu sunnatullah....

Akhir sekali tak payahlah GB ulas panjang iaitu seorang perwakilan ulamak menyatakan dalam PAS banyak syaitan. Jika dalam PAS banyak syaitan kamu para ulamaklah iblisnya... tak begitu?Apasal, kamu bertanya? Sebab kamu yang mengistiharkan perang kepada para ahli jemaah, kamu (para ulamak) mengeluarkan kata-kata nista seperti Barua, Babi dan seumpamanya. Siapa yang mengajar kamu para ulamak untuk berbahasa kesat seperti itu jika bukan Sang Iblis?Kelab Greenboc

Nik Nazmi pula ditahan polis

Posted: 22 Feb 2015 04:00 PM PST

 
Exco Pendidikan Selangor Nik Nazmi Nik Ahmad malam ini ditahan polis di rumahnya di Shah Alam.

Pemimpin PKR Fahmi Fadzil memberitahu Malaysiakini bahawa Nik Nazmi dibawa ke ibu pejabat polis daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur.

"Mungkin berkaitan demo semalam, tapi belum ada pengesahan," katanya.

Dalam perhimpunan setiakawan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuala Lumpur semalam, aktivis mahasiswa Adam Adli dan pemimpin PKR ditahan polis.

Nik Nazmi bagaimanapun terlepas selepas berlaku pergelutan dengan polis ketika itu.
 
 
Malaysiakini 

LELAKI CIUM SUKARELAWAN POLIS DI STADIUM SHAH ALAM

Posted: 22 Feb 2015 03:30 PM PST

GAMBAR HIASAN:


Seorang penyokong bola sepak ditahan semalam selepas dipercayai telah mencium seorang anggota Pasukan Sukarelawan Polis (PVR) wanita di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Kejadian tersebut berlaku kira-kira pukul 9.45 selepas tamat perlawanan Liga Super antara pasukan Selangor dan JDT yang berkesudahan seri 1 - 1 sama.

Suspek telah mencium seorang Konstabel berusia 31 tahun dan terus melarikan diri selepas di tolak oleh rakan polis wanita tersebut.Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Azisman Alias berkata, suspek berjaya ditahan selepas kejadian dan soal siasat mendapati lelaki terbabit tidak siuman.

"Siasatan mendapati lelaki itu tidak siuman malah ada surat pengesahan doktor yang menyatakannya sakit mental dan berikutan itu dia sudah dibebaskan," katanya. - Siakapkeli.com.my

Read more: http://biaqpila.blogspot.com

VIDEO - Politik Lucah kata Murfti Perlis DR. MAZA

Posted: 22 Feb 2015 08:00 AM PST

Ahmad Maslan berkata tindakan Shafee adalah untuk menjelaskan kes liwat Anwar Ibrahim bukanlah satu konspirasi seperti didakwa

Ahmad Maslan berkata tindakan Shafee adalah untuk menjelaskan kes liwat Anwar Ibrahim bukanlah satu konspirasi seperti didakwa

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berpendapat tindakan Ketua Pendakwa Raya dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengadakan ceramah tentang kes itu hanyalah untuk menjelaskan perkara sebenar.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata, tindakan Shafee adalah untuk menjelaskan kes tersebut bukanlah satu konspirasi seperti didakwa.
Mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) berhak untuk menjemput beliau bagi memberikan ceramah, katanya.

 "Saya kira itu terpulang kepada NGO untuk jemput beliau, dan beliau pula tidak boleh disekat, sebab pembangkang pun asyik tuduh (kes liwat Anwar) konspirasi.

"Kalau kebetulan (ceramah) dihebahkan di kawasan tertentu dan selepas itu orang Umno nak datang, tidak ada siapa boleh halang," kata Ahmad kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua penerangan bahagian Umno Kedah hari ini.

Ahmad berkata tindakan Shafee melakukan siri ceramah tersebut juga bukanlah atas desakan Umno mahupun kerajaan, sebaliknya bercakap atas jemputan NGO.

"Malaysia negara bebas, asal tidak sebar fitnah cukuplah, dan saya yakin dia (Shafee) tidak sebar fitnah," katanya.

Semalam, Shafee mengadakan siri jelajah dinamakan 'Sejenak Bersama TS Shafee Abdullah' di Permatang Pauh, bagi menjustifikasikan penghakiman kes liwat II terhadap Anwar.

Ceramah tersebut dianjurkan oleh sebuah NGO.

Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun setelah Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari lalu memutuskan beliau bersalah meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008. – Bernama, 22 Februari, 2015.  


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa

"1MALAYSIA TAHU dia ni PALOI"

Anwar kekal ketua umum PKR, kata Surendran Oleh V. ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA

Posted: 22 Feb 2015 07:15 AM PST

Ahli Parlimen Padang Serai N Surendran yang juga naib presiden PKR berkata Pendaftar Pertubuhan tidak boleh mengarahkan parti menyingkirkan Anwar. –

Ahli Parlimen Padang Serai N Surendran yang juga naib presiden PKR berkata Pendaftar Pertubuhan tidak boleh mengarahkan parti menyingkirkan Anwar. –

Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang dihukum penjara kerana sabitan kes liwat, akan kekal sebagai Ketua Umum PKR walaupun beliau bukan lagi ketua pembangkang dan ahli Parlimen, kata seorang pemimpin parti itu.

N.Surendran, salah seorang ahli jawatankuasa pusat parti, berkata Anwar akan mengekalkan kedudukan itu kerana parti mengiktiraf sumbangan beliau yang tidak ternilai.

"Jawatan ketua umum tidak berkait dengan undang-undang dan Pendaftar Pertubuhan tidak boleh mengarahkan kami menyingkirkan Anwar dari PKR," katanya kepada The Malaysian Insider, merujuk kepada kedudukan ahli Parlimen Permatang Pauh itu selepas Selasa ini.

Surendran, ahli Parlimen Padang Serai dan seorang peguam, juga berkata tiada sebarang halangan untuk Anwar kekal sebagai penasihat ekonomi negeri Selangor seperti yang diumumkan Menteri Besar Mohamed Azmin Ali.

Isteri Anwar, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ialah presiden parti PKR.Pada 10 Februari, Anwar gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan bagi membatalkan sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana kesalahan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Anwar ketika ini sedang menjalani hukuman di penjara Sungai Buloh.

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dijangka menghantar notis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya selepas tempoh 14 hari bagi mengadakan pilihan raya kecil memandangkan Anwar tidak memohon pengampunan dari Yang Di Pertuan Agong .

Dalam ringkasan penghakimannya, Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria mendapati, dakwaan konspirasi politik oleh pasukan pertahanan merupakan tuduhan tidak berasas.

Beliau juga bersetuju dengan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan yang Saiful ialah seorang saksi yang boleh dipercayai. – 22 Februari, 2015.


http://www.themalaysianinsider.com/bahasa.

PAS, Umno mesti bersatu selamatkan Islam dan Melayu, kata bekas ketua hakim

Posted: 22 Feb 2015 06:15 AM PST


PAS dan Umno perlu bersatu menyelamatkan Barisan Nasional jika Pakatan Rakyat menang PRU14 demi menyelamatkan Melayu dan Islam, kata bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad.

PAS dan Umno perlu bersatu menyelamatkan Barisan Nasional jika Pakatan Rakyat menang PRU14 demi menyelamatkan Melayu dan Islam, kata bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad.

PAS dan Umno perlu bersatu bagi menyelamatkan Barisan Nasional (BN) sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memenangi pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kerana DAP akan memusnahkan hak orang Melayu dan kedudukan istimewa Islam jika ia mendapat kuasa, kata bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad hari ini.

Beliau menggesa PAS mengetepikan perbezaan dengan Umno dan sedar yang melindungi orang Melayu daripada DAP melalui BN bermakna melindungi umat Islam dan Islam daripada kehancuran di Malaysia.

"Jika selepas PRU14, didapati kerajaan BN di peringkat Persekutuan akan tumbang, PAS hendaklah menyertai kerajaan BN, sekurang-kurangnya di peringkat Persekutuan untuk menyelamatkannya," tulisnya dalam akhbar milik Umno Mingguan Malaysia.

"PAS mesti sedar yang kerjasama dengan DAP dan PKR akan mengorbankan kepentingan orang Melayu dan agama Islam," katanya.

Hamid mendakwa orang Cina merasa lebih kuat sekarang kerana mereka bersatu di belakang DAP, dan mereka mula membuat tuntutan melampau dan mencabar Islam, termasuk berkenaan khutbah Jumaat.

"Mereka tidak puas hati dengan 'keistimewaan' yang dinikmati orang Melayu. Mereka mahu semuanya dibahagikan secara 'sama rata'.

"Mereka tahu jika dibuat demikian, merekalah yang akan membolot segala-galanya kerana mereka mengawal ekonomi, kaya dan lebih maju dalam semua bidang. Sebenarnya mereka mahu hak orang Melayu tanpa mengorbankan hak mereka," katanya.

Hamid berkata, kerajaan PR akan membenarkan DAP mendominasi dalam pentadbiran dan memberikan kaum Cina lebih daripada apa yang diberi BN.

"Kerajaan PR semestinya akan menghakis hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam. Orang Cina bersatu di belakang DAP kerana DAP menjanjikan sesuatu yang lebih dan kerana mereka mahu lebih daripada yang diperoleh di bawah pemerintahan BN.

"Dari mana bahagian 'yang lebih' itu akan datang? Semestinya daripada bahagian orang Melayu," katanya.

Beliau berkata, sebenarnya pada masa ini tidak ada sebarang perbezaan ideologi lagi antara Umno dan PAS yang boleh menghalang kerjasama itu.

"Yang menjadi penghalang hanyalah kekhuatiran pemimpin dan penyokong masing-masing jika kerjasama itu akan menggugat kepentingan diri mereka.

"Selain itu, ialah isu yang dipolitikkan kerana mudah, murah dan popular untuk membezakan Umno dengan Pas dan memancing undi, misalnya assabiah dan hudud," katanya.

Beliau berkata PAS tidak semestinya akan menyertai BN tetapi boleh menubuhkan kerajaan campuran bagi mengelakkan negara jatuh kepada DAP dan PKR.

"Dengan cara yang saya cadangkan ini, Umno dan PAS masing-masing boleh kekal seperti sekarang sebagai parti politik yang berasingan. (Saya tidak nampak kemungkinan PAS menyertai BN dalam masa yang terdekat).

"Bagaimanapun, pada pandangan saya, PAS patut keluar dari PR. PR merugikan orang Melayu dan umat Islam. Di peringkat negeri, PAS boleh bertanding bersendirian. PAS boleh memerintah negeri yang dimenanginya secara bersendirian," tulisnya.

Mengukuhkan lagi dakwaan mengapa PAS dan Umno perlu bersatu, beliau berkata kebanyakan pelaksanaan undang-undang Islam diperkenalkan ketika pemerintahan BN.

"Jika Kelantan 'lebih Islam' daripada negeri lain dan orang Kelantan mahu berada dalam sebuah 'negara Islam', mengapa orang Kelantan paling banyak berhijrah ke negeri lain untuk mencari makan?

"Umno juga perlu menangani masalah persepsi rasuah yang tinggi dalam kalangan pemimpinnya, faktor utama mengapa orang Melayu 'bencikan' Umno, sama ada persepsi itu betul atau tidak," katanya.

Katanya, di bawah pentadbiran BN, sejak dari zaman merdeka, terdapat pelbagai manfaat daripada segi kesejahteraan ekonomi kepada kaum Melayu, yang tidak mungkin dapat diteruskan sekiranya PR memerintah.

"Demikian juga dengan peruntukan mengenai hak orang Melayu. Jika kerajaan yang memerintah tidak berbuat apa-apa, tidak ada apa yang akan dinikmati orang Melayu.

"Kita menikmati faedahnya hari ini kerana kerajaan mengadakan pelbagai rancangan seperti Dasar Ekonomi Baru dan menubuhkan pelbagai badan seperti Permodalan Nasional Berhad, Skim Amanah Saham Nasional, Bank Bumiputera, Lembaga Urusan dan Tabung Haji, Mara, Felda, Risda, Felcra, UDA, Pernas, DARA, Jengka, Ketengah, Kesedar dan lain-lain," katanya.

Katanya, ekoran daripada perubahan zaman, kaum Cina semakin kuat apabila undi Melayu berpecah menjadi tiga di mana akibatnya, pengundi bukan Melayu menjadi suara penentu dalam pilihan raya.

"Keadaan berubah dalam masa lebih kurang 10 tahun kebelakangan ini. Orang Melayu berpecah 3.

"Melihat keadaan itu, orang Cina yang memang pandai membuat perkiraan dan pakatan, bersatu di belakang DAP. PKR dan PAS setuju bekerjsama dengan DAP. Akibatnya, pengundi bukan Melayu menjadi suara penentu dalam pilhan raya," tulisnya. – 22 Februari, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com

Aktivis Adam Adli tidak terganggu dengan tangkapan polis OLEH MUZLIZA MUSTAFA

Posted: 22 Feb 2015 05:30 AM PST

Aktivis Adam Adli Abdul Halim ketika ditangkap polis ketika menyertai demonstrasi Kita Lawan di pusat beli-belah Sogo, semalam.

Aktivis Adam Adli Abdul Halim ketika ditangkap polis ketika menyertai demonstrasi Kita Lawan di pusat beli-belah Sogo, semalam

Aktivis pelajar Adam Adli Abdul Halim tidak bimbang dengan tindakan polis menangkapnya semalam, mengatakan "perkara biasa" baginya ditangkap pihak berkuasa kerana menyuarakan pendapat.

Beliau berkata demikian kepada media di luar lokap polis Jinjang di Kuala Lumpur, beberapa minit selepas polis melepaskannya dan Koodinator Jingga 13 Fariz Musa yang juga ahli PKR, dengan jaminan polis hari ini.

Kedua-dua mereka ditahan berhampiran kompleks beli-belah Sogo di bandaraya kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan "Kita Lawan" menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Jalan macam biasa. Perkara ini (tangkapan) biasa bila kita bawa satu-satu agenda," katanya.

Adam juga memberi amaran yang polis akan membuat lebih banyak tangkapan terhadap mereka yang menyertai perhimpunan semalam yang dianggap polis melanggar Akta Perhimpunan Aman 2012.

"Bukan saya dan Fariz saja. Ramai lagi akan kena," katanya.

Susulan penahanannya, Adam berkata dia bertanya kepada pegawai yang menangkapnya kenapa dia ditangkap. Tetapi, mereka cuma memberitahunya yang mereka hanya menjalankan tugas.

"Mereka juga enggan memberitahu apabila saya bertanya siapa yang mengarahkan tangkapan itu," kata Adam.

Beliau berkata polis mengambil kenyataannya mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan kerana mengadakan perhimpunan 5 orang atau lebih dengan niat jenayah.

"Itulah sebab saya sedang disiasat. Saya tidak boleh komen lebih lagi kerana ia masih dalam siasatan," katanya.

Ini merupakan kali ketujuh dalam tempoh tiga tahun Adam ditangkap polis.

Aktivis itu, bekas pelajar Universiti Perguruan Sultan Idris, pada masa ini mengikuti program Ijazah Undang-undang di Brickfields Asia College.

Beliau yang sering lantang mengkritik dasar kerajaan berkata, pada waktu ini beliau mengurangkan aktivitinya sejak tahun lepas bagi memberi tumpuan kepada pengajian.

Adam dan Fariz ditangkap petang semalam selepas memberi ucapan menyokong Anwar, yang kini sedang menjalani hukuman di penjara Sungai Buloh.

Para peserta perhimpunan itu, sebahagian besarnya memakai pakaian hitam dan melaungkan slogan seperti 'reformasi', 'Anwar bebas' dan 'panjang umur rakyat'.

Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, di sebuah unit kondominium di Damansara pada Jun 2008.

Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria yang mengetuai panel 5 hakim menyampaikan penghakiman dan mengekalkan hukuman penjara 5 tahun yang dikenakan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac tahun lepas. – 22 Februari, 2015.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa

Azmin nafi jumpa Dr M di London

Posted: 22 Feb 2015 04:45 AM PST

 
Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali menafikan dakwaan bahawa beliau bertemu dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di London.

Azmin turut meminta semua pihak supaya tidak melayan fitnah yang mengatakan beliau bertemu Mahathir, lapor Sinar Harian.

"Usah terpengaruh dengan fitnah penulis blog.

"Kita bawa politik baru, politik nilai dan keharmonian demi rakyat," katanya dilaporkan sebagai berkata.

Bagaimanapun, ketika ditanya sama ada Azmin kini berada di London, beliau enggan mengulas lanjut.
 
Malaysiakini

18 Mac tarikh PAS terkeluar dari Pakatan?

Posted: 22 Feb 2015 04:00 AM PST

 
PAS dilihat bukan lagi sebahagian daripada gabungan Pakatan Rakyat jika terus membentangkan rang undang-undang pindaan hudud pada 18 Mac depan, kata anggota parlimen DAP.

Gobind Singh berkata, ini kerana, ia bukan sebahagian daripada dasar bersama gabungan tiga parti pembangkang itu.

"PAS tidak patut memberi amaran kepada DAP untuk tidak mencampuri urusan Kelantan," kata Gobind yang juga pemimpin DAP Selangor.

 

"PAS harus ingat bahawa selagi ia memilih kekal dalam Pakatan, DAP bukan sahaja mempunyai hak tetapi terikat dengan tanggungjawab untuk memastikan PAS tidak bertindak menjejaskan kerangka dasar bersama Pakatan."

Dalam kenyataannya hari ini, Gobind berkata PAS harus menghormati keputusan yang dibuat oleh mesyuarat kepimpinan tertinggi sebelum ini.

Jika pindaan itu diteruskan, katanya, pemimpin PAS harus berani mengakui bahawa mereka memaksa parti itu menjauhi Pakatan, sekali gus menyebabkan kewibawaannya memperkukuh Pakatan dipersoal. - 

Malaysiakini

Didesak Lepas Jawatan: Jawapan gentleman Mat Sabu

Posted: 22 Feb 2015 03:15 AM PST

 
Beliau sedar siapa yang meletakkan beliau di situ

Mat Sabu berpegang kepada prinsip demokrasi di dalam PAS, tidak melulu dan berkepala batu!
Terserah kepada perwakilan - Mat Sabu
Irwan Muhammad Zain,Astro Awani | 

(Diterbitkan pada: Februari 22, 2015.

Terserah kepada perwakilan - Mat Sabu
Terserah kepada perwakilan - Mat Sabu
KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyerahkan kepada perwakilan untuk menentukan kedudukannya dalam PAS ekoran desakan perwakilan Dewan Ulama PAS Perak supaya melepaskan jawatan kerana sering bertindak membelakangi Presiden.
"Terserah kepada perwakilan," kata Mohamad ringkas ketika dihubungi Astro AWANI.

Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu dikatakan sering bertindak membelakangi Datuk Seri Abdul Hadi Awang terutama ketika krisis Menteri Besar Selangor tahun lepas.

Berucap di Multaqa Ulama SeMalaysia, perwakilan Dewan Ulama PAS, Sidek Noor menyelar Mat Sabu dan beberapa pemimpin kanan PAS kerana sering bertindak membelakangi Presiden.

Manakala Pemangku Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Dr Mahfodz Mohamed mengakui bahawa beliau pernah menegur sikap Mat Sabu yang didakwa sering tidak sealiran dengan Presiden parti.

Akhbar Mingguan Malaysia menerusi laporan muka depannya hari ini melaporkan Dewan Ulama PAS mengaitkan Mat Sabu dan Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Hatta Ramli sebagai dalang yang mahu menjatuhkan Abdul Hadi.

Usaha Astro Awani untuk mendapatkan Dr Hatta yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS setakat ini masih gagal.

Mat Sabu dan beberapa pemimpin PAS seperti Datuk Mustafa Ali merupakan pemimpin yang menggerakkan usaha untuk mewujudkan kepimpinan ulama pada awal tahun 80-an.

Telesidang dengan Sirul esok diteruskan.

Posted: 22 Feb 2015 02:30 AM PST

 
Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, sidang media secara telesidang bersama Sirul Azhar Umar tetap diadakan esok.

Walaupun terdapat laporan yang mengatakan Jabatan Imigresen Australia tidak membenarkan sebarang temubual diadakan bersama bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) itu, namun Mahfuz berkata sidang media tetap dijalankan dan sebarang kemungkinan hanya akan diketahui esok.

"Ya, tetap akan dibuat. Pada pukul 11.33 pagi. (Sebarang kemungkinan) tak tahu.

Esok baru kita akan tahu. Selama ini saya ada telefon dia (Sirul), bercakap dengan dia dan saya pun ada e-mel dengan dia. "Saya dah dapat persetujuan dia dulu, baru saya umumkan mengenai sidang media itu dan dia setuju," kata Mahfuz ketika dihubungi Malaysiakini.

Sebelum ini, seorang jurucakap imigresen Australia memberitahu, jabatan tersebut tidak meluluskan sebarang temubual televisyen dengan Sirul yang kini ditahan di pusat tahanan Villawood, Sydney.Bagaimanapun, Jabatan Imigresen Australia tidak menolak kemungkinan Sirul memberi temubual kepada media jika proses permohonan yang sepatutnya, dipenuhi.

Sirul sebelum ini turut berkata, dia kini berunding dengan stesen televisyen Australia untuk ditemubual dan akan mendedahkan siapa yang didakwanya mengarahkan untuk menembak wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Malah, pada Jumaat lalu, Mahfuz pula memberitahu bahawa dia akan mengadakan sidang media melalui telefon bersama Sirul selama 15 minit di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur.


Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

Dengan Sekelip Mata.. Tembelang Menteri Ini Terbongkar

Posted: 22 Feb 2015 01:45 AM PST

 
Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh memperbodohkan dirinya dengan dakwaan sistem pendidikan tinggi Malaysia setanding dengan negara maju seperti United Kingdom, Australia dan Jerman, kata ahli Parlimen DAP hari ini.

Mereka berkata, bukti yang diberikan bagi menyokong dakwaannya - pelajar asing membentuk 10% daripada pelajar di institusi pendidikan tinggi negara ini - menggelikan hati, dan kenyataannya yang mendorong komen negatif dan sinis itu sukar dipercayai.

"Saya mahu percaya Idris Jusoh bukan sekadar berjenaka, walaupun seluruh warga Internet menyambut kenyataannya dengan gelak ketawa. Saya mahu percaya Idris tidak sekadar syok sendiri, atau syok bersama rakan jemaah menteri.

Saya teringin mahu rasa bangga dengan taraf pendidikan tinggi negara; sekiranya apa yang dikatakan Idris adalah benar, tiada yang benar selain yang benar belaka. Namun ternyata sukar bagi saya untuk mempercayai percakapan Idris," kata Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng.

Ahli Parlimen Serdang Dr Ong Kian Ming pula berkata, sesuatu yang bahaya apabila membuat tanggapan sistem pendidikan negara bertaraf dunia dan setanding dengan negara seperti United Kingdom dan Australia hanya kerana Malaysia mempunyai sebilangan besar pelajar asing.

"Dengan pemikiran sebegitu, adakah bermakna jika kita mempunyai peratusan pelajar asing yang lebih besar di universiti kita, taraf pendidikan kita melebihi di UK dan Australia?" soalnya.

Semalam, Bernama melaporkan Idris Jusoh sebagai berkata, pendidikan tinggi negara kini setaraf dengan di negara maju termasuk UK, Jerman dan Australia daripada segi kualiti pendidikan.

Katanya, ia dibuktikan dengan terdapat lebih 135,000 pelajar asing sedang mengikuti pengajian di beberapa universiti tempatan yang meliputi 10% daripada jumlah pelajar yang berada di pusat pengajian tinggi di negara ini.

Lim berkata, Idris sewajarnya memberikan dua fakta bagi meyakinkan orang ramai tentang perkara itu."Pertama, kemukakan penilaian oleh institusi antarabangsa yang menunjukkan universiti tempatan berada di kedudukan yang sama dengan universiti di UK, Jerman dan Australia.

"Kedua, saya minta semua 35 menteri Kabinet mendedahkan di mana anak mereka melanjutkan pelajaran tinggi. Ke universiti awam tempatan, atau universiti asing," katanya.Jika beliau gagal mengemukakan bukti itu, Lim berkata, Idris tiada pilihan lain kecuali meminta maaf serta menarik balik kenyataannya.

Kedua-dua Lim dan Ong memetik ranking QS World University 2014 yang menunjukkan Malaysia masih jauh ditinggalkan institusi pengajian tinggi di UK dan Australia."Universiti Malaya satu-satunya universiti Malaysia yang berada dalam ranking 200 teratas, menduduki tempat ke-151, berbanding 19 universiti UK, 8 universiti Australia dan tiga universiti Jerman yang berada dalam kedudukan 100 teratas," kata Ong .

Ong berkata, pelajar asing membuat keputusan belajar di luar negara kerana beberapa faktor termasuk kos sara hidup, keperluan kemasukan, program yang disediakan, bahasa pengantar, kemudahan mendapatkan visa pelajar, peluang biasiswa, kualiti universiti dan bilangan tempat yang ditawarkan kepada pelajar asing.

Katanya, jika Idris benar-benar percaya sistem pendidikan negara ini setanding negara tersebut, dia perlu kemukakan senarai pelajar asing yang diterima masuk Cambridge atau Oxford University, Imperial College, Kolej Universiti London atau Australia National University tetapi menolak kerana mahu belajar di Malaysia.

"Saya sama sekali tidak berniat memandang rendah universiti tempatan kita. Bagi sesetengah program, seperti perubatan dan undang-undang contohnya, mungkin lebih sukar untuk diterima masuk ke program ini di universiti awam kita berbanding universiti luar negara.

"Tetapi universiti tempatan kita juga akan mengaku, masih banyak yang perlu mereka perbaiki daripada segi kualiti pengajaran, prasarana dan dana untuk penyelidikan, sebelum mereka mencapai taraf universiti di UK dan Australia," kata Ong.


ADDIN

Persoalannya, kenapa komando-komando UTK membantu Razak Baginda?

Posted: 22 Feb 2015 12:50 AM PST

 


KOMEN: Tidak kira sama ada pembunuhan seorang rakyat Mongolia, Altantuya Shariibuu oleh dua pegawai Unit Tindakan Khas (UTK) Polis Diraja Malaysia dijalankan di bawah perintah atau tidak, penglibatan mereka dalam membantu menyelesaikan kemelut dalaman penganalisa politik Razak Baginda ialah perkara yang perlu disiasat dengan lebih mendalam.

Akan timbul persoalan kepada KPN Tan Sri Khalid Abu Bakar walaupun tidak diikat atau diturut sertakan di dalam dakwaan yang dikeluarkan oleh Sirul, bagaimanakah seorang polis elit boleh menerima arahan selain daripada ketua iaitu KPN. 


Ini menunjukkan bahawa ada campur tangan luar.

Sirul mungkin telah dipengaruhi berkenaan dengan perkara yang dilakukannya di Australia wahai KPN, tapi bagaimana gayanya lebih menyerupai seorang kontraktor peribadi berbanding seorang pegawai polis elit? 


Mungkin lebih baik tuan jaga "rumah" sendiri berbanding menyuarakan pendapat peribadi di Twitter.

Lebih menyedihkan, kita masih boleh mempertikaikan dan mempersoalkan KPN jika anak buahnya dipergunakan sewenang-wenangnya oleh orang kenamaan sebagai penyelesai masalah mereka, atau lebih teruk lagi sebagai pembunuh upahan.

Bloglist Malaysia

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT