Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


TELCO GERGASI TIDAK ADIL KEPADA RAKYAT.....di mana dan siapa yang bersalah?

Posted: 06 Feb 2015 11:00 PM PSTMalaysia seperti juga kebanyakan negara lain yang sedang meningkat maju, juga sedang menghadapi fenomena kebanjiran pekerja-pekerja asing. 
 
Hanya perbezaannya dengan sesetengah negara lain, kita dibanjiri oleh jutaan 'unskilled labours' yang bekerja dalam sektor perladangan, sebagai pembantu rumah dan pelbagai lagi bidang yang tidak memerlukan kemahiran yang tinggi dan ini tidak menambah nilai kepada tenaga kerja negara kita, malah ia lebih mendatangkan masalah sosial yang besar kepada negara kita.

Di antara rakyat asing yang teramai membanjiri negara kita ialah dari Bangladesh dan jumlahnya ialah dalam jutaan dan kesemuanya adalah pekerja tidak mahir. 
 
Inilah perbezaan di antara negara Singapura dengan negara kita misalnya. Singapura menjadi negara idaman bagi pekerja mahir dan profesional sedangkan negara kita mengimport jutaan mereka yang tidak mahir kerana mereka mendapat banyak keistimewaan dan kemudahan di negara ini.

Di sebaliknya ramai di antara tenaga kerja mahir negara kita sedang berhijrah keluar negara bagi mendapatkan pekerjaan dan kehidupan yang lebih baik dari negara kita. Malahan ramai yang tidak lagi merasa canggung untuk menjadi rakyat negara lain dan bertindak meninggalkan negara ini buat selamanya.

Mengikut perangkaan seramai lebih dari enam juta rakyat asing membanjiri negara ini tetapi hanya sejumlah lebih dari dua juta yang berada di sini secara halal.  
 
Di katakan seramai hampir dua juta rakyat asing dari Bangladesh berada di negara ini dan menikmati hidup yang jauh lebih baik dari berada di negara asal mereka.

Malahan dalam beberapa hal mereka lebih istimewa dari rakyat tempatan kita. Selain dari mendapat perlindungan keselamatan yang mereka mendapat keistimewaan yang tidak diperolehi oleh rakyat tempatan.  
 
Yang hendak saya sentuh ialah isu yang melibatkan orang ramai dan rakyat biasa yang agak tersinggung dengan keistimewaan yang diperolehi oleh warga Bangladesh ini di atas keresahan rakyat tempatan.

Di antara banyak isu yang boleh disebut, saya memilih untuk menyentuh tentang ketidak adilan terhadap rakyat tempatan dalam kos membuat panggilan telefon (mobile) tempatan yang ditanggung oleh pengguna rakyat tempatan berbanding dengan kos panggilan antara bangsa (IDD) rakyat Bangladesh kepada negara mereka.  
 
Kadar kos panggilan tempatan jauh lebih tinggi dari seorang rakyat Bangladesh memanggil keluarganya di Dhaka dan ini menghairankan pengguna tempatan.Saya ingin membawa isu ini ketengah dan berharap pihak (Malaysian Communications and Multimedia Commission) MCMC akan meneliti isu ini dengan serius kerana ia melibatkan seluruh rakyat negara ini. 
 
Pihak berwajib seperti MCMC disaran mengambil perhatian serius bagaimana setengah syarikat Telco negara ini mampu memberikan perkhidmatan yang murah keterlaluan.
Apakah keadaan sebenarnya disebalik berlakunya perkara dan isu ini? 
 Adakah rakyat Bangladesh ini mendapat perkhidmatan yang murah dengan 'cross subsidy' yang diberikan oleh pengguna tempatan yang membayar harga yang tinggi itu?

Isu ini penting dan wajar mendapat perhatian pihak yang berwajib. Jika MCMC tidak memberikan apa-apa tindakan maka Kementerian Komunikasi dan Mulitmedia Malaysia (KKMM) berwajib mengambil tahu kerana sesebuah kementerian itu diketuai oleh seorang penggubal undang-undang (Menteri) dalam dalam KKMM ini. Menterinya ialah Ahmad Shabery Cheek. 

Isu ini bukannya isu yang kecil kerana tidak ada rakyat yang tidak terlibat dalam isu ini. Semua rakyat mempunyai telefon bimbit dan mereka adalah di antara rakyat yang berpendapatan sederhana dan rendah.  
 
Bagi mereka yang membayar kos panggilan yang berlipat kali ganda lebih tinggi dari seorang rakyat Bangladesh memanggil negaranya amat tidak adil dan dalam isu ini MCMC dan KKMM wajar mengambil isu ini dengan serius.

Mengikut Contohnya:-
 
RM0.06sen/minit panggilan dari Malaysia ke Bangladesh berbanding dengan RM0.36sen/minit panggilan domestik di antara rakyat Malaysia

Blog ini akan memberikan ulasan lanjutan tentang harga dan perbandingan-perbandingan di antara kos yang ditanggung oleh pengguna tempatan dan panggilan IDD rakyat Bangladesh ini serta kos panggilan-panggilan tempatan di antara syarikat-syarikat Telco yang ada di negara ini dalam posting saya yang seterusnya (mungkin hari Isnin). 
 
Kalau diteliti contoh di atas, perbezaan di antara kos panggilan tempatan dan panggilan IDD ke Bangladesh adalah tidak munasabah.Kepada YB Ahmad Shabery Cheek, isu ini jangan diabaikan kerana wajar mendahulukan rakyat seperti yang dislogankan oleh pemimpin-pemimpin negara.PENUMPANG KAPAL TERBANG TURUN PESAWAT LEPAS DENGAN PERTENGKARAN DARI KOKPIT

Posted: 06 Feb 2015 10:15 PM PST

Tujuh penumpang pesawat Malindo Air enggan menaiki pesawat berkenaan selepas mereka terdengar pertengkaran yang serius daripada kokpit beberapa minit sebelum pesawat itu berlepas.

Bagaimanapun, pesawat tersebut selamat mendarat selepas mengalami kelewatan selama 50 minit, apabila tujuh penumpang mengambil keputusan enggan meneruskan perjalanan dengan pesawat tersebut.Pesawat tersebut dijadual berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang pada pukul 9.40 malam dan tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (Lapangan Terbang Subang) pada pukul 10.40 malam Khamis dengan hanya membawa 59 orang penumpang.

Posting Facebook mengenai insiden itu dimuat naik oleh rakan salah seorang penumpang dan ia menjadi viral di Internet.

Seorang ahli perniagaan berusia 39 tahun, yang mahu dikenali sebagai Kee, turut memuat naik gambar pesawat ketika kejadian.
Ketika dihubungi, Kee berkata dia sering menaiki pesawat syarikat berkenaan pada setiap minggu untuk ke Pulau Pinang atas urusan kerja.

"Semua penumpang dalam pesawat, dapat mendengar suara orang menjerit daripada kokpit.

"Terang-terangan kapten dan pembantu juruterbang sedang bergaduh besar. Jeritan mereka sangat kuat hingga menyebabkan semua penumpang terkejut. Kemudiannya pramugari dilihat keluar daripada kokpit dengan linangan air mata," katanya.

Dia berkata seorang penumpang warga asing merupakan individu pertama yang berdiri dan meminta kebenaran untuk turun daripada pesawat.

"Beberapa minit selepas itu, saya bertanya kepada pramugari apa sebenarnya yang berlaku. Atas faktor keselamatan,  saya bersama-sama dengan 20 penumpang lain turut membuat keputusan untuk meninggalkan pesawat.
"Kami kemudiannya pergi ke bangunan utama dan beberapa ketika selepas itu juruterbang datang dan memohon maaf daripada kami. Dia turut memujuk kami agar kembali menaiki pesawat," katanya.

Walaupun ramai yang membuat keputusan untuk menaiki pesawat tersebut, Kee berkata dia bersama dengan enam penumpang lain tetap enggan menaiki pesawat kerana bimbang masalah emosi yang dihadapi oleh kapten dan pembantu juruterbang tersebut.

"Saya sangat takut selepas menyaksikan situasi tersebut, saya merasakan mereka tidak layak untuk menerbangkan pesawat dalam keadaan tertekan, dan anak kapal juga tidak dapat memastikan keselamatan penumpang," katanya.
Sementara itu, Pengarah Bahagian Perhubungan Awam dan Komunikasi Korporat Malindo Air, Raja Sa'adi Raja Amrin berkata syarikat penerbangan itu mengambil tanggungjawab penuh terhadap tindakan pekerjanya termasuk anak kapal pesawat berkenaan.

Beliau turut memohon maaf kepada penumpang atas salah faham dan kelewatan yang berlaku.

"Kami merasakan satu penjelasan perlu dibuat terlebih dahulu. Syarikat penerbangan kami mengambil tanggungjawab penuh ke atas semua pekerja termasuk anak kapal. Malangnya, rakan penumpang yang berkongsi cerita mengenai insiden yang berlaku mungkin telah salah tafsir situasi yang berlaku.

"Daripada rakaman suara kokpit dan pemahaman kami, kapten sedang mengarahkan juruterbang pelatih dengan satu arahan yang tegas kerana juruterbang dan pembantu juruterbang sedang bersiap sedia untuk berlepas.
"Bagaimanapun, selepas mendengar arahan yang kuat daripada kokpit, salah seorang penumpang membuat keputusan untuk turun daripada pesawat atas sebab-sebab yang tidak diketahui," katanya.

"Seramai 18 penumpang lain turut mengambil keputusan yang serupa sementara penumpang lain membuat keputusan untuk meneruskan perjalanan mereka dengan pesawat tersebut.

"Kedua-dua kapten dan pembantu juruterbang mengikut prosedur standard dengan memberi penjelasan mengenai apa yang berlaku kepada penumpang. Juruterbang turut memohon maaf kepada penumpang atas kesulitan yang berlaku dan salah faham yang timbul.

"Insiden tersebut menyebabkan pesawat berkenaan mengalami kelewatan selama 50 minit, dan pesawat hanya berlepas pada pukul 10.30 malam dengan hanya beberapa orang penumpang yang mengambil keputusan untuk mengambil alternatif lain. 


Beliau menambah, keselamatan dan keselesaan penumpang merupakan keutamaan utama syarikat penerbangan tersebut dan mereka juga mengekalkan operasi perkhidmatan di peringkat tertinggi.Lantak HANGPA La......

Tindakan Anwar tak ubah macam Pak Pandir- MSO

Posted: 06 Feb 2015 09:30 PM PSTSATIRA SABTU                                                                                               

Mungkin ada yang tidak tahu cerita macam mana kisah Pak Pandir yang menyembunyikan guni garam kerana mengelakkan ianya diketahui oleh pencuri. Untuk menyelamatkan guni garamnya Pak Pandir cuba mencari helah dengan berbagai cara agar garamnya selamat.

Mulanya dia sembunyi disebalik busut kecil dalam semak. Dia ambil daunan menimbuskan guni garam berkenaan. Selesai dia menimbus guni berkenaan dia berundur setapak dua sambil mengintai-intai guni garam berkenaan, uji, apakah ianya diketahui pencuri atau tidak. Guni yang sudah ditimbus dengan daunan itu memang tidak kelihatan, tetapi Pandir tahu yang disitu ada guni garamnya.

Dia rasa tidak sedap hati dan curiga lalu dia mengambil semula dan cuba sembunyi di tempat lain. Kali ini dia menggantungkan guni berkenaan atas pokok. Sesiapa yang lalu di bawah pokok itu tidak akan nampak guni berkenaan, kecuali orang itu melenguk (jengok) ke atas.


 
Pandir rasa lega kerana kedudukan guninya tinggi dan selamat. Dia berundur dan seperti tadi juga dia mengintai-intai guni berkenaan. Tetapi, ah lagi sekali dia merasakan guni itu tidak selamat kerana kedudukan guni itu diketahui dan tidak terlindung dari pandangannya. Lantas dia membuat ukuran kalau dia tahu kedudukan guni itu maka pencuri juga akan tahu.

Lagi sekali Pandir mencari idea baru macam mana hendak sembunyikan guni garam berkenaan. Kali ini dia mencampak guni itu ke dalam sungai. Guni yang mengandungi garam itu tenggelam ke dasar sungai. Pandir mengintip mahu melihat guni garam berkenaan, guni itu sudah lenyap daripada pandanga matanya.

Pandir rasa kali ini garamnya selamat dan dia berlalu. Sampai masa dia merasakan keadaanya benar-benar selamat dan pencuri sudah tidak ada, Pandir mahu mengambil garamnya.

Dia turun ke dalam sungai dan mengambil guni garam berkenaan. Mulanya Pandir gembira kerana guninya masih ada dan tidak hanyut. Tetapi apabila dibuka alangkah sedihnya Pandir kerana garamnya habis hilang (larut) yang tinggal hanya guni sahaja.

Mengenang cerita Pandir yang diceritakan oleh guru saya masa di sekolah rendah ini, teringatlah saya kepada telatah dan nasib Anwar Ibrahim dalam usahanya untuk melindungi masalah dan perpecahan yang berlaku dalam Pakatan Rakyat kini disebabkan tiada keserasian dan titik temu yang jelas antara pendokongnya.

Anwar sudah akan habis ikhtiar untuk berbohong kepada dirinya sendiri yang Pakatan Rakyat bermasalah dan berpotensi besar untuk hancur.

Anwar kerap kali cuba menafikan yang Pakatan Rakyat tidak retak dan pemimpinnya konon saling faham memahami. Segal tuduhan dan spekulasi dibuat pihak tertentu (media) dinafikan begitu sahaja oleh Anwar. Saya nampak Anwar seorang yang serius untuk mengekalkan Pakatan Rakyat sementara yang lain seakan main-main.

Hari ini pun dalam keadaan Pakatan Rakyat sudah tidak mengadakan mesyuarat bersama pimpinan tertinggi lebih setengah tahun, Anwar masih membela dan mempertahankan kerjasama dalam Pakatan Rakyat kononnya masih seperti biasa, tiada persengketaan.

Dalam keadaan sesetengah orang Pas termasuk presidennya menunjukkan kejemuan kepada Pakatan Rakyat kerana ingin kembali kepada suami lama, Umno, Anwar masih bernasyid dan bermadah yang Pakatan Rakyat utuh dan padu. Beliau yakin ada perubahan dalam diri Abdul Hadi Awang yang jelas sikap pesimis dan skeptikal kepada Pakatan Rakyat khasnya DAP akan hadir bermesyuarat pada Ahad esok.

Cuma yang sedikit berbeza Anwar dengan Pandir itu, dalam kes Anwar beliau tidak takut kepada pencuri yang seperti Pandir, tetapi sikap Anwar menyembunyikan hakikat yang berlaku dalam Pakatan Rakyat kini sama dengan diri Pandir yang tolol dan bongok, dia sembunyi guni dia juga yang mengintainya (tahu).

Kerja Pandir itu sia-sia sahaja samalah dengan usaha Anwar untuk menutup bau busuk dalam Pakatan Rakyat hari ini yang sudah mustahil dapat diselamatkan lagi. Rakan yang diharap bersamanya kini sudah lama berubah hati.

Masalah dan pertelingkahan yang berlaku dalam Pakatan kini tidak boleh ditusuk selindung lagi. Betapa Anwar hendak menyembunyikan dia tahu akan hakikat dalam Pakatan Rakyat. Teristiwa apa yang berlaku kepada rakannya daripada Pas itu.

Apa yang ada dalam hati Hadi Awang kini terhadapnya, dan sikap presiden parti agama itu dengan Pakatan Rakyat, tidak ubahlah orang yang sudah dihidapi kuman barah tahap empat. Kuman itu tidak akan mati walaupun digunakan pelbagai kadah perubatan dan menunggu masa saja untuk meragut nyawa mangsanya.

Jampi serampah, trapi dan berdoa yang dilakukan Anwar untuk memulihkan Hadi yang dihidap kuman barah tidak akan menyelesaikan masalah bahkan kuman barah itu semakin membesar dan kemungkinan terpaksa dilakukan "kimotrapi". Ubatan tradisisional, diplomasi, sabar dan sebagainya sudah tidak menjadi lagi. Abdul Hadi akan tetap dengan sikap dan pendirian, samalah dengan "kegilan" dan kebebalan kuman barah yang ada pada diri penghidap barah.

Analogi ini mungkin tepat; kebersamaan Abdul Hadi bersamanya dengan Anwar dan DAP, samalah keadaan isteri yang terpaksa tinggal bersama suami kerana tidak dicerai secara sah. Si isteri sudah berkali-kali membuat ulah agar dia diceraikan.

Tetapi si suami yang tersangat sayang dan tergilakan si isteri tidak sampai hati untuk berbuat demikian dan rela tidur di jemboran asalkan si isteri masih bersamanya. Apakah Anwar mahu sampai si isteri menuntut fasakh?  Itulah Pakatan Rakyat dengan Abdul Hadi.

Senang cerita, saya nak katakan kepada Anwar cukup-cukuplah menjadi Pandir kerana daripada kehidupan Pandir itu juga kelak akan membawa anda menjadi Pak Kadok, Lebai Malang dan juga Mat Jenin. Kalau sudah tertakdir jodoh PKR dan DAP bersama Pas pendek, terima sahajalah. Hidup dan masa depan Pakatan Rakyat bukan selamanya bergantung kepada sokongan orang-orang macam Hadi Awang.

Daripada hidup membuang masa mengunda gulanakan diri, baik ambil jalan sepi yang jauh sebab cara itu lebih harmoni apa lagi disaat mega sudah bertaburan di langit. [wk.kl.9:18 am 07/02/15]


Posted by mso.im

Berita Mengejutkan Dari Ibu Pejabat PAS

Posted: 06 Feb 2015 09:00 PM PST

 
PAS hari ini menafikan Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz adalah mursyidul am PAS yang baru, susulan kenyataan yang beberapa kali bertentangan dibuat ahli jawatankuasa pusat parti Islam itu, yang juga merupakan anak Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Timbalan Presiden Mohamad Sabu berkata, dakwaan itu hanya satu spekulasi, sambil menambah setiap kenyataan dikeluarkan anak kepada bekas menteri besar Kelantan itu ialah pandangan peribadi beliau.

"Itu hanya spekulasi. Pandangan beliau itu bukan pendirian parti. Keputusan parti hanya melalui mesyuarat. Kalau ada pandangan lebih awal, atau sebelum itu (mesyuarat), maka kita tidak anggap ia dari parti," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS Kuala Lumpur.

Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan berbau kontroversi ahli Parlimen Pasir Mas itu kebelakangan ini.

Bagaimanapun, beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, menolak kemungkinan PAS akan mengenakan sebarang tindakan ke atas Nik Abduh ekoran kenyataannya yang kadangkala bertentangan dengan dasar parti Islam itu.

Sebelum ini, penganalisis politik Shahbudin Husin dalam komentarnya turut membidas Nik Abduh dengan menyifatkan kenyataannya seperti "pukul keliling", menggambarkan keadaan di mana banyak pihak yang tidak sebulu dengan pendiriannya, akan menjadi sasaran kecaman atau sindirannya.
"Seperti sedang mengadakan 'genjatan senjata' dengan Umno, yang tidak pula dimusuhi sebagaimana peranan seharusnya, beliau sebaliknya lebih galak menyerang rakan sendiri dalam PR.

"Malah, kelompok profesional atau Erdogan dalam PAS yang lebih cenderung untuk kekal bersama PKR dan DAP juga sering menjadi sasarannya.

 

"Jika tidak dikritik, pastilah mereka ini disindir dan diluahkan kata-kata sinis," tulis Shahbudin.
Katanya, dalam isu pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT), Nik Abduh antara yang paling aktif memberikan pandangan di mana reaksinya yang kontroversi diluahkan melalui media sosial dan menjadi bahan berita dan tajuk perbualan.

"Daripada meminta DAP mengamalkan demokrasi, dengan mengaitkan penolakan PAS terhadap pilihan raya PBT sama seperti DAP menolak hudud yang diperjuangkan PAS, beliau kini mengorak lebih jauh dengan mengatakan, jika keadilan yang diperjuangkan melalui pilihan raya itu, apakah sistem beraja yang ada sekarang perlu ditukar juga?" kata Shahbudin.

Nik Abduh juga dilaporkan menyindir pihak tertentu dalam PAS yang menyokong pilihan raya PBT, mengatakan pendirian Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang seharusnya diterima sebagai pendirian parti, bukannya bersifat peribadi.

"Jika ada pimpinan PAS yang gagal memahaminya, ia salah dan amat malang sekali," kata Nik Abduh.

Nik Abduh juga berpendapat tidak adil apabila DAP sahaja yang memperjuangkan dasar partinya itu, namun dalam masa sama menentang hasrat PAS melaksanakan Undang-Undang Jenayah Syariah II (Hudud) di Kelantan.

Addin -

Telaga minyak kita bakal dikuasai China - Mejar Zaidi Oleh ARIF ATAN

Posted: 06 Feb 2015 08:30 PM PST

KUALA LUMPUR: Malaysia diingatkan berwaspada dengan ancaman kemaraan peluasan kuasa China yang mendakwa Laut China Selatan sebagai miliknya bahkan memasukkan perairan itu dalam peta rasmi negara terbabit.

Juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Mejar Zaidi Ahmad, 45, berkata demikian ke tika mengulas sikap Malaysia yang di lihat tidak mengambil se barang tindak an proaktif dalam memelihara hak wilayahnya seperti telah berlaku ke atas Pulau Batu Puteh pada 2008 lalu.

Ditemui di kediamannya di Taman Bertam Indah, Kepala Batas, Pulau Pinang, beliau berkata, negara lain seperti Filipina dan Vietnam membantah tindakan provokatif China itu sebaliknya Malaysia hanya berdiam diri.

"Sudah berlaku beberapa pertempuran antara Chi na dan Vietnam tetapi Vietnam kalah, bot mereka ditembak. China sekarang ini kuasai pulau-pulau di perairan Vietnam.

"Konflik juga berlaku antara China dengan Filipina dan pada masa sama China mara sudah turun sampai ke perairan Sarawak lantas claim satu beting dipanggil Beting Serupai sebagai miliknya siap buat semacam upacara perbarisan menyatakan kesediaan untuk mempertahankan wilayah itu," ujarnya pada 25 Januari lalu.

Walau bagaimanapun, ujar nya, Panglima Tentera Laut Malaysia menafikan upacara itu berlangsung di beting yang tidak timbul itu sebaliknya mengatakan berlaku di kedudukan 2,000 batu nautika ke utara. "Beting Serupai itu terletak di kawasan paling cetek.

China dah pasak batu tanda sempadan dan tahun lepas hantar beberapa kapal untuk buat semacam upacara perbarisan menyatakan ke sediaan untuk memper tahankan apa yang dianggap miliknya.

"China kata buat upacara tersebut di situ bahkan berita antarabangsa juga me laporkan hal sama tetapi pihak Malaysia menafikan.

Sejauh mana siapa yang betul kita tidak pasti," kata nya. Sehubungan itu, beliau memberi amaran supaya kerajaan tidak mengulang insiden sama yang menimpa Pulau Batu Puteh dengan memberi perhatian serius pada kedaulatan negara di Pulau Pisang yang terletak di perairan Pontian, Johor.

"Kalau China kuatkuasa tuntutannya ke atas Beting Serupai, habislah telaga mi nyak kita jadi milik republik itu.

Ramai mungkin pandang remeh pada tuntutan beting dan pulau ini pada hal ini berkait juga ke daulatan perairan sekitar pulau sebab setiap tanah itu ada wilayah.

"Apa yang saya faham, 17 batu nautika dari pantai dipanggil territorial waters (perairan wilayah) bermaksud batas sempadan, orang lain tidak boleh masuk. Kalau masuk itu ceroboh dan boleh diserang.

"Luar daripada itu dipanggil EEZ atau Exclusive Economic Zone (Zon Ekonomi Eksklusif) sampai 350 kilometer. Maksudnya sesebuah negara itu berhak ambil manfaat tetapi orang lain boleh lalu," ujarnya.

Mengulas insiden tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Puteh, beliau berkata, Malaysia dilihat begitu mudah menyerahkan kedaulatan tanah air kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang terletak di The Hague, Belanda pada 2008 lalu. "Langsung tiada reaksi dari segi ketenteraan.

Bukanlah maksudnya kita suruh berperang tapi mengapa begitu mudah Malaysia terus bawa kepada ICJ pada hal itu (Pulau Batu Puteh) hak kita?

"Sudahlah bergantung pada keputusan ICJ, kita pula tidak ada sebarang ban tahan sebagai penguat pada tuntutan.

Patutnya kita tegas. Apa pun berlaku, Singapura mesti serahkan hak kita walau tunggu 100 tahun sekalipun," tegasnya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar tidak berlaku situasi "pisang berbuah banyak kali" termasuk ke atas Pulau Pisang yang terletak kira-kira 100 kilometer dari Singapura tetapi pada masa ini difahamkan dikuasai republik itu.

Malaysia tak halau keluar. Singapura masih dibiarkan menguasai rumah api di pulau itu.

Adakah episod malang Pulau Batu Puteh akan berulang? Kerajaan paling kurang pun binalah kem kita tapi setakat ini saya tidak nampak ada usaha seperti itu," kata nya lagi.


Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

ATAS SAYA LAH NAK HADIR ATAU TIDAK - YB TG HADI AWANG

Posted: 06 Feb 2015 08:00 PM PST

 
Ramai yang terkejut dengan kenyataan Hj Hadi petang tadi. Dia kini mengulangi frasa yang pernah dia luahkan sebelum ini: Sila baca laporannya di sini Dulu Hj Hadi tidak macam ni...

Dia cukup sopan santun dan berakhlak sebagai seorang ulama yang sangat disegani.

Cer tengok status pada facebook lama beliau: Timbalan Presiden Hj Mohamad Sabu dah siap awal-awal bagi peringatan kepada Hj Hadi supaya buktikan Islam yang ada padanya.
Mohamad Sabu berkata, sebagai orang Islam, sudah pasti Hadi akan menghadiri mesyuarat tersebut kecuali sekiranya terdapat perkara tidak dapat dielakkan seperti jatuh sakit dan sebagainya.

"Setakat ini kita difahamkan beliau akan bersama dalam mesyuarat PAS pada pagi (Ahad) dan mesyuarat PR pada petang. - baca di sini Ingat tu! Hj Hadi mung kena buktikan Islam kamu tu....dah janji nak datang, maka kenalah datang.....


Jangan malukan parti Islam Semalaysia. Kalau bercadang tak mahu datang mesyuarat, berundurlah.

Ada ramai pemimpin lain yang layak menggantikan tempat kamu! Jadilah nelayan sepenuh masa....

al-Husseyn.
Haji Hadi kena buktikan Islam kamu..... Apahalnya pulak nih? Sombong bongkak tak tentu pasal. Ramai yang terkejut dengan kenyataan Hj Hadi petang tadi. Dia kini mengulangi frasa yang pernah dia luahkan sebelum ini: Sila baca laporannya di sini Dulu Hj Hadi tidak macam ni...Dia cukup sopan santun dan berakhlak sebagai seorang ulama yang sangat disegani. Cer tengok status pada facebook lama beliau: Timbalan Presiden Hj Mohamad Sabu dah siap awal-awal bagi peringatan kepada Hj Hadi supaya buktikan Islam yang ada padanya. Mohamad Sabu berkata, sebagai orang Islam, sudah pasti Hadi akan menghadiri mesyuarat tersebut kecuali sekiranya terdapat perkara tidak dapat dielakkan seperti jatuh sakit dan sebagainya. "Setakat ini kita difahamkan beliau akan bersama dalam mesyuarat PAS pada pagi (Ahad) dan mesyuarat PR pada petang. - baca di sini Ingat tu! Hj Hadi mung kena buktikan Islam kamu tu....dah janji nak datang, maka kenalah datang.....Jangan malukan parti Islam Semalaysia. Kalau bercadang tak mahu datang mesyuarat, berundurlah. Ada ramai pemimpin lain yang layak menggantikan tempat kamu! Jadilah nelayan sepenuh masa....

Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

Cina kena tangkap baling BABI dalam masjid di Butterworth

Posted: 06 Feb 2015 07:45 PM PST

 
Seorang lelaki berbangsa cina telah ditangkap sewaktu sedang melemparkan daging babi di Masjid Telaga Air Butterworth semalam.

Lelaki tersebut berjaya ditangkap oleh kariah masjid sebelum diserahkan kepada anggota Polis yang datang sejurus kemudian setelah dihubungi.

Sewaktu kejadian, lelaki tersebut sedang cuba untuk melemparkan daging babi ke dalam kawasan masjid. Bagaimanapun kejadian berkenaan disedari oleh kariah masjid berkenaan dan berjaya menangkap lelaki cina tersebut selepas dikejar.

Menurut saksi, kejadian meletakkan daging babi di kawasan masjid berkenaan sudah beberapa kali berlaku, dan akhirnya mereka berjaya menangkap individu yang melakukan perbuatan biadap tersebut.

Ketika ditahan, lelaki cina tersebut berpura-pura gila dan seolah-olah tak sedarkan diri.


Bloglist Malaysia

Polis Dan Peguam Negara mohon Australia ekstradisi Sirul...??

Posted: 06 Feb 2015 07:00 PM PST

 Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis dan Peguam Negara akan berusaha dalam ekstradisi Sirul Azhar Umar daripada Australia.
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis dan Peguam Negara akan berusaha dalam ekstradisi Sirul Azhar Umar daripada Australia.

Polis Diraja Malaysia akan bekerjasama dengan Peguam Negara untuk memohon dan berunding dengan Australia dalam usaha membawa pulang bekas anggota Unit Tindakan Khas, Sirul Azhar Umar ke negara ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata proses membawa pulang Sirul Azhar, yang berhadapan dengan hukuman gantung sampai mati, melibatkan proses perundangan sebelum dia dapat dibawa pulang.

"Kita dah tau Australia ada undang-undang yang mana menghalang mereka untuk bekerjasama dengan Malaysia... itu kita kena atasi dahulu," katanya di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berkenaan status terkini usaha untuk membawa Sirul Azhar pulang ke tanah air.

Menurutnya, beliau tidak dapat menentukan tempoh proses itu yang mungkin akan memakan masa yang lama.
Sirul Azhar dan Cif Inspektor Azilah Hadri didakwa membunuh membunuh model sambilan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu pada 2006 dan
disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Tinggi pada 2009.

Pada 23 Ogos 2013, Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan Azilah dan Sirul Azhar dengan membebaskan mereka daripada tuduhan berkenaan.

Pada 13 Januari lepas, Mahkamah Persekutuan mengetepikan keputusan membebaskan Sirul Azhar dan Azilah dan menjatuhkan hukuman gantung sampai mati terhadap mereka.

Bagaimanapun, Sirul Azhar tidak hadir ke mahkamah bagi mendengar keputusan kes itu kerana dipercayai berada di Australia.

Susulan itu Mahkamah Persekutuan mengeluarkan waran tangkap terhadapnya.

Pada 16 Januari, media tempatan memetik laporan akhbar Sydney Morning Herald berkenaan kerajaan Australia yang tidak akan memenuhi permohonan Malaysia untuk mendapatkan perintah ekstradisi Sirul Azhar.

Ini berikutan ia melibatkan hukuman mati dan Australia merupakan antara negara yang tidak memperuntukkan hukuman mati dalam undang-undangnya.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com.


DAP tak berhak tentukan kehadiran saya ke mesyuarat Pakatan, kata Hadi

Posted: 06 Feb 2015 06:30 PM PSTPresiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata beliau berhak menentukan sama ada hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat Ahad ini.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata beliau berhak menentukan sama ada hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat Ahad ini.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengatakan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng tidak berhak menentukan sama ada beliau perlu hadir atau tidak ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) yang dijadualkan Ahad ini.

Menjawab persoalan yang ditimbulkan pimpinan DAP, selaras dengan resolusi Jawatankuasa Eksekutif Pusatnya (CEC) Selasa lepas yang mengatakan pemimpin DAP hanya akan menghadiri mesyuarat jika ia dihadiri wakil PAS, Hadi mengatakan dia tidak terikat dengan sesiapa.

"Dia (Lim) tidak berhak menentukan saya hadir atau tidak hadir. Terpulang kepada saya nak hadir ke, tak hadir. Saya bukan anak murid sekolah, kita tengok dululah.

"Tengok hari mesyuarat inilah, saya hadir ke tidak hadir. Saya tak bergantung dengan sesiapa saya nak hadir," katanya kepada media selepas menyampaikan kuliah mingguan Jumaat di rumahnya di Kampung Rusila, Marang hari ini.

Semalam, Lim seolah-olah meletakkan syarat apabila berkata, Hadi perlu menghadiri mesyuarat Majlis Pimpinan PR itu bagi membolehkan sebarang keputusan berhubung isu-isu berbangkit dibuat secara kolektif.

Katanya, tanpa kehadiran Hadi, mesyuarat itu tidak dapat diteruskan kerana CEC menetapkan semua keputusan harus dibuat secara kolektif dengan kehadiran semua pemimpin PR.

"Kami mendapat jaminan Hadi akan datang, jika tidak, mesyuarat tidak diteruskan," Ketua Menteri Pulau Pinang itu dilaporkan berkata di George Town, Pulau Pinang.

Mesyuarat PR itu dijadualkan bermula jam 2.30 petang Ahad di ibu pejabat parti PAS di Kuala Lumpur. Terdahulu dari itu, PAS akan mengadakan mesyuarat pimpinannya pada paginya di tempat yang sama.

Antara isu yang dijangka akan hangat dibincangkan ialah pelaksanaan hudud di Kelantan oleh PAS dan pilihan raya pihak berkuasa tempatan di Pulau Pinang oleh DAP.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini merayu kepimpinan PAS dan DAP tidak meneruskan perbalahan mereka secara terbuka mengenai dua isu itu sebaliknya membawanya berbincang di dalam mesyuarat Majlis Pimpinan PR.

Kali terakhir mesyuarat serupa itu diadakan ialah Oktober tahun lepas, manakala Hadi dilaporkan tidak menghadirinya sejak setahun lepas dan hanya mewakilkan pemimpin lain dari PAS.

Bagaimanapun, beliau yang juga Ahli Parlimen Marang, dilaporkan Harakahdaily hari ini menafikan dakwaan beliau banyak kali tidak hadir ke mesyuarat berkenaan berbanding dengan pemimpin PR yang lain.

Menurut lidah rasmi parti Islam itu, beliau berkata, pihak terbabit boleh menyemak rekod kehadiran ahli mesyuarat majlis berkenaan bagi menentukan kesahihan dakwaan tersebut.

"Cuma saya rasa bangga, saya lebih banyak hadir mesyuarat dari Lim, kecuali (ketika) saya sakit dulu. Mesyuarat PR, masa saya jadi Menteri Besar pun, saya hadir tiap-tiap kali mesyuarat.

"Saya tidak sibuk macam Ketua Menteri dan jika sibuk pun saya mesti hadir untuk mesyuarat PR. Kalau kata saya banyak tak hadir mesyuarat, itu tak betul. Kena 'check' kehadiranlah, siapa paling banyak tidak hadir mesyuarat," katanya.


http://www.themalaysianinsider.com

Rumah menteri S'wak ditembak lagi

Posted: 06 Feb 2015 06:00 PM PST

 
 
Tembakan dilepaskan lagi terhadap rumah Menteri Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Masyarakat Datuk Seri Wong Soon Koh, pagi ini.

Insiden itu yang kedua berlaku dalam tempoh enam bulan.

Tidak seperti insiden pertama, tembakan juga dilepaskan terhadap kilang cetak See Hua Group, yang dimiliki oleh hartawan Henry Lau, rakan rapat Wong.

Kedua-dua insiden berlaku sekitar jam 5.30 pagi, menurut akhbar tempatan.

Borneo Post melaporkan, bekas tembakan ditemui di tingkap bilik tidur di rumah Wong di Jalan Ipoh, Sibu.

Wong berada di Kuching ketika kejadian sementara isteri dan keluarganya di rumah.
 
 
Malaysiakini

Tong kemuka notis tuntutan pada Jho Low

Posted: 06 Feb 2015 05:30 PM PST


 
Pemilik The Edge Media Group Datuk Tong Kooi Ong mendakwa jutawan Malaysia, Low Taek Jho mendalangi serangan ke atasnya dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad melalui blog tertentu.

Tong berkata beliau mengemukakan notis tuntutan rasmi ke atas Taek agar menghentikan "penipuan jahat" ke atas beliau dan media miliknya, The Edge dan The Malaysian Insider.

"Saya percaya Low Taek Jho atau Jho Low merupakan individu bertanggungjawab ke atas serangan jahat dan cerita rekaan ke atas The Edge Media Group dan saya melalui beberapa blog," katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, beliau merujuk kepada  blog malaysianexpose.wordpress.com dan kronismemahathir.wordpress.com.

Kedua-dua blog tersebut antara lainnya mendakwa beliau terlibat dalam manipulasi dalam pasaran matawang untuk keuntungan peribadi.

Dakwaan tersebut mendapat perhatian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang memberi jaminan pada 28 Februari lalu untuk bertindak ke atas pihak yang melakukan manipulasi seperti itu.

Susulan itu, Tong pada hujung minggu lalu mengeluarkan kenyataan yang menafikan terlibat dalam perbuatan seperti itu.

"Saya tidak pernah sekali-kali melakukan 'short position' ke atas ringgit," tegasnya.


Malaysiakini

Polis siap siaga berdepan keputusan kes Anwar Selasa ini

Posted: 06 Feb 2015 05:00 PM PST

Pihak polis membuat persiapan bagi Selasa ini apabila keputusan rayuan terakhir Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes fitnah liwatnya.

Pihak polis membuat persiapan bagi Selasa ini apabila keputusan rayuan terakhir Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwatnya.

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) bersiap siaga berdepan dengan apa jua kemungkinan pada hari keputusan rayuan terakhir Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya, Selasa ini.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata pihaknya akan memantau rapi keadaan di sana pada hari berkenaan.

"Saya percaya tidak ada apa-apa yang akan berlaku kerana saya rasa semua orang dah matang, dan akan menerima keputusan mahkamah," katanya di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau diminta mengulas persiapan polis berkaitan hari keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung rayuan Anwar terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun atas kesalahan meliwat yang diputuskan oleh Mahkamah Rayuan tahun lepas.

Mahkamah Rayuan mendapati Anwar, 67, bersalah terhadap pertuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 27, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.

Dalam perkembangan lain, Khalid berkata polis belum menerima pengesahan rasmi daripada Filipina berhubung laporan seorang rakyat Malaysia dipercayai

terbunuh dalam pertempuran di negara itu baru-baru ini.

Laporan media Filipina menyebut seorang lelaki Malaysia berstatus pengganas dan pakar pembuat bom, Zulkifli Hir atau Marwan, terbunuh dalam pertempuran itu, yang turut mengorbankan kira-kira 50 komando polis Filipina dan mencederakan 12 anggota yang lain.

Pertempuran berlaku ketika komando polis Filipina cuba menangkap Marwan di bandar Mamasapano yang dikuasai MILF, pada 25 Januari lepas. – Bernama, 6 Februari, 2015.
 


See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa.

Honda HR-V Pulak Dah !

Posted: 06 Feb 2015 04:45 PM PST

  
Macam-macam pilihan kereta yang boleh pengguna cuba sekarang. Dari segi model saja kita dah ada berbagai jenis. Secara umumnya, sebagai orang kampung saya hanya faham kita ada dua pilihan utama, iaitu, Kereta Jepun dan Kereta Kontinental. Dan sekarang kita ada dua lagi tambahan baru iaitu Kereta Cina dan Kereta India.

Kereta paling popular dan glamour kat negara kita sudah tentu jatuh pada dua jenis kereta Jepun yang semua orang kenal. Kedua-dua jenis kereta ini bersepah-sepah di jalan raya di seluruh negara dari Perlis sampai ke Johor. Iaitu kereta Honda dan kereta Toyota.

Kereta paling banyak dipakai orang pula sudah tentu jatuh kepada kereta Nasional iaitu Perodua dan juga Proton. Walaupun banyak orang pakai kedua-dua jenis kereta nasional ini, malangnya ia bukanlah termasuk dalam jenis kereta yang glamour.

Tak ada peningkatan imej sangat jika naik kereta proton. Kan bersepah-sepah dan kalau naik di dalamnya akan dengar berbagai bunyi yang tak berapa best. Jadi nak glamour macam mana?

Walaupun dengan berbagai pakej masalah yang ditawarkan bersama dengan pembelian kereta Nasional terutamanya dari kereta Proton, ramai yang terpaksa ambil juga sebab tawaran harga mengatasi segala-galanya.

Honda HR-V baru diancarkan

Panjang pulak goreng mukadimah kat atas tu sampai termengata dan terkritik kereta kebangga ramai rakyat Malaysia terutamanya pada pekerja kilang kereta Nasional.

Sebenarnya nak cerita pasal model terbaru dari Honda yang baru saja dilancarkan dan mendapat liputan hebat. Honda nampaknya telah memperkenalkan satu lagi jenis yang dipanggil HR-V. Kalau sebelum ini kita semua dah pernah tahu tentang jenis CR-V, tapi kali ni adik kepadanya diperkenalkan pada para peminat kereta Honda.

Sekali tengok secara online nampak amat menarik sekali HR-V ini. Ia di perkenalkan dalam 3 variasi iaitu Honda HR-V variasi S, E, dan V. Harganya pulak teramatlah menarik dan amat kompetitif yang bakal membuatkan jenama lain perlu semak apa tawaran mereka pulak.

Untuk HR-V jenis S, anda hanya perlu keluarkan duit sebanyak RM99,800 sahaja. Untuk Variasi E pula mahal sikit, iaitu sejumlah RM108,800. Manakala untuk HR-V dari variasi V, harganya paling mahal iaitu RM118,800.
Kesemua kereta Honda HR-V dilengkapkan dengan enjin 1.8L i-VTEC SOHC berserta transmisi CVT atau 'Continuous Variable Transmission". Serius saya tak tau apa makna semua huruf dan perkataan yang diberikan dalam enjin dan transmisi tu, tapi rasanya macam best saja bunyinya untuk mempengaruhi orang buat keputusan.

Apa kata anda tentang HR-V yang baru diperkenalkan ini. Apakah harganya menarik untuk dipertimbangkan. Mungkin ada yang minat pada CR-V sebelum ini tapi tak berapa nak boleh seluk poket sebab tak cukup. 


Jadi dengan adanya HR-V, mungkin boleh sambar satu atau dua buah.. amacam?

Thaipusam: PM Boleh Hadir Upacara Agama B/Islam, Tetapi.. Dr Asri. Posted by Ibnu Hasyim

Posted: 06 Feb 2015 04:00 PM PST

 
 
Menulis di Facebook hari ini, Mufti Perlis Datuk Dr Asri Zainul Abidin berkata walaupun pada asalnya orang Islam tidak boleh menyertai upacara agama lain, terdapat pengecualian dalam kes-kes tertentu.
Sebelumnya, beliau menegur ramai pemimpin, termasuk perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang hadir ke upacara agama bukan Islam dalam keadaan "seakan mereka sebahagian dari penganut agama lain". 
"Saya berpendapat, ramai pemimpin termasuk YAB perdana menteri Malaysia, tidak mendapat nasihat yang jelas tentang hal ini sehingga mereka hadir dalam keadaan seakan mereka sebahagian dari penganut agama lain," kata Dr Asri.
Lapor Malaysiakini hari ini.

Katanya, pemimpin Islam tidak boleh menzahirkan perbuatan seakan turut merayakan upacara agama lain seperti melakukan perbuatan ataupun memakai pakaian upacara.

"Penganut agama lain hendaklah menghormati agama pemimpin yang mengunjungi mereka dan tahu tujuan kehadiran pemimpin adalah untuk keharmonian yang ditonjol melalui kepimpinan yang terhormat, bukan dengan cara pemimpin turut melakukan upacara yang bukan ajaran agama pemimpin itu," katanya.

Asri (atas) dipercayai merujuk kepada sambutan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini yang dihadiri Najib.

Bekas pensyarah di Universiti Sains Islam (USM) itu juga berkata, Islam menghormati beragama pihak lain dan menyeru ke arah kebaikan untuk semua manusia. Bagaimanapun, katanya, dalam masa yang sama seorang Muslim wajib memelihara identiti akidah Islam.
 

Pemimpin utama negara boleh hadir tetapi.. 
Menulis di Facebook hari ini, Dr Asri berkata walaupun pada asalnya orang Islam tidak boleh menyertai upacara agama lain, terdapat pengecualian dalam kes-kes tertentu.

Ia antaranya untuk menjalankan tugas yang memberikan manfaat untuk kemanusiaan seperti pegawai keselamatan yang hadir menjaga ketenteraman tau doktor yang merawat pesakit.

"Maka seorang pemimpin utama negara ataupun negeri yang beragama Islam boleh hadir tetapi bukan untuk turut merayakan upacara agama sebaliknya hadir sebagai menjalankan tugas kepimpinan seperti untuk berucap memberi nasihat umum tentang negara dan seumpamanya," katanya.(IH)

" SORANG KAKI NYANGKUL YANG SEORANG LAGI KAKI GOLF KAH KAH KAH " - tikaq buloh

Posted: 06 Feb 2015 08:30 AM PST


 
Bunyi macam perli Najib je Jokowi nih. Tak reti main golf lagi bagus, baru nama wasatiyyah. Jangan jadi macam Najib, kononnya bawa Islam wasatiyyah (sederhana) tapi hakikatnya serba-serbi bermewah-mewah.


Lawatan presiden ke-7 Indonesia Joko Widodo aka Jokowi sangat besar ertinya dalam sejarah hubungan kedua-dua negara berjiran Malaysia - Indonesia.

Malah hubungan kedua-dua negara bukan sekadar hubungan diplomatik, malah mempunyai pertalian darah, agama dan sejarah yang panjang.

" Lawatan presiden Joko Widodo aka Jokowi ke negara kita sangat penting. Pertalian darah dan sejarah diperkukuh dan teladan dipelajari," ulas Datuk A Kadir Jasin dalam blognya kadirjasin.blogspot.com.

Selain itu ada sesuatu yang menarik telah dicatatkan oleh Datuk Kadir tentang sosok yang begitu popular di Indonesia sebagai presiden yang berjiwa rakyat.

" Kata presiden Jokowi: saya ini wong ndeso, wong kampung, nggak ngerti golf. Saya biasanya nyangkul. Saya itu tidak bisa main golf. Belum pernah pegang stik golf. 

Belum pernah lihat dalamnya golf itu gimana." 

VIDEO - Najib tak payah ugut, saya akan tetap teruskan perjuangan – Anwar .

Posted: 06 Feb 2015 07:30 AM PSTTANJUNG MALIM 6 FEB:

Ketua Umum KEADILAN, Saudara Anwar Ibrahim bertegas, beliau akan meneruskan perjuangan bersama rakyat untuk menentang kezaliman kerajaan Umno Barisan Nasional (BN).


Justeru beliau mengingatkan kerajaan termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya berhenti mengancam beliau menerusi ugutan untuk memenjarakannya.

"Kerajaan dan Datuk Seri Najib jangan ugut saya kerana dengan segala upaya kita akan terus berjuang untuk membawa perubahan demi rakyat, terutama ketika mereka terpaksa berhadapan ekonomi yang sangat berat ketika ini," kata Anwar.
Beliau berucap di hadapan lebih 500 hadirin pada ceramah Jelajah Hakim Rakyat Negara peringkat negeri Perak di Dataran Berop, di sini, Rabu lalu.

Anwar dalam pada itu mengulangi keyakinan beliau akan dibebaskan berdasarkan fakta dan bukti kukuh yang dikemukakan peguamnya. Katanya lagi, perkara itu tidak mustahil jika tiada campur tangan politik dan badan kehakiman mengadili kes Fitnah II ke atasnya secara telus. Read More

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

Rafizi: Umno tak rugi sisihkan Cina....

Posted: 06 Feb 2015 07:00 AM PSTPKR menjangkakan lebih banyak kenyataan pedas ditujukan kepada Cina daripada pemimpin Umno, khususnya selepas pilihan raya umum lalu yang menyaksikan sokongan meluas masyarakat itu kepada pembangkang.

Seorang naib presiden PKR berkata kenyataan "pulaukan peniaga Cina" Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, baru-baru ini lanjutan kenyataan "tsunami Cina" perdana menteri.

"Kenyataan (Ismail Sabri) itu bukan yang pertama dan bukan pula yang terakhir," kata Rafizi Ramli (kanan), yang juga setiausaha agung parti itu.

"Akan ada banyak lagi kerana Umno percaya ia menguntungkan dengan memperkecilkan komuniti Cina, masyarakat itu dianggap tidak lagi penting dari segi politik, maka Umno tidak mempedulikan lagi kesan politik akibat tindakan itu." 


Ismail Sabri baru-baru ini menjelaskan beliau tidak berniat menyerang peniaga Cina dan kenyataan boikotnya itu ditujukan kepada semua peniaga yang enggan menurunkan harga. 

Susulan itu, Pejabat Perdana Menteri (PMO) mengeluarkan kenyataan bahawa menteri berkenaan tidak khusus kepada peniaga Cina.

Posted & copy by RAKYAT MARHAEN

Monopoli ekonomi: Boikot Umno BN, bukan peniaga

Posted: 06 Feb 2015 06:15 AM PST

1. Merujuk kepada kenyataan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang menyarankan para pengguna agar memboikot peniaga yang tidak menurunkan harga barangan walaupun harga minyak telah diturunkan sebanyak dua kali bermula Disember tahun lalu, saya ingin menyatakan bahawa yang lebih wajar untuk diboikot dalam hal ini adalah Kerajaan kerana sistem pengurusan ekonomi Kerajaanlah punca pada permasalahan ini . –

Soal kenyataan beliau yang menimbulkan pelbagai reaksi itu saya serahkan sahaja kepada pihak PDRM untuk menyiasat bagi diambil tindakan sewajarnya.

2. Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek pula mengulangi lagi penegasan beliau untuk mengenakan tindakan keras ke atas mana-mana peniaga yang tidak menurunkan harga barangan mereka menerusi Akta Kawalan Bekalan, Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan serta Akta Persaingan. Gesaan itu dibuat dengan para peniaga diminta untuk mencontohi Kerajaan yang sanggup menangguhkan kenaikan tarif elektrik sebagai usaha mengurangkan peningkatan kos sara hidup rakyat.

3. Walaupun Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah menyatakan kesediaan untuk melancarkan kempen boikot besar-besaran terhadap peniaga atau syarikat yang menjual barangan pada harga yang tinggi dan saya juga dengan ini ingin menyatakan sokongan 100% terhadap usaha ini, namun alasan para peniaga khususnya pada peringkat pengeluar atau pengilang dan pemborong ada munasabahnya dan harus diambil kira.

4. Mereka tidak dapat menurunkan (bahkan terpaksa menaikkan) harga barangan kerana berikutan kejatuhan nilai Ringgit, ia menambahkan lagi kos pengeluaran mereka khususnya untuk tujuan pembelian bahan mentah.

5. Peliknya apabila Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan mengulas berkenaan penyusutan nilai Ringgit ini dengan berkata bahawa ia adalah positif untuk negara. 


Dengan beberapa huraian dikemukakan, beliau berkesimpulan bahawa keadaan itu akan dapat meningkatkan penggunaan barangan buatan tempatan dalam kalangan rakyat serta dapat mengembangkan sektor pelancongan dan perkhidmatan.

6. Dalam penjelasan beliau itu, tidak pula dinyatakan secara jelas dan pasti apakah punca kejatuhan nilai ringgit, bagaimana negara boleh terjejas dengan keadaan itu dan bagaimana pula Kerajaan akan mengatasinya?

 Bahkan, dengan berkeyakinan penuh terhadap kenyataannya itu, beliau menegaskan bahawa keadaan masih tidak membimbangkan dan tiada keperluan untuk melakukan semakan terhadap KDNK. 


Posted & copy by RAKYAT MARHAEN.

Nik Abduh bukan ‘mursyidul am PAS’, kata Mat Sabu OLEH DIYANA IBRAHIM

Posted: 06 Feb 2015 05:30 AM PST

Kalau apa kata-kata Nik Abdul disifatkan peribadi 

PAS hari ini menafikan Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz adalah mursyidul am parti itu yang baharu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 6 Februari, 2015.

 
PAS hari ini menafikan Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz adalah mursyidul am PAS yang baru, susulan kenyataan yang beberapa kali bertentangan dibuat ahli jawatankuasa pusat parti Islam itu, yang juga merupakan anak Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Timbalan Presiden Mohamad Sabu berkata, dakwaan itu hanya satu spekulasi, sambil menambah setiap kenyataan dikeluarkan anak kepada bekas menteri besar Kelantan itu ialah pandangan peribadi beliau.
"Itu hanya spekulasi. Pandangan beliau itu bukan pendirian parti. Keputusan parti hanya melalui mesyuarat. Kalau ada pandangan lebih awal, atau sebelum itu (mesyuarat), maka kita tidak anggap ia dari parti," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS Kuala Lumpur.
Beliau berkata demikian apabila diminta mengulas kenyataan berbau kontroversi ahli Parlimen Pasir Mas itu kebelakangan ini.
Bagaimanapun, beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, menolak kemungkinan PAS akan mengenakan sebarang tindakan ke atas Nik Abduh ekoran kenyataannya yang kadangkala bertentangan dengan dasar parti Islam itu. – 6 Februari, 2015.


Lim Kit Siang sekolahkan Hj Hadi - Fakta lwn Fitnah

Posted: 06 Feb 2015 04:45 AM PST

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang semasa bercakap pada hadirin di forum 'Adakah pilihanraya PBT hakis hak Melayu', semalam berkata :

1) Suasana demografik kita, secara saintifiknya, mustahil bagi Melayu untuk kehilangan kuasa melalui pilihan raya PBT.

2) Melayu membentuk golongan majoriti di 90% daripada semua majlis bandaraya, perbandaran dan daerah di negara ini.

3) Daripada 150 PBT di negara ini, hanya tiga atau 2% dengan majoriti penduduknya orang Cina.

4) Sekiranya pilihan raya PBT diadakan semula, selepas digantung 50 tahun lalu, dijangkakan ramai ahli majlis kerajaan tempatan akan terdiri daripada orang Melayu.

5) Kira-kira 13 PBT mempunyai penduduk plural di mana tiada kumpulan etnik yang jelas membentuk majoriti.

6) Di tempat seperti Kelantan dan Terengganu, yang mempunyai 12 dan 7 PBT di negeri masing-masing, Melayu membentuk antara 92% ke 97% penduduknya.

"Saya masih ingat bahawa pada tahun 1970-an PAS Ahli Parlimen diri mereka dipanggil untuk pilihan raya majlis tempatan untuk dibawa balik, " kata Lim yang pertama kali dipilih sebagai Ahli Parlimen pada tahun 1969.

Pemimpin PAS Hanipa Maidin (kiri), yang juga pada forum itu berkata beliau dan pemimpin PAS yang lain juga menyokong pilihan raya majlis tempatan.

Hanipa turut mempersoalkan mengapa sesetengah orang tua-tua parti itu telah menentang pemilihan itu kerana ia merupakan sebahagian daripada rangka kerja dasar bersama Pakatan Rakyat yang ditandatangani PAS sebelum pilihan raya umum ke-13.Katanya mengembalikan semula pilihanraya tempatan adalah penting untuk melaksanakan dasar teras PR iaitu "pengukuhan demokrasi di peringkat tempatan" yang dinyatakan dalam rangka kerja tersebut.

"Kedudukan saya adalah jelas. Jika kita menandatangani rangka kerja dasar yang sama, kami telah berjanji untuk menghormati janji itu. Ini adalah satu kontrak yang mengikat antara ketiga-tiga pihak.

" Sepanjang beliau menjadi seorang ahli jawatankuasa pusat PAS, parti itu tidak pernah membuat keputusan untuk menentang pilihan raya kerajaan tempatan.

"Oleh itu, saya juga keliru bagaimana beberapa pemimpin PAS boleh mengeluarkan kenyataan bahawa PAS menolak pilihanraya kerajaan tempatan," kata Hanipa.

Pilihanraya kerajaan tempatan telah menjadi isu perkauman yang panas selepas Presiden PAS Hadi Awang berkata pada 23 Januari,

Hadi telah pun berkata bahawa polarisasi etnik akan semakin buruk akibat pemilihan majlis tempatan, boleh mencetuskan satu lagi rusuhan kaum 13 Mei.

Hadi berkata daya usaha DAP untuk pilihan raya kerajaan tempatan adalah satu kesilapan kerana ia hanya berfaedah kepada penduduk bandar, yang kebanyakannya bukan Melayu.sumber


al Husseyn

Isu penambahan kerusi pilhnaraya: Adakah lagi Pemimpin PR yang bodoh?

Posted: 06 Feb 2015 04:00 AM PSTKebelakangan ini terdapat banyak khabar angin mengatakan pemimpin Pakatan Rakyat dipujuk menyokong cadangan penambahan kerusi parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Mengikut maklumat awal, ada yang terpujuk untuk menyokong cadangan itu. Tidak memeranjatkan apabila mendengar cerita pemimpin Pakatan dilobi untuk bersetuju.

Tetapi yang lebih mengecewakan apabila ada pemimpin-pemimpin yang bersetuju dan termakan dengan pujukan tersebut. Pilihan raya umum yang pertama Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya diadakan pada tahun 1959.

Parti Perikatan memenangi pilihan raya tersebut dengan majoriti dua pertiga yang membolehkan mereka meminda perlembagaan persekutuan. Mereka pun memindanya bagi membolehkan mereka memegang kuasa selama-lamanya.

Antara pindaan terpenting adalah pemadaman tiga klausa dalam Perkara 116 yang menyatakan bahawa setiap kerusi parlimen mestilah mempunyai jumlah pengundi yang hampir sama dan jika ada perbezaan sekali pun, ia tidak boleh melebihi 15 peratus.

Dengan pemansuhan klausa ini, jumlah pengundi dalam mana-mana kerusi boleh ditentukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Pada masa yang sama, Jadual 13 diperkenal untuk menentukan prosedur persempadanan semula. Bagaimanapun persetujuan muktamad akhirnya bergantung pada budi bicara perdana menteri.

Permainan campur-tolak Justeru itu, apabila Perikatan memegang kuasa pemerintahan, dan demi memastikan kesinambungan kuasa itu, mereka membuat ketetapan bahawa pengundi dalam setiap kerusi pilihan raya diletakkan bawah kuasa perdana menteri. Pada 2008 apabila BN cuma memenangi 63 peratus kerusi parlimen.

Perkara itu di luar jangkaan memandangkan BN sentiasa memenangi lebih 90 peratus dalam setiap pilihan raya umum. Ini menjadi tamparan hebat buat mereka.

Terdesak dengan sokongan rakyat yang semakin berkurang sekarang ini, pilihan yang ada dan mudah dengan menukar kerusi yang mana mereka yakin amat kuat dan memecahkannya kepada jumlah lebih kecil, sekali gus menambahkan kerusi.

Bagaimanapun, mereka tidak mampu melakukan nya secara bersendirian. Dengan jumlah mereka yang kurang daripada dua pertiga di Dewan Rakyat, mereka kini terdesak untuk bekerjasama dengan mana-mana pemimpin Pakatan. Untuk menambah jumlah kerusi parlimen, perlembagaan perlu ditukar dan ini memerlukan sokongan dua pertiga anggota parlimen.

Oleh itu khabar-khabar angin yang mengatakan BN sedang melobi anggota parlimen Pakatan tidaklah mengejutkan. Dalam keadaan terdesak mereka akan melakukan apa saja untuk mencapai matlamat. Ironinya, apakah ahli parlimen Pakatan akan menyokong?

Ini membawa kita kepada satu persoalan yang belum terjawab: Kenapa mesti Pakatan bersetuju dengan penambahan kerusi, yang semua cadangan BN, yang akan memberi semua faedah kepada BN dan sekali gus memusnahkan Pakatan sendiri? Pilihan raya permainan campur-tolak. Kemenangan satu parti akan menjatuhkan parti yang kalah. Seorang lagi Yit Foong?

Persoalan ini sudah pasti terjawab apabila BN mendekati parti komponen Pakatan secara berasingan.

Dalam muafakat Pakatan sekarang, PAS bertanding di kawasan majoriti Melayu, DAP di kawasan bukan Melayu dan PKR di kawasan campuran.

Oleh yang demikian, adakah dalam senyap-senyap BN berunding dengan setiap parti komponen Pakatan secara berasingan dan menawarkan kerusi pilihan raya?

Jika benar maka dalam Pakatan itu sendiri wujud sikap curiga mencurigai antara satu sama lain. Adakah mungkin perkara ini yang mengundang perbalahan antara DAP dan PAS, yang diburukkan lagi dengan isu hudud dan pilihan raya majlis tempatan?

Perlu diingatkan segala janji BN kepada Pakatan secara berasingan itu tidak dapat dilaksanakan. Sekiranya cukup sokongan dari pada ahli parlimen, maka SPR bebas menentukan kerusi kawasan mana yang perlu ditambah. 


Sebagai contoh, kita melihat bagaimana SPR membuat persempadanan kerusi DUN Sarawak.

Apa yang berlaku, SPR membuat persempadanan semula dengan membahagikan kawasan kuat BN kepada kawasan yang lebih kecil tanpa mengambil kira jumlah pengundi di sesuatu kawasan tersebut.

Sementara bagi kawasan yang dimenangi Pakatan, jumlah pengundi dibiarkan begitu sahaja atau kawasannya diperbesar. Implikasinya, apa yang berlaku akan menambahkan kekuatan BN di negeri tersebut.

Justeru, sebarang penambahan kerusi Parlimen atau DUN akan cuma memberikan faedah kepada BN. Satu lagi kemungkinannya apabila wujud individu yang menyebelahi BN seperti mana kes Hee Yit Foong di Perak suatu ketika dahulu.

Dalam kes itu Hee menggoncang kestabilan kerajaan Pakatan di Perak apabila keluar DAP dan menjadi wakil bekas pro-BN.

Posted by mountdweller

12 GRO Vietnam ditahan di Seremban

Posted: 06 Feb 2015 03:15 AM PST

 
Jabatan Imigresen Negeri Sembilan menahan 12 wanita warga Vietnam yang bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di sebuah pusat hiburan di Seremban 2 di Seremban, malam tadi.Pengarahnya Faizal Fazri Othman berkata kesemua GRO yang berumur 18 hingga 30 tahun itu ditahan pada 9.15 malam tadi, dalam Ops Ikrar oleh Bahagian Penguatkuasa, Jabatan Imigresen negeri.

"Mereka ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Peraturan 39(b) Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 kerana menyalahgunakan pas," katanya di Seremban, hari ini.


Katanya kesemua warga asing yang ditahan dihantar ke Depoh Tahanan Imigresen Lenggeng untuk tindakan lanjut.

Katanya Ops Ikrar adalah ops khas yang diperkenalkan oleh Ketua Pengarah Imigresen Datuk Mustafa Ibrahim dalam usaha memerangi pendatang asing tanpa izin.

"Lima negeri iaitu Pulau Pinang, Perak, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Johor telah diarah untuk melaksanakan ops ini yang menumpukan kepada premis-premis maksiat seperti kelab malam, rumat urut dan rumah perjudian," katanya.

- Bernama

GAMBAR MISTERI NAJIB

Posted: 06 Feb 2015 02:30 AM PST

Sejak beberapa hari sudah, sekeping gambar PM bersama seseorang sedang meniti dari satu laman sosial ke satu laman sosial. Siapa agaknya mamat yang berdiri di sebelah PM 1Malaysia itu?


SIAPA DIA? (SUMBER PENARIK BECA)

Tapi...pada pendapat Yong, gambar ini sama dengan kes pil kuda. Hanya Allah SWT (dan orang sekeliling yang rapat) yang tahu hubungannya antara pil kuda dengan Presiden PAS.

Ooopps..maksud Yong PM 1Malaysia dengan mamat yang berdiri di sebelahnya.

Agaknya ada orang yang nak bergambar dengan PM 1Malaysia. Tak semestinya PM 1Malaysia kenal orang itu. Walaupun orang itu bekerja dengannya atau telah melakukan jenayah.

So, jangan buat spekulasi...

Agaknya ada orang yang mengedar pil kuda di Terengganu. Tak semestinya Presiden PAS kenal orang itu. Walaupun orang yang disebut dalam ceramahnya itu calon PKR.

*********************

Apapun, kalau pemimpin kita suka bertanding dalam pilihanraya tapi bukan nak pergi tawan Putrajaya, maka orang yang berdiri di sebelah mamat itu tetap akan menguasai Putrajaya.

Sekian. Tak faham sudah.
 
 

Najib dan Anwar team up buat sementara untuk benamkan Mahathir!

Posted: 06 Feb 2015 02:00 AM PST

 

Bersandarkan kepada perkembangan politik semasa.. saya semakin yakin .. Anwar Ibrahim tidak akan dipenjara oleh regim Umno BN. 

Perlu diingat.. mahkamah Malaysia dalam beberapa isu tertentu.. hakim membuat keputusan berpaksikan kepada caturan politik negara.
Caturan politik arus perdana kini.. dengan memenjarakan Anwar Ibrahim.. ia merugikan laki Semah... 


Laki Semah kini diasak oleh Mahathir.. manusia yang paling berhajat untuk melihat Anwar terpenjara adalah Mahathir... 

Maka, mana mungkin Najib mudahkan kerja Mahathir..  Adalah lebih baik Najib dan Anwar team up buat sementara untuk benamkan Mahathir!


Kerajaan Rakyat

Anwar Ibrahim Akan Lepas.. Ini Petandanya

Posted: 06 Feb 2015 01:15 AM PST

 
KUALA LUMPUR: "Berpandukan bukti dan segala pemerhatian yang saya ikuti, Anwar Ibrahim akan memenangi kes liwatnya itu," kata Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS, Dr Dzulkefly Ahmad.

Sokongan itu disuarakannya berdasarkan kewibawaan yang ada pada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan keyakinannya bahawa Anwar tidak bersalah.

Menurut beliau, apa jua keputusan yang akan disabitkan terhadap Anwar nanti, "Pakatan Rakyat (PR) akan terus membawa perjuangan misi dan visi parti serta perjuangan reformasi yang dibawa oleh Anwar Ibrahim sebelum ini," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PAS, di sini hari ini.

Sebelum ini Mahkamah Persekutuan telah menetapkan 10 Februari ini untuk keputusan rayuan kes liwat Anwar.

Dr Dzulkefly juga sangat optimis walaupun PR berhadapan pelbagai isu mencabar seperti Hudud, masalah di dalam PR akan dapat diatasi.

Namun, beliau menegaskan perbincangan yang lebih besar perlu dilakukan bagi mendapatkan jalan penyelesaian.

Beliau juga mengulas mengenai pertemuan mesyuarat pimpinan PR pada 8 Februari nanti yang diharap dapat meletakkan harapan rakyat mengatasi kepentingan komponen di dalam parti.

Setiausaha Eksekutif Sekretariat PR, Shabrimi Sidek sebelum ini mengesahkan mesyuarat itu akan diadakan di Pejabat Agung PAS pada 2.30 petang.

Ia juga dilihat sebagai medan penyelesaian perbalahan yang wujud antara Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berhubung kontroversi pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT