Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

sumber :-

Tukar Tiub


SPRM BILA NAK TANGKAP

Posted: 09 Dec 2015 07:08 PM PST





SPRM

NAK TANGKAP

YANG MANA

Mahathir: Najib cuba sogok saya

dikemaskini 11.15pm "Saya fikir ia ikhlas dan saya pun sebut beberapa projek pembangunan untuk negara.

Setelah serangan demi serangan, Mahathir Mohamad hari ini mendakwa Najib Razak cuba menyogoknya.
"Najib biasa datang jumpa saya untuk bertanya apa yang saya hendak.
"Saya fikir ia ikhlas dan saya pun sebut beberapa projek pembangunan untuk negara.
"Kemudian saya sedar ia sedang mencuba sogok saya dengan cara ini supaya saya tidak bangkit soal 1MDB," katanya.
Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan beliau tidak menyokong Najib kerana tidak dapat apa yang diminta.
Bagaimanapun, kata Mahathir, beliau tidak minta apa-apa, malah menolak pemberian kerajaan selepas bersara, seperti tanah percuma di Putrajaya


KAH KAH KAH

iNI KES BERAT

INi SAH BERAT

KAH KAH KAH



-------------

PAKAILAH NAMA MELAYU

Posted: 09 Dec 2015 06:09 PM PST







TAK RASIS
Si Mael ni sememang nya tak rasis .. betul,tak rasis langsung .. bayangkan komplek Melayu nama China .. "Low Yat Dua" pulak tu, yang nombor satu totap komplek Chino .. itu nunjukan Si Bodoh ni tak rasis, malah beralah lagi. Secara evolusi permulaan nya, semua yg niaga dalam "Low Yat Duo" ni semuo eeaa Melayu, melayu kaum kerabat sendiri .. melayu cam den ni mampuih idup balik pun bolum tontu dapek tapak niago kek situ.

 Lopeh ni, tak lamo laee .. secaro tak perasan, ramai lak indon moniago .. barang2 lain mulo masuk selain komputer .. lopeh tu, bangla, myanmar, pakistan, nepal tetibo muncol. Mako secaro evolusi ikut cara teori darwin, tapi dongan kuasa tuhan la, mako jadilah komplek ni macam komplek "Kota Raya". Kalau komplek ni di jual pado proksi Singapugho atau Chino mako jadilah macam "Pasar Seni" .. tak cayo kito nengok lah nanti. Ini buktikan Mael ni tak rasis langsung. Hidup Low Yat Duo. on AWAL WAHID SUDAH SILAP
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 12/9/15
NAMA ROSMAH
kalau nak ramai org dtg, guna nama najib atau rosmah...berduyung2 lah org ramai..tak kira bangsa.. on AWAL WAHID SUDAH SILAP
Anonymous
on 12/9/15
PLAZA PAK PANDIR
boh lah nama pak pandir plaza...boh lah tengku mansor plaza...boh lah melayu plaza...boh lah islam plaza...ngapa harap bukan melayu sokong ? mintak sokong pada yang dapat projek...minta bantu pada kroni lah...apa punya turrr...lebih hebat dari biawak...asyik bertukar tukar lidah kah kah kah on AWAL WAHID SUDAH SILAP
Anonymous
on 12/9/15





--------------

TERGOLEK DOG

Posted: 09 Dec 2015 05:39 PM PST





TERGOLEK

DOG




Laporan: SPRM jumpa penderma RM2.6 bilion

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menghantar pasukan ke Timur Tengah untuk bertemu dengan individu yang menyalurkan RM2.6 bilion ke akaun peribadi Najib Razak.
Pengarah Siasatan SPRM Azam Baki berkata pertemuan itu telah diadakan baru-baru ini.
KAH KAH KAH

Saya Pun Nak Cari Makan: The super donor must be proud to be able to donate the biggest amount of money in living history to a PM.
No world leader has ever received such a large amount, neither was there any donor more generous than this Arab.
In fact, PM Najib Razak should offer him the country's executive jet to fly him here. And, of course, live broadcast his arrival on all major TV because everyone likes to see how a multi-billion-ringgit donor looks like.
Finally, remember to give him a Tun-ship. There is no need to hide such a generous man's identity.
It is a pity that, having donated such a mega sum, he still has to hide like a mouse while the recipient is also on the run from questions on the donation.

Old Timer: Did the MACC team videotape the meeting? If yes, why not just show it and convince the whole world this generous donor actually exists?

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/322826#ixzz3twD4munf



KAH KAH KAH

KANTOI LAGI
---------------

PERANG DUNIA KETIGA AKAN SAMPAI

Posted: 09 Dec 2015 05:00 PM PST







PERANG DUNIA AKAN SAMPAI

Dunia hari ini semakin kacau bilau. Di Malaysia - kita semua sedang menjadi saksi. Kita sedang melihat gambar mangsa ledakan, gambar mangsa keganasan, mangsa pelarian perang, mangsa pembunuhan, gambar kemusnahan. Imej  dan gambar-gambar muncul dari TV, dari YouTube, dari FaceBook. Gambar dan imej ini  sedang memaksa kita menjadi saksi.

Kita tidak ada pilihan. Kita warga dunia yang memiliki kesedaran dan sifat kemanusiaan  sedang menjadi saksi terhadap apa yang sedang berlaku dihadapan mata kita.

Perang sedang berjalan di Afghanistan, Pakistan, Iraq, Syria, Lebanon, Yemen, Somalia, Libya, Palestin, Kashmir dan Mali. Sila baca sekali lagi nama negara-negara yang saya tulis. Semuanya negara yang diduduki oleh penganut agama Islam. Sebahagian besar negara Arab.

Apa sebenarnya sedang berlaku? 

Saya membesar dizaman peralihan - ketika kuasa  British sedang melancarkan Perang Kolonial keatas  warga Tanah Melayu. Ini ketika Pasukan Pembebasan Rakyat Malaya sedang bermati-matian melawan kuasa penjajah British untuk membebas dan memerdekakan Tanah Melayu. Ini lebih dari lima puluh tahun dahulu.

Dari ingat-ingatan saya dizaman kanak-kanak ini - Perang Kolonial tahun 50'an dahulu tidak saperti apa yang sedang saya saksikan sekarang. Hari ini dengan bantuan teknoloji, dengan alatan perhubungan  yang canggih -  kamu, kita dan saya -  TIDAK dapat melarikan diri. Kita semua wajib menjadi saksi melihat kemusnahan dan kehancuran. Saya bandingkan Perang Kolonial menghalau British dahulu sama  saperti menghalau babi dengan lembing. Manakala perang hari ini sama saperti menyerang  semut dengan M16.

Maka kita akan bertanya. Apa sebenarnya sedang berlaku? Apa sebenarnya semua ini?

Secara jujur saya nyatakan disini bahawa apa yang saya tulis ini adalah hasil dari pembacaan, hasil dari pengamatan saya. Berita dan maklumat yang bersepah-sepah dalam internet saya kumpulkan untuk dijadikan satu peta  besar. Peta ini akhirnya menjadi satu penceritaan atau naratif induk. Cerita induk inilah yang kadangkala terlepas dari pandangan mata. Kita terlalai oleh kesah sampingan yang sengaja dipaparkan untuk mengkaburi  pandangan. 

Sebenarnya semua berita-berita ini kait mengait. Semuanya  ada hubung berhubung antara satu sama lain. Kita melihat berita ini  terpencar-pencar- bersepah-sepah disana sini - tetapi hakikatnya semua berita ini terpusat dalam satu naratif  induk.

Perang ialah lanjutan dari pebincangan yang telah gagal. Perang bertujuan untuk menundukkan satu kumpulan, satu wilayah, satu negeri atau satu bangsa. Perang bertujuan untuk menawan wilayah, untuk menawan hamba abdi, untuk mencari dan membuka pasaran, untuk merampas harta kekayaan, untuk memiliki bahan-bahan mentah. Hukum perang ini dari zaman berzaman TIDAK pernah berubah-ubah. 

Belanda dan Portugis datang  ke Alam Melayu  untuk menawan ladang dan pasaran rempah rampai. British datang untuk menawan damar, emas dan bijeh. Justeru, jika Iraq dan Libya hanya mengekspot petai dan budu sampai hari ini Saddam dan Gaddafy masih hidup.

Hakikatnya perang adalah perebutan punca-punca ekonomi. Selagi dunia memakai sistem ekonomi yang berimankan  keuntungan maka selagi itulah dunia akan berhadapan dengan bencana perang.

Pada 24 November 2015 yang lalu jet pejuang F-16 Turki telah menembak jatuh sebuah kapalterbang pengebom Sukhoi Su-24 milik Rusia. Turki anggota perjanjian persenjataan NATO yang dikepali oleh Amerika telah menuduh Rusia mencabuli ruang udara Turki. 

Pesawat Su-24 pada ketika  itu sedang mengebom ISIS. Presiden Vladimir Putin telah menafikan Rusia mencabuli ruang udara Turki. Putin telah menuduh  Presiden Turki Recep Tayyip Edorgan berbohong kerana Su-24 ini tidak melintasi sempadan Turki.

Sebelum ini pada  7 November pesawat udara Airbus A321 milik syarikat penerbangan Rusia telah meledak diudara. Seramai 224 warga Rusia termasuk anak kapal yang pulang dari bercuti di Mesir telah tewas. Bahan bukti telah menunjukkan pesawat ini telah dikhianati dengan bom jangka.

Kumpulan ISIS mengakui bahawa bom janga telah dipasang dalam pesawat  sebagai jawapan balas  kepada Rusia yang telah memulakan kempen mengebom pengkalan ISIS di Syria.

Untuk saya semua ini adalah awan mendung yang akan membawa perang yang lebih besar. Berita-berita  ini pada hemat saya adalah rintik-rintik perang yang akan meledak.

Semenjak meledaknya WTC 9/11 dunia kita telah  amat jauh berubah. Atas nama Perang Melawan Kegansan (PMK) banyak negara dalam dunia ini telah memperkenalkan hukum dan undang-udang  baru. Undang-undang ini semuanya dikatakan untuk PMK - untuk menjaga keselamatan rakyat.  

Nama dan bunyi undang-udang ini cukup molek. Di  Amerika ada Akta Patriot, Undang-Undang Keselamatan Tanah Air, di Malaysia kita ada Sosma, kita ada POCA, POTA dan paling terbaru MKN - Majlis Keselamatan Negara. Di UK,  Peranchis,  Australia, Itali malah semenjak 9/11 semakin galak negara memperkenalkan akta dan undang-undang baru atas nama keselamatan dan menumpas keganasan.

Pada hemat saya semua undang-undang yang diwujudkan atas nama keselamatan orang ramai, atas nama PMK dipelbagai negara sebagai satu persediaan untuk menghadapi perang yang lebih besar.

Perang yang sedang berlaku di Timur Tengah pada ketika ini  saya panggil Perang Tempatan. Ini kerana ianya berlaku disatu tempat atau wilayah. Perang Tempatan ini akan merebak dan memaksa  kita semua  berhadapan  dengan  kedatangan  Perang Dunia Ketiga. Awan mendung dan rintik-rintik ini adalah petanda perang dunia akan sampai bila-bila masa sahaja.

Warga dunia, terutama di Amerika Utara, Eropah  dan negara Nordic di Utara Eropah  memiliki gaya hidup bebas dan demokratik. Kebebasan ini sadikit demi sadikit sedang dilupuskan. Undang-undang, akta dan hukum hakam yang disedikan untuk PMK  sebenarnya sedang mengkontrol,   mengawal  warga dan orang ramai.

Hukum-hakam ini dikatakan akan memperkukuh demokrasi tetapi hakikatnya hukum-hukum ini bertentang dengan roh dan gaya hidup demokratik. Hukum hakam ini sedang melanggar hak asasi umat manusia yang paling asas : bebas dari ancaman perang- bebas dari ketakutan.
Kenapa warga perlu dikawal sekarang?

Jangan silap faham - elit politik dunia, elit ekonomi dunia, kaum pemodal antrabangsa dan tuan pemilik media dunia  telah lama sedar bahawa sistem ekonomi kapitalis yang sedia wujud hari ini telah sampai ke tahap amat-amat bahaya. Krisis  ekonomi yang melanda dunia  pada bulan September 2008 dahulu masih lagi belum dapat ditangani. Kini krisis baru akan muncul.

Dunia kapitalis sedang berhadapan dengan pelbagai krisis yang maha besar.

Pertama:menguncupnya ekonomi China yang selama dua dekad ini menjadi penjana ekonomi dunia. Permintaan bahan mentah dari China mengendur maka harga bahan bakar petrolium merundum. Kedua: Ekonomi  Amerika Serikat - ekonomi kapitalis terulung - sedang berhadapan dengan hutang yang bertimbun tambah. Ketiga: nilai dolar semakin susut. Dolar semakin tidak diyakini sebagai mata wang tukaran untuk jual beli. Keempat: Muncul pesaing baru dalam ekonomi dunia. Negara BRIC - Brazil, Rusia, India, China, Afrika Selatan dan Iran - sedang menandingi kuasa imperial Amerika.

Mengikut fakta sejarah. Mengikut apa yang telah berlaku  dahulu. Mengikut hukum ekonomi kapitalis apabila sistem kapitalis dalam gawat jalan keluar ialah perang. 

Jelas kelihatan Perang Tempatan  di Timur Tengah pada ketika ini tidak akan menyelesaikan kekalutan sistem ekonomi kapitalis yang sedia ada. Perang Tempatan ini diwujudkan untuk mengolah persetujuan warga dunia bahawa bahaya hari ini bukan datang dari sistem ekonomi kapitalis tetapi dari Islam.

Ketika Perang Dingin antara  USSR dengan USA dahulu - yang menjadi musuh dunia ialah sistem ekonomi Sosialis dan Komunis dari blok China, Vietnam, Korea Utara, Rusia, Cuba dan Eropah Timur.  Sosialis dan Komunis telah digantikan dengan Islam. Agama  Islam sedang  dijadikan musuh utama rakyat dunia.  Secara terancang Islam diperlihatkan sebagai  pembawa keganasan. Islam digambarkan sebagai pembawa huru hara dalam dunia kita hari ini.

Apa yang berlaku sekarang ini  bukan datang dengan sendiri. Semua ini dirancang. Ada ahli fikir, ada kertas kerja, ada idealog,  ada lembaga  kumpulan pemikir yang kerja mereka hanya  berfikir, merancang dan melakar  stratiji untuk memastikan kuasa hegemoni Amerika Serikat dan sistem ekonomi kapitalis akan terus bekuasa.

Di Amerika ada lembaga saperti Rand Coporation,  Brooking Institution, American Enterprise Institute atau Council on Foreign Relation. Manakala di UK ada Chatham House, ada Center for Policy Study. Semua ini adalah lembaga-lembaga yang dianggotai oleh para pemikir pro kapitalis yang akidah  dan cita-cita mereka ialah untuk memastikan sistem kapitalis ini selamat.

Perang Tempatan yang sedang berlangsung sekarang kesemuanya berlaku dalam negara yang penduduknya penganut agama Islam.  Islam dipilih untuk menggantikan Sosialisma dan Komunis bukan secara tidak sengaja. 

Untuk sesebuah daulah terus berkuasa wajib ada musuh luaran agar rakyat dan pengundi akan terus dapat ditakut-takutkan. Islam sedang dijadikan  musuh dan 'hantu' untuk  terus menakut-nakut raktyat dunia. Orang ramai yang takut pasti akan mencari perlindungan. Perlindugan hanya datang dari kerajaan yang memiliki undang-undang dan hukum hakam saperti ISA, SOSMA atau Patriot Act.

Wajib saya nyatakan disini pada tahun 1992 Samuel P Huntington seorang ahli sains politik telah menulis  The Clash of Civilisation dalam majalah Foreign Affiars. Tulisan ini mengajukan bahawa  sesudah Perang Dingin tamat maka agama dan indentiti akan menjadi induk perbalahan. Artikel ini akhirnya menjadi sebuah buku dengan nama yang sama terbit pada tahun 1996.

Hari ini garis politik kanan - agama dan identiti  sedang menggantikan Perang Dingin. Islam sebagai musuh telah difikirkan seawal 1992 lagi. Saya cukup yakin pemikir-pemikir ini juga sedang merancang cara terbaik untuk menyelamatkan sistem ekonomi kapitalis yang sedag nazak ini. Perang Dunia Ketiga pasti dalam ajenda. (TT)




NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanmggan akhbar minngun ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45



-----------------

BUKAN SALAH BENDERA

Posted: 09 Dec 2015 09:04 AM PST





FACE BOOK


Sharizat akui majlis kselamatan perlu utk pasti krajaan tidak dtumbangkan. Pokoknya utk pastikan najib trus brkuasa? Bukan kslamatan negara?


BUKAN SALAH 

BENDERA 

BUKAN SALAH 

CAKAP





--------------

PERANG MEREBAK

Posted: 09 Dec 2015 05:30 AM PST







RINTIK RINTIK PERANG
bala tentera turki
masuk ke iraq
atas alasan menentang ISIS
suasana semakin tegang

ini satu pencerobohan

iraq telah minta bantuan rusia

turki pula ialah anggota NATO
nato dikepalai oleh AMERIKA

Turkish troops go into Iraq to train forces fighting Isis

Several hundred Turkish soldiers have been deployed to provide training for Iraqi troops in an area near the northern Iraqi city of Mosul, which is under Islamic State (Isis) control, according to Turkish security sources.


Iraq issues 


ultimatum: 



Turkish forces


 have 48 



hours to leave 


the country, 


says Baghdad



Baghdad: Iraq on Monday gave Turkey 48 hours to withdraw forces it said entered the country illegally or face "all available options", including recourse to the UN Security Council. Baghdad, which is struggling to assert its sovereignty while receiving foreign assistance against the Islamic State jihadist group, said Turkish forces with tanks and artillery entered Iraq without its permission

Turkey Refuses to Withdraw Its Troops From Northern Iraq Despite Ultimatum: In the face of fierce protests from the Iraqi government and the international community, Turkey is refusing to withdraw troops from northern Iraq.


Iraq May Seek "Direct Military Intervention From Russia" To Expel Turkish Troops:Turkey just can't seem to help itself when it comes to escalations in the Mid-East.
------------------

HEBAT CUKUP HEBAT

Posted: 09 Dec 2015 05:00 AM PST






INI HEBAT

CUKUP HEBAT

KOMENTAR
muhyiddin wajib
meluaskan penerangan
tentang 1MDB ke kampong
terangakan ke luar bandar
ke kedah kelantan terenganu
bani melayu mahu mendengar
bani melayu mahu dapat kabar
bani melayu mahu pencerahan
jangan mati tengah jalan!



Kehadiran Muhyiddin di PAU 2015 disambut meriah

KUALA LUMPUR - Kehadiran Timbalan Presiden Umno  Muhyiddin Yassin ke Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2015 pada petang ini disambut meriah oleh para penyokongnya.

Laungan takbir dan pujian semangat ke atasnya bergema sejurus ketibaan beliau pekarangan PWTC.
"Hidup Tan Sri, Allahuakbar," itu antara laungan penyokongnya.

Muhyiddin yang hadir bersama isterinya segak mengenakan baju Melayu berwarna krim putih.

Selepas tiba beliau terus menuju ke Dewan yang menempatkan para perwakilan Pemuda.

Kehadiran Muhyiddin ‎secara tiba-tiba di Dewan Tun Dr Ismail menyebabkan Perwakilan Bukit Bintang, Jefri Zain yang sedang membahaskan ucapan dasar Ketua Pemuda terhenti seketika.

Kemudian Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin kelihatan turun dari pentas dan menyambut ketibaan Muhyiddin dan bersalam.

KAH KAH KAH
woit
hebat cukup hebat
pengaruh muhyiddin kuat
pemuda jelas tak puas hati
pemuda TAMPIN ada cerita?
kah kah kah

TAMPiN LAGi
 


--------------

RAMAI KANT PIUS

Posted: 09 Dec 2015 04:00 AM PST





APA MAKNA

KENYATAAN


INi



Tegur dan bertanya bukan menderhaka, kata Khairy



Menegur dan bertanya dalam tata etika parti bukanlah bermaksud menderhaka, kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan menegaskan sayap itu akan terus bersuara tanpa melampaui batasannya.
Khairy berkata, pihaknya mengharapkan usaha meleraikan kemelut syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan derma politik bernilai RM2.6 bilion tidak akan terhenti meskipun Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak sudah disoal siasat pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selama 2 jam.
"Di samping itu, isu-isu yang kini menjadi cabaran besar kepada parti dan semakin mengakibatkan berlakunya defisit keyakinan di kalangan rakyat perlu terus dijernihkan tanpa kompromi. 
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/tegur-dan-bertanya-bukan-menderhaka-kata-khairy#sthash.pbViIGe2.dpuf

KAH KAH KAH
woit
menantu abah ini
main dua jalan ke
ramai jadi kant pius
ramai jadi tak pahe
ramai jadi bengang
kah kah kah
ini pasal nak tanding
nak jadi naib presiden
pasang lubang sana sini
kah kah kah
cakap tak jelas
cakap air liur meleleh
kah kah kah
sokong muhyiddin

DUA JALAN
--------------

SYUKUUUR HARGA LETERIK NAIK

Posted: 09 Dec 2015 12:26 AM PST





BERSAKURLAH 
PELAKON UTAMA
Cantek betul skrip umno ni .. beberapa hari sebelum PAU, rakyat telah di pau terlebih dulu .. segala benda keperluan naik dgn semahu-mahunya. Lepeh tu masa PAU, Menantu Ayah muncul sebagai pelakon utama, menyatakan betapa "angry bird" nya dia bila barang naik dan Menantu Ayah telah memekik memberi amaran supaya harga barang tak dinaikan lagi dalam masa 2 tahun. 

Ngapa 2 tahun sebab skripnya tulis 2 tahun la tu. Bagaimana pula dgn janji Maslan Kontot yg kata dgn adanya GST, harga barang akan turun .. janji PRU13 Zombie yg kata tol akan diturunkan cam mane plak. on LETERIK NAIK HARGA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 12/9/15
TAHNIAH
Hadiah buat penyokong penyokong UMNgok. Tahniah atas kenaikan tarif letrik dan pengurangan rebat ini kepada rakyat Malaysia. ✌ on LETERIK NAIK HARGA
Anonymous
on 12/9/15
ALLAH
Apa pulak nak marah TT.. harga elektrik ditentukan oleh Allah.. syukur Alhamdulillah..bodoh pukimak betul..kahkahkah.. on LETERIK NAIK HARGA
Anonymous
on 12/9/15


-------------

APA KATA MAT SOTONG

Posted: 08 Dec 2015 08:48 PM PST









INi CAKAP 

TUAN iBRAHIM

APA KATA

HAJi HADi?



Pas tidak akan menyelamatkan UMNO

Kenyataan yang dibuat oleh Najib di saat kemelut yang melanda dalam UMNO-BN merupakan usaha mengalih isu sebenar yang melanda Perdana Menteri.

PETALING JAYA : Pas tidak mahu menjadi penyelamat kepada Najib Razak yang kini dibelit kebobrokan politik Umno.
Timbalan Presidennya  Tuan Ibrahim Tuan Man menepis kenyataan Najib  semalam yang mendakwa parti Islam itu menunjukkan tanda-tanda mengalakkan ke arah permuafakatan dengan Umno.
Menurut Tuan Ibrahim, Najib cuba mengalihkan isu sebenar yang melanda dirinya.

KAH KAH KAH

woit
tuan ibrahim cakap jelas
gerombolan boleh berambus
kah kah kah
waspada beeb jangan gumbira
mat sotong belum bersuara
mat sotong masih dilaut
mat sotong masih mencandat
parti pas ada dua suara
jangan lupa pada you ji
kah kah kah

ADA YOU Ji

----------------

Comments (1)

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT