Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

sumber :-

Tukar Tiub


TPPA - BANI MELAYU TIDAK TAHU

Posted: 02 Nov 2015 07:00 PM PSTBANI MELAYU TIDAK TAHU


Minggu lalu saya mengakhiri tulisan dengan mengatakan bahawa dalam perjanjian TPPA ini tidak ada sesiapa yang tahu isi kandungan secara teperinci. Saya juga mengatakan  bahawa Najib Razak, Tok Pa, Zahid Hamidi dan Khairy Jamaluddin juga tidak tahu buah butir  perjanjian ini. Perbincangan TPPA ini dijalankan secara rahsia . Jika  semua rahsia siapa yang tahu?
Kita wajib berterima kaseh kepada Julian Assange. Anak lelaki kelahiran Australia ini  yang pada ketika ini sedang  menyelamatkan diri ' menyorok ' dalam kedutaan Ecuador di London  samenjak tahun 2012. Julian dikhendaki oleh kuasa Amerika  kerana membocorkan banyak rahsia-rahsia jahat  Amerika.

Sebagai Ketua Pengarang Wikileaks - Julian telah membocorkan banyak  maklumat Amerika  dan maklumat kerajaan yang jahat termasuk kerajaaan Malaysia kepada rakyat dunia. Sosok saperti  Chelsea Manning dan Edward Snowdon  bertanggung jawab menjadi pembocor. Mereka bekerjasama dengan Julian. 

Chelsea Manning bekas soldadu Amerika yang bertugas di Iraq kini dipenjara 35 tahun kerana membocorkan rahsia jahat Amerika dalam Perang Iraq. Edward Snowdon pakar IT di  Jabatan Keselamatan Negara Amerika  lari ke Hong Kong kemudian mendapat suaka politik di Rusia. 

Satu contoh terbaik pembocoran Wikileaks ialah  draft penjanjian Anti-Couterfeiting Trade Agreement - ACTA. Perjanjian ACTA ini adalah percubaan Amerika untuk mengkontrol dan mengawal semua hak milik intelektual. Rancangan Amerika ini telah digagalkan apabila  YB ahli Parlimen Eropah mendapat maklumat rahsia perjanjian dari Wikileaks. Hasilnya: ACTA telah  ditolak dan  digagalkan.
Kes yang sama juga telah terjadi dengan TTPA. Orang ramai, aktivis dan Ngo  tahu sadikit tentang penjanjian TPPA ini kerana Wikileaks telah membocorkan empat bab pejanjian ini. 

Empat bab perjanjian TPPA yang dibocorkan oleh Wikileaks ini memang TIDAK mencukupi untuk mengetahui kesemua butir perjanjian tetapi maklumat ini telah memadai untuk orang ramai sedar dan memahami bahawa Amerika akan menggunakan TPPA ini sebagai  jala untuk menangkap semua negara agar  tunduk kepada kepentingan kaum pemodal Amerika.

Antara empat pekara yang telah bocor dalam penjanjian TPPA ialah:

1- TPPA akan memansuhkan semua rintangan untuk membolehkan syarikat gergasi internasional  masuk melabur dimana-mana negara yang menandatangai TPPA

2- TPPA akan memastikan hak milik intelektual  dimiliki oleh syarikat Amerika untuk menjadikan harga ubatan  melambung tinggi

3- TPPA mengkontrol hak milik intelektual yang akan menghalang inovasi digital dan mengkuburkan hak asasi

4- TPPA akan membenarkan syarikat multinational menyaman kerajaan

Adalah fakta -  TPPA telah mengadakan banyak perbincangan. Tetapi semuanya tertutup. Semuanya rahsia.  Semua butir maklumat dirahsiakan dari pengetahuan orang ramai yang memiliki kepentingan dalam perjanjian ini. Semua dirahsiakan kerana imperialis Amerika tahu  jika butir maklumat ini diketahui umum maka saperti  ACTA - perjanjian TPPA ini juga akan ditolak.

Tok Pa yang menjadi wakil Malaysia ke perbincangan TPPA  telah berbohong kepada kita semua. Tok Pa atau Mustapha Muhamad anak Kelantan keturunan  Bani Melayu ini telah  berbohong.  Tok Pa dari Parti Politik Ketuanan Melayu yang memanggil parti mereka  United Malays National Organisation telah menipu semua Bani Melayu di Tanah Melayu ini. 

Pembohongan dan penipuan ini  boleh dibuktikan dengan senang dan tuntas. Buktinya : Bani Melayu dan rakyat Malaysia TIDAk tahu apa isi perjanjian TPPA ini. Bani Melayu dan rakyat  Malaysia ada kepentingan dengan TPPA. Sebagai warga negara - kita semua adalah  ' stake holder' atau pemegang  saham. Justeru orang ramai wajib tahu apa tertulis dalam Perjanjian TPPA. 

Ketika perbincangan TPPA berjalan orang ramai  TIDAK diberitahu bahawa dibelakang TPPA ini  ialah syarikat gergasi multinasional. Syarikat besar inilah yang merancang dan menyusun agenda TPPA. Syarikat ini memainkan peranan yang lebih besar dari kerajaan, dari Ngo atau dari kumpulan yang berkepentingan.  

Syarikat ini memastikan kepentingan perniagaan mereka diutamakan. Keuntungan maksima menjadi pedoman Perjanjian TPPA ini

Dalam kes Malaysia - parti Ketuanan Melayu ini telah digunakan untuk menipu Bani Melayu. Ini kerana jika Bani Melayu diberi  tahu dan disedarkan  bahawa Tanah Melayu akan dijual kepada syarikat gergasi antarabanga  pasti bani Melayu akan membantah.
Dalam tulisan ini saya buktikan bagaimana Tanah Melayu ini sedang dijual kepada  syarikat multinasional.

Melalui maklumat yang dibocorkan oleh Wikileaks kita tahu bahawa syarikat  antarabangsa  ini telah melakar perjanjian TPPA ini  untuk memastikan semua rintangan perniagaan  yang wujud hari ini dilupuskan.

Tidak akan ada lagi sekatan kepada syarikat multinasional untuk beroperasi di Tanah Melayu.  Contohnya - mungkin orang ramai TIDAK sedar  bank HSBC - bank multinasional ini dihadkan  dari membuka cawangan dari apa yang ada sekarang. Tetapi apabila TTPA ditandatangai maka rintangan dan peraturan bentuk ini akan lupus. HSBC boleh membuka cawagan dimana sahaja untuk menjadi persaingan hebat kepada MayBank.

Malah perjanjian ini juga akan memesongkan dasar luar negara parti Bani Ketuanan Melayu yang mengakui sebagai pejuang Islam. Segala bentuk syarikat  Zionis Yahudi yang memberi dana kepada Israel  untuk 'menggasak' warga Arab Palestin boleh membuka perniagaan di Tanah Melayu tanpa halangan.

Dalam perjanjian TPPA ini  Meh Esah & Lebai Jusuh Guaman Pasir Mas  yang  lulus  Undang-Undang Shariah dari UIA - yang Bahasa Inggeris lorat Kelantanya  tunggang langgang -  boleh membuka firma guaman di  Fifth Avenue New York. Dalam masa yang sama Baker & MCKenzie New York boleh juga membuka pejabat guaman di KLCC . Ini kesamarataan dalam konsep TPPA. 

Tidak akan ada lagi apa halangan. Peguam, doktor, jurukira, arkitek dan dan dan... Para profesional dari Amerika atau dari mana sahaja boleh datang masuk dan membuat apa saja bentuk profesion mereka di Tanah Melayu. Tidak ada lagi benteng yang mengaweal hal anak tempatan.

Ini maknanya kedaulatan Tanah Melayu telah lupus. Semua terbuka luas. Hakikatnya -  dalam kata yang kasar - hak keistemewaan  Bumiputera akan lupus  dalam perjanjian TPPA ini. Hak Raja-Raja Melayu pun akan lupus dan Raja Raja Melayu akan jatuh dibawah naungan syarikat  multinasional.

Yang istemewa dalam TPPA bukan Bumiputera tetapi bahawa syarikat gergasi multinasional.

Perjanjian TPPA ini juga membolehkan Kerajaan Malaysia di saman oleh syarikat multinasional. Kerajaan boleh disaman jika syarikat multinasional ini mengalami  kerugian. Sila ulang baca - mengalami kerugian - ini bukan saya silap tulis tapi ini adalah  maklumat rahsia yang dibocorkan oleh Wikileaks.

Apa yang saya tulis ini mungkin susah hendak dipercayai. Mustahil Kerajaan Ketuanan Melayu ini akan disman oleh Syarikat  Zionis Yahudi. Dalam Perjanjian TPPA kerajaan disman bukan mustahil.
Menyaman kerjaaan ini termaktub dalam  fasal yang disebut ISDS - Investor-State Dispute Settlement. Fasal ini membenarkan syarikat yang mendapati mereka rugi kerana dasar kerajaan tempatan. Bunyi fasal ISDS ini macam gila tetapi ini adalah fasal yang dilakar oleh  syarikat multinasional dalam TPPA. 

Jika kurang yakin biar saya buktikan bahawa pada ketika ini telah ada kerajaan yang telah disaman oleh syarikat gergasi multinasional melalui ISDS.
Mengikut data yang tidak diumumkan oleh Bangsa Bangsa Bersatu - semenjak  15  tahun kebelakangn ini terdapat 127 kes dimana kerajaan telah disaman oleh syarikat multinasional.

Kerajaan Ecuador telah disaman  1.b bilion dolar oleh syarikat minyak  Occidental Petroleum. Kerajaan Ecuador telah kalah.

Pada ketika ini secara senyap-senyap secara berahsia kerajaan Australia dan Uruguay telah disman oleh syarikat tembakau Philip Moris. Syarikat Philip Moris membantah langkah kerajaan Australia dan Ecuador mengurangkan iklan rokok dan meletakkan tanda amaran - rokok bahaya -  pada rokok keluaran Philip Morris.

Poland dan  Slovakia telah juga disaman oleh syarikat Insuran Multinasional  kerana dua kerajaan ini membatalkan projek penswastaan hospital mereka.

Paling memeranjatkan  kepada rakyat dunia ialah bagaimana kerajaan Mesir telah disaman oleh syarikat multinasional Veolia Peranchis kerana kerajaan Mesir mahu tangga gaji menima untuk kaum buruh Mesir dinaikkan.

Saman-saman ini berlaku kerana negara ini telah menanda tangani ISDS. Syarikat multanasional merasakan bahawa jika syarikat mereka mengalami kerugian maka merekan akan menyaman. Fasal ISDS ini ada dalam Perjanjian TPPA.

Apa yang saya tulis ini bukan fitnah. Ini bukan tohmah. Semua ini adalah fakta. Tetapi fakta dan berita-berita  ini tidak diberitahu kepada Bani Melayu. Malah ahli parti United Malays National Organisation sendiri tidak tahu pekara ini.

Minggu lalu Tok Pa membuat lawak seram. Dia berkata bahawa Malaysia boleh keluar dari perjanjian TPPA ini jika TIDAK menguntungkan Malaysia. Ini lawak seram kerana  butiran fasal-fasal yang termaktub dalam perjanjin TPPA ini tidak diketahui. Apa yang kita ketahui hanya maklumat yang telah dibocorkan oleh Wikileaks. 

Jika isi kandungan perjanjian ini tidak  diketahui bagaimana  hendak dikenali  sama ada kita untung atau rugi.

Lawak paling bodoh ialah cadangan untuk membincangkan TPPA ini di sidang Parlimen. Saya ingin bertanya berbincang apa? Hendak membincangkan apa?  Kita berbincang jika kita tahu apa yang hendak dibincangkan. Jika isi Perjanjian TPPA ini rahsia - apa yang boleh kita bincanghkan? 

Pada hemat saya kita hanya ada dua pilihan bila berhadapan dengan TPPA. Kita terima atau kita tolak TPPA. Jika kita terima Perjanjian TPPA bermakna Tanah Melayu terjual. Jika kita tolak  Perjanjian TPPA kedaulatan Tanah Melayu tidak tergugat. Ini sahaja pilihan yang kita ada. (TT


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan akhbar minggun ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45


---------------------

BERITA GEMPAR

Posted: 02 Nov 2015 05:30 PM PSTHOT HOT HOT

SATU  LAGi 

KENA PiNDAH

KOMENTAR
ini kes SRC INTERNATIONAL
ini kes duit 45 juta
ini kes 4 saksi dihilangkan
ini kes yang boleh melekat
ini kes yang terus disiasat
Sudden transfer for MACC prosecutor

A Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) prosecutor who was involved with the remand of several key witnesses in the SRC International probe was suddenly transferred today, sources told Malaysiakini.
DPP Ahmad Shazalee Abdul Khairi, who was also picked up by the police in the wee hours of Aug 1, was held in a lock-up and had his home and office ransacked.
His documents and laptop were also seized from his MACC special operations division office on the same day before he was released.
A source, who spoke on condition of anonymity, described this (AG Chambers's decision) as 'kerja gila' (mad job) as there is no replacement.

Read more: https://www.malaysiakini.com/news/318152#ixzz3qQ8QffHK


KAH KAH KAH
woit
sekali lagi kena tukar
sekali lagi berulang
sekali lagi saksi ilang
apa sudah jadi

SAMUN LAGi
------------

SAJE TANYA

Posted: 02 Nov 2015 05:00 PM PST
BANK APA?
Mengapa suspek utama pembunuhan Ahmad Najadi tidak didakwa?

 | November 2, 2015
Lelaki berumur 55 tahun dipercayai dalang pembunuhan itu ditahan di KLIA kemudian dibebaskan tanpa pendakwaan.


KUALA LUMPUR: Gobind Singh Deo mempersoalkan mengapa lelaki yang dipercayai suspek utama pembunuhan Pengasas Ambank, Hussein Ahmad Najadi, dibebaskan tanpa didakwa.
Ahli Parlimen DAP dari Puchong yang memetik laporan akhbar Kwong Wah Jit Poh berkata, suspek utama ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira dua minggu lalu tetapi Timbalan Pendakwa Raya tidak meneruskan pendakwaan.
"Apakah yang terjadi? Suspek utama ditahan kemudian dibebaskan. Tiada tindakan diambil. Bukan saya kata dia suspek utama tetapi polis," katanya ketika membahas Bajet 2016.


KAH KAH KAH

BANK APA?

SAJE TANYA

TAKUT LUPA

KAH KAH KAH


------------

JANGAN KETAWA

Posted: 02 Nov 2015 05:48 AM PST


JANGAN

KETAWA

INi BUKAN

LAWAK iNI

BERiTA SAHEH

Najib tidak akan saman WSJ di AS, ganti rugi rendah di sana, kata peguam

Najib Razak tidak akan memfailkan tuntutan saman fitnah terhadap Wall Street Journal (WSJ) di Amerika Syarikat (AS) kerana beliau bukan personaliti terkemuka di negara itu untuk memperoleh nilai ganti rugi lebih tinggi, kata peguamnya.
Peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, yang turut berada dalam pasukan perundangan perdana menteri berkata Najib bukan saja mahu keadilan untuk dirinya tetapi juga mahu mahkamah memberikan perintah ganti rugi kerana mencederakan reputasinya.
"Beliau (Najib) nampaknya tidak akan mendapat ganti rugi lebih tinggi di AS kerana beliau tidak begitu dikenali di sana," katanya kepada wartawan hari ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-tidak-akan-saman-wsj-di-as-ganti-rugi-rendah-di-sana-kata-peguam#sthash.Dn0F5LMg.dpufKAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

GWA KETAWA

KAH KAH KAH


--------------

MUDAH KERAJAAN LANUN

Posted: 02 Nov 2015 05:18 AM PST

FACE BOOK
SUNGGUH MUDAH jadi KERAjaan LANUN..
KINI... Subsidi beras Super Tempatan ST15 utk rakyat pula dimansuhkan, ATAS ALASAN KETIRISAN..
Jika alasan ketirisan digunakan utk mansuhkan subsidi rakyat, KENAPA KERAjaan tidak BERANI mansuhkan saja SEGALA 'SUBSIDI' utk menteri2 yg mana saban tahun Laporan Ketua Audit Negara melaporkan KETIRISAN & KEBOROSAN KERAjaan BN !!!
Lepas ni subsidi apa pula kena tarik dan alasan apa pula kjaan akan beri.. ???
SUBSIDI DIHAPUSKAN & RAKYAT KENA GST..
KERAjaan UMNO/BN mmg **** !!!

------------

RINGGIT TERUS MURAH

Posted: 02 Nov 2015 04:30 AM PST

RiNGGiT

TERUS MURAHUS Dollar equals
4.30 Malaysian Ringgit
Chart of exchange rate values over time
-------------

SIAPA PUNYA KILANG ROKOK

Posted: 02 Nov 2015 03:36 AM PSTKRONI BUAT KILANG ROKOK
dulu tiong lai kata naikkan cukai rokok sb kerajaan ambil berat kesihatan rakyat..dlm masa yg sama cukai koporat diturunkan..company rokok suda buat untung double..kini vape nak diharamkan.tp rokok tak haram..sb rokok ni tok2 imam, mufti2 pun isap gak..di indon, company rokok ni dibela dibeli diberi peruntukkan..

di australia, company rokok saman negara australia sb letak tanda "mrokok mbahayakan kesihata".ketika ini tppa belum dibincangkan diparlimen..tp munteri subra suda takut dgn company rokok..bygakan kalo tppa suda sain, comfirm vape haram sb nabi tak isap rokok elektronik ni..

kalo rokok yg nikotin tinnggi yg dijual dimsia ni tak bole haram hanya bole makruh je sb ada kroni2 buat kilang rokok kecil2an..makruh sb org2 agama pun isap rokok yg sama..fakwa betul...blum tppa, subsidi beras murah sudah ditarik..ni sudah bagus sb org2 miskin skrang bole blaja mkn gandum,mkn burger,mkn fries,mkn tortila gmo, bole mkn steak rib eye lembu gmo..ni sebagai langkah myambut tppa dgn budaya mkn on VAPE - JANGAN BUAT TAK TAHU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 4:22 PM--------------

YOUJI SAMPAI LAGI

Posted: 01 Nov 2015 10:30 PM PST
NAPA CAKAP

MACAM iNIMB T'ganu: Selamatkan parti sebelum individu

"Kita perlu menyelamatkan organisasi dan bukan individu. (Perkara) ini perlu dalam satu organisasi," kata Ahmad Razif.


KAH KAH KAH

YOUJI  AKAN

SAMPA

ADA YANG

AKAN H
iLANG

KERUSi EMBi

KAH KAH KAH

-------------

BERITA BARU MASUK

Posted: 01 Nov 2015 09:18 PM PST

ALA..MAK!

Youth group launches campaign for alcohol-free DeepavaliA coalition of Indian youths, Gabungan Unity (United National Indian Teams of Youths) has launched a campaign for an alcohol-free Deepavali 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/citynews/greater-kl/article/lets-have-an-alcohol-free-deepavali#sthash.q9vEtGvb.dpuf--------------

MEMERANGI ALAM

Posted: 01 Nov 2015 08:30 PM PST


PERANG DENGAN ALAM

Sepanjang tahun kita berperang dengan alam .. kali ini awan itam sedang berkumpul dan bergerak dari timur laut .. kita tahu angin ini membawa hujan yang banyak. Orang cina sangat pantang berhadapan dengan angin dari timur laut tempat duduknya negara Mongol. 

Maka itu dari dulu lagi mereka dah bersiap siaga untuk membelakangi angin tersebut. Apa pula persiapan kita, terutama Awang dan Mek pantai timur untuk berhadapan dengan awan itam ini .. berdoa .. nampaknya peristiwa tahun lalu tak banyak beri pelajaran .. balak di Ulu Kelantan masih rancak berterusan, malah merebak dan menerobos pula ke rizab utan Taman Negara ..

 warna sungai masih berwarna kuning ketahikan .. tapi membalak ini bukan kerja Awang dan Mek tadi .. kesian mereka .. toke cina yang kaya mereka yang kena bala .. aniwei gutlak .. selamat berdoa supaya dapat dielakan daripada bencana .. aimiin. on AWAN HITAM SEDANG BERKUMPUL
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 11/2/15

-------------

APA DIA RAHSIA TIGA TEE

Posted: 01 Nov 2015 07:48 PM PST

RAHSIA TIGA TEE


Pada bulan May 2010 yang lalu tanah Keretapi Tanah Melayu di Tanjung Pagar  termasuk semua tanah laluan KTM di Singapura diberikan  oleh Najib Razak kepada Lee Kuan Yew. 

Bani Melayu terpinga pinga bila membaca berita tanah KTM di Singapura kena rembat. Bani Melayu dilihat amat-amat bodoh.
Dilihat bodoh kerana - parti United Malays National Organisation a.k.a Parti Ketuanan Melayu  yang wujudiah parti ini ialah  berjuang mempertahankan kepentingan Melayu telah bersekongkol dengan Lee Kuan Yew - yang amat jelas Lee ini bukan dari  Bani Melayu. Terbukti dengan licik penuh tipu helah  Lee Kuan Yew telah menggunakan  parti  Ketuanan Melayu  untuk menjadi orang tengah menipu Bani Melayu.

Ketika tulisan ini digarap - sejarah  sedang berulang. Kali ini bukan tanah KTM atau tanah kebun getah di Senaling  yang tergadai tetapi Tanah Melayu... saya ulangi ... Tanah Melayu kita ini sedang dalam proses untuk digadaikan. 

Dalam tulisan saya ini saya menggunakan Tanah Melayu untuk memastikan Bani Melayu ini faham betul-betul apa yang saya cuba sampaikan. Mungkin jika saya menggunakan  perkataan  Malaysia  para Bani Melayu ini  tidak ada rasa sayang dan cinta kepada negara yang dipanggil Malaysia. 

Para pakar kaji masyarakat sering mengatakan bahawa Bani Melayu ini amat rapat, amat sayang dan amat cinta  dengan tanah tempat kelahiran mereka. Kerana itu mereka memanggil tempat tinggal mereka  'tanah dan air'. Tempat itu pula dikaitkan dengan tumpahan darah dimana uri dan tembuni ibu mereka pecah berdarah kekita melahirkan mereka.

Pada ketika saya menggarap tulisan ini  - Tanah Melayu -  tempat pecah uri dan tembuni Bani Melayu sedang dalam perjalanan untuk dijualkan.

Betul kah Tanah Melayu ini hendak dijual?  Atau ini hanya tulisan Hishamuddin Rais yang sentiasa anti kerajaan? Atau tulisan anti China DAP kerana ada nama Lee Kuan Yew disebut? Atau ini hanya tulisan untuk memburukan nama Najib Razak suami kepada Rosmah Mansor? Atau ini tulisan propaganda dari Pakatan Harapan Baru. Atau semua ini hanyalah fitnah dan tohmah.

Ini bukan fitnah. Saya akan buktikan satu persatu untuk memperlihatkan bagaiman Tanah Melayu ini akan dijual. Lima tahun dahulu tanah KTM di Tanjung Pagar terjual. Kini sejarah berulang lagi. 
Sejarah apa yang berulang? 

Untuk memahami apa yang berulang saya akan menyelongkar Tiga Tee. Saya akan cuba membuka Tiga Tee. Apa dia Rahsia Tiga Tee?

Tiga Tee ini ialah:
1- TPPA- Trans-Pacific Partnership Agreement
2- TISA - Trade in Services Agreement
3- TTIP-Translantic Trade Investmnet Partnership

TPPA - ini perjanjian perniagaan 12 buah negara di Lautan Pasifik - saperti Berunai, Singapura, Australia, New Zealand, Chile dan Vietnam - termasuk Tanah Melayu.

TISA -ini perjanjian khidmat perniagaan 23 buah negara-negara Eropah dengan Amerika Syarikat.

TTIP - ini perjanjian perniagaan Negara Kesatuan Eropah dengan Amerika Syarikat.

Tiga Tee ini semuanya ikat berikat dengan kuasa imperial Amerika Syarikat. Semuaya kait berkait. Semuanya sambung bersambung.

Orang ramai - warga Malaysia pasti ada terdengar samar-samar atau terbaca tentang TTPA.  Terdengar tapi tidak tahu buah butir. Tidak jelas dan tidak tuntas.

Saya juga yakin majoriti  warga Malaysia  tidak pernah  terdengar tentang TTIP  dan TISA. Ini boleh difahamkan kerana dua perjanjian ini bukan antara Tanah Melayu dengan Amerika Syarikat. 

Tidak mengetahui  mendalam tentang TTPA ini bukan tanda semua warga Malaysia bebal. Dalam kes TTPA dan Dua  Tee  yang lain memang ada rancangan tersusun agar warga dijadikan bebal dan bangang.
Warga Eropah  - yang dikatakan celik ilmu telah juga gagal mengetahui apa itu TTIP dan TISA. Warga German yang dikatakan bijak dan teliti itu pun gagal mengetahui apa sebenarnya dua perjanjian ini. 

Manakala Bani Melayu yang menjadi kunci arah tujuan negara Malaysia ini semangnya telah  lama dibodoh dan dibangangkan. Bani Melayu disimpan dalam gelap. Projek pembodohan Bani Melayu ini telah berjalan semenjak Hari Malapetaka 31 Ogos 1957 - apabila British meninggalkan Tanah Melayu. 

Jika Bani  Melayu terang, bijak dan berjaya menerima pencerahan maka Bani Melayu  akan berbondong-bondong meninggalka parti United Malays National Organisation. Untuk kesejahteraan Parti Ketuanan Melayu - Bani Melayau wajib terus dibodohkan. Lagi bangang Bani Melayu lagi lama United Malays National Organisation berkuasa. Ini fakta. Ini bukan fitnah.

Untuk menyelongkar Tiga Tee maka mari kita kembali melihat sejarah dunia. Kita wajib mengetahui dari mana asal usul TTPA, TISA dan TTIP. 

Semuanya bermula sesudah  Perang Dunia Kedua. Amerika Syarikat mencampuri Perang Dunia Kedua hanya beberapa tahun sebelum tamat perang - sesudah Pelabuhan Pearl dibom Jepun pada Disember 1941. Perang tamat 1945. Ini bermakna yang rahai dan koyak rabak dalam Perang Dunia Kedua ialah Great Britain - kuasa kolonial ulung sebelum pecah perang.

Selesai Perang Dunia Kedua - kuasa imperial dunia hanya tinggal Amerika  Syarikat - yang juga telah meledakkan Bom Atom. Pax Britannia diganti oleh Pax Americana. Semua rakyat dunia tunduk dibawah kuasa imperial Amerika.

Pada tahun 1947 kuasa  Amerika  tidak ada pencabar. Ketika ini Amerika telah menubuhkan GATT - General Agreement on Tariffs and Trade. Amerika membuat  Perjanjian Bretton Woods untuk mata wang. Amerika  menubuhkan Bank Dunia dan juga IMF - International Monetary Fund untuk menyelia dan mengawal sistem kapitalis dunia.

Semua lembaga-lembaga ini dilakar dan dibentuk dengan tujuan  untuk memastikan kaum pemodal Amerika akan mendapat keuntungan  berganda-ganda dari pelaburan mereka. Lembaga-lembaga ini ialah senjata ampoh untuk menundukkan saingan Amerika - pada ketika  itu Soviet Union.

Selama lebih dari  50 tahun melalui lembaga-lembaga ini imperialis Amerika telah menjajah dunia.  Pada hari ini kita boleh melihat hampir dikesemua  negara dalam dunia ini ada pelaburan Amerika. Jelas, dunia dimiliki oleh syarikat dan kaum pemodal Amerika.

Pada tahun 1995 -  satu lagi lembaga telah ditubuhkan. Kali ini namanya ialah Worlds Trade Organisation - WTO. Satu demi satu negara masuk menjadi ahli. Tanah Melayu menjadi ahli GATT semenjak 1957 dan menjadi ahli WTO semenjak 1995. 

Rusia , China dan banyak negara Dunia Ketiga  yang telah bebas dari kuasa penjajah telah menjadi anggota WTO. Setiap negara ini menjaga kepentingan negara mereka. Dalam masa yang sama politik dunia berubah.  Pembangunan ekonomi telah membawa kepada kesedaran politik dan keyakinan diri.

Negara-negara Dunia Ketiga saperti Afrika Selatan, India , China, dan Brazil - semakin berpengaruh kerana negara ini memiliki ekonomi yang besar.

Datang tahun 2001 - kuasa imperial Amerika melalui WTO telah mengadakan Persidangan Doha. Ini percubaan Amerika untuk memastikan sistem dunia kapitalis dibawah hegemoni Amerika akan terus selamat. Persidangan Doha ini untuk memastikan kaum pemodal antarabangsa yang bekerja sama dengan kaum Zionis International akan terus mendominasi dunia.

Dalam perundingan Persidangan Doha negara Dunia  Ketiga saperti India, Afrika Selatan, Irtan,  Brazil dan China  telah enggan tunduk kepada kepentingan kaum pemodal Amerika.  Dalam masa yang sama negara Kesatuan Eropah juga tidak bersetuju dengan tarif dan subsidi  bahan pertanian.  Hakikatnya Persidagan Doha gagal. Kuasa hegemoni Amerika kini telah ada tentangan.

Amerika mula menyedari bahawa  Amerika sebagai kuasa dunia sedang dilawan oleh negara saperti China, India dan Rusia. Tiga negara ini memiliki potensi kekuatan ekonomi dan militer untuk menundukan kuasa hegemoni Amerika.

Penentang kuasa ekonomi imperialis  Amerika ini dikenali sebagai BRIC - Brazil, Rusia, India dan China. Negara BRIC ini semakin berani dan semakin lantang tuntutan ekonomi mereka.

Pada 2007 China telah menubuhkan SCO - Shanghai Cooperation Agreement.  Dalam tahun 2007  juga Rusia pula menubuhkan Eurasian Economic Union. Persidangan pertama dihadari oleh Belarus dan Kazakhtan. Kini Iran , India dan China juga telah dijemput menjadi pemerhati.

China kini menjadi ekonomi kedua terbesar didunia dan berjaya menggantikan Jepun. Maka pada tahun 2014 China telah menubuhkan AIIB - Asia Infrastructure Investment Bank.  Dengan simpanan dolar yang berbilion-bilon   dengan pantas 53 buah negara telah memasuki AIIB. Penubuhan AIIB ini jelas untuk menandingi  IMF, BANK DUNIA  dan ADB - Asian Developemnt Bank.

Semua yang sedang berlaku  diperhatikan oleh  kaum kapitalis Amerika. Kuasa imperial Amerika sedar bahawa China dan Rusia sedang merancang untuk meninggalkan dolar sebagai mata wang perniagaan dunia. Sadikit demi sadikit perniagaan China dengan  Iran telah  menggunakan Yuan. Manakala  perniagan dua  hala dengan Rusia matawang  Yuan dan Rubel boleh digunakan.

Dolar - kertas hijau - yang menandakan kuasa hegemomi Amerika semakin diketepikan.  Kekuatan dolar terus dipertikaikan. Keyakian kaum pemodal terhadap dolar mula berganjak. Amerika yang berselirat dengan  hutang semakin disangsikan ekonominya.

Justeru secara senyap-senyap Amerika merancang. Secara berahsia Amerika telah mewujudkan Tiga Tee - TPPA untuk Asia, TTIP dan TISA untuk Eropah.

Kenapa saya mengatakan senyap senyap dan berahsia? Ini kerana saya amat  yakin  Tok Pa wakil Malaysia ke persidangan TTPA sendiri TIDAK tahu apa isi butir perjanjian TPPA. Saya juga cukup yakin Najib Razak, Zahid Hamidi ,  Khairy Jamaluddin dan Sharizat Jalil - tidak tahu apa isi kandungan TTPA ini. Tidak ada sesiapa di Tanah Melayu ini tahu bahawa  Tanah milik Melayu ini akan dijual dengan penuh rahsia.

Kalau semua rahsia - siapa yang tahu? Tunggu minggu hadapan.(TT)

NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45
 
--------------

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT