Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Husam sedia debat dengan Mustapa Ali

Posted: 17 Nov 2015 06:10 PM PST

KENYATAAN AKHBAR

Husam Musa yang kini berada di Cina kerana menjalani rawatan lanjutan dirinya, memberi kesanggup untuk berdebat pada bila-bila masa sahaja dengan Mustapa Ali. Dalam satu kenyataan Husam sebagai menjawab pelawaan dan cadangan Mustapa agar berdebat dengannya, Husam berkata, Mustapa boleh tetapkan tarikh dan masanya.

Husam menyifatkan perdebatan itu sebagai satu ruang terbaik baginya dan perkembangan kini, kenyataan-kenuataan oleh Haron Din dan Mustapa menyokong apa dakwaanya bahawa Pas ada rancangan untuk bekerjasama dengan Umno.

Bukti telah terserlah, ulas Husam.
Dalam kenyataan yang dikirimkan ke blog ini juga Husam memperli Abdul Hadi Awang yang meminta beliau bersumpah atas dakwaanya tanpa diikuti sama oleh Hadi, disifatkan Husam sebagai meminta bergusti seorang diri.

"Mana boleh bergusti seorang diri, takkan saya hendak tumbuk bayang," begitulah analogi Husam.

Berikut kenyataan penuh Husam Musa.

DATO MUSTAFA: SAYA TANYA ANDA JAWAB

Sifatnya rawatan pemulihan, seharusnya santai dan relaks.
Mode bersantai menjadikan respon saya lambat sedikit.

1. Cabaran Bersumpah

Cabaran TGHH agar saya bersumpah SOLO saya kira adalah petanda kejayaan saya.

Kalau gusti sebagai analogi, jika lawan sudah meminta pesaingnya bergusti se orang diri, fahamlah penonton apa konsekuennya.

Sukan gusti memerlukan regu.

Mustahil boleh ditentukan siapa pemenang hanya dengan menumbuk bayang se orang diri, sedangkan regunya hanya menonton di luar tali.

Jika fiqh mengenai li'an dan fiqh pendakwaan baik bersaksi atau tanpa saksi digunakan, kedua pihak perlu bersumpah.

Saya tidak berniat memalukan Presiden saya, tetapi hanya ingin menonjolkan satu fakta sepanjang perundingan belakang tabir antara Pas - Umno sejak Tok Guru masih hidup lagi.

Jemputan untuk saya masuk gelanggang gusti se orang diri tanpa regu sudah cukup untuk menjadi penutup isu ini dengan kebenaran memihak pada saya. 2014 - Presiden Pas ada mencadangkan kerajaan Pas-Umno dibentuk di Selangor dengan tiga Adun Pkr menyertai Pas. Noktah.

2. Cabaran Debat Dato Mustapa Ali

Saya bersetuju untuk debat terbuka dengan siapa saja, termasuk Cik Gu Pa.
Sedikit sebanyak, adalah juga pengalaman saya berdebat lebih kurang.
Berpeluang berdebat dengan guru politik sehebat beliau tentunya satu penghormatan pada saya.
Beliau boleh menentukan tarikh dan tajuk debat terbuka itu. Seumpama : Saya Tanya Anda Jawab.

Merujuk cadangan beliau tujuan debat itu juga antara lain menentukan duduk cerita perjumpaan Pas - Umno di Selangor dua hari selepas Pru 2008.

Rasanya bila matahari sudah keluar, petunjuk bintang tidak lagi mustahak.

Maksud saya, dengan kenyataan, qarinah atau bukti dan perkembangan terbaru, bukti lama sungguh pun kekal berguna, ditelan oleh bukti baru yang lebih besar. (Rujuk kenyataan terbaru Mursyidul Am tentang kerjasama Pas-Umno).

Bintang digunakan untuk menentukan kedudukan timur barat di gelap malam. Munculnya matahari, petunjuk bintang tidak lagi berguna kerana demikian cerahnya sinar matahari hinggakan bintang seakan sirna.

Pertemuan Pas-Umno 2008 itu akan kekal dalam sejarah - terpulang kepada pengundi Selangor menilaikannya.

Arah perbincangan dalam perjumpaan 2008 itu berubah kerana perundingnya telah berjaya diubah.
Tetapi fakta adanya perundingan di saat tidak munasabah seperti itu akan kekal sampai bila-bila.
Cadangan Cik Gu Pa untuk turut memanggil YB Khalid Samad dengan sendirinya membenarkan dakwaan saya adanya pertemuan itu, bukan menafikannya.

Ada pun pertanyaan beliau sama ada saya menjadi alat Dap, saya pertanyakan kembali kepada Cik Gu: Adakah Cik Gu kini sedang menjadi alat Umno sekali lagi?

Ada apa-apa ke Cik Gu telah dapat ?

Sanggupkah Cik Gu menanggung akibat tidak berterus terang dengan ahli selama ini?
Alat siapa Cik Gu?

3. Kenyataan Terbaru Mursyidul Am Mengenai Kerjasama Pas-Umno
Saya merujuk kepada laporan media seperti keratan di bawah.
Sekalipun kenyataan ini belum lagi bertaraf seterang matahari, tetapi ia lebih mudah difahami.

Paling tidak, seterang bulan purnama.
Mengikut Islam, sekecil hilal ( bulan sabit) pun sudah boleh dijadikan dalil untuk memulakan ibadat sebesar puasa, ini kan pula bulan purnama.

Sudah cukup bagi yang prihatin, untuk mengambil pedoman.
Kenyataan itu menunjukkan, perundingan kerjasama antara Pas-Umno MEMANG WUJUD.
Jadi atau tidak, belum pasti, pertama. Kedua, bentuknya belum muktamad.
Sebagai ahli Pas, saya lebih menghargai ketelusan sebegini.

Ia lebih mulia dari usaha belakang tabir yang boleh menimbulkan kekeliruan ahli parti. Ketiadaan info kepada setengah ahli menimbulkan perbalahan yang berlarutan.
Mereka berpencak silat dengan mata tertutup kerana maklumatnya disembunyikan, tapi bunyi dan desirnya telah wujud sejak 2008.

Itu mungkin sebabnya Islam melarang memperdaya pengikut. Memperdaya bermakna pengikut tidak diberi tahu arah sebenar mereka dibawa sehingga sampai satu waktu, mereka tidak lagi boleh berpatah balik.

Apa yang diperlukan Pas kini ialah ketelusan.

Samaada bila kerjasama itu akan dimuktamadkan dan bentuknya, tentu bergantung kepada banyak faktor, seperti kata Mursyidul Am, termasuk faktor strategi masa dan keadaan.

Niatnya ada. Usahanya ada. Penafian dulu kini sudah meningkat menjadi pengakuan, sedikit demi sedikit seperti menyuntik ubat bius oleh doktor pakar.

Kini, terpulang kepada ahli Pas dan masyarakat awam menilai, membaca dan bertindak balas.

Pas tidak boleh menghalang orang ramai membuat tafsiran sendiri, membuat bacaan politik dan bertindak balas sewajarnya.

Alhamdulillah, usaha kecil saya untuk Allah bukakan rahsia pergerakan belakang tabir selama ini dengan menyebut namaNya 'Al Khabir' sedikit sebanyak berhasil.

Allah Maha Mengetahui rahsia tersembunyi dan tindakan terang semua hambaNya.

Saya berterima kasih kerana Mursyidul Am memberikan pencerahan yang sudah lama dinantikan.

4. Pemuda Kelantan Kepingin Menjadi Tuan Rumah
Ahlan wasahlan.

Oleh kerana statusnya adalah Pemuda Negeri, sebaiknya lingkaran regu dan maudhuknya bersifat negeri.

Pemuda boleh aturkan saya berdebat atau berforum dengan mana-mana pimpinan kerajaan negeri yang ada.
Baik tajuk berkerajaan mahu pun tajuk politik.

Baik isu yang telah saya bangkitkan atau belum.

Saya bersedia.

Husam Musa

Bodhi Island, China
18 November 2015
6 Safar 1437 H
[wm.kl.10:09 am 18/11/15]

Kalau lagu ni mampos Pas...

Posted: 17 Nov 2015 05:55 PM PST


LAPORAN LEWAT

Orang ramai mengikut dialog Husam menerusi kelir.
Semasa berlangsung majlis dialog Husam Musa "Demo Tanya Ambo Jawab" di Bandar Kota Bharu saya sengaja tidak masuk ke dalam dewan berkenaan. Kebetulan dalam dewan penuh "pepak" jadi saya berada di luar guna untuk melihat dan meninjau orang ramai.

Di perkarangan bangunan Kelab Suara Muda tempat berlangsung dialog itu juga "penuh penar" sehingga hampir menutupi jalan raya berkenaan.


Suasana himpunan malam itu persis suasana di Dataran Ilmu tempat Allahyarham Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat mengajar dan memberi kuliyah minggunya setiap Jumaat. Melihat keadaan itu teringat kepada Tokguru.

Saya menganggarkan hadirin malam itu lebih 2,500 orang seramai seramai yang mendengar kuliyah Tokguru. Jumlah itu dikira memuaskan kalau dibandingkan dengan suasana hari ini. Menurut pemerhati jumlah itu adalah teramai setakat ini berbanding dengan majlis-majlis politik lain, baik yang dianjurkan oleh Pas Kelantan maupun Amanah yang mengadakan road show di beberapa jajahan di Kelantan.

Orang ramai memenuhi sepanjang jalan.
Husam sudah menjadi satu fenomena di Kelantan sejak ke belakangan ini dan penampilannya di khalayak ramai ditunggu-tunggu. Perkara ini perlu disedari oleh Pas dan juga mereka yang mendendaminya.

Sanggup berdiri untuk dengar dialog Husam.
Apabila majlis berlangsung kira-kira 2 jam itu selesai, saya beredar sambil membuntuti sekelompok hadirin yang berjalan pulang. Kumpulan pertama yang saya turuti itu bercampur antara mereka berusia lebih seabad dan anak muda. Sambil berjalan mereka mengulas majlis berkenaan.

"Kalau lagu ni mampos Pas Kelantan," kata salah seorang dari kumpulan berkenaan. Saya percaya dia merujuk kepada sambutan majlis berkenaan yang luar biasa.

"Kawan rasa gitu juga," jawab yang seorang lain bersetuju dengan pandangan kawannya itu.
Dalam dewan penuh sesak melimpah ke luar.
Saya mendengar dan mengikuti dari belakang penuh minat.

"Kalau Husam round Malaysia, rasanya teruk Pas," kata yang pertama tadi dengan membawa pandangan sedikit ke luar Kelantan. Dia dapat mengagak apa akan menimpa Pas dengan suasana malam itu.

"Kawan tengok budak-budak muda yang ramai tadi," balas yang seorang lagi.

"Memang orang muda minat Husam," balas pulak yang seorang lagi sambil menambah, kalau tidak dia (Husam) sapa lagi yang diharap. Dialah yang dikira memahami kehendak orang mudah."

Saya setuju dengan pendapat itu. Memang kebanyakan yang hadirin ialah anak-anak muda. Lebih separuh orang muda, manakala yang veteran pula semacam orang pencen sahaja atau kalangan cerdik pandai. Kehadiran kaum wanita juga boleh kira ramai juga.

Beberapa anak muda yang berani menyapa saya menjelaskan suasana itu. Dua tiga orang yang datang bersalam dan menyedari kehadiran saya mengakui akan perkara itu.

Misalnya dua anak muda di Tanah Merah, mengakui dia tidak aktif dalama parti tetapi minat dengan Husam. Baginya Husam adalah idola anak muda di Kelantan. Begitu juga dengan seorang anak muda dari Kuala Krai. Katanya dia sanggup datang kerana ingin memberi sokongan kepada Husam. "Saya percaya apa yang Husam dedahkan benar berlaku," jelasnya. Dan yang paling jauh datangnya dari Sungai Petani Kedah, mereka sanggup bekereta semata-mata untuk mendengar dialog Husam.

Berbalik kepada kumpulan tadi, ketika mereka membelok ke jalan menuju ke Bulatan Tuan Padang, manakala saya pula mengambil ke jalan sebelah kiri saya terdengar seorang dari mereka berkata; Datuk Mat Yakob dan Datuk Nik Amar kena jawab. Kalau tak jawab... teruk Pas." Saya faham kata-kata itu berkenaan dengan beberapa dakwaah Husam mengenai kelemahan dan salah guna kuasa dalam kerajaan seperti isu pembalasakan dan juga Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK).

Ertinya beberapa isu yang dibangkitkan Husam sudah mula ditelan oleh rakyat Kelantan. Mereka bersetuju dengan Husam. Ini semua kerana mereka mengenali akan kemampuan Husam dan juga wibawanya sebagai pemimpin. Mereka menjadi lebih percaya lagi kerana mengenangkan Husam pernah duduk dalam kerajaan. Lagi pun Husam tidak akan bercakap sesuatu yang beliau tidak tahu. Husam dikenali sebagai seorang pentadbir dan perancang politik dan ekonomi khususnya di Kelantan.

Selepas itu saya tidak dengar lagi apakah dialog mereka. Dari perbualan anak muda itu saya menyimpulkan mereka berpuas hati dengan jawaban yang diberikan Husam. Berpuas hati apabila Husam menjelaskan kenapa dia menegur kerajaan Kelantan. Berpuas hati apabila Husam mengatakan dia berbuat begitu kerana sayangkan kerajaan Kelantan dan bukan untuk dirinya.

"Saya tegur kerana saya hendak selamatkan hak rakyat, saya sayang kepada negeri ini," begitu laung Husam penuh emosi.

Dan apa yang sangat memuaskan hati mereka dan segenap yang hadir malam itu apabila Husam mengatakan dia sedia bersumpah atas apa-apa yang didedahkan itu termasuk juga rancangan untuk menyatukan Pas dengan Umno jika diminta berbuat demikian. Kesediaan Huam ini disambut dengan laungan takbir Allahuakbar.

Saya ada pandangan tersendiri mengenai majlis malam itu. Saya ingin rumuskan di sini, tindakan Husam itu mendapat sambutan rakyat dan menjadi satu masalah besar kepada kerajaan Kelantan. Keberaniannya tanpa mempedulikan keselamatan dirinya, menyebabkan rakyat Kelantan menunggu-nunggu apakah pendedahan beliau seterusnya. Apakah yang menanti itu orang Pas atau Umno, tetapi itu adalah hakikatnya.

Paling gembira dengan tindakan Husam tentulah Umno. Cara Husam itu memberi peluru hidup kepada Umno. Ada juga yang menyifatkan Husam sebagai sepak bola ke dalam gol sendiri. Umno tidak perlu bersyarah atau membuat propaganda lagi untuk melawan Pas, cukup dengan apa yang Husam lakukan. Makanya Pas Kelantan perlu berbuat sesuatu membendung tindakan Husam seterusnya. Ahmad Yakob terutama perlu memikir sesuatu dan tidak membiarkan Husam bebas mendedahkan apa-apa yang diketahui.

(Dan orang yang mengatakan Husam menendang bola ke dalam pintu gol sendiri juga harus membuat kajian dengan penuh adil dan terbuka kenapa Husam tersalah sepak bola itu. Jangan hanya tahu menuduh tetapi tidak mahu mengetahui sebab musababnya. Kalau hendak menjadi seorang pengulas biarlah adil dan saksama serta profesional).

Saya yakin apabila Husam sudah sedia melakukan "harakiri" dia akan mendedahkan perkara lebih besar dari itu. Jadi sebelum ia "memborak" eloklah dibendung. Semua pihak juga perlu sedar bahawa apa yang bekas Naib Presiden Pas itu lakukan bukan untuk kepentingan dirinya, tetapi untuk Kelantan. Jadi kalau dia membuat teguran untuk maslahat bersama, kenapa tidak mahu menerimanya?

Sebaiknya Ahmad Yakob panggil Husam dan adakan pertemuan secara anak beranak. Saya jamin Husam sedia untuk hadir asalkan niatnya baik. Isu yang dibangkitkan oleh Husam dan masalah Husam hanya boleh diselesaikan di Kelantan tidak perlu dibawa ke Kuala Lumpur. Ahmad dan pimpinan Pas Kelantan kena menerima masalah dibawa Husam adalah masa personal Pas Kelantan yang tidak perlu dicampuri oleh Pas luar yang sangat tidak memahami hati naluri orang Kelantan. Politik Kelantan sangat unit dan difficulty.

Ingatan saya, jangan hendaknya Husam terus dicabar kerana kalau dicabar beliau akan menyambutnya dan keadaan menjadi lebih parah lagi. Bagi Husam kalau dia melakukan tindakan lebih teruk daripada apa dilakukan sekarang dia tidak kerugian apa-apa sebaliknya mungkin Pas Kelantan akan menanggung masalah besar.

Saya sangat bimbang ketidakpedulian kepada Husam dan serangan balik terhadapnya, akhirnya menyebabkan rakyat akan bersimpati dengannya. Sejarah lampau yang berlaku ke atas Pas Kelantan terhadap apa yang berlaku dizaman Mohamad Nasir hendaklah diingati. Mohamad Nasir dilempar oleh Pas, tetapi beliau diterima sebagai wira oleh rakyat Kelantan. Dan dengan keperwiraan Mohamad Nasir itu akhirnya menyebabkan kerajaan Pas jatuh.

Lainlah kalau Pas sudah berkira untuk berkerja sama dengan Umno, Pas boleh lupakan begitu sahaja Husam tanpa merawatnya. [wm.kl.9:36 am 18/11/15]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT