Nuffnang

Pengikut

Kerabu Bersuara ®

sumber :-

Kerabu Bersuara ®


Jam ciptaan remaja Muslim Ahmed disangka bom akhirnya pikat Obama, firma gergasi

Posted: 17 Sep 2015 01:39 AM PDT
BANGI, Khamis – Seorang remaja Islam, Ahmed Mohamed ditahan oleh pihak polis di Amerika Syarikat selepas gurunya mengesyaki jam rekaan pelajar itu sebagai satu ancaman bom dan mempunyai bahan berbahaya.

Ahmed merupakan pelajar di sekolah MacArthur High School di Irving, Texas, mempunyai minat dalam kejuruteraan.

Dia membawa jam berkenaan ke sekolah pada Selasa untuk menunjukkan hasil rekaannya kepada guru kelas.

Namun, situasi menjadi buruk apabila guru berkenaan menghubungi pihak polis, selepas mengesyaki jam rekaan pelajar itu mempunyai ancaman bom.

Walaupun Ahmed memberi penjelasan bahawa ia bukan sebarangan bahan senjata, guru terbabit tidak mempercayai penjelasan pelajar berusia 14 tahun itu.

Susulan insiden tersebut, isu Ahmed menjadi trending di media sosial dengan sokongan menerusi #StandwithAhmed.

Kejadian itu mengundang reaksi daripada pelbagai pihak yang mengkritik tindakan pihak sekolah berkenaan dan menyelar insiden itu sebagai rasis serta ingin mempromosi 'Islamophobia'.

ahmedis

Ia juga turut menarik perhatian beberapa golongan terkenal seperti Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Presiden Barack Obama dalam akaun Twitternya, meminta Ahmed untuk membawa jam rekaannya ke White House sebagai tanda inspirasi kepada pelajar lain untuk meminati bidang sains.

Sementara itu, pengasas Facebook, Mark Zuckerberg, memuji kebijaksanaa pelajar itu yang mencipta jam berkenaan pada usia muda serta menyatakan hasrat untuk bertemu dengannya.

Syarikat teknologi Google juga tidak melepaskan peluang untuk menjemput Ahmed mengambil bahagian dalam pameran sains yang akan berlangsung hujung minggu ini sebagai satu tanda sokongan kepada pelajar itu.

Manakala, syarikat jaringan sosial, Twitter menawarkan peluang latihan (internship) kepada Ahmed.

Ia sekali gus membuka pelbagai peluang kepada Ahmed seperti biasiswa pendidikan dan peluang latihan industri di beberapa syarikat teknologi terkenal.

Bagaimanapun, polis Irving menutup kes itu semalam selepas mengesahkan jam ciptaan Ahmed adalah selamat untuk digunakan.

Dia kemudiannya dibebaskan dari tahanan selepas disoal siasat. – Agens

TIADA TAHALUF SIYASI DENGAN ORANG ORANG YANG KHIANAT

Posted: 16 Sep 2015 06:56 PM PDT

TIADA TAHALUF SIYASI DENGAN ORANG ORANG YANG KHIANAT

Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang memberikan jawapan yang jelas bila menyebut "tiada tahalluf siyasi dengan orang orang yang khianat".

Lagipun kandungan lafaz baiah yg telah diikrarkan secara sukarela oleh pemimpin pemimpin yg khianat yang telah diamanahkan mewakili PAS dalam pilihanraya adalah jelas menyebut mereka "dilaknat oleh Allah dan sekelian makhluk yang melaknat".

Mereka boleh menjadi calon PAS kerana adanya watikah pencalonan yang dikeluarkan oleh PAS. Bukannya pihak lain.
Mereka menunjukkan sifat yang sangat keji dengan mengambil mudah ke atas ikrar baiah mereka yang merupakan perjanjian besar mereka dengan Allah SWT dalam memperjuangkan Islam yang sudah diletakkan syarat selagi tidak melanggar syariat.

Tiada hujah nyata tentang mana mana pelanggaran syariat yang menyokong pelanggaran baiah. Alasan mereka semata mata kerana tidak bersetuju dengan pendirian Presiden dalam banyak perkara.
Ini adalah alasan semata mata kerana kumpulan mereka kecewa tidak sampai fantasi mereka untuk menguasai PAS melalui muktamar agong dan keputusan pemilihan di peringkat akar umbi.
Masalahnya yang bersetuju dengan Presiden PAS sebanyak 80%, mereka cuma 20%.

Mereka tidak menghormati keputusan demokratik didalam mesyuarat dan muktamar. Ini bercanggah dengan syariat.
Mereka mengambil mudah dalam soal hukum hukum agama. Menganggap perjanjian dan baiah boleh dilanggar hanya dengan nilai kaffarah. Meremehkan institusi mahkamah syariah sebagai pihak berkuasa yang memutuskan soal talak.

Dalam banyak isu berkait prinsip dan dasar Islam, mereka jelas membelakangkan hukum dan perjuangan Islam dengan mengutamakan restu pihak yang keras permusuhannya dengan Islam. Mereka malah mengumumkan akan mengundi menentang hudud jika itu pendirian rakan rakan mereka.

Jika mereka "dilaknat oleh Allah SWT dan semua makhluk yang melaknat", di mana wajarnya PAS bertahaluf siyasi pula dengan mereka ini?

Tidakkah tindakan ini (jika PAS bersetuju bertahaluf siyasi dengan orang orang yang khianat), seperti PAS pula mengambil mudah baiah berkenaan.

Kita tak mungkin boleh percaya kepada pengkhianat.

HJ AHMAD AMZAD HASHIM
Pengarah
Jabatan Penerangan PAS Pusat

Ketua Penerangan Badan Penggerak Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat Negeri Terengganu

Ketua Penerangan PAS Kuala Terengganu
17hb September 2015

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT