Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Khir Toyo berpindah tempat tidur mulai hari ini

Posted: 29 Sep 2015 01:42 AM PDT

TERKINI

Bekas Menteri Besar Selangor dari tahun 2000 hingga 2008, Khir Toyo yang meminta belasa insan mahkamah untuk melakukan khidmat masyarkat dengan menjadi doktor gigi selama setahun bagi mengelakkan dibawa ke penjara, gagal terhadap rayuannya hari ini menyebabkan beliau mulai berpindah tempat tidur di rumahnya ke penjara Kajang.

Khir Toyo semasa muda.
Khior Toyo hari ini dihantar ke penjara Kajang untuk menjalani hukuman penjata selama 12 bulan.

Mungkin Khir sudah pun mengetahui nasibnya itu apabila dia telah menyiapkan sebuah coretan agak panjang yang diposkan dalam blognya (www.drkhir.com) kemudian dipetiksiarkan oleh portal berita. Sayu dan sedih juga saya membaca coretan Khir itu yang bersifat apologikal.

Khir memohon maaf kepada rakyat Selangor, rakan-rakan dan juga sanak saudaranya yang ikut tercemar dengan takdir yang berlaku. Khir juga dalam coretan itu cuba menjelaskan bahawa hukuman yang dikenakan ke atasnya sebagai tidak adil?

Katanya pihak pendakwa gagal membuktikan yang beliau melakukan rasuah dengan beberapa alasan. Antara menurutnya, dia membeli rumah bernilai RM3.5 juta dengan pinjaman bank sehingga sekarang dia masih terhutang sebanyak RM2 juta.

Apabila keputusan dibuat dan Khir telah pun menjalani hukuman selepas semua peringkat mahkamah didepani bagi melepaskan dirinya, sesiapa tidak dapat mempertikaikan lagi. Mempersoalkan keputusan mahkamah dianggap contempt of  court. Apa dilalui Khir itu menerusi satu proses perundangan yang menjadi amalan negara ini dimana kerajaanya didokong oleh Khir sendiri.

Hendaknya Khir dapat menerima takdir yang menimpa ke atas dirinya itu. Dan kepada mereka yang lain, para pembesar negeri mengambil iktibar daripada apa yang berlaku. Sesungguhnya apa yang berlaku ke atas Khir, dari konteks Selangor bukan pertama kali.

Allahyarham Harun Idris, bekas MB Selangor pernah meringkuk dalam penjara, juga kerana kes rasuah. Dan tidak mustahil selepas Khir akan ada menteri besar termasuk dari Selangor juga untuk di masa-masa akan datang akan mengikuti "sunnah" Harun Idris dan Khir itu. Nauzubilahiminazalik.

Apa yang berlaku ke atas Khir bukan sahaja menjadi pengajaran kepada Khir, tetapi kepada semua penjawat awam yang lain. Terutama mereka yang memegang kuasa dan berada di atas panggung kekuasaan. Berhati-hati dan jangan sesekali cuba membuat khilaf dengan menggunakan kedudukan anda itu bagi meraih kepentingan diri secara membuak dan melampau.

Tindakan undang-undang senantiasa menanti anda dan sesiapa juga yang melakukan kesalahan. Penjara bagaikan jerat yang tidak pernah melupai pelanduk. Dan kepada pembesar yang cekap, licit dan masih bebas, juga berjaga-jaga dan jangan berseronok sangat. Hari ini anda mungkin lepas esok belum tentu lagi bebas.

Yang pastinya hari ini, di dunia anda lepas sehingga ke hari akhir saat mata anda tertutup, tetapi di akhirat besok anda akan berhadapan dengan segala imbuhan apa yang anda lakukan selama ini. Mirzan "yaumimashar" besok akan menimbang segenap manusia tanpa mengira jawatan, warna kulit ataupun parti politik, kurus atau gemuk.

Dan kepada Khir, yang berjanji akan terus membuat coretan selepas keluar dari penjara kelak, menulislah meluahkan apa yang ada dalam perasaan anda. Katanya kalau hayat masih dikandung badan dia akan terus menulis. Saya menunggu coretan Khir selepas keluar kelak, dan tulisan itu tentu lebih sedap dan menarik lagi kerana ia sarat dengan pengalaman yang bukan boleh dibeli di mana-mana kedai 24 jam atau bebas cukai.

Kepada keluarga Khir diucapkan takziah atas apa yang berlaku dan bersabarlah menghadapi hari-hari dan bulan-bulan selama Khir berada di penjara. Tempoh setahun tidak lama hanya 365 hari sahaja. Pesan untuk Zahrah Kechik, kalau Dr Wan Azizah Wan Ismail boleh menanti selama lima tahun untuk kebebasan suaminya kenapa tidak dengan anda?

Belajar-belajarlah hidup tanpa suami daripada Azizah, mudah-mudahan ada ilmu atau petua yang boleh dibekalkan oleh Presiden PKR itu. Bayarlah kesepian anda mulai malam ini dengan kegembiraan dan keriaan hidup anda selama 50 tahun dahulu bersama Khir khasnya selama lapan tahun semasa suami anda menjadi MB.[wm.kl.4:27 pm 29/9/15]

Kertas Putih perlu untuk dedahkan skandal Bandar Baru Dabong dan KPK

Posted: 28 Sep 2015 08:49 PM PDT

SUSUPAN PAGI

Kilang papan kepunyaan KPK yang bermasalah?
Beberapa pendedahan dan pembongkaran yang berlaku dalam pengurusan syarikat Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK) nampaknya makin parah meletakkan syarikat milik Kerajaan itu dalam keadaan kritikal dan hilang kepercayaan umum.

Kesan daripada itu ia membawa kepada timbul persepsi kepada ketelusan dan kebersihan dalam kepimpinan kerajaan Pas Kelantan hari ini yang "diselawatkan" dengan kepimpinan Islam. Sudah pasti masalah itu juga akan mudah dikaitkan dengan ketiadaan Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat dan sekaligus menjejaskan wibawa penggantinya, kerana ia dibangkitkan selepas ketiadaan murabbi ummah itu.


Senario itu memerlukan kepada satu penyelesaian atau jawaban yang tuntas daripada pihak kerajaan. Sikap mendiam diri atau menjawab dengan seribu penafian, apa lagi menganggap pendedahan itu berniat jahat tidak lagi membawa apa-apa erti bila mana isu yang berlaku sudah sampai ke pengetahuan rakyat. Apa lagi fakta dan dalil-dalilnya sudah dapat dilihat oleh umum dengan mata lender dan kepala sendiri.

Kepedulian terhadap KPK juga sangat penting kerana ia sebuah syarikat milik kerajaan yang diwujudkan dengan semangat dan aspirasi besar kepada rakyat. KPK bukan sahaja setakat diberi tanggungjawab mengilang kayu kayan menerusi kilangnya, (terletak di Dabong) memberi peluang pekerjaan, menguruskan penanaman semula balak, tetapi hakikatnya juga sebagai khzanah menjaga hutan rimba Kelantan yang merupakan eset kekayaan Kelantan sejak zaman berzaman. KPK bertindak menjadi institusi mengurus khazanah bernilai itu

Justeru sebagai pemangking pendapatan negeri, KPK diberi konsesi ratusan ribu ekar untuk diuruskan secara tertib, mesra alam dan profesional, sudah tentu ia diharap menjanakan kewangan kepada perbendaharaan negeri Kelantan. Sementara pembangunan atau projek hilirannya memberi ruang pekerjaan dan keselesaan kepada rakyat serta membangun kawasan penempatannya itu.

Bagaimana pun perjalanan KPK secara tersusun, bertanggungjawab beberapa dekad lalu sekaan tercemar, bila mana dilaporkan berlaku beberapa penyelewengan dan skandal menyebabkan syarikat itu dipertikaikan dan tercemar wibawanya. Apa yang berlaku itu menggambarkan kelemahan, ketidaktelusan pihak pengurusan KPK khasnya dan kerajaan amnya.

Isu-isu yang diperkatakan tentang KPK sekarang ini adalah seperti berikut;

1. Mengenai projek pembangunan bandar baru Dabong bernilai RM40 juta dimana projek itu dibangunkan secara usahasama di antara KPK dengan syarikat swasta bernama DSP Gorup Compenies. Projek itu dimula pada tahun 2012 tetapi hingga sekarang ia tidak menampakkan bekas.

Tidak ada pejelasan daripada mana-mana pihak berkuasa kerajaan atau KPK sendiri berhubung projek berkenaan, sedang nilai atau kos upacara perasmiannya dikatakan menelan jutaan ringgit. Paling menyedihkan ada juga tuduhan mengatakan projek bandar baru Dabong itu adalah projek gajah putih kerana matlamat sebenar di sebalik projek itu ialah untuk merimbat kekayaan KPK?

2. Tindakan pengurusan KPK yang memberi atau menyerahkan kepada syarikat lain ke atas konsensi yang diberikan kepadanya. Tindakan ini menyebabkan hasil yang sepatut dapat dikutip oleh KPK berkurangan atau pun dalam kata lain KPK kerugian. Proses penyerahan konsensi ini juga menimbulkan keraguan akan ketelusannya, kerana terdapat harga tawaran jauh berbeza dengan harga biasa dan makenisma penentuan harga juga tidak menyakinkan.

(Untuk penjelasan perkara ini boleh dirujukan kepada surat Adun Salor Husam Musa kepada MB Kelantan Ahmad Yaakub yang dikeluarkan hari ini 7 September 2015).

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

YAB Ustaz Dato Menteri Besar,
Kelantan Darul Naim,
merangkap Pengerusi Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan
(PKINK)

KEDUDUKAN KOMPLEKS PERKAYUAN KELANTAN (KPK)

Pagi ini saya membaca berita mengenai KPK diperintahkan membayar sebanyak RM 2.3 juta kepada Encik Tien Chuan Sen.

Ini ekoran keputusan Mahkamah Rayuan menolak rayuan KPK terhadap dua keputusan asal Mahkamah Tinggi Kota Bharu ke atas tuntutan yang dibuat oleh Encik Tien sejak 2013.

Ia menggerakkan saya untuk bertanya lebih lanjut beberapa isu mengenai KPK supaya saya selaku ADUN dan rakyat Kelantan keseluruhannya mengetahui kedudukan sebenar KPK sekarang.

A. Penyerahan Konsesi Tebangan KPK

Saya difahamkan kawasan konsensi KPK dengan kuota tebangan sebanyak 2,000 ekar setahun telah diserahkan kepada sebuah syarikat iaitu Souncern Timber Sdn Bhd.

Saya difahamkan Souncern Timber dikehendaki membayar pulangan kepada KPK hanya sebanyak RM 1,700 seekar. Ini bermakna, untuk kawasan konsensi seluas 2,000 ekar, KPK hanya akan mendapat RM 3.4 juta!

Ditambah sedikit dengan hasil sewaan kilang KPK kepada Souncern sebanyak RM 30,000 sebulan atau RM 360,000 setahun sahaja!

Pertanyaan saya ialah:

i. Adakah pemilihan syarikat kontrak tebangan konsensi penuh KPK ini dibuat secara tender terbuka atau tidak?

Jika tidak, apa kriteria yang digunakan untuk memilih syarikat ini?

ii. Kenapakah bayaran yang diterima oleh KPK hanya RM 1,700 seekar?

Adakah konsensi yang diberikan termasuk hutan dara?

Semakan saya di pasaran menunjukkan, bagi kawasan KPK yang dikira prime dengan sebahagian mengandungi kayu prime seperti meranti merah, ia boleh mencapai sebanyak RM 4,000 hingga RM 5,000 seekar atau lebih. Lebih-lebih lagi bila kawasan yang luas seperti itu diberikan.

iii. Adakah penilaian telah dibuat terhadap kawasan konsensi yang diserahkan kepada Souncern?

Berapa nilaian itu?

Siapa melaksanakan nilaian tersebut?

Jika nilaian tidak dibuat, mengapa?

iv. Memandangkan kedua-dua anak syarikat Souncern Timber Sdn Bhd yang berurusan dengan KPK dari segi tebangan, pengilangan dan penanaman ladang atas tanah KPK iaitu KPK Sk Timber Sdn. Bhd. dan KPK Sk Plantations Sdn. Bhd. dimiliki 70% oleh Souncern, siapakah pemilik 30% lagi saham bagi kedua syarikat tersebut?

Apa tujuan Souncern menubuhkan anak syarikat dengan kaitan nama KPK ini?

v. Memandangkan Souncern ada menubuhkan syarikat perladangan atas nama KPK Sk Plantations Sdn. Bhd., adakah Souncern juga akan diberikan konsensi membuka ladang atas tanah-tanah KPK?

Jika ya, berapa keluasannya? Apakah terma-termanya?

Adakah ini juga bermakna Souncern akan diberikan hak untruk menebang habis mana-mana kawasan yang diberikan kepadanya? Jika benar, tentulah bayaran hanya sebanyak RM 1,700 seekar akan menjadi teramat rendah berbanding jumlah balak yang dikeluarkan melalui tebangan habis.

Pohon penjelasan.

B. 20,000 ekar untuk Dana Perumahan Rakyat Kelantan

Seingat saya, kerajaan telah memutuskan untuk KPK mendedikasikan kawasan konsensinya seluas 20,000 ekar untuk Dana Perumahan Mampu Milik Rakyat Kelantan sekitar tahun 2012.

Kerajaan telah mengarahkan pengurusan KPK melaksanakan tender terbuka di mana dianggarkan harga tawaran antara RM 3,000 hingga RM 5,000 seekar. Dengan itu, KPK boleh mengutip anggaran antara RM 60 juta hingga RM 100 juta.

RM 50 juta adalah dikhususkan kepada Dana Perumahan berkenaan.

Saya difahamkan, hingga kini, sumbangan KPK dari kawasan berkenaan untuk Dana Perumahan adalah kosong sedangkan kelulusan kawasan berkenaan telah bertukar tangan dan segala macam telah didengar mengenai bagaimana ia diuruskan.

Melalui surat ini, saya mohon satu penjelasan terperinci apa yang terjadi kepada kawasan berkenaan.

Saya juga ingin tahu, selepas hasrat kerajaan gagal sepenuhnya bagi kawasan berkenaan, adakah pemeriksaan odit forensik telah dilakukan untuk mengesan kesilapan atau salah guna mungkin telah berlaku?

Apa hasil semakan odit itu?

Apa firma odit yang melakukannya?

Jika belum dibuat, adakah kerajaan bercadang berbuat demikian?

Jika odit forensik akan dilakukan, saya mencadangkan beberapa projek KPK yang terbengkalai dan membazir turut sama diperiksa. Seperti Bandar Baru Dabong yang terbengkalai dan berbagai perbelanjaan/pelaburan hangus KPK ke atasnya, pembinaan galeri pameran di Stong yang tidak digunakan dan pembinaan pejabat baru di Stong yang berakhir dengan VSS hampir semua staf kini dan lain-lain.

Pemeriksaan odit ini adalah penting untuk membersihkan nama baik Kerajaan dan kegunaan YAB untuk menapis mana-mana elemen yang merosakkan aset-aset Kerajaan negeri bagi mengelakkan kerosakan yang lebih banyak.

C. Saya difahamkan, ada satu lagi kes saman yang sedang berjalan di Mahkamah Tinggi sekarang dengan tuntutan RM 7 juta.

Saya berharap, Lembaga KPK dan Lembaga PKINK tidak memandang remeh tuntutan seperti ini. Jalan penyelesaian yang sebaiknya harus difikirkan supaya ianya tidak merugikan Kerajaan.

Saya difahamkan, baik kes yang sedang berjalan mahu pun kes di mana KPK telah kalah, semuanya adalah kes yang mudah dan lurus berkait jual beli pembalakan yang biasa.

Saya tidak faham mengapa KPK tidak boleh menguruskan dengan sebaiknya.

Jiika KPK tewas sekali lagi dan diperentahkan membayar RM 7 juta, pendapatan dua tahun KPK dengan menyerahkan konsensi kepada Souncern tidak cukup untuk membuat pembayaran itu!

D. KPK satu masa dulu adalah syarikat flagship kepada PKINK dan juga Kerajaan Negeri.

Dengan kawasan konsensi yang begitu luas, bernilai dan strategik, ia berakhir dengan menjadi kucing yang keletihan.

Kenapa ini boleh terjadi?

Saya difahamkan dengan perkembangan terbaru ini, semua kakitangan KPK kecuali kurang dari sepuluh orang, telah diberikan pemberhentian pilihan. Pemberhentian kerja pilihan ini akan menambahkan rakyat tanpa pekerjaan di negeri kita.

E. Saya yakin YAB berpegang kepada prinsip akauntabiliti sebagai satu dari teras UMI di bawah dasar Membangun Bersama Islam.

Tentulah tidak keberatan untuk YAB menjelaskan beberapa persoalan yang saya bangkitkan ini.

Mengambil kesempatan ini juga, suka saya sebutkan dua surat saya masing-masing kepada YB Datuk Haji Hanipa Ahmad (surat kedua) dan Tuan Pengarah Jabatan Perhutan Negeri sejak pertengahan Ogos lalu mengenai isu tebangan haram di Ulu Sat masih belum berjawab.

Surat itu disalinkan juga sebelum ini kepada YAB.

Saya pohon YAB ingatkan mereka untuk bersikap telus dan bertanggung jawab dengan menjawab surat saya.

Perhatian YAB terhadap surat saya ini sangat saya hargai.

Saya menunggu jawapan balas dari YAB.

Sekian. Terima kasih.

YB Datuk Husam Musa
Adun Salor
23 Zulkaedah 1436/7 September 2015


3. Selain kelemahan dan keraguan dalam pemberian atau urusan tander konsensi itu, tindakan mahkamah yang diambil oleh sebuah syarikat yang menyaman KPK sehingga dibayar RM2.4 juta juga menjelaskan kegagalan itu juga membawa maksud ketidaktelusan kerajaan. Kegagalan menghadapi saman ini menunjukkan kelemahan dan ia menjatuhkan imej kerajaan Kelantan yang tidak menepati janji (kontrak). Kegagalan itu jelas memberi gambaran KPK penipu.

Khabarnya untuk melunasi denda saman oleh syarikat itu kerajaan negeri terpaksa menjual tanah milik KPK berniali RM4 juta yang terletak di Lundang Kota Bharu Kelantan. Jika maklumat ini benar bermakna kerajaan Kelantan kini sudah ketiadaan wang untuk menampung kewangan KPK.

4. Paling mengejutkan dan ini mendukacitakan sekali ialah apabila ada syarikat diberikan konsesi 20,000 untuk selama 10 tahun dalam dua fasa, boleh menebang balak dimana mana sahaja kayu yang dikehendaki dan disukainya. Sudah tentu peraturan ini suatu tidak kurang cerdik dan merugikan KPK dan kerajaan Kelantan.

Justeru disebabkan berlaku kekeliruan dalam beberapa tindakan atau pun keputusan itu maka sangat perlu satu kertas putih dibentangkan di DUN Kelantan untuk penilaian dan maklumat para Adun. Apabila dibentang nanti semua Adun akan dapat maklumat terperinci mengenai kegiatan, kerugian atau pun permasalahan dalam KPK.

Dalam kertas putih itu juga nanti hendaklah disediakan pernyataan pendapatan dan perbelanjaan KPK dalam tempoh beberapa tahu ke belakangan ini. KPK yang dulunya sebuah syarikat berdaya maju tetapi kenapa hari ini perolehannya begitu susut sekali. Misalnya keuntungan bagi tahun 2014 selepas ditolak cukui pendapatan hanya RM700 ribu sahaja.

Dalam kertas putih juga perlu dijelaskan kedudukan atau status KPK sekarang ini. Khabasnya kilang kayu KPK kini sudah tidak berjalan seperti biasa dna banyak balak yang sudah ditebang dibiarkan buruk begitu sahaja.

Kakitangan KPK (pekerja kilang) seramai kira-kira 60 orang juga sudah diberi notis berhenti menerusi skim VSS. KPK kini hanya ada pekerja tidak sampai 10 orang. Beberapa kediaman pekerja juga terbiar tidak diuruskan dan ini merugikan. Demikian juga degan pejabatnya yang dibina kononnya untuk menempatkan pegawai pengurusan dari Kota Bharu ke pejabat baru bernilai RM800,000 tidak diguna sepenuhnya.

Kertas Putih juga perlu mendedahkan siapakah tiga orang wakil KPK dan tiga orang wakil syarikat yang diberi konsesi atau menguruskan KPK yang bertanggungjawab sepenuhnya terhadap perjalanan KPK dan aktivitinya termasuk bertanggungjawab menentukan kadar tendar, sebut harga dan sebagainya.

Sehubungan itu juga kertas Putih itu perlu mendedahkan status dan kedudukan bandar baru Dabong yang dirancangkan itu. Persoalan yang sangat ditagih apakah projek bandar baru itu satu kontra dengan satu penggadaian kawasan balak milik KPK?

Jika kerjaan sudah mengambil tindakan atau jalan penyelesaian berhubung isu bandar baru Dabong dan KPK apabila masalah itu ditimbulkan sejak seminggu dua ini, solusi yang diambil oleh kerajaan hendaklah juga dibentangkan dalam kertas putih berkenaan.

Dan jangan lupa dan ini sangat mustahak siapakan individu yang berada di belakang projek bandar baru Dabong atau pun yang menjadi mastermindnya. Sudah tentu apabila ada kertas putih berkenaan semua yang berlaku dalam KPK dan bandar baru berkenaan akan terdedah.

Hanya dengan cara itu sahaja, - bentang kertas putih -  masalah KPK dan kegagalan bandar baru itu dapat diselesaikan dan rakyat akan berpuas hati dengannya. Wakil-wakil rakyat dan pegawai tinggi kerajaan Kelantan juga perlu mengetahuinya dan bukan sahaja setakat mendengar cerita-cerita tidak rasmi di kedai-kedai kopi dan kedai-kedai gunting.

Kerajaan Pas Kelantan perlu mendedahkan kertas putih kerana kegagalan membuat demikian sudah tentu isu dan skandal dalama KPK dan bandar baru Dabong itu akan menjadi masalah besar kepada Pas dalam pilihan raya akan datang kelak.

Kegagalan bandar baru Dabong dibangunkan mengikut jadual juga sangat-sangat penting dijelaskan kerana projek berkenaan adalah disebut dalam manifesto Pas untuk pilihan raya ke-12. Projek bandar baru berkenaan penting dijelaskan dengan terang kepada rakyat agar ia tidak akan mudah dikelirukan oleh pihak musuh Pas.

Dakwaan mengatakan projek itu dibatalkan kerana kawasan dibangunkan itu tidak sesuai dan satu kawasan baru sedang dicari hendaklah dijelaskan dalam kertas putih berkenaan. Atau pun jawaban itu merupakan helah sementara sahaja? [wm.kl.11:20 am 29/09/15]

Ekonomi negara: Zeti juga sudah bimbang

Posted: 28 Sep 2015 05:03 AM PDT

SUARA SORE

Gobenur Bank Negara, Zeti Aziz.
Kalau sebelum ini Gebenur Bank Negara Zeti Aziz selalu tampil dengan penuh keyakinan mengumumkan pertumbuhan Keluran Dalan Negeri Kasar (KDNK) dengan setiap tiga bulan sekali, atau pun diulang bila-bila masa diperlukan dengan penuh bangga, tetapi kini tidak lagi.

KDNK negara masih lagi berlegar di sekitar 4.5% hingga 5.5%.

Zeti yang sangat berhati-hati membuat kenyataan berhubung perkembangan ekonomi negara kerana suaranya sangat penting bimbang mempengaruh sentimen pelaburan, tampaknya tidak dapat terus mempertahankan "keselamatan" negara dalam aspek data ekonomi dan kewangan yang kian meruncing ketika ini.

Beliau akhirnya terpaksa juga bercakap dengan nada yang tidak menyenangkan pihak kerajaan apabila tidak dapat membohongi keadaan yang berlaku kini. Kita memahami apa dilakukan Zeti itu suatu keadaan yang sangat memaksa dirinya.

Beberapa hari lepas Zeti telah mengeluarkan kenyataan pedas dan menghiris jiwa kerajaan apabila beliau menduga kedudukan ringgit Malaysia kini yang merudum berbanding dengan mata wang asing tetap tidak akan stabil dan berada diparas rendah selagi isu 1MDB tidak diselesaikan.

Zeti secara terang-terang telah menyalakan skandal 1MDB menyebabkan pelabur kurang berminat untuk terus melabur di negara ini.

Kenyataan Zeti itu adalah telus dan dianggap berani sehinggakan ia tidak disenangi oleh sesetengah pihak yang menjadi pembodek dan pendolor jubur PM.

Sehubungan itu beliau lantas menggesa kerajaan agar menyelesaikan perkara tersebut. Dalam gesaan itu sudah tentu beliau meletakkan tanggungjawabnya kepada Perdana Menteri Najib Razak. Jelas beberapa perkara dibangkitkan berhubung syarikat perlaburan 1MDB itu tetapi dijawab secara tuntas oleh Najib sehingga sekarang.

Salah satu faktor kenapa Dr Mahathir Mohamad masih meneruskan menyerang Najib ialah kerana Najib gagal menjelaskan kedudukan sebenarnya mengenai syarikat pelaburan strategik itu.

Sementara dana RM2.6 billion yang dimasukan ke dalam akaun peribadi Najib yang masih dipertikaikan juga tidak dijawab dengan jelas. Gara-gara itu menyebabkan para pelabor boleh beranggapan Malaysia adalah negara penerima dan pemakan rasuah dalam skala besar.

Sudah tentu bagi tanggapan pelabur wang RM2.6 billion itu adalah untuk tujuan rasuah.

Untuk menyelamatkan negara Zeti tidak terhenti setakat itu sahaja. Terbaru beliau terus bersuara untuk memulihkan keadaan ekonomi negara kali ini meminta agar kerajaan terus memberi keyakinan kepada pelaburan asing. Kali ini beliau merujuk kepada penarafan status sampah (junk status) yang dibuat ke atas Malaysia.

Minggu lalu agensi berita Bloomberg melaporkan berdasarkan data daripada agensi Penarafan Moody's Corp pelabur melibatkan enam negara membangun termasuk Malaysia layak diturunkan penarafan ke "status sampah" (junk status) sama seperti Brazil.

Laporan itu telah meletakkan Malaysia dalam sebuah negara yang kritikal dan menakutkan palaboran asing untuk datang melabor ke sini.

Status itu kata Zeti bukan dilakukan oleh agensi penarafsan, tetapi ia perlu dilakukan oleh negara kita sendiri dengan menjelaskan apa yang berlaku. Apa yang dimaksudkan Malaysia perlu menjelaskan tanggapan umum yang telah menarafkan ekonomi kita sama dengan Brazil. Malaysia kena menafikan dan membuktikan bahawa tuduhan itu tidak betul.

Tanggungjawab ini, menjelaskan keadaan negara kita, menurutnya terletak ditangan kita seperti mana yang pernah kita hadapi sebelum ini semasa negara menghadapi krisis ekonomi pada tahun 1999.

Kali ini Zeti tidak mengulangi gesaannya supaya kerajaan meyelesaikan isu 1MDB tetapi dengan memberi pandangan untuk mengubah persepsi melemahkan pertumbuhan ekonomi negara seperti mana dilaporkan itu dengan meminta kita sendiri menanganinya.

Semua orang perlu faham apabila Gebenur Bank Negara membuat ulasan seperti itu ia menunjukkan masalah ekonomi Malaysia yang buruk kini dapat diatasi sekiranya Najib Razak berundur dari kerusi perdana menteri. Umum tahu isu 1MDB adalah ilham Najib dan beliaulah yang bertanggungjawab ke atasnya.

Kedegilan Najib untuk terus melangok disitu akan membebankan negara.

Apabila Zeti yang dianggap begitu berhati-hati dalam mengeluarkan pandangan yang boleh mempengaruhi perkembangan ekonomi negara, tiba-tiba beliau bersuara juga jelas menunjukkan ekonomi kita sangat teruk dan beliau sendiri seakan sudah berada dalam dilema berada di Bank Negara.

Hal seperti ini belum pernah berlaku kepada mana-mana Gebenur Bank Negara sebelum ini tetapi terjadi ketika Malaysia dipanggungi oleh Najib. [wm.kl.7:46 pm 28/09/15]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT