Nuffnang

Pengikut

.

sumber :-

.


Pembuangan Husam di Kelantan satu kesadisan

Posted: 25 Jun 2015 01:45 AM PDT

MELAKAR RASA                                                                                              

Badan Perhubungan PAS Kelantan untuk sesi 2015/17 telah pun dibentuk yang memperlihatkan berlaku perubahan mengejutkan. Perubahan itu sesuatu yang postif untuk memantapkan badan eksekutif PAS Kelantan itu. Apa yang paling mengejutkan apabila nama Husam Musa sebelum ini sebagai Timban Pesuruhjaya II tidak ada langsung dalam penyusunan itu.

Ahmad Yaakub kekal sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan. Manakala Mohd Amar Nik Abdullah sudah semestinya sesuai dengan kedudukannya sebagai TMB menjadi timbalan Ahmad, dilantik menjadi Timbalan Pesuruhjaya I. Pesuruhjaya II pula Dr Johari Mat yang dinaikkan darjat meskipun prestasinya tidak seberapa. Manakala Pesuruhjaya III Adun Kemuning yang juga Exco, Dr Mohd Fadzli Hassan.

Kehadiran Mohd Fadzli ini dilihat sebagai mengisi kekosong tempat Husam Musa dan ia juga merupakan kenaikan pangkat. Tepat sekali kalau anggota Exco itu diletakkan disitu sebagai pemimpin pelapis PAS masa depan yang educated dan berfahaman dan bersikap sedarhana.

Setiausah Badan Perhubungan yang selamanya dilihat sebagai jawatan terpenting menjadi nadi kepada badan pengurusan itu, diberikan kepada Adun Wakaf Baharu yang juga Exco Kelantan Abdullah Che Nawi. Setiausaha sebelum ini Zulkefli Mamat yang sudah lama diusahakan agar disingkirkan kerana beberapa kelemahan dan kurang berkesan dalam kerja-kerjanya kesetiausahaannya, akhirnya "terkanyar" juga.

Foto ini mencerminkan keakraban Husam dengan Tokguru.
Pun begitu tenaga dan pemikiran Adun Pulai Chondong itu tampaknya masih diperlukan apabila beliau diberi tanggungjawab menjadi Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, bagi mengganti tempat Wan Nik Wan Yusuf. Sebelum ini beberapa cadangan dikemukakan kepada Ahmad Yaakub dan desakan agar Zulkefli ditukar, termasuk saya sendiri pernah mencadangkan kepada MB itu secara terbuka supaya Zulkefli dibuang, tetapi tidak berhasil.

Mungkin ada rahsia besar kenapa Zulkefli Mamat masih lagi dipegang oleh Ahmad Yaakub. Mungkin kerana apa yang pernah disebut oleh MB itu, "kita masih ada agenda belum selesai" sebagai jawaban kepada desakan itu, dengan Zulkefli menjadi pengikatnya. Keberadaan Zulkefli dalam badan perhubungan itu lebih kepada untuk memberi peluang dia menyelesaikan masalah yang masih belum selesai dan menjadi liabiliti kepada parti.

Nama-nama lain yang dibawa masuk ke dalam badan perhubungan ialah Wan Nik Wan Yusuf. Beliau masih lagi dikekal dan berada dalam badan perhubungan itu. Bekas Setiausaha Politik MB itu dilantik menjadi Penolong Setiausaha Badan Perhubungan. Di sini semacam diingini kombinasi Wan Nik dengan Che Abdullah untuk memberi kesan baik kepada badan perhubungan kerana performence Abdullah sendiri dalam kerja-kerja kepartian maupun kerajaan boleh dipertikaikan. 

Good luck Mat Yakkub.
Sebenarnya Wan Nik sudah cukup bertenaga dan ada kekuatan untuk dilantik menjadi setiausaha badan perhubungan PAS, tanpa dia menjadi penimbal kepada Abdullah. Tetapi kenapa Abdullah diletak disitu, saya melihat ia lebih kepada strategi Ahmad Yaakub untuk menjamin kedudukannya agar tidak tergugat. Kepercayaan Ahmad kepada Abdullah mungkin lebih tinggi atas faktor mereka mempunyai hubungan kekeluargaan bukan prestasinya. Isteri Abdullah dikhabarkan anak buah Ahmad Yaakub. Ahmad sudah pandai menompok kuasa!

Selain Abdullah seorang lagi yang mempunyai hubungan intim dengan Ahmad juga dibawa masuk ke dalam badan perhubungan dilantik menjadi Penolong Setiausaha III, iaitu Wan Ruslan Wan Hamat yang juga Setiausaha Politik beliau. Manakala Penolong Setiausaha II Wan Asri Mat Daud. Orang-orang ini adalah tali "belati" kepada Ahmad. Manakala dua orang sang setia Ahmad, Hanifa Ahmad dan Nasaruddin Daud masing-masing dilantik menjadi Bendhari dan Ketua Penerangan. Kalau bukan kerana untuk jadi tukang bacaan doa untuk kesejahtraan MB, elok kalau ketua penerangan itu diberikan kepada veteran Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

Penyusunan badan perhubungan itu tidak boleh dinafikan ia sedikit sebanyak berasaskan kepada kroni dan mereka yang "seraga ayam" dengan Ahmad Yaakub. Kerana sebelum ini beberapa nama di luar kronis disebut dan layak untuk menganggotai badan perhubungan itu tetapi, seorang pun tidak dilantik.

Antara mereka ialah Adun Pasir Tumbuh Abdul Rahman Yunus, Adun Kelaboran, Mohd Zaki Ibrahim dan Adun Mengkebang Abdul Latif Abdul Rahman. Tetapi disebabkan mereka ini dilihat tidak berpihak kepada mereka, dan tidak bersedia untuk masuk "raga ayam", maka kebolehan mereka dinafikan.

Pembuangan Husam

Pembungan Husam dari badan perhubungan PAS itu dilihat satu tindakan berani oleh Ahmad Yaakub. Tindakan tersalah sangka dari jangka kerana Ahmad dilihat sebagai seorang warak tidak mudah menghukum orang yang tidak melakukan kesalahan syarak. Mungkin beliau dengan nasihat Nik Amar telah membuat perhitungan ketiadaan Husam mereka mampu menggerakkan PAS. PAS Kelantan sebelum ini khususnya di era kepimpinan Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat, lebih dilihat ianya digerak dan dibangunkan oleh kuasa dan minda siasah Husam.

Husamlah enjin kepada Nik Aziz dan PAS Kelantan. Walaupun kejayaan Nik Aziz mengekalkan kerajaan Kelantan selama lima penggal ianya adalah berkat kerjasama semua pihak, tetapi orang yang memain peranan dan akitek mengutuhkan PAS adalah Husam Musa. Husamlah yang membentuk minda politik Nik Aziz dengan berkonsepkan kepada politik Islam dianuti Tokguru menerusi beberapa jawatan pentingnya sebagai pembantu Tokguru, Pegawai Akhbar, Setiausaha Politik kemudian sebagai Exco kanan. Husamlah pendampingi Nik Aziz sepanjang Allahyarham berada diluar rumah dan berada dalam sepanjang medan politik.

Gara-gara keintiman dan kerajinan itulah juga menyebabkan beliau dicemburi sampai diusahakan memisahkan dia dengan Tokguru.

Menyedari hungungan intim dan peranan itu mungkin Ahmad Yaakub tidak mahu Husam terus dilihat berperanan dalam PAS maka beliau harus disingkirkan dari badan perhubungan PAS. Tindakan itu juga sedikit sebanyak mungkin kerana sikap Husam yang tidak begitu cakna kepada Ahmad Yaakub sebelum ini semasa Ahmad memegang jawatan TMB. Umum sudah tahun Husam seorang yang tidak begitu mesra alam dan bertindak secara bersendirian.

Bagaimana pun, sepatutnya setelah Ahmad sah mengambil alih jawatan MB tidak seharusnya beliau berasa bimbang dan sangsi kepada Husam lagi kerana keseluruhan "anak kunci kekuasaan" ke atas PAS Kelantan berada ditangannya. Selepas pengunduran Tokguru suka atau tidak, Husam harus akur dan berketuakannya.

Sepatutnya Ahmad tidak bertindak kejam dengan menyingkirkan Husam. Membuang Husam sebegitu dilihat sadis dan ia memberi kesan negatif kepada pentadbiran Ahmad dan PAS Kelantan. Dan kalau pembuangan Husam itu adalah atas tekanan pihak lain ternyata Ahmad tidak mampu berdiri sebagai seorang pemimpin yang tegas, berprinsip dan adil.

Dalam konteks ini saya bukan sengaja mahu membela Husam, tetapi lebih melihat kepada kesan ekoran tindakan itu. Pembuangan Husam dari badan eksekutif PAS itu sangat disukai oleh Umno. Selama ini orang yang dibimbangi dan ditakuti oleh Umno ialah Husam Musa. Apabila Husam yang mampu membaca langkah politik musuh dan sering mengelirukan musuh tidak ada lagi, maka mudahlah untuk musuh masuk ke dalam rumah PAS dan menganyang. Musuh bersorak sambil bertepok tangan, seraya dalam hati berkata ''inilah masanya..."

Ahmad mungkin tidak melihat hakikat ini dan dia lebih berasakan dia selamat apabila Husam tidak ada. Congakan itu silap. Seperkara yang Ahmad kena ingat, kalau tindakan terhadap Husam itu berdasarkan kepada dhamirnya tidak mempercayai Husam, perasaan sama juga beliau kena ada juga kepada orang lain yang kini menjadi pagar-pagar besi bodekismenya. 

Apa yang Ahmad kena ingat suatu hari pagar itu juga akan memakan dirinya. Ini politik.

Selain itu pengyingkiran Husam juga dianggap kejam dan sikap kacang lupakan kulit. Jasa dan budi Husam selama sejak tahun 1995 menjadi ahli Parlimen, kemudian Adun dan dilantik menjadi Exco dua penggal banyak merancang untuk pembangunan sosial ekonomi di Kelantan. Ini menunjukkan Ahmad Yaakub seorang yang tidak tahu mengenang budi dan seolah-olah tidak ada penghormatan langsung kepada Tokguru Nik Aziz. Penyanjungan Nik Aziz kepada Husam sebagai seorang budak bijak tidak diikhtiraf oleh Ahmad Yaakub.

Tindakan itu juga kontras dengan sifatnya sebagai Mursyidul Am yang lebih perlu bertindak menjadi pendamai dan bukan meretakkan lagi keadaan. Murabbi itu membimbang dengan perbuatannya dengan penuh fatanah bukan seronok dan syok dengan kata hafalan dan bacaan dikertas kitab.

Bahaya menanti

Seburuk-buruk Husam dia ada pengaruh dan aura tersendiri. Kalau pun dia selepas ini menjadi pasif kepada PAS, tetapi pengikutnya akan membuat tindakan sendiri. Apa kata kalau para pengikutnya bertindak untuk tidak bersama PAS kerana kecewa kepada apa yang berlaku di Kelantan dan menimpa Husam? Tidak perlu banyak cukup sekadar 25 persen sahaja ia menjejaskan PAS. Kalau itu berlaku jangan salah dan tuduh Husam lagi.

Tidakkah keadaan itu merugikan PAS Kelantan. Tidak tahulah saya kalau pemikiran Ahmad Yaakub dan mereka yang berada diserandang kekuasaanya kini sudah terpeta dalam kepala kerjasama dengan Umno. Kalau bayangan itu sudah wujud, maka pembuangan Husam itu adalah wajar kerana Husam selamanya akan tetap berpegang kepada ikrar dan sumpah Tokgurunya, Nik Abdul Aziz yang sama sekali tidak akan bekerjasama dengan Umno selagi parti itu tidak menukar perlembagaan parti.

Kepada Husam diharap jangan berduka dan bersedih di atas apa yang berlaku. Terimalah dengan penuh keredhaan dan insaf. Percaya dan yakinlah sesuatu yang berlaku itu ada hikmahnya, mungkin juga kifarah Allah ke atas diri kita. Dan kebenaran itu selalunya lambat tiba. Ia selalu saya ibaratkan seperti kereta api malam, yang sering kali lewat tiba tetapi ia tidak tetap akan sampai dan tidak sesekali pernah mungkiri kepada setesennya.

Jangan menangis duhai putra Musa, dakaplah kenangan bersama Tokgurumu dan keriduan kepadanya jadikan penawar mujarab untuk mengubati segala kesadisan yang kamu terima selama ini. Senyum dan tersenyumlah kandati pun dengan penuh kejadaman. Kepada Ahmad Yaakub good luck. [wm.kl.4:09 pm 25/06/15]

Abdul Hadi jilat kahaknya yang terludah atas emas

Posted: 24 Jun 2015 07:24 PM PDT

BACAAN POLITIK                                                                          

Azmin dan Hadi erat menggengam tangan.
Semalam Abdul Hadi Awang, Presiden Pas yang baru diberi mandat secara "seraga ayam" telah membuat satu kenyataan ringkas lima perenggan yang memberi arahan kepada Pesuruhjaya PAS Selangor (tak ingat nama), agar mengarahkan semua Adun PAS di negeri itu memberi sokongan kepada Mohamed Azmin Ali sebagai Menteri Besar untuk membolehkan Azmin terus memimpin kerajaan Selangor.

Menurut Abdul Hadi, arahan itu dibuat sebagai untuk mempertahankan kerajaan Selangor yang dibina atas rangka kepercayaan rakyat.


"Ingin saya pertegaskan bahawa, kerjasama PAS dengan komponen dalam PR di Selangor adalah dalam kerangka untuk mempertahankan kerajaan yang dibina bersama melalui kepercayaan rakyat," demikian tegasnya.

Beliau juga menjelaskan arahan itu dibuat setelah menyedari bahawa iklim kerjasama yang dibina dalam Pakatan Rakyat ketika ini dalam keadaan mencabar dan berdepan dengan perbezaan prinsip dimana ianya perlu diselesaikan dengan adil.

Menurutnya, bagi PAS maufakat asal yang dibina adalah kebersamaan dalam perkara yang dipersetujui dan menjadi kepentingan bersama, manakala dalam masa yang sama mengikhtiraf kewujudan perbezaan pandangan dan prinsip perjuangan parti masing-masing dalam kalangan parti Pakatan Rakyat (PR).

Apa yang dimaksudkan Abdul Hadi keadaan mencabar itu apabila DAP telah mengumumkan Pakatan Rakyat telah mati, manakala beliau pula menganggap ia masih hidup. Justeru arahan itu bagi memulihkan keadaan dan mengukuhkan kerajaan Pakatan di Selangor. 

Beliau juga menarik perhatian, kerjasama dalam PR adalah sebagaimana yang dinyatakan dalam ucapan dasarnya sempena muktamar tahunan PAS yang baharu sahaja berlangsung, yang menegaskan bahawa; "PAS akan terus dan tetap melaksanakan tahaluf siyasi bersama Pakatan Rakyat, selagi mana ianya tidak bercanggah dengan panduan al-Quran dan as-Sunnah.

Mendengar kenyataan dan sikap terbaru Abdul Hadi itu mungkin bukan sahaja saya yang bingung dan menggeleng-geleng kepala dengan telatahnya tetapi orang lain juga, termasuk para Adun PAS di Selangor. Boleh juga jadi Barak Obama dan Jokawi juga turut pening.

Mengapa saya berkata begitu, kerana arahan dan sikap Abdul Hadi itu kontradik dengan langkah yang diambil olehnya sebelum ini dimana memurka dan tidak bersetuju dengan dua Adun PAS, Saari Sungip (Hulu Kelang) dan Hasnul Badaruddin (Morid) yang mengambil pendirian untuk menyokong kerajaan Selangor yang berketuakan Adun PKR.

Saari dan Hasnul telah menyatakan pendirian tegasnya, sehingga menandatangani surat akuan yang mereka menyokong Dr Wan Azizah (PKR) menjadi MB Selangor sebagai mengganti Khalid Ibrahim. 

Tindakan yang diambil kedua Adun itu adalah untuk mempertahankan kerajaan Selangor yang ketika itu kedudukannya persis telor di hujung tanduk. Pemerhati berpendapat sekiranya Saari dan Hasul tidak bertindak "jahat" begitu kemungkinan kerajaan rakyat yang kini dipertahankan Abdul Hadi itu sudah ghaib. 

Ekoran sikap tegas, berani dan setiakawan itu menyebabkan Saari dan Hasnul diambil tindakan disiplin dan digantung sebagai ahli PAS. Tidak cukup itu beliau menjadi bahan cacian dan maki hamu oleh sesetengah ahli PAS yang berketurunan "lembu" dan "bodoh politik". Bahkan Abdul Hadi sendiri dalam muktamar di Batu Bahat, Johor mengeluarkan kenyataan "barua" yang dianggap dihalakan kepada Saari dan Hasnul.

Apabila hari ini Abdul Hadi tiba-tiba membuat arahan itu, menyokong Azmin (PKR)  ia mengejutkan dan membingugkan orang ramai yang faham dan celik politik. Apakah beliau lupa dengan apa yang berlaku sebelum ini? Atau pun dia u-trun lagi sekali dengan ada sebab-sebab yang tersirat tetapi tidak sukar menyelami maknanya? 

Kesimpulannya apa yang dilakukan Abdul Hadi itu adalah seperti menjilat kahak yang diludahnya sendiri. 

Dalam pada itu perubahan positif Hadi secara drastik terhadap kerajaan Selangor itu, sudah pasti ditafsir dengan berbagai makna dan erti. Kamus-kamus strategi dan taktik pun dibuka. Apakah ada perjanjian sulit telah dibuat yang Azmin akan berpelukan dengan PAS dan selepas ini akan dikenali sebagai MB Selangor daripada PAS, bukan lagi PKR? Tidak ada yang mustahil dalam politik.

Azmin dalam keadaan ini sudah pasti dia lebih menyayangi jawatan MB daripada segala-galanya. Bukankah puncak perjuangan itu kuasa dan kedudukan? Mungkin baginya tidak salah kalau dia dianggap sebagai MB daripada PAS, asalkan kedudukan berprestaj itu tidak tergugat. Formula untuk Azmin mengekalkan kedudukannya dengan sokongan PAS, walaupun PAS tidak mempunyai majoriti cukup, PAS boleh menambahnya dengan Adun dari UMNO seramai 12 orang.

Secara zahirnya, tanpa mengambil kira ada motif lain disebalik sikap baru Abdul Hadi itu, ia menunjukkan kelemahan daya dan intelektual politiknya. Sebaliknya langkah Abdul Hadi itu menambahkan nilai kepada kedangkalan siasah yang dimilikinya selama ini. 

Tidak mengapalah kalau pun Abdul Hadi menjilat semula kahaknya, tidak ada apa-apa masalah mungkin kahak yang dikehek dulu itu terjatuh atas emas. Jadi yang dijihat itu ialah kahak yang bersalut emas. Dan emas itu mungkin sekali Azmin Ali? [wm.kl.9:54 am 25/06/15

Ulasan pengguguran Husam dari hierarki Pas Kelantan

Posted: 24 Jun 2015 09:18 AM PDT

PERHATIAN

Esok saya akan ulas pembentukan kepimpinan baru Pas Kelantan yang katanya dibuat malam semalam. Dalam penyusunan itu berlaku perubahan bagi disesuaikan dengan pemerintahan Ahmad Yaakub dan Mohd Amar Nik Abdullah yang boleh dianggap sebagai pemerintah ala-ala "junta" tentera di negeri Cik Siti Wan Kembang itu.

Dalam penyusunan itu nama Husam Musa langsung tidak ada dalam hierarki Pas Kelantan. Kenapa?

Kehilangan nama Husam itu menjadi percakapan bukan sahaja di Kota Bharu tetapi juga di Kuala Lumpur. Tindakan menggugurkan Husam itu sesuatu mengejutkan pemerhati politik khasnya dan amnya para pengikut bekas Exco kanan itu terutama di kalangan anak muda. Apakah pengguran itu tepat dan tidak membawa apa-apa implikasi kepada masa depan Pas Kelantan?

Tunggu. Inysa-Allah saya akan membuat ulasan berhubung perkembangan ini esok. Wassalam. Mso. [wm.kl.12:18 t/malam 25/06/15]

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT