Nuffnang

Pengikut

"BERANI KERANA BENAR!"

sumber :-

"BERANI KERANA BENAR!"


Sekolah terbaik dan kepentingannya

Posted: 24 Jan 2015 09:37 PM PST

Oleh Haji Osama 

Semua ibu bapa sangat berharap untuk memberikan pendidikan terbaik untuk anaknya. Beberapa minggu yang lepas, sekolah dibuka. Walau jadualnya sedikit terencat kerana masalah banjir, namun kini hampir kesemua sekolah mula dibuka.

Saya di antara ibu bapa yang sangat bersungguh-sungguh untuk melihat anak saya mendapat pendidikan terbaik.

Apabila Adam mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR tahun lepas, saya berusaha bersungguh-sungguh cuba menempatkannya di sekolah terbaik. Alhamdulilah, Adam akhirnya berjaya ke MRSM Pasir Tumboh.

Tahun ini, saya cuba menggunakan kaedah yang sama seperti yang saya gunakan untuk Adam dalam membantu seorang pelajar untuk ke MRSM Pasir Tumboh. Alhamdulilah, adik Norhanis Qistina juga berjaya. Bagaimana kaedah saya? Mari saya kongsikan dengan anda.

Perkara paling utama untuk layak ke sekolah terbaik ialah perlu mendapat keputusan yang cemerlang. Contohnya untuk peperiksaan UPSR, anak anda semestinya cemerlang iaitu mendapat 5A.

Pelajar yang mendapat 5A sangat ramai. Ruang dan peluang untuk ke sekolah asrama penuh atau MRSM pula sangat terhad. Misalnya, MRSM Pasir Tumboh tahun ini pengambilannya lebih kurang 50 orang pelajar baru. 50 orang pelajar hanya boleh menempatkan untuk dua kelas sahaja.

Berbanding tahun lepas, 200 pelajar diambil. Kenapa? Saya difahamkan kerana mereka mula membuka kelas tingkatan empat. Sebelum ini kelas mereka hanya menempatkan pelajar sehingga tingkatan 3 sahaja.

Justeru itu, untuk ke MRSM Pasir Tumboh tahun ini agak sukar. Saya juga difahamkan hampir 700 pelajar yang memohon ke sekolah ini.

Bagaimana Norhanis Qistina boleh berjaya menempatkan diri di sekolah ini? Tentunya Norhanis dapat 5A. Selain itu, saya menyediakan semua keperluan lain dengan penuh cermat.

Sijil-sijil nya, bayangan soalan untuk interviewnya dan memberi motivasi kepadanya.

Ramai yang memandang enteng tentang sijil-sijil. Tahukah anda, setiap sijil ada makna dan markah. Sekiranya anak anda tidak mempunyai sijil, anda perlu berusaha untuk memenuhi sijil-sijil mereka.
Markah untuk sijil juga berlainan. Jika anak anda seorang ketua pengawas, markahnya adalah 10 berbanding pengawas biasa hanyalah 5. Jika bukan pengawas, markahnya adalah kosong. Begitulah juga dalam bidang permainan dan persatuan.

Persembahan semasa hari interview juga merupakan satu elemen yang penting dalam menentukan kebijaksanaan pelajar ini. Biasanya panel interview akan memanggil empat orang pelajar dalam satu masa. Anak anda perlu menampilkan diri sebagai ketua untuk kumpulan mereka. Perlu nampak paling bersih, kemas dan bersedia.

Antara soalan yang akan dikemukan ialah kenapa anda mahu ke MRSM? Agak-agak anda, apakah jawapan anak anda nanti. Saya sediakan jawapan untuk Norhanis. Saya juga memintanya menghafal jawapannya.

"Saya adalah anak keenam daripada 9 orang adik-beradik. Saya dibesarkan dalam keluarga yang agak susah. Ayah seorang buruh binaan manakala ibu saya seorang suri rumah. Peluang belajar di MRSM harus saya rebut kerana ia merupakan peluang keemasan bagi saya untuk mencapai cita-cita saya sebagai doktor dan membantu keluarga saya. Saya yakin MRSM akan merealisasikan impian saya ini kerana saya difahamkan MRSM mempunyai keupayaan untuk melahirkan pelajar yang cemerlang dan mempunyai dana untuk pelajar yang miskin seperti saya. "

Mengikut Norhanis, ramai yang hanya menjawab saya mahu ke sekolah Sains. Bagi saya jawapan itu betul, namun ianya tidak tepat. Menurutnya lagi, apabila dia memberi jawapan di atas, ahli panel tersenyum dan mengangguk-angguk.

Penyusunan sijil-sijil mengikut turutan juga sangat penting. Ahli panel akan lebih mudah untuk menyemak sijil-sijil anak anda.

Akhirnya, berdoalah kepada Allah dengan penuh kesungguhan dan keikhlasan hati. Hanya dengan doa yang ikhlas dan bersungguh-sungguh, Insha Allah permintaan akan dimakbulkan.

Tahniah saya ucapkan kepada Norhanis Qistina, semoga anak ini akan menjadi pelajar terbaik dan mampu membantu keluarganya apabila berjaya nanti.

Jika anda semua mahu saya membantu anda dan anak anda, Insha Allah saya akan cuba membantu. Apa yang pasti, ianya hanyalah percuma. Sila hubungi saya.

Telephonophobia

Posted: 24 Jan 2015 09:32 PM PST

Oleh Paratan Rajagobal 


Fobia telefon (telephonophobia, telephobia) adalah keengganan atau takut membuat atau menjawab panggilan telefon, secara literal, "takut telefon". Fobia Telefon juga dianggap sebagai jenis fobia sosial atau masalah kebimbangan sosial. Ia sering berbanding glossophobia, dalam yang kedua-duanya memerlukan melibatkan diri dengan penonton untuk tahap tertentu, diikuti rasa takut dikritik, diadili atau membuat bodoh daripada.

Fobia dan pelbagai ketakutan, terdapat satu spektrum keterukan keadaan takut kepada perbualan telefon dan kesukaran yang sama. Sebagai contohnya, pada 1993, dilaporkan kira-kira 2.5 juta orang di Great Britain mempunyai fobia telefon.

Istilah Telefon Penangkapan merujuk kepada tahap yang lebih rendah daripada fobia telefon, di mana ia adalah kebimbangan yang diperolehi dari telefon, tetapi kurang teruk berbanding dengan satu fobia sebenar. Orang-orang ini mungkin tidak mempunyai masalah berkomunikasi berhadapan muka, tetapi mempunyai kesukaran berbuat demikian melalui telefon.

Pengguna telefon bimbit meningkat bak cendawan tumbuh selepas hujan disebabkan harganya yang jauh lebih murah selain bentuknya yang lebih kecil dan senang dibawa ke mana-mana. Di mana-mana sahaja kelihatan orang asyik menatap skrin sentuh telefon pintar sambil menunjukkan ekspresi wajah yang sukar untuk diteka, seolah-olah tiada sesiapa yang memerhatikan mereka di situ.

Kegilaan terhadap komunikasi hujung jari ini mengakibatkan gejala ketagihan yang serius dalam kalangan masyarakat umum. Di Malaysia, penduduk menunjukkan minat mendalam terhadap laman jaringan sosial.

Pada November lalu, satu kajian yang dikeluarkan firma penyelidik global, TNS, mendedahkan, penduduk Malaysia merupakan orang yang paling bersosial di Internet iaitu dengan mempunyai purata 233 sahabat di rangkaian mereka berbanding 68 di China dan 29 Jepun.

Kajian daripada Harvard Business School mendapati, 70% daripada responden mengakui akan memeriksa telefon pintar selepas bangun daripada tidur, 56% akan memeriksa telefon pintar 30 minit sebelum masuk tidur, 48% memeriksa untuk urusan kerja walaupun pada hujung minggu dan hari pelepasan am, 51% mengakui memeriksa untuk urusan kerja walaupun bercuti dan 44% mengakui mengalami keresahan dan tidak keruan apabila telefon mereka hilang dan tidak diganti dengan cepat.
Sebab dan ketakutan

Takut telefon boleh berkisar daripada tindakan atau pemikiran tidak menjawab dan menerima panggilan untuk dering sebenar yang dihasilkan telefon. Bunyi dering boleh menjana rentetan kebimbangan, dicirikan pemikiran yang berkaitan dengan mempunyai untuk bercakap, melaksanakan dan sebaliknya.

Ramai daripada mereka yang mengalami fobia ini boleh melihat sebagai mengancam atau menakutkan, atau mungkin bimbang tentang mencari masa yang sesuai untuk memanggil, dalam ketakutan menjadi suatu kacau ganggu. Satu sumber lain kerisauan boleh datang dari suara berkualiti rendah dan orang-orang yang akan menanggung akibatnya tidak akan memahami apa yang akhirnya memanggil mengatakan, atau sebaliknya.

Satu lagi sumber kebimbangan datang dari kekurangan bahasa badan, yang tidak lagi menjadi ada melalui telefon dan keputusan dalam individu yang kehilangan akal mereka kawalan. Pengalaman masa lalu, seperti terdengar sesuatu trauma atau panggilan yang tidak menyenangkan dan marah, juga boleh memainkan peranan dalam mewujudkan ketakutan.

Pesakit biasanya melaporkan takut mereka akan gagal untuk memberikan respons yang sesuai dalam perbualan telefon, dan takut mencari apa-apa untuk mengatakan, yang akan berakhir dalam diam memalukan, gagap. Kelakuan mengelakkan bersekutu termasuk meminta orang lain (contohnya, saudara-mara di rumah) untuk mengambil panggilan telefon dan penggunaan eksklusif mesin menjawab.

Satu lagi sebab ialah pesakit mungkin percaya, orang-orang yang memanggil mereka menanggung berita buruk atau menyakitkan.

Simptom-simptom

Pelbagai gejala dapat dilihat pada seseorang yang mengalami fobia telefon, banyak yang dikongsi bersama dengan kebimbangan.

Beberapa gejala termasuk kecut perut, tapak tangan berpeluh, denyutan jantung yang cepat, sesak nafas, loya, mulut kering dan gentar.

Pesakit mungkin mengalami perasaan panik, keganasan dan ketakutan. Serangan panik menyebabkan boleh termasuk hyperventilation dan tekanan.

Gejala-gejala negatif dan diadukkan boleh dihasilkan kedua-dua pemikiran semata-mata untuk membuat dan menerima panggilan dan tindakan berbuat demikian.

Kesan-kesan

Telefon ini adalah penting untuk kedua-dua menghubungi orang lain dan mengakses perkhidmatan penting dan berguna. Akibatnya, fobia ini menyebabkan banyak tekanan dan kehidupan peribadi kesan rakyat, kehidupan kerja dan kehidupan sosial.

Akibatnya, penghidap mengelakkan pelbagai aktiviti, seperti penjadualan peristiwa atau menjelaskan maklumat. Terikan dicipta di tempat kerja khusus kerana kerja dengan telefon boleh memainkan peranan yang penting dalam kerjaya.

Rawatan

Fobia seperti ini biasanya boleh dirawat dengan pelbagai jenis terapi, termasuk: terapi kognitif tingkah laku (CBT), psikoterapi, terapi tingkah laku dan terapi pendedahan. Lain-lain tindakan yang disyorkan terdiri daripada merancang perbualan yang lebih awal daripada masa dan membacakan, menulis atau menyatakan dahulu apa yang perlu dikatakan.

Amalan juga memainkan faktor penting dalam mengatasi rasa takut. Ia adalah berguna kepada pesakit untuk meningkatkan penggunaan telefon pada kadar yang perlahan, bermula dengan panggilan mudah dan secara beransur-ansur bekerja cara mereka sehingga.

Sebagai contoh, bermula dengan panggilan automatik, bergerak untuk keluarga dan rakan-rakan dan kemudian melanjutkan lagi tempoh perbualan dan dengan siapa perbualan yang sedang diadakan.

Kesimpulan (penutup)

Kini, telefon bimbit mengatasi segalanya. Di tangan mesti ada telefon. Kalau tiada, rasa janggal. Sekiranya pergi kerja tetapi telefon tertinggal, sanggup berpatah semula untuk mendapatkanya. Kadang-kadang, biar diri sendiri yang terjatuh, janji telefon dapat diselamatkan.
Begitulah penangan telefon pintar. Walaubagaimanapun, teknologi komunikasi seperti telefon bimbit bergantung kepada niat penggunanya. Sebagai remaja, kita harus bijak menggunakan peranti teknologi maklumat ini dan tidak menyalahgunakannya untuk tujuan yang sia-sia.
Remaja harus menjalani kehidupan yang normal dan bukan hanya bergantung kepada satu-satu teknologi sahaja. Janganlah "Menghabiskan kehidupan anda tanpa telefon bimbit".
* Penulis ialah pelajar Universiti Putra Malaysia.

Tok Guru Nik Aziz yang luar biasa, penuh tawaduk

Posted: 24 Jan 2015 09:27 PM PST

Oleh Hazlan Zakaria


Sebagai seorang wartawan separa-veteran, amat jarang saya mengkagumi seorang politikus. Benar, ramai yang saya hormat dan ada juga yang dipandang tinggi, namun secara umum saya tidaklah terlalu ambil pusing tentang mereka.

Namun ada sebilangan kecil, dan khususnya seorang sosok yang telah menegaskan kepercayaan saya terhadap mereka, golongan yang memerlukan undi kita untuk dipilih mentadbir dan memimpin, kalau pun tidak sebenar-benarnya berkhidmat kepada rakyat.

Walaupun belum sampai sedekad saya menjadi wartawan, hampir sepanjang tempoh itu telah didedikasikan untuk membuat liputan dan laporan tentang politik Malaysia.
Sudah banyak perkara yang saya lihat dan alami. Saya menjadi penat dan bosan, sudah terlalu biasa dengan kekecewaan, ketidakjujuran, cakap kosong dan buruk-memburuk daripada watak-watak politik yang kita kenal.

Saya mungkin menjadi mangsa kepada penyakit yang biasa dihadapi mereka yang cukup dekat untuk melihat sendiri kesilapan-kesilapan kecil di tembok kekuasaan, yang menjadikan seseorang itu sebagai sinis yang pesimistik.

Namun ada seorang insan di kalangan ramai dalam dunia politik yang tegap berdiri di tengah-tengah kancahnya, yang mengembalikan kepercayaan saya terhadap politikus, walau pun tidak semua.
Insan itu adalah Datuk Nik Aziz Nik Mat, seorang daripada sebilangan tokoh yang setakat ini gagal memenuhi jangkaan sinikal saya tentang politikus. Beliau adalah Mursyidul Am PAS, bekas Menteri Besar Kelantan dan masih sebagai Adun Chempaka.

Seperti kata-kata editor saya, beliau adalah politikus Melayu yang sukar lagi untuk dilihat pada masa ini, benar-benar luar biasa dan tiada duanya.

Tidaklah sehingga mencetuskan sentimen "Politikus Melayu hebat terakhir", namun mungkin tidak terlalu jauh daripadanya.
Ada sesuatu dalam gayanya yang membawa kita ke zaman dahulu. Di saat yang telah dilupakan dan malah mungkin sehigga saat sahabat Nabi Muhammad SAW dan gambaran kepimpinan yang dicetuskan mereka.

Satu zaman…
Di saat pemimpin tidak terlalu bongkak dan beromong kosong.
Di saat pemimpin berkata-kata dengan lembut dan baik.
Di saat pemimpin melangkaui permainan politik murahan yang biasa.
Di saat hidup mereka bukan sahaja didedikasikan kepada rakyat terbanyak, tetapi memang dilihat begitu.
Di saat politikus lain hidup jauh lebih selesa selepas mendaki tangga politik, Nik Aziz terus dengan gaya hidup sederhana.

Beliau bahagia di rumah kampung, walaupun ketika berjawatan besar dan mendapat kediaman rasmi. Memandu kereta lama, walaupun beliau boleh mendapat kereta mewah hanya dengan menyatakannya.

Ketika politikus lain memiliki gambar mereka yang penuh gaya di dalam dan luar negara, diiringi pengiring rasmi dan polis walaupun ketika urusan peribadi, Nik Aziz menjalani hidup dengan tawaduk.
Gambar dirinya yang diambil rakyat dan dimuat naik di internet langsung tidak menunjukkan gaya seorang politikus yang memegang kuasa.

Tiada gambarnya bercuti di pusat beli belah dan taman tema luar negara, bermain golf dengan Presiden negara luar atau menganjurkan majlis mahal di tempat yang juga mahal.

Yang ada hanya gambar beliau bersolat, berehat atau pun tidur di masjid, atau berjalan kaki ke masjid berhampiran rumahnya. Juga ketika membeli makanan dan minuman di warung tepi jalan, atau membacakan doa kepada bayi yang baru lahir apabila ibubapa datang berjumpa dengan beliau.

Gambar-gambar yang ada hanya menunjukkan seorang lelaki berumur yang hidup biasa, kecuali pakain rasminya ketika di pejabat. Malah, itu pun tidak cukup gah seperti yang sering dilihat.Ketika mengundi sewaktu pilihan raya, beliau beratur menunggu giliran seperti orang lain.

Cukup banyak kisah tentang kehidupan dan gaya rendah dirinya di alam maya, serta yang tersebar dari mulut ke mulut oleh mereka yang pernah bertemu mata dengannya.
Satu kisah yang menjadi viral berhubung seorang individu yang berhadapan masalah apabila keretanya rosak di Kelantan. Beliau kemudian dibantu seorang lelaki berumur yang memandu kereta lama. Lelaki berumur itu menghubungi mekanik dan, menurut kisah itu, turut meminjamkan keretanya.

Hanya selepas diberitahu mekanik yang baru tiba, individu itu mengetahui bahawa lelaki berumur yang membantunya adalah Nik Aziz, Menteri Besar negeri itu.

Walaupun ada kisah serupa melibatkan politikus lain, serta gambar mereka yang penuh rendah diri dan berkhidmat kepada rakyat, saya sering menemui unsur jenaka di dalamnya.

Namun dengan Nik Aziz, deria jenaka saya tidak pernah terjentik, dan mata saya yang mampu mengesan helah politikus tidak mendapati apa-apa niat tersembunyi.

Sememangnya gaya penuh teladan itu telah menjadikannya seorang insan yang sering dipandang tinggi bukan sahaja oleh orang Islam, tetapi rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama.

Ada yang harus diperkatakan tentang bagaimana tingginya penghormatan kepada beliau. Gelaran "Tok Guru"-nya – satu gelaran yang membawa penghormatan yang tidak dimiliki ramai.
Mungkin salah satu sebab adalah cara hidupnya, tidak seperti kebanyakan politikus dan pemimpin yang sering berkata-kata tentang perjuangan namun tidak menunjukkan teladan yang baik kepada rakyat.

Jika saya tidak mencapai apa-apa dalam kehidupan, saya hanya berharap mampu mengikut jejak langkahnya untuk berpegang kepada prinsip saya, seperti mana beliau berpegang kepada prinsipnya.

Terutama dalam kerjaya yang memerlukan saya berhujah tentang baik dan buruk, benar dan salah pihak lain. Memang mudah untuk memuntahkan retorik dengan penuh api namun pada masa sama tidak jujur dan serius tentang apa yang dikatakan…atau mengamalnya sendiri.

Kepada Tok Guru yang paling dihormati, saya berdoa kepada Allah SWT agar beliau yang kini dalam keadaan lemah kembali sembuh dengan segera. Malaysia perlukan Tok Guru, dan tidak akan ada lagi tokoh seperti Nik Aziz Nik Mat.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT