Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Banjir di Terengganu: Amaran 2 wakil rakyat hampir jadi kenyataan

Posted: 23 Dec 2014 10:00 PM PST


 
Dr Syed Azman Ahmad Nawawi menunjukkan gambar-gambar projek timbunan pasir di muara Sungai Terengganu yang kini terbukti benar.

Dr Syed Azman Ahmad Nawawi menunjukkan gambar-gambar projek timbunan pasir di muara Sungai Terengganu yang kini terbukti benar.

Amaran yang diberikan dua wakil rakyat Kuala Terengganu pada10 Oktober 2013 berkenaan projek menambak di muara Sungai Terengganu boleh membawa bencana kepada penduduk negeri itu kini hampir menjadi kenyataan apabila sebahagian bandar itu dilanda banjir.

Ketika itu, Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Baharin Raja Ahmad dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi berkata projek bagi projek esplanade yang dibuat kerajaan negeri sangat merbahaya.

"Kami sangat bimbang jika projek ini diteruskan tanpa kajian mendalam bakal menyebabkan bencana kepada lebih 150,000 penduduk Kuala Terengganu ini," kata mereka kepada The Malaysian Insider.

Hari ini, penduduk di situ mula bimbang apabila muara Sungai Terengganu dipenuhi air dan sebahagian bandar sudah mula dinaiki air memenuhi kawasan Masjid Kristal yang menjadi kebanggaan kerajaan negeri kerana berjaya menarik pelancong ke negeri itu.

Pasar Baru Chabang Tiga dan Kampung Cina di Kuala Terengganu turut dinaiki air kelmarin.

Menurut Raja Baharin, projek penambakan sungai di Shahbandar yang tidak dirancang dengan baik menyebabkan kedua-dua kawasan itu dinaiki air ekoran aliran sungai yang tidak sempurna.

Ekoran itu, kerajaan didesak mengkaji semula dua projek yang didakwa tidak mematuhi prosedur Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) hingga mengakibatkan berlakunya banjir di dua lokasi di Kuala Terengganu, kelmarin.

Ia juga katanya, berlaku pada projek pembinaan tapak baharu Pasar Cabang Tiga yang turut dinaiki air dan mengotorkan kawasan jualan makanan dengan air longkang.

"Kedua-dua pembangunan itu dibuat tanpa restu Jabatan Pengairan dan Sungai (JPS) yang sepatutnya mengawal polisi ini. Bagaimanapun, kebanyakan pandangan JPS dan EIA diketepikan begitu sahaja," tegas beliau sebagaimana disiarkan Harakahdaily hari ini.

Kedua-dua projek tersebut, kata beliau sepatutnya memberikan kemudahan lebih baik jika ia dirancang dengan baik dan teratur.

Namun, beliau yang merupakan seorang arkitek terkemuka di negeri ini mendakwa pembangunan tersebut hanya dilihat mendatangkan masalah kepada peniaga serta penduduk tempatan apabila ia dinaiki air, lebih-lebih lagi ketika musim tengkujuh.

Raja Bahrin juga tidak menolak kemungkinan pembangunan itu dilakukan semata-mata mengejar keuntungan peniaga dan kontraktor tertentu hingga mengaibkan kepentingan awam.

Sehubungan itu, beliau mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat kedua-dua projek itu, khususnya berkaitan pemberian tender terbuka serta mengapa pandangan JPS dan EIA diketepikan.

"Kedua-dua masalah projek ini saya bangkitkan di Parlimen sejak 2013, namun tiada sebarang tindakan diambil pihak berwajib. Bagi saya, kerugian harta rakyat dan ancaman nyawa menjadi risiko masyarakat tempatan," kata beliau lagi. – 24 Disember, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com/

Ketika saham FGV merudum, pegawai atasan terus leka, dakwa Anak

Posted: 23 Dec 2014 09:15 PM PST

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, pertemuan diatur untuk mendapatkan gambaran sebenar kejatuhan saham Felda Global Ventures yang semakin merudum gagal kerana ketiadaan sebahagian besar pegawai kanannya.

Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, pertemuan diatur untuk mendapatkan gambaran sebenar kejatuhan saham Felda Global Ventures yang semakin merudum gagal kerana ketiadaan sebahagian besar pegawai kanannya.

Walaupun harga saham Felda Global Ventures (FGV) terus merudum namun kebanyakan pegawai kanannya terus bersenang-lenang dan menghabiskan cuti tahunan mereka.

Itulah yang dapat dikesan oleh Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) ketika ingin berbincang dengan FGV dalam kunjungan mereka ke pejabat badan korporat Felda itu semalam.

Terkini, harga saham FGV mencatatkan kejatuhan RM2.32, berbanding harga tawaran awam RM4.45 seunit pada 28 Jun 2013.

Ini bermakna peneroka yang membeli 800 unit saham pada harga RM3,640 pada masa penyenaraian dahulu kerugian sebanyak RM1,784 lebih-lebih lagi di waktu kejatuhan harga sawit.

Presiden Anak, Mazlan Aliman berkata pertemuan itu yang diatur bagi tujuan mendapatkan gambaran sebenar tentang kejatuhan saham FGV yang semakin merudum, namun ketiadaan pegawai kanan FGV menggagalkan usaha itu.

Kata Mazlan, pihaknya dimaklumkan kebanyakan pegawai kanan FGV sedang bercuti, sedangkan FGV ketika ini berada dalam satu tempoh kejatuhan yang membimbangkan.

"Bagaimana ketika saham FGV sedang menjunam jatuh ini, kebanyakan pegawai kanannya boleh bercuti? Jelas mereka menganggap kejatuhan saham ini sebagai satu perkara remeh," kata beliau yang ditemui sejurus menyerahkan memorandum kepada pegawai kanan bahagian Sumber Manusia, di Menara Felda, pagi semalam, lapor Harakahdaily.

Bagaimanapun, Mazlan berkata beliau akan mengemukakan satu lagi surat untuk diadakan perbincangan bersama FGV dengan mengharapkan kehadiran pengerusi Felda sendiri, Tan Sri Mohd Isa Samad untuk sama-sama bertukar pandangan.

Dalam pada itu, beliau turut mengatakan jika permintaan tersebut tidak diendahkan, pihaknya tidak teragak-agak mengambil langkah lebih drastik bagi memastikan hak hampir 1.5 juta peneroka terbela.

Selain Mazlan, turut serta pada pertemuan itu Penasihat Ekonomi Anak, Dr. Rosli Yaakop serta barisan kepimpinan Anak.

Sebelum ini Mazlan mendakwa Pengarah Besar Felda, Datuk Faizoull Ahmad digantung jawatannya oleh Isa.

"Faizoull kini menerima giliran. Digantung jawatan selama dua bulan serta merta. Pengumuman mengaibkan beliau dan keluarganya tetapi saya yakin ada sebab besar kenapa Faizoull menjadi musuh utama kepada Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGVH), Tan Sri Isa Samad ketika ini," kata Mazlan.

Menurutnya, apa yang berlaku kepada Faizoull mengulangi apa yang berlaku kepada pengarah besar terdahulu, Datuk Dzulkifli Abd Wahab yang 'dipetisejukkan' serta 20 pegawai lagi ditukar, turun pangkat dan sebagainya sebelum ini. – 24 Disember, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com.

Kes transgender: Shafee digesa letak jawatan wakil hak asasi manusia Malaysia OLEH ANISAH SHUKRY

Posted: 23 Dec 2014 08:30 PM PST

 
Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dikatakan sering melanggar asas hak asasi manusia yang sepatutnya dipertahankan dengan penglibatan terbaru beliau sebagai peguam kepada kerajaan Negeri Sembilan dalam kes melibatkan kumpulan transgender Muslim.

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dikatakan sering melanggar asas hak asasi manusia yang sepatutnya dipertahankan dengan penglibatan terbaru beliau sebagai peguam kepada kerajaan Negeri Sembilan dalam kes melibatkan kumpulan transgender Muslim.

Kumpulan sivil menggesa peguam terkemuka, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah melepaskan jawatannya sebagai wakil Malaysia dalam Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Antara Kerajaan Asia Tenggara (AIHCR), ekoran tindakannya menjadi peguam melibatkan hukuman terhadap kumpulan transgender (pondan) komuniti Muslim.

Mereka berkata, dengan menjadi peguam kepada kerajaan Negeri Sembilan dalam kes rayuan terhadap keputusan mahkamah sebelum ini, beliau melanggar hak asasi manusia dan tidak lagi boleh mewakili Malaysia dalam suruhanjaya berkenaan.

"Pendapat saya, Shafee seringkali melanggar asas hak asasi manusia yang mana beliau sepatutnya mempertahankannya," kata Phil Robertson, timbalan pengarah Pemerhati Hak Asasi Manusia Asia kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata, kes transgender itu adalah yang terakhir kerana Shafee juga bertindak sebagai pendakwaraya dalam kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pada 2011, Shafee juga mewakili Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam kes tiga pelajar yang mencabar Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku), kata Robertson.

"Dalam permainan baseball, tiga kali 'strike' pemain akan terkeluar.  Beliau kini melakukan tiga strike. Tindakannya memalukan suruhanjaya.

"Sudah tiba masanya beliau meninggalkan AIHCR, atau kerajaan perlu ambil tindakan menyingkirkannya," kata Robertson.

Shafee dicalonkan oleh Kementerian Luar pada 2009 sebagai wakil Malaysia dalam suruhanjaya berkenaan dan akan meneruskan khidmatnya sehingga hujung 2015.

Walaupun pelantikan itu diluluskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kumpulan sivil mengkritiknya kerana proses itu didakwa tidak dilaksanakan dengan telus.

Yap Swee Seng (gambar, kanan), pengarah eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram) berkata kepada The Malaysian Insider, konflik jelas kelihatan antara tugas Shafee sebagai anggota suruhanjaya hak asasi manusia dan peranannya menghalang golongan transgender daripada menikmati kebebasan mereka.

"Jika beliau bertindak sebagai pesuruhjaya, beliau perlu mempertahankan hak asasi manusia. Tetapi, dengan mewakili pihak kerajaan, saya berasa beliau menentang hak transgender.

"Beliau sebenarnya perlu memilih sama ada mahu menjadi pesuruhjaya atau wakil kerajaan dalam kes itu. Tidak boleh kedua-duanya sekali," kata Yap.

Sebagai peguam mewakili kerajaan Negeri Sembilan, Shafee akan mendapatkan permohonan bagi mengenepikan keputusan mahkamah yang memutuskan enakmen melarang transgender berpakaian seperti wanita melanggar Perlembagaan.

Pada 7 November, hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus, yang mewakili tiga hakim memutuskan transgender berhak memakai pakaian wanita kerana pihak berkuasa agama negeri gagal membuktikan kedudukan Islam tentang cara pemakaian mereka yang mempunyai penyakit sindrom kecelaruan identiti.

Menurut dokumen mahkamah, mereka adalah jurusolek artis yang ditahan kerana memakai pakaian menyerupai wanita dan mengalami diskriminasi yang teruk kerana sindrom kecelaruan identiti dialami mereka.

Michelle Yesudas (gambar, kiri), koordinator undang-undang Lawyers for Liberty berkata, Shafee membantu Negeri Sembilan menentang norma-norma antarabangsa terhadap hak jantina dan autonomi peribadi.

"Beliau perlu menjalankan tanggungjawabnya dalam suruhanjaya itu dengan serius, jika tidak lebih baik letak jawatan dan berhenti menggelarkan dirinya sebagai pejuang hak asasi manusia.

"Saya bimbang beliau berkelayakan untuk menyumbang kepada dunia tetapi gagal di negara sendiri," kata Yesudas.

Ahli Jawatankuasa Majlis Peguam, Andrew Khoo yang mengetuai jawatankuasa hak asasi manusia majlis itu menolak pendapat sedemikian.

"Peguam tidak boleh ditentukan dengan kes yang diterimanya daripada klien. Hanya kerana Shafee mewakili Negeri Sembilan, tidak bermakna beliau bersetuju dengan kedudukannya itu," kata Khoo.

Tambahnya, sejak Shafee dilantik kerajaan di AIHCR, peguam Umno itu tidak boleh dianggap mewakili mana-mana badan hak asasi manusia di Malaysia.

"Kedudukan Shafee sebagai wakil di AIHCR adalah wakil kepada kerajaan, beliau bukan wakil kumpulan sivil. Beliau juga tidak semestinya perlu mewakili pendapat mana-mana badan hak asasi manusia," katanya.

Shafee ketika dihubungi The Malaysian Insider bagaiamanapun berkata akan memberikan ulasan terhadap kritikan berkenaan dalam satu kenyataan yang akan dikeluarkan kemudian. – 24 Disember, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com

Kes transgender: Shafee digesa letak jawatan wakil hak asasi manusia Malaysia

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dikatakan sering melanggar asas hak asasi manusia yang sepatutnya dipertahankan dengan penglibatan terbaru beliau sebagai peguam kepada kerajaan Negeri Sembilan dalam kes melibatkan kumpulan transgender Muslim. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Disember, 24 Disember, 2014. Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dikatakan sering melanggar asas hak asasi manusia yang sepatutnya dipertahankan dengan penglibatan terbaru beliau sebagai peguam kepada kerajaan Negeri Sembilan dalam kes melibatkan kumpulan transgender Muslim. – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Disember, 24 Disember, 2014. Kumpulan sivil menggesa peguam terkemuka, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah melepaskan jawatannya sebagai wakil Malaysia dalam Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Antara Kerajaan Asia Tenggara (AIHCR), ekoran tindakannya menjadi peguam melibatkan hukuman terhadap kumpulan transgender (pondan) komuniti Muslim.
Mereka berkata, dengan menjadi peguam kepada kerajaan Negeri Sembilan dalam kes rayuan terhadap keputusan mahkamah sebelum ini, beliau melanggar hak asasi manusia dan tidak lagi boleh mewakili Malaysia dalam suruhanjaya berkenaan.
"Pendapat saya, Shafee seringkali melanggar asas hak asasi manusia yang mana beliau sepatutnya mempertahankannya," kata Phil Robertson, timbalan pengarah Pemerhati Hak Asasi Manusia Asia kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata, kes transgender itu adalah yang terakhir kerana Shafee juga bertindak sebagai pendakwaraya dalam kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim. Pada 2011, Shafee juga mewakili Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam kes tiga pelajar yang mencabar Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku), kata Robertson.
"Dalam permainan baseball, tiga kali 'strike' pemain akan terkeluar.  Beliau kini melakukan tiga strike. Tindakannya memalukan suruhanjaya.
"Sudah tiba masanya beliau meninggalkan AIHCR, atau kerajaan perlu ambil tindakan menyingkirkannya," kata Robertson.
Shafee dicalonkan oleh Kementerian Luar pada 2009 sebagai wakil Malaysia dalam suruhanjaya berkenaan dan akan meneruskan khidmatnya sehingga hujung 2015.
Walaupun pelantikan itu diluluskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kumpulan sivil mengkritiknya kerana proses itu didakwa tidak dilaksanakan dengan telus.
Yap Swee Seng (gambar, kanan), pengarah eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram) berkata kepada The Malaysian Insider, konflik jelas kelihatan antara tugas Shafee sebagai anggota suruhanjaya hak asasi manusia dan peranannya menghalang golongan transgender daripada menikmati kebebasan mereka.
"Jika beliau bertindak sebagai pesuruhjaya, beliau perlu mempertahankan hak asasi manusia. Tetapi, dengan mewakili pihak kerajaan, saya berasa beliau menentang hak transgender.
"Beliau sebenarnya perlu memilih sama ada mahu menjadi pesuruhjaya atau wakil kerajaan dalam kes itu. Tidak boleh kedua-duanya sekali," kata Yap.
Sebagai peguam mewakili kerajaan Negeri Sembilan, Shafee akan mendapatkan permohonan bagi mengenepikan keputusan mahkamah yang memutuskan enakmen melarang transgender berpakaian seperti wanita melanggar Perlembagaan.
Pada 7 November, hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus, yang mewakili tiga hakim memutuskan transgender berhak memakai pakaian wanita kerana pihak berkuasa agama negeri gagal membuktikan kedudukan Islam tentang cara pemakaian mereka yang mempunyai penyakit sindrom kecelaruan identiti.
Menurut dokumen mahkamah, mereka adalah jurusolek artis yang ditahan kerana memakai pakaian menyerupai wanita dan mengalami diskriminasi yang teruk kerana sindrom kecelaruan identiti dialami mereka.
Michelle Yesudas (gambar, kiri), koordinator undang-undang Lawyers for Liberty berkata, Shafee membantu Negeri Sembilan menentang norma-norma antarabangsa terhadap hak jantina dan autonomi peribadi.
"Beliau perlu menjalankan tanggungjawabnya dalam suruhanjaya itu dengan serius, jika tidak lebih baik letak jawatan dan berhenti menggelarkan dirinya sebagai pejuang hak asasi manusia.
"Saya bimbang beliau berkelayakan untuk menyumbang kepada dunia tetapi gagal di negara sendiri," kata Yesudas.
Ahli Jawatankuasa Majlis Peguam, Andrew Khoo yang mengetuai jawatankuasa hak asasi manusia majlis itu menolak pendapat sedemikian.
"Peguam tidak boleh ditentukan dengan kes yang diterimanya daripada klien. Hanya kerana Shafee mewakili Negeri Sembilan, tidak bermakna beliau bersetuju dengan kedudukannya itu," kata Khoo.
Tambahnya, sejak Shafee dilantik kerajaan di AIHCR, peguam Umno itu tidak boleh dianggap mewakili mana-mana badan hak asasi manusia di Malaysia.
"Kedudukan Shafee sebagai wakil di AIHCR adalah wakil kepada kerajaan, beliau bukan wakil kumpulan sivil. Beliau juga tidak semestinya perlu mewakili pendapat mana-mana badan hak asasi manusia," katanya.
Shafee ketika dihubungi The Malaysian Insider bagaiamanapun berkata akan memberikan ulasan terhadap kritikan berkenaan dalam satu kenyataan yang akan dikeluarkan kemudian. – 24 Disember, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/lawan-keputusan-transgender-shafee-digesa-letak-jawatan-wakil-hak-asasi-man#sthash.u2SZUWJU.dpuf

'Laporan polis tiada kaitan dengan Najib, Umno'

Posted: 23 Dec 2014 08:00 PM PST

 

 
Naib Ketua Umno Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, yang membuat laporan polis mengenai isu firma pelaburan 1MDB, berikrar akan terus melawan "kemungkaran secara habis-habisan" dalam apa jua keadaan demi kepentingan rakyat.
 
Beliau turut menyindir Pemuda Pulau Pinang dan Kedah untuk "membodek" sesiapa sahaja kerana mendesak kepimpinan parti menyiasat dan mengambil tindakan displin kerana dianggap menjatuhkan imej parti.
 
"(Tetapi) tindakan mereka hanya akan membuatkan ramai rakyat semakin jelak dengan Umno," katanya dalam kiriman SMS kepada Malaysiakini
 
"Atas nama perjuangan, saya akan  teruskan wadah dan tanggungjawab ini sebagai satu fardhu kifayah serta akan terus berpegang kepada prinsip membela kepentingan rakyat," katanya lagi.
 
Khairuddin mengulas desakan Ketua Umno Pulau Pinang Rafizal Abdul Rahim supaya Umno negeri bertindak dan mengadakan mesyuarat khas membincangkan isu Khairuddin yang didakwa menggunakan portal "propembangkang" untuk menyerang Umno.
 
Menyokong perkara itu, Ketua Pemuda Umno Kedah Datuk Saiful Hazizy Zainol Abidin pula mendesak Jawatankuasa Pengurusan dan lembaga disiplin parti segera mengadakan siasatan terhadap Khairuddin yang mengkritik kepimpinan Umno Pulau Pinang yang didakwanya "tidur".
 
Mengulas lanjut, Khairuddin berkata laporan polis berhubung syarikat pelaburan itu hanya meminta pihak berkuasa itu menjalankan siasatan lembaga pengarah dan ketelusan pentadbiran dana dan kewangannya.
 
Katanya, laporan polis itu tidak ada kena mengenai dengan Najib sebagai perdana menteri, presiden Umno atau menteri kewangan.
 
"Kerana dasar saya sayangkan Umnolah, saya mengambil tindakan nekad ini untuk membersihkan nama perdana menteri dan menteri kewangan Malaysia. 
 
"Isu 1MDB tiada kaitan langsung dengan Umno serta presiden Umno," katanya sambil menyifatkan Pemuda Umno Pulau Pinang dan Kedah "amat kurang cerdik".
Malaysiakini

TERKINI - Banjir Di Kelantan Makin Teruk

Posted: 23 Dec 2014 07:45 PM PST
 

KOTA BHARU - Keadaan banjir di Kelantan semakin buruk apabila beberapa daerah terutama di Gua Musang dan Kuala Krai, hampir lumpuh sepenuhnya.

Sekurang-kurangnya 10 rumah hanyut di Gua Musang, manakala berpuluh lagi kediaman rosak dalam kejadian banjir paling buruk melanda seluruh Hulu Kelantan yang berlarutan sejak pagi kelmarin.

Kampung terjejas teruk ialah Kampung Baru Hulu, Kampung Tiong, Kampung Kolam Mas, Serian dan Limau Kasturi, malah ramai mangsa banjir terperangkap berikutan kenaikan paras air yang mendadak di beberapa sungai utama.

Dalam kejadian banjir besar yang melumpuhkan Bandar Lama Gua Musang itu turut menyaksikan detik cemas bot bantuan mangsa banjir dinaiki lapan orang terdiri daripada pasukan penyelamat dan orang awam terbalik, namun mereka sempat menyelamatkan diri.

Sementara itu, kira-kira 100 mangsa banjir dilaporkan terperangkap dan terputus bekalan makanan di asrama Sekolah Menengah Maahad Muhammadi Gua Musang berikutan paras air naik mendadak menenggelamkan pusat pemindahan berkenaan.

Keadaan itu menyebabkan penduduk di Kota Bharu dan beberapa daerah lain dalam keadaan berjaga-jaga apabila air Sungai Kelantan dari hulu dijangka melimpah.

Ia ditambah dengan hampir semua lokasi catatan paras air di Dabong, Tualang, Tangga Krai, Tambatan Diraja, Rantau Panjang dan Pasir Puteh melepasi paras bahaya.

Mengikut e-portal banjir Kelantan, sehingga jam 6 petang semalam, seramai 6,673 keluarga melibatkan 21,600 mangsa banjir ditempatkan di 96 pusat pemindahan seluruh negeri ini.

Daerah Pasir Mas masih lagi mengekalkan angka tertinggi mangsa pemindahan dengan 8,753 orang melibatkan 31 pusat pemindahan, diikuti jajahan Gua musang seramai 4,459 mangsa.

Ia diikuti daerah Kuala Krai dengan 3,663 mangsa, diikuti Tumpat, (3,820), Tanah Merah (307),  Kota Bharu (86), Machang (68).

Jalan Kuala Krai-Kota Bharu-Kuala Krai di Sungai Durian antara 20 jalan yang masih ditutup kepada kenderaan. Begitu juga Jalan Pohon Tanjung-Rantau Panjang, Jalan Banggul Kulim tidak boleh dilalui semua kenderaan.

Detik-detik cemas seorang gadis dirompak, dipukul hampir dirogol di Stesen Komuter N.S Tranungkite

Posted: 23 Dec 2014 07:00 PM PST

Assalamualaikum dan hi semua. Ketika saya menaip kisah ini, tangan masih menggigil, fikiran masih terbayang-bayang apa yang terjadi malam itu. Saya ingin berkongsi pengalaman tragik, kisah balik kerja yang selalunya gembira bertukar menjadi pengalaman ngeri yang pasti tidak dapat dilupakan sampai bila-bila.

Pada malam Jumaat 18/12/2014 sekitar jam 9.45pm, saya telah dirompak, dicederakan, dan hampir dirogol di dalam kereta sendiri di kawasan parking stesen KTM Batang Benar, Nilai. Ye ini kisah benar, di laluan seharian saya pergi balik kerja, siapa sangka ada mata yang memerhati.

Siapa yang biasa naik komuter di stesen KTM Batang Benar akan tahu betapa sunyinya kawasan tersebut especially pada waktu malam, dan kalau dapat parking dekat belakang memang akan tahu betapa jauhnya kawasan parking tu macam dekat hujung dunia.

Even setiap pagi datang seawal pukul 7 lebih macam tu, parking bahagian depan memang dah sentiasa penuh jadinya setiap hari memang akan dapat parking yang nun jauh ke belakang.

Kalau balik malam, memang tawakkal lah masa jalan nak pergi parking. Malam tu, balik kerja macam biasa. Sampai stesen, jalan macam biasa jugak sambil bawak beg laptop dan handbag pergi parking. Tak sangka rupanya ada yang dah aim.

Dipendekkan cerita, saya masuk je kereta, start enjin, tiba-tiba sebuah kereta kancil putih WGR7586 park dekat sebelah. Keluar seorang lelaki india, berhelmet, pakai glove pecahkan cermin kereta bahagian driver dengan hammer.

Kejadian berlaku sangat pantas, saya melawan tetapi dia berjaya merampas beg laptop saya dan juga handbag yang mengandungi beg duit dan dokumen pengenalan diri. Saya membunyikan hon tetapi ditumbuk kerana melawan.

Bila barang dah kena amek, i thought it was over but i was wrong saya baru sedar yang kunci kereta saya ada dengan dia. Saya merayu agar dipulangkan kunci kereta tapi dia ugut suruh saya duduk ke seat sebelah kalau saya nak selamat, saya refused tetapi saya ditumbuk lagi dan dia masuk dalam kereta dan menarik tudung saya dengan kasar.

Allahu allah. Di seat yang sama dia drive kereta saya ke hujung kawasan parking dengan niat ingin merogol. Saya menjerit masih cuba untuk melawan tetapi saya dicekik, ditumbuk, dan ditekup hidung agar susah untuk bernafas.

Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa masa tu, saya sangat takut kerana saya sudah tiada kekuatan lagi untuk melawan. Ya Allah tolonglah hambamu ini, saya berdoa dan bertawakal. In within few seconds, tiba-tiba orang jahat tu melarikan diri.

Alhamdulillah, Allah selamatkan diri saya dari dirogol dengan menghadirkan train yang kebetulan sampai di stesen pada waktu itu.

Alhamdulillah syukur diri ini selamat. Dan alhamdulillah handphone saya masih berada dengan saya pada waktu itu. Saya call ayah dan juga pihak Polis. Okay guys as a reminder tolong simpan nombor polis area rumah anda.

Silap saya tak simpan nombor polis dan hanya dial 999 jadinya agak lambat proses untuk mendapat bantuan tu.

Yes my bad. Mujur ayah saya sampai dahulu di tempat kejadian. Beberapa minit kemudian polis pun sampai dan saya diarah untuk pergi membuat laporan di Balai Polis Nilai.

Alhamdulillah laporan pertama selesai dibuat cuma apa yang saya kesalkan apabila saya diminta untuk berjumpa dengan seorang inspektor wanita untuk laporan kedua, insp itu menyuruh saya tunggu kejap kerana dia cakap ada kerja yang dia kena buat whereby she needs to submit it before 12.00 am. Masa tu dah pukul 11 lebih.

Saya faham pihak polis sangat sibuk, banyak laporan diterima setiap hari tetapi dalam hati saya terdetik tak penting ke kes saya ni. Tidak mengapa saya menunggu dan setelah kerjanya selesai saya diminta bercerita kembali mengenai kejadian yang berlaku tadi.

Okay selepas itu, saya diarah untuk ke crime scene. Di sana, macam biasa gambar kereta diambil dan alhamdulillah sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga apabila ada beberapa evidence yang ditinggalkan orang jahat tu.


Cuma soalan saya kenapa polis tidak memakai glove semasa mengambil evidence, kenapa tidak diletakkan di dalam plastik yela macam yang kita selalu tengok dalam tv kan. Saya hanya mendiamkan diri, mungkin mereka lebih arif akan hal ini. Setelah polis pergi, saya terjumpa lagi 2 evidence iaitu cebisan glove (bahagian jari) yang dipakai orang jahat tu dan pisau. Saya pergi semula ke balai polis tadi.

Cuma agak kecewa bila polis cakap, "Laa pakai glove ke?" And I was like saya rasa saya dah beritahu semasa diambil keterangan dan walaupun dia pakai glove manalah tahu sebelum dia pakai dia ada pegang evidence tersebut kan?

Dan cebisan glove yang saya jumpa tu adalah cebisan bahagian jari jadi mungkin ada possibilty boleh kesan cap jari.

Ke anggapan saya ni salah? Selain itu, saya ingat stereng kereta saya akan diperiksa kesan cap jari, tetapi tidak. Hmm saya kurang arif mengenai hal ini, maafkan saya kalau teori saya ni salah dan bukan niat saya ingin mempersoalkan kerja polis, saya cuma tertanya-tanya kenapa.

Mungkin mereka lebih mengetahuinya. Dear Malaysians, walaupun laporan polis telah dibuat tetapi saya berharap agar anda dapat membantu saya mencari WGR7586, PERODUA KANCIL PUTIH. Polis mengatakan bahawa kereta tu kereta curi, walaupun kereta curi tapi sekurang-kurangnya kalau jumpa kereta itu balik at least tuan punya kereta yang sebenar dapat balik kereta dia yang hilang tu.

Sekali lagi, tolong laporkan kepada mana-mana balai polis berhampiran jika ternampak kereta PERDOUA KANCIL PUTIH WGR7586. Suspek merupakan seorang lelaki india, kurus, ketinggian sederhana. Tolong bantu saya membantu pihak polis menyelesaikan kes ini. One more thing, kepada pihak pengurusan KTM Batang Benar, sampai bila nak biarkan kawasan parking tu macam tu?

Saya diberitahu kes ini bukan yang pertama. Untuk makluman, emak saya telah datang ke kaunter KTM kerana saya memberitahu di situ ada CCTV so maybe we could figure out something. Jadi emak saya menceritakan kembali apa yang terjadi malam tersebut kepada petugas kaunter.

Yang menariknya bila nak suruh replay balik, mula-mula remote rosak lah, lepas tu bila dah betulkan remote still tak boleh nak replay balik.

Sampai ke sudah tak boleh nak buat apa. Yes the CCTVs are functioning tapi "live" macam tu jela tak boleh nak search history. So semua CCTV yang ada tu are for display only ke? Apa guna ada CCTV kalau macam kan.

Saya menaiki komuter dari Batang Benar ke KL Sentral hampir setiap hari dan ramai juga yang menggunakan kemudahan servis komuter ini. Jadi saya sangat berharap agar ada tindakan yang diambil dan kejadian seumpama ini dapat dielakkan.

Ye, petugas kaunter cakap akan buat report, tetapi jangan sekadar report je please take some action tolong jangan lepas tangan.

Dulu ada RELA yang jaga kejap dalam sebulan dua kalau tak silap saya, tetapi dah lari kerana katanya pihak pengurusan tak membayar gaji mereka. Jadi adakah kerana sikap pentingkan diri sesetengah pihak, keselamatan pengguna dibiarkan begitu sahaja?

Macam tu? Adakah saya kena report dekat program 999, panggil Hazlin Hussain datang baru semua nak turun padang?

Mungkin pada pandangan sesetengah pihak kes saya ni kecil, tetapi saya memohon agar penjenayah tersebut dapat ditangkap segera.

Dan saya juga berharap agar aspek keselamatan di kawasan KTM Batang Benar, Nilai dapat dipertingkatkan. Apa yang terjadi pada saya sangat mengerikan, saya berharap semua di luar sana terutama kaum wanita agar lebih berhati-hati.

Silap saya kerana sudah biasa balik kerja malam dan tak rasa takut sebelum ni, tetapi kesilapan itulah yang mencederakan diri saya.

Syukur ke hadrat illahi, saya masih diberi peluang untuk terus menjalani kehidupan di bumi Allah ini, masih bersama insan tersayang yang banyak memberikan sokongan moral.

Walaupun masih trauma, tetapi saya percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Ingat tau, keselamatan diri dan nyawa kita sangat berharga! Sayangi diri, ingatlah orang tersayang.


Semoga kita sentiasa dibawah lindungan Allah. Wassalam.

Sumber : http://aans1.blogspot.com/

Wanita Wanita Yang Menedadak Terkenal Ditahun 2014 Karena Kecantikanya

Posted: 23 Dec 2014 06:39 PM PST

Wanita Tercantik Indonesia - Nara

Sosial Media atau sering disebut juga dengan sosmed memang banyak sekali membawa sebuahkeuntungan bagi para pengguna. 

Dengan adanya jariangan sosial semacam ini sangat membantu bagi para user untuk mengetahui atau update informasi terbaru atau hanya sekedar mencari teman-teman baru yang tak terbatas luasnya. ingin punya teman orang, Jawa, Sumatra, Kalimantan dan bahkan Afrika sekalipun  bukanlah hal yang sulit untuk di lakukan.


Selain keuntungan keuntungan di atas Sosmed juga membawa keuntungan bagi individu-individu tertentu salah satunya yang di alami oleh wanita wanita cantik ini. Mereka menjadi terkenal berkat foto-foto cantik mereka beredar luas di internet atau beredar luas di situs jejaring sosial besar seperti Facebook, twitter, dll. foto mereka dilihat banyak orang dan tak sedikit orang yang mengaggumi kecantikan yang mereka miliki.

Berikut daftar wanita yang memdadak populer karena kecantikanya, Mulai yang mendunia 

Sabina Altynbekova.


Sabina Altynbekova adalah atlet voli asal Kazakhstan yang kini barua berusia 18 tahun ini mulai populer kecantikanya semenjak sabina altynbekova mengikuti ajang Women's Volleyball Chmpionship yang di selengarakan di taiwan pada Juli 2014 kemarin. Sabina Altynbekova menjadi pusat perhatian kecantikan yang ia miliki, sejat itu foto-foto sabina banyak beredar di dunia maya, banyak situs besar termasuk di Indonesia yang membuat fotonya.

Katya Lischina.


Walaupun masih simpang siur tentang nama gadis cantik usia 21 tahun asal Rusia ini, banyak media yang menyebutkan bahwa nama asli gadis cantik ini adalah Katya Lischina namun banyak juga yang meyebutkan nama asli gadis ini Liraley Ketskatya. Foto-foto gadis cantik ini pertama muncul di situs 9gag.com. Di ketahui kalau si Katya Lischina merupakan penyuka jepang. 

Natalia Poklonskaya.


Natalia Poklonskaya yang merupakan seorang jaksa agung dari Rusia tersebut juga menjadi terkenal karena foto-foto cantiknya saat jumpa pers pelantikan dirinya sebagai jaksa berdar luas di internet. Banyak juga seniman yang membuat kartung foto-foto kartun Natalia Poklonskaya karena terinspirasi dari kecantikan wanita 33 tahun tersebut/

Yan Jiajun


Yan Jiajun / Joyin, merupakan wanita cantik yang mendadak terkenal karena kecantikanya selanjutnya, Yan Jiajun yang di ketahui sebagai tentara atau sedang mengikuti wajib militer negaranya  Cina fotonya pertama kali beredar dari situs Singapore Seen.

Noor Hafizah Mohd Idrus


Noor Hafizah Mohd Idrus merupakan seorang pilot Air Asia menjadi populer karena kecantikanya dan juga profesi yang ia jalani, Noor dalam profesinya menjabat sebagai Senior First Officer, berkat kecantikan, keteladaan agamanya. Ia banyak menginspirasi para remaja wanita, selain pintar, cantik ia juga sangat teladan terhadap agama.  

Di Indonesia sendiri fenomena seperti ini juga terjadi, banyak wanita wanita cantik yang mendadak populer karena kecantikanya melalui foto yang beredar luas di internet / sosmed. Mulai dari Satpol PP cantik, hingga tukang tambal ban cantik.

Turinih


Mungkin masih teringat jelas kewanita yang satu ini. ya Ninih si penjual getuk menjdi terkenal karena foto cantiknya di unggah oleh mungkin salah satu pembeli getuk Ninih ke sosmed, tak berselang lama Ninih pun terkenal Dengan sebutan Penjual Getuk Cantik, bahkan ia sempat diundang ke acara tv nasional indonesia, Mungkin sekarang nasib ninih sudah berubah, diketahui  bahwa wanita asal indramayu ini berjualan getuk di jakarta bersama kakak perempuanya.

Nurul Habibah 


Mungkin anda masih ingat dengan sosok wanita cantik satu ini. Nurul Habibah seorang anggota satuan polisi pamong prja daerah Pandegelang Banten tersebut menjadi populer dan di kenal banyak orang berkat foto-foto cantiknya di unggah ke salah satu akun sosmednya, karena kepopulrenya waktu itu Nurul Habibah juga pernah di undang ke acara slah satu tv nasional indonesia.

Nanik Fransiska


Belum lama ini sosmed di indonesia hebohkan dengan sebuah foto yang menunjukan seorang gadis cantik sedang menambal ban motor di malang, foto tersebut terkenal dengan tukang tambal ban cantik.  
 
Nama wanita cantik dalam foto tersebut bernama Nanik Fransiska yang merupakan warga Desa Tlogosari Kecamatan Tirtoyudho Kabupaten Malang.  
 
Yang membuat Nanik terkenal bukan karena kecantikanya saja melainkan pekerjaan yang ia jalani sebagai tukang tambal ban sebuah pekerjaan yang tidak lazim di jalani seorang perempuan.  

Sebenarnya masih banyak lagi wanita-wanita yang mendadak terkenal karena memiliki kecantikan dan profesi atau pekerjaan yang dijalaninya, yang terkenal karena situs-situs jejaring sosial yang juga bisa mempopulerkan anda semua.

Ramai Keluar Saksi Fenomena Air Pasang Besar Malam Ini

Posted: 23 Dec 2014 06:30 PM PST


ORANG ramai meletakkan kenderaan di bahu jalan Jambatan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, bagi menyaksikan fenomena air pasang besar di Kampung Pulau Duyung malam ini

KUALA TERENGGANU: Beberapa lokasi termasuk Pulau Warisan, Pasar Besar Kedai Payang (PBKP), Jambatan Sultan Mahmud dan Pantai Batu Buruk di sini, dibanjiri orang ramai yang mahu melihat sendiri dari dekat fenomena air pasang besar, malam ini.

Kebanyakan mereka tidak menghiraukan cuaca hujan serta angin kuat dan berani mengambil risiko keselamatan dengan membawa keluarga melihat air pasang besar.

Biarpun pihak berkuasa memberi amaran angin kencang dan kemuncak air pasang besar, lokasi berkenaan umpama pesta apabila dibanjiri kenderaan sehingga berlaku sedikit kesesakan lalu lintas.

Malah, polis turut mengawal lalu lintas menghala ke Pantai Batu Buruk, bagi menghalang orang ramai menghampiri kawasan pantai itu.

Seorang guru, Latif Mohd, 40, berkata dia membawa isteri dan empat anaknya berusia empat dan 15 tahun untuk melihat fenomena air pasang besar, namun tidak berani menghampiri kawasan pantai lebih dekat.

"Pagi tadi kecoh kawan bercerita mengenai air naik akibat air pasang besar di Pulau Warisan dan PBKP, jadi saya bawa keluarga untuk melihat sendiri keadaannya.

"Nampak air Sungai Terengganu di jambatan Pulau Warisan ini mula meninggi dan PBKP juga sudah mula naik air," katanya.

Tinjauan BH juga mendapati, peniaga di PBKP sibuk menyelamatkan barangan niaga mereka ke tempat tinggi bagi mengelak rosak akibat banjir, manakala orang ramai termasuk kanak-kanak bermain air banjir.

Selain itu, jalan masuk dan keluar di Pulau Warisan; Pantai Batu Buruk dan PBKP sesak dengan kenderaan.Kuat Sungguh Puaka Orang Tua Ni Hinggakan Keris Telanjang Menggigil!

Posted: 23 Dec 2014 06:00 PM PST

Lelaki tua itu Chin Peng! SAIFULLAH AHMAD, NOOR 'AINON MOHAMED YUSOF & ISMANIZA AHMAD 23 Disember 2014 Inilah lukisan mural dikatakan mirip wajah Chin Peng yang menjadi kontroversi IPOH -

Di sebalik keindahan lukisan mural di sekitar Bandaraya Ipoh terdapat satu lukisan yang nyata mengundang kontroversi apabila ia mirip wajah Ketua Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng.

Tiada siapa yang menyangka gambar yang menunjukkan seorang lelaki tua sedang memegang cawan di Jalan Tun Sambanthan, di sini, berhampiran Padang Ipoh itu seakan-akan individu yang diharamkan ke negara ini.

Pendedahan itu dibuat sendiri oleh seorang warga Ipoh, Mior Azman Mior Aris, 46, yang sudah lama meneliti gambar berkenaan sejak ia dilukis pada Jun lalu oleh seorang pelukis mural terkenal.

Menurutnya, jika dilihat sekali imbas memang tidak perasan tentang individu yang dilukis memandangkan Chin Peng tidak dikenali ramai dari segi paras rupanya.

"Saya bersama beberapa rakan yang lain duduk semeja berbincang mengenai wajah individu terbabit. Apabila kita membuat pencarian internet gambar Chin Peng dan banding dengan lukisan itu, memang sama.

"Ini satu tamparan hebat kepada kerajaan negeri khususnya pihak berkuasa tempatan (PBT) yang membenarkan lukisan itu dilukis.

Dalam sibuk kita membantah dan menghalang abu mayatnya (Chin Peng) di bawa ke negara ini, dengan selamba wajahnya dijadikan mural," katanya. Mior Azman berkata, perkara ini serius kerana ia dilihat cubaan pihak tertentu untuk menyebarkan elemen subversif menggunakan seni mural.

Tambahnya, perkara seumpama itu harus menjadi iktibar kepada semua pihak khususnya PBT supaya lebih peka dalam menerima sesuatu projek seni bagi mengelak agenda tertentu dibawa melaluinya. "Kita mahu orang ramai buka mata terhadap agenda pihak tertentu yang cuba membawa masuk ideologi tertentu secara halus.

"Orang ramai hanya nampak ia sebagai lukisan yang cantik, tetapi maksud tersirat di sebaliknya kita tak tahu," katanya lagi. Ramai tidak perasan Sementara itu, seorang warga Ipoh, Rozamir Zulkifli, 42, berkata, jika sekali imbas, gambar yang terpampang di bangunan tersebut memang mirip Chin Peng, tetapi tidak serupa.

Menurutnya, lukisan ini subjektif untuk ditafsir kerana pelukis melukis melalui hati, bagaimanapun jika ia disuruh melukis gambar tersebut, motifnya perlu disiasat. "Jika gambar itu serupa, kita perlu siasat perkara tersebut.

Dalam hal ini, kita juga perlu tahu tujuan lukisan dibuat sama ada mengindahkan bangunan atau menarik perhatian pelancong dan sebagainya. "Jika sebabnya lain atau terdapat maksud tersurat dan tersirat, ia perlu tindakan segera dari pihak yang bertanggungjawab," katanya.

Seorang lagi warga Ipoh, Abdul Salim Putera Ahmad Shibi, 39, mengharapkan tindakan dan siasatan dari pihak berkenaan sekiranya gambar tersebut adalah Chin Peng.

Abdul Salim berkata, jika benar ini mungkin satu cara halus pihak tertentu untuk meracuni fikiran anak muda yang tidak tahu sejarah sebenar gambar berkenaan.

"Cadangan saya supaya pihak kerajaan negeri menganjurkan pertandingan lukisan mural wajah tokoh-tokoh Melayu supaya golongan muda kenal dengan tokoh yang pernah berbakti kepada tanah air kita.

"Cara ini lebih baik dari menuduh atau memarahi pihak berkenaan. Pihak berkuasa juga perlu memberi lebih perhatian kepada mereka yang bergerak secara sembunyi dan berharap perkara ini tidak berulang lagi," katanya. Pengerusi Barisan NGO Negeri Perak, Mohd Salleh Khan Mohd Jaafar berkata, siasatan perlu dibuat untuk memastikan gambar siapa yang terpampang di bangunan tersebut.

Mohd Salleh berkata, sebagai rakyat Malaysia, kita perlu menghormati keputusan kerajaan dan menolak apa sahaja agenda untuk memasukkan Chin Peng atas kesalahan yang pernah dilakukan sebelum ini.

"Pihak yang bertanggungjawab juga diminta untuk memberi penjelasan kerana memberi kebenaran lukisan tersebut terpampang di situ dan boleh menyebabkan salah sangka di kalangan rakyat apabila perkara yang tidak boleh, dibolehkan.

"Selain pihak berkaitan, pemilik bangunan juga perlu disiasat untuk memastikan semuanya jelas dan tidak timbul kekeliruan," katanya.

Yang Dipertua Ikram Perak, Yahanis Yahya pula berpendapat, mural seumpama pimpinan PKM ini amat sensitif dan boleh menaikkan sentimen beberapa pihak.

Menurut beliau, kesemua pihak diharap menjaga keharmonian negara dengan bertanggungjawab malah dalam kes ini pihak berkuasa tempatan perlu memberi penjelasan.

"Kajilah sejarah secara objektif supaya penilaian dibuat dengan fakta bagi meningkatkan intelektual dan Malaysia boleh menuju ke negara Rahmah," katanya.

MBI nafi mural Chin Peng Sementara itu, sumber dari Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) memberitahu pihaknya telah maklum dengan perkara itu.

Menurut beliau, isu berkenaan sebenarnya sudah pun selesai dan pihak MBI menafikan individu dalam lukisan mural berkenaan adalah Chin Peng.

Malah katanya, satu mesyuarat jawatankuasa sudah pun dibuat bagi membincangkan isu itu sebelum ini. "Kita faham akan sensitiviti masyarakat walaupun kita nyatakan bahawa lukisan itu bukanlah Chin Peng.

Kita akan berbincang dengan pelukis dan pihak berkaitan untuk menukar gambar yang lain. "Apa-apa pun saya akan rujuk kepada Datuk Bandar dahulu sebelum maklum balas lanjut diberikan mengenai isu ini," katanya.

Di Pekan Lama Ipoh, terdapat tujuh lukisan mural berinspirasikan kopi yang dihasilkan pelukis terkemuka, Ernest Zacherevic di bawah projek Art of Oldtown.

Setiap lukisan ditempatkan di tujuh lokasi berbeza seperti di Jalan Panglima, Market Street, Jalan Bijeh Timah, Concubine Lane 3, Jalan tun Sambanthan dan Jalan Padang yang memaparkan mural seperti 'Kopi-O', 'kapal terbang kertas', 'beca', 'evolusi' dan 'pakcik tua bersama kopi putih'.

Posted by mountdweller.

Mahathir Yang Telah Menghancurkan Negara Ini.

Posted: 23 Dec 2014 05:15 PM PST

Empangan Kenyir sikit je lagi nak tahakp maksimum

Posted: 23 Dec 2014 04:45 PM PST


KUALA TERENGGANU - Bacaan paras air di Empangan Stesen Hidroelektrik Sultan Mahmud dekat Tasik Kenyir di Hulu Terengganu ketika ini ialah 144.2 meter dan
masih berada pada tahap selamat, dengan tahap bahaya 145 meter.


Sehubungan itu, orang ramai dinasihat agar tidak mempercayai khabar angin kononnya air di empangan itu akan dilepaskan bagi mengurangkan tekanan air yang
boleh memberi kesan kepada sistem takungan empangan itu ketika musim banjir sekarang.


Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu Datuk Mazlan Ngah berkata kerajaan negeri memandang serius penyebaran khabar angin itu kerana ia boleh menimbulkan
panik dalam kalangan orang ramai, terutama penduduk sekitar Hulu Terengganu.


"Saya berharap orang ramai jangan mempercayai khabar angin yang tersebar melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), aplikasi Whatsapp atau laman sosial Facebook,"
katanya pada sidang media tentang perkembangan terbaharu banjir di Terengganu yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita,
Keluarga dan Masyarakat negeri Muhammad Pehimi Yusof.


Menurutnya faktor kejadian banjir di negeri ini turut disebabkan kejadian air pasang besar.


"Pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) turut memaklumkan purata hujan yang tinggi melebihi 100 ml sehari dan berterusan lebih 48 jam serta kenaikan
aras laut iaitu setinggi 2.5 hingga 2.8 meter mengakibatkan berlakunya banjir hampir keseluruhan negeri Terengganu.

 

"JPS menjangkakan air pasang besar  akan terus berlaku sehingga 27 Disember ini bermula jam 9 malam hingga 1 pagi iaitu paras air akan meningkat sehingga
2.7 meter," kata Mazlan.


Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri Datuk Rozi Mamat yang meninjau keadaan di Empangan Stesen Hidroelektrik Sultan
Mahmud lewat petang ini berkata keadaan adalah selamat.


Katanya pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) memaklumkan kepadanya keadaan terkawal dan paras air belum lagi mencapai tahap maksimum. - BernamaPen Buruk Online

Hudud bukan dasar bersama Pakatan, kata Azmin OLEH HASBULLAH AWANG CHIK

Posted: 23 Dec 2014 04:00 PM PSTMenteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali berkata cadangan hudud bagi Kelantan perlu dibawa ke Majlis Presiden PR untuk dibincangkan sebelum apa-apa keputusan dapat diambil. 

Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali berkata cadangan hudud bagi Kelantan perlu dibawa ke Majlis Presiden PR untuk dibincangkan sebelum apa-apa keputusan dapat diambil.

Mohamed Azmin Ali hari ini mengingatkan segala keputusan berkaitan masa depan Pakatan Rakyat (PR) perlu dibincangkan dan diputuskan oleh Majlis Presiden PR, termasuk cadangan kerajaan negeri Kelantan membawa undang-undang hudud ke Parlimen.

Timbalan Presiden PKR itu berkata prinsip yang dijunjung PR selama ini adalah dasar yang dipersetujui bersama lebih besar daripada hukum hudud merangkumi aspek ekonomi dan sosial.

"Hudud bukan dasar bersama PR. Tiada cadangan bawa ke Parlimen. Tidak pernah dibincang dalam Majlis Presiden PR.

"PR akan memberikan tumpuan kepada isu yang terkandung dalam maqasid syariah, iaitu objektif tertinggi syariah, soal ekonomi, sosial, keselamatan. Isu besar yang perlu diselesaikan dalam syariat Islam.

"Ini juga dipersetujui semua ulama besar di dunia, bukan saja dalam negara. Itu pendirian yang kita ambil bukan setakat hari ini tetapi beberapa tahun yang lalu," katanya ketika ditemui media di Subang Jaya hari ini.

Semalam, Ketua Penerangan PAS Selangor Zaidy Abdul Talib berkata PKR wajib menyokong hasrat kerajaan Kelantan melaksanakan undang-undang hudud, memandangkan pemimpin tertingginya beragama Islam.

Katanya, PKR ‎tidak sewajarnya mengikut jejak langkah DAP yang menolak hudud kerana parti itu majoriti ahlinya bukan beragama Islam.

"Kepada orang bukan Islam, kita tidak boleh paksa. Tetapi bagi orang Islam, kita ada kewajipan untuk menerimanya. Kita mesti percaya, ada akidah. Kalau tolak, kita berdosa dan sebagainya.

"Justeru, dari sudut orang beragama Islam, PKR mesti menyokong," katanya yang juga merupakan Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Industri Asas Tani Selangor.

Mengulas mengenai gesaan Zaidy itu, Azmin percaya cadangan itu merupakan pandangan seorang pemimpin kanan parti yang matang, namun semua keputusan perlu terikat dengan dasar PR.

Azmin berkata hudud bukanlah isu baru yang pernah dibangkitkan PAS kerana cadangan seumpama itu pernah dibincangkan di kalangan pemimpin PR sebelum ini.

"Saya masih ingat mendiang Karpal Singh pun hadir dalam mesyuarat tersebut di Ibu Pejabat PAS. Exco kerajaan negeri Kelantan hadir memberi penjelasan tentang enakmen yang diluluskan pada 1993. Selepas berbincang panjang, baru kita ambil muafakat itu dalam PR.

"Kita meneliti perkembangan terbaru. Sekiranya ada cadangan baru, mesti berbalik kepada tujuan asal yang disepakati PR. Kena bawa dalam Majlis Presiden PR. Ini akan dilakukan pada Januari sebagaimana diumumkan Datuk Seri Anwar Ibrahim," katanya.

Azmin berkata apa jua cadangan yang ingin dibangkitkan perlulah mengutamakan dasar bersama mengukuhkan PR.

"Ia mesti dasar disepakati PR. Tidak boleh bercakap atas dasar individu atau parti.

"Membentuk kerajaan PR, dasar itu mesti disepakati PR. Ini diputuskan dan akan terus dibincangkan," katanya.

Sementara itu, ketika berucap di Konvensyen Kepimpinan Wanita Selangor 2014, Azmin berkata kerajaan negeri Selangor akan memperkasakan tenaga kerja wanita dengan memperkenalkan jadul waktu kerja anjal.

Katanya, daripada kajian yang dibuat, ternyata 93% wanita mahu kembali bekerja tetapi 63% daripada mereka merasakan sukar untuk berbuat demikian atas kekangan tertentu.

"Kerajaan negeri Selangor akan menyediakan Wifi percuma dengan prasarana 2,500 hotspot sebagai satu aspek sistem sokongan yang boleh membantu wanita bekerja dari rumah.

"Kerajaan negeri juga akan memulakan inisiatif untuk membolehkan wanita yang kini bekerja sektor kerajaan dan GLC dapat bekerja dari rumah atau sekurang-kurangnya bekerja dengan jadual waktu anjal.

"Inisiatif ini perlu dilaksanakan sebagai satu inisiatif terkini dan masa depan. Reformasi ini perlu dilakukan segera bagi mengelak negara menanggung kehilangan bakat wanita akibat tenaga mahir beralih dan terpendam.

Azmin berkata beliau juga berharap agar lebih ramai wanita diberikan peluang menjadi calon dalam pilihan raya umum yang akan datang.

"Dalam aspek politik, jumlah perwakilan wanita Malaysia di Parlimen juga direkodkan di kalangan terendah di kalangan negara Asean iaitu pada kadar 10.4% berbanding Thailand 13.3%, Indonesia 18%, Filipina 22.1%, Singapura 22.2% dan Vietnam 22.4%," katanya. – 23 Disember, 2014.


/www.themalaysianinsider.com/bahasa.

'JK pusat PAS tak pernah setuju RUU hudud'

Posted: 23 Dec 2014 08:00 AM PST

 
Seorang anggota jawatankuasa pusat PAS berkata mereka tidak pernah bersetuju untuk membawa Rang Undang-undang Persendirian Kelantan berkaitan hudud ke parlimen.

Jawatankuasa pusat PAS sebaliknya dikatakan hanya bersetuju supaya Kelantan membincangkan perkara teknikal dengan kerajaan pusat pimpinan Umno.

Kerajaan Kelantan sepatutnya membentangkan kembali hasil perbincangan itu kepada jawatankuasa pusat PAS.

Anggota jawatankuasa pusat PAS Mujahid Yusof Rawa, Dr Hatta Ramli dan seorang lagi anggotanya yang enggan namanya disebut berkata, ia antara perkara yang sudah dipersetujui.

Hatta, yang juga anggota parlimen Kuala Krai, juga menolak kenyataan timbalan pesuruhjaya PAS Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah bahawa mereka mendapat restu jawatankuasa pusat.
Addin

Umno Cukup Menantikan Peluang Keemasan Ini.. Saksikanlah

Posted: 23 Dec 2014 07:15 AM PST

 

PAS kini dalam dilema sama ada menyokong pindaan Perlembagaan bagi membolehkan persempadanan semula kawasan pilihan raya dibuat dan mendapat manafaat daripada pertambahan kerusi di kawasan parti itu bertanding atau kehilangan rakan dalam Pakatan Rakyat (PR).

Menurut sumber parti Islam itu, PAS sangat berharap pertambahan kerusi di kawasan Melayu khasnya di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis dibuat kerana keempat-empat negeri ini tidak mendapat sebarang pertambahan kerusi ketika persempadanan dibuat pada 2003 dahulu.

Bagi PAS, tindakan pada 2003 adalah untuk menyekat perkembangan pengaruh PAS selepas parti itu menang besar dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 1999.

"Namun kini PAS dalam dilema. Ditelan mati emak, diluah mati bapa," kata seorang pemimpin kanan PAS.Menurutnya, jika PAS bekerjasama dengan Umno menyokong pindaan itu dan bermakna PAS mengkhianati rakan-rakannya dalam PR iaitu PKR dan DAP yang tidak bersetuju persempadanan semula kawasan pilihan raya dibuat oleh Suruhanaya Pilihan Raya (SPR).

Peluang PAS menyokong Umno meluluskan persempadanan itu kini tinggi ekoran hubungan suram dalam PR berhubung isu hudud.

DAP menyifatkan cadangan kerajaan Kelantan mahu melaksanakan hudud di negeri itu akan melambatkan PR ke Putrajaya dan sekaligus mengkhianati semangat kerjasama dalam pakatan.

Umno Cukup Menantikan Peluang Keemasan Ini

Pemimpin PAS pula bertegas melaksanakannya dengan alasan ia sudah menjadi usaha PAS sejak sebelum PR terbentuk lagi.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din pula dilaporkan berkata kertas tahaluf siyasi PAS dengan DAP sudah koyak apabila DAP berterusan menentang hudud yang mahu dilaksanakan di Kelantan.

Sementara itu, media melaporkan rancangan SPR mengeluarkan notis dan mempamerkan cadangan awal tentang persempadanan semula kawasan pilihan raya bulan ini terganggu akibat banjir.

Menurut Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (gambar), pihaknya akan hanya mengumumkan perkara tersebut apabila keadaan bertambah pulih dan teratur.

"Kenyataan media akan dikeluarkan oleh SPR berhubung persempadanan semula itu.

"Banjir yang bertambah buruk di beberapa negeri menjadi salah satu sebab menentukan tarikh notis dan warta persempadanan semula khasnya untuk Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak dan Tanah Melayu (Semenanjung) serta Sabah umum¬nya," kata beliau sebagaimana dilaporkan oleh akhbar Umno, Utusan Malaysia.

Aziz sebelum ini memberitahu, SPR merancang mengeluarkan notis, pewartaan serta mempamerkan cadangan awal tentangnya pada bulan ini.

Beliau berkata, pihaknya sedang menunggu kerja-kerja daripada Jabatan Ukur dan Jabatan Perangkaan untuk membantu membuat peta bahagian pilihan raya baharu berhubung cadangan tersebut.

Enggan mengulas lanjut butirannya, beliau bagaimanapun tidak menolak kemungkinan persempadanan itu melibatkan "banyak peta yang perlu dibentuk".

Kata beliau, kajian menyeluruh akan melibatkan semua negeri termasuk di Sabah dan Sarawak boleh dibuat secara bersama kerana tempoh persempadanan itu melepasi lapan tahun.

Isu persempadanan semula kawasan pilihan raya menjadi kontroversi ekoran kegagalan SPR berbuat demikian lebih 10 tahun lalu iaitu pada 2003.

Mengikut Perlembagaan, SPR boleh membuat persempadanan semula selepas lapan tahun namun sehingga kini ia tidak dibuat yang didakwa kerana Barisan Nasional (BN) yang memerintah tidak mempunyai kuasa 2/3 dalam Parlimen.

Sokongan 2/3 diperlukan untuk meminda Perlembagaan termasuk menambahkan bilangan kepada kerusi Parlimen.

BN khasnya Umno dikatakan sedang memujuk PAS agar bersetuju dengan persempadanan baru ini bagi membolehkan ia diluluskan. ~malaysian insider
 
 
Addin

Mahfuz: 1MDB bakal berakhir seperti MAS NIZAM ZAIN

Posted: 23 Dec 2014 06:30 AM PST

 
Selasa, 23 Disember 2014. Mahfuz: 1MDB bakal berakhir seperti MAS NIZAM ZAIN  1MDB, MAS 1MDB, MAS  KUALA LUMPUR - Nasib syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bakal berakhir seperti syarikat penerbangan nasional, Malaysia Airline System Berhad (MAS) yang mewujudkan syarikat baharu jika dalangnya tidak dibawa ke muka pengadilan.  Ketua Penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar mendakwa jika masalah itu berlarutan hingga 2015, Malaysia bakal berdepan dengan penjajahan ekonomi.  "Masih tidak terlambat kerajaan untuk menjelaskan kepada rakyat dan satu suruhanjaya siasatan khas perlu ditubuhkan segera.  "Kebimbangan saya ialah ia akan menjebakkan negara kepada penjajahan ekonomi, bila tak dapat keluar masalah ini, ia akan kesan kepada ekonomi apabila pelabur asing hilang keyakinan dengan institusi perbankan negara.  "Kesannya cukup besar hingga boleh memerangkap negara hingga terpaksa mencari satu dana untuk selamatkan negara termasuk Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF)," katanya kepada pemberita di Pejabat Agung Pas, di sini, hari ini.  1MDB, syarikat pelaburan strategik milik penuh kerajaan, mencatat kerugian RM665.36 juta dalam tahun kewangan berakhir 31 Mac 2014 berbanding untung RM778.24 juta dalam tahun kewangan sebelumnya.  Selain itu, nilai aset kumpulan meningkat kepada RM51.4 bilion berbanding RM44.6 bilion pada tahun kewangan sebelumnya manakala jumlah pinjaman meningkat daripada RM36.2 bilion kepada RM41.9 bilion. Dicatat oleh ELBI RISALAH

1MDB, MAS 1MDB, MAS

KUALA LUMPUR - Nasib syarikat pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bakal berakhir seperti syarikat penerbangan nasional, Malaysia Airline System Berhad (MAS) yang mewujudkan syarikat baharu jika dalangnya tidak dibawa ke muka pengadilan.

Ketua Penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar mendakwa jika masalah itu berlarutan hingga 2015, Malaysia bakal berdepan dengan penjajahan ekonomi.

"Masih tidak terlambat kerajaan untuk menjelaskan kepada rakyat dan satu suruhanjaya siasatan khas perlu ditubuhkan segera.

"Kebimbangan saya ialah ia akan menjebakkan negara kepada penjajahan ekonomi, bila tak dapat keluar masalah ini, ia akan kesan kepada ekonomi apabila pelabur asing hilang keyakinan dengan institusi perbankan negara.

"Kesannya cukup besar hingga boleh memerangkap negara hingga terpaksa mencari satu dana untuk selamatkan negara termasuk Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF)," katanya kepada pemberita di Pejabat Agung Pas, di sini, hari ini.

1MDB, syarikat pelaburan strategik milik penuh kerajaan, mencatat kerugian RM665.36 juta dalam tahun kewangan berakhir 31 Mac 2014 berbanding untung RM778.24 juta dalam tahun kewangan sebelumnya.

Selain itu, nilai aset kumpulan meningkat kepada RM51.4 bilion berbanding RM44.6 bilion pada tahun kewangan sebelumnya manakala jumlah pinjaman meningkat daripada RM36.2 bilion kepada RM41.9 bilion.


Dicatat oleh ELBI RISALAH

10 Pelancong Panik Chalet Dipukul Ombak di Marang

Posted: 23 Dec 2014 05:45 AM PSTMARANG: Kira-kira 10 pelancong yang menginap di sebuah chalet di sini berdepan detik cemas setelah tempat penginapan mereka hampir runtuh akibat dipukul ombak besar pada Isnin malam.
Seorang pelancong dari Kuala Lumpur, Latifah Hamid, 51, berkata ketika dia bersama lima lagi ahli keluarga sedang berehat, mereka terkejut apabila melihat pagar chalet tempat penginapan mereka serta beberapa batang pokok kelapa berdekatan tumbang menyembah bumi.
"Kami datang ke sini untuk bercuti sambil melihat ombak dan mengambil keputusan menyewa chalet berhampiran pantai Rusila namun tidak menyangka ombak besar itu hampir meruntuhkan tempat penginapan kami," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.
Katanya apabila melihatkan keadaan itu, beliau segera memaklumkan pemilik chalet sebelum disuruh mengemas barang untuk berpindah ke chalet lain yang jauh dari kawasan pantai bersama empat penghuni lain yang turut menginap di situ.
"Semasa mendaftar masuk ke chalet semalam (Ahad) ketika itu angin kencang namun ombak tidaklah sebesar malam tadi," katanya.
Sementara itu, pemilik chalet Jamilah Abdullah berkata sebaik dimaklumkan mengenai kejadian itu, beliau mengarahkan semua penghuni berkenaan berpindah.
Jamilah berkata apabila tiba di situ, beliau mendapati 12 bilik di tepi pantai berkenaan tergantung setelah sebahagian tanah di bawah bilik tersebut terhakis dibawa ombak.
"Sejak 10 tahun beroperasi, ini merupakan kali pertama insiden seperti ini berlaku, nasib baik penghuni tersebut menyedari kejadian ini dan tiada perkara lebih buruk berlaku," katanya.
Menurutnya sekarang ini terdapat 12 bilik yang terletak kira-kira 50 meter berhampiran pantai.
Katanya benteng penahan hakisan yang dibina Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak dua tahun lalu turut dihanyutkan ombak.

Hudud tidak akan pecah belahkan Pakatan, kata PAS OLEH MELATI AMALINA ABD JALIL

Posted: 23 Dec 2014 05:00 AM PST

 Hudud tidak akan pecah belahkan Pakatan, kata PAS OLEH MELATI AMALINA ABD JALIL Published: 23 December 2014 Datuk Mahfuz Omar berkata PAS dan DAP 'setuju untuk tidak bersetuju' mengenai hudud sejak zaman mendiang Karpal Singh. Datuk Mahfuz Omar berkata PAS dan DAP 'setuju untuk tidak bersetuju' mengenai hudud sejak zaman mendiang Karpal Singh. Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar percaya isu hudud tidak akan menyebabkan perpecahan antara PAS dengan Pakatan Rakyat (PR), selepas parti Islam itu dilihat serius ke arah pelaksanaan undang-undang tersebut. Mahfuz berkata PAS dan DAP "setuju untuk tidak bersetuju" mengenai hudud sejak zaman mendiang Karpal Singh. "Saya tak rasa hudud mampu memecahbelahkan PR. Kita dah capai persetujuan sebelum ini, semasa Karpal Singh masih hidup kita sudah capai konsensus bersetuju untuk tidak bersetuju," kata dalam sidang media di Ibu Pejabat PAS di Kuala Lumpur, hari ini. "PAS terima bahawa DAP tidak bersetuju dengan isu hudud. Maknanya persetujuan itu kita hormat antara satu sama lain. "Ini demokrasi yang dicapai PR. Seperti suami isteri mesti ada perkara yang tidak dipersetujui, tetapi masih boleh tinggal sebumbung, tiada masalah. "Kita masih menunggu tarikh menunggu mesyuarat PR seperti yang dinyatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada awal Januari," katanya. Beliau turut menggesa kerajaan Kelantan mengatur pertemuan dengan pihak berkepentingan bagi menjelaskan pindaan undang-undang tersebut. "Saya harap kerajaan Kelantan boleh berkongsi dan mengadakan pertemuan beri penjelasan tentang pindaan itu. "Ini hanya pindaan undang-undang kepada enakmen sedia ada, bukan enakmen baru, Kanun Undang-Undang Jenayah Syariah Kelantan II sudah wujud sejak 20 tahun lalu. "Saya jemput semua yang berminat datang ke sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) mendengar pembentangan pindaan itu," katanya. Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan akan mengadakan satu sidang khas pada 29 Disember ini bagi mengemukakan pindaan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993. Pengumuman tersebut mencetuskan pelbagai reaksi, dengan DAP antara paling lantang membidas langkah Kelantan yang mahu meneruskan pelaksanaan undang-undang jenayah Islam itu. DAP berkata tindakan PAS itu seperti melanggar tahaluf siyasi dipersetujui PR. Awal hari ini, Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali juga menegaskan bahawa undang-undang Hudud tidak pernah berada dalam konsensus PR. - 23 Disember, 2014. www.themalaysianinsider.com/bahasa. Published: 23 December 2014.

Datuk Mahfuz Omar berkata PAS dan DAP 'setuju untuk tidak bersetuju' mengenai hudud sejak zaman mendiang Karpal Singh.

Datuk Mahfuz Omar berkata PAS dan DAP 'setuju untuk tidak bersetuju' mengenai hudud sejak zaman mendiang Karpal Singh.

Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar percaya isu hudud tidak akan menyebabkan perpecahan antara PAS dengan Pakatan Rakyat (PR), selepas parti Islam itu dilihat serius ke arah pelaksanaan undang-undang tersebut.

Mahfuz berkata PAS dan DAP "setuju untuk tidak bersetuju" mengenai hudud sejak zaman mendiang Karpal Singh.

"Saya tak rasa hudud mampu memecahbelahkan PR. Kita dah capai persetujuan sebelum ini, semasa Karpal Singh masih hidup kita sudah capai konsensus bersetuju untuk tidak bersetuju," kata dalam sidang media di Ibu Pejabat PAS di Kuala Lumpur, hari ini.

"PAS terima bahawa DAP tidak bersetuju dengan isu hudud. Maknanya persetujuan itu kita hormat antara satu sama lain.

"Ini demokrasi yang dicapai PR. Seperti suami isteri mesti ada perkara yang tidak dipersetujui, tetapi masih boleh tinggal sebumbung, tiada masalah.

"Kita masih menunggu tarikh menunggu mesyuarat PR seperti yang dinyatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada awal Januari," katanya.

Beliau turut menggesa kerajaan Kelantan mengatur pertemuan dengan pihak berkepentingan bagi menjelaskan pindaan undang-undang tersebut.

"Saya harap kerajaan Kelantan boleh berkongsi dan mengadakan pertemuan beri penjelasan tentang pindaan itu.

"Ini hanya pindaan undang-undang kepada enakmen sedia ada, bukan enakmen baru, Kanun Undang-Undang Jenayah Syariah Kelantan II sudah wujud sejak 20 tahun lalu.

"Saya jemput semua yang berminat datang ke sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) mendengar pembentangan pindaan itu," katanya.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan akan mengadakan satu sidang khas pada 29 Disember ini bagi mengemukakan pindaan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993.

Pengumuman tersebut mencetuskan pelbagai reaksi, dengan DAP antara paling lantang membidas langkah Kelantan yang mahu meneruskan pelaksanaan undang-undang jenayah Islam itu.

DAP berkata tindakan PAS itu seperti melanggar tahaluf siyasi dipersetujui PR.

Awal hari ini, Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali juga menegaskan bahawa undang-undang Hudud tidak pernah berada dalam konsensus PR. - 23 Disember, 2014.


www.themalaysianinsider.com/bahasa.

TERIKINI ! - MH370 Ditembak Jatuh Tentera AS - Dakwa Bekas CEO Syarikat Penerbangan

Posted: 23 Dec 2014 04:15 AM PST

 
Marc Dugain. - Foto Getty Images


SEORANG bekas pengarah syarikat penerbangan Perancis mendakwa tentera Amerika Syarikat (AS) dipercayai menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH370 dan menyembunyikan perkara itu.

Marc Dugain yang pernah mengetuai Proteus Airlines dan seorang penulis terkenal berkata, AS menjadikan pesawat berkenaan sebagai sasaran kerana mereka bimbang ia serangan ala 11 September yang mensasarkan pangkalan tentera di Lautan Hindi.

Dalam artikel yang diterbitkan dalam sebuah majalah Perancis, Paris Match, beliau mendakwa pesawat Boeing 777 itu terhempas bukan di lokasi di mana pasukan carian antarabangsa menjelajah lautan untuk mengesan bangkai pesawat berkenaan, tetapi berdekatan pangkalan tentera AS di wilayah milik British iaitu Diego Garcia.

"Ia adalah satu pangkalan tentera yang sangat kuat. Sangat mengejutkan apabila AS gagal menjejaki pesawat ini. Tanpa mengaitkan tragedi berkenaan dengan teori konspirasi, ada kemungkinan AS telah menjatuhkan pesawat ini," katanya.

Dugain kemudian mempersoalkan bagaimana dalam dunia teknologi serba canggih ini, objek sepanjang 63 meter hilang tanpa dapat dikesan, sambil mengandaikan bahawa terdapat usaha oleh sesetengah pihak untuk menyembunyikan bukti.

Pangkalan tentera berkenaan, yang terletak kira-kira 4,828 kilometer di barat laut Australia, digunakan sebagai pangkalan tentera AS sejak tahun 1970-an dan kini menempatkan kira-kira 1,700 anggota tentera.

Banyak teori konspirasi mengenai Diego Garcia disiarkan sejak kehilangan MH370, namun kerajaan AS berulang kali menafikan bahawa pesawat MH370 terbang berhampiran dengan pangkalan berkenaan.

Dugain merujuk kepada saksi di Maldives yang memberitahunya bahawa mereka melihat sebuah pesawat besar yang terdapat logo Malaysia Airlines terbang rendah ke arah pulau berkenaan.

Tidak lama selepas laporan kehilangan pesawat yang membawa 239 orang daripada 15 negara itu pada 8 Mac, media tempatan di Maldives melaporkan bahawa terdapat objek dipercayai alat pemadam api dari pesawat berkenaan terdampar di pantai di Baarah. Bagaimanapun, penemuan itu tidak pernah disahkan.

Beliau berkata MH370 mungkin dirampas oleh penggodam dari jauh dan kemudian diterbangkan ke Diego Garcia, jauh dari laluan penerbangan asal iaitu dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Bagi menjelaskan ketiadaan komunikasi elektronik ketika pesawat berkenaan hilang dari radar, beliau berkata kebakaran mungkin memaksa anak kapal untuk mematikan semua peranti, tanpa merosakkan bahagian luar pesawat.

Laporan rasmi MH370 menyatakan bahawa penumpang mungkin mati akibat sesak nafas apabila kabin kehabisan oksigen menyebabkan pesawat berkenaan berada dalam 'auto-pilot' sehingga ia kehabisan bahan api dan terjunam ke dalam laut.

Dugain mendakwa, beliau telah diberi amaran oleh seorang pegawai perisikan British bahawa beliau mengambil "risiko" apabila menyelidik nasib MH370.

"Pasti ada orang yang tahu," katanya. - Belfast Telegraph


 

Pengkalan Chepa Diramal Tenggelam Jam 9 Malam Ini

Posted: 23 Dec 2014 03:30 AM PSTKota Bharu: Kawasan Pengkalan Chepa di sini, diramal tenggelam menjelang 9 malam ini, sekiranya hujan kekal berterusan dan paras sungai naik mendadak hingga melepasi tebing.

Ketika ini Sungai Kelantan yang juga kawasan paling hilir sudah mencapai paras bahaya dengan bacaan di Tangga Krai 29.20 meter (m) berbanding normal 17.00m, sementara di Tambatan Diraja 5.28m.

Ketua Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan Shahimi Sharif berkata, penduduk di kawasan Pengkalan Chepa terutama yang tinggal berdekatan tebing sungai perlu lebih berhati-hati dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa.

"Sungai Kelantan yang paling hilir sekali dan aliran air datang dari Gua Musang. Kita jangkakan jika paras di Tangga Krai terus meningkat, sungai-sungai di Pengkalan Chepa akan melimpah dan kawasan itu bakal menerima nasib buruk seperti bandar lama Gua Musang.

"Ramalan kita malam ini sekitar 9 ke 10 malam, namun ia masih lagi bergantung kepada taburan hujan. Buat masa ini, purata taburan hujan memang meningkat berbanding biasa," katanya ketika dihubungi, di sini, tadi.

Shahimi berkata, Gua Musang masih terjejas teruk berikutan taburan hujan yang mencecah 280milimeter sejak 12 tengah malam hingga pagi tadi. Ia peningkatan berganda berbanding normal iaitu kurang 50 milimeter.

Sementara bandar Kota Bharu, katanya, masih dalam keadaan selamat.

Portal eBanjir Kelantan merekodkan jumlah mangsa banjir di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) mencecah 21,377 orang berbanding 17,050 malam tadi.

Ia membabitkan 7,020 keluarga yang ditempatkan di 87 PPS di sembilan jajahan. ~metro

VIDEO - Pemimpin Islam wajib sokong hudud, kata PAS Selangor

Posted: 23 Dec 2014 02:45 AM PST

[VIDEO] Kata "Pemimpin Islam Wajib Sokong Hudud"

 

Ketua Penerangan PAS Selangor, Zaidy Talib menafikan beliau berkata PKR wajib menyokong hukum hudud, tetapi menyatakan semua umat Islam termasuk ahli parlimen PKR yang beragama Islam wajib menyokong hudud.

"Saya tidak pernah kata PKR wajib menyokong hasrat kerajaan PAS Kelantan melaksanakan hukum hudud, memandangkan pemimpin tertingginya beragama Islam.

"Apa yang saya kata, semua yang beragama Islam termasuk ahli parlimen PKR wajib sokong," kata Zaidi dalam satu kenyataannya kepada The Malaysian Insider.

Semalam, The Malaysian Insider menyiarkan berita PKR wajib menyokong hasrat kerajaan PAS Kelantan melaksanakan undang-undang hudud, memandangkan pemimpin tertingginya beragama Islam, kata PAS Selangor.

"Apa yang saya maksudkan ialah pemimpin yang beragama Islam dari PKR bukan parti itu sendiri," kata Zaidy.

ULASAN GB

Dah pun pusing.....

Umat Islam memang wajib menyokong hudud, tetapi dalam keadaan sekarang ini bijaksanakah kita mengusulkannya?

Ada banyak perkara lain yang sepatutnya menjadi agenda utama PAS, bukan hudud. Tindakan PAS Kelantan adalah terburu-buru hanya kerana "kononnya" telah mendapat sokongan pemimpin UMNO. Sedang semua sedia maklum tindakan UMNO itu hanyalah sandiwara untuk memecahbelahkan Pakatan Rakyat.

GB tertarik dengan komen berikut oleh pengkomen di blog ini:


Anonymous said...
UG ni memang bangangah beb... entah berapa kali nk kena tipu dgn UMNO... sampai ke kiamat bangangnya.... pergi settlekan masalah banjir tu dulu .... rakyat menderita skrg ni... itu hikmah Allah turunkan ujian banjir... tahu apa yang patut di prioritaskan untuk rakyat... bukan hudud...

4G said...
Stuju dgn anta sheh...ana tgok pas dn umno ni snasib dpt presiden...alahai...sesuai dgn lgu antik mlyu tudung periok....adakah tudung priok prioriti orng mlyu...ha..ha
Kedua, jangan lupa Sheikh Yusuf Qardhawi, Presiden Kesatuan Ulamak Sedunia sendiri melalui satu wawancara dengan Al-Jazeera pernah menyatakan "nak hudud perlu bangunkan umat dan diri sendiri dulu"!


Kamu Zaidy, dan sekalian pemimpin UG termasuk Nik Amar, ilmu kamu tinggi mana nak lawan Sheikh Yusof Qardhawi? Kalau tak reti pergilah bertemu dengan Naik Ketua Kesatuan Ulamak Sedunia iaitu Haji Abd Hadi supaya beliau bertanya sendiri kepada Syeikh Yusof Qardhawi.

Jadi jika mengikut kenyataan dari Sheikh Yusuf Qardhawi di atas, pemimpin dan umat Islam "tidak wajib" menyokong hudud yang hendak diusulkan oleh PAS Kelantan tersebut kerana ada perkara yang menyentuh umat yang belum beres di Kelantan yang lebih utama yang perlu dilakukan oleh PAS Kelantan, bukan hudud. Jangan jadi isu hudud sebagai escapisme untuk menutup kelemahan pentadbiran kerajaan negeri dan meningkatkan iktisad dan sosio-ekonomi rakyat Kelantan.

Amah Didera, Dicabut Gigi, Kemaluan Disula, Direnjat Elektrik & Dipaksa Minum Air Kencing

Posted: 23 Dec 2014 02:00 AM PST


AMPANG - Seorang pembantu terpaksa melalui detik-detik yang mengerikan apabila dia didera dengan kejam oleh majikannya setiap hari.

Wanita malang yang berusia 32 tahun itu diseksa oleh majikannya di Pandan Indah semenjak lapan bulan yang lalu.

Dedah mangsa, minum air panas selain makan najis dan (minum) air kencing. serta kemaluannya juga disula dengan objek keras dipercayai kayu selain dari giginya dicabut.

Tidak cukup dengan itu, mangsa juga dirotan, direnjat dengan elektrik serta dipijak di kepala dan badan selain dipaksa makan najis.

Bagaimanapun, penderitaan mangsa berakhir apabila dia diselamatkan oleh jiran, susul penemuan nota yang ditulisnya,

"Tolong, bos dera saya' di bawah pintu rumah majikannya.

Jiran yang menemui nota berkenaan terus menghubungi pihak polis dan pada jam 6.20 petang Sabtu yang lalu, sepasukan polis dari Balai Polis Pandan Indah menyerbu rumah terbabit bagi menyelamatkan mangsa dan menahan dua wanita berusia 39 dan 47 tahun.
 
Dedah jiran mangsa, mereka kerap terdengar mangsa menjerit dan merayu agar dikasihani.

"Mulanya kami sangkakan perkara biasa, namun lama-kelamaan jeritan itu makin kerap menyebabkan kami mengesyaki berlaku penderaan. Susulan itu, penduduk nekad membantu menyelamatkan mangsa dengan melaporkan kejadian itu kepada polis apalagi selepas menemui nota ditinggalkan mangsa," katanya.

Dalam serbuan ke 'pusat penyeksaan' itu, polis juga telah merampas sembilan jenis rotan yang dipercayai digunakan untuk mendera mangsa.Sebuah alat penghalau nyamuk elektrik yang dipercayai digunakan untuk merenjat elektrik pada jari mangsa turut dirampas.

Ketua Polis Daerah Ampang Asisten Komisioner Khairuldin Saad ketika dihubungi mengesahkan penahanan dua individu terbabit dan memberitahu, kes disiasat mengikut Seksyen 325 dan 377 C (A) Kanun Keseksaan.

mangsa kini dirawat di Hospital Ampang (HA) dan keadaannya kini dilaporkan stabil.
"Doktor yang merawat mangsa mengesahkan mangsa turut patah tulang rahang selain kemaluannya cedera,"


Posted by Jeebond BLM.

Najib Dapat 'Panglima' Baru Syed Ali kecewa lihat gelagat segelintir pemimpin UMNO Khairil Ashraf

Posted: 23 Dec 2014 01:15 AM PST


syed-aliSaban hari kita baca menerusi laman-laman sosial, ada saja fitnah pembangkang terhadap Najib tetapi malangnya tuduhan itu tidak ada tindak balas daripada pemimpin UMNO. syed-ali

PETALING JAYA: Pemimpin UMNO seharusnya bangun dan bertindak lebih agresif mempertahankan kedudukan Presidennya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak yang kini menjadi sasaran serangan pembangkang dengan pelbagai tohmahan dan fitnah.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Al-Habshee berkata, pemimpin UMNO khususnya barisan Ahli Majlis Tertinggi (MT) perlu tampil menangkis pelbagai isu yang disasarkan kepada presiden parti.

Syed Ali turut kecewa melihat 'gelagat' pemimpin parti yang tidak peka dan membiarkan Najib keseorangan menepis serangan fitnah bertali arus yang dilakukan pembangkang terutama menerusi laman-laman sosial.

Tegasnya, pemimpin UMNO di semua peringkat termasuk Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri sepatutnya menjadi perisai mempertahankan kepimpinan Najib daripada diasak oleh pembangkang.

"Saban hari kita baca menerusi laman-laman sosial, ada saja fitnah pembangkang terhadap Najib tetapi malangnya tuduhan itu tidak ada tindak balas daripada pemimpin UMNO, langsung tidak ada respons, ini yang amat mengecewakan.

"Kita yang pilih Najib sebagai presiden parti, maka kita sepatutunya bertanggungjawab mempertahankan kepimpinan beliau dan sekaligus menjadikan UMNO sebagai parti yang kuat bagi menjaga kepentingan orang Melayu," katanya dalam entri terbaru umnobahagiancheras.blogspot.

Syed Ali yang merupakan Setiausaha UMNO Wilayah Persekutuan turut menasihatkan pemimpin UMNO seharusnya tidak melenting jika wujud dakwaan mengatakan ada sesetengah daripada mereka yang 'tidur' kerana persepsi itu berdasarkan kepada apa yang berlaku hari ini.

Beliau turut mengingatkan bahawa apa sahaja fitnah sekiranya dibiarkan tanpa sebarang jawapan akhirnya akan menjadikan cerita fitnah itu seolah-olah seperti benar dan ia boleh mengelirukan perhatian rakyat.

Katanya, pemimpin pembangkang seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Mahfuz Omar, Rafizi dan beberapa pemimpin PKR dilihat begitu agresif menyerang Najib secara terbuka.

"Jika kita sayangkan presiden dan timbalan presiden parti, sepatutnya kita berani menentang pembangkang, bukannya mengambil sikap berdiam diri serta tunggu dan lihat.

"Kadangkala kita sedih melihat Najib diserang bertubi-tubi oleh pembangkang, di mana pemimpin tertinggi UMNO? Mengapa biarkan Perdana Menteri keseorangan," soalnya.

Posted by mountdweller

Menjelang 2015, sokongan bukan Melayu terhadap PAS semakin merosot

Posted: 23 Dec 2014 12:30 AM PST

ILHAM CENTER: PAS Bakal Kalah Teruk Dalam PRU14 Kecuali...


 
KUALA LUMPUR: Selepas krisis menteri besar Selangor, isu Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 di Kelantan yang mengandungi hukum hudud dan krisis dalaman parti yang semakin parah, PAS sehingga hari ini, dilihat bakal kehilangan sokongan pengundi bukan Melayu dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Lebih memburukkan keadaan, PAS juga dilihat berpotensi besar untuk kehilangan beberapa kerusi parlimen di Kelantan, Kedah, Terengganu, Perak, Pahang dan Selangor.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre, Mohamad Hisomudin Bakar selain masalah dengan pengundi bukan Melayu, PAS juga berdepan krisis dalam parti yang paling teruk selepas PRU13.

Katanya, Muktamar PAS ke-60 di Batu Pahat September lepas memperlihatkan betapa krisis dalaman parti itu semakin meruncing dan membuatkan persepsi terhadap parti Islam itu bertambah buruk.

"Pengundi bukan Melayu yang sebelum ini menyokong PAS cenderung untuk tidak lagi memberi undi kepada parti Islam itu dalam PRU14.

"PAS bukan hanya perlu ubah persepsi mereka di mata pengundi bukan Melayu tetapi perlu segera menyelesaikan masalah dalam parti yang paling teruk setakat ini.

"Namun ia bukan bermakna UMNO atau Barisan Nasional (BN) akan mendapat manfaat daripada situasi ini, sebaliknya pertarungan kedua parti bertambah sengit," katanya dalam satu pertemuan bersama Astro AWANI.

UMNO, kata Hisomudin tidak boleh mengambil mudah situasi ini kerana pengundi melihat parti itu masih lagi tidak berubah.

Katanya, pengundi bukan Melayu mungkin tidak akan bersungguh-sungguh untuk keluar mengundi di kawasan yang mana berlakunya pertandingan melibatkan calon PAS dan UMNO.

"Kawasan yang mana terdapat pengundi bukan Melayu yang agak tinggi peratusannya, yang melibatkan pertandingan antara PAS dan UMNO akan menghadapi masalah penurunan sokongan bukan Melayu.

"Tidak seperti PRU13, pengundi bukan Melayu ketika itu bersunguh-sungguh mahu memastikan calon yang mewakili Pakatan Rakyat menang.

"Namun situasi sama dijangkakan tidak akan berlaku lagi pada PRU14 nanti, terutama melibatkan kawasan ditandingi PAS," katanya lagi.

Hisomudin berkata, krisis menteri besar Selangor menyebabkan pengundi bukan Melayu melihat PAS sebagai parti yang tidak mementingkan kesepakatan.

Katanya, desas-desus yang mengatakan PAS mahu bekerjasama dengan UMNO untuk membentuk kerajaan di Selangor membuatkan pengundi bukan Melayu hilang kepercayaan terhadap PAS.


"Situasi ketika itu ialah Pakatan Rakyat mahu menyingkirkan Tan Sri Khalid, tetapi perkara itu berlanjutan dan pengundi bukan Melayu melihat PAS mengambil keputusan untuk tidak sepakat.

"Dengan cerita kerjasama dengan UMNO itu membuatkan pengundi bukan Melayu merasakan bahawa PAS menikam rakan sendiri," jelas beliau.

Namun Hisomudin menjelaskan, situasi ini mungkin berlaku sebaliknya jika berlaku perubahan dalam kepimpinan PAS pada pemilihan parti itu tahun depan.

Selain itu, pemimpin PAS perlu bekerja keras untuk memulihkan sokongan pengundi bukan Melayu supaya dan mengukuhkan kerjasama dalam Pakatan Rakyat. -astroawani

ULASAN GB

Mesti ramai dari kalangan puak UG melenting dengan kenyataan Pengarah Eksekutif Ilham Center di atas.

Sedangkan itulah hakikat sebenarnya. Itu pandangan orang di luar PAS. PAS akan kalah teruk di dalam PRU yang akan datang kecuali jika berlaku perubahan dalam kepimpinan PAS pada pemilihan parti itu tahun depan.

Maksudnya hapus dan turunkan semua yang berstatus UG dari barisan kepimpinan PAS di semua peringkat! 
Kelab Greenboc

PERKASA jalin kerjasama dengan NGO 'anti-M'sia'

Posted: 22 Dec 2014 11:45 PM PST"Jika ada demonstrasi yang kami lakukan sebelum ini di hadapan Kedutaan Besar Malaysia bukanlah bermaksud kami membenci saudara-saudara kami di Malaysia, sebaliknya, LMP hanya mempertahankan rakyat Indonesia.

"Melalui kerjasama dengan PERKASA kami akan pastikan dua negara ini kekal makmur tanpa ada penglibatan bangsa-bangsa asing yang cuba menjajah kita," Adek dipetik sebagai berkata. -
 

 
PERKASA menjalinkan kerjasama dengan Laskar Merah Putih (LMP) Indonesia, sebuah NGO yang menganjurkan 'ganyang Malaysia' pada 2010, antaranya sebagai saluran diplomasi kedua-dua negara.

PERKASA dan LMP membentuk Gagasan Sebangsa Serumpun Nusantara (SEBANGSA), lapor Utusan Malaysia.

"Kita semua sedia maklum hubungan antara kerajaan dan kepimpinan Malaysia dan Indonesia berada di landasan yang sangat kukuh.

"Sehubungan itu, menjadi harapan PERKASA dan LMP untuk sama-sama membantu kerajaan memastikan hubungan antara rakyat dua negara juga berada di kedudukan yang sama," Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali dilapor sebagai berkata.

Akhbar Umno itu turut melaporkan Ibrahim sebagai berkata LMP memberi jaminan akan lebih berdiplomasi ketika berdepan isu melibatkan kepentingan dua negara.

Ibrahim dilapor menghadiri ulang tahun ke-14 penubuhan LMP semalam dan mengadakan pertemuan dengan Ketua Umum kumpulan itu Adek Erfil Manurung di Banten, Jawa Barat.

LMP sering mengadakan demonstrasi di kedutaan Malaysia di Indonesia melibatkan isu antaranya pekerja negara itu di Malaysia atau masalah sempadan.

Kumpulan itu pada 2009 mengadakan demonstrasi berhubung isu di Ambalat dan pada 2010 menganjurkan "ganyang Malaysia" dengan membakar Jalur Gemilang selepas isu sempadan di perairan di Riau.

Tak benci M'sia, hanya pertahan Indonesia Dalam laporan sama, Utusan memetik Adek sebagai berkata, LMP sedia bekerjasama dengan PERKASA kerana kedua-dua kumpulan mempunyai matlamat sama mempertahankan hak dan kedaulatan rakyat Indonesia.  
sumber Posted by mountdweller.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT