Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Inikah yang dikatakan golongan kapir zimmi?

Posted: 04 Nov 2014 07:45 PM PST

Kalau Kapir Tu Kapir Jugalah! 

 

Undang-Undang ini tak terkuatkuasa pun terhadap bukan Islam Tahniah Mas! MCA Perlu Hormat Undang-Undang Kerajaan Negeri Kelantan -

Puteri Umno Diterbitkan: Selasa, 4 November 2014 11:29 PM - mStar KUALA LUMPUR: MCA disaran lebih sensitif dan merujuk kepada pihak yang lebih arif sebelum memberi reaksi berkenaan Operasi Gempur Aurat yang dilaksanakan kerajaan negeri Kelantan, September lepas, kata ketua Puteri Umno Mas Ermieyati Samsudin. 

Beliau berkata meskipun MCA membuat kenyataan yang tertumpu kepada aspek perniagaan, namun perkara itu boleh mengganggu pelaksanaan undang-undang kerajaan negeri itu. 

"MCA perlu menghormati undang-undang yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri terutama perkara yang melibatkan agama Islam kerana ia amat sensitif. "Puteri amat menyokong usaha kerajaan negeri Kelantan yang melaksanakan undang-undang tersebut dan ia seharusnya dihormati oleh pelbagai pihak," katanya. 

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan begi mengulas kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai yang tidak bersetuju dengan operasi itu kerana berpendapat ia akan menjejaskan peniaga terutama komuniti Cina. 

"MCA perlu sensitif dan sebagai pendokong aspirasi rakyat mereka juga harus adil kepada semua masyarakat dan agama. "Puteri bimbang kekeliruan rakyat mengenai agama Islam akan menjejaskan hubungan baik antara masyrakat dalam negara," katanya. 

Operasi Gempur Aurat yang dilaksanakan September lepas mengenakan denda maksimum RM500 terhadap peniaga dan pekerja wanita Islam di Kelantan yang tidak berpakaian mengikut syariat Islam. 

Pengusaha bukan Islam juga berisiko didenda jika pekerja mereka yang beragama Islam tidak mematuhi peraturan pemakaian seperti memakai pakaian seragam ketat dan berlengan pendek.


Posted by mountdweller
Wednesday, November 5, 2014 Kalau Kapir Tu Kapir Jugalah! Inikah yang dikatakan golongan kapir zimmi? Undang-Undang ini tak terkuatkuasa pun terhadap bukan Islam Tahniah Mas! MCA Perlu Hormat Undang-Undang Kerajaan Negeri Kelantan - Puteri Umno Diterbitkan: Selasa, 4 November 2014 11:29 PM - mStar KUALA LUMPUR: MCA disaran lebih sensitif dan merujuk kepada pihak yang lebih arif sebelum memberi reaksi berkenaan Operasi Gempur Aurat yang dilaksanakan kerajaan negeri Kelantan, September lepas, kata ketua Puteri Umno Mas Ermieyati Samsudin. Beliau berkata meskipun MCA membuat kenyataan yang tertumpu kepada aspek perniagaan, namun perkara itu boleh mengganggu pelaksanaan undang-undang kerajaan negeri itu. "MCA perlu menghormati undang-undang yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri terutama perkara yang melibatkan agama Islam kerana ia amat sensitif. "Puteri amat menyokong usaha kerajaan negeri Kelantan yang melaksanakan undang-undang tersebut dan ia seharusnya dihormati oleh pelbagai pihak," katanya. Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan begi mengulas kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai yang tidak bersetuju dengan operasi itu kerana berpendapat ia akan menjejaskan peniaga terutama komuniti Cina. "MCA perlu sensitif dan sebagai pendokong aspirasi rakyat mereka juga harus adil kepada semua masyarakat dan agama. "Puteri bimbang kekeliruan rakyat mengenai agama Islam akan menjejaskan hubungan baik antara masyrakat dalam negara," katanya. Operasi Gempur Aurat yang dilaksanakan September lepas mengenakan denda maksimum RM500 terhadap peniaga dan pekerja wanita Islam di Kelantan yang tidak berpakaian mengikut syariat Islam. Pengusaha bukan Islam juga berisiko didenda jika pekerja mereka yang beragama Islam tidak mematuhi peraturan pemakaian seperti memakai pakaian seragam ketat dan berlengan pendek. Posted by mountdweller

Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win

Pukau Pegang Pangkal Peha

Posted: 04 Nov 2014 07:00 PM PST

 
Pangkal Peha
Padang Besar: "Saya seolah-olah dipukau apabila wanita itu tiba-tiba meminta untuk memegang belakang pangkal pahanya sebelum saya menyerahkan loket dan gelang emas apabila diminta," kata pekerja kedai dobi, Fatin Nabila Bahdi, 22, seorang daripada beberapa mangsa penipuan dipercayai dilakukan seorang wanita berusia 30-an yang membabitkan kerugian hampir RM10,000 sejak awal tahun ini.

Fatin berkata, dalam kejadian Khamis lalu, dia sedang bekerja di kedai dobi di Beseri, di sini, apabila seorang wanita berambut perang datang menghantar pakaian pengantin.

"Saya beritahu kedai dobi ini tidak menyediakan cucian kering dan wanita itu kemudian berbual menceritakan kononnya mahu melangsungkan majlis pertunangan beberapa minggu lagi.


"Kami berbual selama 15 minit sebelum dia beritahu pernah ditimpa kemalangan dan saya disuruh menyentuh bahagian belakang pangkal pahanya, kononnya ada kesan parut.

"Saya yang tidak mengesyaki apa-apa mengikut permintaannya sebelum wanita itu memuji gelang emas dan loket dipakai saya. Dia kemudian meminta saya menanggalkannya kerana mahu ditunjukkan kepada saudaranya yang berada di luar kedai," katanya.

Menurutnya, dia seolah-olah dipukau membuka gelang emas dan loket bernilai RM3,000 sambil dibantu wanita berkenaan dan memberikan kepadanya.

Mak Aih!! Mahalnya harga 'Proton Perdana Accord' Najib ni...

Posted: 04 Nov 2014 06:15 PM PST

Mak Aih!! Mahalnya harga 'Proton Perdana Accord' Najib ni... Ini bukannya disebabkan oleh faktor kebodohan mereka tetapi sebenarnya ini adalah kebijaksanaan mereka dalam menyediakan bussines buat kroni.. Bodohnya mereka ialah kerana membayar sewa selama lima tahun hampir RM250,000 bagi setiap model Proton ciplak Honda Accord sedangkan harga bagi sebuah Honda Accord pun tak semahal itu.. Bodohnya sebab membayar sewa lebih dari harga pasaran untuk membeli kereta tersebut ataupun Honda Accord. Lebih bodoh lagi bila Kerajaan membayar RM295,000 untuk membeli model Proton ciplak Honda Accord versi yang dipanjangkan sedikit sedangkan dengan harga tersebut Kerajaan boleh mendapatkan sebuah 'S' Class seperti yang Guan Eng perolehi. Dan bijaknya mereka ialah kerana berjaya membina sebuah perniagaan yang dijamin tak akan rugi buat kroni mereka.. Kroni bukannya macai.. Laporan berkaitan..   DAP hari ini mendakwa Putrajaya memperuntukkan sejumlah RM250,000 bagi pembayaran penggunaan kereta rasmi kerajaan model Proton Perdana 2.4 versi eksekutif bagi tempoh lima tahun.   Ahli Parlimen Kampar Ko Chung Sen mendakwa kos bagi kereta rasmi tersebut amat tidak masuk akal di mana jelas kerajaan membayar harga melebihi harga pasaran.   Beliau mengulas jawapan bertulis di Parlimen yang diterimanya menyatakan kereta limosin Proton Perdana yang digunakan perdana menteri dan timbalannya bernilai RM295,000.   "Jawapan itu menyatakan tidak ada kos sewaan kerana Putrajaya membeli dengan nilai RM295,000 bagi sebuah kereta.   "Namun jumlah tersebut hampir serupa dengan bayaran kereta Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng iaitu RM298,263.75.   "Ini seperti mereka membayar nilai wang yang hampir sama bagi kereta jenis Mercedes tetapi untuk Proton iaitu kereta buatan tempatan," katanya pada satu sidang media di Parlimen hari ini.   Katanya, jawapan Parlimen daripada Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak itu mengatakan 200 unit pertama kereta itu ialah sebahagian daripada 3,000 unit dalam program penggantian kereta Proton Perdana secara berperingkat.   "Kos sewaan bersih tidak termasuk penyelenggaraan bagi Proton Perdana baru 2.4 Executive berjumlah RM3,284.84 sebulan dan Proton Perdana baru 2.0 Standard berjumlah RM2,892.32 sebulan," katanya.   Beliau berkata, kerajaan membayar hampir setengah juta ringgit hanya untuk kos sewaan dan penyelenggaraan kenderaan yang tidak menjadi milik kerajaan sepenuhnya.   "Mereka bayar hampir sejuta untuk kos sewaan dan itu tidak termasuk penyelenggaraan. Dan akhirnya, ia bukan menjadi aset kerajaan pun," katanya.   Beliau juga mempersoalkan harga yang dibayar Putrajaya berbeza dengan nilai diperuntukkan kerajaan negeri Perak ketika membeli 12 unit Proton Perdana dengan harga RM115,000.   "Ia amat memalukan apabila satu dunia mengetahui perdana menteri, timbalan perdana menteri dan pegawai kerajaan kita menggunakan kereta model ciplak Honda Accord dengan kos terlebih tinggi," katanya lapor The Malaysian Insider

Ini bukannya disebabkan oleh faktor kebodohan mereka tetapi sebenarnya ini adalah kebijaksanaan mereka dalam menyediakan bussines buat kroni..

Bodohnya mereka ialah kerana membayar sewa selama lima tahun hampir RM250,000 bagi setiap model Proton ciplak Honda Accord sedangkan harga bagi sebuah Honda Accord pun tak semahal itu..

Bodohnya sebab membayar sewa lebih dari harga pasaran untuk membeli kereta tersebut ataupun Honda Accord.

Lebih bodoh lagi bila Kerajaan membayar RM295,000 untuk membeli model Proton ciplak Honda Accord versi yang dipanjangkan sedikit sedangkan dengan harga tersebut Kerajaan boleh mendapatkan sebuah 'S' Class seperti yang Guan Eng perolehi.

Dan bijaknya mereka ialah kerana berjaya membina sebuah perniagaan yang dijamin tak akan rugi buat kroni mereka.. Kroni bukannya macai..

Laporan berkaitan..

DAP hari ini mendakwa Putrajaya memperuntukkan sejumlah RM250,000 bagi pembayaran penggunaan kereta rasmi kerajaan model Proton Perdana 2.4 versi eksekutif bagi tempoh lima tahun.

Ahli Parlimen Kampar Ko Chung Sen mendakwa kos bagi kereta rasmi tersebut amat tidak masuk akal di mana jelas kerajaan membayar harga melebihi harga pasaran.

Beliau mengulas jawapan bertulis di Parlimen yang diterimanya menyatakan kereta limosin Proton Perdana yang digunakan perdana menteri dan timbalannya bernilai RM295,000.

"Jawapan itu menyatakan tidak ada kos sewaan kerana Putrajaya membeli dengan nilai RM295,000 bagi sebuah kereta.

"Namun jumlah tersebut hampir serupa dengan bayaran kereta Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng iaitu RM298,263.75.

"Ini seperti mereka membayar nilai wang yang hampir sama bagi kereta jenis Mercedes tetapi untuk Proton iaitu kereta buatan tempatan," katanya pada satu sidang media di Parlimen hari ini.

Katanya, jawapan Parlimen daripada Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak itu mengatakan 200 unit pertama kereta itu ialah sebahagian daripada 3,000 unit dalam program penggantian kereta Proton Perdana secara berperingkat.

"Kos sewaan bersih tidak termasuk penyelenggaraan bagi Proton Perdana baru 2.4 Executive berjumlah RM3,284.84 sebulan dan Proton Perdana baru 2.0 Standard berjumlah RM2,892.32 sebulan," katanya.

Beliau berkata, kerajaan membayar hampir setengah juta ringgit hanya untuk kos sewaan dan penyelenggaraan kenderaan yang tidak menjadi milik kerajaan sepenuhnya.

"Mereka bayar hampir sejuta untuk kos sewaan dan itu tidak termasuk penyelenggaraan. Dan akhirnya, ia bukan menjadi aset kerajaan pun," katanya.

Beliau juga mempersoalkan harga yang dibayar Putrajaya berbeza dengan nilai diperuntukkan kerajaan negeri Perak ketika membeli 12 unit Proton Perdana dengan harga RM115,000.

"Ia amat memalukan apabila satu dunia mengetahui perdana menteri, timbalan perdana menteri dan pegawai kerajaan kita menggunakan kereta model ciplak Honda Accord dengan kos terlebih tinggi," katanya lapor The Malaysian Insider

GAMBAR SUSPEK SENDIKIT PERDAYA WANITA DI FACEBOOK

Posted: 04 Nov 2014 05:30 PM PST


GAMBAR PROFIL FB ENCIK KENANGAN
Abu Nawas stop dulu pendedahan tentang skandal Ostad selebriti TV sebab dia dah mula mengalah sedikit dan tidak lagi menganggu bayi yang di jaga oleh isterinya sehingga hari ini.
Tapi kalau dia terus bertindak di luar dugaan Abu Nawas tak akan teragak agak untuk mendedahkan semua maklumat peribadinya serta pengakuan skandal skandanya.
 

Hari ini Abu Nawas nak dedahkan lagi manusia manusia celaka yang mengunakan agama di percayai untuk memperdayakan wanita di facebook.

Modus operadinya ialah menulis status status berbentuk islamik di facebook untuk mengambarkan dia seorang yang kuat agama kemudian dia akan mesej wanita wanita dengan kata kata manis dan memujuk untuk bawa lari mangsa mengikutnya.

Suspek yang mengunakan nama FB Encik Kenangan hanya mempunyai satu gambar profil dan status statusnya semuanya dalam bentuk islamik dan pro Pas UG.

Abu Nawas telah mengunakan fake fb untuk perangkapnya dan apabila dia menyedari yang dia di perangkap dia terus saja menutup akaun FBnya sehingga kini.

Dari apa yang Abu Nawas cuba siasat tentang orang ini dia pernah tinggal di Baling Kedah menumpang orang tapi tidak bekerja apa cuma mengharapkan belas orang ramai untuk makan minum dan tempat tinggal.

Berikut adalah sumber dari seorang penguna FB yang yang bernama Maksu Radix Kola mengaku Encik Kenangan ini adalah bukan fake FB dan pernah tinggal di rumahnya.

suspek juga mengikut Maksu radix adalah seorang penagih dadah di mana pada bulan ramadhan tidak berpuasa sedangkan status status FBnya mengambarkan suspek seorang yang warak dan kuat ibadat.

Dengan ini adalah di harapkan Encik Kenangan segera membuat laporan polis sekiranya ini adalah fitnah terhadapnya.

Abu Nawas akan dedahkan banyak lagi maklumat tentang dia selepas ini.Bicara Abu Nawas

Lawan Tetap Lawan !!

Posted: 04 Nov 2014 04:45 PM PST

Kita menyokong DSAI... Bukan hanya sebab untuk membebaskan beliau dari penjara tetapi untuk membebaskan rakyat Malaysia daripada terpenjara hati dan minda.  Bukan hanya sebab kasihan kepada beliau, tapi kasihan sebab kita tak punyai pemimpin lain yang sanggup ke penjara untuk rakyat Malaysia. Bukan hanya sebab beliau pemimpin terbilang, tetapi sebab beliau adalah satu harapan untuk rakyat Malaysia.  Bukan hanya sebab beliau pejuang ummah, tapi beliau sahaja pemimpin yang punyai keberanian di kalangan kita dalam berhadapan penguasa yang menindas.. Bukan hanya sebab beliau perlukan kekuatan daripada kita, tapi kita yang tiada kekuatan. Bukan sebab beliau perlukan sokongan tapi kita yang kurang pendokong. Bukan hanya sebab beliau dianiaya tapi kita yang teraniaya. Bukan sebab beliau perkasa tapi, sebab kita yang masih lemah. Bukan hanya sebab maruah beliau semata, tapi sebab maruah bangsa, agama dan negara kita.  Dan bukan hanya sebab harapan beliau, tapi harapan kita...

Kita menyokong DSAI...

Bukan hanya sebab untuk membebaskan beliau dari penjara tetapi untuk membebaskan rakyat Malaysia daripada terpenjara hati dan minda. 

Bukan hanya sebab kasihan kepada beliau, tapi kasihan sebab kita tak punyai pemimpin lain yang sanggup ke penjara untuk rakyat Malaysia.

Bukan hanya sebab beliau pemimpin terbilang, tetapi sebab beliau adalah satu harapan untuk rakyat Malaysia. 

Bukan hanya sebab beliau pejuang ummah, tapi beliau sahaja pemimpin yang punyai keberanian di kalangan kita dalam berhadapan penguasa yang menindas..

Bukan hanya sebab beliau perlukan kekuatan daripada kita, tapi kita yang tiada kekuatan.

Bukan sebab beliau perlukan sokongan tapi kita yang kurang pendokong.
Bukan hanya sebab beliau dianiaya tapi kita yang teraniaya.

Bukan sebab beliau perkasa tapi, sebab kita yang masih lemah.

Bukan hanya sebab maruah beliau semata, tapi sebab maruah bangsa, agama dan negara kita. 

Dan bukan hanya sebab harapan beliau, tapi harapan kita...

MENGAPA MASIH TIDAK HABIS MENGHENTAM AZMIN?

Posted: 04 Nov 2014 04:00 PM PST

 
AZMIN sudah pun ditabalkan menjadi MB Selangor. 

Azmin dipilih oleh Sultan dan direstu juga oleh partinya dan rakan-rakan di dalam PR di Selangor. Apa yang masih tidak puas hati lagi?

Adakah kerana kita gagal mempertahankan TSKI sebagai MB atau gagal mempertahankan TSKI dari dipecat oleh parti maka kita harus serang Azmin sekarang? 

Apakah kerana kita terlalu taksub juga kepada TSKI atau Azizah, maka kita merancang untuk mengganggu Azmin yang baru saja diuji sebagai MB yang baru? Adilkah kita? TSKI tidak dizalimi. 

Beliau terlalu lama telah diberi peluang sehingga ke saat-saat akhir beliau masih gagal menjawab kepada parti. TSKI seorang yang bagus mentadbir tetapi bukan seorang pengikut parti yang berdisiplin. 

Ramai yang mahu beliau terus mentadbir Selangor tetapi kita juga mahu beliau menjadi seorang pengikut parti yang setia bukan kepada Anwar atau Azizah, tetapi kepada partinya sendiri dan PR. Ini yang gagal dilakukan oleh TSKI. 

Maka, wajarlah beliau tidak diteruskan sebagai MB di bawah Kerajaan PR Selangor. Kita mahu MB yang tahu menghargai parti yang mendokongnya. Tidak salah berbakti kepada parti kerana parti juga akan berbakti kepada rakyat. 

Parti tidak mahu curi duit rakyat, parti hanya mahu MB itu menghormati partinya sendiri dan dasar-dasar yang ditetapkan oleh PR. Itu sahaja. Apakah Azmin mampu lakukannya? 

Belum tahu. Aku melihat setakat ini Azmin cuba ke arah itu. Azmin cuba lari jauh dari cara TSKI. Namun, jangan lupa Azmin masih terhutang dengan isu Lebuhraya KIDEX dan Perjanjian Air. 

Masih belum selesai, bukan tidak selesai. Azmin jangan lupa, selain dari soal disiplin dan komitmen TSKI terhadap parti, beliau juga kurang disenangi di dalam menangani isu KIDEX dan Perjanjian Air dengan Pusat. 

Ini juga sering dirungutkan oleh Anwar sebelum ini. Kejayaan Azmin hanya boleh diukur jika berjaya tangani kedua-dua isu besar ini. Terpulanglah kepada kebijaksanaan Azmin untuk menanganinya. 

Rakyat pasti menilai keupayaan Azmin yang setakat ini bolehlah dianggap positif. Aku harap Azmin mampu menjadi MB yang baik dan cemerlang. 

Kita beri peluang kepadanya dan tegurlah beliau jika ada langkah sumbang yang dilakukannya.Dicatat oleh WFAUZDIN NS.
Rabu, 5 November 2014 MENGAPA MASIH TIDAK HABIS MENGHENTAM AZMIN? AZMIN sudah pun ditabalkan menjadi MB Selangor. Azmin dipilih oleh Sultan dan direstu juga oleh partinya dan rakan-rakan di dalam PR di Selangor. Apa yang masih tidak puas hati lagi? Adakah kerana kita gagal mempertahankan TSKI sebagai MB atau gagal mempertahankan TSKI dari dipecat oleh parti maka kita harus serang Azmin sekarang? Apakah kerana kita terlalu taksub juga kepada TSKI atau Azizah, maka kita merancang untuk mengganggu Azmin yang baru saja diuji sebagai MB yang baru? Adilkah kita? TSKI tidak dizalimi. Beliau terlalu lama telah diberi peluang sehingga ke saat-saat akhir beliau masih gagal menjawab kepada parti. TSKI seorang yang bagus mentadbir tetapi bukan seorang pengikut parti yang berdisiplin. Ramai yang mahu beliau terus mentadbir Selangor tetapi kita juga mahu beliau menjadi seorang pengikut parti yang setia bukan kepada Anwar atau Azizah, tetapi kepada partinya sendiri dan PR. Ini yang gagal dilakukan oleh TSKI. Maka, wajarlah beliau tidak diteruskan sebagai MB di bawah Kerajaan PR Selangor. Kita mahu MB yang tahu menghargai parti yang mendokongnya. Tidak salah berbakti kepada parti kerana parti juga akan berbakti kepada rakyat. Parti tidak mahu curi duit rakyat, parti hanya mahu MB itu menghormati partinya sendiri dan dasar-dasar yang ditetapkan oleh PR. Itu sahaja. Apakah Azmin mampu lakukannya? Belum tahu. Aku melihat setakat ini Azmin cuba ke arah itu. Azmin cuba lari jauh dari cara TSKI. Namun, jangan lupa Azmin masih terhutang dengan isu Lebuhraya KIDEX dan Perjanjian Air. Masih belum selesai, bukan tidak selesai. Azmin jangan lupa, selain dari soal disiplin dan komitmen TSKI terhadap parti, beliau juga kurang disenangi di dalam menangani isu KIDEX dan Perjanjian Air dengan Pusat. Ini juga sering dirungutkan oleh Anwar sebelum ini. Kejayaan Azmin hanya boleh diukur jika berjaya tangani kedua-dua isu besar ini. Terpulanglah kepada kebijaksanaan Azmin untuk menanganinya. Rakyat pasti menilai keupayaan Azmin yang setakat ini bolehlah dianggap positif. Aku harap Azmin mampu menjadi MB yang baik dan cemerlang. Kita beri peluang kepadanya dan tegurlah beliau jika ada langkah sumbang yang dilakukannya. Dicatat oleh WFAUZDIN NS Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win

Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Get your own Poll! Rabu, 5 November 2014 MENGAPA MASIH TIDAK HABIS MENGHENTAM AZMIN? AZMIN sudah pun ditabalkan menjadi MB Selangor. Azmin dipilih oleh Sultan dan direstu juga oleh partinya dan rakan-rakan di dalam PR di Selangor. Apa yang masih tidak puas hati lagi? Adakah kerana kita gagal mempertahankan TSKI sebagai MB atau gagal mempertahankan TSKI dari dipecat oleh parti maka kita harus serang Azmin sekarang? Apakah kerana kita terlalu taksub juga kepada TSKI atau Azizah, maka kita merancang untuk mengganggu Azmin yang baru saja diuji sebagai MB yang baru? Adilkah kita? TSKI tidak dizalimi. Beliau terlalu lama telah diberi peluang sehingga ke saat-saat akhir beliau masih gagal menjawab kepada parti. TSKI seorang yang bagus mentadbir tetapi bukan seorang pengikut parti yang berdisiplin. Ramai yang mahu beliau terus mentadbir Selangor tetapi kita juga mahu beliau menjadi seorang pengikut parti yang setia bukan kepada Anwar atau Azizah, tetapi kepada partinya sendiri dan PR. Ini yang gagal dilakukan oleh TSKI. Maka, wajarlah beliau tidak diteruskan sebagai MB di bawah Kerajaan PR Selangor. Kita mahu MB yang tahu menghargai parti yang mendokongnya. Tidak salah berbakti kepada parti kerana parti juga akan berbakti kepada rakyat. Parti tidak mahu curi duit rakyat, parti hanya mahu MB itu menghormati partinya sendiri dan dasar-dasar yang ditetapkan oleh PR. Itu sahaja. Apakah Azmin mampu lakukannya? Belum tahu. Aku melihat setakat ini Azmin cuba ke arah itu. Azmin cuba lari jauh dari cara TSKI. Namun, jangan lupa Azmin masih terhutang dengan isu Lebuhraya KIDEX dan Perjanjian Air. Masih belum selesai, bukan tidak selesai. Azmin jangan lupa, selain dari soal disiplin dan komitmen TSKI terhadap parti, beliau juga kurang disenangi di dalam menangani isu KIDEX dan Perjanjian Air dengan Pusat. Ini juga sering dirungutkan oleh Anwar sebelum ini. Kejayaan Azmin hanya boleh diukur jika berjaya tangani kedua-dua isu besar ini. Terpulanglah kepada kebijaksanaan Azmin untuk menanganinya. Rakyat pasti menilai keupayaan Azmin yang setakat ini bolehlah dianggap positif. Aku harap Azmin mampu menjadi MB yang baik dan cemerlang. Kita beri peluang kepadanya dan tegurlah beliau jika ada langkah sumbang yang dilakukannya. Dicatat oleh WFAUZDIN NS Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win

Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win

Anwar Yakin Tidak Akan Dipenjarakan

Posted: 04 Nov 2014 12:25 PM PST

Anwar Yakin Tidak Akan Dipenjarakan Anwar: Kes ini patut dibuang awal lagi Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin bahawa beliau tidak akan dipenjarakan berhubung kes Liwat II. Beliau berkata demikian ketika berucap kepada penyokongnya di luar Istana Kehakiman hari ini. Anwar berkata, kalau mendengar hujah peguamnya dan hujah pihak pendakwa, "kita boleh menang". "Dan hari Khamis ini kita perjuangkan hujah kita lagi. Kalau ikut undang-undang dan fakta, kes ini patut dibuang awal lagi," katanya disambut dengan sorakan. Berlaku sedikit kekecohan sebelum ini apabila penyokong dan jurugambar berasakan untuk mengambil gambar ketua pembangkang itu. Mengucapkan terima kasih kepada kira-kira 700 penyokongnya, Anwar juga mengajak mereka ke rumahnya di Bukit Segambut malam ini untuk majlis bacaan Yasin dan solat hajat. Dalam ucapan kira-kira setengah jam itu, Anwar turut melahirkan keinginan untuk masuk ke Universiti Malaya (UM) lagi sekiranya beliau bebas. "Saya nak masuk UM lagi. Nak masuk U (universiti) pun tak boleh. Ini negara tok (atok) kamu ke? "Saya ini pasukan khas bagi pendidikan tinggi di negara Islam. Universiti Harvard, Stamford, universiti di Dubai, China semua jemput. Tak larat nak terima. "Tapi negeri kita tak bagi masuk," katanya. Muhammad Shafee selesai penghujahan beliau hari ini. Mahkamah Persekutuan bersetuju untuk meneruskan pendengaran pada hari Khamis, seperti yang dimohon oleh peguambela utama Tan Sri Gopal Sri Ram. Bloglist Malaysia. Anwar: Kes ini patut dibuang awal lagi.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin bahawa beliau tidak akan dipenjarakan berhubung kes Liwat II.

Beliau berkata demikian ketika berucap kepada penyokongnya di luar Istana Kehakiman hari ini.

Anwar berkata, kalau mendengar hujah peguamnya dan hujah pihak pendakwa, "kita boleh menang".

"Dan hari Khamis ini kita perjuangkan hujah kita lagi. Kalau ikut undang-undang dan fakta, kes ini patut dibuang awal lagi," katanya disambut dengan sorakan.

Berlaku sedikit kekecohan sebelum ini apabila penyokong dan jurugambar berasakan untuk mengambil gambar ketua pembangkang itu.

Mengucapkan terima kasih kepada kira-kira 700 penyokongnya, Anwar juga mengajak mereka ke rumahnya di Bukit Segambut malam ini untuk majlis bacaan Yasin dan solat hajat.

Dalam ucapan kira-kira setengah jam itu, Anwar turut melahirkan keinginan untuk masuk ke Universiti Malaya (UM) lagi sekiranya beliau bebas.

"Saya nak masuk UM lagi. Nak masuk U (universiti) pun tak boleh. Ini negara tok (atok) kamu ke?

"Saya ini pasukan khas bagi pendidikan tinggi di negara Islam. Universiti Harvard, Stamford, universiti di Dubai, China semua jemput. Tak larat nak terima.

"Tapi negeri kita tak bagi masuk," katanya.

Muhammad Shafee selesai penghujahan beliau hari ini. Mahkamah Persekutuan bersetuju untuk meneruskan pendengaran pada hari Khamis, seperti yang dimohon oleh peguambela utama Tan Sri Gopal Sri Ram.


Bloglist Malaysia.

Shafee Hanya Buat Ucapan Politik Dalam Mahkamah

Posted: 04 Nov 2014 08:00 AM PST

 

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyelar kewibawaan peguam kanan Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah yang menurutnya harus belajar undang-undang semula.
Beliau mendakwa, peguam berkenaaan yang dilantik kerajaan untuk mengetuai pasukan pendakwaan itu membuat ucapan politik di mahkamah dan bukannya menjawab hujah pembelaan.


Dengan itu, Shafee menjadikan persidangan mahkamah tersebut sebagai "perbicaraan politik dan kepura-puraan media".

Pendakwa yang dikaitkan dengan Umno itu menamatkan penghujahannya hari ini dan pasukan pembelaan Anwar dijangka akan mengemukakan jawapan pada hari Khamis.

Anwar berkata, Shafee gagal menjelaskan kehadiran DNA pihak ketiga dan mengandaikan bahawa ia mungkin milik doktor Hospital Pusrawi, Dr Mohd Osman Abdul Hamid.

"Tiba-tiba, fokusnya pada doktor pertama yang memeriksa (Saiful) dan pendakwaan mahu mencabar reputasinya?

"Jika DNA pihak ketiga itu daripada Dr Osman, ambillah DNA beliau," katanya.

"Shafee juga memberitahu mahkamah bahawa jika saya ingin membuktikan saya tidak bersalah, saya mesti tunjukkan DNA saya.

"Beliau meletakkan beban bukti ke atas saya, meminta saya mengemukakan sampel saya kepada pusat DNA antarabangsa mana, untuk membutikan saya bukan 'Lelaki Y'.

"Ini adalah kes jenayah, beban pembuktian pada pendakwaan (untuk membuktikan kes tersebut melampaui keraguan munasabah).

"Saya bukan pendakwa dan seluruh kepura-puraan ini diketahui seluruh dunia. Saya adalah mangsa konspirasy yang jijk dan sekarang anda kata Anwar tiada bukti (DNA), maka Anwar bersalah?," katanya

- mkini 

Marah Betul Pemuda Ini Dengan JPJ.. Siap Ludah Lagi...

Posted: 04 Nov 2014 07:30 AM PST

 Status biadab Mohd Rahman Ramli:

"Hahaha. pagi tadi masa kat area besraya hiway. ada eksiden depan mata aku. superbike langgar belakang myvi. rider motor tercampak tengah jalan patah kaki. 
 
Bila aku pergi nk tolong mangsa. laaa rupenye Staff jpj pakai unipom nk pi otw keje. haaa ambik aku ludah sedas siap aku maki2 budak tu sampai dia mengerang kesakitan mintak aku tolong. tapi aku buat taktau je. 
 
Siap aku ludah kat dia sedas pastu tinggalkan dia langsung tak bagi pertolongan. pandai2 la kamu nk hidup wahai jpj oi.. pepandai la kamu call ambulan sendiri. haaa amik balik atas apa yg ko pnh buat kat orang selama ni."

JPJ Dikritik Hebat Buat Operasi Khas

Posted: 04 Nov 2014 07:00 AM PST

 
JPJ

Orang ramai mengkritik hebat Operasi Khas yang telah dijalankan oleh JPJ baru-baru ini bagi memeriksa nombor pendaftaran kenderaan, 'strobe light' dan lampu HID serta cermin gelap.

Operasi ini bagaimanapun mendatangkan kritikan dari pengguna jalan raya kerana operasi tersebut menjadi sebab mereka terperangkap di dalam kesesakan lalu lintas selama 2 jam!JPJ
 
Lebih teruk lagi, ada yang berang dengan operasi tersebut sehingga memanggil operasi ini sebagai bodoh.


JPJ

Ada juga yang memberi cadangan supaya JPJ membuka kedai nombor plat sendiri kerana berkata banyak kedai luar yang tidak tahu ukuran standard yang telah diletakkan oleh JPJ.

JPJ

Mungkin kerana hal-hal seperti inilah yang mengundang tanggapan negatif orang ramai kepada JPJ, seperti satu status yang telah dimuat naik oleh seseorang yang menyatakan niatnya terbantut untuk menolong mangsa sebuah kemalangan setelah melihat mangsa kemalangan itu memakai uniform JPJ.


JPJ yang Ditimpa Kemalangan Bukan Sekadar Dibiarkan Malah Diludahnya Pula....

JPJ
Biasanya, bila ternampak orang kemalangan, pasti ramai yang membantu tak kira apa status dan reputasi orang yang terlibat kemalangan itu.

Tapi lain pula kisah seorang hamba Allah yang membuat satu posting di FB. Secara ringkasnya hamba Allah ni dalam ternampak satu eksiden ketika dia di atas lebuhraya Besraya. Pada mulanya, hamba Allah ni dengan tangkas mahu menolong mangsa yang terlibat dalam kemalangan itu.
 
Tetapi selepas ternampak mangsa memakai baju uniform JPJ, hamba Allah ni terus tak jadi tolong.. Siap maki dan ludah lagi muka mangsa...Alahaiiii...

siakapkeli.

Kisah Azmin Dan Sampah

Posted: 04 Nov 2014 06:15 AM PST

 


Menteri Besar Selangor Azmin Ali memberi masa tiga bulan kepada semua pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk membersihkan semua sampah-sarap dalam kawasan di negeri itu.

Beliau juga memberi nombor telefonnya kepada residen dan meminta mereka menghantar mesej kepadanya jikalau menampak sampah belum dikutip.

"Saya telah arahkan semua PBT termasuklah MBPJ dan MBSJ, saya beri mereka tiga bulan, sehingga Disember 2014. Saya mahu semua sampah ini dikutip dan diselesaikan.

"Saya mahu PJ menjadi daerah yang paling bersih di negeri Selangor," katanya semasa menghadiri majlis kutipan dana DAP di Petaling Jaya semalam.

Azmin berkata beliau sangat serius dengan masalah itu dan tidak mahu melihat longgokan sampah di mana-mana tempat termasuk di tepi jalan.

"Kalau kamu nampak ada sampah belum kutip, kamu 'text' saya. Ini nombor saya 012-2052020. Nombor ini tidak ada kaitan dengan wawasan 2020, nombor ini senang diingat.

"Kamu 'text' saya, saya serius tentang ini, saya tidak akan toleransi. Saya mahu semua PBT bersihkan setiap jalan, setiap tanah di kawasan kita," tegasnya.

Walaupun lebih sebulan menjawat menteri besar, Azmin dikenali sebagai 'Jokowi' Malaysia apabila menumpukan program turun padang bertemu rakyat Selangor termasuk memeriksa longkang, lori sampah, turun ke padang sawah padi di Sekinchan dan melawat ke Pulau Ketam baru-baru ini.

Dalam ucapannya juga, Azmin yang juga MP Gombak menyifatkan dirinya sebagai "seorang yang mudah" dan akan menghabiskan 80 peratus masanya untuk turun padang.

"Saya ini mudah, saya turun ke bawah, saya hanya akan menggunakan 20 peratus masa saya di pejabat. 


(Dan) 80 peratus masa (lagi) saya akan turun padang berjumpa dengan mereka yang menderita," katanya.

Anwar hairan beliau tidak dibenarkan masuk universiti-universiti di Malaysia - Khairil Ashraf

Posted: 04 Nov 2014 05:30 AM PST

Saya ingin masuk UM sekali lagi – Anwar


Anwar-Ibrahim-Universiti-Malaya

PUTRAJAYA : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan sekiranya beliau berjaya dalam kes Liwat II ini, beliau berkeinginan memasuki Universiti Malaya sekali lagi.

Beliau juga hairan dan mempersoalkan Universiti-Universiti yang terkemuka di dunia banyak menjemputnya tetapi berlainan di Malaysia beliau dihalang masuk.

"Ini Malaysia, nak masuk universiti pun tak boleh..ini negeri pak kamu. Saya sekarang ini Pengerusi Pasukan Khas Universiti-Universiti Dunia Islam. Universiti Standford, Universiti Harvard, Universiti Oxford, Cambridge, Dubai, China semua jemput, tapi tak larat terima. Tapi universiti kita tak boleh masuk," ujarnya.

"Saya ini Pengerusi Bersama Jawatankuasa Pendidikan Tinggi Universiti-Universiti Di Dunia Islam bagaimana kita boleh bawa perubahan untuk tingkat martabat universiti kita,"katanya kepada kira-kira 200 penyokongnya di luar Istana Kehakiman yang menunggunya sejak pagi.

Beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, pihaknya yakin akan memperoleh kemenangan kerana berpaksikan kepada kebenaran dan keadilan untuk semua.
"Semalam penasihat Perdana Menteri Turki memberi pandangan kepada saya dan dia kata ramai rakyat di Turki yang turut mendoakan kita.

Beliau juga yakin tidak akan memasuki penjara berkenaan kes liwat II yang melibatkannya dengan bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

"Inshaallah tak masuk," ujarnya yang disambut sorakan oleh penyokongnya.

Beliau yang memberikan ceramah di atas sebuah trak turut menyindir sesetengah pihak yang mendakwa parti PAS dan DAP tidak hadir bagi menyokongnya.

"Ada orang kata tak nampak orang DAP dan PAS tidak nampak. Mata dia rabun.. YB Mujahid beberapa kali datang, YB Ronnie hari-hari datang, YB Hasnol pun ada tadi.," sindirnya.

Hari ini dikatakan merupakan hari pihak pendakwaan yang diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah meneruskan hujah balas terhadap rayuan pembelaan yang diketuai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram berhubung sabitan dan hukuman penjara lima tahun ke atas Anwar, 67, bagi kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 27.


Kes ini akan bersambung pada Khamis.


FREE MALAYSIA TODAY

Kes Liwat II: Anwar Cabut Bulu Roma Untuk Uji DNA?

Posted: 04 Nov 2014 04:45 AM PST


Kes Liwat II: Anwar Cabut Bulu Roma Untuk Uji DNA?  PUTRAJAYA: Akibat terus diasak oleh pasukan pendakwaan berhubung profil 'Lelaki Y', Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan selamba 'menawarkan' diri untuk menyerahkan sample DNA beliau.  Bagaimanapun, tawaran itu hanya dibuat kepada wakil media yang berada di luar kamar Mahkamah Persekutuan pada Selasa.  Ketika prosiding berhenti rehat pada pukul 11 pagi, ketua pembangkang itu dengan wajah ceria tampil di hadapan kumpulan media sambil mengacah untuk menyerahkan sample DNA beliau.  Sambil menghulurkan tangan dan seakan mahu mencabut bulu roma tangan kirinya, Anwar berkata: "Dia (pendakwa) minta saya punya DNA, saya bagi lah. "You minta? Ni saya nak bagi lah ni."  Sejak pasukan pendakwaan yang diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berhujah pada Jumaat lalu, pihaknya menyentuh mengenai bahan kes dari lokap bagi yang digunakan untuk mendapatkan DNA Anwar.  Menurut Muhammad Shafee, penggunaan barangan peribadi yang digunakan Anwar itu merupakan inisiatif pihak pendakwaan berikutan keengganan Anwar menyerahkan sampel DNA miliknya.  Bukti DNA itu penting untuk dipadankan dengan profil 'Lelaki Y' yang diperoleh daripada tubuh pengadu dalam kes liwat Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan. -mstar- Copy n Win at: http://bit.ly/copyandwin PUTRAJAYA: Akibat terus diasak oleh pasukan pendakwaan berhubung profil 'Lelaki Y', Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan selamba 'menawarkan' diri untuk menyerahkan sample DNA beliau.

Bagaimanapun, tawaran itu hanya dibuat kepada wakil media yang berada di luar kamar Mahkamah Persekutuan pada Selasa. 

Ketika prosiding berhenti rehat pada pukul 11 pagi, ketua pembangkang itu dengan wajah ceria tampil di hadapan kumpulan media sambil mengacah untuk menyerahkan sample DNA beliau. 

Sambil menghulurkan tangan dan seakan mahu mencabut bulu roma tangan kirinya, Anwar berkata: "Dia (pendakwa) minta saya punya DNA, saya bagi lah. "You minta? Ni saya nak bagi lah ni." 

Sejak pasukan pendakwaan yang diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berhujah pada Jumaat lalu, pihaknya menyentuh mengenai bahan kes dari lokap bagi yang digunakan untuk mendapatkan DNA Anwar. 

Menurut Muhammad Shafee, penggunaan barangan peribadi yang digunakan Anwar itu merupakan inisiatif pihak pendakwaan berikutan keengganan Anwar menyerahkan sampel DNA miliknya. 

Bukti DNA itu penting untuk dipadankan dengan profil 'Lelaki Y' yang diperoleh daripada tubuh pengadu dalam kes liwat Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan. -mstar-

Copy n Win at: http://bit.ly/copyandwin
Kes Liwat II: Anwar Cabut Bulu Roma Untuk Uji DNA? PUTRAJAYA: Akibat terus diasak oleh pasukan pendakwaan berhubung profil 'Lelaki Y', Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan selamba 'menawarkan' diri untuk menyerahkan sample DNA beliau. Bagaimanapun, tawaran itu hanya dibuat kepada wakil media yang berada di luar kamar Mahkamah Persekutuan pada Selasa. Ketika prosiding berhenti rehat pada pukul 11 pagi, ketua pembangkang itu dengan wajah ceria tampil di hadapan kumpulan media sambil mengacah untuk menyerahkan sample DNA beliau. Sambil menghulurkan tangan dan seakan mahu mencabut bulu roma tangan kirinya, Anwar berkata: "Dia (pendakwa) minta saya punya DNA, saya bagi lah. "You minta? Ni saya nak bagi lah ni." Sejak pasukan pendakwaan yang diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berhujah pada Jumaat lalu, pihaknya menyentuh mengenai bahan kes dari lokap bagi yang digunakan untuk mendapatkan DNA Anwar. Menurut Muhammad Shafee, penggunaan barangan peribadi yang digunakan Anwar itu merupakan inisiatif pihak pendakwaan berikutan keengganan Anwar menyerahkan sampel DNA miliknya. Bukti DNA itu penting untuk dipadankan dengan profil 'Lelaki Y' yang diperoleh daripada tubuh pengadu dalam kes liwat Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan. -mstar-

Copy n Win at: http://bit.ly/copyandwin

cerpenTerpen MANGKUK TANDAS -----------------------------------

Posted: 04 Nov 2014 04:00 AM PST

cerpenTerpen MANGKUK TANDAS ----------------------------------------- TIBA2 saja dunia jadi ribut. Dunia jadi huruhara. Semua orang bicara soal mangkuk. Mangkuk tandas. Kenapa mangkuk tandas?  Ramai yang masuk ke tandas marah2 sebab mangkuk2 tandas di mana-manapun sedang mogok dan mereka sama seperti manusia enggan berkhidmat. Mangkuk tandas cukup mengerti dan 15 tahun lalu masih mereka ingat tilam diusung keluar masuk mahkamah dikata di sana ada hanyir, air mani manusia dan kesan tiada, lalu dibakar. Sekarang mangkuk tandas pula jadi sasaran manusia dan mangkuk tandas kata manusia malaya terlalu jahat sengaja mencari alasan untuk membenarkan kemungkaran dan penipuan. Mangkuk2 tandas mogok dan siap ada kain rentang marahkan manusia yang berjambang dan hitam itu. Siapa dia itu? keling dari mana? siapa manusia berjambang dan hitam itu? ramai bertanya. Ah, semua orang tahu dan paling tahu tentunya saiful yang cukup bernilai buat parti yang memerintah dan konon dia itu penyelamat kerajaan beruk. Sekarang kesan mangkuk tandas mogok, maka orang berak di mana-mana.  Ada berak di lorong2 dan ada berak di pintu pejabat dan tak kurang berak di tangga2 dan baunya mula menyebar. membusuk dan membusuk. Busuk membusuk. "Shit @ Puk..ma" teringat katanya Shanon Ahmad. Bila keadaan itu terus berlanjutan, maka kesannya ramai yang marah2 dan menyebut2 nama Saiful berulang kali.  Bukan sekali, bukan seratus kali malah berjuta2 kali hingga nama saiful jadi terkenal dan ada juga termuntah terkencing terberak kala mendengar nama itu di sebut. Siapa insan saiful itu yang tiba2 top namanya? Kalangan manusia memang semuanya kenal.  Di TV setiap hari dibicarakan dan semua orang kenal. Yang tinggal di pekan bandar termasuk yang tinggal di kampung, mukim dan rumah2 persundalan pelacuran, gobok2, setingan semua kenal nama Saiful kerana duburnya yang mahal.  Memang hebat yang namanya Saiful itu. Malah sekarang, para haiwan di hutan juga bertanya siapa saiful itu sebenarnya.  Namanya saiful alias saiFOOL mengalahkan nama artis dan ramai yang terus bertanya termasuk monyet beruk bangkatan, cacing, babi hutan dan setan2. Di setiap dinding2 dan tembuk2 di kota di tulis nama seorang yang berjambang macam setan dalam filem tamil hindustan, berkaca mata hitam dan konon dialah peguam saiful yang melibatkan konon DNA dalam dubur saiful kesan jolokan mangkuk tandas/antaranya kala ada dua DNA dalam dubur saiful. Gila babi! Mana mungkin mangkuk tandas menjolok dubur saifal dan itu fitnah kata berorang2 mangkuk tandas yang marah dan terus marah. Siapa sebenar yang dimaksudkan mangkuk2 tandas itu?  ah, semua orang tahu dan memang semua tahu tapi siapa ya? Apa kamu tahu? Apa kamu tahu? Apa kamu tahu? ISMAILY BUNGSU 4/11/2014 5:23pm TIBA2 saja dunia jadi ribut. Dunia jadi huruhara. Semua orang bicara soal mangkuk. Mangkuk tandas. Kenapa mangkuk tandas? 

Ramai yang masuk ke tandas marah2 sebab mangkuk2 tandas di mana-manapun sedang mogok dan mereka sama seperti manusia enggan berkhidmat.

Mangkuk tandas cukup mengerti dan 15 tahun lalu masih mereka ingat tilam diusung keluar masuk mahkamah dikata di sana ada hanyir, air mani manusia dan kesan tiada, lalu dibakar.

Sekarang mangkuk tandas pula jadi sasaran manusia dan mangkuk tandas kata manusia malaya terlalu jahat sengaja mencari alasan untuk membenarkan kemungkaran dan penipuan.

Mangkuk2 tandas mogok dan siap ada kain rentang marahkan manusia yang berjambang dan hitam itu. Siapa dia itu? keling dari mana?

siapa manusia berjambang dan hitam itu? ramai bertanya.

Ah, semua orang tahu dan paling tahu tentunya saiful yang cukup bernilai buat parti yang memerintah dan konon dia itu penyelamat kerajaan beruk.

Sekarang kesan mangkuk tandas mogok, maka orang berak di mana-mana. 

Ada berak di lorong2 dan ada berak di pintu pejabat dan tak kurang berak di tangga2 dan baunya mula menyebar. membusuk dan membusuk. Busuk membusuk. "Shit @ Puk..ma" teringat katanya Shanon Ahmad.

Bila keadaan itu terus berlanjutan, maka kesannya ramai yang marah2 dan menyebut2 nama Saiful berulang kali. 

Bukan sekali, bukan seratus kali malah berjuta2 kali hingga nama saiful jadi terkenal dan ada juga termuntah terkencing terberak kala mendengar nama itu di sebut.

Siapa insan saiful itu yang tiba2 top namanya? Kalangan manusia memang semuanya kenal. 

Di TV setiap hari dibicarakan dan semua orang kenal. Yang tinggal di pekan bandar termasuk yang tinggal di kampung, mukim dan rumah2 persundalan pelacuran, gobok2, setingan semua kenal nama Saiful kerana duburnya yang mahal. 

Memang hebat yang namanya Saiful itu.

Malah sekarang, para haiwan di hutan juga bertanya siapa saiful itu sebenarnya. 

Namanya saiful alias saiFOOL mengalahkan nama artis dan ramai yang terus bertanya termasuk monyet beruk bangkatan, cacing, babi hutan dan setan2.

Di setiap dinding2 dan tembuk2 di kota di tulis nama seorang yang berjambang macam setan dalam filem tamil hindustan, berkaca mata hitam dan konon dialah peguam saiful yang melibatkan konon DNA dalam dubur saiful kesan jolokan mangkuk tandas/antaranya kala ada dua DNA dalam dubur saiful. Gila babi!

Mana mungkin mangkuk tandas menjolok dubur saifal dan itu fitnah kata berorang2 mangkuk tandas yang marah dan terus marah.

Siapa sebenar yang dimaksudkan mangkuk2 tandas itu? 

ah, semua orang tahu dan memang semua tahu tapi siapa ya?

Apa kamu tahu?

Apa kamu tahu?


Apa kamu tahu?ISMAILY BUNGSU
4/11/2014
5:23pm
 

Gambar Gambar Disekitar Istana Kehakiman Hari Ini....

Posted: 04 Nov 2014 03:00 AM PST

 
 


Shafee Tu Berkredibiliti Sangatkah?

Posted: 04 Nov 2014 02:15 AM PSTDengan pendakwa yang dilantik oleh kerajaan, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dijangka menyelesaikan penghujahannya hari ini dan pasukan peguambela Datuk Seri Anwar Ibrahim pula membuat hujah balas, persoalan terbesar ialah sama ada Mahkamah Persekutuan akan membuat keputusannya hari ini. 3.00pm: Shafee berkata Saiful tidak bersubahat kerana pemuda itu adalah mangsa jenayah seks.

"DNA Anwar ditemui di beberapa bahan bukti, maka terdapat sokongan," katanya. Shafee menamatkan penghujahannya dan berkata rayuan balas akan dijalankan kemudian jika mendapati Anwar bersalah.

Gopal memohon agar persidangan mahkamah ditangguhkan ke hari lain, dan mencadangkan hari Khamis

Hakim bersetuju persidangan ditangguhkan dan bersambung hari Khamis.

2.50pm: Shafee berkata Karpal mahu mendapatkan salinan kenyataan beramaran Saiful permohonan itu tidak bermakna Anwar memohon untuk mencabar saksi utama tersebut.

"Gerak hati sahaja tidak memadai. Jelas sekali permohonan Karpal bukan untuk mencabar Saiful tetapi untuk mendapatkan kenyataan beramaran Saiful," katanya.

2.40pm: Shafee seterusnya berkata, seluar dalam Saiful berwarna kelabu menyokong hujah tersebut.

Katanya, tiada siapa yang peduli tentang Saiful ketika bekas pembantu Anwar itu bertemu dengan pegawai kanan polis, Mohd Rodwan Mohd Yusof sehinggalah selepas kejadian itu berlaku.

"Ini boleh menjelaskan mengapa Saiful ahanya membuat laporan polis dua hari selepas kejadian itu kerana tiada siapa yang mengambil berat tentang masalah Saiful," katanya.

2.35pm: Shafee merujuk kepada gambar yang menunjukkan Saiful berada di majlis jamuan teh Anwar.

Ketua pembelaan, Gopal Sri Ram dalam hujah sebelum ini mengemukakan bahawa kamera tidak menipu, dan ia menujukkan perilaku Saiful.

Shafee berkata gambar tersebut tidak boleh dikemuka sebagai bukti dan jurugambar tersebut perlu dipanggil.

"Ini bukan bukti dokumentari dan peraturan terguna pakai. Ini bukan dokumentari dengar cakap," katanya.

Shafee berkata Gopal mendakwa Saiful kelihatan normal, namun beliau berpendapat pengadu kelihatan susah hati.

"Maka perkara ini sangat subjektif," katanya.

1.20pm: Seramai 50 penyokong Saiful berhimpun di luar Istana Kehakiman dengan membawa kaid rentang dan poster.

Antaranya, Salahuddin Abdullah, 22, dari Sepang yang memberitahu Malaysiakini bahawa beliau berpendapat, Anwar mencemarkan agama Islam.

"Kita mesti lawan orang yang mencemarkan Islam," katanya.

Sementara itu, seramai 20 orang penyokong Anwar yang berhimpun dekat sekatan polis menimbulkan sedikit kekecohan apabila mereka meminta dibenarkan melepas sekatan.

Kumpulan itu diketuai ketua PKR cabang Kuala Selangor, S Manikavasagam.

1.09pm: Hakim Ariffin mengumumkan mahkamah berhenti rehat dan persidangan akan diteruskan semula pada jam 2.20pm.

12.50pm: Shafee menekankan bahawa kenyataan Anwar daripada kandang tertuduh tidak bernilai kerana tertuduh mengemukakan alasan yang tidak boleh dipertahankan.

Beliau berkata data yang disediakan oleh pendakwaan adalah berdasarkan data daripada analisis ahli kimia.

Peguam yang dilantik kerajaan itu berkata, ia disalin bulat-bulat daripada sumber.

12.40pm: Shafee seterusnya berhenti daripada mengemukakan hujah berdasarkan artikel bahasa Thai.

12.30pm: Shafee mengemukakan hujah bahawa sampel daripada dubur akan tahan lebih lama daripada kawasan peri-anal.

Katanya, ada rekod menunjukkan sampel boleh tahan sehingga 65 di kawasan dubur.

"Dalam kes Anwar, sampel berkenaan diambil selepas 56 jam," katanya.

Shafee seterusnya mengemukakan satu tulisan dalam bahasan Thai, dengan rumusan dalam bahasa Inggeris, yang dibantah oleh Ram Karpal.

"Artikel ini sudahpun diteliti oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, kita tidak boleh membenarkan satu tulisan dalam bahasa Thai di mahkamah.

"Jika tidak, kita boleh sahaja mengambil satu tulisan dalam bahasa Sepanyol," kata peguam itu.

Hakim Arifin merekodkan bantahan berkenaan.


Shafee seterusnya mengemukakan hujah berdasarkan atikel Thai itu namun disekat oleh Hakim Suriyadi kerana beliau tidak dapat menafsir kandungan artikel berkenaan, walau ia berkaitan dengan kesalahan seksual.

"Kita tidak tahu sekiranya ia dilakukan ke atas seekor ayam," kata hakim tersebut.

Shafee bagaimanapun menegaskan bahawa ia bukan ke atas seekor ayam.

Hakim Suriyadi seterusnya berkata: "Kita tidak tahu sekiranya ia mengenai KFC," yang menyebabkan galeri mahkamah gamat seketika dengan gelak ketawa.

12.07pm: Dalam hujahan mengenai seluar dalam Saiful, yang digunakan semasa pengadu pergi ke HKL, Shafee berkenaan bukti berkenaan bukanlah perkara yang mustahil.

Kesan mani didakwa milik Anwar ditemui di seluar dalam terbabit.

Katanya, perkara itu dipersoalkan oleh pembelaan, dan seterusnya menjelaskan bahawa ia mungkin berlaku kesan daripada Dr Osman yang memasukkan protoskop untuk memeriksa dubur Saiful.

Katanya, ia mungkin cairan yang diambil daripada Saiful oleh doktor HKL, kata pendakwa itu lagi.

11.50am: Beliau seterusnya membincangkan mengenai gambar yang diambil daripada lokap Anwar, yang menunjukkan ubat gigi, berus gigi dan juga tuala yang sudah digunakan.

Katanya, rumusan boleh dibuat bahawa Anwar membuka bungkusan barangan berkenaan, yang diserahkan kepada polis.

Shafee berkata allele 18 yang ditemui di kawasan peri-anal mungkin berasal daripada Dr Osman.

"Allele 18 hanya muncul sekali dan apa yang PW6 katanya bahawa ia adalah permulaan. Permulaan adalah bacaan yang salah," katanya.

11.40am: ‎Dalam hujahnya mengenai allele 18, Shafee berkata Saiful periksa oleh Dr Mohd Osman Abdul Hamid dan tiada bukti bahawa protoskop yang digunuakan itu telah disteril.

"Tiada bukti sama ada Dr Osman memakai sarung tangan memandangkan beliau memeriksa keseluruhan dubur Saiful.

"Ada kemungkinan bahawa DNA Osman tertinggal pada Saiful," katanya.

Hujah Shafee mendapat respons segera dari pengguna media sosial. Diantaranya ialah kelab peminat kartunis Zunar.
11.32am: Keterangan McDonald ditolak sejak 2007 dan juga dalam dua kes pada 2014, kata Shafee.

Katanya, McDonald akan memberi keterangan mengenai apa saja "di muka bumi".

11.22am: Shafee berkata kaedah digunakan Malaysia setanding dengan Singapura daalam soal ujian DNA.

Katanya, McDonald tidak boleh dipercayai kerana mahkamah Australia juga tidak menerima keterangannya.

"Beliau ditolak oleh banyak mahkamah di Australia dan Brunei," kata Shafee.


ULASAN GB: Semalam beliau menyerang Dr.Osman dari Pusrawi, hari ini beliau menyerang Dr. McDonald, tetapi tidak berani memanggil mereka untuk menjawab hujahnya.

Seperkara lagi macamlah dia seorang saja berkredibiliti, sedangkan Mahkamah Rayuan sendiri pernah "memalukannya" apabila beliau diarah menanggalkan jubah peguamnya ketika sesi mahkamah bersidang.

Shafee hadir atas kapasiti peribadi untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi awal tahun ini yang membawa denda RM5,000 kerana melanggar peranan publisiti mengikut Akta Profesion Perundangan.


11.15am: Shafee membacakan keterangan saksi Dr Brian McDonald bahawa sampel yang ditemui dari dubur Saiful adalah segar.

Katanya, bukan hanya Mahkamah Rayuan, malah pihak Australia juga menyifatkan McDonald sebagai seorang yang bukan pakar.

10.42am: Shafee berkata ekor sperma mungkin akan cair, namin kepalanya tetap utuh.

Ahli kimia berjaya mendapatkan bacaaan daripada kepala sperma dan bacaannya sempurna, katanya.

Shafee dilihat cuba mempertikaikan hujahan Ram Karpal bahawa sampel mesti dalam keadaan segar untuk membolehkannya dalam keadaan tulen.

Hakim Arifin mengarahkan mahkamah berhenti rehat sehingga jam 11 pagi.

10.25am: Shafee mengemukakan hujahan balas mengenai kemerosotan mutu bahan bukti yang dikemukakan.

Katanya, sekiranya bacaan tersebut dapat diperolehi maka ia tidak sepatutnya dipersoalkan.

Pendakwaan seterusnya menambah (ahli kimia) Seah tidak menyatakan bahawa sampel berkenaan dalam keadaan tulen namun bacaannya sempurna.

Ulasan GB: Bacaan mungkin sempurna tetapi bahan bukti itu tidak sempurna. "Kesempurnaan" bacaan masih boleh dipertikaikan apabila sampel itu tidak tulen atau tidak sempurna.

Katanya, Mahkamah Rayuan juga menangani isu sampel dan ini tidak dipertikaikan.

Beliau memetik kes pembunuhan di Australia, R vs Butler di mana sampel DNA diambil daripada tuala yang ditanaam selama 13 tahun.

"DNA ditemui di tuala di mana mani ditemui. Bacaannya dianggap sepadan dan tertuduh disabitkan dengan kesalahan membunuh," katanya.

Shafee seterusnya memetik sumber artikel di Internet, namun Hakim Arifin mempersoalkan bagaimana mahkamah dapat menilai artikel di Internet.

"Dalam kes saya, bacaannya sempurna".

10.20am: Turut hadir di galeri awam ialah naib presiden PKR, Rafizi Ramli dan ADUN PAS Hulu Kelang, Saari Sungib.

Shafee berkata Mahkamah Rayuan menyabitkan Anwar dan sekiranya ketua pembangkang itu berkata sampel mani itu bukan kepunyaannya, maka dia perlu membuat ujian DNA sendiri untuk membuktikan sebaliknya.

10.15am: Dengan mengaitkan contoh kes warga India terbabit, Shafee mengemukakan hujah bahawa kes Anwar bukanlah kes pertama yang didakwa melibatkan konspirasi.

"Bagaimana kita menjelaskan sampel mani Anwar ditemui (di dubur Saiful). Tuduhan yang luas berhubung konspirasi mestilah boleh dipercayai dan logik, dan mahkamah harus menilai perkara ini.

"Pembelaan tidak menjelaskan bahawa mani Anwar berada di situ," kata pendakwa yang dilantik kerajaan itu.

10.05am: Shafee mengemukakan hujah bahawa Anwar mendakwa kes liwat tersebut merupakan fitnah paling besar ke atasnya, namun Anwar tidak menafikan kehadirannya di kondominium tersebut.

Shafee seterusnya menunjukkan rakaman kehadiran Anwar dan Saiful daripada kamera litar tertutup.

"Ini menjadi tanggungjawab Anwar untuk mempertikaikannya (kehadiran di unit kondo).

Memandangkan pembelaan tidak mengemukakan bukti alibi, Shafee berkata ini akan memberi natijah buruk ke atas tertuduh.

10am: Shafee berkata, berdasarkan kes ahli politik di negara India itu, keterangan yang menyokong perlu dibuat ke atas Anwar apabila ketua pembangkang itu gagal memanggil saksi alibi beliau.

"Kami (pendakwaan) membuktikan kehadiran Anwar di unit (kondominium) tersebut," katanya.

Hakim Suriyadi menyoal sama ada tertuduh memberi keterangan dari kandang tertuduh atau sebaliknya dalam kes warga India tersebut.

Shafee berkata ahli politik India tersebut memilih untuk berdiam diri.

Pendakwaan seterusnya mengemukakan dua gambar yang menunjukkan Anwar dan Saiful di unit kondominium tersebut ketika kejadian liwat didakwa berlaku.

9.36am: Shafee selanjutnya memetik pelbagai kes undang-undang di mana "adverse inference" boleh dibuat terhadap Anwar kerana tidak memanggil saksi-saksi pembelaan.

Dia memetik keputusan Mahkamah Agung India berhubung kes seorang ahli politik yang membunuh isterinya menyimpan rahsia rumah tangga mereka dan cuba untuk membuang mayat itu dengan membakarnya dalam "tandu".

Ahli politik itu, kata Shafee, memberikan senarai saksi alibi tetapi tiada seorang pun saksi dipanggil untuk membuktikan alibi itu.

Tetapi, katanya, terdapat bukti untuk membuktikan kehadiran ahli politik itu ketika mayat itu dibakar di restoran miliknya.

Shafee berkata, kegagalan untuk memanggil saksi-saksi alibi dianggap sebagai bukti sokongan (corroborative) yang bebas.

9.30am:Shafee membaca transkrip mahkamah.

Beliau berkata Karpal ketika itu berkata notis alibi telah diberikan.

Shafee berkata, itu tidak kekal kerana tiada seorang pun daripada mereka dipanggil.

Beliau memetik satu kes undang-undang di mana "adverse inference" boleh digunakan berikutan kegagalan pihK pembelaan untuk memanggil saksi alibi itu.

9.22am: Mahkamah mula bersidang dengan dipengerusikan oleh Hakim Arifin.

Shafee menyambung hujahnya mengenai alibi Anwar.

Katanya, 13 saksi dinamakan termasuk Wan Azizah dan pemilik kondominium Hasanuddin.

9.18am: Seorang wartawan asing bertanya kepada Anwar sama ada beliau memakai sut Brioni (pihak pendakwa sebelum itu berkata Anwar memberi Saiful sut Brioni Itali).

Anwar, yang memakai jaket biru gelap, ketawa dan berkata sut beliau murah saja.

Turut kelihatan di dewan mahkamah ialah Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan Ronnie Liu.

8.57am: Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memasuki dewan mahkamah.

Balu mendiang Karpal - Gurmit Kaur - duduk di sebelah Wan Azizah sementara Anwar dilihat berbincang dengan Azmin.

8.50am: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di mahkamah bersama isterinya yang juga Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Bersama mereka ialah peguambela Gobind Singh Deo.

Turut kelihatan ialah balu mendiang Karpal Singh - Gurmit Kaur - dan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali.

Beberapa pemerhati dari kedutaan Amerika Syarikat, United Kingdom dan Jerman juga hadir.

8.30am: Kira-kira 200 penyokong Anwar berkumpul di luar Istana Kehakiman di Putrajaya di mana kes rayuan Liwat II akan didengar.

Sudah berada di mahkamah ialah peguam Tan Sri Gopal Sri Ram, Sangeet Kaur Deo, N Surendran, R Sivarasa, Latheefa Koya dan Eric Paulsen.

Di pihak pendakwa pula, Timbalan Pendakwa Raya Mohd Hanafiah Zakaria sedang bersiap bersedia.

MP PKR Wangsa Maju, Dr Tan Kee Kwong memasuki dewan mahkamah. Kelab Greenboc

Ini Semua Berita "SAMPAH" Dari Makhamah !!

Posted: 04 Nov 2014 01:38 AM PST

Liwat II: Inti Pati Hujah Pihak Pendakwa Raya, Peguam Bela Minta Mahkamah Tangguh ke Hari Khamis[Malaysia Kini] 3.00pm: Shafee berkata Saiful tidak bersubahat kerana pemuda itu adalah mangsa jenayah seks.

"DNA Anwar ditemui di beberapa bahan bukti, maka terdapat sokongan," katanya.


Shafee menamatkan penghujahannya dan berkata rayuan balas akan dijalankan kemudian jika Anwar mendapati Anwar bersalah.

Gopal memohon agar persidangan mahkamah ditangguhkan ke hari lain, dan mencadangkan hari Khamis.

Hakim bersetuju persidangan ditangguhkan dan bersambung hari Khamis.

2.50pm: Shafee berkata Karpal mahu mendapatkan salinan kenyataan beramaran Saiful permohonan itu tidak bermakna Anwar memohon untuk mencabar saksi utama tersebut.

"Gerak hati sahaja tidak memadai. Jelas sekali permohonan Karpal bukan untuk mencabar Saiful tetapi untuk mendapatkan kenyataan beramaran Saiful," katanya.

2.40pm: Shafee seterusnya berkata, seluar dalam Saiful berwarna kelabu menyokong hujah tersebut.

Katanya, tiada siapa yang peduli tentang Saiful ketika bekas pembantu Anwar itu bertemu dengan pegawai kanan polis, Mohd Rodwan Mohd Yusof sehinggalah selepas kejadian itu berlaku.

"Ini boleh menjelaskan mengapa Saiful ahanya membuat laporan polis dua hari selepas kejadian itu kerana tiada siapa yang mengambil berat tentang masalah Saiful," katanya.

2.35pm: Shafee merujuk kepada gambar yang menunjukkan Saiful berada di majlis jamuan teh Anwar.

Ketua pembelaan, Gopal Sri Ram dalam hujah sebelum ini mengemukakan bahawa kamera tidak menipu, dan ia menujukkan perilaku Saiful.

Shafee berkata gambar tersebut tidak boleh dikemuka sebagai bukti dan jurugambar tersebut perlu dipanggil.

"Ini bukan bukti dokumentari dan peraturan terguna pakai. Ini bukan dokumentari dengar cakap," katanya.

Shafee berkata Gopal mendakwa Saiful kelihatan normal, namun beliau berpendapat pengadu kelihatan susah hati.

"Maka perkara ini sangat subjektif," katanya.

1.20pm: Seramai 50 penyokong Saiful berhimpun di luar Istana Kehakiman dengan membawa kaid rentang dan poster.

Antaranya, Salahuddin Abdullah, 22, dari Sepang yang memberitahu Malaysiakini bahawa beliau berpendapat, Anwar mencemarkan agama Islam.

"Kita mesti lawan orang yang mencemarkan Islam," katanya.

Sementara itu, seramai 20 orang penyokong Anwar yang berhimpun dekat sekatan polis menimbulkan sedikit kekecohan apabila mereka meminta dibenarkan melepas sekatan.

Kumpulan itu diketuai ketua PKR cabang Kuala Selangor, S Manikavasagam.

1.09pm: Hakim Ariffin mengumumkan mahkamah berhenti rehat dan persidangan akan diteruskan semula pada jam 2.20pm.

12.50pm: Shafee menekankan bahawa kenyataan Anwar daripada kandang tertuduh tidak bernilai kerana tertuduh mengemukakan alasan yang tidak boleh dipertahankan.

Beliau berkata data yang disediakan oleh pendakwaan adalah berdasarkan data daripada analisis ahli kimia.

Peguam yang dilantik kerajaan itu berkata, ia disalin bulat-bulat daripada sumber.

12.40pm: Shafee seterusnya berhenti daripada mengemukakan hujah berdasarkan artikel bahasa Thai.

12.30pm: Shafee mengemukakan hujah bahawa sampel daripada dubur akan tahan lebih lama daripada kawasan peri-anal.

Katanya, ada rekod menunjukkan sampel boleh tahan sehingga 65 jam di kawasan dubur.

"Dalam kes Anwar, sampel berkenaan diambil selepas 56 jam," katanya.

Shafee seterusnya mengemukakan satu tulisan dalam bahasan Thai, dengan rumusan dalam bahasa Inggeris, yang dibantah oleh Ram Karpal.

"Artikel ini sudahpun diteliti oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, kita tidak boleh membenarkan satu tulisan dalam bahasa Thai di mahkamah.

"Jika tidak, kita boleh sahaja mengambil satu tulisan dalam bahasa Sepanyol, kata peguam itu.

Hakim Arifin merekodkan bantahan berkenaan.

Shafee seterusnya mengemukakan hujah berdasarkan atikel Thai itu namun disekat oleh Hakim Suriyadi kerana beliau tidak dapat menafsir kandungan artikel berkenaan, walau ia berkaitan dengan kesalahan seksual.

"Kita tidak tahu sekiranya ia dilakukan ke atas seekor ayam," kata hakim tersebut.

Shafee bagaimanapun menegaskan bahawa ia bukan ke atas seekor ayam.

Hakim Suriyadi seterusnya berkata: "Kita tidak tahu sekiranya ia mengenai KFC", yang menyebabkan galeri mahkamah gamat seketika dengan gelak ketawa.

12.07pm: Dalam hujahan mengenai seluar dalam Saiful, yang digunakan semasa pengadu pergi ke HKL, Shafee berkenaan bukti berkenaan bukanlah perkara yang mustahil.

Kesan mani didakwa milik Anwar ditemui di seluar dalam terbabit.

Katanya, perkara itu dipersoalkan oleh pembelaan, dan seterusnya menjelaskan bahawa ia mungkin berlaku kesan daripada Dr Osman yang memasukkan protoskop untuk memeriksa dubur Saiful.

Katanya, ia mungkin cairan yang diambil daripada Saiful oleh doktor HKL, kata pendakwa itu lagi.

11.50am: Beliau seterusnya membincangkan mengenai gambar yang diambil daripada lokap Anwar, yang menunjukkan ubat gigi, berus gigi dan juga tuala yang sudah digunakan.

Katanya, rumusan boleh dibuat bahawa Anwar membuka bungkusan barangan berkenaan, yang diserahkan kepada polis.

Shafee berkata allele 18 yang ditemui di kawasan peri-anal mungkin berasal daripada Dr Osman.

"Allele 18 hanya muncul sekali dan apa yang PW6 katanya bahawa ia adalah permulaan. Permulaan adalah bacaan yang salah," katanya.

11.40am: ‎Dalam hujahnya mengenai allele 18, Shafee berkata Saiful periksa oleh Dr Mohd Osman Abdul Hamid dan tiada bukti bahawa protoskop yang digunuakan itu telah disteril.

"Tiada bukti sama ada Dr Osman memakai sarung tangan memandangkan beliau memeriksa keseluruhan dubur Saiful.

"Ada kemungkinan bahawa DNA Osman tertinggal pada Saiful," katanya.

Shafee berkata ini mungkin menjelaskan menenai pencemaran sampel.

11.32am: Keterangan McDonald ditolak sejak 2007 dan juga dalam dua kes pada 2014, kata Shafee.

Katanya, McDonald akan memberi keterangan mengenai apa saja "di muka bumi".

11.22am: Shafee berkata kaedah digunakan Malaysia setanding dengan Singapura daalam soal ujian DNA.

Katanya, McDonald tidak boleh dipercayai kerana mahkamah Australia juga tidak menerima keterangannya.

"Beliau ditolak oleh banyak mahkamah di Australia dan Brunei," kata Shafee.

11.15am: Shafee membacakan keterangan saksi Dr Brian McDonald bahawa sampel yang ditemui dari dubur Saiful adalah segar.

Katanya, bukan hanya Mahkamah Rayuan, malah pihak Australia juga menyifatkan McDonald sebagai seorang yang bukan pakar.

10.42am: Shafee berkata ekor sperma mungkin akan cair, namin kepalanya tetap utuh.


Ahli kimia berjaya mendapatkan bacaaan daripada kepala sperma dan bacaannya sempurna, katanya.

Shafee dilihat cuba mempertikaikan hujahan Ram Karpal bahawa sampel mesti dalam keadaan segar untuk membolehkannya dalam keadaan tulen.

Hakim Arifin mengarahkan mahkamah berhenti rehat sehingga jam 11 pagi.

10.25am: Shafee mengemukakan hujahan balas mengenai kemerosotan mutu bahan bukti yang dikemukakan.

Katanya, sekiranya bacaan tersebut dapat diperolehi maka ia tidak sepatutnya dipersoalkan.

Pendakwaan seterusnya menambah (ahli kimia) Seah tidak menyatakan bahawa sampel berkenaan dalam keadaan tulen namun bacaannya sempurna.

Katanya, Mahkamah Rayuan juga menangani isu sampel dan ini tidak dipertikaikan.

Beliau memetik kes pembunuhan di Australia, R vs Butler di mana sampel DNA diambil daripada tuala yang ditanaam selama 13 tahun.

"DNA ditemui di tuala di mana mani ditemui. Bacaannya dianggap sepadan dan tertuduh disabitkan dengan kesalahan membunuh," katanya.

Shafee seterusnya memetik sumber artikel di Internet, namun Hakim Arifin mempersoalkan bagaimana mahkamah dapat menilai artikel di Internet.

"Dalam kes saya, bacaannya sempurna".

10.20am: Turut hadir di galeri awam ialah naib presiden PKR, Rafizi Ramli dan ADUN PAS Hulu Kelang, Saari Sungib.

Shafee berkata Mahkamah Rayuan menyabitkan Anwar dan sekiranya ketua pembangkang itu berkata sampel mani itu bukan kepunyaannya, maka dia perlu membuat ujian DNA sendiri untuk membuktikan sebaliknya.

10.15am: Dengan mengaitkan contoh kes warga India terbabit, Shafee mengemukakan hujah bahawa kes Anwar bukanlah kes pertama yang didakwa melibatkan konspirasi.

"Bagaimana kita menjelaskan sampel mani Anwar ditemui (di dubur Saiful). Tuduhan yang luas berhubung konspirasi mestilah boleh dipercayai dan logik, dan mahkamah harus menilai perkara ini.

"Pembelaan tidak menjelaskan bahawa mani Anwar berada di situ," kata pendakwa yang dilantik kerajaan itu.

10.05am: Shafee mengemukakan hujah bahawa Anwar mendakwa kes liwat tersebut merupakan fitnah paling besar ke atasnya, namun Anwar tidak menafikan kehadirannya di kondominium tersebut.

Shafee seterusnya menunjukkan rakaman kehadiran Anwar dan Saiful daripada kamera litar tertutup.

"Ini menjadi tanggungjawab Anwar untuk mempertikaikannya (kehadiran di unit kondo).

Memandangkan pembelaan tidak mengemukakan bukti alibi, Shafee berkata ini akan memberi natijah buruk ke atas tertuduh.

10am: Shafee berkata, berdasarkan kes ahli politik di negara India itu, keterangan yang menyokong perlu dibuat ke atas Anwar apabila ketua pembangkang itu gagal memanggil saksi alibi beliau.

"Kami (pendakwaan) membuktikan kehadiran Anwar di unit (kondominium) tersebut," katanya.


Hakim Suriyadi menyoal sama ada tertuduh memberi keterangan dari kandang tertuduh atau sebaliknya dalam kes warga India tersebut.

Shafee berkata ahli politik India tersebut memilih untuk berdiam diri.

Pendakwaan seterusnya mengemukakan dua gambar yang menunjukkan Anwar dan Saiful di unit kondominium tersebut ketika kejadian liwat didakwa berlaku.

9.36am: Shafee selanjutnya memetik pelbagai kes undang-undang di mana "adverse inference" boleh dibuat terhadap Anwar kerana tidak memanggil saksi-saksi pembelaan.

Dia memetik keputusan Mahkamah Agung India berhubung kes seorang ahli politik yang membunuh isterinya menyimpan rahsia rumah tangga mereka dan cuba untuk membuang mayat itu dengan membakarnya dalam "tandu".

Ahli politik itu, kata Shafee, memberikan senarai saksi alibi tetapi tiada seorang pun saksi dipanggil untuk membuktikan alibi itu.

Tetapi, katanya, terdapat bukti untuk membuktikan kehadiran ahli politik itu ketika mayat itu dibakar di restoran miliknya.

Shafee berkata, kegagalan untuk memanggil saksi-saksi alibi dianggap sebagai bukti sokongan (corroborative evidence) bebas.

9.30am:Shafee membaca transkrip mahkamah.

Beliau berkata Karpal ketika itu berkata notis alibi telah diberikan.


Shafee berkata, itu tidak kekal kerana tiada seorang pun daripada mereka dipanggil.

Beliau memetik satu kes undang-undang di mana "adverse inference" boleh digunakan berikutan kegagalan pihK pembelaan untuk memanggil saksi alibi itu.

9.22am: Mahkamah mula bersidang dengan dipengerusikan oleh Hakim Arifin.

Shafee menyambung hujahnya mengenai alibi Anwar.

Katanya, 13 saksi dinamakan termasuk Wan Azizah dan pemilik kondominium Hasanuddin. -4/11/14

Patutlah Shafee Dilantik Pendakwaraya Kes Anwar.. Ini Puncanya

Posted: 04 Nov 2014 12:28 AM PST

 

Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mempolitikkan rayuan kes liwatnya dengan matlamat untuk menjadi bakal peguam negara.

"Ada banyak gimik politik (digunakan) ketika prosiding oleh peguam Umno ini yang mahu menjadi peguam negara," kata ketua pembangkang itu kepada wartawan selepas prosiding rayuan kesnya yang ditangguhkan hari ini.

Ketika menyampaikan hujahan penggulungan bagi pihak pendakwaan hari ini, Shafee di hadapan panel lima hakim Mahkamah Persekutuan berkata hubungan seksual di antara Mohd Saiful Bukhari Azlan dan Anwar berlangsung sebelum 26 Jun, 2008, tarikh di mana Anwar didakwa meliwat Saiful.

Ketika perbicaraan, Mahkamah Tinggi memerintahkan semua bukti dibuang kecuali yang berkaitan dengan pertuduhan.Tetapi hari ini, Shafee mohon penemuan sebelum ini diterima oleh Mahkamah Persekutuan.

Shafee juga memberitahu panel hakim pakar kimia kerajaan membangunkan profil DNA tertuduh daripada botol air mineral, tuala dan berus gigi yang diambil daripada Anwar yang bermalam di lokap balai polis Kuala Lumpur.

Timbalan pendakwa raya ad-hoc yang diambil kerajaan hanya untuk kes itu berkata, DNA berkenaan ada kaitan dengan 'Lelaki Y' yang diambil daripada sampel rektum Saiful.Ini membuktikan kes pendakwaan iaitu berlaku penetrasi dan liwat, hujah Shafee.

Di luar kamar mahkamah, Anwar berkata DNA adalah "sains dan bukan politik"."Ia tidak patut digunakan untuk mencantikkan kes ini dan guna ia sebagai helah politik. Ia tidak akan berjaya," katanya.

Anwar, yang juga mendapatkan khidmat bekas hakim Mahkamah Persekutuan yang sudah bersara Datuk Seri Gopal Sr Ram sebagai ketua peguam belanya berkata, pasukan pembelaan akan membuktikan fakta yang dibangkitkan Shafee tidak benar.

Katanya, panel lima hakim berkenaan sangat teliti dan sabar, tidak seperti panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang tergesa-gesa ketika mengendalikan kes itu.Mahkamah Persekutuan pada awalnya menetapkan 28 dan 29 Oktober untuk mendengar rayuan ahli Parlimen Permatang Pauh itu, tetapi prosiding itu dilanjutkan hingga esok berikutan hujahan penggulungan yang panjang.

Anwar dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pada 2012 dengan alasan bukti DNA yang lemah, tetapi Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan itu dan menghukum ahli politik itu dengan 5 tahun penjara. 

Shafee berkata, beliau melengkapkan 65% daripada hujahannya dan menjangka dapat menyelesaikan tugasannya tengah hari esok.Beliau mengakhiri penggulungannya pagi ini dengan menolak saksi pembelaan, bekas doktor Hospital Pusrawi Dr Mohd Osman Abdul, individu pertama memeriksa Saiful selepas dakwaan liwat itu.

Dr Osman dalam keterangannya berkata beliau tidak menemui bukti serangan seksual terhadap Saiful berdasarkan kepada pemerhatian klinikal.Pihak pembelaan berhujah rantaian bukti dalam kes itu rosan apabila pendakwaan gagal meletakkan Dr Osman sebagai saksi pendakwaan.

Tetapi Shafee berkata, Dr Osman tidak bercakap benar."Kami sudah membuktikan beliau menipu dan saya mengulanginya sekali lagi," katanya.Pihak pembelaan dijangka menghabiskan sepanjang petang esok untuk mematahkan hujah pendakwaan.~malaysian insider

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT