Nuffnang

Pengikut

ZAKRI ALI

0
sumber :-

ZAKRI ALI


Pas perlu kembali kepada perjuangan asal kata Sanusi

Posted: 21 Oct 2014 05:45 PM PDT


Sanusi Mohd Nor
Pas Kedah menzahirkan kebimbangan dengan senario yang berlaku dalam parti itu sejak bertahaluf siyasi dengan rakan pakatan pembangkang iaitu PKR dan DAP.
 
Ketua Penerangannya, Sanusi Mohd Nor berkata, perselisihan faham dan perbezaan pendapat antara tiga parti dalam Pakatan Rakyat (PR) berkaitan dasar parti menyebabkan kepimpinan Pas paling serius bercelaru.
 
Kata beliau, pergolakan itu juga turut menyaksikan krisis kepimpinan dengan ada antara pemimpin dalam Pas menubuhkan sebuah badan NGO yang dinamakan PasMa.
 
"Sebenarnya penubuhan PasMa ini memberi kesan secara tidak langsung kepada kepimpinan parti yang bertungku lumus berusaha menjadi parti yang kuat untuk menggugat kestabilan UMNO dan Barisan Nasional (BN).
 
"Saya mengajak semua ahli dan pemimpin Pas di seluruh negara kembali kepada perjuangan asal parti ditubuhkan sejak 63 tahun lalu," katanya yang dipetik dalam laman sosial Facebook milik beliau hari ini.
 
Sanusi berkata, setiap pemimpin ada kekuatan, kelemahan, kelebihan dan kekurangan masing-masing, tetapi tidak semestinya kepemimpinan itu perlu dijatuhkan.
 
Perbuatan itu, katanya, sangat bahaya, lebih lagi ada segelintir pemimpin parti telah secara terbuka menunjukkan kekaguman dan memuji-muji kepimpinan parti lain.
 
"Sebenarnya, perbuatan seperti ini akan memperlekehkan dan menjatuhkan wibawa pemimpin sendiri, sedangkan perjuangan dan perlembagaan parti amat jelas iaitu semua ahli dan pemimpin mesti dalam satu jemaah.
 
"Jika seseorang pemimpin itu memahami matlamat perjuangan parti, mereka tidak akan berusaha untuk menjatuhkannya, sebaliknya berdiri teguh di belakang ketua walau dalam keadaan apa sekali pun," katanya.
 
Menurut Sanusi, pemimpin yang diangkat menjadi ketua memiliki haknya untuk menyatakan pendirian mewakili jemaah atas kapasitinya sebagai Presiden.
 
"Ini ada dalam perlembagaan. Jika pemimpin lain ada pandangan atau pendapat selain daripada itu, ia tidak boleh menyatakannya secara terbuka, mesti dinyatakan dalam mesyuarat atau secara tertutup. Itulah yang telah dilakukan dalam Pas sejak dulu dan itulah kaedah yang harus dikekalkan selama-lamanya," katanya.
 
Beliau turut memberi contoh, apabila bekas Presiden Pas, Allahyarham Fadzil Noor mengeluarkan pandangan atau pendirian mengenai sesuatu perkara, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika itu Naib Presiden akan mengeluarkan dalil dan nas dari hadis atau al-Quran.
 
"Lengkap dengan rujukannya, nama kitab, baris berapa, muka surat berapa, jilid berapa. Semuanya kemas dan kukuh keilmuan Abdul Hadi. Mereka berdua saling melengkapi, mengetengahkan Islam yang diperjuangkan oleh Pas," katanya.


PERJALANAN KE PENJARA - Teluk Bakong Online

Posted: 21 Oct 2014 05:00 PM PDT

 

Apa kah amanat terakhir DSAI,sebelum beliau disumbatkan kembali ke Penjara.Adakah dengan penahanan beliau BN/Umno akan selamat atau akan memberi makna bahawa pemerintahan BN sudah dipenghujung jalan..temui DSAI buat kali terakhir.

Reformasi Parlimen agenda utama Pakatan jika tawan Putrajaya OLEH LOOI SUE-CHERN

Posted: 21 Oct 2014 09:00 AM PDT

 
Reformasi Parlimen agenda utama Pakatan jika tawan Putrajaya OLEH LOOI SUE-CHERN Published: 21 October 2014 Ahli Parlimen Subang dari PKR, R. Sivarasa berkata pembaharuan Parlimen agenda utama Pakatan Rakyat jika Putrajaya dapat ditawan. Ahli Parlimen Subang dari PKR, R. Sivarasa berkata pembaharuan Parlimen agenda utama Pakatan Rakyat jika Putrajaya dapat ditawan.  Parlimen merupakan institusi ulung yang perlu dibaik pulih dan ia akan menjadi perkara pertama dalam senarai reformasi kerajaan Pakatan Rakyat (PR) jika Putrajaya dapat ditawan, kata ahli Parlimen Subang dari PKR, R Sivarasa. Beliau bersama penceramah lain dalam satu forum perundangan di Pulau Pinang berkata, perkara ini perlu dilakukan supaya Malaysia dapat mengamalkan proses penggubalan undang-undang sebenar, tidak seperti sekarang apabila Parlimen sering dilihat melakukan "rubber stamp". "Kita perlu berikan Parlimen lebih kuasa dan melakukan 'checks and balances' (semak dan imbang) atas diri kita sendiri," katanya sambil menambah jika PR percaya kepada demokrasi, soal reformasi Parlimen mesti diberi keutamaan. Perkara pertama yang perlu diadakan ialah jawatankuasa pilihan khusus bagi "memantau, menyiasat dan menyoal kementerian tentang apa saja, seperti yang ditubuhkan di Indonesia, Australia dan Britain," katanya pada satu forum di Bukit Gelugor, Pulau Pinang malam tadi. Katanya, jawatankuasa ini penting dan merupakan sistem yang lebih efektif bagi menyemak setiap kementerian berbanding sistem sekarang di mana 222 ahli Parlimen memantau 20 kementerian. Perbicaraan jawatankuasa ini juga boleh disiarkan secara telus di televisyen, katanya. Selain memperkenalkan sistem jawatankuasa pilihan, Parlimen juga perlu mekanisme yang lebih efektif dalam menyoal keputusan kerajaan dan mendengar suara kumpulan minoriti, kata Sivarasa. Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat sekarang tidak membenarkan ia dijalankan secara lebih demokrasi dalam meneliti urusan perjalanan harian kerajaan. Selain menggubal undang-undang, Parlimen yang demokrasi perlu menyoal kerajaan dalam isu semasa, katanya. "Soalan bertulis mesti dihantar 14 hari bekerja lebih awal. Sesi bajet di Parlimen sekarang sebagai contoh, ia diadakan selama lapan minggu. Mungkin hanya selepas dua bulan setengah, baru tiba giliran soalan saya. "Sudah basi," katanya yang memberi contoh sistem Parlimen di England dan Australia yang sudah diubah di mana ahli Parlimen tidak perlu menghantar soalan lebih awal. – 21 Oktober, 2014.  /www.themalaysianinsider.com.

Ahli Parlimen Subang dari PKR, R. Sivarasa berkata pembaharuan Parlimen agenda utama Pakatan Rakyat jika Putrajaya dapat ditawan.

Ahli Parlimen Subang dari PKR, R. Sivarasa berkata pembaharuan Parlimen agenda utama Pakatan Rakyat jika Putrajaya dapat ditawan. 

Parlimen merupakan institusi ulung yang perlu dibaik pulih dan ia akan menjadi perkara pertama dalam senarai reformasi kerajaan Pakatan Rakyat (PR) jika Putrajaya dapat ditawan, kata ahli Parlimen Subang dari PKR, R Sivarasa.

Beliau bersama penceramah lain dalam satu forum perundangan di Pulau Pinang berkata, perkara ini perlu dilakukan supaya Malaysia dapat mengamalkan proses penggubalan undang-undang sebenar, tidak seperti sekarang apabila Parlimen sering dilihat melakukan "rubber stamp".

"Kita perlu berikan Parlimen lebih kuasa dan melakukan 'checks and balances' (semak dan imbang) atas diri kita sendiri," katanya sambil menambah jika PR percaya kepada demokrasi, soal reformasi Parlimen mesti diberi keutamaan.

Perkara pertama yang perlu diadakan ialah jawatankuasa pilihan khusus bagi "memantau, menyiasat dan menyoal kementerian tentang apa saja, seperti yang ditubuhkan di Indonesia, Australia dan Britain," katanya pada satu forum di Bukit Gelugor, Pulau Pinang malam tadi.

Katanya, jawatankuasa ini penting dan merupakan sistem yang lebih efektif bagi menyemak setiap kementerian berbanding sistem sekarang di mana 222 ahli Parlimen memantau 20 kementerian. Perbicaraan jawatankuasa ini juga boleh disiarkan secara telus di televisyen, katanya.

Selain memperkenalkan sistem jawatankuasa pilihan, Parlimen juga perlu mekanisme yang lebih efektif dalam menyoal keputusan kerajaan dan mendengar suara kumpulan minoriti, kata Sivarasa.

Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat sekarang tidak membenarkan ia dijalankan secara lebih demokrasi dalam meneliti urusan perjalanan harian kerajaan. Selain menggubal undang-undang, Parlimen yang demokrasi perlu menyoal kerajaan dalam isu semasa, katanya.

"Soalan bertulis mesti dihantar 14 hari bekerja lebih awal. Sesi bajet di Parlimen sekarang sebagai contoh, ia diadakan selama lapan minggu. Mungkin hanya selepas dua bulan setengah, baru tiba giliran soalan saya.

"Sudah basi," katanya yang memberi contoh sistem Parlimen di England dan Australia yang sudah diubah di mana ahli Parlimen tidak perlu menghantar soalan lebih awal. – 21 Oktober, 2014.


/www.themalaysianinsider.com.

Pemain badminton negara gagal ujian dadah, lapor akhbar

Posted: 21 Oct 2014 08:15 AM PDT

Pemain badminton negara gagal ujian dadah, lapor akhbar Published: 21 October 2014 Pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat gangsa bagi Malaysia dalam sukan badminton di Incheon baru-baru ini. Pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat gangsa bagi Malaysia dalam sukan badminton di Incheon baru-baru ini. Persatuan Badminton Malaysia (BAM) semalam mengatakan pemain badminton utama negara gagal dalam ujian rawak dadah yang dijalankan semasa Kejuaraan Dunia di Copenhagen pada Ogos, lapor The New Straits Times Online hari ini. Tiada nama yang disebut namun akhbar tersebut melaporkan BAM dan "pihak yang terlibat" dimaklumkan semasa Sukan Asia (Asian Games) baru-baru ini di Incheon, Korea. Pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat gangsa bagi Malaysia dalam sukan badminton di Incheon baru-baru ini. – 21 Oktober, 2014. -  See more at: http://www.themalaysianinsider.com.
  Pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat gangsa bagi Malaysia dalam sukan badminton di Incheon baru-baru ini.

Pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat gangsa bagi Malaysia dalam sukan badminton di Incheon baru-baru ini.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) semalam mengatakan pemain badminton utama negara gagal dalam ujian rawak dadah yang dijalankan semasa Kejuaraan Dunia di Copenhagen pada Ogos, lapor The New Straits Times Online hari ini.

Tiada nama yang disebut namun akhbar tersebut melaporkan BAM dan "pihak yang terlibat" dimaklumkan semasa Sukan Asia (Asian Games) baru-baru ini di Incheon, Korea.

Pemain badminton nombor satu negara, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat gangsa bagi Malaysia dalam sukan badminton di Incheon baru-baru ini. – 21 Oktober, 2014.
-

See more at: http://www.themalaysianinsider.com.

Selangkah ke depan bagi Indonesia, 2 langkah ke belakang bagi Malaysia

Posted: 21 Oct 2014 07:30 AM PDT

 
Selangkah ke depan bagi Indonesia, 2 langkah ke belakang bagi Malaysia Published: 21 October 2014 Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli (tengah) dan ahli delegasi PKR bercakap semasa pertemuan hari ini bersama Menteri Luar Negara Julie Bishop dan Senator Australia Selatan Nick Xenophon Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli (tengah) dan ahli delegasi PKR bercakap semasa pertemuan hari ini bersama Menteri Luar Negara Julie Bishop dan Senator Australia Selatan Nick Xenophon. –  Ketika Indonesia mengalu-alukan presiden ketujuhnya, sebuah akhbar Australia hari ini mengetengahkan perbezaan di antara Presiden Joko Widodo (Jokowi) dan Malaysia di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak. Memuji pelantikan Jokowi sebagai satu langkah ke hadapan bagi demokrasi, menurut The Sydney Morning Herald, Malaysia sebaliknya melangkah ke belakang dengan mengambil pendirian autoritarian. Pengarang politik dan antarabangsa akhbar harian Australia itu, Peter Hatcher berkata, Malaysia berusaha gigih "memusnahkan seorang lelaki yang dipilih kebanyakan rakyat Malaysia sebagai ketua mereka," merujuk kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim. Hatcher mendakwa demokrasi regresif Malaysia dapat digambarkan melalui 'perbicaraan palsu' Anwar pada minggu depan. "Indonesia melantik tokoh yang dipilih kebanyakan pengundi sebagai pemimpin, sementara Malaysia memutuskan satu perbicaraan palsu untuk menghancurkan tokoh yang dipilih kebanyakan pengundi sebagai pemimpin," kata Hatcher. "Indonesia melaksanakan pemindahan kuasa pertamanya daripada seorang presiden yang dilantik ke seorang presiden yang lain. Dan Malaysia? Ia kekal di bawah kuasa satu parti sama yang sudah memerintah sejak dari kemerdekaan pada 1957." – 21 Oktober, 2014.  http://www.themalaysianinsider.com

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli (tengah) dan ahli delegasi PKR bercakap semasa pertemuan hari ini bersama Menteri Luar Negara Julie Bishop dan Senator Australia Selatan Nick Xenophon.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli (tengah) dan ahli delegasi PKR bercakap semasa pertemuan hari ini bersama Menteri Luar Negara Julie Bishop dan Senator Australia Selatan Nick Xenophon. –

Ketika Indonesia mengalu-alukan presiden ketujuhnya, sebuah akhbar Australia hari ini mengetengahkan perbezaan di antara Presiden Joko Widodo (Jokowi) dan Malaysia di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Memuji pelantikan Jokowi sebagai satu langkah ke hadapan bagi demokrasi, menurut The Sydney Morning Herald, Malaysia sebaliknya melangkah ke belakang dengan mengambil pendirian autoritarian.

Pengarang politik dan antarabangsa akhbar harian Australia itu, Peter Hatcher berkata, Malaysia berusaha gigih "memusnahkan seorang lelaki yang dipilih kebanyakan rakyat Malaysia sebagai ketua mereka," merujuk kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hatcher mendakwa demokrasi regresif Malaysia dapat digambarkan melalui 'perbicaraan palsu' Anwar pada minggu depan.

"Indonesia melantik tokoh yang dipilih kebanyakan pengundi sebagai pemimpin, sementara Malaysia memutuskan satu perbicaraan palsu untuk menghancurkan tokoh yang dipilih kebanyakan pengundi sebagai pemimpin," kata Hatcher.

"Indonesia melaksanakan pemindahan kuasa pertamanya daripada seorang presiden yang dilantik ke seorang presiden yang lain. Dan Malaysia? Ia kekal di bawah kuasa satu parti sama yang sudah memerintah sejak dari kemerdekaan pada 1957." – 21 Oktober, 2014.


http://www.themalaysianinsider.com

RM9.32 bilion diperlukan untuk atasi banjir kilat di kawasan bandar

Posted: 21 Oct 2014 06:45 AM PDT

RM9.32 bilion diperlukan untuk atasi banjir kilat di kawasan bandar Published: 21 October 2014 Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi masalah banjir kilat di Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara hari ini, dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi masalah banjir kilat di Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara hari ini, dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Sejumlah RM9.32 bilion diperlukan untuk mengatasi banjir kilat di kawasan bandar seluruh negara, meliputi pembinaan infrastruktur sistem saliran bandar, penyelesaian jangka pendek secara 'quick win' dan penyediaan Pelan Induk Saliran Bandar Secara Mesra Alam di bandar terpilih. Anggaran peruntukan itu hasil kajian Jabatan Pengairan dan Saliran 2013 dimaklumkan dalam satu kenyataan selepas Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara kali kesembilan yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini. Mesyuarat turut dimaklumkan 102 kawasan bandar dikenal pasti mengalami masalah banjir kilat kritikal, antaranya disebabkan hujan lebat setempat berkeamatan tinggi dalam tempoh singkat dan ketidakupayaan sistem saliran sedia ada untuk menampung pertambahan air larian permukaan. Turut hadir pada mesyuarat itu ialah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G Palanivel, Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Mahdzir Khalid serta Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali. Mesyuarat turut mempertimbangkan Perkongsian Sumber Air Mentah dan Penyaluran Bekalan Air Terawat antara Dua Negeri Berjiran sebagai platform perkongsian sumber air mentah. Perkara itu bagi memberi manfaat antara dua negeri berjiran menjamin bekalan air serta memupuk kerjasama dan persefahaman dalam pembangunan serta pengurusan sumber air. Selain itu, garis panduan dan dasar yang komprehensif perlu diwujudkan antara negeri terlibat agar sumber air dapat dioptimumkan penggunaan dan faedahnya. Mesyuarat itu turut membincangkan tentang Kepentingan Keselamatan Struktur Empangan yang menekankan keperluan memperkukuhkan pasukan teknikal pengendali empangan sedia ada di setiap negeri. Langkah itu bagi membolehkan kerja-kerja operasi dan penyenggaraan di setiap struktur empangan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan. – Bernama, 21 Oktober, 2014.  //www.themalaysianinsider.com/bahas.
  Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi masalah banjir kilat di Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara hari ini, dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi masalah banjir kilat di Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara hari ini, dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sejumlah RM9.32 bilion diperlukan untuk mengatasi banjir kilat di kawasan bandar seluruh negara, meliputi pembinaan infrastruktur sistem saliran bandar, penyelesaian jangka pendek secara 'quick win' dan penyediaan Pelan Induk Saliran Bandar Secara Mesra Alam di bandar terpilih.

Anggaran peruntukan itu hasil kajian Jabatan Pengairan dan Saliran 2013 dimaklumkan dalam satu kenyataan selepas Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara kali kesembilan yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Mesyuarat turut dimaklumkan 102 kawasan bandar dikenal pasti mengalami masalah banjir kilat kritikal, antaranya disebabkan hujan lebat setempat berkeamatan tinggi dalam tempoh singkat dan ketidakupayaan sistem saliran sedia ada untuk menampung pertambahan air larian permukaan.

Turut hadir pada mesyuarat itu ialah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G Palanivel, Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Mahdzir Khalid serta Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali.

Mesyuarat turut mempertimbangkan Perkongsian Sumber Air Mentah dan Penyaluran Bekalan Air Terawat antara Dua Negeri Berjiran sebagai platform perkongsian sumber air mentah.

Perkara itu bagi memberi manfaat antara dua negeri berjiran menjamin bekalan air serta memupuk kerjasama dan persefahaman dalam pembangunan serta pengurusan sumber air.

Selain itu, garis panduan dan dasar yang komprehensif perlu diwujudkan antara negeri terlibat agar sumber air dapat dioptimumkan penggunaan dan faedahnya.

Mesyuarat itu turut membincangkan tentang Kepentingan Keselamatan Struktur Empangan yang menekankan keperluan memperkukuhkan pasukan teknikal pengendali empangan sedia ada di setiap negeri.

Langkah itu bagi membolehkan kerja-kerja operasi dan penyenggaraan di setiap struktur empangan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan. – Bernama, 21 Oktober, 2014.


//www.themalaysianinsider.com/bahas.
 

RM9.32 bilion diperlukan untuk atasi banjir kilat di kawasan bandar

Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi masalah banjir kilat di Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara hari ini, dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Oktober, 2014. Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi masalah banjir kilat di Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara hari ini, dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Oktober, 2014. Sejumlah RM9.32 bilion diperlukan untuk mengatasi banjir kilat di kawasan bandar seluruh negara, meliputi pembinaan infrastruktur sistem saliran bandar, penyelesaian jangka pendek secara 'quick win' dan penyediaan Pelan Induk Saliran Bandar Secara Mesra Alam di bandar terpilih.
Anggaran peruntukan itu hasil kajian Jabatan Pengairan dan Saliran 2013 dimaklumkan dalam satu kenyataan selepas Mesyuarat Majlis Sumber Air Negara kali kesembilan yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.
Mesyuarat turut dimaklumkan 102 kawasan bandar dikenal pasti mengalami masalah banjir kilat kritikal, antaranya disebabkan hujan lebat setempat berkeamatan tinggi dalam tempoh singkat dan ketidakupayaan sistem saliran sedia ada untuk menampung pertambahan air larian permukaan.

Turut hadir pada mesyuarat itu ialah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar  Datuk Seri G Palanivel, Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Mahdzir Khalid serta Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali. Mesyuarat turut mempertimbangkan Perkongsian Sumber Air Mentah dan Penyaluran Bekalan Air Terawat antara Dua Negeri Berjiran sebagai platform perkongsian sumber air mentah.
Perkara itu bagi memberi manfaat antara dua negeri berjiran menjamin bekalan air serta memupuk kerjasama dan persefahaman dalam pembangunan serta pengurusan sumber air.
Selain itu, garis panduan dan dasar yang komprehensif perlu diwujudkan antara negeri terlibat agar sumber air dapat dioptimumkan penggunaan dan faedahnya.
Mesyuarat itu turut membincangkan tentang Kepentingan Keselamatan Struktur Empangan yang menekankan keperluan memperkukuhkan pasukan teknikal pengendali empangan sedia ada di setiap negeri.
Langkah itu bagi membolehkan kerja-kerja operasi dan penyenggaraan di setiap struktur empangan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan. – Bernama, 21 Oktober, 2014.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/rm9.32-bilion-diperlukan-untuk-atasi-banjir-kilat-di-kawasan-bandar#sthash.53hBIVP1.dpuf

Waris tuntut JPN keluar sijil mati Sosilawati

Posted: 21 Oct 2014 06:00 AM PDT

 
Lima anak jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya menfailkan permohonan kebenaran bagi semakan kehakiman untuk memaksa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengeluarkan sijil kematian ibunya, yang mati dibunuh di Ladang Gadong, Banting, Selangor, pada 2010.

Erwan Suwari Rizuwan Buhari, 28, Md Erwan Nasri, 27,  Erni Erinawati Sofia, 25, Erni Rineelawati,24, dan Siti Nur Fatimah, 17, menfailkan permohonan itu di pejabat pendaftaran, Mahkamah Tinggi di sini pada 24 Sept lepas melalui Tetuan Basharuddin Fa'izie Iskandar.

Kelima-lima pemohon itu menamakan JPN sebagai responden.

Hari ini Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Diana Md Razali menetapkan 25 Nov untuk mendengar permohonan kebenaran itu selepas kes itu disebut di hadapannya.

Peguam Mohd Iskandar Ismail mewakili kesemua pemohon memberitahu pemberita bahawa Hakim Datuk Asmabi Mohamad akan mendengar permohonan itu. Peguam Kanan Persekutuan Mazlifah Ayob mewakili JPN.

Dalam permohonan itu anak Sosilawati antara lain memohon satu perintah untuk membatalkan keputusan JPN pada 25 Julai lepas yang tidak mengeluarkan sijil kematian ibunya.

Mereka juga mahu supaya JPN mengeluarkan sijil kematian ibunya, kos dan juga lain-lain relif yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Dalam surat kepada JPN, kesemua pemohon berkata mereka memohon supaya JPN mengeluarkan sijil kematian itu bagi membolehkan pembahagian harta, saham dan aset-aset ibunya untuk diagih-agihkan kepada warisnya.

Erwan Suwari Rizuwan dalam afidavit sokongannya mendakwa JPN dalam jawapan lisan berkata sijil kematian Sosilawati tidak boleh dikeluarkan kerana tiada mayat dijumpai berdasarkan Seksyen 18 Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 dan sekiranya tiada mayat dijumpai, orang itu akan dianggap hilang.

Anak lelaki Sosilawati itu mendakwa JPN berkata atas sebab itu Seksyen 108 Akta Keterangan 1950 adalah terpakai di mana sekiranya orang itu tidak dapat dijumpai atau dihubungi selama tujuh tahun, satu anggapan kematian akan dibuat dan selepas itu surat anggapan kematian akan dikeluarkan.

Bagaimanapun, Erwan Suwari Rizuwan berkata dalam kes ibunya, terdapat keadaan khas bahawa walaupun mayat tidak dijumpai dan masih belum mencapai tujuh tahun namun mahkamah masih boleh sahkan kematian ibunya berdasarkan  keterangan-keterangan dan bukti-bukti yang diberikan semasa perbicaraan kes bunuh ibunya.

JPN dalam surat jawapannya kepada Erwan Suwari Rizuwan bertarikh 25 Julai lepas berkata berdasarkan nasihat perundangan memaklumkan bahawa pendaftaran kematian Sosilawati hanya boleh dipertimbangkan oleh jabatan itu selepas rayuan kes empat tertuduh dalam kes bunuh Sosilawati di Mahkamah Rayuan diputuskan.

Mahkamah Rayuan menetapkan lima hari bermula 9 Feb 2015 untuk mendengar rayuan itu.

Pada 23 Mei tahun lepas, Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhi hukuman gantung sampai mati terhadap bekas peguam N Pathmanabhan dan tiga pekerja ladangnya selepas mereka didapati bersalah terhadap pertuduhan membunuh Sosilawati, 47, pegawai bank Noorhisham Mohamad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44.
 
Pathmanabhan, T Thilaiyalagan, R Matan dan R Kathavarayan didakwa melakukan kesalahan itu di Lot 2001, Jalan Tanjong Layang, Tanjung Sepat di Banting antara pukul 8.30 malam dan 9.45 malam pada 30 Ogos 2010.

- Bernama

Rasuah: Kenapa tak mahu laksana IPCMC? SALMIYAH HARUN

Posted: 21 Oct 2014 05:15 AM PDT

KUALA LUMPUR: Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) digesa memberi penegasan bahawa Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) wajar diterima pakai dan dijadikan mekanisma terbaik bagi meningkatkan integriti Polis Diraja Malaysia (PDRM).


Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, IPCMC yang pernah dicadangkan pada tahun 2005 lalu merupakan suruhanjaya yang terbaik bagi menambah baik imej polis daripada pelbagai sudut termasuk rasuah.

"IPCMC satu mekanisma terbaik bukan sahaja buang persepsi negatif umum pada polis sekali gus meningkatkan imej dan integriti polis," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau menambah, cadangan penubuhan IPCMC itu adalah lahir dalam sesi perundangan umum yang pernah diwujudkan atas nama penambahbaikan polis.

"Cadangan ini bukan lahir daripada pandangan serpihan, ianya lahir daripada mereka yang arif seperti  .Akhirnya lahirlah IPCMC,"katanya.

Sebelum itu, PPPR sedang mencari pendekatan terbaik bagi mengikis pandangan negatif terhadap PDRM ini berikutan wujud tanggapan tidak sihat yang mengaitkan PDRM  dengan rasuah.

Sejak cadangan penubuhan IPCMC diikemukakan oleh salah seorang panel iaitu bekas Pengerusi Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah, bagaimanapun sehingga kini kerajaan memberi pelbagai alasan untuk melengah-legahkan penubuhan IPCMC.

Laporan 2005 yang dikemukakan oleh Mohamed Dzaiddin menjelaskan tujuan IPCMC hendaklah menjalankan pengawasan PDRM dan dalam hal ini melaksanakan fungsi-fungsi utama seperti menerima dan menyiasat aduan mengenai PDRM dan anggotanya, mencegah, mengesan dan menyiasat rasuah dan salah laku serius dalam PDRM serta mencadangkan langkah-langkah kepada Menteri Keselamatan Dalam Negeri bagi meningkatkan integriti polis, mengurangkan salah laku dan membina keyakinan orang awam terhadap PDRM.

Bagaimanapun, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zaid Hamidi menegaskan bahawa cadangan penubuhan IPCMC akan mengakibatkan 'pertindihan bidang kuasa dan undang-undang dalam kalangan agensi penguatkuasa' dan tidak selari dengan Perlembagaan Persekutuan serta bertentangan dengan konsep keadilan. - HARAKAHDAILY 21/10/2014

AL FATIHAH: Tan Sri Ismail Hussein meninggal dunia HARAKAHDAILY

Posted: 21 Oct 2014 04:45 AM PDT

 
KUALA LUMPUR: Tan Sri Ismail Hussein, 82, meninggal dunia jam 9.36 malam tadi di Pusat Perubatan Universiti Malaya, dipercayai akibat sakit tua, lapor Bernama.

Bekas Ketua Satu Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) ituberusia 82 tahun, meninggalkan seorang isteri, Puan Sri Rugayah Abdul Rashid dan empat anak - dua lelaki dan dua perempuan.

Allahyarham yang juga mantan Ketua Jabatan Pengajian Melayu, Universiti Malaya dilahirkan pada 30 Jan 1932 di Kampung Sungai Limau Dalam, Yan, Kedah dan menerajui Gapena bermula 1971 hingga 2013.

Jenazah allahyarham akan dibawa ke Masjid Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Seksyen 16, Petaling Jaya, 10 pagi ini dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara kira-kira 11 pagi.

Label Islam sebagai liberal menghodohkan Islam – TG Nik Aziz - ASLANI M |

Posted: 21 Oct 2014 04:00 AM PDT

 

KOTA BHARU: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan mereka yang menganjurkan program 'I Want To Touch A Dog' sebagai ada "ulat dalam kepala".

Mursyidul Am PAS itu berkata, sekarang timbul banyak aliran yang bersifat liberal dalam Islam dengan menimbulkan idea-idea pelik dan boleh dianggap sebagai sesat.

"Menganjurkan program khusus bagi menjamah anjing hanya dilakukan mereka yang seumpama ada ulat dalam kepala. Ia bertentangan dengan mazhab Shafei," katanya pada program sambutan ulangtahun ke-24 pentadbiran Membangun Bersama Islam (MBI) di Kelantan Trade Centre hari ini. (Foto atas daripada fb Tok Guru)

Hadir sama Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob, anggota-anggota Exco, wakil-wakil rakyat dan pegawai kerajaan.

Sempena ulang tahun tersebut turut diadakan jamuan rakyat di Dataran Stadium tengah hari ini. Tok Guru Nik Abdul Aziz juga melancar buku "Khalifah Kita Pilihan Allah" tulisan Menteri Besar.

Baru-baru ini ada pihak menganjur program 'I Want To Touch A Dog' di Damansara yang memberi peluang orang ramai hadir termasuk Islam menyentuh anjing.

Ekoran pendedahan program berkenaan banyak ulama tampil membantah. Mufti Kelantan Datuk Mohamad Shukri Mohamad pula mahu penganjur dan umat Islam yang menyentuh anjing bertaubat kerana mempersenda hukum Allah.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga berkata, ada pihak cuba melabelkan Islam sebagai liberal semata-mata bagi menghodohkan Islam, sedangkan demokrasi atau pelbagai kefahaman lain tidak pernah dilabel sebagai liberal.

Beliau yang juga bekas Menteri Besar ketika mengimbau detik awal pentadbiran MBI di Kelantan memberitahu langkah pertama dibuat selepas mentadbir Kelantan iaitu memindahkan wang kerajaan daripada bank konvensional ke Bank Islam.

"Langkah itu telah menimbul rasa tidak puas pengurus-pengurus bank yang terdapat di Kota Bharu sehingga mereka datang menemui saya bagi mendapat penjelasan.

"Saya jelaskan sebagai ketua kerajaan perlu bertanggungjawab terhadap wang kerajaan bagi mengelakkan sistem riba yang diharamkan oleh Islam," ujarnya yang juga Adun Chempaka.  -  HARAKAHDAILY 21/10/2014

Persatuan artis kempen tutup TV tanda protes

Posted: 21 Oct 2014 03:15 AM PDT

  
 Satu gabungan 11 persatuan artis dan pekerja industri kreatif hari ini melancarkan kempen menutup TV selama tiga jam dari jam 8 sehingga 11 malam pada 11 November depan.


Kempen yang dinamakan Switch Off '14 Rancangan Tergendala itu dilancarkan gabungan itu sebagai tanda protes ke atas dakwaan "penindasan" terhadap pekerja industri kreatif tanah air.

Mereka menggesa kerajaan agar campur tangan dalam isu kadar harga yang dibayar oleh stesen televisyen tempatan untuk isi kandungan program TV.

Pengerusi gabungan itu, Presiden Gabungan Persatuan Karyawan Filem Malaysia (Gafim), Jurey Latiff Rosli berkata satu pertemuan sedang diatur dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia bagi menyampaikan "permintaan-permintaan" tersebut.

"Saya sangat positif, satu perkara baik akan berlaku pada 11 November ini," kata Jurey kepada wartawan selepas sidang media pagi ini.


Malaysiakini

Asri: Jangan lupa 'ulama' perangai macam anjing

Posted: 21 Oct 2014 02:30 AM PDT

 
 
Bekas mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengingatkan umat Islam agar tidak lupa "ulama yang bersikap bagaikan anjing" dalam kesibukan membincangkan isu kempen menyentuh bintang itu.

Merujuk sepotong ayat al-Quran, tokoh agama itu menjelaskan ayat tersebut telah menyamakan ulama yang menjual nilai ajaran Allah demi kepentingan dunia sepertimana anjing yang sentiasa menjelirkan lidah.

"Padahal jika dia berpegang atas prinsip ilmu dia tetap akan mendapat kemuliaan. Namun, dia gopoh dengan silauan tawaran dunia. Samalah dia seperti anjing yang sentiasa menjelirkan lidah.

"Anjing menjelirkan lidah disebabkan kepanasan badannya, atau oksigen yang tidak cukup bagi tubuhnya," katanya dalam laman Facebooknya.

"Demikian ilmuwan yang sentiasa kepanasan kerana gilakan dunia, atau sentiasa merasa tidak memadai dengan kedudukan mulianya sebagai ilmuwan, lalu dia menjelirkan lidahnya yang hodoh mencari yang lain habuan yang lain," tegasnya lagi.


Ulama pengampu

Dr Mohd Asri membidas tindakan ulama yang "mengampu mempertahankan kesalahan pihak yang diampu" dan mencari kesalahan pihak musuh dengan pelbagai dalil.

"Jika musuh pihak yang diampu membuat salah, dia mencari puluhan dalil yang memasukkan mereka ke dalam neraka. Jika pihak yang diampu itu betul, berlebih-lebihan dia memuji dengan segala dalil agama.

"Jika musuh pihak yang diampu betul, dia cuba mencari dalil agama untuk melihat kelemahan dari sudut yang lain," katanya.

Memetik sepotong ayat al-Quran lain yang mengingatkan ancaman azab Allah terhadap ulama yang menyembunyikan kebenaran, Dr Mohd Asri yang mengakui bahawa ulama bukan malaikat atau nabi yang maksum.

Bagaimanapun, felo Universiti Oxford itu berkata ulama tidak boleh menyelewengkan fakta, atau menyembunyikan kebenaran sehingga mengelirukan manusia tentang hakikat ajaran Allah walau apa jua keadaannya.

"Peranan mereka adalah menjaga ilmu dan memastikan ilmu itu berfungsi untuk kemaslahatan manusia.

"Menjadi mat rempit, atau perompak, atau pemimpin yang tidak jujur tidak lebih buruk daripada ulama yang menyembunyikan kebenaran atau menyelewengkan fakta sehingga manusia tersesat.

"Maka al-Quran menyamakan ulama yang memutarkan kebenaran itu seperti anjing yang menjelirkan lidah," katanya.

Seperti panda, tak jelas...

Sementara itu, mengulas kontroversi acara menyentuh anjing kelmarin, Dr Mohd Asri berkata tulisannya sebelum ini tidak bermaksud menyokong kempen itu, walaupun media didakwa menggambarkan demikian.

"Apakah keperluan program seperti hendak dianjurkan? Ini seperti mana saya juga tidak jelas mengapakah jutaan ringgit dibelanjakan untuk membolehkan rakyat melihat panda dari China.

"Jika saya ingin menyokong ataupun membantah, saya hendaklah jelas dan adil ke atas kedua-dua kes ini," katanya. 
 
Malaysiakini

Chegu Bard pulak kena saman RM2 juta

Posted: 21 Oct 2014 01:45 AM PDT

 
Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Negeri Sembilan, Mohd Nazree Mohd Yunus memfailkan saman sebanyak RM2 juta ke atas bekas Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin kerana memfitnahnya di laman sosial pada 22 Mac lalu.

Writ saman berkenaan difailkan menerusi peguam, Hazwan Mohd Nor di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Seremban, dekat sini, kira-kira jam 12 tengah hari, semalam.

Menurut Hazwan, anak guamnya selaku plaintif memfailkan saman itu berikutan kenyataan yang dikeluarkan defendan, Badrul Hisham melalui laman sosial seperti Twitter dan Facebook ditujukan kepadanya dengan niat untuk mencemar nama baik.

"Beberapa kenyataan yang dikeluarkan Badrul Hisham menjejaskan nama baik anak guam saya yang ketika itu sedang berkempen sebagai calon Ketua AMK pusat," katanya kepada pemberita di perkarangan Mahkamah Tinggi Seremban, di sini, semalam.

Hazwan berkata, notis tuntutan permohonan maaf bertarikh 24 April telah dihantar kepada Badrul Hisham yang dikenali sebagai Chegu Bard.

"Kita sudah memberi masa panjang untuk defendan memohon maaf secara terbuka dan menarik balik kenyataannya.

"Namun, defendan enggan berbuat demikian menyebabkan tindakan saman diambil," katanya.

Katanya, plaintif memfailkan saman bagi menuntut ganti rugi sebanyak RM2 juta itu sebagai tindakan terakhir selepas defendan gagal memberi kerjasama.


Hazwan (kiri) bersama rakannya, Hafiz Yahya berbincang mengenai writ saman yang akan difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban. Anak Sungai Derhaka

Ulama putar belit, ampu seperti anjing jelirkan lidah, kata bekas mufti OLEH HASBULLAH AWANG CHIK

Posted: 21 Oct 2014 01:00 AM PDT

Teruk Dr. Asri Tibai Ulamak Spesis Ini!


Bekas mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyamakan ulama yang menyeleweng fakta agama bagi kepentingan dunia sendiri seperti anjing yang menjelirkan lidahnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Oktober, 2014.

 
Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini mengatakan golongan ulama yang menjadi pengampu dan menyembunyikan kebenaran seperti anjing menjelirkan lidah, meneruskan debat mengenai program "I Want To Touch A Dog" yang dianjurkan di Selangor hujung minggu lalu.
Bekas mufti Perlis itu berkata Al-Quran menyatakan ulama yang menjual ajaran agama hanya untuk kepentingan dunia sama seperti anjing yang sentiasa menjelirkan lidah.
"Menjadi mat rempit, perompak, atau pemimpin yang tidak jujur tidak lebih buruk daripada ulama yang menyembunyikan kebenaran atau menyeleweng fakta sehingga manusia tersesat.
"Maka Al-Quran menyamakan ulama yang memutarkan kebenaran itu seperti anjing yang menjelirkan lidah," katanya menerusi kiriman di akaun Facebook Dr Maza.com.
Asri berkata anjing menjelirkan lidah disebabkan kepanasan badan atau oksigen yang tidak cukup bagi tubuhnya, seperti juga ilmuan yang sentiasa kepanasan kerana gilakan dunia.
Katanya golongan itu sentiasa merasa tidak memadai dengan kedudukan mulianya sebagai ilmuan, lalu dia menjelirkan lidahnya yang hodoh mencari habuan yang lain.
"Pelbagai fatwa mengampu dikeluarkan. Jika pihak yang diampu membuat salah, dia mencari dalil menjustifikasikannya.
"Jika musuh pihak yang diampu membuat salah, dia mencari puluhan dalil yang memasukkan mereka ke dalam neraka.
"Jika pihak yang diampu itu betul, berlebih-lebihan dia memuji dengan segala dalil agama. Jika musuh pihak yang diampu betul, dia cuba mencari dalil agama untuk melihat kelemahan dari sudut yang lain," katanya.
Semalam, bekas mufti Johor Datuk Nooh Gadut berkata program "I Want To Touch A Dog" anjuran umat Islam di Selangor satu percubaan untuk menghina ulama dan pihak berkuasa agama.
Penasihat Majlis Agama Islam Johor (Maij) itu berkata, perbuatan menyentuh anjing secara sengaja adalah haram kerana ia merupakan najis berat iaitu najis mughallazah yang dipandang serius dalam mazhab Shafie dan Hanbali.
"Jangan cuba mencipta budaya yang bercanggah dengan Islam dan mazhab Shafie, apatah lagi mempunyai unsur menghina ulama di negara ini," katanya seperti dilaporkan Berita Harian.
Katanya jika ulama berpegang atas prinsip ilmu, mereka akan mendapat kemuliaan, namun jika gopoh dengan silauan tawaran dunia, samalah golongan itu seperti anjing yang sentiasa menjelirkan lidah.
"Ya, ulama itu bukan malaikat atau nabi yang maksum. Mereka seperti insan lain yang terdedah kepada salah dan dosa.
"Namun walau apa pun keadaannya, mereka tidak boleh menyeleweng fakta atau menyembunyikan kebenaran sehingga mengelirukan manusia tentang hakikat ajaran Allah.
"Ini kerana yang menyebabkan mereka itu dianggap ulama kerana ilmu yang dimiliki oleh mereka. Peranan mereka adalah menjaga ilmu dan memastikan ilmu itu berfungsi untuk kemaslahatan manusia," katanya.
Asri berkata beliau bukanlah menyokong kempen menyentuh anjing seperti yang digambarkan media tertentu, namun hanya bercakap dari dimensi teks Islam berkaitan anjing dan bukannya mengenai kempen berkenaan.
Katanya apa yang cuba dibangkitkan hanyalah untuk menghilangkan persepsi negatif terhadap ajaran Islam berkaitan dengan anjing.
"Saya tidak menyatakan sokongan atau pun bantahan kepada kempen tersebut kerana saya tidak jelas apakah tujuan kempen sentuh anjing itu dianjurkan.
"Ini seperti mana saya juga tidak jelas mengapakah jutaan ringgit dibelanjakan untuk membolehkan rakyat melihat panda dari China.
"Jika saya ingin menyokong atau pun membantah, saya hendaklah jelas dan adil ke atas kedua-dua kes ini," katanya. – 21 Oktober, 2014.


8 Gambar Terbaru Cik Khaleeda Bustamam, Bakal Isteri TMJ

Posted: 21 Oct 2014 12:15 AM PDT

 Berita dipetik dari jurungan.blogspot.com

Khaleeda Bustamam di Istana Besar di sini, pada 8 November ini.

Yang Dipertua Majlis Jumaah Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli, berkata istiadat pertunangan dan pernikahan Tunku Ismail akan diadakan di Istana Bukit Serene di sini, pada Jumaat ini.

"Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar dan Raja Zarith Sofiah Sultan Idris memberi perkenan untuk Tunku Mahkota Johor melangsungkan perkahwinannya.

"Justeru, perkahwinan baginda akan dilangsungkan penuh istiadat Diraja Johor serta berunsurkan tentera," katanya pada sidang media di Bukit Timbalan, di sini sebentar tadi.

Khaleeda berusia 20-an dan berasal dari Gombak, Selangor pernah kelihatan di stadium menyaksikan perlawanan bola sepak melibatkan pasukan Johor Darul Takzim (JDT) bersama Tunku Ismail.

Tunku Ismail adalah putera sulung kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah.

Diputerakan pada 30 Jun 1984 di Johor Bharu, Tunku Ismail merupakan putera sulung daripada enam adik-beradik.

Tunku Ismail dimasyhurkan sebagai Tunku Mahkota Johor pada 28 Januari 2010 dan dilantik sebagai Raja Muda Johor ketika ulang tahun keputeraan nenda baginda, Almarhum Sultan Iskandar pada 8 April 2006.

Tunku Ismail memulakan persekolahan di Sekolah Sri Utama Johor Bharu dan Sekolah Kebangsaan Kebangsaan St. Joseph, Johor Baharu sebelum meneruskan pengajian di Australian International School, Singapura dan Hale School, Perth, Australia, mulai tahun 1999 hingga 2002.

Untuk tujuan pendidikan dan disiplin yang tinggi setaraf dengan bakal raja, Tunku Ismail dihantar menjalani latihan ketenteraan dan pelajaran sebagai pegawai kadet di akademi tentera terulung, Indian Military Academy (IMA), Dehradun, India, mulai Julai 2003.

Tunku Ismail dikurniakan pangkat Leftenan selepas tamat latihan pada 11 Disember 2004 dan diserapkan ke dalam Angkatan Tentera India yang bertugas sebagai pegawai dalam Rejimen 61 Cavalry, Jaipur, India.


 

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT