Nuffnang

Pengikut

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Pak Din, lagi 1 jumaat saja ...

Posted: 21 Jun 2014 03:34 AM PDT

dollah yankee -
Kah..Kah..Kah.. 
Pak Din memang dah tak lama, cuma tinggal lagi satu jumaat saja lagi. Lepas tu boleh ucap sayonara, bye-bye, vanakam !

Jom kita !!!

Posted: 20 Jun 2014 07:17 AM PDT


dollah yankee -
Jom kita semua!

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Khalid tak popular, Wan Azizah MB baru Selangor

Posted: 22 Jun 2014 01:00 AM PDT

Khalid tak popular, Wan Azizah MB baru Selangor

  • PDF
Keputusan mesyuarat Perhubungan PAS Selangor pada 20 Jun lalu mungkin menggemparkan bagi sesetengah pemerhati politik, namun desakan agar MB Khalid Ibrahim meletak jawatan telah pun kedengaran dalam partinya, PKR sejak pertengahan tahun lalu.

Dasar Khalid mula dipertikai pada pertengahan 2012 apabila menolak banyak cadangan projek-projek kecil DUN untuk pilihan raya. Tanpa projek-projek kecil tersebut, ADUN sukar memperlihatkan mereka 'bekerja' di kawasan masing-masing. Parti juga tidak mungkin menjana wang menghadapi pilihan raya umum. Mereka terpaksa meminta derma.

Khalid berlagak seolah-oleh mentadbir negeri di Eropah yang mana kerajaan memberi dana berkempen kepada setiap parti bertanding  dengan tujuan parti yang menang tidak akan terikat kepada kapitalis yang menyumbang dana.

Akibatnya, dalam pilihan raya umum lalu banyak DUN tidak mampu memberi elaun kepada petugas memasang bendera dan poster. Mujurlah negara dilanda gelombang 'Ini Kalilah' - dengan harapan memerintah Putrajaya - PR Selangor mendapat undi yang lebih banyak berbanding 2008.

Langat 2 pro BN

Selepas PRU, Khalid dinasihatkan agar mengubah perangai. Beliau diminta lebih menghargai pendapat ADUN-ADUN dan pemimpin parti yang meletakkan beliau ditangga kuasa. Malangnya, Khalid menjadi lebih degil daripada sebelumnya.

Banyak keputusan dibuat sendiri dan hanya dirundingi bersama setiausaha Arfaezah dan Faekah serta beberapa pegawai dari GLC kerajaan negeri. Salah satu yang menimbulkan kemarahan pemimpin PR ialah projek Langat 2 yang hanya dibawa ke pengetahuan Exco selepas MB memberi persetujuan kepada MoU Kerajaan Persekutuan.

Langat 2 tidak sepadan dengan tukaran mengurus aset air Selangor, sedangkan kroni BN mendapat untung berpuluh juta melalui projek bernilai lebih RM2 bilion itu. Tarif air juga dijangka naik apabila kerajaan persekutuan campur tangan dalam industri air Selangor. Sebagai langkah memantau Khalid berhubung isu air, Majlis Presiden PR melantik tiga pemimpin politik Selangor sebagai penasihat.

Malangnya, sehingga setengah tahun kemudian, Khalid masih enggan bertemu anggota majlis penasihat itu, apatah lagi menerima nasihat yang diusulkan. Hal itu diakui sendiri oleh salah seorang daripada anggota panel, Dr Dzulkifly Ahmad (Sinar Harian, 21 Jun).

Kidex menyusahkan

Khalid juga membuat keputusan sendiri apabila berdegil meneruskan projek lebuh raya Kidex yang dibantah penduduk Petaling Jaya. Konsesi lebuh raya yang diluluskan pada 2012 itu dimiliki oleh kroni Umno yang terlibat menjatuhkan kerajaan PR Perak pada 2009.

Bagaimanapun, bukan itu isu utama. Kidex dianggap penduduk Petaling Jaya sebagai pengkhianatan kerajaan PR terhadap rakyat. Beberapa ahli parlimen DAP, seperti Tony Pua dan Gobind Singh Deo mengkritik secara terbuka projek itu yang dijangka menambahkan lagi kesesakan trafik. Lebuh raya sewajarnya dipersetujui penduduk yang bakal menggunakannya, bukan kerajaan memaksa pembinaan dan menyusahkan perjalanan trafik penduduk tempatan.

Khalid berkeras tidak mendengar pendapat jawatankuasa penduduk yang menentang Kidex, sebaliknya cenderung menyokong pemaju yang ingin untung segera dengan perjanjian konsesi tol kira-kira 48 tahun lamanya.

Rampasan Bible

Kes rampasan Bible dan serbuan ke majlis perkahwinan pasangan Hindu satu lagi perkara yang merosakkan kredibiliti kerajaan PR Selangor. Kelemahan Khalid ialah terlalu memberi muka kepada Mais. Serbuan dan rampasan Bible tidak berlaku semasa Umno memerintah Selangor. Biarpun wujud enakmen mengawal penyebaran agama bukan Islam sejak 1988 dan Bible bahasa Melayu telah lama tersebar sebelum itu. Jadi siapakah dalang serbuan dan rampasan Bible ketika PR memerintah?

Mais menggambarkan mereka mempunyai kuasa eksekutif yang diberi Sultan. Kerajaan negeri lebih rendah dan tidak boleh memberi arahan kepada mereka. Namun kuasa itu tidak wujud pada zaman Umno. Rujuk serbuan Jais dalam kes pertandingan ratu cantik pada hujung 1990an lalu.

Serbuan itu sah dilakukan ke atas orang Islam dan Jais tidak memerlukan kelulusan dari exco sebagaimana serbuan ke atas bukan Islam. Tetapi MB Umno ketika itu menempelak Jais dan memalukan badan penguatkuasa itu berhari-hari lamanya dalam media arus perdana. Mufti Selangor Datuk Ishak Baharom tidak disambung kontrak akibat konflik itu.

Tidak wujud pun kuasa Mais, Jais apalagi kuasa Sultan dalam isu ini.Apa yang dilihat hanya kuasa MB Umno mengatasi segala-galanya.

PAS mendakwa sabotaj melibatkan hal agama itu adalah 'tangan-tangan ghaib' Umno dalam Agenda Rampas Selangor, satu projek jangka panjang parti itu dari 2012 hingga PRU ke 14. Sementara Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad  mendakwa Mais menerima arahan dari Umno. Malah Ketua Pengarah Mais yang dilantik Istana, Datuk Mohamad Adzib adalah ahli Umno. PAS menggesa MB agar jangan tunduk kepada ARS.

Kedekut beri peruntukan

Sikap Khalid yang paling tidak digemari adalah perangai kedekutnya melayan kehendak ADUN meminta peruntukan. Seorang Exco pernah berkata beliau terpaksa menyediakan tujuh atau lebih kertas kerja untuk satu projek di kawasannya. Adakah perlu cara membida projek di Guthrie  dipraktikkan Khalid dalam pentadbiran negeri? Kertas kerja sepatutnya minimum kerana projek ADUN melibatkan rakyat yang menanti pembelaan kerajaan negeri.

Itu tidak termasuk cerita lucu, apabila projek dibawa ke meja Khalid, beliau mengeluarkan kalkulator dan memotong kos sehingga kontraktor hampir tiada untung. Sekiranya bangunan yang dibina kerajaan Selangor roboh beberapa tahun akan datang maka umum faham apakah puncanya.

Pemimpin PKR muak dengan telatah Khalid, oleh itu mereka merasa lega apabila Anwar merancang Langkah Kajang pada Januari lalu untuk mengambil alih kerusi MB. Malangnya Umno BN menghukum Anwar dengan  penjara 5 tahun. Khalid selamat.

Kutipan pasar malam

Menurut bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Dr Rani Osman, beliau pernah memberitahu Khalid parti itu tidak berminat menukarnya tetapi Khalid mestilah berubah. Ketika itu sokongan kepada Khalid diperolehi dari PAS dan dua per tiga ADUN DAP. Manakala hampir seluruh ADUN PKR menolak Khalid

Namun pada Jun, PAS juga tidak sebulu dengan Khalid apabila MB itu menghalang JKKK mengutip sewa tapak pasar malam. Sewa dipindahkan kepada PBT dengan alasan berlaku penyelewengan.

Hal itu menjadi tamparan hebat kepada kegiatan akar umbi parti-parti PR. Tanpa dana gerak kerja kemasyarakatan mustahil dilakukan; gotong royong, kenduri rakyat, pertandingan sukan untuk anak muda tidak akan terjadi jika mengharapkan peruntukan DUN yang tidak seberapa. Kampung-kampung juga semakin terbiar apabila tidak mampu melaksanakan program rakyat.

Manakala DAP marah kepada Khalid kerana terlalu mengikut nasihat SPAN dalam catuan air sejak Mac lalu. Sedangkan empangan Sungai Selangor mampu membekalkan air secukupnya kepada penduduk di Lembang Kelang.

Wan Azizah ganti Khalid

PAS dan DAP berpendapat Khalid wajar digantikan oleh calon yang lebih berwibawa dan pandai berpolitik. Calon itu tidak lain adalah presiden PKR Dr Wan Azizah. Setelah tokoh koporat gagal menangani pelbagai masalah, seorang doktor mata dilihat lebih mampu untuk memimpin Selangor.

Azizah dijangka lebih mudah mengagihkan peruntukan DUN berbanding Khalid yang menyimpan wang Selangor sebanyak RM3 bilion tetapi sebahagian PBT terdesak sehingga gagal memotong rumput sebulan sekali atau membersihkan sampah yang berlonggok-longgok kerana tiada wang menender  kontraktor.

Wan Azizah juga telah teruji kehebatan politiknya menghadapi cabaran BN di Pulau Pinang selama dua penggal dan pernah menjadi Ketua Pembangkang wanita pertama di Parlimen Malaysia.

Menurut PAS, jika langkah drastik menggantikan Khalid tidak diambil, maka Selangor tidak dapat diselamatkan pada PRU 14. Pemimpin PR diharap bertegas dan menyerang Khalid yang akan berlindung di sebalik Sultan Selangor bagi menyelamatkan kuasanya.


 Manakala Umno pula jangan mengambil kesempatan dan memperlecehkan langkah PR menggantikan Khalid kerana mereka juga telah melakukannya di Terengganu sehingga negeri itu secara teknikalnya tiada kerajaan majoriti selama dua hari pada bulan Mei lalu

"HANTU "DALAM PKR YANG TIDAK BOLEH DIKAWAL

Posted: 22 Jun 2014 12:42 AM PDT

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=274571:does-pakatan-know?-revealed-khalids-fishy-dealings-with-umno-lawyer-najibs-ex-adviser-vincent-tans-brother-danny&Itemid=2#axzz35FSSYgV0

TERJEMAHAN GOOGLE TRANSLATE...TAK SEMPAT UNTUK DIEDIT.ARTIKL DARI MALAYSIA CRONICLE

HE DEVIL PKR TIDAK BOLEH MENGAWAL: tawaran Khalid 'hanyir' dengan peguam Umno, Najib penasihat & hartawan Danny Tan
MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mesti telah rasa seolah-olah tembok telah tutup pada dia. Nasib telah habis. Gaya MB itu yang kasar, sikap acuh tak acuh dan keengganan untuk mendengar sesiapa tetapi dirinya telah diberi milik semua sekutu-sekutunya tetapi bagi pengampu beberapa. Talk adalah bertiup kencang bahawa nombornya telah meningkat, dan tiga pihak Pakatan Rakyat ganging sehingga menggulingkan beliau.
Beliau telah berjaya membeli masa dengan keputusan sinis beliau untuk menyerahkan kenaikan gaji yang besar kepada ahli dewan undangan negeri, tetapi juga nama baik ini hilang, dan dia telah akhir-akhir menarik banyak haba mengenai mishandling beliau isu-isu baru-baru ini:
> Melakukan banyak berahsia dengan Kerajaan BN pada air Langat 2 selepas bertahun-tahun berjuang untuk melambatkan projek
> Mengutamakan kumpulan Puncak UMNO berkaitan dalam syarikat-syarikat air Buyout selepas bertahun-tahun menuduh mereka ketamakan, salah urus dan lalai
> Memberi kelulusan negeri untuk projek Tollway KIDEX kontroversi
> Pengendalian yang lemah isu Alkitab yang dirampas
> Memberi banyak kekasih untuk Tropicana Danny Tan (dahulunya Dijaya) Corp
Suka pesta dengan Kerajaan persekutuan
Apa yang telah yang paling menarik adalah dilihat cinta-pesta MB dengan Kerajaan Persekutuan selepas penyelesaian samannya dengan Bank Islam.
Khabar angin telah berpusar dan keraguan diliputi dengan kesetiaan kepada PR sejak itu, terutama memandangkan hujan lebat baru-baru ini keputusan pelik dan logik-ingkar.
Pusat kepada cerita dua nama, orang yang rapat dengan kepimpinan UMNO. Yang pertama adalah peguam UMNO Rashid Manaf, dan yang kedua, pengerusi Ethos Capital Rohana Tan Sri Mahmood.
Angsa Khalid yang dimasak dengan baik dan baik
Untuk recap, Khalid mengambil telah mengambil pinjaman daripada Bank Islam pada tahun 2001 untuk membeli saham Guthrie. Yang bertujuan untuk menjadi tangan emas dari PNB bagi hamba setia mereka. Apabila dia gagal membayar balik pinjaman itu, pada tahun 2007, Bank Islam menjual saham Guthrie dan mendakwa dari dia jumlah baki yang sebanyak RM66.7 juta. Khalid didakwa Bank Islam dan Bank Islam countersued dia.
Bank Islam memenangi satu penghakiman terus terhadap Khalid pada 2009 tetapi beliau berjaya mempunyai yang mengetepikan setahun kemudian. Pada dasarnya, beliau tidak mempertikaikan bahawa dia meminjam wang daripada Bank Islam. Apa yang dia berhujah adalah bahawa pinjaman itu tidak mematuhi undang-undang Syariah, oleh itu ia adalah tidak sah dan dia tidak perlu membayar balik pinjaman.
Pada tahun 2011, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Majlis Penasihat Syariah Bank Negara mempunyai kuasa mutlak untuk memutuskan sama ada pinjaman Islam adalah undang-undang atau tidak. Peraturan ini telah dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada Mei 2012.
Angsa Khalid kelihatan seperti ia telah dimasak, nasibnya di tangan Majlis Syariah, yang mungkin telah meluluskan mod pinjaman di Bank Islam sebelum mengesahkan mereka yang mematuhi Syariah. Jika dia telah dibuat bankrap, dia akan kehilangan jawatannya dan mungkin masa depan politiknya.
Kemudian datang peguam Umno Rashid Manaf
Ini adalah apabila peguam UMNO terkenal Rashid Manaf dilaporkan menghampiri Khalid untuk broker penyelesaian dengan Bank Islam. Ini penyelesaian di luar mahkamah adalah khabar angin bermurah hati dalam melampau untuk Khalid, yang dikehendaki membayar kurang daripada 10% daripada jumlah yang tertunggak lebih 5 tahun.
Penempatan ini diselubungi kerahsiaan, dengan peguam Khalid sendiri Matthew Thomas dan Malik Imtiaz menyedari menandatangani pada Disember 2013, setakat yang mereka juga muncul di mahkamah pada tarikh yang diberikan hanya untuk diberitahu bahawa kes itu telah pun diselesaikan.
Sekarang mengapa Rashid Manaf melakukan apa-apa nikmat Khalid?
Secara tiba-tiba kira-kira-turn dasar dan sikap dalam
Sebelum kita menjawab bahawa mari kita lihat tentang-giliran Khalid dasar. Sejak beliau berkuasa pada tahun 2008, MB telah berusaha untuk menamatkan perjanjian konsesi SYABAS, majoriti dimiliki oleh Puncak Niaga, yang dikawal oleh UMNO negeri bendahari Rozali Ismail. Dia juga enggan membenarkan kenaikan-kenaikan yang dijadualkan berkuat kuasa pada alasan bahawa syarikat itu telah memungkiri tanggungjawabnya.
Maju pantas hingga November 2013 dan Khalid terkejut pemerhati dengan menawarkan RM450 juta untuk membeli lebih SYABAS dan RM1.1 bilion untuk Puncak. Kemurahan hati dari kesepakatan dan hubungan rapat dengan Menteri Persekutuan Air Maximus Ongkili mengangkat kening.
Sementara itu pembinaan cip biru Gamuda, KPS kawalan Kerajaan Negeri dan bekas anak didiknya yang Daim Wan Azmi Wan Hamzah mendapat akhir pendek batang sebagai mereka syarikat air SPLASH telah ditawarkan hanya RM250 juta walaupun ramai penganalisis mengakui syarikat itu lebih menguntungkan dan dalam bentuk kewangan yang lebih baik. Para pemegang saham minoriti yang lemah KPS tersenarai awam copped ia dalam pakaian dalam wanita juga, tetapi itu hanya kerosakan cagaran kepada Khalid.
Apakah yang membuat Khalid memeluk musuh beliau, bergerak dalam satu hop pendek daripada mengancam fistfights untuk menawarkan fistfuls wang untuk Rozali? Setakat walaupun pendek berubah keadaan GLC? Mengapa berdekatan dengan Maximus?
Masukkan Ethos 'Rohana dan saudara Vincent Tan, Danny
Ke dalam cerita datang Rohana Ethos Capital, dikatakan sebagai orang kepercayaan rapat PM sendiri, sehingga dia entah bagaimana jatuh afoul FLOM. Rohana adalah rakan-rakan yang di ISIS, jawatan yang beliau telah berkongsi persamaan dengan kedua-dua Khalid dan Maximus pada masa lalu. Ia adalah Rohana yang diperbaharui link untuk Khalid untuk Maximus. Dikatakan bahawa kedua-dua bedfellows mungkin, MB dan Menteri, walaupun diadakan trysts mereka di pejabatnya, mengetuk keluar sekarang terkenal Negeri-Persekutuan Air MOU.
Bilakah proses membina jambatan bermula? Kita tidak boleh mengatakan dengan pasti tetapi apa dgn nyata tidak dapat dinafikan adalah bahawa pada bulan April 2013, milik Menteri Besar Incorporated (MBI) yang dijual 1,172 ekar tanah untuk Tropicana Corp, sebuah syarikat yang dikuasai oleh Danny Tan.
Dan pengerusi Tropicana apabila itu perjanjian tanah kontroversi yang telah dilakukan adalah ... (drum roll) Rohana.
Perjanjian Sweetheart ditandatangani oleh Khalid ketika dia hanya penjaga MB
Kontroversi bukan sahaja kerana ia telah ditandatangani oleh MB apabila Kerajaan PR adalah dalam mod penjaga sementara menunggu Pilihan Raya 2013, tetapi juga untuk satu kesegian daripada perjanjian itu. Dan tidak memihak kepada Negeri!
Tanah itu yang terletak bersebelahan dengan perbandaran yang mantap seperti Kota Kemuning, telah dijual untuk RM587 juta, yang akan dibayar lebih daripada 12 tahun! Yang diterjemahkan kepada RM11.50 psf berbanding RM120psf untuk tanah perindustrian di Kota Kemuning. Dan syarikat itu sedang dikenakan kadar faedah yang super lembut sebanyak 5% setahun, pembayaran balik banyak berakhir-juga - kerajaan negeri sendiri akan perjuangan untuk mencapai orang-orang jenis syarat pinjaman, apatah lagi pemaju hartanah banyak menjurus.
Untuk berlaku adil perjanjian itu tidak mempunyai elemen perkongsian keuntungan, dengan berpotensi lagi RM710 juta yang akan dibayar, tetapi hanya dalam tempoh 20 tahun akan datang, dan hanya jika Tropicana boleh menjana jualan yang disasarkan dan keuntungan mereka.
"Perkongsian Pintar" adalah apa yang Khalid dipanggil ia - yeah, untuk Danny Tan!
Menggosok garam pada luka
Perjanjian tanah telah diumumkan pada bulan Februari 2013 tetapi Tropicana diberikan sekurang-kurangnya tiga lanjutan masa untuk menjelaskan bayaran tunai pertama dan transaksi hanya siap setahun kemudian pada bulan Februari 2014. Sebulan selepas itu Tropicana mengumumkan penjualan sebidang 309 ekar dari tanah bahawa untuk Eco-Dunia, jadi jelas Danny telah diberi masa sehingga dia tidak pernah melakukan perjanjian yang pertama, jika tidak, tidak ada wang untuk membayar.
Tetapi tunggu, perkongsian itu mendapat lebih bijak masih! Untuk menggosok kotoran ke muka negeri, Danny dijual yang 309-ekar petak Mac 2014 untuk Eco-Dunia untuk RM35 setiap kaki persegi, hampir 3x harga tanah yang dibeli daripada MBI!
Yang bukan untuk mengatakan bahawa RM35 setiap kaki persegi adalah harga yang curam untuk membayar diberikan lokasi dan apa Eco-Dunia boleh lakukan dengan ia. Tanah banglo di Kota Kemuning akan bagi RM180-200 setiap kaki persegi. Champagne semua bulat, ihsan MB!
Dan salah satu daripada penerima adalah pemegang saham dan pengarah Eco-Dunia ... (drum roll) Rashid Manaf. Masa bayar balik?
Ia mendapat cozier.
Sesiapa Tetapi Khalid
Selangorkini melaporkan bahawa satu MOU telah ditandatangani pada Februari 2014 di antara kerajaan dan Eco Dunia bagi syarikat itu untuk memantau "projek" Projek Rumah Selangorku RM100 juta. (Apa yang ada di bumi adalah satu "memantau projek"?) Apa yang MOU, Tan Sri MB? Atau adalah bahawa di bawah OSA juga?
Ironinya Khalid sedang berkempen untuk jawatan timbalan presiden PKR pada platform amanah dan integriti.
Tidak hairanlah bahawa kata semboyan "ABUK" akan virus di kalangan setia PKR ... "Sesiapa Tetapi Khalid"! - Poket pos
Artikel penuh: http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=274571:does-pakatan-know?-revealed-khalids-fishy-dealings-with-umno-lawyer-najibs-ex-adviser-vincent-tans-brother-danny&Itemid=2#ixzz35Lk4xQgJIkut kami: @ MsiaChronicle di Twitter

KHALID MESTI BERUNDUR ATAU DISINGKIRKAN

Posted: 22 Jun 2014 12:07 AM PDT

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=306641:an-umno-mb-in-a-pakatan-state-no-one-is-indispensable-khalid-must-step-down-or-be-run-out&Itemid=2#axzz35LfqFBSE

UMNO MB DALAM NEGERI PAKATAN?  

Tiada siapa boleh diketepikan, Khalid mesti meletak atau kehabisan!
Sudah tiba masanya untuk Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim untuk memilih sama ada untuk meletakkan jawatan, atau untuk meletakkan ia secara  kasar, menghadapi kemurkaan pengundi Selangor.
Jika difikirkannya bahawa dia sangat diperlukan, maka dia benar-benar salah. Dalam sebuah negara demokrasi, kerajaan dipilih ke dalam kuasa dan mereka juga boleh dipilih keluar. Agar parti pemerintah untuk kekal berkuasa, mereka perlu melibatkan diri dengan rakyat.
Perkara terburuk yang boleh  berlaku kepada mana-mana wakil yang dipilih atau Ketua Kerajaan ialah apabila mereka menjadi dipisahkan dengan rakyat, atau berjemur diri dalam kegemilangan mereka sendiri.
Khalid perlu sedar bahawa kedudukannya sebagai MB adalah hasil daripada usaha-usaha Selangorians yang mahu melihat perubahan di negara ini. Tanpa sokongan rakyat, dia tidak satu. Sebelum beliau menjadi MB Selangor, kebanyakan kita tidak pernah mendengar mengenai Khalid.
Dia harus dicabar
Walaupun di Malaysia, keadaan adalah berbeza kerana kita telah melihat hampir 60 tahun di bawah pemerintahan Barisan Nasional, dan orang ramai akan terus menyokong Pakatan sepanjang jalan ke Putrajaya, ia tidak bermakna bahawa orang semestinya akan terus menyokong Khalid sendiri, walaupun dia berdiri sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri di kawasan lain.
Dia sudahpun gagal kawasan sendiri di Ulu Selangor sebelum berpindah ke Pelabuhan Klang, di mana lagi dia boleh pergi untuk mendapatkan undi rakyat? Khalid juga datang ke dalam gambar, kerana dia telah menunggang tsunami politik 2008.
Sekarang, walaupun Khalid fikir beliau amat diperlukan, pihak-pihak yang menyokong beliau perlu menilai semula prestasi dan membuat keputusan sama ada untuk menasihati beliau meletakkan jawatan atau mendapatkan pemecatan dengan membentangkan usul undi tidak percaya di dalam dia. Setelah dicabar, Khalid juga mungkin kehilangan berkenaan dengan rakyat Selangor.
Tidak hairanlah, Khalid telah datang di bawah banyak tekanan menjadi MB dalam Negeri Pakatan, di mana serangan datang dari pelbagai pihak. Malangnya, sekarang saya bersetuju dengan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bahawa Khalid tidak mempunyai kepimpinan yang kukuh yang negeri memerlukan.
Kebanyakan kita gembira dengan lima tahun pertama prestasinya sebagai MB, tetapi dalam penggal kedua, Khalid telah membuat beberapa kesilapan dengan isu-isu penting seperti masalah air, Kidex dan serbuan kontroversi di Persatuan Alkitab Malaysia. Saya rasa kegagalan untuk mengikuti nasihat daripada rakan-rakan-rakandalam pakatan menuju kepada kejatuhannya.



Khalid sepatutnya sedar sekarang bahawa kita dapat melihat politik kotor yang dimainkan untuk menjejaskan kestabilan kerajaan negeri Selangor, dan kita juga melihat bahawa dia tidak berupaya untuk mengendalikan isu-isu dengan baik - tidak menyebut walaupun berkomunikasi kepada manusia .
Selalunya, apabila saya membaca berita, dan mendengar sidang akhbar Khalid, saya menggelengkan kepala saya. Bagaimana dia boleh mengatakan perkara-perkara seperti? Adakah kerana ego atau dia hanya keluar dari berhubung dengan perkara yang berlaku di sekelilingnya?
Misteri Bank Islam penyelesaian pinjaman
Pilihan adalah jelas. Jika Khalid meletakkan jawatan atas kemahuan sendiri, dia boleh masih dihormati untuk melakukan kerja yang baik dalam tempoh lima tahun pertama pentadbirannya. Berkenaan Rakyat tidak boleh dibeli atau rampasan kuasa, dan dia harus menghargai muhibah ini bahawa orang yang masih menghormati langkahnya untuk berundur.
Walau bagaimanapun, dalam satu tahun terakhir sejak ke-13 Pilihan Raya Umum, Khalid telah membuat terlalu banyak kenyataan yang bertentangan kehendak rakyat.
Saya tidak pasti jika ini mempunyai apa-apa kaitan dengan pinjaman bank, tetapi dari pemerhatian saya, Khalid sama ada yang tinggal di menafi atau dia terperangkap dalam dunia kecilnya sendiri. Dari bilangan sidang akhbar yang saya telah melihat dia bercakap, Khalid nampaknya tidak melibatkan diri mata-ke-mata dengan pemberita.
Pemerhatian yang sama boleh dibuat Perdana Menteri, Najib Abdul Razak. Saya tidak pasti jika ini adalah 'malu' yang tipikal Asia tetapi orang benar-benar mencari untuk seorang pemimpin yang boleh 'terlibat' dengan rakyat. Barack Obama adalah contoh yang baik yang tahu bagaimana untuk melibatkan orang pada tahap yang memberi inspirasi keyakinan. Pemimpin tersebut adalah kedua-dua meyakinkan dan mampu menghormati perintah rakyat, tidak mematikan orang dengan keangkuhan mereka.

Dari mana Khalid belajar bahawa kerja korporat adalah lebih selamat, saya tidak pasti, tetapi satu perkara yang boleh saya katakan adalah bahawa kita mempunyai seorang lelaki yang telah kehilangan hubungan dengan realiti. Saya pasti lebih akan datang perjalanan jika dia memilih untuk tinggal di. - Poket pos

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SATU PERTANYAAN

Posted: 22 Jun 2014 07:08 PM PDT



NGO Islam mahu mahkamah tolak permohonan gereja guna 'Allah'



Perhimpunan umat Islam di perkarangan Istana Kehakiman, Putrajaya pada pagi ini tidak seramai seperti sebelumnya kerana hanya 250 orang berkumpul dan mereka adalah kalangan organisasi bukan kerajaan (NGO) dan pihak persendirian.
Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Pulau Pinang merupakan NGO pertama yang tampil pada jam 7.30 pagi bersama 30 ahli.
: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ngo-islam-mahu-mahkamah-tolak-permohonan-gereja-guna-allah#sthash.xhPq3w3R.dpuf


KAH KAH KAH

kalau orang hindu
larang orang melayu 
guna perkataan
syurga-neraka
dosa-pahala

apa ganti?


BOLEH KAH 

BIDADARI

DIGANTIKAN 

DENGAN

MINAH CUN

saje nak tanya
jangan marah
kah kah kah



---------

BADAK BERENDAM

Posted: 22 Jun 2014 06:40 PM PDT


NOTA
lakukan kan lah sesuatu
kurangkan berat badan
bukat tembam hodoh
menakutkan anak anak


Saya tidak pandai berenang, kata Rosmah 

tolak dakwaan bil air RM300,000 

Suami  perdana menteri, Rosmah Mansor mengakui beliau tidak pandai berenang bagi ‎menolak tohmahan mengenai perbelanjaan bil air kediaman rasmi di kompleks Seri Perdana lebih daripada RM300,000 pada 2012.

Beliau menegaskan tohmahan yang dibuat ke atasnya sebelum Pilihan Raya ke-13(PRU 13) lalu, adalah tidak masuk akal dan tidak benar.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/saya-tidak-pandai-berenang-kata-rosmah-tolak-dakwaan-bil-air-rm300000#sthash.QmmnUCaK.dpuf


KAH KAH KAH

woit

badak bukan 

berenang

badak berendam

KAH KAH KAH
----------

BANGANG BODOH BARAL

Posted: 22 Jun 2014 06:08 PM PDT




MUKA BEROK


Hishammuddin sangkal laporan Kapten Zaharie suspek utama kehilangan MH370

Pemangku Menteri Pengangkutan Hishammuddin Hussein menyangkal laporan sebuah akhbar di United Kingdom mengenai juruterbang Kapten Zaharie Ahmad Shah sebagai suspek utama di sebalik kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.
Hishammuddin berkata perbuatan akhbar terbabit yang melaporkan tanpa sumber sahih merupakan sesuatu yang tidak bertanggungjawab dan bertujuan meningkatkan jualan akhbar.

KAH KAH KAH

munkee bodoh

munkee bangang

munkee baral

the times

tak perlu sensi

untuk jual naskah

ini hujah 

menteri bodoh

bodoh macam ini

macam mana jadi 

menteri

kalau jadi pm

kita bernasib baik

bodoh macam ini

lagi cepat lingkup



KAH KAH KAH
---------

PADAN MUKA DAPAT HUTANG

Posted: 21 Jun 2014 11:00 PM PDT




LAWAN HUTANG




Wajibkan potongan gaji secara bulanan


Kuala Lumpur: Majikan disaran mewajibkan prosedur pemotongan gaji secara bulanan terhadap semua peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi menyelesaikan masalah peminjam yang cuba mengelak daripada membayar semula. »


KAH KAH KAH

padan muka

ajak lawan

kerajaan takut

sekarang banyak

hutang

padan muka

kah kah kah




----------

LAGI PERCUBAAN ON LINE DENGAN TUHAN

Posted: 21 Jun 2014 09:30 PM PDT


 
 
 
 
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit..TOLONG LAAA JANGAN CAKAP DOSA PAHALA... kah kah kah..

kah kah..TOLONG LAH JANGAN ONLINE DENGAN TUHAN... kah kah..

kah kah kah..BERI TAKLIMAT HAL CUNNILINGUS LAGI BAIK...  kah kah..

kah kah kah... ATAU HURAIKAN  APA ITU LURAH DALAM... kah kah kah

kah kah kah...CUNNILINGUS IS GOOD FOR YOU... kah kah kah




SEMPORNA 21 Jun - Penduduk tempatan yang menjadi tali barut kepada jenayah rentas sempadan terutama penculikan diingatkan supaya jangan terlalu memikirkan habuan duniawi semata-mata tetapi perlu sedar...
 

Gambar Bogel Zahida Rafik | Zon Artis

www.zonartis.com/tag/gambar-bogel-zahida-rafik
Akhirnya gossip Zahida Rafik dah jadi isteri Shafie Apdal yang kami tuliskan sebelum ini terjawab sudah yang mana ianya tidak benar sama sekali apabila Zahida Rafik ...

Shafie Apdal threatens to sue Zahida | Oye Times
www.oyetimes.com/news/asia/21833-shafie-apdal-threatens-to-sue-zahida
4/23/2012 · Minister of Rural and Regional Development Datuk Seri Shafie Apdal has denied accusations that he had paid Zahida, the actress, a sum of RM 1.5 million and ...



----------

MAT MONGOL PULAK TAK SELAMAT

Posted: 21 Jun 2014 09:00 PM PDT




NOTA
teori ini menjadikan
mat mongol tak selamat pulaaaaak
kah kah kah


HIKAYAT  MALIKUL SEMBAB
 

PENCERAHAN HIKAYAT MALIKUL SEMBAB DAN MAT MONGOL Ada usaha dan gerakan nak menurunkan Najib AL-TANTUYA dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini. Muhyiddin AL-SEMBABI dapat sokongan kuat daripada MADEY AL-KUTTY. AL-KISAH JUGA MENGKHABARKAN BAHAWA Muhyiddin AL-SEMBABI juga sudahpun melangsungkan perjumpaan dengan orang-orang dia pada ketika NAJIB AL-TANTUYA berangkat ke China baru-baru ini.

 Muhyiddin AL-SEMBABI juga telah berjumpa dengan ramai orang-orang yang tidak disukai MAT MONGOL. Dari satu sudut pula, ada ura-ura mengatakan Muhyiddin AL-SEMBABI hendak disuruh letak jawatan dan memfokuskan hanya kepada pemerintahan parti UMNO sahaja dan Hishamuddin AL-KERISI akan diangkat menjadi timbalan seterusnya bakal menggantikan MAT MONGOL jika ISTERI ROSMAH berundur.

 Namun, analisa terkini mengatakan bahawa ini sebenarnya hanyalah taktik untuk menyingkirkan MAT MONGGOL daripada pemerintahannya secara halus dek kerana kegagalannya menghandle banyak masalah negara DAN banyak membawa on MALIKUL TAK SELAMAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous


----------

DIALOG RAKYAT

1
sumber :-

DIALOG RAKYAT


DAP mohon Adenan Satem batalkan pengharaman pemimpin PR masuk Sarawak

Posted: 22 Jun 2014 04:09 PM PDT

Teresa kok 2

Roketkini.com


KUALA LUMPUR: Naib Pengerusi DAP Teresa Kok Suh Sim hari ini menyeru Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem agar membatalkan tindakan keji melarang pemimpin Pakatan Rakyat dari memasuki negeri itu.

Beliau berkata, seruan itu dibuat supaya kesemua pemimpin dapat menghadiri majlis pengebumian Adun Bukit Assek yang meninggal semalam.

"Saya bercadang untuk ke Sibu dan menghadiri majlis pengebumian beliau, tapi saya masih disenarai hitam bersama beberapa orang rakan-rakan Pakatan tanpa sebarang sebab.

"Sebagai Ketua Menteri yang sering mengatakan bahawa kerajaannya mengamalkan autonomi imigrasi, mengharamkan pentaksub agama dan kaum dari masuk ke Sarawak, saya bingung mengapa kami tidak dibenarkan masuk.

"Saya telah mengutuskan faks kepada pejabat Ketua Menteri untuk merayu beliau membatalkan pengharaman itu supaya saya dan rakan-rakan dapat menghadiri majlis pengebumian Ho Len, Selasa ini," katanya dalam kenyataan.

Teresa yang juga Ahli Parlimen Seputeh menyifatkan pemergian Ho Leng satu lagi kehilangan besar kepada DAP, Sarawak dan negara.

"Ho Leng bukan hanya rakan dalam parti, tetapi juga kawan rapat saya. Saya selalu mengagumi prinsip beliau untuk keadilan dan kesaksamaan politik, kecerdasan, kebijaksanaan serta penguasaannya dalam bahasa Inggeris dan Cina.

"Kami pastinya akan merindui kehilangan beliau. Namanya juga akan terus tersemat dalam ingatan sebagai pemimpin Pakatan pertama menjadi Ahli Parlimen di Sarawak apabila memenangi kerusi Sibu pada pilihanraya tahun 2010 – satu kemenangan yang digelar sebagai 'keajaiban Sibu'," ujarnya. -Roketkini.com

PR pertikai keputusan SPAD arah landasan keretapi Gemas–Gua Musang ditutup

Posted: 22 Jun 2014 04:06 PM PDT

lct 3695 (3)

Roketkini.com


KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat (PR) hari ini mempertikai keputusan kerajaan dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang mengarahkan landasan keretapi Gemas ke Gua Musang ditutup kononnya atas faktor keselamatan.

Dalam kenyataan bersama, Ahli Parlimen DAP Kluang Liew Chin Tong dan Ahli Parlimen PAS Tumpat Datuk Kamarudin Jaafar berkata, kajian semula harus dibuat berhubung arahan itu, kerana ia akan membawa dampak yang amat serius kepada rakyat.

Menurut mereka, masih terdapat cara yang lebih baik daripada menutup terus landasan keretapi, antaranya penjadualan semula perkhidmatan keretapi yang akan membolehkan perkhidmatan keretapi dikekalkan sementara kerja penyelenggaraan dilakukan.

"Berdasarkan dokumen yang telah kami peroleh daripada sumber dalaman, SPAD menggunakan kuasa di bawah Seksyen 106 Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 untuk mengarahkan syarikat Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menutup landasan sektor timur dari Gemas, Negeri Sembilan ke Gua Musang, Kelantan, berkuatkuasa 27 Jun ini.

"Tempoh penutupan tidak diketahui dan bergantung kepada kerja penyelenggaraan landasan. Ini bermakna kemudahan perkhidmatan keretapi di 14 stesen dan 11 hentian (halt) akan dihentikan. Dengan itu, perkhidmatan empat tren ekspres dan enam tren shuttle untuk penumpang dan banyak tren kargo akan terjejas," kata mereka.

Chin Tong dan Kamarudin juga bimbang penutupan itu akan membawa mudarat besar kepada rakyat khususnya penduduk Pahang, Terengganu Kelantan menjelang Hari Raya Aidilfitri, hujung Julai nanti.

"Menurut perangkaan rasmi Kementerian Pengangkutan, sebanyak 493,000 penumpang menaiki Ekspress Senandung Wau dan Ekspress Senandung Timuran pada tahun 2013. Sebahagian besar daripada aliran penumpang ini berlaku di musim perayaan.

"Keadaan lalu lintas di Jalan Persekutuan No. 8 (laluan Kuala Lumpur–Raub–Kuala Lipis–Gua Musang–Kota Bahru) adalah sangat sesak menjelang musim perayaan, hingga ada yang mengambil masa 15 jam untuk sampai ke Kota Bahru dari Kuala Lumpur. Jadi, keretapi adalah alternatif cukup penting kepada penduduk Pantai Timur Semenanjung," ujar mereka.

Kedua-dua pemimpin Pakatan itu turut mengingatkan bahawa penutupan landasan juga akan memberi kesan kepada ratusan pekerja KTMB yang berkhidmat di Pantai Timur Semenanjung ekoran pemotongan elaun.

Pada 18 Jun lalu, Kesatuan Pekerja-Pekerja KTMB (KPPKTMB) menggesa SPAD menarik balik keputusan menutup operasi landasan KTMB sektor Gemas–Gua Musang.

Presidennya, Abdul Razak Md Hassan berkata, KPPKTMB akan mengadakan demonstrasi bantahan di perkarangan ibu pejabat SPAD pada 26 Jun ini jika agensi tersebut enggan menarik balik keputusannya. -Roketkini.com

Mungkinkah PR Bakal Tumbang Di Selangor?

Posted: 22 Jun 2014 03:54 AM PDT

shahbudindotcom



Kedudukan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim yang mula dipertikaikan oleh rakan-rakan gabungan dalam Pakatan Rakyat sendiri kini mula menjurus kepada persoalan kemungkinan ia bakal kehilangan kuasa dalam pilihanraya umum akan datang jika masalah yang kian meruncing itu tidak segera diurus dengan baik.

Bermula dengan masalah dalaman PKR yang dihadapi oleh Khalid Ibrahim, terutama penentangan daripada kelompok Azmin Ali yang juga Pengerusi PKR Selangor, masalah kini bertambah rumit apabila DAP dan Pas juga mula merasakan Menteri Besar itu perlu ditukar dan sudah tidak relevan lagi.

Walaupun sejak awal lagi, Khalid memang ada stail kepimpinan sendiri ala CEO sebuah syarikat perniagaan, tetapi imejnya yang bersih, bebas dari amalan rasuah, tidak mengaut kekayaan, tiada kes menyalahgunakan kuasa dan kemampuannya meningkatkan rizab negeri kepada hampir RM3 billion telah menyebabkan beliau lebih disanjung daripada dipertikaikan.

Namun sejak ura-ura mahu menukarkannya dengan Anwar Ibrahim melalui KajangMove yang tidak menjadi kenyataan, Khalid dilihat semakin menunjukkan belangnya. Beliau makin memperlihatkan gaya kepimpinan ala CEO dengan banyak isu-isu besar hanya diuruskannya secara sendiriannya saja.

Rakan-rakan gabungan dalam PR, EXCO Kerajaan Negeri dan beberapa jawatankuasa yang ditubuhkan atas persetujuan PR tidak lagi dipedulikan suara dan kehadiran mereka. Khalid mungkin masih terbawa dah merasakan Kerajaan Selangor juga seperti PNB dan Guthrie yang pernah diketuainya dulu.

Bermula dengan tindakan menandatangani persetujuan secara tergesa-gesa dan tidak memaklumkan kepada EXCO mahupun rakan-rakan dalam PR mengenai isu air dengan Kerajaan Pusat, Khalid kemudiannya semakin berani dan terbuka menyokong pembinaan Lebuhraya Kinrara Damansara atau Kidex walaupun sebahagian penduduk yang terlibat dengannya membantah pembinaan lebuhraya itu.

Lebih dari itu, sokongan Khalid terhadap projek itu juga dianggap memalukan PR kerana diketahui umum pemegang konsesi lebuhraya itu ialah bekas peguam UMNO yang kemudian dilantik sebagai Ketua Hakim Negara, Zaki Tun Azmi bersama peguam UMNO sekarang, Hafarizam Harun.

Sokongan Khalid dianggap menyokong projek BN dan menyokong amalan kronisme UMNO walaupun Zaki Tun Azmi dan Hafarizam sentiasa bermusuh dengan PR.

Kelemahan Khalid juga agak ketara dalam isu rampasan Bible yang sudah diarahkan oleh Peguam Negara agar Jabatan Agama Islam Selangor segera memulangkan kitab itu berikutan tiada sebarang pendakwaan akan diambil terhadap Persatuan Bible Malaysia.

Dalam isu ini Khalid dilihat tidak cukup tegas dan "play safe" meskipun arahan daripada Peguam Negara sudah cukup jelas mengenainya. Beliau lebih banyak berdolak-dalik dan bermain dengan masa.

Deretan kelemahan Khalid yang semakin ketara dalam beberapa isu besar kebelangan ini telah meruntun jiwa parti-parti dalam PR mahu menukarkannya dengan segera. Mereka bukan saja pening dengan stail Khalid yang lebih mirip BN, bahkan tindakannya tidak mahu mendengar keluhan penduduk seperti dalam isu pembinaan lebuhraya Kidex, turut menyebabkan timbulnya kebimbangan tentang hayat kuasa PR di negeri paling itu sendiri.

Rekod pencapaian Khalid sejak 2008 mungkin boleh dibanggakan tetapi pujangga selalu menyebut, "yang penting bukan di mana kita bermula tetapi bagaimana kita berakhir". Dalam hal ini Khalid nampak cemerlang di permulaannya tetapi di akhir-akhir ini semakin tidak menentu dan banyak dipertikaikan.

Khalid kini bukan saja mula dipertikaikan oleh partinya sendiri iaitu PKR, tetapi DAP dan Pas juga mulai lantang mahu menukarnya. Mereka seolah-olah sepakat bahawa selagi Khalid terus dikekalkan, PR di Selangor akan berdepan lebih banyak masalah dan merumitkan lagi usaha mengekalkan kuasa dalam pilihanraya akan datang.

PR tiada pilihan lain selain menukarkan Khalid jika ingin terus menang dan berkuasa di Selangor. PR kena belajar daripada kemelut di Kedah yang melibatkan Azizan Razak sebelum pilihanraya 2013 yang dibiarkan tanpa penyelesaikan telah menyebabkan akhirnya Pas kehilangan kuasa di negeri itu.

Pedulikanlah jika Presiden Pas , Haji Hadi Awang ada kepentingan dengan Khalid kerana anak menantunya bekerja dengan sebuah GLC negeri serta mungkin ada beberapa kenalannya yang lain sedang bergayut di pinggang kuasa kerajaan negeri Selangor. Keutamaan PR bukanlah mempertahankan kepentingan peribadi mana-mana pihak tetapi memastikan parti itu terus berkuasa lagi.

Selain isu melibatkan Khalid, berlakunya pergaduhan dan pertumpahan darah dalam pemilihan PKR di bebarap cabang di Selangor yang entah bila akan berakhirnya, sebenarnya turut menambah derita PR untuk mengekalkan kuasanya. Apa yang berlaku dan dipaparkan secara meluas di media boleh menyebabkan rakyat Selangor menjadi bosan dengan kemelut pemilihan yang tidak berkesudahan.

Masalah dalam pemilihan parti, ditambah dengan kebosanan yang mula berakar mengenai kepimpinan Khalid, sebenarnya boleh menggugat pegangan kuasa PR dan memberi kelebihan kepada UMNO dan BN, meskipun pimpinan parti lawan itu masih belum menunjukkan prestasi yang menggembirakan rakyat.

Tempoh pilihanraya akan datang secara relatifnya masih panjang lagi dan PR punya banyak masa untuk segera memangkas segala masalah yang sedang berlaku. Selain imej parti perlu segera dipulihkan daripada persepsi buruk rakyat dan pengundi, pertikaian yang paling perlu diselesaikan ialah mengenai kedudukan Khalid sendiri.

Kalau pun kedudukan Khalid tidak dapat diubah dalam waktu yang terdekat ini kerana wujudnya halangan-halangan tertentu seperti Istana Selangor yang mempunyai hubungan rapat dengannya serta faktor Haji Hadi yang mungkin mahukan Khalid terus dikekalkan, PR sekurang-kurangnya mestilah menunjukkan tanda positif bahawa beliau bukan lagi Menteri Besar Selangor selepas pilihanraya nanti.

Khalid yang dengan wataknya berubah 180 darjah kebelakangan ini adalah liabiti kepada PR dan sesuatu mesti dilakukan untuk mengelakkan kebosanan pengundi bertambah parah.

Jika tidak, pengundi Selangor mungkin lebih rela berketuakan Noh Omar untuk memberi pengajaran kepada PR

Isu Bible: Lupus, pulang perlu arahan mahkamah, AG

Posted: 22 Jun 2014 03:47 AM PDT


Peguam Cara & Bela Mahkamah Tinggi, Datuk Salehuddin Saidin menegaskan Bible berbahasa Melayui dan Iban yang dirampas Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hanya boleh dilupuskan sekiranya mendapat arahan peguam negara atau mahkamah majistret. Peguam Cara & Bela Mahkamah Tinggi, Datuk Salehuddin Saidin menegaskan Bible berbahasa Melayui dan Iban yang dirampas Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hanya boleh dilupuskan sekiranya mendapat arahan peguam negara atau mahkamah majistret.


SHAH ALAM - Kitab Bible berbahasa Melayu dan Iban yang dirampas Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hanya boleh dilupuskan sekiranya Peguam Negara atau mahkamah mengeluarkan arahan berbuat demikian.

Peguam Cara & Bela Mahkamah Tinggi, Datuk Salehuddin Saidin berkata, pemulangan bible sebagai barang kes itu boleh dibuat dalam dua bentuk sama ada diserahkan kepada Jais untuk pelupusan atau dikembalikan kepada Persatuan Bible Malaysia (PBM).

"Mahkamah boleh buat keputusan sama ada hendak melupus dengan cara menyerahkan kepada Jais atau melupuskan dengan cara memulangkan kepada PBM.

"Peguam Negara tidak kata pulangkan barang kes kepada PBM tetapi dia kata kena pulangkan ikut undang-undang," katanya kepada Sinar Harian Online.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Khamis yang mengarahkan Jais segera merujuk kepada pihak pendakwaan untuk memutuskan sama ada bible tersebut dipulang atau dilupuskan.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani dalam kenyataannya menyebut, baginda berhasrat agar keputusan berkenaan dilaksanakan mengikut proses undang-undang.

Mengulas lanjut, Salehuddin menambah, bagaimanapun arahan pelupusan itu hanya boleh dikeluarkan jika kerajaan negeri Selangor membuat rujukan perkara tersebut kepada Mahkamah Majistret atau peguam negara.

"Di Mahkamah nanti, kedua-dua pihak (Jais dan PBM) boleh membuat bantahan, atau Jais boleh minta mahkamah untuk serahkan kepada mereka untuk pelupusan.

"PBM boleh minta ke mahkamah untuk dipulangkan kepada mereka kerana tidak berkaitan dengan kes," jelasnya.

Menurutnya lagi, mana-mana pihak tidak boleh memaksa kerajaan negeri untuk merujuk barang kes tersebut dengan mahkamah sama ada untuk pelupusan atau memulangkan kepada pemilik asal.

"Kalau PKR (kerajaan negeri) tidak mahu buat rujukan ke mahkamah, itu kuasa mereka, kita tidak boleh paksa kalau mereka tak nak buat rujukan.

"Mengikut undang-undang, kerajaan negeri patut membuat rujukan, selepas itu Jais kena serah balik fail (kes) kepada pihak pendakwaraya untuk dirujuk barang kes ini ke mahkamah," katanya lagi.

Sementara itu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam turut berkata, penasihat undang-undang Selangor akan bertemu Peguam Negara untuk mendapatkan pandangannya tentang status bible tersebut selaras dengan titah Sultan Selangor.

Katanya, penasihat undang-undang negeri tiada kedudukan undang-undang untuk membawa pertikaian status bible tersebut ke mahkamah.

Pelabuhan Klang catat bacaan IPU tidak sihat

Posted: 22 Jun 2014 03:41 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
 
KUALA LUMPUR: Pelabuhan Klang mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat setakat 10 pagi ini, demikian menurut laman web rasmi Jabatan Alam Sekitar (JAS). 
 
Kawasan berkenaan mencatat IPU melebihi 100 iaitu sebanyak 102. 
 
Sebanyak 33 kawasan mencatat bacaan IPU sederhana, antaranya Taiping (98), Seri Manjung (94) dan Shah Alam (89). 
 
IPU pada tahap antara 0-50 adalah baik, sederhana (51-100), tidak sihat (101-200), sangat tidak sihat (201-300) dan berbahaya (lebih 301). 
 
Orang ramai boleh menyemak status IPU di kawasan masing-masing dengan melayari portal http://apims.doe.gov.my. 

Pemilihan Cabang PKR Kuala Langat dicemari pergaduhan, ahli cedera

Posted: 22 Jun 2014 03:31 AM PDT

ANTARAPOS.COM
  Post Pic

BANTING: Seorang cedera apabila dipukul dalam pergaduhan antara dua kumpulan penyokong pemimpin pada pemilihan semula Cabang PKR Kuala Langat di sini pukul 7.10 malam tadi.

Dalam kejadian itu, mangsa lelaki cedera di bahagian kepala selepas berlaku salah faham di hadapan sebuah kedai makan di Taman Sri Putra berhadapa Dewan Orang Ramai kawasan itu.

Kekecohan berlaku ketika proses pemilihan itu hampir ditutup apabila satu pihak mendakwa pemilihan berkenaan didakwa tidak telus.

Dalam kejadian itu berlaku, pertengkaran dan bertikam lidah selain insiden baling kerusi di restoran tersebut.

Mangsa yang cedera dibawa ke hospital berdekatan untuk mendapatkan rawatan.

 

Lokasi carian MH370 berubah 800 km ke selatan

Posted: 22 Jun 2014 03:23 AM PDT

\KL TODAY
 
 
 


SYDNEY: Pencarian Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 akan berubah ke kawasan sejauh 800 kilometer (km) di selatan lokasi pencarian sebelum ini berdasarkan analisis baharu laluan pesawat tersebut.

Pasukan penyiasat yang berusaha menyelesaikan misteri kehilangan pesawat Boeing 777-200ER itu dijangka meneroka kawasan berkeluasan 1,800 kilometer ke barat bandar raya Perth.Akhbar West Australian melaporkan operasi mencari bawah laut itu akan disambung semula Ogos depan.

Sebelum ini, lokasi sama terhad kepada pencarian dari udara.

Akhbar itu yang memetik sumber Amerika Syarikat melaporkan Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) akan mengumumkan lokasi baharu itu terletak 800 km ke selatan zon pencarian sebelum ini.

"Sumber mendedahkan kapal peninjau Fugro Equator sudah beroperasi di zon tersebut dan akan disertai kapal China, Zhu Kezhen tidak lama lagi," kata laporan itu.

Dua kapal itu akan meninjau lokasi baharu itu yang memiliki kedalaman hingga 6,000 meter sebelum pencarian dasar aut dimulakan.

Sebelum ini, pencarian MH370 melibatkan operasi besar-besaran di udara dan laut gagal menemui bangkai atau serpihan pesawat itu.

Boeing777-200 tersebut bersama 239 penumpang dan anak kapal hilang ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing pada 8 Mac lalu.

RELA tempatkan anggota di 417 sekolah

Posted: 22 Jun 2014 03:20 AM PDT

MALAYSIAKINI



 


Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan menempatkan anggotanya di 417 sekolah di seluruh negara yang berisiko tinggi dalam kemalangan dan penculikan. 
  
Ketua Pengarahnya Datuk Mustafa Ibrahim berkata kes kemalangan serta penculikan melibatkan pelajar ketika di sekolah di bandar besar agak tinggi.
  
"Sebelum ini kita memang telah meletakkan anggota di sekolah-sekolah... namun kita terpaksa hentikan pada November lalu ekoran kekurangan dana," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Briged Relasis Politeknik peringkat negeri Terengganu di Dungun semalam.
  
Turut hadir Ketua Pengarah Jabatan Politeknik Datuk Mohlis Jaafar.
  
Menurut Mustafa bermula 15 Jun lalu pihaknya telah meletakkan semula anggota Rela di sekolah berisiko tinggi.
  
Beliau berkata RELA akan juga meletakkan kembali anggotanya bertugas di negeri-negeri Perak, Perlis dan Kelantan, yang bersempadan dengan negara jiran.
  
Ini bagi membantu pihak berkuasa membanteras kegiatan penyeludupan diesel dan sebagainya.  
- Bernama

Masyarakat Pagoh lega dengan penjelasan Najib

Posted: 22 Jun 2014 03:19 AM PDT

MALAYSIAKINI



 


Penjelasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa tidak ada sebarang pengguguran membabitkan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin melegakan masyarakat Pagoh khususnya ahli Umno bahagian berkenaan.
  
Timbalan Ketua Umno bahagian Pagoh Ismail Mohamed berkata penjelasan itu sekaligus membuktikan laporan disebarkan laman blog dan media sosial berhubung pengguguran jawatan berkenaan sebagai satu cubaan untuk meretakkan hubungan baik kedua-kedua pemimpin negara.
  
"Datuk Seri Najib sendiri menjelaskan tidak ada langsung timbul mengapa timbalan perdana menteri perlu digugurkan. Ini jelas menunjukkan ia adalah usaha pembangkang yang mahu memecahkan gandingan baik antara kedua-dua pemimpin negara," katanya semasa berucap pada majlis penerangan mengenai pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) di Muar hari ini.
  
Ismail yang juga pengerusi jawatankuasa pertanian dan industri asas tani Johor bersyukur kerana masyarakat di kawasan Parlimen Pagoh tidak melatah apabila menerima khabar-khabar angin yang menyentuh pemimpin mereka sejak beberapa minggu lepas.
  
Sehubungan itu, beliau turut mengingatkan masyarakat kawasan berkenaan supaya tidak mudah mempercayai laporan yang belum tentu mempunyai kebenarannya.
  
Sebelum ini, laman blog dan media sosial melaporkan kemungkinan Muhyiddin berundur bagi memberi perhatian kepada usaha memulihkan Umno.
  
Ia juga timbul berikutan desas-desus rombakan Kabinet yang mungkin dilakukan Perdana Menteri khususnya untuk membawa masuk pemimpin daripada parti komponen BN iaitu MCA dan Gerakan.
  
Bagaimanapun, Muhyiddin berkata beliau akan terus berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri selagi khidmatnya diperlukan dan memberitahu setakat ini tidak ada apa-apa perkara dibangkitkan berhubung kedudukannya itu.- Bernama

DAP: KM dijangka benar MP hadiri pengebumian Wong

Posted: 22 Jun 2014 03:13 AM PDT

MALAYSIAKINI



 


Ketua Menteri Sarawak dijangka menarik larangan kemasukan ke atas beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat ke Sarawak, untuk membolehkan mereka menghadiri pengebumian ADUN Bukit Assek Wong Ho Leng.

Ini mengikut ADUN DAP Piasau, Alan Ling (kanan), yang menyambut baik langkah tersebut sebagai "berperi kemanusiaan".

MP DAP Stampin, Julian Tan  juga mengesahkan perkara itu kepada Malaysiakini.

Wong meninggal dunia akibat kanser otak malam tadi.

Awal hari ini, Naib pengerusi DAP Kebangsaan Teresa Kok menggesa kerajaan Sarawak membenarkan pemimpin Pakatan menghadiri pengebumian Wong.

Naib pengerusi DAP Kebangsaan Teresa Kok berkata beliau dan ramai lagi ahli parlimen (MP) telah dihalang memasuki Sarawak.

"Ketua Menteri Sarawak telahpun berkata di banyak acara yang kerajaan beliau akan mengamalkan autonomi imigresen dan menghalang pelampau kaum dan agama dari memasuki Sarawak.

"Tetapi saya hairan mengapa saya dan rakan Pakatan dihalang masuk
kerana kami bukannya pelampau kaum dan agama," kata beliau dalam kenyataan hari ini.

"Hari ini saya telahpun menghantar faks kepada pejabat ketua menteri Sarawak untuk merayu kepada beliau agar larangan kepada saya dan MP Pakatan diangkat agar kami boleh menghadiri pengkebumian Wong Selasa depan," tambahnya.

Menurut Teresa, Wong bukan saja rakan seperjuangan beliau dalam parti tetapi seorang kawan rapat yang amat dikagumi kerana prinsip beliau terhadap keadilan dan kesaksamaan dalam politik, kebijaksanaan dan kepetahan berbicara dalam bahasa Inggeris dan Cina.

"Beliau akan dirindui rakan seperjuangan dalam DAP. Beliau turut akan diingati sebagai MP pertama Pakatan Rakyat dari Sarawak apabila memenangi Pilihan Raya Kecil Subu pada 2010, kemenangan yang diberi jolokan 'Keajaiban Sibu'."

Protes anti-Lynas: 'Superman', aktivis Australia ditahan

Posted: 22 Jun 2014 03:10 AM PDT

MALAYSIAKINI



 


Sekurang-kurangnya 16 peserta protes anti-Lynas ditahan kerana enggan berganjak dari pintu masuk loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan.

Antara mereka yang ditahan termasuk ketua Himpunan Hijau Wong Tack, ahli jawatankuasa pemandu Dr Phua Kia Yaw dan Hew Kuan Yau dari DAP, yang dikenali dengan nama 'Superman'.

Turut ditahan ialah aktivis Australia Natalie Lowrey yang mewakili Friends of the Earth untuk menyokong protes tersebut.

Kira-kira 1,000 orang berhimpun di pintu masuk kilang dengan kira-kira 300 kenderaan seawal tengah hari untuk menuntut penutupannya.

Jom Durian VII kumpul dana RM130,000, penuhi impian pesakit kritikal

Posted: 22 Jun 2014 03:08 AM PDT

Oleh: AFIX REDZUAN


SUBANG- Penganjuran Jom Durian VII, 'Makan Semua Anda Mahu' berjaya mengutip dana RM130,000 bagi membantu Persatuan Impian Kanak-kanak (CWS) Malaysia.

Presidennya, Tan Sri Dr Ramon Navaratam, berkata dana terkumpul itu hanya sebahagian daripada jumlah yang diperlukan dan masih belum mencukupi untuk memenuhi impian kanak-kanak yang menghidapi penyakit kritikal di seluruh negara bagi tahun mendatang.

"Persatuan terharu dengan sokongan yang diterima daripada masyarakat dan sektor korporat untuk penganjuran Jom Durian VII yang memasuki tahun ketujuh.

DSC_4800"Bagaimanapun, dana ini masih belum mencukupi buat kami memenuhi impian lebih ramai kanak-kanak di seluruh negara," katanya pada majlis pelancarannya, di The Summit Subang USJ, di sini, hari ini.

Navaratnam berharap lebih ramai orang awam dan syarikat tampil membantu persatuan berkenaan.
Jom Durian VII ditaja sepenuhnya The Summit Subang USJ dengan kerjasama CWS Malaysia dan akhbar komuniti Subang Jaya, SJ Echo.

Penganjuran kali ketujuh itu adalah acara makan kebajikan terbesar di Malaysia.

Lebih 2,000 pengunjung hadir bagi menikmati 'Raja Buah' dan tujuh tan buah durian disediakan, yang mana pengunjung hanya perlu membayar RM20 untuk menikmati durian selama sejam.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Subang Jaya, Hanna Yeoh gembira acara itu diadakan di kawasan beliau dan mengakui terbabit dalam usaha memenuhi impian kanak-kanak terbabit.

DSC_4651Katanya, program itu bukan hanya berkisarkan durian sebaliknya keprihatinan masyarakat dalam memenuhi impian kanak-kanak itu.

"Saya bangga untuk bersama mereka. Makan durian adalah budaya Malaysia dan diharapkan ia boleh dijadikan acara menarik pelancong," katanya.

CWS Malaysia sudah memenuhi lebih 400 impian kanak-kanak yang menghidap penyakit kritikal sejak enam tahun lalu dengan pelaburan sumbangan bernilai RM2 juta untuk mengembalikan senyuman kanak-kanak di seluruh Malaysia.-NFN

MB: Guna air bekas lombong, jangan buat kenyataan tanpa kajian ilmiah

Posted: 22 Jun 2014 03:05 AM PDT

Oleh: AFEEQA AFEERA


SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberi amaran supaya semua pihak tidak membuat kenyataan tanpa sokongan ilmiah berhubung isu penggunaan air dari kolam bekas lombong bagi mengelakkan sebarang spekulasi.

Beliau berkata, sebarang hebahan kenyataan atau pendapat harus berpandukan kajian badan profesional untuk mengelak timbulnya salah faham dan kekeliruan terutama di kalangan rakyat.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago bahawa kandungan toksik logam dalam air kolam terbabit ketika musim kemarau adalah berbahaya kepada pengguna.

empangan kini

"Kerajaan Negeri menganggap kenyataan ini harus disokong kajian ilmiah dan profesional, boleh jadi beliau (Charles) merasakan pakar di Malaysia termasuk doktor Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Jabatan Kimia Malaysia (JKM) tidak sampai ke tahap yang seharusnya (tidak memenuhi piawaian).

"Kita tidak boleh membuat kenyataan tanpa sokongan ilmiah kerana kalau tidak akan dianggap membuat spekulasi, orang awam boleh berbuat demikian tetapi kerajaan tidak boleh.

"Kita perlu beri peluang walaupun usaha yang dilakukan pihak tertentu itu pada dasarnya untuk menentukan rakyat mendapat kesahihan maklumat tetapi jangan digunakan untuk mendapat publisiti murahan," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Laman Seni 7, di Seksyen 7, dekat sini, hari ini.

Abdul Khalid berkata, pihaknya sudah membuat kajian ilmiah terlebih dahulu dan meletakkan sepenuh kepercayaan kepada Exco Negeri, Dr Ahmad Yunus untuk memantau usaha Selangor menggunakan air dari bekas lombong berkenaan sebagai Kerajaan Negeri yang bertanggungjawab.

khalid pc blue pc 01Pada masa sama, beliau turut memaklumkan sudah mengarahkan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) untuk memanggil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Selangor termasuk beberapa pakar negara jiran untuk membuat kajian berhubung penggunaan air dari bekas lombong berkenaan.

Katanya, pengumuman lanjut berkenaan perkara itu hanya akan didedahkan dalam tempoh dua minggu lagi selepas kajian pakar luar siap sepenuhnya.

"Kita akan minta bantuan WHO dan Singapura untuk memberi penerangan kerana air mereka adalah hasil daripada bahan kimia yang sangat banyak dan boleh menilai perkara itu.

"Ramai rakan politik tidak suka diselidik Singapura tetapi kita menganggap ini satu usaha profesional yang perlu dilakukan," katanya lagi.

charlesPortal Malaysia Kini melaporkan Charles mendakwa ujian Kerajaan Selangor mungkin menunjukkan bahawa penggunaan air dari kolam bekas lombong bagi menangani masalah kekurangan air di negeri itu selamat, tetapi akan berbeza apabila tiba musim kemarau.

Beliau menjelaskan bahawa kandungan toksik logam dalam air kolam itu mungkin mencair ke tahap yang selamat dalam keadaan biasa yang menunjukkan bahawa selamat untuk dimimum.

Bagaimanapun, katanya, nisbah kepekatan logam berbahaya dan mungkin tidak lagi di tahap yang dianggap selamat ketika musim kemarau.-NFN-

Islam tidak, sekular pun tidak

Posted: 21 Jun 2014 07:31 PM PDT


 
SIAPA kata kita sebuah negara Islam khayal. Mereka yang menegaskan Malaysia negara sekular delusi- perdaya diri sendiri.  Kita, seperti ditegaskan Dr Mahathir Mohammad, "is neither an Islamic nor a secular state". Yakni kita bukan negara Islam juga bukan negara sekular. Kesimpulannya, kita sepinggan salad, rojak atau gado-gado. Madah Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia, Malaysia bukan sebuah negara sekular, kalau Malaysia demikian Perlembagaan negara akan menulis demikian seperti berlaku dalam Perlembagaan India, Turki dan Amerika Syarikat. 

Sudah lama orang Islam dan bukan Islam diperdayakan- lebih tepat- membenarkan mereka di kelentong oleh pemimpin politik  kedua belah pihak. Jika rakyat rujuk hal ini pada Perlembagaan  negara- nyata dan terang- agama rasmi negara ini agama Islam tetapi ini tidak menjadikannya sebuah negara Islam. Tun Salleh Abas dalam keputusannya dalam perkara Che Omar Che Soh vs PP dan Wan Jalil Wan Abdul Rahman dan Anor vs PP (1988) menegaskan dalam bahasa asal: "We have to set aside our personal feelings because the law in the country is still what is is today, secular law ...until the law and the sistem is changed, we have no choice but to proceed as we are doing today".  Ringkasan: singkirkan emosi, suka-duka, undang-undang negara ini masih sekular dan sehingga undang-undang dan sistem perundangan dipinda, kita tidak ada pilihan... mestilah mengikut dan patuh kepada undang-undang sedia ada. Sudah terang lagi nyata, mahu disuluhkan lagi?

Memulakan majlis dengan doa, memberi salam dari "selamat pagi" ke "Assalamualaikum"  dan menukar cuti umum mingguan dari Ahad ke Jumaat tidak menjadi negara kita sebuah negara Islam  atau kita seorang Islam yang baik, kata seorang pemimpin tertinggi. Perlembagaan negara menjamin kebebasan beragama yakni masing-masing boleh mengamalkan agama masing-masing tanpa segan dan takut, tidak juga menjadi Malaysia sebuah negara sekular.  Saya kira our founding fathers sengaja melakukan ini agar kita tidak sebuah negara Islam juga sebuah negara sekular. Mereka menyerahkan kepada keturunan akan datang untuk meneruskan warisan itu atau berubah mengikut kesesuaian dengan tuntutan politik dan masa.

Kisah sama ada kita sebuah negara Islam atau sekular tidak relevan sangat apabila memandang apa agama pun sekarang, sudah menjadi sebagai merchandise (barang untuk jualan). Ada sesetengah manusia, ada pendakwah ataupun evangelists dan penyebar agama lebih bersifat mercenary (pendakwah upahan) lagi dari mendidik, lebih mengejar populariti dan status selebriti juga penghibur daripada mengajar, komen seorang pemimpin Islam.

Nasihat saya jika seorang serius mahu mengaji agama Islam pergi ke Kelantan, duduk di pondok- ada yang tradisional dan moden. Di sana guru atau tok guru memberatkan pendidikan dari mengejar wang ringgit, status selebriti ataupun penghibur apalagilah mengejar title dan darjat. Saya menghadiri satu ceramah tok guru pondok. Amat senang memahaminya. Apa yang diajar relevan dan sesuai dengan masa tanpa pula melanggar prinsip agama kita atau mempolitikkan agama.

Di Malaysia, pun sudah wujud satu tragedi bully pulpit, born again Muslims, personality cult dan witch hunt. Kepada setengah pendakwah all things to all men. Terlalu ramai jumlah bilangan orang holier than thou hingga mengelirukan  ummah yang kurang arif tentang agama- mereka sahaja yang benar, lebih Islam dan akan masuk Syurga! Mereka ini memang sudah benar-benar delusional!

Apakah sekularisme sebenarnya? Pada kefahaman saya sekular  humanisme adalah satu "philosophy of humanistic values or practice of good behaviour independent of religion, a frequent target of religious fanatics." Satu falsafah dan nilai yang murni dan baik, bebas dari agama justeru sekularisme tidak disenangi dan dikeji oleh orang yang kuat agama atau fanatik. Sekularis juga boleh disamakan dengan ethical atheists; ada juga sekularis yang percayakan tuhan walaupun majoriti mereka agnostics yang syirik pada kita kerana mereka lazimnya tidak mempercayai ada sesuatu yang menunjukkan kewujudan ALLAH SWT. Atheis pula langsung tidak percaya ALLAH wujud. Pada mereka agama adalah personal, masalah peribadi, tidak bercampur aduk dengan kehidupan harian dan tidak ada kaitan dengan kerajaan.

Bukan Islam menegaskan kita sebuah negara sekular, ada juga orang kita yang pening lalat bahawa kita sebuah negara Islam. Kita sebenarnya seperti ditegaskan awal, sepinggan rojak! Apa pun pada saya, amalan lebih penting daripada nama. Ada manusia tidak minum arak, solat tetapi berat tulang - tidak menjalankan tugas dan menerima gaji buta. Ada tahu agama tetapi tidak mengamalkannya.  Ada arif dengan agama dan mengamalkannya sebaik mungkin walaupun mereka tidak berjubah dan berkopiah atau berserban. Golongan ini membayar zakat dan menyumbang banyak dana untuk kegiatan dan program fardu kifayah tanpa publisiti. Ramai gila publisiti. Ada yang kononnya lebai tetapi gemar menyebar fitnah dan berita palsu dan oportunis. Golongan inilah yang merosak imej dan kesucian agama kita.

Apa ada pada nama? Ada negara nama rasminya negara Islam, tetapi maksiat dan jenayah sama banyak dengan lalat yang didapati di negara itu. Ada negara yang bukan Islam- bersih, tertib, berdisiplin, cekap dan beramanah; rumah ibadat semua agama ditadbir dengan baik. Tidak kelihatan beggars atau pengemis.  Di negara Islam, hatta di Makkah dan Madinah, ramai profesional beggars mengganggu jemaah haji dan mereka yang mengerjakan umrah. Di Kuala Lumpur, baik di masjid, di kedai makan dan di pusat beli-belah pun ramai pengemis -  sedihnya pengemis Islam sahaja berjubah, berkopiah - meminta sedekah. Setengahnya ada minta wang tanpa memberi salam pun atau membaca ayat Quran. Sesetengah hulur tangan dan tadah tangan bisu seribu bahasa. Di Kelantan, tok fakir lebih tertib. Lazimnya mereka membaca ayat-ayat pendek sebelum menghulur tangan.

Ada desakan daripada semua pihak agar kerajaan menjelaskan atau clarify sama ada kita sekular atau negara Islam. Jangan layan permintaan mereka. Bayi pun tahu kita sebuah negara rojak.  Kita ada kasino dan seorang bilionair Cina Malaysia sedang memohon lesen kasino baharu untuk Berjaya Hills.

Tiada pengumuman Muhyiddin lepas jawatan

Posted: 21 Jun 2014 07:27 PM PDT

MSO


Ternyata tidak ada pengumuman atau laporan Muhyiddin Yassin telah meletak jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri hari ini. Semalam Muhyiddin menafikan desas desus mengatakan beliau akan meletak jawatan dan mengakui dia masih bersama Najib.

Hari ini pula Najib telah memberi tahu umum yang berita Muhyiddin akan meletak jawatan hanya rekaan di laman-laman sosial semata-mata.

Semalam saya menolak spekulasi berkenaan atas beberapa sebab. Pertamanya tidak ada petanda zahir yang Muhyiddin akan meletak jawatan. Jawatan TPM bukan senang untuk diperolehi. Bagi mereka yang menjadikan jawatan sebagai tempat cari makan dan meraih glamour, tidak sesekali akan melepaskan jawatan itu begitu sahaja, kecuali dipecat.

Dalam hal ini tidak ada sebab untuk Najib pecat Muhyiddin apa lagi diganti dengan sepupunya Hishamuddin Hussein. Mengarut. Berbuat demikian memendekkan nafas Najib sebagai perdana menteri. Najib cukup fahaman akan bahanannya sekiranya beliau menuruti nasihat itu, pecat Muhyiddin ambil Hishamuddin.

Bagaimana pun tidak boleh dinafikan kalau mereka berdua ada masalah sehingga memungkinkan itu. Ini adalah perkara biasa dua pemimpin bertelagah pendapat. Tetapi dalam keadaan politik hari ini dimana Umno tidak sekuat dulu mereka tidak akan mudah untuk bergaduh. Pergaduhan akan "membekahkah" lagi guni Umno yang kian menerik.

Cuma apabila Najib mengatakan desas desus itu sebagai rekaan semata-mata ia menarik untuk difikirkan. Kenapakah ada ilham untuk mereka-reka berita berkenaan? Tentu ia sebab dan asas sendiri? Boleh jadi juga ia untuk memberi isyarat kepada Najib sekiranya beliau terus berbuat keputusan tanpa berbincang dengan Muhyiddin, menyebabkan Muhyiddin akan membuat tindakan ganjil. Manusia bila sudah sampai ke satu peringkat kesabarannya boleh hilang.

Apakah isyarat atau syarat yang diberikan Muhyiddin kepada Najib? Apakah ianya ada kaitan dengan ura-ura Najib untuk melantik pemimpin MCA dan Gerakan ke dalam jemaah Kabinet? Najib telah berjanji malahan telah pun rezab satu jawatan untuk MCA dan akan membentuk satu lagu jawatan untuk Gerakan.

Muhyiddin sudah diketahui tidak berapa senang dengan cara Najib yang begitu mengambil hati kepada MCA dan Gerakan. Bagi Muhyiddin perbuatan Najib itu tidak banyak memberi keuntungan kepada BN, kerana orang-orang Cina tidak akan mudah beralih sokongan mereka kepada BN hanya dengan memberi jawatan kepada MCA dan Gerakan. Sokongan masyarakat Cina kepada DAP dan Pakatan Rakyat dilihat sebagai satu perubahan politik dalam kalangan orang Cina.

Dalam usaha mengukuh politik Umno, Muhyiddin lebih yakin dan percaya kalau Umno mengambil formula berbaik dengan Pas. Kunjungan Muhyiddin ke Pulau Melaka tidak lama dahulu adalah merintis persefahaman berkenaan? Sebelum ke Pulau Melaka Muhyiddin sudah bertemu sekurang-kurang tiga kali dengan beberapa pemimpin Pas.

Boleh jadi juga Muhjyiddin tidak senang dengan cara Najib yang bermurah hati dengan MCA kerana MCA sebelum ini telah beriya-iya untuk tidak menyertai kabinet Najib disebabkan kalah teruk dalam pilihan raya. Bagi Muhyiddin pendirian itu sebagai satu janji yang perlu ditepati oleh MCA sehinggalah parti itu mendapat kemenangan dalam pilihan raya.

Tidak ada sebab untuk Najib melayani MCA untuk diberikan jawatan kabinet hanya apabila parti itu sudah bertukar pemimpin. Pengisian jawatan kabinet itu boleh menjejaskan peluang dan kedudukan orang Melayu.

Tanpa MCA itu juga membolehkan Melayu mendapat kerusi lebih dalam kabinet. Selain itu Muhyiddin juga kurang bersetuju dengan cara Najib memberi budi yang banyak kepada rakan BN di Sabah dan Sarawak. Bagi Muhyiddin cara Najib bermain politik semacam sedia menggadaikan bodi kerana mengharapkan kuasa.

Boleh jadi kalau Muhyiddin tidak senang dengan Najib disebabkan kurang seronok dengan cara orang Cina khususnya MCA bermain politik. Muhyiddin, boleh jadi juga cukup sedar bahawa politik MCA tidak jauh dan tidak beza dengan politik orang Cina di dalam DAP. Maka itu kalau beliau kurang senang dan kurang bersetuju dengan pendekatan Najib.

Tetapi kalau sampai hendak berundur dan memberi tumpuan kepada parti, saya tidak fikir ia dibuat Muhyiddin kerana tindakan itu meletaklan beliau seperti di tubir gaung yang dalam. Kedudukan itu akan menggolekkan beliau jatuh ke bawah dan tidak menguntungkannya. Cara paling baik bagi Muhyiddin ialah menahan sabar dan beliau tidak perlu bimbang kepada tindakan Najib meemcatnya kerana PM itu tidak akan berani berbuat demikian.

Cerita Muhyiddin dan Najib bermasalah adalah reakaan yang boleh menjadi kenyataan. Tetapi tidak dalam masa sehari dua ini.

Selangor arah 3 exco 'siasat' Azmin

Posted: 21 Jun 2014 07:24 PM PDT

Azmin Ali  
Azmin Ali


KUALA SELANGOR - Kerajaan negeri mengarahkan tiga anggota exconya memantau perbelanjaan dana Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) serta mendapatkan laporan pihak terlibat dalam transaksi projek PJ Sentral Development (PJ Sentral) melibatkan anak syarikat PKNS Holdings Sdn Bhd.
  
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, arahan tersebut melibatkan exco Datuk Teng Chang Khim, Iskandar Abdul Samad dan Rodziah Ismail untuk mendapatkan laporan serta penjelasan mengenai transaksi projek berkenaan sebagaimana yang didedahkan Bahagian Audit Dalaman PKNS sebelum ini.
  
Beliau berkata, langkah itu diambil bagi mendapatkan penjelasan dan laporan daripada Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali.
  
"Perkara (laporan mengenai PJ Sentral) ini dilakukan oleh Bahagian Audit Dalaman PKNS. Berdasarkan laporan audit dalaman itu, dinyatakan masih belum mendapat keterangan daripada Azmin Ali.
  
"Bagaimanapun, saya telah meminta tiga anggota exco ini membuat penelitian mengenai perkara ini. Saya rasa semua orang yang bertanggungjawab mesti membuat laporan dan penjelasan mengenai perkara tersebut," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan sebuah portal berita yang menyatakan bahawa Bahagian Audit Dalaman PKNS gagal mendapatkan penjelasan Azmin berhubung isu anak syarikatnya, PKNS Holdings dalam transaksi berkaitan projek PJ Sentral.
  
Laporan tersebut turut menyatakan pihak audit dalaman PKNS itu gagal meneruskan siasatan mereka ekoran 'kesukaran mendapatkan tarikh yang sesuai' untuk bertemu Azmin yang juga ahli Lembaga Pengarah Bukan Eksekutif, untuk disiasat.
  
Pada 27 Februari lalu, PKNS dilaporkan gagal dalam samannya terhadap Nusa Gapurna Development Sdn Bhd (Nusa Gapurna) dan Malaysian Resources Corp Bhd (MRCB) berhubung pelanggaran perjanjian pemegang saham berkaitan kepentingan dalam PJ Sentral Development Sdn Bhd.
  
Keputusan itu dibuat oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Hasnah Mohammed Hashim yang menolak saman itu setelah mendengar keterangan enam saksi dan memerintahkan PKNS membayar kos RM100,000 kepada Nusa Gapurna dan RM50,000 kepada MRCB.  - Bernama

Sultan Johor pandu bas mula kembara rakyat

Posted: 21 Jun 2014 07:20 PM PDT

MALAYSIAKINI


Sultan Johor Sultan Ibrahim hari ini berangkat memulakan Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2014 selama empat hari dengan memandu bas untuk berjumpa rakyat di 10 daerah di negeri ini.
  
Kembara bertemakan 'Gaya Hidup Sihat' melibatkan laluan sejauh 858 kilometer itu bermula di Dataran Bandaraya Johor Bahru, pada pukul 9 pagi ini dengan pelepasan dilakukan Speaker Dewan Undangan Negeri Johor Tan Sri Mohamad Aziz.
  
Berangkat sama menyertai kembara berkenaan, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail dan kerabat diraja lain.
  
Turut hadir Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Setiausaha Kerajaan Johor Datuk Ismail Karim, Datuk Bandar Johor Baharu Abdul Rahman Mohamed Dewam dan para pegawai kerajaan.
  
Terdahulu, Mohamed Khaled dalam ucapannya berkata KMJ yang dianjurkan sejak 2001 dapat merapatkan hubungan baik antara pihak istana, kerajaan negeri dan rakyat jelata sekali gus memperkukuhkan institusi raja berperlembagaan.
  
"KMJ kali ke-17 ini juga dapat menarik kehadiran pelancong ke negeri ini dan lebih membanggakan program ini diberi pengiktirafan oleh kerajaan persekutuan sebagai satu daripada acara pelancongan utama dalam kalendar Tahun Melawat Malaysia 2014," katanya.
  
Beliau berkata kehadiran rakyat di sepanjang lokasi kembara itu juga sekali gus dapat mempromosikan produk-produk tempatan dan mampu menjayakan dasar Satu Daerah Satu Industri yang sedang dibangunkan kerajaan negeri Johor ketika ini.
  
Hari ini, Sultan Johor yang memandu bas mewah 'Prevost Marathon Coach' bersama rombongan baginda dijadual singgah di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), di Seri Alam, di Johor Bahru sebelum berangkat ke Dewan Felda Bukit Permai dan Taman Komuniti Bandar Tenggara, dekat Kulaijaya.
  
KMJ kemudian meneruskan perjalanan ke Hutan Lipur Panti di Kota Tinggi sebelum menamatkan hari pertama dengan bermalam di Kampung Sri Lalang di Mersing.
  
Pelbagai acara diatur di setiap laluan yang disinggahi Sultan Ibrahim dan rombongan baginda sepanjang KMJ berlangsung termasuk pelancaran kempen 'Johor Bebas Asap Rokok', senam robik dan pameran kesihatan dalam mempromosi gaya hidup sihat selain pengagihan aiskrim secara percuma kepada rakyat.
  
Sultan Ibrahim akan turut menyampaikan sumbangan Majlis Agama Islam Johor dan Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Johor kepada golongan yang layak sepanjang kembara berkenaan. - Bernama

Chong Wei tewas di tangan Kenichi Tago

Posted: 21 Jun 2014 07:10 PM PDT

Lee Chong Wei  
Lee Chong Wei
 

PEMAIN nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei gagal mempertahankan kejuaraan Terbuka Indonesia selepas tersingkir pada saingan separuh akhir di Stadium Istora Gelora Bung Karno, Jakarta, Indonesia, malam ini.
  
Pemain berusia 31 tahun itu tewas kepada Kenichi Tago dari Jepun pada set pertama 16-21 sebelum bangkit menyamakan kedudukan 1-1 selepas meraih kemenangan pada set kedua 21-15.
  
Namun Chong Wei tewas pada set penentuan dengan 16-21 dalam perlawanan yang berlangsung selama 71 minit, demikian menurut laman web www.bwfbadminton.org//sport.
  
Pemain kelahiran Pulau Pinang itu telah menjuarai Terbuka Indonesia sebanyak lima kali sebelum ini iaitu pada 2007, 2009, 2010, 2011 dan 2013.
  
Pada final esok, Kenichi pula dijadualkan bertemu Jan O Jorgensen dari Denmark yang mengenepikan pemain nombor dua dunia Chen Long dari China dengan straight set 21-19 dan 21-18 dalam satu lagi saingan separuh akhir. - Bernama

Ambil tindakan pihak bazir wang rakyat

Posted: 21 Jun 2014 07:08 PM PDT


Satiful Bahri Mamat  
Satiful Bahri Mamat


KUALA TERENGGANU – Pas Terengganu meminta tindakan tegas dikenakan terhadap mana-mana pihak bertanggungjawab terhadap ketirisan dan kelemahan urus kewangan sehingga menyebabkan kerugian serta pembaziran wang rakyat.

Pesuruhjayanya, Satiful Bahri Mamat berkata, isu tersebut perlu diberi perhatian sewajarnya memandangkan ia melibatkan jumlah cukup besar, di samping isu sama dibangkitkan setiap kali Laporan Ketua Audit Negara dibentangkan dalam Parlimen.

Malah, beliau cukup yakin isu ketirisan dan kelemahan akan terus berlaku sekiranya perkara sedemikian dibiarkan tanpa tindakan susulan.

"Tindakan diambil sebelum ini tidak cukup tegas sehingga menyebabkan perkara sama berulang walaupun kadangkala Jawatankuasa Kira-Kira (PAC) memanggil pihak terlibat.
"Yang penting bila tindakan cukup tegas seperti dipecat atau digantung kerja, orang lain tidak akan ulanginya.

"Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga perlu ambil tindakan dan ke hadapan berhubung perkara ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas Laporan Ketua Audit Negara 2013 Siri 2 dibentangkan di Parlimen pada 16 Jun lalu, yang menunjukkan masih berlaku ketirisan dan kelemahan seperti dalam Laporan Ketua Audit Negara 2013 Siri 1.

Dalam laporan sebelum ini, isu pembelian barang melebihi harga pasaran, syarikat mencatat kerugian berterusan, projek tidak memuaskan dan beberapa kelemahan lain, masih berlaku serta gagal diuruskan dengan berhemah.

Menurut Satiful Bahri yang juga Adun Paka lagi, rakyat sudah muak dengan laporan sama membabitkan ketirisan yang tidak sepatutnya berlaku.

Kata beliau, keadaan itu seolah-olah menunjukkan pihak terlibat tidak melakukan penambahbaikan dan penekanan bagi mengelak pembaziran wang rakyat.

"Sampai bila kita mahu tengok duit rakyat diguna dengan cara tidak betul. Rakyat pun sudah bosan melihat perkara sama dilaporkan," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berharap berlaku perkembangan positif khususnya di negeri ini di bawah kepimpinan Menteri Besar, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman yang baru dilantik lebih sebulan lalu.

Papa Gomo perlekeh keputusan mahkamah

Posted: 21 Jun 2014 07:04 PM PDT

Nadia Hanafi


KUALA LUMPUR  – Pengerusi Biro Guaman KEADILAN, Latheefa Koya menyifatkan permohonan Wan Muhammad Azri Wan Deris atau Papa Gomo yang meminta  membayar ganti rugi saman fitnah secara ansuran RM100 sebulan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai memperlekehkan keputusan mahkamah.

LatLatheefa berkata, mahkamah akan tetap mengambil tindakan supaya Papa Gomo membayar sejumlah RM850,000 kepada Anwar secara serentak.

"Dia ingat, dia boleh main-main, mahkamah tetap akan terus mengambil tindakan terhadapnya," katanya.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan Papa Gomo untuk menangguhkan pembayaran ganti rugi kepada Ketua Umum KEADILAN itu 20 Jun lalu atas kesalahan fitnah di dalam blognya.

Menurut Latheefa, Papa Gomo memohon menangguhkan pembayaran ganti rugi atas alasan dia telah membuat rayuan kepada mahkamah sebelum ini.

Latheefa juga berkata, Papo Gomo memberi alasan tidak mampu untuk membayar ganti rugi secara serentak kerana dia kini hanya bekerja sebagai  seorang nelayan ketika ini.

" Sebab dia kuat menipu, dari dulu sampai sekarang menipu dan fitnah, kita tak boleh terima semua alasan yang diberikannya.

" Sebelum ini dia tipu dia bukan Papa Gomo dalam mahkamah, tetapi sebenarnya dia ialah Papa Gomo atau Wan Muhammad Azri," kata Latheefa.

Menurut Latheefa, peguam Anwar akan mengambil tindakan antaranya tindakan bankrapsi jika Papa Gomo tidak dapat membayar ganti rugi tersebut.

Anggota bomba maut dilanggar lori

Posted: 21 Jun 2014 06:57 PM PDT

MALAYSIAKINI


Seorang anggota bomba maut manakala rakannya cedera parah setelah dilanggar lori tiga tan berisi muatan batu di Batu 29, Pengkalan Raja, Pontian, semalam.
  
Berdasarkan akaun Twitter rasmi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, mangsa yang maut di tempat kejadian dikenali sebagai Mohammad Taufiq Ali manakala rakannya Suboh Abdullah, dipercayai sedang mengemas peralatan operasi pemadaman api lalang apabila kemalangan itu berlaku.
  
Kedua-dua mangsa adalah dari Balai Bomba Pekan Nanas.   - Bernama.

ADUN DAP Bukit Assek meninggal dunia

Posted: 21 Jun 2014 06:56 PM PDT

MALAYSIAKINI


 


Seorang ADUN Sarawak, Wong Ho Leng, meninggal dunia malam tadi selepas bertarung dengan penyakit barah otak selama lebih setahun.

ADUN DAP Bukit Assek itu meninggal dunia di Sibu sekitar jam 11 malam tadi dan meninggalkan lima orang anak.

Wong, 54, berada dalam keadaan koma sejak Februari tahun ini dan menerima rawatan di Singapura.

Barah yang menyerang bahagian otak itu dikesan sejak tahun 2012.

Wong mendapat perhatian ramai sebelum ini selepas merampas kerusi parlimen Sibu dari BN dalam pilihan raya kecil tahun 2010.

Beliau tidak bertanding dalam pilihan raya umum ke-13 apabila barah itu dikesan.

Bagaimanapun, beliau kekal sebagai ADUN Bukit Assek yang dimenanginya dalam pilihan raya tahun 2011.


Sarawak adalah satu-satunya negeri yang pilihan raya negerinya tidak serentak dengan pilihan raya melibatkan kerusi parlimen.
 
Pemergian Wong itu hanya sehari selepas persidangan DUN Sarawak genap tiga tahun, yang dikira sejak hari pertama persidangan pada 20 Jun 2011.

Pilihan raya kecil tidak perlu adakan selepas tempoh tiga tahun tersebut.

Aktivis rancang perhimpunan gesa pulangkan Bible

Posted: 21 Jun 2014 06:52 PM PDT

MALAYSIAKINI


 


Satu perhimpunan dirancang oleh para aktivis sekiranya Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) meneruskan ancamannya untuk membakar atau memusnahkan Bible yang dirampasnya daripada Persatuan Bible Malaysia (BSM).

Penyelaras Nasional Beliau untuk Keadilan dan Keamanan, K Sudhagaran Stanley berkata beliau merancang untuk menganjurkan satu perhimpunan besar di Dataran Merderka di Kuala Lumpur.

Beliau memberitahu Malaysiakini bahawa perhimpunan itu akan mengumpulkan bersama orang Kristian, Islam, Buddha, Sikh, Hindu dan lain-lain rakyat Malaysia yang cintakan keamanan untuk memprotes pemusnahan Bible itu.

Ia merupakan respons kepada keengganan MAIS dan bahagian penguatkuasaannya, Jabatan Selangor Hal Ehwal Islam (JAIS, untuk memulang semula Bible yang dirampas itu kepada BSM berikutan keputusan Jabatan Peguam Negara menutup kes itu.

Pada awal tahun ini, JAIS merampas 321 Bible dalam bahasa Melayu dan Iban yang menggunakan perkataan 'Allah' untuk merujuk kepada Tuhan.

Menurut Stanley, kumpulan itu akan meminta pemimpin PAS untuk menyertai "berjalan untuk keamanan dan kasih sayang".

"Ini akan membuktikan bahawa kita bersatu sebagai rakyat Malaysia terhadap ketidakadilan dan tidak akan jatuh ke dalam perangkap kebencian antara agama dan bangsa," kata Stanley, yang telah terlibat dalam kerja-kerja hak asasi manusia sejak 10 tahun yang lalu.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT