Nuffnang

Pengikut

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


TEORI TENTANG KELING

Posted: 18 Jun 2014 07:33 PM PDT KLING XAVIER

KLING KLING BUNYI LOCENG
SAYA ingin memberi pendapat berikutan pertikaian perkataan `Keling' dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka yang dibangkitkan Pertubuhan India Muslim (APIM) baru-baru ini seperti `Keling Karam', `Keling Mabuk Todi' dan `Keling Pelikat'. Pada hemat saya perkataan `Keling' menjadi sejarah kepada orang Melayu di negara ini. 

Saya pernah bertanya kepada nenek kenapa orang India pada zaman 1940-an dulu disebut orang `Keling'. Berdasarkan cerita daripada mulut ke mulut, ramai orang India menjual `gula rambut', (ada yang menyebut `alus mintai') - gula diproses seperti rambut dan diwarnakan merah jambu dan dijaja oleh orang India dengan cara menggunakan loceng goncang yang berbunyi `kling, kling'. 

Apabila kana-kanak meminta wang untuk membeli barang yang dijaja itu tanpa mengetahui nama barang itu, maka orang tua tadi berkata: "Oh itukah, kling kling tu". Maka sejak itu terjadilah sejarah perkataan `Keling' tadi, jadi panggilan orang Tanah Melayu kepada orang India tanpa mengira orang india on KELING PENCERANGAN PEMBACA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 6/17/14

ALUS MINTAI-----------

SUDAH LEBIH 3 HARI

Posted: 18 Jun 2014 07:08 PM PDT


Dr Xavier beri masa 48 jam kepada MalaysiakiniKAH KAH KAH

nak berapa 

hari lagi

kah kah kahKOMENTAR

untuk pengetahun
orang ramai
sebelum malik husin
bawa pekara ini
ke dalam biro politik pkr
si malik ini
sudah bincang pekara ini
dengan ketua umum

saje nak beri tahu

 13 1 0 21

Dr Xavier beri masa 48 jam kepada Malaysiakini

 | June 12, 2014
Menerusi laporan tersebut, saya dapati ia berniat jahat, fitnah dan tidak benar sama sekali
Dr Xavier JeyakumarKLANG:  Ketua Cabang PKR Kota Raja, Dr Xavier Jayakumar  memberi masa 48 jam kepada portal MalaysiaKini yang mengeluarkan artikel mengaitkan beliau dengan kes rasuah bersama dengan Abdul Malek Hussin (Pegawai Komiti Pilihanraya PKR).

KAH KAH KAH

woit
jangan risau
tok nenek moyang 
kita dah cakap
semua ini
auta keling

KAH KAH KAH------------

KELAS FALSAFAH KELMARIN

Posted: 18 Jun 2014 06:10 PM PDT
KELMARIN
seramai 27 orang
 telah berada
dalam studio 
untuk mengikuti kelas falsafah
seramai 218 orang
mengikuti kelas melalui 
radio bangsar utama

kelmarin 
telah dibincangkan
pandangan 
st. thomas aquinas
 nota
gambar oleh ustaz wan ji

RABU

 DEPAN
kelas akan
menggunakan
filem matrix
untuk melihat
dan
memahami
falsafah

kelas bermula awal 
jam 8:30
dimana ilmu semiotik
akan dikenalkan
dan 
mengenal 
apa yang wajib
ditonton
untuk melihat matrix
dari kaca mata 
falsafah

----------

JANGAN CAKAP BUAT LAH

Posted: 18 Jun 2014 07:39 AM PDT

KOMENTAR

biasanya yang becakap
tidak akan membuat
bising dan sibuk
tapi tyak jadi apa apa

ini dipanggil
hangat hangat
taik kadazan

Pemimpin Borneo rancang bantahan besar

Sekumpulan pemimpin nasionalis Borneo merancang untuk mengadakan bantahan sekiranya kerajaan pusat enggan merujuk kepada Perjanjian Malaysia bagi menangani dakwaan yang timbul berhubung layanan tidak adil kepada Sabah dan Sarawak.

"Kenapa tidak (buat bantahan)? Kita patut lakukan apa sahaja yang boleh membantu mencari penyelesaian kepada masalah kami.

"Ianya satu pilihan - di antara berbuat sesuatu, atau tidak berbuat apa-apa," kata ADUN Bingkor Datuk Jeffrey Kitingan dalam satu forum mengenai Perjanjian Malaysia 1963 di Kuala Lumpur semalam.KAH KAH KAH

woit

kadazan ini pun

pakai auta 

buat ancaman

cakap  bedegar2

taik dalam seluar

buat macam 

hindraf

tak perlu cakap

turun ke jalan

-----------

KES RASUAH BANI KETUANAN MELAYU

Posted: 18 Jun 2014 06:06 AM PDT

KONSESI PENSWASTAAN UiTM PUNCAK ALAM DIBERIKAN KEPADA SYARIKAT DIKAWAL TAN SRI ROZALI ISMAIL

Konsesi penswastaan UiTM Kampus Cawangan Puncak Alam telah dianugerahkan kepada TRIplc Ventures Sdn Bhd, sebuah syarikat 100% milik penuh TRIplc Berhad seperti yang disahkan oleh Perdana Menteri di dalam jawapan Parlimennya kepada saya bertarikh 10 April 2014.

TRIplc adalah sebuah syarikat awam yang saham-sahamnya secara majoriti dikuasai oleh Tan Sri Rozali Ismail, keluarga beliau serta individu-individu yang berkait rapat dengan beliau. Hubungan beliau dengan individu-individe lain yang memegang saham minoriti di dalam TRIplc adalah seperti berikut:

1.      Individu-individu itu mengawal syarikat-syarikat yang menjadi kontraktor utama kepada syarikat yang dimiliki oleh Tan Sri Rozali Ismail seperti Puncak Niaga atau Syabas; atau
2.      Individu-individu itu merupakan pemegang jawatan atau penggerak utama di dalam NGO-NGO Felda yang dinaungi atau ditubuhkan oleh Tan Sri Rozali Ismail

Saya menganggarkan sekurang-kurang Tan Sri Rozali Ismail mengawal sekurang-kurangnya 43% pegangan di dalam TRIplc melalui syarikat-syarikat milik beliau dan keluarga beliau serta syarikat-syarikat yang berkaitan dengan beliau seperti yang saya terangkan di atas. Ini menjadikan Tan Sri Rozali Ismail sebagai pemegang saham terbesar di dalam TRIplc dan pemegang konsesi penswastaan UiTM Puncak Alam iaitu TRIplc Ventures Sdn Bhd.

Semakan saya dengan Laporan Tahunan TRIplc Berhad 2013 (boleh didapati di laman web) menunjukkan pegangan Tan Sri Rozali Ismail dan individu-individu yang berkaitan dengan beliau yang dianggarkan sekurang-kurangnya 43% itu adalah melalui syarikat-syarikat berikut:

1.      12.31% pegangan peribadi atas nama beliau sendiri

2.      5.15% melalui Central Plus (M) Sdn Bhd yang dimiliki beliau dan anak-anak beliau iaitu Nur Dayana, Azlan Shah dan Nur Natasha

3.      4.93% melalui Corporate Line (M) Sdn Bhd yang dimiliki beliau dan anak-anak beliau iaitu Nur Dayana, Azlan Shah dan Nur Natasha

4.      0.77% pegangan peribadi atas nama anak lelaki beliau iaitu Azlan Shah Rozali

5.      5.5% pegangan peribadi atas nama adik beliau iaitu Dato' Mat Hairi Ismail

6.      6.25% melalui Minat Bakti Sdn Bhd iaitu syarikat yang dikawal oleh kontraktor utama beliau (diterangkan di bawah)

7.      4.69% melalui Formasi Simbolik Sdn Bhd iaitu syarikat yang dikawal oleh individu yang memegang jawatan di dalam NGO yang dinaungi beliau (diterangkan di bawah)

8.      4.35% melalui Embun Edar Sdn Bhd iaitu syarikat yang dikawal oleh individu yang memegang jawatan di dalam NGO yang dinaungi beliau (diterangkan di bawah)

Minat Bakti Sdn Bhd adalah syarikat bermodal RM2 yang dimiliki oleh Aidil Abdul Aziz dan Ruzlan Rahmat. Mereka adalah pengarah di dalam MRPI Pipes Sdn Bhd dan Jalur Cahaya Sdn Bhd iaitu syarikat-syarikat pembekal utama kepada Syabas dan Kumpulan Puncak Niaga yang dikawal oleh Tan Sri Rozali Ismail.

Aidil Abdul Aziz juga adalah anak kepada Tan Sri Abdul Aziz Yusuf, Pengerusi SPR yang secara kebetulannya merupakan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor semasa proses penswastaan industri air kepada Tan Sri Rozali Ismail berjalan.

Formasi Simbolik adalah syarikat bermodal RM2 yang dimiliki oleh Borhanuddin Ramli dan Datuk Abdullah Abu Bakar. Datuk Abdullah Abu Bakar adalah Timbalan Pengerusi Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) sementara Borhanuddin Ramli adalah Bendahari GWGF. Pengerusi GWGF adalah Tan Sri Rozali Ismail sendiri.

Embun Edar Sdn Bhd adalah syarikat bermodal RM2 yang dimiliki oleh Mohd Roshidi Hassan dan Amran Mohamad. Mohd Roshidi Hassan adalah Pengerusi, Dewan Perniagaan Generasi Baru Felda Malaysia sementara Amran Mohamad adalah Pengerusi, Pertubuhan Kontraktor Generasi Felda. Kedua-dua NGO dinaungi oleh Tan Sri Rozali Ismail.

Pegangan-pegangan melalui pelbagai syarikat ini menguatkan pendirian saya bahawa UiTM Puncak Alam telah diswastakan kepada syarikat yang dikuasi oleh Tan Sri Rozali Ismail, seorang ahli perniagaan yang memegang jawatan di dalam Umno dan terkenal sebagai antara orang yang paling mendapat manfaat dari Umno.

RAFIZI RAMLI
Ahli Parlimen Pandan

18 Jun 2014
------------

BERITA AMAT SEDIH

Posted: 17 Jun 2014 11:30 PM PDT
Muhyiddin Yassin letak jawatan TPM Jumaat ini?

KUALA LUMPUR 18 JUN: Khabar angin bertiup kencang mengatakan Tan Sri Muhyiddin Yassin akan meletakkan jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri, dalam masa terdekat.

Menurut sumber, Muhyiddin dikatakan bakal digantikan oleh Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein yang juga sepupu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.


KAH KAH KAH

selamat jalan

malikul sembab

mengapa undur

malikul sembab

kami bersedih

bukankah 

mat mongol

yang patut pergi

kah kah kah-------------

MENCARI BAU KARIPAP ROSMAH

Posted: 17 Jun 2014 10:44 PM PDT

KOMENTAR

bodek ada macam cara
ini salah satu cara
yang ditunjukkan oleh
seorang ahli parlimen
ketuanan melayu

MENCARI CARI BAU
KARIPAP ROSMAH

Shahidan dakwa ahli Parlimen PAS 'berniat jahat' terhadap Rosmah

 Shahidan Kassim berkata Ahli Parlimen Rantau Panjang daripada PAS, Siti Zailah Mohd Yusoff "berniat jahat" kerana bertanya adakah program Permata Negara bertujuan menaikkan nama suami perdana menteri, Rosmah Mansor.
"Yang berhormat pakaian nampak macam Islam tapi mulutnya...," kata Shahidan ketika menjawab pertanyaan Siti Zailah di Dewan Rakyat, Parlimen hari ini.
"Saya berdoa semoga Allah membuka hatimu agar jadi lebih mulia," kata Shahidan yang juga ahli Parlimen Arau.


KAH KAH KAH

kah kah kah

untung untung

dapat cium

tangan najib

dapat bau

karipap rosmah

kah kah kah


-----------

PENYAMUN EEE ADIK BERADIK

Posted: 17 Jun 2014 09:26 PM PDT

KONSESI UITM SEREMBAN III KEPADA SYARIKAT KONGSI MILIK ADIK DATO' SERI SHAHRIZAT JALIL 

Konsesi penswastaan kampus UiTM yang kedua yang akan didedahkan adalah pembinaan, operasi dan penyenggaraan UiTM Cawangan Seremban III di Negeri Sembilan.
Jawapan Perdana Menteri pada 10 April 2014 menunjukkan bahawa konsesi selama 23 tahun yang dianggarkan mencecah RM1.5 bilion sepanjang tempoh konsesi ini dianugerahkan kepada sebuah syarikat bernama Inovatif Mewah Sdn Bhd.

Semakan menunjukkan bahawa pegangan saham di dalam Inovatif Mewah Sdn Bhd adalah seperti berikut (rujuk carian Suruhanjaya Syarikat Malaysia yang disertakan bersama):

1.      Menang Development (M) Sdn Bhd dengan pegangan 51% saham

2.      Menang Industries (M) Sdn Bhd dengan pegangan 20% saham

3.      Tentu Selesa Sdn Bhd dengan pegangan 29% saham

Menang Development (M) Sdn Bhd dan Menang Industries (M) Sdn Bhd adalah syarikat-syarikat yang dikawal dan/atau dimiliki sepenuhnya oleh Menang Corporation (M) Berhad, iaitu sebuah kumpulan pembangunan hartanah yang dikawal oleh keluarga Dato' Abdul Mokhtar Ahmad.

Manakala Tentu Selesa Sdn Bhd pula adalah syarikat yang dikuasai oleh dua tokoh yang rapat dengan Umno. Semakan SSM menunjukkan bahawa pengarah-pengarah Tentu Selesa Sdn Bhd adalah seperti berikut:

1.      Dato' Shahrir Abdul Jalil
2.      Dato' Aidit Ghazali

Tentu Selesa Sdn Bhd adalah sebuah syarikat dengan saham terbitan hanya RM2 sahaja dan dipegang oleh dua individu iaitu Saharudin Abdullah dan Sumami Kiman. Siasatan saya menunjukkan bahawa Saharudin Abdullah dan Sumami Kiman juga adalah pemegang saham kepada banyak syarikat RM2 yang digunakan di dalam pelbagai urusniaga kontroversi termasuklah cadangan pengambilalihan KFC dan PLUS. Ini menunjukkan bahawa kedua-dua individu ini menjalankan perniagaan menubuhkan syarikat bermodal RM2 untuk dijual kepada pihak-pihak ketiga yang seterusnya menggunakan syarikat ini bagi tujuan urusniaga yang lain.
Oleh itu, Tentu Selesa Sdn Bhd adalah syarikat yang dikawal sepenuhnya oleh Dato' Shahrir Abdul Jalil dan Dato' Aidit Ghazali.

Semakan lanjut menunjukkan bahawa Dato' Shahrir Abdul Jalil adalah adik kepada Dato' Seri Shahrizat Jalil, Ketua Wanita Umno Malaysia. Dato' Shahrir Abdul Jalil pernah menjadi Ketua Bahagian Umno Lembah Pantai yang kemudiannya digantung selama 3 tahun oleh Lembaga Disiplin Umno pada tahun 2005 kerana didapati bersalah dengan amalan politik wang.

Dato' Shahri Abdul Jalil adalah pengarah kepada pemegang konsesi Inovatif Mewah Sdn Bhd, selain menjadi pengarah kepada Tentu Selesa Sdn Bhd.

Seorang lagi pengarah Tentu Selesa Sdn Bhd adalah Dato' Aidit Ghazali, iaitu Timbalan Presiden Jalur Tiga (JATI), sebuah NGO sayap kanan yang ditubuhkan oleh Dato' Hassan Ali selepas beliau (Hassan Ali) dipecat dari PAS. JATI dilihat begitu kuat mendokong Umno dan banyak menyerang tokoh-tokoh Pakatan Rakyat.

Susun atur pemegang konsesi penswastaan UiTM Cawangan Seremban III menunjukkan bagaimana kroni kapitalisme digunakan di Malaysia untuk mengkayakan ahli-ahli politik yang rapat dengan Umno. Sebuah syarikat bermodal RM2 sahaja diberi pegangan sehingga 29% di dalam satu konsesi bernilai RM1.5 bilion hanya kerana ia dikuasai oleh tokoh-tokoh Umno atau yang rapat dengan Umno.

Model ini turut digunapakai di dalam beberapa konsesi yang lain, iaitu tokoh-tokoh Umno menjadi pemegang saham minoriti dan syarikat yang membina (selalunya syarikat yang memang terlibat di dalam sektor pembinaan) memegang saham selebihnya. Ia membayangkan seolah-olah syarikat yang dikawal ahli politik mendapat pegangan kerana membuka ruang "kabel politik" untuk dianugerahkan satu konsesi lumayan sedang syarikat pembinaan menjalankan kerja-kerja pembinaan sebenar.

Model ini yang menunjukkan penglibatan ahli politik dalam kroni kapitalisme adalah sarang rasuah yang akhirnya membebankan rakyat dengan konsesi-konsesi penswastaan seperti konsesi UiTM Cawangan Seremban III ini.

RAFIZI RAMLI
Ahli Parlimen Pandan

17 Jun 2014-----------

MALAPETAKA - SEJARAH

Posted: 17 Jun 2014 08:06 PM PDT


FACE BOOKSempena ulang tahun kezaliman ke atas rakyat hari ini.

Ini kenyataan Cikgu Ishak Surin, "orang lama" perjuangan yang kini YDP PAS Kawasan Batu.

Wajar jadi renungan dan tauladan generasi muda.
LikeLike ·  · Share

--------------

YA AMPOOOON

Posted: 17 Jun 2014 07:27 PM PDTHadapi realiti musuh yang sentiasa cari jalan hancurkan Islam


KUALA LUMPUR 16 Jun - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah menyeru umat Islam di negara ini agar bersatu-padu bagi menjadikan mereka kembali utuh dan mampu menghadapi rintangan serta.YA AMPOON
macam mana
cukong yang
musnahkan
kampong chu badak
runtuhkan surau
runtuhkan madrasah?


---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT