Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tanggungjawab ANDA untuk TURUN 1 Mei - Dato Husam Musa

Posted: 26 Apr 2014 07:39 PM PDT


Ambil Tanggungjawab: PM Korea Selatan Letak Jawatan Berhubung Insiden Feri Karam...Malaysia Ada..!!!

Posted: 26 Apr 2014 07:35 PM PDT


 Chung Hong-won


SEOUL: Perdana Menteri Korea Selatan, Chung Hong-Won meletakkan jawatan pada Ahad berikutan insiden feri penumpang karam yang mengakibatkan kematian atau kehilangan lebih 300 orang.
"Saya memohon maaf kerana tidak dapat menghalang kemalangan ini daripada berlaku dan tidak dapat bertindak balas dengan baik selepas kejadian itu," katanya.
"Saya percaya saya, sebagai Perdana Menteri, sudah tentu terpaksa mengambil tanggungjawab dan meletakkan jawatan."
Kerajaan, bersama-sama dengan hampir semua cawangan rasmi lain berhadapan dengan kritikan hebat berhubung kejadian itu dan pengendalian operasi menyelamat.
"Saya ingin meletakkan jawatan sebelum ini tetapi mengatasi keadaan ini adalah keutamaan pertama dan saya fikir ia merupakan tindakan yang bertanggungjawab untuk membantu sebelum meninggalkan jawatan.
"Tetapi saya telah membuat keputusan untuk meletakkan jawatan sekarang untuk tidak memberi beban kepada pentadbiran," katanya. - AFP

Melayu Mudah Lupa..: Kerana Kuasa Obama Dipuji Melangit..!!!

Posted: 26 Apr 2014 07:28 PM PDT

Sekiranya seorang Kepala Negara Ketiga
Akan adakah pujian dan ungkapan-ungkapan pengagungan seperti ini?

'Terima Kasih', Kata Obama Kepada Khairy

PETALING JAYA: Ia merupakan detik presiden yang akan terpahat dalam ingatan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.
Ketua Pemuda Umno yang memulakan tugas sebagai menteri pengiring sempena lawatan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama itu dengan yakin dan tidak tergamam apabila presiden itu berbual-bual dengan beliau di tarmac pangkalan TUDM.
Khairy berkata, Obama menjawab ucapan beliau kepadanya dalam Bahasa Malaysia.
"Saya kata 'Selamat datang, Mr Presiden' dan beliau menjawab 'Terima kasih'."
Khairy akan mengiringi Obama sehingga Presiden Amerika Syarikat itu berlepas pada Isnin.
Ia juga merupakan detik istimewa buat pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang diperlihatkan sebagai muka Malaysia kepada dunia berikutan kehilangan MH370.
Read More / Baca Lagi >>

SHOCK MOVE: China SHUTS embassies after protests by MH370 relatives

Posted: 26 Apr 2014 07:20 PM PDT

SHOCK MOVE: China SHUTS embassies after protests by MH370 relatives
BEIJING - In a rare move, China has shut down a diplomatic district here housing the Indian and American embassies as angry relatives of passengers of the crashed Malaysian jet held overnight protests over the so far futile search to locate the plane.
With no breakthrough despite the high profile multi-nation search operation nearly 50 days after Flight MH370 went missing, relatives of the 153 Chinese passengers had a stormy meeting with Malaysia Airlines staff yesterday after which they tried to protest in front of the Malaysian embassy located opposite the Indian mission here.
Police stepped up security since yesterday evening and sealed off the area today throwing the traffic in the busy area out of gear.
Many relatives reportedly rushed to the Malaysian embassy last night.
Wen Wancheng, whose son was on the flight said she had spent the entire night outside the embassy along with dozens of other protesters.
This is the second time since the plane went missing, that the Chinese relatives demonstrated in front of the embassy demanding Malaysian officials come out with the truth about the lost plane.

Earlier, relatives had lashed out over the "abrupt" announcement by Malaysian Prime Minister Najib Rajak stating the plane "ended" in the southern Indian Ocean where weeks of search on the surface and beneath the sea yielded no results.

Mystery continues to shroud the plane which went missing along with 239 passengers and crew on board, including five Indians, on March 8 while flying to Beijing from Kuala Lumpur.
This time the protesters said they were angry over the failure of Malaysian officials to be present at the briefing by the airline yesterday as promised before.
It is rare for such protests to be permitted by the Chinese authorities.
The protests this time took place before the weekend visit of US President Barack Obama to Kuala Lumpur, which is the first by an American President.
Malaysia is one of the Asean countries that are locked in maritime disputes with China over the South China Sea islands. The others include the Philippines, Vietnam and Brunei. - PTI

Saya harap dan berdoa bapa masih hidup, kata anak ketua pramugara MH370

Posted: 26 Apr 2014 07:17 PM PDT

Sudah enam minggu berlalu sejak pesawat Malaysia Airlines MH370 lesap bersama 239 penumpangnya, dan sejak itu harapan keluarga mereka semakin pudar. The Malaysian Insider mengeluarkan beberapa siri bagi berkongsi kesedihan keluarga penumpang pesawat dan mengharapkan rakyat Malaysia tidak akan melupakan penumpang yang menaiki pesawat MH370.
Andrew Nari bersama keluarganya menyambut harijadinya yang ke-49, 16 hari sebelum pesawat MH370 yang dinaikinya hilang. – Gambar ihsan Maira Elizabeth Nari, 27 April, 2014.  
Andrew Nari bersama keluarganya menyambut harijadinya yang ke-49, 16 hari sebelum pesawat MH370 yang dinaikinya hilang. – Gambar ihsan Maira Elizabeth Nari, 27 April, 2014. Luahan Maira Elizabeth Nari merayu kepulangan bapanya yang hilang bersama penerbangan MH370 dalam akaun Twitter menyentuh hati orang ramai, lagi-lagi tulisan "Bapa, Liverpool sedang menang. Cepat pulang tonton perlawanan! Bapa tidak pernah terlepas tonton perlawanan."
Kata-kata menyentuh hati itu mengundang simpati daripada orang ramai, malah kelab bola sepak Inggeris tersebut juga turut bersimpati dan memberi kata-kata semangat kepada Maira.
Maira tidak menolak kemungkinan kesemua 239 penumpang MH370 masih hidup, tetapi juga bersedia menerima kemungkinan paling teruk pada masa yang sama. – Gambar ihsan Maira Elizabeth Nari, 27 April, 2014. Maira tidak menolak kemungkinan kesemua 239 penumpang MH370 masih hidup, tetapi juga bersedia menerima kemungkinan paling teruk pada masa yang sama. – Gambar ihsan Maira Elizabeth Nari, 27 April, 2014. Selepas hampir 50 hari pencarian, anak perempuan ketua pramugara MH370 Andrew Nari yang berusia 18 tahun itu masih berharap bapanya selamat bersama penumpang lain.
"Keluarga saya, keluarga anak kapal dan penumpang merasakan mereka masih hidup dan bersembunyi di suatu tempat. Terdapat kemungkinan, jika kamu tanya saya," katanya kepada The Malaysian Insider.
"Walaupun saya masih berharap, saya juga bersedia untuk hadapi kesudahan yang paling teruk," kata Maira.
Dia percaya Tuhan menjaga semua orang dalam pesawat tersebut dengan selamat.
"Daripada-Nya (Tuhan) saya dapat kekuatan. Hanya Tuhan jawapan yang saya boleh beri kepada anda.
"Ibu saya adalah inspirasi saya. Tidak guna berfikiran negatif kerana saya perlu kuat, bukan sahaja untuk diri sendiri, tetapi juga untuk ibu dan adik saya. Saya perlu," katanya.
Maira mengatakan walaupun sedih, dia perlu berfikiran positif bukan sahaja untuk dirinya tetapi juga untuk ibu dan adik-adiknya. – Gambar ihsan Maira Elizabeth Nari, 27 April, 2014. Maira mengatakan walaupun sedih, dia perlu berfikiran positif bukan sahaja untuk dirinya tetapi juga untuk ibu dan adik-adiknya. – Gambar ihsan Maira Elizabeth Nari, 27 April, 2014. Maira mempunyai seorang adik, Malcolm, yang berusia 13 tahun.
Maira berkata tidak akan menolak nasib yang menimpa pesawat hilang tersebut, harapannya adalah satu-satunya yang beliau dapat daripada usaha yang dijalankan untuk menjejak pesawat hilang itu ialah kejayaannya.
Maira masih ingat dengan jelas sebelum pesawat Boeing yang dalam perjalanan ke Beijing itu hilang, iaitu 16 hari selepas ulangtahun ke-49 bapanya.
"Saya masih ingat kami sambut ulangtahun bapa. Ia sangat istimewa kerana kami belikan hadiah dan kek untuk bapa menggunakan wang sendiri yang diperoleh daripada kerja sambilan saya.
"Senyuman di wajahnya sangat bermakna," kata Maira.
Air mata berlinangan sebaik Maira terkenang bapanya yang pulang daripada bekerja membawa buah tangan dari luar negara.
"Mengingati saat ketika bapa cuba memarahi adik saya tapi kemudian tidak tahan sehingga tergelak sentiasa menyebabkan saya menangis," kata beliau.
Walaupun cuba menanam fikiran positif, kadangkala Maira mengakui tidak dapat menahan kesedihan mengingati bapanya.
Read More / Baca Lagi >>

Obamamania...Anwar kini bukan lagi egen AS..!!!

Posted: 26 Apr 2014 04:51 PM PDT

Amin Iskandar@Black

Selepas lama ditunggu-tunggu kehadirannya, akhirnya Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Hussein Obama tiba di Malaysia semalam.
Buat pertama kali selepas 48 tahun, presiden AS datang ke Malaysia selepas Lyndon Johnson datang ke negara pada tahun 1966 semasa era perang dingin.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tersenyum lebar menyaksikan kejayaannya membawa Obama ke Malaysia, sebuah negara yang terlalu "kecil" jika dibandingkan dengan negara-negara lain dalam peta dunia.
Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula kecewa kerana Obama tidak akan bertemunya dengannya.
Tetapi itulah realiti hubungan antara kerajaan.
Negara besar seperti AS tidak akan membuang masa untuk menyokong pembangkang di Malaysia jika kerajaan pimpinan Najib boleh memberikan apa sahaja yang mereka mahukan.
Namun, untuk menjaga hati Anwar, beliau diberi ruang bertemu Penasihat Keselamatan AS, Susan Rice.
Takut-takut Anwar mengalihkan kiblatnya ke China selepas sekian lama menjadi sekutu AS.
Ramai bertanya, mengapa Obama sanggup singgah di negara sekecil Malaysia yang tidak begitu kuat suaranya dalam arena politik antarabangsa?
Pengkritik mengatakan ia kerana beliau mahukan Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) ditandatangani Malaysia.
Mungkin ini salah satu faktornya, tetapi jangan kita lupa lebih besar daripada itu, Malaysia merupakan salah sebuah negara yang mempunyai jalan masuk kepada Laut China Selatan, salah satu laluan penting perdagangan dunia.
Tujuh negara yang terlibat dalam pertikaian teritorial di Laut China Selatan termasuk China, Taiwan, Filipina, Vietnam, Indonesia, Brunei dan Malaysia sendiri.
Campurtangan AS dalam pertikaian ini akan mengurangkan pengaruh China yang selama ini menjadi negara paling 'kuat' dalam isu ini.
Read More / Baca Lagi >>

Surat terbuka untuk pimpinan PAS

Posted: 26 Apr 2014 04:18 PM PDT

Ahmad Abdullah


Sudah lama saya tidak menjenguk ke tempat ceramah PAS selepas PRU 13 yang lalu, bukannya apa PAS pun sendiri jarang mengadakan ceramah dan jika ada penceramahnya tidak ada yang betul-betul bagus seperti dulu.
Semua kelihatan muram, masam dan macam hendak basi. Penganjur pun teragak-agak hendak jemput siapa, silap jemput tidak balik modal lebih parah lagi kena top-up duit sendiri. Lebih baik pakat tonton Maharaja Lawak atau wrestling. Apakah PAS ketandusan isu atau tokoh hebat yang mampu menarik khalayak ke tempat ceramahnya?
Justeru apabila melihat poster ceramah umum di Ijtimak Kepimpinan PAS Terengganu pada 18 April lalu, saya tanpa bertangguh segera bertolak awal ke Kemasik bagi mendengar apakah isu terkini yang bakal didendangkan oleh dua tokoh 'kontroversi' pada Muktamar PAS yang lalu iaitu Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu dan lawannya Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Amar yang berkongsi pentas pada malam itu.
Nik Amar mengambil giliran awal daripada Mat Sabu dan dimulai dengan nasihat agar ahli patuh dengan arahan kepimpinan dan parti walaupun tidak semua perkara dipersetujui oleh semua orang. Bagi saya ini semua adalah isi bagi program dalaman bukannya untuk ceramah umum yang dihadiri oleh khalayak yang terbuka sebegitu. Kemudian barulah beliau beralih kepada tajuk yang hangat dibincangkan kini iaitu berkenaan hudud.
Yang mengejutkan saya ialah apabila beliau memaklumkan sebab timbulnya gesaan daripada PAS untuk membentangkan rang undang-undang persendirian ke Parlimen selewatnya Disember ini adalah sebagai menyambut 'tawaran' ataupun jalan yang dibuat oleh Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Kata beliau kita hendak lihat setakat mana ikhlas Umno membuat tawaran tersebut. Kemudian beliau menambah lagi kita sudah tahu Umno tidak ikhlas tapi kita nak tengok setakat mana Umno bersungguh dalam bab ini.
Kemudiannya Mat Sabu mengambil tempat pula dengan memberikan tumpuan kepada isu ketelusan dan ketirisan dalam pentadbiran juga berkaitan desakan pembaharuan sistem pilihan raya yang mesti berterusan di samping gesaan rakyat untuk turun pada Himpunan 1 Mei nanti. Ternyata aura dan kehebatan beliau tiada ganti lagi setakat ini di pentas pidato dan sebagai daya penarik pendengar, syabas Mat Sabu.
Bagi saya apa yang dibawa oleh Mat Sabu tersebut adalah isu segar, bertepatan dengan kehendak semasa dan sesuai didengar dan dihadam oleh semua pihak. Ianya jauh berbeza dengan apa yang disampaikan oleh Nik Amar baik daripada segi gaya penyampaian mahupun isi disampaikan dan motif yang terselindung di sebalik ucapan beliau tersebut.
Justeru saya cuba memikirkan apakah rasionalnya beliau berkata sedemikian di depan khalayak sebegitu besar yang turut dihadiri oleh rakan Pakatan Rakyat lainnya. Kenyataan beliau PAS sudah mengetahui ketidakikhlasan Umno dalam bab ini tetapi meneruskan juga hasrat untuk membuat pembentangan di Parlimen mengundang seribu satu pertanyaan di benak saya, atau mungkin rakyat lainnya juga.
Langkah yang bakal dibuat oleh PAS ini sememangnya disokong 100% oleh Umno yang inginkan perpecahan di kalangan Pakatan Rakyat (PR) dan ini dimaklumi oleh semua orang yang celik politik. PAS sudah pun tahu langkah ini bakal menemui jalan buntu tetapi mengapa perlu dirisikokan perkara ini dengan membuka ruang perbalahan dengan PKR dan DAP pula?
Timbul suara-suara pendekar Mustar di sana sini :"Jangan peduli apa kata PKR dan DAP, kita bentangkan sahaja di Parlimen, biar kita kalah PRU asalkan kewajipan kita terlaksana, kita tidak perlu menjawab nanti di depan Allah, sudah terlepas tanggungjawab".
Read More / Baca Lagi >>

Perlukah Pemberian BR1M Diteruskan ?

Posted: 26 Apr 2014 04:14 PM PDT

Oleh Prof Dr Mohammad Agus Yusoff.
Saya ke hospital melawat saudara, sedih melihat katil yang sesak. Saya ke Kuala Lumpur, gelisah melalui jalan yang sibuk. Saya balik kampung, sedih mendengar cerita penoreh getah yang susah. Saya melihat data ekonomi negara, sedih melihat hutangnya banyak.

Maka, saya terfikir bagaimana untuk mengatasi masalah ini? Tentunya tidak mudah untuk kerajaan mengatasi kesemua masalah di atas kerana memerlukan belanja yang banyak. Lalu, terlintas di hati saya tentang BR1M. Perlukah kita pada BR1M?

BR1M diperkenalkan dalam kempen pilihan raya yang lalu dengan tujuan untuk membantu rakyat miskin. Tidak cukup dengan itu, mahasiswa juga diberikan baucer buku dan anak-anak sekolah diberikan wang poket di awal tahun untuk meringankan beban ibu bapa.

Belanja BR1M bukan sedikit. Pada Februari lepas, sejumlah RM3 bilion dibelanjakan kerajaan untuk BR1M. Dengan belanja sebanyak itu, apakah kesannya kepada rakyat?

Saya tidak nampak kesan yang BR1M boleh mengurangkan beban hidup, apatah lagi kemiskinan rakyat. Yang saya nampak ialah kenaikan harga meningkat, cukai yang meningkat dan lainnya. Di pihak penerima pula, yang saya nampak ialah mereka gembira buat sehari dua dan selepas itu kembali hidup dalam kesusahan. Lebih dari itu, yang saya nampak ialah BR1M menjadi momokan pembangkang bahawa pembayarannya adalah semata-mata untuk kerajaan mendapat keuntungan politik.

Perlukah BR1M diteruskan?
Read More / Baca Lagi >>

Polis cadang lokasi alternatif perhimpunan bantah GST pada 1 Mei

Posted: 26 Apr 2014 04:09 PM PDT


Polis meminta penganjur perhimpunan bagi bantah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dirancang diadakan di Dataran Merdeka pada 1 Mei ini, dipindah ke lokasi baru yang lebih sesuai.
  
Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad berkata penganjur perlu mengambil kira banyak isu keselamatan dan ketenteraman awam di bandar raya ini sebelum meneruskan perhimpunan itu di Dataran Merdeka, lapor Bernama.
  
"Kita khuatir jika diteruskan di situ, ia akan mendatangkan ketegangan dan mengganggu keselesaan orang awam.
  
"Lagi pula buat masa ini, Dataran Merdeka tidak boleh digunakan kerana masih menjalani proses menaik taraf padang dan tidak sesuai digunakan untuk sebarang aktiviti memandangkan terdapat mesin dan bahan binaan seperti besi dan kayu-kayan di sekeliling padang," katanya dalam sidang media hari ini.
  
Beliau berkata pihaknya pernah mengadakan mesyuarat bersama penganjur perhimpunan, yang dihadiri Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia S.Arutchelvam, berhubung perkara itu.

Read More / Baca Lagi >>

Ramkarpal sanggup galas tanggungjawab bapa di Parlimen

Posted: 26 Apr 2014 04:08 PM PDT


Ahli keluarga dan anak mendiang Karpal Singh menerima ucapan takziah daripada orang ramai yang memberi penghormatan terakhir di Dewan Sri Pinang, minggu lalu. Gambar fail The Malaysian Insider.Ahli keluarga dan anak mendiang Karpal Singh menerima ucapan takziah daripada orang ramai yang memberi penghormatan terakhir di Dewan Sri Pinang, minggu lalu. Gambar fail The Malaysian Insider.Sukar untuk mengikut jejak mendiang Karpal Singh, dan tidak ada sesiapa yang mengenalinya lebih baik daripada anaknya, terutama anak lelaki ketiga, Ramkarpal yang kini sanggup bertanding di Parlimen Bukit Gelugor jika kepimpinan tertinggi DAP menawarkan kerusi itu kepadanya.
"Tanpa ragu-ragu, saya suka untuk meneruskan apa yang bapa saya tinggalkan," katanya kepada The Malaysian Insider.
Peguam berusia 38 tahun itu yang bertugas bersama Karpal selama ini berkata demikian ketika ditanya mengenai spekulasi menyatakan mendiang bapanya mencadangkan namanya untuk kerusi berkenaan jika apa-apa berlaku kepadanya.
Ramkarpal, bagaimanapun, berkata beliau tidak tahu bapanya mahu beliau menggantikan tempatnya tetapi pengundi kawasan itu tentu mahu pengaruh dan agenda Karpal diteruskan di situ.
Walau apa pun, katanya, beliau menyerahkan kepada DAP Pulau Pinang dan jawatankuasa eksekutif pusat untuk membuat keputusan akhir.
Beliau berkata, Bukit Gelugor, yang sebelum ini sebahagian daripada kerusi Parlimen Jelutong, mempunyai nilai sentimental kepada keluarganya.
"Bapa saya memegang kerusi itu dari 1978 kecuali di antara 1999 dan 2004 apabila beliau tewas," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

SPRM Syor Kerajaan Negeri Gubal Dasar Tak Beri Projek, Tanah Kepada Keluarga

Posted: 26 Apr 2014 04:04 PM PDT


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesyorkan agar semua kerajaan negeri menggubal satu dasar melarang pengurniaan projek atau tanah kepada keluarga terdekat anggota pentadbiran.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata langkah itu penting bagi mengelak persepsi wujud elemen rasuah atau salah guna kuasa dalam pentadbiran mereka.

"Kita akan mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar dan Ketua Menteri... sebenarnya langkah ini sudahpun dimulakan.

"Saya juga telah meminta pengarah-pengarah (negeri SPRM) saya agar mengambil langkah bagi mengadakan perbincangan bersama ketua kerajaan negeri," katanya ketika berucap di majlis Pelancaran Amalan Kredibiliti, Masyarakat Berintegriti dan Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) di sini, Sabtu.
Lapan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kaum Cina menandatangani CIP, antaranya Persatuan Belia Kristian Malaysia, Persatuan Graduan Muda dan Pertubuhan Gerakan Belia Bersatu Malaysia.
 Read More / Baca Lagi >>

Manfaatkan Kekuatan Daripada Kepelbagaian Etnik - Obama

Posted: 26 Apr 2014 04:03 PM PDT


Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah bersama Presiden Amerika Syarikat Barack Obama pada Majlis Jamuan Negara Meraikan Presiden Amerika Syarikat ke Malaysia di Istana Negara pada malam Sabtu. -Foto BERNAMA.
KUALA LUMPUR: Presiden Amerika Syarikat Barack Obama berkata Malaysia boleh mencari kekuatan daripada kepelbagaian etnik dan agama rakyatnya serta harapan yang terlakar dalam sejarah untuk mengukir masa depan yang lebih cerah bagi generasi akan datang. Berucap pada majlis jamuan negara di Istana Negara sempena lawatan negara tiga hari beliau ke Malaysia, Obama berkata walaupun Amerika dan Malaysia adalah dua negara berbeza, namun rakyatnya berkongsi harapan dan hasrat yang sama.

"Saya percaya, tidak kira sama ada kita berasal dari sebuah kampung terpencil atau bandar raya megah, sama ada kita tinggal di Amerika atau di Malaysia, sebagai manusia, kita berkongsi hasrat yang sama - untuk hidup dengan bermaruah dan aman.

"(Kita ingin) mencorakkan masa depan kita sendiri, boleh mencari rezeki dan bekerja keras untuk menyara keluarga. Dan paling penting, mewariskan kepada generasi akan datang sesuatu yang lebih baik daripada apa yang ditinggalkan untuk kita," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Mh370: Boeing lemah!

Posted: 26 Apr 2014 03:52 PM PDT

Kuala Lumpur: Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mahu pengeluar pesawat Boeing bertanggungjawab dan menjawab setiap persoalan mengenai kehilangan misteri penerbangan MH370 sejak 8 Mac lalu.
Beliau mempertahankan syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) yang menerima cemuhan dan kritikan banyak pihak dengan mengatakan Boeing yang sepatutnya dipersalahkan atas kehilangan MH370 dan 239 penumpang serta anak kapal.

"Saya kecewa apabila pekerja MAS ditahan sebagai tebusan di Beijing oleh ahli keluarga penumpang MH370," katanya dalam entri terbaru menerusi blognya www.chedet.cc, kelmarin.

Katanya, kekecewaan itu diluahkan berikutan MAS dikecam teruk dan sepatutnya pihak yang bertanggungjawab menjawab semua persoalan itu adalah pengeluar pesawat itu, Boeing.
FotoSEORANG waris antara ahli keluarga yang melakukan protes di depan pasukan keselamatan yang mengawal Kedutaan Malaysia di Beijing.

Semalam, MAS mengesahkan kakitangannya ditahan di sebuah dewan utama di Lido Hotel, Beijing, Khamis lalu, berikutan ahli keluarga penumpang tidak berpuas hati dengan pendedahan butiran berhubung kehilangan pesawat itu.

Obama sambung legasi Johnson

Posted: 26 Apr 2014 03:51 PM PDT

OBAMA dilihat sebagai pemimpin AS yang berjaya memulihkan imej negara itu di mata dunia.


"IBU, Aiman rindu ibu, Aiman nak balik Malaysia. Keadaan di sini lain sangat dengan di negara kita." Itu antara dialog yang dilakonkan Aiman Ahmad Marzio, 18, dalam filem pendek berjudul Hello From Malaysia yang ditayangkan sempena Festival Filem Pelajar White House 2014 di Amerika Syarikat (AS) pada 28 Februari lalu.
Video berdurasi tiga minit yang diarahkan rakannya, Kira Bursky itu menewaskan lebih 3,000 penyertaan untuk menjadi salah satu daripada 16 buah filem pendek yang dipilih bagi tontonan Presiden Barack Obama.
Bertemakan peranan teknologi dalam pembelajaran di sekolah, ia mengisahkan tentang seorang pelajar dari Malaysia yang mempunyai masalah untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baharunya di AS.
Bagaimanapun, kesulitan Aiman difahami salah seorang pelajar tempatan, Maddy Boveri. Dia kemudiannya menjadikan internet sebagai medium untuk cuba mempelajari bahasa dan budaya masyarakat Malaysia.
Malah gadis mat saleh itu turut belajar makan menggunakan tangan supaya Aiman tidak berasa dirinya dipinggirkan.
Ternyata pendekatan ringkas dan padat berkenaan melayakkan filem pendek itu dipilih sekali gus memberi laluan kepada Aiman serta rakan-rakannya untuk bertemu dengan Presiden AS itu.
Anak pasangan Dr. Ahmad Marzio Mohd. Yusof dan Nurima Ibrahim itu berpeluang meninjau keadaan dalam beberapa ruang di White House termasuk perpustakaan dan bilik di Sayap Timur.
Dia juga berkesempatan bertemu Obama di Dewan Makan Negara yang terletak di kediaman rasmi Presiden AS ke-44 itu.


Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah (kiri) berkenan mengiringi Obama (kanan) selepas sambutan rasmi Presiden AS itu di Dataran Parlimen semalam.


Adikuasa
Bekas pelajar Kolej Perempuan Antarabangsa Cempaka (CILC) itu mengakui mengagumi Obama kerana sifat kepimpinan dan karakter yang dimiliki beliau.
"Saya begitu menghormatinya. Apabila dia datang berjumpa kami, langsung tiada sifat kepura-puraan dalam dirinya. Beliau juga begitu terbuka dan memberikan perhatian kepada kami," katanya.
Kredibiliti Obama sebagai pemimpin tidak perlu dipertikaikan lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysian King, Obama exchange toasts at state dinner

Posted: 26 Apr 2014 03:44 PM PDT

Obama Dines With Malaysia's Royal Family

Posted: 26 Apr 2014 03:43 PM PDT

Heli-dropped gunmen attack checkpoint in Donetsk region, aim at arms depot

Posted: 26 Apr 2014 03:42 PM PDT

US troops arrive in Lithuania amid Ukraine crisis

Posted: 26 Apr 2014 03:41 PM PDT

'Chaotic' situation unfolding in Ukraine

Posted: 26 Apr 2014 03:39 PM PDT

Will elections in Syria make any difference?

Posted: 26 Apr 2014 03:37 PM PDT

Amvid: Syrian air strike leaves home bloodied in Idlib province

Posted: 26 Apr 2014 03:35 PM PDT

Polis minta penganjur pindah lokasi perhimpunan bantah GST pada 1 mei

Posted: 26 Apr 2014 06:29 AM PDT

Polis meminta penganjur perhimpunan bagi bantah pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang dirancang diadakan di Dataran Merdeka pada 1 Mei ini, dipindah ke lokasi baharu yang lebih sesuai.
Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad, berkata penganjur perlu mengambil kira banyak isu keselamatan dan ketenteraman awam di bandar raya ini sebelum meneruskan perhimpunan itu di Dataran Merdeka.
"Kita khuatir jika diteruskan di situ, ia akan mendatangkan ketegangan dan mengganggu keselesaan orang awam.
"Lagi pula buat masa ini, Dataran Merdeka tidak boleh digunakan kerana masih menjalani proses menaik taraf padang dan tidak sesuai digunakan untuk sebarang aktiviti memandangkan terdapat mesin dan bahan binaan seperti besi dan kayu-kayan di sekeliling padang," katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.
Beliau berkata, pihaknya pernah mengadakan mesyuarat bersama penganjur perhimpunan, yang dihadiri Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia, S Arutchelvam, berhubung perkara itu.
"Mereka kata hanya akan dapat bagitahu keputusan (pindah lokasi) Isnin ini selepas berbincang dengan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (Mat Sabu), namun kita berharap mereka bersetuju dan kemudian mengadakan perhimpunan itu di Padang Merbok atau Stadium Merdeka," katanya.
Zainuddin turut menjangkakan kesesakan jalan raya di Jalan Raja, Jalan Perak, Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Raja Laut pada hari perhimpunan.
Katanya, setakat ini, polis menerima 31 laporan membantah cadangan mengadakan perhimpunan itu.

Apa Agaknya Pengabadian Untuk Obama..!!

Posted: 26 Apr 2014 06:13 AM PDT

Oleh A Kadir jasin

SETAKAT bertanya.
Kalau Presiden Amerika yang pertama melawat Malaysia diabadikan dengan menamakan sebuah rancangan Felda mengikut singkatan namanya, apakah agaknya yang akan diabadikan bagi mengingati lawatan Presiden Barrack Hussein Obama mulai hari ini hingga Isnin?

Felda LBJ di Negeri Sembilan diabadikan kepada Presiden Lyndon Baines Johnson yang mengunjungi negara kita pada tahun 1966.
Presiden Johnson Lawat Rumah Melayu
Berikut adalah "entry" dalam ensiklopedia atas talian, Wikipedia mengenai perkara itu: "FELDA L.B. Johnson ataupun Kampung L.B. Johnson merupakan sebuah pekan kecil di Negeri Sembilan, Malaysia. FELDA L.B. Johnson dinamakan bersempena bekas Presiden Amerika Lyndon B. Johnson, yang melawat kampung itu pada 1966. Ianya merupakan antara tempat yang dilawatinya dalam rombongan untuk mengeratkan hubungan dua hala antara Amerika Syarikat dan Malaysia pada masa itu."
Dengar khabar, ramai ibu bapa di Sarawak dan Sabah masa itu memberikan nama Johnson kepada anak lelaki mereka yang baru lahir mengambil sempena nama Presiden Amerika itu.
Dengan hubungan yang diuar-uarkan sebagai sangat akrab dan intim antara pemerintah negara kita sekarang dengan Pentadbiran Obama, tentulah satu bentuk pengabadian yang istimewa akan diberikan. Saya terkejut sekiranya tidak. Tetapi tentulah bukan TPPA kerana kerajaan kita berjanji lawatan Obama bukan untuk menandatangani perjanjian itu.
Read More / Baca Lagi >>

Perhimpunan Anti GST tidak jejas pelaksanaanya, kata Ahmad Maslan

Posted: 26 Apr 2014 06:10 AM PDT

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata perhimpunan yang dirancang pembangkang bagi membantah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) awal bulan depan di Kuala Lumpur tidak menjejaskan pelaksanaan cukai itu pada 1 April 2015.
Beliau berkata, perhimpunan itu tidak akan memberi kesan kepada kerajaan untuk terus berusaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju menjelang 2020.
"GST satu-satunya percukaian yang lebih adil dan telus setelah kerajaan memikirkan selama 30 tahun untuk melaksanakannya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jawa di Pasir Puteh, hari ini.
Ahmad diminta mengulas rancangan pembangkang mengadakan perhimpunan secara besar-besaran di ibu negara awal bulan depan bagi membantah pelaksanaan CBP.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semasa membentang Belanjawan 2014 pada Oktober tahun lalu mengumumkan cukai tunggal GST pada kadar 6% akan menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan sedia ada yang berkadar keseluruhan 16%.
Ahmad berkata, harga barangan tidak mungkin naik selepas pelaksanaan GST kerana kerajaan hanya akan mengenakan cukai pada kadar 6%.
Beliau berkata, rakyat berpendapatan rendah tidak perlu bimbang kerana GST tidak dikenakan ke atas barangan asas seperti beras, sayur, ikan, daging, pengangkutan awam, rumah kediaman, pendidikan, kesihatan dan makanan laut.
Read More / Baca Lagi >>

Majlis Peguam puji hakim tulis penghakiman individu dalam kes perlembagaan

Posted: 26 Apr 2014 06:08 AM PDT

Majlis Peguam Malaysia memuji tindakan tiga hakim Mahkamah Rayuan yang menulis penghakiman secara berasingan dalam mengisytiharkan peruntukan di bawah Akta Perhimpunan Aman (PAA) sebagai tidak mengikut perlembagaan, semalam.
Presidennya, Christopher Leong, berkata adalah penting, terutama dalam isu perlembagaan, setiap ahli panel memberikan pendapat masing-masing sepenuhnya terhadap isu berkenaan dan mempunyai penjelasan sendiri berhubung alasan kepada keputusannya.
"Kami menunggu untuk membaca teks penuh penghakiman bertulis mereka," kata Leong dalam satu kenyataan.
Keputusan penting dan bersejarah yang dibuat hakim, Datuk Mohd Arif Mohd Yusof, Datuk Mah Weng Kwai dan Datuk Hamid Sultan Abu Backer itu akan siap secara bertulis pada Isnin.
Ketiga-tiga hakim berkenaan adalah peguam sebelum dilantik menyertai panel hakim.
Ahli persatuan peguam turut memuji langkah yang diambil tiga hakim mahkamah rayuan itu untuk menyampaikan penghakiman secara berasingan.
Robert Lazar berkata, penghakiman yang berasingan menunjukkan perkembangan undang-undang yang meletakkan keutamaan kepada kepentingan awam.
"Dalam kes ini, mereka mendapat kesimpulan yang sama tetapi nampaknya mengambil pendekatan berbeza. Persatuan peguam teruja untuk tahu prinsip perundangan yang akan diperkenalkan," katanya.
Lazar berkata, adalah perkara biasa bagi kehakiman yang lebih matang seperti di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia untuk hakim menulis penghakiman secara individu.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam, Andrew Khoo Chin Hock, berkata mengetahui hakim sudah mencapai keputusan adalah sama penting dengan keputusan itu sendiri.
"Amalan yang baik seperti itu patut digalakkan supaya kita dapat tahu apa yang ada di fikiran hakim," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Ini baru lah Maharaja Lawak Mega !!!

Posted: 26 Apr 2014 04:32 AM PDT



dollah yankee -
Memang patut kita semua gelak sakan .. KahKahKahKah..

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Posted: 26 Apr 2014 02:52 AM PDT


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


AZMIN DI FITNAH LAGI

Posted: 26 Apr 2014 06:00 PM PDT




FACE BOOK


Hantu raya kena tangkap!! Video bukti pengakuan diserah kpd JPP untuk disiasat!!

#BatalkanPencalonanAzmin
 — ‎with ‎‎Rodziah Ismail,Tukar TiubJohari Bin Abdul, ‎‎‎محمد رافيق بن مسعود‎,che'GuBard Samm‎, Ah LisFuziah Salleh‎‎ and Rafizi Ramli‎.‎
Like ·  · Stop Notifications · Share







JANGAN

FITNAH



















---------

DEMO PAGI AHAD ANTI-AMERIKA

Posted: 26 Apr 2014 11:48 AM PDT






ANAK MUDA

AYOH DEMO

ANTI 

AMERIKA







------

Posted: 26 Apr 2014 11:42 AM PDT






KOMENTAR

gugurkan saja

calon ini

calon menipu




FACE BOOK


Like ·  · 


Hasil dari maklumat, pasukan pemantau PACA TSKI telah menyerbu sebuah bilik di Hotel Seng Chong, Simunjan Sarawak dimana dalam serbuan tersebut telah dijadikan tempat membuat undi untuk pemimpin tertentu.

Sebelumnya itu ketika pihak PACA TSKI mengetuk pintu bilik hotel tersebut mereka didalam enggan membukanya tapi kedengaran dari luar keadaan kelam kabut didalam ..

Setelah beberapa minit barulah dibuka dapati seorang anggota parti dari Hulu Selangor yang dikenal pasti dipercayai sudah membuat pangkah di kertas undi dan dimasukkan kedalam sebuah kotak.

Kejadian ini telah berjaya dirakam dan sudah pun dimaklumkan kepada Pengerusi Jawatan Kuasa Pemilihan Pusat Dato' Johari Abdul sendiri.

Pihak JPP berjanji sungguh akan buat siasatan dan tindakan sewajarnya. .. Sehingga artikel ini di tulis calon no 3 Tan Sri Khalid Ibrahim sedang mendahului.


Semalam Omak kau sudah beritahu peringatan bahawa kali ini jangan ada lagi pemilihan KeADILan yang disangsikan ketelusan, bersih dan adil.

Pihak TSKI sudah menubuhkan pasukan Polling Agent dan Counting Agentnya (PACA) yang terdiri dari sukarelawan seramai 600 orang ... Don't play playlah kali ini.

Jangan bersikap apabila Empayar nak rebah maka mula bertindak gelabah tidak munasabah .. Menang biar anggota parti tidak marah .. kalah biar ber





-------

BLACAK MONEY SUDAH SAMPAI

Posted: 26 Apr 2014 07:00 AM PDT





MINTA 
PENGKALAN TENTERA
ZUL BISUL
Obama datang malaysia sebab nakpau mat moggol.Mat monggol meliwat sana-sini.Zul bisul juga dicari oleh obama sebab nak murtadkan lebih ramai melayu.Ibrahim ali di cari obama untuk promosi umpan katak diAmerika.Kah..kah..kah..Pi mampossla ketuanan melayu tipu melayu....kah..kah..kah..Padan muka semua melayu...bodoh macam lembu... on APA TUJUAN OBAMA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/25/14--



BLACK MONEY
Kalau dulu..rosmah saekor sahaja yang menggenggam erat telur Najib..sekarang.amerika singapura Israel semua dah pegang telur Najib.mahu tak mahu Najib wajib sign tppa..xsign siap lah ekau Najib..tu pasal 100,000 People Request Najib Tun Razak Resignation.

dia hidup bebas..rakyat ttindas sampai kiamat... Yang lagi satu haru aku xsuka..buat apa Anwar dgn kaki2 bodek beliau kalut sgt nk jumpa Obama??canang merata media yg Anwar bernafsu benar nk jumpa Obama..apakah dgn hnya bjumpa Obama.si kafir laknat tu nk tolong umat nabi Muhammad di malaysia ni???

nmpak tak Kat situ yg seolah2 Obama ni maha berkuasa..semua nk sembah..skali dgn Anwar terkedek2 nk jumpa Obama..klau dia jmpa pn.apa boleh hlg depa sign tppa??hahaha..skrg ni.bukan msa nk mintak tlg amerika..skrg ni.msa nk tlg diri sendiri dan rkyat 52% yg ttindas.mintak tlg Obama sama lah mcm mintak tlg sama dajjal.. on APA TUJUAN OBAMA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 4/25/14


--------

LAYAN JANGAN TAK LAYAN

Posted: 26 Apr 2014 06:00 AM PDT






FACE BOOK


Awang Ketut updated his cover photo.
4 hrs · 
Awang Ketut's photo.
Like ·  · 



BELI DISINI:

017-681-42-44

---------

DEMO DI DATARAN MERDEKA

Posted: 26 Apr 2014 05:30 AM PDT




PENGUMUMAN 
siapa memimpin
himpunan dan dimana?

di klcc - ngo
 di sogo - amk
di masjid negara - pemuda pas
 di brickfeild - pemuda dap
 di dataran maybank - pimpinan

mula bergerak jam 2:00 petang
menuju ke dataran merdeka

sila masuk
ke  kuala lumpur
dengan pengangkutan awam
elakkan dari datang
dengan kereta


Mat Sabu: Demo 1 Mei tetap di Dataran



Perhimpunan membantah Cukai Jualan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 Mei depan di Dataran Merdeka Kuala Lumpur setakat ini tidak berubah dan tetap mengikut seperti yang dijadualkan.

"(Lokasi himpunan) tidak berubah. Ada bahagian penambahbaikan, ada bahagian kosong (tanpa penambahbaikan).

"Kumpulan NGO akan berhimpun di KLCC dan penyokong parti politik akan berada di sekitar Kuala Lumpur," kata Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.


--------

SENDIRI FIKIRLAH

Posted: 26 Apr 2014 02:10 AM PDT






FACE BOOK


Sendiri fikirnlah...

 — with Edy Noor Reduan Samm and 17 others.
23Like ·  · 



KAH KAH

KAH

-----

BAHASA MELAYU

Posted: 26 Apr 2014 12:06 AM PDT






KOMENTAR
tak payah lah
heboh heboh
bahasa melayu jadi
bahasa dunia

tukar dulu perkataan
presint di putrajaya
jadikan daerah

tukar nama kl sentral
jadikan kl pusat

jangan tipu mak cik felda
jangan tipu orang melayu

KUALA LUMPUR 25 April -  Najib  Razak memberi jaminan kerajaan akan terus memastikan bahasa Melayu bukan sahaja terus menjadi bahasa perdana di negara ini, malah bertaraf supranasional di peringkat...



KAH KAH 

KAH
wat ees de bekause
kah kah kah


---------

MACAM MANA BACA UTUSAN

Posted: 25 Apr 2014 10:24 PM PDT








KAH KAH 

KAH
ingat macam mana
baca akhbar
united malays national organisation
PERMATANG PAUH 11 April - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali berkata, parti itu harus keluar daripada terus dibayangi Penasihatnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau yang akan bertanding...

PERMATANG PAUH 11 April - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali berkata, parti itu harus keluar daripada terus dibayangi Penasihatnya, Anwar Ibrahim.

Beliau yang akan bertanding mempertahan jawatannya bulan hadapan menegaskan, perkara itu perlu dilakukan demi survival parti berkenaan dalam landskap politik semasa.

Menurutnya, PKR yang ditubuhkan lebih 15 tahun lalu perlu bergerak ke hadapan untuk menghadapi keadaan yang semakin mencabar.

"PKR bukan parti Anwar dan tidak boleh terus dibayangi oleh beliau. Oleh itu, ahli- ahli mesti bergerak melebihi beliau dan untuk mencapai hasrat berkenaan, kita perlu menonjolkan lebih ramai pemimpin muda dan profesional demi parti," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan ahli PKR negeri di sini hari ini.

Azmin berkata, bagi tujuan kesinambungan kepimpinan parti, lebih ramai tokoh muda dan profesional harus ditonjolkan untuk memastikan PKR terus dominan termasuk dalam aspek kerjasama bersama Pas dan DAP.





KAH KAH


KAH

--------

SELAMAT BERKENALAN - SALAM DARI KAMI

Posted: 25 Apr 2014 10:08 PM PDT





JAI DAN EZI
Tuan TT saya pun pencinta binatang gak terutama anjing. Boleh tolong pampangkan/share gambar Jai ngan Ezi? Nak gak tgk baka yg jadi teman Tuan TT ni. kah kah kah on SENYUM PAGI JUMAAT
Publish | Delete | Spam
Suku Samdol
on 4/25/14

EZI

NAMA SAYA EZI
bangsa saya ialah telemonian
saya adalah orang asal tanah melayu
nama saya di ambil dari sungai telom
umur saya dah masuk 5 tahun
saya baru turun haid 3 kali
tuan saya juga orang biduanda
asal usul orang asali

JAI


NAMA SAYA JAI
bangsa saya ialah pug
umur saya sepuluh tahun
mata saya telah rabun
asal ususl dari dari tiongkok


Malaysian Telemonian (The Telemonian) Breed Dog


The Telomian (Malaysian Telemonian) is rare breed native Malaysia dog. "The Telomian was named after the Sungai Telom valley in Pahang where this breed was first found by American scientists." Orang Ash indigenous people located along the Peninsular Malaysia used the Telomian dogs to protect their settlements (build their huts above ground) from invading varmints including snakes, scorpions, army of ants, poisonous snakes and hungry mammals especially during nightfall. 1 Also, the breed used for hunting small game and catching fish

  1. Pug - Wikipedia, the free encyclopedia

    en.wikipedia.org/wiki/Pug
    The pug is a toy dog with a wrinkly, short-muzzled face and curled tail. The breed has a fine, glossy coat that comes in a variety of colors, although most often ...
  2. -------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT