Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Lawatan ke Artartika - Mat Said kantoi dengan Istana

Posted: 27 Jan 2014 07:32 PM PST

OLEH ZULKIFLI SULONG, PENGARANG ANALISIS DAN RENCANA
JANUARY 28, 2014
Usaha Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said (gambar) menggunakan nama istana bagi lawatan ke Antartika terbocor apabila Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) menafikan penglibatan mereka dalam ekspedisi berkenaan.
Yayasan berkenaan sebaliknya menuntut Ahmad Said segera membuat permohonan maaf kepada Tuanku Sultan Mizan atas tindakan berkenaan.
"Kita menuntut Ahmad Said memohon maaf kepada YDSM dan menyebutkan siapakah sebenarnya yang menganjurkan lawatan beliau itu dan berapa kos sebenar lawatan itu," kata Adun Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi.
YDSM pada Ahad menafikan mereka menjadi penganjur kepada lawatan Ahmad Said ke Antartika.
"Lawatan itu bukan anjuran YDSM dan ia tiada kaitan dengan program yayasan," kata Setiausaha Kerja YDSM, Mohd Azrul Ismail dalam satu kenyataan.
Pejabat Menteri Besar Terengganu mengumumkan lawatan 15 hari pada 16 Januari lalu, atas anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dengan kerjasama YDSM.
Kenyataan itu turut menyebut lawatan kerja berkenaan bertujuan membantu kerajaan dalam menubuhkan pusat kajian bersama Instituto Antarctico Chileno.
"Lawatan ini membantu Malaysia dalam kajian perubahan iklim yang sejak akhir-akhir ini menjadi semakin tidak menentu.
"Lawatan eksplorasi saintifik ini merupakan lawatan susulan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin ke Antartika pada Oktober 2011 dalam usaha melihat lebih banyak universiti tempatan terlibat dalam kajian di sana," kata kenyataan itu.
Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Yahaya Ali, berkata isu penganjur bukan perkara pokok kerana lawatan ke Antartika itu tidak membawa pulangan.
"Ketika kita ajak rakyat berjimat, menteri besar pula dilihat mahu menghabiskan duit tanpa faedah. Apa faedah rakyat Terengganu terima daripada lawatan ke Artartika. Kita bukan hadapi salji, yang kita hadapi adalah banjir," kata Yahaya kepada The Malaysia Insider.
Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, berkata dua perkara memerlukan penjelasan daripada kerajaan negeri Terenganu khususnya menteri besar iaitu amanah dan  bercakap benar yang sepatutnya menjadi etika setiap pentadbir dan pemerintah.
"Penggunaan dana milik rakyat untuk suatu aktiviti yang dipertikaikan keperluan dan kemunasabahannya mengundang persoalan amanah kerajaan negeri dalam menguruskan harta milik awam," katanya.
Sebelum ini, DAP turut mempertikaikan lawatan kerja Ahmad Said dengan menyifatkan ia sebagai satu "pembaziran besar" yang tidak bertepatan dengan keadaan rakyat yang sering diingatkan untuk "mengikat perut".
Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua mempersoalkan rasional di sebalik lawatan 15 hari yang akan diketuai oleh Ahmad Said itu.
"Bagaimana lawatan 15 hari menggunakan kapal persiaran mewah memberi faedah kepada Malaysia? Jika saintis Malaysia terlibat dalam kajian perubahan iklim, mereka boleh mengkaji kesan pembalakan yang berlaku di Malaysia.
"Mengapa kita perlu membelanjakan wang pembayar cukai kepada kajian yang tidak membawa cabaran kompetitif," katanya.
Syed Azman berkata, bukan sekadar lawatan kerja ke Antartika itu mengejutkan, penafian penglibatan YDSN ini lagi mengejutkan rakyat.
"Ini satu pembohongan kepada seluruh rakyat," katanya kepada The Malaysian Insider.
Sehubungan itu, katanya, beliau yakin rakyat Terengganu tidak akan membiarkan pembohongan sebegini didiamkan begitu saja.
"Saya yakin rakyat, tanpa mengira latar belakang politik, tidak akan membiarkan perkara ini begitu saja," kata Syed Azman yang juga AJK PAS Pusat itu.
Kedudukan Ahmad Said sentiasa tidak stabil sejak mula dilantik sebagai menteri besar selepas pilihan raya umum 2008 lalu.
Ini kerana, kepimpinan Umno memilih Datuk Seri Idris Jusoh untuk meneruskan jawatannya sebagai menteri besar namun pihak istana tidak mahukannya.
Selepas beberapa sesi rundingan, akhirnya Ahmad Said yang bersetuju dilantik menjadi menteri besar dalam keadaan menerima bantahan daripada Umno sendiri sehingga pihak istana digelar sebagai "natang" iaitu istilah untuk binatang mengikut loghat Terengganu.
Apabila Tuanku Sultan Mizan dilantik sebagai Yang Dipertuan Agung, satu Dewan Pangkuan Di Raja Terengganu (DPDRT) dibentuk bagi menggantikan baginda kerana anakanda baginda masih terlalu muda untuk menjadi pemangku sultan.
Sehubungan itu, Ahmad Said terpaksa bertanggungjawab bukan kepada seorang raja bahkan sembilan anggota DPDRT dalam mentadbir Terengganu.
Ia menimbulkan pelbagai persepsi kerana banyak projek dan kawasan balak serta lombong  terlepas daripada tangan rakyat biasa kepada pihak tertentu.
Selepas pilihan raya umum 5 Mei lalu, kedudukan Ahmad Said semakin tidak stabil berikutan PR hanya kurang dua kerusi untuk menyamai kerusi BN.
Dalam pilihan raya itu, PAS mendapat 14 kerusi manakala PKR mendapat satu kerusi manakala BN pula menguasai majoriti 17 kerusi. - 28 Januari, 2014.- TMI

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Satu kejutan kalau Anwar jadi MB Selangor

Posted: 27 Jan 2014 08:51 PM PST

A Kadir Jasin

Sekiranya tepat ramalan media massa mengatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan bertanding Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dan seterusnya mengambil alih jawatan menteri besar Selangor, implikasinya sangat menarik.
Hal ini menjadi bahan spekulasi hangat berikutan pertemuan panjang (dikatakan empat jam) antara Anwar dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dan peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR Kajang, Lee Chin Cheh.
Saya menganggapnya sebagai sesuatu yang memeranjatkan dan mungkin tidak semestinya baik bagi Anwar, PKR dan Pakatan Rakyat. Pandangan lanjut saya seperti berikut:
1. Akhirnya Anwar terpaksa mengaku bahawa krisis kepimpinan kerajaan Selangor yang berpunca daripada perebutan kuasa antara Abdul Khalid dan Timbalan Presiden PKR, Mohd Azmin Ali, sudah sampai ke peringkat hidup mati.
2. Krisis itu mungkin tidak meruntuhkan kerajaan PR Selangor, tetapi akan melemahkannya.
3. Ia akan melemahkan kedudukan PKR sebagai perantara PR dan menyebabkan DAP dan PAS memikirkan semula pergantungan mereka kepada PKR sebagai perunding.
4. Walaupun Anwar sangat akrab dengan Azmin dan percaya kepadanya, namun beliau tidak dapat memberikan jawatan MB kepada Azmin selagi Abdul Khalid ada dalam DUN.
5. Walaupun Azmin adalah timbalan presiden yang bersama Anwar hampir tiga dekad, namun dalam parti beliau mempunyai musuh dan Abdul Khalid ada pengikutnya sendiri.
6. Di kalangan Adun daripada PKR, DAP dan PAS, sokongan terhadap Azmin berbelah bagi. Mungkin lebih ramai memihak kepada Abdul Khalid, khasnya di kalangan Adun DAP.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar Ibrahim tidak layak jadi Adun Kajang, MB Selangor dan Ketua Pembangkang

Posted: 27 Jan 2014 08:49 PM PST

Daniel Teoh Tzu Yong

Nampaknya apabila berdepan dengan kepentingan masing-masing, tiada perbezaan antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).
Ini hasilnya apabila ciplak daripada satu diterima pakai oleh yang lain. Hati dan harapan yang terguris, biarlah salahkan diri sendiri kerana mengharap terdahulu tanpa mengenal muka sebenar.
Pencalonan Datuk Seri Anwar Ibrahim diumumkan pada sidang media yang mempunyai wakil daripada DAP dan PAS. Namun, kehadiran mereka sedikit pun tidak membayangi perasaan anak muda Malaysia yang memang tidak suka akan perkembangan terbaru PKR ini. Malah, ia amat menjijikan.
Mulai hari ini, pengajaran yang amat penting untuk rakyat Malaysia yang tersayang: Percayai ahli politik daripada BN atau PR mana-mana pun pada risiko sendiri. Segala perompakan atau kehilangan nyawa tidak akan ditanggung.
Tahniah diucapkan kepada Barisan Nasional Kajang kerana bakal berdepan dengan kempen pilihan raya kecil yang paling senang!

Anwar mahu jadi MB Selangor kerana gagal jadi PM, kata Kadir Jasin

Posted: 27 Jan 2014 08:44 PM PST


Tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di DUN Kajang adalah pengakuan kalah, kata Datuk A Kadir Jasin. Gambar fail.Tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di DUN Kajang adalah pengakuan kalah, kata Datuk A Kadir Jasin. Gambar fail.Datuk A Kadir Jasin berkata tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang dikosongkan semalam akan dilihat sebagai satu pengakuan kalah kerana gagal menjadi perdana menteri Malaysia.
Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP) itu mengulas spekulasi mengatakan Anwar bakal menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor jika menang di kerusi DUN Kajang dalam pilihan raya kecil yang perlu diadakan selepas Lee Chin Cheh meletakkan jawatan semalam.
"Beliau pasti dituduh oleh musuhnya sebagai mengaku kalah dan tidak yakin lagi boleh menjadi PM," tulis Kadir dalam blognya hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

MB Selangor: Anwar sah tanding kerusi DUN Kajang

Posted: 27 Jan 2014 08:41 PM PST

 Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan bertanding di kerusi DUN Kajang yang kosong apabila penyandangnya, Lee Chin Chen dari PKR meletakkan jawatan semalam, umum Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Parti Keadilan dan Pakatan Rakyat setuju meletakkan calon Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan bertanding (di) Kajang," kata Khalid dalam sidang media di ibu pejabat PKR pagi ini.

Anwar sah bertanding di DUN Kajang

Posted: 27 Jan 2014 07:56 PM PST

PKR hari ini mengesahkan akan meletakkan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang dikosongkan oleh Lee Chin Cheh, semalam. Keputusan itu diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya, Selangor hari ini.

Untuk menjimatkan kos dan masa BN dinasihatkan memberikan kemenangan percuma kepada Datuk Seri Anwar pada PRK Dun Kajang.

Gigi Berdarah Ketika Solat - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 27 Jan 2014 07:42 PM PST

Hukum ISTERI Minta UPAH Dengan SUAMI Lepas Buat Kerja - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 27 Jan 2014 07:37 PM PST

Jangan MELINTAS Depan Orang SOLAT! - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 27 Jan 2014 07:36 PM PST

Kemelut di Selangor : Ni nasihat buat Anwar Ibrahim..

Posted: 27 Jan 2014 07:32 PM PST

Dah lama dah aku tengok PKR Selangor ni.. kepada penyokong pandai pula diberikan nasihat selesaikan segala isu melibatkan parti secara dalaman tapi mereka pula sebaliknya..

Kalau kita baca kebanyakkan komen warga internet dalam berbagai portal yang ada, majoriti rakyat amat menyanjungi TS Khalid sebagai Menteri Besar Selangor..

Tapi kalau kita tanya pula pemimpin-pemimpin PKR Selangor sendiri, boleh dikatakan ramai yang tak menyenangi kepimpinan TS Khalid ini, sebab utamanya ialah kedekut!

Kedekut kepada parti bukan kedekut kepada rakyat.. salahke?

Tertanya-tanya juga aku kenapa perkara ini tidak diselesaikan secara dalaman?.. susah sangat ke Azmin dan TS Khalid hendak dipertemukan?

Kenapa tidak Anwar yang rapat dengan Azmin dan Wan Azizah yang rapat dengan Faekah temukan mereka dan selesaikan masaalah antara mereka secara dalaman?

Dan aku setuju dengan kenyataan Cucu Mat Kilau ni..

Susulan kemelut dalaman PKR, antara Azmin Ali (Timbalan Presiden) dan Tan Sri Khalid Ibrahim (MB Selangor) maka NGO Angkara terpanggil utk beri nasihat dan teguran buat Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Read More / Baca Lagi >>

MB Terengganu ‘kantoi’ guna istana untuk lawatan ke Antartika

Posted: 27 Jan 2014 07:27 PM PST

Usaha Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said  menggunakan nama istana bagi lawatan ke Antartika terbocor apabila Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) menafikan penglibatan mereka dalam ekspedisi berkenaan.
Yayasan berkenaan sebaliknya menuntut Ahmad Said segera membuat permohonan maaf kepada Tuanku Sultan Mizan atas tindakan berkenaan.
"Kita menuntut Ahmad Said memohon maaf kepada YDSM dan menyebutkan siapakah sebenarnya yang menganjurkan lawatan beliau itu dan berapa kos sebenar lawatan itu," kata Adun Batu Burok, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi.
YDSM pada Ahad menafikan mereka menjadi penganjur kepada lawatan Ahmad Said ke Antartika.
"Lawatan itu bukan anjuran YDSM dan ia tiada kaitan dengan program yayasan," kata Setiausaha Kerja YDSM, Mohd Azrul Ismail dalam satu kenyataan.
Pejabat Menteri Besar Terengganu mengumumkan lawatan 15 hari pada 16 Januari lalu, atas anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dengan kerjasama YDSM.
Kenyataan itu turut menyebut lawatan kerja berkenaan bertujuan membantu kerajaan dalam menubuhkan pusat kajian bersama Instituto Antarctico Chileno.
"Lawatan ini membantu Malaysia dalam kajian perubahan iklim yang sejak akhir-akhir ini menjadi semakin tidak menentu.
"Lawatan eksplorasi saintifik ini merupakan lawatan susulan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin ke Antartika pada Oktober 2011 dalam usaha melihat lebih banyak universiti tempatan terlibat dalam kajian di sana," kata kenyataan itu.
Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Yahaya Ali, berkata isu penganjur bukan perkara pokok kerana lawatan ke Antartika itu tidak membawa pulangan.
"Ketika kita ajak rakyat berjimat, menteri besar pula dilihat mahu menghabiskan duit tanpa faedah. Apa faedah rakyat Terengganu terima daripada lawatan ke Artartika. Kita bukan hadapi salji, yang kita hadapi adalah banjir," kata Yahaya kepada The Malaysia Insider.
Read More / Baca Lagi >>

Konsensus nasional: BNBBC - Zahid tidak senada, keikhlasan Anwar dipersoal

Posted: 27 Jan 2014 07:25 PM PST


Tan Sri Shahrir Samad tidak menyambut baik saranan mewujudkan konsensus nasional antara Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat. Gambar fail.Tan Sri Shahrir Samad tidak menyambut baik saranan mewujudkan konsensus nasional antara Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat. Gambar fail.Tan Sri Shahrir Abdul Samad tidak bersetuju dengan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menyambut baik gesaan mewujudkan konsensus nasional dengan pembangkang Pakatan Rakyat (PR).
Ahmad Zahid menerima baik tawaran Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi bagi Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) itu, PR perlu terlebih dahulu menunjukkan keikhlasan sebelum menawarkan sebarang konsensus nasional dengan kerajaan.
"Itu pandangan dia, pandangan saya lain," kata Shahrir kepada The Malaysian Insider merujuk kepada kenyataan Zahid yang mengalu-alukan saranan Anwar.
"Orang yang buat kacau, dia (Anwar) betulkan tempat dia dulu, dia punya sendiri. Kalau kita pun sama terlibat dalam benda ini, orang kita pun sendiri, kenalah tegah orang kita dahulu," katanya.
Anwar yang juga ketua pembangkang pada Ahad lalu sekali lagi mengulangi cadangan mewujudkan konsensus nasional dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) walaupun cubaannya sejak selepas pilihan raya 5 Mei masih belum membuahkan hasil.
"Mereka (pembangkang) boleh menunjukkan keikhlasan, bukan hanya tunjuk hendak rekonsiliasi nasional sahaja.
"Mana yang Anwar boleh kawal, dia patut buatlah. Janganlah nak rekonsiliasi tapi orang dia provok seperti Adun PKR buat demo kangkung tidak senonoh. Apa keikhlasan dan asas hendak rekonsiliasi macam itu?" kata Shahrir merujuk kepada demonstrasi kangkung Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machang Bubuk, Lee Khai Loon.
Read More / Baca Lagi >>

Saya boleh berundur jika Pakatan capai konsensus - Abd Khalid

Posted: 27 Jan 2014 07:22 PM PST

KUALA LUMPUR: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau boleh meletakkan jawatan sekiranya kepimpinan  pakatan pembangkang mencapai konsensus dan mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafudin Idris Shah berhubung perkara itu.
  
Bagaimanapun, katanya sehingga kini tiada perbincangan dilakukan pucuk pimpinan tiga parti pembangkang dalam pakatan itu mengenai perkara berkenaan.
  
"Saya boleh berundur sekiranya pakatan pembangkang mencapai konsensus untuk menggantikan saya tetapi tiada perbincangan mengenainya sehingga kini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran buku 'Maps of Malaya and Borneo: Discovery, Statehood and Progress' di sini, semalam.
  
Buku itu dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.  Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas khabar angin kononnya beliau akan melepaskan jawatan bagi memberi laluan kepada ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menggantikannya sebagai Menteri Besar Selangor, dengan spekulasi Anwar bakal betanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kajang.
Read More / Baca Lagi >>

Kaedah singkir Khalid yang berisiko?

Posted: 27 Jan 2014 06:40 PM PST

Politik Selangor khasnya sudah mulai mendidih kandati hawa Semenanjung waktu ini agak dingin. Hati para pemain utama politik negeri itu juga sudah mulai meruap kepanasan. Bekas hati yang semakin hangat kini,  ialah bekas hati Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim (foto). Usaha untuk meluncurkan beliau dari kerusi MB sudah sampai ke stage four. Sudah pasti sejak siang tadi dan membawa ke malam-malam seterusnya Khalid akan diserang 'insomnia' yang teruk.

Dalam pada itu Khalid sendiri juga sudah mula mencari tapak dan mengejapkan kedudukannya. Kilas samping dan sarungnya sedang dikejapkan. Dia tentu sudah sedia menghadapi apa saja kemungkinan. Dan tentunya dia juga sedang berfikir mengenai dirinya, tentang maruah dan kejayaanya.

Pengosongan kerusi DUN Kajang oleh Lee Chin Cheh hari ini membuka dan 'membaharkan' segala cerita. Desas desus siang tadi rupa-rupanya benar. Konsensus yang diambil oleh pimpinan PKR telah pun dilaksanakan. Lee Chin Cheh sudah pun mengutuskan surat pengosongan kerusi dan Speaker DUN Selangor juga sudah mendedahkannya. Jadi 'budu' kini sudah terdedah kepada umum. Lalat dan langau sudah berterbangan menghidu dan mencari arah.


Apa yang dilakukan itu seakan menjawab apa yang saya persoalkan di dalam posting sore tadi. Saya menegaskan Khalid hanya boleh diganti dengan Anwar Ibrahim menerusi pilihan raya kecil. Ertinya kalau Khalid lepas jawatan lusa, (seperti diura-urakan) Anwar tidak akan naik secara automatik, dan Selangor akan kekosongan MB sekurang-kurangnya tiga minggu.

Bermain api di Selangor

Esok katanya Anwar akan membuat pengumum penting mengenai apa yang berlaku seterusnya. Apakah beliau sendiri akan bertanding atau ada calon lain? Walaupun siapa yang akan bertanding di DUN Kajang, atas niat hendak menggantikan Khalid, keputusan diambil itu sungguh berani. Saya menyifatkan PKR amnya dan terutamanya Anwar khususnya berani bermain dengan api politik di Selangor. Mungkin tindakan ini satu keterpaksaan yang terpaksa.

Dari segi teorinya nampak senang dan simple untuk dilakukan. Kosong kerusi, Anwar tanding menang dan kemudian angkat sumpah jadi MB. Riwayat politik Khalid Ibrahim pun berlalu begitu sahaja bagaikan kulit pisang dilontar dari atas komuter. Itulah yang difikir dan dikira. Bagi mereka yang benci Khalid mungkin sudah bertepok tangan sambil ramai-ramai menyanyikan lagu 'lenggang kangkung'.
Read More / Baca Lagi >>

Nasib Khalid melalui penyingkiran terbuka?

Posted: 27 Jan 2014 06:39 PM PST

 
Petang semalam Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyebut peri pentingnya perkenan Sultan dan persetujuan Pakatan Rakyat sebelum beliau dapat digantikan.

Itu dengan sendirinya memberi isyarat bahawa bukan mudah untuk menggantikan menteri besar Selangor ini.

Respon itu juga memberi isyarat bahawa Khalid tidak akan menyerahkan tengkuknya begitu sahaja.

Dua bulan lalu saya dan seorang teman wartawan ada berbincang mengenai masalah Pakatan di Selangor dan saya meramalkan apa yang berlaku ini akhirnya akan memuncak dalam bentuk krisis politik di Selangor pada 1975.

Krisis itu mempunyai beberapa persamaan dengan krisis yang berlaku di Sarawak pada 1966 dan Kelantan pada 1977.

Saya berpendapat politik dan prosedur yang digunakan dalam krisis-krisis itu boleh direnung bagi digunakan semula dalam menangani kerenah menteri besar Selangor ini.

Ketiga-tiga krisis politik itu melibatkan penyingkiran ketua kerajaan negeri; yakni menteri besar di Selangor dan Kelantan dan ketua menteri di Sarawak.

Mirip situasi Kelantan 1977

Dalam ketiga-tiga krisis itu parti yang membentuk kerajaan terpaksa mengemukakan undi tidak percaya bagi menjatuhkan orang mereka sendiri yang enggan bermain mengikut arahan parti.

Kalau orang parti yang diletakkan di dalam kerusi menteri besar itu mengikut arahan sebagaimana Datuk Seri Najib Razak di Pahang atau Datuk Seri Dr Rais Yatim di Negeri Sembilan pendekatan melalui undi tidak percaya itu tidak perlu.

Tetapi itu bukan politik Datuk Harun Idris yang telah memegang jawatan menteri besar Selangor sejak 1964.

Bekas ketua Pemuda Umno ini malah dianggap pencabar Perdana Menteri Tun Razak dan kemudian Datuk Hussein Onn. Senario Khalid di Selangor pada 2014 tidak sama dengan konteks politik Harun Idris pada 1975.

Kedudukan Khalid lebih menyamai kedudukan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohamed Nasir pada 1977 yang tidak begitu mendengar arahan partinya PAS. Khalid juga ada persamaan dengan Datuk Stephen Kalong Ningkan yang cuba mentadbirkan Sarawak dengan caranya sendiri; sesuatu yang tidak digemari oleh perdana menteri Tunku Abdul Rahman.
Read More / Baca Lagi >>

Gerakan Anwar kejutkan PKR, Pakatan

Posted: 27 Jan 2014 06:24 PM PST

 
 Edmund Bon: Kajang voters should punish #PKR by voting any candidate but PKR's.

Wan Saiful Wan Jan: Stupid excuse "@KEADILAN: Kenyataan media CC Lee, mantan ADUN Kajang yang telah letak jawatan petang tadi (semalam).

Pengumuman pengunduran wakil rakyat Kajang semalam menggemparkan banyak pihak, termasuk pemimpin kanan dalam PKR, dan menjadikan mereka semua sangat serba salah.

Gerakan yang mendadak ini dipercayai datang daripada beberapa pihak yang dekat dengan Ketua Umum Anwar Ibrahim sendiri, bukan kumpulan Timbalan Presiden Azmin Ali.

Kumpulan Azmin sendiri, yang digambarkan sangat ghairah ingin mengambil tampuk kekuasaan di Selangor, dikhabarkan terperanjat dengan gerakan mengejut semalam.

Tindakan ini bertujuan "menyelesaikan" persaingan antara PKR Selangor, yang diketuai Azmin, dengan Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim.

Walaupun PKR negeri masih utuh di belakang Azmin, mereka tidak sempat berbuat apa-apa untuk mengelak pengumuman pengunduran CC Lee, bekas pemimpin Gerakan yang dikaitkan dengan Azmin.

Difahamkan, keputusan itu belum mendapat persetujuan PKR Selangor yang masih berusaha untuk menentukan perjalanan parti dalam krisis terbaru ini.

PKR negeri dikatakan mengambil strategi berbeza untuk menangani kemelut ini -- strategi akibat tidak menduga langkah mendadak pasukan Anwar.

DAP, PAS tunggu & lihat

Gerakan mengejut pasukan Anwar, disertai beberapa pemimpin kanan dan muda PKR termasuk Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail, dapat dijayakan susulan pertemuan ketua pembangkang itu dengan Khalid pada hujung minggu dan Lee semalam.

Pasukan Anwar juga cuba memberikan gambaran kepada beberapa pemimpin PKR bahawa proses biasa parti tidak sesuai untuk gerakan ini.

Read More / Baca Lagi >>

Senario di Selangor

Posted: 27 Jan 2014 06:22 PM PST


Desas-desus semakin kuat bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim bakal digugurkan sebagai menteri besar Selangor.
Khalid hanya boleh gugur sekiranya PKR tidak mahu beliau meneruskan khidmat sebagai menteri besar. Kerana beranggapan bahawa kerusi menteri besar adalah hak milik PKR, satu nama calon akan dikemukakan oleh PKR untuk menggantikan Khalid.
Selepas itu, barulah PAS dan DAP akan membuat keputusan sama ada menerima atau menolak cadangan PKR.
Ketiga-tiga parti mempunyai jumlah kerusi DUN yang hampir sama (PKR 14, PAS 15 dan DAP 15). Dalam perang Romance of the Three Kingdom ini mana-mana dua parti boleh bergabung untuk mengkhianati mana-mana parti yang tidak bersetuju dengan mereka.
Mari kita lihat daripada sudut PKR:
Kebanyakan terasa Khalid perlu digantikan kerana cara pentadbiran beliau tidak membawa keuntungan kepada parti. Ramai di PKR berasa sepatutnya PKR sekarang adalah parti yang mempunyai sumber terbanyak.
Siapakah yang mempunyai kaliber, integriti dan ketegasan seperti Khalid dalam menjaga hak rakyat?
Di kalangan Adun PKR Selangor, sebenarnya tiada. Untuk menggantikan Khalid, PKR memerlukan seorang Adun baru daripada kalangan pembesar mereka.
Antara nama yang boleh diterima ialah Rafizi Ramli, Saifuddin Nasution, Dr Wan Azizah dan Anwar Ibrahim sendiri. Untuk keempat-empat nama besar ini naik, perlu diadakan satu pilihan raya kecil.
Kini, Adun N25 Kajang, Lim Chin Cheh daripada PKR meletak jawatan.
Apakah beliau meletak jawatan kerana membocorkan maklumat kepada media mengenai peletakan jawatan Khalid atau untuk membuka laluan kepada calon MB yang baru? Sehingga kini, tiada yang tahu. Tetapi, media membuat keputusan bahawa ia adalah untuk memberi laluan kepada calon MB baru.
Sebenarnya ini boleh dipertikai kerana pada pagi semalam, Khalid dan Anwar baru sahaja bersusah-payah menafikan laporan akhbar The Star bahawa Anwar akan menjadi MB Selangor. Tiba-tiba Adun Kajang pula meletak jawatan. Takkan Anwar dan Khalid sebegitu bodoh dalam politik?
Read More / Baca Lagi >>

Pergolakan dalam keluarga Tun Razak

Posted: 27 Jan 2014 05:54 PM PST


Akibat artikelnya, Datuk Seri Nazir Razak dikatakan kini terpinggir daripada koridor kuasa. Gambar fail.Akibat artikelnya, Datuk Seri Nazir Razak dikatakan kini terpinggir daripada koridor kuasa. Gambar fail.Artikel bertajuk "Mengenang kembali bapa saya, Tun Razak" yang ditulis jurubank terkemuka Datuk Seri Nazir Razak dikatakan menyebabkan kemarahan keluarga perdana menteri dan penyokongnya -  dengan kemungkinan akan menyebabkan bos CIMB itu menerima akibatnya.
Menurut kem Datuk Seri Najib Razak, artikel tersebut yang menggambarkan legasi perdana menteri kedua Malaysia ibarat memberikan peluru kepada musuh beliau – kini menyerang dirinya dan isteri daripada pelbagai sudut.
Dalam artikel dikeluarkan sempena ulang tahun ke-38 kematian Tun Abdul Razak Hussein, Nazir meceritakan tentang kualiti yang menyebabkan bapanya dihormati. Sebagai seorang pemegang amanah aset negara, kesederhanaannya adalah lagenda.
Apabila keluarga menemaninya dalam lawatan rasmi kerajaan, Tun Razak memastikan perbelanjaan untuk keluarga daripada poketnya sendiri. Beliau juga terkenal dengan integriti, merupakan hamba kepada rakyat dan kepercayaan diberikan mestilah tidak boleh dikhianati.
Nazir berkata, bapanya sudah melaksanakan "Rakyat Didahulukan", sebelum slogan tersebut kedengaran dan percaya terdapat tempat bagi semua rakyat di bawah matahari Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Molotov cocktail: Kementerian Pertahanan kerjasama dengan polis, MKN....siapa akan jadi kambing hitam atau mangsa...!!!

Posted: 27 Jan 2014 05:53 PM PST


Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng meninjau kesan 'molotov cocktail' di perkarangan gereja, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 28 Januari, 2014.Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng meninjau kesan 'molotov cocktail' di perkarangan gereja, semalam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 28 Januari, 2014.Kementerian Pertahanan sedia bekerjasama dengan polis dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk mengkoordinasi segala tindakan yang perlu dilakukan berhubung insiden melontar 'molotov cocktail' atau bom botol di pekarangan sebuah gereja di Pulau Pinang, semalam.
Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, berkata beliau melihat isu berkenaan sebagai tindakan terkini polemik negara yang akhirnya diterjemah kepada perlakuan lebih agresif.
Read More / Baca Lagi >>

Serangan gereja: Ini baru permulaan, kata pemimpin Sarawak

Posted: 27 Jan 2014 05:52 PM PST


Gereja di Pulau Pinang yang diserang dengan bom Molotov Cocktail semalam. Gambar fail.Gereja di Pulau Pinang yang diserang dengan bom Molotov Cocktail semalam. Gambar fail.Dua ahli politik Sarawak memberi amaran serangan bom Molotov Cocktail ke atas gereja di Pulau Pinang semalam hanya "permulaan bagi lebih banyak yang akan berlaku" dengan salah seorang berkata insiden tersebut berlaku disebabkan perdana menteri terlalu "lemah".
Menteri Kemajuan Tanah Sarawak, Tan Sri Dr James Masing, yang terkenal dengan kelantangannya berkata, serangan tersebut membimbangkan kerana ia jelas amaran kepada penganut Kristian untuk menghentikan perjuangan menuntut penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu.
"Saya sudah katakan sebelum ini, awan mendung sudah tiba dan ini baru permulaan. Sekarang sudah makin merisaukan dengan laporan keganasan sebegini," kata pemimpin politik Sarawak itu mengulas letupan di luar gereja Pulau Pinang semalam.
Masing berharap keganasan ini tidak akan bertambah buruk sehingga tidak terkawal.

Malaysia Kita: 2 lelaki dikenal pasti lempar bom petrol

Posted: 27 Jan 2014 05:51 PM PST

Georgetown: Pekarangan sebuah gereja di Lebuh Farquhar di sini, dilempar bom petrol dipercayai dilakukan dua lelaki jam 1.30 pagi, semalam.
Ketika kejadian, seorang pekerja gereja berusia 71 tahun ternampak kelibat dua lelaki menunggang sebuah motosikal menghampiri gereja itu sebelum membaling dua botol bom petrol ke pekarangan gereja sebelum melarikan diri.
Bagaimanapun, hanya satu daripada dua botol bom petrol dihasilkan menggunakan botol minuman keras yang dibaluti kain itu meletup dan terbakar.

Berikutan letupan itu, pekerja gereja terbabit bergegas ke tempat bom petrol itu terbakar dan terus memadamkan kebakaran kecil itu sebelum membuat laporan polis.
FotoTIMBALAN Ketua Menteri Dua Pulau Pinang P Ramasamy melawat tapak gereja yang terbakar, semalam.

Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, tiada kerosakan serius berlaku kerana hanya satu daripada dua botol bahan letupan itu meletup.

MACAI UMNO/BN GUNA AKUAN TWITTER ATAS NAMA MB SELANGOR HEBAHKAN 8 AHLI PARLIMEN PKR AKAN LETAK JAWATAN SEBELUM KHAMIS INI!

Posted: 27 Jan 2014 05:48 PM PST

Punyalah terdesak tahap kangkung macai UMNO/BN dalam mengambil kesempatan perletakkan jawatan ADUN Kajang semalam.

Suatu akaun twitter didaftar atas nama MB Selangor tweet kononnya di jangka 8 lagi MP PKR akan letak jawatan sebelum hari Khamis tanda protes terhadap Anwar Ibarahim.

Laaaa .... yang tukang buka akaun MB Selangor adalah seorang macai UMNO/BN yang bernama Ramesh Rao Khrisnan Naidu.

Macha ni kerja dia siang malam pagi petang tukang laporan polis ... Patutlah Mahathir cakap yang menyokong UMNO ni jenis baka baghal bodoh tahap gaban.

Macha inilah yang buat bising kata BN jadi barua Pakatan Rakyat.

Politicians and their end game

Posted: 27 Jan 2014 05:44 PM PST

In every nation there are people who do bad things to each other – even if they are of the same race and of the same religion.

If you tell me that there are Chinese in Malaysia who are doing all they can to prevent the Malays from doing or succeeding in business – I will agree with you.
If you tell me that there are Chinese in Malaysia who are doing all they can to try and take political power away from the Malays – I will also agree with you.
If you tell me that there are Chinese who dislike the Malays and all Muslims, and are doing what they can to advance the cause of the non-Malays and the Christians – I will also have to agree with you.
There are even Chinese who are, at this very moment, plotting to cause mischief, mayhem and destruction to our nation and to our people for they do not want to see us all live in peace and harmony!
If there are Chinese doing all these things in Malaysia, then whatever Umno has been telling the Malays about the Chinese is true.
It is also true that there are Malays plotting to do the same things to the Chinese.
What these Malays want to do to the Chinese, they have actually started doing many years ago. And more chillingly, these Malays have the financial and logistical capability to carry through with their plans by 2020 – give or take a few years.
The Malays doing these things to the Chinese are better organised, possess deep pockets, larger armies and have at their disposal all that is needed to ensure that their end game of 1Melayu becomes a reality.
No matter at what cost to our nation, no matter what it does to the very fabric of our already fragile multi racial society, no matter what it will do to the future of our people, our children and our children's children.
Read More / Baca Lagi >>

DAP dan PAS tidak sependapat calon kerusi DUN Kajang...

Posted: 27 Jan 2014 03:18 PM PST

Peletakan jawatan secara mengejut Lee Chin Cheh (gambar) menyebabkan berlakunya pergolakan politik di Selangor apabila pemimpin DAP dan PAS negeri itu mempunyai pandangan berbeza mengenai calon penggantinya yang mungkin menjadi menteri besar baru.
Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberikan penjelasan hari ini berhubung episod terbaru PKR Selangor itu yang sedang dilanda peperangan di antara pengerusi parti, Mohamed Azmin Ali dan menteri besar penggal kedua, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Peletakan jawatan Lee menyebabkan PAS menuntut PKR berbincang dengan rakan komponen Pakatan Rakyat (PR) sebelum membuat keputusan mengenai calon sementara DAP menegaskan PKR boleh memilih sesiapa sahaja.
Kedua-dua parti masing-masing mempunyai 15 kerusi sementara PKR kini hanya mempunyai 13 kerusi selepas Lee meletakkan jawatan semalam. Selangor mempunyai 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) secara keseluruhan.
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang, Saari Sungib, berkata bagi mencari pengganti Lee, PKR tidak seharusnya mengenepikan PAS dan DAP apabila memilih calon.
"Terutamanya apabila calon ini dikatakan akan menjadi menteri besar yang baharu," katanya kepada The Malaysian Insider merujuk kepada spekulasi mengatakan Abdul Khalid akan meletakkan jawatan selepas pilihan raya kecil.
Abdul Khalid yang popular merupakan menteri besar bagi penggal kedua selepas bekas pemimpin korporat itu bertanding pada 2008.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar nafi mahu jadi MB Selangor

Posted: 27 Jan 2014 03:14 PM PST

KUALA LUMPUR - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan beliau akan mengambil alih tempat Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor, seperti yang didakwa sebuah portal berita.

Anwar berkata, dakwaan itu hanyalah spekulasi dan sudah diperkatakan sejak 2008 lagi.

Menjawab soalan media mengenai pertemuannya dengan Abdul Khalid malam minggu lalu, Anwar menjelaskan, beliau sering mengadakan pertemuan dengan Ahli Parlimen Bandar Tun Razak itu, bukan pada malam Ahad lalu sahaja.

"Saya selalunya bertemu dengan Tan Sri Khalid seminggu sekali, sama ada di pejabatnya, atau di rumah menteri besar, untuk perbincangan mengenai kedudukan Pakatan Rakyat dan perkara umum mengenai Selangor," katanya.

Beliau berkata demikian selepas memberi keterangan dalam perbicaraan kes samannya terhadap blogger Papagomo di mahkamah tinggi, di sini, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Negara dalam kemelut berterusan

Posted: 27 Jan 2014 03:07 PM PST

ABD SHUKUR HARUN

Kehidupan rakyat biasa yang semakin tertekan akibat kenaikan harga barang adalah masalah yang sangat besar. Maka oleh sebab ia isu besar, ada usaha nampaknya untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada membincangkan isu ini kepada isu lain, umpamanya isu Kalimah Allah. Isu perkauman dan sebagainnya.

Hal ini supaya rakyat lupa dengan isu sebenar yang benar-benar terkena langsung kepada rakyat, iaitu masalah kenaikan harga barang yang mencengkam kehiduapan rakyat. Isu ini merentasi pelbagai kaum dan agama kerana semua rakyat biasa merasainya. Yang tidak merasainya hanyalah orang-orang besar yang terus hidup dengan segala kemewahan, kaki yang tidak pernah memijak lantai pasar, tidak pernah membeli barangan di situ atau di tempat yang serupa.

Segalanya tersedia dalam hidangan pelbagai makanan berzat dan lazat. Golongan elit ini tidak perlu tahu harga barangan itu, justeru semuanya diuruskan oleh khadam, pembantu yang amat setia, iaitu dari ke pasar membeli bahan mentah di pasar, di masak oleh tukang masak dan menghidangkan kepada tuan-tuan mereka.

Ataupun tuan-tuan mereka ini makan tengah hari atau makan malam di hotel atau restoran ternama bersama para rakan korporat atau sesama orang besar politik. Maka dalam keadaan begini, seruan supaya pemimpin menunjukkan teladan, turun padang di tengah rakyat, memahami kesusahan mereka, hanyalah retorik yang berpanjangan, atau hanya sebuah igauan.
Read More / Baca Lagi >>

GoMalaysian

0
sumber :-

GoMalaysian


Terkini, ADUN PKR Kajang Letak Jawatan

Posted: 27 Jan 2014 01:38 AM PST

Terkini, ADUN PKR Kajang Letak Jawatan


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


MUNKEEE MAIN TEATER

Posted: 27 Jan 2014 05:30 PM PST

Datuk Seri Noh Omar
SHAH ALAM - Pengerusi Umno Selangor,  Noh Omar mahu debat isu kalimah ALLAH diteruskan, malah bersedia.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... HEBAT MUNKEEE INI... kah kah kah..

kah kah...BILA DI AJAK  BERDEBAT... kah kah kah..

kah kah kah... SENYAP TAK BERSUARA... kah kah..

kah kah kah..BILA  DI BATAL... BARU NAK HEBOH... kah kah kah
-----------

KE RUMAH PASONG KE MAHKAMAH

Posted: 27 Jan 2014 05:00 PM PST
Protes Turun Dataran Merdeka: Rumah Chegubard dan Edy Noor Diserbu

Sekitar jam 8 malam, rumah Pengarah Propaganda SAMM, Edy Noor Reduan di Setia Alam dan rumah Pengasas SAMM, che'GuBard di Bukit Chedang telah didatangi pihak polis dari IPK Kuala Lumpur bagi tujuan menghantar sapina. Pihak polis hadir dengan kekuatan lebih kurang 10 anggota dengan tiga kenderaan polis hampir serentak di kedua-dua rumah pimpinan SAMM.

Menjadi persoalan, mengapa begitu ramai anggota polis yang diguna untuk menghantar sapina? Lebih 20 anggota polis untuk hantar sapina di dua lokasi adalah pembaziran sumber tenaga, sepatutnya boleh mengekang lebih banyak jenayah malam ini.

che'GuBard dan Edy Noor yang berada di rumah masing-masing menerima sapina tersebut, telah diminta hadir ke Mahkamah Jalan Duta pada 29 Januari 2014 pada jam 8 pagi bagi menjawab pertuduhan kononnya telah menganjurkan sebuah himpunan di Dataran Merdeka pada malam 31 Disember. 

Menurut sapina yang dikemukakan, ia bersangkutan perlanggaran seksyen 9(1) Akta Perhimpunan Aman 2012, kesalahan seksyen 9(5) dibaca bersama seksyen 34 kanun kesiksaan. 

SAMM sekali lagi menegaskan bahawa himpunan protes Turun pada malam ambang tahun baru adalah anjuran rakyat yang terkesan dengan kenaikan berangkai kos sara hidup, mengapa ini sukar difahami?

Perhimpunan pada malam tersebut juga berlangsung dengan aman, tidak seperti yang digambarkan secara melampau oleh pihak polis kononnya ada kerajaan yang bakal terguling, kononnya terdapat bom tangan. SAMM minggu lalu telah membuat laporan polis terhadap Timbalan Ketua Polis KL yang menabur tomahan dan telah mendesak supaya PDRM mendedahkan hasil siasatan 'himpunan guling kerajaan' tetapi sehingga hari ini pihak polis masih berdiam diri.

Justeru itu, che'GuBard dan Edy Noor juga telah menyatakan kesediaan untuk hadir perbicaraan Rabu ini di Mahkamah Jalan Duta. Pengamal media dijemput hadir bagi membuat liputan.

Rakyat yang menyokong penurunan kos sara hidup juga diminta untuk terus bersama dalam perjuangan membebaskan tanahair ini dari segala bentuk penindasan. 

Sekian

Isamuddin Sanusi
Pengarah Sekretariat
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)


 DEMO KINI JADI BUDAYA

-----------

GEREJA DI SERANG

Posted: 27 Jan 2014 06:30 AM PST
Kecam Serangan ke Atas Gereja dan Saranan Menerima Konsensus Nasional

AMK Pulau Pinang mengecam tindakan mereka yang cuba menimbulkan keresahan kaum dan menganggu-gugat keharmonian kaum di negeri Pulau Pinang. Tindakan menaikkan kain rentang hasutan dan melemparkan molotov ke Gereja di Pulau Pinang adalah satu perubatan keji dan wajar dikecam semua pihak.

AMK Pulau Pinang menggesa PDRM dan pihak keselamatan untuk mengambil tindakan tegas dan segera ke atas mereka yang jahat dan tidak bertanggungjawab ini. Tindakan mereka ini bakal menimbulkan huru-hara dan keadaan tidak aman di Pulau Pinang. 

AMK Pulau Pinang juga berharap, setiap lapisan masyarakat, baik Melayu, Cina, India, Islam, Kristin, Buddha, Hindu atau apa saja agama dan etnik - untuk terus kekal tenang dan sama - sama menyeru kepada toleransi dan hormat di antara pelbagai kaum dan agama. 

AMK Pulau Pinang juga akan mula mengerahkan anggota AMK untuk memantau situasi dan turut sama menyebabkan mesej anti-perkauman dan menggesa supaya Kerajaan Pusat Barisan Nasional untuk menimbangkan tawaran Dato' Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang Malaysia dan Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk memulakan konsensus nasional demi mengekalkan keamanan negara ini

Dr AFIF BAHARDIN
Ketua AMK Pulau Pinang 


Cubaan bakar gereja: Najib gesa semua pihak bertenang

OLEH EILEEN NG
Putrajaya menggesa semua pihak bertenang bagi mengelakkan isu kaum dan agama terus dimainkan selepas satu cubaan membakar gereja awal hari... SELANJUTNYA


------------

KHALID BAWA MASUK SPRM

Posted: 27 Jan 2014 04:30 AM PST


KOMENTAR TUKAR TIUB
persolaan hakiki 
yang perlu diterangkan kepada orang ramai
terutama pengudi di selangor ialah

apa penting sangat jadi ahli lembaga pengarah pkns?
ada apa dibelakang ahli lembaga pengarah ini?
ada lubuk apa kalau jadi lembaga pengarah?
ada dapat gaji besar ke?
ada projek besar ke?
ada dapat beri kontrek ke?

kalau tak jadi lembaga pengarah
apakah tidak dapat membantu orang ramai?

semua ini soalan hakiki yang semakin merebak
hasil dari kecoh antara
khalid dan azmin

KUALA LUMPUR:Pertelagahan politik antara Abdul Khalid dengan Azmin tidak membawa kebaikan kepada rakyat Selangor bahkan memberi gambaran negatif terhadap imej politik Pakatan Rakyat.

GAPURA

kah kah kah
nota
kepala bana apa gapura ni?
kah kah kah-----------

TUKAR TIUB TEPAT LAGI

Posted: 27 Jan 2014 02:10 AM PST

TUKAR TIUB
telah memecah berita 
makan satay di kajang
berita sah dan tepat

siapa calon pkr?

nanti dan tunggu

jeng jeng jengMAKAN SATAY

KAJANG


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH


KAH KAH KAH


-----------

MEMECAH BERITA SEDUNIA - WORLD BREAKING NEWS

Posted: 27 Jan 2014 12:46 AM PSTTUKAR TIUB
SEKALI LAGI
 PECAH BERITA SEDUNIA
WORLD BREAKING NEWS
MAKAN SATAY

KAJANG


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH


KAH KAH KAH


--------

TURUN TURUN TURUN

Posted: 26 Jan 2014 11:00 PM PST

KOMENTAR TUKAR TIUB
jika ttpa di tanda tangani
jika gst di teruskan
maka orang ramai akan turun ke jalan raya


TURUN TURUN
 

Tetap berhimpun jika harga tak turun

BUTTERWORTH - Bantahan aman akan diadakan di lokasi-lokasi terpilih setiap bulan sehingga 1 Mei hadapan sebagai tanda protes selagi harga barang masih tidak turun.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, bantahan itu akan berterusan selagi Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tidak dihapuskan dan harga barangan keperluan rakyat tidak diturunkan.

"Satu perhimpunan besar-besaran akan dibuat di ibu negara pada 1 Mei dan semua rakyat diminta turun berikan sokongan bagi memastikan suara kita didengari pemimpin.

"Perhimpunan ini tidak ada kena mengena dengan peristiwa 13 Mei seperti yang didakwa sesetengah pihak, malah berjalan lancar dengan kerjasama semua pihak," katanya ketika menghadiri Himpunan Turun 2.0 di hadapan pintu masuk pusat beli-belah Sunway Carnival, semalam.

ANAK ANAK MUDA

BERSEDIA

KE JALAN RAYA

1 MEI 2014

------------

TAKADA DUIT DALAM BANK

Posted: 26 Jan 2014 09:12 PM PST


SISTEM EKONOMI KAPITALIS 
SEDANG NAZAK

sekali lagi krisis ekonomi muncul

berita terkini
hsbc 
bank beribu pejabat di london
kini tidak  ada duit
hsbc  melarang pelanggan 
bawa keluar duit
ini sedang berlaku di uk
ini sedang berlaku di new york

kuala lumpur?
siapa ada akoun sila keluarkan duit
sebelum bank ini lingkup

di china pekara sama sedang belaku
bank negara china
beri arahan bank bank
 agar hentikan keluar duit


HSBC Bank 

on Verge of Collapse:

 Second Major 

Banking Crash Imminent

ars are growing that HSBC bank is insolvent, after the Bank refused cash withdrawals and has an $80bn blackhole in their balance sheet.  Today, China itself has suspended cash transfers amid fears that it is not just HSBC but the Chinese state that has run out of cash.
A variety of sources including ForbesMax Keiser, and FXstreet (Forex) have are reporting a Bank of China announcement suspending all cash transfers for the next several days.  The Forbes report states:
"The People's Bank of China , the central bank, has just ordered commercial banks to halt cash transfers.
In short, there will be a three-day suspension of domestic renminbi transfers.  There will also be a suspension, spanning nine calendar days, of conversions of renminbi to foreign currency.
This from the Telegraph:
Forensic Asia on Tuesday began its coverage of Britain's largest banking group with a 'sell' recommendation, warning the lender had between $63.6bn (£38.7bn) and $92.3bn of "questionable assets" on its balance sheet, ranging from loan loss reserves and accrued interest to deferred tax assets, defined benefit pension schemes and opaque Level 3 assets.
----------

NAJIB DISERANG PEMUDA PERKASA

Posted: 26 Jan 2014 08:30 PM PST


KOMENTAR TUKAR TIUB
persoalan hakiki 
adakah najib akan selamat
kelihatan serangan
datang bertalu talu

nafas najib semakin sesak
najib  sedang bernafas dalam lumpur


Najib lemah, gagal pertahan kalimah Allah, kata Pemuda Perkasa

Sayap pemuda Pertubuhan Pribumi Perkasa Kebangsaan (Perkasa) menyelar Perdana Menteri Najib Razak yang dilihat "membisu" terhadap isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.
Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi Ideris  dalam blog miliknya berkata, Najib dilihat "tidak bijak" menangani isu berkenaan apabila gagal mempertahankan kalimah yang dianggap sebagai eksklusif kepada umat Islam di negara ini.
"Kita dapat melihat kepimpinan negara amat lemah sehinggakan tidak dapat mempertahankan kalimah ini lalu menjualnya kepada agama lain pada April 2011," kata Irwan merujuk kepada penyelesaian 10 perkara yang ditawarkan Putrajaya dengan membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam Al-Kitab dan upacara keagamaan lain menjelang pilihan raya negeri Sarawak.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... LAGI MAT KANG KONG KENA TIBAI... kah kah kah..

kah kah kah...LAGI MAT KANG KONG KENA TEKAN.... kah kah kah...


------------

SATU PENCERAHAN

Posted: 26 Jan 2014 07:40 PM PST

BANI KETUANAN MELAYU 
DAH PANDAI BERDEMO
PECAH UNTUK PERENTAH
saya percaya semua kita tau siapa yang akan menguntungkan diri dengan isu kalimah allah nie, isu ini sengaja dimainkan demi politik, tiada sebab lain, harapan agar pas akan menjauhi dap, melayu akan memusuhi kristian, cina, india. real politik sini ialah kepincangan yang sedang berlaku dalam Negara, tadbir urus yang lemah, pemimpin yang bodoh dan bangang, ekonomi yang merundum, kos sara hidup yang semakin meningkat, semua ini ditenggelamkan dengan isu-isu sensasi yang sengaja ditimbulkan

ini lah cara mentadbir Malaysia dengan berkesan, cuba sedaya upaya agar semua kaum tidak bersatu, pecah perintah perlu diteruskan untuk kekalkan kuasa hagemoni yang selama ini memerintah, kalau ada penganut bergaduh, bermusuh dan berbunuhan tidak menjadi kerugian asal kuasa politik terus dikekalkan, jadi sedarlah wahai bani yang berada di bumi ini, segala harta dirompak depan mata dibiarkan, bergaduh pasal isu yang mungkin dianggap penting, tapi percayalah Tuhan tahu menjaga diri dan tak perlukan on KONSENSUS NASIONAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 1/27/14

---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT