Nuffnang

Pengikut

ALHUSSEYN

sumber :-

ALHUSSEYN


Ooo...baru aku tahu kenapa dua Adun Selangor itu tidak dihadapkan ke Badan Disiplin parti.......

Posted: 25 Oct 2014 08:39 AM PDT

Sebelum 2 Adun yang dituduh pengkhianat itu dihukum gantung, sudah terbayang kepelikan yang akan menimpa mereka berdua: 

1) Pada 28 Sept, 2014 
dikhabarkan mereka berdua ini akan dihadapkan ke badan disiplin

2) Pada 30 Sept, 2014 
Kenyataan Mustafa Ali :

Kedua-dua mereka diminta hadir menemuinya semalam bagi menjelaskan tindakan yang telah dibuat mereka sebelum ini.

Turut serta dalam pertemuan itu, Penolong Setiausaha Agung Datuk Takiyuddin Hassan.

Hasil pertemuan itu kata Mustafa, akan dibawa ke dalam Mesyuarat PAS Pusat sebelum menentukan bentuk tindakan selanjutnya. Keputusan sama ada menyerahkan kepada Lembaga Disiplin atau tidak berhubung dua Adun PAS Selangor hanya akan diputuskan oleh Jawatankuasa PAS Pusat. 

3) Pada 07 Oktober, 2014

 Mustafa Ali buat kenyataan:

PAS akan membuat keputusan berhubung kes dua Adun Selangor, Saari Sungib (Hulu Klang) dan Hasnul Baharuddin (Morib), pada mesyuarat PAS Pusat 12 Oktober ini. Segala butir-butir percakapan mereka dalam pertemuan dahulu itu, saya akan laporkan kepada mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat nanti


Sebelum apa-apa pertimbangan diputuskan oleh JKPP maklumat yang ada hanyalah berdasarkan kepada laporan Mustafa Ali dan Takiyuddin Hassan.Persoalannya ialah kenapa JKPP sendiri tidak mendengar sendiri dari mereka berdua? Tentunya itu lebih telus kerana JKPP boleh mengemukakan sendiri sekiranya ada penjelasan dari keduanya yg kurang jelas...

Tambahan pula sebelum JKPP memutuskan hukuman keatas mereka berdua itu, beberapa kenyataan oleh mereka yang terlibat telah tersiar dimedia :


Sep 17, 2014 Dewan Ulama PAS:
Telah sebulat suara meluluskan usul supaya mendesak Lembaga Displin PAS mengambil tindakan tatatertib kepada dua ADUN PAS Selangor yang menyokong Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar Selangor. Lihat di sini

Sep 26 , Ahli Majlis Syura Ulama PAS:
Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata kedua-dua Adun Hulu Kelang dan Morib tersebut wajar dipecat. Lihat di sini

Patutlah kedua mereka ini tidak jadi dihadapkan ke badan disiplin sebagaimana yang dilaporkan pada mulanya. 

Rupa-rupanya  separuh daripada JKPP itu merupakan dari kalangan MSU. Kalau sudah begitu ramai bilangan mereka dalam JKPP, apa perlunya MSU? Bukankah Ulama sudah cukup ramai memberi pandangan dan nasihat sewaktu mesyuarat JKPP bersidang? Ikuti penjelasan berikut :


ذوالحزم شاريف 


 Malam tadi aku kata nak tulis dan ulas panjang sikit berkaitan proses rayuan dua (2) Adun PAS Selangor yang digantung keahlian iaitu YB Shaari Sungip dan YB Hasnul.


 Kedua-dua mereka digantung keahlian oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (JKPP) pada 12 Oktober 2014. Dalam sidang media memaklumkan keputusan itu, Dato' Mustafa Ali, Setiausaha Agung PAS memaklumkan bahawa mereka diberikan masa 15 hari untuk membuat rayuan kepada Majlis Syura Ulamak.


JKPP telah mengambil keputusan menggantung kedua-dua Adun tersebut atas peruntukkan Fasal 82(9) Perlembagaan PAS yang menyebutkan bahawa :

"Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dalam keadaan tertentu adalah berhak mengambil apa-apa tindakan tatatertib dengan sendirinya tanpa menghiraukan Jawatankuasa Tatatertib ke atas mana-mana ahli PAS yang dianggap melanggar Ceraian (1) Fasal ini."

 JKPP boleh mengambil tindakan tatatertib berdasarkan Fasal 82(6) dan JKPP telah menggunakan para (c) Fasal 82(6) iaitu :

a) Memberi amaran 
b) Melucutkan hak-hak dalam parti 
c) Menggantungkan keahlian dan Memecat dari menjadi ahli. JKPP boleh mengambil tindakan tatatertib seperti di Fasal 82(9) ke atas mana-mana ahli PAS yang engkar dan/atau melanggar Fasal 82(1) iaitu :- 

a) Taat dan patuh kepada hukum-hukum dan ajaran-ajaran Islam yang menjadi dasar PAS. 
b) Taat dan patuh kepada Perlembagaan Parti serta Aturan dan Peraturannya. c) Taat dan patuh kepada arahan-arahan dan perintah-perintah Parti. 
d) Melaksanakan kewajipan-kewajipan yang ditugaskan oleh Parti sedaya upaya yang boleh. 
e) Menjaga dengan cermatnya segala rahsia-rahsia Parti. 
f) Mengamal akhlak Islam. 
g) Mengawal diri supaya tidak melakukan sebarang tindakan yang menyalahi atau merugikan kepentingan Parti. 
h) Menerima PAS sebagai satu-satunya wadah perjuangan Islam bagi dirinya di dalam negara ini. 

Maklumat daripada sumber terdekat memberitahu bahawa JKPP juga menggunakan Fasal 16(3) dalam mengambil tindakan tersebut. Fasal 16(3) ialah berkaitan hak-hak dan kewajipan ahli iaitu :

a) Menunaikan yuran dan lain-lain menurut keputusan parti dari masa ke semasa. 
b) Melaksanakan arahan-arahan dan keputusan-keputusan parti sama ada umum atau khusus. 
c) Menghadiri mana-mana kursus-kursus, tamrin-tamrin atau perhimpunan-perhimpunan parti sebagaimana yang ditetap dan diarahkan. 
d) Memperdalamkan ilmu pengetahuan khususnya tentang ajaran dan hukum-hukum Islam. 
e) Memperkuat kedudukan dan menjaga kehormatan parti samada di dalam atau di luar negeri. 
f) Pada amnya melaksanakan kehendak-kehendak Perlembagaan parti. 

Setiap ahli yang dikenakan tindakan tatatertib, Perlembagaan PAS memberikan hak kepada mereka untuk membuat rayuan seperti yang disebutkan di Fasal 83 Perlembagaan PAS. 

Bagi ahli yang dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Tatatertib, mereka boleh merayu kepada JKPP melalui Setiausaha Agung dalam tempoh 30 hari seperti yang disebutkan di Fasal 83(1) seperti berikut :- 

"Ahli-ahli PAS yang dikenakan tindakan tatatertib di bawah Fasal 82 Perlembagaan ini yang tidak berpuas hati dengan keputusan Jawatankuasa Tatatertib bolehlah mengemukakan rayuan bersurat kepada Setiausaha Agung PAS dalam tempoh 30 hari dari tarikh keputusan Jawatankuasa Tatatertib untuk dipertimbangkan oleh Jawatankuasa Kerja PAS Pusat" 

Bagi ahli yang diambil tindakan oleh JKPP di bawah Fasal 82(9), mereka boleh terus merayu kepada Majlis Syura Ulamak (MSU) dalam tempoh 30 hari dari tarikh keputusan seperti yang diperuntukkan di Fasal 83(3) seperti berikut : - 

"Dengan mengabaikan Ceraian (2) Fasal ini, ahli-ahli yang dikenakan tindakan mengikut Fasal 82(9) Perlembagaan ini hendaklah mengemukakan rayuan terus kepada Majlis Syura Ulamak dalam tempoh 30 hari" 

Apabila Setiausaha Agung PAS memaklumkan kedua-dua Adun tersebut digantung dan mempunyai tempoh 15 hari membuat rayuan kepada MSU, ianya amat pelik kerana Perlembagaan memberikan tempoh 30 hari. Pelik bertambah kerana tidak nampak alasan kukuh kedua-dua mereka diambil tindakan kerana melnggar tatatertib parti yang mana satu daripada lapan (8) yang diperuntukkan di Fasal 82(1). 

Adakah Setiausaha Agung tidak tahu, tidak faham Perlembagaan parti sendiri atau tidak dinasihatkan dengan betul? Amat malang malah amat malu apabila seorang seperti Setiausaha Agung yang begitu lama dan berpengalaman dalam parti malah bersama menggerakkan gerakan menjatuhkan Yang DiPertua PAS suatu ketika dulu tidak tahu Perlembagaan parti sendiri. Aduh... malang... kenapa 15 hari dan bukan 30 hari? Apa alasan penggantungan? 

Kemudian, Naib Presiden PAS, Tuan Haji Salahuddin Ayub pula mengalu-alukan rayuan oleh kedua-dua Adun tersebut. Katanya, beliau menaruh harapan yang tinggi kepada MSU untuk "fleksible" dalam memutuskan rayuan. 

Ha ha ha.... harapan yang tidak realistik. Langsung tidak berpijak di bumi yang nyata. Masih terapung di awangan Naib Presiden tersebut. Turun la jejak bumi sekali sekala wahai Naib Presidenku.... 

Untuk makluman semua, Majlis Syura Ulamak PAS (MSU) dianggotai oleh 17 orang ahli di mana empat (4) dilantik oleh Dewan Ulamak, empat (4) dilantik oleh JKPP, dua (2) dilantik oleh Dewan Pemuda dan dua (2) dilantik oleh Dewan Muslimat, manakala baki lima (5) dipilih dan dilantik oleh MSU sendiri. 

Sekarang MSU dianggotai oleh 16 orang ahli iaitu : 
a) Tuan Guru Dato' Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat (Mursyidul Am) 
b) Tuan Guru Dato' Dr. Harun Din (Timbalan Mursyidul Am) 
c) Dato' Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh (Setiausaha) 
d) Tuan Guru Dato' Seri Hj Abdul Hadi Awang (Ahli) 
e) Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man (Ahli) 
f) Dato' Hj Abdul Halim Abdul Rahman (Ahli) 
g) Dato' Hj Ahmad Yaakob (Ahli) 
h) Dato' Dr Hj Mahfodz Mohamed (Ahli) 
i) Dato Hj Muhammed Daud Al-Iraqi (Ahli) 
j) Ustaz Nasruddin Hassan At-Tantawi (Ahli) 
k) Ustaz Hj Hashim Jassin (Ahli) 
l) Ustaz Zaharuddin Muhammad (Ahli) 
m) Ustaz Idrid Ahmad (Ahli) 
n) Dato' Mohd Khairuddin Aman Razali At-Takiri (Ahli) 
o) Ustazah Wardah Tahir (Ahli) 
p) Ustazah Nadzirah Mohamad (Ahli) 

Daripada 16 orang ahli sedia ada, lapan (8) daripadanya ialah Ahli JKPP. Mereka ialah : 
a) Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang; 
b) Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man; 
c) Ustaz Idris Ahmad; 
d) Ustaz Nasruddin Hassan; 
e) Dato' Nik Zawawi Nik Salleh; 
f) Dato' Dr Mahfodz Mohamed; 
g) Dato' Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri; dan
h) Dato' Ahmad Yaakob

 Lapan (8) orang ahli MSU ini juga turut sama berada di dalam JKPP sebagai ahli dalam proses menggantung dua (2) Adun tersebut. Bagaimana mereka akan bertindak semasa proses rayuan dibuat nanti? Mereka menggantung dan sekarang mereka juga akan mendengar rayuan? Timbullah apa yang kita sebutkan sebagai pertembungan kepentingan (conflict of interest) dan akan melibatkan berat sebelah (bias). Bolehkah mereka ini berkecuali? Bolehkah mereka ini bersikap adil dan dilihat adil dalam memutuskan rayuan? 

Selain mereka berlapan ini, Tuan Guru Musrsyidul Am PAS, Tok Guru Nik Aziz Nik Mat juga telah mengeluarkan kenyataan menyokong tindakan penggantungan keahlian dua (2) Adun ini.

 Justeru di mana kita hendak mengharapkan fleksibiliti pada MSU dalam memutuskan rayuan? Kalau aku di tempat kedua-dua Adun tersebut, aku tidak akan merayu melainkan MSU dianggotai oleh ahli-ahli yang boleh dipercayai keprofesionalan mereka dan tidak berkepentingan seperti yang ada sekarang.

Atas dasar itu sebelum ini aku memohon mencadangkan agar MSU dirombak bagi memantapkan institusi tersebut supaya dihormati, dipandang tingggi dan tidak diperkotak-katikkan demi kepentingan sesuatu pihak. MSU adalah institusi mulia, jangan dihinakan dengan tindakan berkepentingan.

ZULHAZMI SHARIFF 
24 OKTOBER 2014 
29 Zulhijjah 1435

Bila kita meludah ke langit.....

Posted: 24 Oct 2014 05:03 PM PDT

Saya baru terjumpa klip video ni pagi ni. Bila mendengarnya....aku sendiri berasa malu. Ustaz Nasarudin Daud ni umpama meludah kelangit dan kena pada muka sendiri :
0:38 ~ Maka dia sanggup pakai serban pakai jubah…jadi comel…hamba pun tidak kata hudoh….  
0:47 ~ Ni hak tukar…diantara Cikgu dengan Ustaz tukar! Cikgu lain Ustaz lain…..dia ada beza…gak?
Aku kata macam tu sebab dalam PAS sendiri pun ramai yang buat kelaku macam ini. Aku bukan nak menyalahkan beliau. Mungkin Nasarudin ni tak menyedari ada ramai Cikgu, penjawat awam biasa pun suka dengan gelaran Ustaz...

Aku tidaklah nak dedahkan semua nama-nama mereka itu disini. Sekadar untuk menyatakan kebenaran dakwaan aku, maka aku bagi contoh satu nama besar yang lulus sarjana kedoktoran Sejarah seperti yang ini . Tapi percayalah, ramai yang tidak layak dipanggil Ustaz sedang berada dalam PAS.

Ada yang aku kenal tu, dia mengajar matematik kat sekolah, jadi guru biasalah.. tapi orang panggil dia ustaz juga...?

Yang nak tergelak tu, ada sorang penjawat awam, pernah kena ISA tak lama mana pun, Aku ingat hanya sebulan macam tu, kemudian dilepaskan dan dia sambung tugas lamanya di jabatan kerajaan. Aku tergamam bila buat rakaman dgnnya bersama seorang kawan sebab dia bercerita seolah-olah dia kena tahan begitu lama.... Aku jeling saja dari jauh...nasib baiklah hati ku tidak berkata-kata seperti sinetron movie Indon yang boleh didengar berbatu-batu jaraknya....Hampeh!

Gejala ini terjadi kerana PAS terlalu taksub dengan gelaran 'ustaz' yang ada pada nama seseorang. Ada juga ketikanya untuk menambahkan nilai seseorang calon pun, PAS bubuh nama ustaz kepada calonnya....Jangan kata tidak ada, ada!

Gejala yang pernah terjadi pada Umno suatu ketika dulu ialah gila mendapatkan gelaran Datuk atau DR di pangkal nama.... 

Aku kehairanan bila aku tengok ada dua orang Umno yang dah tua bangat, kelulusan MCE pun tak ada; tapi boleh dapat doctorate? 

Aku pelik masa bila diaorang ni mengaji? Bila orang tanya aku, betulkah dia tu Doktor? Aku gelak sajer dan jawab ...dia tu dulu jual air tebu tepi jalan ajer...memang pun!Bila ceramah PAS pun mai jual air tebu siap pakai kopiah puteh....

Aku teringatkan perbualan aku dengan Allahyarham Cikgu Aziz, YDP Kawasan Tambun ketika itu. Dia bekas tahanan ISA yang semasa dengannya dulu. Antara yang beliau ingatkan kepada saya ialah:

 "Cikgu, tolong berawas-awas dengan mereka yang terlepas dari tahanan ISA yang belum cukup waktunya..... mereka tu dilepaskan kerana bersetuju dengan sesuatu syarat tertentu...."

  Yang aku nak bangkitkan di sini, ialah mereka yang tak mengaji sejauh mana, ilmu tak sebanyak mana...tak pernah mengaji menghabiskan kitab secara bertalaqi dengan mana-mana guru... tapi serkup badan dengan jubah dan lilit serban atas kepala ....gah bila orang panggil korang ustaz? 

 Aku pun pelik juga dengan Kazim Elias yg buat komen dalam klip video tu... Kamu tak perlulah nak ulas ucapan  Nasarudin Daud yang dia buat sewaktu berkempun PRK Pengkalan Kubor tu. Dia maksudkan calon Umno di situ , bukan kata kat kamu pun...

 Rupa-rupanya siKazim ni mudah terasa dan tersinggung tak tentu pasal.Aku pun cubalah selidik apasal dia marah sangat tu....

Hmm..pernah menjadi pengawas dan ketua pelajar rupanya dia! Ada tak siapa-siapa penah tengok sijil diploma tahfiz Kazim? Aku akan tanya Imam Rahim, orang yg pernah mengajarnya sewaktu di Mesjid Negeri tu dulu...

  Pendidikan Mohammed Kazim Elias  sumber 
 Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Tok Sajak, Batu Kurau Perak. Kemudian menyambung persekolahannya di Sekolah Kebangsaan Seri Besout, Felda Gunung Besout 1, Sungkai, Perak apabila ibunya ditukarkan ke Sungkai. Menyambung persekolahan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Besout di Felda Gunung Besout 1. Disini lagi beliau telah menunjukkan ciri ciri kepimpinan apabila dilantik menjadi pengawas dan ketua pelajar dan juga mula mendekatkan diri dengan ilmu-ilmu agama melalui buku-buku yang diperoleh dari perpustakaan sekolah. 

Oleh kerana minatnya yang mendalam di dalam bidang agama, beliau telah memohon dan berjaya memasuki Sekolah Agama Syubbaniah, Batu Kurau selepas tingkatan 5 dan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia. 

Beliau kemudian menyambung pembelajarannya di Maahad Tahfiz Al Quran & Qiraat Negeri Perak di Masjid Negeri Perak  sehingga mendapat Diploma Tahfiz Al Quran.


Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT