Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Artis : Adi Putra akui tertekan

Posted: 08 Sep 2013 09:49 AM PDT


  • Adi PutraAdi Putra
 1 / 1 
SIAPA yang tidak tertekan apabila dikaitkan mempunyai skandal dengan isteri orang, dan itulah yang dialami oleh pelakon popular, Adi Putra.

Namun sokongan isteri tercinta, Aida Yusof dan rakan-rakan menguatkan lagi semangat pelakon filem KL Gangster 2 itu.

"Mana-mana manusia pun pasti tertekan. Di sebelah sekarang ini adalah isteri saya, keluarga dan rakan-rakan yang buat saya rasa tidak tertekan.

"Ini kerana sudah menjadi lumrah anak seni untuk dibual bicarakan. Kalau saya bukan dalam dunia selebriti orang tidak akan ambil berat tentang saya," katanya ketika ditemui Majlis Golf Teduhan Kasih Wisata Amal 2013 di Pulai Springs Golf Resort, di sini, hari ini.

Pada majlis berkenaan, Adi yang juga pelakon utama drama Teduhan Kasih bersama gandingannya, Sherry Ibrahim sempat menyanyikan beberapa buah lagu serta beramah mesra dengan anak-anak yatim dari Asrama Kebajikan Ar-Rayyan Persatuan Insani Darul Takzim bagi mengutip dana operasi pertubuhan berkenaan.

Adi Putra berkata, kontroversi terbabit tidak sekalipun mengganggu kariernya kerana beliau menganggap perkara itu adalah ujian yang harus diterima daripada Tuhan.

"Alhamdulillah secara ikhlas saya rasa ia tidak ganggu aktiviti seni saya kerana apa yang diputuskan dan rezeki yang diberi itu adalah kuasa ALLAH.

"Macam seperti hari ini, saya tetap memenuhi undangan majlis amal ini untuk membantu mendapatkan dana bagi pertubuhan tersebut," katanya.

Beliau mengakui turut memberikan kerjasama kepada pihak polis dengan hadir memberikan keterangannya untuk membantu siasatan yang sedang dijalankan.

"Saya memang bekerjasama dan benar saya ada pergi beri keterangan kepada pihak polis untuk siasatan yang dijalankan. Apa yang saya boleh bantu untuk teruskan siasatan, saya akan buat dan mudah-mudahan boleh membantu," katanya.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Memang cekap..CEKAP MASUK!!!

Posted: 08 Sep 2013 12:00 AM PDTPAKAR pengurusan tenaga global, Schneider Electric menjalin kerjasama dengan KFM Holdings Sdn Bhd untuk mengubah pejabat perdana menteri (PMO) menjadi bangunan cekap tenaga menjelang Mei 2014.

Ketua Pegawai Eksekutif KFM Holdings Nurolamin Abas berkata, syarikatnya memulakan pengubahsuaian itu sejak Oktober 2011 dengan nilai pelaburan RM110 juta.
"Pembinaan fizikal projek PMO itu dijangka siap menjelang akhir tahun ni.

"PMO akan menerima sijil indeks bangunan hijau (GBI) oleh Persekutuan Bangunan Hijau Malaysia (MGBC) yang juga merupakan pensijilan tertinggi bagi standard bangunan hijau," katanya selepas taklimat kerjasama di antara kedua-dua syarikat itu, di Kuala Lumpur, semalam.

Menurutnya, menerusi projek itu, KFM berupaya mengintegrasi penghawa dingin, lampu, alat pengesan dan meter kuasa menggunakan sistem pengurusan bangunan Schneider dan menawarkan data pintar supaya keputusan bijak dapat dibuat bagi penggunaan tenaga.

Katanya, penjimatan tenaga dapat dikurangkan sehingga 40 peratus atau RM2 juta setahun apabila projek itu selesai dan digunakan nanti.

Katanya, projek PMO akan menjadi projek perintis bagi bangunan kerajaan di Asia.

Sementara itu, Presiden Schneider Electric Malaysia Peter Cave berkata, kerjasama itu menjadi platform membina kesedaran, pengetahuan dan kepakaran untuk mengubahsuai lebih banyak bangunan hijau dan cekap tenaga bagi membantu menjadikan negara hijau pada masa akan datang.

dollah yankee -
CEKAP TARA MANAAAAAAAA...KURANGKAN HARGA LETRIK BARU LA CEKAP.....
HAK NIE CEKAP BULIH KAT HANGPA LA...

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


'Endless Possibilities' Najib 'Apapun boleh' tiru ISRAEL?

Posted: 08 Sep 2013 08:04 PM PDT


SPM: Wajib lulus BI, pelajar luar bandar jadi mangsa

Posted: 07 Sep 2013 10:51 PM PDT

SPM: Wajib lulus BI, pelajar luar bandar jadi mangsa


KUALA LUMPUR- Teras Pengupayaan Melayu (Teras) tidak setuju Bahasa Inggeris (BI) dijadikan subjek wajib lulus untuk mendapat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, ia bukan pendekatan yang boleh menjamin pelajar dapat menguasai BI.

"Kami berpendapat syarat BI lulus akan menyebabkan ramai pelajar yang akan terkandas dalam SPM dan dengan itu menyebabkan masa depan mereka terjejas.

"Kami dengan itu juga mendapati pihak Kementerian Pendidikan yang memutuskan untuk mewajibkan lulus BI dalam SPM pada 2016 tidak menjelaskan kenapa penguasaan BI masih lemah dari segi teknik pengajaran dan pembelajaran," ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau mempersoalkan apakan kajian yang telah dilaksanakan untuk merasionalkan keputusan tersebut.
Justeru, ujarnya, pihak kementerian perlu membuktikan perkaitan mensyaratkan lulus BI untuk mendapat sijil SPM dengan keupayaan pelajar untuk menguasai BI.

Menurutnya, penguasaan BI sepatutnya boleh dilakukan secara berterusan dan tidak perlu ia menjadi faktor yang menghadkan seseorang pelajar mendapat sijil SPM dan dengan itu merumitkannya untuk melanjutkan pelajaran dan mencari pekerjaan.

Katanya, harus diingatkan pelajar di sekolah luar bandar akan menjadi mangsa kepada dasar yang baru ini jika ia tidak diteliti dengan halusi.

Beliau berkata, suasana masyarakat di luar bandar bukan persekitaran pelajar yang kondusif untuk mengguna BI.

"Adalah lebih bijak semakan dilakukan ke atas teknik pengajaran dan pembelajaran serta kualiti guru yang mengajar BI daripada mensyaratkan BI mesti lulus untuk mendapat sijil SPM," ujarnya lagi.

Menurutnya, dalam jangka panjang adalah sangat penting dipertimbangkan mereka yang tidak lulus dan gagal mendapat sijil SPM mungkin akan menghasilkan ramai pelajar yang tercicir dari arus perdana.

"Kami berpendapat syarat lulus BI akan menjadi beban kepada pelajar kerana fokus yang seharusnya diberi perhatian iaitu menguasai ilmu dalam bahasa ibunda perlu diutamakan.

"Lulus BI tidak boleh dijadi merit untuk menggagalkan seseorang pelajar dalam SPM," katanya.


-Harakahdaily

RAKYAT MARHAEN

1
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Tengku Razaleigh boleh jadi presiden kalau ahli Umno berani

Posted: 08 Sep 2013 08:24 PM PDT

Jumaat lalu Tengku Razaleigh Hamzah mengadakan sidang akhbar di rumahnya di Langgak Golf Kuala Lumpur. Jarang sekali Tengku memanggil sidang akhbar. Apabila beliau membuat sidang akhbar adalah hal tertentu yang beliau rasa penting untuk diperkata dan diperjelaskan. Ideanya untuk membangun negara dengan memberi pandangan dan sebagainya juga hanya tersalur menerusi sidang akhbar.

Kenapa dikatakan penting, kerana kalau tidak penting beliau tidak panggil sidang akhbar, beliau boleh bercakap kepada kawan-kawan rapatnya sahaja kemudian mereka akan tolong sampaikan kepada wartawan atau direct kepada sasarannya.

Dalam sidang akhbar itu beliau bercakap mengenai beberapa topik termasuk isu semasa. Soal kenaikan bahan bakar (petrol dan diesel) 20 sen seliter. Baginya kenaikan itu wajar dan sesuai kerana rakyat tidak perlu bergantung sangat kepada subsidi kerajaan. Perkara ini sudah lama menjadi pegangan Tengku Razaleigh, rakyat harus independent daripada bergantung kepada kerajaan.

Dalam sidang akhbar itu beliau juga menyentuh mengenai cadangan Anwar Ibrahim yang meminta Najib Razak memanggil satu dialog kebangsaan untuk membincang beberapa isu terdesak masa kini; mengenai ekonomi, polirisasi kaum, jenayah dan urus tadbir. Tengku Razaleigh yakin sekiranya diadakan dialog ia akan memberi apa-apa kebaikan. Tengku Razaleigh seorang yang percaya kepada konsep mesyuawarah.

Apa yang menjadi perhatian di dalam sidang akhbar itu ialah mengenai pendiriannya dalam perhimpunan agung Umno November tahun ini. Ramai yang percaya sidang akhbar itu, motifnya adalah ke arah itu. Apakah beliau akan bertanding menentang Najib Razak untuk jawatan presiden atau pun tidak. Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan secara berterus terang dalam sidang akhbar itu mengenai maksud hatinya yang sebenar.

Beliau hanya memulangkan kemungkinan itu kepada ahli Umno dan 'sikon'. Katanya soal dia bertanding atau tidak terserah kepada akar umbi dalam Umno. Baginya dia tetap bersedia untuk menawarkan diri. Itulah bayangan yang diberikan oleh Tengku.

Di samping itu beliau mengalu-alukan sistem pemilihan baru yang diperkenalkan, walaupun ada sedikit sebanyak kelemahan. Beliau juga menyebut pertandingan tidak boleh dihalang kerana itu kebebasan kepada ahli memilih pemimpin dan Umno harus demokratik. Ahli Umno juga perlu menggunakan kuasa demokrasi yang ada kepada mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Pemimpin mewah, pegawai bawahan disuruh berjimat

Posted: 08 Sep 2013 08:22 PM PDT

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mengingatkan bahawa menyeru kakitangan agensi kerajaan supaya berjimat cermat hendaklah dicontohi terlebih dahulu oleh pemimpin kerajaan di peringkat atasan.

"Tidak ada gunanya seruan kepada pegawai bawahan supaya berjimat cermat dikeluarkan, padahal pegawai di peringkat tertinggi berbelanja mewah," ujar Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid.

Justeru, beliau mengalu-alukan pengumuman oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa supaya semua agensi kerajaan mengurangkan perbelanjaan masing-masing.

Berikut kenyataan penuh beliau.

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) menggesa dasar berbelanja berjimat cermat dalam perbelanjaan kerajaan hendaklah menjadi dasar yang kekal.

Arahan berjimat cermat sepatutnya menjadi komponen yang integral dalam prosedur berbelanja dalam agensi kerajaan, tidak perlu menunggu sehingga keadaan kewangan menjadi terdesak.

Kami menegaskan seruan berjimat cermat kepada semua agensi kerajaan tidak boleh bermusim atau ketika kewangan kerajaan menghadapi krisis.
Read More / Baca Lagi >>

10 FAKTA SEKATAN GAZA OLEH ZIONIS DAN SEKUTUNYA

Posted: 08 Sep 2013 05:39 PM PDT


1) 7 juta orang disumbat ke dalam kira-kira 140 kilometer persegi Semenanjung Gaza. Ini lebih kurang dua kali ganda saiz Washington DC (The World Factbook)

2) Lebih daripada separuh daripada penduduk Gaza - 780 578, atau 53% - adalah di bawah umur 18 tahun. (Gaza Fact Sheet, 2007)

3) Lebih kurang 39,000 pelarian kanak-kanak di Gaza tidak akan menghadiri sekolah UNRWA tahun ini, kerana agensi itu tidak dapat membina atau membaiki semula sekolah-sekolah kerana sekatan Israel. (IRIN, 2010)

4) Sejak tahun 2006 Israel telah menghadkan import pelbagai barangan kepada "minimum kemanusiaan", walaupun tidak ada senarai rasmi untuk peniaga-peniaga untuk panduan. (Gisha, 2010)

5) Walaupun beratus-ratus pelajar yang diterima untuk program akademik antarabangsa, dasar Israel menghalang ramai pelajar daripada meninggalkan Gaza.(Gisha, 2008 p. 2)

6) 1 daripada setiap 5 kanak-kanak sekolah kekurangan iodin. Kelaziman anemia di kalangan kanak-kanak berumur 9-12 bulan adalah 61.6%. (IMEU, 2010)

7) 3 daripada setiap 4 anak-anak muda tidak boleh melanjutkan pelajaran yang lebih tinggi di Gaza akibat lebihan kapasiti.
(United Nations, 2007)

Hari ini, kira-kira 1.1 juta pelarian Palestin di Gaza menerima perkhidmatan UNRWA; 61% daripada penduduk Gaza adalah makanan tidak terjaga, dan pengangguran adalah hampir 40%.
(Bangsa-Bangsa Bersatu, 2010)

9) 90-95% daripada air yang dihasilkan oleh hanya penapis di Gaza tidak layak untuk minum. (Amnesty, 2009, ms 10.)

10) 28% daripada kanak-kanak yang dikaji di Gaza telah menyaksikan kemusnahan rumah kawan mereka dan hampir 19% telah menyaksikan kemusnahan rumah mereka sendiri, menyebabkan gangguan psikologi. Kanak-kanak yang telah dipindahkan secara paksa mengalami prestasi akademik dikurangkan dan pelbagai masalah lain yang berkaitan dengan keadaan sosial berkurangan untuk keluarga. (Save the Children, 2009) [Ph]

Winds of CURRENCY DEPRECIATION blow to M'sia: Vultures sniff out Umno excesses

Posted: 08 Sep 2013 05:25 PM PDT

Winds of CURRENCY DEPRECIATION blow to M'sia: Vultures sniff out Umno excesses
KUALA LUMPUR - Subsidy is a very sensitive economic tool for helping certain targeted sectors of the economy.
For example, farm subsidies have existed for centuries in Western Economies. Farmers are subsidized so that their produce is competitive in world markets. On top of, it also ensures that their employment stays high.
The effectiveness of subsidies can be viewed from different angles. One it leads to an inefficient allocation of resources and the other is providing protection to certain sectors of the economy to ensure constant supply of strategic resources like cheap food and energy while at the same time also provides full employment.
The question is whether our removal of the subsidies is being done at the right time?
During the last Financial Crisis in 2008 it affected much of the population. Would it be the right decision for policy makers to curtail the spending of the public then when it is the last thing our economy needs when it softens?
The following chart shows the Malaysian GDP annual growth rate as of 2007.

As indicated above our GDP growth rate was very robust at the beginning of 2010 by recording 10.1 and 9% growth respectively thanks in part by the expansionary fiscal and monetary policies by our Government.
We have no complains if our Government reduces its subsidies when our economy is doing well because we can still manage any possible adverse outcome. But what if they do the opposite? Is it the right thing to do by imposing the recent fuel hike when our economy is just about to go off the cliff? Or are they being pressured to respond to the demand by Fitch Ratings agency to further reduce subsidies or else face another round of downgrading?
What is their policy objective of subsidy reduction? To raise funds either to pay off debts or relocate it for the development of other sectors in the economy. Anyhow will a complete subsidy removal help reduce our deficits?
Side effects of Subsidy removal
Price Inflation
The amount of subsidy in 2012 was about RM 42.4 billion or 4% of GDP and is expected to drop to RM37.61 billion in 2013. The bulk of the subsidy went to fuel which accounted for about RM25 billion.
Needless to say the price of fuel will continue to go up as subsidies is reduce in the coming years as fuel is used in most industries from transportation to manufacturing. Since demand for fuel is 'inelastic to price increase' the 'trickle down' effect will push up the prices of most goods which is also known as 'cost push inflation'. In layman terms this is called price inflation.
The following chart shows the CPI (Consumer Price Index) which tracks the prices of certain essential goods paid by consumers

Ever since the call by Minister Idris Jala in May 2010 to reduce our subsidies or face bankruptcies, the effort only result in one thing – soaring prices of goods and services as indicated by the chart above. So would you still believe the Government when it said it will not affect all of us?
Crowding Out Effect
The chronic problem facing the Malaysian Government is the Budget Deficit. Budget deficit is a term to describe a situation where expenditure exceeds revenue. When a Government overshoots its expenditure it needs to borrow or increase taxes in order to finance this activity.
As we already stated increasing taxes is not a popular option and most Government will try to avoid. This leaves us with borrowing as the other option. Again, when we borrow from foreign creditors then our Government Debt to GDP will increase.
Given our current Government Debt to GDP stands at 53.3% and this level is capped at 55%, there is not much option right? The last alternative will be to source from domestic. Again sourcing funds from the domestic sector will further increase the debt burden. So the last solution is by soaking up money from the public. The question is how are the authorities going to do it?
To illustrate, we use an example where the total GDP for country A is $100 million and the breakdown of the GDP is as follows.
Consumption
50
Investment
20
Government
30
Total             RM
100
Government spending can be further broken down into education, defence, preservation of law and order, subsidy and etc.
So by diverting resources from reduced subsidy to the private sector it can then be channelled to other sectors such as defence and infrastructure. However there will be no change in the final amount which is $100 million.
The only change is the composition of the spending and in this case a reduction in subsidy and an increase in defence and infrastructure expenditure.
So what we can deduce from here is that whenever the Government borrows or divert resources from other sources where the source of money is already in existence it will not add to existing money supply.
This is what economists called non-monetized borrowing or non-monetized deficit financing. This is mainly paper shuffling or the transfer of money from the left to the right pocket and hence will not affect the Government Debt level.
But this will eventually crowd out private spending and this is not good for the economy. As government spending increases less will be available to the private sector and this will lead to reduced economic activity. How will this affect the economy?
You see our Government PRODUCES NOTHING that can add to its revenue. All of its revenues are derived from personal and corporate taxes, royalty, excise duty and so on. So when private expenditure is reduced, private investments will also be reduced and this might not only lead to lower employment but also reduces its ability to earn foreign exchange.
Will Subsidy removal help reduce Deficits?
Obligation to Interest Payments
Let take a look at our Government Debt to GDP ratio in the following chart. You should notice that our Government Debt/GDP suddenly surged from 42.8% in 2009 to 55.4% in 2010.
On the YOY basis, this represents an increase of 29.4% in our government debt. One explanation for his will be the massive borrowing by our government to finance its increased expenditure on both fiscal and monetary policies. Or what is also known as the stimulus package to fence off a recession. As of late this ratio is 53.1% as shown below.
Read More / Baca Lagi >>

Fuel hike is just the beginning

Posted: 08 Sep 2013 05:20 PM PDT

Where is the logic, implied and applied when Najib and his economic experts claim that a price increase in fuel will not have a negative reaction directly or indirectly?

Subsidy rationalisation. Two words conveniently blurted out by Prime Minister Najib Tun Razak to justify the 20 sen price hike for RON 95 petrol and diesel. It's a deserved slap and a 'gift' to the rakyat who voted BN into power in the 13th general election. More than 100 days into office, all Najib could manage was a hike in fuel prices with justifications that fall grossly short of pacifying the general public and business community alike.
In jockeying the idea further for the justification, we have morons for economic experts in the government. Like well trained and neurologically deprived parrots, they can only sing the same song as their boss. Apparently in their own make believe world, they assume that the price hike will not impact inflation or the masses. How insane can they be or are they playing ignorant to the true sentiments on the ground?
Twenty sen increase per liter for fuel may not be much in isolation. Nevertheless, the same does not apply in relative applications to economic parameters. From a mathematical point of evaluation, it is a more than 10% increase, substantial for any goods or services rendered in open market. We must factor in the replicating consequences and co-factor the increase into the supply chain.
Malaysians are being fooled by the PM and his so called economic experts when they defend the rise as minimal and impact-less to the inflation engulfing the nation. Are we that naïve to be taken for a ride or are we just in plain sense, dumb to understand simple principles of financial economics?
In analogue, when investments are poured into a country or project, we look beyond the capital expenses per se. The expected and progressive multiplier effect is measured to gauge the viability and prospects of return of investments (ROI) by the principal in order to minimise risks.
These are basic principles in any business venture undertaken from the smallest to the largest corporations known to mankind.
Today, banks and business loan providers insist that such projections are made to evaluate an application. The details and intricacies may vary depending on the business concept but the basic economic philosophy is preserved. Or else you can forget about the loan.
So where is the logic implied and applied when Najib and his economic experts claim that a price increase in fuel will not have negative reaction directly or indirectly?
PM's vision clouded
Fuel being the pulse of economies round the globe cannot be de-factored out of the equation for politically driven motives. The government has long ignored calls for an overhaul in its financial management methodologies and instead taken the bypass route of decreasing subsidies.
We have been made to look as though the government is doing a great favour by providing subsidies for some essential goods every time there is a price adjustment made to fuel. Najib forgets that the entire economic chain will be affected as a consequence of the price hike. The transport system will have added cost incurred overnight and it is pretty sure it will not be absorbed in standalone situations.
Read More / Baca Lagi >>

Regim Zionis As Sisi belasah dan tangkap imam OKU

Posted: 08 Sep 2013 05:18 PM PDT

Lagi berita penangkapan politik. Semalam, polis Mesir menangkap Syeikh Muhammad Iwadh (gambar) selaku imam dan khatib di Masjid As-Sunniyah di kampung Kafr Hijazi, Al-Mahallah Al-Kubra. Beliau kurang upaya bergerak dengan kerusi roda, lalu dibawa pergi dari masjid ke tempat yang tidak dimaklumi.

Sebagaimana yang diceritakan, samseng dari Kementerian Dalam Negeri berpakaian biasa telah membelasah Syeikh Muhammad selepas solat Asar, ketika itu Syeikh duduk di atas kerusi roda dan darah meleleh dari kepalanya. Tiada sesiapa pun yang berada di situ bangkit pertahankan Syeikh ekoran ramai yang memukulnya.

Kata penduduk di kampung itu, Syeikh Iwadh seumpama Syeikh As-Syahid Ahmad Yasin pengasas HAMAS meskipun kurang upaya tetapi memiliki semangat yang tinggi. Syeikh Iwadh kerapa dilihat berada dalam semua tunjuk rasa yang diadakan bagi membantah kudeta.

Syeikh Iwadh dikenali guru pengajar Al-Quran, ramai orang dari seluruh tempat datang kepada beliau untuk mendapatkan ijazah sanad bacaan Al-Quran.

Bunuh golongan Sunni pegangan akidah Syiah

Posted: 08 Sep 2013 05:13 PM PDT

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Tindakan golongan Syiah membenarkan umat Islam berfahaman Sunni dibunuh bukan disebabkan faktor politik atau etnik tetapi merupakan sebahagian pegangan akidah ajaran itu.

Pensyarah Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Islam, Universiti Malaya (UM), Mohd. Hamidi Ismail berkata, pengikut Syiah berpendapat darah golongan Sunni halal kerana tidak mengiktiraf sebanyak 12 imam yang merupakan satu daripada rukun iman dalam Syiah.

Beliau berkata, pengikut Syiah meletakkan kedudukan 12 imam itu terlalu hebat hingga ke tahap maksum sedangkan perkara tersebut menyeleweng dan bertentangan dengan ajaran Islam sebenar.

"Mereka mendakwa golongan Sunni tidak mengiktiraf kedudukan Saidina Ali Abu Talib sebagai pengganti kepada Rasulullah SAW sedangkan kita mengakui Saidina Ali adalah sahabat besar baginda dan merupakan khalifah keempat dalam pemerintahan Khulafa ar-Rasyidin," katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Konsep Imam dan Imamah Syiah dan Percanggahannya Dari Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Syiah agama baharu ciptaan Yahudi

Posted: 08 Sep 2013 05:08 PM PDT

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Fahaman Syiah disifatkan sebagai agama sesat baharu yang diasaskan Yahudi untuk merosak dan menghapuskan umat Islam.
Ketua Unit Kajian Syiah, Ikatan Muslimin Malaysia (IMM), Mohamad Ismail berkata, perkara itu dapat dilihat berdasarkan doktrin Syiah yang bercanggah dengan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah dan pegangan Islam sebenar.
Menurut beliau, perbezaan paling ketara iaitu pengikut Syiah meletakkan sebanyak imam 12 sebagai maksum iaitu terpelihara daripada dosa kecil serta besar.
Malah, pengikut ajaran Syiah juga percaya sesiapa yang mengingkari salah seorang daripada imam tersebut adalah kafir dan akan kekal dalam neraka.
"Nikah mutaah pula mendapat kedudukan tinggi dan mulia dalam ajaran Syiah sedangkan perbuatan itu adalah pelacuran yang menggunakan nama agama serta bersifat nafsu semata-mata yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam," katanya.
Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Sejarah, Konsep dan Doktrin Syiah dalam Seminar Mendepani Virus Syiah di Dewan Muktamar, Pusat Islam di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Mohamad memberitahu, ajaran Syiah meletakkan kepercayaan al-Quran hari ini merupakan naskah yang sudah diubah suai para sahabat Nabi Muhammad SAW dan mendakwa kitab sebenar akan muncul bersama Imam Mahdi pada akhir zaman.
Dalam pada itu, beliau menjelaskan, amat sukar mengenal pasti pengikut-pengikut Syiah memandangkan mereka mengamalkan 'taqiyah' iaitu menyembunyikan akidah dengan berselindung dan bermuka-muka.
Jelasnya, taqiyah merupakan asas agama atau rukun dalam ajaran Syiah yang mana pengikut Syiah yang tidak bertaqiyah dianggap sama seperti meninggalkan solat.

Malaysia Negara Islam: ‘Bertudung tak boleh kerja sini’

Posted: 08 Sep 2013 05:05 PM PDT

Kuala Lumpur: Amat mengecewakan apabila wanita Melayu yang memakai tudung menjadi mangsa diskriminasi untuk diterima bekerja oleh segelintir majikan swasta di negara ini yang mendaulatkan Islam sebagai agama rasmi.
Isu ini menjadi topik hangat dalam kalangan pengguna Internet selepas seorang pengguna Facebook (FB) dikenali sebagai Mira Kamil memuat naik status kekecewaannya selepas berulang kali permohonan kerjanya di sebuah butik ternama di sini, ditolak atas alasan dia bertudung.
Mira Kamil yang pernah menuntut di United Kingdom selama empat tahun dan sedang mencari kerja sementara memuat naik status itu di laman Facebook pada 1.59 petang Isnin lalu yang dikongsi hampir 8,500 pengguna Facebook.

"Kita memang nak pakai orang, tapi tak nak yang bertudung" dan "sorry, pakai tudung tak boleh kerja sini." Itu antara kata-kata diterima Mira.
Foto
WARTAWAN Harian Metro melakukan penyamaran di salah satu pusat beli-belah terkemuka di ibu negara.

Bagi mendapatkan kepastian dakwaan Mira, wartawan Harian Metro melakukan penyamaran dengan memohon kerja di beberapa premis berkenaan.

UMNO's Thick Faces and Black Hearts

Posted: 08 Sep 2013 05:02 PM PDT

Mr Lim Kit Siang's Political Secretary and the UITM Issue

Mr Lim Kit Siang's political secretary, Miss Dyana Sofia Mohd Daud drew the ire of UMNO politicians. The champions of the UMNO Malay cause condemned her for suggesting that a similar institution like UITM be set up to admit non Malay students. That is what you get when you UMNOnise every issue. Or on a larger scale you Malaynise every other issue.
Take the case of the usage of Allah issue. Do you think ordinary Malays in the kampungs care two hoots who use the term Allah? All they care is will their lives get better? Will the BR1M become an entrenched entitlement? As to Islam, as long as they get to pray in suraus and Mosques and no one threatens their religion that should be sufficient. Only those bigots in Putrajaya make the issue into something inflammatory because by championing this issue they get to show they can be uncompromising and drastic.  You get these when you meMelayukan Islam.
Except these UMNO heroes got it wrong. The young lady was not suggesting that UITM be opened to non-Malays. She was suggesting that an institution similar to the UITM model be established to admit poorer but qualified non Malay students. Two different things.
She knows UITM is sacred ground. The UMNO Malay supremacists will never allow anyone to touch UITM. Some even said, it can only be done over their dead bodies. Under the present climate where shootings appear to be common place, such a challenge may be a stupid thing to say in public. But then stupid is UMNO's second name so we shall not even humour the person who said, over his dead body. We hope the person who says that will get elected into UMNO's MKT- the decision making body. UMNO's MKT will then become the abode of the mediocre and opportunists.
What is the ITM model- now UITM? It is a learning institution that once gave a second chance to poor Malay students who did not quite make the grade to continue their studies. The idea behind ITM then was not objectionable. Malay students came from poor background and from less competitive and less regimented supporting environment.  ITM provided that to Malay students- a chance for poor Malay students and a disciplined, regimented, supporting and competitive environment. Give them structure, and the Malays will strive. But let the structure be led and managed by high calibre people and the people under the structure will prosper. The problem we face in our country, social structures get led by opportunists and mediocre people.
If left to their own devices, in their passive and placid environment, where the achievement motives are low, only the most competitive and driven will thrive. Sadly, among Malays then, there were not many.
Read More / Baca Lagi >>

Muktamar: Mat Sabu tetap pertahan jawatan

Posted: 08 Sep 2013 04:58 PM PDT

mat sabu 
SHAH ALAM – Walaupun pucuk pimpinan inginkan jawatan Timbalan Presiden Pas diisi golongan ulama, Mohamad Sabu tetap memutuskan akan mempertahankan jawatannya itu pada muktamar tahunan parti kali ke-59 November depan.

Bagaimanapun katanya, beliau menyerahkan kepada perwakilan untuk membuat pilihan.

"Selain daripada itu, saya tidak mahu memberi sebarang komen," katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), hari ini.

Beliau menyatakan demikian ketika diminta mengulas mengenai apakah beliau akan mempertahankan jawatannya itu atau melepaskan kepada pemimpin lain.

Read More / Baca Lagi >>

KWSP tetap peraturan baru tingkatkan simpanan pencarum

Posted: 08 Sep 2013 04:56 PM PDT


Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) membuat keputusan untuk meningkatkan simpanan minimum pencarum untuk memastikan mereka mempunyai lebih wang semasa hari tua, tetapi secara tidak langsung mengurangkan pelaburan dalam industri unit amanah.
Peraturan baru KWSP untuk mengurangkan pelaburan dalam unit amanah ditetapkan pada ketika peningkatan kos menunjukkan simpanan pencarum tidak mencukupi untuk menampung kehidupan semasa bersara selepas berumur 55, lima tahun di bawah umur persaraan ditetapkan kerajaan iaitu 60.
"KWSP akan mengkaji semula jumlah simpanan asas ahlinya kepada RM196,800 apabila sampai umur 55 bermula Januari 2014, untuk memastikan simpanan cukup menampung keperluan persaraan," kata Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP, Nik Affendi Jaafar kepada The Malaysian Insider pada hujung minggu.
Read More / Baca Lagi >>

Obama's Syria struggle

Posted: 08 Sep 2013 04:43 PM PDT

Kerry seeks Arab support for Syria action

Posted: 08 Sep 2013 04:43 PM PDT

Syria and the media

Posted: 08 Sep 2013 04:42 PM PDT

Negara Islam: Wanita bertudung sukar mendapat pekerjaan..!!

Posted: 08 Sep 2013 08:14 AM PDT

Al Jazeera's Neave Barker comments on Kerry's Syria remarks

Posted: 08 Sep 2013 08:13 AM PDT

Kerry: Syrian Videos Make Case for Strike

Posted: 08 Sep 2013 08:12 AM PDT

Syria war puts strain on Iraqi border

Posted: 08 Sep 2013 08:11 AM PDT

Can Obama win support for a strike on Syria?

Posted: 08 Sep 2013 08:10 AM PDT

Bombing for Peace: Syria strike better than nothing? (ft. Human Rights Watch CEO)

Posted: 08 Sep 2013 08:10 AM PDT

Harga Barang Naik: Fathul Bari Bela Kerajaan 48.67%, Dr Maza Sindir?

Posted: 08 Sep 2013 06:26 AM PDT


..kepada yang menggunakan hadis harga barang untuk menyokong kenaikan harga, sila rujuk tafsiran bagi hadis itu di sini..apakah jika anda ke kedai lalu penjual menjual barang dengan harga yang mahal, maka adakah dia boleh menyatakan 'Allah yang menaikkan harga bukan saya?!

..jangan sampai nanti ada pembunuh yang akan berhujah bukan saya membunuh tapi Allah yang menetapkan ajal, pencuri pula akan berkata bukan saya yang mencuri, tapi Allah yang menetapkan rezeki...kerana saya berpegang dengan kata-kata ILMU bukan kerajaan yang mengurangkan subsidi tapi Allah yang menaikkan harga barang..


P/s: Betullah ada dua jenis ulama pada akhir zaman ini!
SIYASAH PERUBAHAN DENGAN MASLAHAH
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Nabi s.a.w tidak meninggalkan perincian dalam masalah politik. Politik bukanlah ibadah khusus seperti solat, puasa yang seumpamanya yang tidak boleh diubah. Politik itu sesuatu yang bergerak berdasarkan kemaslahatan hidup manusia. Justeru itu, Nabi s.a.w tidak meninggalkan pendetilan tentang politik, sebaliknya hanyalah prinsip-prinsip umum untuk dipegang oleh manusia. Jika ada pendetilan, ia mempunyai faktor tempat dan masa yang terdedah kepada perubahan. Apatahlagi, pentadbiran kerajaan Nabi s.a.w tidaklah sistematik seperti zaman selepas itu. Ini kerana keperluan politik sudah memadai dengan bentuk pengurusan yang lebih menjurus kepada tribal system ketika itu. Maka pengurusan Nabi s.a.w berdasarkan kepada keperluan rakyat. Kemudian politik itu berkembang dan pengurusannya lebih rumit dan terperinci. Tidak sama pula antara satu tempat dengan yang lain, antara negeri dengan negeri, antara negara dengan negara.

Maka, kita dapati banyak perubahan politik yang dilakukan selepas kewafatan Nabi s.a.w, khususnya bermula pada zaman Saidina 'Umar al-Khattab. Ijtihad dalam politik lebih luas dan terbuka. Terasnya, kemaslahatan rakyat. Islam bersifat luas dalam hal politik. Ini kerana syariat itu dibina atas dasar kemaslahatan manusia. Kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah (meninggal 751H):
"Sesungguhnya syariah Islam itu binaan dan asasnya adalah atas segala hikmah dan kebaikan untuk manusia di dunia dan akhirat. Syariah Islam itu segalanya keadilan, kebaikan dan hikmat. Maka setiap perkara yang terkeluar dari keadilan kepada kezaliman, dari rahmat kepada yang berlawanan dengannya, dari kebaikan kepada kerosakan, dari hikmat kepada sia-sia maka ianya bukan syariah Islam sekalipun diberikan takwilan untuknya". (Ibn Qayyim al-Jauziyyah, I'lam al-Muwaqqi'in, 3/3, Beirut: Dar al-Jail).
Ertinya, apa yang penting dalam penegakan syariat adalah tujuan atau maqsad utama syariat itu iaitu kemaslahatan manusia. Bukan soal nama yang penting tetapi matlamat dari perlaksanaan sesuatu perkara yang dikaitkan dengan nama syariah itulah yang paling penting. Jika kita memberikan nama yang 'islamik' sekalipun, tetapi tidak mencapai tujuan syariah iaitu keadilan untuk manusia, maka ia tidak boleh dianggap islamik. Nama bukan penentu, isi dan pencapaian maqsad itulah yang paling penting. Sebab itu, jika menamakan negara dengan 'daulah islamiyyah' tetapi tidak mencapai maqsad keadilan, maka nama itu tidak bererti, bahkan memberikan salahfaham umum terhadap agama yang suci ini.
Realiti Semasa
Untuk mencapai keadilan dan tujuan perlaksanaan syariah, ia memerlukan kefahaman terhadap nas dan penelitian terhadap realiti semasa. Kefahaman yang literal terhadap hadis-hadis siyasah akan menjadikan perlaksanaan Islam dalam bidang tersebut gagal mencapai tujuan sebenar syariat. Sebab itu dalam hadis Nabi s.a.w bersabda:
"Jangan dipotong tangan (pencuri) ketika dalam peperangan". (Riwayat al-Tirmizi dan al-Darimi. Hadis dinilai sahih oleh al-Albani)
Al-Imam Tirmizi (297H) ketika meriwayat hadis ini menyebut:
Read More / Baca Lagi >>

NEGARA MUFLIS 2020? WAWASAN 20SEN 20SEN HANYA CERITA DONGENG DAN PENGLIPULARA MAHATHIR...

Posted: 08 Sep 2013 06:12 AM PDT~ MALAYSIA tahun 2020 : Negara MAJU atau Negara MUFLIS..??

01- 8, 828 hari dulu.., aku percaya Malaysia bakal jadi negara maju menjelang 2020.

02- Tapi kini, berbaki 2, 300 hari lagi...aku percaya Malaysia bakal jadi negara muflis SELAGI Umno-BN kekal berkuasa.

03- Tahun 2020 tinggal 6 tahun lagi, tapi hutang negara makin menggunung, sara hidup rakyat makin melambung, kualiti hidup makin merosot, jenayah makin berleluasa dan rasuah makin membarah.

Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan perlu segera mereformasi dasar fiskal untuk elak negara bangkrap..!!

Posted: 08 Sep 2013 06:00 AM PDT

Kerajaan Persekutuan harus cepat dan segera menangani masalah defisit kewangan ini jika tidak mahu negara menuju ke ambang kebankrapan.


Kerajaan Persekutuan mesti mereformasi dasar fiskal dan menyekat defisit kewangan dari terus merosot dan bertambah buruk, cepat dan segera.

Langkah terkini yang kita nampak kerajaan sedang mereformasi dasar fiskalnya ialah dengan merasionalisasi subsidi atau lebih tepat 'memotong' subsidi petrol dengan menaikkan harga minyak petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen seliter.

Kenaikan harga ini boleh membantu kerajaan menjimatkan sebanyak RM1.1 bilion tahun ini dan sebanyak RM3.3 bilion untuk tahun 2014. Ini merupakan satu langkah awal untuk kerajaan mengurangkan fiskal defisit negara kepada 3% menjelang tahun 2015.

Kini rakyat mula gelisah kerana kesan kenaikan petrol dan diesel akan berantaian, akan menyebabkan segala jenis barangan akan naik dan inflasi dijangka akan meningkat pada kadar 3% tahun ini dan 4% pada 2014.

Bukti rakyat semakin gelisah ialah apabila berlaku 'flashmob' berskala kecil di Jalan Seremban-Tampin dekat Seremban yang menarik perhatian para pengguna jalanraya seperti mana yang dilaporkan FMT semalam.

Dengan disertai hanya 10 ahli Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Negeri Sembilan, 'flashmob' atau protes kenaikan harga minyak telah menghantar mesej yang jelas kepada kerajaan tentang kebimbangan rakyat berhubung isu ini.

Kain-kain rentang telah menarik perhatian orang ramai kerana mesej-mesejnya begitu sinis. Di antaranya, terdapat kain rentang yang membawa mesej, "Terima kasih (kepada Perdana Menteri Datuk Seri) Najib Razak kerana naikkan harga minyak' dan 'Tahniah penyokong BN, kerana BN menang, harga minyak naik'.

Lebih mencuit hati apabila ada kain rentang yang membawa mesej dalam loghat Negeri Sembilan; 'Harga minyak naik, takpoo…BR1M kan adoo…duit kami botingkek-tingkek'. Slogan tersebut bermaksud 'Harga minyak naik, tidak mengapa…BR1M kan ada…duit kami bertingkat-tingkat' (duit banyak menimbun-nimbun).

Mantapkan ekonomi

Di Kota Baharu semalam, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, langkah kerajaan mengurangkan subsidi harga minyak petrol RON95 dan diesel adalah langkah jangka panjang yang perlu diambil bagi memantapkan ekonomi negara.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata rakyat perlu memahami kesan-kesan yang lebih besar jika kerajaan berterusan memberikan subsidi kerana ia boleh menyebabkan negara menjadi muflis dan rakyat akan menanggung kesan yang lebih buruk jika keadaan itu berlaku.
Read More / Baca Lagi >>

Penyeludup kereta mewah ditahan SPRM dipercayai berkait “Mr Clean‎”

Posted: 08 Sep 2013 04:06 AM PDT


Sindiket penyeludupan kereta mewah yang dipatahkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Khamis dipercayai kes sama membabitkan pegawai kanan kastam ditembak mati pada April.
Timbalan Pengarah Kastam Datuk Shaharuddin Ibrahim (gambar) hanya tinggal setahun perkhidmatan ditembak tiga das di leher dan pipi.
Ketelusan Shaharuddin menyebabkan beliau digelar "Mr Clean".
Anaknya, Akhtar Shaharuddin memberitahu The Malaysian Insider beliau percaya pembunuhan bapanya berkait dengan sindiket penyeludupan kereta di Langkawi.
Pada Khamis, SPRM menahan seorang pengurus bank, isterinya dan lelaki yang dipercayai terlibat dalam penyeludupan itu. Siasatan juga menjurus kepada penipuan dan penggubahan wang haram.
Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali mengesahkan penahanan suspek berumur di antara 30 dan 40 tahun.
Suspek wanita ditahan bagi membantu siasatan berhubung pembelian kereta mewah bernilai RM500,000 sementara suaminya, seorang pengarah swasta disiasat kerana bersubahat.
Kereta yang dipercayai didaftarkan di Langkawi dibeli dengan harga RM300,00 dan dijual dengan harga setengah juta ringgit dalam masa tiga bulan.
Siasatan menunjukkan dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Kastam adalah palsu dan duti eksais kereta tidak dibayar.
Difahamkan sindiket berkenaan telah beroperasi sejak setahun lalu.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


HANYA SATU SOALAN UNTUK MUNKEE INI

Posted: 08 Sep 2013 06:30 PM PDT


Gengsterisme sudah menjadi industri
SUSULAN pendedahan wujudnya kegiatan kongsi gelap atau gengster di negara ini, ada pihak yang mendakwa kumpulan ini mempunyai kaitan dengan ahli politik.

Hubungan ini dibuat khusus untuk mengukuhkan kedudukan seseorang atau kumpulan tersebut.

Ikuti temubual wartawan Sinar Harian, Norutul Ilham Md Jari yang berkesempatan bertemu individu yang mengetahui berhubung dunia gengsterisme, Datuk Seri Dr Suleiman Mohamad juga bekas Timbalan Menteri Penerangan.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SEBELUM NAK CERITA TENTANG SAMSENG ADA SATU SOALAN... kah kah kah,,,

kah kah kah... KENAPA BEKAS MUNKEEE INI DI PANGGIL SULAIMAN BRANDY?.... kah kah kah..

kah kah kah...UNTUK JENERASI MUDA.... SILA TANYA DAN RISIK.... kah kah kah....

kah kah kah...LEPAS TU CERITALAA HAL GENGSTER... kah kah kah

kah kah kah...TERGOLEK DOG.... kah kah kah


SANG SAKA MERAH PUTEH
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal


------------

LAST KOPEK UNTUK KU LI

Posted: 08 Sep 2013 06:00 PM PDTNOTA
ku li telah menang dalam pemilihan presiden
lampu padam
ketika dalam gelap
undi anak lelaki iskandar kutty bertambah
undi ku li berkurang

najib razak pada ketika iti taiko pahang
janji akan beri undi pada ku li
anak lelaku iskandar kutty buka fail
kecut teloo najib

kalau ku li tak lawan kali ini
maka sang  ghurkha ini akan diingati 
sebagai ketua bahagian gua musang
raja kepada orang asal gua musang

inilah last kopek
untuk ku li

Tinggal Ku Li satu-satunya pencabar Najib?

Harakahdaily08 Sep 2013
KUALA LUMPUR:Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah kini membayangkan kemungkinan beliau bakal mencabar Najib bagi jawatan Presiden Umno dalam pemilihan pada 19 Oktober depan.


SANG SAKA MERAH PUTEH
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
-----------

ALIM ULAMAK JUAL CANDU

Posted: 08 Sep 2013 07:00 AM PDT

KOMENTAR TUKAR TIUB
inilah bukti bagaimana
agama BOLEH digunakan
untuk menjadi candu masyrakat

apabila isap candu
jadsi mat pet
tak melawan

inilah buktinya bagaimana
alim ulamak 
digunakan oleh daulah yang zalim
oleh kerajaan yang zalim
digunakan oleh kaum kapitalis
untuk menindas orang ramai
untuk memastikan orang ramai 
tidak bangun merlawan
tidak bertamarod


Harga barang ketetapan ALLAH - Fatul Bari
FATHUL BARI
Dalam dunia ini, tidak ada yang gembira jika terpaksa bayar lebih untuk satu produk yang sama. Tidak ada yang suka harta berkurang sedangkan pekerjaan dan tanggungan kian bertambah.

Semua orang suka kesenangan, keuntungan, rezeki yang lapang, bonus, hadiah, serta pulangan lumayan dari apa yang dibelanjakan. Namun tidak semua harapan itu terealisasi di alam nyata. Realitinya manusia sering diuji dengan perkara yang dibenci.

Dunia bukan syurga yang semuanya ideal. Manusia yang sedar tahu bahawa dunia dicipta sebagai tempat ujian dan mereka melaluinya dengan cara yang Penciptanya redai.

LAWAN dan LAWAN
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

------------

SEJARAH ASAL USUL MAT SEWEL

Posted: 08 Sep 2013 06:00 AM PDT


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..BLOGGER KETUANAN MELAYU GELAR MAT MONGOL .. MAT SEWEL... kah  kah..

kjah kah kah... RUPA RUPA MAT MONGOL DATANG DARI SEWELESI... kah kah kahj
PENCERAHAN DARI PEMBACA
Fakta mat sewel aku kuatkan lagi dengan asal usul mat sewel ni......SEWELESI....OPPPSS...SILAP...SULAWESI.........SULTAN MAKASAR DADI SEWELESI......kuat tak fakta aku.......???!!! on BINI ROSMAH JADI MAT SEWEL
Publish | Delete | Spam
DDKB

on 9/7/13

DAH JUMPA ATAU BELUM
JANTAN NIGERIA INI?
apa jadi dengan polis yang lepaskan mat itam ini?
semua senyap aje?
dah masyuuuk ke? 
kah kah kah
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

------------

MAT BANGANG BERSUARA LAGI

Posted: 07 Sep 2013 09:30 PM PDT


BANGUN 
dan
LAWAN

Tiada alasan peniaga naik harga - Hasan Malek
KUALA LUMPUR 3 Sept. - Para peniaga tidak mempunyai alasan kukuh menaikkan harga barangan sesuka hati berikutan kenaikan harga petrol RON 95 dan diesel yang diumumkan semalam. Menteri Perdagangan Dalam... 14:47:49

Jangan naik harga barang - Hasan
KUALA LUMPUR 2 Sept. - Kerajaan akan mengambil tindakan di bawah Akta Antipencatutan dan Kawalan Harga sekiranya ada peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati ekoran kenaikan harga minyak petrol RON95...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH'
KAH KAH KAH

woit...ITU LAH PASAL SURUH BELAJAR EKONOMI TAKUT.... kah kah kah..

kah kah kah...BELAJAR MALAY STUDIES...kah kah kah..

kah kah kah...BILA BANGANG BERI TAHU SATU DUNIA... kah kah kah..


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..INGAT KAUM KAPITALIS AKAN IKUT CAKAP MAT BANGANG?... kah 

woit.. KAUM KAPITALIS NAK CARI UNTUNG MAKSIMA...kah kah kah..

kah kah kah..KAUM KAPITALIS BUKAN BUAT AMAL JARIAH.. kah kah kah


SATU JAWAPAN
BAGUN DAN LAWAN
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

--------

MUNKEE INDIA NAK BUNUH DIRI

Posted: 07 Sep 2013 09:00 PM PDT
NOTA
ajenda gemok
dimalaysia ini  cuba ditutup
orang slim banyak di lupuskan
altantuya yang slim diletupkan

BADAK LALU
BADAK  DI TELAN
SEDULANG DATANG
SEDULANG DI SEBAT
PUTRAJAYA 7 Sept. - Obesiti merupakan masalah kesihatan yang kini menjadi ancaman terbesar kepada rakyat Malaysia dengan seorang daripada tiga penduduk mengalami masalah itu atau mempunyai berat badan...

PUTRAJAYA 7 Sept. - Obesiti merupakan masalah kesihatan yang kini menjadi ancaman terbesar kepada rakyat Malaysia dengan seorang daripada tiga penduduk mengalami masalah itu atau mempunyai berat badan berlebihan berikutan terlebih makan.

Menteri Kesihatan,  Dr. S. Subramaniam (gambar) yang bimbang dengan perkembangan itu memberitahu, setakat ini, 8.5 juta penduduk Malaysia mengalami masalah berat badan berlebihan dengan 4.4 juta orang obes.

Menurutnya, masalah tersebut berlaku kerana pengambilan makanan berlebihan yang diburukkan lagi dengan kecenderungan kepada makanan manis.

MINAH CUN YANG SLIM
DILUPUSKAN
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...MUNKEE INDIA INI TAKA AKAN TAHAN LAMA... kah kah kah...

kah kah kah..KENYATAAN INI KENYATAAN BUNUH DIRI.... kah kah kah..

kah kah kah...PASAL APA MUNKEEE INI PERLI ROSMAH MANSOR?... kah kah kah..

kah kah kah..APA KAH KERANA KUIL DI RUNTUHKAN... kah kah kah..

kah kah kah..ATAU INI ARAHAN ANAK LELAKI KUTTY... kah kah kah


SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

---------

BANGUN DAN LAWAN

Posted: 07 Sep 2013 08:30 PM PDT
JEMPUTAN PROGRAM
 MALAM INI 
 Syarikat lombong saman aktivis anti-sianida
Syarikat perlombongan Raub Australian Gold Mining (RAGM) memulakan tindakan saman ke atas tiga anggota Ban Cyanide Action Group (BCAC), yang sering mengkritik lombong syarikat tersebut di Bukit Koman, Raub, di Pahang.

Syarikat tersebut mengemukakan tiga kenyataan tuntutan kepada pengerusi BCAC Wong Kim Hoong, naib presiden Hue Shieh Lee, dan setiausaha Hue Fui How.

RGAB mendakwa individu berkenaan mendakwa individu berkenaan melakukan fitnah melalui tiga kenyataan yang dibuat dalam dua laporan berita, diterbitkan laman Malaysiakini dan Free Malaysia Today (FMT).

RGAB sebelum ini mengemukakan saman ke atas Malaysiakini dan FMT, dengan dakwaan bahawa bahaya berhubung bahan sodium sianida yang digunakan untuk mengeluarkan emas adalah tidak berasas.

Saman ke atas aktivis berkenaan difailkan oleh RAGB melalui peguam mereka, Messrs Zul Rafique & Partners.
Syarikat tersebut menuntut ganti rugi am, teladan dan gantirugi teruk bagi "fitnah dan penipuan jahat", selain injunksi ke atas individu terbabit bagi menghalang mereka dari mengulas aktiviti syarikat tersebut.


Quantum tuntutan terbabit bagaimanapun tidak dinyatakan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
woit..TAK KAN TAK SEDAR...kah kah kah..

kah kah kah..CARA KAPITALIS INTERNATIONAL KERJA..kah kah kah..

kah kah kah...ROMPAK HASIL BUMI...kah kah kah..

kah kah kah..RACUN  ANAK TEMPATAN..kah kah kah..

kah kah kah..KALAU NAK TEMPATN MELAWAN - SAMAN...kah kah kah...

kahkah ka...UNTUK MENANG SAMAN... GUNA PEGUAM KRONI... kah kah kah

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
---------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT