Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


UMNO perlu dibersihkan. Ramai masuk nak jadi kaya

Posted: 01 Sep 2013 08:15 AM PDT

OLEH MD IZWAN
SEPTEMBER 01, 2013
LATEST UPDATE: SEPTEMBER 01, 2013 03:00 PM
Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menggesa supaya Umno dibersihkan menjelang pemilihan parti nanti kerana ramai yang memasuki parti tersebut semata-mata mahu menjadi kaya.
Bekas perdana menteri paling lama tersebut menggesa supaya pemimpin baru dan muda supaya diberikan peluang kerana hanya dengan langkah tersebut Umno akan dibersihkan.
"Bahkan pemimpin Umno di semua peringkat dianggap menyertai Umno bukan kerana bangsa, agama dan negara tetapi ingin memperkayakan diri.
"Hanya dengan memberi kepimpinan Umno kepada orang muda dan belum tercemar barulah pembersihan Umno boleh menjadi kenyataan dan diterima oleh masyarakat," kata Dr Mahathir yang dipetik dalam satu wawancara akhbar Mingguan Malaysia hari ini.
Dalam wawancara itu lagi, Dr Mahathir turut membidas golongan muda zaman ini yang dilihatnya terlalu mengagumi barat serta corak politik liberal barat tetapi pada masa sama masih bergantung kepada bantuan kerajaan.
"Kita dapati ada di antara mereka, termasuk yang terpelajar, yang berpendapat perjuangan Umno untuk bangsa, agama dan negara tidak lagi relevan. Mereka berpendapat perjuangan untuk bangsa Melayu adalah lapuk dan ketinggalan zaman.
"Yang anehnya ialah mereka sendiri berjaya kerana menikmati dasar kerajaan untuk menolong mereka," kata beliau lagi.
Walaupun golongan muda dilihat penting demi masa depan Umno, Dr Mahathir berkata parti tersebut masih perlu berhati-hati dengan golongan terpelajar yang berpandangan politik liberal kerana bimbang ia akan memesongkan matlamat parti utama kaum Melayu tersebut.
"Kalau mereka ini menyertai Umno, besar kemungkinan Umno aan bertukar menjadi parti yang tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan negara, tetapi parti liberal ala barat.
"Mereka perlu diberi kursus politik Melayu dan perjuangan Umno mesti diadakan. Walaubagaimanapun, kemasukan mereka adalah penting jika Umno ingin membersihkan imej mereka," ujarnya lagi.
Dr Mahathir mengulangi pendiriannya supaya semua jawatan dalam Umno dipertandingkan, tetapi memberikan alasan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak perlu dipertandingkan bagi menjaga keharmonian dalam parti.
Pemilihan Umno yang akan diadakan secara serentak pada 19 Oktober depan untuk memilih pemimpin di peringkat bahagian dan pusat bukan saja penting untuk kelangsungannya menghadapi pilihan raya akan datang, bahkan juga merupakan ujian kepada ahli peringkat akar umbi yang pertama kali diberi peluang memilih pemimpin serta mencorakkan parti itu.
Jika dulu hanya kira-kira 2,500 perwakilan terpilih yang akan menentukan pemimpin di peringkat atasan tetapi kini peluang itu sudah diperluaskan kepada kira-kira 150,000 perwakilan daripada lebih 20,000 cawangan Umno di seluruh negara.
Perhimpunan Agung Khas Umno pada Oktober 2009 meluluskan pindaan iaitu perwakilan bakal menentukan kepemimpinan Umno dengan menghapus sistem kuota, persidangan mesyuarat perwakilan secara serentak dan menambah bilangan ahli jawatankuasa lantikan Wanita.
Makanya, peluang ini perlu digunakan dengan sebaik-baiknya dan mereka yang berjumlah lebih 150,000 ini seharusnya tidak lagi mengikut acuan yang pernah digunakan oleh 2,500 perwakilan sebelum ini yang begitu mudah diatur serta ditentukan telunjuknya. - 1 September, 2013.

Jamil Khir Sokong Jakim Mahu Konsert 'Lamb of God' Dibatalkan

Posted: 31 Aug 2013 11:40 PM PDT


YAN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom meminta pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera membatalkan konsert kumpulan heavy metal 'Lamb of God' yang dijadual membuat persembahan di Kuala Lumpur pada 28 September ini.
Katanya beliau menyokong keputusan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengeluarkan kenyataan mendesak pihak berkenaan membatalkan konsert tersebut.
"Saya harap pihak berwajib putuskan segera isu ini kerana masyarakat menentangnya...bukan sahaja Jakim, NGO (badan bukan kerajaan) Muslim juga sepakat konsert ini (perlu) diharamkan dan tidak dibawa ke Malaysia," kata Jamil Khir yang ditemui pemberita dalam program santai bersama penduduk di Sungai Limau Dalam, dekat sini, Ahad.
Katanya beliau tidak pasti sama ada konsert tersebut sudah mendapat kelulusan tetapi sekiranya sudah dikeluarkan ia hendaklah ditarik balik.
Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha Jakim dalam kenyataan dua hari lepas berkata bantahan itu dibuat berikutan genre muzik kumpulan berkenaan yang pernah membuat persembahan dengan mencampuradukkan lagu metal dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.
Beliau berkata bantahan itu juga selaras dengan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa ke-72 bahawa amalan dan perbuatan kumpulan heavy metal adalah sesat serta bercanggah dengan ajaran Islam.
Sementara itu, Jamil Khir yang juga anggota Parlimen Jerai berkata program santai di kawasannya itu bertujuan mendekati pemimpin dan masyarakat setempat bagi menyelami masalah mereka untuk diatasi bersama.
Katanya pertemuan tidak rasmi seumpama itu memberikan kelebihan untuk mendapat maklumat dan keperluan rakyat dengan lebih jelas. -BERNAMA

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Arab League urges UN-backed action in Syria

Posted: 01 Sep 2013 09:17 PM PDT

Mesir: Boikot kerja, tarik simpanan di bank

Posted: 01 Sep 2013 08:41 PM PDT


MESIR: Gerakan Pemuda Anti Kudeta merancang akan mengenakan tekanan berterusan kepada pemerintah sementara tentera selagi tntutan mereka agar Presiden Mesir Dr Muhammad Morsi yang dipilih secara sah dibebaskan dan legitimasi dikembalikan, tidak diendahkan.

Dalam satu kenyataan semalam, gerakan ini menyeru rakyat Mesir agar menjadikan September ini sebagai bulan meningkatkan bantahan.

Mereka mensasarkan 2 juta rakyat agar menolah untuk membayar bil air, eletrik dan gas, selama sebulan ini.

Selain tidak membayar bil-bil tersebut, mereka juga menyeru pro Morsi agar menarik balik simpanan mereka di bank-bank Mesir.

Walaubagaimanapun, kenyataan itu menyebut bahawa pihak mereka akan tetap mengadakan bantahan secara aman dan menolak keganasan.

Gerakan ini juga menetapkan tarikh 22 September ini untuk mengadakan mogok besar-besaran dengan mengajak 3 juta pegawai kerajaan pro Morsi untuk tidak pergi bekerja.
Read More / Baca Lagi >>

The Malaysian Dream: A note of thanks to Anwar for unity roundtable offer

Posted: 01 Sep 2013 08:39 PM PDT

I used to sing the national anthem with my classmates during school days but such chances became rare when we started working. Therefore, I have no objection against the acts of flying the Jalur Gemilang and singing the national anthem, particularly during the Merdeka month.
The Malaysian Dream: A note of thanks to Anwar for unity roundtable offerI can see that the government has really given much thought to the Merdeka Day celebrations. A series of activities and programmes have been well planned to stimulate people's patriotism.
First of all, a collective memory of grief is used to call on the people to defend the country's sovereignty and dignity. The Sulu terrorist intrusion in Sabah earlier this year had resulted in the sacrifice of 10 members of security forces.
Security forces have repeatedly demonstrated to the public how the terrorists were annihilated. Even the Warriors' Day celebration theme this year was related to the "sovereignty operation". In addition, a new sub-module, dubbed "Malaysia Berdaulat" (Malaysian Sovereign) will be introduced at all National Service Training Programme (PLKN) camps starting January next year. Members of security forces who had participated in the Lahad Datu operation will also be invited to share their experiences with NS trainees. The Lahad Datu intrusion will also be demonstrated at the Merdeka Day parade on 31 August.
Secondly, the government is also intended to boost patriotism among Malaysians through national flag flying and national anthem singing campaigns. The national anthem has been arranged by the Communication and Multimedia Ministry to be played in cinemas before the screening of films, from Aug 28 to Sept 3 in more than 700 cinemas nationwide. And one of the independence promotional video clips, titled Pesanan Terakhir, is meant to praise the sacrifice of the security forces.
Must come from the heart
Officials and the public have been flying the Jalur Gemilang in recent days in conjunction with the Merdeka Day celebration.
Read More / Baca Lagi >>

Kongsi Gelap: Tetap diburu walau didakwa dapat perlindungan - Timb Menteri KDN

Posted: 01 Sep 2013 08:36 PM PDT


KUCHING - Walaupun kumpulan kongsi gelap didakwa mendapat sokongan atau pelindungan segelintir ahli politik atau orang kenamaan (VIP), pihak berkuasa tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang terlibat dengan kegiatan jenayah.
Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, sehubungan itu kumpulan kongsi gelap tidak perlu menganggap diri mereka kebal daripada tindakan undang-undang.
"Kita sudah lihat bagaimana ada orang politik menyuarakan sokongan terhadap penjenayah dan menghentam tindakan polis, namun mereka (penjenayah) ini tidak juga kebal kerana kita tetap teruskan (tangkapan), malah ramai juga yang ditangkap," katanya.
Menurut beliau, kuasa polis tidak akan dapat diatasi walaupun penjenayah mendapat sokongan daripada mana-mana orang politik, penguatkuasaan undang-undang tetap akan dilaksanakan.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di majlis Rumah Terbuka Hari Raya Cats FM.
Read More / Baca Lagi >>

Ummu Jah akui amal ajaran sesat

Posted: 01 Sep 2013 08:34 PM PDT

Aurad Muhammadiah  
Ummu Jah (tengah) dan pengikutnya berjanji untuk meninggalkan Aurad Muhammadiah.
RAWANG - "Saya mengakui sebelum ini mengamalkan ajaran sesat. Lafaz sumpah taubat secara rasmi masih belum dilaksanakan tetapi kita bersedia melakukannya di hadapan pihak berwajib.

"Tetapi daripada segi dasar saya dan kepimpinan akan kembali kepada fatwa serta menghebahkan kepada ahli untuk berbuat perkara sama," kata Pengarah Global Ikhwan Sdn Bhd (GISB), Hatijah Aam atau dikenali Ummu Jah.

Polis Perak sahkan bekas anggota TUDM adalah ketua kongsi gelap 36

Posted: 01 Sep 2013 08:30 PM PDT

IPOH: Polis Perak mengesahkan bekas anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang maut ditembak di hadapan sebuah restoran di Taman Rishah, Silibin, di sini pagi semalam adalah ketua kumpulan kongsi gelap 36 di Batu Gajah.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata, siasatan awal mendapati mangsa ditembak akibat pergaduhan membabitkan tiga kumpulan kongsi gelap di kawasan berkenaan iaitu 36, 04 dan 08 yang berebut kawasan.
"Pergaduhan juga dipercayai berebut kawasan pengedaran dadah," katanya.

Dalam kejadian pada jam 7.15 pagi semalam, mangsa S Jambu Keshan, 39, maut ditembak tiga das tembakan pada jarak dekat.

Morsi to stand trial for incitement to murder

Posted: 01 Sep 2013 08:12 PM PDT

Israelis critical of Obama on Syria

Posted: 01 Sep 2013 08:11 PM PDT

Obama's staff was divided on Syrian decision

Posted: 01 Sep 2013 08:10 PM PDT

Assad: Syria capable of confronting attack

Posted: 01 Sep 2013 08:10 PM PDT

Human shields of Syria

Posted: 01 Sep 2013 08:09 PM PDT

Gunfire and loss in Syria

Posted: 01 Sep 2013 08:08 PM PDT

U.N. says Obama's bid to Congress on Syria is part of push for consensus

Posted: 01 Sep 2013 08:07 PM PDT

Congress Questions Wisdom of Attacking Syria

Posted: 01 Sep 2013 08:07 PM PDT

The buildup to battle

Posted: 01 Sep 2013 08:06 PM PDT

Reporting from Syria

Posted: 01 Sep 2013 08:05 PM PDT

Neely: Obama weakened by Syria decision

Posted: 01 Sep 2013 08:05 PM PDT

Dangers posed by a U.S. strike on Syria

Posted: 01 Sep 2013 08:04 PM PDT

Syrians refugees react to potential U.S. military strike

Posted: 01 Sep 2013 08:04 PM PDT

Konspirasi Pemecatan Anwar Ibrahim '98 - Siri Akhir

Posted: 01 Sep 2013 07:00 PM PDT

Konspirasi Pemecatan Anwar Ibrahim '98 - Siri 5

Posted: 01 Sep 2013 06:59 PM PDT

Konspirasi Pemecatan Anwar Ibrahim '98 - Siri 4

Posted: 01 Sep 2013 06:58 PM PDT

Konspirasi Pemecatan Anwar Ibrahim '98 - Siri 3

Posted: 01 Sep 2013 06:57 PM PDT

Konspirasi Pemecatan Anwar Ibrahim '98 - Siri 2

Posted: 01 Sep 2013 06:56 PM PDT

Konspirasi Pemecatan Anwar Ibrahim '98 - Siri 1

Posted: 01 Sep 2013 06:56 PM PDT


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


“Cium Mulut” Najib, Anwar lebih cepat jika Presiden Umno tidak ditandingi - Shahbudin Husin

Posted: 01 Sep 2013 05:55 AM PDT

"Cium Mulut" Najib, Anwar lebih cepat jika Presiden Umno tidak ditandingi - Shahbudin Husin

September 01, 2013

Latest Update: September 01, 2013 04:21 pm
 
Walaupun beberapa pemimpin Umno menolak hasrat dan tawaran Anwar untuk mengadakan dialog atau kerjasama dengan Najib sebagaimana yang diluahkannya dalam perutusan sempena sambutan Merdeka dua hari lalu tetapi episod ini telah menelanjangkan lebih banyak perkara yang terlindung selama ini.
Setelah isu ini timbul beberapa kali sejak berakhirnya piliharaya umum lalu, kini seperti diyakini bahawa kerjasama antara Najib dan Anwar ini akan menjadi kenyataan juga akhirnya.

Dengan beberapa kali isu ini timbul juga, ia seakan mengiyakan bahawa Najib dan Anwar sudah saling bermain mata sebelum ini dan hanya menunggu masa yang sesuai saja untuk menjalinkan kerjasama atau "cium mulut" dalam bahasa atau istilah budak-budak rock zaman sekarang, menjadi kenyataan.

Dan jawapan balas atau penafian Najib mengensi berita itu cukup lembut dan berdiplomasi, tidak terlihat tanda-tanda melenting atau penafian yang keras. Penjelasan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri hanya menyebut isu kerjasama itu sebagai rekaan dan imaginasi penulisnya semata-mata dan tidak mengatakan ianya sebagai fitnah.

Berbeza sekali dengan beberapa ungkapan kasar dan emosional yang pernah dilafazkan oleh Najib ketika berhadapan dengan fitnah dan serangan pembangkang selama ini, termasuk pernah menggelarkan "haram jadah" kepada para peneroka Felda.

Tetapi dalam isu dakwaan Anwar bahawa Najib yang ingin dulu memulakan langkah berbaik-baik dengannya, tak peduli sama ada ianya rekaan, imaginasi, fitnah atau sebaliknya, Najib seolah-olah tidak terkessn atau terganggu sama-sekali, bahkan seperti menerimanya sambil tersenyum mendengarnya.
Bahkan, dalam penjelasan yang hanya dikeluarkan setelah hampir seminggu dijaja oleh Anwar, ia juga menyebut kerjasama dalam apa bentuk sekali pun tidak mungkin berlaku selagi Pakatan Rakyat tidak mahu menerima keputusan pilihanraya, bahkan terus mempertikaikannya. Ewah, ewah... begitu berbudi bahasa dan lemah lembut penjelasan Najib mengenainya!

Kini setelah Anwar sendiri meluahkan hasrat menawarkan kerjasama dengan kesediaan menerima keputusan pilihanraya umum lalu, reaksi Najib turut cukup santai. Walaupun ianya dibawa dalam perbincangan MT Umno dan seperti yang disebut oleh Hishammuddin bahawa Najib akan menjelaskan isu itu di lain ketika, Perdana nampaknya sekali lagi tidak terganggu dengannya bahkan kepantasannya membawa perkara itu ke dalam mesyuarat MT tidak lebih menunjukkan keterujaannya dan ingin melihat reaksi daripada pemimpin-pemimpin Umno yang lain mengenainya.

Walaupun Hishammudin, Khairy Jamaluddin, Mukhriz, Nazri Aziz dan Tengku Adnan dilihat memberi reaksi menolak dan skeptikal terhadap hasrat Anwar itu tetapi mereka ini juga merupakan pemimpin yang mudah akur jika Najib menyatakan sebaliknya mengenai hasrat Anwar itu.

Dilihat dari sudut logik dan kedudukan Najib serta Anwar, penyatuan antara kedua pemimpin ini memang tidak mustahil akan berlaku. Anwar kini berdepan dengan isu mahkamah mengenai kes liwat dengan Saiful Bukhari dan mengharapkan penyelasaian yang memihak kepadanya supaya tiada lagi titik-titik hitam dalam persepsi umum terhadapnya.

Meskipun keputusan pilihanraya umum lalu memperlihatkan PR mempunyai harapan yang lebih cerah dalam pilihanraya lima tahun akan datang berikutan pengundi bandar dan separa bandar makin meningkat, pengundi muda dijangka mencecah angka 5 juta dan tembusan internet yang makin meningkat tetapi isunya tempoh empat atau lima tahun cukup lama bagi Anwar yang sudah berusia 65 tahun sekarang ini.

Dengan menjalin kerjasama atau cium mulut dengan Najib serta mungkin disertai dengan kemungkinan kembali menyertai kerajaan, kes mahkamahnya boleh diuruskan dengan baik.

Walaupun ia mungkin menyebabkan Anwar terbantut hasratnya untuk menjadi Perdana Menteri tetapi jika kegagalan itu ditampung dengan penonjolan beberapa orang kepercayaannya menyertai kerajaan seperti Azmin Ali, Nurul Izzah dan Rafizi Ramli, ia mungkin sudah memadai bagi Anwar dan boleh membuatkannya meninggal dunia suatu hati nanti dalam keadaan mata terpejam.

Najib pula, masih dibelenggu dengan persepsi berkaitan pembunuhan Altantuya walaupun Azilah dan Sirul sudah dibebaskan oleh Mahkamah Rayuan. Beliau bersama Kerajaan Malaysia kini berdepan pula dengan saman sivil oleh bapa Altantuya berjumlah RM100 juta dan Karpal Singh telah pun mengeluarkan kenyataan akan berusaha sedaya upaya untuk mengeluarkan sapina bagi memastikan Najib dan bekas pembantunya, Musa Safri yang tidak dipanggil sebagai saksi sebelum ini agar hadir memberikan keterangannya dalam saman sivil ini.

Cabaran Najib bersama dengan persepsi Altantuya yang tidak berkesudahan ini ialah bagaimana untuk memenangi pilihanraya lima tahun lagi dengan lebih bergaya. Selagi Anwar dan bersama dengan PAS dan DAP, ia tetap dilihat merupakan cabaran yang perit baginya.

Dalam ini tentunya Najib melihat dengan menjinakkan Anwar, banyak perkara boleh diselesaikan. Najib sedar masalah dan kedudukan dirinya dan dalam masa yang sama, beliau juga sedar masalah dan kemahuan Anwar. Penyatuan ini lebih merupakan situasi menang-menang. Najib mendapat manfaat dan Anwar juga mendapat menfaatnya.

Oleh itu bersatunya Najib dengan Anwar bukanlah mustahil sebenarnya. Kedua-dua mereka ada masalah tersendiri yang boleh diselesaikan atau diminimakan dengan saling menyatu dan bekerjasama.

Selain itu, dengan BN mempunyai 133 kerusi dan PKR mempunyai 30 kerusi Parlimen, isu persempadanan kawasan pilihanraya yang mana Anwar sudah awal-awal mengeluarkan ugutan untuk tidak memberi sokongan, turut boleh diselesaikan melalui "cium mulut" kedua mereka.

Penyatuan dan "cium mulut" Najib dan Anwar hanya menunggu masa dan ketikanya. Ia mungkin menjadi agenda utama sebaik saja Perhimpunan Agung Umno berakhir hujung tahun ini. Kita tidak tahu mereka sudah saling bermain mata sebelum ini tetapi keghairahan Anwar mengenai kerjasama ini dan sikap Najib yang begitu tolerasi terhadapnya seakan-akan mengesahkan bahawa main-main mata itu sudah berlaku.
Anwar mungkin tiada halangan membawa PKR dalam kerjasama ini walaupun menyebabkan ia terpaksa menjatuhkan talak tiga kepada PAS dan DAP. Halangan Najib pula mungkin tentangan daripada Mahathir yang tentunya tidak bersetuju dengan kerjasama ini. Bagi Mahathir, Anwar adalah musuhnya sampai mati.

Tetapi Najib dipercayai boleh meyakinkan kabinet dan pimpinan tertinggi Umno mengenai kerjasama ini, lebih-lebih lagi sebahagian mereka adalah orang-orang kanan dan penyokong setianya sslama ini. Jika beliau disahkan menang tanpa bertanding sebagai Presiden Umno sekali lagi pada pemilihan 19 Oktober ini, Najib akan menjadi lebih kukuh dan mudah membawa kerjasama dan penyatuan dengan Anwar ini menjadi kenyataan.

Dengan diberi mandat tanpa bertanding, bermakna Najib disokong 100% lebih 3.4 juta ahli Umno secara solid. Kedudukan ini tentunya akan dimanfaatkannya untuk meneroka laluan yang membolehkan perjalanan masa depan politiknya lebih selesa lagi, termasuk bekerjasama dengan Anwar. Ketika itu, cabaran atau tentangan Mahathir bukan lagi halangan atau masalah besar bagi Najib.

Bergerak atas tiket sokongan penuh ahli-ahli Umno terhadapnya serta Anwar turut bersamanya, Najib akan terus keluar daripada bayang-bayang dan pengaruh Mahathir yang selama ini banyak mengganggunya.
Hanya jika jawatan Presiden Umno dipertandingkan atau ada sesiapa yang mencabar Najib, iau kerjasama dengan Anwar ini mungkin akan terencat. Kalau pun jika beliau terus menang tetapi jika kemenangannya hanya disokong oleh 70% atau 75% perwakilan saja, ia akan memberi isyarat bahawa beliau tidak boleh bertindak sesuka hatinya selepas itu. Dengan tidak solid atau sepenuhnya Umno menyokong serta berdiri teguh di belakangnya, Najib juga tentunya tidak boleh lagi menguruskan parti dan kerajaan seperti sebuah syarikat sendirian berhad.

Pasti juga ada perasaan malu untuk terus menjalinkan sebarang ikatan dengan Anwar.
Sekarang terserahlah kepada ahli dan lebih 150 ribu perwakilan Umno untuk menentukan sama ada mahu menyokong atau tidak penyatuan Najib dengan Anwar ini. - 1 September, 2013.


* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Dr M: Umno perlu dibersihkan, ramai masuk nak jadi kaya

Posted: 01 Sep 2013 05:48 AM PDT

Dr M: Umno perlu dibersihkan, ramai masuk nak jadi kaya

OLEH MD IZWAN

September 01, 2013

Latest Update: September 01, 2013 03:00 pm
 
Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menggesa supaya Umno dibersihkan menjelang pemilihan parti nanti kerana ramai yang memasuki parti tersebut semata-mata mahu menjadi kaya.

Bekas perdana menteri paling lama tersebut menggesa supaya pemimpin baru dan muda supaya diberikan peluang kerana hanya dengan langkah tersebut Umno akan dibersihkan.

"Bahkan pemimpin Umno di semua peringkat dianggap menyertai Umno bukan kerana bangsa, agama dan negara tetapi ingin memperkayakan diri.
Dalam wawancara itu lagi, Dr Mahathir turut membidas golongan muda zaman ini yang dilihatnya terlalu mengagumi barat serta corak politik liberal barat tetapi pada masa sama masih bergantung kepada bantuan kerajaan.

"Kita dapati ada di antara mereka, termasuk yang terpelajar, yang berpendapat perjuangan Umno untuk bangsa, agama dan negara tidak lagi relevan. Mereka berpendapat perjuangan untuk bangsa Melayu adalah lapuk dan ketinggalan zaman.

"Yang anehnya ialah mereka sendiri berjaya kerana menikmati dasar kerajaan untuk menolong mereka," kata beliau lagi.

Walaupun golongan muda dilihat penting demi masa depan Umno, Dr Mahathir berkata parti tersebut masih perlu berhati-hati dengan golongan terpelajar yang berpandangan politik liberal kerana bimbang ia akan memesongkan matlamat parti utama kaum Melayu tersebut.

"Kalau mereka ini menyertai Umno, besar kemungkinan Umno aan bertukar menjadi parti yang tidak lagi berjuang untuk bangsa, agama dan negara, tetapi parti liberal ala barat.

"Mereka perlu diberi kursus politik Melayu dan perjuangan Umno mesti diadakan. Walaubagaimanapun, kemasukan mereka adalah penting jika Umno ingin membersihkan imej mereka," ujarnya lagi.

Dr Mahathir mengulangi pendiriannya supaya semua jawatan dalam Umno dipertandingkan, tetapi memberikan alasan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak perlu dipertandingkan bagi menjaga keharmonian dalam parti.

Pemilihan Umno yang akan diadakan secara serentak pada 19 Oktober depan untuk memilih pemimpin di peringkat bahagian dan pusat bukan saja penting untuk kelangsungannya menghadapi pilihan raya akan datang, bahkan juga merupakan ujian kepada ahli peringkat akar umbi yang pertama kali diberi peluang memilih pemimpin serta mencorakkan parti itu.

Jika dulu hanya kira-kira 2,500 perwakilan terpilih yang akan menentukan pemimpin di peringkat atasan tetapi kini peluang itu sudah diperluaskan kepada kira-kira 150,000 perwakilan daripada lebih 20,000 cawangan Umno di seluruh negara.

Perhimpunan Agung Khas Umno pada Oktober 2009 meluluskan pindaan iaitu perwakilan bakal menentukan kepemimpinan Umno dengan menghapus sistem kuota, persidangan mesyuarat perwakilan secara serentak dan menambah bilangan ahli jawatankuasa lantikan Wanita.


Makanya, peluang ini perlu digunakan dengan sebaik-baiknya dan mereka yang berjumlah lebih 150,000 ini seharusnya tidak lagi mengikut acuan yang pernah digunakan oleh 2,500 perwakilan sebelum ini yang begitu mudah diatur serta ditentukan telunjuknya. - 1 September, 2013.


TIPS KETIKA MENJELANG UMUR TUA

Posted: 01 Sep 2013 05:45 AM PDT

How to stay 'safe' at old age:
  1.
 
Do not retire. If you're over-aged, retire and get all the benefits but find
another income-generating job or open a business that will keep you
active physically and mentally.   Travel and bond with true friends,
play a sport, learn a new hobby and volunteer in your community or parish.
Don't loaf around. Your spouse will hate you because you've become a sloppy,
listless bum with nothing good to say about the household and things that you
never bothered about before. Solve crossword puzzles, play Scrabble, write your
memoirs, and above all, read ...this will keep you alert and keep Alzheimer's
at bay.

2.
Live in your own place to enjoy independence, privacy and a solo life.
If you move in with your children, your rank or degree of importance is
reduced to that of a bed spacer who has no place of honor or, worse,
like crumbling furniture merely displayed with no added value.
Might you kowtow to conform to their own rules that are not kind,
considerate or mindful of you? If you witness your children engaged in
a war of will and wits with your grandchildren, whom will you side with?
Will they even appreciate your arbitration? Remind your children that
silence is not a sign of weakness; you are merely processing data that
is taking longer to complete.

3.

Hold on to your nest egg,
bank deposits and assets.
If you want to help your children, do give, but not to the extent that

you wipe out your life's earnings, singing heroically not a shirt on my
back nor a penny to my name.
Staying solvent and in the black is a good hedge against all kinds of tempests.
You will sleep better, you will not be afraid to express your opinion and you
will be confident about yourself.

4.
Don't believe your children's promise to care for you when you grow
old priorities change. Many children are not guilt- ridden or filled with
a sense of moral obligation when the wife and offspring take top
billing in their lives. There are still children who would consider it a
privilege to show compassion, genuine love and deep concern for their
parents but be
warned that not all children think alike.
5.
Expand your circle of friends to include young ones who will definitely
outlive your old BFFs. Keep up with new inventions, trends, music and
lifestyle including all the scams and schemes you should guard against.
Remember that when you mix with the young, you also open a fresh
avenue to channel your thoughts, experiences and values through so
that the lessons you learned are not lost, forgotten or buried with you.

6.
Be well groomed and smelling fresh of spring water all the time.
There's nothing more depressing than seeing people exhale when
you walk by because you reek of baul (camphor chest) or lupa (dirt).
Old age or bust, don't look and smell
like a corpse when you're not one yet.
7.
Do not meddle in the life of your children.
If they ask for your counsel, give it, but be ready to accept that they may
not take it. Their situations in life cannot be compared to the situations
that you experienced in your life. The playing field has changed and they
need to develop their own set of survival skills. If you raised them to
be street smart, they can handle themselves in tough situations and be
able to read people.
Champion and encourage their dreams and desires but on
their own terms.

8.

Do not use old age as your shield
and justification for turning Grumpy.
There's nothing more annoying than an arrogant, old fool.
Welcome each day as another chance to be kind and forgiving, to yourself
and to others.

9.
Listen to what others may say.
Do not throw your weight around just because you are a septuagenarian
or a nonagenarian. You are not a depository of knowledge.
Even if the roles have been reversed, make growing old a fun-filled, pleasant
experience for you and your brood.

10.
Pray always and focus on your eternal life. You will definitely leave
everything behind, a final journey detached from burden and care
.
Be more accepting that, sooner, not later, you will croak. Prepare your
swan song with a humble and contrite heart. If you believe in a merciful
and loving God, there is no need to strut like a star. Nobody is.


     Money - Your last power at old age !

 

ANWAR DI KUANTAN

Posted: 01 Sep 2013 05:43 AM PDT


KUANATAN- DSAI  melakukan lawatan ke kuantan sempena aidulfitri di rumah terbuka YB Datuk Fauzi Abdul Rahman dan kemudiannya berdialoq bersama anak muda dan profesional di salah sebuah hotel di Kuantan.Maklumat lanjut dapatkan suara keadilan terkini.

Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


FORUM MELAWAN LUPA

Posted: 01 Sep 2013 07:00 PM PDT
SATU JEMPUTAN
UNTUK JALAN LUPA SEJARAH


UNTUK WARGA  DISERATA PELUSUK
adalah diumumkan bahawa
radio bangsar utama
akan membuat laporan secara langsung
sila layari stesen punk rock  terunggul di asia tenggara
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------------

SARANAN UNTUK SAEKOR KANGKONG

Posted: 01 Sep 2013 06:30 PM PDT
SILA RUJUK 
UNTUK JADI PANDAI

DARI FACE BOOK
kenyataan Ramlah Adam yang mnyatakan timbul persoalan dibenaknya tentang mengapa sang saka di kibarkan pd malam merdeka membuatkan saya rasa beliau tidak layak di gelar sejarahwan negara. nak beritahu kak ramlah, bendera sang saka yg dikibarkan bukan bndera persatuan tetapi bndera yg dicadangkan PUTERA-AMCJA pd 1947 dlm tuntutan kemerdekaan pd waktu itu, turut serta dengan perlembagaan rakyat. perkara ini respons golongan kiri trhadap perlembagaan prrsekutuan yg dianjur british yg memperlihat ingin trus mencengkam tanah melayu sbg tanah jajahan.
Like ·  ·  · 4 hours ago via mobile · 

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH 

KAH KAH KAH

woit.... I REST MY CASE MY LORD.... kah kah kah...

kah kah kah...KAH KAH KAH.... kah kah kah


SILA RUJUK
UNTUK JANGAN JADI BANGANG
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

----------

HAIRAN BIN AJAIB

Posted: 01 Sep 2013 06:00 PM PDTJamil Khir gesa konsert Lamb of God dibatalkan

YAN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom meminta pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera membatalkan konsert kumpulan heavy metal 'Lamb of God' yang dijadual membuat persembahan di Kuala Lumpur pada 28 September ini. 

Katanya, beliau menyokong keputusan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengeluarkan kenyataan mendesak pihak berkenaan membatalkan konsert tersebut. 
"Saya harap pihak berwajib putuskan segera isu ini kerana masyarakat menentangnya...bukan sahaja Jakim, NGO (badan bukan kerajaan) Muslim juga sepakat konsert ini (perlu) diharamkan dan tidak dibawa ke Malaysia," kata Jamil Khir yang ditemui dalam program santai bersama penduduk di Sungai Limau Dalam, dekat sini, hari ini. 


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit.... RAMAI PEMINAT KECEWA.... kah kah kah...

kah kah kah... NAPA YANG INI TAK BOLEH PULAK.... kah kah kah..

kah kah kah... METALLICA DI BENARKAN.... kah kah kah....

woit...HAIRAN BIN AJAIB.... kah kah kah...

kah kah kah...TAK KAN METALLICA ROCK JIWANG... kah kah kah..

woit...TAK ROCK LAAA.... kah kah kah


INI MAT BUIH 
BUKAN MAT YOI
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

------

TAMROD MULA MEREBAK

Posted: 01 Sep 2013 03:14 AM PDT ANAK MUDA DARI DATARAN TAHRIR 
KE TAMAROD 
suasana di timur tengah  masih bergolak
suasana masih tidak menentu

mesir masih tegang
rampasan kuasa tentera sedang ditentang dan dilawan
tentera mengganas
ramai yang gugur dan tewas

pengalaman dataran tahrir
kini berkembang
membawa ke tamrod
ke dunia arab

ramarod ertinya lawan
tamarod kini sedang menjadi slogan anak muda
di negara negara arab

anak muda sedunia menunggu
gerakan tamarod di saudi arabia

baca di sini:
http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/80386/World/Region/Tamarod-campaigns-in-the-Arab-world-reflect-local-.aspx

In the weeks following the 30 June protests in Egypt, spearheaded by the Tamarod (Rebel) campaign, distinct yet fundamentally similar namesake campaigns sprang up in the Arab world. The Rebel campaign, turned grassroots movement, led to the removal of elected former president Mohamed Morsi.

In Tunisia, Bahrain, Libya, Syria, Morocco, and Palestine, different versions of the Tamarod campaign took root, each born out of the experiences and political demands of its own country.

baca disini:
http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/80386/World/Region/Tamarod-campaigns-in-the-Arab-world-reflect-local-.aspx

SATU JEMPUTAN
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

--------

SEMUA BANGUN MELAWAN

Posted: 01 Sep 2013 12:38 AM PDT
SATU JEMPUTAN FORUM
UBU BANGSAR UTAMA
radio bangsar utrama 
akan membuat siaran langsung
untuk warga diseluruh pelusuk
layari stesen punk rock
terulung di asia
PETRONAS SATU AGAMA?
TT...sudah semakin cerah terang, lu suluh lagi guna 10 bijik matahari... ini pun UMNO totok tak peduli.. Gua ada ramai kawan dlm PETRONAS.. mmg la patut dlm PETRONAS senyap memanjang bila ada apa2 kes tiris duit.. rupanya dlm PETRONAS sudah menjadi satu agama bila masuk PETRONAS.. 

sesiapa yg beragama UMNO TOTOK..mmg baru layak kerja sini..yg berpaling tadah mmg x tahan kerje sini.. ada kawan gua, dulu pembangkang nak mampos.. masuk PETRONAS, tup2 terus menganut agama gerombolan, lalu menyembah sekonyong2nya selain Allah Taala.. ugamanya bertuhankan duit dan bangsa.. mereka menyembah UMNO laksana Abu Lahab menyembah Allata wal Uzza..

asobiyah melayu pekat mcm abu lahab taksub dgn bangsa quraisy.. Mereka berpura2 Islam dgn menyatakan Allah Taala itu tuhan mereka juga.. tetapi apa yg Allah Taala larang dan apa yg disuruhnya langsung diperolok2 dan dimain2kan. Umpamanya zina dikenakan denda wang.. khalwat juga boleh convert duit denda.. Mcm manalah gua boleh terpikir agama gerombolan ni on HARI INI HARI MALAPETAKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 8/31/13

WARGA SABAH BANGKIT MELAWAN
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

NAKBA DI PALESTINE - MALAPETAKA DI MALAYSIA

Posted: 31 Aug 2013 10:00 PM PDT
MALAM JANJI DEMOKRASI

31 OGOS IALAH HARI MALAPETAKA 

-
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

TOLONG JANGAN BUAT BUAT TAK TAHU

Posted: 31 Aug 2013 09:00 PM PDTKOMENTAR TUKAR TIUB
ada yang kata tak pernah dengar
politikus ada hubungan dengan samseng
ini kenyatan karut

sila tanya musa hassan
bekas ketua polis negara
tanya dan buka telinga

 TANYA POLIS PENCEN INI
mereka berdua  ini tahu

 MAT REMPIT KENA PAU
Pau mat rempit 20 hengget,memang keje polis la bro..akta 323 kanun pau sedunia...teringat aku zaman rempit dulu..aku ngan member kena tahan ngan petrol car..diarang mintak duit settle..aku kata takde duit..ada banyak ni jer..duit lima ringgi n shilling banyak jugak la.. 

Polis tu suruh kami letak duit atas seat motor lepas tu suruh kami pandang belakang..kira sampai 200... Habis jer kira..duit n polis pun lesap..kami gelak sama sendiri...duit shilling pun jadik....kakakaka on NGO BANGANG DI MALAYSIA
Anonymous
on 8/31/13
APA KERJA POLIS 
Ang to, Meh nak habaq Mai, dulu polis kerjanya pau manusia di jalan, di kelab, di merata tempat, polis juga kerjanya jaga keselamatan pemimpin Umno sampai keselamatan rakyat dibiar macam anjing. Jadi tiba tiba, polis buat kerja baik yg sepatutnya polis buat, ngok ngok ni merasa terharu lah, justeru terus berhimpun nak bagi motivasi kat polis utk teruskan kerja murni ini. 

Salah satu lagi, supaya KDN yg tengok perhimpunan daripada ngok ngok ni (yg mana di antara memang geng samseng pun) tak jadi nak menyenaraikan ngok ngok ini di dalam list pertubuhan kongsi gelap. Jadi dapatlah mereka disenaraikan dalam senarai kongsi cerah bangsa. Hahaha haha. on NGO BANGANG DI MALAYSIA
Publish | Delete | Spam
Fendi
on 8/31/13

ORANG SERAWAK TAHU
Wahai ketua bangang.....lu g sarawak, g bintulu dgn sibu. Lu jumpa YB pro kerajaan BN yg geng kongsi gelap. Org sarawak tau le, kongsi gelap siapa yg lindung.

 Kongsi gelap tu keja dia jaga ladang kelapa sawit milik kroni taib mahmud. Diaorglah yg tolong halaukan org kampung dari kampung bila tanah diorg dirampas, polis pun sekutu jugak. Ya lah nanti masuk pub grenti free punya, amput amoi pun boleh puas2 kah kah kah kah on LAWAK PAGI JUMAAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous

on 8/30/13

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
-----------

DESPRATE SANGAT SANGAT

Posted: 31 Aug 2013 07:00 PM PDT


SANG SAKA BENDERA RAKYAT

Jalur Gemilang: Bangunan di KL kurang semangat patriotik


KUALA LUMPUR 29 Ogos - Tinjauan di sekitar ibu negara terutama di kawasan tumpuan pelancong mendapati bangunan komersial masih tidak mengibarkan Jalur Gemilang sempena sambutan kemerdekaan ke-56 Sabtu... 17:28:05
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
woit... DESPRATE BETUL  JALUR TEMBERANG INI.... kah kah kah...

kah kah kah... SAMPAI BANGUNAN PUN DIWAJIB PATRIOTIK.... kah kah kah..

kah kah kah...BAGAIMANA AGAKNYA BAGUNAN PATRIOTIK?.... kah kjah kah..
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH 
KAH KAH KAH

woit... TEREGOLEK DOG  GWA.... kah kah kah

--------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT