Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Surat Terbuka kepada KJ - Apakah YB bersedia mencari kemenangan di dalam merosakkan generasi pelapis negara?

Posted: 13 Aug 2013 04:22 AM PDT

  • Khairy JamaluddinKhairy Jamaluddin
 1 / 1 
Buat Yang Berhormat (YB) Menteri Belia dan Sukan, Salam buat YB, Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan salam untuk kita sama-sama kekalkan semangat Syawal.

Kita sesama Islam dan kami pasti YB tahu batas-batas sebagai seorang muslim, itulah harapan kami.

YB telahpun dinaikkan oleh ALLAH SWT ke jawatan Menteri Belia dan Sukan yang mana di dalam kerajaan yang baru mendapat mandat ini YB adalah orang yang memegang amanah dan bertanggungjawab membentuk belia-belia dalam negara ini menjadi generasi berguna, acuan sekarang di tangan YB dan YB mampu mencorak warna putih ataupun warna hitam, "up to you".

Pada 21 Ogos 2013 lalu, dikatakan Kumpulan Rock iaitu Metallica akan mengadakan persembahan mereka di Stadium Merdeka yang mana tiket akan dibuka jualannya pada Sabtu, 13 Julai 2013 iaitu hari keempat Ramadan.

Saya melihat YB merasa teruja dan gembira apabila Kumpulan Metallica bersedia datang ke negara ini, kata-kata YB "…mungkin tiba masanya kita tidak lagi kalah dengan negara jiran kita Singapura.." kenyataan itu sangat bahaya buat kami sebab cara hidup ahli kumpulan tersebut jauh tersasar daripada manusia normal dan bayangkanlah bagaimana anak muda kita menjadi cara hidup mereka sebagai ikon?

Ya, selama ini Metallica sering mengunjungi Singapura dalam persembahan mereka, apakah apabila mereka ingin ke negara kita untuk buat persembahan itu sesuatu petanda yang baik?

Saya kira sikap YB sebagai Menteri Belia dalam hal ini cukup memaksa kami menyatakan pendirian, apakah YB bersedia mencari kemenangan di dalam merosakkan generasi pelapis negara?

Hari-hari di dada-dada akhbar, di media elektronik cukup banyak isu gejala sosial dilaporkan, daripada sekecil-kecil jenayah sehinggalah sebesar-besar jenayah.

Hari ini isu bunuh bersenjata api pula, isu-isu tersebut berlaku di Malaysia bukan Singapura tetapi pemimpin seperti YB masih menutup mata seolah-olah apa yang berlaku itu tiada kaitan dengan kerja buat menteri-menteri seperti YB yang dibayar gaji oleh rakyat.

YB,

Mewakili rakan-rakan saya dari ABC Band kami ulangi sekali lagi pendirian kami membantah sekeras-kerasnya keizinan kerajaan membenarkan Kumpulan Metallica membuat persembahan di negara Malaysia kerana kesan negatif buat belia dan rakyat negara ini akan lebih parah serta selepas ini kerajaan terpaksa mengeluarkan banyak lagi dana untuk membasmi jenayah yang akan semakin kronik.

Bantahan kami, ABC Band bukan Kumpulan Metallica sahaja malah semua artis yang mana pendekatan mereka jauh daripada adab dan akhlak. Mencegah lebih baik daripada mengubati.


Terima kasih YB

Ahmad Nazri Khamis
Penyanyi  (1) ABC Band
Batu Pahat, Johor 13 Ogos 2013

PKR nafi Datuk Kamarul Baharin [MP Telok Kemang] letak jawatan

Posted: 13 Aug 2013 01:39 AM PDT

  • Kamarul Baharian AbbasKamarul Baharian Abbas
 1 / 1 
SHAH ALAM - PKR menafikan khabar angin yang mengatakan Ahli Parlimen Telok Kemang, Datuk Kamarul Baharian Abbas meletak jawatan sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Negeri Sembilan.

Menurut Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, beliau mendakwa, perkara terbabit tidak dimaklumkan secara rasmi kepada pimpinan parti.

Malahan, beliau menegaskan bahawa, sumbangan bekas Setiausaha Agung PKR itu masih diperlukan untuk membangunkan parti sebagai sebuah sebuah institusi politik yang dihormati di negara ini.

"Saya tidak maklum perkara itu, kena tanya tuan punya badan.

"Parti masih memerlukan beliau kerana banyak sumbang kepada parti.

"Susah saya nak komen isu itu, ia tidak libatkan keahlian dalam parti, ia hanya kedudukan dalam MPN," katanya kepada Sinar Harian Online yang ditemui di pejabat Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


TunM akan cengkam kuasa hingga mati (LM)

Posted: 13 Aug 2013 04:19 AM PDT

'The awakening': Hanya penggali dan cangkul memisahkan Dr Mahathir dengan politik - Aspan Alias

Saya tidak pernah berhenti menyatakan seseorang yang lemah dan berjiwa kecil akan melakukan cengkaman terhadap pihak lain untuk mendapatkan sokongan dan dukungan ramai apabila mendapat kuasa.


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


SENARAI KEJAYAAN DLM 100 HARI KERAJAAN 47 % @ UNDI POS

Posted: 13 Aug 2013 07:17 PM PDTSenaraikan pencapaian kerajaan BN dalam 100 hari ini
1. Umat Islam terhina kehulu ke hilir
2. Syiah sesat sana sini
3. Jenayah tembak menembak semakin meningkat
4. Harga kereta proton turun
5. Bonus raya RM500 
6. .....

Pencapaian yang ketara:
1: Peningkatan
Harga barang terus melambong tanpa kawalan harga rumah terus melompat sampai ke langit.. Isu gelandangan semakin meningkat selaras dengan peningkatan kos kehidupan.
2: Penurunan
Moral value dikalangan rakyat malaysia semakin murah..
Pistol serta peluru makin mudah dan senang diperolehi sehingga tembak menembak berleluasa..
Taraf hidup semakin menurun, pegawai gomen sekarang setarap pekerja kilang, operator kilang pulak setarap cleaner, cleaner setarap peminta sedekah... semuanya dah jadi golongan asnaf... layak mendapat bantuan zakat dari menteri yang kaya raya
3. Tidak berubah dan sentiasa kekal walaupun 100 hari
Kelantangan Media memainkan isu perkauman, mempromosikan serta berkempen bagi pihak parti pemerintah sampai tahap menyampah nak tengok berita.
Kehebatan Umno serta kuncu kuncunya...walaupun ditolak sebahagian besar rakyat, masih lagi berbangga diri. Gagal mencari punca kehilangan populariti.
Pemimpin kekal berfikir ditahap yang sama 4 tahun dulu dan mungkin juga 4 tahun yang akan datang.
Pakat-Pakat Kalih

Beri pelabur asing kuasa besar, KPRU desak bentang isi rundingan TPPA

Posted: 13 Aug 2013 07:13 PM PDT

Logo KPRU
Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) bakal memberi kuasa keterlaluan kepada pelabur asing atas nama 'perdagangan' hingga meminggirkan kepentingan negara.
Mengikut Badan pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU), pelabur asing boleh mencabar kerajaan mengikut saluran undang-undang jika sistem perundangan atau dasar sesebuah negara menjejaskan kepentingan mereka.
Ia berikutan, katanya, Penyelesaian Pertikaian Pelabur-Negara (ISDS) memperuntuk klausa yang menganugerah kuasa dan hak undang-undang lebih besar kepada entiti perniagaan asing atau syarikat antarabangsa.
Malah, kata KPRU, klausa itu juga memberi hak kepada pelabur asing untuk menuntut pampasan kewangan tanpa had melalui tribunal timbang-tara antarabangsa.
"Apakah rasional kerajaan menyertai suatu perjanjian yang memberi kuasa yang keterlaluan kepada syarikat asing bagi mencabar undang-undang dan peraturan negara kita di luar mahkamah domestik?" kata KPRU.
KPRU hari ini menerbitkan artikel bertajuk 'Miti wajar bentang laporan di Parlimen pada 23 September' berikutan isu TPPA menjadi kontorversi kebelakangan ini.
Read More / Baca Lagi >>

Kampung Kepayang Ipoh bakal dirodok buldozer?

Posted: 13 Aug 2013 07:12 PM PDT


DI CELAH kesibukan warga kota Ipoh mencari rezeki, di sebalik ghairah kerajaan dan pemaju membuka taman perumahan dan bandar baru, di situ bersemayam sepi sebuah tanah warisan, kampung tradisi Melayu yang hampir dilupakan, Kampung Kepayang.

Berusia lebih 100 tahun dengan catatan sejarah panjang dan lagenda lampau, kampung ini adalah satu-satunya Kampung Melayu tradisional di tengah kota yang masih bernyawa, hijau dan damai. Di sini juga duduk letaknya sekitar 300 keluarga yang menumpang teduh di atas tanah pusaka warisan nenek moyang mereka.

Mujurlah kampung ini tidak senasib seperti Kampung Paloh dan perkampungan Melayu lain di tengah bandar yang kini hanya terakam dalam sejarah masa dilahap jentolak dan buldozer atas nama pembangunan. Jika nasibnya serupa, maka Kampung Kepayang tidak terkecuali bakal meninggalkan jasa mencatat kelompok demi kelompok keluarga Melayu sebagai statistik yang pernah mendiami bandar Ipoh. Tidak lebih daripada itu.

Keluarga Keturunan Dato' Panglima Kinta, Pasak Kepayang

Perdu rimbun buluh yang meliuk ditiup angin menyambut saya pada hari raya kedua berkunjung ke sini. Perasaan saya tidak lebih seperti pulang berhari raya ke kampung halaman, apa lagi saya tidak pernah merasa pulang ke kampung memandangkan kedua-dua arwah nenek dan datuk saya memang sudah lama berhijrah ke Ipoh.

Hari itu saya mengambil kesempatan memenuhi jemputan teman, Faizal Zainol ke majlis rumah terbuka keluarga besarnya; Himpunan Keluarga Keturunan Dato' Panglima Kinta, Pasak Kepayang. Bagi saya, alangkah bertuah jika dapat saya jejak susur galur keluarga keturunan saya, sebab, baka keturunan ini boleh jadi kebanggaan. Walaupun tidak kenal saudara jauh, tidak pula terus hilang jejak mereka, abah saya pernah khabarkan bahawa keturunan keluarga kami berasal daripada suku Bugis yang merantau ke Tanah Melayu dan turut punya pertalian darah dengan Melayu Deli di Medan. Malangnya kami terputus hubungan dengan saudara mara di seberang sebaik sahaja datuk saudara saya, Pak Su yang menetap di Kampung Baru, Kuala Lumpur meninggal dunia beberapa tahun lalu.

Suasana Kampung Kepayang hampir tidak berubah berbanding dua tahun lalu ketika saya berada di sini melainkan tersergam sebuah masjid baru yang menggantikan masjid lama berhampiran padang anak-anak bermain bola yang berhadapan dengan tanah perkuburan lama. Tidak pula saya perasan kalau-kalau sudah ada pusat kraftangan atau kompleks sejarah dibina. Selain itu, semuanya tak terusik, biasa sahaja kecuali beberapa rumah penduduk yang baru dicat.

Uniknya, biar pun kampung ini berada di tengah kota Ipoh, menjejakkan kaki ke sini menjanjikan satu suasana kontra. "Kampung ni macam satu kampung dekat Bakelalan, Sabah nu," kata Cikgu Azmi dengan nada seloroh ketika duduk bersembang sambil menjamah kambing bakar.
Read More / Baca Lagi >>

Does Kuan Yew fear a Pakatan rule?

Posted: 13 Aug 2013 06:59 PM PDT

It is in Lee Kuan Yew's interest for BN to hold on to power forever as he has seen what Pakatan can do in Penang and Selangor, and this would challenge his Singapore.

Lee Kuan Yew in his new book 'One Man's View of the World' has described Pakatan Rakyat (PR) as "an opportunistic and ad hoc group not held together by even a vaguely coherent set of ideas but by a common desire to unseat the government" (as reported in an English daily on Aug 8).
He is absolutely wrong as all of Pakatan's three component parties are championing the cause of good governance and that is the main ideology that holds the opposition coalition together.
Lee of course would love Barisan Nasional to go on controlling Malaysia so that Singapore can surge ahead in terms of economic prosperity. As long as BN is in power, Malaysia cannot hope to catch up with Singapore. Therefore Lee is certainly a great fan of BN.
This columnist's Singaporean cousin who was in Malaysia for an aunt's 80th birthday dinner last September had made this insulting remark about Malaysia:
"As long as BN continues winning general elections, I am very happy. With BN at the helm, you guys can only chase after the dust we left behind."
Another Malaysian cousin of mine defended Malaysia by saying that Prime Minister Najib Tun Razak's Government Transformation Programme (GTP) and ETP (Economic Transformation Programme) can challenge Singapore but this Singaporean cousin only laughed it off.
Thus Lee's remark talking bad about Pakatan is certainly a great boost to BN. Many Singaporeans think that Malaysia is far behind Singapore in terms of economic progress.
Singaporeans brag that many Malaysians find greener pastures in the republic especially in terms of jobs and education.
This columnist's friend who works in Singapore but stays in Johor is earning well and benefiting from the cheaper cost of living in Johor although he mentioned that he had to face the daily hassle of travelling across the causeway to his workplace.
Lee prides himself on building Singapore to what it is today and it is in his interest for BN to hold on to power forever as he has seen what Pakatan can do in Penang and Selangor.
Pakatan can challenge Singapore
He would most definitely not want Pakatan to helm the nation because he is shrewd enough to know that if Pakatan is the federal government, Malaysia can compete with Singapore and give the island nation a run for its money.
Read More / Baca Lagi >>

Sistem baru pilihan raya: Bersih 2.0 tolak, bersih dulu daftar pemilih

Posted: 13 Aug 2013 06:56 PM PDT

Cadangan pembaharuan sistem pilihan raya dengan menggabungkan format majoriti mudah (first past the post) dan nisbah pewakilan (proportional representative) langsung tidak menarik minat Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) walaupun beberapa pihak lain menyokongnya.
Pengerusi bersama Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan, berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) harus segera menghentikan segala cadangan pembaharuan sistem pilihan raya negara sehingga mereka membersihkan daftar pemilih sedia ada .
Katanya, ini kerana perkara asas dalam pilihan raya iaitu daftar pemilih harus dipercayai terlebih dahulu sebelum cadangan lain dibuat.
Beliau berkata, SPR jangan cuba mengalih perhatian masyarakat dengan berlagak mahu memperbaiki kesilapan tanpa ada usaha membersihkan daftar pemilih bagi meraih kepercayaan rakyat terhadap sistem pilihan raya negara.
"Daftar pemilih kini sangat tidak boleh dipercayai, maka menjadi tanggungjawab SPR untuk segera membersihkan daftar pemilih supaya usaha membincangkan langkah  pembaharuan SPR seterusnya dijalankan.
"Itu cabaran SPR. Jika mereka benar-benar tulus untuk melakukan pembaharuan, bersihkan daftar pemilih," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Sementara itu, Ketua Eksekutif Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan berpendapat kajian yang mendalam perlu dilakukan sebelum Malaysia diperkenalkan dengan dwi sistem pilihan raya kerana matlamat sebenar pilihan raya adalah bagi memastikan suara pengundi disampaikan oleh pemimpin yang mewakili mereka.
Katanya, sama ada sistem majoriti mudah diamalkan Malaysia sekarang atau nisbah pewakilan tidak menjadi isu kerana yang penting adalah hak dan suara rakyat didengari berdasarkan prinsip demokrasi melalui saluran pilihan raya.
Read More / Baca Lagi >>

Kerajaan perpaduan: Inspirasi pembantu dan ahli perniagaan, kata sumber Pejabat PM untuk cover line....

Posted: 13 Aug 2013 06:55 PM PDT


Rundingan perdamaian yang dikemukakan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membentuk kerajaan perpaduan digerakkan oleh seorang setiausaha politik dan ahli perniagaan terkemuka dari Indonesia tanpa pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menurut satu sumber dari Barisan Nasional (BN).
Sumber memberitahu The Malaysian Insider, rundingan itu tidak mendapat persetujuan pemimpin tertinggi meskipun Anwar mengesahkan kepada portal berita Asia Sentinel bahawa bekas naib presiden Indonesia, Jusuf Kalla bertindak sebagai orang tengah.
"Ia dimulakan oleh seorang setiausaha politik dan ahli perniagaan terkenal Indonesia. Mereka mengambil berat terhadap masa depan Malaysia," jelas sumber berkenaan.
Sumber lain mengesahkan rundingan itu manakala satu sumber dari Pakatan Rakyat (PR) memberitahu butiran rundingan itu hanya diketahui oleh Ketua Umum PKR.
The Malaysian Insider dimaklumkan kemungkinan pertemuan di antara Najib dan Anwar pada Jun lalu di Jakarta namun dinafikan oleh kedua-dua pemimpin itu.
Namun Anwar baru-baru ini mengakui ada usul perdamaian yang dikemukakan Najib selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) selepas BN menang 133 kerusi Parlimen kurang lapan kerusi berbanding PRU12.
PR mendapat undi popular 51 peratus namun gagal menawan Putrajaya, yang mengandaikan ada perbincangan kerajaan perpaduan sebulan selepas PRU13.
Read More / Baca Lagi >>

Morsi supporters and opponents clash in Cairo

Posted: 13 Aug 2013 05:59 PM PDT

Boko Haram threatens U.S. in video

Posted: 13 Aug 2013 05:59 PM PDT

BUT HE STARTED CHINESE TSUNAMI:100 days after GE13, racial unity is Najib's biggest headache

Posted: 13 Aug 2013 11:06 AM PDT

BUT HE STARTED CHINESE TSUNAMI:100 days after GE13, racial unity is Najib's biggest headacheExactly 100 days Tuesday after Datuk Seri Najib Tun Razak took his oath of office as prime minister following the 13th General Election (GE13), he continues to be committed to tackling reconciliation challenges in efforts to maintain national stability.

Several quarters feel that this is his biggest challenge following disunity and discord which have become apparent after the last general election in May.

Political analyst Prof Datuk Zainal Kling said efforts to foster unity and cohesion was a major task to ensure Barisan Nasional (BN) be given the mandate again to rule the country after the next general election.

"The biggest challenge is how to get back the citizens to think as Malaysians.

"That is the challenge for the 14th general election, to see if voters generally vote as Malaysians or continue to vote according to their race," he told Bernama.

In terms of development, he said, it was important that the people see the government execute the development plans that were drawn up even before the elections.

Also voicing the same views, social activist Tan Sri Lee Lam Thye wants to see racial unity strengthened under the 1Malaysia concept.

"Our hopes for racial unity under the 1Malaysia concept may not be possible if certain quarters continue to use racial politics," he said.

Read More / Baca Lagi >>

Jenayah Berleluasa, Bukti Tranformasi Najib Gagal

Posted: 13 Aug 2013 11:04 AM PDT

Parti DAP menyifatkan kadar jenayah yang berleluasa merupakan bukti kegagalan kerajaan walaupun ianya didakwa menjadi keutamaan dalam program Tranformasi seperti dicanang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Ahli Parlimen DAP Klang, Charles Santiago menegaskan kerajaan sudah tidak punya masa lagi untuk berdolak dalik, sebaliknya melakukan segera langkah penyelesaian dan memandang serius kejadian demi kejadian yang tidak berkesudahan ini.

Katanya, kerajaan harus segera menggerakkan lebih ramai anggota polis di jalanan yang mana kini hanya terdapat 9 peratus daripada 112,583 atau 10,150 pegawai beruniform di Malaysia dibawah Jabatan Siasatan Jenayah.

"Lebih dari 20 orang telah terbunuh dalam peristiwa tembakan sejak April lalu termasuk yang berlaku kepada Pengasas Bank Arab-Malaysian, Hussain Ahmad Najadi sehari selepas Pengerusi MyWatch, R Sri Sanjeevan ditembak.

"Rakyat ditembak di persimpangan jalan raya yang sibuk, dilampu isyarat dan restoran oleh lelaki bersenjata melepaskan tembakan sehingga dua dozen dimana-mana sahaja, disiang hari.

"Sebuah laman sesawang juga menyatakan bahawa Kuala Lumpur kini merupakan bandar keenam paling berbahaya di Asia Tenggara dan kenyataan Najib tahun lalu yang menyatakan Malaysia adalah negara paling selamat di rantau ini, jelas tidak ada kebenarannya," katanya dalam kenyataan, semalam.

Statistik polis yang dikeluarkan oleh agensi pembaharuan ekonomi negara, PEMANDU, menunjukkan bahawa terdapat 15,098 kes jenayah kekerasan dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, ianya meningkat dari 14,811 dalam tempoh yang sama tahun lalu. Pembunuhan juga meningkat kepada 322 dalam tempoh enam bulan berbanding dengan 291 pada 2011.

Beliau turut mempersoal dari mana datangnya senjata yang digunakan penjenayah yang seolah-olah begitu mudah diperoleh walhal Malaysia mempunyai undang-undang pemilikan senjata yang ketat.

"Terdapat sekurang-kurangnya 370,000 senapang yang dimiliki di Malaysia dengan jumlah penduduk seramai 28 juta.Jepun mempunyai penduduk seramai 127 juta dan 710,000 senapang. Malaysia mempunyai nisbah satu senjata untuk setiap 78 orang, lebih tinggi dari Vietnam yang mempunyai nisbah 80:1.
Read More / Baca Lagi >>

Takaful Kifaalah: Warga emas di Kelantan dapat pampasan RM54 juta

Posted: 13 Aug 2013 11:01 AM PDT


Shakur menyampaikan senarai penerima Takaful Kifaalah Dun Kijang kepada Wan Ubaidah Omar.

KOTA BHARU: Sejak diwujudkan pada Febuari 2007 sehingga akhir Jun lalu sebanyak RM54 juta pampasan dibayar Kerajaan Negeri Kelantan kepada lebih 29,000 warga emas yang meninggal dunia.

Mereka berusia 60 tahun ke atas didaftar di bawah skim Takaful Kifaalah, merupakan program berkebajikan dikendalikan kerajaan negeri.

Kini program tersebut yang memberi manfaat besar kepada penduduk miskin turut dilaksanakan di Selangor dan Kedah.

Keluarga warga emas yang meninggal dunia akan menerima pampasan sebanyak RM1,500 di mana sebanyak RM500 dibayar pada hari kematian.

Pengurus Besar Kifaalah Sdn Bhd, Abdul Shakur Sharrie berkata, pampasan tersebut dibayar berdasar kepada tujuh polisi ditetapkan kepada peserta berumur 60 hingga 76 tahun ke atas.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar: Infighting in Umno so heated it has to postpone its election

Posted: 13 Aug 2013 10:52 AM PDT

Israel says it intercepted rocket over Eilat

Posted: 13 Aug 2013 10:51 AM PDT

Figting rages on across Syria

Posted: 13 Aug 2013 10:50 AM PDT

Ketua Buddha mohon maaf isu meditasi di surau

Posted: 13 Aug 2013 04:58 AM PDT


Penganut-penganut agama Buddha yang bermeditasi di dalam surau, di sebuah pusat peranginan di Kota Tinggi, Johor. 13 Ogos, 2013.Penganut-penganut agama Buddha yang bermeditasi di dalam surau, di sebuah pusat peranginan di Kota Tinggi, Johor. 13 Ogos, 2013.Ketua Sami Buddha, Maha Vihara hari ini memohon maaf kepada umat Islam atas tindakan kumpulan tersebut melakukan sesi meditasi di sebuah surau di pusat peraginan dekat Kota Tinggi, Johor.
Datuk K. Sri Dhammaratana menyatakan kekesalan beliau berhubung insiden berkenaan dan menggesa agar pengikut Buddha menghormati senstiviti agama lain.
"Kami ingin memohon maaf kepada sahabat Islam kami diatas tindakan kumpulan Buddha dari Singapura yang melakukan meditasi di surau pusat peraginan di Kota Tinggi.
"Saya menyarankan penganut agama Buddha di Malaysia dan Singapura agar menghormati senstiviti agama lain dalam menjalankan kewajipan dan tanggungjawab menunaikan ibadah agama kita,"kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.
Dhammaratana merujuk kepada sebuah video yang dimuat naik di laman Youtube yang memaparkan kumpulan penganut agama Buddha menggunakan surau sebagai tempat mereka bermeditasi.
Video yang berdurasi selama 63 saat itu, bertajuk "Buddha Cina Sembayang Di Surau: Surau menjadi tokong" telah disiarkan pada 10 Ogos dan mendapat tontonan lebih dari 10,000 orang.
Pemilik pusat peraginan tersebut, seorang warga Singapura dan mempunyai taraf penduduk tetap  Malaysia ditahan petang Ahad lalu dan ditahan reman selama empat hari.
Read More / Baca Lagi >>

Isu surau: PAS Johor dukacita, tak wajar berlaku

Posted: 13 Aug 2013 04:57 AM PDT

KUALA LUMPUR: Badan Perhubungan PAS Johor melahirkan rasa amat dukacita dengan insiden terkini membabitkan penggunaan sebuah surau di sebuah resort di Sedili Besar, Kota Tinggi, bagi aktiviti yang ada kaitan dengan kepercayaan agama lain.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Mazlan Aliman, ia tidak seharusnya berlaku jika pihak pengurusan resort dan kumpulan agama tersebut peka dengan soal berkaitan agama dan batas kebebasan seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, apatah lagi Islam adalah agama rasmi.

Sambil mengalu-alukan siasatan yang dibuat oleh pihak polis dan pihak berkuasa agama, Mazlan dalam kenyataannya kepada Harakahdaily berharap orang awam harus bertenang dan jangan menghangatkan suasana yang boleh menimbulkan ketegangan agama dan kaum.

"Berlatarbelakangkan Malaysia sebagai negara berbilang kaum dan agama, semua pihak diingatkan agar mengawal emosi dan tindak-tanduk masing-masing. Kebebasan beragama bukan tiket untuk melakukan tindakan tertentu yang boleh mengguris perasaan pihak lain," tegas beliau dalam kenyataannya itu.

Apapun, tambah beliau PAS percaya ia adalah kes terpencil yang timbul akibat salah faham dan mampu diselenggarakan oleh pihak polis dan pihak berkuasa agama.

Read More / Baca Lagi >>

French judges ARE probing Altantuya links to Scorpene: French lawyer rubbishes Jasbir claims

Posted: 13 Aug 2013 04:48 AM PDT

French judges ARE probing Altantuya links to Scorpene: French lawyer rubbishes Jasbir claimsAt the  request  of  the  SUARAM, of  whom  I am the  counsel, I am able to confirm the following statement:

1.   Currently, steps to hear Mr Jasbir as a witness  are still ongoing.  As a consequence, only statements  made under oath before the judges will count.

2.  The findings of the investigations  will be shared when the inquiry will be completed, which is not the case at the moment, as some more researches and verifications  are still being made by the two French judges.

3.   As a consequence, the investigations on Perimekar are also underway. No statement regarding the  outcome  of the  proceedings and the evidence gathered by the judges can be made at the  moment.  Information will be shared when the result will be known.

4.   As for the possible links between the circumstances around Ms Altantuya's death and corrupt activities, even if the French judges are not seized of Ms Altantuya's murder directly, this question of  h e r  m u r d e r is meant to be processed by the French judges.

5.   Accordingly, the testimony of Mr Americk Sidhu should help to reveal the  different connections  that  should be made with corrupt  activities, as well as other  testimonies that would likely be received by judges very soon.

William Bourdon

M'sians NO LONGER CARE & Najib is to blame for his 'leadership' by BAD EXAMPLE

Posted: 13 Aug 2013 04:44 AM PDT

M'sians NO LONGER CARE & Najib is to blame for his 'leadership' by BAD EXAMPLEThe country's reputation has been battered from almost all aspects of life on earth. But really, the most recent that affected even our sports arena clearly speaks volumes of the Malaysian mindset – thanks to all our so-called leaders who always never failed to remind us that they know best what is good for the nation and its people.
Listen up Malaysians! What else will we risk?
The recent injuries that were sustained by world best footballers and the forced shifting of the match venue from Bukit Jalil Stadium to Shah Alam at the eleventh hour is totally unacceptable yet we carry on with the infamous Malaysian trademark of "tutup stau mata'.
Foreign fans were inconvenienced and to the point of being short changed; the Barcelona team kept expressing concerns repeatedly on the condition of the original match ground even well before the match was to be played; and sustaining injuries to their prized players it takes a firm "No" from the world class players before the venue is shifted.
How much of reputation damage to the nation would this incident have caused us?
Who really cares? Just duck with "No comments" lah.
The big ones
In fact we all know that here has been more damage that has flown under the bridge of national reputation. Here are some for the records:
> A democratic nation that is still battling with the issue of vanishing 'indelible' ink that was used for the electoral process.
> Gun totting and explosives' crimes going the way of the "Al Capone" as was pointed out by a senior politician.
> The still to be resolved Altantuya murder-of-all murders despite years of anguish, mystery and suspense.
> The "Allah" issue that is closely watched from all four corners of the world.
> The timber raiding and land grabbing allegations against a Chief Minister touted as one of the world's richest official who ferries himself in a gleaming Rolls Royce.
> The many incidents of business ventures, locally and abroad, that has left bitter tastes lingering amongst foreign partners.
> The very race and religious divisive political mantras we adamantly cling on to when the world around us is speeding ahead with liberating humanity form the chains of tyranny and the denial of freedom of speech, expression and 'beingness'.
National pride destroyed beyond salvation
Read More / Baca Lagi >>

Masalah Penan bukan isu yang besar...Tapi pemerintah yang sentiasa tidak fokus..!!!

Posted: 13 Aug 2013 04:43 AM PDT

Jelasnya lagi, kalau kita hendak membantu etnik Penan, kita melihat dari semua sudut.
KUCHING: Kebajikan masyarakat Penan sentiasa dijaga dan diberi pertolongan.
Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga, Fatimah Abdullah berkata bahawa kerajaan negeri sentiasa menjaga kebajikan masyarakat Penan terutamanya kaum wanita.
Beliau berkata Tan Sri Alfred Jabu sudah mengulas isu ini, sejak mula kes Penan dahulu.
"Itu isu yang lepas , kita mempunyai jawatankuasa ditubuhkan di mana diketuai menteri bertanggungjawab," kata beliau.
Beliau meminta orang ramai bertanya dengan beberapa agensi yang membantu orang Penan seperti  Human Resources Development and Quality (HRDQ) Sarawak, Sarawak Planning Unit (SPU).
"Kerajaan Negeri berpendirian bahawa, kita mengambil kaedah dan strategi yang menyeluruh di mana kita tidak menyelesaikannya secara melulu tetapi kita menyelesaikannya dari semua sudut," tegas beliau.
Read More / Baca Lagi >>

Wanita nyaris maut ditembak penyamun

Posted: 13 Aug 2013 04:37 AM PDT

Menteri kata k'jaan patut jual MAS

Posted: 13 Aug 2013 04:37 AM PDT

MCA Youth lodges report against Papagomo

Posted: 13 Aug 2013 04:36 AM PDT

‘We were right in taking to the streets’

Posted: 13 Aug 2013 04:30 AM PDT

Courts' decision to throw out Pakatan Rakyat's election petitions with high costs proves the system favours the ruling government.
PETALING JAYA: With Pakatan Rakyat's election petitions being thrown out, a PKR leader today said the opposition's attempt to launch post-general election street protests was justifiable.
"The petitions being thrown out by courts proves that the system gives an advantage to the incumbent (Barisan Nasional). So, we were right in taking to the streets.
"And that is why even Bersih has not ruled out street rallies to push for electoral reforms," PKR strategy director Rafizi Ramli told FMT.
Yesterday, PKR supremo Anwar Ibrahim said the opposition has yet to exhaust all avenues for seeking redress on electoral fraud.
"The strategy is still to boost public awareness. As in any democratic process, the public must be made aware of such national issues. So we need to exhaust all avenues.
"The battle in court and in parliament is still ongoing," Anwar was reported saying.
As of today, about 10 of PKR and PAS' election petitions have been thrown out by the courts on various grounds such as the failure to produce several documents.
But the costs awarded by the courts have raised the eyebrows of many when the Balik Pulau parliamentary seat petition was thrown out with RM120,000 attached to it.
On what other avenues Anwar was referring to in seeking redress, Rafizi said PKR is using the court and parliamentary processes to push for electoral reforms.
Rafizi also said they always knew that the move would not favour them but the opposition has to go through the processes to prove a point.
Read More / Baca Lagi >>

Kelantan akan tubuh Institut Pemikiran Tok Guru

Posted: 13 Aug 2013 04:28 AM PDT

KOTA BHARU: Institut Pemikiran Tok Guru akan ditubuhkan oleh kerajaan Kelantan seberapa segera mungkin sebagai ruang rujukan masyarakat negeri ini dan luar untuk mendapatkan ilmu daripada bekas Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob, ketika memberitahu Harakahdaily berkata, perkara itu telah dimaklumkan kepada Tuan Guru sejak cadangan penubuhannya selepas PRU13 lalu.

Menurutnya lagi, ianya diwujudkan sebagai ruang rujukan masyarakat berhubung ilmu Islam khususnya.

"Semoga idea, pemikiran, ilmu yang selama ini telah dikongsikan oleh tuan guru sejak sekian lama termasuk di peringkat kerajaan selama 23 tahun dapat dikongsi bersama oleh orang ramai.

"Dengan cara ini, idea atau pemikiran tok guru selama ini sentiasa segar dan dapat dimanfaatkan untuk semua sebagai teras kepimpinan ulama," ujarnya.

Institut itu, katanya akan memainkan peranan penting untuk menyebarkan konsep pentadbiran ulama di bawah kerajaan PAS dan Pakatan Rakyat yang ada sekarang.
Read More / Baca Lagi >>

SPR perlu ambil tindakan pihak pertikai keputusan PRU, kata Pengerusi PAC

Posted: 13 Aug 2013 04:24 AM PDT

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu mengambil tindakan tegas termasuk menimbang mengambil tindakan mahkamah terhadap pihak yang berterusan mempertikaikan keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) 13 bagi menjaga kredibiliti badan berkenaan kata Datuk Nur Jazlan Mohamed.
Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) itu berkata rakyat perlu mengetahui bahawa perjalananan serta keputusan PRU13 diadakan dengan telus serta mendapat persetujuan semua pihak yang bertanding sama ada daripada Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR).
"Kini, sudah 100 hari, keputusan PRU13 terus dipertikaikan terutama sekali daripada pembangkang sedangkan penambahbaikan operasi PRU13, turut mengambil kira cadangan daripada Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) berkaitan PRU termasuk penggunaan dakwat kekal serta pengenalan undi awal dan undi pos" katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Nur Jazlan yang juga Ahli Parlimen Pulai berkata, kenyataan Merdeka Center bahawa keputusan undi awal serta undi pos yang membawa kepada kemenangan BN adalah sesuatu yang tidak adil bukan sahaja kepada SPR malahan kepada pengundi.
Katanya, kenyataan serta statistik yang digunakan badan berkenaan bersifat selektif serta tidak bertanggungjawab kerana ia jelas membelakangkan pilihan pengundi selain keputusan undi awal serta undi pos sudah dipersetujui oleh wakil daripada calon bertanding sama ada daripada BN atau pembangkang.
"Janganlah, terlalu berat sebelah sehingga menampakkan kebodohan sendiri kerana penggunaan undi awal serta undi pos dipersetujui semua calon, keputusannya ditandatangani wakil daripada parti yang bertanding.
"Jadi, di mana letaknya penipuan? Sedangkan ada peratusan undi awal serta undi pos tidak sampai 10 peratus daripada keseluruhan undi, adakah disebabkan keputusan undi ini, mempengaruhi kemenangan BN dalam PRU 13," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT