Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Intercepted al Qaeda message prompted terror alert

Posted: 05 Aug 2013 03:42 PM PDT

Analysis: Is al Qaeda back?

Posted: 05 Aug 2013 03:41 PM PDT

Polis kenal pasti suspek beberapa kes bunuh senjata api: KPN

Posted: 05 Aug 2013 03:31 PM PDT

ALOR SETAR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengenal pasti suspek terlibat dalam beberapa kes pembunuhan dengan senjata api yang dilaporkan banyak berlaku kebelakangan ini.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata pasukan khas yang ditubuhkan telah melakukan tugas dengan baik untuk mengenal pasti pembunuh-pembunuh terlibat terutama yang melibatkan pengasas kumpulan perbankan Arab Malaysian, Hussain Ahmad Najadi.

"Kami hanya tunggu masa untuk tutup kes. Kami faham tentang kebimbangan masyarakat, kegusaran berkenaan kes tembakan dan pembunuhan guna senjata api yang nampak berleluasa sejak kebelakangan ini.

"Ingin dijelaskan setiap kes ada latar belakang sendiri, ada fakta tersendiri. Kita bukan menghadapi seorang orang gila yang ada senjata api tembak ikut sesuka hati," katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Mahathir di pejabat Menteri Besar Kedah, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat negara ini supaya tidak gusar dengan dakwaan negara ini tidak selamat berikutan kejadian pembunuhan dengan senjata api itu.

"Ada sebab kenapa berlaku kes-kes tembakan itu. Kita melihat seperti ada kebanjiran senjata api dalam negara kita. Pihak kami memantau rapat perkara ini dan tindakan sepatutnya akan kami ambil.

Read More / Baca Lagi >>

Penarik kereta suspek utama kes bunuh Hussain

Posted: 05 Aug 2013 03:29 PM PDT




KUALA LUMPUR – Penarik kereta sambilan dikenal pasti sebagai suspek utama kes pembunuhan pengasas kumpulan perbankan Arab-Malaysia, Hussain Ahmad Najadi di Jalan Ceylon di sini baru-baru ini.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah (gambar) berkata, pihaknya telah menyerbu sebuah rumah yang dipercayai tempat tinggal lelaki berusia 44 tahun itu di Cheras namun suspek menghilangkan diri.
"Setakat ini, kita masih mengesan lelaki itu dan yakin dia masih berada di dalam negara. Dia tidak memiliki rekod jenayah," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Majlis Pemakaian Pangkat Jabatan Siasatan Jenayah di Bukit Aman di sini semalam.

Maut ditembak pembunuh upahan

Posted: 05 Aug 2013 03:28 PM PDT

PASIR PUTEH – Seorang penoreh getah seakan-akan dapat menjangkakan kematiannya sebelum dia maut akibat ditembak ketika bersahur di sebuah warung di Kampung Gong Mengkeleh di sini semalam.
Amirul Tajo Nasir, 40, yang cedera parah akibat terkena enam das tembakan meninggal dunia pada pukul 1.20 petang selepas lapan jam dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.
Dalam kejadian pada pukul 5.15 pagi itu, dua lelaki yang menunggang motosikal Yamaha LC berwarna hitam dan merah berhenti dua meter dari tempat mangsa duduk minum dan melepaskan beberapa das tembakan yang mengenai dada, perut dan punggung lelaki itu.
Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim berkata, tembakan yang dilepaskan pembonceng itu turut terkena seorang wanita, Norhadiyana Zakaria, 25.

PAU: Buang semua atur-peraturan perlembagaan, kekalkan BAB 3 saja

Posted: 05 Aug 2013 03:03 PM PDT

UMNO sebuah parti yang teramat unik sekali dalam pembacaan kita yang berada di dunia ini. UMNO adalah sebuah parti lemah kepimpinannya tetapi tetap memegang kuasa kerana keunikan politik di negara ini. UMNO perlu diubah hanya dalam keadaan tertentu sahaja.
Semasa UMNO lemah ia tidak perlu diubah kerana kelemahan itu dilakukan oleh semua yang berkuasa. UMNO terpaksa mengubah kepimpinannya apabila parti itu hanya mendapat 140 kerusi dan hilang dua pertiga. Itu yang dihadapi oleh Abdullah Badawi pada PRU ke 12 dahulu. Jika mendapat rendah dari angka itu UMNO tidak perlu diubah.
Dalam pilihanraya yang akan datang pula UMNO mesti mendapat kemenangan jauh rendah dari 133 seperti yang diperolehinya pada PRU yang ke 13 baru-baru ini dan ia tidak perlu berubah. Yang perlu diubah jika parti itu mendapat 140 kerusi sahaja.
Sekarang ini jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak boleh ditandingi maka jawatan Naib Presiden juga tidak perlu ditandingi dan hanya mengekalkan ketiga-tiga yang menyandang jawatan itu sahaja. Ada suara lagi, iaitu jawatan Ketua Pemuda dan Wanita juga jangan dipertandingkan.
Jika begitu keadaannya elok semua jawatan yang dipegang oleh penyandang dari semua lapisan kepimpinan parti itu jangan dipertandingkan. Alasannya ialah supaya tidak ada perpecahan dalam parti. UMNO hanyalah satu-satu parti yang akan bersatu jika tidak ada pertandingan jawatan. Saya pernah mencadangkan agar UMNO itu di ubah Perlembagaan nya. Jawatan kosong itu hanya boleh dipertandingkan jika penyandangnya mati atau sudah bercakap seorang diri (gila).
Buku perlembagaan parti itu dipenuhi dengan atur peraturan mesyuarat dan cara serta kaedah untuk memilih kepimpinan setiap peringkat sahaja. Oleh kerana terlalu banyak suara-suara yang tidak membolehkan ahlinya melaksanakan atur peraturan perlembagaannya elok hanya kekalkan BAB 3 (Asas dan Tujuan) perlembagaan itu sahaja dan yang lainnya dibuang sahaja melalui satu Perhimpunan Agung khas.
Dengan cara ini ia akan membolehkan kumpulan dan 'warlords' yang tertentu sahaja menentukan semua kes pertelingkahan dalam parti. Banyak parti dalam negara ini mempunyai perangai dan nilai seperti ini dan ia tentunya satu fenomena yang tidak akan mampu menjaga kebaikan ahli-ahli parti dan seterusnya akan melemahkan kepimpinan negara. Justeru, itu lah sebabnya berlaku situasi jika 140 kerusi dimenangi maka pimpinan perlu diubah jika lain dari angka 140 malahan lebih kurang dari itu, pimpinan semua peringkat tidak perlu diubah.
Di negara ini kuasa itu ialah untuk pimpinan dan orang tertentu sahaja. Hanya mereka yang mempunyai otot yang keras dan kuat sahaja boleh melakukan apa-apa yang mereka kehendaki. Ada parti yang melakukan kesilapan dan kesalahan dalam pengkiraan undi dalam partinya,  tidak mahu akur kepada ROS kerana hendak tahu mana undang-undang yang diguna-pakai untuk meminta pemilihan parti dibuat sekali lagi.
Read More / Baca Lagi >>

Ingat Ini Harta Ahmad Albab Yang Punya, Bukan Kau Yang Punya. Hahaha...

Posted: 05 Aug 2013 03:01 PM PDT

Kalau kita pernah menonton filem hitam putih lakonan dan arahan P Ramlee berjudul "Ahmad Albab" kita akan menyaksikan satu segmen di dalam gua dimana seorang pengembala kambing bernama Shawal yang masuk ke dalam gua untuk mencari kambingnya yang hilang tiba-tiba berjumpa dengan harta karun.


"Jangan kau sentuh, ini harta Ahmad Albab yang punya."
Shawal tidak pun berhajat untuk mencari harta karun tetapi apa yang dicari seekor anak kambing yang dijaganya tersasar dan hilang dari kawanan. Shawal ternampak anak kabingnya berada di atas batu di dalam gua itu dan beliau terus mengejarnya. Sebaik beliau merapat anak kambing itu, ia hilang dan diganti dengan selonggok harta karun.

Shawal teruja dengan harta itu dan cuba hendak menyentuhnya. Baru dia hendak menghulur tangan tiba-tiba terdengar suara melarangnya dengan berkata; hai manusia jangan kau sentuh harta itu, bukan kamu yang punyai tetapi Ahmad Albab yang punya. 

Shawal yang terkejut dengan laungan itu terus menghentikan niatnya. Sekilas itu juga harta karun itu ghaib dari pandangannya. Bagaimana pun karun itu tetap menjadi milik Shawal menerusi anaknya Ahmad Albab. Apabila Shawal mendapat cahaya mata, kebetulan anaknya bernama Ahmad Albab. Nama itu diberi oleh bapa mertuanya. Shawal teringat pesanan jin itu lalu membawa anaknya ke gua berkenaan.

Jin memberi syarat sekiranya Shawal hendakkan harta itu untuk anaknya, Ahmad Albab, dia kena membawa Ahmad Albab datang ke gua itu sesekali bermain dengan anak perempuannya. Jin tinggal tiga beranak di dalam gua berkenaan.

Apakah relatif segmen itu dengan apa yang hendak saya catatkan dalam posting ini. Ambilllah iktibar dari apa mesej yang dihendak disampai dari babak berkenaan. Kita jangan mudah merasakan harta yang kita jumpa itu sebagai hak kita seorang diri. Walaupun ia boleh dimanfatkan tetapi ada cara dan kaedah untuk mendapatkan agar ia diperolehi secara benar dan betul.

Nah, begitu juga dengan harta atau kekayaan negeri Kelantan, ia tidak bermakna ia hak penguasa Kelantan hari ini. Ia adalah hak rakyat Kelantan. Dalam konteks hari ini bukan hak mana-mana pemimpin Pas walaupun mereka yang menguasai ke atas harta itu menerusi berkuasa sebagai kerajaan. Dengan kuasa itu boleh diluluskan apa saja. Tetapi apa yang penting kelulusan itu biarlah mengikut prosuder agar tidak berlaku penyelewengan dan kekayaan dan harta rakyat dijamin dibelanjakan demi kepentingan rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Sah, “pewaris agung” sakit mental, lihat FB mereka!! Ha..ha...depa suka kat UMNO pulak...!!!

Posted: 05 Aug 2013 03:00 PM PDT


Sepuluh individu telah ditahan ketika berhimpun di Pintu 1, Istana Negara di sini kira-kira  4 petang semalam. Mereka mendakwa mereka pewaris Yang di-Pertuan Agong yang sah.
EmpayarLangkasukaNusantara1Mereka terdiri daripada lapan lelaki dan dua wanita itu berpakaian serba hitam dan menaiki tiga buah kereta. Mereka mendakwa dari Kumpulan Panji Hitam dari Timur Empayar Langkasuka Nusantara dan datang ke istana kerana mendakwa mereka adalah pewaris Agong yang sah.
Ketika ditahan tiada senjata ditemui kecuali 13 bendera bertulisan jawi dan beberapa helaian watikah baiah.
Semakan di FB menunjukkan kumpulan ini mempunyai page mereka sendiri iaitu https://www.facebook.com/pages/RajaNusantaragroup-Empayar-Langkasuka-Nusantara/. Boleh tahan juga dengan lebih 14 000 like dan https://www.facebook.com/RajanusantaragroupEmpayarLangkasukaNusantara.
Membaca page mereka, sahlah puak-puak ni dah sakit mental dan kerana itu jugalah mendakwa mereka pewaris Agung yang sah. Minat Umno juga, lihat gambar ubahsuai, kononnya dia di Persidangan Agung Umno…

New fears of al Qaeda-linked terror attack...???

Posted: 05 Aug 2013 02:54 PM PDT

US involvement criticised in Egypt

Posted: 05 Aug 2013 02:52 PM PDT

10 individu dakwa pewaris agong ditahan berkumpul di Istana Negara...Adakah mereka penderhaka...???

Posted: 05 Aug 2013 08:55 AM PDT



Gambar oleh Muzliza MuztafaGambar oleh Muzliza MuztafaSepuluh individu yang mendakwa mereka pewaris Yang di-Pertuan Agong, ditahan ketika berhimpun di Pintu 1, Istana Negara di sini kira-kira pukul 4 petang Isnin.
Timbalan Ketua Polis Daerah Brickfields, Supt Aida Abdul Hamid berkata mereka yang terdiri daripada lapan lelaki dan dua wanita itu berpakaian serba hitam dan menaiki tiga buah kereta.
"Kumpulan ini mendakwa mereka dari Kumpulan Panji Hitam dari Timur Empayar Langkasuka Nusantara dan datang ke istana kerana mendakwa mereka adalah pewaris Agong yang sah.
"Tangkapan termasuk rampasan kesemua kereta dibuat oleh ketua balai polis Jalan Travers dan dibawa ke balai Travers," katanya kepada pemberita, di ibu negara.
Menurut Aida, tidak ada senjata ditemui ketika pemeriksaan polis terhadap kereta yang dirampas, kecuali 13 bendera bertulisan jawi dan beberapa helaian watikah baiah (perakuan sumpah).
Katanya, semakan awal mendapati tujuh daripada mereka berasal dari Melaka, Perak dan Kedah.
Aida berkata siasatan mendapati antara ajaran kumpulan itu ialah mendakwa dua kalimah syahadah sedia ada tidak sah dan anggota baharu diwajib berbaiah (bersumpah) serta mengucap kalimah syahadah yang baharu di hadapan ketua yang bergelar 'Tuanku'. – Bernama

Muhyiddin ke negara Syiah hadiri pelantikan Presiden baharu negara itu

Posted: 05 Aug 2013 08:53 AM PDT


Akhirnya terdedah juga bahawa isu Syiah yang dimainkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dan juga media tunggangan mereka hanyalah bertujuan untuk mengalih perhatian rakyat terutamanya yang berbangsa Melayu dan berugama Islam dari masaalah sebenar yang dihadapi..

Umum mengetahui bahawa Iran adalah bumi kepada penganut Syiah, dan di Malaysia fahaman Syiah ini akan dan ada negeri yang telah memfatwakannya sebagai haram.

Dan Kerajaan Barisan Nasional juga dikatakan tidak menyokong sama sekali fahaman Syiah ini..

Muhyiddin telah berkata "Pengaruh Syiah dari negara Iran ada di sini dan cuba disebarkan di kalangan masyarakat. Ini satu masalah besar bukan sahaja sistem pendidikan tetapi masyarakat Islam, jadi saya mahu tindakan segera diambil bagi mengelak perkara ini terus merebak,".

Tak sokong konon.. tapi..Muhyiddin Yassin telah ke Teheran, Iran pada Ahad sebagai mewakili Malaysia pada majlis pelantikan presiden baharu Iran.

Makin Panas: 'Upah bunuh kini cuma RM1,000'

Posted: 05 Aug 2013 08:00 AM PDT



 
Selepas akhbar Singapura melaporkan dakwaan pembunuh upahan boleh diperoleh dengan RM5,000 di Malaysia, akhbar tempatan pula hari ini melaporkan harganya lebih rendah lagi.

Sebuah harian berbahasa Melayu melaporkan pembunuh upahan boleh diupah serendah RM1,000, yang ironinya menepati tajuk kontroversi The New Paper Singapura bahawa "death is cheap" (murah untuk mati) di Malaysia.

NONEDalam temubual dengan Sinar Harian, penganalisis jenayah Datuk Akhbar Satar ditanya sama ada faktor upah serendah RM1,000 punca peningkatan pembunuhan menggunakan senjata api.

"Ya, tetapi bukan faktor itu sahaja. Kini senjata api boleh disewa dengan kadar harga yang murah.

"Malah ada senjata api daripada negara luar, yang terpakai boleh dibeli dengan harga yang lebih murah iaitu pada kadar RM700 ke bawah," beliau dipetik sebagai berkata.

Akhbar Satar yang juga presiden Transparency International-Malaysia berkata ramai orang tempatan mempelajari cara menjadi pembunuh upahan dan kaedah membunuh melalui internet.

"Penjenayah ini boleh dikategorikan kepada 'contract killer' iaitu amatur, semi profesional dan profesional.

"Di negara ini, ramai yang terdiri dariada semi profesional dan apabia melakukan pembunuhan, masih meninggalkan bukti yang membantu pihak polis melakukan siasatan," beliau dipetik sebagai berkata.

Pencerahan Artikel Berkenaan Faisal Hamdi Yang Berkhidmat di Syria

Posted: 05 Aug 2013 07:56 AM PDT


KENYATAAN KETUA MISI KEMANUSIAAN
Assalamualaikum wrt wbt
Bismillahirrahmaanirrahiim. Saya selaku ketua misi kemanusiaan ke Syria dengan ini menafikan artikel yang ditulis seperti yang dipaparkan di dalam laman-laman internet.
Saudara Faisal Hamdi merupakan juruvideo rasmi bagi tim misi kemanusiaan ini dan tidak terlibat langsung dengan sebarang pertempuran apatah lagi menyertai pasukan Free Syrian Army (FSA). 


Justeru sebarang maklumat mengatakan beliau menyertai jihad bersama FSA adalah tidak benar. 

Gambar yang telah tersebar merupakan koleksi peribadi Saudara Faisal dan tiada kaitan langsung dengan tujuan misi. 

Sekian. Terima kasih

KENYATAAN PENCERAHAN OLEH FAISAL HAMDI SENDIRI
Selesai misi hari ke-2 di Idlib..

Serangan selepas Subuh tadi merupakan serangan daripada kedua2 belah pihak bagi merampas kawasan. Alhamdulillah, FSA berjaya merampas satu check point yg dikuasai regim Bashar Assad. Allahuakbar.

Terkejut dengan khabar angin bahawa saya sudah meninggal dunia. Betapa mudahnya tersebar rumours dan exaggeration. 

Ada beberapa pencerahan di sini:

1. Gambar yang tersebar luas itu gambar sebenar. Bukan diphotoshop atau diedit. Gambar tersebut menggunakan lens Samyang 24mm f1.4 dan hasil bokehnya memang sedemikian. Tiada editing dan tiada apa-apa teknik khas digunakan. Sila tingkatkan ilmu fotografi anda atau bertanyakan kepada yang ahli dalam bidangnya.

2. Tugasan saya di Syria adalah sebagai Dokumentari-maker dan sesiapa yang follow up perkembangan saya sejak misi pertama pada penghujung Mei lepas tahu bahawa saya sedang menghasilkan dokumentari berkaitan Syria.

3. Kepada media mainstream atau non-mainstream media (e.g: blogger), sila berhubung terus dengan saya untuk dapatkan first-hand information sebelum publish berita anda. Lebih banyak penambahan dari fakta sebenar.
Read More / Baca Lagi >>

18 shootings in 90 days and the govt says 'APA BOLEH BUAT': What to do, not our fault!

Posted: 05 Aug 2013 07:52 AM PDT

18 shootings in 90 days and the govt says 'APA BOLEH BUAT': What to do, not our fault!Are 18 shooting incidents that took away a life almost each time between a span of three months from late April 2013 to early August 2013 not serious enough for this country?
Or do we wait till hundreds more are gunned down before we say crime is at an all time serious point?
How come all the heads who are paid handsomely to be responsible for ensuring safety for its citizens are mum except for the same old assurances that "it is being looked into" or worse, "do not speculate as we are still investigating"?
Take responsibility, don't pass the buck
In any other caring and concerned nation, by now the people would have demanded the resignation of the leaders responsible for national and public safety if the leader/s have not voluntarily resigned out of a sheer sense of responsibility and failure to plug shooting incidents on a count of two to three fatal deaths.
But in Malaysia, people carry on with an air of "semua nya okay" or "apa bolih buat, dah mati", while the leaders continue to peddle the same song after each shooting incident or dish the same reprimands at the few citizens who voice concerns.
Believe it or not, when a working class civil servant commits a mistake, he or she will be removed unceremoniously and instantly - even if there is a sincere apology. When an immature youth floats a bad-taste blitz on the internet, mercy is the last word dished out; when a posting on U-Tube is great political fodder the source is chastised with high drama.
But when it comes to the BN-government leaders they are always above any blame; always above any law. Even when there is a case in court they rebound with amazing protection and even celebration.
Agree or disagree?
The recent over a dozen fatal shootings is definitely not gangsters gunning each other down; the statistics shows that civil servants, ordinary citizens and even young children are falling victim to hired killers, gangsters and what have you.
And the only person held responsible is the gunman.
Eighteen shooting incidents in a span of ninety days indicate that there are some things that have gone very wrong in the country and yet no one wants to be held accountable except blame the gunmen.
Why are there so many guns in the hands of killers? How did these guns get into the country when illegal arms possession is banned? Did the guns drop from the sky in the steel of dead nights? Or are guns now been manufactured in some jungle or factory shed?
Do our police know how many more would be killers would be walking tall in the streets with a gun secretly tucked under their belts?
From VVIPs to ex-convicts to ordinary folk
Read More / Baca Lagi >>

Respon kepada Sdr Zaharudin Muhammad

Posted: 05 Aug 2013 07:49 AM PDT

Zulhazmi Shariff

Dua hari ini gajet saya meriah dengan para wartawan. Mereka ingin mendapatkan maklum balas berhubung status seorang lawyer bernama Zulhazmi yang kononnya membuat laporan disiplin. Laporan itu tidak menepati prosedur dan tidak perlu saya respon. Namun jika ada laporan disiplin yang sah dan saya dirujuk kepadanya, insyaallah saya sedia tampil bersama bukti yang telah saya nyatakan sebelum ini dan saya menegaskan bahawa syaratnya mestilah tindakan diambil. – Zaharudin Muhammad

Kenyataan tersebut ditulis di laman facebook Zaharudin Muhammad pada hari Sabtu 3 Ogos 2013 bersamaan 25 Ramadhan 1434. Saya percaya tulisan tersebut adalah ekoran surat aduan yang telah saya fakskan ke Pejabat Agung Pas Jalan Raja Laut.

Saya ingin memberikan respon kepada kenyataan Sdr Zaharudin Muhammad di atas. Terdapat beberapa isu yang dapat dilihat dan menimbulkan lebih banyak persoalan daripada penyelesaian hadir dari kenyataan beliau.

Pertama : "Mereka ingin mendapatkan maklum balas berhubung status seorang lawyer bernama Zulhazmi yang kononnya membuat laporan disiplin"

Untuk makluman semua pihak termasuk Sdr Zaharudin Muhammad, memang benar saya telah membuat laporan disiplin terhadap beliau yang telah saya fakskan ke Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut pada 2 Ogos 2013. Jadi tiada istilah konon kerana konon itu lebih bermaksud spekulasi. Ini bukan spekulasi, ini bukan cobaan tetapi benar-benar kejadian.

Kedua : "Laporan itu tidak menepati prosedur dan tidak perlu saya respon".

Saya agak keliru dengan kenyataan tersebut. Saya membuat Laporan Disiplin kepada Jawatankuasa Disiplin PAS melalui Setiausaha Agung PAS. Bagaimana pula Sdr Zaharudin yang merupakan subjek aduan tiba-tiba boleh keluarkan pendapat bahawa laporan tidak mengikut prosedur? Daripada beberapa forum private dan juga perbincangan di beberapa laman facebook saya dapati hujah yang dikatakan tidak mengikut prosedur ialah seperti berikut :

a)    Laporan dibuat oleh saya atas kapasiti peribadi sedangkan Perlembagaan PAS menyatakan bahawa laporan disiplin boleh dibuat oleh Perhubungan Negeri, Kawasan-kawasan, Cawangan-cawangan dan Dewan-dewan.

Fasal 82 (2) Perlembagaan Pas memperuntukkan seperti berikut :

Sebuah Jawatankuasa Tatatertib hendaklah ditubuhkan di peringkat pusat. Adapun Perhubungan Negeri, Kawasan-kawasan, Cawangan-cawangan dan Dewan-dewan bolehlah melaporkan apa-apa tindakan dan perbuatan ahli-ahli yang didapati melanggar Tatatertib parti kepada Setiausaha Agung atau Pejabat Agung untuk tindakan sewajarnya oleh Jawatankuasa Tatatertib itu.

Perlembagaan PAS adalah suatu perlembagaan yang diwujudkan dan tertakluk kepada undang-undang Malaysia kerana PAS ditubuhkan dan didaftarkan melalui Akta Pertubuhan. Justeru Perlembagaan PAS perlu ditafsirkan mengikut undang-undang Malaysia.

Fasal 82 (2) Perlembagaan Pas menyebut bahasa Perhubungan Negeri, Kawasan, Cawangan dan Dewan "bolehlah". Kata kuncinya di sini ialah "bolehlah" yang membawa maksud tidak wajib. Maka jika laporan dibuat oleh individu ahli Pas atas kapasiti peribadi, ianya tidak melanggar Perlembagaan dan tidaklah menjadikan laporan tersebut tidak mengikut prosedur. Jika laporan hanya boleh dibuat oleh Perhubungan Negeri, Kawasan, cawangan dan Dewan sahaja maka perkataan yang perlu digunakan di dalam Fasal 82(2) tersebut ialah perkataan "hendaklah".

Justeru untuk mengatakan bahawa laporan saya tidak mengikut prosedur adalah tidak tepat.
Read More / Baca Lagi >>

Gambar Betapa Zuhudnya Cara KDYMM Sultan Muhammad V

Posted: 05 Aug 2013 07:46 AM PDT

"KDYMM Sultan Muhammad V & YTM Tengku Mahkota Kelantan di Dewan Jubli Perak,Istana Negeri,Kubang Kerian malam tadi. Turut hadir sama YAB. Ustaz Dato' Ahmad Yakob Menteri Besar Negeri Kelantan dan Exco Kerajaan Negeri Serta beberapa Pembesar Negeri.


 
Moreh Minda@QIAM WITH ME Bersama Ustaz Azhar Idrus di Dewan Jubli Perak,Istana Negeri,Kubang Kerian malam tadi

 KDYMM Sultan Muhammad V berbual mesra dengan MB Kelantan sebelum berbuka puasa.

 Mashaa allah..  Betapa zuhudnya cara pemakaian KDYMM Sultan Muhammad V

MESIR: Bakal lemas di atas darat...!

Posted: 05 Aug 2013 07:39 AM PDT

Dijangkakan Regim as-Sisi bakal melakukan pembersihan habis-habisan terhadap rakyat Mesir selepas 1 Syawal nanti.

Dengan sokongan Amerika,Israel,Saudi dan UAE, regim as-Sisi akan mula mengerah samseng,polis dan askarnya menggempur habis-habisan penyokong Morsi dan demokrasi.

Caranya dengan mengupah samseng-samseng,SB polis melakukan lakonan "provokasi" terhadap Tentera untuk memberi jalan dan penyebab tembakan di hala terus kepada rakyat Mesir.

Anda boleh bayangkan bagaimana aksi SB-SB Malaysia melakukan provokasi di setiap BERSIH. Begitulah aksi makhluk satu spesis mereka di Mesir.

Taktik SB-SB seluruh dunia sama sahaja. Provokasi .

Regim as- Sisi kini dengan kerjasama Mossad (Israel)sedang memasang perangkap untuk mencetuskan "ALGERIA 2 " di bumi Kana'an ini.

Apabila berlaku pertempuran senjata,maka dengan senang lenangnya Regim As-Sisi mengerah kekuatan tenteranya untuk menggempur rakyatnya sendiri.

Apabila ribuan rakyat Mesir terbunuh,Amerika,Saudi dan UAE akan tampil untuk menyatakan "simpati,kasihan dan takziah". Dan seterusnya menuduh Al Qaeda terlibat. Juga menuduh HAMAS juga bersubahat dengan membekalkan senjata kepada penentang Regim As-Sisi.
Read More / Baca Lagi >>

Polis Jempol nafi mengugat peneroka GATCO

Posted: 05 Aug 2013 07:38 AM PDT

Dakwaan mengatakan berlaku penyalahgunaan kuasa itu sama sekali tidak benar kerana polis hanya menjalankan siasatan
JEMPOL: Polis Jempol hari ini menafikan bahawa pihaknya melakukan gertakan terhadap peneroka GATCO merujuk kepada laporan FMT semalam yang bertajuk 'Jangan gertak peneroka GATCO'.
Dihubungi FMT hari ini, Ketua Polis Daerah Jempol, Suprintendan Hamzah Alias berkata polis mengambil tindakan berdasarkan kepada laporan polis yang dibuat oleh pengadu iaitu Thamarai Holdings.
"Dakwaan mengatakan berlaku penyalahgunaan kuasa itu sama sekali tidak benar kerana polis hanya menjalankan siasatan atas laporan polis yang diterima dari Thamarai Holdings.
"Sekiranya peneroka terbabit ingin menidakkan apa-apa yang mereka tidak puas hati, mereka juga boleh buat laporan polis.
"Dakwaan peneroka bahawa pihak polis telah mendakwa tiga peneroka yang ditahan pada 27 Julai tu adalah tidak benar.
"Kita hanya menahan mereka untuk menjalankan siasatan. Kita telah merakamkan percakapan dan kertas siasatan telah diberikan kepada Timbalan Pendakwaraya,
"Kes ini masih dalam siasatan dan ketiga-tiga peneroka itu telah dibebaskan dengan jaminan polis.
"Saya juga ingin menafikan bahawa pihak polis mengugut peneroka. Sebaliknya pihak polis memberi nasihat kepada peneroka agar jangan melakukan pencerobohan," kata Hamzah.
Read More / Baca Lagi >>

Isu Syiah: NGO antarabangsa utus bantahan pada PM

Posted: 05 Aug 2013 07:35 AM PDT





 
Sebuah NGO antarabangsa berkaitan Syiah menyatakan bantahannya terhadap layanan terbaru kerajaan Malaysia terhadap komuniti penganut ajaran itu di negara ini, termasuk cadangan mengharamkan bahan bercetak, termasuk novel.

Bantahan itu dinyatakan Shia Right Watch (SRW) melalui surat rasmi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir dan menteri agama Jamil Khir Baharom.

"Organisasi ini berharap kerajaan Malaysia membuat keputusan yang betul dengan mengiktiraf orang Syiah sebagai warganegara yang sah," menurut laman web SRC pada 1 Julai lalu.

Dalam kenyataannya itu juga, NGO yang berpangkalan di Washington, Amerika Syarikat itu berhujah, kesemua golongan minoriti berhak mendapat pendidikan dan penerbitan untuk golongan mereka.

Justeru, tambah SRW, mengharamkan mana-mana ajaran agama dan sumber pendidikan jelas melanggar hak asasi manusia.

"Pengharaman dan sekatan sebegini terhadap kumpulan minoriti sedia ada dianggap sebagai pembersihan etnik," menurut SRW lagi.

NGO pimpinan aktivis dan bekas wartawan Mustafa Akhwand itu mengingatkan, berdasarkan International Bill of Human Rights, Deklarasi Hak Asasi ASEAN dan Deklarasi Islamabad, Malaysia harus melindungi golongan Syiah mengamalkan kepercayaan mereka.

KDN: Pengikut Syiah kini cecah 250,000..??

Posted: 05 Aug 2013 07:32 AM PDT


Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengesan terdapat 250,000 pengikut Syiah di negara ini dengan sepuluh kumpulan dikenal pasti bergerak aktif.
Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata, jika sepuluh tahun dahulu mereka cuma terdiri komuniti kecil dan mempunyai tiga buah markas sahaja, tetapi kini markas mereka hampir di seluruh negeri.
"Perkembangan teknolgi maklumat antara faktor memudahkan pergerakan kumpulan berkenaan menyebarkan fahaman apatah lagi orang ramai mudah untuk akses kepada pelbagai bentuk laman sosial dan media sosial," katanya di sini hari ini.
Syiah diwartakan haram oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia pada 5 Mei 1996. Penularan fahaman Syiah kian membimbangkan kerana ia boleh membawa kepada perpecahan di kalangan umat Islam.
Abdul Rahim berkata usaha untuk memerangi dan membanteras pergerakan Syiah secara total perlu dilaksanakan secara bersepadu dan tidak boleh dipertanggungjawabkan kepada satu agensi sahaja.
"Di pihak KDN misalnya dari segi keselamatan menerusi Polis Diraja Malaysia, Pendaftar Pertubuhan (ROS), kawalan bahan penerbitan menerusi Akta Percetakan dan Penerbitan, pengeluaran cakera padat (CD) dan Cakera Padat Digital (DVD) menerusi Lembaga Penapisan Filem sementara kemasukan pihak luar menerusi Jabatan Imigresen," katanya.
Daripada aspek akidah pula, Abdul Rahim berkata ia di bawah bidang kuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), media sosial (Kementerian Komunikasi dan Multimedia), hubungan luar (Kementerian Luar) dan institusi pengajian tinggi (Kementerian Pendidikan).
Read More / Baca Lagi >>

PERKASA desak k'jaan tarik kerakyatan Namewee

Posted: 05 Aug 2013 07:30 AM PDT



 
NGO pendesak Melayu PERKASA mendesak kerajaan menarik kerakyatan pembikin filem Namewee yang didakwa "biadap dan kurang ajar" susulan penerbitan posting blog videonya di Youtube yang mengkritik kerajaan.

Ia sebagai reaksi kepada tindakan kerajaan yang mengarahkan supaya dikaji semula kelulusan filem The New Village.

Timbalan presidennya Datuk Abdul Rahman Bakar mendakwa pembikin filem itu dianggap "sudah melampau batas" kerana terus mengulangi "kenyataan biadap" sekalipun kemaafan diberikan atas tindakan beliau sebelum ini.

"Kita mendesak kerajaan dan pihak berwajib tidak lagi berlembut dengan tingkah laku Namewee. Banyak kemaafan (diberikan).

"Kami minta kerajaan benar-benar melaksanakan tindakan sewajarnya supaya keharmonian dapat berkekalan.

"Namewee sudah melampau, melebihi batas yang sepatutnya...(Kita desak) warga negara dia pun ditarik balik," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

MCA mahu belajar dari Parti Komunis China..ha..ha..ha...!!!

Posted: 05 Aug 2013 07:29 AM PDT


MCA akan menggabungkan kekuatan Parti Komunis China (CCP) dalam usaha memulihkan parti selepas prestasi buruk dalam pilihan raya umum ke-13 lalu.

Timbalan Presiden MCA Liow Tiong Lai berkata, kekuatan struktur CCP, sistem pendaftaran anggota dan pengurusan maklumat Internet dikenal pasti selepas lawatan enam hari ke China.

NONE"Lawatan ke China bagi mempelajari kekuatan struktural CCP dan menggabungkannya dengan rangka dasar transformasi MCA," kata Liow dalam sidang media di ibu pejabat MCA hari ini.

Liow yang mengetuai pasukan petugas transformasi MCA bagaimanapun menegaskan parti itu bukannya melihat kepada fahaman Komunisme.

"Lawatan itu tidak menyentuh langsung soal ideologi," katanya.

Liow berkata, CCP merupakan parti yang "terbuka dan liberal" dalam mendekati masyarakat dan kekuatan stukturnya membolehkannya wujud dan berfungsi untuk lebih 90 tahun.

'Surgery not very important, lung infection main concern' - Father

Posted: 05 Aug 2013 02:34 AM PDT

Egyptian men leave country for work

Posted: 05 Aug 2013 01:39 AM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT