Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


PRK Kuala Besut: Terengganu seri, rakyat berseri-seri...

Posted: 22 Jul 2013 07:03 PM PDT


Kempen Pas di Kuala Besut yang berslogankan 16-16 Terengganu Baru semakin menimbulkan kebimbangan kepada UMNO dan BN. Terlihat bahawa mereka amat bimbang kiranya perkara itu menjadi kenyataan. Di hari-hari terakhir ini isu itu menjadi percakapan semua orang dan mungkin menusuk ke dalam kalbu para pengundi.

Selepas Najib Presiden Pas, Husam Musa menyatakan keddudukan seri tidak akan menggugat kerajaan BN di Terengganu sebaliknya hanya menjadikan Pas mempunyai suara yang lebih kuat untuk memastikan kepentingan rakyat terpelihara dan kemudian diikuti dengan kenyataan Presiden Pas bahawa parti itu tidak mahu jawatan Menteri Besar, kebimbangan para pemimpin UMNO mulai menyerlah.

Sebelum ini dilontarkan persepsi bahawa Pas ingin memenangi Kuala Besut kerana mengidamkan kerusi Menteri Besar dan kedudukan 16-16 akan dijadikan laluan ke arah itu. Rupa-rupanya Pas tak ingin jawatan Menteri Besar, mereka hanya mahukan lebih kuasa untuk menjaga kepentingan rakyat terutam kerana negeri itu merupakan negeri yang kaya dengan royalti minyak.

Menjelang hari-hari terakhir kempen sebelum pembungan undi pada 24 Julai, semakin ramai pemimpin dan menteri UMNO datang ke Kuala Besut. Semuanya bercakap tentang 16-16 dan Terengganu seri. Pelbagai hujah dan analogi dilontarkan kepada pengundi Kuala Besut agar tidak terpedaya dengan kempen Pas mengenai kedudukan 16-16 dalam DUN Terengganu serta hujah-hujah sampingan lainnya.

Zahid Hamidi mengingatkan pengundi agar jangan terpedaya dengan perangkap Pas mengenai 16-16, sambil mengingatkan kedudukan DUN Terengganu yang mungkin tergantung kerananya. Muhyiddin, Ahmad Maslan, KJ, Idris Jusoh dan lain-lain pemimpin yang kerap turun ke Kuala Besut juga bercakap isu yang sama. Mereka mahu kedudukan 16-16 dielakkan dan dikekalkan kedudukan 17-15 dengan terus memberi kemenangan kepada calon BN.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Peluang ini sekali dalam seumur hidup

Posted: 22 Jul 2013 05:10 PM PDT

BESUT: Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Nassuruddin Daud meminta pengundi Kuala Besut agar jangan mudah diperbodohkan dan mesti lebih cerdik daripada Umno BN.

Beliau berkata demikian pada kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut dengan siri ceramah di Kampung Tok Saboh yang dihadiri lebih 2,000 orang, malam tadi.

Jelasnya lagi, PRK yang diadakah selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) merupakan medan terbaik rakyat Kuala Besut untuk membuat perubahan serta menafikan kekuasaan BN di Dewan Undangan Negeri (Dun).

"Peluang ini sekali je dalam seumur hidup, kalau penduduk di sini tidak mengambil peluang yang diberikan ia adalah suatu yang merugikan.

"Jangan takut dengan ugutan, kita kena lebih cerdik dari Umno. Kalau Umno bagi kambing kita ambil.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Edisi Cakap Tak Serupa Bikin Umno Munafik

Posted: 22 Jul 2013 04:53 PM PDT

Dasar muka tak malu , dasar hipokrit inilah perangai parti Umno.Sikap cakap tak serupa bikin dalam kempen N1 Kuala Besut terburai bila mana kesucian rumah Allah telah di nodai oleh kempen kempen parti demi meraih undi.

Mereka sering melaung mesjid dan tempat tempat ibadah jangan sesekali digunakan untuk kepentingan politik. BN sering menuduh Pas menggunakan masjid sebagai medan politik menghasut rakyat membenci kerajaan.

Tetapi kini cakap munafik Umno terbongkar [Lihat gambar ] bukti salah satu penyalahgunaan intitusi masjid oleh Umno/BN.Cakap menipu umno terburai akhirnya melalui sekeping gambar ini.

Memang berat nane lagu ni....

Sah Umno parti hipokrit..

Nasihat ambo ....

Weh ..!! pokcik mokcik adek abe sekaliang di Kuala Besut ...

Ayuh pakat pakat rama rama tolak Barisang....

jom kito pakoh bule ...

Pas menang anda rakyat Ganu sekalian senang kerana ada kemungkinan mengundi semula..

Bila ngundi semula faham faham la ..

Mintak semua bende pasti dapat kerana manafaat dari limpahan projek mee segera ha ha ha...


Masjid Pulau Perhentian....Mimbar dan dinding dalam masjid menjadi sasaran stiker UMNO....Parok nise puak ni...!!!

PRK Kuala Besut: 51 pemuda dari 'kubu Umno' sertai PAS

Posted: 22 Jul 2013 04:08 PM PDT BESUT: Seramai 51 orang pemuda dari Kampung Nail menyertai PAS pada ceramah yang diadakan di Kampung Tok Saboh, malam tadi.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan calon PAS Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut, Azlan Yusof atau Che Long sebagai gimik penyertaan, mereka telah menyarungkan baju-t PAS kepada dua daripada 51 pemuda tersebut. (Gambar)

Ustaz Abdul Hadi dalam ucapannya mengingatkan agar penduduk Kuala Besut tidak perlu takut untuk membuat perubahan baru kepada politik Terengganu.

Beliau meminta agar kesilapan lalu tidak diulangi lagi kerana memilih Barisan Nasional (BN).

"Saya ingin ingatkan kepada pengundi Kuala Besut agar tidak mengulangi kesilapan sebelum ini yang telah memilih BN, penyertaan anak-anak muda ini membuktikan PAS diterima oleh segenap lapisan rakyat.

"Kita juga tidak perlu takut untuk membuat perubahan memilih PAS, itu adalah hak kita untuk menjadikan Terengganu khususnya Kuala Besut menjadi lebih baik," ucap beliau di hadapan kira-kira 2,000 hadirin di 'kubu kuat Umno' itu.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: PAS optimis dapat tambah undi di Pulau Perhentian

Posted: 22 Jul 2013 04:07 PM PDT


KUALA BESUT: PAS optimis akan mendapat lebih undi dalam PRK Kuala Besut di unit peti undi (UPU) Pulau Perhentian berbanding PRU13 baru-baru ini.


Penyelaras UPU Pulau Perhentian Mohd Zaki Ibrahim berkata, pegangan politik penduduk di Pulau Perhentian sangat unik dan tidak sama di tempat lain dari segi emosinya.
Katanya, rata-rata pengundi di sini tidak terlalu menonjol dari segi kecenderungan mereka menyokong mana-mana parti.
"Kalau kita pergi ziarah dari rumah ke rumah mereka masing-masing boleh terima sama ada kita ini daripada PAS. Tuan rumah Umno boleh terima ziarah PAS.
"Kalau rumah mereka ada sticker 'keluarga kami pengundi BN' tidak semestinya mereka benar-benar undi BN. Mereka pengundi PAS," katanya ketika ditemui berkempen di Pulau Perhentian.

Malah katanya, ketidakhadiran para pengundi dalam satu-satu program yang dianjurkan sama ada oleh PAS atau BN, bukan perkara yang menghairankan.
Bahkan beliau percaya calon PAS Azlan@Endut atau lebih mesra dengan Che Long mempunyai lonjakan dan sentuhan peribadi dengan penduduk di sini yang akan memberi kredit kepada PAS kali ini.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Pengundi Mesti Berani Buat Perubahan - TG Hadi Awang

Posted: 22 Jul 2013 03:59 PM PDT

PRK Kuala Besut :UMNO Rasuah Didalam Masjid ?

Posted: 22 Jul 2013 03:58 PM PDT

PRK Kuala Besut : Isu Hak Tanah & Rumah Rakyat

Posted: 22 Jul 2013 03:57 PM PDT

PRK Kuala Besut:Ceramah Ulama-Tok Saboh- TG Hadi Awang

Posted: 22 Jul 2013 03:34 PM PDT

PRK Kuala Besut: Cerama Ulama-Tok Saboh-Dtk Nasaruddin

Posted: 22 Jul 2013 01:07 PM PDT

PRK Kuala Besut: Ceramah Ulama-Tok Saboh-Sdr Suhaimi (Anak Jati Kg Nail)

Posted: 22 Jul 2013 12:28 PM PDT

PRK Kuala Besut: Ceramah Ulama-Tok Saboh-Dr Siti Mariah

Posted: 22 Jul 2013 12:22 PM PDT

PRK Kuala Besut: Ceramah Ulama-Tok Saboh-Dr Khairuddin

Posted: 22 Jul 2013 12:22 PM PDT

PRK Kuala Besut : Kontroversi Janji 250 Juta

Posted: 22 Jul 2013 11:10 AM PDT

PRK Kuala Besut : Lensa Ceramah Dan Munajat Perdana Dewan Ulama - Tok Saboh - Part 2

Posted: 22 Jul 2013 11:08 AM PDTPRK Kuala Besut : Lensa Ceramah Dan Munajat Perdana Dewan Ulama - Tok Saboh - Part 1

Posted: 22 Jul 2013 11:05 AM PDTMencari Rahsia Dalam Pilihan Raya Kecil Kuala Besut

Posted: 22 Jul 2013 05:47 AM PDT

Setelah lebih seminggu kempen pilihan raya kecil Kuala Besut, hari ini saya hendak bercakap sikit fasalnya. Saya tidak turun ke Kuala Besut, pertamanya kerana bulan Ramadhan, keduanya kurang 'berangin'. Dalam usia separuh abad begini sudah tidak berapa larat lagi untuk menjelajah dari satu pentas syarahan ke pentas syarahan. Semasa berlangsung pilihan raya kecil di kawasan itu tahun 1979 (kalau tidak silap), saya 'bertumah' berhari-hari dan ikut sama berada di tempat pengiraan undi sampai selesai. Ketika itu usia awal 20-an.


Allahyarham Daud Samad
Pengiraan undi malam itu yang menggunakan kaedah lama memakan masa lebih enam jam. Lewat tengah malam baru keputusan diumumkan, di mana pilihan raya tahun itu dimenangi oleh calon BN. Ia berlangsung dalam keadaan sengit. Selalunya pilihan raya kecil di negeri-negeri Terengganu, Kedah dan Kelantan senantiasa sengit. Pas akan memberi tentangan habis-habisan apa lagi di Terengganu Pas berdendam sakan.

Dendam ini bukan kerana apa melainkan kerana Pas merasakan ia dikhianati oleh Umno dalam peristiwa penggulingan kerajaan Pas pimpinan Daud Samad dalam suasana tragis dalam tahun 1959. Saya percaya keadaan dan perasaan sama juga akan berlaku di Perak. Kalau adalah mana-mana pilihan raya kecil di Perak, Pas khasnya akan memberi tentangan hebat.

Di Kuala Besut ini sejauh mana ianya sengit dan berhawa saya tidak tahu kerana saya tidak turun walaupun sekali. Hanya memantau dan membaca laporan dalam media massa baru sahaja. Pastilah membaca media massa tidak akan dapat membuat ulasan atau gambaran tepat secara adil kerana media massa akan menulis mengikut kecenderongannya sendiri. Saya pula ada kaedah pengamatan tersendiri.

Pilihan raya kecil ini (24 Julai 2013) seperti sedia maklum ia adalah pilihan raya pertama selepas berlangsungnya pilihan raya umum ke-13. Pilihan raya ini menjadi penting kedua-dua parti yang bertanding, Pas dan UBN kerana perbezaan kerusi di antara kedua pihak yang diraih dalam pilihan raya lalu tipis; 17:15. Keadaan itu UBN yang menjadi begitu terdesak kerana kalau mereka kalah ia boleh menjejaskannya sebagai kerajaan. Kedudukan dalam DUN Terengganu akan jadi 16:16. Kedudukan itu dari segi moralnya ia memenangkan Pas.

Justeru Umno akan mempertahankannya dengan apa cara sekalipun bagi mengelakkan berlaku suasana kritikal itu. Kekalahan UBN di Kuala Besut sesuatu yang sangat memalukan. Bukan saja Ketua Umno di situ, Idris Jusoh tetapi MBnya Mat Said juga akan terkising-kising. Keaiban itu juga akan terheret kepada presiden Umno yang juga perdana menteri Najib Razak. Najib boleh menilai dan insaf kekalahan adalah satu simbol penolakan rakyat terhadap kepimpinannya selepas gagal mendapat majoriti dua pertiga dan mencatat pilihan raya terburuk buat UBN.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: BN terus ‘rasuah’ pengundi

Posted: 22 Jul 2013 05:42 AM PDT

Umno-BN tetap berkempen secara tidak bertanggungjawab dan menyalahi undangundang untuk hadapi PRK Dun Kuala Besut pada 24 Julai nanti. Keadaan itu sedang diteliti dan dipantau oleh PAS untuk tindakan lanjut.
Sokongan penduduk terhadap PAS makin meningkat. Ikuti pandangan Yang Dipertua PAS Kawasan Besut, Ustaz Wan Azhar Wan Ahmad ketika ditemubual Wartawan Kanan AZIZ MUDA pada 18 Julai lalu.


WARTAWAN Ada dakwaan mengatakan Umno-BN memberi wang kepada para pengundi PRK Dun Kuala Besut. Boleh Ustaz jelaskan?
USTAZ WAN AZHAR WAN AHMAD: Maklumat yang kita terima, BN memang ada memberikan wang kepada para pegundi di Kuala Besut. Selain itu, berbagai insentif lain turut diberikan oleh pihak BN kepada masyarakat sempena PRK Dun Kuala Besut.
Maklumat yang kita terima, insentif-insentif itu diberikan kepada pelbagai golongan termasuk kepada orang muda, ibu tunggal dan mereka yang berada dalam senarai penerimapenerima bantuan.
Bantuan itu sedang bergerak masuk sekarang. Pihak PAS sedang membuat pemantauan rapi berhubung perkara ini.
Kita juga yakin sedikit masa lagi, insya-Allah, akan ada yang menerima bantuan itu akan tampil membuat pengakuan.
Apa yang akan dilakukan PAS berhubung perkara ini?
Pertama, sebagai satu ingatan kepada pihak Umno-BN, jentera kita daripada PAS ramai daripada kalangan peguampeguam.
Jadi peguam-peguam kita itu akan mengambil kira semuanya untuk tindakan susulan.
Jika ada bukti, PAS akan forward segala bukti salah laku pilihan raya yang telah mereka lakukan itu.
Sebenarnya, apa juga pemberian ketika pilihan raya sama ada dalam bentuk wang, barangan, janji-janji termasuk hendak memberi rumah, pangsapuri 72 pintu kepada rakyat di kawasan Kuala Besut ini, mengikut kategori yang diklasifikasikan, dengan sendirinya itu adalah rasuah kepada rakyat.
Semua pemberian ketika ini (ketika pilihan raya) adalah bius kepada rakyat untuk lupa seketika segala kesusahan mereka selama ini. Semua ini panadol-panadol atau ubat hanya untuk sementara yang dibekalkan khususnya kepada pengundi di Kuala Besut.
Ingatan Ustaz kepada pengundi...
Seluruh penduduk Kuala Besut perlu ingat perkara ini.
Tujuan BN memberikan ini semua kepada penduduk kerana mereka ingin pertahankan kerusi dacing di kawasan ini.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: BN lakukan rasuah politik terang-terangan

Posted: 22 Jul 2013 05:40 AM PDT

BESUT: PAS menyelar rasuah politik yang masih diamalkan Umno-BN pada PRK Kuala Besut semata-mata untuk meraih undi daripada rakyat, tegas Timbalan Pesuruhjayanya, Ustaz Satiful Bahri Mamat
Katanya, rasuah politik secara terangan itu dapat dilihat daripada sekecil-kecil pemberian seperti 15 ekor anak ayam kepada penduduk sehinggalah projek muara Kuala Besut yang sudah diluluskan yang mencecah belanja RM250 juta.

Tegas beliau yang juga Adun Paka, amat dikesali tindakan tersebut dilakukan pada bulan Ramadan dengan menggunakan jabatan kerajaan dan kementerian tertentu termasuklah mengumumkan projek-projek baru. "Sehingga kini perbelanjaan yang diumumkan lebih RM300 juta. Umno-BN juga mengumumkan akan membina rumah rakyat sekiranya menang.
Dengan jelas mereka menyebut perkataan 'sekiranya BN menang'.
"Ini menunjukkan secara terangan rasuah politik dilakukan pada PRK Kuala Besut ini," katanya.
Ustaz Satipul Bahri juga kesal apabila SPR yang seharusnya bertanggungjawab terhadap perkara seperti itu gagal melaksanakan tanggungjawab bagi membentuk sebuah pilihan raya yang bersih dan adil.
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: PAS mampu menang

Posted: 22 Jul 2013 05:37 AM PDT

SERAMAI 17,683 pengundi berdaftar iaitu 98.71 peratus Melayu, Cina (0.80 peratus), India (0.08 peratus) dan lain-lain (0.41 peratus) akan menentukan nasib calon yang bertanding, sama ada Endot@Azlan Yusof (PAS) atau Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman (BN) yang dipilih menjadi wakil rakyat mereka pada pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut pada Rabu ini.

 Jentera kedua-dua parti yang bertanding sudah bekerja keras dan berhempas pulas sejak hari penamaan calon 12 Julai lalu bagi memastikan calon masing-masing memenangi PRK Kuala Besut itu pada 24 Julai ini. Pelbagai isu dibangkitkan kedua-dua parti yang bertanding itu, termasuk isu tanah yang dikurniakan Kerajaan BN Terengganu kepada empat wakil rakyatnya sedangkan rakyat yang miskin tidak terbela dan sukar mendapat tanah.
Bagaimanapun PAS dan Pakatan Rakyat hanya mampu bercerita dalam ceramah kerana media massa sejak Merdeka masih dan tetap dikuasai oleh UMNO-Barisan Nasional. Walaupun perbuatan itu zalim dan salah, ia sudah menjadi budaya kongkongan UMNO-BN.
Jadi, walaupun pelbagai kepincangan dan kejahatan UMNO-BN didedahkan, media cetak dan media elektronik, terutama TV3, tidak langsung menampakkan calon BN itu ada pesaingnya, seolah-olah calon PAS tidak wujud – hanya ada untuk diburukkan sahaja.
BN sombong dengan calon berijazah
Laporan-laporan media BN nampaknya begitu bangga dengan calonnya Tengku Zaihan kerana berkelulusan sebagai seorang jurutera walaupun Azlan atau lebih dikenali Che Long, seorang kontaktor perniagaan yang tidak mempunyai sijil ijazah tinggi, lebih mencerminkan realiti penduduk Terengganu.
Namun, walaupun dipinggirkan media yang amat berat sebelah dan tidak adil itu, tetap ada pengundi Kuala Besut yang mahu memecah tradisi untuk memberi peluang kepada Che Long mewakili mereka kali ini.
Jika pengundi Manek Urai Kelantan boleh memilih seorang pemborong ikan, Mohd Fauzi Abdullah atau Abang Uji menjadi wakil rakyat mereka Urai, tidak mustahil kali ini juga Che Long yang disegani ramai itu dipilih pengundi untuk menang di Kuala Besut.
Sepanjang tempoh kempen BN nampaknya terlalu memperlekehkan kewibawaan calon PAS yang didakwa tidak berkelulusan tinggi itu sedangkan Che Long dilihat begitu jujur, pemurah, tidak sombong dan mudah didampingi serta disegani ramai berbanding Tengku Zaihan yang berpendidikan tinggi itu.
Tidak mustahil ramai pengundi akan memilih Che Long yang mudah diajak berunding, apa dikatakan orang Kuala Besut sebagai 'mudah baso dan mudah kira' berbanding Tengku Zaihan walaupun anak tempatan Kuala Besut tetapi kurang dikenali.
Peluang Che Long cerah
Read More / Baca Lagi >>

PRK Kuala Besut: Piliharaya Kecil peluang rakyat asuh BN

Posted: 22 Jul 2013 05:36 AM PDT

Oleh Lim Hong Siang
'MINDA kita diasuh, kalau bukan otak kita dibasuh untuk takut kepada "kekecohan" seandainya gandingan politik yang bertentangan mempunyai kekuatan yang setanding. Mentaliti ini terserlah apabila Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin memberi amaran bahawa Terengganu akan berdepan dengan situasi politik yang tidak stabil seandainya PAS menang dalam pilihan raya kecil (PRK) Dun Kuala Besut.

Senario 16-16 kerusi Dun terus digambarkan bakal meletakkan Terengganu dalam keadaan yang tidak menentu, malah boleh mencetuskan krisis perlembagaan. Saya tidak tahu apakah yang sarat dalam otak Timbalan Perdana Menteri ini. Persempadanan kawasan pengundian dengan jumlah 32 kerusi sendiri memungkinkan senario 16-16 ini berlaku. Perkara ini sesuatu yang mudah difahami, umpama pilihan raya umum. Kalau Malaysia mengamalkan sistem pilihan raya, maknanya rakyat Malaysia mempunyai hak untuk menggulingkan kerajaannya. Oleh itu, adalah tidak masuk akal apabila "menggulingkan kerajaan" diuar-uarkan bagai dosa yang besar di negara ini. Setahu saya, tukar kerajaan hanya menjadi dosa di negara komunis seperti China.
Kita perlu akur dengan hakikat yang terpampang di depan mata. Ia bukan "tsunami politik", yang dicetuskan sentimen atau emosi sehingga masyarakat kita terbahagi dua. Dari PRU12 pada tahun 2008, hinggalah PRU13 pada tahun 2013, keputusan 505 menunjukkan bahawa lebih 50 peratus pengundi Malaysia menolak Barisan Nasional. Inilah realiti yang harus diterima semua orang, sama ada BN mahupun Pakatan Rakyat. Sokongan terhadap Pakatan mantap, bukan disebabkan angin perubahan secara tiba-tiba, atau pengundi sekadar mahu melepaskan geram. Untuk lima tahun selepas PRU12, kita melihat kekuatan yang sama rata antara BN dengan Pakatan - sama ada melalui pilihan raya kecil, mahupun hasil soal selidik.
Justeru, jikapun persempadanan semula kawasan pengundian untuk menjadikan jumlahnya angka ganjil, ia sekadar menyelesaikan masalah secara "teknikal", tetapi gagal menutup realiti bahawa kekuatan Pakatan dan BN sebenarnya terikat pada 50-50. Senario ini tidak pelik di negara demokrasi yang sudah matang sistem dua partinya. Masing-masing hanya mampu meraih majoriti 1-2% lebih daripada pesaingnya. Yang aneh bin pelik adalah situasi di mana parti yang memenangi 51% undi popular, tetapi hanya menawan 40% kerusi, atau parti yang hanya memperolehi 47% undi popular, tetapi menawan 60% kerusi.
Read More / Baca Lagi >>

'Misi Impossible' Himpunan Hijau kutip 1 juta tandatangan henti Lynas

Posted: 22 Jul 2013 05:33 AM PDT

Nurul Izzah: We Will Continue To Shame Barisan Nasional & Prove How Pathetic They Really Are

Posted: 22 Jul 2013 05:31 AM PDT

PRK Kuala Besut: PANTUN UNTUK CHE LONG

Posted: 22 Jul 2013 05:25 AM PDT

Pergi ke Jertih jalan bertiga
Singgah di Nail membeli langsat
Dari kecil bantu keluarga
Sudah dewasa bantu rakyat

Dari kecil bantu keluarga
Sudah dewasa bantu semua
Masa berniaga tidak berkira
Masa terluang dalami Agama'

Dari Tok Saboh ke Kg Baharu
Naik kereta muat bertiga
Gigih dan rajin dari dahulu
Kini berjaya sebagai Peniaga

Pokok mati tidak berdaun
Lambat disiram seharian berjemur
Jadi Bilal Tak ambil elaun
Jadi Peniaga pemurah dan jujur

Juadah berbuka sudah tersaji
Sup Kampung dan sayur kangkung
Membantu orang sifatkan terpuji
Sudah terkenal serata kampung

Berkawan baik bertahalluf siyasi
Kawan dan lawan sangat hormat
24 Julai jadi saksi
Insan terpuji dipilih rakyat

Che Long Azlan giat berkempen
Tidak mengenal jerih dan penat
Jadi Bilal tak ambik sesen
Jadi Wakil Rakyat sentiasa berkhidmat

Rehat sebentar di atas busut
Mengenangkan nasih hidup susah
Beruntung sungguh Kuala Besut
Punya putera jujur pemurah

Hayun buaian terasa penat
Tidak terbalas jasa dan budi
Rakyat disantun dengan hormat
Moga silaturrahim kekal abadi

Sofi Wahab

PRK Kuala Besut: Singgah Sahur R T’ganu selami derita rakyat

Posted: 22 Jul 2013 05:21 AM PDT


BESUT: Sekretariat Mengembalikan Royalti Minyak Terengganu (R Terengganu) merayu pengundi di Kuala Besut membuat pilihan yang tepat dan bijak pada Pilihan Raya Kecil (PRK) pada 24 Julai ini.

Setiausaha kerjanya, Syed Husain Solahuddin berkata, R Terengganu berharap pengundi tidak termakan dengan umpan sementara Umno BN pada PRK kali ini.

Beliau yang  melihat sendiri keperitan hidup masyarakat ketika mengadakan program Singgah Sahur awal pagi tadi  berkata, walaupun Terengganu kaya dengan hasil petroleum bernilai RM1.8 bilion setahun, namun rakyat masih dihimpit kemiskinan akibat kerajaan yang tidak telus menguruskan  hasil negeri.

"Inilah yang menggambarkan situasi sebenar rakyat Kuala Besut yang dahagakan perubahan, dahagakan kemajuan.

"Pada  24 julai ini pentingnya satu kerajaan, satu suasana 16:16 yang akan menentukan rakyat lebih terbela yang mana kedua dua pihak akan bersaing membela rakyat keluar daripada kemiskinan dan keperitaan hidup.

"Undi itu adalah kuasa rakyat yang akan menentukan kepimpinan yang lebih adil dan saksama memperjuangkan nasib rakyat," katanya kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT