Nuffnang

Pengikut

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

1
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Jentera perang siber BN dakwa mereka dilayan seperti kelas kedua

Posted: 16 Jun 2013 02:11 AM PDT


Lepas buat rumah pahat berbunyi.Tu dia mana tidaknya jentera perang cyber pun tak cerdik.Elok la kena humban dalam sampah.Kerja cyber trooper maki hamun orang.Awat ingat rakyat Malaysia akai dok bawah lutut ka. Patut pun. Kalau dok maki hamun, kata ke alim ulama, fitnah jadi mainan akhirnya kecoh sesama sendiri.

Bila dapat duit bukan bermakna hentam orang ikut suka hati, tetapi harusnya lah menggunakan fakta.Akai cyber trooper macam macai di TV1 TV3 dan akhbar yang lain. Berita yang cuba memperbodohkan rakyat diketika era 80an.Era dimana orang dan generasi baru yang tidak mendapat maklumat selain tv dan akhbar.Tetapi apabila dunia berkembang dan tahap kefahaman dan membaca meningkat, generasi muda membuka mata dan minda mereka untuk mengetahui lebih lagi.


Oleh Md Izwan
June 16, 2013

KUALA LUMPUR, 16 Jun — Unit Media Baru (UMB) yang menjalankan tugas perang siber Barisan Nasional (BN) mendakwa dilayan seperti kelas kedua, kata pengerusinya Tun Faisal Ismail Aziz, sambil mempertahankan mereka tidak wajar dipersalahkan kerana prestasi buruk pada pilihan raya umum ke-13 lalu.

Tun Faisal berkata tidak adil hanya pihak mereka dipersalahkan kerana dikatakan memainkan peranan, sebaliknya mempersoalkan sikap pemimpin atasan yang lebih mementingkan blogger-blogger upahan yang mementingkan wang.

"Jangan bila ada peruntukan, beri pada orang lain. Bila mesyuarat, panggil orang lain. Bila makan-makan ajak orang lain. Bila jalan sana sini ajak orang lain. Bila ada maklumat bagi pada orang lain. Bila operasi turunkan orang lain. Bila buat latihan, bayar orang lain atau guna modul yang bukan cadangan UMB.

"Tetapi bila gagal, salahkan UMB. Banyak cantik...," tulis Tun Faisal dalam laman blognya tunfaisal.blogspot.com tetapi tidak merujuk secara khusus terhadap individu yang dimaksudkannya.

Tun Faisal juga mendedahkan UMB sering dijadikan "kambing hitam" oleh blogger upahan apabila berlaku sesuatu kegagalan dalam sesuatu misi walhal kumpulan tersebut menerima arahan dan peruntukkan daripada pihak atasan.

"UMB sering dijadikan scapegoat oleh pihak tertentu untuk menafikan kegagalan mereka," kata beliau.

"Mereka akan terus menyalahkan UMB sebagai jentera parti. Mereka akan kata kami bukan jentera parti, apa jentera parti buat? Sedangkan arahan dan peruntukan diberikan kepada mereka, bukan kepada jentera parti," tambahnya lagi.

Disamping itu, Tun Faisal juga mempertahankan blogger-blogger yang berada dalam UMB sebagai individu yang berpengalaman diperingkat akar umbi dan memahami keadaan semasa, bukannya seperti blogger upahan yang disifatkannya sebagai mereka yang seronok sendiri walaupun mempunyai pengalaman dan pengaruh yang luas di alam maya.

"Jelasnya mereka ini mempunyai pengikut dan kekuatan tersendiri; dan yang paling penting, mereka bukan bukan menulis, berfacebook atau bertweet hanya dari dalam bilik, sebaliknya mereka orang yang masak dengan pengalaman operasi di lapangan.

Terdapat kira-kira 13 juta pengguna Facebook di Malaysia, dengan 64 peratus terdiri daripada mereka yang berusia antara 18 dan 34 tahun, menurut sumber Socialbakers yang merupakan sebuah syarikat pemantau media sosial.

Dua puluh sembilan peratus pengguna Facebook di Malaysia berusia antara 25 hingga 34 tahun.

Malahan,  "Tsunami Politik" pada Pilihan Raya 2008 lalu juga dikatakan berpunca daripada peranan media baru yang terdiri daripada Facebook, Twitter, blog dan banyak lagi, dimana menyaksikan BN hilang majoriti tradisi dua pertiga di Parlimen dan hilang empat negeri kepada PR sebelum Perak jatuh kembali ke pangkuan mereka pada tahun 2009.

Sebahagian daripada kekalahan itu telah dikaitkan dengan BN meninggalkan laman web media sosial pada tahun 2008 apabila bilangan pengundi celik internet semakin bertambah.

Susulan keputusan mengejutkan tersebut, pemimpin atasan kerajaan pemerintah mula menyedari tentang peranan media baru tersebut dan telah membelanjakan jutaan wang untuk memperkuatkan jentera siber mereka pada pilihan raya 5 Mei lalu.

Walaubagaimanapun, keputusan sebaliknya yang berlaku apabila BN masih gagal menyaingi kekuatan pembangkang Pakatan Rakyat (PR) yang lebih ke depan dalam perang siber dimana ia sendiri diakui oleh Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor sebelum Pilihan Raya 2013 lalu.

Selepas pilian raya 5 Mei lalu, BN mengekalkan kuasa untuk mentadbir negara selepas memenangi 133 daripada 222 kerusi Parlimen. PR berjaya menambahkan tujuh kerusi menjadikannya 89.

Buat pertama kali BN hilang undi popular semenjak tahun 1969 walaupun masih kekal memerintah negara.

Penganalisis politik berpendapat rakyat Malaysia lebih menggunakan Internet untuk mendapatkan maklumat, yang menyebabkan ahli politik menggunakan Facebook dan Twitter untuk mendengar kata pengundi, dan tidak lagi bergantung kepada media arus perdana, menyaksikan penjualan akhbar semakin merosot dan tontonan di televisyen semakin berkurangan.

Anwar: Kecurangan pilihan raya perlu diselesaikan secara serius

Posted: 16 Jun 2013 01:51 AM PDT

Anwar: Kecurangan pilihan raya perlu diselesaikan secara serius

JAKARTA, 16 JUN: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, isu penipuan pilihan raya umum ke-13 wajib ditangani secara serius dan diselesaikan sebelum sebarang agenda lain ditawarkan kepada gabungan pembangkang Pakatan Rakyat.
dsai_pc_jkt"Selesaikan soal Pemilu (pilhan raya umum) yang curang. Rekonsiliasi itu harus berlaku. Walau apa cara sekalipun, isu kecurangan itu perlu ditangani dengan serius," katanya kepada pemberita di Hotel Crown Plaza, di Jakarta pagi ini.
Anwar memberi amaran perdamaian nasional (national reconciliation) yang dianjurkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanyalah omong kosong sekiranya penyelewengan, salah urus dan penipuan pilihan raya oleh SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) tidak diselesaikan.
"SPR itu harus ditukar. (Himpunan) di Padang Merbuk itu harus (perlu) tegas.
"Najib perlu tahu. Pokoknya kecurangan pemilu," kata Anwar menjelaskan, himpunan Black 505 akan tetap diteruskan di Padang Merbok, 22 Jun ini.
dsai_pc_jkt
Anwar ditemubual media Indonesia
Dalam sidang media sama beliau turut menyelar penangkapan 15 peserta 'flashmob' Black 505 di hadapan gedung membeli-belah Sogo semalam.
Katanya, tangkapan terhadap peserta 'flashmob' yang rata-ratanya anak muda tak ubah seperti suasana sebelum merdek,a apabila pengedaran risalah danggap sebagai kesalahan.
"Sedangkan ini cara baru anak muda memperjuangkan keadilan dan menolak perkauman. Kemunculan anak-anak muda sebelum dan selepas pemilu luar biasa," katanya
Ketika ditanya pemberita, Anwar menafikan sebarang pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib yang turut berada di Jakarta.
"Tidak ada pertemuan. Tidak ada rencana untuk adakan pertemuan. Jika ada, ianya harus telus. Rakyat perlu tahu, pimpinan seluruh partai perlu tahu," tegasnya.
Difahamkan, Anwar dalam rangka lawatan kerja selama tiga hari ke Indonesia bagi memenuhi undangan dan pertemuan bersama Presiden Susilo Bambang Yudhoyono di Bali dan Jakarta.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=53425

POLITIK JAKUN DI SABAH

Posted: 16 Jun 2013 01:48 AM PDT

 KOTA KINABALU: Dewan Undangan Matunggong Jelani Hamdan telah berjanji untuk menyiasat
dakwaan bahawa ramai penerima komputer riba 1Malaysia di kawasan itu mempunyai nama-nama mereka dikeluarkan daripada senarai, kerana didakwa menyokong pembangkang dalam pilihan raya umum lepas. Nama-nama mereka telah nampaknya telah digantikan.

Jelani berkata beliau akan menjalankan siasatan terperinci dengan memeriksa senarai asal yang mengandungi nama-nama penerima yang mendakwa mereka telah dikeluarkan.
Rupa-rupanya, yang sama telah dilakukan kepada warga emas dan ibu tunggal yang disyaki menyokong pembangkang dalam pilihan raya.

Beliau berkata, jika dakwaan itu benar, ia akan dianggap sebagai satu bentuk penganiayaan dan ketidakadilan kasar kepada kumpulan-kumpulan orang.

Jelani berkata bahawa mereka layak menerima bantuan kerajaan tanpa mengira sama ada mereka adalah penyokong pembangkang atau Barisan Nasional (BN).

Beliau mengingatkan pemimpin-pemimpin BN dan Koperasi mereka untuk tidak keterlaluan dalam meting keluar "hukuman" kepada mereka yang hanya menjalankan hak-hak mereka sebagai pengundi berdaftar.
 
Rakyat, katanya, mempunyai hak untuk menerima bantuan daripada kerajaan tanpa mengira fahaman politik mereka.

"Jika tuntutan adalah benar, saya akan mengetengahkan ini semasa Undangan Negeri persidangan Dewan," katanya.

Beliau mendakwa mempunyai bukti warga emas yang nama mereka tidak lagi muncul dalam senarai penerima bantuan.

Jelani berkata terdapat juga dakwaan bahawa beberapa penerima rumah panjang di Matunggong telah digantikan.

"Kita juga tahu bahawa ada pemimpin yang meraih tanah yang telah dikenal pasti untuk orang-orang miskin di kawasan ini," katanya.

Untuk itu, beliau berkata rakyat harus diberi keutamaan seperti apa yang BN telah menyokong, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Sambil menegaskan bahawa beliau tidak berkonfrontasi secara semula jadi, tetapi ia akan melaksanakan tugas dan tanggungjawab beliau sebagai wakil rakyat seperti yang diamanahkan kepadanya oleh rakyat.
RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Dakwat kekal: Berduka dalam kebenaran..???

Posted: 16 Jun 2013 08:53 PM PDT

"KALAU orang tanya saya sekarang ini, apakah perkara yang paling menyedihkan dalam hidup saya, saya akan jawab dakwat kekal," luah Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusuf.

Kekecewaan jelas terpancar di wajahnya. Kesedihan dengan kisah dakwat kekal tidak dapat disembunyikan. Rasa kesal dan dukacita itu dizahirkan Abdul Aziz ketika kunjungan beliau ke pejabat Sinar Harian baru-baru ini.

Kita merancang, ALLAH SWT yang menentukan segala-galanya. Namun kisah dakwat kekal bukanlah sesuatu yang boleh dijadikan asas oleh sesetengah pihak untuk menuduh SPR membenarkan pengundi membuang undi lebih dari sekali. Jauh sekali membolehkan mereka menuduh SPR menipu untuk memberi kemenangan kepada parti yang memerintah.

Bersama Editor Sinar Harian, LAILATUN KHALILAH NASIR dan wartawan ROBIATULADAWIYAH ABD RASHAD serta jurufoto ROSLI TALIB, orang nombor satu SPR ini meluahkan banyak lagi perkara yang wajar diketahui umum terutamanya apa yang terjadi ketika hari bersejarah 5 Mei lalu


Pilihan Raya Umum Ke-13 sudah selesai, tetapi sesetengah pihak tidak puas hati atau sahaja mahu cetus provokasi?

Saya merasa keadaan yang sangat aneh. Berduka cita dalam kebenaran. Sebagai orang Islam, kena percaya apabila berusaha dengan pelbagai cara, tetapi berjaya atau tidak, ALLAH SWT yang berkuasa.

Dalam erti kata lain, pilihan raya ini, yang menjadi raja dan penentu memilih wakil rakyat adalah pengundi, bukan SPR. SPR sediakan gelanggang berlandaskan Perlembagaan.

Bertandinglah sepuasnya untuk meraih undi rakyat. Kita jalankan ikut undang-undang sedia ada. Proses undang-undang kita sangat dinamik, dari tahun 50an sehingga sekarang, dinamik ini mengikut perlembagaan dan tuntutan rakyat semasa.

 Semua rakyat menunggu begitu lama dan teruja untuk mengetahui tarikh 5 Mei 2013, sehingga berlaku sejarah apabila Dun Negeri Sembilan terbubar sendiri.

Apabila keputusan diumumkan, ada yang pertikai, marah dan tuduh macam-macam hingga kata kami (SPR) berkomplot. Ia amat pedih untuk kami terima tetapi itulah yang berlaku sekarang. Provokasi hingga ke jalanan.

Saya ingin tegaskan, SPR sebuah badan bebas yang tidak boleh tunduk dengan arahan atau diarah oleh orang lain. Bukan kita bongkak tetapi peruntukan undang-undang mahu kita seperti itu, bebas.

Tetapi bebas ini sangat subjektif, Pengerusi, Timbalan Pengerusi bekas pegawai kerajaan, sekarang ini kami yang bertugas di SPR,  kami anggap sebagai berkhidmat untuk negara.

Ketika ditawarkan jawatan ini saya tidak sampai hati mahu tolak. Ramai yang tidak mahu jawatan ini  ia sangat memberi tekanan. Tetapi atas dasar semangat dan cinta pada negara, saya terima dan khidmat saya yang boleh diberikan untuk Malaysia.


Bagaimana boleh timbul dakwaan SPR mengikut arahan kerajaan memerintah?

Ketika ini persepsi yang dibuat seolah-olah SPR bawah telunjuk kerajaan pemerintah. Sejak saya dilantik jadi Pengerusi SPR, tidak pernah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, "Aziz buat ini, buat itu...", tidak pernah.

Read More / Baca Lagi >>

ISU SYRIA: RESOLUSI MUKTAMAR ULAMA' UMMAH

Posted: 16 Jun 2013 06:38 PM PDT

1) Wajib Jihad untuk membantu saudara-saudara kita di Syria. Jihad melalui tubuh badan, kewangan dan menghantar senjata kepada mujahidin. Selain itu, diusahakan setiap cara lain untuk jihad dan bantuan kepada Mujahidin.

2) Apa yang berlaku di Bumi Syam, dari pencerobohan teruk oleh Iran dan Hizbu Syaitan dan rakan-rakan mazhab mereka tindakan "mengisytiharkan perang" terhadap Islam dan setiap negara Islam bukan sahaja Syria.

3) Wajib untuk menyatukan semua negara-negara Islam secara amnya dan menyatukan Mujahidin khasnya. Dan jika mana-mana pihak yang mempunyai pertikaian, kita kembali kepada al-Quran dan Sunnah.

4) Jemaah Ulama Umat Islam meminta negara Barat, Islam, PBB, negara-negara teluk, pakatan islam dan Liga Arab mengambil pendirian yang berani dan jelas terhadap penceroboh mazhab dan perlu membantu Mujahidin secara terbuka dengan semua yang mereka perlukan terutamanya senjata dan wang.

5) Memboikot semua negara yang membantu mereka seperti Rusia, China dan Iran (snake head). Wajib untuk mempunyai sokongan politik dengan melantik Duta dari rakyat Syria yang bersama perjuangan rakyat bukan sama sekali dari puak pembunuh.

6) Wajib kepada semua umat Islam untuk memboikot syarikat-syarikat dan apa-apa sahaja yang manfaat kepada Iran. Ia adalah bagi membalas dendam atas darah kanak-kanak Syria di tangan Iran.
Read More / Baca Lagi >>

SPR Gagal: Aziz Mengaku Dakwat Kekal Gagal...

Posted: 16 Jun 2013 05:57 PM PDT

LU KECEWA.....RAKYAT KATA LETAK JAWATAN SEKARANG...!!!

 Kegagalan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengeluarkan laporan Jabatan Kimia berkaitan isu dakwat kekal, bukti suruhanjaya itu menipu rakyat, kata Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye.
Beliau mengulas kenyataan bercanggah antara Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz dengan Menteri Kesihatan, Datuk Seri S.Subramaniam mengenai keselamatan dakwat kekal baru-baru ini.
"Sehingga hari ini, SPR gagal mengemukakan laporan dari Jabatan Kimia bahawa kandungan kimia dakwat kekal mampu bertahan lebih dari lima hari dalam masa yang sama selamat untuk digunakan.
"Bersih sudah tuntut perkara ini lama dahulu, malah sehingga di Parlimen kita sudah minta laporan ini, sampai sekarang mereka gagal untuk beri," katanya kepada keadilandaily.
Mengulas lanjut, Lee menyifatkan isu dakwat kekal lebih besar dari isu keselamatan semata-mata dan kenyataan bercanggah itu menghancurkan kepercayaan rakyat terhadap kredibiliti pengerusi SPR sendiri
"Dakwat kekal bukan sekadar isu keselamatan, ia isu janji sebuah suruhanjaya yang bertanggungjawab terhadap pemilihan tampuk pemerintahan
"Dia (Abdul Aziz) kata sudah bincang dengan kementerian kesihatan, tapi kementerian nafikan, rakyat mahu percaya siapa?" soalnya ketika dihubungi.
Beliau turut mendesak Aziz segera meletakkan jawatan sebelum lebih banyak penipuan beliau dibongkar hingga mencalarkan kredibiliti suruhanjaya itu.

Bijak-bijak Otak Udang, Nak Ceramah Salah Orang!

Posted: 16 Jun 2013 05:31 PM PDT


Dalam berita media BN hari ini memaparkan bagaimana PM sebenarnya tidak yakin dengan kerja pegawai-pegawainya waima kementerian mana sekalipun. Bayangkan seorang PM yang mempunyai menteri-menteri yang telah dilantik olehnya sendiri di dalam dan diluar negara rupanya tidak boleh diharapkan langsung.

DS Najib sebagai PM terpaksa berjumpa sendiri dengan pelajar Malaysia di negara Indonesia semata nak beritahu pembangkang(Pakatan Rakyat) di Malaysia kununnya melakukan pembohongan berkenaan hasil kerja SPR menguruskan PRU13 yang lalu.

DS Najib sanggup menjelaskan pada pelajar yang dia rasa mereka dungu macam menteri dan pegawainya yang selesa dengan pangkat, wang dan pujian serta pingat. Beliau(Najib) menyatakan pembangkang lebih percayakan maklumat internet dari media kerajaan BN walaupun dia tahu media cetak contohnya Utusan Malaysia sering kalah dalam berita fitnahnya begitu juga media berita TV3 yang juga sering memberi berita palsu.

Rakyat Malaysia boleh lihat dan sedar begitujuga pengundi tegar BN boleh lihat sekarang bagaimana pentadbiran Najib dan pilihan Menteri kabinet yang huru-hara denga komponen kedua terbesar MCA menarik diri dari menjadi menteri kabinet.

Read More / Baca Lagi >>

'Lepaskanlah Dr M...Zaman berkuasa telah berlalu'

Posted: 16 Jun 2013 05:23 PM PDT

PR mendakwa bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad gusar dengan perubahan rakyat pada PRU13, 5 Mei lalu ekoran kenyataannya yang meminta kerajaan supaya tidak berlembut dengan pembangkang.

Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh berkata komen yang disuarakan Dr Mahathir memperlihatkan kekhuatiran terhadap  kerajaan Umno yang akan jatuh ekoran hilangnya kepercayaan rakyat pada PRU13.

Menurutnya, Dr Mahathir tidak perlu campur tangan urusan pentadbiran pemimpin negara kerana zamannya telah berlalu.

"Kenapa beliau gusar? Sedangkan beliau sudah pun bersara...komen beliau menyerlahkan kekhuatiran yang amat mendalam berkenaan kemungkinan kerajaan Umno jatuh.

"Sebab sekiranya Umno gagal, ianya kegagalan perdana menteri sekarang, tiada siapa akan salahkan beliau.

Read More / Baca Lagi >>

Di parlimen dan parti, Najib mengalami déjà vu

Posted: 16 Jun 2013 04:27 PM PDT

Dengan seminggu sebelum sidang Parlimen bermula, ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mengadakan perbincangan yang boleh menentukan sama ada Datuk Seri Najib Razak mampu meneruskan mandat peribadinya sehingga pilihan raya umum akan datang.
Walaupun tiada ancaman serta merta terhadap pengerusi BN itu untuk jawatannya, sekumpulan penggubal undang-undang gabungan pemerintah itu mahukan tawaran lebih baik untuk menghentikan mereka daripada sama ada untuk menyokong Tengku Razaleigh Hamzah atau menukar kepimpinan dalam pemilihan Umno akhir tahun ini.
Dengan hanya memenangi 133 kerusi Parlimen, penganalisis mengatakan Najib tidak berada dalam kedudukan untuk berhujah dengan ahli-ahli Parlimen ini kerana hanya dengan pembelotan 23 daripada mereka menyertai Pakatan Rakyat (PR) untuk jawatan atau keistimewaan lain boleh menyaksikan kerajaan baru terbentuk di Malaysia.
Akan tetapi The Malaysian Insider difahamkan, ancaman tersirat itu digunakan dalam lingkungan Umno untuk memastikan Najib tunduk kepada garis parti dan mengurangkan pembaharuan ekonomi, kerajaan dan politik beliau.
Penulis-penulis blog pro Umno dari kem Mahathir telah mendesak agar penasihat-penasihat penting Najib meletakan jawatan untuk mengambil tanggungjawab terhadap kegagalan strategi bagi membantu BN menang lebih banyak kerusi dalam Pilihan Raya 2013, termasuk memberikan lebih banyak wang tunai dan bantuan kepada sekolah dan organisasi bukan Melayu selain dari mengurangkan sekatan perniagaan.
Bersama-sama dengan kumpulan dan pertubuhan perniagaan Melayu, mereka percaya Najib sekarang harus memberikan lebih banyak kepada Melayu dan tidak perlu menghiraukan kaum lain – pandangan membimbangkan sekutu Najib dan negara lain yang mesra kepada perdana menteri.
Akan tetapi Najib telah mengatakan beliau akan meneruskan polisi di bawah program transformasinya untuk merancakkan ekonomi tempatan dan menggerakkan Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.
Read More / Baca Lagi >>

Will the Chinese 'sapu' everything? Umno's reputation for racism spreads far & wide

Posted: 16 Jun 2013 04:24 PM PDT

Will the Chinese 'sapu' everything? Umno's reputation for racism spreads far & wideMalaysian Opposition chief Anwar Ibrahim, back from a trip to Jakarta, told a rally on Sunday night that Indonesians had asked him if it was true what Umno has been saying that if his Pakatan Rakyat coalition came to power, the Chinese would take over Malaysia.
"Indonesians asked me is it true if you and Pakatan Rakyat win the general election, 'habis lah Malaysia' (or Malaysia is finished), the Chinese would swipe everything," Anwar said during a Black 505 rally in Batu Pahat on Sunday night.
"My answer was that it is true our Chinese leaders are now smarter, brave and better qualified. So what we must do is to pick Malays leaders who are smarter and better quaified . If we have smart Chinese leaders but despotic  and corrupt Malays leaders, we are destroyed. And if we select corrupt Malay leaders, once they win, prices will rise, (tycoon) Syed Mokhtar will get half a billion and (tycoon) Ananda millions."
Umno gains notoriety
The information let slip by the 64-year-old Anwar is indeed a sharp reflection on Prime Minister Najib Razak's Umno party and how far and wide its notoriety for racism had become.
In the run up to the May 5 general election, Umno leaders including Najib had consistently used the 'race' card to rally support from the predominant Malay electorate. Their divide-and-rule tactics continued after the election, with Najib himself blaming a 'Chinese tsunami' for the BN's weak performance.
Najib's comment spurred an article 'Apa lagi Cina mau' or 'what more do the Chinese want' from Umno-controlled newspaper Utusan - suggesting that the Chinese were ungrateful and disloyal despite being given opportunities to prosper. Not surprisingly, the comments were condemned by the community, who were angered by the stereotyping.
Interracial relations in Indonesia too have been shrouded in controversy, and at the height of Asian Financial Crisis in 1998, hardliners in the country had gone on rampage against the tiny Chinese community there, prompting a flight of capital to neighboring Singapore.
Anwar had flown to the Indonesian capital at the invitation of President Susilo Bambang Yudhoyono, who had wanted to know about the alleged vote-rigging and fraud in Malaysia's 5th general election.
"President SBY wanted to know what was happening in Malaysia and issued the invitation due to the increased coverage by the Indonesian media, which has been covering the Malaysian situation extensively. The feeling there is that the electoral fraud committed was excessive and if it had happened in Indonesia, there would have been a revolt," Anwar told the 10,000-odd crowd who attended the rally at Parit Raja, Batu Pahat.

In parliament and party, Najib’s experiences déjà vu

Posted: 16 Jun 2013 04:17 PM PDT

Just a week before the 13th Parliament of Malaysia meets for the first time, Barisan Nasional members of the house are in talks that could decide whether the Prime Minister gets to enjoy his personal mandate till the next general election.
While there is no immediate threat to the Barisan chairman's term in office, pockets of disgruntled coalition lawmakers want a better deal or else they might either switch their support to Tengku Razaleigh Hamzah or seek a change of leader in the Umno polls at the year end.
Analysts say PM Datuk Seri Najib Razak is not in a position to argue with these MPs. He won just 133 of the 222 federal seats, so if just 23 of the Barisan MPs cross to Pakatan Rakyat for a clutch of posts and other privileges, this could see a new government in Malaysia.
But The Malaysian Insider understands that the implicit threat of such a move is being used within Umno circles to make sure Najib will toe the party line and cut back on his economic, government and political reforms.
Pro-Umno bloggers from the Mahathir camp have already asked for key advisers to quit their posts to take responsibility for their strategies that failed to help Barisan win more seats in Election 2013. These strategies included giving more cash and aid to non-Malay schools and organisations, and relaxing business restrictions.
Together with Malay rights and business entities, they believe that Najib must now provide more for Malays and ignore the other races - a view that is alarming to Najib's allies and also friendly foreign governments who have encouraged the Prime Minister to continue his reforms.
But Najib has reiterated he will continue such policies under his transformation programmes so as to bolster the local economy and drive Malaysia to a high-income nation by 2020.
He has also named 20 East Malaysian MPs as ministers and deputy ministers but more want other positions too, apart from Umno lawmakers who were not named to the Cabinet or other senior jobs.
"He has to appease the Borneo MPs and also the Umno MPs or he faces a rebellion on his hands," a senior Barisan politician told The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar confirms did not meet Najib in Jakarta: Susilo wanted to know about BN's GE13 fraud

Posted: 16 Jun 2013 04:13 PM PDT

Anwar confirms did not meet Najib in Jakarta: Susilo wanted to know about BN's GE13 fraud
Malaysian Opposition chief Anwar Ibrahim confirmed he did not meet Prime Minister Najib Razak in Jakarta, telling a 10,000-odd crowd in Batu Pahat, Johor that he had gone to the Indonesian capital at the invitation of President Susilo Bambang Yudhoyono to brief him on the alleged electoral fraud in Malaysia's recently-concluded 13th general election.
Like other regional leaders, Susilo is concerned about the way forward for Malaysia after the controversial poll that the Malaysian Opposition and civil society say was marred by massive vote rigging, fraud and irregularities.
"There was no previous communication between me and President SBY and I took care to watch the Malaysian government's 'face'. I know TV3 and Utusan (the Umno controlled TV channel and newspaper) will spin a story about me being a foreign stooge. But what is important is that President SBY wanted to know what was happening in Malaysia and issued the invitation due to the increased coverage by the Indonesian media, which has been covering the Malaysian situation extensively. The feeling there is that the electoral fraud committed was excessive and if it had happened in Indonesia, there would have been a revolt," Anwar told the crowd at Parit Raja."
"The European Parliament has passed a resolution to put off signing a Free Trade Agreement with the Malaysian government until all the fraud allegations have been investigated. Turkey fails to understand why Pakatan which won 51% of total votes cannot form the federal government. And President SBY, who does not have any intention to interfere, wants to know how did the fraud take place. Where can our leaders hide their faces."
June 22 very critical
Read More / Baca Lagi >>

Perdamaian nasional hanya selepas isu penipuan pilihan raya selesai, kata Anwar

Posted: 16 Jun 2013 04:12 PM PDT

Putrajaya mesti menyelesaikan isu penipuan pilihan raya dalam Pilihan Raya 2013 sebelum bercakap soal perdamaian nasional dengan Pakatan Rakyat (PR), kata Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Ketua pembangkang itu mengatakan langkah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk mengusulkan perdamaian nasional kekal sebagai cakap kosong sekiranya tiada apa dilakukan untuk menyelesaikan penipuan, kecurangan dan salah tadbir oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam pilihan raya umum 5 Mei.

"Selesaikan soal Pemilu (pilhan raya umum) yang curang. Rekonsiliasi itu harus berlaku. Walau apa cara sekalipun, isu kecurangan itu perlu ditangani dengan serius," katanya kepada pemberita di Jakarta pagi ini, seperti dilaporkan oleh Keadilan Daily.

Pemimpin de facto PKR itu berada di ibu kota Indonesia selepas lawatan tiga hari ke negara itu di mana beliau bertemu dengan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono.

Terdapat spekulasi beliau turut akan bertemu Najib yang secara kebetulan berada di Jakarta.

Anwar menafikan terdapat pertemuan dan rancangan untuk pertemuan seperti itu.
Read More / Baca Lagi >>

Susilo ingin tahu tentang penipuan PRU kita - Anwar di Black505 B Pahat

Posted: 16 Jun 2013 03:49 PM PDT

BETUL KE? Ada tupai buat sarang dirambut Rosmah?

Posted: 16 Jun 2013 03:47 PM PDT

Ucapan Liew Chin Tong di Black 505 Batu Pahat

Posted: 16 Jun 2013 03:46 PM PDT

Anwar: Orang Indon tanya betul ke orang Cina akan sapu M'sia

Posted: 16 Jun 2013 03:46 PM PDT

No, I did not meet Najib - Anwar confirms no Jakarta meeting

Posted: 16 Jun 2013 09:44 AM PDT

Penang freak storm: Dad wants to see missing son

Posted: 16 Jun 2013 08:11 AM PDT

Solve election cheating issues, then talk reconciliation, says Anwar

Posted: 16 Jun 2013 07:28 AM PDT

Putrajaya must solve the issue of electoral fraud in last month's general election before there can be any talks with Pakatan Rakyat about national reconciliation, declared opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim today in Jakarta.

He said Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's move to seek reconciliation is mere talk if nothing is done to solve fraud, irregularities and mismanagement by the Election Commission in the general election last month.

"Solve the problem of election fraud. Reconciliation must happen. But whatever happens, the issue of cheating must be handled seriously," Anwar told reporters this morning, according to a report in KeAdilan Daily.

The PKR de facto leader was in the Indonesian capital after a three-day visit to the neighbouring archipelago where he met President Susilo Bambang Yudhoyono.

There was speculation that he would also meet Najib, who is coincidentally in Jakarta.

Anwar denied that the meeting took place.

"There was no meeting. There was no plan for a meeting. It there was, it will be done transparently. The people must know, the party leadership must know," he told reporters at the Crown Plaza Hotel in Jakarta.

The Malaysian Insider understands that Najib was also scheduled to have a private meeting with Yudhoyono, who has expressed concern about Malaysia's general election results.

Najib's Barisan Nasional returned to Putrajaya by winning 133 federal seats to PR's 89 in the 222-seat Dewan Rakyat. Barisan's majority was seven less than its victory under then prime minister Tun Abdullah Badawi in 2008.
Read More / Baca Lagi >>

Mukhriz hanya nampak untung dunia?

Posted: 16 Jun 2013 06:48 AM PDT

Oleh Zulkifli Yahaya
KERAJAAN Kedah akan mendapatkan bantuan kewangan daripada kerajaan Persekutuan bagi melaksanakan beberapa projek pembangunan untuk rakyat negeri ini, kata Menteri Besar, Dato' Mukhriz Mahathir.
Katanya, kerajaan negeri tidak mempunyai sumber pendapatan yang banyak dan beliau menetapkan setiap wang yang dibelanjakan akan memberi pulangan ekonomi kepada negeri ini semula.

Sebulan menerajui kerajaan negeri baru beliau sedar sukarnya mentadbir dengan sumber kewangan yang terhad.
Ia tidak semudah mentadbir kerajaan Pusat yang cuma menadah kantung, mengutip duit cukai daripada rakyat melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri. Itupun Mukhriz sangat beruntung kerana boleh mendapat bantuan daripada Pusat bila-bila masa. Jika Pusat keberatan, beliau boleh menggunakan Tun Mahathir untuk menekan Perdana Menteri.
Pakatan mentadbir dulu tanpa sesen pun bantuan Pusat, kecuali geran wajib per kepala yang mesti dilunaskan setiap tahun kepada negeri. Sudahlah Pakatan dibekalkan dengan hutang tinggalan BN dahulu sebanyak RM2.1 bilion. Berkat perbelanjaan berhemat, banyak perkara yang tidak mampu dilakukan oleh BN sebelum 2008 dapat dibuat oleh Pakatan, bahkan negeri tidak pernah berhutang daripada Pusat barang sesen pun untuk membayar gaji kakitangan.
Sekarang apabila Kedah kembali ke tangan BN maka skim Kafalah untuk kematian ahli keluarga, bantuan pelajar masuk IPTA, bantuan guru al- Quran sukarela, bidan kampung, bantuan sekolah agama rakyat yang dahulunya dibayar menggunakan peruntukan negeri, pastinya tiada lagi.
Cara berfikir Mukhriz dapat dijelaskan melalui kenyataannya, "Kesemua perbelanjaan, setiap ringgit yang dikeluarkan mesti jana hasil. Bukan seperti 'curah air atas daun keladi' sahaja. Ia akan mendatangkan hasil yang tinggi kepada rakyat sekali gus menyumbang ke arah penjanaan pendapatan negeri."
Beliau turut memberi contoh pembinaan kampus induk Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kuala Ketil bernilai RM330 juta yang langsung tidak menjana pendapatan kepada kerajaan negeri di mana mereka terpaksa membayar hutang sebanyak RM46 juta setahun.
Read More / Baca Lagi >>

Peranan Emosi Dalam Menyatu dan Memecah Ummah

Posted: 16 Jun 2013 06:46 AM PDT

"Emosi yg dimaksudkan adalah MARAH.

Marah kerana dipermainkan dan dianiaya, kerana ditipu dan dirompak, kerana difitnah dan disusahkan, kerana diabaikan dan tak dipedulikan, kerana  dimaki dan dihina, kerana disakitkan hati dan ditakut-takutkan..dan lagi dan lagi...

    Kalau ini semua kita lakukan pada orang lain tentu mereka akan marah.Begitu juga kalau orang lain melakukannya pada kita, kita tentu akan marah.
Apabila sudah marah dgn orang lain mahukah kita bermesra dan bersatu dgn mereka?
Apabila orang lain marah dgn kita mahukah mereka bermesra dan bersatu dgn kita?
Apabila sudah marah mahukah kita bersama dgn mereka lagi? Begitu juga orang lain marah dgn kita mahukah mereka bersama kita lagi?
  Satu contoh. Bangun pagi baca akhbar Umno mengata Pas. Tak marahkah orang Pas?
Dalam akhbar yg sama diberitakan Pas mengata Umno. Tak marahkah orang Umno?
Kalau sudah marah , sampai tahap marah melampau bolehkah ada kesatuan dan perpaduan?
  Orang Sunni kata orang Syiah begini, orang Syiah kata orang Sunni begitu .
Sama-sama marah. Kalau setakat marah saja tak apa juga. Malangnya marah sampai mengalirkan darah merah.
Read More / Baca Lagi >>

Pelbagai bala di Malaysia ketika ini, puncanya zina berleluasa

Posted: 16 Jun 2013 06:45 AM PDT


"Semalam jiran saya memberitahu anak sulungnya dimasukkan ke Hospital Selayang akibat jangkitan kencing tikus. Dia kata dipercayai mendapat jangkitan tersebut apabila mandi di kawasan air terjun di FRIM, Kepong. Beberapa rakan anaknya juga dijangkiti kencing tikus. Semalam juga diberitakan petugas UMT maut akibat kencing tikus. Bulan lepas pelajar UiTM juga maut akibat kencing tikus.

Apakah kencing tikus, runtuh sana sini, malaria, TB, asrama tahfiz terbakar dan banyak lagi penyakit lain serta kemalangan jalanraya yang banyak ketika ini akibat dari zina yang begitu berleluasa di Malaysia?

Daripada Ummul Mukminah, beliau berkata: "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. Bersabda: "Sentiasalah umatku dalam kebaikan selama belum meluas dalam kalangan mereka anak zina. Kalau sudah ramai dalam kalangan mereka anak-anak zina, maka segeralah mendapat azab dan malapetaka yang bermacam-macam." - Hadits Riwayat Ahmad dan Tabrani

Kematian kakitangan UMT akibat virus kencing tikus
14 Jun 2013

Kematian seorang kakitangan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) 8 Jun lepas setelah menyertai aktiviti di Pulau Bidong di sini, disahkan akibat jangkitan virus kencing tikus (Leptospirosis). Perkara itu disahkan Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu hari ini setelah hasil ujian lanjut yang dijalankan di Institut Penyelidikan Perubatan Malaysia mendapati keputusan darah Ahmadi Abdul Ghawi, 47, positif virus itu.

Read More / Baca Lagi >>

Negara Orang: Musharraf dituduh membunuh

Posted: 16 Jun 2013 06:43 AM PDT

Musharraf dituduh membunuh
ISLAMABAD - Bekas Presiden Pakistan, Pervez Musharraf secara rasminya ditahan selepas  membunuh walaupun memperoleh ikat jamin dalam dua kes semasa pemerintahannya pada 1999-2008, kata peguamnya, semalam.

Ahmed Raza Kasuri berkata, Musharraf dituduh pembunuh ahli politik Parti Baluch, Akbar Bugti di wilayah barat daya Baluchistan dalam operasi tentera pada Ogos 2006.

"Beliau secara rasmi ditahan dalam kes pembunuhan Bugti. Sebuah mahkamah anti-keganasan memerintahkan beliau di reman selama 14 hari," katanya pada Reuters.

Menurutnya, Musharraf ditahan sekumpulan pegawai polis dari Quetta, selepas mahkamah selesai membuka kertas pertuduhan terhadapnya.

"Musharraf sepatutnya hadir ke mahkamah di Quetta tetapi atas sebab keselamatan pasukan polis dari Quetta datang ke Islamabad untuk menahan beliau," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Tahanan Polis Mati Kerana Membunuh Diri?

Posted: 16 Jun 2013 06:43 AM PDT

Putrajaya: Kematian tahanan ketika berada dalam lokap polis bukan semata-mata disebabkan kesilapan atau kecuaian anggota polis, namun ada kemungkinan tahanan terbabit berniat membunuh diri, termasuk menghantukkan kepala ke dinding akibat tekanan emosi.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Bakri Zinin berkata, ketika di dalam lokap, tahanan menghadapi tekanan dari dalam dan luar sehingga boleh menjejaskan emosi dan mendorong mereka melakukan tindakan sedemikian.

"Kita tidak boleh melihat keadaan itu (membunuh diri) tidak boleh berlaku kerana mereka yang ditahan mempunyai emosi, kita tahan dan letak di dalam lokap untuk memastikan dia tak melakukan sesuatu perbuatan membatasi undang-undang.

"Jadi kematian itu kadangkala bukan daripada kesilapan atau kecuaian anggota polis, ada penyebab sesuatu kematian dalam lokap.

"(Justeru) kita merangka strategi berdasarkan peraturan sedia ada dan memperbaiki kelemahan daripada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang berkenaan untuk memastikan perkara itu (kematian dalam tahanan) dapat dikurangkan.

"Kita tak boleh menyalahkan (polis), kalau orang berkenaan (tahanan) ingin membunuh diri dalam lokap seperti menghantuk kepala ke dinding, kita tak boleh menahannya (tetapi) kita cuba sedaya upaya kalau boleh dapat mengurangkan perbuatan sedemikian untuk memastikan lokap selamat digunakan," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Tambang bas ekspes: Pelajar, golongan muda bantah kenaikan

Posted: 16 Jun 2013 06:33 AM PDT

SHAH ALAM - Cadangan kenaikan 30 peratus tambang bas sebelum musim perayaan ternyata tidak dipersetujui pelajar dan golongan muda.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, mereka menolak cadangan dikemukakan itu kerana dianggap tidak berpatutan.

Juruukur bahan, Muhd Faris Aziz Mohd Nor, 24, berkata, sekiranya cadangan kenaikan sebanyak 30 peratus itu dilaksanakan, ia bakal membebankan pengguna.

Muhd Faris berkata, kebanyakan pihak menggunakan bas untuk pulang beraya terdiri daripada pelajar dan tidak mempunyai kenderaan.

Menurutnya, dia merasakan caj tambahan itu hampir menyamai 50 peratus yang disifatkan sangat tinggi.

"Saya biasanya pulang ke kampung di Kelantan untuk beraya dan jika tambang naik memang rasa sangat bebannya.

"Saya fikir cadangan kenaikan itu juga agak melampau. Harap cadangan ini tidak dilaksana," katanya ketika ditemui di Seksyen 2, semalam.

Read More / Baca Lagi >>

Politik dunia ketiga

Posted: 16 Jun 2013 05:52 AM PDT

 
Biar saya mulakan dengan tiga tuntutan rakyat yang kini telah menjadi asas Tuntutan Gerakan Anti Tipu 505.

Pertama: Tidak akan menerima keputusan PRU13.

Kedua: Menuntut ditubuh SPR baru.

Ketiga: Mengadakan pemilihan semula dikawasan berlaku penipuan.

Tiga tuntutan ini adalah tuntutan minima dari rakyat yang semakin marah kerana undi mereka telah ditipu. Kemarahan para pengundi ini sedang diterjemahkan dengan gerakan anak muda yang mahu turun ke jalan raya. Turun ke jalan raya ini adalah manifestasi bahawa para pengundi tidak mahu ditipu. Paling menjolok mata ialah kehadiran ratusan ribu anak anak muda di jalan raya - walau pun mereka mungkin belum mengundi - tetapi mereka tidak mahu menerima penipuan.

Ramainya orang turun ke jalan raya itu adalah bukti sahih bahawa penipuan telah berlaku. Jika penipuan tidak berlaku mustahil ratus ribu orang ramai akan turun ke jalan raya. Mereka yang turun ke jalan raya ini bukan diupah. Mereka bukan dibawa dengan bas. Mereka bukan pegawai kerajaan yang dipaksa datang. Mereka bukan murid sekolah yang dibawa oleh guru. Mereka bukan anak muda dari sekolah asrama penuh. Mereka tidak dibekalkan dengan nasi bungkus.

Mereka ke jalan raya dengan kesedaran. Beratus ribu turun ke jalan raya kerana mereka sedar bahawa SPR telah menipu. Mereka sedar bahawa kemenangan United Malays National Organisation adalah kemenangan melalui jalan tipu. Mereka sedar bahawa SPR telah menjadi alat untuk memastikan Parti Ketuanan Melayu akan terus berkuasa.

Bermula dengan Himpunan #Tipu505 di Kelana Jaya kini telah merebak ke seluruh negara. Turun ke jalan raya ini kini telah menjadi ampuh dan sedang mendobrak lembaga-lembaga yang bersekongkol dalam merancang penipuan PRU13. Tidak dapat tidak rakyat Satu Malaysia akan menunggu 'grande finale' gerakan jalan raya ini.

Jelas terbukti bahawa kesedaran wujudnya PENIPUAN dalam PRU13 adalah pemangkin orang ramai dan anak anak muda untuk turun ke jalan raya. Menolak penipuan dalam PRU13 menjadi motivasi utama. Penipuan PRU13 adalah penyebab rakyat turun ke jalan raya. Turun berdemo ke jalan raya bertujuan untuk mengembalikan yang hak.
Read More / Baca Lagi >>

Mustafa Sedia Jadi Orang Tengah Untuk Bentuk UG Di Kelantan?

Posted: 16 Jun 2013 05:44 AM PDT

Maaf la.


Aku nampak macam tue je tujuan nya. Kalau aku salah faham betulkan le. Tapi cuba korang baca dulu ayat kat bawah neh dan nilaikan sendiri. Kalau pendapat korang berbeza, share2 la kat sini. Dengan serangan maut oleh Nik Amar baru2 neh aku rasa tak sedap ahti pula.

Aduhh

Harap2 tak betul dan kekal tak betul persepsi aku neh.

Hehe..

Terai baca sat ;
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT