Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Kemenangan rapuh BN di Perak

Posted: 10 May 2013 11:21 PM PDT

Zulaikha Zulkifli: BN mampu mengekalkan pentadbirannya di Perak apabila memenangi 31 daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu. Namun kedudukan parti itu dilihat rapuh apabila situasi itu sama seperti kemenangan tipis Pakatan Rakyat pada 2008 sehingga  berlaku peralihan kuasa apabila tiga ADUN gabungan itu keluar parti.

Pada 2008, walaupun kemenangan berpihak kepada Pakatan, tetapi ia terlepas kuasa apabila apabila wakil rakyatnya di Jelapang, Changkat Jering dan Behrang, menjadi ADUN bebas yang mesra BN. Kecuali Behrang, dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13) Pakatan berjaya merampas semula DUN Changkat Jering dan Jelapang.

Meskipun jauh kemungkinannya potensi untuk wakil rakyat BN melompat parti, namun kedudukan BN boleh tergugat jika berlaku pilihan raya kecil, khususnya di DUN yang dimenanginya dengan majoriti tipis.

Antara kerusi DUN BN yang dilihat goyah dengan majoriti tipis ialah Lubok Merbau (majoriti 53 undi), Manjoi (132), Pasir Panjang (304) dan Selama (619).

Seperti pada 2009, sebanyak 16 pilihan raya kecil diadakan di seluruh negara berikutan kematian wakil rakyatnya.

Bagaimanapun, dalam pilihan raya kali ini, terdapat perubahan pola pengundian serta pertambahan pengundi di beberapa buah kawasan yang dimenangi BN berbanding 2008, lebih-lebih lagi di kerusi yang mempunyai 70 peratus pengundi Melayu.

Seperti di Manjoi dan Pasir Panjang, dalam masa lima tahun, pertambahan pengundi baru di dua kawasan itu naik mendadak. Di Manjoi, pertambahan pengundinya naik sehingga 36 peratus. Begitu juga Pasir Panjang, hampir 35 peratus pengundi baru bertambah- purata luar biasa bagi sebuah kawasan kampung.

Berbeza pada 2008, di Manjoi, pertambahan pengundi hanya tujuh peratus begitu juga di Pasir Panjang- yang dulunya merupakan kerusi PAS- hanya lapan peratus. Purata biasa pertambahan pengundi baru bagi sesebuah negeri  ialah sebanyak 19.6 peratus. Justeru, pemerhati berpendapat, dengan pertambahan pengundi baru yang begitu ketara sehingga menimbulkan persoalan menjadi punca dua kawasan itu dimenangi BN dengan majoriti tipis.

Di Changkat Jong pula, antara punca kekalahan PAS di kerusi yang mempunyai 62 peratus pengundi Melayu itu ialah dengan pertambahan pengundi baru sebanyak 5,463.

Dengan jumlah majoriti undi yang meningkat berbanding 2008, hampir separuh daripada jumlah undi pengundi baru itu pergi kepada calon BN iaitu Mohd Azhar Jamaluddin

Selain pertambahan pengundi, BN juga mengalami peningkatan jumlah majoriti undi di kerusi yang mereka kekal menang iaitu di Kenering (dulu 2,798 kepada 8,216), Selama (355-619), Kubu Gajah (66-1,085), Batu Kurau (2,439-3,834), Alor Pongsu (95-2,196), Trong (916-1,804), Chenderoh (1,039-1567), Belanja (1,887-2,963), Bota (2,068-3,448), Kampong Gajah (1,416-6,100) dan Slim (3,526-3,853).

Dengan peningkatan jumlah majoriti itu, pemerhati berpendapat, di kawasan yang rata-ratanya bahagian utara Perak - majoriti Melayu ini, juga mempunyai pertambahan pengundi  dan menjadi salah satu faktor kejayaan BN mengekalkan kerusi-kerusi tersebut walaupun dengan majoriti tipis.  


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Anwar, Azizah catch crowd by surprise with early arrival

Posted: 11 May 2013 04:23 PM PDT

Guan Eng in FIERY MOOD over GE13 fraud

Posted: 11 May 2013 04:22 PM PDT

Anwar: GE13 the mother of all frauds

Posted: 11 May 2013 04:22 PM PDT

Anwar Ibrahim : Ceramah Suara Rakyat Suara Keramat @ Batu Kawan Stadium

Posted: 11 May 2013 04:21 PM PDT

This country will rise up if EC gazettes w/o explaining - Sim

Posted: 11 May 2013 04:21 PM PDT

P Patto's daughter, a chip off the old block!

Posted: 11 May 2013 04:20 PM PDT

Dialog ‘Ombak Hitam’

Posted: 11 May 2013 08:36 AM PDT

Perbincangan terbuka di laman rangkaian sosial membuka ruang untuk beberapa rakan berdialog secara sihat mengenai soal agama, politik dan isu semasa.

"Apakah 'ombak hitam' akan jelas kelihatan apabila saudara-mara dan para sahabat kita yang beragama Islam rukuk, iktidal dan sujud berjemaah di hadapan-Nya pada tengah hari ini?"
Demikian saya paparkan pada ruangan status Facebook pada pagi Jumaat, 10 Mei 2013. Tentulah saya ingin tahu sama ada "semangat" yang dilahirkan menerusi "Black 505" mulai 6 Mei – dan semakin nyata menerusi perhimpunan masyarakat pelbagai kaum/agama di Stadium Kelana Jaya pada 8 Mei – turut menular ke masjid-masjid.
Tambahan pula, sekumpulan orang sudah merancang untuk berarak ke Pejabat SPR Putrajaya dengan berpakaian serba hitam selepas solat Jumaat. Sejak awal pagi Isnin pula, ramai pengguna Facebook – termasuk saya – meletakkan foto profil warna hitam sebagai tanda bantahan senyap (silent protest).
Berbalik kepada paparan status tadi, ia mendapat reaksi mudah menerusi "Like" daripada lebih 30 rakan serta komen bertulis daripada lima rakan. Akhirnya saya memberitahu rakan-rakan terbabit bahawa saya mahu menulis makalah berbentuk dialog (perbualan) berdasarkan komen-komen yang diberikan oleh mereka.
Pemaparan semula dialog yang berlaku bukanlah bertujuan mengaibkan atau menyalahkan sesiapa tetapi berniat mewujudkan "dialog" yang sihat berkaitan isu-isu yang mungkin dianggap sensitif. Berikut dialog kami dengan sedikit suntingan dari segi bahasa tanpa mengubah maksud asal. Nama samaran "RN" digunakan atas permintaan individu terbabit.
Uthaya: Apakah "ombak hitam" akan jelas kelihatan apabila saudara-mara dan para sahabat kita yang beragama Islam rukuk, iktidal dan sujud berjemaah di hadapan-Nya pada tengah hari ini?
RN: Brickfeild [sic] banyak ombak hitam, bos!
Uthaya: Sila jelaskan maksud kenyataan anda; selain membetulkan ejaan nama tempat berkenaan.
RN: Saya terguris apabila anda mengaitkan situasi politik terkini dalam negara, sehingga "menceroboh" ke dalam amalan agama saya. Lantaran itu, secara spontan saya bertindak balas, menyuruh anda melihat "ombak hitam" yang boleh dilihat di tempat yang saya sebutkan di atas. Dengan itu, marilah kita sama-sama terguris.
Uthaya: Ya, saya terguris apabila anda salah eja "Brickfields".
RN: Minta maaf atas kesalahan tersebut (salah eja).
Uthaya: Maksud saudara, ramai umat Islam di Brickfields dijangka bersolat jemaah sambil memakai baju hitam pada hari ini?
Haris Hauzah: Politik dan agama sentiasa bersama; seiring.
RN: Maksud saya, di situlah (Brickfields) ada ramai kaum India. Tidak ada masalah mereka berada di mana sekali pun. Warga negara Malaysia boleh dengan bebas pergi ke mana-mana dan berkumpul di mana-mana. Saya juga menikmati Brickfeilds [sic] sebagai "Little India". Menghormati apa agama mereka. Jadi, tak perlu menyindir agama saya.
Uthaya: Menyindir?
Husna Nabila: Tiada tiada ada apa-apa yang disindirkan oleh Uthaya. Sebaik sahaja membaca status di atas, segera saya faham ia berkaitan dengan protes terhadap Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) iaitu kempen Black505. Dalam erti kata lain, status ini bermaksud, "Cuba bayangkan jika semua ahli jemaah di masjid memakai baju bewarna hitam tanda protes."
RN: Niat ke masjid mesti diperbetulkan; iaitu hanya beribadat kerana Allah! Tiada niat yang lain. Saya dan kita boleh memaafkan Uthaya kerana mungkin ada beberapa aspek dalam agama kita (Islam) yang beliau kurang arif.
Haris: Kasihanlah jikalau masjid itu ibadahnya solat sahaja. Penentangan terhadap penindasan dan kezaliman pun tidak boleh dimasjidkan. Saya sudah kata: agama, politik, sosial dan segalanya seiring, bersama.
Islam adalah "cara hidup"
Read More / Baca Lagi >>

Lensa : Puluhan Ribu Rakyat Malaysia di Perhimpunan BLACK505 di Batu Kawan, Pulau Pinang

Posted: 11 May 2013 08:22 AM PDT


Photo: Stadium Batu Kawan P. Pinang.
Photo: 8 15pm at Batu Kawan
Photo: 8:45pm Batu Kawan
Photo: Batu Kawan P.Pinang..8.00pm
PhotoPerhimpunan Pakatan di Pulau Pinang tarik puluhan ribu hadirin

Posted: 11 May 2013 08:01 AM PDT

GEORGE TOWN, 11 Mei — Puluhan ribu rakyat berhimpun di Stadium Batu Kawan Pulau Pinang untuk membantah keputusan pilihan raya minggu lalu.
Kebanyakkan mereka berpakaian hitam, terpaksa meletakkan kereta mereka sejauh di plaza tol Bukit Tambun kerana kesesakan lalu lintas.
Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di stadium jam 8.30 malam untuk menggelakkan kesesakan teruk di kawasan stadium.
Pada pukul 9.00 malam stadium yang boleh memuatkan 40,000 orang itu sudah separuh penuh.
Kebanyakkan mereka adalah anak-anak muda yang mengibarkan bendera gergasi PAS, PKR dan DAP.

Dakwat kekal yang tidak kekal: Punca utama penipuan dalam PRU13?

Posted: 11 May 2013 07:54 AM PDT

Nahar Md Nor

11 MEI — PRU13 yang penuh kontroversi itu telah berlalu. Pakatan Rakyat telah menolak keputusan PRU13 kerana ia didakwa penuh dengan penipuan dan penyelewengan. Manakala Bersih 2.0 serta beberapa NGO seperti Pertubuhan Ikram Malaysia telah mempersoal kesahihan keputusannya kerana sebab yang sama. Bersih 2.0 telah menubuhkan Tribunal Rakyat bagi melakukan penyiasatan terhadap penipuan dan penyelewengan ini.
Isu pilihanraya tidak adil dan tidak bebas bukanlah perkara baru. Senarai pemilih yang tidak bersih, media massa yang disalahguna oleh pemerintah, penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan sementara, adalah antara perkara yang telah berlaku pada setiap pilihanraya dan berterusan dalam PRU13 yang lepas. Sebahagian besar perkara ini terkandung dalam lapan perkara yang dituntut oleh Bersih 2.0.
Salah satu tuntutan Bersih 2.0 adalah penggunaan dakwat kekal. Tujuan penggunaan dakwat kekal adalah bagi menghalang seorang pengundi mengundi lebih dari sekali. Pengundi berganda ini boleh berlaku dalam beberapa bentuk, antaranya:
1. Pengundi pos dan pengundi awal yang mengundi sekali lagi pada hari mengundi kerana nama mereka juga terdapat dalam senarai utama pengundi
2. Pengundi pos dan pengundi awal yang mengundi sekali lagi menggunakan kad pengenalan orang lain atau kad pengenalan palsu, samada semasa pengundian awal atau hari mengundi biasa
3. Pengundi biasa yang mengundi beberapa kali (kemungkinan di pusat mengundi berlainan) pada hari mengundi menggunakan kad pengenalan orang lain atau kad pengenalan palsu
Untuk menyelesaikan perkara ini, Bersih 2.0 dan rakyat jelata telah menuntut agar dibersihkan senarai pengundi serta digunakan dakwat kekal. Malah Jawatankuasa Khas Parlimen (Penambahbaikan Pilihanraya) juga telah mengesyorkan penggunaan dakwat kekal dan telah dipersetujui oleh Parlimen dan SPR.
Yang menjadi persoalan besar sekarang ini adalah kenapakah penggunaan dakwat kekal ini tidak dilaksanakan dengan baik oleh SPR?
Saya mengatakan bahawa SPR tidak melaksanakan syor ini dengan baik kerana matlamatnya tidak tercapai. Tidak ada maknanya mencalit dakwat tersebut jika ia tidak kekal.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Kemenangan BN yang rapuh di Perak

Posted: 11 May 2013 07:49 AM PDT

BN mampu mengekalkan pentadbirannya di Perak apabila memenangi 31 daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu. Namun kedudukan parti itu dilihat rapuh apabila situasi itu sama seperti kemenangan tipis Pakatan Rakyat pada 2008 sehingga  berlaku peralihan kuasa apabila tiga ADUN gabungan itu keluar parti.

Pada 2008, walaupun kemenangan berpihak kepada Pakatan, tetapi ia terlepas kuasa apabila apabila wakil rakyatnya di Jelapang, Changkat Jering dan Behrang, menjadi ADUN bebas
yang mesra BN.

Kecuali Behrang, dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13) Pakatan berjaya merampas semula DUN Changkat Jering dan Jelapang.

Meskipun jauh kemungkinannya potensi untuk wakil rakyat BN melompat parti, namun kedudukan BN boleh tergugat jika berlaku pilihan raya kecil, khususnya di DUN yang dimenanginya dengan majoriti tipis.

Antara kerusi DUN BN yang dilihat goyah dengan majoriti tipis ialah Lubok Merbau (majoriti 53 undi), Manjoi (132), Pasir Panjang (304) dan Selama (619).

Seperti pada 2009, sebanyak 16 pilihan raya kecil diadakan di seluruh negara berikutan kematian wakil rakyatnya.

Bagaimanapun, dalam pilihan raya kali ini, terdapat perubahan pola pengundian serta pertambahan pengundi di beberapa buah kawasan yang dimenangi BN berbanding 2008,

lebih-lebih lagi di kerusi yang mempunyai 70 peratus pengundi Melayu.

Seperti di Manjoi dan Pasir Panjang, dalam masa lima tahun, pertambahan pengundi baru di dua kawasan itu naik mendadak. Di Manjoi, pertambahan pengundinya naik sehingga 36
Read More / Baca Lagi >>

Terkini! Keadaan Di Stadium Batu Kawan (SUARA RAKYAT 5.11 SUARA KERAMAT)

Posted: 11 May 2013 07:22 AM PDT

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/310034_292340660901812_1465339474_n.jpg
Masuk utusan ialah 1000 orang !!!

MB T'ganu: Tiada rumah mampu milik di kawasan BN kalah

Posted: 11 May 2013 07:19 AM PDT

Kerajaan Negeri Terengganu tidak bercadang meneruskan khidmat Pegawai Pembangunan di kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri yang BN kalah dalam pilihan raya umum ke-13 Ahad lepas.
  
Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said berkata rakyat di kawasan Parlimen dan DUN berkenaan perlu meminta bantuan daripada wakil rakyat yang mereka pilih.
  
"Kita akan pertimbangkan cara lain, namun buat masa ini memang tiada cadangan untuk meneruskan khidmat Pegawai Pembangunan di kawasan yang (BN) kalah.
  
"Selama ini kita (BN Terengganu) telah mengambil alih tugas wakil rakyat PAS dalam menyelesaikan masalah harian mereka (rakyat) dan kali ini biarlah rakyat di kawasan itu mengadu kepada wakil rakyat mereka," katanya kepada pemberita selepas majlis angkat sumpah Menteri Besar dan Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu di Istana Maziah di sini hari ini.
  
Ahmad bagaimanapun berkata BN Terengganu akan terus melaksanakan agenda pembangunan seperti yang dilakarkan dalam Aku Janji BN negeri.
    Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: DAP akan ambil alih jika pusat MCA, Gerakan ditutup

Posted: 11 May 2013 07:15 AM PDT

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menyeru ahli parti dan wakil rakyatnya supaya mengambil alih perkhidmatan yang disediakan sebelum ini oleh pusat perkhidmatan BN yang ditutup.

"Jika mereka fikir mereka boleh menakut-nakutkan rakyat dengan menutup pusat perkhidmatan mereka, inilah masanya bagi DAP  mengambil alih dari MCA dan Gerakan dalam menyediakan perkhidmatan kepada rakyat, tanpa mengira bangsa, agama, atau latar belakang politik.

"Jika mereka mahu tutup, biarkan mereka tutup. Marilah kita ganti parti BN untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Jika mereka mengatakan mereka tidak mahu berkhidmat, jangan berkhidmat lah. Kami akan berkhidmat," katanya dalam ucapan perasmian beliau di perhimpunan wakil rakyat DAP hari ini.

Beliau juga mengulangi kritikan terhadap MCA dan Gerakan - di mana beberapa pemimpin bahagian telah mengancam untuk menutup pusat perkhidmatan mereka selepas kalah teruk dalam pilihan raya umum ke-13 - sebagai kebudak-budakan..

Pasca PRU13: Lebih baik BN yang sertai Pakatan, kata Karpal

Posted: 11 May 2013 07:10 AM PDT


Pengerusi DAP, Karpal Singh berkata kemungkinan parti itu menyertai BN "tidak timbul sama sekali" tetapi secara bergurau berkata mungkin sebaliknya BN mahu menimbang untuk menyertai Pakatan Rakyat.

"Saya akan menjadi orang pertama yang keluar jika DAP memutuskan untuk berbuat demikian dan saya pasti 100 peratus daripada anda semua bersama saya," katanya ketika berucap di majlis pertemuan wakil rakyat DAP pagi ini.

Bagaimanapun, beliau berkata parti itu "perlu menimbang dengan berhati-hati" untuk bekerjasama dengan BN dalam isu-isu kepentingan negara bagi mengelakkan polarisasi politik negara.

"Sudah tentu, yang terbaik adalah untuk BN menyertai Pakatan Rakyat," katanya berjenaka.

Pasca PRU13: Ucapan Ahmad Said berbaur politik dendam

Posted: 11 May 2013 07:04 AM PDT

KUALA LUMPUR: Adun Batuk Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahamd Nawawi menyifatkan ucapan Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said berbaur politik dendam.

Sebaik selesai majlis angkat sumpah Menteri Besar dan Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu di Istana Maziah, Ahmad enegaskan mereka tidak bercadang meneruskan khidmat Pegawai Pembangunan di kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri yang BN kalah dalam pilihan raya umum ke-13 Ahad lepas.

Jelas Ahmad Said, rakyat di kawasan Parlimen dan Dun berkenaan perlu meminta bantuan daripada wakil rakyat yang mereka pilih.

Mengulas perkara itu, Syed Azman begitu kecewa dengan kenyataan sedemikian daripada mulut seorang menteri besar kerana di dalam kerajaan setiap menteri besar bukan mewakili parti dan harus membela ke semua rakyatnya tidak kira parti mana sekali pun.

"Misalnya saya mewakili rakyat di Dun Batu Buruk, saya perlu mewakili seluruh penduduk saya, semua kena bagi sama rata, kena bagi pembelaan tanpa mengira kaum dan fahaman politik.

"Begitu juga MB, dia (Ahmad Said) bukan mewakili MB Umno, dia adalah MB Terengganu sepatutnya berjiwa besar berikan pembelaan kepada seluruh rakyat Terengganu tanpa mengira parti dan agama. Ucapan Ahmad Said menyerlahkan siapa dirinya sebenar," tegas Syed Azman kepada Harakahdaily.

Katanya, PAS membantah tindakan yang kontra daripada apa yang diamalkan oleh kepimpinan Terengganu.
Read More / Baca Lagi >>

Petisyen online terhadap PRU13 Malaysia

Posted: 11 May 2013 07:02 AM PDT

KUALA LUMPUR: Sekumpulan rakyat Malaysia menganjurkan petisyen online bagi mengumpul sejumlah tandatangan sebagai bantahan terhadap perjalanan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu yang didiakwa berlaku banyak penipuan.

Penganjur petisyen ini, Terry Kok berkata, inisiatif ini dibuat bagi menarik campurtangan pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi menyiasat perjalanan PRU13 lalu.

Menurutnya, rakyat Malaysia boleh menyokong petisyen ini dengan menurunkan tandatangan online di laman www.change.org/GE13.

Sehingga berita ini ditulis sejumlah lebih 237,000 tandatangan telah dikumpul.

"Jika PBB campurtangan membuat penyiasatan, maka banyak lagi mata akan menontonnya.

"Jika suara kami telah dirompak di dalam tanah kita sendiri, tolonglah suara kita mencapai dunia," kata Terry.

SAMM anjur ‘Rapat Umum Perdana Selamatkan Demokrasi’ 13 Mei di KLSCAH

Posted: 11 May 2013 06:55 AM PDT

KUALA LUMPUR  11 Mei : Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyeru orang ramai untuk hadir ke 'Rapat Umum Perdana Selamatkan Demokrasi' bertempat di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, pada 13 Mei ini.
Program yang bermula jam 8 Malam dianjurkan dengan kerjasama fron Mahasiswa SAMM merupakan langkah pertama anak muda meraikan 13 Mei sebagai Hari Bangsa Malaysia.
SAMMPengarah Propaganda SAMM, Edy Noor Reduan berkata, rapat umum perdana itu diadakan bertepatan dengan situasi dan mood rakyat yang bangkit sekaligus melenyapkan cubaan jahat menjadikan negara tidak harmoni.
"13 Mei diiktiraf sebagai hari penyatuan rakyat Malaysia bakal merungkai sentimen perkauman yang telah dimainkan oleh pihak rasis untuk menutup penafian demokrasi rakyat Malaysia dalam tragedi Black505.
"Menakut-nakutkan, memeras ugut dan amalan 'pecah-perintah' legasi penjajah diteruskan kerajaan Umno-BN. Selagi rakyat berjaya dipecah-belahkan, selagi itu cengkaman penjajah era baru tidak berganjak,
"Namun hari ini suasana jauh berbeza. Rakyat sudah berani dan bersatu melawan penafian demokrasi," kata Edy sambil menggalakkan hadirin memakai pakaian hitam bagi meneruskan momentum himpunan Black505.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Politik balas dendam bermula di Terengganu

Posted: 11 May 2013 06:54 AM PDT

Dr Azman Ibrahim,
Belum sampai 24 jam mengangkat sumpah sebagai MB bagi penggal ke 2, Ahmad Said tak tertangguh lagi untuk melempiaskan kemarahannya kepada rakyat yang telah memilih PAS sehingga mereka hanya mampu terus berada di Wisma Darul Iman dengan kelebihan 2 kerusi sahaja.

Sebagaimana yang disiarkan oleh portal berita Bernama, tiada lagi projek perumahan mampu milik di kawasan Dun dan parlimen yang dimenangi pembangkang. Kononnya selama ini kerajaan BN telah banyak mengambil alih tugas-tugas wakil rakyat PAS. Mana-mana rakyat di kawasan pembangkang yang berhajat kepada pembangunan, mereka diminta mengajukan kepada wakil rakyat pembangkang yang telah mereka pilih!

Saya sangat bersetuju dengan arahan ini kalau kenyataan ini turut disertakan dengan ketetapan bahawa mulai dari sekarang rakyat di kawasan yang diwakili pembangkang tidak lagi perlu membayar sebarang cukai sebagaimana yang dikenakan kepada rakyat yang mendiami kawasan BN. Barangan di kawasan yang diwakili pembangkang juga akan menjadi lebih murah kerana cukainya telah dikecualikan. Harga kereta, harga petrol merudum di kawasan pembangkang. Alangkah seronoknya.

Saya juga boleh bersetuju kalau jawatan pegawai pembangunan dun atau parlimen dimansuhkan dengan syarat peruntukan pembangunan dun dan parlimen berkenaan disalurkan kepada yang berhak. Siapa lagi kalau bukan wakil yang dipilih oleh rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Keputusan PRU13 dijangka diwarta bulan ini, SPR

Posted: 11 May 2013 06:50 AM PDT

PUTRAJAYA, 11 Mei — Keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU13) dijangka diwartakan dalam bulan ini, dan pihak yang tidak berpuas hati mempunyai tempoh 21 hari selepas itu untuk memfailkan petisyen atau bantahan.
Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata pada masa ini urusetia SPR sedang menerima Borang 16 iaitu Borang Pengisytiharan Keputusan Pilihan Raya daripada 222 kawasan Parlimen dan 505 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan di seluruh negara.
"Kita akan semak balik setiap digit yang ditulis dan kita akan wartakan. Apa pun, keputusan yang telah diisytiharkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya pada malam itu adalah muktamad dan sesiapa yang tidak berpuas hati gunalah saluran undang-undang dan mahkamah," katanya kepada pemberita di ibu pejabat SPR di sini hari ini.
Wan Ahmad berkata Perkara 118 Perlembagaan Persekutuan menyebut dengan jelas bahawa mana-mana pihak yang tidak bersetuju dengan keputusan pilihan raya boleh memfailkan petisyen di Mahkamah Tinggi.
Read More / Baca Lagi >>

Pasca PRU13: Koh Tsu Koon letak jawatan, Gerakan tak sertai kabinet

Posted: 11 May 2013 06:49 AM PDT

Presiden Gerakan, Tan Sri Koh Tsu Koon mengumumkan beliau dan Setiausaha Agung, Teng Chang Yeow meletak jawatan minggu depan.

gerakan cec meeting 110513 koh tsu koonSelepas mengadakan mesyuarat dengan rakan-rakan pemimpin
Gerakan di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini, Koh berkata, mereka membuat keputusan untuk bertanggungjawab terhadap prestasi hambar Gerakan dalam pilihan raya umum ke-13.

Timbalan Presiden Chang Ko Youn akan mengambil alih sebagai pemangku presiden sehingga akhir bulan Jun, apabila proses pemilihan parti bermula.

Koh berkata Gerakan, seperti MCA, tidak akan mernima sebarang jawatan kabinet peringkat pusat, tetapi akan menerima jawatan di peringkat negeri.
Koh akan meletakkan jawatan secara rasmi pada 16 Mei manakala Teng pula pada pada 11 Mei.

Beliau berkata, pemilihan peringkat cawangan Gerakan akan bermula akhir bulan Jun manakala pemilihan peringkat pusat pada 26 Oktober.

Selain mengambil tanggungjawab terhadap kekalahan Gerakan, Koh berkata peletakan jawatannya adalah satu keputusan yang dibuat untuk membuka jalan kepada pemimpin baru dan preoses "pembaharuan" dalam parti.

"Saya akan terus menyokong dan berkhidmat kepada parti dengan memberi nasihat dan idea jika dan apabila diperlukan.

"Saya juga merancang untuk menyumbang kepada program latihan Gerakan untuk ahli-ahli parti," katanya.

Pasca PRU!3: Selepas dituduh kafir harbi, DAP diajak masuk BN!

Posted: 11 May 2013 06:48 AM PDT

KOTA BHARU: "Bukankah DAP yang dituduh sebagai chauvinis, komunis dan kafir harbi selama ini?" kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) sebagai reaksi kepada cadangan agar DAP menyertai BN.


Selain itu, kata Tuan Guru Nik Aziz, bukankah DAP yang dituduh sedang berusaha menjadikan Malaysia sebagai negara Kristian dan berusaha menggadaikan kalimah Allah?

"Tiba-tiba hari ini DAP ditawar masuk BN?" kata Tuan Guru Nik Aziz kepelikan.

Kafir harbi dan berusaha menjadikan Malaysia negara Kristian adalah laporan utama akhbar Umno, Utusan Malaysia yang ditujukan kepada DAP dalam sessi kempen PRU 13 baru-baru ini. Kafir harbi dari tafsiran perundangan Islam adalah orang bukan Islam yang memerangi Islam dan mereka dihalalkan darah oleh Islam.

Menurut Tuan Guru Nik Aziz dalam kenyataannya, beliau membaca kenyataan bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin yang menyarankan agar DAP menyertai Barisan Nasional (BN) untuk menguatkan kerajaan BN.
Read More / Baca Lagi >>

Anti Rasis: Flash mob tolak perkauman 13 Mei di seluruh negara

Posted: 11 May 2013 06:47 AM PDT

flash mobKUALA LUMPUR, 11 MEI : Kumpulan anak muda yang menggelarkan diri mereka 'Angkatan Pembebasan Bangsa Malaysia' akan mengadakan 'Flash Mob Menolak Perkauman' pada 13 Mei 2013 jam 1 petang serentak di seluruh Malaysia.
Pengarah Flash Mob Tolak Perkauman cabang Kuala Lumpur, Haizal Yatiran menyifatkan Flash Mob berkenaan penting bagi menolak provokasi perkauman yang sengaja dimainkan oleh Umno Barisan Nasional melalui media utama mereka.
"Umno Barisan Nasional seolah sengaja mengapi-apikan rakyat supaya membenci kaum lain. Flash Mob ini kami cetuskan sebagai 'jawapan balas' kepada mereka
"Anak muda menolak segala bentuk provokasi jahat ini. Flash mob ini tanda penyatuan kita sebagai bangsa Malaysia
"Kami alu-alukan semua kaum datang ke Flash Mob Tolak Perkauman terutama yang berada di sekitar Kuala Lumpur," katanya
Beberapa lokasi utama telah mengesahkan penyertaan mereka seperti Kuala Lumpur (Dataran Merdeka), Selangor (Petaling Jaya, Shah Alam), Pulau Pinang (Kepala Batas, Bertam), Pahang (Bandar Kuantan), Kelantan (Kota Bharu).
Anak muda yang berminat menganjurkan Flash Mob ditempat anda boleh meminta khidmat nasihat Haizal (017-5996955) atau rujuk laman Facebook Flash Mob Menolak Perkauman.

Pasca PRU!3: 'Mereka apikan isu perkauman langgar ajaran Islam'

Posted: 11 May 2013 06:45 AM PDT

Oleh  DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN
TINDAKAN sesetengah pihak mengapi-apikan isu perkauman kebelakangan ini adalah perbuatan jahiliah yang diharamkan syarak. Ia boleh mengundang kemusnahan masyarakat dan negara terutama negara 'multiracial' seperti Malaysia ini . Ia akan menimbulkan pelbagai sangkaan dan penilaian yang mungkin tidak berasaskan fakta yang benar.

 Lantas akan menimbulkan ketegangan dan pergaduhan yang tidak berasaskan prinsip kebenaran, sebaliknya atas 'prejudice' perkauman. Antara perkara yang ditentang oleh Nabi Muhammad s.a.w ialah sikap fanatik perkauman ataupun 'asabiah' yang menilai kebaikan dan keburukan berdasarkan kaum bukan prinsip kebenaran dan keadilan. Islam adalah agama rentas kaum dan sempadan geografi. Keadilannya Islam itu melebar merentasi perbezaan pemikiran dan agama.

Tiada siapa yang mampu menentukan bangsanya sebelum dia lahir sama ada untuk dia menjadi Arab, atau Melayu, atau Cina atau India atau selain itu. Ia adalah ketentuan ALLAH, bukan atas usaha atau kejayaan seseorang. Maka hakikat ini mestilah difahami supaya kita tidak menyalahkan atau menghina seseorang atas sebab bangsa atau keturunannya kerana itu bukan pilihan atau kesalahannya.

Sebaliknya kita menilai seseorang berdasarkan perbuatan dan akhlaknya. Inilah sikap yang adil. Dosa keturunan tidak ditanggung oleh anak cucu. Dosa seseorang tidak boleh dibebankan atas orang lain yang sebangsa dengannya yang tidak terlibat dengan kesalahan itu. ALLAH menjelaskan prinsip ini dalam al-Quran: (maksudnya) "dan seseorang yang boleh memikul, tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain. dan tiadalah Kami (ALLAH) mengazabkan sesiapapun sebelum Kami mengutuskan seorang rasul (untuk menerangkan yang benar dan yang salah). (Surah al-Isra, ayat 15).
Read More / Baca Lagi >>

Coretan perantau Pasca-PRU13

Posted: 11 May 2013 06:43 AM PDT

Oleh Abu Ammar
Saya bersyukur kerana Allah memberikan peluang kepada saya untuk pulang ke tanah air bagi menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dan pengundi para pilihan raya umum ke-13 (PRU13) ini.

Saya kira pilihan raya kali ini ialah yang terbaik pernah berlaku sepanjang saya celik akan politik tanah air. 


Terbaik tidak bermaksud sempurna dari segala bentuk ketidakadilan yang sememangnya manusia secara fitrahnya inginkan.

Sebagai contoh mudah dan jelas ketidakadilan yang berlaku dalam sistem pilihan raya Malaysia ialah penguasaan media oleh BN.

Ketika sedang menunggu di sebuah kedai makan, saya sempat menonton berita di satu stesen TV.

Dari awal sehinggalah ke akhirnya, BN menggunakan ruang berita di TV itu untuk berkempen tanpa memberikan sedikit pun ruang bagi Pakatan Rakyat menjawab segala persoalan dan tuduhan yang dicanang oleh pihak media berkenaan.

Saya kira ini merupakan satu ketidakadilan yang perlu dibaiki agar rakyat dapat menilai dengan adil dan memilih dengan bijak.

Di negara maju seperti UK, empat saya menetap buat masa ini, semua pihak diberikan ruang untuk berkempen di media TV semasa pilihan raya.

Hinggakan, tidak perlu lagi untuk parti-parti yang bertanding membazirkan duit untuk poster-poster, kain rentang, bendera-bendera dan lain-lain yang akhirnya hanya menjadi sampah.
Read More / Baca Lagi >>

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Bila ahli parlimen Parti SPR bercakap... (LM)

Posted: 11 May 2013 09:08 AM PDT

Ahli Parlimen Parti SPR mesra-BN, Wan Ahmad Wan Omar yang menang tanpa bertanding bercakap, mengalahkan perdana menteri. Siapa yang tidak tahu, SPR adalah parti komponen BN yang ke-14.

Sekiranya SPR ini betul-betul bebas dan berkecuali, tidak perlulah mengeluarkan kenyataan yang memburuk-burukkan satu pihak. 


GoMalaysian

0
sumber :-

GoMalaysian


(Gambar) Karton NYT Mengenai PRU13!

Posted: 11 May 2013 07:42 PM PDT

(Gambar) Karton NYT Mengenai PRU13!

(Gambar) Live dari Himpunan PR Batu Kawan, Pulau Pinang

Posted: 11 May 2013 09:03 AM PDT

(Gambar) Live dari Himpunan PR Batu Kawan, Pulau Pinang

[Krisis Parti Komponen BN] Gerakan

Posted: 10 May 2013 11:07 PM PDT

Menurut laporan terbaru Surat Akhbar Cina,

 

Presiden Gerakan, Koh Tsu Koon meletak jawatan sebagai Presiden Parti.

 


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


NAJIB MAKIN DALAM BAHAYA

Posted: 11 May 2013 07:00 PM PDTKAH KAH KAH
KAH KAH 
KAH

najib lebih buruk dari pak lah
keputusan pru13 lebih merosot
anak lelaki iskandar kutty sedang merancang
muhyiddin sedaang merancang

inilah hari hari akhir
saekor najib

beza pak lah dnegan najib hanya satu
pak lah tidoo
najib meroyan

-----------

ORANG RAMAI TERUS TURUN KE JALAN RAYA

Posted: 11 May 2013 06:00 PM PDT


STADIUM BATU KAWAN
TOLAK KEPUTUSAN PRU13


Perhimpunan Pakatan Rakyat Di Seberang Perai Sebabkan Kesesakan Lalu Lintas

Oleh JOSEPHINE JALLEH BUTTERWORTH: Stadium Batu Kawan di Seberang Perai disini dibanjiri ribuan penyokong perhimpunan Pakatan Rakyat bagi membantah keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...ITU PASAL JANGAN TIPU PILIHAN RAYA.... kah kah kah..
kah kah kah...AMARAN TELAH DI BERI.,... kah kah kah..
kah kah kah...TIPU PILIHAN RAYA... TURUN JALAN RAYA... kah kah kah

TIGA TUNTUTAN
JANJI BERSIH
1 - tidak terima keputusan pru13
2 - tubuh spr baru yang bebas dan bersih
3 - lakukan pilihan raya baru

-----------

GADUH KAN MEREKA LAGI

Posted: 11 May 2013 05:30 AM PDTPM menambah derita Arau - Shahidan


(Komen Shahidan dalam facebooknya)

ARAU: Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim menyatakan kekesalannya terhadap pemilihan Menteri Besar Perlis yang baru. Ia digambarkan melalui facebooknya.

"Selepas itu jawatan MB dipilih begitu saja tanpa ikut hierarki parti. Kami semua tak dimaklumkan langsung. Bila menang saja MB dilantik bukan di kalangan yang senior dalam parti. 2008 pun saya menang tetapi dirampas juga. PM menambah derita Arau," menurut komen tersebut.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit..... INI BERITA BAIK.... kah kah kah...

kah kah kah...PERANG SUDAH BERMULA... kah kah ka..

kah kah kah...GEROMBOLAN MULA BEREBUT KUASA...kah kah kah ..

kah kah kah...BILA GEROMBOLAN BERGADUH... JANGAN TEPUK TANGAN...kah kah kah..

kah kah kah.. TUGAS SUCI IALAH API API KAN LAGI...kah kah kah..

kah kah kah...BIAR GADUH SEPANJANG MASA... kah kah kah--------

SUNNAH WAL RASUAH BERJAMAAH BERISTIQAMAH

Posted: 10 May 2013 09:00 PM PDT

Pemimpin paksi perpaduan ummah - Imam Masjid Negara

KUALA LUMPUR 10 Mei - Umat Islam diseru memikul tanggungjawab bersama mempertahan, memelihara dan menjaga maruah agama serta tanah air dengan menanam rasa kasih dan setia kepada pemimpin yang telah dipilih secara sah.

Imam Masjid Negara, Mohd. Zamri Abd. Halim ketika menyampaikan khutbah Jumaat di masjid itu hari ini berkata, dalam Islam kedudukan seseorang pemimpin itu terlalu mulia dan tinggi kerana mereka adalah paksi pada perpaduan ummah dan sebahagian daripada cabang keimanan.

"Sehubungan itu sebagai orang yang beriman, kita dituntut untuk mentaati pemimpin yang dipilih secara sah semasa proses pilihan raya umum lalu.

"Harus diingat, yang menang berkewajipan memikul tanggungjawab besar sebagai amanah untuk menunaikan segala janji dengan adil dan saksama manakala pihak yang kalah semestinya bermuhasabah secara rasional serta tidak cuba mencetuskan perkara negatif di luar batas undang-undang negara," katanya.

Najib Tun Razak merupakan antara ribuan umat Islam yang menunaikan solat fardu Jumaat di Masjid Negara hari ini.

Khutbah Jumaat yang bertajuk Paksi Perpaduan Ummah itu turut mengingatkan umat Islam bersatu padu walaupun dicipta oleh Allah SWT dengan kriteria dan watak berbeza-beza dari segi adat, budaya dan cara hidup serta amalan politik.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... TUKAR TIUB... TEPAT DAN BETUL.... kah kah kah..

kah kah kah... BOLEH DI BACA APA DALAM KEPALA SUNNAH WAL RASUAH... kah kah kah...

kah kah kah...SUNNAH WAL  RASUAH TAK LARI DARI SKRIP.... kah kah kah..

woit.... TAK CAYA?.... kah kah kah..

SILA BACA YANG 
DI TULIS PAGI KELMARIN


APA KELENTONG PETANG JUMAAT INI
jabatan  sunnah wal rasuah
akan berkelentong pada jumaat ini
berkelentong untuk mengolah persetujuan

apa kelentongnya?

1 - wajib terima keputusan
2 - wajib bersyukur 
3 - wajib jangan buat demo 
4 - wajib melayu dan islam perlu bersatu
5 - wajib sokong kerajaan dan raja

dan akan keluar hadis dan ayat ayat
dan dan dan....

1 - tidak ada ditimbulkan soal penipuan
2 - tidak terjumpa ayat tentang tipu
3 - tidak terjumpa ayat  tentang pemimpin zalim
4 - tidak ada ayat tentang rasis
5 - tidak ada ayat tentang hak dan keadilan

kita tunggu dan lihat--------

TUKAR TIUB PEMECAH BERITA

Posted: 10 May 2013 08:23 PM PDT
PECAH BERITA SEDUNIA
 WORLD BREAKING NEWS
berita baru masuk
 kerajaan melaka
telah kehabisan duit

untuk membayar gaji kaki tangan kerajaan
 bulan hadapan kerajaan melaka
terpaksa meminjam duit

NOTA:
sokuk ke ?
bon ke?
ini hanya nama 
untuk kelentong orang kampong

jul sukuk ertinya pinjam duit
jual bon juga ertiny pinjam duit

sukuk kunun nak guna islatilah arab
untuk tipu orang melayu
bon guna perkataan inggeris
untuk kelentong orang melayu


SUKUK DAN BON
sukuk dan bon
ertinya pinjam duit
dengan membayar bunga
ada sukuk berjangka panjang sampai 7 atau lapan tahun
ada bon berjangka pendek
tiap tahun kena bayar bunga
LANGKAH BIJAK DARI RAJA BERSIONG

Posted: 10 May 2013 07:45 PM PDT
KUALA LUMPUR 9 Mei - Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Lembah Pantai dan bekas Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin bercadang menyaman Naib Presiden... 16:54:14

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit...INI LANGKAH TEPAT.... kah kah kah...

kah kah kah.,..INI LANGKAH BAIK.... kah kah kah..

kah kah kah...MEMANG PATUT DISAMAN.... kah kah kah.,..

kah kah kah...KESAH KESAH RAJA BERSIONG RASUAH TERSEBAR.... kah kah kah..

kah kah kah...KESAH KESAH BAWA LARI DUIT KE PULAU CAYAMAN... TERSEBAR.... kah kah kah..

woit.... SAMAN ...JANGAN TAK SAMAN.... kah kah kah

NOTA
sila tunggu 
sila nanti
saman dari orang kampong baru


----------

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT