Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Surat terbuka kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.- Md Zain Ibrahim

Posted: 11 Mar 2013 10:40 PM PDT


Pada 9 Mac yang baru berlalu, negara dikejutkan dengan pendedahan oleh Azlan Mohd Lazim, iaitu bapa kepada Saiful Bukhari – pengadu dalam kes liwat melibatkan Anwar Ibrahim.

Secara peribadi saya mengalukan kepantasan Timbalan Ketua Polis Negara, mengeluarkan kenyataan bahawa polis akan segera memanggil Azlan Lazim, untuk mengenal pasti sebab dan tujuan beliau membuat keterangan sedemikian.

Bagaimanapun kenyataan Timbalan KPN yang menyatakan, bahawa oleh kerana Azlan tidak pernah dipanggil memberi keterangan di mahkamah dalam perbicaraan kes liwat berkenaan, maka pendedahan Azlan sedemikian itu tidak bernilai dan tidak boleh digunapakai, adalah suatu kenyataan yang tidak wajar dibuat di peringkat ini, sedangkan keterangan dari Azlan masih belum diambil lagi.

Mungkin beliau semangnya mempunyai keterangan yang lain yang belum didedahkan lagi, atau mungkin juga akibat daripada pendedahan itu, saksi lain yang tidak pernah muncul akan timbul pula memberikan keterangan baru dalam kes ini, tidak boleh diketepikan begitu sahaja.

Persoalan Azlan Lazim tidak dipanggil sebagai saksi dalam perbicaraan kes liwat itu sebenarnya bukan salah beliau, tetapi terletak ditangan pegawai penyiasat dan pihak pendakwaan. Telah banyak kali berlaku di mana saksi atau keterangan yang boleh membantu dalam sesuatu perbicaraan, disorokkan daripada dikemukakan kepada mahkamah, sepertimana yang jelas berlaku dalam perbicaraan kes bunuh Altantuya Shariibuu.

Dalam hal Azlan Lazim ini pula, kemungkinannya pihak pendakwaan yang dengan sengaja tidak memanggil beliau sebagai saksi, kerana jika dipanggil mungkin keterangan yang akan Azlan Lazim berikan, tidak akan memihak kepada pihak pendakwaan.

Banyak kes lampau yang boleh dijadikan teladan antaranya dalam kes yang agak masyhur, iaitu kes bunuh Jean Perera Sinappa tahun 1980, di mana tertuduh dibebaskan daripada hukuman gantung, setelah mahkamah ketika di peringkat rayuan, mendapati keterangan palsu telah digunakan dalam perbicaraan utama kes tersebut.

Apa yang ingin disarankan di sini ialah supaya pihak polis mengambil pendedahan yang dibuat oleh Azlan Lazim itu sebagai maklumat baru dan menjalankan siasatan terperinci mengenai isi kandungan pendedahan tersebut dan bukan menutup kes itu memandangkan penyiasatan belum dimulakan lagi.

Pernah berlaku sebelum ini, di mana mantan KPN Musa Hassan dan Peguam Negara Gani Patail, sama-sama berpakat mengeluarkan kenyataan mengesahkan bahawa kes siasatan salahguna kuasa terhadap mantan Perdana Menteri Tun Mahathir, telah ditutup pada 15 Februari 2000, walhal laporan polis mengenainya hanya dibuat pada 12 Jun 2000 dan kertas siasatan dibuka pada 13 Jun 2000. Dalam keadaan sebegitu pun, PM mengatakan Gani dan Musa orang-orang yang jujur.

Soal mengapa Azlan Lazim baru sekarang membuat pendedahan tersebut adalah soal kedua. Yang pentingnya ialah maklumat yang beliau ingin dan dapat dedahkan. Lagipun tidak ada had tempoh bagi mendedahkan sesuatu kejadian jenayah.

Sambil itu pula saya sarankan Tan Sri melihat semula beberapa maklumat penting yang telah saya sampaikan menerusi surat terbuka atau surat terhad, berkaitan dengan perbuatan mereka keterangan palsu dalam kes melibatkan penyiasatan insiden mata lebam, kes liwat tahun 1998 (Liwat I) dan kes liwat tahun 2008 (Liwat II). Saya juga menyarankan Tan Sri menyegarkan ingatan kepada perbincangan kita di Bukit Aman pada 5 Januari 2011, yang turut dihadiri oleh mantan Timbalan Ketua Polis Negara Hussein Ismail dan SUPM Ghazali Md Amin.

Kenyataan palsu dalam afidavit Najib


PM Najib telah mengikrarkan dua afidavit, iaitu pada 21 dan 23 September 2011, bagi menyokong permohonan beliau untuk mengenepikan sepina, yang mengehendaki beliau memberi keterangan dalam perbicaraan kes Sodomi II. Isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor juga mengikrarkan affidavit berasingan pada 21 September 2011 dalam permohonan yang sama.

Pada bulan November 2011, saya telah menyampaikan maklumat bertulis kepada KPN dan Menteri Dalam Negeri, berkaitan penegasan mustahak yang diikrarkan oleh PM Najib, yang boleh dibuktikan sebagai tidak benar atau palsu.

Setakat yang saya ketahui, dalam perkara pembikinan afidavit palsu yang dikemukakan dalam sesuatu perbicaraan, adalah tanggungjawab pegawai penyiasat kes atau Timbalan Pendakwa Raya, untuk membuat laporan polis supaya dakwaan tersebut disiasat berasingan. Ianya bukan tanggungjawab tertuduh atau peguambela tertuduh membuat laporan tersebut.

Kesalahan membuat affidavit palsu atau memberi keterangan palsu, adalah kesalahan yang tergolong sebagai kesalahan terhadap Keadilan Awam (Public Justice) dan bukan kesalahan terhadap seseorang individu. Malangnya setakat yang diketahui, tidak ada sebarang siasatan yang dilakukan ke atas perkara ini, mungkin kerana kes ini melibatkan Perdana Menteri.

Saya menegaskan di sini bahawa bukan sahaja PM Najib tidak akan dapat memberi penjelasan berkaitan kenyataan palsu yang beliau telah ikrarkan dalam afidavit tersebut, malahan beliau akan menghadapi masaalah untuk menjelaskan berkaitan kekalutan mengenai nama beliau sendiri.

Ketika mengangkat sumpah jawatan sebagai PM keenam pada April 2009, dengan nama Allah, beliau malafazkan nama beliau sebagai Muhammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Semasa mengikrarkan afidavit pada September 2011 beliau menegaskan nama beliau sebagai Najib bin Tun Haji Abdul Razak dan menggugurkan nama Muhammad dari nama beliau. Sementara ketika menandatangani Ikrar Integriti PRU-13 pada Februari 2013 pula, beliau memberikan nama beliau sebagai Najib Razak sahaja, dengan menggugurkan nama "Muhammad" dari nama beliau dan nama "Abdul" dari nama Allahyarham bapa beliau.

Jika nama sendiri, sama ada terdapat nama Muhammad atau pun tidak, Perdana Menteri boleh keliru, apatah lagi dengan perkara lain. Apa pula nama yang beliau lafazkan ketika mengangkat sumpah di-masjid Guar Perahu? Wallahua'lam.

Apa pun PM Najib tidak boleh menafikan yang beliau mengikrarkan afidavit-afidavit tersebut sedemikian rupa, di atas kerelaan dan kehendak beliau sendiri. Beliau tidak boleh menyalahkan orang lain sekalipun peguam dan penasihat beliau.

PM Najib juga wajar sedar, bahawa kekeliruan berkaitan nama beliau yang sebenar dan kekalutan beliau melafazkan sumpah jawatan dan sumpah simpan rahsia sebagai PM Malaysia ke-6, boleh menyebabkan kesahan (legitimacy) beliau sebagai perdana menteri dicabar, sekiranya peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dipatuhi sepenuhnya.

Pendedahan Musa Hassan
Dakwaan terhadap Musa Hassan dan Gani Patail kerana telah memalsukan keterangan DNA dan lain lain pemalsuan melibatkan kes salahguna kuasa dan liwat terhadap Anwar Ibrahim, serta dalam penyiasatan insiden mata lebam telah dibuat menerusi pelbagai saluran sejak 1998 lagi.

Namun begitu, Musa Hassan dan Gani Patail serta kerajaan, telah menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut, walaupun rekod mahkamah dan Suruhanjaya Diraja Siasatan, menunjukkan dakwaan tersebut adalah berasas dan boleh dibuktikan sebagai benar.

Bagaimanapun pada 31 Mei 2012 secara tiba-tiba Musa Hassan sendiri, ketika diwawancara oleh pemberita Malaysiakini, akhirnya telah mengaku bahawa memang betul beliau ada mengambil contoh darah Anwar (dari simpanan pihak Hospital Kuala Lumpur) untuk ujian DNA di atas tilam masyhur yang kontroversi itu.

Pengakuan Musa Hassan yang dibuat hampir 14 tahun kemudian itu, telah membuktikan dua perkara yang sangat penting. Pertama, keterangan DNA Anwar yang dikatakan terdapat di atas tilam masyhur tersebut adalah palsu dan diperolehi menerusi jalan fraud, penipuan dan menyalahi undang-undang.

Kedua, afidavit Musa Hassan yang diikrarkan pada 2 September 1998 dan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dalam kes jenayah No:45-40-1998, menyatakan beliau telah memperolehi laporan forensik pada ketika itu, adalah palsu memandangkan tindakan Musa 'mencuri' contoh darah tersebut dari HKL ialah pada 15 Oktober 1998.

Mengenai peranan Musa Hassan dan Gani Patail dalam merekacipta keterangan DNA di atas tilam tersebut, telah saya jelaskan secara terperinci menerusi surat terhad saya bertarikh 27 Disember 2010 dialamatkan kepada KPN dengan salinannya kepada Perdana Menteri dan Peguam Cara Negara yang kesemuanya telah mengesahkan penerimaannya.

Persoalannya ialah mengapa polis tidak memanggil Musa Hassan untuk siasatan lanjut setelah beliau membuat pendedahan terbuka pada 31 Mei 2012 itu? Beliau bukan sahaja pegawai penyiasat kes salahguna kuasa, malah beliau merupakan penyelia penyiasatan semua kes liwat melibatkan Anwar Ibrahim. Di samping itu, Musa telah turut memberi keterangan di Mahkamah Tinggi bersabit dengan kes kes tersebut sementara Gani Pula pula bertindak sebagai ketua pendakwa.

Adakah polis mengelak daripada menyiasat semula terhadap pendedahan Musa Hassan sedemikian itu disebabkan kebimbangan hasil siasatannya kelak, akan membongkar dan mengaitkan penglibatan pemimpin-pemimpin politik tertentu pada ketika itu? Terserah kepada KPN untuk menjelaskannya kepada seluruh rakyat. Mereka berhak mengetahui.

Rayuan keputusan kes Liwat II

Pada pandangan saya,walaupun tanpa pendedahan yang dibuat oleh Azlan Lazim itu, perbicaraan kes Liwat II sebenarnya memang tidak boleh diteruskan lagi. Ini adalah kerana PM Najib telah membawa masuk keterangan palsu dalam perbicaraan tersebut menerusi afidavit yang beliau ikrarkan, sepertimana yang dijelaskan di perenggan-perenggan terdahulu.

Manakala, Gani Patail sebagai orang yang memberi kata putus untuk menuduh Anwar dalam kes Liwat II, dan memfailkan rayuan apabila Mahkamah Tinggi mendapati Anwar tidak bersalah, boleh dibuktikan telah melakukan beberapa banyak pemalsuan dan mereka keterangan palsu untuk mensabitkan kesalahan jenayah terhadap Anwar semenjak 1998 lagi.

Pendek kata, Gani boleh dibuktikan mempunyai niat jahat terhadap Anwar sejak dari 1998 yang berlarutan sehingga kehari ini.

Biar banyak mana sekali pun penafian Gani Patail, pendedahan yang dibuat oleh Musa Hassan berkaitan keterangan DNA itu, adalah cukup untuk membuktikan dakwaan-dakwaan yang telah dibuat terhadap mereka berdua adalah benar dan betul.

Apa pun motif Gani memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Liwat II, beliau sebenarnya telah membuka ruang kepada pihak pembelaan dan mana-mana pihak yang mempunyai kepentingan, untuk mencabar afidavit yang diikrarkan oleh PM Najib seperti yang dijelaskan di atas.

Desak siasat Najib jika benar-benar berani


Semenjak tercetusnya insiden pencerobohan senjata di Lahad Datu, kita perhatikan beberapa ramai menteri kanan dan pemimpin politik dengan lantang membuat seruan mengajak rakyat, sama-sama memperjuangkan dan mempertahankan kedaulatan dan undang-undang negara. Kita hormati keberanian mereka itu.

Jika mereka benar-benar berani, jujur dan ikhlas, kita mengajak mereka pula untuk bersama-sama dengan rakyat, mendesak pihak berkuasa untuk melancarkan siasatan terperinci terhadap PM Najib, Gani Patail dan Musa Hassan kerana terdapat bukti yang mereka secara bersingan atau bersama-sama, mengkhianati dan melanggari kedaulatan dan undang-undang Negara.

Pada pandangan saya, kita tidak perlu pun menggunakan keterangan daripada Azlan Lazim atau Deepak Jaikishan atau P Balasubramaniam untuk membuktikan salahlaku jenayah mereka.

Perbuatan mereka sendiri, antaranya menerusi pembikinan affidavit mengandungi kenyataan mustahak yang tidak benar atau palsu, memberi keterangan palsu di mahkamah dan mereka keterangan palsu dalam bentuk laporan pakar palsu, adalah cukup untuk mensabitkan kesalahan jenayah masing-masing. Mereka sebenarnya tidak ada pembelaan.


MAT ZAIN IBRAHIM merupakan bekas pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur. Tulisan ini adalah surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar. - malaysiakini

Polis percaya ada kubur lain di Kg Tanduo

Posted: 11 Mar 2013 09:58 PM PDT 
Pasukan keselamatan percaya 15 anggota penceroboh militan terbunuh dalam pertempuran di Kampung Tanduo 1 Mac lepas.
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata sehubungan itu polis akan memeriksa semula kawasan kubur yang ditemui di kampung itu pada 6 Mac, yang turut menyaksikan polis menemui 12 mayat penceroboh.

"Sebelum ini kami jumpa sembilan mayat di dalam sebuah kubur dan berdasarkan maklumat baharu itu, kami percaya terdapat kubur lain di kawasan itu," katanya pada sidang akhbar pagi ini.

Bagaimanapun, katanya, polis tidak akan mengeluarkan mayat-mayat di dalam kubur itu kerana ia telah mereput.

Sementara itu, Hamza berkata pasukan keselamatan mengeluarkan satu lagi mayat dari Kampung Tanjung Batu semalam, menjadikan 23 jumlah keseluruhan mayat yang dikeluarkan setakat ini.

"Saya juga sahkan satu daripada 23 mayat itu ialah seorang jeneral dikenali sebagai Musa yang mati dalam pertempuran di Kampung Tanjung Batu," katanya.

Beliau turut mengesahkan bahawa tiada pertempuran antara pasukan keselamatan dan penceroboh militan dalam tempoh 24 jam lepas.

"Tumpuan Operasi Daulat yang masuk hari kelapan hari ini ialah Kampung Tanjung Labian dan Kampung Tanjung Batu," katanya.

Beliau turut meminta orang ramai agar membantu pihak berkuasa dalam menyalurkan maklumat untuk membanteras kumpulan pengganas militan yang berkubu di Kampung Tanduo sejak 12 Feb lepas.

Sejak insiden pencerobohan pengganas itu, lima anggota polis cedera manakala lapan lagi terkorban iaitu dua dalam pertempuran di Kampung Tanduo pada 1 Mac dan enam dalam serangan hendap di Semporna pada 2 Mac.

LAHAD DATU Bukan 9 tapi 15 mayat dalam satu lubang kubur

Posted: 11 Mar 2013 08:00 PM PDT


LAHAD DATU: Pasukan keselamatan percaya lubang kubur di Kampung Tanduo yang dijumpai Rabu lalu bukan mengandungi sembilan mayat pengganas Sulu sebaliknya seramai 15. 

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib, berkata pasukan keselamatan juga percaya ada satu lagi kubur di sebelah kubur berkenaan dan beliau sudah mengarahkan pasukan keselamatan memeriksa semula kedua-duanya. Beliau berkata demikian pada sidang media di sini, sebentar tadi. 
Hamza Taib sahkan mayat ketua pengganas Sulu adalah Haji Musa

LAHAD DATU: Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamzah Taib sebentar tadi mengesahkan mayat ketua pengganas Sulu yang dibedah siasat di Hospital Lahad Datu, semalam adalah Haji Musa.

 Beliau berkata demikian pada sidang media di sini, sebentar tadi. 


Saudara Terdekat Jamalul Kiram Ditahan

KOTA KINABALU: Saudara terdekat Jamalul Kiram III yang mengaku sebagai Sultan Sulu ditahan polis dalam usaha mengesan 20 lagi suspek utama yang mempunyai kaitan dengan pencerobohan sekumpulan lelaki bersenjata di Kampung Tanduo.
Polis enggan mendedahkan butiran mengenai maklumat keluarga Kiram yang sedang diburu tetapi sekurang-kurangnya dua suspek dipercayai adalah adik dan sepupu kepada Raja Muda Azzimudie Kiram yang mengetuai kumpulan bersenjata itu ke Tanduo.
Suspek pertama yang terlibat dalam mengangkut ikan, tinggal di Lahad Datu bersama dengan keluarganya dan berpindah ke Semporna baru-baru ini.
Dia menghilangkan diri selepas membantu dalam rundingan dengan kumpulan pengganas tersebut bagi menamatkan pencerobohan yang bermula pada 12 Februari lalu.
Namun tidak diketahui sekiranya dia adalah salah seorang yang ditahan memandangkan keluarga Kiram mempunyai ramai saudara yang tinggal di Sabah dan Semenanjung Malaysia.
Mereka yang ditahan setakat ini melibatkan sekurang-kurangnya tujuh anggota beruniform, seorang ahli politik tempatan dan ramai pesimpati di Lahad Datu dan Semporna di mana serbuan dijalankan.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, enam lagi suspek ditahan kerana dipercayai ada kaitan dengan pengganas menjadikan jumlah tahanan kepada 97 orang.
Kesemua suspek ditahan di bawah Seksyen 130 (c) Kanun Keseksaan yang dibaca bersama dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012.
Beliau berkata 125 yang lain turut ditahan kerana cuba memasuki kawasan zon merah, lokasi di mana Ops Daulat sedang dijalankan.

                                                                                               
Warga Filipina larikan diri dari Sabah
10:13AM Mac 12 2013
Seramai 57 orang Filipina termasuk kanak-kanak tiba di Bongao, Tawi Tawi daripada Semporna dengan motobot kecil pagi semalam selepas mendakwa diburu pasukan keselamatan Malaysia.

Mereka bergerak daripada Semporna sekitar jam 8 malam pada Ahad dan tiba di Sitangkay, pulau terakhir dalam jajaran TawiTawi dan paling dekat dengan Semporna pada paginya, lapor InterAksyon.

Media yang berpangkNONEalan di negara jiran itu juga melaporkan, di Semporna, enam pegawai polis Malaysia dan enam warga Filipina terbunuh minggu lagu selepas berlaku pertempuran antara pihak berkuasa negara itu dan pihak 'kesultanan Sulu'.

Kumpulan itu memberitahu Pasukan Petugas di Tawi Tawi bahawa mereka tidak sempat membawa makanan dan wang ringgit kerana bersembunyi beberapa hari bagi mengelakkan diri daripada pihak berkuasa Malaysia yang didakwa menjejak warga Filipina tanpa dokumen dan pihak yang disyaki menyokong 'kesultanan' itu.

Pasukan petugas itu ditubuhkan bagi menangani kebanjiran warga Filipina yang dijangka pulang dari Sabah bagi mengelakkan diri daripada pertempuran dan tindakan keras pihak berkuasa Malaysia.


Polis kesan kubur baru di Kg Tanduo

Polis mengesan kubur baru yang mungkin digunakan untuk mengebumikan tiga mayat pengganas kata Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib.
Selain itu katanya tiada pertempuran antara pasukan keselamatan dan pengganas di Kampung Tanjung Batu dalam tempoh 24 jam

Ni Mahathir hang mai baca apa MB Selangor cakap ...

Posted: 11 Mar 2013 06:33 PM PDT


MB jawab Tun M
NURULFATIHA MUAH
12 Mac 2013
MB jawab Tun M
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa tidak mengikuti perkembangan semasa di Selangor apabila mengeluarkan kenyataan negeri itu patut diselamatkan daripada Pakatan Rakyat (PR) untuk menjamin hak istimewa orang Melayu dan kedudukan agama Islam.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendakwa, sepanjang PR menerajui Selangor, penggunaan masjid di negeri itu kerap kali diimarahkan dengan pelbagai program keagamaan.

"Dr Mahathir akan terperanjat kalau beliau diberitahu qiamullail dihadiri beribu orang dalam satu masjid.
"Ini tak berlaku langsung dalam zaman (pemerintahan) Dr Mahathir. Penggunaan rumah ibadat Islam (masjid dan surau) sangat diterima rakyat (ketika PR memerintah)," katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Eksekutif Halal dan Dialog Industri, di sini, semalam.


Hadir sama, Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Negeri, Teresa Kok dan Pengarah Jais, Datuk Marzuki Hussin.
Kelmarin, Dr Mahathir dilaporkan berkata, kelemahan dua parti yang dipimpin orang Melayu dalam PR dengan mudah mengikut kata rakan parti menyebabkan orang lain tidak lagi menghormati hak Melayu dan Islam.

Dalam pada itu, Abdul Khalid turut mempersoalkan keupayaan Dr Mahathir meningkatkan ekonomi orang Melayu ketika melaksanakan Dasar Ekonomi Baru (DEB) kerana ia dilihat tidak mencapai matlamat.
"Masa dulu beliau buat pun tidak berjaya juga. Ketika beliau melaksanakan DEB, tetapi yang dapat (manfaatnya) bukan orang Melayu.

"Kalau kita tengok penswastaan yang dibuat, berapa peratus yang akhirnya sampai ke tangan (golongan) Bumiputera?," katanya.

Beliau berharap supaya Dr Mahathir berhenti daripada membuat kenyataan seperti itu.

Dalam satu majlis lain, Abdul Khalid berkata, pembubaran Dun Selangor bakal dilaksanakan dalam bulan Mac ini bagaimanapun, tarikh belum diumumkan.

Menurut beliau, pembubaran Dun akan dilakukan pada bulan ini setelah semua keputusan telah dicapai namun tarikh belum diumumkan.
"Kerajaan negeri telah buat keputusan bubar Dun dalam bulan ini, insya-Allah kalau tidak apa-apa halangan ia akan diadakan dalam masa terdekat ini," katanya.

9 mayat pengganas yang reput terpaksa ditinggal

Posted: 11 Mar 2013 06:38 AM PDT


LAHAD DATU: Dua puluh dua daripada 34 mayat pengganas dari Kampung Tanjung Batu sudah dihantar ke Hospital Lahad Datu untuk bedah siasat, malam tadi.
Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, jurugambar dan media dibenarkan untuk merakam gambar semua mayat berkenaan bagi membuktikan kepada masyarakat bahawa pasukan keselamatan sudah membawa keluar mayat berkenaan. 
Bagaimanapun, katanya, mayat sembilan lagi pengganas yang sudah reput terpaksa ditinggalkan di Kampung Tanduo. 

Penceroboh Sulu Tidak Kebal

Posted: 11 Mar 2013 05:44 AM PDTLAHAD DATU: Bilangan penceroboh militan yang terbunuh dalam Operasi Daulat membuktikan mereka sebenarnya tidak kebal, sepertimana yang diperkatakan.
"Ini terbukti apabila pasukan keselamatan menembak mati 54 orang daripada mereka," kata Penolong Ketua Urusetia Pejabat Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam), ACP Ramli Mohammed Yusoff pada Isnin.
Beliau berkata, cerita mengenai kekebalan penceroboh Sulu itu menjadi percakapan ramai apabila tersebar di laman sosial gambar mereka yang terbunuh memakai tangkal dan kain berwarna kuning pada badan. Ramli berkata, penggunaan tangkal itu mungkin untuk meyakinkan pengikut kumpulan berkenaan bahawa tindakan mereka kononnya adalah jihad.
"Hakikatnya hanya ilmu pengetahuan yang mampu memberikan kita kepandaian dalam mempertahankan negara dan bukan ilmu tahyul yang menyempitkan akal kita," katanya. - BERNAMA

[Video] Berok2 UMNO serang Ibu Pejabat PKR

Posted: 11 Mar 2013 04:37 AM PDT

800,000 warga Filipina mungkin dihantar pulang terutama yang terlibat dengan "Projek IC'' Mahathir

Posted: 11 Mar 2013 04:12 AM PDT


MANILA: The majority, if not all, of the 800,000 Filipinos based in Sabah may be sent back to the Philippines on the premise that they had acquired their Malaysian citizenship illegally over the past 20 years under a controversial systematic granting of citizenship to foreigners dubbed Project IC (identity cards).
Project IC, which is blamed on former Malaysian prime minister Dr Mahathir Mohammad, was said to be among the factors that led followers of Sultan Jamalul Kiram III to "invade" Sabah in February. Most of the Filipinos who benefited from the project in the past are Tausugs from the nearby islands of Sulu and Tawi-Tawi.
The Manila Times reports that unknown to many, the Malaysian government has begun an investigation into the "phantom" project, which Mahathir denied ever existed.
On Jan 14, or just two weeks prior to the sultanate army's incursion of Sabah, the Royal Commission of Inquiry began its hearings on Project IC.
Amid the offensives against the followers of Kiram, the royal commission was supposed to conduct another hearing on March 5.
Overshadowed by the skirmishes was the fact that in June 2012, Malaysian Prime Minister Najib Tun Razak and the federal government formed the royal commission to investigate problems related to illegal immigration in Sabah, mostly targeting Filipinos and Indonesians who comprise the bulk of non-Malaysian natives on the island.
Malaysian news reports quoted former Dewan Rakyat senator and state assemblyman Chong Eng Leong as saying that in 2012, there were 700,000 "Project IC citizens" and that 200,000 of them are on the state electoral list.
There are about 1.7 million foreigners, mostly Filipinos and Indonesians, in Sabah whose population is only three million. Based on a 2010 survey, foreigners comprised over a quarter of Sabah's population.
Sabah has 926,638 voters, according to a June report by The Star.
Demographic pattern
It was alleged that Mahathir, who headed Malaysia for over two decades from 1981 to 2003, devised the scheme to alter the demographic pattern of Sabah to make it more favourable to the ruling government and certain political parties.
Under the project, Mahathir allegedly granted citizenship to immigrants (including those who are illegal) by giving them identity documents known as the identity card and subsequently, MyKad. Another term used is Project M, where "M" stood for Mahathir.
It has been said that Project IC was a secret policy of the Barisan Nasional coalition and its affiliate, Umno, to attain political domination in the state using the votes of immigrants.
Mahathir admitted that Filipino immigrants were granted citizenship in Sabah, but insisted that everything was done legally.
The project was said to have begun in the early 1990s after the entry of Umno into Sabah politics. However, there were also allegations of mass immigration and naturalisation of migrants in the 1970s under the United Sabah National Organization government, and in the early 1980s under Berjaya government. The two parties eventually merged to form Umno.
Crackdown
Prior to last year's formation of the RCI, there had been several government operations to deport illegal immigrants. These operations serve to deport immigrants without proper documentations such as ICs or a valid work permit.
The RCI, headed by former Sabah and Sarawak chief judge Steve Shim, is investigating the reasons behind Sabah's population growth which can be attributed largely to the influx of Filipinos.
Among others, the RCI aims to investigate the number of "stateless" foreigners in Sabah given identity cards or citizenships.
According to some observers, the skirmishes between Malaysian security forces and followers of Kiram may result in two possible scenarios: it could hamper the ongoing RCI investigation and save hundreds of thousands of "illegal" identity card holders from early deportation; or it may speed up the process, especially since Sabah-based Filipinos are now returning to Tawi-Tawi and Sulu provinces by the hundreds daily.
"These refugees could be those who were still waiting for their ICs but decided to just leave out of fear," one observer said.
The Kiram family and Philippine government officials reserved comment on the matter .

1 dari 18 mayat dipercayai komander Musa

Posted: 11 Mar 2013 03:03 AM PDT

LAHAD DATU - Satu daripada 18 mayat penceroboh militan yang dihantar ke Hospital Lahad Datu malam tadi, dipercayai ketua kumpulan itu berpangkat jeneral yang dikenali sebagai Komander Musa.
   
"Satu mayat itu macam rupa Komander Musa," kata Ketua Forensik Operasi Daulat ASP Hussien Omar Khan.
   
Beliau berkata mayat yang dibawa keluar dari Kampung Tanjung Batu di Felda Sahabat, kira-kira 130km dari sini, telah reput dan proses bedah siasat akan dibuat pakar patologi dari Hospital Pulau Pinang.
   
Musa, yang mengetuai kumpulan pengganas Sulu dikatakan melarikan diri dari Kampung Tanduo dan memasuki Kampung Tanjung Batu sebelum terbunuh dalam pertempuran yang turut menyaksikan 31 pengganas Sulu maut.

   
Ketua Polis Daerah Supt Shamsudin Mat berkata sembahyang jenazah akan diadakan untuk pengganas yang terbunuh pada satu tarikh yang akan ditetapkan.
   
"Kita sebagai umat Islam mempunyai tanggungjawab kepada saudara sesama Islam, biarpun mereka adalah musuh kita. Kita juga mendoakan roh mereka dicucuri rahmat," katanya, tanpa menyatakan lokasi pengganas itu akan dikebumi.  - Bernama

Penceroboh Sulu pertimbang 'pengunduran'

Posted: 11 Mar 2013 02:33 AM PDT4:29PM Mac 11 2013
NONEJamalul Kiram III, yang mendakwa dirinya Sultan Sulu, telah menghantar wakil untuk bertemu kerajaan Filipina bagi membincangkan "pengunduran" pengikutnya daripada pertempuran bersenjata di Sabah.

Menurut Interaksyonyang berpangkalan di Manila, pertemuan dua jam antara saudara lelaki Jamalul Kiram -- Sultan Bantilan Esmail Kiram II - dengan Menteri Dalam Negeri Manuel Roxas II itu berlangsung di ibu pejabat polis kebangsaan di bandar Quezon hari ini.

Roxas berkata, isu "pengunduran" antara yang dibincangkan dan kemungkinan besar hasilnya akan menyaksikan pengikut Jamalul Kiram meletakkan senjata.

"Antara yang dibincangkan, contohnya, ekoran pemimpin Malaysia secara terbuka menyatakan meletakkan senjata satu-satunya cara untuk menamatkan pertempuran, jadi, salah satu persoalan mereka tentang cara dan mekanismenya," Roxas dipetik sebagai berkata kepada pemberita selepas pertemuan itu.


Roxas berkata, Bantilan Esmail Kiram II juga dimaklumkan berhubung hasrat Manila bagi memastikan keselamatan rakyatnya di Sabah.

Kampung Tanduo Kini Bersih, 97 Penceroboh Militan Ditahan -Polis

Posted: 11 Mar 2013 02:21 AM PDTBeberapa buah trak polis yang membawa anggota tentera masuk ke dalam ladang kelapa sawit berhampiran Kampung Tanjung Labian, 14 kilometer dari Felda Sahabat 17.
LAHAD DATU: Selepas seminggu Operasi Daulat, polis pada Isnin mengumumkan Kampung Tanduo, kawasan pendaratan penceroboh militan sebulan lepas, kini bersih daripada kumpulan itu.
Pasukan keselamatan kini memberi tumpuan untuk membanteras penceroboh militan di kawasan Kampung Tanjung Batu dan Sungai Bilis.
Ahad lalu, seorang penceroboh ditembak mati di Kampung Tanjung Batu menjadikan jumlah pengganas militan yang mati setakat ini ialah 54 orang manakala 97 ditahan kerana disyaki terbabit dengan pengganas militan, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.
Pasukan keselamatan turut menahan 122 orang kerana berada dalam zon larangan Operasi Daulat.
Pada 8 Mac pasukan keselamatan melancarkan gerakan ofensif terhadap kumpulan penceroboh militan itu yang diikuti dengan operasi susulan dan penggeledahan bagi memburu mereka.
Bercakap pada sidang akhbar bersama Panglima Satu Divisyen Infantri Tentera Darat Mej Jen Datuk Ahmad Zaki Mokhtar di sini, Hamza berkata 22 mayat pengganas militan telah dibawa keluar dan dihantar ke hospital untuk bedah siasat.
Hamza turut membenarkan wartawan mengambil gambar mayat-mayat pengganas militan itu bagi menepis dakwaan pihak tertentu yang mempersoalkan jumlah pengganas yang terbunuh.
Ditanya mengenai laporan akhbar berbahasa Inggeris pada Isnin bahawa Azzimuddie Kiram yang mengetuai pencerobohan itu, berjaya melarikan diri dalam operasi pasukan keselamatan di Semporna, Hamza dengan tegas menolak dakwaan berkenaan.
"Kalau saya tahu dia di Semporna sudah lama saya tangkap," katanya.
Beliau turut menafikan laporan bahawa pasukan keselamatan menggunakan kekerasan terhadap masyarakat pendatang dari Sulu.
"Saya nafikan sekeras-kerasnya. Sehingga kini tiada laporan polis diterima mengenai keganasan yang dilakukan pihak keselamatan," katanya.
Beliau berkata kejadian pada Ahad yang menyebabkan seorang lelaki cedera dan seorang remaja lelaki maut berlaku hampir dengan rumah yang menjadi sasaran pasukan keselamatan.
"Orang kampung biasa semuanya telah dipindahkan," katanya.
Sejak krisis pencerobohan lapan anggota polis terkorban dalam serangan pengganas iaitu dua di Kampung Tanduo pada 1 Mac dan enam di Semporna pada 2 Mac. BERNAMA

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Lebih Banyak Mayat Mungkin Ditanam Di Kampung Tanduo - Hamza

Posted: 11 Mar 2013 08:49 PM PDT

Anggota Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunjukkan sebahagian daripada 16 mayat pengganas yang dibedah siasat di Hospital Lahad Datu, Sabah.
 
LAHAD DATU: Lebih banyak mayat pengganas Sulu mungkin ditanam di Kampung Tanduo berbanding hanya sembilan yang dijumpai sebelum ini.
Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata, beliau mendapat maklumat terbaru bahawa kira-kira 15 mayat ditanam di lubang kubur tersebut.
"Kami percaya terdapat lebih banyak mayat ditanam di dalam lubang kubur yang sama dan kubur lain yang berdekatan.
"Pasukan keselamatan akan kembali semula ke sana untuk melakukan pemeriksaan," katanya kepada pemberita pada sidang media di sini, Selasa.
Kira-kira sembilan mayat dijumpai dalam satu lubung kubur oleh pasukan keselamatan ketika Op Daulat dilancarkan pada 6 Mac lalu.
Hamza turut mengesahkan bahawa mayat Haji Musa, jeneral kumpulan pengganas Sulu yang diketuai oleh Azzimudie Kiram ditemui di Kampung Tanjung Batu.
"Satu lagi mayat turut dijumpai dari Kampung Tanjung Batu pada Selasa menjadi jumlah mayat yang ditemui kepada 23 orang," katanya.
Angka kematian pengganas Sulu kekal 54 orang dan tiada insiden tembakan dilaporkan sejak Isnin.

Sabah – jinxed for all time?

Posted: 11 Mar 2013 08:48 PM PDT

The invasion is yet another unwelcome incident pointing to the federal government's myopic view and disregard of Sabah's original ethnic fabric.

PENAMPANG: There is a troubling question foremost in the minds of Sabahans these days – did it have to be this way?
Many believe that all the unpleasant things happening to Sabah would not have happened if the state had been allowed to remain a sovereign state within the Federation of Malaysia.
Veteran political activist, Fredoline Edwin Lojingki, 72, said the latest in a long line of unwelcome incidents – the intrusion of armed Sulu extremists in Lahad Datu – pointed to the federal government's myopic view and disregard of the original ethnic fabric in Sabah.
He pointed out how initially in the 1960s Sabah was overwhelmingly a Dusunic and Christian population with a smattering of none mainstream beliefs until overzealous Malayan Muslim leaders, who dominated the federal government decided to change the state into a Muslim majority.
"In the 1970s, with the encouragement of Tunku Abdul Rahman and Tun Abdul Razak, then Sabah leader Tun Mustapha Harun, coerced thousands of Dusuns and Muruts to convert to Islam, promising them a state-sponsored livelihood.
"But this was too slow and so Tun Mustapha, himself a Suluk, connived with Malayan leaders to get Suluk people or Tausugs from the Southern Philippines to settle in Sabah, and increase the Muslim numbers," said Lojingki.
He said this policy did not expire when the new Berjaya government helmed by Harris Salleh took over.
Read More / Baca Lagi >>

Pengerusi Pekida Perak Tengah isytihar sokong Pakatan

Posted: 11 Mar 2013 08:41 PM PDT


PERAK: Bunyinya sedikit pelik, tapi itulah yang berlaku apabila Pengerusi Pekida Perak Tengah,  Sabri Ahmad mengisytiharkan secara terbuka akan menyokong Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Sabri yang dipetik KeadilanDaily sebagai berkata, beliau tidak gentar untuk mengisytihar sokongan padu kepada Pakatan Rakyat biarpun sudah lama menjadi anggota perkida yang sering dikait dengan Umno.

Menurutnya, sokongannya kepada Pakatan rakyat adalah kerana yakin dengan kemampuan Pakatan Rakyat untuk mentadbir negara selepas PRU 13 dengan lebih baik berbanding kerajaan sedia ada hari ini.

"Pekida adalah NGO, bukan parti politik. Jadi, tiada sebab kenapa perlu pertikai sokongan saya kepada Pakatan. Sokongan saya kerana yakin dengan kemampuan Pakatan untuk mentadbir negara selepas PRU 13," katanya.

Beliau yang kini bekerja sebagai kakitangan sebuah agensi kerajaan Perak, Perak mengakui telah menjadi ahli Umno sejak 1978.
Read More / Baca Lagi >>

Spotlight on alleged abuses of Filipinos as Sulu incursion continues

Posted: 11 Mar 2013 08:40 PM PDT

Filipino Muslims shout slogans during a prayer rally in Taguig, Metro Manila on March 6, 2013. Fleeing Filipinos from Sabah now say that have endured years of torture and sexual abuse while in the state. — Reuters picKUALA LUMPUR, March 12 — The ongoing armed conflict in Sabah appears to have opened a can of worms for Malaysia as hundreds of Filipino immigrants, now back in their homeland, are recounting horror tales of torture and sexual abuses inflicted for years on their community here.
Bantilan Esmail II, a brother of Sulu "Sultan" Jamalul Kiram III, said the stories did not even surprise him as Malaysian authorities have allegedly been abusing Filipinos in Sabah long before the Sulu incursion began.
Esmail, who is in talks with the Philippine government over a possible pullout of the Sulu "army" in Sabah, said that while the alleged abuses were "un-Islamic", they were common knowledge in the Philippines.
"They have been treating the Filipinos there not as human beings. What they are doing is un-Islamic and are acts of non-believers of Islam," he said in a report in The Philippine Daily Inquirer today.
Malaysian security forces and a group of armed followers of the Kiram clan have been locked in gunbattles since March 1 in the coastal district of Sabah's Lahad Datu, where the Sulu Sultanate's army had landed to lay claim over the east Malaysian state.
Read More / Baca Lagi >>

Kini giliran Abim pula saman Utusan Tukang Fitnah 1Malaya

Posted: 11 Mar 2013 08:38 PM PDT


KUALA LUMPUR: Selepas pemimpin parti-parti politik, kini giliran NGO iaitu Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) pula menyaman akhbar Umno, Utusan Malaysia.

Saman ini dibuat berdasarkan kepada artikel bertajuk "PAS BENARKAN TARIAN LUCAH, ABIM HINA ISTERI RASULULLAH?" yang dikeluarkan akhbar Utusan Malaysia pada 8 Februari 2013 yang lalu.

"Abim menilai penyataan yang dikemukakan oleh pihak berkenaan berniat jahat serta ingin menjatuhkan kredibiliti Abim selaku pertubuhan Islam utama di negara ini," kata Setiausaha Agungnya, Mohamad Raimi Abdul Rahim.

Sehubungan itu, Abim telah memanggil satu sidang media esok, 13 Mac bagi menjelaskan tindakan ini.

Ia akan diadakan  di lobi Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur.

Selamatkah Melayu jika Datum Jelatek dibatalkan?

Posted: 11 Mar 2013 08:13 PM PDT

Guru Pencen

12 MAC — Saya adalah salah seorang penduduk asal Keramat dan telah menetap di kawasan ini lebih daripada 40 tahun yang lalu. Saya melihat anak-anak saya membesar, berkahwin dan kini hidup bersama keluarga mereka sendiri di kawasan ini juga.
Amira dan Nazib, kedua-dua cucu saya yang sering menziarahi membawa keceriaan kepada hidup saya setelah lima tahun bersara daripada menjadi guru. Kehidupan saya sedikit terganggu kebelakangan ini akibat polemik yang melanda kawasan Jalan Enggang dan Taman Keramat melibatkan pembinaan projek pangsapuri mewah Datum Jelatek. Pelbagai tohmahan, fitnah dan cerita dilemparkan oleh kedua-dua belah pihak yang menyokong dan menentang projek ini. Perseteruan ini begitu menjelekkan dan memualkan rakyat yang sebelum ini hidup dengan aman di kawasan ini.
Kawasan Keramat yang lebih 90peratus dihuni oleh orang Melayu kini dibayangi persepsi bahawa ia akan dibanjiri oleh orang China dan warga Singapura yang diwar-warkan akan membeli pangsapuri tersebut. Adakah orang Melayu akan terhakis daripada salah satu penempatan awal Melayu di bandar Kuala Lumpur? Atau adakah Melayu akan terhimpit di celah-celah pembangunan pesat seperti mana yang berlaku di Kampung Baru? Apakah dengan projek ini orang Melayu akan dapat berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah atau adakah ini satu perancangan untuk meminggirkan orang Melayu?
Sebuah organisasi korporat Melayu, PKNS, dituduh oleh pihak yang begitu lantang bersuara, merancang dengan begitu teliti untuk membuang Melayu dari kawasan Keramat. Manakala, bagi mereka yang teguh mempertahankan PKNS, mendakwa organisasi inilah yang berusaha untuk memperkasakan Melayu di dalam dan luar negeri.
Read More / Baca Lagi >>

Over 500 Filipinos in war-torn Sabah stay in 3 evacuation centers

Posted: 11 Mar 2013 08:07 PM PDT

By


LAHAD DATU — More than 500 Filipinos affected by the conflict in the east coast of Sabah are staying in three evacuation centers in Felda Sahabat area, where Malaysian security forces continue to hunt for Rajah Mudah Agbimuddin Kiram and members of the Royal Army of the Sultanate of Sulu.
An augmentation team from the Philippine Embassy sent to provide humanitarian and consular assistance to the Filipinos caught in the conflict met with the evacuees on Monday.
The evacuees have been receiving adequate food and medical assistance from various Malaysian non-government organizations, the team said.
The evacuation centers are set up in the areas of Cenderawasih, Embasa Budi, and Fajar Harapan in Felda Sahabat.
The Filipinos were residents of the nearby villages where fighting erupted between the Rajah Mudah's followers and the Malaysian military and police early this March.

Sidang Media Ops Daulat (12 Mac 2013) 10.00am

Posted: 11 Mar 2013 07:56 PM PDT

Saudara Terdekat Jamalul Kiram Ditahan

Posted: 11 Mar 2013 07:53 PM PDT

KOTA KINABALU: Saudara terdekat Jamalul Kiram III yang mengaku sebagai Sultan Sulu ditahan polis dalam usaha mengesan 20 lagi suspek utama yang mempunyai kaitan dengan pencerobohan sekumpulan lelaki bersenjata di Kampung Tanduo.
Polis enggan mendedahkan butiran mengenai maklumat keluarga Kiram yang sedang diburu tetapi sekurang-kurangnya dua suspek dipercayai adalah adik dan sepupu kepada Raja Muda Azzimudie Kiram yang mengetuai kumpulan bersenjata itu ke Tanduo.
Suspek pertama yang terlibat dalam mengangkut ikan, tinggal di Lahad Datu bersama dengan keluarganya dan berpindah ke Semporna baru-baru ini.
Dia menghilangkan diri selepas membantu dalam rundingan dengan kumpulan pengganas tersebut bagi menamatkan pencerobohan yang bermula pada 12 Februari lalu.
Namun tidak diketahui sekiranya dia adalah salah seorang yang ditahan memandangkan keluarga Kiram mempunyai ramai saudara yang tinggal di Sabah dan Semenanjung Malaysia.
Read More / Baca Lagi >>

Pakatan S’gor kekal status quo 2008

Posted: 11 Mar 2013 07:51 PM PDT

Nama calon dan pembahagian kerusi di negeri itu juga telah selesai.

PETALING JAYA: Tiada sebarang pertukaran kerusi dalam Pakatan Rakyat malah status quo itu kekal bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Selangor pada pilihan raya umum ke 13 (PRU-13), kata Pesuruhjaya PAS negeri, Dr Abd Rani Osman.
Beliau berkata,  nama calon dan pembahagian kerusi di negeri itu juga telah selesai.
Maka tidak timbul sebarang khabar angin bahawa akan wujud pertukaran beberapa kerusi Dewan Undangan Negeri Selangor (DUN) oleh PKR dan PAS.
"Saya tidak tahu tentang PKR sama ada mereka sudah memuktamadkan calon untuk bertanding nanti. Tapi bagi perkara ini dah selesai. Malah dakwaan bahawa DUN Ijok akan ditukar oleh PKR kepada PAS juga tidak benar.
"Ini kerana kita ikut status quo bagi PRU-12 lalu," katanya kepada FMT.
Read More / Baca Lagi >>

Lahad Datu : Bekas Jeneral pertikai kelewatan kerajaan hantar tentera

Posted: 11 Mar 2013 07:48 PM PDT

KUALA LUMPUR 12 Mac: Bekas Leftenan Jeneral (B) Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid tetap mempersoal kelewatan kerajaan menghantar pasukan tentera dalam memerangi pengganas di Lahad Datu.
Katanya, kerajaan sengaja mencipta alasan kononnya perlu mematuhi Konvensyen Geneva 1949 dalam menangani insiden pencerobohan kumpulan bersenjata tersebut.
Sebaliknya Abdul Ghafir berkata, Undang-Undang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu ditandatangani bagi mengelakkan kezaliman dalam perang, bukan membiarkan negara diceroboh.
"Pemimpin perlu bijak guna hak kebebasan mempertahankan negara ketika diceroboh. Protokol Geneva sebagai panduan sahaja supaya tidak berlaku kezaliman dalam peperangan, bukan jadi pak turut pada Undang-Undang Antarabangsa," katanya.
Beliau mengulas kenyataan Mejar Jeneral Datuk Abdul Aziz Ibrahim bahawa Malaysia tidak boleh mencabuli undang-undang antarabangsa dengan mengambil tindakan sewenang-wenangnya terhadap soal pencerobohan.
Ghafir berkata, alasan itu tidak masuk akal dan sengaja menutup kelemahan Kementerian Pertahanan dalam membuat keputusan sewaktu negara dalam ancaman.
Read More / Baca Lagi >>

Warga Filipina larikan diri dari Sabah

Posted: 11 Mar 2013 07:46 PM PDT 
Seramai 57 orang Filipina termasuk kanak-kanak tiba di Bongao, Tawi Tawi daripada Semporna dengan motobot kecil pagi semalam selepas mendakwa diburu pasukan keselamatan Malaysia.

Mereka bergerak daripada Semporna sekitar jam 8 malam pada Ahad dan tiba di Sitangkay, pulau terakhir dalam jajaran TawiTawi dan paling dekat dengan Semporna pada paginya, lapor InterAksyon.

Media yang berpangkNONEalan di negara jiran itu juga melaporkan, di Semporna, enam pegawai polis Malaysia dan enam warga Filipina terbunuh minggu lagu selepas berlaku pertempuran antara pihak berkuasa negara itu dan pihak 'kesultanan Sulu'.

Kumpulan itu memberitahu Pasukan Petugas di Tawi Tawi bahawa mereka tidak sempat membawa makanan dan wang ringgit kerana bersembunyi beberapa hari bagi mengelakkan diri daripada pihak berkuasa Malaysia yang didakwa menjejak warga Filipina tanpa dokumen dan pihak yang disyaki menyokong 'kesultanan' itu.

Pasukan petugas itu ditubuhkan bagi menangani kebanjiran warga Filipina yang dijangka pulang dari Sabah bagi mengelakkan diri daripada pertempuran dan tindakan keras pihak berkuasa Malaysia.

Miliki kereta mewah, dapat rumah subsidi hanya kerana..

Posted: 11 Mar 2013 07:45 PM PDT


(Rumah yang dibuat untuk penduduk miskin tetapi siapa yang dapat sebenarnya?)

GUA MUSANG: Di atas kertas projek penempatan Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) di Rantau Manis dekat sini mensyaratkan peserta mesti berpendapatan kurang RM700 sebulan.

Selain itu turut disyaratkan keluarga mempunyai bilangan anak yang ramai dan generasi kedua peneroka Kesedar.

Turut disyaratkan setiap peserta mesti berada dalam senarai E-kasih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Namun sebaliknya apa yang berlaku peserta yang memiliki kereta mewah seperti Harrier dan Honda juga kelihatan tinggal di penempatan tersebut.

Malah ada juga yang baru berkahwin dan belum mempunyai anak dipilih menyertai penempatan agropolitan ECER Rantau Manis.

Pembinaan lebuhraya rakyat berjalan lancar

Posted: 11 Mar 2013 07:44 PM PDT


(Tanah hutan mula dibersihkan untuk memberi laluan kepada lebuh raya ini)

MACHANG: Awal Febuari lalu kerja-kerja pembinaan Lebuh Raya Rakyat Kota Bharu-Kuala Krai bermula.

Ia bukan gimik seperti pernah diperlekeh sesetengah pihak sebelum ini.

Bermula di Bukit Bakar, Dun Kemuning kerja-kerja pembinaan mula dilaksanakan.

Bukan sekadar rakyat yang akan mendapat manfaat, sebaliknya banyak peluang kerja ditawarkan melalui projek ini.

Kontraktor tempatan juga berpeluang mengisi tender projek yang ditawarkan.

Inilah sejarah baru di Malaysia apabila projek lebuh raya dibina kerajaan negeri, sedangkan di negeri lain di bawah kerajaan persekutuan.

PR to do away with BN-style media ‘management’

Posted: 11 Mar 2013 06:37 PM PDT


Mar 11: Pakatan Rakyat, buoyed by strong predictions of a historic victory at the coming general election, has promised to allow more dynamic, credible and fair media.
According to the head of PAS Research Centre Dr Dzulkefly Ahmad, one of the coalition's first moves will be to ensure transparent reporting and the return of credibility in local journalism.
"[This is] unlike the present situation void of accountability and ethics and with an inclination to spreading slander," Dzulkefly said.
Dzulkefly warned that PR would suffer from serious backlash if it decides to maintain the current system of 'managing' media, which is biased towards the ruling party.
He said it was paramount for PAS, PKR and DAP to ensure media freedom was realised under their administration, pointing out that the three parties were victims to half-a-century of media lies.
He singled out the Malay media audience who have been "easily swayed" by lies in Malay-language UMNO-controlled media.
"UMNO and BN are not strong. They are weak, but because they control the mainstream media, their claims are repeated so that the people will stay with BN despite its ship drowning," he added.
 
Dr. Dzulkefly Ahmad

Niat Pakatan baik, rakyat perlu berani buat pilihan terbaik

Posted: 11 Mar 2013 06:33 PM PDT

RAWANG - Pemimpin kanan PKR meminta rakyat meneliti secara mendalam senario politik negara ini dan mereka perlu berani memilih Pakatan Rakyat untuk menerajui tampuk kerajaan demi memperbetulkan segala kepincangan yang dilakukan kerajaan Barisan Nasional selama ini.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, rakyat perlu terus memberi kepercayaan kepada semua parti dalam PR iaitu PKR, DAP dan Pas yang berniat baik ingin mengubah sistem pentadbiran negara yang rosak berpunca masalah rasuah.

"PR mengamalkan prinsip muafakat dan berbincang iaitu suatu budaya baru dalam menyelesaikan masalah dan menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan.

Read More / Baca Lagi >>

MB Selangor jawab Tun M yang tidak ikuti perkembangan semasa....

Posted: 11 Mar 2013 06:32 PM PDT


SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad didakwa tidak mengikuti perkembangan semasa di Selangor apabila mengeluarkan kenyataan negeri itu patut diselamatkan daripada Pakatan Rakyat (PR) untuk menjamin hak istimewa orang Melayu dan kedudukan agama Islam.
MB jawab Tun M Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendakwa, sepanjang PR menerajui Selangor, penggunaan masjid di negeri itu kerap kali diimarahkan dengan pelbagai program keagamaan.

"Dr Mahathir akan terperanjat kalau beliau diberitahu qiamullail dihadiri beribu orang dalam satu masjid.
"Ini tak berlaku langsung dalam zaman (pemerintahan) Dr Mahathir. Penggunaan rumah ibadat Islam (masjid dan surau) sangat diterima rakyat (ketika PR memerintah)," katanya pada sidang media selepas merasmikan Seminar Eksekutif Halal dan Dialog Industri, di sini, semalam.

Read More / Baca Lagi >>

Undi tidak pasti bagi BN walaupun gaji pasukan keselamatan dinaikkan, kata penganalisis

Posted: 11 Mar 2013 06:28 PM PDTKUALA LUMPUR, 12 Mac — Langkah Putrajaya untuk menaikkan gaji anggota polis dan tentera menjelang Pilihan Raya 2013 tidak semestinya menguatkan sokongan gabungan pemerintah Barisan Nasional (BN), kata penganalisis.
Pentadbiran Datuk Seri Najib Razak (gambar) bersetuju untuk menyetarakan gaji pasukan keselamatan dengan penjawat awam lain seperti diumumkan semalam, menelan belanja RM1.5 bilion untuk meningkatkan gaji bagi mereka yang tidak dinaikkan gaji tahun lalu, satu langkah dilihat untuk meningkatkan sokongan BN dalam pilihan raya akan datang.
Persepsi umum adalah pengumuman tersebut bermakna sokongan lebih kuat pasukan keselamatan oleh kerana tentera dan polis dilihat sebagai penyokong tradisonal BN. Akan tetapi maklumat lebih bebas di internet, tempat berkempen bagi pembangkang menyebabkan persepsi tersebut dicabar, kata penganalisis.
"Secara tradisionalnya, mereka diketahui menyokong kerajaan, akan tetapi untuk mengatakan mereka tidak mampu membuat keputusan termaklum dengan aliran maklumat bebas kini adalah keterlaluan," kata Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusof dari Universiti Kebangsaan Malaysia kepada The Malaysian Insider.
Read More / Baca Lagi >>

The Politician and the Intellectual Mandarin

Posted: 11 Mar 2013 06:24 PM PDT

Let us make this country better. This country is now owned by all Malaysians. We are all equal stakeholders. We can make this country better by changing the government. That is why we are calling for a regime change.
Surprisingly that simple proposition is too difficult for some people to understand.  Chandra Muzaffar despite  his intellectual self finds it difficult to understand precisely because he cannot understand the motivations, the hopes and fear of the people. These are but people riding the Clapham Omnibus. Mahathir on the other hand is worried about the change because a regime change will expose all his hollow achievements.
Like someone close to him said- history will judge Mahathir on corruption. Why does Mahathir busy himself with desperate efforts to maintain the tyranny of the status quo? Mahathir's growing involvement in present politics is nothing short of a damning indictment on Najib. Mahathir's overshadowing presence in UMNO politics clearly shows that Najib is an incapable leader who is impotent most of the time. Mahathir considers Najib a useless and utterly ineffective leader. Long in form, very very short in substance. Therefore if Najib can become PM, anyone else can too.
This coming election is not about the culmination of efforts to make Anwar Ibrahim Prime Minister. Mahathir and his followers would want us to believe in that big lie. It is a lie that we must politely refuse if we still can still do politely.
Read More / Baca Lagi >>

Battle over 'souls' of the people

Posted: 11 Mar 2013 06:21 PM PDT

FOR much of its post-Merdeka history, Kelantan has been ruled by Parti Islam SeMalaysia (PAS), so much so that it is not difficult for most people to fall in line with the quip, now being promoted as a battle cry, that Kelantan and PAS are synonymous.
Battle over 'souls' of the peopleIt has been more so after the state leadership of the party passed to the religious ultra conservatives led by the charismatic Mentri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat. Everywhere in the state are posters of him supplicating to God to take care of his "people", the Kelantanese.
The overall message of the battle cry and the supplication of Nik Aziz is "we don't want outsiders." It is only in Kelantan that an orang luar (outsider) son-in-law is not fully accepted but merely tolerated.
But the orang luar often meant here is Umno. The PAS-Umno rivalry has been intense and became more so after PAS formed the government in 1959.
It was only in the elections following several months of federal emergency rule that PAS lost Kelantan in 1978.
But an Umno breakaway group, calling itself Parti Semangat 46 and led by the man who helped Umno capture the state, joined forces with PAS to edge out the federal ruling party in 1990. When Semangat 46 left in 1996, PAS remained the dominant party in Kelantan until today and with the wily ulama at the helm.
Will PAS's magic triumph again in the upcoming 13th general election which has been shaping up into a fierce "mother of all elections"? In 2004, it came close to losing it and the BN is sparing no efforts to capture it.
Umno, at the head of the BN coalition, is trying to win over voters to its side by promising to bring more infrastructure to Kelantan while PAS wants to preserve values which it thinks are good for the people of the state.
Read More / Baca Lagi >>

Probe Umno links to Sulus

Posted: 11 Mar 2013 06:18 PM PDT

The bigger fear among Umno leaders is that any drastic military action would have destroyed the reservoir of potential voters among the Filipinos with Malaysian Identity Cards.

Umno Baru godfather Dr Mahathir Mohamad said the government misread the situation in Lahad Datu.
He said: "At first we did not think the intrusion was as an external threat for they [Sulu gunmen] were on our shore. But now that it is clear that the invasion is an attack from outside, the military was ordered to move in."
Since this was an invasion by a group of foreign nationals threatening the safety of our country and citizens, the army should have stepped in from the very begining.
Why was the Malaysian government dilatory in dealing with the Sulu invaders?
Mahathir claims the government "acted cautiously" because the intruders were Muslims.
But the likelihood is greater that the bigger fear among Umno leaders was that drastic military action would have destroyed the reservoir of potential voters among the Filipinos with Malaysian Identity Cards, beneficiaries of Mahathir's "Project IC" in Sabah.
Read More / Baca Lagi >>

RAKAMAN GAMBAR UMNO DAN PERKASA HINA KALIMAH SYAHADAH SELEPAS SERANG IBU PEJABAT PKR

Posted: 11 Mar 2013 06:14 PM PDTInilah perangai UMNO,  PERKASA dan beberapa NGO mesra ketat dan berdarah pekat UMNO.

Selepas serang Ibu Pejabat Parti KeADILan Rakyat di Tropicana, Petaling Jaya dengan telur, kayu dan cone, lilita kepala bertulis kalimah syahadah yang digunakan sebagai tanda seorang pejuang berjiwa "Islam" pekat telah dicampakkan begitu saja.

Apa punya haramjadah perangai juak-juak berjiwa UMNO pekat ni.

Nasib baik para pejuang PKR yang kebetulan nampak dan berada disitu sempat ambil dari terus dihina.

INILAH MUKA PEMUDA UMNO BERJIWA MELAYU TULIN YANG BERSUMPAH AKAN BAKAR IBU PEJABAT PKR !!!

Posted: 11 Mar 2013 06:13 PM PDT

Inilah muka yang tersebar di Youtube seorang pemuda UMNO berdarah "Melayu" tulin pekat berjanji dan bersumpah akan membakar Ibu Pejabat Parti KeADILan semasa para samseng UMNO dan bebrapa NGO berjiwa dan berdarah UMNO pekat menyerang Ibu Pejabat PKR petang tadi.

Beliau dikatakan akan sanggup ke Lahad Datu jika diberikan mesingun.. Pergh!! dahsyat betul semangat dan keberanian yang ditunjukan anak "Melayu" ni beb!!!!

Tak sia-sia pemuda UMNO bela anak "Melayu" macam ini.

Jika terbakar Ibu Pejabat PKR maka pihak polis boleh tahu siapa suspeknya.

Ketuanan Rakyat dan Bangsa Malaysia

Posted: 11 Mar 2013 06:11 PM PDT

Oleh Uthaya Sankar SB

Buku "The Malaysian Indian Dilemma" boleh membantu memahami masalah kaum India di Malaysia.

DILEMA berterusan yang dialami penduduk kaum India di negara ini sejak 1957 adalah apabila secara terus-terusan dilabel sebagai "pendatang" dan diperlekeh dalam pelbagai hal. Tentu sahaja tidak semua pihak terlibat dalam melakukan penindasan seperti itu.
Namun, sekiranya kita menonton kebanyakan program televisyen (khususnya drama dan komedi) serta iklan, hal ini akan nyata. Keadaan menjadi lebih parah apabila akhbar-akhbar yang dinaungi badan-badan politik tertentu juga melakukan penindasan serta menanam bibit-bibit kebencian terhadap penduduk minoriti ini.
Kehadiran badan-badan seperti Perkasa dan pertubuhan lain yang secara terang-terangan berciri etnosentrik membuatkan keadaan menjadi lebih parah. Kontroversi novel Interlok: Edisi Murid sepanjang 2011 juga mendedahkan "wajah sebenar" pelbagai kelompok (termasuk persatuan penulis) yang mula melakukan penghinaan secara terbuka terhadap kaum India.
Walau bagaimanapun, janganlah pula kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Pada hakikatnya, tidak semua orang memiliki sikap perkauman dan etnosentrik. Hanya golongan yang kurang ilmu agama dan tidak ada jati diri akan mula menindas orang lain serta memberikan gelaran yang bermacam-macam kepada kaum lain.
Rasa-rasanya tidak perlulah dihuraikan secara terperinci siapa dan pertubuhan mana yang sering terlibat dalam usaha-usaha menindas kaum lain sebagai usaha memastikan pihaknya sahaja mendapat keuntungan berganda.
Realiti politik di Malaysia adalah berasaskan kaum. Perkara ini nyata sejak awal tahun 1950-an. Ada parti khusus bagi setiap kaum dan etnik. Malah, parti-parti berkenaan – khususnya UMNO, MCA dan MIC – bergabung membentuk Perikatan semata-mata bagi memenuhi syarat yang diletakkan oleh pihak British.
Amalan yang sama sebenarnya masih berterusan dalam Barisan Nasional (BN) sehingga kini. Tiga parti utama dalam komponen BN mewakili tiga kaum. Kerajaan BN menyalurkan "bantuan" kepada penduduk kaum India menerusi MIC; untuk kaum Cina menerusi MCA. Bagaikan rakyat negara ini masih wajib dibahagikan mengikut kaum. Bagaikan "negara bangsa" – atau 1Malaysia? – belum wujud.
Read More / Baca Lagi >>

Tinggal berapa hari saja lagi BN akan jadi pembangkang ...

Posted: 11 Mar 2013 06:09 PM PDT

Oleh ZULKIFLI YAHAYA
SELAGI media utama negara memihak kepada BN maka selagi itu pemikiran rakyat cuba dipaksa untuk mempercayai apa-apa isu mengikut versi parti yang memerintah. Pemikiran rakyat dikepung untuk menyukai atau membenci sesuatu sama seperti sikap para pemimpin politik yang berkuasa.
Rakyat seolah-olah dipaksa untuk menganuti kepercayaan yang seringkalinya tiada kena mengena dengan persoalan kehidupan mereka.
Naib Presiden KeADILan, Tian Chua, mengkritik Umno dalam isu pencerobohan tentera Sulu di Sabah. Dia mendakwa Umno sebagai melakukan konspirasi untuk memburukkan pembangkang apabila tidak fasal-fasal Anwar Ibrahim dilibatkan sebagai pihak yang mengundang tentera Sulu. Kononnya pendedahan oleh badan perisikan Filipina.
Kebetulan sehari dua selepas mengeluarkan kenyataan itu ada anggota polis yang mati kerana serangan tentera Sulu. Maka bertubi-tubilah Tian Chua diserang oleh para penjilat kerajaan yang memerintah kononnya beliau mempersenda kematian anggota polis walhal beliau sewaktu mengeluarkan kenyataan tiada seorang yang terbabit dalam krisis terbunuh.
Media talibarut BN menghasut bekas anggota polis, kaum keluarga mangsa serta orang ramai yang tiada kena mengena dalam krisis di Sabah untuk memarahi Tian Chua.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT