Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO - NAN YAAKOB MENCABAR ORANG ASLI BERGADUH

Posted: 18 Oct 2012 02:02 PM PDTOleh:  WFAUZDIN NS
 
AMAT memalukan apabila seorang pemimpin yang mempunyai moral dan adab yang terlalu rendah.  Pemimpin ego yang sentiasa merasakan dirinya hebat dan kuat ini sanggup mencabar rakyatnya sendiri apatah lagi rakyat kaum Orang Asal yang sepatutnya dibela dan diberi lebih perhatian.
 
Tindakan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob yang memperlekeh dan menghina masyarakat Orang Asli (OA) yang berdemo dan menyerahkan memorandum kepada beliau baru-baru ini amat tidak profesional dan memalukan.   Malah tindakan beliau yang sanggup mengucapkan perkataan 'bodoh' dan 'bangang' serta telah mencabar seorang OA bernama Ong Chong bergaduh dengannya, jelas memperlihatkan sikap tidak hormat kepada rakyat.   Ini lah yang dikesalkan oleh KEADILAN Negeri Pahang seperti yang disuarakan oleh Timbalan Pengerusinya, Sdr Ahmad Nizam Hamid.

"Ketika OA berdemo dan menyerahkan memorandum kepada MB Pahang semalam, Majlis Peguam telah memantau dan terdapat laporan beliau (Adnan) telah memperlekeh dan menghina masyarakat OA dengan mengeluarkan perkataan 'bodoh' dan 'bangang'.

"Malah beliau telah mencabar seorang OA bernama Ong Chong untuk bertumbuk dengannya. Saya selaku alah seorang panel peguam kepada OA dalam isu tuntutan yang dibuat mereka, sangat kesal dan kecewa serta mengecam tingkah laku MB Pahang yang jelas sangat tidak bertamadun dan langsung tidak punya rasa hormat kepada rakyat," tegasnya.

Kira-kira 500 OA melalui Jaringan Kampung Orang Asli Semenanjung Malaysia (JKOASM) telah berkampung di pekarangan Wisma Sri Pahang di Kuantan, baru-baru ini bagi menyerahkan memorandum mengenai pencerobohan, tuntutan tanah dan wilayah adat kepada MB.

Melalui memorandum berkenaan, sebanyak lapan perkara dibangkit dan dituntut oleh kumpulan berkenaan serta mereka bertegas menyerahkan sendiri kepada MB.

Kumpulan Orang Asli dari seluruh Pahang berkenaan tiba kira-kira jam 11 pagi dengan membawa sepanduk yang antaranya tertera "Batalkan status tanah rizab yang bertindih dengan tanah adat orang asli", "Iktiraf hak dan tanah adat Orang Asli" dan pelbagai lagi perkara menjurus kepentingan tanah adat kaum mereka.

Ahmad Nizam yang juga peguam kepada komuniti berkenaan, berkata, memorandum yang diserahkan itu adalah penyataan bersama seluruh masyarakat Orang Asli melalui JKOASM sebagai tanda melahirkan kesepakatan supaya kawasan atau tanah dan wilayah diiktiraf.

Menurutnya, sejak kebelakangan ini sering wujud pertikaian antara kerajaan dan masyarakat orang asli mengenai perkara tersebut.

"Tanah yang kaum OA diami sejak dari zaman nenek moyang sering dikatakan sebagai tanah kerajaan, rizab perhutanan, rizab Perhilitan dan rizab Melayu sehingga tanah serta wilayah adat mereka dipindah milik atau diberi kelulusan kepada pihak lain.

"Melalui memorandum berkenaan mereka mahukan segala aktiviti yang sedang berjalan di atas tanah dan wilayah adat OA dihentikan, menarik balik lesen yang telah diberi kepada semua kontraktor yang bekerja di atas tanah wilayah adat dan membayar pampas an sewajarnya di atas kerugian kami alami.

"Selain itu, kerajaan harus membatalkan semua rizab bertindih dengan tanah dan wilayah adat OA bagi membolehkan pengiktirafan atau perlindungan serta mengiktiraf seluruh tanah dan wilayah adat OA mengikut peta komuniti," katanya.

Memorandum berkenaan turut mengandungi sebanyak 6,000 tandatangan OA mewakili kaum mereka di seluruh Pahang.

TUA KUTUK BANGSAT TAK SERIK HINA ISLAM

Posted: 18 Oct 2012 04:19 AM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS

APABILA membaca laporan di SINI, aku terfikir si Apek tua haramjadah bangsat ini memang tidak layak berada di bumi Malaysia.  Ini semua akibat si bangsat ini terlalu lama berkawan dengan sekutu Apco Yahudi laknatullah yang tidak pernah memberitahu bangsat ini tentang Islam.  

Menghina hukum Hudud sudah menjadi hobi buat Apek celaka ini kerana siapa yang peduli dia mahu hina atau tidak, bahkan dia pernah mengugut parti sekutu dia agar jangan laksanakan Hukum Hudud walaupun parti itu bukan main lagi hebat mengaku memperjuangkan Islam.

Benar, Karpal Singh juga tidak bersetuju dengan hukum Hudud.  Tapi Karpal Singh memberikan alasan bahawa hukum ini tidak boleh dilaksanakan berdasarkan Perlembagaan yang sejak dahulu dianggap oleh beliau sebagai sekular.  Beliau tidak bersetuju hukum Hudud atas sebab perundanganyang beliau fahami.  Berbeza dengan Apek celaka ini, yang menghina hukum Hudud sewenang-wenangnya.  Sebelum ini pun si haramjadah ini pernah mempersendakan hukum menyentuh tangan wanita Muslim dengan lelaki yang bukan muhrim.

Sekali lagi kita mahu tanya mana suara 'ular mak' di dalam sekutu Apco?  Jamil Khir, Mashitah, Perkasa?  Mana suara Hassan si kayu Jati dan Al Fadzil Us Nasha?  Sebab itu kita katakan pada mereka duduklah kamu berlonggok di dalam tong yang penuh najis si bangsat itu./wfauzdin.blogspot.com

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Slogan NAJ1B sekadar bodek

Posted: 18 Oct 2012 05:37 PM PDT

SLOGAN BODEK tak berilmiah dan terlebih cuka! Buat rakyat jadi menyampah dan tambah menyampah Saya YAKIN ramai yang baca tak kira tua atau muda reaksi pertama adalah - NAJIB.  

Abdullah Badawi dengan Islam Hadharinya, dan kini Datuk Seri Najib Razak dengan promosi 1Malaysia dengan iringan puluhan slogan yang telah digunakan BN hanya sebagai penyedap kata? , namun tetap gagal difahami meskipun orang sebijak Tun Dr Mahathir mengenai maksud slogan tersebut, apatah lagi rakyat Malaysia.


LUMUT, 18 Okt (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan "Gagasan NAJ1B", iaitu lanjutan kepada pendekatan Gagasan Aman Jaya yang selama ini dipraktikkan dalam pentadbiran kerajaan negeri Perak.

Gagasan NAJ1B yang merupakan akronim kepada Gagasan Negeri Aman Jaya 1Malaysia Bersatu, cetusan idea Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, dilancarkan sempena program Jamuan Janji Ditepati, di sini.

Majlis itu merupakan antara beberapa acara yang dihadiri Perdana Menteri sempena lawatan beliau ke Teluk Intan, Seri Manjung dan Lumut.

Zambry berkata Gagasan NAJ1B akan memperkukuh lagi slogan "Tiada Tertinggal Tiada Terpinggir" dalam memastikan semua rakyat mendapat nikmat daripada limpahan kemakmuran negeri di bawah pentadbiran kerajaan Barisan Nasional. Bernama


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Soi Lek: Pelik Umno, Perkasa diam...setujulah tu

Posted: 18 Oct 2012 08:06 PM PDT

Mohd Dasuki Mohd Lebar,

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek terkenal dengan dua benda iaitu aksi lucahnya bermukah dengan perempuan yang bukan isterinya dan mempersendakan Islam terutama hukum hudud.

Terbarunya, konon menerima SMS tentang negara bakal kehilangan 1.2 kerja akibat hukum hudud kerana penutupan rumah urut, pusat judi, kilang arak dan tempat maksiat.

Kita melihat kesemua benda yang Soi Lek membela dan mempertahankannya adalah yang bersangkutan dengan aktiviti samseng, gangster, kongsi gelap, pembunuhan dan dadah.

Juga kesemuanya adalah punca berlaku keretakan rumah tangga, anak isteri kehilangan  kasih sayang, bapa pemabuk, ibu bapa tahi judi, isteri mangsa sepak terajang suami, anak mangsa penampar suami. Mengapa Soi Lek begitu bersemangat mempertahankan aktiviti begitu?


Kita lihat tiada paderi, sami Buddha dan sami Hindu yang sokong langkah Soi Lek ini. Apakah agama Soi Lek?

Jika Soi Lek bertindak demikian demi untuk tunjuk bahawa dirinya dan MCA membela non muslim, itu langkah yang silap. Soi Lek tidak mewakili non muslim. Beliau hanyalah mewakili golongan kapitalis dan gangster mafia yang siang malam mengaut keuntungan hasil penipuan terhadap rakyat marhaen.

Percayalah, penyokong Soi Lek hanyalah mafia, gangster, kapitalis, tahi judi, tahi arak dan golongan yang menyebabkan anak isteri dan keluarga merana kerana judi, arak dan pelacuran.

Peliknya, sampai kini Umno dan Perkasa serta NGO Melayu pro Umno diam dan sunyi dengan aksi Chua Soi Lek.

Diam dan senyap bermakna setujulah tu

Renung-renungkanlah . . . . Tanda-tanda kiamat

Posted: 18 Oct 2012 07:41 AM PDT


Tanda-tanda Kiamat menurut agama Islam merupakan suatu petunjuk atau isyarat yang sudah hampirnya Hari Kiamat. Bermula dengan tanda-tanda kecil dan kemudian disusuli dengan tanda-tanda besar.

[sunting]Tanda-tanda besar

 • Hijaunya bumi Arafah.
 • Lahirnya ramai anak-anak hasil perbuatan zina yakni dari perkahwinan tidak sah atau perceraian yang tidak diluluskan oleh mahkamah.
 • Keluar sejenis binatang dari perut bumi yang digelar Dabbatul Ardhi.
 • Keluar asap tebal dibumi Hijaz.
 • Munculnya nabi-nabi palsu yang ke 40.
 • Berlaku perang besar di kawasan Kaukasus.
 • Runtuhnya Kaabah akibat diserang oleh orang Habsyah.
 • 3 kali gempa bumi.
 • Bermulalah kekuasaan Dajjal.
 • Munculnya Imam Mahdi.
 • Turunnya Nabi Isa a.s.dan membunuh Dajjal.
 • Keluarnya suku Yakjuj dan Makjuj.
 • Diangkat Al-Quran dan ilmu-ilmu agama (Addin) dari manusia.
 • Matahari terbit dari ufuk barat.
 • Terdengar tiupan sangkakala pertama, kedua

[sunting]Tanda-tanda kecil

Didapati kini bahawa seluruh tanda-tanda kecil telah muncul dan terbukti seperti yang dinyatakan dalam hadis. Kebanyakan hadis-hadis ini dapat ditemukan di dalam Sahih MuslimSahih Bukhari dan Riwayat Tarmizi.
 • Penaklukan Baitulmuqaddis
"Dari Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari[1]"
""Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." - Sahih Muslim"
 • Pemimpin yang terdiri dari orang yang jahil dan fasik[perlu rujukan]
""Apabila sesuatu amanah itu di salahgunakan (disia-siakan), maka tunggulah saat kehancuran (kiamat)." Para sahabat bertanya: "Bagaimana amanah itu disalah gunakan wahai Rasulullah?" Baginda menjawab: "Iaitu apabila tugas atau tanggungjawab sebagai pemimpin itu diberikan (diserahkan) kepada bukan ahlinya (jahil) atau bukan orang yang layak (fasik), maka tunggulah saat kehancuran."
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" - Ibnu Majah"
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai."
 • Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik[perlu rujukan]
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim"
 • Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan[perlu rujukan]
 • Ahli ibadat yang jahil dan ulama yang fasik
"Diriwayatkan dari Anas r.a.
"Selagi akan ada di akhir zaman ahli ibadat yang jahil dan ulama yang fasiq." - Riwayat Ibn Ady
"
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran - Riwayat Ahmad"
"Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" - Riwayat Thabrani"
 • Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja[perlu rujukan]
""Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." - Riwayat Ahmad"
 • Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang [perlu rujukan]
"Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang."
"
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani"
 • Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - Sahih Muslim"
 • Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar
"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" - Riwayat Ahmad"
 • Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." - Sahih Muslim"
 • Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa[perlu rujukan]
 • Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)[perlu rujukan]
"Banyaknya sifat bohong, pendeknya waktu, dekatnya jarak-jarak antara pasar-pasar." - Riwayat Bukhari"
 • Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda[perlu rujukan]
"Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti 'bulu merpati' yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga." - Sahih Abu Daud & Nasai"
 • Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
-hadis bawah-
 • Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat.
-hadis bawah-
 • Orang akan mendirikan hubungan dengan orang tak dikenali dan memutuskan hubungan dengan yang rapat dan disayangi.
-hadis bawah-
 • Orang akan melakukan homoseksual.
-hadis bawah-
 • Akan terdapat ramai anak luar nikah.
- Abdullah Ibn Mas'ood (R.A.)
 • Berkurangnya sifat amanah
-hadis bawah-
 • Terasa berat untuk menjalankan syariah (zakat dijadikan hutang)
-hadis bawah-
 • Lelaki mentaati isterinya tetapi menderhakai ibunya
-hadis bawah-
 • Lelaki berkasar dengan bapanya tetapi beramah dengan rakannya
-hadis bawah-
 • Suara manusia meninggi (menjerit dan berteriak) di masjid-masjid
-hadis bawah-
 • Pemimpin suatu kaum adalah keji dan pemimpin suatu suku adalah fasik
-hadis bawah-
 • Lelaki dihormati bukan kerana budi dan kebaikan tetapi kerana takut akan kejahatannya
"Dari Ali dan Abu Hurairah r.a.: "Apabila harta rampasan perang (milik umum) dikuasai segelintir orang sahaja, barang amanah menjadi rampasan, harta zakatmenjadi hutang, seorang lelaki mentaati isterinya dan menderhakai ibunya, berbuat baik kepada temannya dan berbuat kasar kepada bapanya, suara-suara tinggi di masjid-masjid, yang menjadi pemimpin suatu kaum (bangsa) adalah orang yang hina (berkelakuan/bersifat keji) di antara mereka dan orang yang menjadi ketua suatu suku (kabilah) adalah orang fasik di antara mereka, seorang lelaki dihormati kerana takut jahatnya, arak biasa diminum, sutera biasa dipakai (oleh lelaki), munculnya penyanyi perempuan dan alat-alat muzik, orang yang di kalangan umat terkemudian akan melaknat (mengutuk) umat terdahulu, maka ketika itu hendaklah mereka menunggu kedatangan angin merah atau pembalikan bumi atau keburukan bentuk-bentuk atau tanda-tanda yang beriringan seperti tali yang putus maka jatuhlah biji secara berterusan". - Riwayat Tarmizi"
 • Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
-hadis bawah-
 • Mendahulukan lelaki menjadi imam bukan kerana ilmu tetapi kerana suara...
-hadis bawah-
 • Penjualan jawatan atau kepemimpinan (politik wang)
-hadis bawah-
 • Memandang rendah kepada darah
"Rasulullah bersabda: "Bersegeralah untuk melakukan amal soleh apabila telah muncul enam perkara: perlantikan pemimpin yang bodoh, ramainya bilangan anggota polis, penjualan kepemimpinan, tiada penghargaan terhadap darah, pemutusan silaturrahim, orang mabuk menjadikan al-Quran sebagai alat nyanyi yang mereka mendahulukan seseorang antara mereka menjadi imam agar dapat menyanyikannya walaupun orang tersebut paling sedikit ilmunya." - Sahih Riwayat Tabrani & Ahmad"
 • Seorang isteri bekerja dalam satu syarikat dengan suaminya. (Malah isteri berpangkat lebih besar)
"Dari riwayat Ibnu Masud: "Di pintu gerbang (dekatnya) hari kiamat: Salam hanya kepada orang yang khusus (sudah dikenalinya), tersebar dan berkembangnya perdagangan sehingga seorang isteri membantu suaminya berdagang" - Sahih Lighairihi Riwayat Ahmad"
 • Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam
"Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya)." - Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a."
 • Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan
"Sungguh hebat dia, sunggu jarang orang seperti dia dan sungguh pintar dia sedangkan di dalamnya tidak ada iman sedikitpun" - Riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tarmizi, Ibnu Majah"
 • Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan
""Tidak akan berlaku kiamat sehingga apabila seorang lelaki melalui sebuah kubur maka ia akan berkata: 'Aduhai seandainya aku juga berada ditempatnya.'" - Riwayat Bukhari[2] dan Muslim"
 • Banyaknya berlaku huru-hara yang menyebarkan kejahatan[2]
 • Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan[2]
""Kiamat tidak akan berlaku kecuali apabila ilmu telah diangkat, banyaknya berlaku gempa bumi, timbulnya huru-hara dan banyak pergaduhan iaitu pembunuhan - Sahih Bukhari[2]"
 • Banyak berlaku peperangan demi peperangan
"Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a., "Hari qiamat tidak akan terjadi sehingga melimpah ruah harta benda dan timbul fitnah (ujian kepada keimanan) dan banyak berlaku 'al-Harj'". Sahabat bertanya, "Apakah al-Hajr itu hai Rasulallah"? Nabi saw. menjawab, "Peperangan demi peperangan demi peperangan". - H.R. Ibn Majah"
 • Munculnya mati mendadak atau mati secara tiba-tiba
-hadis bawah-
 • Masjid dijadikan jalan iaitu seseorang muslim melalui masjid tanpa melakukan solat
"Masjid dijadikan sebagai jalan-jalan dan timbulnya mati mendadak" - Hasan At-Tayalisy."

[sunting]Rujukan

 1.  bin Abdul Lateef Az-Zubaidi, Al-Imam Zain-ud-Din Ahmad; Dr. Muhammad Muhsin Khan (1996). bab: "104", The translation of the Meanings of Summarized Sahih Al-Bukhari (dalam bahasa Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris), 638, RiyadhArab Saudi: Darussalam. "Narrated 'Auf bin Malik R.A."I went to the Prophet S.A.W. during the Ghazwa of Tabuk while he was sitting in a leather tent. He said, "Count six signs that indicate the apporach of the Hour: my death, the conquest of Jerusalem, a plague that will afflict you (and kill you in great numbers) as the plague that afflicts sheep, the increase of wealth to such an extent that even if one is given one hundred Dinars, he will not be satisfied; then an affliction which no Arab house will escape, and then a truce between you and Bani Al-Asfar (i.e. the Byzantines) who will betray you and attack you under eighty flags: Under each flag will be twelve thousand soldiers."
 2. ↑ 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 bin Abdul Lateef Az-Zubaidi, Al-Imam Zain-ud-Din Ahmad; Dr. Muhammad Muhsin Khan (1996). bab: "10", The translation of the Meanings of Summarized Sahih Al-Bukhari (dalam bahasa Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris), 1022, RiyadhArab Saudi: Darussalam. "Narrated (Abu Huraira)" Allah's Messenger SAW said, "the Hour will not be establish till:(1) two big groups fight each other..(2) about thirty dajjal appear (liars).. (3) the religious knowledge is taken away... (4) earthquakes will increase in number (5) time will pass quickly (6) al-Fitan (trials and afflictions etc.) will appear, (7) al-Harj, (i.e., killing) will increase, (8) wealth will be abundance... (9) the people compete with one another in constructing high buildings, (10) a man passing by a grave of someone will say, "Would that I were in his place" (11) ... the sun rises from the west...  SUMBER

Tangguh dan Kaji Perlaksanaan Sistem AES Atau Rakyat Bertindak Sendiri

Posted: 18 Oct 2012 05:21 AM PDT
Kenyataan Umum
18 Oktober 2012
Tangguh dan Kaji Perlaksanaan Sistem AES Atau Rakyat Bertindak Sendiri 
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendesak keras agar kerajaan Barisan Nasional menangguh dan mengkaji semula perlaksanaan Sistem AES yang meragut wang rakyat sepanjang 24jam sehari, 7 hari seminggu. 
Tidak dinafikan, kadar kemalangan jalanraya yang tinggi memerlukan tindakkan drastik yang ideal kepada semua, bukan hanya terhadap poket kerajaan dan kroni. Kerajaan sebagai penerima cukai jalan dan cukai kepala pemandu (lesen memandu) sepatutnya mengeluarkan dana untuk keselamatan rakyat di atas jalanraya namun apa yang berlaku adalah sebaliknya apabila modal yang dikeluarkan kerajaan hanya untuk mengoyakkan poket rakyat dengan sistem saman AES.
AES juga tidak disebut sebagai sistem keselamatan, tetapi lebih kepada sistem saman-menyaman. Malah telah banyak kali dibangkit betapa lokasi kamera AES tidak membantu mengurangkan kadar kemalangan tetapi lebih berfungsi sebagai perangkap.
Butir perjanjian di antara syarikat pengendali AES dan pihak kerajaan juga tidak didedah walaupun didesak di parlimen. Ini mencurigakan, apakah ada komplot antara kerajaan dan syarikat swasta untuk mencuri wang poket rakyat?
Dalam pemerhatian SAMM yang berpengkalan di setiap negeri seluruh negara, banyak faktor kemalangan seperti jalan berlubang, tidak rata dan berbonggol-bonggol tidak diambil peduli tetapi dalam masa yang sama kerajaan membelanjakan wang rakyat untuk sistem AES semata-mata. Mengapa kerajaan BN tidak memastikan frasarana yang baik terlebih dahulu?
Sedangkan rakyat semakin ditimpa kesempitan hidup akan sampai ketikanya terpaksa memilih untuk menangguhkan hasrat menukar tayar yang sudah botak demi membayar saman terlebih dahulu bagi mengelak denda berganda jika bayar lewat. Rakyat akan pilih bayar saman daripada servis dan baiki kereta maka kadar kemalangan akan lebih banyak jika situasi seperti ini membarah. 
SAMM juga ingin mengingatkan kerajaan bahawa pecahan statistik kemalangan maut paling tinggi adalah membabitkan penunggang motorsikal maka sepatutnya kerajaan mengusahakan terlebih dahulu lorong alternatif untuk keselamatan penunggang motorsikal berbanding memilih sistem AES yang fokus untuk menyaman pemandu kenderaan empat roda, bukan motorsikal. 
Maka atas sebab ini SAMM mendesak sistem AES ditangguh dan dikaji semula. Jika kerajaan tetap berdegil untuk menyaman rakyat 24jam, SAMM akan melancarkan sebuah kempen untuk rakyat bangkit menutup kamera-kamera AES yang dipasang di seluruh negara. 
SAMM sendiri mempunyai pengikut hampir di setiap pelusuk negara untuk memulakan gerakan kempen ini. Kempen 'tutup kamera AES' bukan untuk memusnahkan harta rakyat, tetapi rakyat bertindak menutup kamera tersebut dengan menggunakan stiker pelekat atau membalut kamera tersebut dengan plastik sampah (berwarna hitam). Kamera AES tetap selamat dan berfungsi, cuma ia tidak mampu lagi menyaman. Ini bukan kempen vandelisma tetapi kempen selamatkan duit rakyat dan negara.
Akhir sekali, SAMM memuji tindakkan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat yang sebulat suara menangguhkan sistem AES demi rakyatnya. Inilah kerajaan idaman, yang sentiasa memikirkan kebaikkan demi rakyat, bukan seperti regim BN yang sentiasa mencukai dan mendenda rakyat dengan dacing sengetnya. 
"Perubahan itu harus didesak" 
Edy Noor Reduan 

Pengarah Propaganda SAMM

[Video] Ceramah DSAI di Keningau Sabah - 12/10/2012

Posted: 18 Oct 2012 02:18 AM PDT

Memang lu gila la Guan Eng ... Usir peniaga di belakang Hospital Besar PP

Posted: 18 Oct 2012 01:05 AM PDT


Kerajaan DAP/PR Pulau Pinang dibawah kepimpinan YAB Lim Guan Eng akan membina satu kompleks penjaja untuk 50 peniaga di Tapak Penjaja Jalan Utama, belakang Hospital Besar Pulau Pinang.


Projek ini akan menelan belanja sekitar RM600,000 dan dijangka siap dalam tempoh 8 bulan dari sekarang.

Projek ini demi memberi keselesaan kepada para penjaja yang rata-rata terdiri dari orang Melayu/Bumiputera yang telah terabai sekian lama semenjak pemerintahan GERAKAN/UMNO/BN.

Bila siap kelak maka bolehlah para penjaja Melayu/Bumiputera disana menarik nafas lega kerana nasib mereka telah mendapat pembelaan dari kerajaan yang difitnah dan ditohmah oleh UMNO sejak tahun 2008 sebagai Kerajaan Komunis yang Anti Melayu dan Islam.

Upacara pecah tanah telah pun selesai dilaksanakankan pagi ini. - Harakahdaily


MS : TAK AKAN MASUK TV3 BEJADAH, TAK KAN ADA DALAM UTUSAN MELOYA , BERITA HAIRAN,, MAU PUN STAR PORNO

Umno bagai musang jaga reban ayam

Posted: 18 Oct 2012 12:39 AM PDT


KUALA LUMPUR: Permintaan Umno supaya Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berundur sama seperti musang meminta menjaga reban ayam.

Demikian kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad ekoran tiba-tiba pemimpin Umno, Utusan Malaysia, bekas pemimpin PAS yang kena pecat Datuk Dr Hassan Ali, Datuk Nakhaei Ahmad yang keluar daripada PAS menyuruh Tuan Guru Nik Aziz berundur daripada jawatan Mursyidul Am PAS.

Katanya, tidak pernah berlaku di dalam mana-mana organisasi mereka yang bukan ahli hendak menentukan kepimpinan di dalam sebuah organisasi.


Jelasnya, PAS sebagai sebuah parti yang matang sesuai dengan usianya sudah menjangkau 61 tahun tentu tahu apa yang PAS putuskan.

"Tiba-tiba musuh PAS sedih kerana Tuan Guru Nik Aziz mencemar perjuangan Islam PAS.

"Sejak bila pula Umno dan media Umno iktiraf PAS sebagai parti Islam? Bukankah selama ini Umno mengatakan PAS bukan parti Islam," kata beliau dalam satu kenyataan.

Pujian itu, ujarnya seperti kata-kata Saidina ALi Karramallahuwajhah "Kalimah itu betul, maksud yang dikehendaki batil", ertinya puji ada makna yang tersirat.Justeru, ujarnya tidak perlulah Umno cuba hendak melaga-lagakan pemimpin PAS kerana semua keputusan PAS bukan diputuskan oleh seorang, sebaliknya dimesyuarat terlebih dahulu.

Beliau menambah, agenda peribadi tidak akan diterima di dalam PAS."Tuan Guru Nik Aziz masih diperlukan di dalam barisan pimpinan PAS. Beliau tetap menjadi ikon, segala buah fikirannya tetap segar yang boleh menggoncang kuasa kerajaan BN.

"Beliau telah berjaya menunjukkan kepada masyarakat PAS bukan semacam Umno, meletakkan orang agama hanya untuk membaca doa tahlil dan marhaban sahaja," katanya lagi.

Menurutnya, mulut penuh dengan "sagon" yang tidak mampu untuk menegur kemungkaran dan penyelewengan oleh kerajaan sedangkan Tuan Guru Nik Aziz telah memimpin perubahan di dalam pentadbiran negeri kemudian idea itu ditiru oleh kerajaan BN.

Beliau berkata, antaranya ialah cuti dua hari, rumah 3 bilik, pinjaman tanpa faedah, pajak gadai Islam, penggunaan dinar."Jika pemimpin Umno dan media Umno kononnya hendak membela PAS dengan meminta supaya Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat berundur kerana beliau telah terkeluar daripada dasar PAS.

"Permintaan Umno ini sama seperti musang meminta supaya menjaga reban ayam," ujarnya sinis. - Harakahdaily


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT