Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO - NAJIB TIDAK BOLEH JAWAB SOALAN MURID TENTANG NAJIS MUGHALLAZAH?

Posted: 15 Oct 2012 09:36 AM PDTTeliti video ini.  Najib ditanya tentang contoh Najis Mughallazah selain dari anjing.  Ikuti video pada minit 1:46.  Najib tidak boleh memberikan jawapan contoh najis Mughallazah dan berpaling kepada Muhyiddin. , dan akhirnya rakan murid yang bertanya itu membantu Najib dengan memberikan cadangan iaitu Babi.  Najib akhirnya angguk dengan cadangan itu. MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


INSIDEN MATA LEBAM : Musa Hassan tarik balik saman terhadap DSAI bukti konspirasi umno BN benar

Posted: 15 Oct 2012 10:16 PM PDT(Oleh Aisha Geoffrey)
KUALA LUMPUR 16 Oktober: Perbicaraan insiden kes mata lebam oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim akibat dibelasah ketika dalam tahanan polis 14 tahun lalu yang dijadual bermula hari ini dibatalkan, setelah Tan Sri Musa Hassan menarik balik saman fitnah terhadap Ketua Umum KEADILAN itu pagi tadi.
Penarikan balik saman oleh bekas Ketua Polis Negara itu adalah berkaitan laporan polis oleh Anwar berhubung pemalsuan bukti dalam perbicaraan kes Fitnah 1.
Ia direkodkan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Asmabi Mohamad di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang penuh sesak dipenuhi penyokong Anwar.
Peguam Kamarul Hisham Kamaruddin dan Hasnal Rezua Merican yang mewakili Musa, memaklumkan kepada Asmabi mengenai penarikan balik saman tersebut.
Peguam Latheefa Koya yang mewakili Anwar berkata, penarikan balik saman tersebut membuktikan tuduhan fitnah ke atas Anwar tidak berasas.
"Musa Hassan telah tarik balik saman beliau kerana berpuas hati dengan semua kenyataan Datuk Seri (Anwar) selama ini, jadi tiada kes untuk diteruskan," katanya.
"Jelas apa yang dipertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang konspirasi dan fitnah itu benar, kerana Musa Hassan telah menarik dakwaan beliau," kata seorang lagi peguam, N Surendran ketika ditemui.
Sepatutnya, Surendran akan mula menyoal balas Musa pagi ini dalam kes saman ke atas laporan polis berkenaan pemalsuan keterangan laporan perubatan oleh beliau dan Ketua Pasukan Pendakwa Raya, Tan Sri Abdul Gani Patail.
Merujuk laporan Keadilan Daily sebelum ini, Surendran berkata, sehingga hari ini, tidak ada siasatan bebas mengenai penglibatan Umno BN dalam serangan terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri itu pada malam 20 September 1998 oleh Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor.
"Selepas 14 tahun, serangan mengerikan itu masih menjadi trauma seluruh negara," kata Naib Presiden KEADILAN itu.
Surendran berkata, ketika ditangkap, Anwar diikat tangan, ditutup mata, ditampar dan ditumbuk berulangkali sehingga jatuh ke lantai.
"Dalam keadaan separuh sedar, darah keluar dari mulut dan hidung, Anwar dinafikan hak mendapat rawatan. Malah dipaksa menandatangani perintah tahanan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri).
"Pegawai tertinggi polis ada di tempat kejadian. Namun tidak seorang pun yang mengambil tindakan membuat laporan," ujarnya.
Pada malam tersebut, Anwar ditangkap secara salah oleh pasukan khas polis yang menerima arahan kerajaan Umno BN diketuai Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad ketika itu.
Tangkapan dan serangan itu sebahagian dari perancangan Umno BN mensabitkan Anwar dengan salah laku seks dan pertuduhan rasuah, selepas beliau dipecat pada 2 September 1998.
Namun kes berkenaan mendapat liputan meluas antarabangsa dan desakan berterusan mengheret Rahim  ke penjara serta dipecat dari jawatannya sebagai ketua nombor satu dalam PDRM.
Lebih teruk, kata Surendran, Anwar hanya diberi rawatan selepas empat hari serangan dan dalam keadaan itu, beliau dipaksa memberi keterangan.
"Pada 1 Oktober 1998, Dr Mahathir berbohong kepada rakyat Malaysia dengan mengatakan bahawa kecederaan itu dilakukan Anwar sendiri," katanya.
Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (CID), Mat Zain Ibrahim sebelum ini mengesahkan bukti-bukti yang digunakan terhadap Anwar dalam kes Fitnah 98 dipalsukan.
Mat Zain, pegawai yang menyiasat insiden mata lebam Anwar itu membuat pendedahan tersebut dalam surat-surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara sekarang, Tan Sri Ismail Omar.
Beliau mengesahkan pemalsuan bukti itu dilakukan pegawai penyiasat polis pada masa itu, Musa dan Ketua Pasukan Pendakwa Raya, Gani.
Dalam surat terbuka kepada Ismail 12 September 2011, Mat Zain menyatakan pemenjaraan Anwar adalah ketidakadilan yang dirancang Musa dan Gani.
Pemalsuan bukti diperoleh berdasarkan perbezaan di antara fail rasmi kes pada tahun 1998 dengan kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir di dalam autobiografinya, 'A Doctor in The House'.
Beliau mendedahkan Musa dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodwan Yusof, 'mencuri' sampel darah Anwar daripada doktor Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Zahari Noor sewaktu siasatan peristiwa mata lebam dibuat.
Mat Zain mengakui bertemu dan berinteraksi dengan watak utama dalam konspirasi ini, termasuk Mahathir, Gani dan Musa selain pesuruhjaya Suruhanjaya Diraja Siasatan insiden mata lebam.
Surendran menambah, Umno BN terus memanipulasi undang-undang dengan memperalatkan polis apabila mensabitkan Anwar dengan kes Fitnah II.
"Serangan terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri dan campur tangan pihak tertinggi membuktikan tidak ada rakyat Malaysia yang selamat di bawah Umno BN," katanya.
Bagaimanapun, mahkamah membebaskan Anwar daripada tuduhan Fitnah II pada 9 Januari lalu.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=37928

Najib dan pemimpin Umno kian meracau - Dunia akan kiamat untuk Umno

Posted: 15 Oct 2012 05:34 PM PDT


16 Okt 2012

Ramai rakan2 saya bertanyakan- apa hal dengan bekas bos kamu? menjerit dan terpekik terlolong sana sini? saya cakap biasalah- tanda2 orang yang sudah sasau dan meracau. Pemimpin UMNO tersangat cemas- PRU kali ini kemungkinan besar semboyan sangkakala ditiupkan oleh rakyat untuk mereka. Dunia akan kiamat untuk UMNO.

Tiupan sangkakala rakyat akan bertiup 3 kali untuk UMNO. Tiupan pertama pada PRU-13 ini  akan mengejutkan. Tiupan kedua, ia akan mematikan UMNO. habis PRU- UMNO di hidupkan semula sebagai parti pembangkang. Dengan kemungkinan2 ini, apa yang kita hairan bila Najib memekik sana sini?

Saya baru balik dari menyertai program ceramah PAS selama 2 hari di Johor. Sukacita saya menyatakan- UMNO akan terkejut dengan keputusan PRU yang akan datang. Biasa nya tidak ada isiu yang boleh menggugat sokongan orang Johor kepada UMNO. Maklum sahajalah- UMNO lahir di negeri tersebut. Ia lahir diatas tangga istana Johor. UMNO parti untuk orang bansgawan Melayu. Rakyat marhaen hanya berfungsi sebagai penyokong. Rakyat yang membiayai kehidupan mewah pemimpin UMNO.

Tapi kali ini, rakyat Johor sudah bangkit sedar. Rupa2 nya, malapetaka yang menimpa orang Melayu di tempat lain tidak mengecualikan orang Melayu Johor. Barulah orang Johor sedar mereka pun vulnerable. Tamak dan haloba UMNO tidak ada sempadan.

Tanah rakyat terutama milik orang Melayu diambil kerajaan UMNO di Kerpan. Orang Melayu tempat lain kata tak apa- sebab itu hal orang Kedah. Rahim Tamby Chik ambil tanah milik orang Melayu di Teluk Mas Melaka dengan harga 30sen sekaki persegi, orang kata taka pa- ianya tidak berlaku ditempat kita. Nah sekarang, kerajaan UMNO yang tamak haloba- ambil alih tanah rakyat di Pengerang. Barulah rakyat Johor sedar bahawa, tidak ada batasan kepada tamak dan haloba pemimpin UMNO. Ribuan ekar tanah rakyat disamun oleh kerajaan Ghani Osman.

Para pemimpin UMNO semakin hari hilang pedoman. Cakap besar sana sini. Semua janji sudah ditepati. Habis, mengapa tak buat PRU semalam? Nampak nya, selagi PRU tidak diadakan, kita akan dihidangkan dengan cakap besar dan omongan kosong. Kita akan di perdengarkan ugutan, cerita seram dan sebagainya.

Ibrahim Ali buat komen- Pakatan tidak ada kaedah nyata perkongsian kuasa. Yang dia sibuk mengenai struktur perkongsian kuasa Pakatan apahal? Saya tidak fikir PAS, PKR atau DAP mahu terima orang macam Ibrahim Ali.
Adakah kita sedar semasa Nizar jadi MB Perak selama 11 bulan, dia dan exco nya meluluskan 8750 ekar tanah kepada rakyat yang telah menanti puluhan tahun untuk mendapatkan tanah dari kerajaan UMNO? Dari 8750 ekar, 7500 ekar untuk orang Melayu dan 1250 ekar untuk orang Cina.

Ada kita tengok Nizar seorang MB Melayu dikuasai oleh exco DAP yang lebih ramai di Perak? Nizar luluskan 102,000 lot perumahan seluas 3200kps setiap satu untuk orang Melayu dan hanya 47,000 lot untuk orang Cina setiap satu seluas 1125kps? Orang Cina dapat tenure 999 tahun, orang Melayu dapat yang seruapa. UMNO beri freehold bukan lebih dari 999 tahun? Binawe punya pemimpin UMNO.

Bilik air Najib dan Rosmah lagi besar keluasan nya lot rumah orang Melayu dan Cina. Garaj kereta Tengku Jadian Adnan Mansor lagi besar dari lot rumah orang Melayu atau Cina.

Bukankah UMNO membeloti perjuangan orang Melayu? Bukankah UMNO dibina atas protes terhadap Malayan Union yang mahu memberi kerakyatan kepada warga asing? Hari ini, UMNOlah yang menjual kerakyatan negara ini dan memberi kewarganegaraan kepada rakyat Pakistan, Bangladesh, Burma, Nepal dan Indonesia. Bererti , UMNO belot dari agenda mebela bangsa, agama dan negara!

Setiap hari kerja pemimpin UMNO ialah menipu rakyat. Saban hari, UMNO tabur dakyah dan fitnah melalui media yang UMNO kuasai. Kanak2 Melayu didedahkan kepada budaya mendedahkan keaiban orang sebagai suatu perkara yang biasa. Anak Melayu dibesarkan dengan nilai2 buruk.

Orang Melayu diajar menerima dan memaafkan rasuah dan cara mendapat kaya yang salah kerana yang jadi kaya itu orang Melayu. Takpe lah- dia kaya, dia Melayu. Takpelah dia buat demikian, sebab dia Melayu. Kalau orang Melayu mempunyai piawai atau standard yang rendah begini, akan tiba suatu hari pemimpin dan lanun UMNO masuk rumah kita meniduri anak perempuan atau isteri kita, kita akan kata- tidak mengapa – dia Melayu dan UMNO pulak tu!. Ini yang UMNO hendak orang Melayu fikir dan terima.

Marilah orang Melayu memerdekakan diri dari dibelengui oleh dakyah UMNO. Masa depan kita, rezeki kita, bukan UMNO yang tentukan. Najib belum lagi dapat 2/3 kerusi parlimen dia enggan, engkar dan angkuh mahu mempertahankan bajet rompak negara 2013. Enggan, engkar dan angkuh adalah sifat2 dan laku perangai Iblis yang enggan, engkar dan angkuh tunduk kepada Adam yang dijadikan dari tanah liat yang di bentuk.

Sukalah kita mengingatkan pembaca budiman- Kita tidaklah sebebal Ibrahim Ali. Yang dia nak sibuk pasal perkongsian kuasa antara PR apahal? Pemimpin Melayu tetap menguasai kepimpinan negara dibawah PR. Contoh kepada Dato Sri Nizar membuktikan bahawa kita tidak kompromi dengan kepentingan orang Melayu.

Dan kita ada mesej kepada orang macam Ibrahim Ali. Standard yang terburuk dalam kelompok PR bila2 masa lagi baik dari standard Ibrahim Ali. perkongsian kuasa dalam PR dibina diaats komitmen kebenaran dan keadilan dan komitment menentang rasuah dan korapsi UMNO. Perkongsian kuasa BN lah yang perlu dirungsingi oleh warga BN. ianya diasaskan diatas dominasi  gangsters UMNO dan hegemony UMNO. MCA di UMNOkan, MIC diUMNOkan.

Mengapa sibuk dengan cabinet bayangan?. We don't answer to UMNO. We don't answer to Najib. We answer to the people who are going to vote for us. Kita menyediakan yang terbaik untuk rakyat yang UMNO setelah 55 tahun memerintah, tidak mampu lakukan. Jeritlah sana sini sehingga muka kamu biru dan urat leher timbul, rakyat sudah berazam dan tekad untuk melihat UMNO melakukan Perhimpunan Agung mereka di perkarangan Sungai Buloh.
Kita pun tahu cabinet bayangan Najib. PM= Muhyidin, TPM= Zamry Kadir.atau PM = Najib. TPM= Raja NIng Chik. Siapa peduli?

Yang rakyat akan tahu, bila PR menang, sudah tentu ada cabinet. Buat waktu ini, kita focus untuk mengeluarkan UMNO dan BN. Rosak dan musnah negara kita jika terus diurus oleh barisan lanun dan perompak.

Baiklah Ibrahim Ali menyibukkan diri menentukan dapat jadi calun UMNO atau tidak. Jika orang macam Ibrahim Ali dijadikan calun oleh UMNO, maka demikianlah standard UMNO bawah Najib. Dari teruk semakin teruk dan parah!. Sanggupkah orang Melayu dan rakyat Malaysia bergantung harap dengan parti dan pemimpin seperti ini?

Palanivel kata dia akan deliver undid an sokongan India kepada BN. he is an Uncle Tom Indian kepada UMNO. sama sama kita lihat nanti. Kita lihat dia boleh menang atau tidak di Cameron Highlands. Malu orang Melayu kalau terus menyokong Palanivel di Cameron Highlands

http://sakmongkol.blogspot.com,


Kelantan beri bonus satu bulan setengah pada kakitangan awam negeri

Posted: 15 Oct 2012 04:00 PM PDT


KOTA BHARU: Kelantan hari ini mengumumkan membayar bonus satu bulan setengah gaji kepada semua kakitangan awam negeri, di mana setengah bulan gaji dibayar Ogos lalu.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengumumkan perkara itu ketika membentang Bajet Kelantan 2013.

Teks belanjawannya dibaca Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa.

Menteri Besar berkata, baki selebihnya akan dibayar pada bulan Disember ini dan Januari 2013.

Katanya juga budaya Kerja Berprestasi Tinggi yang berpegang Ubuddiyyah, Masuliyyah dan Itqan membolehkan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) memperolehi empat bintang dalam penilaian "Star Rating" dan menduduki tangga ke empat daripada 13 pejabat SUK di negara ini pada 2011.

Manakala dalam bidang ICT Pejabat SUK juga mencapai taraf lima bintang bagi persembahan Portal Rasmi Kerajaan Negeri dua tahun berturut-turut.

Kerajaan negeri juga melalui bahagian ICT mewujudkan RTV Kelantan membabitkan kos sejumlah RM257,000 bagi menyalur maklumat kerajaan kepada orang ramai.

Menteri Besar juga berkata, bagi memberi keselesaan kepada anggota perkhidmatan awam peruntukan sebanyak RM42.5 juta disediakan bagi membina bangunan Blok 8 dan ia kini sedang giat dijalankan dan dijangka siap tempoh tiga tahun.

Mengenai pencapaian dalam bidang pendidikan katanya, kecemerlangan pelajar di bawah kelolaan Yik memberangsangkan, di mana pada 2011 seramai 379 pelajar berjaya mendapat keputusan 9A dalam PMR, 1,384 mendapat pangkat Mumtaz dalam Peperiksaan Sijil Menengah Agama (SMU).

Manakala tiga pelajar mendapat 12A, 49 orang (11A) dan 43 (10A) dalam peperiksaan SPM pada 2011.

Pada 2012 Yik mengurus seramai 364 pelajar menyambung pengajian ke luar negara iaitu Mesir, Jordan, Kuwait, Maghribi dan Arab Saudi.

"Kerajaan juga menyediakan RM2 juta kepada Yayasan Kelantan Darulnaim bagi meneruskan kesinambungan menyalurkan penajaan dan bantuan kepada anak-anak Kelantan," katanya. - Harakah

Ahli fizik barat kaji matahari terbit dari barat peluk Islam

Posted: 15 Oct 2012 07:57 AM PDTPusat Islam Kyiv
Perkembangan Islam di Ukraine yang pesat menyaksikan hampir setiap dua minggu terdapat rakyat asal Ukraine samada lelaki atau wanita memeluk agama Islam di Pusat Islam Kyiv. Tetapi kejadian berikut ada kelainan apabila pusat tersebut didatangi oleh saintis Ukraine bernama Dimitry Boliakov. Beliau seorang saintis muda yang tekun dalam kajian bidang fiziknya. Beliau memasuki masjid di pusat tersebut ditemani bersama seorang ahli yang aktif di pusat tersebut.
Selepas Imam menyampaikan kuliah biasanya di masjid tersebut dan kemudiannya diikuti dengan majlis lafaz syahadah oleh saudara Dimitry. Apakah kelainan perisytiharan syahadah kali ini berbanding dengan yang lain sebelumnya. Ketika inilah Dimitry mula menjelaskan perjalanannya menuju keimanan terhadap Islam. Dia menyatakan kemasukannya didalam Islam ialah hasil dari kajian sains terutamanya dalam fizik yang menjadi pengkhususannya. Sidang jemaah dengan penuh khusyuk dan tanda tanya bagaimana kajian fizik yang beliau jalankan dapat membawanya memeluk Islam.


Majlis Lafaz Syahadah Saudara Dimitry
Dimitry mula menerangkan bahawa ia menjalankan kajiannya bersama sepasukan saintis yang berwibawa dalam bidang kajian Vacuum Physics dibawah kelolaan Prof Nikolay Kosinikov yang merupakan pelopor dalam bidang tersebut. Dia menyatakan mereka membuat ujikaji terhadap sebuah globe bagi mengesahkan teori terbaru yang menjelaskan tentang putaran bumi dipaksinya, dan mereka berjaya mengukuhkan teori itu.
Akan tetapi Dimitry mengetahui terdapat riwayat dalam sebuah hadis dari nabi saw yang diketahui umat Islam, bahkan termasuk dalam asas akidah mereka. Hadis ini mengukuhkan lagi tentang kajian yang telah dibuatnya. Dimitri merasa yakin bahwa pengetahuan seperti ini, yang terdapat lebih dari 1.400 tahun yang lalu hanya mungkin didapati dari Tuhan yang mencipta alam ini sendiri.
Teori yang dikemukan oleh Prof. Kosinov merupakan teori yang paling baru dalam menjelaskan fenomena perputaran bumi pada paksinya. Kumpulan pengkaji ini menyediakan sebuah sampel berupa globe yang diisi penuh dengan cairan dari logam, kemudiannya mengenakannya dengan medan magnet yang terhasil dari electrode akibat caj dua elektronik. Iaitu proses aliran arus letrik DC melalui electrode yang menghasilkan medan magnet kemudiaanya menyebabkan globe diisi cairan logam itu berputar pada paksinya. Fenomena ini dinamakan "electo-magno-dynamic phenomenon". Gerak ini pada asanya menjadi aktivitas perputaran bumi pada paksinya.
Realitinya di alam ini, daya matahari merupakan "kekuatan penggerak" yang melahirkan medan magnet yang mendorong bumi untuk berputar pada paksinya. Kemudian gerak putaran bumi ini samada cepat atau lambatnya seiring dengan daya kekuatan daya matahari. Atas dasar ini pula bergantung kedudukan arah kutub utara dan juga kearah manakah kedudukan tersebut.
Telah didapati bahawa kutub magnet bumi hingga tahun 1970 bergerak dengan kecepatan tidak lebih dari 10 km dalam setahun, akan tetapi pada tahun-tahun terakhir ini kecepatan tersebut bertambah hingga 40 km dalam setahun.
Bahkan pada tahun 2001 kutub magnet bumi bergeser dari tempatnya hingga mencapai jarak 200 km dalam sekali gerak. Ini berarti bumi dengan pengaruh daya magnet tersebut mengakibatkan dua kutub magnet bergantian tempat. Artinya bahwa "gerak" perputaran bumi akan mengarah pada arah yang berlawanan. Ketika itu matahari akan terbit (keluar) dari Barat.
Ilmu pengetahuan dan maklumat seperti ini tidak didapati Dimitry dalam buku-buku atau didengar dari manapun, akan tetapi ia memperoleh kesimpulan tersebut dari hasil kajian dan uikaji makmal yang dijalankan. Ketika dia meneliti berbagai-bagai kitab agama lain, ia tidak mendapatkan satupun petunjuk kepada maklumat tersebut selain dari Islam.
Ia mendapati maklumat tersebut dari sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, bahawa Rasulullah saw bersabda," "Tidak akan terjadi kiamat sehingga matahari terbit dari tempat terbenamnya, apabila ia telah terbit dari barat dan semua manusia melihat hal itu maka semua mereka akan beriman, dan itulah waktu yang tidak ada gunanya iman seseorang yang belum pernah beriman sebelum itu." (Riwayat Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah. Dan riwayat Ahmad, Abu Dawud dan Ibn Majah)
Matahari terbit dari Barat akan terjadi selama satu hari saja, kemudian tertutuplah pintu taubat. Setelah itu, gerakanmatahari pun akan kembali seperti sebelumnya terbit dari timur sampai terjadinya kiamat. Saintis NASA juga mengesahkan fenomena ini seperti dalam artikel dibawah.
Dari Ibn 'Abbas, "Maka Ubai bin Ka'ab berkata: "Maka bagaimana jadinya matahari dan manusia setelah itu?" Rasulullah menjawab: "Matahari akan tetap menyinarkan cahayanya dan akan terbit sebagaimana terbit sebelumnya, dan orang-orang akan menghadapi (tugas-tugas) dunia mereka, apabila kuda seorang laki-laki melahirkan anaknya, maka ia tidak akan dapat menunggang kuda tersebut sampai terjadinya kiamat." (Fathul Baari, Kitaburriqaq, Juz 11, Thulu'issyamsi Min Maghribiha).

Rating TV3 sedang MERUDUM ... Bakal 'bungkus' tak lama lagi ....

Posted: 15 Oct 2012 05:15 AM PDT


TV3 akan hadapi nasib yang sama seperti Utusan?
TV3 sedang merudum 'rating'nya. TV3 yang termasyur sebagai lidah UMNO dan BN kini sudah mula tidak mendapat sambutan ramai. Sebelum 2010, TV3 telah mendapat 'rating' yang tertinggi sehingga mendapat 3.5 juta penonton sehari dan kini jumlah tontonan dari rakyat telah jatuh sehingga 1.2 juta sehari. Kejatuhan bilangan penonton lebih dari 60 peratus ini tentu bersebab dan sebabnya boleh diagak oleh kita semua. Kejatuhan ini akan akhirnya membawa padah kepada pendapatan syarikat dan menjejaskan prestasi kewangan syarikat televisyen itu.
Selalunya kejatuhan penonton sesebuah syarikat penyiaran seperti TV3 itu adalah kerana kejatuhan keyakinan penonton terhadap kredibiliti saluran itu. Dalam sejarah banyak syarikat penyiaran dan saluran TVnya telah jatuh kerana tidak mendapat sokongan ramai. Keadaan ini tidak mengecualikan TV3 yang kini sudah menampakkan keadaan seperti itu akan berlaku ke atas syarikat televisyen itu.
Kejatuhan penonton yang dialaminya sekarang sudah mula menampakkan apa yang dialami oleh banyak syarikat TV yang terpaksa ditutup di negara-negara yang lain itu akan berlaku ke atas TV3 jika saluran televisyen itu tidak menjaga kredibilitinya di mata penonton yang sedia ada sekarang.
Ramai di antara pengiklan-pengiklan barangan dan perkhidmatan telah mula memikirkan untuk mengiklankan barangan dan perkhidmatan mereka di saluran-saluran yang lain kerana TV3 tidak menjadi saluran sukaramai rakyat lagi. Kejatuhan jumlah penonton untuk saluran ini masih menurun dan dijangkakan yang ia akan melewati bawah dari 1 juta penonton setiap hari.
Keadaan ini berlaku bukan kerana apa….tetapi kerana TV3 sudah menjadi alat pembohongan BN dan UMNO dan rakyat yang berfikiran 'professional' tidak menganggap saluran TV3 ini sebagai saluran untuk rakyat. Sikap 'tidak professional' TV3 ini menjadi persoalan ramai kerana orang ramai tidak gemar dengan sikap condong yang keterlaluan terhadap sesuatu pihak dalam politik ini adalah tindakan yang dianggap tidak jujur.
TV3 tidak yakin terhadap professionisma kewartawanan dan berita. Ia sudah menjadi seperti pentarama jabatan penerangan dan propaganda kerajaan di zaman peperangan melawan komunis dahulu. Rakyat sudah jemu dengan tingkah laku TV3 ini kerana menjadi penghasut bagi membenci setengah pihak dalam masyarakat secara keterlaluan dan ia amat menjijikkan ramai rakyat yang mahukan berita-berita yang seimbang dan professional dalam penyibaran maklumat kepada rakyat.
Saya sudah tidak membuka saluran ini sejak tujuh atau lapan tahun dahulu. Saya sendiri sudah tidak melanggan dan membaca Utusan Malaysia sejak sepuluh tahun dahulu kerana sebab yang sama. Hanya beberapa orang yang rapat dengan saya memberikan apa-apa keratan tulisan Utusan itu jika ia bersangkut dengan isu-isu panas yang dicetak oleh akhbar lidah rasmi UMNO itu.
Sebenarnya rakyat memahami yang mana-mana saluran TV dan akhbar itu mempunyai 'inclination' masing-masing terhadap sesuatu pihak. Tetapi apa yang dilakukan oleh TV3 dan Utusan itu adalah keterlaluan sehinggakan membelakangkan professionalisma kewartawanan. Tidak bergunalah belajar bidang kewartawanan sehingga ke peringkat yang tinggi tetapi mentaliti dan sikap tidak professional itu ditunjukkan dengan terlalu jelas kepada rakyat yang sudah pandai berfikir ini.
Kerana tindakan TV3 ini maka mereka yang tidak menyebelahi mana-mana pihak terpanggil untuk memberikan sokongan kepada pihak yang dianiayai oleh saluran TV itu. Sesungguhnya apa yang disiarkan oleh TV3 ini merupakan satu yang 'counter productive' terhadap kerajaan itu sendiri dan pemantau-pemantau berkaitan dengan berita dari JPM itu tidak dapat merasakan rasa menyampah dan bosan penonton yang ramai-ramai balik ke rumah untuk bersantai dengan keluarga dipaparkan berita-berita yang berbentuk hasutan oleh media massa seperti saluran TV ini.
Bagi pembangkang yang menjadi korban fitnah ini, mereka sepatutnya berterima kasih kepada TV3 dan Utusan kerana kedua-dua saluran berita ini memberikan impak buruk terhadap BN dan tentulah PR yang mendapat keuntungan dari tindakan mereka itu. Sebahagian besar dari tanggungjawab pihak pembangkang untuk berkempen itu sudah pun di sempurnakan oleh Utusan dan TV3 ini. Seorang yang benci kepada saluran ini menambah seorang yang menyokong kepada pihak pembangkang. Matematiknya senang.
Sikap memecah belahkan rakyat oleh TV3 ini bertanggungjawab terhadap pembinaan kebencian rakyat kepada pihak yang berkuasa dan tidak adil jika dipersalahkan rakyat memberikan sokongan kepada pihak pembangkang kerana rakyat sentiasa berharap untuk hidup tenang di rumah setelah seharian bekerja kuat untuk keluarga masing-masing.
Apabila sampai di rumah rakyat mahu relaks dengan isteri dan anak-anak dan mereka tidak mahu berhadapan dengan hasutan pihak saluran TV3 sentiasa memaparkan keburukan pihak lain. Rakyat sudah merasakan yang 'intensity' pembohongan dan fitnah yang dilakukan oleh TV3 ini membuatkan ramai yang secara automatik membenci saluran itu dan seterusnya kepada pihak yang disokong oleh saluran itu.
Saya telah berjumpa dan bercakap dengan beberapa ketua syarikat yang saya kenali dan mereka memberitahu saya yang mereka sedang menimbang untuk memberhentikan pengiklanan barangan mereka melalui saluran ini jika saluran penyiaran ini meneruskan sikap buruk mereka itu. Jika hilang sokongan dari pihak industri ini TV3 akan hilang pendapatan syarikat yang berkurangan dan segala 'glamour' yang di alami oleh saluran TV3 yang terkenal itu.
Jika itu berlaku ia merupakan pengalaman yang sedang di alami oleh Utusan Malaysia yang tidak lagi mendapat sokongan dari pengiklanan yang besar-besar dan itu pun sebabnya Kumpulan Utusan Melayu itu telah kerugian sejak beberapa tahun yang lalu. Jangan terkejut jika TV3 akan menghadapi tindakan rakyat untuk memboikot saluran ini secara menyeluruh. Di zaman dunia tidak bersempadan ini rakyat boleh memilih saluran TV lain yang tidak membina kebencian di antara rakyat di negara ini.
Kita cuba untuk tidak menonton TV3 buat dua tiga hari ini... Saya yakin anda akan biasa dengan pemboikotan itu dan jiwa akan lebih tenteram dan aman tanpanya. Menjaga ketenteraman hati dan jiwa kita itu adalah satu ibadah kerana kita wajib menjauhi musuh-musuh secara baik, tanpa melakukan perkara-perkara yang ganas yang juga ditegah oleh agama dan juga adat kita.
- http://aspanaliasnet.blogspot.com

PRU 13 : Orang muda yakin Kepala Batas akan jatuh ke tangan Pakatan

Posted: 15 Oct 2012 03:50 AM PDT


Mohd Sabri Said,14 Okt 2012

KEPALA BATAS: Para pemuda sekitar Kepala Batas yakin parlimen kawasan itu akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum ke 13 kerana kredibili mantan perdana menteri dan anak tok guru, Tun Abdullah Ahmad Badawi bukan lagi sandaran sebagaimana dahulu.

Ketika diminta pandangan tentang pergolakan politik dalaman Umno Bahagian Kepala Batas mereka berkata, Barisan Nasional (BN) akan tumbang walaupun Pak Lah sendiri yang bertanding sebagai calun.

Mohd Faiz Ahmad, 20, (Gambar kiri) berkata senario sekarang bukan lagi menyebelahi Umno sebagaimana dulu jika BN letak kayu atau tunggul sekalipun parti mereka akan mengecapi kemenangan.


"Sekarang orang dah celik tidak macam dulu walaupun Pak Lah pernah jadi perdana menteri dan merupakan anak kepada Tok Guru Abdullah Haji Fahim sekalipun ia bukan lagi sandaran sepertimana dulu," katanya.

Rakannya, Yusof Othman, 22, (Gambar kanan)meminta para pemuda yang sayangkan bangsa dan agama agar melakukan perubahan demi menyelamatkan negara daripada terus manuju kebangkrapan.

Malaysia tiada boleh lari daripada bangkrap jika rakyat masih mempercayai BN memerintah kerana kewangan negara akan berkurangan ekoran terdapatnya  ketirisan.

"Bila tiris semuanya menuju kerugian.  Bahkan terdapat pula penyelewengan yang besar menyebabkan kehilangan wang rakyat," ujar beliau.

Seorang lagi pemuda yang sempat ditemui Sri Ganesan, 25, (gambar kiri) menambah, pemimpin yang korups patut dijatuhkan dan diganti dengan kepimpinan yang bersih.

"Buat apa mempertahankan kepimpinan BN yang nyata tidak layak lagi menjadi wakil rakyat, " jelas beliau.

Haramjadah punya Cina MCA ...

Posted: 15 Oct 2012 12:34 AM PDT


HINA ISLAM!!! MB UMNO rasmi majlis 'Say no to Hudud Pas' anjuran MCA


Gambar di atas adalah gambar seorang pemimpin UMNO iaitu Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan.

Baru-baru ini MB Negeri Sembilan ini telah dilaporkan hendak menumbuk seorang lelaki yang menganggu lawatannya.. sila baca di ( SINI )

Beliau telah hadir ke majlis Makan Malam Mega yang dianjurkan oleh parti MCA Pusat dan Badan Perhubungan MCA Negeri di Padang Majlis Perbandaran Seremban (MPS) pada 9 Oktober lalu untuk merasmikan majlis.
 
Majlis makan malam bertajuk 'Stability Above Chaos' bertemakan UBAH – Say no to Hudud PAS, anggaran kehadiran adalah seramai 10,000 orang menurut media MCA.


Antara propaganda yang dimainkan oleh MB Negeri Sembilan pada malam tersebut ialah beliau "Orang Melayu negeri ini tidak akan mengundi DAP, malah mungkin tidak akan mengundi PAS. Apabila mengundi PAS, sama seperti kita mengundi DAP yang tidak menghormati agama Islam.

"Malah PAS boleh mengkafirkan UMNO, apa lagi kepada bangsa yang tidak menyokong mereka. Dengan slogan UBAH – say no to Hudud PAS, mengambarkan bangsa Cina juga memahami apa yang terselindung di sebalik agenda mereka."
 

Berbalik kepada gambar di atas untuk paparan lebih jelas apa yang tertera di belakang 'T'Shirt pencacai MCA itu sila lihat di bawah.. Apa yang disampaikan oleh MB Negeri Sembilan itu sebenarnya hanyalah satu kesinambungan dari propaganda Mahathir tentang hudud yang hendak dilaksanakan oleh PAS.

Dimana beliau yang kebelakangan ini sering kantoi dengan kebanyakkan isu untuk menyerang Pakatan Rakyat telah mengatakan hudud yang hendak dilaksanakan oleh PAS itu adalah 'Hudud PAS'.
 

Sedangkan apa yang hendak dilaksanakan oleh PAS itu adalah hukum yang sememangnya terkandung di dalam kitab suci Al-Quran.
 

Oleh itu tindakan merasmikan majlis 'Say no to Hudud PAS' anjuran MCA itu secara tidak langsung membuktikan kerana terdesak untuk mengekalkan kuasa pemimpin UMNO akan melakukan apa saja hatta bersekongkol dengan bukan Islam untuk menolak hukum Allah.. 


Ini kata Mursyidul Am PAS tentang perlaksanaan hukum hudud.. an mendidik masyarakat ke arah kebaikan. Soal hukum Islam (Hudud) bukannya pilihan untuk menusia menolak atau menerima. 


Tugas pihak berkuasa atas nama Islam adalah kewajipan dan tanggungjawab. Jadi keperluan kepada suasana kondusif bukanlah penghalang ke arah pelaksanaan hukum Allah. 


Katanya, sampai bilakah segala alasan tanpa keimanan dan hujah akal sentiasa dijadikan alasan untuk menidakkan penerimaaan dan pelaksanaan hukum Allah SWT ini? Apa yang pasti, hukum Allah SWT tetap serasi dengan hukum alam dan makhluk ciptaan-Nya. 


"Kalaulah menunggu alunan ombak reda, sampai bila nelayan akan dapat ke laut? Ketika laut berombak itulah, nelayan boleh meluncur perahunya ke laut bagi menangkap ikan," kata Nik Aziz.AS

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Ala... Tak best larrr macam ni...!! Hehe...

Posted: 15 Oct 2012 07:20 PM PDT


Ex-IGP Musa withdraws suit against Anwar
10:05AM Oct 16, 2012 
Former inspector-general of police Musa Hassan has today withdrawn his defamation suit against Anwar Ibrahim over the opposition leader's police report on fabrication of evidence in the Sodomy I trial.

NONEThe withdrawal of the former police chief's suit was recorded before Kuala Lumpur High Court judicial commissioner Asmabi Mohamad.

Musa's lawyers Kamarul Hisham Kamaruddin and Hasnal Rezua Merican informed Asmabi of the withdrawal before a packed court room filled with Anwar's supporters.

Anwar's lawyer N Surendran said as a result of the withdrawal, they are not seeking costs.
Musa filed the suit following Anwar's police report against him, attorney-general Abdul Gani Patail, former Kuala Lumpur CID chief Mat Zain Ibrahim and Hospital Kuala Lumpur pathologist Dr Abdul Rahman Mohd Yusof in 2008 alleging fabrication of evidence in the Sodomy I trial.

Anwar, who was arrested on Sept 20, 1998 on allegations of abuse of power and sodomy, was assaulted by former IGP Abdul Rahim Noor while being detained at the lock-up.

The police report led to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) investigating Musa and Abdul Gani - the investigating officer on the two cases against Anwar and chief prosecutor respectively - on allegations of possible abuse of power, where a three-member panel led by former Federal Court judge Abdul Kadir Sulaiman was called in to conduct a probe.

However, the panel in a majority ruling ruled that Musa and Abdul Gani were not guilty of abuse of power. Abdul Kadir was the only one dissenting in the panel.

Despite the panel's clearance of Abdul Gani and Musa which was announced by Minister in the Prime Minister's Department Nazri Abdul Aziz in Parliament, the allegations on the duo persist.

This follows revelations by Mat Zain, the investigating officer in the black eye incident, over the duo's role in allegedly fabricating evidence in various open letters which he had posted to the media, with copies sent to the IGP and Prime Minister Najib Abdul Razak.

Errrrr....Hmmmm!! Wasotiah tu bukan jenis2 najis ya Dato' Seri...

Posted: 15 Oct 2012 07:11 PM PDTNi bukan apa.... Ini kisah Muhyiddin mendajal Najib!! Jangan tak faham. Hehe...

Che Det Kutuk Balaci Umno...Kahkahkah!!

Posted: 15 Oct 2012 06:06 PM PDT

Buat pertama kali nya Che Det bercakap benar.

"Semua bijak pandai tak nak masuk Umno dah. Depa masuk PAS dan PKR!" Kata orang tua itu.

Contoh paling jelas ialah mamat lahabau di bawah ni. Dah berzaman, selluuuurrrrruuuhhhh makhluk dalam dunia ni tau dia balaci Umno yang berjiwa Umno dan cari makan dengan Umno. Baru la ni nak mengaku sokong Umno. Kahkahkah!! Kan bangang tu...

Lembab. Spisis macam ni larrrr yang dikutip oleh Umno. Ambik larrrrr... Kami tak hingin!! Hehe

Perkasa buat ketetapan sokong, bantu UMNO, BN
"Saya balaci Umno!" Zulkifli Noordin dalam sidang akhbarnya semalam...
"I am The Balaci...!!"

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Najib dan pemimpin Umno kian meracau!

Posted: 15 Oct 2012 09:07 AM PDT

Ramai rakan saya bertanyakan- apa hal dengan bekas bos kamu? Menjerit dan terpekik terlolong sana sini? Saya cakap biasalah- tanda-tanda orang yang sudah sasau dan meracau.
 
Pemimpin UMNO tersangat cemas- PRU kali ini kemungkinan besar semboyan sangkakala ditiupkan oleh rakyat untuk mereka. Dunia akan kiamat untuk UMNO.

Tiupan sangkakala rakyat akan bertiup 3 kali untuk UMNO. 

Bacaan seterusnya, di sini:    Najib dan pemimpin Umno kian meracau!

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


FARC rebel leaders due to arrive in Oslo

Posted: 15 Oct 2012 10:10 PM PDT

NAJIB DIMALUKAN PELAJAR SEKOLAH BERKAITAN NAJIS MUGHALLAZAH

Posted: 15 Oct 2012 10:09 PM PDT

Rintihan Pekan - Kemiskinan di Kuala Pahang ( Parlimen Pekan )

Posted: 15 Oct 2012 10:08 PM PDT

Laporan Audit: Hasil Selangor Meningkat 114.3 Peratus - INFO 12

Posted: 15 Oct 2012 10:07 PM PDT

Mana dia duit keuntungan rakyat RM147bilion.. hangpa bagi kepada siapa wahai NAJIB si PM Malaysia..??

Posted: 15 Oct 2012 10:06 PM PDT


Laporan Audit Negara 2011 merumuskan sebanyak 23 syarikat kerajaan mencatatkan keuntungan RM255.8 bilion sepanjang tiga tahun antara 2008 dan 2010 manakala sembilan lagi mengalami kerugian terkumpul RM2.5 bilion.
Dalam laporan itu, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang juga berkata, daripada 23 syarikat yang memperolehi keuntungan RM255.8 bilion, hanya 10 syarikat membayar dividen kepada kerajaan bagi tiga tahun berturut-turut iaitu sebanyak RM109.364 bilion manakala empat syarikat yang lain hanya membayar dividen bagi tahun-tahun tertentu.

"Sebanyak 20 daripada 25 syarikat telah membayar cukai bagi tiga tahun berturut-turut berjumlah RM81.382 bilion kepada kerajaan," katanya dalam laporan yang diedarkan di Parlimen.
Read More / Baca Lagi >>

Dun Kelantan : Adun cadang sidang khas batal perjanjian Petronas

Posted: 15 Oct 2012 10:03 PM PDT


KOTA BHARU: Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan hari ini menimbulkan persoalan baru apakah kewajaran tindakan Menteri Besar, Datuk Muhamad Nasir pada 1975 menandatangai perjanjian dengan Petronas tanpa mendapat mandat Dun.

"Adakah perlu mendapatkan izin daripada Dun terlebih dahulu sebelum Menteri Besar menandatangani perjanjian dengan Petronas ketika itu kerana ia merupakan isu besar.

"Ini kerana kuasa Menteri Besar untuk pindahkan hak carigali kepada Petronas untuk selama-lamanya merupakan perkara besar di sisi undang-undang," kata anggota Exco, Datuk Husam Musa (gambar atas) ketika menjawab soalan Ustaz Mohamad Mustafa (PAS-Demit).

Kata Husam surat kuasa yang ditandatangani pada 9 Mei 1975 menyebut memberi kuasa kepada Petronas untuk carigali minyak.

Read More / Baca Lagi >>

AUDIT : HUTANG NEGERI MELAKA MENINGKAT KEPADA RM865.94 JUTA KERANA PANDAI URUS NEGERI........

Posted: 15 Oct 2012 10:01 PM PDT

Hutang kerajaan negeri Melaka meningkat kepada RM865.94 juta iaitu meningkat sebanyak RM12.87 juta. Fakta didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara berkaitan Penyata Kewangan Kerajaan Negeri Melaka dan Jabatan/Agensi tahun 2011 bahagian II muka surat xiii.

Manakala Kerajaan Negeri Melaka hanya membayar hutang sebanyak RM0.18juta sahaja pada tahun 2011. Kalau macam inilah prestasi membayar hutang, kita yakin sampai bilapun hutang kerajaan negeri tidak akan habis.

Dibiayai berjuta, sekolah agama dibekal makanan luput tarikh

Posted: 15 Oct 2012 09:59 PM PDT


KUALA LUMPUR: Meskipun dibiayai dengan harga berjuta ringgit, Laporan Audit 2011 mendapati makanan mentah yang dibekalkan ke 10 sekolah menengah agama di bawah kelolaan Jabatan Agama Islam Pahang adalah pada tahap kurang memuaskan.

Antara kritikan yang diterima ialah makanan mentah yang dibekalkan tidak berkualiti, tidak mengikut sukatan yang ditetapkan dan lebih teruk lagi tidak berlabel halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan telah melebihi tarikh luput.

Selain itu, Ketua Audit Negara (KAN) Tan Sri Ambrin Buang turut melaporkan stok bahan makanan utama yang boleh disimpan lama tidak mampu menampung keperluan minimum selama 3 hari manakalan spesifikasi bekalan bahan mentah dan bermasak yang dibekalkan – kualiti ikan yang dibekalkan tidak dapat ditentukan.

Beliau turut mengkritik prestasi kebersihan dapur dan dewan serta pengurusan dan keselamatan dapur yang disifatkan 'kurang memuaskan' – antaranya borang pesanan makanan disediakan kurang dari 48 jam dan tiada tarikh pesanan dicatat dalam borang dan pekerja yang tidak dilatih dalam Kursus Pengendalian Makanan.
Read More / Baca Lagi >>

Perak : Siapa Calon Parlimen PR Pilihan Anda..!!!

Posted: 15 Oct 2012 09:26 PM PDT

Bila kita letak nama calon untuk dinilai  populariti depa, ia mencetuskan huru hara. Tambahan pula bila Calon yang di war-warkan oleh kepimpinan tidak mendapat sambutan. Jadi, kali ini kita bubuh nama calon pilihan kita sendiri tanpa menunggu senarai dari Pakatan Rakyat.
Berikut adalah parlimen yang mampu dimenangi mengikut turutan ranking yang dipaparkan.
Yang diambilkira berdasarkan undi Melayu 36% (Lelaki 45%, Wanita 18%), Cina 80% (seimbang), India 40% (seimbang). Undi Orang Asal dan Undi Pos tidak diambilkira berdasarkan mudah dimanipulasi SPR demi menjamin kemenangan BN.

Analisa oleh Mediaperak.


Faktor-faktor kemenangan Pakatan Rakyat adalah:
a. Kemampuan calon diterima semua kaum, jantina dan semua peringkat umur.
b. Kerjasama utuh parti-parti dalam Pakatan Rakyat di Parlimen setempat.
Selamat memilih calon yang mampu menggalas harapan kita

P54 Gerik
P55 Lenggong
P56  Larut
P57 Parit Buntar
P58 Bagan Serai
P59  Bukit Gantang
P60 Taiping
P61 Padang Rengas
P62. Sungai Siput
P63 Tambun
P64 Ipoh Timor
P65  Ipoh Barat
P66 Batu Gajah
P67 Kuala Kangsar
P68 Beruas
P69 Parit
P70 Kampar
P71 Gopeng
P72 Tapah
P73 PasirSalak
P74 Lumut
P75 Bagan Datok
P76 Teluk Intan
P77 Tanjong Malim

Habis la! PERKASA declare sokong UMNO!

Posted: 15 Oct 2012 09:24 PM PDT

KAH KAH KAH! cantekkkkk! sokong yang membawa rebah!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Perkasa buat ketetapan sokong, bantu UMNO, BN

Zulkifli Noordin (bersongkok) dan Muhammad Zahid Md. Arip (kiri) semasa sidang media di pekarangan Dewan Orang ramai Kampung Ahmad Said pada Rapat Umum Perkasa Perak di Ipoh, kelmarin.
IPOH 15 Okt. – Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mengambil ketetapan untuk menyokong serta membantu memenangkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13.
Naib Presidennya, Datuk Zulkifli Noordin berkata, keputusan itu diambil setelah melihat senario politik semasa yang menyaksikan kedudukan Islam dan orang Melayu di negara ini diserang bertubi-tubi oleh golongan tertentu dengan mendapat bantuan asing.
"Kita akan bantu UMNO dan BN mendapatkan semula mandat daripada rakyat. Kita akan berusaha membantu UMNO dan BN bukan setakat menang dengan majoriti tetapi mendapat semula majoriti dua pertiga daripada rakyat.

Duit orang mati pun Umno sapu?

Posted: 15 Oct 2012 09:22 PM PDT

Oleh: MSK
×

Pada 1 September 2012 yang lalu, Utusan Malasyia menyiarkan satu artikel tentang penderitaan Pak Embong, yang pernah menjadi buruh paksa semasa pemerintahan Jepun dulu. (disini)
Apa tujuan Utusan menyiarkan artikel tersebut?
Utusan mungkin tidak mahu membongkar cerita ini kerana ia melibatkan Umno, melainkan hanya memberitahu secara lembut supaya Najib dapat bertindak sesuatu. Diantara ayat yang digunakan oleh Utusan ialah,
"Jelas Mariam, sepanjang pengetahuannya, lelaki itu juga kerap berulang-alik ke Kota Bharu, Kelantan ketika masih sihat kerana aktif sebagai ahli Persatuan Kebajikan Bekas dan Warisan Buruh Binaan Landasan Kereta Api Siam ke Burma 1942-1946 Malaysia.
"Ayah pernah mengeluh kepada saya dulu. Walaupun kerap kali menghadiri mesyuarat, namun, dia masih belum sempat merasa wang pampasan yang dijanjikan oleh pihak yang berkenaan.
"Ayah cakap, kalau dapat duit tu, kami tak akan hidup susah lagi," katanya di akhir perbualan kami."
Apa cerita sebenar yang berlaku?
Read More / Baca Lagi >>

Para Dermawan Rahsia Musa Aman: Kami Dedahkan Wang Sogokan UMNO Sabah

Posted: 15 Oct 2012 09:18 PM PDT


Sumber Sarawak Report

Pada hujung minggu ini Perdana Menteri Malaysia Najib Razak mengatakan adalah "betul" bagi parti politiknya untuk menerima derma berjuta-juta dollar dari penderma yang tidak perlu didedahkan.
Empat tahun yang lalu Ketua Menteri Sabah, Musa Aman telah berusaha menafikan bahawa wang ini ada kaitan dengannya atau mempunyai sebarang kaitan dengan seorang yang benama Michael Chia.

Namun kini, Perdana Menteri telah terpaksa berhadapan dengan bukti-bukti yang menunjukkan bahawa wang itu dikaitkan dengan Musa. Musa seharusnya memohon maaf kerana telah menafikan adanya kaitnya dengan Michael Chia, dan dia juga harus memohon maaf pada Sarawak Report yang telah dituduhnya menerbitkan dokumen-dokumen palsu dan menyebarkan fitnah terhadapnya.
Beralasankan bahawa semua bayaran itu dibuat kepada UMNO telah termusnah kerana bukti-bukti bahawa Michael Chia telah juga membuat pembayaran menggunakan akaun-akaunnya kepada anak-anak Musa selama beberapa tahun mereka menuntut di luar negara.

Adakah pengajian anak-anak Musa di Australia itu ada kepentingan dan kaitan dengan wang UMNO?
Nampaknya Pengerusi UMNO Sabah itu bukan sahaja menggunakan wang itu untuk kepentingan politiknya (sebagaimana dia berikan sebagai alasan) lebih dari kegunaan peribadinya. Wang itu juga turut digunakannya untuk membiayai perbelanjaan ahli-ahli keluarganya.

Nampaknya BN cuba mengatakan bahawa kaedah yang digunakan oleh negara-negara bertamadun yang lain untuk mempastikan keboleh-percayaan tidak dipedulikan oleh BN, kerana kita boleh percaya pada mereka bahawa mereka tidak menerima sebarang wang rasuah!
Lim bersaudara mempunyai banyak lesen dan konsesi yang diterima mereka dari Yayasan Sabah yang dipengerusikan oleh Musa Aman (yang juga Ketua Menteri Sabah dan juga Pengerusi UMNO Sabah). Hasil-hasil kajian kami mendapati bahawa syarikat-syarikat Maxland Sdn. Bhd., Cergas Kenari Sdn. Bhd dikendalikan oleh Priceworth Industries Sdn. Bhd. dimana Andrew Lim merupakan ketua mereka. Lim juga merupakan pengawal dan pengendali bagi banyak syarikat pembalakan di Sabah.
Andrew Lim dan saudaranya Freddy Lim juga berada di sebalik agen-agen pembalakan Wayco Enterprise Ltd, yang berpangkalan di Hong Kong dan syarikat Hillywell Inc adalah pembayar berjuta-juta dollar ke dalam akaun-akaun UBS Michael Chia. Pembayaran-pembayaran ini telah ditimbulkan oleh pihak ICAC Hong Kong dalam siasatan-siasatan mereka.
Jika ianya bukan suatu kesalahan dengan berjuta-juta dollar yang didermakan kepada UMNO Sabah (yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Musa Aman) diterima daripada kroni-kroni pembalakan yang telah dianugerahkan lesen-lesen pembalakan dari Lembaga Pengarah yayasan Sabah (yang juga dipengerusikan oleh Ketua Menteri Musa Aman), kenapa pula Perdana Menteri membiarkan Sarawak Report menerbitkan semua ini?
Musa seharusnya mengumumkan mengenai para penyumbang dananya dan dia seharusnya merasa bangga bahawa UMNO Sabah mendapat faedah dari berjuta-juta wang sogokan untuk mendapatkan lesen-lesen pembalakan memusnahkan saki-baki hutan dara dan bahawa mereka gembira mengharapkan ketibaan wang yang cuba diseludup masuk ke Sabah oleh Michael Chia (yang mendapat banyak lesen pembalakan dan mempunyai banyak kereta mewah, telah banyak kali mengakui bahawa dirinya adalah seorang yang buta huruf dalam mahkamah).
Syarikat-syarikat yang dikaitkan dengan kroni pembalakan dari Sarawak, Ting Pek Kiing juga pernah menerima banyak lesen pembalakan dari Yayasan Sabah. Dalam pada itu, syarikat-syarikat lain yang dikaitkan dengan kroni ini juga turut bermurah hati menyumbangkan dana ke dalam akaun-akaun Michael Chia yang menjadi punca kewangan RM40 juta untuk dibawanya kepada Musa dalam tahun 2008.
Simon Ling Ding Dieng adalah sepupu Ting Pek Kiing yang juga rakan niaganya yang turut menerima lesen-lesen pembalakan, dan begitu juga seorang lagi kroni pembalakan yang bernama Ngui Ing Chuan.
Maka, tidak hairanlah bagi Ngui Ing Chuan dan anak Ting Pek Kiing, Peter Ting Sie Huong merupakan pemegang utama saham-saham dalam syarikat Borion yang telah menyumbang dana yang besar ke dalam akaun-akaun Michael Chia, yang kemudiannya dikeluarkan untuk dijadikan dana kepada Pengerusi UMNO Sabah, Musa Aman!
Edmond atau Admond Looh Boon Chai adalah Ketua pengarah Eksekutif dalam Java Industries sehingga 2010 dan merupakan penerima banyak lesen dari Yayasan Sabah menerusi banyak syarikatnya.
Looh juga merupakan pengawal atau pengendali banyak syarikat yang telah menyumbangkan banyak dana ke dalam jaringan syarikat-syarikat yang dikendalikan oleh Michael Chia bagi pihak Musa Aman (sebagaimana yang telah diakui). Pihak SPRM kini mempunyai bukti-bukti banyak pembayaran yang dibuat oleh syarikat-syarikat kendalian Looh, lagi pun Looh juga merupakan penerima banyak lesen pembalakan dari Musa Aman dalam kapasitinya sebagai Pengerusi Yayasan Sabah.
Sebenarnya banyak wang telah dialirkan dari syarikat-syarikat milik Looh ke dalam akaun-akaun Micahel Chia selama beberapa tahun dan semua mahlumat ini ada pada pihak SPRM!
Ini merupakan jawapan pelik Perdana Menteri pada hujung minggu ini:
"Setiap parti politik berhak menerima sumbangan politik," katanya, katanya, sebagai menambah bahawa sumbangan politik dilakukan dengan cara yang betul.
Perdana Menteri Najib enggan mengulas lebih lanjut punca kewangan itu dan turut menambah bahawa parti pembangkang juga menerima sumbangan dana politik. "Pembangkang juga menerima sumbangan dan mereka tidak mengisytiharkannya," [New Straits Times]
Pengakuan-pengakuan sedemikian seharusnya diuji di mahkamah.
MUSA'S SECRET DONORS -We Blow The Whistle On UMNO's Sabah Kickbacks!
Read More / Baca Lagi >>

Audit : Majlis Agama Pulau Pinang cemerlang

Posted: 15 Oct 2012 09:08 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Oktober: Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAIPP) mencatat peningkatan dalam pemarkahan, dari 71.8 peratus pada 2007 kepada 91.7 peratus pada 2011.
"MAIPP mengambil langkah proaktif meningkatkan prestasi pengurusan kewangan dengan memperoleh markah tahap cemerlang," Laporan Ketua Audit Negara dipetik.
Ini berikutan berdasarkan pemeriksaan audit secara mengejut Jabatan Audit Negara Pulau Pinang pada 2011 di 17 jabatan/pejabat negeri Pulau Pinang.
Laporan itu turut memuji prestasi pengurusan kewangan di peringkat jabatan dan agensi negeri berkenaan.
"Sejumlah RM557.25 juta peruntukan diluluskan dalam tempoh lima tahun untuk melaksanakan 2,489 projek pembangunan yang dikenal pasti.
"Prestasi pelaksanaan projek pembangunan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 yang dibiayai kerajaan negeri, sangat baik.
"Sebanyak 2,455 projek atau 98.6 peratus daripada 2,489 projek yang dirancang berjaya disiapkan," laporan berkenaan, dipetik.

Audit : Aset tunai Kelantan cecah RM90 juta

Posted: 15 Oct 2012 09:07 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Oktober: Kedudukan Kumpulan Wang Disatukan bagi Kelantan meningkat RM86.17 juta bersamaan 58.1 peratus, mengikut Laporan Ketua Audit Negara.
Kedudukan kewangan Kelantan meningkat kepada RM234.47 juta pada tahun 2011 berbanding RM148.30 juta pada tahun 2010.
Laporan itu menyatakan pelaburan pada 2011 di Kelantan meningkat sebanyak RM95 juta, dari RM16.33 juta pada 2010 kepada RM111.33 juta pada 2011.
Belanja mengurus dan pembangunan negeri pada 2010 menurun dari RM171.70 juta pada tahun 2010 kepada RM141.53 juta 2011.
"Pelaksanaan projek pembangunan mencapai 94.1 peratus daripada projek yang dirancang manakala perbelanjaan yang direkod ialah 76.7 peratus berbanding peruntukan diluluskan.
Sejumlah 800 projek untuk tahun 2011 dengan 723 projek siap sehingga 31 Disember 2011, 30 projek (dalam pelaksanaan) dan 47 projek (belum dilaksanakan).

Audit: Kewangan Kedah memuaskan

Posted: 15 Oct 2012 09:06 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Oktober: Kedudukan dan pengurusan kewangan kerajaan Kedah secara keseluruhannya memuaskan.
Mengikut Laporan Ketua Audit Negara, pada 2011, baki Kumpulan Wang Disatukan berjumlah RM252.36 juta berbanding RM328.28 juta pada 2010.
Peningkatan hasil pada 2011 berjumlah RM20.52 juta bersamaan 4.5 peratus berbanding peningkatan belanja mengurus RM40.63 juta (9.4 peratus).
Semakan terhadap pengurusan kewangan jabatan/agensi negeri Kedah berdasarkan Indeks Akauntabiliti pada 2011 mendapati tiga jabatan/agensi negeri di tahap sangat baik.
Sebanyak 12 lagi berada di tahap baik dan dua lain berada di tahap memuaskan.
Berbanding 2010, sebanyak 17 jabatan/agensi diaudit dengan empat jabatan/ agensi mendapat tahap sangat baik, 12 (baik) dan satu (memuaskan).

Audit : Selangor catat lebihan hasil RM62 juta

Posted: 15 Oct 2012 09:05 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Oktober: Kutipan hasil yang diperoleh kerajaan Selangor meningkat sebanyak RM62.5 juta pada 2011 berbanding tahun sebelumnya.
Hasil sebenar yang dikutip pula melebihi anggaran hasil iaitu RM204 juta (114.3 peratus).
Ia datangnya dari kutipan tiga jenis hasil iaitu hasil cukai (RM534.32 juta), hasil bukan cukai (RM791.18 juta) dan terimaan bukan hasil (RM308.50 juta).
Hasil cukai dan hasil bukan cukai turut meningkat sebanyak RM62.50 juta.
Hasil kerajaan negeri disumbang melalui premium geran tanah, cukai tanah semasa dan pemberian jalan raya/lorong.
Peningkatan hasil membolehkan kerajaan Selangor mengakhiri tahun kewangan 2011 dengan lebihan RM180.50 juta, naik RM56.26 juta (45.3 peratus) berbanding 2010.
Untuk rekod, kerajaan negeri pada 2010 mencatat kutipan hasil RM1.571 juta dengan lebihan RM124.24 juta.
Kerajaan Selangor juga berjaya mengurangkan tunggakan hasil negeri berjumlah RM75.26 juta (15 peratus) kepada RM426.79 juta pada 2011 berbanding RM502.05 juta pada 2010.
Read More / Baca Lagi >>

Ali Baba contractors ‘killing-off’ Dayak business

Posted: 15 Oct 2012 09:03 PM PDT

'Ali Baba' contractors are squeezing Dayak contractors out of busienss in Pakan, Sarikei, Bintagor, Selangau, Kanowit and Sri Aman constituencies. 

SARIKEI: Discontent Dayak contractors in Pakan may cost Julau MP Joseph Salang to lose substantial votes in the coming general election.
Salang, who is also Deputy Minister of Information, Communications and Culture, seems to be unable to help his genuine Dayak contractors.
According to the contractors, they are shabbily treated and are victims of the famed 'Ali Baba contractors' disease which surfaced during the era of Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.
According to a local contractor Joseph Allen, in Pakan the Ali Baba contractor has been active for the past three years.
"This contractor is aligned to certain government officers. He 'sapu' (clean-sweeps) all big projects with high profit prospects meant for Pakan because of his connection with certain government officers," said Allen.
The 'Ali Baba' system in Pakan works through three bumiputera companies which are under the control of a non-bumiputera contractor. The practice has been going on for three years.
These projects which include village road projects, public infrastructure and basic infrastructure projects were passed through the Public Works Department (JKR) to this Ali-Baba contractor.
Last week several frustrated bumiputera contractors met with the Resident of Sarikei division to voice their complaints only to be told that there was nothing he could do to help them.
Dissatisfied with the answer, the group led by Hereward Gramong approached Salang last Saturday in Sibu because most of the federal-funded projects in Julau were channeled through Salang.
Salang instead advised them to discuss with the officers handling the projects or tenders.
But instead of meeting the officers handling the projects, the Pakan district Bumiputera Contractors Association met on Sunday to discuss their next move.

Malpractices and abuse of power

Read More / Baca Lagi >>

Penarikan balik saman bukti wujud konspirasi, kata Anwar

Posted: 15 Oct 2012 08:50 PM PDT

KUALA LUMPUR, 16 Okt — Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meluahkan rasa lega dengan penarikan kes saman terhadapnya oleh bekas ketua polis negara, Tan Sri Musa Hassan tetapi berkata keputusan itu membuktikan wujudnya konspirasi dalam pendakwaan liwat dan kes mata lebam ke atasnya pada 1998 yang lalu.
Musa pada pagi ini menarik kes saman yang difailkannya atas alasan telah mencapai persetujuan di luar mahkamah dengan peguam defendan hasil perbincangan antara kedua-dua pihak sebelum berlangsung perbicaraan hari ini.
"Saya bersyukur dan puas hati dengan penarikan kes saman ini.
"Tetapi persoalan yang timbul sekarang ini ialah wujudnya bukti konspirasi dan rekaan cerita terhadap pendakwaan saya pada 1998 lalu," kata Anwar di luar mahkamah.

Saya keluar Umno kerana Nik Aziz - Yahya Lampong

Posted: 15 Oct 2012 08:47 PM PDT

(Yahya bercakap kepada Harakahdaily bersama Pesuruhjaya dan Setiausaha Perhubungan PAS Sabah)

KOTA KINABALU: Bekas timbalan Pembangunan Luar Bandar, Datuk Yahya Lampong berkata, sebab langsung beliau meninggalkan Umno adalah kerana Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Saya keluar Umno kerana Nik Aziz. Yang terakhir itu adalah kenyataan dia bahawa parti Islam akan kekal sampai bila-bila sedangkan parti assabiyah Melayu akan mati.

"Di samping itu, bagi saya ada dua kerajaan sahaja di dunia ini yang benar-benar melaksanakan Islam dalam kehidupan pemimpinnya iaitu Kelantan dan Iran.

"Lihatlah pada Nik Aziz dan pada Khomeini dan sekarang Ahmedinajad," kata beliau.
Read More / Baca Lagi >>

‘IWK financial performance not satisfactory’

Posted: 15 Oct 2012 08:45 PM PDT

IWK had been experiencing "continuous losses", with accumulated losses of RM888.81 million as at end-2010, the report said. 

By John Gilbert
National sewerage company Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK), which incurred accumulated losses of RM888.81 million until end-2010, had successfully developed a better sewerage system in the country after 17 years of handling, but was found wanting on the financial performance front, according to the Auditor-General Report 2011.
"IWK's financial performance was not satisfactory as the company could not generate profit and was too dependent on government subsidies to cover rising operating expenses," according to the report which was released at the Dewan Rakyat yesterday.
IWK had been experiencing "continuous losses", with accumulated losses of RM888.81 million as at end-2010, the report said.
This was one of the weaknesses pointed out by the annual audit report by a team headed by Auditor-General Ambrin Buang.
Read More / Baca Lagi >>

Labuan Corp urged to appoint ‘quality’ directors, managers

Posted: 15 Oct 2012 08:42 PM PDT

The halal hub main building, completed in December 2010, is still not in use. It is also of sub-par quality and does not meet required specifications.

By Farah Saad
LABUAN: Labuan Corp, the administrative body of the Federal Territory of Labuan, has been asked by the National Audit Committee to appoint "quality" directors and managers to run the Labuan Halal Distribution Hub to prevent further delays.
"This is to ensure the halal hub development project can commence operations and achieve its objectives," said the Auditor General Report 2011, released in the Dewan Rakyat yesterday.
The project, costing a total RM63.46 million, is a collaborative initiative between Labuan Corp, Marditech Corp Sdn Bhd, and the Ministry of Federal Territories and Urban Wellbeing. It was initiated in 2007 but has, until today, not been open for business following several delays.
Read More / Baca Lagi >>

Myanmar halang OIC buka pejabat bantu Muslim Rohingya

Posted: 15 Oct 2012 08:40 PM PDT

YANGON - Presiden Myanmar tidak membenarkan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) membuka sebuah pejabat, yang bertujuan membantu minoriti umat Islam Rohinghya di wilayah barat negara itu.
Kenyataan laman web Pejabat Presiden menyebut bahawa kewujudan pejabat sedemikian tidak selari dengan kehendak rakyat.
"Kerajaan tidak akan membenarkan pembukaan sebuah pejabat OIC kerana ia tidak selari dengan kehendak rakyat," kata kenyataan.
BBC memetik OIC berkata pihaknya belum lagi dimaklumkan mengenai keputusan presiden.
Pembukaan pejabat itu juga menerima protes sami Buddha.
"Kami tidak boleh menerima pejabat PIC di sini," kata Oattamathara, seorang sami Buddha yang mengetuai protes di  Mandalay, dipetik agensi berita AFP.
Protes dihadiri sekitar 3,000 orang semalam juga diadakan di sini.
OIC berada di negara itu untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh minoriti umat Islam.
Read More / Baca Lagi >>

Penarikan saman Musa Hassan terhadap Anwar bukti konspirasi Umno@BN benar

Posted: 15 Oct 2012 08:32 PM PDT

KUALA LUMPUR 16 Oktober: Perbicaraan insiden kes mata lebam oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim akibat dibelasah ketika dalam tahanan polis 14 tahun lalu yang dijadual bermula hari ini dibatalkan, setelah Tan Sri Musa Hassan menarik balik saman fitnah terhadap Ketua Umum KEADILAN itu pagi tadi.
Penarikan balik saman oleh bekas Ketua Polis Negara itu adalah berkaitan laporan polis oleh Anwar berhubung pemalsuan bukti dalam perbicaraan kes Fitnah 1.
Ia direkodkan di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Asmabi Mohamad di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang penuh sesak dipenuhi penyokong Anwar.
Peguam Kamarul Hisham Kamaruddin dan Hasnal Rezua Merican yang mewakili Musa, memaklumkan kepada Asmabi mengenai penarikan balik saman tersebut.
Peguam Latheefa Koya yang mewakili Anwar berkata, penarikan balik saman tersebut membuktikan tuduhan fitnah ke atas Anwar tidak berasas.
"Musa Hassan telah tarik balik saman beliau kerana berpuas hati dengan semua kenyataan Datuk Seri (Anwar) selama ini, jadi tiada kes untuk diteruskan," katanya.
"Jelas apa yang dipertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim tentang konspirasi dan fitnah itu benar, kerana Musa Hassan telah menarik dakwaan beliau," kata seorang lagi peguam, N Surendran ketika ditemui.
Sepatutnya, Surendran akan mula menyoal balas Musa pagi ini dalam kes saman ke atas laporan polis berkenaan pemalsuan keterangan laporan perubatan oleh beliau dan Ketua Pasukan Pendakwa Raya, Tan Sri Abdul Gani Patail.
Read More / Baca Lagi >>

Nigeria : Lebih 20 dibunuh selepas tunai solat

Posted: 15 Oct 2012 08:30 PM PDT


Pasukan perubatan membawa salah seorang mangsa yang parah ditembak penyerang.
Pasukan perubatan membawa salah seorang mangsa yang parah ditembak penyerang.
 
KADUNA - Sekumpulan lelaki bersenjata menyerang sebuah perkampungan di utara Nigeria, menyebabkan 22 orang yang kebanyakannya baru selesai menunaikan solat terkorban, kelmarin.

Pegawai polis, Olufemi Adenaike berkata, serangan di sebuah kampung terpencil, Dogo Dawa dipercayai bermotifkan membalas dendam selepas empat ahli kumpulan bersenjata itu, ditahan anggota rukun tetangga kampung yang kemudian membawa mereka ke balai polis.

Read More / Baca Lagi >>

Umno sudah lama tumbang, PAS mengukuh laluan

Posted: 15 Oct 2012 08:23 PM PDT


KUALA LUMPUR: Walaupun 'dilihat' mantap dalam puluhan tahun bersama, Umno dan MCA kekal prejudis sesama mereka, saling mengangkat nama bangsa dan gagal meyakinkan sesama mereka mengenai keupayaan Islam.
Demikian ulasan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nik Muhammad Abdul Nik Abdul Aziz (gambar) dalam facebooknya.

Secara sinis, katanya hubungan Umno dan MCA 'dilihat' mantap kerana Umno sudah menerima dan redha kehendak MCA agar Islam ditolak daripada menjadi sumber hukum.

Tambah beliau, manakala hubungan PAS dan DAP 'dilihat' kurang mantap sebab PAS kekal bertahan dengan kepastian Islam sebagai sumber hukum negara.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT