Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Perkara Yang Tersangat Penting Tercicir Dalam Bajet PRU13

Posted: 29 Sep 2012 07:12 PM PDT

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyifatkan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam, masih bernada sama tidak membawa manusia pada ketaqwaan pada Allah. Menurutnya, kerajaan masih 'menggula-gulakan' rakyat dengan kebendaan, jauh mengajak manusia bagaimana untuk membawa manusia bertaqwa pada Allah. Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily di kediamannya di Pulau Melaka pagi tadi untuk mengulas belanjawan yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam. 

Sambungnya, ketika meneliti pembentangan belanjawan oleh Najib Tun Razak, langsung tidak ada perkara baru khususnya belanjawan kerohanian, selain memberikan rakyat dengan harta kebendaan semata-mata. Tuan Guru seterusnya berkata, jenayah yang berlaku dalam negara, sama ada bunuh, ragut, samun, rompak, rasuah dan berbagai lagi semuanya berlaku akibat tidak ada rasa taqwa pada Allah. 

"Inilah natijah yang akan diterima rakyat kalau pentadbir negara hanya pentingkan dunia dari akhirat. "Apa yang berlaku itu juga kerana mengasingkan agama dari politik, selagi keduanya diasingkan selagi itulah nyawa manusia atau harta tidak akan selamat," ujarnya yang juga Mursyidul Am PAS. 

Katanya, semuanya sama sahaja selagi mengabaikan tanggungjawab kerohanian pada rakyat sama ada kerajaan Malaysia atau Timur Tengah, sekiranya membelakangkan tuntutan agama, negara tidak akan aman. Beliau turut mengambil contoh sejarah Rasulullah s.a w  bagaimana keamanan yang dicapai di Madinah sehingga tiada sebarang rompakan atau meminta sedekah berikutan kaum muhajirin Makkah berada di sana. 

Tambah Tuan Guru lagi, biar sebanyak mana sekalipun belanjawan dibentangkan sama ada di Parlimen, Dun, ianya tidak akan berjaya sekiranya langsung tidak membentuk jiwa manusia. "Nabi sendiri telah ditawarkan bajet kesenangan dunia iaitu perempuan, pangkat, harta asalkan tinggal Islam, bagaimanapun Rasulullah menolaknya kerana agama suci ini penyelamat manusia di dunia hingga akhirat," ujarnya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya berhubung kemungkinan besar harga gula tidak akan naik memandangkan kerajaan telah mengurangkan harga subsidi sebanyak 20 sen sekilogram.
 
HADI AWANG: Pengagihan yang tidak telus ini menyebabkan kekayaan hanya berlegar di kalangan kroni akhirnya sasaran yang sepatutnya tidak dapat insentif yang dijanjikan. Ini perubahan yang perlu dibuat rakyat dan mereka kena sedar berlaku ketirisn dan penyelewengan.

"Janji ditepati bina stadium akhirnya stadium runtuh, janji ditepati buat jalan tapi tak siap, kena tambah peruntukan sebab tidak ada kepentingan untuk kerajaan," katanya.

Selain itu, konsep belanjawan dalam Islam menurut beliau antara lain bukan sahaja memastikan sumber pendapatan negara itu dari sumber yang halal malah memastikan ianya diperolehi bukan dengan cara zalim.

"Sumber mesti halal ataupun tidak diambil secara zalim. Rompak duit royalti itu zalim," katanya.

Tambahnya, kekayaan yang ada di dalam negara boleh dipusing melalui sistem percukaian yang ada dalam Islam antaranya sistem zakat.

Jelas Abdul Hadi, zakat ialah petunjuk konsep percukaian iaitu diambil daripada mereka yang berada dan dipulangkan kepada mereka yang memerlukan, manakala cukai pula dikenakan kepada orang bukan Islam.

"Zakat pun boleh ganti cukai. Zakat adalah wajib dan tidak boleh dihapuskan berbeza dengan cukai. Walaupun negara mempunyai bertimbun kekayaan tetapi zakat wajib juga dikeluarkan, tetapi cukai boleh dihapuskan" katanya. ~harakahdaily

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


VIDEO - ANWAR SERU HIMPUNAN DI BUKIT JALIL PADA 03 NOV INI BERGANDA DARI BERSIH 3.0

Posted: 29 Sep 2012 01:33 PM PDTOleh:  WFAUZDIN NS

DI DALAM ucapan Ketua Pembangkang, DS Anwar Ibrahim di dalam video di atas, beliau menyeru agar seluruh rakyat yang cintakan demokrasi BERSIH agar turun ke Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 03 Nov 2012 ini nanti.

Perhimpunan tersebut adalah kelangsungan daripada Himpunan BERSIH 1, 2 dan 3.0 yang begitu menakutkan rejim Umno/Bn.  Justeru itu, DS Anwar mahu perhimpunan pada 03 Nov ini nanti akan mencatatkan kehadiran berlipat kali ganda dari Himpunan BERSIH 3.0 kerana ini lah perhimpunan yang boleh menyedarkan Najib dan SPR bahawa rakyat tidak sanggup lagi melihat penipuan demi penipuan di dalam sistem Pilihanraya di negara ini.

Ayuh, mulai saat ini gembelingkan tenaga dan jadikan Himpunan pada 03 Nov ini nanti sebagai salah satu maudhuk kepada setiap program ceramah PR mulai sekarang./wfauzdin.blogspot.com

Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

Kopitiam Bang Nan


Pandangan budak2 sekolah tentang Bajet Najib... Kahkahkah!!

Posted: 28 Sep 2012 10:12 PM PDT

Kahkahkah!! Budak2 sekolahpun tau Najib penipu...!!


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bajet 2013 Untuk Menaikkan Rating Najib Dan Menang Piliharaya

Posted: 29 Sep 2012 08:41 PM PDT

Oleh Shahbudin Husin
Najib membentangkan Bajet 2013 kali ini hampir serentak dengan munculnya suatu kajian yang menunjukkan ratingnya dilaporkan menurun lagi sebanyak 3 peratus manakala keyakinan rakyat terhadap BN hanya 44 peratus.
Kajian yang dilakukan oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihanraya UM yang muncul tiga hari sebelum tarikh pembentangan Bajet meletakkan Najib masih berada di garisan bahaya.


Membentangkan bajet dalam suasana ratingnya merudum dan keyakinan rakyat menurun serta dalam masa yang sama pilihanraya makin hampir tentulah meletakkan Najib tidak mempunyai pilihan yang banyak. Sebab itu tidak memeranjatkan jika bajet kali ini tidak banyak pembaharuan dilakukan. Selain meneruskan agenda dalam bajet terdahulu, Najib sekadar menambah beberapa pemberian gula-gula lagi untuk rakyat.
Read More / Baca Lagi >>

Bajet 2013, bajet 'bunga telor'

Posted: 29 Sep 2012 08:40 PM PDT

Oleh Aspan Alias
Pilihanraya kali ini sangat mahal harganya. Mahal sungguh untuk pihak pemerintah untuk mempertahankan kuasa yang semakin menipis itu. Semalam hampir dua jam Perdana Menteri merangkap Menteri Wanita membentangkan bajet 2013 dan begitu ramai yang memanggil saya untuk minum kopi dan memberi komen tentang pembentangan bajet itu.


Saya telah membuat kenduri untuk dua orang anak saya berkahwin dan apa yang saya nampak bajet kali ini banyak memberikan tumpuan kepada 'handouts' untuk pilihanraya dan ianya tidak lebih dan tidak kurang seperti pemberian 'door gifts' kepada tetamu yang datang untuk kenduri kendara kahwin anak-anak kita.
Read More / Baca Lagi >>

Ezam dan Hasan Akidah Bakal MB Selangor?

Posted: 29 Sep 2012 08:39 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Is Noh bin Omar kata Umno Selangor ada banyak tokoh yang boleh dilantik menjadi menteri besar. Ada tokoh korporat, ada tokoh agama, ahli akademi dan juga profesional. Jadi katanya Pakatan Rakyat tidak perlu heboh bertanya fasal siapa bakal dilantik menjadi MB Selangor.  Yang penting katanya biar menang dulu. Iya tak iya juga kalau sebelum menang tak perlu heboh fasal siapa MB.


Mungkin mengikut firasat Is Noh sendiri bahawa sukar untuk Umno merampas balik Selangor. Penerimaan rakyat kepada Khalid Ibrahim dan simpati umum kerana selalu dipermainkan pihak tertentu menyebabkan kedudukan Khalid semakin kukuh dan mantap. Simpati tinggi dari rakyat diterima Khalid.
Read More / Baca Lagi >>

Hey, I am Malaysian too - Ibrahim Menudin

Posted: 29 Sep 2012 08:36 PM PDT

One of the largest problems facing Malaysia today is illegal immigration. It is a topic that everyone probably has an opinion on, but today I'm hoping to look at it from a different angle. I want to write specifically about illegal immigration in Sabah.
Figures published by the Department of Statistics show that between 1970 and 2010, the population of Semenanjung Malaysia grew 164% and the population of Sarawak grew 148%. However, for the same period, the population of Sabah grew a staggering 390%.
Hey, I am Malaysian too - Ibrahim MenudinFurther recent evidence suggests that formerly undocumented workers have been granted Malaysian citizenship under the pretext of expanding the current Muslim voter base. However, the price the nation pays for this short-term 'gain' is expensive, the ramifications are widespread and the long-term effects are not always easily identified.
I think this form of illegal immigration is one of the most significant problems Malaysia is facing today. We as a country need the extra labour that foreigners provide, but this does not mean we have to put up with illegal immigration.
Granting work permits to undocumented workers in an orderly and controlled process has one effect (and is a step in the right direction), but granting citizenship to similar workers has a completely different effect, and these effects do not neutralise one another.
Undermines well-being of existing citizens
Read More / Baca Lagi >>

Serious setback for al-Shabab

Posted: 29 Sep 2012 08:35 PM PDT

Al-Shabab rebels pull out of key Somali town

Posted: 29 Sep 2012 08:28 PM PDT

Ustaz Fadhli Shaari | KuliahJumaat 28 Sept 2012

Posted: 29 Sep 2012 08:26 PM PDT

TGNA | KuliahJumaat 28 Sept 2012

Posted: 29 Sep 2012 08:26 PM PDT

Lagu Kempen PRU 13 - Panji Keadilan

Posted: 29 Sep 2012 08:20 PM PDT

Enggan MAAFKAN Salah - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:15 PM PDT

Dengar AZAN Ketika Baca AL QURAN - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:15 PM PDT

Soalan USTAZ Dalam FACEBOOK - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:14 PM PDT

SUAMI Pentingkan Adik Beradik Dari ISTERI - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:09 PM PDT

Selalu MARAH Ketika HAID - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:06 PM PDT

Isteri Bagi PINJAM Duit Tanpa IZIN Suami - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:05 PM PDT

Wajib Basuh TELUR Sebelum MAKAN ? - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 08:03 PM PDT

Hukum Tidak MANDI WAJIB Seminggu - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 07:59 PM PDT

IBU Mertua Tak Redhai Anak Sendiri - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 07:56 PM PDT

Samakan Anggota BADAN Isteri Dengan IBU / ZIHAR - Ustaz Azhar Idrus

Posted: 29 Sep 2012 07:54 PM PDT

Pakatan Rakyat bergantung sumbangan dana dari penyokong

Posted: 29 Sep 2012 07:53 PM PDT

Semarak Reformasi

Posted: 29 Sep 2012 07:33 PM PDT

'Kami kehilangan tanah adat!'

Posted: 29 Sep 2012 07:32 PM PDT

'JAKOA langgar ikrar'

Posted: 29 Sep 2012 07:32 PM PDT

Bajet 2013: Hanya kempen pilihanraya

Posted: 29 Sep 2012 07:31 PM PDT

Bajet 2013: Peruntukan pembangunan wanita hanya 50 juta

Posted: 29 Sep 2012 07:30 PM PDT


Komentar Kini

0
sumber :-

Komentar Kini


SATU Terengganu baca meter air tipu

Posted: 28 Sep 2012 10:32 PM PDT


Penulis hairan mengapa Bil Air bulan ini (September 2012) naik melambung, iaitu searus peratus lebih.

Kerana tidak puashati Bil air bulan tertinggi, maka bergegaslah penulis ke pejabat SATU untuk membuat aduan.

Apabila sampai di kaunter aduan kerani segera membuat semakan berdasar Bil yang penulis serahkan dan disuruh masuk untuk berjumpa pegawai berkaitan.

Sebaik sahaja berjumpa pegawai berkaitan, saya diberi tahu bacaan meter air rumah penulis lebih 8 hari dari biasa.

Sudah pasti tiada kebocoran berlaku pada paid. Sah ada yang tak betul dilakukan oleh tukang baca meter.

Penulis berkata, mengapa naik seratus peratus lebih. Bil air bulan biasa rumah penulis hanya RM 30.00 saja . Macam mana boleh naik jadi  RM69. 00.

Pegawai berkaitan buat bacaan berdasar pada bil yang penulis serahkan itu, Akhirnya diberi jawapan bahawa bil ini hanya RM 37.00 saja.

Penulis diminta membayar jumlah bil tersebut ( RM 69), kerana akan diselaraskan dengan Bil bulan berikutnya.

Ini menunjukkan tukang baca neter rumah penulis dibuat cara tipu.Penulis tidak tahu mengapa dilakukan dengan sedemikian rupa.

Penulis hairan, Bil Api rumah bulan ini juga melambung. Bil bulanan  biasa tak lebih RM 100.00. Tapi bulan ini naik melambung jadi RM 158.00, sedangkan penulis tinggal tiga beranak saja.lainlah jika semua anak anak balik.Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


DEMO TELAH MENJADI BUDAYA POLITIK MALAYSIA - MADEY FRUS MENONGGENG

Posted: 29 Sep 2012 06:30 PM PDT
KITA SEDANG BERDEMO DI PENGERANG

KOMENTAR TUKAR TIUB

pagi ini beribu ribu
warga pengerang
warga johor
warga himpuan hijau berdemo
menentang perampasan tanah di pengerang

rakyat - melayu china dan india
telah bangun berdemo

demo telah menjadi budaya kita

projek pengerang
projek lynas
projek gebeng
projek bukit koman
hanya akan diselesaikan
apabila united malays national organisation
din humbankan ke dalam tong sampah sejarah

rakyat tidak ada jalan lain
rakyat tidak ada pilihan
hanya demo yang akan mengubah keadaan

Projek Rapid Pengerang Dapat Kelulusan EIA - Pengarah JAS Johor
JOHOR BAHARU: Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (Rapid) di kawasan seluas 2,600 hektar di Pengerang, Kota Tinggi bawah kendalian Petronas mendapat kelulusan Kesan Penilaian Alam Sekitar (EIA).
Pengarah Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor,  Mokhtar Abdul Majid berkata Laporan EIA berhubung projek itu telah dikemukakan kepada JAS Putrajaya pada 4 Jun lepas dan diluluskan 27 Ogos lepas.
""Laporan EIA terperinci yang disediakan jururunding EIA yang berdaftar dengan JAS bagi cadangan projek ini, telahpun diluluskan setelah ia memenuhi kehendak Seksyen 34A (2) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.
"Kelulusan diberikan setelah meneliti pelbagai skop kajian yang dijalankan termasuk kualiti udara, air, proses petrokimia dan penapisan minyak selain analisa risiko dan kesihatan awam, kesan trafik, bunyi bising, sosio ekonomi dan penilaian ekonomi terhadap kesan alam sekitar," katanya dalam satu kenyataan di sini, Khamis.
Malah, beliau berkata laporan itu juga telah dikaji bersama input daripada agensi berkaitan dan pakar pengulas individu yang dilantik JAS semasa Mesyuarat Panel Pengulas pada Julai lepas, sebelum ia diluluskan.
Berhubung isu ketiadaan masa mencukupi memberikan ulasan mengenai projek berkenaan seperti yang dibangkitkan pembangkang, Mokhtar berkata Laporan EIA terperinci mengenai cadangan projek itu telahpun dipamerkan bermula 9 Jun sehingga 21 Julai lepas. 


NOTA:
radio bansar utama
meghantar satu tim pemberita
ke demo pengerang

rabu akan membuat laporan
sila tunggu

KONSERT 8  TUNTUTAN - MENGEGAR GEROMBOLAN

PEMBELAJARAN PERCUMA UNTUK ORANG RAMAI

Posted: 29 Sep 2012 12:30 AM PDTINI AKAN  JADI BILA BANYAK HUTANG


KOMENTAR TUKAR TIUB

KOPMENTAR TUKAR TIUB
belajar percuma bukan mustahil
sesudah merdeka
hinnga ke aweal lapan puluhan
semua universiti awam belajar percuma

bila wujud kolej swasta
bila wujud universiti swasta
maka diwujudkan ptptn

lembaga ini bertujuan untuk meminjamkan wang
lembaga ini memberi pinjaman wang kepad pelajar
ini bertujuan untuk menyokong kolej swasta
ini bertujuan untuk menyokong universiti swasta

ini untuk kayakan kroni

yang mapooos berhutang  ial;ah anak anak muda

bayangkan umur baru 23 tahun
sudah ada 40,000 ringgit hutang

hutang ini bertujuan untuk mengikat anak anak muda
untuk terus jadi hamba kepada sistem ekonomi kapitalis

hidup dikelilingi oleh hutang
dari univeristi hingga ke kubur
hutang hutang dan hutang


DARI MANA DUIT UNTUK PEMBELAJARAN PERCUMA
hentikan beli senjata
hentikan rembat duit rakyat
hentikan projek membazir

milik negarakan plus
milik negara leterik
milik negarakan talikom

bilam plus untung 
bila syarikat leterik untung
bila syarikat talikom untung

tidak masuk poket syed moktar
tidak masuk poket ananda
tidak masuk poket  vincent tan

semua masuk ke dana negara!

Hapus PTPTN 'gula-gula' pembangkang - meloya

KUALA LUMPUR 26 Sept. - Janji pembangkang untuk memberi pendidikan percuma di peringkat pengajian tinggi dan menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dilihat sebagai 'gula-gula' politik yang tidak rasional.

Mohamed Khaled Nordin berkata, janji yang diterjemah dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2013 itu akan hanya menimbulkan masalah-masalah lain yang akhirnya membebankan kewangan negara.
Menurutnya, pembangkang perlu membuat pertimbangan sewajarnya kerana PTPTN bukan sekadar memberi pinjaman untuk pembiayaan yuran pengajian sebaliknya turut merangkumi sara hidup penuntut.

''Kalau dihapus PTPTN, maknanya institusi pengajian tinggi (IPT) tidak akan mengenakan yuran pengajian.

''Itu tak akan menyelesaikan isu kos hidup penuntut yang memerlukan kewangan untuk menyara kehidupan,'' katanya.


HIMPUNAN ROCK BERSIH

PAK WA DAN PAK WI - MAK WA DAN MAK WI

Posted: 28 Sep 2012 08:00 PM PDT
KOMENTAR TUKAR TIUB
orang ramai wajib sedar
fatwa hanyalah pandangan

ada pandangan diterima 
ada pandangan yang tidak diterima

di malaysia ini majlis fatwa kebangsaan
adalah anak syarikat united malays national organisation
maka tak ramai warga yang yakin keatas fatwa yang dibuat

merokok merosak kesehatan
ini adalah asas untuk mengaharamkan rokok
ini masuk akal dan kita terima

bagaimana dengan makan mc donald?
bagaimana minum air coke?
bagaimana makan kentucky fried chicken

semua makan ini membawa mudarat kepada kesehatan
kenapa tak ada fatwa?

ISA undang undang zalim
kenapa takada fatwa?

manusia yang terlibat dalam kes bunuh
tidak boleh memimpin umat
kenapa tak ada fatwa tentang najib
terlibat dalam kes bunuh altantuya?


NOTA:
sibuk sibuk 
khalwat khalwat khalwat
dia punya pasal lah mana dia nak pancut
ada yang pancut ke dinding
ada yang pancut ke pusat
ada yang tak pancut pancut
kah kah kah

INI FATWA DARI BRAHENG ALI

Ramai tidak ambil berat fatwa merokok

Perbezaan pendapat di kalangan ahli agama mengenai fatwa merokok menjadi faktor penyebab ramai umat Islam di negara ini memandang ringan mengenai amalan yang memudaratkan kesihatan itu.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),  Othman Mustapha berkata, ini ekoran terdapat beberapa pendapat yang mengatakan merokok itu dibolehkan.

Menurutnya, situasi ini menyebabkan ramai perokok seolah-olah memperlekehkan keputusan Majlis Fatwa yang memutuskan merokok adalah haram sejak ia diwartakan pada 1995.

"Oleh itu, kita harus melihat lebih daripada aspek kesihatan. Mungkin mereka mahu melihat melalui pendedahan terhadap kesan parah merokok sehingga boleh memudaratkan diri," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas sikap segelintir umat Islam yang memandang ringan fatwa larangan merokok selepas merasmikan Seminar Kebangsaan Pendidikan Fatwa Kesihatan 2012, di sini hari ini.BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT