Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Nurul (mangsa bakar teman lelaki) akan koma dalam tempoh 3 hingga 6 bulan

Posted: 20 Aug 2012 08:01 PM PDT


pix_middle
KUALA LUMPUR: Bagi pasangan suami isteri, Mat Zaki Hussin, 45, dan Norliyati Hamid, 41, sambutan Aidilfitri tahun ini semakin pilu kerana anak mereka Nurul Firzanah, 16, yang dibakar teman lelaki pada 13 Ogos lalu bukan saja masih koma, malah doktor memaklumkan dia akan kekal begitu sekurang-kurangnya untuk tempoh tiga bulan akan datang.
"Kata doktor, Nurul hanya akan terjaga daripada koma dalam tempoh tiga hingga enam bulan daripada sekarang. Nurul akan bertambah teruk dan sakit jika dia sedar daripada koma dalam masa terdekat ini.

"Disebabkan itu, doktor terpaksa memberinya ubat pelali supaya tidak berasa sakit," kata Mat Zaki yang ditemui di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada hari raya pertama, kelmarin.

Nurul Firzanah mengalami kesan melecur lebih 25 peratus di seluruh tubuh terutama di bahagian muka akibat disimbah petrol sebelum dibakar teman lelakinya selepas mereka bertengkar dalam kejadian kira-kira jam 3.15 pagi di kawasan semak berdekatan Seksyen 1, Wangsa Maju - Metro

Proses Kejadian Nabi Adam A.S.

Posted: 20 Aug 2012 09:02 AM PDT

Kita selalu mendengar kisahnya Nabi Adam AS.Dan kita juga terlalu tahu tentang kejadianya manusia itu adalah dari tanah. Tetapi apakah kita tahu akan tanahnya itu?

Apakah kita tahu akan prosesnya kejadian itu?

Mari kita baca kupasan yang sedikit ini, mudah-mudahan kita lebih mengetahui tentangnya dan Insyaallah dapatlah kita mempelajarinya bersama-sama. Berpesan- pesanlah pada kebaikan dan berpesan-pesanlah pada kesabaran.

BETAPA PAYAHNYA MALAIKAT-MALAIKAT MEMINTA TANAH DARI BUMI UNTUK NABI ADAM AS (ABUL BASYAR / Bapa segala manusia)


Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta Adam. Akan tetapi
apabila beliau sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam kerana bumi kuathir Adam akan menjadi maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Allah memberitahu bahawa ia tidak dapat berbuat apa-apa apabila mendengar mendengar sumpah bumi.

Setelah itu, Allah memerintah malaikat Mikail. Jawapan bumi masih sama lalu Allah memerintahkan malaikat Israfil dan jawapan bumi masih tidak berganjak.

Masing-masing kembali dengan jawapan yang hampa.Akhirnya, Allah menyuruh
malaikat Izrail turun ke bumi.Kata Allah:
" Hai Izrail! Engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, jangan engkau mundur. Katakan bahawa
kerjamu atas perintah dan atas namaKu."

Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada bumi, maka akhirnya bumi mengizinkan tanahnya diambil. Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah,kembalilah ia ke hadrat Allah.

Lalu Allah berfirman: "Ya Izrail, pertama engkau yang Ku tugaskan mengambil
tanah, dan kemudian di belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut
roh manusia."

Maka kuathirlah Izrail kerana bimbang akan dibenci oleh umat manusia.Lalu Allah berfirman lagi: "Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu. Aku yang mengaturnya, dan aku jadikan kematian mereka itu bersebab antaranya terbunuh, terbakar, sakit dan sebagainya.

JENIS TANAH YANG DIGUNAKAN:

1. Tanah tempat bakal berdirinya Baitul Mugaddis
2. Tanah Bukit Tursina
3. Tanah Iraq
4. Tanah Aden
5. Tanah Al-Kautsar
6. Tanah tempat bakal berdiringa Baitullah
7. Tanah Paris
8. Tanah Khurasan
9. Tanah(Babylon)
10. Tanah India
11. Tanah syurga
12. Tanah Tha'if

Menurut Ibnu Abbas:
1. Kepala Adam dari tanah Baitul-Muqaddis kerana disitulah berada otak manusia,dan disitulah tempatnya akal.

2. Telinganya dari tanah Bukit Thursina, kerana dia alat pendengar dan tempat menerima nasihat.

3. Dahinya dari tanah Iraq,kerana disitu tempat sujud kepada Allah.

4. Mukanya dari tanah Aden, kerana disitu tempat berhias dan tempat kecantikan.

5. Matanya dari tanah telaga Al-Kautsar, tempat menarik perhatian.

6. Giginya dari tanah Al-Kautsar, tempat memanis-manis.

7. Tangan kanannya dari tanah Kaabah,untuk mencari nafkah dan kerjasama,sesama manusia.

8. Tangan kirinya dari tanah Paris,tempat beristinjak.

9. Perutnya dari tanah Babylon. Disitulah tempat seks(berahi) dan tipudaya syaitan untuk menjerumuskan manusia ke lembah dosa.

10.Tulangnya dari tanah Bukit Thursina,alat peneguh tubuh manusia.

11.Dua kakinya dari tanah India, tempat berdiri dan jalan.

12.Hatinya dari tanah syurga Firdaus,kerana disitulah iman, keyakinan,ilmu, kemahuan dan sebagainya.

13.Lidahnya dari tanah Tha'if, tempat mengucap Syahadat, bersyukur dan berdoakan kepada Tuhan.

PROSESNYA KEJADIANNYA:

1. Ketika Allah jadikan Adam, tanah itu dicampur dengan air tawar, air masin, air hanyir, angin dan api. Kemudian Allah resapkan Nur kebenaran dalam diri Adam dengan berbagai macam "sifat".

2. Lalu tubuh Adam itu digenggam dengan genggaman "Jabarut" kemudian diletakkan didalam "Alam Malakut".

3. Sesungguhnya tanah yang akan dijadikan "tubuh Adam" adalah tanah pilihan Maka sebelum dijadikan patung, tanah itu dicampurkan dengan rempah-rempah dan wangi-wangian dari sifat Nur sifat Allah, dan dirasmikan dengan air hujan "Barul Uluhiyah".

4.Kemudian tubuh itu dibenamkan didalam air "Kudral-Izzah- Nya" iaitu sifat "Jalan dan Jammal".Lalu terciptalah tubuh Adam yang sempurna.

5.Demikian pula roh, ketika itu diperintah masuk kedalam tubuh Adam, ia merasa malas dan enggan, lalu ia berputar-putar, mengelilingi patung Adam yang terlantar. Kemudian Allah menyuruh malaikat Izrail untuk memaksa roh itu masuk.Akhirnya mahu tidak mahu roh itupun masuk dan menyerah kepada Izrail.

Menurut riwayat ketika Adam masih berada di syurga, sangat baik sekali kulitnya. Tidak seperti warna kulit manusia. Kerana Adam telah diturunkan ke dunia, terjadilah perubahan pada warna kulitnya. Sebagai peringatan, yang masih tertinggal warnanya
hanyalah pada kuku manusia. Oleh itu, meskipun orang kulitnya hitam,tetapi warna
kukunya adalah sama, ialah putih kemerah-merahan.

Dijadikan pada tubuh Adam ada sembilan rongga atau liang. Tujuh buah liang dikepala,dan dua buah liang di bawah badan letaknya.

Tujuh buah letaknya adalah di:

1. Kepala : dua.liang mata, Dua liang telinga, Dua liang hidung dan sebuah liang mulut.
2. Dibawah: Sebuah liang kemaluan dan liang dubur.

Dijadikan pula lima buah pancaindera:

1. Mata alat penglihatan
2. Hidung alat penciuman
3. Telinga alat pendengaran
4. Mulut alat merasa manis, masin dan sebagainya.
5. Anggota tubuh lainya seperti kulit, telapak tangan, untuk merasa halus, kasar dan
sebagainya.

Setelah Roh masuk kedalam tubuh Adam :
Lalu roh itu masuk perlahan-lahan sehingga ke kepalanya yang mengambil masa 200 tahun. Demikianlah Allah memberi kekuatan pada Izrail untuk memasukkan roh ke dalam tubuh Adam.

Setelah roh meresap ke kepala Adam, maka terjadilah otak dan tersusunlah urat-urat sarafnya dengan sempurna. Kemudian terjadilah matanya dan seketika itu matanya terus terbuka melihat dan melirik kekiri, ke kanan dan kebawah dimana pada masa itu
bahagian badannya masih merupakan tanah keras.

Dilihatnya kiri dan kanan para malaikat yang sedang menyaksikan kejadian dia. Ketika itu dia telah dapat mendengar para malaikat mengucapkan tasbih dengan suara yang merdu dan mengasyikkan.

Kemudian ketika roh sampai kehidungnya lalu ia bersin, serta mulutnya terbuka.

Ketika itulah Allah ajarkan padanya ucapan Alhamdulillah. Itulah ucapan

Adam pertama kalinya kehadrat Allah. Lalu Allah berkata :"Yarhamukallah"
yang membawa erti: "Semoga engkau diberi rahmat Allah". Oleh kerana itu jika
orang bersin, menjadi sunat mengucap "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya sunat pula mengucapkan "Yarhamukallah" .

Kemudian ketika roh sampai pada dadanya, tiba-tiba saja ia mahu bangun. Padahal sebahagian bawah badannya masih tanah dan keras. Disini menunjukkan sifat manusia yang suka tergesa-gesa (tidak sabar). Sebagaimana firman Allah SWT bermaksud:
"Dan adalah manusia itu, suka tergesa-gesa" .(Al-Israk: II)

Maka ketika roh itu sampai dibahagian perutnya, maka terjadilah susunan isi perut dengan sempurna. Maka seketika itu terasalah lapar. Kemudian terus roh itu meresap
sampai ke seluruh tubuh, tangan, kaki lalu terjadi darah daging dan tulang. Urat-urat berkulit dengan sempurna, yang mana kulit itu kian lama kian cantik dan halus.

Begitulah proses kejadian-kejadian tubuh Adam. Setelah kejadian Adam sempurna sebagai manusia, maka dialah merupakan makhluk manusia yang pertama. Wajahnya cukup cantik, semua malaikat berasa kagum melihat Adam yang begitu menawan. Kemudian Adam diarak oleh malaikat-malaikat selama 100 tahun lalu diperkenalkan kepada seluruh penghuni dari langit pertama hinggalah kelangit tujuh sebelum dibawa ke syurga tempat mula-mula Adam dijadikan.

(Dipetik dari buku HIMPUNAN KISAH-KISAH MALAIKAT disusun oleh Muhammad Isa Selamat)

Mahathir lah yang mempersendakan hukum Islam (hudud) itu secara terang-terangan

Posted: 20 Aug 2012 04:32 AM PDT

20 OGOS — Dr Mahathir Mohamad dalam kenyataan terakhir beliau meminta supaya PAS meninggalkan Pakatan Rakyat dan bercantum dengan Umno untuk melaksanakan hukum hudud bersama-sama.

Pandangan terakhir Dr Mahathir yang sentiasa berubah mengikut keadaan itu, merupakan satu pandangan yang sangat susah bagi sesiapa yang berfikiran tenang dan baik untuk mempercayainya.

Dr Mahathir begitu jelas sebagai penentang hukum  dan beliau pernah berkata pada suatu ketika dahulu yang hudud itu merupakan satu undang-undang yang zalim. Dr Mahathir memberikan alasan yang ada parti dalam Pakatan Rakyat tidak mahukan undang-undang hudud tetapi Dr Mahathir tidak pula mengaku bahawa rakan kongsinya MCA adalah parti yang sesungguhnya menentang hudud dengan keras dan lantang.

Tidak hairanlah jika MCA bersikap begitu kerana ahli-ahli dan pemimpinnya adalah dari kaum bukan Islam
. Tetapi yang lebih malang lagi Umno jugalah yang menyekat perlaksanaan hudud itu dan Dr Mahathir tidak setuju dengan "enactment" tentang hudud yang di luluskan oleh DUN Kelantan pada tahun 1991 dahulu. Dr Mahathir ini pelupa orangnya kerana beliaulah yang mempersendakan hukum Islam (hudud) itu secara  terang-terangan ketika dahulu.

Beliau tahu apa-apa hukum sekali pun yang di luuskan oleh dewan Undangan Negeri, ia tidak akan dapat dilaksanakan jika dicegah dan digagalkan oleh Kerajaan Persekutuan. Ajakan Dr Mahathir supaya PAS menyertai Umno dan melaksanakan hukum hudud bersama-sama itu merupakan satu helah beliau untuk mencari jalan untuk Umno terus di dalam kuasa.

Tidak dapat di sangkal lagi PAS dan DAP jika kekal kerjasama sama mereka, Umno sudah hampir terlalu pasti akan sampai kepenghujung nyawanya dan akan hanya wujud dalam sejarah sahaja. Umno hanya menunggu pilihanraya sahaja untuk di sahkan secara resmi sebagai parti yang pada hakikatnya sudah tidak diterima rakyat lagi.

Saya selalu berkata perpaduan rakyat akan hanya terjadi jika mereka (rakyat) bersatu di luar Barisan Nasional. Seperti ilmu matametik, formula sangat penting untuk mencari jawapan yang betul. Formulanya ialah bersatu di luar BN dan seruan ini adalah untuk semua rakyat yang pada hakikatnya benar-benar inginkan perpaduan itu.

Jika benar Umno mahukan perpaduan itu, parti itu sebaliknya keluar BN dan menjadi rakan kongsi yang "junior" dalam Pakatan Rakyat dan menjadi pengikut pula kerana Umno sudah tidak lagi mempunyai kekuatan untuk menjadi pemimpin. Lagi pula, di Semenanjung ini BN akan hanya mempunyai satu komponen sahaja, iaitu Umno itu sendiri.

Sekarang Umno terpaksa memberikan peruntukan kerusi kepada parti-parti yang sudah hampir pasti tidak akan menang dihati rakyat lagi seperti MCA, Gerakan, MIC dan PPP. Malahan parti-parti komponen dalam BN itu hanya memberikan bebanan yang sangat berat kepada Umno yang sudah tersedia dengan bebanannya sendiri yang sangat berat.

Bagi saya, angan-angan Dr Mahathir itu adalah seperti "pungguk rindukan bulan" kerana jika Dr Mahathir sendiri atau pimpinan tertinggi Umno yang ada sekarang ini mahu melakukan "negotiation" untuk percantuman ini, ia tidak akan berjaya. Umno tidak ada "magnanimity" langsung termasuk Dr Mahathir itu sendiri untuk melakukannya.

"Dr Mahathir is a very good servant but a very bad master," kata seorang pemimpin Umno suatu masa dahulu. Beliau telah gagal untuk menjadi negarawan kerana baliau masih menjadi "activist" parti Umno dan tidak mempunyai sifat negarawan yang sejati.

Dr Mahathir tidak ada "cut" untuk digelar sebagai negarawan kerana beliau memihak kepada pimpinan yang rakus dengan rasuah dan beliau tidak merasa bersalah langsung mewarisi  sifat rasuah kepada pimpinan-pimpinan selepas beliau.

Jika kita singkap sejarah yang masih terlalu baru, beliau tidak merasa bersalah kerana membantu menjatuhkan kekuatan Umno apabila keluar dari parti itu sebelum pilihanraya yang lalu.

Beliau bertindak keluar kerana mahu menjatuhkan Abdullah Ahmad Badawi yang tidak sebulu dengan beliau. Kerana Abdullah seorang, beliau sanggup melemahkan parti yang beliau tubuhkan sendiri dalam tahun 1998 dahulu.

Dr Mahathir hanya mampu membawa kegelisahan kepada  semua pihak. Beliau hanya berjaya jika semua pihak berpecah belah. Politiknya hanya boleh hidup jika kita semua berpecah belah dan bergaduh di antara satu dengan lain.

Jika PAS dan DAP serta PKR dan bekerjasama pula dengan rakan-rakan dari Sabah dan Sarawak, insyaalah kita akan bersatu dengan lebih mudah lagi.

Selagi Umno, lebih-lebih lagi Dr Mahathir di berikan tanggungjawab untuk menyatukan rakyat, perpaduan tidak akan tercapai. Umno nampaknya menunjukan penyesalannya setelah nasi menjadi bubur.

Umno hanya menyesal setelah berada dalam gaung yang dalam. Umno tidak boleh bangun lagi  PAS tidak perlu menghiraukan ajakan Dr Mahathir itu. Usaha penyatuan yang PAS dengan rakan-rakannya sedang lakukan sekarang sudah terlalu hampir untuk mendapat kejayaan. Jangan dirosakkan lagi.

Percayalah. — aspanaliasnet.blogspot.comRAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Rumah terbuka Aidilfitri Pulau Pinang

Posted: 20 Aug 2012 09:02 PM PDT

PENANTI 21 OGOS: Meriah dan ceria! Begitulah keadaan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di Dataran Rakyat Guar Perahu Penanti anjuran Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang I, Datuk Mansor Othman dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendapat sambutan luar biasa dari masyarakat setempat yang sama-sama hadir memeriahkan majlis tersebut.
Tetamu kehormat yang turut meraikan majlis rumah terbuka ini ialah Tuan Yang Terutama Tun Haji Abdul Rahman Abbas Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang dan isteri Toh Puan Dato' Seri Utama Hajah Majimor binti Shariff. Turut hadir memeriahkan majlis ialah Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Timbalan Ketua Menteri II Prof. Dr. P.Ramasamy.
Majlis yang bermula pada jam 12 tengahari sehingga jam 5 petang dimeriahkan dengan kehadiran masyarakat dari pelbagai kaum dan agama. Selain menikmati pelbagai juadah tradisi dan istimewa Melayu seperti lemang, rendang, satay dan sebagainya, 'angpow' raya turut diberikan kepada stiap kanak-kanak yang hadir.
Pulau Pinang negeri prihatin, makmur dan sejahtera dibawah PR
Read More / Baca Lagi >>

Isu Hudud,Wajah Sebenar Mahathir Mohammad

Posted: 20 Aug 2012 08:51 PM PDT

 Surat Mahathir Kepada Kerajaan Kelantan
 
PERDANA MENTERI MALAYSIA

YAB Tuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan
KELANTAN

Y.A.B. Tuan Haji,

PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993
DI NEGERI KELANTAN

Rujukan : MB(KN)(S)16/6/(26)
Bertarikh 8 Jun 1994

Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW. dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.

1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kapada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu "tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum)." Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW. dan para sahabat.

Read More / Baca Lagi >>

Free Syrian Army bans abuses, party politics

Posted: 20 Aug 2012 08:48 PM PDT

A member of the Free Syrian Army prepares his anti-aircraft machine gun in Aleppo's Saif al-Dawla district yesterday. — Reuters pic
AMMAN, Aug 21 — The Free Syrian Army, which groups rebels fighting to overthrow President Bashar al-Assad, issued new orders yesterday forbidding the torture and killing of prisoners following criticism by UN investigators. In what was described as a new internal charter, read out by a rebel commander in a video posted on the Internet, the organisation also forbade its members from belonging to political or religious factions and committed them to refraining from engaging in politics in a post-Assad state.
Free Syrian Army troops must, Colonel Qassem Saadeldin said, "implement principles of international law which forbid harming civilians ... and torturing or killing captured combatants".
Read More / Baca Lagi >>

Sambutan Aidilfitri suram di Syria

Posted: 20 Aug 2012 08:47 PM PDT


Sambutan Aidilfitri suram di Syria
Kanak-kanak menjadi mangsa utama dalam konflik yang semakin meruncing di Syria sejak ia tercetus lebih setahun lalu.
 
DAMSYIK - Suasana menyambut kedatangan Syawal di Syria sememangnya hambar dan tidak diraikan secara besarbesaran berikutan keadaan negara itu yang sedang bergolak.
Seorang penduduk di Homs yang hanya dikenali sebagai Abu Bilal menyatakan kebanyakan kanak-kanak di bandar itu berasa sangat sedih kerana sambutan Aidilfitri pada tahun ini seperti tidak memberi sebarang makna kepada mereka.
"Tiada makanan, hadiah atau baju baru untuk mereka pada Syawal kali ini," katanya.
Abu Bilal turut menceritakan pengalamannya yang terpaksa meletakkan beg pasir pada tingkap masjid semasa menunaikan solat sunat Aidilfitri.
Read More / Baca Lagi >>

FILEM HANTU GANGSTER YANG PENUH DENGAN SINDIRAN TERHADAP UMNO

Posted: 20 Aug 2012 08:43 PM PDT

"Hantu Gangster" arahan Namawee.  Filem ini cuba membawa penonton kepada isu perkauman yang di paparkan dalam bentuk kumpulan kongsi gelap dari 3 kaum.

Dari peristiwa 13May , Teoh Beng Hock mati di buang dari atas bangunan dan berbagai lagi isu peristiwa isu politik semasa sehinggalah bom C4 beliau cuba membawa sindiran yang tidak tercapai oleh penonton sekiranya penonton tersebut tidak mengambil kisah hal hal politik semasa.


Farid Kamil yang membawa watak Iwan sebenarnya adalah bayangan Umno dalam filem ini di mana Namawee mahu penonton tahu siapakah dalang di sebalik permusuhan kaum di negara ini.


Orang melayu yang di gambarkan kepada watak "Parut" yang sering di tipu oleh Iwan (umno) untuk berlagak sebagai seorang ketua kepada semua orang melayu. Iwan mahu Parut bukan saja menguasai gangster melayu malah beliau juga mahu Parut mengetuai gangster cina dan india melalui cara pecah dah perintah.


Iwan atau umno terus menerus menjalankan propaganda agar rasa tidak puas hati dan berperasangka sentiasa tidak hilang di antara 3 kaum utama.


Namun aku tidak pasti apakah yang cuba di bawa oleh Namwee bila askar Jepun memakai topi komunis.

Walaupun filem ini adalah separa merapu ala ala Steffen Chow namun ia cukup untuk membawa penonton ketawa dalam sinis yang cuba di bawa oleh Namewee.


Kesimpulan dari apa yang mahu di bawa oleh Namwee ialah penyatuan kaum di negara ini akan terjadi sekiranya rakyat tahu siapakah dalang yang memecah belahkan kaum kaum di negara ini.


Sama ada rakyat bersatu untuk tumbangkan umno atau umno tumbang baru rakyat bersatu adalah satu persoalan yang belum terjawab kerana rakyat akan terus berpecah sekiranya umno masih berkuasa dan umno akan terus berkuasa sekiranya rakyat tidak bersatu.


Namewee anak muda berbakat yang mencipta nama dengan penuh kontravensi telah berjaya membawa filem melayu malaysia di tonton oleh berbagai kaum di dalam satu panggung.


Beliau telah berjaya melangkah pengarah muda Syamsul Yusof dalam bikin filem apatah lagi pengarah filem yang memualkan seperti Nur Kasih yang mengajak rakyat berkhayal dengan cinta..

Facebook at half-price: which way now?

Posted: 20 Aug 2012 08:41 PM PDT

Facebook fell to a new low below US$19 a share, compared to the US$38 underwriters charged for the 421 million shares they sold.
WASHINGTON: If you bought Facebook shares in the May IPO and held onto them, by Monday morning you would have lost more than half your investment – and not see any encouraging signs of making your money back.
Three months after the largest tech share issue ever on US markets, Facebook fell to a new low below US$19 a share, compared to the US$38 underwriters charged for the 421 million shares they sold.
Although the stock bounced back to close at US$20.01, IPO investors were still holding huge losses with, analysts said, not much hope of a quick reversal.
Some key investors were still cashing out – on Thursday and Friday, billionaire Peter Thiel, who invested in Facebook first in 2004, sold off nearly 80% of his huge holding, according to a filing with the Securities and Exchange Commission yesterday.
Thiel's average price for 20.6 million shares was US$19.73 – still a handsome profit for such an early backer of the website, but not a demonstration of confidence in the company's potential to rebound.
Facebook raised US$16 billion when it went public on May 18, giving it a nominal market value of a stunning US$104 billion and raising hopes of a new dotcom boom on US markets.
Read More / Baca Lagi >>

Laksana hudud tidak perlu syarat

Posted: 20 Aug 2012 08:39 PM PDTSHAH ALAM- Saranan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai hudud adalah pandangan tidak ikhlas dan merendah-rendahkan hukum Islam itu.
Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Amidi Abdul Manan berkata, kenyataan Dr Mahathir tidak memberikan kesan merealisasikan pelaksanaan hudud kerana beliau bukan lagi Perdana  Menteri.
 Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), Amidi Abdul Manan "Sekiranya hudud dilaksanakan, ia tidak perlu apa-apa alasan dan syarat kerana ia mesti dilaksanakan seutuh dan setulennya," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Sebelum ini, Dr Mahathir berkata, Umno boleh memperkenalkan hukum hudud jika Pas bergandingan dengan parti teras Barisan Nasional (BN) dengan membangunkan sebuah negara Islam.
Menurutnya, pelaksanaan hudud hanya dapat dilakukan jika Pas menyertai Umno untuk bersama-sama membina negara dan menggubal perundangan Islam.
"Pelawaan tersebut bukan dari pemimpin Umno tetapi daripada bekas pemimpin Umno. Pas tak perlu menghiraukannya," katanya.

MCA Kedah sokong hudud..pulak dah..apa komen ostad CSL...he.he...!!!

Posted: 20 Aug 2012 08:37 PM PDT

KUALA LUMPUR, 21 Ogos — MCA Kedah hari ini secara terbuka menyokong hukum hudud dilaksanakan di negeri Kedah.
Menurut pengerusi MCA negeri Kedah, Datuk Chong Itt Chew, rasionalnya kerana hudud tidak melibatkan orang bukan Islam.
"Sekiranya pelaksanaan undang-undang hudud membawa kebaikan kepada negara, ia tidak akan menjadi masalah termasuk kepada bukan beragama Islam.
"DAP juga tidak perlu membantah," katanya lagi yang dipetik dari akhbar Sinar Harian hari ini.
Beliau berkata, dalam keadaan sekarang, PAS harus menimbang semula kedudukannya dalam Pakatan Rakyat (PR) apabila DAP menolak hudud.
"PAS perlu buat keputusan dengan meninggalkan PR.
"Selagi dengan PR, PAS tidak akan berjaya melaksanakan hukum hudud.
"MCA Kedah akan setuju jika PAS ingin bekerjasama dengan Umno dalam perjuangannya.
"Saya lihat gabungan Umno dan Pas adalah tindakan terbaik demi masa depan rakyat dan negara," beliau dilapor berkata.
Di sebalik kelantangan MCA pusat menolak sebarang cadangan hukum hudud, MCA negeri menongkah arus dengan bersetuju dengan undang-undang Islam itu.
Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Umno boleh melaksanakan hukum hudud sekiranya PAS sedia bergandingan dengan Umno untuk membangunkan negara Islam.
"Pelaksanaan hudud hanya dapat dilaksanakan sekiranya PAS menyertai Umno untuk menggubal perundangan Islam," kata bekas presiden Umno itu.
Sementara itu, pengerusi Umno negeri Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, walaupun Umno tidak pernah mencadangkan hukum hudud, namun parti itu tidak pernah menolak hukum hudud.
"Kita serahkan kepada Pusat dalam membincangkan hal ini, mereka lebih arif dalam hal perundangan hudud ini," kata Ahmad Bashah lagi.
Baru-baru ini, presiden PAS, Datuk Seri Haji Hadi Awang berkata DAP menentang hudud, tetapi Umno menolak hukum Islam itu.

ABU Akan Menentang Pengganti Umno Yang Zalim

Posted: 20 Aug 2012 08:34 PM PDT

PUCHONG 21 AUG : Rakyat harus memilih pemerintah yang mempunyai integriti dan kredibiliti pentadibiran agar hak mereka terjamin tidak kira daripada mana-mana parti politik.
Aktivis gerakan Asal Bukan Umno (ABU), Haris Ibrahim menjelaskan, fokus utama kini adalah menumbangkan pentadbiran Umno-BN di Putrajaya bagi membolehkan negara menyaksikan pemerintah baru.
Akan tetapi, perkara sama juga akan dibuat jika pemerintah baru gagal memenuhi aspirasi rakyat.
"Kita sudah bertekad dalam PRU-13 (pilihanraya ke-13) Umno akan ditumbangkan. Satu kerajaan baru akan ditubuhkan di Putrajaya.
Objektif gerakan itu, iaitu untuk menumbangkan Umno dan Barisan Nasional, dikritik kerana ia seolah-olah hanya tertumpu kepada kesalahan parti itu tetapi membisu terhadap keburukkan parti lain.
"Kalau kerajaan itu tidak telus dan ikhlas, yang penting rakyat akan belajar daripada PRU-13, kuasa bersama dengan rakyat," ujar Haris.
Read More / Baca Lagi >>

Melayu Masih Lagi Berkuasa Bila Umno Tumbang

Posted: 20 Aug 2012 08:33 PM PDT


PUCHONG 21 AUG : Dominasi kerusi di dalam Parlimen dan di dalam pengurusan syarikat strategik seperti Petronas dan Sime Darby adalah antara bukti yang Melayu akan terus memegang tampuk pemerintahan negara walaupun Umno kalah.
Aktivis gerakan Asalkan Bukan Umno (ABU), Al-Jafree Md Yusop menegaskan, momokan orang Melayu akan kehilangan kuasa sering digunakan Umno untuk menakutkan rakyat.
Ini bagi membolehkan Umno terus berkuasa dan memburukkan parti lain kononnya status dan masa depan orang Melayu sedang terancam.
Mengikut statistik, hampir 80 peratus daripada kerusi 222 Parlimen dan 576 kerusi Dewan Undangan Negeri dikuasai oleh wakil rakyat Melayu.
Ini termasuk dua jawatan utama negara, Perdana menteri dan Timbalan Perdana Menteri, kata Al-Jafree.
Sebaliknya, jika Melayu sekarang lemah, bererti Umno gagal dalam membangunkan Melayu selama 55 tahun pemerintahannya.
Read More / Baca Lagi >>

IPCMC not an option but a must

Posted: 20 Aug 2012 08:31 PM PDT

How does the IGP explain the never-ending deaths in police lock-ups and the eroding of faith in the police force?

Police chief Ismail Omar is assuring the rakyat that his 'men in blue' i.e. the cops are doing a fine job while Umno goons are condemning those who keep criticising the police force.
The issue is not about the people judging the police force; rather it is the shenanigans of the police force that has forced the rakyat to question their effectiveness and why the government is so afraid of setting up the  Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC).
From rapes and nude squats in police lock- ups to abuse and death of detainees in prisons, the true calling of the polcie force is being doubted, as the rakyat continue to read of the atrocities taking place in police cells.
Last year, Ismail asked the rakyat to come up with ideas on ways to bring the crime rate down.
He then said the 26 police initiatives under the National Key Result Area had shown some positive results, with the people themselves asking the police how they could play a role in reducing crime.
"This means they are more focussed and willing to cooperate with the police for public safety," Ismail had said.
Read More / Baca Lagi >>

Oil royalty better negotiated 'in private': But WHY, TAIB?

Posted: 20 Aug 2012 05:53 PM PDT

Taib believes negotiation on oil royalty will bear better results in direct private talks with the Prime Minister
Oil royalty better negotiated 'in private': But WHY, TAIB?KUCHING: Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud said it is better to hold any discussion on increased oil royalty to the state in private with Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.
Taib, who was met at his Hari Raya open house at the Borneo Convention Centre Kuching (BCCK) here on Sunday, told reporters that the state had always discussed directly with the federal government issues that needed to be ironed out.
He believed that it was unnecessary to make public his opinion on the oil royalty for Sabah and Sarawak if a direct talk with the prime minister could yield better results.
"That has always been the way of the state's dealings in its relationship with the federal government," said Taib who is also Finance Minister and Resource Planning and Environment Minister.
He was responding to the press when asked on reports of several Barisan Nasional (BN) elected representatives recently making public their opinion that it was high time the state and federal governments hold talks on increasing oil royalty for the two East Malaysian states.
Taib said he knew that a certain political leader had been playing up the issue publicly of late but he pointed out that this person was also one of those who did not agree with the request to raise the oil royalty in the past.
Read More / Baca Lagi >>

Hudud: Sepatutnya awal lagi mufti tegur Mahathir

Posted: 20 Aug 2012 05:46 PM PDT

Mohd Azmi Abdul Hamid,
Teras Pengupayaan Melayu (Teras) melihat isu perlaksanaan hudud dan mewujudkan negara Islam bukan soal kompromi antara parti politik atau tidak tetapi ia adalah kewajipan yang mesti dilaksanakan untuk menunaikan perintah Allah Tun Mahathir telah menunjukkan kedangkalannya bila  melihat perlaksanaan hudud hanya pada sudut menyatukan antara parti politik dengan mengajak PAS bersama Ummo.

Beliau lupa betapa ketika beliau berkuasa hudud dikecam oleh beliau sendiri dengan menuduh hudud sebagai undang-undang lapuk, tidak boleh dilaksanakan kerana akibatnya akan ramai yang kudung di negara ini bahawa undang-undang ini tidak sesuai dalam masyarakat majmuk.

Bukan sahaja beliau adalah watak utama yang menghalang perlaksanaan hudud di negara ini malah beliau sendiri adalah orang yang paling vokal menyatakan Islam tidak boleh dilaksanakan sepenuhnya dinegara ini kerana negara ini mempunyai masyarakat berulang kaum.

Read More / Baca Lagi >>

Hudud : Amaran keras MCA,di mana suara ulama Umno dan pencacai...

Posted: 20 Aug 2012 05:15 PM PDT

KUALA LUMPUR: Majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri umat Islam di negara ini dicemari dengan penghinaan-penghinaan terhadap Islam.
Demikian kata Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia, Riduan Mohd Nor ekoran Pengerusi MCA Selangor, Datuk Donald Lim yang telah mengeluarkan satu kenyataan kelmarin dengan berkata jika Selangor dan negeri-negeri lain di negara ini dikuasai atau kekal di bawah pemerintahan BN, ia tidak akan menjadi negara Islam.

"Saya menganggap kenyataan Pengerusi MCA Selangor ini amat keras dan keterlaluan serta jelas berbaur anti Islam," ujarnya kepada Harakahdaily.

Katanya, dalam keadaan negara ini yang diiktiraf sebagai sebuah negara Islam, beliau tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa.

"Beliau seolah-olah merendah-rendahkan kedudukan agama Islam di negara ini.
Read More / Baca Lagi >>

Umno yang sokong Nasha atau ahli akar umbi Pas yang sokong Nasha?

Posted: 20 Aug 2012 05:14 PM PDT

Utusan Meloya melaporkan akar umbi sokong Nasharuddin supaya Pas keluar Pakatan Rakyat dan jadi parti yang berdiri dengan sendiri.Utusan bodek Nasha yang kononya hanya Nasha yang sanggup lakukan apa saja bagi mempertahankan kesucian agama Islam.

Pas berkuasa di Kelantan sejak tahun 1990 lagi masa tu belum wujud lagi Pakatan Rakyat adakah Pas di Kelantan tidak berdiri dengan sendiri untuk lawan Umno?
Umno mahu Pas keluar dari PR biar Pas terkonteng-konteng kesorangan sementara Umno perkukuhkam kerjasama dengan MCA yang kini jadi juara dan jaguh hina Islam.
Sayang sangatkah Umno ni dengan Islam?

Ketika Hasan Ali berada dalam Pas Umno sokong Hasan Ali kini apabila Umno lihat ahli Pas mula pertikai keikhlasan Nasha yang begitu mesra dengan kepimpinan tertinggi Umno yang sesetengah pemimpin Umno sendiri termasuk ulama Umno tak dapat peluang macam Nasha dapat bersama pemimpin atasan Umno, Umno pulak dilihat sokong Nasha.

Ikhlas sangat-sangat ka Umno sokong Nasha kalau bukan untuk sesuatu peluang politik?
Cuba tengok dan pikir apabila Karpal Singh pertikai hukum Hudud Umno berada di belakang Nasha tapi apabila pemimpin MCA Chua Soi Lek dan lain-lain pemimpin MCA lantang kata orang Cina kena sokong MCA supaya tidak wujud negara Islam Umno senyap tak berani kata apa.Telor pemimpin Umno mengecut hilang tah ke mana!

Umno takut kepada Chua Soi Lek tapi berani lawan Karpal Singh yang berhujah negara ini tidak boleh wujud negara Islam kerana negara Malaysia negara sekular.Siapa yang buat draf perlembagaan negara?
Kenapa Umno di Kelantan tidak sokong hukum hudud dilaksanakan di Kelantan kalau betullah Umno nak sangat kepada Islam?Adakah benar ahli Pas bawahan Pas sokong Nasha?Apa yang Nasha buat sebagai ahli parlimen Bachok?Orang Bachok lebih kenal kelaku dan perangai Nasha daripada orang lain.

Nasha adalah calon Timbalan Presiden Pas yang tewas dalam pemilihan pucuk kepimpinan tertinggi Pas tahun lepas yang turut ditandingi ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man.Tuan Ibrahim Tuan Man juga kalah di tangan Hj Muhammad Sabu tapi beliau tetap istiqamah dengan perjuangan Pas tidak buat kelaku pelik bin ajaib macam si Nasha.

Gambar atas Nasha bersama Najib dan pemimpin Palestine di KL
Nasa bersama Najib di Mekah

Zaman almarhum ustaz Fadzil Nor dulu sebagai Presiden Pas berdebat dengan Tun Madey dalam isu Palestine bukan arwah ustaz Fadzil Nor bertenggek dan ekori ke mana saja Tun Madey berada.
Perjuangan pertahankan prinsip tak boleh habuan yang lumayan tapi kalau tak ada prinsip maruah kita boleh dibeli dengan sekupang dua saja.

Apa pun samada puak mana yang bukan Islam tidak layak dan buka mulut untuk kacau hak umat Islam yang mahu kepada cara hidup Islam.Jika mereka pertikai cara hidup Islam samalah seperti mereka pertikai solat,puasa,haji yang jadi rukun Islam.

Demokrasi boleh,komunis boleh,sosialis boleh ,nasionalisme boleh takkan Islam tak boleh?

Akibat pertikai kuasa Allah S.W.T gadis ini terima balasan serta merta

Posted: 20 Aug 2012 05:08 PM PDT


Pada suatu hari, seorang gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat menaiki sebuah bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah.

Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata.Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut disembunyikan bagi seorang perempuan daripada pandangan lelaki ajnabi atau mahramnya.

Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu, ada seorang tua yang dipenuhi uban menegurnya: "Wahai pemudi! Alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki…. " nasihat orang tua itu.
Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu dijawab oleh gadis itu dengan jawapan yang mengejek: "Siapalah kamu hai orang tua? Adakah kamu cuba nak ingatkan aku supaya menutup aurat sepenuhnya sedangkan bapa kandungku sendiri tidak pernah menasihatiku?Apakah kamu mahu aku berpakaian menutup aurat sedangkan aku masih mahu bebas menayangkan tubuh badan ku di khalayak ramai?Apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka?"
 
Read More / Baca Lagi >>

Jauhi Pimpinan Yang Menyesatkan Umat Islam

Posted: 20 Aug 2012 05:05 PM PDT


MARANG - Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyeru umat Islam supaya menjauhkan diri dari pimpinan yang menyesatkan manusia dari ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

Menurutnya umat Islam perlu bermuhasabah diri dan melaksanakan ajaran-ajaran Islam yang  mampu dipraktikkan seperti menunaikan solat, puasa dan zakat.

Bagi ajaran Islam yang tidak dapat dilaksanakan, beliau meminta seluruh ummah untuk berjuang menegakkan syariat Islam yang dihalang perlaksanaannya.

"Hari ini sejauh mana kita laksanakan ajaran Islam? sejauh mana umat Islam menjadi contoh kepada orang yang bukan Islam? kita perlu lakukan muhasabah.....apa yang mampu kita laksanakan seperti sembahyang, puasa dan zakat kita laksanakan,

"apa yang ada halangannya, kita hendaklah berjuang menentang halangan-halangan itu,"tegasnya.

Raya berdarah di Syria

Posted: 20 Aug 2012 05:01 PM PDTBeirut: Hari Raya pertama disambut dengan pertumpahan darah baru di Syria kelmarin dengan sekurang-kurangnya 84 orang maut di seluruh negara itu, kebanyakannya askar manakala ibu negara Damsyik digegarkan dengan pertempuran.

Keganasan baru itu meletus ketika duta baru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke Syria, Lakhdar Brahimi berkata perkara utama sekarang ialah menamatkan perang saudara dan bukan sekadar menghalangnya daripada berlaku.

Pertubuhan Pemantau Syria bagi Hak Asasi Manusia melaporkan semalam, 16 mayat ditemui di perkampungan Al-Tall, sebuah kubu kuat pemberontak di wilayah Damsyik dan 34 lagi adalah askar, 28 orang awam dan 22 pemberontak menjadi korban di tempat lain.

Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : Dirempuh, diragut penyamun

Posted: 20 Aug 2012 04:58 PM PDT


Wanita dilanggar dan diragut
Dirempuh, diragit penyamun
Siku mangsa cedera selepas tercampak di atas jalan raya
ALOR GAJAH - "Kenapa ni? Kenapa ni? Itulah ayat yang pada mulanya disangka mangsa mahu membantunya selepas dirempuh kereta, sebaliknya hanya alasan si penyamun untuk bertindak
kejam dengan meragutnya.
Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 petang sehari sebelum Aidilfitri itu, mangsa, Siti Zabedah Saad, 41, yang menunggang motosikal jenis Modenas dirempuh sebuah kereta Perodua MyVi bewarna hijau dari arah belakang.
Menurutnya, ketika itu dia dalam perjalanan pulang dan tidak sedar diekori kereta terbabit.
Read More / Baca Lagi >>

Nik Abduh: 'Jika Karpal tentang, apa beza dengan Tun Mahathir'

Posted: 20 Aug 2012 04:56 PM PDT


Nik Abduh Nik Abdul AzizKOTA BAHRU- Tindakan DAP yang berterusan menolak pelaksanaan hukuman hudud bukanlah suatu yang di luar jangkaan Pas, kata Timbalan Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz.
Sebaliknya beliau berkata, hubungan Pas dengan DAP di dalam Pakatan Rakyat banyak membantu parti itu meyakinkan masyarakat bukan Islam dengan kebenaran dan keadilan hukum Islam.
"Jika secara rasminya mereka masih menolak, tetapi ramai di antara mereka (bukan Islam) yang mula menerima dan tidak menentang perlaksanaannya ke atas masyarakat Islam," katanya ketika menulis dalam blog http://nikabduh.com.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kecaman dari Pengerusi DAP, Karpal Singh yang berterusan mengkritik tindakan Pas yang mahu  melaksanakan hukum hudud.
Nik Abduh yang juga anak kepada Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, penyebab utama lambatnya penerimaan masyarakat terhadap hukum hudud adalah Umno.
"Daripada kata-kata buruk terhadap hukum-hukum Islam oleh para pemimpinnya sehinggalah amaran bertulis oleh Tun Dr Mahathir kepada kerajaan negeri Kelantan suatu ketika dulu, semua itu memberi kesan negatif yang menakutkan masyarakat untuk menerima hukum dan syariat Islam secara menyeluruh.
Read More / Baca Lagi >>

Selesaikan siasatan 13 Mei

Posted: 20 Aug 2012 04:54 PM PDT

KUALA LUMPUR, 21 Ogos — Hanya pendedahan awam sepenuhnya berkenaan dengan rusuhan kaum 13 Mei 1969 yang masih diselubungi kerahsiaan akan membantu rakyat Malaysia meletakkan perkara ini sebagai perspektif masa lalu dan bergerak sebagai sebuah negara, kata veteran DAP, Lim Kit Siang (gambar).
Pemimpin pembangkang itu mahu siasatan penuh berkenaan dengan tragedi berusia 42 tahun itu, termasuk dakwaan bahawa dia telah membuang air kecil pada tiang bendera kediaman Menteri Besar (MB) Selangor pada waktu itu.
- Gambar fail
Lim telah diserang oleh penulis blog pro-Umno yang menggunakan insiden tiang bendera yang didakwa sebagai bukti bahawa beliau telah mencetuskan rusuhan kaum 13 Mei, walaupun telah berkali-kali menegaskan beliau tidak berada di ibu kota dari 10 hingga 13 Mei pada tahun 1969. Veteran Umno, Datuk Mazlan Harun yang juga anak kepada bekas MB Selangor pada ketika kejadian 13 Mei memberitahu The Malaysian Insider dalam laporan yang disiarkan semalam bahawa seorang bekas timbalan menteri telah memberitahunya mengenai laporan tentang kejadian itu.
Ketika dihubungi semalam, Lim terkejut dengan kenyataan Mazlan dan berkata,  "ia adalah khayalan imaginasi kerana saya tidak berada di mana-mana kawasan di Kuala Lumpur."
Lim mendesak agar dilakukan "siasatan menyeluruh" untuk mendapatkan "akar kepada insiden itu", dan berkata bahawa ia harus menunjukkan "sama ada ia benar, sama ada terdapat apa-apa laporan polis dan siapakah bekas timbalan menteri dalam negeri itu."
"Biarlah laporan polis dibuat kepada umum supaya kebenaran boleh keluar," katanya, walaupun dia masih ragu tentang kewujudan apa –apa laporan.
Beliau turut mengatakan bahawa siasatan penuh diperlukan supaya "kebohongan ini dipadamkan selama-lamanya", bukannya i"digunakan dan dikitar semula".
Akan tetapi Lim menekankan siasatan penuh tentang 13 Mei perlu dilakukan tanpa berniat untuk menyalahkan sesiapa akan tetapi dilakukan supaya semua orang boleh belajar dari insiden tersebut.
"Satu siasatan penuh akan membantu jika tujuannya adalah untuk bergerak ke hadapan, bukannya untuk menyalahkan sesiapa, dan insiden ini sudah 43 tahun berlalu."
"Segala-galanya adalah untuk bergerak ke hadapan. Kita tidak harus dihantui oleh masa lalu, dengan hantu 13 Mei."
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia Kita : STIM SAMBIL BAWAK BAS!!!

Posted: 20 Aug 2012 04:52 PM PDT

gambar hiasan
KOTA BHARU - Empat puluh enam pemandu bas ekspres yang diperiksa dalam Op Selamat, disahkan positif dadah, kata Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Solah Mat Hassan.
Beliau berkata pengesanan itu dilakukan melalui ujian saringan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) di 32 terminal bas yang diperiksa di seluruh negara dalam tempoh 12 Ogos hingga Jumaat lepas.
"Kami akan mendapat laporan daripada pihak AADK sebelum mengambil tindakan mengikut peraturan terhadap pemandu terbabit," katanya kepada Bernama ketika ditemui di Rumah Terbuka Aidilfitri di kediamannya di Kampung Guchil Bayam di sini hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Civilians targeted over Eid holiday in Syria

Posted: 20 Aug 2012 04:42 PM PDT

Probe May 13 to move on

Posted: 20 Aug 2012 04:40 PM PDT

KUALA LUMPUR, Aug 21 — Only a full public disclosure of the May 13, 1969 racial riots, which remain shrouded in secrecy, will help Malaysians put the past in perspective and move on as a nation, the DAP's Lim Kit Siang says.
The opposition leader wants a full investigation of the events surrounding the 43-year-old tragedy, including allegations that he had urinated on the flagpole at the then Selangor mentri besar's residence.
Lim (picture) has come under attack from pro-Umno bloggers who had used the alleged flagpole incident as proof that he had instigated the May 13 ethnic riots, although he has maintained that he was not even in the capital city from May 10 to 13 in 1969.
Umno veteran Datuk Mazlan Harun told The Malaysian Insider in a report published yesterday that a former deputy home minister had told him of a report on the incident.
Read More / Baca Lagi >>

NO RAYA CHEER: Malays worried and uncertain over their future

Posted: 20 Aug 2012 04:12 PM PDT

The backlash, the intriguing ill-effects of the New Economic Policy (NEP), has begun to spew its ugly venom as the Malay community now begins to realize that they were used as cannon fodder for the plan, which has actually turned around to benefit only a motley lot of bumiputras while the larger masses of Malays continue to lag behind.
NO RAYA CHEER: Malays worried and uncertain over their futureIn this new millennium, the Malay community of Malaysia have begun to not only realize certain hard, harsh realities of BN's 55-year-rule, they also are coming to grips with the knowledge that they have been manipulated by a handful of Malay leaders who are responsible for the establishment of a Malay elite.
While it must be conceded that the majority of Malays are out of the backwaters, the way and manner in which the NEP was set up, by using the Malay population base as an excuse, that a Malay political and business elite may emerge, has left a bad taste in the mouths of the average Malay.
BN's use of NEP a bitter pill for Malays to swallow
Perhaps it is really during this festive season, the end of the holy fasting month of Ramadan, when Malays celebrate the festive cheer of Hari Raya that they feel, over the years, their lot in life has started to diminish and may be beginning to fizzle.
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT