Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MALAM INI - ANWAR GEGAR NEGERI SEMBILAN LAGI

Posted: 31 May 2012 09:21 AM PDT

Oleh:  WFAUZDIN NS

SEMAKIN kuat gelombang fitnah terhadap DS Anwar, semakin kuat semangat beliau menjelajah ke merata pelusuk negara dan semakin kuat sokongan rakyat terhadapnya.  Malam ini, Jumaat (01 Jun) DS Anwar akan bertemu rakyat di Taman Desa Puteri, Bahau, N. Sembilan dan kemudiannya akan ke Sikamat, Seremban pula.
Bukan mudah untuk mencari tokoh yang mempunyai kekuatan atau stamina seperti DS Anwar Ibrahim.  Bahkan, orang muda seperti Ezam sesumpah pun tidak sekuat itu apatah lagi Ezam sesumpah sudah kehabisan modal untuk berceramah.  Jika dahulu sewaktu berada di pihak rakyat iaitu di dalam KEADILAN, Ezam sesumpah tidak lekang dari mulutnya membongkar kegiatan rasuah para pemimpin kerajaan, kini setelah berada di pihak Umno yang bersekutu dengan Apco itu mulut Ezam sesumpah menjadi teramat berat untuk memperkatakan tentang isu rasuah.  Jika sekarang, Ezam sesumpah berceramah semua sudah maklum apa yang bakal keluar dari mulut beliau.

Ezam sesumpah kehilangan kotak-kotaknya...

Di dalam program ceramah Ezam sesumpah, sudah menjadi rukun dan kewajipannya untuk memburukkan bekas bosnya iaitu DS Anwar Ibrahim.  Bukan setakat itu sahaja, beliau pastinya akan mengaitkan seluruh keluarga Ketua Umum KEADILAN itu.  Itulah harga yang terpaksa dibayar oleh Ezam sesumpah bagi mendapatkan Senator.

Rakyat sudah tidak lagi melayani Ezam sesumpah dan para-para pencacai yang seangkatan dengannya.  Bagi rakyat, sekuat mana pun puak-puak ini memburukkan nama DS Anwar, harga minyak dan barang-barang keperluan tidak akan turun.  Sehebat mana pun mereka menjalankan propaganda buruk terhadap DS Anwar atau Azmin Ali, ianya sedikit pun tidak mengubah sikap Rosmah untuk berbelanja besar.  Bagi rakyat, isu utamanya adalah negara ini perlu diselamatkan dari Umno/Bn kerana mereka sudah terlalu lama merosakkan negara ini.  Rakyat tidak peduli samada DS Anwar atau Tuan Guru Hj Hadi bakal menjadi PM jika PR ke Putarajaya.  Rakyat hanya mahu melihat Najib ditabalkan sebagai Ketua Pembangkang selepas PRU ke 13 nanti.

Sehubungan itu, marilah kita bersama-sama khususnya rakyat di Negeri Sembilan beramai-ramai hadir di Bahau dan Seremban malam ini bagi mendapatkan penerangan isu-isu semasa dari DS Anwar yang pastinya tidak pernah disiarkan oleh media syaitan TV3 suku dan Utusan Meluat.  Cukuplah lembu menjadi lembu, jangan kita pula menjadi lembu./wfauzdin.blogspot.com 

Azmin Ali di siasat - Shahrizat bebas

Posted: 31 May 2012 04:19 AM PDT

Azmin Ali di siasat
Media UMNO – Panel Penilaian Operasi SPRM mengarahkan siasatan dijalankan terhadap Azmin Ali yang didakwa memiliki asset dan harta melebihi pendapatan penjawat awam, antara 1995 dan 1997. Pengerusinya Tan Sri Dr Hadenan Jalil berkata panel mengarahkan SPRM menyambung siasatan berdasarkan kertas laporan siasatan yang dibuka pada tahun 2009. Kertas siasatan itu disambung semula berdasarkan maklumat tambahan yang terbaru dan ia disiasat untuk memastikan kebenaran dakwaan itu,katanya disini hari ini.
 
Tuduhan terhadap Shahrizat di gugurkan

Sementara itu Panel itu juga menggugurkan penglibatan DS Shahrizat Jalil dalam memberikan projek Pusat Fidlot Kebangsaan bernilai RM 250 juta kepada syarikat yang dikendalikan ahli keluarganya. Pengerusi PPO berkata, siasatan terhadap penglibatan Shahrizat dalam NFC kini ditutup. Keputusan itu berikutan beliau didapati tidak terlibat dalam proses pemberian pinjaman atau kontak kepada syarikat itu.

Sumber:  umno-reform2

Ulasan Blogger:

Azmin Ali sebelum ini telah menyatakan beliau tidak terlibat dan ianya telah disahkan oleh SPR beberapa tahun dahulu.  Namun, beliau bersedia untuk disiasat jika SPRM perlu kembali membuka kesnya.  Itulah hebatnya pimpinan kita, tidak gentar samasekali.

Shahrizat bebas.  Ertinya, benarlah kata beliau bahawa beliau tidak tahu menahu tentang NFC yang melibatkan suaminya.  Jika beliau tidak tahu menahu, siapa yang tahu sebenarnya?  Masakan suami beliau dapat wang itu dari langit?  Siapa yang beri pinjaman itu?  Adakah suami Shahrizat pinjam wang RM250 Juta itu dari Ah Long?

Kita perhatikan adegan selanjutnya.....

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Projek Lembu : Shahrizat tak terlibat??? - Skandal yang cukup unik

Posted: 31 May 2012 07:24 PM PDT

Shahrizat Jalil NFC Skandal Shahrizat NFC Lembu : Shahrizat Jalil Bersih & Tak Terlibat Bagi Projek RM250 Juta!!
Kes skandal NFC (National Feedlot Corporation) cukup unik. Betapa untungnya keluarga ini yang tiada pengalaman menternak tetapi berjaya menikmati satu kontrak berskala besar yang cukup lumayan daripada pihak kerajaan Malaysia bernilai RM250 juta di mana Datuk Seri Mohamed Salleh Ismail adalah pengerusi syarikat tersebut, manakala anak-anaknya merupakan pengarahnya.
Sehinggakan anak syarikat Felda contohnya yang ada pengalaman menternak pun tidak mendapat kontraknya. Sukar untuk dipercayai, tetapi inilah yang berlaku?
"Memang bersih dan telus sungguh pemberian kontrak ini"
Harapan kami, Datuk Seri Najib dapatlah melantik semula Datuk Seri Shahrizat Jalil untuk jawatan yang lebih setimpal selepas tidak disambung kontraknya sebagai senator yang ketika itu beliau terpalit dengan skandal NFC ini yang mana akhirnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dapat membuktikan yang sebenarnya DaTuk Shahrizat Jalil tidak bersalah rupanya.
KUALA LUMPUR: The MACC's Operations Evaluation Panel (PPO) has cleared Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil of being involved in the awarding of the RM250mil National Feedlot Centre (NFC) project to a company run by her family.
Shahrizat: Cleared by MACC
PPO chairman Tan Sri Dr Hadenan Abdul Jalil said Thursday that investigations into Sharizat's involvement in NFC were now closed as she was not found to have been involved in the process of awarding the loan or the contract to the company.
Kami sekalipun tidak akan mengatakan yang Datuk Shahrizat yang menganugerahkan projek berimpak tinggi ini, Projek Fidlot Kebangsaan ini kepada keluarganya sendiri. Semestinya tidak logik dan tidak mungkin berlaku di sini. Itu adalah kontrak di bawah Kementerian Pertanian, Datuk Shahrizat ketika itu bergelar Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Semestinya yang menganugerahkan projek itu adalah menteri yang bertangungjawab bagi Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani.
Dalam penganugerahan kontrak ini, isu dan persoalan yang berbangkit ketika ini bagaimana syarikat ZERO track rekodnya dalam livestock boleh dapat anugerah projek berimpak tinggi yang bernilai RM250 juta ini? Dan sungguh "kebetulan" apabila syaraikat yang tiada rekod dan pengalaman ini rupanya milik ahli keluarga kepada salah seorang yang berada dalam jemaah menteri pada masa itu. Sungguh kebetulan…..
  • Individu A luluskan projek untuk suami kepada individu B
  • Individu B luluskan projek untuk isteri kepada individu A
  • Individu C luluskan projek untuk anak kepada individu D
  • Individu D luluskan projek untuk adik kepada individu C
Jangan risau kalau melihat rentak sekarang ini, individu A, B , C dan D yang luluskan projek biasanya tidak akan dipersalahkan tetapi menerimanya itu berdepan risiko untuk disabitkan kesalahan.
Shahrizat NFC Lembu Skandal Shahrizat NFC Lembu : Shahrizat Jalil Bersih & Tak Terlibat Bagi Projek RM250 Juta!!
(Sumber : Malaysiakini)
Biasanya jikalau mana-mana daripada anda yang pernah masuk dan menyertai peraduan RM1 juta Tongkat Ali Power Root contohnya ataupun peraduan teka bolasepak terbitan Utusan yang hadiahnya mencecahkan ratus-ratus ribu, anda akan perhatikan di mana terma dan syarat yang dikenakan antara lain menyatakan seperti berikut :
  • pekerja dan kakitangan, ahli keluarga, tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam peraduan ini
Apa yang ingin kami beritahu di sini sebenarnya? Sebenarnya ini semua hanyalah peraduan picisan sahaja. Tetapi perhatikan semula VALUE di situ.
"Conflict of Interest"
Di atas ini hanya peraduan yang paling tinggi pun sekitar RM1 juta sudah ada terma dan syarat seperti ini, adakah tender ratus-ratus juta juga tidak ada terma dan syarat seperti ini. Tiada? Kalau tiada….tahniah kami ucapkan. Kita nantikan indeks rasuah untuk siri yang akan datang pula selepas ini.
Kami berikan contoh satu lagi cerita ringkas di bawah berdasarkan pengalaman benar daripada seorang anak penternak yang mahu mengikut jejak ayah melalui caranya sendiri :
  1. Ada kalangan anak penternak yang pernah jaga lembu ayahnya daripada darjah satu contohnya
  2. Bila habis belajar sahaja, beliau berminat untuk berniaga dengan menternak lembu berdasarkan sedikit pengalaman  yang diperolehi selama ini
  3. Mohon tanah, tetapi jumlah pinjamannya hanyalah kecil sahaja. Tidak sampai 1% pun daripada NFC pun
  4. Dan pegawai itu bertanya soalan yang hampir pasti akan ditanya, "Kamu ada pengalaman ternak lembu ke? (jawapannya YA berdasarkan pengalaman bertahun-tahun menternak lembu). Tetapi akhirnya?
  5. Akhirnya tidak dapat juga……….
Mungkin selepas sudah tiba masanya Datuk Seri Shahrizat Jalil boleh dipertimbangkan untuk jawatan tertinggi dalam Felda selepas didapati "bersih" dan tidak bersalah dalam skandal fidlot kebangsaan ini? Pelik? Tak sesuai?
Mengapa tidak, seperti apa yang dinikmati oleh Tan Sri Isa Samad sekarang ini, selepas sahaja tidak menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan dan terpalit dengan skandal politik wang dalam erti kata lain rasuah, akhirnya berjaya diangkat sekarang sebagai Pengerusi FELDA. Mungkin? - Berita Semasa

RM2 juta untuk bawa artis K-Pop kepada belia?

Posted: 31 May 2012 06:38 PM PDT

Harakahdaily,
01 Jun 2012
KUALA LUMPUR: Seorang blogger, Amno World mendakwa dalam blognya, Kerajaan Malaysia membayar RM2 juta untuk membawa artis dari Korea, K-Pop ke himpunan belia di Putrajaya baru-baru ini.

Dengan menunjukkan resit tuntutan dari pembekal untuk program ini, blog itu menunjukkan senarai tuntutan yang dihantar kepada Kementerian Belia dan Sukan.

Bagaimanapun Harakahdaily tidak dapat pastikan adakah bil tuntutan dari syarikat StadiumFirst Sdn Bhd ini benar atau tidak.

Dalam tuntutan itu bertarikh 21 Mei itu, StadiumFirst menuntut 70 peratus dari bayaran penganjuran Himpunan Sejuta Belia itu dari kementerian yang diterajui Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek itu.


Tuntutan itu dikemukakan kepada Ketua Setiausaha Kementerian itu, Datuk
Mohid Mohamed untuk Hari Belia Negara 2012 berjumlah RM15.1 juta.

Tindakan kerajaan BN memasukkan persembahan K-Pop disifatkan sebagai satu tindakan melampau demi untuk menarik golongan belia ke perhimpunan itu.

Ia telah mendapat bantahan hatta dari Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria yang terkenal dengan pandangan yang selalu bersama Umno itu.

Yang dikesali adalah tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek yang turut terkinja-kinja bersama artis yang hanya memakai seluar yang hampir ke pangkal paha itu.

"Najib saya faham tetapi Shabery yang pernah menjadi Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) ketika belajar dulu amat tidak difahami," kata seorang bekas pelajar UM kepada Harakahdaily.

Bagi beliau, tindakan membelanjakan RM2 juta untuk membawa artis K-Pop bagi menarik belia ke perhimpunan ini satu yang sangat tidak boleh diterima.

"Ketika Shabery menjadi Menteri Belia dan Sukan, saya berharap beliau membawa nafas baru kepada belia negara tetapi nampaknya beliau lebih membenam mereka ke kancah hiburan yang tidak sesuai dengan budaya kita apatah lagi agama kita," kata beliau lagi.

Ceramah AC Mizal mendapat sambutan hangat di Perak

Posted: 31 May 2012 10:01 AM PDT


Ceramah Umno yang dihadiri oleh penyanyi terkenal dan penjual gelang berjaya, Dato' AC Mizal mendapat sambutan HANGIT!!!

Kira-kira 75 orang tidak termasuk bangku telah memeriahkan program tersebut. Sebelum itu makcik2 yang diangkut menaiki bas dari ceruk mana entah dihidangkan dengan kueytiaw goreng panas!..

Program itu dibuat secara last minit utk ganggu ceramah PAS yang dihadiri oleh penyanyi Dayang Ku Intan dan Bekas Pengarah Pelajaran Negeri Dato' Adnan Ibrahim di Ara Payong semalam.

Alangkah hebatnya program ini.. Sudah semetinya AC Mizal gembira melihat kehadiran di luar jangkaannya..kuah3..Dengan Kaki Maksiat..Umno Jadi Kuat...Sumber : BatuGajahMari

[Video] Ceramah DSAI di Kanowit, Sarawak : Curi salah, curi ayam salah, menteri curi lembu TAK SALAH ..

Posted: 31 May 2012 07:02 AM PDT

[Video] Ini bukan negara penyangak : Nurul Izzah

Posted: 31 May 2012 05:34 AM PDT

Hahahaha ... Padan muka Ibrahim Ali

Posted: 31 May 2012 12:11 AM PDT


Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


AMY SEARCH : Antara "Mentari Merah Di Ufuk Timur" Dan "Purnama"

Posted: 31 May 2012 01:42 AM PDT


Adalah amat wajar jika betapa ramainya "Jiwa-Jiwa Luka" yang mana rata-ratanya ahlli-ahli dan penyokong PAS khususnya malah juga buat Pakatan Rakyat umumnya melihat satu detik pada tanggal 29 Mei 2012 Selasa telah tercatat sebuah lagi sejarah politik negara apabila Lagenda Rock Malaysia Amy Search a.k.a Suhaimi abd Rahman menyerahkan borang keahlian Parti UMNO dan seterusnya mengumumkan bahawa beliau telah pun menjadi Ahli UMNO..

Kekecewaan ini pada hematnya bagaikan mengulangi skrip yg pernah berlaku ketika Anwar Ibrahim mengumukan menyertai UMNO.
Masakan tidak setelah melihat keterbukaan TGNA mengunjungi Restoran Cheng Ho milik Amy dan Isterinya kemudian bagaikan ziarah balas dari Amy apabila mengunjungi TGNA di negeri Serambi Mekah..malah kelibat Amy bersama TGNA di tanah suci Mekah bagaikan sebuah "Gelora Membara".."Gelora Cintaku".."Cinta Pertama"..
"Fenomena" itu mengembirakan semua ahli-ahli dan penyokong PAS dan Pakatan Rakyat..masing-masing dengan penuh harapaan menunggu "Fantasia Bulan Madu" bersama Amy di atas bintang "Kejora" apabila merasakan dapat "Melastik Ke Bintang" Putrajaya..
Namun apakan daya..setelah "Melayar Bahtera" seketika bersama Amy...datang "Bisa" menusuk dada...
Bagaikan berada "Di Pintu Sepi".."Gemuruh" "Cinta Sepi" itulah yang dirasakan....semua bagaikan "Hilang Dalam Terang"..
Akhirnya Amy tetap jua memilih utk menikmati "Mentari Merah Di Ufuk Timur" dan seterusnya mejalani kehidupan dengan memandu "Kereta Merah"..dengan meninggalkan "Purnama"..Sebagai meraikan HAK PERBEZAAN PENDAPAT..wajar sekali kita tidak boleh memperkecilkan hasrat dan kepercayaan Amy memilih utk wadah "Satu Bangsa Satu Arah" iaitu 1Malaysia yang digagasakan oleh Presiden UMNO itu sendiri..
Hati ini mengalu-alukan penyertaan golongan artis atau "Mat Rock" dari band-band yang lain menyertai politik dan memilih "Isi atau Kulit" didalam Parti mana yang anda yakini samada berasakan untuk "Mencari Sebuah Nama" sehingga "Menuju Puncak" atau "Mencari" .."Sebantang Tongkat Untuk Berdiri"...
Moga-moga..."Derap Komando" didalam parti politik anda ..ia dapat mengajak "Berbagai Wajah" peminat anda mengikuti dan menghayati apa itu POLITIK..seterusnya memberi kesedaran bahawa POLITIK INI TIDAK KOTOR sepertimana didakwa sesetengah pihak yg ingin melihat warga Malaysia ini ketinggalan zaman dan menjadi robot..

Kepada "Kepala Angin" yang merasakan Amy bagaikan "Mengundur Waktu" dengan "Meniti Titian Usang" didalam parti UMNO..malah ada juga yang mendakwa Amy terperangkap didalam "Panggung Khayalan" yg diciptakan utk beliau dengan niat utk mempergunakan Amy sebagai "Gurindam Cinta Khayalan" menarik sokongan golongan muda mendekati UMNO..jangan bersikap keterlaluan..ketidak-terbukaan..malah sehingga  ke tahap "Melintasi Bantas" sehinggga "Musnah" kan diri yang dilabelkan "Orang Timur" ..
Pernahkah Amy "Memandu Nafsu" sehinggga menjadi "Manusia Reptilia" mencela dan menghina  parti anda sebelum ini..pernahkah Amy membina "Menara Kesesatan" utk melabelkan pemimpin parti dan parti anda sebagai SESAT..

Marilah kita bersama berfikiran positif membina "Cinta Buatan Malaysia" iaitu dengan menerima kemasukan Amy ke dalam UMNO sebagai saingan yang sihat utk menarik golongan muda menyertai politik dan seterusnya memahami betapa pentingnya politik didalam kehidupan..dan bukanya melihat Amy membawa satu "Bencana" didalam "Dunia Milik Kita" ini..

Tahniahh buat bro Amy Search dari peminatmu- usinwafer.

* Perkataan yang senget dan gelap ialah nama tajuk lagu-lagu Kumpulah SEARCH..Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Rumah untuk disewa di Sikamat, Mula 1 Julai

Posted: 31 May 2012 12:54 AM PDT

Salam kepada pembaca semua, sesiapa berminat untuk menyewa rumah di Taman Seri Pandan Sikamat sebuah kawasan rumah baharu di SIKAMAT bermula 1 Julai 2012 ini. Detail : Rumah lengkap berkabinet dapur, grill, awning tutup penuh depan (garaj) dan belakang (dapur) serta pintu pagar tinggi yang telah diubahsuai. Saya mencari penyewa khasnya mereka yang sudah bekeluarga atau yang bercadang mahu bekeluarga. Harga : From 500 sebulan Deposit 2+1 dan api air (rm100) Jika berminat sila hubungi segera Nordin di talian (017-2591429),,cepat sebelum terlambat!

RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Amanat Khas Presiden PAS : Munajat dan Himpunan Hijau Menuju Putrajaya

Posted: 31 May 2012 09:38 PM PDT

Firman Allah :

وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن قُوَّ ة
Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang zalim) dengan apa-apa jenis kekuatan yang mampu kamu sediakan (al-Anfal: 60)
1. Mukadimah
PAS menyertai PRU ke-13 ini bersama-sama Pakatan Rakyat (PR) dengan matlamat untuk membentuk kerajaan yang dapat menunaikan amanah dengan baik berpandukan petunjuk Allah, dengan menumbangkan Barisan Nasional (BN), seterusnya mendirikan sebuah pemerintahan yang adil dan mendapat keredhaan Allah s.w.t., insyaAllah. Sudah tiba masanya BN diundurkan , kerana tempuh masa terlalu panjang sehingga terdedah banyak kesilapan memalukan. Kalau dibiarkan berterusan menambahkan lagi perkara-perkara yang membebankan rakyat dan membanyakkan dosa-dosa pemimpinnya.
Sejak mencapai kemerdekaan, PRU kali ini adalah peluang terbaik bagi PAS untuk merealisasikan cita-cita murni tersebut, justeru saya menyeru seluruh ahli-ahli PAS dan pendukung kebenaran supaya bersiap sedia ke arah itu.
Dalam menghadapi PRU ke-13 seluruh ahli-ahli PAS perlu bersedia dari segi rohani dan jasmani, dan juga dari segi dalaman organisasi dan luaran, kerana pertembungan dalam PRU kali ini mungkin yang paling sengit akan kita hadapi.
Marilah kita mengambil iktibar dari peringatan Sayyidina Umar bin al-Khattab r.a. kepada panglima tentera Islam Sa`ad ibn Waqqas r.a. dalam menghadapi tentera Farsi sebelum meletusnya Perang al-Qadisiyyah:

فإني آمرك ومن معك من الأجناد، بتقوى الله على كل حال، فإن تقوى الله أفضل العدة
مع العدو، وأقوى المكيدة في الحرب، وآمرك ومن معك أن تكونوا أشد احتراساً من
المعاصي منكم من عدوكم، فإن ذنوب الجيش أخوف عليهم من عدوهم، وإنما ينصر
المسلمون بمعصية عدوهم لله، ولولا ذلك لم تكن لنا بهم قوة، لأن عددنا ليس كعددهم،
ولا عدتنا كعدتهم فإن استوينا في المعصية كان لهم الفضل علينا في القوة
Sesungguhnya aku memerintahkan engkau dan seluruh tentera yang bersamamu agar bertaqwa kepada Allah swt dalam apa jua keadaan. Sesungguhnya Taqwa adalah sebaik - baik persediaan dan strategi yang paling kuat di dalam peperangan. Aku perintahkan engkau dan siapa jua yang bersamamu bahawa kamu mestilah benar-benar berwaspada daripada maksiat yang tercetus dikalangan kamu sendiri , lebih dari maksiat musuh-musuh kamu. Sesungguhnya dosa yang dilakukan oleh tentera lebih ditakuti ke atas mereka berbanding musuh - musuh mereka. Sesungguhnya orang - orang Islam diberi kemenangan dengan maksiat yang dilakukan oleh musuh mereka kepada Allah swt. Jika tidak demikian , tidaklah kita memiliki kekuatan untuk mengatasi mereka. Kerana bilangan kita tidaklah sama berbanding jumlah bilangan mereka dan persediaan material kita jua tidak lah sama berbanding persediaan material yang mereka miliki. Andai kita juga turut melakukan maksiat sebagaimana mereka melakukan maksiat nescaya mereka lebih kuat dan hebat daripada kita.
2. Kandungan
2.1 Allah menjanjikan kemenangan kepada para pendukung perjuangan Islam sebagaimana Firman Allah s.w.t.:

Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan RasulNya, serta kamu berjihad menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). (Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga "Adn". Itulah kemenangan yang besar. Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya di-dunia ini) dan sampaikanlah berita yang menggembirakan itu kepada orang-orang yang beriman. (al-Saff: 10 – 13)
Allah s.w.t. akan mengurniakan kemenangan kepada penolong-penolongNya dalam dua bentuk, iaitu kemenangan yang besar (الفو الغ يِم ) di akhirat dan kemenangan yang hampir (فت قريب ) di dunia.
Kemenangan akan diperolehi dengan bantuan Allah s.w.t. (نصر من الله ) setelah kita mempersiapkan ahli-ahli parti yang beriman dan berakhlak , komited, pimpinan-pimpinan parti yang berilmu, jentera-jentera parti yang tersusun dan strategi-strategi parti yang tepat.

2.2 Menegaskan kembali usaha PAS untuk membangunkan Negara Berkebajikan yang akan memberi keadilan kepada semua manusia dan alam sejagat.
Tiada percanggahan antara usaha membangunkan Negara Berkebajikan dengan dasar perjuangan PAS sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan PAS Perkara 5(1):

"Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah".

Memenuhi ciri-ciri kumpulan Islam yang dinyatakan oleh Firman Allah :

104. Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang berjaya.
PAS sedia berdailog dengan mana-mana pihak kalangan kumpulan Islam (NGO) yang membuat tuduhan bahawa PAS telah lari dari perjuangan, untuk menerangkan pendirian PAS yang sentiasa beristiqamah.
Membangunkan sebuah Negara Berkebajikan adalah iltizam PAS sejak penubuhannya untuk menyampaikan rahmat (kasih sayang) Allah s.w.t. bukan sahaja kepada manusia, malah kepada seluruh alam sejagat.
PAS menyeru kepada semua pihak memahami takrifan Negara Berkebajikan sebagai yang dikemukakan:
"Kerajaan beramanah yang berpaksikan prinsip-prinsip adil dan ihsan (العدل والإحسان ) di dalam seluruh sistem pemerintahan termasuklah pentadbiran, perundangan, kehakiman, politik, ekonomi, sosial dan lain-lain, seterusnya membawa kepada pembinaan sebuah masyarakat yang berlumba-lumba melakukan kebajikan (فاستبقوا الخيرات ) dan saling bekerjasama (التعاون ) ke arah kejayaan (الفلاح ) pemerintah dan rakyat di dunia dan di akhirat."

Allah membuat perbandingan dengan firmannya :

200. Maka di antara manusia ada orang yang bendoa: "Ya Tuhan kami, berilah kami (kebaikan) di dunia", dan tiadalah baginya bahagian (yang menyenangkan) di akhirat.

201. Dan di antara mereka ada orang yang bendoa: "Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka"

Model Negara Berkebajikan yang ingin dibangunkan oleh PAS telah membimbangkan UMNO dan BN, kerana sejak 54 tahun yang lalu melakukan diskriminasi bukan sahaja terhadap kaum-kaum lain, tetapi juga terhadap sesama kaum Melayu dan Bumiputera.
 Model Negara Berkebajikan yang bersumberkan al-Quran dan al-Sunnah ini, diyakini akan memberi keadilan kepada semua manusia tanpa mengira kaum dan agama termasuklah kepada alam sekitar.
2.3 PAS telah bersedia untuk menggantikan UMNO sebagai parti utama masyarakat Melayu-Islam di negara ini.
UMNO sebagai parti yang menjadi teras PERIKATAN dan BN yang telah memerintah negara sejak selepas kemerdekaan semakin terbukti gagal membawa keadilan dan perpaduan yang sebenar kepada seluruh rakyat Malaysia.
Dasar perjuangan sempit UMNO yang berteraskan kebangsaan Melayu seperti yang termaktub dalam Perkara 3 Perlembagaan UMNO bukan sahaja tidak berupaya mengangkat martabat kaum Melayu, bahkan gagal membangunkan peradaban Islam di Malaysia. Bahkan mencalarkan imej Islam yang murni dan mengancam perpaduan rakyat yang berteraskan adil kepada semua .
Dengan semangat kebangsaan Melayu tersebut, UMNO telah membelakang al-Quran dan al-Sunnah yang sepatutnya menjadi teras utama politik Islam. Hukum-hukum Allah dan nilai-nilai peradaban Islam dipinggirkan dalam pemerintahan negara.
Apabila Islam tidak menjadi dasar politik dan pemerintahan, martabat Melayu juga tidak dapat dipertahankan.
UMNO juga bertanggungjawab
- Menghakis kuasa Raja-raja Melayu melalui pindaan Perlembagaan tahun 1983 dan 1993 yang menghakis peranan Raja-raja Melayu sebagai kuasa semak-imbang (check and balance) kepada Legislatif dan Eksekutif.
- Meminggirkan bahasa Melayu dan tulisan Jawi
- Merampas tanah-tanah orang Melayu sehingga Tanah Rizab Melayu berkurangan daripada 3 juta hektar pada tahun 1957 selepas merdeka, menyusut hampir separuh kepada 1.7 juta hektar pada tahun 1995.
- Menggadai tanah Felda Plantation seluas 360,000 yang juga termasuk tanah rezab Melayu untuk dipajakkan dalam proses penyenaraian FGVH sehingga membolehkan pemilikan oleh warga asing.
- Merosakkan sistem Fedralisme dengan mendiskriminasikan kerajaan-kerajaan negeri Melayu seperti Kelantan dan Kedah , antaranya dengan menafikan hak kerajaan Negeri Kelantan dan Terengganu terhadap Royalti Petroleum, serta cuai terhadap Sabah dan Serawak.
Pemerintahan UMNO juga gagal memelihara jatidiri masyarakat Melayu sehingga berlaku keruntuhan akhlak yang semakin membimbangkan. Salah satu petunjuknya, kadar kelahiran anak luar nikah meningkat setiap tahun. Pada tahun 2009, seramai 17,703 anak luar nikah telah didaftarkan.
PAS benar-benar bersedia untuk memimpin perpaduan ummah berdasarkan anjuran al-Quran dan al-Sunnah.
2.4 PR juga telah bersedia untuk menggantikan BN untuk memimpin Malaysia.
Negara Malaysia di ambang keruntuhan apabila tunjang-tunjang utama politik negara semakin runtuh dengan:
   - Terhakisnya semangat federalisme
   - Kuasa yang terlalu besar kepada Perdana Menteri selepas hakisan kuasa Raja-raja Melayu.
   - Tidak menghayatai sistem pemisahan kuasa , sehingga Institusi Kehakiman tidak lagi berwibawa dan hilang keyakinan .
   - Agensi-agensi penting untuk keadilan dan keamanan seperti SPRM, Jabatan Peguam Negara, PDRM dan lain-lain dipaksa tunduk kepada kuasa eksekutif Perdana Menteri.
   - Media massa yang dicengkam oleh Kerajaan.
   - Pilihanraya yang tidak lagi bersih sehingga kemungkinan untuk berlaku penipuan adalah begitu besar.
   - Ketika orang lain mengambil contuh daripada Islam dengan memelihara hak rakyat , BN yang berketuakan Umno menipu dan mrasuah rakyat untuk mengekal kuasa dengan apa sahaja .
 Masa depan ekonomi Negara juga semakin suram.
   - Hutang Negara semakin meningkat sehingga berada di paras RM 430 biilion melebihi 53% KDNK Negara.
   - Hutang isu rumah juga semakin meningkat sehingga mencecah RM 577 billion, iaitu 77% dari KDNK, merupakan yang tertinggi di Asia.
   - Kos sara hidup rakyat juga semakin tinggi.
   - Jurang kekayaan yang semakin melebar antara golongan kaya dan miskin. 40% isi rumah berpendapatan RM 1500 ke bawah, manakala 60% isi rumah berpendapatan RM 3000 ke bawah.
Amalan rasuah dan salahguna kuasa semakin menjadi-jadi sehingga berlaku pembaziran dan ketirisan. Kedudukan Malaysia dalam ranking Indeks Persepsi Rasuah semakin merosot kepada tangga ke-60 tahun 2011 berbanding tangga ke-56 tahun 2010.
Dasar dan polisi yang kerajaan juga tidak dikaji sedalam-dalamnya sehingga berlaku flip-flop dalam membuat keputusan seperti keputusan kerajaan berkaitan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan yang terbaru isu pembelian saham MAS oleh Air Asia.
Begitulah kehancuran boleh berlaku apabila amanah diberikan kepada mereka yang bukan ahlinya.
 فإذا ضيعت الأمانة فانت رِ الساعة

2.5 Roadmap ke Putrajaya
PAS menyertai PRU ke-13 dengan tujuan untuk mencapai kemenangan. Sehubungan dengan itu, PAS dan PR mesti memperkukuhkan penguasaan kerusi kita di Semenanjung Malaysia di samping melipatgandakan penguasaan di Sabah dan Sarawak.
PR perlu memenangi sehingga sekurang-kurangnya 100 kerusi parlimen dari 165 kerusi di Semenanjung Malaysia. Untuk mencapai jumlah tersebut PAS perlu:
   - Mengekalkan semua kerusi parlimen yang dimenangi pada PRU ke-12 2008
   - Menambah lebih banyak kerusi di Terengganu, Perak dan Selangor berbanding PRU ke-12 2008.
   - Memenangi sekurang-kurangnya satu kerusi Parlimen di Perlis, Pulau Pinang, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.
PAS mesti berusaha bersama PR untuk mempertahankan kemenangan di negeri-negeri yang sedia di perintah oleh PR iaitu Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor.
PAS mesti berusaha bersama PR untuk memenangi semula negeri Perak dan Terengganu di samping berusaha menawan negeri Perlis.
PAS mesti berusaha bersama PR untuk melemahkan penguasaan UMNO dan BN di kubu mereka, Johor, Melaka, Pahang dan Negeri Sembilan.
PAS juga mestilah bersedia menerima dan mengalu-alukan penyertaan golongan al-mala' yang ingin menegakkan Islam bersama PAS, antaranya seperti golongan penjawat awam, kelompok budayawan, artis dalam berbagai bidang, pemimpin masyarakat dan pentadbiran kerajaan dan sebagainya.
PAS mesti memberi tumpuan untuk menambah sokongan pengundi-pengundi Melayu sehingga menambah secara purata 3 - 4 % dengan langkah-langkah berikut:
   - Meyakinkan masyarakat Melayu bahawa PAS benar-benar bersedia untuk memimpin Negara dan akan martabat martabat masyarakat Melayu dengan mendaulatkan Islam.
   - Menyedarkan masyarakat Melayu dengan isu-isu yang mereka mempunyai kepentingan langsung seperti isu FELDA, pengambilan dan rampasan tanah, majoriti masyarakat Melayu yang terpinggir dan salah urus wang zakat.
   - Menjadikan masyarakat Melayu bandar dan golongan Melayu kelas pertengahan sebagai agen perubah penting kepada pengundi-pengundi Melayu luar Bandar. Kesempatan bulan Ramadan dan Eidul Fitri perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk tujuan tersebut.
  - Mendekati golongan-golongan yang berpengaruh besar dari kalangan pengundi-pengundi Melayu seperti penjawat awam dan pertubuhan masyarakat sivil.
PAS melalui Dewan Pemuda perlu memberi tumpuan yang besar kepada pengundi-pengundi Muda yang sebahagian besar mereka berada di bandar-bandar. 
PAS melalui Dewan Muslimat perlu mengekang dan mengurangkan sokongan kaum wanita kepada BN dan juga mendekati dengan berakhlak penggerak-penggerak KEMAS yang sebahagian besarnya dari kalangan kaum wanita.
PAS melalui Dewan Ulama perlu mendekati golongan agamawan dan NGO-NGO Islam untuk meyakinkan mereka bahawa PR bersedia memikul amanah ke arah pemerintahan yang adil dan ihsan.
PAS melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) akan terus mendekati para pengundi bukan Islam untuk meyakinkan mereka dengan slogan "PAS for All".
Semua ahli-ahli PAS mesti mendekati para pegawai kerajaan termasuk ahli-ahli pasukan keselamatan seperti anggota tentera, polis dan RELA di samping

penyokong-penyokong UMNO dengan akhlak yang terpuji supaya mereka beralih menyokong perjuangan Islam yang dipelopori oleh PAS. Sekiranya PAS dan PR diberi kepercayaan memimpin Malaysia kesemua mereka akan dilayan sama adil sebagaimana tuntutan Islam, dan seperti yang dipelajari dari Sirah Rasulullah s.a.w. tidak akan wujud gejala membalas dendam terhadap mana-mana pihak.
2.6 Persiapan Ahli-ahli PAS
Firman Allah:

يَٰٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُو ا ٱصۡبِرُو ا وَصَابِرُو ا وَرَابِطُو ا وَٱتَّقُو ا ٱللهَّ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan melaksanakan tugas masing-masing) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). (Ali Imran: 200)
Berdasarkan ayat di atas seluruh ahli PAS perlu mempersiapkan diri dengan kesabaran yang tinggi dalam menghadapi PRU ke-13 yang merupakan pertembungan yang paling sengit.
Para petugas PAS perlu mempertingkatkan akhlak kita dalam menghadapi pertembungan sengit ini walaupun menghadapi provokasi yang melampau daripada pihak lawan.
Usaha yang bersungguh-sungguh perlu dilakukan untuk memperkukuhkan jentera parti daripada peringkat pusat sehingga ke peringkat cawangan dengan mengelakkan khilaf yang tidak perlu dan mengutama semangat shura dalam membuat keputusan di setiap peringkat.
Mempereratkan hubungan dengan Allah s.w.t. dengan terus bermunajat dan bertawakkal kepadaNya bagi memenuhi ciri-ciri golongan yang mendapat pertolongan Allah.
3. Penutup
Saya menyeru semua ahli-ahli PAS menjadikan gerakkerja dalam PRU ke-13 sebagai sebahagian dari jihad dan ibadah dengan membetulkan niat kita , melaksanakan tugas dengan Istiqamah dan Iltizam , semata-mata mencapai keredhaan Allah.
 الله أكبر ولله الحمد

Show us trust fund for settlers!

Posted: 31 May 2012 09:27 PM PDT

DAP leader Tony Pua accused Felda chairman Isa Samad of blatantly lying about the supposed trust fund set up to channel profits from the listing of Felda Gloval Ventures Holdings Bhd (FGVH).Pua, the party's national publicity chief, said the trust fund was clearly "an afterthought" designed to cover up Putrajaya's attempt to contain a potential backlash from concerns that settlers may be "shortchanged" in the plantation giant's initial public offering.
Felda or the National Land Development Scheme denied yesterday that settlers were sidelined after opposition leaders pointed out the meagre shares allocated to settlers.
Isa said the government had wanted more shares for the settlers and allocated 37% from the total shares to the Felda Settlers Cooperative (KPH) but it refused participation in the IPO (initial public offering).
Read More / Baca Lagi >>

Sarawak to be an ‘equal partner’ under Pakatan rule, says Anwar

Posted: 31 May 2012 09:26 PM PDT

KUALA LUMPUR, June 1 — Pakatan Rakyat (PR) will adhere to the proper spirit of federalism and ensure that Sarawak is accorded as much rights and privileges as other states should the opposition come to power in the future, Datuk Seri Anwar Ibrahim said.
The PR de facto leader said today his coalition does not view the state as a "fixed deposit" for any party, and that Sarawak is more important than just winning votes.
"Sarawak for us is an equal partner in the Federation of Malaysia. In our vision of the future, Sarawakians will shape their state while aiding the wider federation to become more unified and strong.
"This is the true spirit of federalism Malaysia espoused when it was formed in 1963," Anwar (picture) said in a special Gawai address today.
Read More / Baca Lagi >>

Critical thinking not allowed!

Posted: 31 May 2012 09:24 PM PDT

Trying to silence critical voices is not going to work, as more and more Malaysians begin to open up to honest and no-nonsense minds.
Jeswan Kaur
 
The country takes the "Malaysia Boleh!" motto seriously, be it when it comes to scaling the highest peak or jumping into the cold waters of the English Channel.
However, what the country has never been big on is on nourishing critical thinking among its people, emphasising only on academic excellence.
What is just as pathetic is the government's meddling and deciding for the rakyat what books they should and should not read, alleging that certain books "threaten national security".
The most recent incident saw the Home Ministry seizing New York University professor and author Irshad Manji's "Allah, Liberty and Love" book which has been translated into Bahasa Malaysia because the Islamic Development Department (Jakim) has concluded the book contains "elements which could confuse the public and against the syariah as stated in the Quran and Hadith".
Read More / Baca Lagi >>

Dunia Tidak Laku Di Akhirat.

Posted: 31 May 2012 09:22 PM PDT

Oleh Idris Hj Ahmad
Semua makhluk yang hidup akan mati dan mati pula biarlah dengan Islam. Ini adalah suatu perintah dari Allah SWT terhadap hambanya supaya mati di dalam agama Islam. Sebab agama Islam itu ialah agama yang diakui Allah dan diakui sebagai agama yang benar di dalam kitabnya al-Quran. Allah tidak menerima selain daripada Islam.

Firman Allah SWT "Sesungguhnya Agama yang diredhai oleh Allah ialah Islam" (al-Imran:19) 
Firman Allah yang lain
"Barangsiapa yang menganut agama selain daripada Islam, maka tidaklah akan diterima darinya , di hari akhirat kelak ia tergolong di kalangan orang yang rugi" (Al-Imran 85)
Memanglah manusia tidak berkuasa untuk mematikan dirinya di dalam Islam. Tetapi Allah telah meluangkan kepada manusia. Sekiranya ia inginkan yang demikian maka hendaklah ia menjalankan perintah yang diwajibkan keatas dirinya serta menurut perintah Allah SWT. Memilih mati di dalam Islam adalah cita-cita manusia yang bertaqwa kepada Allah SWT. Ia hendaklah membenci mati di dalam kepercayaan selain kepercayaan Islam. Kita mesti terus menerus berdoa dan memohon dengan rendah diri dan meminta dari Allah SWT agar dia mewafatkan sebagai seorang Muslim.
Dengan sebab itulah Allah mensifatkan para Nabi dan orang solihin yang sentiasa berusaha untuk menjadi hamba yang mati di dalam keadaan Islam. Firman Allah SWT
"Engkaulah (Allah) pelindungku di dunia dan di akhirat, wafatkanlah aku sebagai seorang Muslim dan kumpulkanlah aku bersama-sama orang-orang Soleh" (Yusuf:101).
Read More / Baca Lagi >>

Sampai masanya UMNO mangambil giliran duduk di bawah

Posted: 31 May 2012 09:12 PM PDT

Dua hari yang lepas beberapa orang penggiat UMNO dari dua bahagian di NS datang menemui saya untuk berborak-borak kerana sudah begitu lama tidak bersua. Mereka adalah AJK kepada UMNO bahagian-bahagian tersebut dan mereka datang dengan hajat untuk belanja saya minum petang. Saya menerima mereka dengan senang hati walaupun saya sudah meninggalkan UMNO buat selama-lamanya.

Hampir dua puluh tahun tidak berjumpa mereka kerana sebelum saya menyertai DAP saya sudah tidak lagi bergiat dan mengambil tahu tentang apa yang berlaku di dalam UMNO itu. Walaupun saya tidak mengambil tahu, berita dan cerita sebenarnya yang berlaku di dalam UMNO itu tidak putus-putus sampai kepada saya melalui mereka-mereka yang datang berjumpa dengan saya di Subang Jaya, kariah tempat saya tinggal sejak tiga puluh tahun yang lalu.
Read More / Baca Lagi >>

Scorpene: Jual dokumen sulit TLDM gugat keselamatan negara

Posted: 31 May 2012 09:10 PM PDT

KUALA LUMPUR 1 Jun: Naib Presiden KEADILAN, N Surendran  mempersoal bagaimana Abdul Razak Baginda yang merupakan kenalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memperoleh dokumen sulit Tentera Laut Malaysia (TLDM) untuk dijual kepada DCNS.
"Saya terkejut mendapat tahu dokumen sulit TLDM boleh terlepas ke pihak luar. Ini sangat berbahaya kerana boleh mengancam keselamatan negara. Ia dijual oleh Razak yang merupakan sahabat baik Najib,"
"Saya khuatir adakah Najib juga terlibat kerana secara kebetulan beliau ketika itu adalah Menteri Pertahanan," katanya kepada Keadilan Daily.
Read More / Baca Lagi >>

'Lynas Busters' JB mula kayuhan ke Kuantan

Posted: 31 May 2012 09:08 PM PDT


 
Kumpulan berbasikal dari Johor Baru memulakan perjalanan tiga hari pagi semalam - berkayuh dari bandar di selatan Semenanjung itu menuju ke Kuantan bagi menyokong kempen anti-Lynas.

johor people in support of anti lynas 300512 02Dengan menggelar diri mereka sebagai 'Lynas Busters', kumpulan
kira-kira 15 penunggang basikal itu berlepas pada kira-kira jam 6.30 pagi dan dijadualkan tiba di Teluk Chempedak di Kuantan, Pahang, sekitar jam 10.30 pagi 3 Jun.

Menurut pengerusi kumpulan anti-Lynas Himpunan Hijau, Wong Tack kumpulan berbasikal itu terdiri daripada individu dari Johor Yellow Flame, Millipede Bikers Team dan Footprint Bicycle Team.Read More / Baca Lagi >>

Dialog dengan Umno tunggu dulu - Presiden PAS

Posted: 31 May 2012 09:07 PM PDT


ALOR SETAR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, PAS bersedia untuk berdialog dengan mana-mana kumpulan Islam yang menjadikan al-Quran, Hadis, Ijma' dan Qias sebagai sumber perjuangan.

Bagaimanapun, kepada kumpulan yang mengaku Islam tetapi tidak menjadikan al-Quran dan hadis sebagai panduan perjuangan, beliau secara sinis berkata 'tunggu dulu'.

"Saya ulangi PAS sedia berdialog dengan kumpulan Islam yang menjadikan al Quran, Hadis, Ijma' dan qias sebagai rujukan.

Read More / Baca Lagi >>

Antara ratu dan rakyat

Posted: 31 May 2012 09:06 PM PDT

Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Queen Elizabeth II
SAMBUTAN Jubli Intan sempena 60 tahun pemerintahan Queen Elizabeth II yang menaiki tahta sejak 1952 akan berlangsung UK beberapa hari lagi. Dikatakan beberapa negara yang masih mendaulatkan Monarki British itu seperti Australia, Canada, New Zealand dan lain-lain akan turut menyambutnya. Di UK, sambutan kelihatan agak besar. Masih nampak perasaan sayang rakyat pada Ratu.

Bangga
  
Saya sendiri merasakan, jika saya rakyat British yang asal, tentu saya juga akan berbangga dengan sumbangan yang pernah diberikan oleh keluarga diraja British itu. Di samping pelbagai sudut yang dikritik, British pernah menjadi empayar yang begitu hebat dan luas sehingga disebut 'The Sun never sets on The British Empire'. Sebahagian kekayaan dan kemakmuran yang dirasai oleh rakyat British hari ini adalah hasil usaha 'penjajahan' yang dilakukan oleh keluarga diraja British.
Read More / Baca Lagi >>

Malaysia after regime change

Posted: 31 May 2012 07:52 PM PDT

Malaysia after regime change – Ong Kian MingWhat happens in the unlikely event that Pakatan Rakyat (PR) wins and maintains control of the federal government after the 13th general election? This is a question which few people have tried to address systematically. In this article, I want to highlight what I think will be the five main challenges facing a PR federal government as a way to contextualise the policy options which such a government will have to address.
I have summarised these five main challenges into five 'P's: (i) Dealing with the 'Past' (ii) Distributing
'Power' between the federal and state governments (iii) Coming up with a new set of 'Plans' in the economic, political and social arenas (iv) Focusing on a smaller number of 'Priorities' which can be delivered within 100 days and one year and finally (v) Finding a set of 'Procedures' to deal with disagreements within the PR coalition.
(i) Past
Read More / Baca Lagi >>

Global Economy: Ignore the politicians' optimism, the outlook is DEPRESSING

Posted: 31 May 2012 07:50 PM PDT

Global Economy: Ignore the politicians' optimism, the outlook is DEPRESSING Well folks, since our last analysis on Global Stock markets, I think it is time for us to look at what is in store for us in the Global Economy. As everyone knows we are certainly living in some exciting times. There are too many problems going on around the world and it seems to be getting from bad to worse with each passing day.
We have seen problems in Greece's inability to form a government, contagion being spread to Spain with its 4th largest bank needing a bailout, bond spreads are sky rocketing in Spain, Italy and Portugal - almost too much to mention! So how do we view the Global Economy going forward? What indicator can we use to gauge the health of the global economy?
Baltic Dry Index
So what is the Baltic Dry Index?
Read More / Baca Lagi >>

Hukuman Pancung Ke Atas Jenayah Hina Allah Dan Rasul

Posted: 31 May 2012 07:37 PM PDT

"HUKUMAN DI SANA AMAT KETAT DAN SEBAB ITULAH MAKSIAT,JENAYAH DAN PENGHINAAN KE ATAS RASULULLAH DAN ALLAH SWT HAMPIR TIADA.

Parlimen Kuwait pada Khamis lalu, 3 Mei bersetuju penggubalan undang-undang yang membuat penghina Allah atau Nabi Muhammad SAW boleh dihukum mati. Keberanian ini mencetuskan perdebatan panas mengenai kebebasan bersuara di negara kecil di Teluk Arab tersebut. "Kami tidak mahu melaksanakannya kerana orang berpendapat atau berfikir kerana Islam menghormati orang-orang ini," kata anggota parlimen dari pembangkang Ali al-Deqbasi, Agence France-Presse (AFP) melaporkan. "Tapi kita perlu undang-undang ini kerana kejadian penghinaan terhadap Allah meningkat. Kita harus mencegah mereka."

Read More / Baca Lagi >>

Kenapa SPR Fobia Sangat Dengan 'KARTUN' ??

Posted: 31 May 2012 07:27 PM PDTKah!kah!kah! inilah berita yg paling lucu utk tahun ini..kenapa SPR takut sangat dgn pengaruh 'KARTUN' ??..tapi dgn 'PENGUNDI HANTU' tak takut dn tak seram pun!! mcm2 idea pelik dn undang2 gila yg dibuat oleh SPR aka perkakas umno/apco nih dlm mengekang kebangkitan rakyat dlm pru ke 13 nanti..nampak sangat tahap kebodohan perkakas umno/apco nih..gua sebagai rakyat Malaysia yg celik akal dh rasa muak dn menyampah dgn tindak-tanduk ala2 haram jadah SPR nih..di zaman langit terbuka seperti ini SPR masih diterajui oleh saki baki manusia kuno yg dangkal dn bebal..sekarang baru korang tau betapa hebatnya pengaruh karikatur dlm mencelikkan akal rakyat Malaysia..persetankan dgn undang2 gila SPR ini..kpd Saudara Zunar and the gang...teruskan perjuangan kalian tanpa rasa takut..kerana karya2 kritis dn lucu kalian telah banyak membuka minda rakyat Malaysia..

Scorpenes: Too much for Najib to remain silent on & too obvious for MACC to ignore

Posted: 31 May 2012 07:24 PM PDT

Scorpenes: Too much for Najib to remain silent on & too obvious for MACC to ignoreA bombshell was dropped at the Suaram's press conference in Bangkok on the Scorpene case which is on trial in Paris, France.
French lawyer Joseph Breham, who is acting on behalf of human rights NGO Suaram, revealed that the company paid 36 million euro (RM142 million) to Terasasi (Hong Kong) Ltd, ostensibly for "commercial engineering" works. However, the company was paid for selling top secret military intelligence on the Scorpene submarines to the French company.
Breham, who based his expose on the French prosecution papers, said the act of "selling" top secret papers to a foreign country such as this is considered treason.
In France, he stressed, it would be absolutely illegal to sell such reports as it could either be considered a breach of defence secrets or high treason.
"It's treason because you are selling to a competitor or a foreign country what you think about a specific weapon, and your plan on how to use this specific weapon," replied Breham, when asked by a journalist if it was legal for an individual to sell such reports.
Read More / Baca Lagi >>

Kawalan Media Baru - Ugutan Atau Ketakutan?

Posted: 31 May 2012 07:20 PM PDT


Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab?? terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.

Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka.
Read More / Baca Lagi >>

Bad faith to use sedition pending review, law experts tell Putrajaya

Posted: 31 May 2012 07:16 PM PDT

Nizar posted three tweets on the Sultan of Johor's record RM520,000 bid for the WWW1 number plate. — File pic
KUALA LUMPUR, June 1 — The authorities should stop sedition probes pending Putrajaya's review of the controversial law, say legal experts following an investigation into reports lodged against Datuk Seri Nizar Jamaluddin for allegedly criticising the Johor Ruler's RM500,000 purchase of the WWW1 car registration number plate. News that Johor police are investigating the former Perak mentri besar for sedition has reignited debate on the archaic law that critics say is being used as a political tool to suppress legitimate dissent against the government.
Read More / Baca Lagi >>

KDN akan siar rakaman Bersih 3.0 tanpa tapisan...!!!

Posted: 31 May 2012 07:14 PM PDT

Menurut Hishamuddin, Menteri Dalam Negeri, kementerian beliau akan menayangkan video himpunan Bersih 3.0 secara menyeluruh.

Apa yang menarik di sini, beliau memberi jaminan bahawa video yang akan disiarkan itu bebas dari sebarang tapisan, superimpose atau lain-lain aspek yang boleh menimbulkan kesangsian.


Read More / Baca Lagi >>

Syria releases findings of Houla investigation

Posted: 31 May 2012 06:48 PM PDT

Rafizi: Why me and not NFC chief?

Posted: 31 May 2012 06:47 PM PDT

Anwar Ibrahim: Curi Salah, Curi Ayam Salah, Tapi Menteri Curi Lembu

Posted: 31 May 2012 06:46 PM PDT

Anwar Ibrahim: Kalau Saya Tak Hormat Hak Orang, Saya Tak Layak Jadi Pemimpin Di Negara Ini

Posted: 31 May 2012 06:46 PM PDT

Hapuskan kadar faedah PTPTN kata pensyarah

Posted: 31 May 2012 06:46 PM PDT

Anwar Ibrahim: Najib, Jangan Bimbang!

Posted: 31 May 2012 06:45 PM PDT

Israel returns remains of Palestinians

Posted: 31 May 2012 06:44 PM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT