Nuffnang

Pengikut

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


BERSIH 3.0 : Detik-detik bermula jam 5.00 pagi hingga 6.30 ptg

Posted: 28 Apr 2012 04:18 AM PDT

SILA IKUTI TWITTER DI SEBELAH UNTUK LAPORAN TERKINI


6.30 petang: Polis mengesahkan bahawa senapang milik anggotanya yang dikatakan hilang, diambil peserta perhimpunan, sudah ditemui.
6.00 petang: Dataran Merdeka masih dikawal oleh polis.
5.50 petang: Naib Presiden PKR Tian Chua menghantar mesej Twitter bahawa beliau ditahan polis.
5.25 petang: Seorang jurukamera TV Al-Hijrah, Mohd Azri Mohd Salleh Khalid didakwa dibelasah oleh penyokong Bersih di hadapan Kompleks Sogo ketika cuba menghalang penyokong yang sedang menyerang seorang anggota polis selepas mereka memecahkan tingkap kenderaan polis.
5.15 petang: Seorang penyokong Perhimpunan Bersih 3.0 menasihatkan peserta perhimpunan supaya beredar dari kawasan Wisma Sime Darby, yang terletak di Jalan Raja Laut.
4.45 petang: Polis melepaskan air pemedih mata ke atas mereka dipercayai peserta perhimpunan di Jalan Sultan Ismail.
4.45 petang: Polis melepaskan tembakan gas pemedih mata di kawasan Medan Tunku
4.40 petang: Gas pemedih mata dilepaskan ke atas peserta perhimpunan berhampiran gudang membeli-belah Mydin, Jalan Tun Perak. Peserta melari ke arah Menara Maybank, berdekatan Pudu Sentral. Polis beredar dari kawasan Menara Maybank beberapa minit kemudian, tetapi provokasi terus dilakukan. Mereka bertindak membaling botol minuman.
4.35 petang: Ada maklumat bahawa kereta polis terbalik, di kawasan Kompleks Sogo.
4.30 petang: Twitter PDRM menyebut bahawa seramai 29 peserta perhimpunan pengsan, menerima bantuan perubatan.
4.30 petang: Penyokong mengosongkan pekarangan ibu pejabat Pas. Semua bersurai.

4 petang: Anggota polis masih berkawal di stesen LRT Masjid Jamek dan kini beberapa siri tangkapan dilakukan, beberapa anggota polis turut cedera akibat dibaling batu oleh peserta perhimpunan.
3.55 petang: Laporan tidak rasmi menyebut lebih 100 orang ditahan. Polis dijadual akan mengadakan sidang media dalam waktu terdekat. Ada peserta dilaporkan pengsan.
3.50 petang: Pasukan FRU terus bergerak ke arah Jalan Raja Laut untuk menyuraikan peserta.
3.45 petang: Polis keluar dari kawasan Dataran Merdeka untuk 'membebaskan' ibu negara daripada peserta perhimpunan, yang berada di beberapa kawasan di pusat bandar raya.
3.45 petang: Laporan SMS The Sun menyebut beberapa pemilik kedai di Jalan Munshi Abdullah membuka pintu kedai masing-masing bagi membolehkan peserta perhimpunan berteduh.
3.13 petang: Sebahagian peserta berkumpul semula di kawasan Kompleks Sogo. Berarak semuka ke ibu pejabat Pas di Jalan Raja Laut.
3.11 petang: Anwar dilaporkan melepasi sekatan polis dari arah Jalan Raja Laut. Polis bergerak ke arah kumpulan yang datang dari arah Masjid Negara.
3 petang: Peserta rempuh masuk sekatan, FRU bertindak - gas dan air pemedih mata dilepaskan. Peserta pula bertindak baling batu ke arah polis. Seorang peserta ditahan dan digari.
2.55 petang: Peserta dan penyokong Bersih merempuh, polis berundur. Pasukan FRU mengambil alih kedudukan.
2.55 petang: Anwar, Ambiga, Azizah, Nurul Izzah dan Kit Siang serta Mazlan Aliman tiba berhampiran Dataran Merdeka, tengah-tengah penyokong, dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda.
2.44 petang: Mat Sabu mula bergerak ke arah Dataran Merdeka melalui Jalan Tun Perak.
2.30 petang: Azmin berucap, kata rundingan sedang dijalankan dengan polis untuk bagi mereka masuk dataran, dan minta peserta bertenang dan duduk di jalan raya.
2.25 petang: Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu arah peserta himpun duduk, di simpang jalan. Tetapi peserta terus berarak. Mat Sabu duduk dan diikuti para peserta Bersih. Mereka melaungkan duduk itu 'bersih, berdiri itu kotor'. Mat Sabu berdiri untuk berubap. Mat Sabu kata Himpunan Bersih 3.0 diadakan du Dubai, London, dan sedang berlangsung di Bangkok, Thailand dan Sydney, Australia. Esok tengah hari di Amerika Syarikat.

2.15 petang: Peserta cuba untuk merempuh masuk ke Dataran Merdeka.
2.08 petang: Penyokong-penyokong di kawasan berhampiran membuat laungan "We Want Dataran".

2 petang: Dari Pasar Seni, ribuan sertai perarakan ke arah Masjid Jamek yang disertai pemimpin pembangkang, Anwar Ibrahim, Hadi Awang dan Lim Kit Siang

2 petang: Anwar sudah sampai di kawasan Masjid Jamek.
2.00 petang: Kain rentang tertulis "pilihan raya bersih dan adil" dipamerkan. Penyokong bersih mula duduk di sekitar Jalan TAR untuk menunggu kebenaran masuk ke dalam kawasan Dataran Merdeka.
2.00 petang: Suasana kelihatan meriah di sekitar Jalan Tun HS Lee. Mereka melaungkan Bersih, Bersih dan bertepuk tangan.
1.50 tengah hari: Lebih kurang 10 orang penyokong Bersih baring bersama kain rentang di hadapan Wisma Bandar Jalan TAR.
1.48 tengah hari: Anwar sudah bergerak ke Dataran melalui Pasar Seni dari Masjid Negara.
1.45 tengah hari: Kumpulan Besar dijangka 10,000 peserta diketuai oleh Unit Amal Pas ke Dataran.
1.43 tengah hari: Polis membuat sekatan di hadapan bulatan dekat dengan Bank Negara Malaysia.
1.45 tengah hari: Mula berkumpul, melaungkan "Hancur-Hancur", kumpulan besar dari Pasar Seni mula bergerak mulai jalan ke Pudu, seterusnya ke Dataran.
1.30 tengah hari: Di Masjid Negara, kumpulan besar dari Masjid Negara yang diketuai Anwar mula bergerak ke Dataran Merdeka.
1.25 tengah hari: Peserta Bersih menjamu selera di restoran berhampiran Pasar Seni. Dalam beberapa minit lagi kumpulan besar dijangka, lebih 10,000 akan bergerak ke Dataran Merdeka.
1.25 tengah hari: Datuk S. Ambiga berkata mereka akan bergerak dari Pasar Seni ke arah Dataran Merdeka, pada jam 1.45 petang.
1.20 tengah hari: Penyokong barisan hadapan cuba mengangkat pagar besi yang diletak sebagai penghadang. Cubaan merempuh masuk yang pertama.
1.20 tengah hari: Pasukan Unit Amal Pas mula mengawal ketat keselamatan pemimpin utama Pakatan Rakyat di Masjid Negara.
1.10 tengah hari: Karpal baru sampai di pekarangan bangunan Majlis Peguam.
1.10 tengah hari: Polis sudah bersedia untuk bertindak. Masih menunggu loceng dibunyikan.

1.10 tengah hari: Polis anggarkan hanya 5,000 peserta di kawasan Dataran Merdeka
1 tengah hari: Menurut sumber rempuhan akan dibuat jam 1.30 tengah hari oleh peserta.
12.40 tengah hari: Di kawasan Masjid Negara, kumpulan diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim cuba merempuh 'benteng' polis.

12.36 tengah hari: Anwar tiba di kawasan Masjid Negara dan dijangka menunaikan solat Zohor.
12.15 tengah hari: Sekumpulan penyokong Bersih lebih kurang 500 yang diketuai oleh Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar, dan mereka akan bergerak ke Dataran Merdeka. Peguam Bersih sedang meminta kebenaran PDRM untuk melalui Jalan Tuanku Abdul Rahman.

12.15 tengah hari: Kira-kira 20 ahli Parlimen dan Adun Pakatan Rakyat duduk di dalam satu bulatan sambil dikelilingi 50

12.09 tengah hari: Di kawasan Masjid Negara, kelihatan Lim Kit Siang sudah tiba di lokasi

12.05 tengah hari: Arahan daripada pihak Bersih - minta peserta perhimpunan duduk dan menunggu sehingga jam 1.30 petang.

12 tengah hari: Seorang dikenali Azhar, membacakan sajak - "Aku Duduk, Aku Bantah" di atas pentas Pasar Seni

12 tengah hari: Kehadiran YB Datuk Seri  Nizar Jamaluddin di atas pentas Pasar Seni

12.01 tengah hari: Di kawasan Masjid Negara, sebuah trak watercanon melalui kawasan Masjid Negara dan penyokong Bersih bersorak.

12 tengah hari: Di kawasan Masjid Negara, penyokong Bersih mula menyanyikan lagu Negaraku. Keadaan semakin sesak di sini

11.55 pagi: Di kawasan Masjid Negara, kelompok besar dikatakan menunggu ketibaan Datuk seri Anwar Ibrahim jam 12.30 tengah hari.

11.55 pagi: Peserta perhimpunan menyanyikan lagu Negaraku dan masih berhimpunan di hadapan Pasar Seni.

11.55 pagi: Datuk Chua Jui Meng dari PKR turut berada di atas pentas dengan Datuk S Ambiga di Pasar Seni. Zunar Kartunis juga turut serta.

11.55 pagi: Masalah untuk berkomunikasi di lokasi Masjid Negara.

11.55 pagi: Zunar berucap menggunakan pembesar suara dan mengarahkan peserta bergerak ke Dataran Merdeka jam 1.30 petang.

11.45 pagi: Di sekitar Pasar Seni, kira-kira 5,000 orang. Mereka mula berarak dengan diketuai oleh Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi  dari Stesen keretapi lama ke Pasar Seni.

11.42 pagi: Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali tiba di persimpangan Jalan Raja-Jalan Tuanku Abdul Rahman. Azmin Ali duduk di atas bahu jalan menyokong paara peserta. Beri ucapan menggunakan pembesar suara.

11.40 pagi: Di hadapan pejabat Majlis Peguam seramai 100 orang penyokong berkumpul dan berdemo secara aman dengan duduk ditepi jalan berikutan cuaca panas.

11.40 pagi: Anggota FRU telah ditempatkan di Dataran Merdeka

11.35 pagi: Di kawasan Masjid Negara, kelihatan tujuh trak FRU mula bergerak ke arah Dataran Merdeka.

11.35 pagi: Orang ramai dilarang masuk ke Pasar Seni. Mereka diminta keluar dari Pasar Seni kerana pihak pengurusan akan menutup buat sementara waktu.

11.35 pagi: Dalam Komuter dari Klang penuh dan dengan penyokong Bersih sambil melaungkan takbir dan bersorak demi anak cucu

11.30 pagi: Jalan Lebuh Pasar dan Jalan Sultan Hishamuddin lenggang, hanya dipenuhi oleh anggota penguat kuasa terdiri anggota polis dan DBKL ini kerana pihak berkuasa telah menutup jalan lebih jauh daripada Dataran.

11.25 pagi: Sepasangan kekasih dari Petaling Jaya, memakai baju kuning dan penuh dengan lencana bunga kuning. Kehadiran mereka menarik perhatian ramai.  Sheren Chin dan kekasihnya dikenali sebagai  Zideck tidak tidur semalaman menyiapkan pakaian tersebut. Bunga2 di baju tersebut akan diberikan kepada peserta perhimpunan apabila tiba di Dataran Merdeka.

11.25 pagi: Seramai 70 anggota dan pegawai JPAM yang bertugas di Dataran, maktab dan pusat latihan polis termasuk 6 hotspot perhimpunan bersih di sekitar KL.

11.05 pagi: Azmin Ali bersama peserta Bersih berada di hadapan Sogo. Azmin Ali mula berarak ke Dataran. Beliau berarak ke Dataran melalui Jalan Masjid India..

11.00 pagi: Hampir 2,000 penyokong bergerak dari KLCC ke Dataran Merdeka selepas merempuh halangan polis.

10.40 pagi: Penyokong Bersih mula membuat bantahan dengan duduk di kawasan jalan raya.. Dianggarkan seramai 300 orang.

10.40 pagi: Pusat membeli-belah Sogo telah mula beroperasi, namun hanya pintu utama dibuka, manakala pintu sisi ditutup untuk tujuan keselamatan

10.40 pagi: Di dalam Pasar Seni, masih banyak kedai yang belum dibuka. Peserta perhimpunan turut mengambil peluang berlegar-legar di dalam kerana keadaan berhawa dingin berbanding di luar

10.40 pagi: Di kawasan KLCC, kira-kira 1,500 Penyokong Anti-Lynas di KLCC mula berarak ke Kedutaan Australia melalui Jalan Ampang

10.35 pagi: Ambiga bergerak ke Dataran Merdeka.

10.30 pagi: Kira-kira 20 Unit Amal Pas di sekitar Pasar Seni. Keadaan terkawal dan gerai di sekitar Kasturi Walk yang menjual cenderamata masih ditutup, hanya peniaga air yang mendapat sambutan.

10.22 pagi: Di kawasan Masjid Negara, Unit Amal berucap memberi kata-kata semangat kepada peserta untuk terus bertahan dan bersemangat tinggi mencapai matlamat Bersih 3.0.

10.20 pagi: Masjid Negara, pergerakan mula berlaku, kira-kira 3,000 penyokong Bersih bersiap-siap untuk memulakan perarakan ke dataran

10.15 pagi: Peserta yang turun dari LRT Pasar Seni berjalan kaki beramai-ramai dan menuju ke Petaling Street seterusnya ke arah Masjid Jamek

10.15 pagi: Penyokong Anti-Lynas berpecah kepada dua kumpulan, satu masih di hadapan KLCC-Jalan Ampang, manakala lokasi baru di hadapan KLCC-Simpang empat Jalan Ampang dan Yap Kwan Seng

10.05 pagi: Peniaga air soya di Jalan Petaling diberi jolokan "Bersih Soya" mendapat sambutan dikalangan peserta perhimpunan. Pemilik gerai Kim Soya Bean itu juga melaungkan Bersih 2 dan menjual air soya RM1 sahaja

10.00 pagi: Belon 'Angry Bird' dijual RM20 tarik perhatian. 'Angry Bird' berwarna kuning itu juga ditulis Save Malaysia, Stop lynas

10 pagi: Jumlah terkini penyokong yang berada di betul-betul sebelah Dataran (simpang Jalan TAR dan Jalan Raja), antara 8,000 hingga 10,000. Ini anggaran kasar.

9.55 pagi: Di kawasan Masjid negara, penyokong terus bertambah tapi belum ada pergerakan, semua masih menunggu arahan seterusnya.

9.51 pagi: Di kawasan Petaling Street, peserta perhimpunan berkumpul dan melaungkan Bersih berulang kali. Gerai-gerai di sekitar Petaling Street juga masih belum dibuka.

9.50 pagi: Lebih 500 penyokong Bersih dan Anti-Lynas berhimpun di hadapan KLCC. Polis juga dilihat berkawal di kawasan berhampiran.

9.50 pagi: Peserta perhimpunan bergerak dari Pasar Seni menuju ke Petaling Street. Mereka juga bertindak menukar pakaian dan memaki T -shirt Bersih 3.0.

9.49 pagi: Dianggarkan jumlah terkini yang berada di kawasan persimpangan ke Dataran Merdeka seramai 5,000.

9.40 pagi: Polis memberi kerjasama baik kepada dua wartawan Sinar Harian yang menunggang motosikal untuk membuat liputan di KLCC.

9.40 pagi: Anggota bomba dan unit kecemasan HKL turut ditempatkan berhampiran dengan Dataran, Stadium, Bangun Sultan Abdul Samad dan beberapa kawasan yang lain.

9.45 pagi: Peserta perhimpunan semakin bertambah dan berkumpul di sekitar Pasar Seni.

9.41 pagi: Di kawasan Masjid Negara, penyokong Bersih terus bertambah, sekarang anggaran 1,500 orang. Ramai lagi mula datang dengan pakaian Bersih

9.40 pagi: Penyokong Duduk Bantah Bersih 3.0 berhimpun di hadapan Pejabat Agung Pas di Jalan Raja Laut

9.40 pagi: Helikopter PDRM mula berlegar-legar di lokasi-lokasi Bersih

9.38 pagi: Kelihatan 100 penyokong berkumpul di hadapan Kompleks Pertama.

9.35 pagi: Tindakan penyokong Bersih duduk di jalan raya menghalang ambulans HKL ke lokasi kecemasan

9.40 pagi: Penyokong Bersih menjadikan kawasan berhampiran Dataran sebagai pesta, mereka bergambar sesama sendiri, tidak kurang juga yang menjual lencana Bersih,  ada juga yang menelefon rakan lain ajak berkumpul di Dataran.

9.30 pagi: Ketibaan Unit Amal di Dataran Merdeka.

9.30 pagi: Peserta Bersih 3.0 bersorak apabila pasukan Polis Diraja Malaysia melalui jalan di stesen LRT Masjid Jamek. Mereka bersorak dan menunjukkan tanda gembira dengan kehadiran polis.

9.30 pagi: Peserta mula membanjiri perkarangan stesen LRT Masjid Jamek dengan memakai baju yang tertulis 'Bersih 3.0, Duduk Bantah', SAMM, kain yang diikat di tangan dan kepala.

9.30 pagi: Lebih 20 anggota polis bantuan dilihat berada di dalam stesen LRT Masjid Jamek untuk mengawal keadaan.

9.30 pagi: Warga emas dari Kedah semangat datang ke perhimpunan Bersih 3.0 sejak Jumaat lalu dan tidak tidur sehingga hari perhimpunan. Mereka tidur di Masjid Jamek bagi memberi sokongan.

9.30 pagi: Lebih kurang 500 peserta masih duduk di perkarangan stesen LRT Masjid Jamek sebelum menyertai perhimpunan Bersih 3.0 di Dataran Merdeka.

9.20 pagi: Penyokong mula duduk di atas jalan raya.

9.15 pagi: Seramai lebih 100 anggota polis 'standby' di hadapan Sogo. Kelihatan beberapa buah bas menghantar polis ke lokasi.

9.20: Penyokong Bersih terus membanjiri kawasan Masjid Negara, jumlah meningkat kepada kira-kira 1,000 orang. Sepasukan 30 orang unit amal turut kelihatan.

9.10 pagi: Penyokong Bersih cuba menghampiri Dataran Merdeka dan berkumpul berhampiran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sambit menjerit "Bersih" dan "Reformasi".

9.08 pagi: Kira-kira 300 penyokong Bersih 3.0 sudah membanjiri pekarangan Masjid Negara.

9.05 pagi: Kebanyakan penyokong Bersih, pada masa sekarang, kelihatan kalangan remaja.

9 pagi: Jalan Tuanku Abdul Rahman di hadapan Kompleks Sogo ditutup kepada kenderaan. Polis mula membuat benteng.

8.41 pagi: Menurut mesej Twittter empat bas PDRM sudah mula bergerak ke Stesen Masjid Jamek.

8.40 pagi: Stesen LRT Masjis Jamek terdapat penyokong Bersih dan anggota polis ditugaskan mengawal keselamatan.

8.30 pagi: Dianggarkan lebih 3,000 penyokong Bersih mula berkumpul di luar Dataran Merdeka, di persimpangan Jalan TAR dan Jalan Raja. Sorakan bermula

7.40pm: Kira-kira dua ribu pegawai polis telah berada di dalam Dataran Merdeka.

6.30 pagi - ratusan polis (mungkin hampir seribu) mula masuk dataran.

6.15 pagi - kira-kira 60 pegawai polis mula berkumpul di jalan depan Bangunan DBKL. Dua bas polis dan tiga trak polis membawa ratusan pegawai tiba di sekitar dataran

5.15 hingga 6.15 pagi - Tiada banyak perkara berlaku. Hanya polis yang sekali sekala memantau kawasan menaiki motosikal dan kereta. Laungan azan Subuh dan bunyi jam menandakan masuk jam 6 pagi, memecah kesunyian.

5.15 pagi - jeritan reformasi kedengaran, datang daripada sekumpulan kecil penyokong.

5 pagi: Tidak lebih 200 penyokong Bersih telah berada di sekitar Dataran, berhampiran bangunan DBKL. Kebanyakan mereka sedang tidur di kaki lima.
Puluhan pegawai polis berada di dalam kawasan dataran yang telah ditutup.


AKAN MENYUSUL


Kopitiam Bang Nan

0
sumber :-

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Sebelum saya ceritakan keganasan polis yang saya saksikan

Posted: 28 Apr 2012 05:22 AM PDT


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Keganasan: Reuters jangka PRU ditangguh lagi

Posted: 28 Apr 2012 07:15 PM PDT

(Sebahagian peserta perhimpunan Bersih 3.0 semalam)


KUALA LUMPUR: Agensi media antarabangsa, Reuters meramalkan pilihan raya umum ke 13 mungkin ditangguhkan ekoran pertembungan antara polis dengan peserta perhimpunan Bersih 3.0 semalam.

Menurut agensi berita itu, pertembungan semalam meningkatkan risiko negatif kepada pihak pemerintah dan boleh menyebabkan pilihan raya ditangguhkan yang sebelum ini diramalkan Jun ini.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 3.0 : KP beri sokongan di Pulapol.

Posted: 28 Apr 2012 07:04 PM PDT

Kakitangan Media Kena Belasah Depan SOGO | BERSIH 3.0

Posted: 28 Apr 2012 07:02 PM PDT

Polis Laukan Para Demonstran

Posted: 28 Apr 2012 06:58 PM PDT

Abim ucap tahniah di atas kejayaan Bersih

Posted: 28 Apr 2012 06:56 PM PDT

KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) mengucapkan tahniah di atas kejayaan rakyat Malaysia menganjurkan perhimpunan Berrsih 3.0 semalam.

Menilai kepada jumlah kehadiran orang di samping rangkaian protes serupa yang dianjurkan di seluruh dunia, Abim beranggapan ia memberikan isyarat jelas bahawa rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang agama dan bangsa yang mahukan sistem pilihanraya yang telus serta tidak diragui integritinya diamalkan di negara yang tercinta ini.

Demikian kata Amidi Abdul Manan, Presiden Abim dalam satu kenyataannya selepas perhimpunan Bersih 3.0 semalam.
Read More / Baca Lagi >>

Kita mulakan sebuah negara baru: itu sahaja cara penyelesaian masalah negara

Posted: 28 Apr 2012 06:55 PM PDT

Hari ini hari yang paling ditunggu-tunggu oleh rakyat yang dahagakan keadilan dan kesaksamaan bersiasah. Rakyat sudah tidak lagi menerima cara suruhanjaya pilihanraya mengendalikan pilihanraya dinegara ini. Ratusan ribu rakyat dijangka membanjiri ibu kota untuk menunjukkan bantahan terhadap SPR yang tidak telus dan suruhanjaya yang telah dicemari dengan politik UMNO dan BN. Ketua kepada suruhanjaya pilihanraya rupa-rupanya adalah ahli UMNO dan beliau tidak layak untuk mengendalikan pilihanraya dengan adil dan saksama.
Semuanya ini menyakitkan hati rakyat yang bakal mengundi dan memberikan mandat kepada siapa yang mereka yakini. Sambutan awal menunjukkan yang sambutan terhadap Bersih 3.0 ini adalah menyeluruh di negara ini dan di negara-negara lain di mana rakyat Malaysia tinggal. Laporan awal dari Melbourne, Australia menunjukkan sambutan yang di luar dugaan kerana adalah dijangkakan yang seramai 5,000 rakyat Malaysia akan berhimpun untuk menyokong desakan supaya SPR telus dan jujur dalam pengendalian pilihanraya yang akan datang. Ianya akan diadakan di Federal Square yang berhadapan dengan Flinders Station di kotaraya itu serentak dengan himpunan di Kuala Lumpur.
Read More / Baca Lagi >>

ULTERIOR MOTIVE: Police violence at Bersih planned and co-ordinated?

Posted: 28 Apr 2012 06:51 PM PDT

ULTERIOR MOTIVE: Police violence at Bersih planned and co-ordinated?I had never thought that at the last hour (3-4pm) of the sit-in the situation would turn ugly. I was at the Masjid Jamek area and mostly the atmosphere was carnival in nature with people from all walks of society, especially the younger ones, singing the national anthem and other tunes as well chanting Bersih most of the time. There were balloons and placards to lend colour to the gathering.
Truth be told, the participants were a disciplined lot, thousands and thousands of them. Even, I thought, the PDRM was a restrained lot. But it was not to be! News spread quickly from the frontliners that the police had partly opened up the barricades to Dataran Merdeka at about 3.07 pm and when the people began to move into them, the police had without any warning begun to open fire of tear gas and cannon water at the people.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 3.0 : Kesemua tahanan sertai Bersih dibebas

Posted: 28 Apr 2012 06:49 PM PDT


Tinjauan dari udara peserta perhimpunan Bersih 3.0 berkumpul di Dataran Merdeka petang tadi.
Tinjauan dari udara peserta perhimpunan Bersih 3.0 berkumpul di Dataran Merdeka
SHAH ALAM - Kesemua lebih 300 peserta perhimpunan Bersih 3.0, termasuk bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Abdul Aziz Bari dan Naib Presiden PKR, Tian Chua sudah dibebaskan setakat awal pagi tadi.

Mereka dibebaskan secara berperingkat-peringkat sehingga 5 pagi tadi.


Setakat 2.30 pagi tadi, 100 orang termasuk seorang budak bawah umur masih ditahan di Pusat Latihan Polis (Pulapol), kata peguam-peguam yang menghulurkan bantuan kepada mereka, menerusi laman mikro Twitter.


Read More / Baca Lagi >>

BERSIH 3.0 : Cara polis semalam tidak akan berlaku di bawah Kerajaan Pakatan

Posted: 28 Apr 2012 06:47 PM PDT

KUALA LUMPUR: Anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, di bawah Pakatan Rakyat kelak peristiwa seperti himpunan di Pulau Pinang dan Kuantan (perhimpunan Lynas) tempoh hari akan diterima sebagai KPI polis.

Peristiwa seperti di Kuala Lumpur akan dilihat sebagai kegagalan mereka, kata Khalid melalui twitternya hari ini.

Beliau merujuk kepada kekecohan yang berlaku dalam perhimpunan Bersih 3.0 semalam di Kuala Lumpur.

Perhimpunan yang asalnya berjalan dengan aman bertukar kecoh apabila polis bertindak menembak gas pemedih mata di tengah-tengah orang ramai.

Orang ramai juga mula marah apabila melihat sebuah kereta polis masuk ke kawasan mereka dalam keadaan pemandu kereta itu memakai topi kledar.

Akibatnya orang ramai melempar botol air dan sebagainya ke kereta itu.

Kereta itu kemudiannya melanggar orang ramai dan berhenti di tembok komplek Sogo.
Read More / Baca Lagi >>

Demo bersih gagal: Tak sampai 4,000 yang berdemo

Posted: 28 Apr 2012 06:45 PM PDT

Wartawan utusan malaysia
yang mengekori tunjuk perasan bersih 3.0
mendapati bahawa demo ini telah gagal

hanya 3547 orang peserta telah turun berdemo
heboh heboh tentang ibu segala demo ini telah meleset
kebanyakan yang datang berdemo diupah
dan diberi nasi bungkus

mereka yang datang berdemo
mengikut laporan polis dan dbkl
ialah 2000 orang lelaki china
1000 lelaki india
500 lelaki melayu
40 orang wanita melayu yang telah disewa
7 orang lagi ttidak diketahui jantan atau betina

TT.

Larger Bersih turnout, but violence may play into Umno’s hands

Posted: 28 Apr 2012 05:47 PM PDT

Yesterday's planned sit-in at Dataran Merdeka drew at least 25,000. — file pic
KUALA LUMPUR, April 29 — Pakatan Rakyat's (PR) initial joy at a larger crowd for this year's Bersih rally turned sour after demonstrators broke down barricades and engaged in open battles with police yesterday, giving Umno hawks fodder ahead of coming elections. Barisan Nasional (BN) supporters spent the night flooding social media networks claiming that participants of the rally for free and fair elections, backed by the opposition, attacked police with missiles and even overturned a patrol car.
Read More / Baca Lagi >>

BERS✔H 3.0: ...!!! KEKEJAMAN POLIS YANG MELAMPAU

Posted: 28 Apr 2012 05:44 PM PDT

BERSIH 3.0 : LENSA - WIDE

Posted: 28 Apr 2012 05:43 PM PDT
Bersih 3.0 witnesses: 'Overturn police car to save life'

Posted: 28 Apr 2012 04:37 PM PDT

Bersih 3.0: Peserta dibelasah POLIS

Posted: 28 Apr 2012 04:32 PM PDT

Bersih 3.0 :1430 hrs- Jalan Tun Perak

Posted: 28 Apr 2012 04:28 PM PDT

Bersih 3.0: Tear Gas - Jalan Raja Laut

Posted: 28 Apr 2012 04:26 PM PDT

Bersih 3.0: Tear Gas - Jalan Raja Laut

Posted: 28 Apr 2012 04:25 PM PDT

Bersih 3.0 - 1500 hrs to 1700 hrs - Dataran Merdeka [Full Report]

Posted: 28 Apr 2012 04:23 PM PDT

Bersih 3.0 Breaking the barricade

Posted: 28 Apr 2012 04:20 PM PDT

Bersih 3.0: KL pulih selepas lumpuh tujuh jam

Posted: 28 Apr 2012 04:14 PM PDT


 Tinjauan dari udara peserta perhimpunan Bersih 3.0 berkumpul di Dataran Merdeka petang tadi. - Foto
Tinjauan dari udara peserta perhimpunan Bersih 3.0 berkumpul di Dataran Merdeka petang tadi. - Foto Bernama
KUALA LUMPUR - Beberapa lokasi tumpuan awam pada hujung minggu di sekitar ibu kota kembali pulih menjelang 7 malam ini selepas hampir lumpuh selama tujuh jam ekoran perhimpunan yang dianjurkan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan disokong pembangkang.
Peserta perhimpunan yang mula memasuki ibu negara seawal pagi di beberapa lokasi pertemuan yang paling berdekatan dengan Dataran Merdeka antaranya Masjid Negara, Masjid Jamek dan Menara Maybank akhirnya bersurai secara berperingkat.
Read More / Baca Lagi >>

Bersih 3.0 : Bagaimana kereta peronda polis diterbalik kerana langgar orang

Posted: 28 Apr 2012 04:13 PM PDT


(AJK Bersih, Wong Chin Huat [memegang pembesar suara] meminta orang ramai bertenang dan bersurai selepas sebuah kereta peronda polis diterbalikkan bagi menyelamat seorang gadis yang terperangkap di bawahnya)

KUALA LUMPUR: Seorang saksi memaklumkan, tindakan penunjuk perasaan terbalikkan kereta peronda polis adalah untuk menyelamatkan seorang gadis yang terperangkap di bawah kereta itu selepas dilanggar.

Ia berlaku selepas kereta peronda itu semacam hilang kawalan dan melanggar tiga orang termasuk seorang gadis Cina sehingga gadis malang itu terperosok di bawah kereta itu.
Read More / Baca Lagi >>

BERSIH : LENSA

Posted: 28 Apr 2012 03:58 PM PDT

Malaysia's opposition leader Anwar Ibrahim gestures as he arrives at a Bersih (clean) reform rally, near Independence Square in Kuala Lumpur April 28, 2012. Up to 20,000 protesters calling for fair elections and greater accountability marched on Kuala Lumpur's center on Saturday in a show of force that will test the Malaysian government's reformist pledges and may affect the timing of national polls.
polis..kamu jgn dok kasar dg kami…kami demo cara aman
Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim, center, talks to a police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012.
Protesters sit in front of a line of Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Thousands of people gathered near Kuala Lumpur's Independence Square to seek sweeping changes in polling regulations to curb fears of fraud in elections that many speculate will be held in June.
A protester holds a portrait of Malaysian Prime Minister Najib Razak during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Thousands of people gathered near Kuala Lumpur's Independence Square to seek sweeping changes in polling regulations to curb fears of fraud in elections that many speculate will be held in June.
Malaysian women sit down during a protest in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Thousands of people gathered near Kuala Lumpur's Independence Square to seek sweeping changes in polling regulations to curb fears of fraud in elections that many speculate will be held in June.
A protester is led away by a policeman in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Thousands of people gathered near Kuala Lumpur's Independence Square to seek sweeping changes in polling regulations to curb fears of fraud in elections that many speculate will be held in June.
Riot police stand ready in Merdaka Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. More than 15,000 demonstrators swamped Malaysia's largest city Saturday to demand an overhaul in electoral policies perceived as biased ahead of national polls expected soon.
Police pin down a protester as they chase down demonstrators who broke a police cordon near the Petronas Towers in Kuala Lumpur April 28, 2012. Up to 20,000 protesters calling for fair elections and greater accountability marched on Kuala Lumpur's centre on Saturday in a show of force that will test the Malaysian government's reformist pledges and may affect the timing of national polls.
Kami bukan pengganas,kami bukan bawa bom pun…layanlah kami dengan elok…
Riot police stand ready in Merdaka Square in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. More than 15,000 demonstrators swamped Malaysia's largest city Saturday to demand an overhaul in electoral policies perceived as biased ahead of national polls expected soon.
Police form a human barricade to prevent anti-government protesters from marching on Jalan Ampang in front of KLCC in Kuala Lumpur April 28, 2012. Up to 20,000 protesters calling for fair elections and greater accountability marched on Kuala Lumpur's centre on Saturday in a show of force that will test the Malaysian government's reformist pledges and may affect the timing of national polls.
Protesters march through the central business district in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Thousands of people gathered near Kuala Lumpur's Independence Square to seek sweeping changes in polling regulations to curb fears of fraud in elections that many speculate will be held in June.
Supporters of Malaysian electoral reforms pressure group known as Bersih 2.0. sit near Independence Square during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012.
Malaysian flags fly as thousands of protesters line the streets in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Thousands of people gathered near Kuala Lumpur's Independence Square to seek sweeping changes in polling regulations to curb fears of fraud in elections that many speculate will be held in June.
Protesters march down a street during a rally near Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Thousands of protesters calling for fair elections converged on Kuala Lumpur's centre on Saturday for a major demonstration that will test the Malaysian government's reformist credentials and may affect the timing of national polls. Police have shut down much of the city centre and closed off the historic Merdeka (Independence) Square with barriers and barbed wire, enforcing a court order that the protesters should not enter the symbolically important site.

BERSIH 3.0 : LENSA - SEHINGGA JAM

Posted: 28 Apr 2012 08:25 AM PDT

Protesters march down a street during a rally near Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Thousands of protesters calling for fair elections converged on Kuala Lumpur's centre on Saturday for a major demonstration that will test the Malaysian government's reformist credentials and may affect the timing of national polls. Police have shut down much of the city centre and closed off the historic Merdeka (Independence) Square with barriers and barbed wire, enforcing a court order that the protesters should not enter the symbolically important site.
Protesters march down a street during a rally near Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Thousands of protesters calling for fair elections converged on Kuala Lumpur's centre on Saturday for a major demonstration that will test the Malaysian government's reformist credentials and may affect the timing of national polls. Police have shut down much of the city centre and closed off the historic Merdeka (Independence) Square with barriers and barbed wire, enforcing a court order that the protesters should not enter the symbolically important site.
Protesters of the Bersih (Clean) group shout slogans near Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Thousands of protesters calling for fair elections converged on Kuala Lumpur's centre on Saturday for a major demonstration that will test the Malaysian government's reformist credentials and may affect the timing of national polls. Police have shut down much of the city centre and closed off the historic Merdeka (Independence) Square with barriers and barbed wire, enforcing a court order that the protesters should not enter the symbolically important site.
Malaysian police fire tear gas to protesters during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
mereka mula menyerang …gas pemedih mata mula ditembak…Ya Allah …janganlah buat kerja zalim macam ni…rakyat hanya mahukan jaminan keadilan dalam Pilihanraya…
Shoes and rubbish are seen on a street as protesters run away at background during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Protesters run away from tear gas fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.

BERSIH 3.0 : Mereka Zalimmm…Ini Buktinya

Posted: 28 Apr 2012 08:23 AM PDT

Protesters charge at a police vehicle as it sprays them with its water cannons in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Police officers jump in the air to avoid tear gas shells thrown back by protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
A protester throws a tear gas canister back at police in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
A protester kicks away a tear gas canister fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Police unleashed tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators who staged one of Malaysia's largest street rallies in years, demanding fair rules for national elections expected soon.
A protester throws back a tear gas canister fired by Malaysian police during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies they call biased ahead of national polls expected soon.
Protestors challenge police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Anti-riot police drag away an arrested protestor during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Anti-riot police drag away a protestor during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Macam negara tidak bertamadun….Tak malukah kita pada dunia yang menonton peristiwa ini…
Anti-riot police block protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
A protestor shows solidarity with an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
ALTERNATE CROP OF XKL124 - Protesters encounter Malaysian police, not in photo,  during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.
Police Federal Reserve Unit (FRU) officers, most of whom are not wearing gas masks, prepare to fire tear gas at protesters after they breached the barbed wire perimeter around Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Protestors clash with police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Police remove a protester sitting in front of riot police in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Protestors clash with police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protesters take cover from tear gas fired by the police during clashes in Kuala Lumpur, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Riot police reacted after some protesters among the crowd of at least 25,000 tried to break through barriers, in defiance of a court order banning them from entering the city's historic Merdeka Square. They fired several dozen tear gas rounds, sending the protesters scattering through nearby streets.
A plain clothed police officer (R) takes aways a protestor during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
A foreign protester was arrested by police during a confrontation on a street near Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Riot police reacted after some protesters among the crowd of at least 25,000 tried to break through barriers, in defiance of a court order banning them from entering the city's historic Merdeka Square. They fired several dozen tear gas rounds, sending the protesters scattering through nearby streets.
A protester lies in front of a water cannon truck during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Police unleashed tear gas and chemical-laced water at thousands of demonstrators who staged one of Malaysia's largest street rallies in years, demanding fair rules for national elections expected soon.
Protesters overturn a police car during a rally to demand for electoral reforms in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Police unleashed tear gas and chemical-laced water at thousands of demonstrators who staged one of Malaysia's largest street rallies in years, demanding fair rules for national elections expected soon. (AP Photo) MALAYSIA OUT.
Protestors flee as water canon is sprayed to disperse demonstrators during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Protestors are surrounded by tear gas during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Police Federal Reserve Unit (FRU) fire tear gas towards protesters after they breached the barbed wire perimeter around Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Anti-riot police march to disperse protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
A protestor throws back a tear gas canister towards the police during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Police Federal Reserve Unit (FRU) officers try to disperse a tear gas canister after a protester threw it back at them during a confrontation on a street near Dataran Merdeka, also known as Independence Square, in Kuala Lumpur April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon in clashes with thousands of protesters demanding electoral reforms on Saturday, raising the risk of a political backlash that could delay national polls which had been expected within months.
Anti-riot police fire tear gas to disperse protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Anti-riot police fire tear gas to disperse protestors during an anti-government rally near the historical Merdeka Square in Kuala Lumpur on April 28, 2012. Thousands of protesters gathered in the Malaysian capital to demand electoral reforms, defying a lockdown of central Kuala Lumpur that left it a maze of razor wire and barricades.
Police scuffle with protesters during clashes in Kuala Lumpur, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and water cannon at thousands of protesters who converged on Kuala Lumpur's centre to demand electoral reforms, raising the risk of a backlash against the government in national elections expected within months. Riot police reacted after some protesters among the crowd of at least 25,000 tried to break through barriers, in defiance of a court order banning them from entering the city's historic Merdeka Square. They fired several dozen tear gas rounds, sending the protesters scattering through nearby streets.
Riot police fire tear gas at protesters in Kuala Lumpur, Malaysia, Saturday, April 28, 2012. Malaysian police fired tear gas and chemical-laced water Saturday at thousands of demonstrators demanding an overhaul in electoral policies that they call biased ahead of national polls expected soon. At least 25,000 demonstrators had swamped Malaysia's largest city in one of the Southeast Asian nation's biggest street rallies in the past decade.

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT